Orijinalini görmek için tıklayınız : Aleviliğimiz Unutturuluyor...

bilginler
19.02.2008, 13:48
Bismişah ALLAH ALLAH

Değerli Canlar ve Forum Sakinleri şimdi size bir öğrenci olarak içinde bulunduğum durumu anlatacağım.Ben İstanbul'da, X Lisesi'nde 11.Sınıf Öğrencisiyim ve de Aleviyim.Sınıfta 36 - 37 kişi var ve bunların 3 - 4 kişisi Alevi fakat Aleviliği tam olarak bilen yok ( Ben de dahil.).Biz bu ve bunun gibi sitelerden Aleviliği öğrenmeye çalışırken okulda tam ters bir yönelimle karşılaşıyoruz.Tam burda bir şey öğreniyoruz okulda din dersinde bir şey oluyor hangimize inanacağımızı şaşırıyoruz.Bize en başından beri sordukları soru şu ( Alevi olduğumuzu bilen yok sadece din dersinde konu açılınca çıkan sorulardan birisi,genel olarak sorulmuş ) Neden namaz kılmazlar?Neden Ramazan'da oruç tutmazlar?Bu gibi sorulara o zamanlar verecek cevabım yoktu.Fakat şimdi sorsalar bir şeyler söyleyebilirim.Bu da sizin sayenizde...

Mesela geçen sene 10.Sınıf Din Öğretmenim derste aynen şu cümleyi kurmuştu :" Ya bırakın kim nasıl ibadet ederse etsin,birisi namaz kılsın,birisi dua etsin,birisi iyilik yapsın sonuçta herkes Allah'a ulaşıyorsa sorun yok.Amaç Allah'a ulaşmaksa bırakın isteyen istediği gibi ulaşsın." Ben bu sözlerinden dolayı o hocamı tebrik ettim.Böyle düşündüğü için.Sünni de olsa böyle düşündüğü için tebrik ettim.Sonuçta Allah'a ulaşıyoruz.Ama aynı hoca aradan bir zaman geçtikten sonra şunları söyledi : " Tamam gönlünüzde Allah sevgisi var fakat gelin bir de bunu yaptıklarınızla gösterin,namazınızı kılın." İşte bu sözleri de söyleyen aynı hoca ben kaldım o zaman cahilin teki olduğum için bir şey söyleyemiyordum ( ki kimse de Alevi olduğumu bilmiyordu. ).Şimdi din hocam bu sözleriyle kendi kendini mi çürüttü anlamadım.Tamam okuldaki en iyi hocadır.Ama bu iki sözü de söyleyen aynı hoca.

Derslerde,din dersi anlatılırken mutlaka namaz geçmiştir.Mutlaka ama mutlaka geçmiştir.Zaten din derslerini bilirsiniz çok etkileyici olur.Bütün öğrenciler o derste gaza gelir bir Allah aşkı başlar fakat ikinci gün unuturlar.Her neyse doğal olarak bizler de etkileniyoruz.Bizim ayrımcılık gibi bir niyetimiz yok.Fakat bize ibadetler öğretildiği zaman şunlar söyleniyor : NAMAZ,ORUÇ,ZEKÂT,HAC,KURBAN

Şimdi biz bunların hangilerini yapıyoruz?Oruç tamam ( Kastedilen Ramazan ve Muharrem Orucu.Benim bünyem dayanamadığı için tutamıyorum ama tamam. )
Zekât da her insanın yaptığı bir şey.Yani zekât vermek bana göre vicdan meselesi .Bunu da geçtik.Kurban da aynı şekilde gücü yeten,hâli vakti yerinde olan kesiyor.Geriye iki seçenek kaldı : Namaz ve Hac.Şimdi burdaki namaz tabiki bizim cemlerde kılınan halka namazı değil.Camilerde kılınan namaz.İşte bu bize öğretilmeye çalışılıyor.Bize Aleviliğimizden,inancımızdan kuşku duydurulmaya çalıştırılıyor.Aslında bir nevi iyi olur bizi araştırmaya yöneltiyor.Fakat birçok kişi bilirsiniz ki araştırma yapmazlar,körü körüne bağlanırlar.Böylece Alevilikten uzaklaştırılmış olurlar.Benliklerini kaybederler.Aslında bizim en büyük sorunumuz okumamak.Adamların bir suçu yok sonuçta onlar derslerini veriyorlar fakat bizler hiç okumaya çalışmıyoruz.Annemize soruyoruz babamıza soruyoruz,cevapları ee,ıı,şimdi oğlum diye başlar fakat hep aynı olay etrafında dönüp dururlar.Neden? Bilmiyorlar.Ailesinden net cevabı alamayan çocuk,araştırma da yapmayı sevmediği için gider öğretmeninin dediklerini yapar ve Alevilikten uzaklaşır.Bu durumda olan binlerce öğrenci var,ben içlerinde bulunduğum için bazı şeyleri sizlerden daha iyi görebiliyorum.Bu öğrenciler Aleviliklerini unutuyorlar..Bilmiyorlar ki ALEVİLİK ne demek.Kalıyorlar...

Bir konuya daha parmak basmak istiyorum.Öğrenciler arasında özellikle lise öğrencileri arasında son zamanlarda oldukça hızlı yayılan bir yapı var.Belki biliyorsunuzdur öğrencilerin tabiriyle abiler,ablalar.Burda mı neler mi oluyor?Ben ortaokul yıllarımda 6.sınıfta 1 aylık bir süre içinde bu evde bulundum.O zamanlar işte evimize bir çay içmeğe geldiler babama durumu açtılar.İşte haftasonları belli saatlerde bize gelsin gibisinden.Ders çalıştıracağız dediler,OKS ye hazırlayacağız dediler,tanıdık iki kişi daha gidiyordu o yüzden babam tamam dedi.Tabi bu vaatlerin hepsinin de parasız olduğunu söylemek lazım.Her neyse gittik oraya.İşte elimize bir test veriyorlar çözüyorduk.Sonra arada ders anlatıyorlardı.Fakat kendi adıma konuşayım bir geometri anlattıklarını hatırlıyorum onu da pek fazla anlamamıştım.Neyse sonuçta anlatıyorlar.İşte aradan iki üç saat gecikiyor,doğal olarak acıkıyoruz,bizlere bisküvi,içecek bir şeyler ikram ediyorlar.O arada da konuşmaya başlıyorlardı.Konuşmalarının içinde ne Atatürk kelimesinin geçtiğini bilirim ne de Alevilik.Bize sürekli yapılan iyiliklerden,Peygamber efendimizden ve Namazdan,hadislerden,dini hikayelerden,iyilik yapmaktan bahsederlerdi.Bunlardan bahsetmeleri güzel fakat namaz olgusunu öyle bir anlatırlardı ki bana ben kendi kendime lan biz ne biçim müslümanız derdim.Bunlar işlerinde o kadar ustalar ki aralarındayken hayatta anlayamazsınız beyninizin yıkandığını,Ancak içlerinden çıkınca anlarsınız.Böyle yerler o kadar hızlı yayıldı ki ben liseye başlarken üç kişi oraya gidiyordu.Şimdi lise üçteyim bu sayı kaç oldu biliyor musunuz?Abartmıyorum sadece lise üçlerden 70 80 kişi belki daha da fazla.Bir de bu sadece lise üçlere ait.9,10 ve süperlerden de giden baya bir arkadaş var.Oraya gidenler bir türlü uyanamazlar biz ne kadar uyarsak da uyanamazlar.Diyorum ki kimse karşılıksız bir şey yapmaz.Bana cevap olarak "onlar Allah Rızası için yapıyor" diyor.Tamam Allah Rızası için yapıyorlar fakat size verdikleri dersten ne kadar anlıyorsunuz?Giden arkadaşlarıma baktığımda yine aynı yine aynı fark eden bir şey yok.Yararını alan bir kaç kişi ancadır.Belki de hiç yoktur.Bu evlerin diğer adı da yanılmıyorsam ışık evleri.Bu evlerden Türkiye'de o kadar sayıda var ki bilhassa İstanbul'da anlatamam.Ben öğrenciyim,bunları görüyorum.Bu evlere gidenlerin bir kere hayata bakış açısı değişiyor tabi değişmeyenler de var.Sürekli akıllarında namaz oluyor.Çünkü orda sabah kalkıp namaz kılıyorlar,öğlen namaz,ikindi namaz...Hep namaz.Bana bir arkadaşım diyor ki onlarla hiç konuşmuyorum sadece arkadaşlarla bir odada kalıp anlamadıklarımızı birbirimize soruyoruz.Eğer kimse bilemezse onlara gidiyoruz.Ya o zaman niçin gidiyorsunuz.Gidin bir kütüphaneye çalışın aynı şey.Okuldaki öğretmenlerin kafası mı çalışmıyor da gidiyorsunuz oralara.İşte bu tür oyunları bu arkadaşlarım göremiyorlar.Neymiş efendim ders anlatıyorlarmış hem de bedavaya üstelik namaz da kıldırıyorlarmış.Bak sen şu işe.Bunların hepsi AKP'nin altında.Hepsinin para kaynağı;zaman ve vakit gazeteleri,fethullah gülen,fem dersaneleri ve ismi değişik alt şubeleri,NT mağazaları,zambak yayınları,ülker vs. vs. uzar uzar gider.Gördüğünüz gibi para kaynakları baya bir bol,sıkıntı çekmiyorlar yani.Ama artık bunlara bir dur diyelim.İstemiyorum ben okul dışında bir eğitim yeri....O zaman biz de açalım böyle evler,öğretelim Aleviliği,dersleri,Atatürkçülüğü..Çözüm bu mudur?

