Egalitarian
22.02.2008, 01:24
Bu başlık altında amaç Antalya ilinde yer alan alevi köylerini ilçe ilçe düzenlemektir.Belli bir dağınıklık var onu ortadan kaldırmak ve biraz derli toplu halde genel fotoğrafı görebilmek için düzenlenmiştir.Ben naçizane bilebildiklerimi ve forumdan arastırıp bilgi edindiklerimi buraya başlangıç olarak ekledim.Bazı hatalar kesinlikle olacaktır zira genelde elimde yazılı kaynak olmayan köyleri eklemedim buraya.Fakat Antalyada yerleşim bazı köylerde epey geç olmuş (göçebelikten köy haline dönüşüm) dolaysıyla bazı verilerde değişim olmuş olabilir bir kısmını bilhassa yazacağım (ayrıca belirterek) ki acaba bilgiler hala güncel mi diye .Çünkü bazı köyler de boşalmış sanırım.
ANTALYA MERKEZ
Varsak beldesi karışık nüfusu 17372
Kızılarık Mahallesi Tahtacı
Altınova = Koyunlar Tahtacı
Karatepe Tahtacı ,nufusu 703
Çakırlar köyü (Tahtacı olduğu bir kaynakta yazıyor ?)
KEMER
Çamyuva ( Tahtacıların varlığı bir kaynakta yazıyor ?)
AKSEKİ
Bilgi yok
ALANYA
Kargıcak =Araplar (abdal+ karışık) nüfus 4146
Tosmur (Tahtacı)
Obaçayı (Tahtacı)
Aliefendi (Şu an tamamı sünni Eski kaynaklarda alevi oldukları belirtiliyor)
Mahmutseydi (Şu an tamamı sünni Eski kaynaklarda alevi oldukları belirtiliyor)
ELMALI
Akçainiş (meşhur Tahtacı köyü) 891 nüfuslu
Tekkeköy (Abdal musa ocağının meşhur köyü)(Bektaşi Türkmen) nufusu 1070
Çaybaşı = Değirmenköy (Göç ile alevi nüfusun çok azaldığı söyleniyor) 373 nufus
FİNİKE
Alacadağ, Alikahya (Tahtacı) 278 nufus
Arifköy =Aykırıçay 976 nüfus
Arifköy e bağlı Çatallar mah. (Tahtacı Yanyatırocağı)
Gökbük, velikahya (Tahtacı Yanyatırocağı) 357 nüfus
Turunçova Menevcelik mah.(Tahtacı) 8412 nüfus tüm belde
Yuvalılar (sünniler de mevcut) 2253 nüfus
GAZİPAŞA
Bilgi yok
GÜNDOĞMUŞ
Bilgi yok
KAŞ
Bilgi yok
KALE
Bilgi yok
KALKAN
Bilgi yok
KORKUTELİ
Büyükköy (Aleviler Abdal musa ocağından ve ayrıca sünniler de var) 2257 nüfus
Kırkpınar (Aleviler Abdal musa ocağından ve ayrıca sünniler de var) 409 nüfus
KUMLUCA
Beşikçi =Baymak = Kağaz (Tümü Tahtacı -Yanyatırocağı) 404
Hızırkahya= Çalka (Tümü Tahtacı -Yanyatırocağı) 861
Toptaş (Tümü Tahtacı -Yanyatırocağı) 624
Altınkaya = Gödene (Bir kaynakta Tahtacı olduğu yazıyordu ama başka bir yerde hiç bir kaydına rastlamadım yani ? ) 445
Karacaören (Altınkaya ile aynı durumda ?) 832
MANAVGAT
Dolbazlar ? (Tahtacıdır yazan kaynak okudum) 522
Gültepe (Aleviler ve sünniler karışık) 296
Ilıcaköy beldesi? (tahtacıdır yazan kaynak okudum ancak son seçimlerde % 37 ye yakın bir oy öyle yerlere gitmiş ki en fazla karışık bir belde olabilir ! ) 16807 nüfus tüm belde
Sarılar (Belde nüfusu karışık.Bir miktar Arap alevi dahil ,Tahtacılar + ilaveten afrikalı topluluk yerleştirilmiş.Bu doğru ise alevilerle zencilerin birlikte yaşadığı tek yerleşim burası- ilginç .) 3838 nüfuslu
Bereket (abdal) 684
Sağırin (Tahtacıdır yazan kaynak okudum) 1881 nüfus
SERİK
Gebiz = Macar (sünniler yanında Tahtacıların da yaşadığına dair yazı okudum ) 4191 nüfuslu bir belde
Üründü ? (Tahtacıdır yazan kaynak okudum) 729
Serik merkezde 600 hanede üçbin kadar Tahtacı olduğu bilinmekte.Genelde Hacıemirli boyundan Tahtacılar yaşamakta.
