Orijinalini görmek için tıklayınız : Avrupada Alevi Dernekleri ve Gencler
Alevi kültür derneklerine verilen degerin cok az oldugu ve katilim olarak sadece oyun ve matinelerde yükselen sayimiza bakacak olursak ;
Bilgi yönünden ögretici yüreklere ihtiyac oldugunu düsünüyorum.Cünkü yurt disinda sorun zaten iki dünya arasinda kalmis cocuklarin catismasi var ve kendini arama gibi 1 zorunluluklari var.
Ilgi yeterince olsada kisilerin isteklerini hala dile getirememesinden kaynaklanan sorunlar hala yasaniyor.Avrupada yasayan ve
ne yapabilirim diye soranlara,
Kitap okuma(alevilik üzerine veya digerleri)
spor faaliyetleri
Birazda integre olabilmelerine yardim icin cocuklarin tiyatro,sinema vs. gibi etkinliklere katilmalara yardimci olma
Belki özelliklede Türkiyedeki faaliyetleri ilgi ile izleyen dernek üyeleri 1 kac bilgi verebilir diyede bu yaziyi yazdim acikcasi..
Yurt disinda yetisen gencleri nasil yönlendirebiliriz diyede soru sormak isterim ,belki sizden gelecek yorumlar 1 cok kisiye yardim edecektir.
simdiden tesekkurler ediyorum.
Alevi kültür derneklerine verilen degerin cok az oldugu ve katilim olarak sadece oyun ve matinelerde yükselen sayimiza bakacak olursak ;
Bilgi yönünden ögretici yüreklere ihtiyac oldugunu düsünüyorum.Cünkü yurt disinda sorun zaten iki dünya arasinda kalmis cocuklarin catismasi var ve kendini arama gibi 1 zorunluluklari var.
Ilgi yeterince olsada kisilerin isteklerini hala dile getirememesinden kaynaklanan sorunlar hala yasaniyor.Avrupada yasayan ve
ne yapabilirim diye soranlara,
Kitap okuma(alevilik üzerine veya digerleri)
spor faaliyetleri
Birazda integre olabilmelerine yardim icin cocuklarin tiyatro,sinema vs. gibi etkinliklere katilmalara yardimci olma
Belki özelliklede Türkiyedeki faaliyetleri ilgi ile izleyen dernek üyeleri 1 kac bilgi verebilir diyede bu yaziyi yazdim acikcasi..
Yurt disinda yetisen gencleri nasil yönlendirebiliriz diyede soru sormak isterim ,belki sizden gelecek yorumlar 1 cok kisiye yardim edecektir.
simdiden tesekkurler ediyorum.
Günaydin....
Sizin hangi eyalette yasadiginizi bilemem,ama hessen eyaletin dernek faaliyetleri cok iyi ve basarilidir..sadece oyun ve matinelerde bulusmuyorlar...burdaki derneklerde saz,semah,folklor dersleri veriliyor...onun disinda genclik kollarinda cuma ve cumartesi günleri toplanti yapiliyor...her ay bütün eyalet icinde olan tüm derneklerin genclik kollari bulusuyor...aktifeler düzenleniliyor....her dini etkinlikte beraberler...sosyal faaliyetlerde gönüllü calisiliyor...sizin Türkiyeden yardim veya fikir isteginizi anlamis degilim...almanya icinde cok iyi calismalar var....bunu detayli sekilde ögrenmek icin derneklerin kendi homepage lerine bakmanizi öneriyorum...karsilastirdigim zaman,Almanyada bulunan alevi genclik derneklerde cok güzel egitim dersleri aliyor....her cuma aksam hessende olan derneklerde,psikologlar,pedagoglar,doktorlar,siyas i partilerden konsumacilar geliyor ve panel düzenleniliyor.....yardim isterseniz size yakin bir zamanda liste göndermeye hazirim..
kolay gelsin ve iyi günler
Bayern bölgesinde sizinde yazdiginiz faaliyetler var ,ancak katilim oldukca az,Türkiyeden yardim ,fikir amacli yazim ise belki bir renk edinme bazinda idi.
Yinede tesekkür ediyorum size.
Bayern bölgesinde sizinde yazdiginiz faaliyetler var ,ancak katilim oldukca az,Türkiyeden yardim ,fikir amacli yazim ise belki bir renk edinme bazinda idi.
Yinede tesekkür ediyorum size.
