delidervis
16.02.2008, 15:35
son zamanlarda foruma giriste kapasite asıldıgı icin girilemeyecegi ama üye ise kısıtlamanın kaldırılıp girilebilecegi konusunda uyarı cıkıyor bildiginiz üzere..
ilk baslarda bunun yakın tarihli bir online rekoru kırma düsüncesi ile yapıldıgını düsündüm ama malesef sonu gelmeyince yazma gereksinimi hissettim..
1- en kısa sürede serveri yenilemeniz dilegiyle
2- diger taraftan üye olunca herkesin girebildigi ve bu rakamın bir hayli fazla oldugunu görünce serverde sorun olmadıgı anlasılıyor
3- bu forumu arama motorları ile bulan bir sürü insan var özellikle aleviligi bilmeyen vatandaslarımızdan ama zaten bi zahmet arastırmaya baslayan kisiye zorluk cıkartmak bastan onu yokusa sürmek hos degil.. müsade edin ki üye olmadan da konuları okuyabilsin en azından birseyler ögrenebilsin.. zaten alevilige karsı önyargısı olan biri 2-3 yazı okumak icin üye olmak zorunda kalınca onuda okumadan cekip gidiyor.. cünkü dini forumlarda bende bu tip seylerle karsılasınca aynısını yapıyorum, üye olacagıma "kendiniz calın kendiniz oynayın" diyerekten üye olmadan cekip gidiyorum...
bizim amacımız insan kaybetmek degil insan kazanmak olmalıdır bu baglamda foruma sorunsuzca herkesin ulasabilmesini ve okuyabilmesini diliyorum.. umarım su giristeki yogunluk nedeniyle sizi iceri alamayız kısıtlaması düzeltilir..
chatlakalper0
16.02.2008, 15:56
Mozilla Firefox kullananlar için böyle bir kısıtlama söz konusu değil!!!
delidervis
16.02.2008, 19:55
herkes firefox kullanmıyor ne yazıkki..
http://img292.imageshack.us/img292/1801/girisresmiiu3.jpg
Alevimen
16.02.2008, 20:41
Matematiksel bir değerdir. NİX Serverlast da bir değer belirliyoruz ve o değer aşıldığı anda misafirler için kısıtlama oluyor ve erişim engelleniyor bunun sebepleri sizin tahmin ettiğinizden çok farklıdır:
Foruma hergün olmazsada bazı dönemlerde gün boyu servera yoğun istek çağrıları gönderiliyor yani saldırı yapılıyor, server da tüm çağrıları cevaplamak için kapasiteyi zorluyor böylece tüm sistem yavaşlıyor ve belirli zamandan sonra veri taban serverla bağlantıyı yoğunluk nedeniyle iptal ediyor. Hal böyle oluncada foruma erişim toptan engelleniyor.
Bu saldırıların yapıldığı zamandada üyeler ve misafirlere kaliteli hizmet verelim diye böyle ufak bir koruma mekanizmasını uygun gördük :) Elbette misafirler için biraz rahatsız edici olabilir ama gün boyu genelde server kapasitesi kolayca aşılmıyor ancak öğlen 12-13 arası ve akşam 20-22 araları misafirler böyle durumla karşılaşabilirler (o da aşırı çok kişi online bulunuyorsa).
İnternet Explorer genelde sayfayı baştan yenilemiyor bu yüzden 'kapasite aşıldı' yazısı karşınıza daha fazla çıkabilir çünkü 'eski' sayfayı size gösteriyor. F5 tuşuna basın (sayfayı güncelleyin) ve bekleyin, tekrar söz konusu uyarı mesajı geliyorsa beklemekden başka çareniz yok. Bazen 10 saniye bazende 1 dakika sürüyor. Pardon çare var, üye olmak :)
Sizde anlıyorsunuz ki üyelere biraz daha yetkilendirmek mantıklı birşeydir.
Alevimen
16.02.2008, 20:45
Bu ara online rekoruna değinmiş ama sevgili dostum robotların rekorunu kimse kıramaz :) 900 küsür robot aynı anda giriş yapmış foruma.. yani ... :) nasıl kıracaz bu rekoru, kırsakda robotlar gene geri dönecekler gene kıracaklar yani bu sadece bir oyun ve açıkcası bilinçli ziyaretçi bunu kaide almaz.