Son bir şey daha geçen hafta din dersinde ( bu yıl başka öğretmen giriyor doğruya doğru söylemek gerekirse çok iyi adam ) inançlara geçtik.Fakat sadece bir 5 dk anlatıldı hatta o kadar bile değil, ilerleyen derslerde daha detaylı göreceğiz.Ama bir öğrencinin Alevilik demesi üzerine hocamız şunları söyledi : " Anadolu Aleviliği,aslında sünni tabanlı bir inançtır.Yani sünnilikten çıkmıştır." Bunları söyledi zil çaldı.Şimdi ilerleyen derslerde yine aynı şeyleri söylediği zaman ben cevap vermek istiyorum.Bu hocaya.Hocam Alevilik sünni tabanlı bir inanç değildir.Buyrun kanıtlarım demek istiyorum..Bu konu da bana yardımcı olur musunuz?Bir iki şey biliyorum ama o cevaplar yeterli gelmeyecektir.

Konuyu yanlış yere açtıysam şimdiden özür dilerim.

temizkopat
19.02.2008, 14:05
Şimdi biz bunların hangilerini yapıyoruz?Oruç tamam ( Kastedilen Ramazan ve Muharrem Orucu.Benim bünyem dayanamadığı için tutamıyorum ama tamam. )
Zekât da her insanın yaptığı bir şey.Yani zekât vermek bana göre vicdan meselesi .Bunu da geçtik.Kurban da aynı şekilde gücü yeten,hâli vakti yerinde olan kesiyor.Geriye iki seçenek kaldı : Namaz ve Hac.Şimdi burdaki namaz tabiki bizim cemlerde kılınan halka namazı değil.Camilerde kılınan namaz.İşte bu bize öğretilmeye çalışılıyor.Bize Aleviliğimizden,inancımızdan kuşku duydurulmaya çalıştırılıyor.Aslında bir nevi iyi olur bizi araştırmaya yöneltiyor.Fakat birçok kişi bilirsiniz ki araştırma yapmazlar,körü körüne bağlanırlar.Böylece Alevilikten uzaklaştırılmış olurlar.Benliklerini kaybederler.Aslında bizim en büyük sorunumuz okumamak.Adamların bir suçu yok sonuçta onlar derslerini veriyorlar fakat bizler hiç okumaya çalışmıyoruz.Annemize soruyoruz babamıza soruyoruz,cevapları ee,ıı,şimdi oğlum diye başlar fakat hep aynı olay etrafında dönüp dururlar.Neden? Bilmiyorlar.Ailesinden net cevabı alamayan çocuk,araştırma da yapmayı sevmediği için gider öğretmeninin dediklerini yapar ve Alevilikten uzaklaşır.Bu durumda olan binlerce öğrenci var,ben içlerinde bulunduğum için bazı şeyleri sizlerden daha iyi görebiliyorum.Bu öğrenciler Aleviliklerini unutuyorlar..Bilmiyorlar ki ALEVİLİK ne demek.Kalıyorlar...