Bayern bölgesi bildim bileli hep az katilim üzerine dert yaniyordu..bunuda dernek yöneticilere sormak gerek...almanyada bulunan dernekler AABF üzerine calisiyor...size söyledigim gibi,diger derneklerden fikir ve paylasim icin irtibata gecmeniz sart,cünkü alevi dernekleri almanyada cok süper bir sekilde calisiyor...Türkiyeyide bilirim ve oradaki genclik bizim almanyada olan gencliklen karsilastirilmaz...cünkü türkiyede daha farkli sorunlar yasaniliyor...size liste vermeye hazirdim ama orali olmadiniz,sanirim ihtiyaciniz yok yada sadece Türkiyeden fikir alis verisi istiyorsunuz...kolay gelsin
Arkadasim sanirim biraz yanlis anlasilma oldu :)Sorun dediginiz gibi belkide bizim buralarda yasayanlarin zaman ayirmamasi veya yeterince önem vermemesi...
Tabiki bilgilerinizden faydalanmak isterim ,su an Belcika derneklerinin faaliyetini fazlaca bilmiyorum,belki burda yararli olabilirim amacli idi aslinda actigim konu.
Türkiyede ki derneklerden fazlaca bilgim yok acikcasi...
Ayrica yapilabilecekler ve insanlari biraz daha cekebilmek icin neler yapabilirize belki örnek verebilirler okuyan Arkadaslar.
Sevgiler size
kücük birde not(yazi sekliniz biraz ürkütücü ,belki henüz tanimadigimdan bana öyle geldi lakin tanimadiklarima direk ,benden yardim dilemiyorsun vs yazmazdim :turned:
Alevimen 12.02.2008, 19:07 valla bence herhangi bir genellendirme yapmak pek isabetli olmuyor, şimdi - yüksek müsadenizle - kendimi örnek vereyim: yurt dışında doğdum, büyüdüm ve yaşıyorum. Şu ana dek herhangi bir derneğe üye olmadım, gitmedim bile. Ama alevilik hakkında bilgi düzeyim ortalamanın biraz üstünde olduğunu düşünüyorum :)
Dernekleri sorumlu tutmak yanlış olur, daha çok insana bağlıdır yani insanın yaşam felsefesi ve dünyaya bakış açısı ile bütünleşen birşeydir.
Her toplumda inancına daha az veya daha fazla ilgili insanlar vardır, önemli olan insanın inancıyla birlikde gelişen karakter yapısıdır.
Aleviler iyi insan olmayı iyi insan olmak normal ve doğal olduğu için oluyorlar ve bunu korkusundan veya kendi şahsi menfaati için yapmıyor. Dinlerle aradaki ince ama çok etkili fark burdadır. Bu sebeple gönül rahatlığı ile söyleyebilirim ki bizim sorunlarımız tahmin edildiğinden - veya gözüktüğünden - azdır.
Iyi aksamlar...
dernege gidip veya gitmemek tabiiki ilk önce her insandan sorulur...aile egitimi,cevre egitimi,okul egitimi ve dernek faaliyetleri önemli rol almakta.....bunlar bir bütün olusturuyor..dernek iyi calismiyorsa insanlar pek gitmek istemez..aileden birileri dernekte aktif sekilde calisiyorsa,cocuklarinada bunu iyi bir sekilde anlatiyor ve ilgisini böylece cekebiliyorsa daha farkli seyler ortaya cikabilir diye düsünüyorum..
motivasyon az olan gencde veya ilgi alani daha farlki seylerde olunca ne kadar anlatsan veye faaliyet sunsanda gitmez.....
Dernege gidip ve hicbirsey ögrenmiyen genclerde var..genellestirme yapamayiz,önemli olan genclerle bag kurmaktir..istisna olaylari mevcut,yani sadece kitaptan yada aileden ögrenenlerin sayisida yüksek..ama fikir alis verisi icin dernekler veya belirli gruplara üye olmak faydali diye düsünüyorum....bunun yaninda gönüllü calismalar ve sosyal faaliyetler aktif olmakta yardimci oluyor...
sagyilarimla
Bayern bölgesinde sizinde yazdiginiz faaliyetler var ,ancak katilim oldukca az
sormamda bir sakinca yoksa hangi AKM ye üyesiniz? :innocent:
Sormanizda elbetteki 1 sakinca yok,fakat bu sorunun cevapla birlikte size ne getirecegini anlayamadim.
Zaten katilimlardan soruma yanit aldim ,ayricada su an yasadigim yerde degilim :) anliyacagin Avrupa icinde yeni bir göc ....
Bende yorumlariniza tesekkür ediyorum.
Hoskalin
baverya eyaletinde katilim az oldugundan yakiniyorsunuzda o yüzden merak ettim acaba hangi sehirden bahsediyorsunuz diye. baskada bir sebebi yoktu! özelinize girdi galiba soru kusura bakmayin :yamukgul:
Bende simdi birsey anlamadim sevgili cincin....
Bide bunu söylemek istiyorum sevgili ciglik...ürkütücü degilim,,bunu söylemek icin bir insani iyice tanimaniz gerek diye düsünüyorum...mesajim acik ve direk soruldu....sanirim sizler derdinizi tam olarak bizlere anlatamadiniz...cincin bacim sadece yardim amaclan sanirim AKM sordu....özel oldugunuda sanmiyorum....yinede mesajlarim ürkütücü geldiyse af olur
Saygilarimla
Cayirli-Pinar 24.04.2008, 13:49 Hallo Ihr Lieben,
stimmt wir in Bayern haben das gleiche Problem.
Die Anzahl der teilnehmenden Jugendlichen ist drastisch zurückgegangen.
Das Problem lag darin, dass die Jugendlichen in "gencler kolari" eine Gruppe gebildet haben und keine neuen Jugendlichen haben wollten. Bei Neulingen wurden gleich Vorurteile gebildet, darüber hinaus hat man die Personen nach Ihrem Äußeren berurteilt.
Jetzt ist es bei uns in Dernek so: die Jugendlich hatten danach keinen Bock mehr. die Jugendlichen die keine Neulinge haben wollten, sind nun alleine und bringen es zu gar nichts - pech gehabt.
Toll ge?? was für Aleviten es auf der Welt gibt.
gruß aus dem schönen Bayern.
Hallo Ihr Lieben,
stimmt wir in Bayern haben das gleiche Problem.
Die Anzahl der teilnehmenden Jugendlichen ist drastisch zurückgegangen.
Das Problem lag darin, dass die Jugendlichen in "gencler kolari" eine Gruppe gebildet haben und keine neuen Jugendlichen haben wollten. Bei Neulingen wurden gleich Vorurteile gebildet, darüber hinaus hat man die Personen nach Ihrem Äußeren berurteilt.
Jetzt ist es bei uns in Dernek so: die Jugendlich hatten danach keinen Bock mehr. die Jugendlichen die keine Neulinge haben wollten, sind nun alleine und bringen es zu gar nichts - pech gehabt.
Toll ge?? was für Aleviten es auf der Welt gibt.
gruß aus dem schönen Bayern.
Selam Cayirli- Pinar....
burda türkce yazmaliyiz canim...almanca topiclerinde almanca....
bavyera eyaletinde var olan sorunlarla karsilasiyoruz....bu hep vardi ve son yillarda derneklerin bu bölgede gencleri kazanmak yerine kaybediyor......genclik arasinda yasanilan sorunlar (dernek icinde bir egitimci veya psikolog tarafindan)birlikte cözülmeli diye düsünüyorum...
saygilarimla
Fransa PAris civarlarinda Ocak/dergah/Cem....gibi yerler bilen varmi? ama lûtfen,
SIYASET etkili olmayan yerler ariorum...yaani sadece kültûrel (baglama dersi...) ve Dinsel (kitap, bilgi ...)
tsk...
zulfukar 24.04.2008, 18:49 Evet malesef Avrupa Alevi birliklerine katilim olmasi gerekeninden az, ama ben bunun bir sebebininde genel olarak bu derneklerin Aleviligi islamin disinda gosterme cabalarindan kaynaklandigini dusunuyorum! Belkide yaniliyorumdur ama bu konuda cok tepki aliniyor.Ornegin yasadigim yerdeki dernege gitmeyi dusunuyordum ama muharrem ayinda dernegin büfesinde icki servisi yapilmasi ve dernegin bir kiraathane den öteye gidememesi bana engel oldu!
selamlar...
beni tanidigim derneklerde ne kagit oynanir nede icki satilir...helede muharrem ayinda öyle birsey hic düsünülmez....bizim bölgede olan dernekler cok güzel ve aktif calismakta, Turgut abi sagolsun....
bir dernekte yanlis birsey görüldüyse bu her dernek icin gecerli degildir.....herseyi kötülemek en basit ve kolay yoldur....
burdaki aktifeler cok yogun.....
Saygilarimla
|
|