Orijinalini görmek için tıklayınız : Bir Türkçe Namaz Örneği:

babannedemiyeli
19.02.2008, 13:57
kaç kişi yaptığı ibadetin anlamını ve içeriğini biliyor acaba
çevremdeki bir çok insan yaptığı ibadetin veya okuduğu ayet veya duların ne anlama geldiğini bilmeden ibadet ediyor.
yaptıkları ibadette kendi dillerini kullanma şanşları yok daha doğrusu bu şans onlara hiç tanınmamış

Farzedelim ki evde sabah namazının iki rekat farzını kılıyoruz.

Ayakta kıble yönünde durulur, eller yana sarkık ve ayaklar aynı hizada biraz açık niyet edilir.
" Niyet ettim Allah rızası için sabah namazının farzını kılmaya" denir ve eller öne açık, başparmaklar kulak memelerine değecek şekilde "Allah uludur" diyerek tekbir getirilir. Erkeklerde ller göbek hizasında, bayanlarda göğüs hizasında bağlanır.
Önce süphaneke okunur.
Allah'ım seni tenzih ve hamdinle tesbih ederim. Senin azametin çok yücedir ve senden başka hiçbir ilâh yoktur.

Sonra euzü besmele çekilerek fatiha okunur.

Kovulmuş şeytanın kötülüğümden Allah'a sığınırım.
Rahmân ve rahîm olan Allah'in adiyla.
Hamd âlemlerin Rabbi Allah'a mahsustur.
O, rahmândir ve rahîmdir.
Ceza gününün mâlikidir.
Ancak sana kulluk ederiz ve yalniz senden medet umariz.
Bize dogru yolu göster.
Kendilerine lütuf ve ikramda bulundugun kimselerin yolunu; gazaba uğramışların ve sapmışların yolunu değil!

Sonra bir namaz suresi okunur. Örneğin Tebbet.

Ebu Leheb'in iki eli kurusun! Kurudu da.
Malı ve kazandıkları ona fayda vermedi.
O, alevli bir ateşte yanacak.
Odun taşıyıcı olarak karısı da.
Ve boynunda hurma lifinden bükülmüş bir ip olduğu halde.

dedikten sonra "Allah uludur" diyerek bel tam bükük olacak şekilde eğilinir.
Üç kez "Seni bütün noksanlıklardan tenzih ederim yüce rabbim" diye tekrarlanır.
Sonra rukudan doğrulurken "Allah kendine hamd edenleri duyar" denir ve ayakta
"Hamd yalnız rabbedir" denip tekrar "Allah uludur" denerek secdeye kapanılır.
Secdede üç kez "Yüce rabbim noksan sıfatlardan seni tenzih ederim" diye tekrarlanır.
"Allah uludur" diyerek ayağa kalkıp elleri bağlayarak 2. rekata başlanır.

2. Rekatta;
Tekrar fatihayı okuduktan sonra değişik bir namaz suresi okunur. Örneğin Fil suresi.

Rabbin fil sahiplerine neler etti, görmedin mi?
Onların kötü planlarını boşa çıkarmadı mı?
Onların üstüne ebâbil kuşlarını gönderdi.
O kuşlar, onların üzerlerine pişkin tuğladan yapılmış taşlar atıyordu.
Böylece Allah onları yenilip çiğnenmiş ekine çevirdi.

Ayetlerinden sonra 1. rekattaki ruku ve secde aynı sözlerle tekrarlanır.
Secdeden sönra dizler üzerinde oturulurken önce ettehiyyatü okunur.

Dil ile, beden ve mal ile yapılan bütün ibadetler Allah'a dır. Ey Peygamber! Allah'ın selâmı, rahmet ve bereketleri senin üzerine olsun. Selâm bizim üzerimize ve Allah'ın bütün iyi kulları üzerine olsun. Şahitlik ederim ki, Allah'tan başka tanrı yoktur. Yine şahitlik ederim ki, Muhammed, O'nun kulu ve Peygamberidir.