Biz, bazı forumlar/siteler gibi zaman aşımını 2-3 saat (ve daha fazla :)) belirleyip 'aman ne çok kişi online' cümlesini çağrıştırmaya çalışmıyoruz ki.
Belirli hizmet kalitemiz var, onuda sürekli savunmaya çalışıyoruz. Aleviforum'un ünlerinden biri zaten hızlı olmasıdır :smartass:
delidervis
16.02.2008, 21:28
acıkcası ben robotlardan filan anlamam yazımın nedeni sadece dısarıdan gelen kisilerin böyle bir seyi görüp geri dönmemeleri idi ama diger taraftan foruma saldırı yapılıyorsa kullanımı engellemek icin o zaman zaten bu bir cözüm yöntemidir onada birsey denilemez.. neyse demek ki yapılabilecek birsey yok kolay gelsin...
Mozilla Firefox kullananlar için böyle bir kısıtlama söz konusu değil!!!
söz konusu,banada böyle bir sayfa geldi mozilla kullandığım halde.
Alevimen
17.02.2008, 17:56
söz konusu,banada böyle bir sayfa geldi mozilla kullandığım halde.
tarayıcı fark etmiyor, her sayfada en aşağıda şu bilgiler yer alır:
Sayfa 0,83030 saniyede 18 sorguyla üretildi [Server Loads: 4.04 3.63 : 3.64]
normal kullanıcılar sadece
Sayfa 0,83030 saniyede 18 sorguyla üretildi
görebiliyor.
yani, server yüklemesi belirlediğimiz değeri geçince misafirlere kilitleniyor böylece çağrılarda önem sıralanıyor yani öncelikle üyelerin sorguları değerlendiriliyor ve bu değer düştüğünde gene sistem herkese eşit oluyor :)
Tarayıcıyla ilgisi yok, fakat firefox yeni sayfa açınca ön belleğe başvurmadığı için İE deki gibi sürekli 'eski' sayfaları göstermiyor.
Ama emin olun ki limit hemen aşılmıyor, en az 500-600 online üye olunca misafirlere kısıtlama olabiliyor buda kesin deyil yani olabiliyor :) bazende 700 online üyelere hızlı hizmet verilebiliyor.
chatlakalper0
17.02.2008, 21:06
tarayıcı fark etmiyor, her sayfada en aşağıda şu bilgiler yer alır:
Sayfa 0,83030 saniyede 18 sorguyla üretildi [Server Loads: 4.04 3.63 : 3.64]
normal kullanıcılar sadece
Sayfa 0,83030 saniyede 18 sorguyla üretildi
görebiliyor.
yani, server yüklemesi belirlediğimiz değeri geçince misafirlere kilitleniyor böylece çağrılarda önem sıralanıyor yani öncelikle üyelerin sorguları değerlendiriliyor ve bu değer düştüğünde gene sistem herkese eşit oluyor :)
Tarayıcıyla ilgisi yok, fakat firefox yeni sayfa açınca ön belleğe başvurmadığı için İE deki gibi sürekli 'eski' sayfaları göstermiyor.
Ama emin olun ki limit hemen aşılmıyor, en az 500-600 online üye olunca misafirlere kısıtlama olabiliyor buda kesin deyil yani olabiliyor :) bazende 700 online üyelere hızlı hizmet verilebiliyor.
şu an denedim iki tarayıcıylada, ie server hatası verdi fakat mozillada butün içerik göründü
Alevimen
17.02.2008, 21:43
server degeri saniyeler icinde degisebilir..
canlar ben başka bir yönden yaklaşıcam bu konuya...
Giren insanların online rekor üye değil de DOS Attack dediğimiz olay da yapılıyor olabilir..DOS attack lar sitenin database ini çökertmek amacıyla yapılır ve siteye belli bir süre içinde giriş yapılamaz..Fakat bu forumda işe yarayacağını sanmıyorum..bu ihtimal de var diye söyledim..yoksa Allah korusun yani..