Değerli Can,
Öncelikle böyle bir yazıyı yayınladığın için teşekkürler.Haklısın bizim en büyük sorunumuz okumamak ama bir şey dikkatimi çekti.Annemize babamıza soruyoruz ee,ıı diye başlıyorlar diyorsun.Ben böyle bir cevapla karşılaşmadım.Babama sorduğumda babam kesin ve net bir şekilde beni bilgilendiriyor.Ayrıca ben elimden geldiği kadar ve zamanımın yettiği kadar araştırmaya çalışıyorum.Kısacası benim ebeveynlerim Alevilik hakkında gerekli bilgiye sahip

Saygılarımla,
Haşim

bilginler
19.02.2008, 14:13
işte her ebeveyn sizinkiler kadar bilgili değil.Ben burada genelleme yaptım.Tamam bir iki şey biliyorlar fakat hep onlar etrafında dönüyor olay..Her anne baba sizinkiler kadar bilgili değil...

EŞİTLİK PARTİSİ
19.02.2008, 14:38
Değerli Arkadaşlar...

Sevgili Arkadaşlar emek çekerek bir konuyu İZAH ediyorlar...
Peşinen söyleyelim ki,
ALEVİLİK,
-İnsanın
-Dinin
-Sosyal Olayların
-Ve dahası ALLAHIN kendisidir...
Şimdi kim neyi, nasıl ve bu güçler dışında ''UNUTTURACAK...''...?
Mümkün değil...
Ha burada ALEVİLİĞİ nasıl anladığımız la da ilintili...
Evet İNSANLIK kim ne derse desin,ALEVİLİĞE yönelmiştir...
Yani aslına Rücu ediyor...
Evet İNSANLIK düşmanları bir şekilde ve kısıtlı zamanlarda ALEVİLİK icat ettiler...
Belki bu unutuluyor...
Eh CANIM bunu da UNUTALIM...
Zaten GEREĞİ DE kalmadı...
Yani ASİL Alevilik Sahte Aleviliği hep böyle yok etti...
Satgılarımızla

pınar66
19.02.2008, 15:14
Bismişah ALLAH ALLAH

Değerli Canlar ve Forum Sakinleri şimdi size bir öğrenci olarak içinde bulunduğum durumu anlatacağım.Ben İstanbul'da, X Lisesi'nde 11.Sınıf Öğrencisiyim ve de Aleviyim.Sınıfta 36 - 37 kişi var ve bunların 3 - 4 kişisi Alevi fakat Aleviliği tam olarak bilen yok ( Ben de dahil.).Biz bu ve bunun gibi sitelerden Aleviliği öğrenmeye çalışırken okulda tam ters bir yönelimle karşılaşıyoruz.Tam burda bir şey öğreniyoruz okulda din dersinde bir şey oluyor hangimize inanacağımızı şaşırıyoruz.Bize en başından beri sordukları soru şu ( Alevi olduğumuzu bilen yok sadece din dersinde konu açılınca çıkan sorulardan birisi,genel olarak sorulmuş ) Neden namaz kılmazlar?Neden Ramazan'da oruç tutmazlar?Bu gibi sorulara o zamanlar verecek cevabım yoktu.Fakat şimdi sorsalar bir şeyler söyleyebilirim.Bu da sizin sayenizde...

Mesela geçen sene 10.Sınıf Din Öğretmenim derste aynen şu cümleyi kurmuştu :" Ya bırakın kim nasıl ibadet ederse etsin,birisi namaz kılsın,birisi dua etsin,birisi iyilik yapsın sonuçta herkes Allah'a ulaşıyorsa sorun yok.Amaç Allah'a ulaşmaksa bırakın isteyen istediği gibi ulaşsın." Ben bu sözlerinden dolayı o hocamı tebrik ettim.Böyle düşündüğü için.Sünni de olsa böyle düşündüğü için tebrik ettim.Sonuçta Allah'a ulaşıyoruz.Ama aynı hoca aradan bir zaman geçtikten sonra şunları söyledi : " Tamam gönlünüzde Allah sevgisi var fakat gelin bir de bunu yaptıklarınızla gösterin,namazınızı kılın." İşte bu sözleri de söyleyen aynı hoca ben kaldım o zaman cahilin teki olduğum için bir şey söyleyemiyordum ( ki kimse de Alevi olduğumu bilmiyordu. ).Şimdi din hocam bu sözleriyle kendi kendini mi çürüttü anlamadım.Tamam okuldaki en iyi hocadır.Ama bu iki sözü de söyleyen aynı hoca.