Sonra salli ve barik duaları okunur.
Salli:

Allahım! Muhammed'e ve Muhammed'in ailesine hürmet eyle; şerefini yücelt. İbrahim'e ve İbrahim'in ailesine ettiğin gibi. Şüphesiz övülmeye lâyık yalnız sensin.

Barik:

Allahım! Muhammed'e ve Muhammed'in ailesine bereket (zenginlik) ver. İbrahim'e ve İbrahim'in ailesine verdiğin gibi. Şüphesiz övülmeye lâyık yalnız sensin.

Sonra da Rabbena duası;

Allahım! Bize dünyada iyilik ve güzellik, ahirette de iyilik, güzellik ver. Bizi ateş azabından koru.

Sonra önce sağa, sonra sola dönülüp selam verilir;
“Allah’ın rahmeti ve selamı üzerinize olsun” diyerek.

Daha sonra da "Ey Allahım! Selâm sensin. Ve selâm sendendir. Ey celâl, azâmet ve ikram sahibi olan Allah! sen ne yücesin". diyerek namaz tamamlanır.

alone_man
21.02.2008, 13:54
kaç kişi yaptığı ibadetin anlamını ve içeriğini biliyor acaba
çevremdeki bir çok insan yaptığı ibadetin veya okuduğu ayet veya duların ne anlama geldiğini bilmeden ibadet ediyor.
yaptıkları ibadette kendi dillerini kullanma şanşları yok daha doğrusu bu şans onlara hiç tanınmamış

Farzedelim ki evde sabah namazının iki rekat farzını kılıyoruz.

Ayakta kıble yönünde durulur, eller yana sarkık ve ayaklar aynı hizada biraz açık niyet edilir.
" Niyet ettim Allah rızası için sabah namazının farzını kılmaya" denir ve eller öne açık, başparmaklar kulak memelerine değecek şekilde "Allah uludur" diyerek tekbir getirilir. Erkeklerde ller göbek hizasında, bayanlarda göğüs hizasında bağlanır.
Önce süphaneke okunur.
Allah'ım seni tenzih ve hamdinle tesbih ederim. Senin azametin çok yücedir ve senden başka hiçbir ilâh yoktur.

Sonra euzü besmele çekilerek fatiha okunur.

Kovulmuş şeytanın kötülüğümden Allah'a sığınırım.
Rahmân ve rahîm olan Allah'in adiyla.
Hamd âlemlerin Rabbi Allah'a mahsustur.
O, rahmândir ve rahîmdir.
Ceza gününün mâlikidir.
Ancak sana kulluk ederiz ve yalniz senden medet umariz.
Bize dogru yolu göster.
Kendilerine lütuf ve ikramda bulundugun kimselerin yolunu; gazaba uğramışların ve sapmışların yolunu değil!

Sonra bir namaz suresi okunur. Örneğin Tebbet.

Ebu Leheb'in iki eli kurusun! Kurudu da.
Malı ve kazandıkları ona fayda vermedi.
O, alevli bir ateşte yanacak.
Odun taşıyıcı olarak karısı da.
Ve boynunda hurma lifinden bükülmüş bir ip olduğu halde.

dedikten sonra "Allah uludur" diyerek bel tam bükük olacak şekilde eğilinir.
Üç kez "Seni bütün noksanlıklardan tenzih ederim yüce rabbim" diye tekrarlanır.
Sonra rukudan doğrulurken "Allah kendine hamd edenleri duyar" denir ve ayakta
"Hamd yalnız rabbedir" denip tekrar "Allah uludur" denerek secdeye kapanılır.
Secdede üç kez "Yüce rabbim noksan sıfatlardan seni tenzih ederim" diye tekrarlanır.
"Allah uludur" diyerek ayağa kalkıp elleri bağlayarak 2. rekata başlanır.

2. Rekatta;
Tekrar fatihayı okuduktan sonra değişik bir namaz suresi okunur. Örneğin Fil suresi.

Rabbin fil sahiplerine neler etti, görmedin mi?
Onların kötü planlarını boşa çıkarmadı mı?
Onların üstüne ebâbil kuşlarını gönderdi.
O kuşlar, onların üzerlerine pişkin tuğladan yapılmış taşlar atıyordu.
Böylece Allah onları yenilip çiğnenmiş ekine çevirdi.

Ayetlerinden sonra 1. rekattaki ruku ve secde aynı sözlerle tekrarlanır.
Secdeden sönra dizler üzerinde oturulurken önce ettehiyyatü okunur.

Dil ile, beden ve mal ile yapılan bütün ibadetler Allah'a dır. Ey Peygamber! Allah'ın selâmı, rahmet ve bereketleri senin üzerine olsun. Selâm bizim üzerimize ve Allah'ın bütün iyi kulları üzerine olsun. Şahitlik ederim ki, Allah'tan başka tanrı yoktur. Yine şahitlik ederim ki, Muhammed, O'nun kulu ve Peygamberidir.

Sonra salli ve barik duaları okunur.
Salli:

Allahım! Muhammed'e ve Muhammed'in ailesine hürmet eyle; şerefini yücelt. İbrahim'e ve İbrahim'in ailesine ettiğin gibi. Şüphesiz övülmeye lâyık yalnız sensin.

Barik:

Allahım! Muhammed'e ve Muhammed'in ailesine bereket (zenginlik) ver. İbrahim'e ve İbrahim'in ailesine verdiğin gibi. Şüphesiz övülmeye lâyık yalnız sensin.

Sonra da Rabbena duası;

Allahım! Bize dünyada iyilik ve güzellik, ahirette de iyilik, güzellik ver. Bizi ateş azabından koru.

Sonra önce sağa, sonra sola dönülüp selam verilir;
“Allah’ın rahmeti ve selamı üzerinize olsun” diyerek.

Daha sonra da "Ey Allahım! Selâm sensin. Ve selâm sendendir. Ey celâl, azâmet ve ikram sahibi olan Allah! sen ne yücesin". diyerek namaz tamamlanır.

arkadaş
12 imamların islami yorumuna göre yada başka deyişle resulün sünnetine göre kılınacak namazda

eller göbekten bağlanmaz
kafa kıbleden sağa sola çevrilmeden selam verilir
ve sureler arapça dualar türkçe okunur,

sen bize sünni hanefi namazını tarif ediyorsun vede sureleri türkçe okuma gibi tuhaf birde bidat hediye ediyorsun,ben almayım yiyenler buyursun.

babannedemiyeli
21.02.2008, 14:57
ya ben kendimi ifade etmeyimi bilmiyorum yoksa insanlar okuduklarınımı anlamıyor
ay aman öf
arkadaşlar lütfen okurken tam okuyun ve düşünün ve deyinki bir zahmet bu kişi bunu buraya niye yazmış
açmış olduğum topikte bu böyledir böyle yapılacaktır diye bir dayatma yapmadım
üstelik açma maksadım aynı gün ATATÜRKün cenaze namazınında camide değil dolma bahçe sarayında ve türkçe namazının kılındığını analatan bir topik daha açmıştım
yani kilit anlatılmak istenen
insanlar ibadetlerini türkçe yapmalıdır
ve türkçe yapılan bir ibadet şekili yukarıdaki gibidir.(bizdeki böyledir demedim)
ayrıca bu ibadetler türkçe yapılırsa bir allahın kulu bir daha ibadet etmez düşüncesindeyim
binlerce yıl önceki ebu lehep ve karısına beddua edilmektedir ve bu namazda okunan bir surede vardır saçmalıktır.
ben olayın saçmalığını anlatmata çalıştım
bilmem anlatabildimmi

aydıner32
21.02.2008, 15:05
arkadaş
12 imamların islami yorumuna göre yada başka deyişle resulün sünnetine göre kılınacak namazda

eller göbekten bağlanmaz
kafa kıbleden sağa sola çevrilmeden selam verilir
ve sureler arapça dualar türkçe okunur,

sen bize sünni hanefi namazını tarif ediyorsun vede sureleri türkçe okuma gibi tuhaf birde bidat hediye ediyorsun,ben almayım yiyenler buyursun.

buradaki kıssadan hisse türkçe ibadet edilir olması..

babannedemiyeli
21.02.2008, 15:07
buradaki kıssadan hisse türkçe ibadet edilir olması..

ağzına sağlık can kardeşim
hem bu
hemde çevremizde dinden imandan ahkam kesen kesimin yapmış olduğu ibadetin anlamını bilmeden ytapıyor olması
bir yerde okudum
eğer ibadet türkçe yapılsa okunan şeylerden dolayı camide bir kişi kalmazdı diye
sğl abim

zulfukar
21.02.2008, 15:15
ya ben kendimi ifade etmeyimi bilmiyorum yoksa insanlar okuduklarınımı anlamıyor
ay aman öf
arkadaşlar lütfen okurken tam okuyun ve düşünün ve deyinki bir zahmet bu kişi bunu buraya niye yazmış
açmış olduğum topikte bu böyledir böyle yapılacaktır diye bir dayatma yapmadım
üstelik açma maksadım aynı gün ATATÜRKün cenaze namazınında camide değil dolma bahçe sarayında ve türkçe namazının kılındığını analatan bir topik daha açmıştım
yani kilit anlatılmak istenen
insanlar ibadetlerini türkçe yapmalıdır
ve türkçe yapılan bir ibadet şekili yukarıdaki gibidir.(bizdeki böyledir demedim)
ayrıca bu ibadetler türkçe yapılırsa bir allahın kulu bir daha ibadet etmez düşüncesindeyim
binlerce yıl önceki ebu lehep ve karısına beddua edilmektedir ve bu namazda okunan bir surede vardır saçmalıktır.
ben olayın saçmalığını anlatmata çalıştım
bilmem anlatabildimmi

Önceden hatirladigim kadariyla Sünni kökenli bir dosttunuz!? Yanlis ise duzeltiniz.Ama yanlis degilse neden böyle seyleri sürekli vurgulamaya calisiyorsunuz anlamiyorum.Yoksa gizli bir tebligat icerisindemisiniz? zaten ahrete dahi supheyle bakarken tavsiyem birakin baskalarinin ibadetleriyle ugrasmayi.Birakin süniler nasil yaparlarsa yapsinlar.Bunlardan bize ne!
Ingilizce ibadet yapilsaydi buna karsi cikacakmiydin? Alevilerin bazi ibadetlerindede arapca dil olarak oldukca onemli yer alir.Bu sadece arapcanin kutsalligiyla alakali degildir.Zira onikiimamlarimiz hernekadar baska dilleride biliyor idiylselerde onlardan bizlere ulasan kaynaklarin tamami arapcadir.Birakin artik pireye kizip yokgan yakmayi.

babannedemiyeli
21.02.2008, 15:22
Cahil dosttan ziyade akıllı düşmana güven.

Cahil ile sakın latife etme. Dili zehirli olduğundan gönlünü yaralar.

Cahil, ne kendi eksiğini görür, ne de öğütlere kulak asar.

Cahilden uzak kalmak, akıllıya yaklaşmakla eşittir.

Cahiller çoğalınca bilginler garip olurlar.

HZ.ALİ

başka ne denirki

zulfukar
21.02.2008, 15:27
Cahil dosttan ziyade akıllı düşmana güven.

Cahil ile sakın latife etme. Dili zehirli olduğundan gönlünü yaralar.

Cahil, ne kendi eksiğini görür, ne de öğütlere kulak asar.

Cahilden uzak kalmak, akıllıya yaklaşmakla eşittir.

Cahiller çoğalınca bilginler garip olurlar.

HZ.ALİ

başka ne denirki

Bence komik arkadasim! Imam Alinin o kutsi sozlerini alip kendinize renk olarak kullanmaya calismaniz anlasilir gibi degil.Hem kuran ayetleiye dalga gececek hemde imam Alinin hadisleriyle kendinizi suslemeye calisacalsiniz!! Hem nalina hem mihina...Imam Aliden degilde dostunuz omerden hadis nakletseydiniz daha makul olurdu!!