Kürüş 1203 nüfuslu 2000 de ;tahtacılar Abdallar ve muhacirler ile yörükler karışık halde bulunmakta
not; nüfuslar 2000 sayımı resmi sonuçlarıdır.Büyük nüfuslu Beldelerdeki nufusun tamamı alevi değildir.
Bu listede kırmızı ile ve ? ile işaretlediklerim bir kaynakta Tahtacı diye geçmekte ancak teyid edemediğim için şimdilik kesin öyledirler demiyorum (bazı çelişkili durumlar var )bilenler varsa yardımcı olsun lütfen.İlaveten diğer illerde de tekrarlanan bir olay burda lütfen tekrarlanmasın; Şayet sizin köyünüz veya bildiğiniz bir köy listede mevcut değilse bu liste olmamış benim köyüm eksik diiye hemen eleştirmek yerine mesaj yazıp ekleyiniz çok daha yararlı olur zira bu bir taslak başlangıç olsun diye burda .yoksa tümü budur demek değil.
Listede bazı ilçelerde hiç köy yok Bu ilçelerle ilgili bilgisi olan arkadaşlarımız lütfen belirtsinler o ilçede zaten alevi olmadığını (mesela Kalkan Kaş VS)ki bu da önemli bir bilgidir.Not; Bir zamanların en isyankar Teke yöresinde son manzara hayret verici değil mi?
Kendi köylerini veya ilçelerini bulanlar da lütfen listede o ilçeyle ilgili eksik köy kalmamışsa belirtsinler (örneğin Finike veya Kumluca gibi) zira boş yere başka var mı diye zaman kaybedilmez.
encin1 e verdiğiyararlı bilgiler için tesekkürler.
Liste tamamlanınca köy köy haritasını da ekleyeceğim buraya ( sn Gulemin e nispet olarak :biggrin:)ama şu anda gördüğünüz üzere katkılarınız gerekmekte.Bilhassa bu konuda bazı tecrubeli üyeler ki onlar kendilerini biliyor ilgilerini esirgemez umarım.:turned:
ANTALYA MERKEZ
Varsak beldesi karışık nüfusu 17372
Kızılarık Mahallesi Tahtacı
Altınova = Koyunlar Tahtacı
Karatepe Tahtacı ,nufusu 703
Çakırlar köyü (Tahtacı olduğu bir kaynakta yazıyor ?)
KEMER
Çamyuva ( Tahtacıların varlığı bir kaynakta yazıyor ?)