Derslerde,din dersi anlatılırken mutlaka namaz geçmiştir.Mutlaka ama mutlaka geçmiştir.Zaten din derslerini bilirsiniz çok etkileyici olur.Bütün öğrenciler o derste gaza gelir bir Allah aşkı başlar fakat ikinci gün unuturlar.Her neyse doğal olarak bizler de etkileniyoruz.Bizim ayrımcılık gibi bir niyetimiz yok.Fakat bize ibadetler öğretildiği zaman şunlar söyleniyor : NAMAZ,ORUÇ,ZEKÂT,HAC,KURBAN

Bir konuya daha parmak basmak istiyorum.Öğrenciler arasında özellikle lise öğrencileri arasında son zamanlarda oldukça hızlı yayılan bir yapı var.Belki biliyorsunuzdur öğrencilerin tabiriyle abiler,ablalar.Burda mı neler mi oluyor?Ben ortaokul yıllarımda 6.sınıfta 1 aylık bir süre içinde bu evde bulundum.O zamanlar işte evimize bir çay içmeğe geldiler babama durumu açtılar.İşte haftasonları belli saatlerde bize gelsin gibisinden.Ders çalıştıracağız dediler,OKS ye hazırlayacağız dediler,tanıdık iki kişi daha gidiyordu o yüzden babam tamam dedi.Tabi bu vaatlerin hepsinin de parasız olduğunu söylemek lazım.Her neyse gittik oraya.İşte elimize bir test veriyorlar çözüyorduk.Sonra arada ders anlatıyorlardı.Fakat kendi adıma konuşayım bir geometri anlattıklarını hatırlıyorum onu da pek fazla anlamamıştım.Neyse sonuçta anlatıyorlar.İşte aradan iki üç saat gecikiyor,doğal olarak acıkıyoruz,bizlere bisküvi,içecek bir şeyler ikram ediyorlar.O arada da konuşmaya başlıyorlardı.Konuşmalarının içinde ne Atatürk kelimesinin geçtiğini bilirim ne de Alevilik.Bize sürekli yapılan iyiliklerden,Peygamber efendimizden ve Namazdan,hadislerden,dini hikayelerden,iyilik yapmaktan bahsederlerdi.Bunlardan bahsetmeleri güzel fakat namaz olgusunu öyle bir anlatırlardı ki bana ben kendi kendime lan biz ne biçim müslümanız derdim.Bunlar işlerinde o kadar ustalar ki aralarındayken hayatta anlayamazsınız beyninizin yıkandığını,Ancak içlerinden çıkınca anlarsınız.Böyle yerler o kadar hızlı yayıldı ki ben liseye başlarken üç kişi oraya gidiyordu.Şimdi lise üçteyim bu sayı kaç oldu biliyor musunuz?Abartmıyorum sadece lise üçlerden 70 80 kişi belki daha da fazla.Bir de bu sadece lise üçlere ait.9,10 ve süperlerden de giden baya bir arkadaş var.Oraya gidenler bir türlü uyanamazlar biz ne kadar uyarsak da uyanamazlar.Diyorum ki kimse karşılıksız bir şey yapmaz.Bana cevap olarak "onlar Allah Rızası için yapıyor" diyor.Tamam Allah Rızası için yapıyorlar fakat size verdikleri dersten ne kadar anlıyorsunuz?Giden arkadaşlarıma baktığımda yine aynı yine aynı fark eden bir şey yok.Yararını alan bir kaç kişi ancadır.Belki de hiç yoktur.Bu evlerin diğer adı da yanılmıyorsam ışık evleri.Bu evlerden Türkiye'de o kadar sayıda var ki bilhassa İstanbul'da anlatamam.Ben öğrenciyim,bunları görüyorum.Bu evlere gidenlerin bir kere hayata bakış açısı değişiyor tabi değişmeyenler de var.Sürekli akıllarında namaz oluyor.Çünkü orda sabah kalkıp namaz kılıyorlar,öğlen namaz,ikindi namaz...Hep namaz.Bana bir arkadaşım diyor ki onlarla hiç konuşmuyorum sadece arkadaşlarla bir odada kalıp anlamadıklarımızı birbirimize soruyoruz.Eğer kimse bilemezse onlara gidiyoruz.Ya o zaman niçin gidiyorsunuz.Gidin bir kütüphaneye çalışın aynı şey.Okuldaki öğretmenlerin kafası mı çalışmıyor da gidiyorsunuz oralara.İşte bu tür oyunları bu arkadaşlarım göremiyorlar.Neymiş efendim ders anlatıyorlarmış hem de bedavaya üstelik namaz da kıldırıyorlarmış.Bak sen şu işe.Bunların hepsi AKP'nin altında.Hepsinin para kaynağı;zaman ve vakit gazeteleri,fethullah gülen,fem dersaneleri ve ismi değişik alt şubeleri,NT mağazaları,zambak yayınları,ülker vs. vs. uzar uzar gider.Gördüğünüz gibi para kaynakları baya bir bol,sıkıntı çekmiyorlar yani.Ama artık bunlara bir dur diyelim.İstemiyorum ben okul dışında bir eğitim yeri....O zaman biz de açalım böyle evler,öğretelim Aleviliği,dersleri,Atatürkçülüğü..Çözüm bu mudur?

Son bir şey daha geçen hafta din dersinde ( bu yıl başka öğretmen giriyor doğruya doğru söylemek gerekirse çok iyi adam ) inançlara geçtik.Fakat sadece bir 5 dk anlatıldı hatta o kadar bile değil, ilerleyen derslerde daha detaylı göreceğiz.Ama bir öğrencinin Alevilik demesi üzerine hocamız şunları söyledi : " Anadolu Aleviliği,aslında sünni tabanlı bir inançtır.Yani sünnilikten çıkmıştır." Bunları söyledi zil çaldı.Şimdi ilerleyen derslerde yine aynı şeyleri söylediği zaman ben cevap vermek istiyorum.Bu hocaya.Hocam Alevilik sünni tabanlı bir inanç değildir.Buyrun kanıtlarım demek istiyorum..Bu konu da bana yardımcı olur musunuz?Bir iki şey biliyorum ama o cevaplar yeterli gelmeyecektir.

Konuyu yanlış yere açtıysam şimdiden özür dilerim.

Yazdıklarının hepsini okudum ve gördümkü alevi gençliği bir boşluktadır.Ama şuda ortadaki öğrenmeyede istekli,kendini kanıtlamak,Aleviliğini herkeze büyük bir istekle anlatmak istiyor.Bunda çok haklılar.Bende aynen senin gibiydim annem ve babam yeteri kadar bilgili değildi ,bir kaç soru sordum baktımki yeteri kadar tatmin edici değil kendim araştırmaya başladım aleviliği.Hatta dahada ileri gittim din öğretmenim ile konuştum alevi olduğumu söyledim(din dersinde çok başarılıydım çünkü kendimi anlatmak istediğim kitlenin toplumun ne olduğunu bilmeliydim)Öğretmenim çok iyidi istersen sen derslere girme dedi.Ben kebuletmedim ve hocadan bir ricada bulundum.Çok anlayışla karşıladı.ricam şuydu Ben aleviyim öğretmenim o zaman ben aleviliği derinlemesine araştırıyım ve arkadaşlarıma derste ben anlatayım dedim( zaten kendiside öğrenmek istiyo
rdu memnun olduğunu söyledi)Bana dönem ödevi olarak verdi, bende elimde toplayabildiğim kadar bilgi topladım araştırdım ve arkadaşlarımın karşısında çıkıp anlattım.Çok heyecanlıydım ama çokta kararlıydım anlattım ve gördümkü aleviliğin önündeki enbüyük engel biziz.Bizler kendimizi sağlam kaynaklara dayalı bilgiler edinmediğimiz sürece onlarda bizleri anlamamakta karalılar zaten.

Aleviliği derinlemesine anlatan kitaplar var, bu sitedende araştırma yapabilirsin çokta isteklisin ve başarılı olacağınada inanıyorum.

delidervis
19.02.2008, 16:43
sevgili kardesim bilginler, actıgın konu icin cok tesekkür ederim.. hepsini okudum ve yazdıgın hersey dogrudur..

senin gibi olayları farkındalık boyutuyla yasayan insanlar oldukca sırtımız yere gelmez merak etme sen..

bir zamanlar bu topraklarda sesimiz en güclülülerdendi öyle ki yeni ceri ocagı bile komple bektasi babalarının elindeydi.. ama gel zaman git zaman bundan rahatsızlık duyulmaya baslandı ve yavas yavas oyunlar basladı.. ilk önce bu olusum yıpratıldı ve yıkıldı ardından dergahlarımız ve ocaklarımız yagmalandı yakıldı.. bizler bu kötü olaylar nedeniyle kendi kabugumuza cekildik ve öyle yasamaya basladık.. ama buda yetmedi bizim var olmamız bile rahatsız ediyordu bazı kesimleri.. illa bizi istedikleri gibi sekillendirmek ve kullanmak istiyorlardı.. sonra ne yapılabilir bu konuda diye düsündüler ve buldukları cözüm kendilerince en akıllı cözümdü "bizim canımızı bile tereddüt etmeden verdigimiz inancımızın icini bosaltmaktı".. Pir Sultan Abdal ve Nesimi gibi ulularımızı düsündüklerinde bu isin zor olacagı belliydi ama yine kurnazca bir oyun buldular.. bizi bir arada tutan dedelerimiz üzerinden bu oyuna basladılar.. ilk önce dedelerimize olan güveni sarsmaya calıstılar, sonra onları sorgulamaya basladılar, dedelik kurumunu yıpratmak icin calıstılar.. bunda zaman zaman cokda basarılı oldular cünkü bir cok dedemiz bu dönemlerde küsmeye darılmaya basladı ve kendilerini geri plana cekmeye basladı, cünkü artık karsılarında onları dikkate almayan bir nesil olusuyordu.. tüm ugraslara ragmen bu nesil oyunun bir parcası haline geliyordu..

Peki bu yeni nesilin bu dedeleri dinlemez ve inanctan uzak hali kimlerin isine geliyordu tabiki bizleri kullanmak isteyen ve bizleri bölmek isteyen her kesimin.. ne dediler bu yeni nesil olusunca, "bunlar dinsiz imansızdır" "bunlar Allah nedir bilmez" vs vs vs halbuki bizim yolumuzda Hak Muhammed Ali denmeden ceme bile girilmezken durumu birden kendi acılarına göre degistiriverdiler.. egitimden uzak kalan ve aleviligin inanc boyutundan uzak tutulan genclerimiz tam kurtlar sofrasında yem oldu.. bir yandan onlara ne kadar özgür, bilincli, akıllı, cagdas, modern vs gibi hoslarına gidecek iltifatlar pompalayıp onların kendilerini cok akıllı sanmalarını ve ayaklarının yerden kesilmelerini saglarken onların bu kendinden gecmis durumlarını sonuna kadar kullandılar..

bu durumdan faydalanan sadece asırı dinciler olmadı, asırı dinci olup ırkcılık ve
milliyetcilik yapan terör örgütleride kullandı.. cünkü artık genclerimiz dedelerinden cok onları sen böylesin sen söylesin diye aldatanlara inanır oldu..
genclerimizin kafasına ici bosaltılmıs, inanc olgusu sıfırlanmıs, ulularını dikkate almayan bir alevilik yerlestirdikten sonra yani simdi ise bu guruplar harekete gecti.. onlara göre artık aleviligi savunabilecek bir nesil kalmamıstır bile.. cünkü bilgisiz kalan bu gencler kendi icinde celiskilere düsmeye baslamıstır.. Onlar hedeflerine adım adım ilerliyorken bizler yolumuzu sasırmıs havaya baka baka yürümeye calısıyoruz..

neredeyse bir arap ülkesi haline gelicez ve belkide bu insanlar bizleri birkez daha tarihten silmek icin bir kez daha tüm gücüyle saldıracak o sebeple artık uyanmak ve silkelenmek zamanıdır.. tekrardan dedelerimize gidelim yolumuzu iyice ögrenelim.. neyi neden yapıyoruz bilelim.. kafamıza sokulan ve bizlere benimsetilen sözde aleviligi degil gercek kaynagından dedelerimizden ögrendigimiz aleviligi benimseyelim..

bugün aleviyim diyen ama aleviligin özünü bilmeden kafasına sokulmus sacma sapan ideoloji ve fikirleri savunan gencleri görünce üzülüyorum.. cünkü onlar aleviligi gercek kaynaklarından degil ancak ben dostunum diyen yalancılardan ögrendigiyle biliyor malesef.. Bu forumda bile sacma sapan komik ideolojileri alevilik gibi pompalamaya calısan insanlar oldu zaman zaman ve halende olmaktadır ve olacaktırda ama aynı zamanda bu forumda aleviligi cok iyi bilen ocak soyundan dede kanından insanlarda vardır sen yeterki ögrenmek iste ve bu kisileri bul sana aleviligi en ince ayrıntısına kadar anlatacaktır..

alevilik parti binasında ögrenilmez, alevilik rusun almanın düsünürlerinden de ögrenilmez, alevilik dedelerimizden ögrenilir ve onlar sizleri bekliyor bir dakika bile kaybetmeyin bulun onları ve iyice sarılın söylediklerine.. araplar geliyor ve bizimde bir an önce yolumuza sahip cıkmamız kendimize gelmemiz gerek..

bir olalım, iri olalım, diri olalım...

bilginler
19.02.2008, 16:53
deliderviş abim,

Yazdığın her şey için teşekkürler.Ellerine sağlık.Emin ol Aleviliği öğreniyorum.Öğrenmeye çalışıyorum...Dedelerimizden,kitaplardan ve burdan her şeyi öğrenmeye çalışacağım...

sinan1977a
19.02.2008, 20:34
slm bencede çok güzel bir yazı olmuş toplumun gerçeklerini yansıtan bir olay.sen en azından biraz olsun araştırma yapmışsındır ama ben bu araştırma konusuna değinmek istiyorum istediğimiz takdirde her şyei öğrene biliriz fakat kişilerin dedim ya araştırması şart .bende sana başımdan geçen bir olayı anlatayım lise son sınıfta idik ders tarih hoca bize dediki dört hak mezhep vardır dedi ve saydı fakat içinde alevilik yoktu ben ve bir kaç arkadaş ayağa kalkarak öğretmene tek kelime söyledik saydığınız mezheplerin kurucusu olan imam hanefinin hocası kimdi dedik imam caferi sadık olduğunu belirttikten sonra nasıl oluyorda talebesinin ve üvey oğlunun mezhebi hak mezhep oluyorda babasının ve hocasının mezhebi kabul görmüyor olarak açıkladık ve öğretmene kabul ettirdik ben söyleyeceğim şu araştıralım ve kendimizi gizlemeyelim biz onlardan korkacağımıza onlar bizden korksun ...

Semih07
19.02.2008, 22:44
Sünni olduğum halde bazen o kadar utanıyorum ki alevilere karşı yapılanlardan dolayı.O abiler ablalar zaten beyni yıkanmaş nurculara hizmet eden sünepelerden başkaları değiller.halamın oğluda onlardan 4 senedir aramıyorum oldugu ortamdada bulunmuyorum.Bende sünniyim bu bi yana aleviliğe tahammulsuzluk niye cevap yok.!İnsan olan anlar ya anlar!

Ha bu arada bu nurculuk olgusu kırılmadan alevilere yine önyargı ve yanlış söylemler devam edecektir.Benim en iyi 2 arkadasımda alevi ayrımız gayrımız yok.Allah Razı olsun onLardanda ne oldugunu öğrendim Aleviliğin.Neyse yazı cidden doğru bızım sınıfımızdada olurdu Alevi arkadaslar 7-8 tane vardı lisedeyken ama hiç ayrım olmadı.!

bilginler
20.02.2008, 23:00
Benim de en yakın arkadaşlarım sünni.Adam gibi adamlar yani.Hiç akıllarında sömürme,caydırma duygusu yok.Onlar sadece inandıkları ibadetleri yaparlar ve susarlar.Hele Burak diye bir arkadaşım var ki 11 - 12 senelik arkadaşım,bu süre zarfında bana bir kere bile olsun neden namaz kılmıyorsun diye sormadı?Ben de ona neden namaz kılıyorsun,cemevine gelmiyorsun diye sormadım.Olması gereken de bu zaten.Herkes inancını özgürce yaşasın...Nedenler olmasın...

hercaiii
21.02.2008, 00:19
slm canlar bence cok güzel bi calısma olmus tesekkurler bence aleviler unutuluyorr ama bi sey cesitli organizsyonlar yapsak unutulmayız kaaatindeyim kib canlar

bilginler
21.02.2008, 15:00
evet haklısın organizasyonlar yapılmalı fakat yerinde ve zamanında yapılmalı,ilgi çekmeli özellikle metropol şehirlerde ilginin olması,kişinin benliğinin unutturulmaması için çalışmalar yapılmalı.

huseyn
21.02.2008, 15:24
burda birçok konu ve mitler devreye girmektedir. bir takım görüş aleviliğin ali'den önce de var olduğunu söyler. bir görüş şaman ve zerdüşt dinlerinin devamı gibi görmektedir. bir görüş tamamen müslümanlığın odağında olduğunu söylemektedir..