AKSEKİ
Bilgi yok
ALANYA
Kargıcak =Araplar (abdal+ karışık) nüfus 4146
Tosmur (Tahtacı)
Obaçayı (Tahtacı)
Aliefendi (Şu an tamamı sünni Eski kaynaklarda alevi oldukları belirtiliyor)
Mahmutseydi (Şu an tamamı sünni Eski kaynaklarda alevi oldukları belirtiliyor)
ELMALI
Akçainiş (meşhur Tahtacı köyü) 891 nüfuslu
Tekkeköy (Abdal musa ocağının meşhur köyü)(Bektaşi Türkmen) nufusu 1070
Çaybaşı = Değirmenköy (Göç ile alevi nüfusun çok azaldığı söyleniyor) 373 nufus
FİNİKE
Alacadağ, Alikahya (Tahtacı) 278 nufus
Arifköy =Aykırıçay 976 nüfus
Arifköy e bağlı Çatallar mah. (Tahtacı Yanyatırocağı)
Gökbük, velikahya (Tahtacı Yanyatırocağı) 357 nüfus
Turunçova Menevcelik mah.(Tahtacı) 8412 nüfus tüm belde
Yuvalılar (sünniler de mevcut) 2253 nüfus
GAZİPAŞA
Bilgi yok
GÜNDOĞMUŞ
Bilgi yok
KAŞ
Bilgi yok
KALE
Bilgi yok
KALKAN
Bilgi yok
KORKUTELİ
Büyükköy (Aleviler Abdal musa ocağından ve ayrıca sünniler de var) 2257 nüfus
Kırkpınar (Aleviler Abdal musa ocağından ve ayrıca sünniler de var) 409 nüfus
KUMLUCA
Beşikçi =Baymak = Kağaz (Tümü Tahtacı -Yanyatırocağı) 404
Hızırkahya= Çalka (Tümü Tahtacı -Yanyatırocağı) 861
Toptaş (Tümü Tahtacı -Yanyatırocağı) 624
Altınkaya = Gödene (Bir kaynakta Tahtacı olduğu yazıyordu ama başka bir yerde hiç bir kaydına rastlamadım yani ? ) 445
Karacaören (Altınkaya ile aynı durumda ?) 832
MANAVGAT
Dolbazlar ? (Tahtacıdır yazan kaynak okudum) 522
Gültepe (Aleviler ve sünniler karışık) 296
Ilıcaköy beldesi? (tahtacıdır yazan kaynak okudum ancak son seçimlerde % 37 ye yakın bir oy öyle yerlere gitmiş ki en fazla karışık bir belde olabilir ! ) 16807 nüfus tüm belde
Sarılar (Belde nüfusu karışık.Bir miktar Arap alevi dahil ,Tahtacılar + ilaveten afrikalı topluluk yerleştirilmiş.Bu doğru ise alevilerle zencilerin birlikte yaşadığı tek yerleşim burası- ilginç .) 3838 nüfuslu
Bereket (abdal) 684
Sağırin (Tahtacıdır yazan kaynak okudum) 1881 nüfus
SERİK
Gebiz = Macar (sünniler yanında Tahtacıların da yaşadığına dair yazı okudum ) 4191 nüfuslu bir belde
Üründü ? (Tahtacıdır yazan kaynak okudum) 729
Serik merkezde 600 hanede üçbin kadar Tahtacı olduğu bilinmekte.Genelde Hacıemirli boyundan Tahtacılar yaşamakta.
Kürüş 1203 nüfuslu 2000 de ;tahtacılar Abdallar ve muhacirler ile yörükler karışık halde bulunmakta
not; nüfuslar 2000 sayımı resmi sonuçlarıdır.Büyük nüfuslu Beldelerdeki nufusun tamamı alevi değildir.
Bu listede kırmızı ile ve ? ile işaretlediklerim bir kaynakta Tahtacı diye geçmekte ancak teyid edemediğim için şimdilik kesin öyledirler demiyorum (bazı çelişkili durumlar var )bilenler varsa yardımcı olsun lütfen.İlaveten diğer illerde de tekrarlanan bir olay burda lütfen tekrarlanmasın; Şayet sizin köyünüz veya bildiğiniz bir köy listede mevcut değilse bu liste olmamış benim köyüm eksik diiye hemen eleştirmek yerine mesaj yazıp ekleyiniz çok daha yararlı olur zira bu bir taslak başlangıç olsun diye burda .yoksa tümü budur demek değil.
Listede bazı ilçelerde hiç köy yok Bu ilçelerle ilgili bilgisi olan arkadaşlarımız lütfen belirtsinler o ilçede zaten alevi olmadığını (mesela Kalkan Kaş VS)ki bu da önemli bir bilgidir.Not; Bir zamanların en isyankar Teke yöresinde son manzara hayret verici değil mi?
Kendi köylerini veya ilçelerini bulanlar da lütfen listede o ilçeyle ilgili eksik köy kalmamışsa belirtsinler (örneğin Finike veya Kumluca gibi) zira boş yere başka var mı diye zaman kaybedilmez.
encin1 e verdiğiyararlı bilgiler için tesekkürler.
Liste tamamlanınca köy köy haritasını da ekleyeceğim buraya ( sn Gulemin e nispet olarak :biggrin:)ama şu anda gördüğünüz üzere katkılarınız gerekmekte.Bilhassa bu konuda bazı tecrubeli üyeler ki onlar kendilerini biliyor ilgilerini esirgemez umarım.:turned: