Orijinalini görmek için tıklayınız : Arap Alevilerinin Dikkatine

Mahir_86
26.02.2008, 00:20
Fransa da yaşayan ve sadece Alevilik üzerine araştırma yapan bir akarabamdan gelen maili aynen kopyalıyorum. Sevgili Arap Alevisi canlar lütfen dikkatli okuyun ve yorumunuzu belirtin..

Değerli arkadaşlar.
Günümüzde ne yazık ki iki yıllık geçmişi olan bir dernek(AKAD) aracılıgıyla biz Alevilere istemediğimiz bir ismi adım adım makaleler,söylem ve hatta girişimlerle resmileştirilmek istenmektedir.Ve ne yazıkki bu dernek, Nusayrilik adı ile ilgili ,kuruldugu yerde bile dernegin dışında kalan diğer büyüklerimizin fikrine(değil onaylarını almak) bile danışılma ihtiyacı hissedilmeden,birkaç şeyhimizin bunu bir misyon edinmişçesine gerçekleştirmeye çalışmakta olduğunu gözlemlemekteyiz.Ve işin en garip tarafı ise tamamen(degil Antakya samandağı iskenderunun diğer büyüklerinin fikri sorulmadan bile)oldu bittiye getirilmeye çalışılmasıdır.Yani Samandağı Antakya ve iskenderundaki büyüklerimize hiç danışılmadan,konuşulmadan böyle toplumumuzun isim konusu gibi, bütün toplumu bağlayıcı kararlar alınmasına şüpheyle ve kaygıyla bakıyoruz.Degerli kardeşlerim lütfen ama lütfen bunun sonuçlarını bir düşünün gelecekte hangi sorunlara gebe kalacabilecegini degerlendirelim.Hükümetler yakın gelecekte bu dönemde oldugu gibi(ki günümüzdeki yalan oldugu ortaya çıktı ancak ileride mutlaka tekrar gündeme gelecektir)alevi sivil toplum örgütlerine kendinizi tanımlayın ve isteklerinizi tespit edin gibi yaklaşımlarda bulunacağı zaman,acaba kendimizi Nusayrilik adıylamı tanımlayacagız?? ileride yapılacak yasalarda tüzüklerde yönetmeliklerde vs vs nusayrilik adıyla temsil edilmemiz gerçekten doğru bir olaymıdır?? Yüz yıllardır biz Alevilere hakaret amacıyla ‘Nusayri’ ismiyle hitap edildik. Oysaki bizim peygamber döneminden beri var olan aleviler ismimiz vardır. Mişket el-envar, s. 326. kitabında Cafer sadık (as) bir hadiste taraftarları olan bizlerin ismini zikretmiştir: “biz aleviyiz taraftarlarımızda alevidir...” demiştir. Bu isim bizlere peygamber ve ehlibeyt imamları tarafından konulmuşken. Bizim çıkıp ta yüzyıllardır bize hakaret niyetiyle verilmiş olan ‘Nusayri’ ismini kullanmamız ne kadar doğrudur? Bilenler çok iyi bilir biz arap Alevilerinin mevcut tek tarih kitabı vardır. Oda Muhammed Emin Galip Tavili’nin yazmış olduğu “Tarih-ul Aleviyyin” (arap Alevileri tarihi Nusayriler ismiyle tercüme edildi) bu tarih kitabından bir iki alıntıyla sizlere gerçek ismimiz hakkında bilgi vereceğim:
“alevi adının unutulduğunu, Alevilerin nusayra dağı adına nisbetle anılır olduğunu söylemiştik. Kimileri ‘nusayriler’ adının seyyid ebu şuayb Muhammed bin Nusayri el-basri en-numeyri’ye nisbetle verildiğini sanır. Oysa doğrusu, bu adın dağın adından türetildiğidir. Sonraları ‘nusayri’ kelimesi en çirkin aşağılama kelimelerinden biri oldu.
Mevlamızın lütuf ve hayrına şükrü sena ve verdiklerine hamd ederiz ki, dünya savaş’ından sonra bu topluluğa eski adı olan ‘aleviler’ adı verildi. Ne de güzel bir adlandırmadır bu ve ne de büyük kazanç! Bu, 412 yıldır, yani Türklerin Alevileri katletmelerinden (yavuz katliamı) beri yoksun bırakıldığı şeydi. Bu ad gasp edilmiş haklarından onlara ilk geri verileni oldu” Tarih-ul Aleviyyin s. 305. günümüzde ise ne yazık ki ilk kazanmış olduğumuz hakkımız olan ismimizi kendi elimizle değiştirip, aşağılama niyetiyle bize verilmiş olan ‘nusayri’ ismini kullanmaya çalışıldığını görmekteyiz. Yukarıdada ifade ettiğimiz gibi, İskenderun ve adana da akad isminde bir alevi derneğimiz kuruldu. Bu derneğin kurucuları çok değerli alevi şeyhlerimizdir. Ama ne yazık ki bu şeyhlerimizden bazıları yazılarında, sözlerinde ve eylemlerinde alevi ismi yerine ‘nusayri’ ismi kullanılmak hatta devletin gözündede resmileştirilmek istenilmektedir.
Değerli arkadaşlar! Alevi kültürünü ve değerlerini korumak isteyen tüm kardeşlerimden ricam akad derneğinin sitesine girip bu isim konusunda bir eleştiri yazısı yazmanız. http://akad12.com/index_dosyalar/Page594.htm bu adrese yazacağınız eleştiri yazısı türlü zorluklarla kazandığımız alevi ismine sahiplenmek içindir. Eğer böyle devam ederse ne yazık ki aşağılama olarak bize verilmiş olan ‘nusayri’ ismi geri verilecektir.
Bizlerin var olan bir adı var ve bu isim bizde peygamber döneminden beri kullanılmaktadır. Ayrıca Suriye de Şeyh Mahmut Salih tarafından yazılmış olan “en-Nebeu’l-Yakin ‘Ani’l-Aleviyyin” adlı kitapta, orada yaşayan alevi kardeşlerimizin de düşüncelerine yer verilmiştir. Bu kitap “Gerçeklerin Işığında Aleviler” ismiyle Ahmet bedir tarafından tercüme edilmiştir. Kitapta “Alevilerin soyu” bölümünde 1936 da kırdaha beldesinde alınan kararların yazıldığı belgeden alıntılar mevcut bu alıntılarda alevi ismi üzerinde özellikle durulmuştur. Kitabın başında kısa bir alevi tarihinden bahsederken alevi isminin nerden geldiğine değinilmiş.

“Aleviler varlıklarının ilk gününden itibaren bu isimle tanındılar. İlk Alevilerin torunları da güçleri zayıflayıp zalim eller tarafından paramparça edilene kadar bu isimle tanınmaya devam ettiler. Bundan sonra despot siyasetçiler “Alevi” ismini “Nusayri” olarak değiştirdiler. Amaçları, peygamber soyunun haklılığına inanan bu Arap Müslüman toplumu her zaman ki gibi yerme ve yaralamaya zemin hazırlamaktı. Bir diğer amaçları da Alevileri şii dostlarından uzaklaştırarak yapacakları vahşi eylemleri kolaylaştırmaktı. Nitekim amaçlarına ulaştılar. Alevilere kabul etseler de etmeseler de “Nusayriler” adını verdiler. Bu adı o kadar çok kullandılar ki onu Alevileri tanıtan yegâne isim haline getirdiler.” Sayfa 25.

Değerli kardeşlerim eğer sizde bizim gibi ‘Nusayri’ isminin bizim gerçek ismimiz olmadığını düşünüyorsanız bir eleştiri yazısı yazınız ve mümkünse bu mesajı tanıdığınız duyarlı ne kadar arap alevi kardeşiniz varsa ona da göndermeniz. Ve onlarında yazmalarını sağlamanızdır.(not:kardeşlerim Muhammed bin Nusayri’ye tabi olmak onun Aleviliğin büyük zatlarından biri olduğunu kabul etmek ayrı bişeydir,Nusayriliği kavram olarak bir mezhep, tarikat gibi kabul etmek ayrı bişeydir ve Nusayrilik adında bizim ne tarikat nede mezhep şeklinde bir adımız vardır.Alevi:ehli beytin soyundan gelen veya ona tam anlamıyla tabi olana denir.)
Saygı ve sevgilerimizle,Selamlar.

EŞİTLİK PARTİSİ
26.02.2008, 10:41
Değerli Arkadaşlar...

Örnekte de görüleceği üzere ALEVİLİĞİ önce çeşitli ETNİK kökenlere ayırmak ve bunlara UYDURK isimler takmak, olabilirse biribirine düşman etmek...
Tabi bu öyle sıradan bir veya bir kaç AKLIEVELİN yapacağı işler değil...
Genel olarak ALEVİ adını duydukça UYKULARI kaçanların,emperyalist politikaların BÖL-PARÇALA-YÖNET temel ilkesinin,yine bu merkezlerce ekonomik olarak çeşitli ''FONLAR...'' adı altında desteklenen,yine oluşturulan bu konudaki DÜŞÜNCE ÜRETİM MERKEZLERİNCE geliştirilen bir uygulama...
Tıpkı,
-T.C.de Alevilikten çıkmış İzzetin DOĞAN gurubun KÜRT Alevi yoktur dediği gibi...
-Yine dönek Rıza ZELYUT efendinin,Alevilik ANADOLUYA özgü ve TÜRKLERCE geliştirilmiş bir İSLAMİ yorumdedği gibi...
Bu örnekleri çoğaltabilirz...
Değerli ARAP etnik kökenli ALEVİLERİN bu konuya gerekli cevabı vereceklerini bekliyor ve umuyoruz.
Tekrarlayalım,
-ALEVİLİK İnsanlığın var olduğundan beri vardı, gelecek tüm zamanlarda da var olacaktır...
Bir ALEVİ Düşünürün dedği gib...

MUSAYA,ASAYI VEREN ALİDİR...

Saygılarımızla

MehmetBaran
26.02.2008, 11:49
Bu karmaşa yaratmaktan başka birşey değildir... Bugüne kadar Nusayri ismi ile anılmışken kalkıp birden bu isimden vazgeçmek, ayrıca bu ismin aşağılamak amacı ile verildiğini düşünmek çok saçmadır...

Diyelim ki Nusayri isminden vazgeçip Alevi olarak sadece anılacağız -ki zaten Aleviyiz-... O zaman ne yapmak lazım?.. Dünya yüzündeki tüm Alevileri bir araya getirip hepsinin fikirlerini tek çerçevede toplayıp, ibadet şekillerini tek şekle sokacaksın, bütün diğer fraksiyonları sileceksin, Kızılbaşların, Tahtacıların isimlerinden vazgeçmelerini isteyeceksin, hepsini bir kalıba sokacaksın o zaman olur...

Çabanın tam amacını anlamış değilim ama bu bana tek tip elbise veya şekile sokarak sınıfını belirlemek çabası olduğuna inanıyorum... O zaman da Türbancılardan bir farkımız kalmaz kanaatindeyim...

Şu ana kadar Nusayri ismini aşağılanma olarak algılamadım... Ancak aşağılama amacı ile kullanılan lakaplar var o kesin... Mesela "Arap Uşağı" bu amaçla üretilmiş bir lakaptır... Ama daha ben Nusayri ismi yüzünden hiç aşağılanmadım ya da bu şekilde hissetmedim...

ecolis
26.02.2008, 12:11
Mehmet baran kardesime katiliyorum Muhammed bin nusayriye tabi oldugumuzdan bizim icin bu adin kullanilmasi dogaldir nusayri ile nasara yi karistirmamak lazim.

arap holding
26.02.2008, 13:42
mahir 86 bu yazdiklarin belki bize bi haksizlik bizi kotuleme amacli olabilir ama cikipta neyimizi anlatabiliriz ki ben bunu merak ediyorum sir olan diniumizimi soluycez hayir tabikide baska kendimiz nsl ifade edicez merak ediyorum yani millet bize soracagi ilk soru siz nsl namaz kiliyosunuz sorusu gelde yanitla bence kim ne yaparsa yapsin sadece gulup gececez cunku biz budurumu coktan kabullenmis gibi gorunuyozzz kabullenmesek bile bize sorulacak onemli sorulari yanitsiz birakmak zorunda kalcaz o yuzden bence kim nsl isterse ole yapsinnnn bizi bilen biliyo kimseyde kendimizi tanitmak zorunda da degiliz nusayriyiz, fellahiz, arabiz neysek neyiz kimseyi ilgilendirmez kimseyi ilgilendirmez biz aramizda kardesce yasamaya devam edelimde gerisi onemli degil zaten saygilarrr

MehmetBaran
26.02.2008, 15:35
Arkadaşlar Alevilik ve en güzeli de Nusayrilik sadece namazla ifade edilen bir yapı değildir... Nasıl namaz kılıyorsunuz sorusunu sorana zaten cevap verme zorunluluğunuz yok... Bana göre öyle... benim herşeyim sadece namaz değildir...

ben açıklayabiliyorum... Bana "nasıl namaz kılıyorsunuz" diyene "ben senin namaz kılarken okuduğun ayetleri daha ellerimi ayaklarımı yıkarken okuyup bitiriyorum, gerisi de benim sırrımdır" diyorum...

bak bu kadar basit işte... sana "nasıl namaz kılıyorsunuz" sorusunu soranın amacı bellidir... ben inancın sadece namazdan ibaret olmadığına inanıyorum... niyet neyse Allah onu bilir... Namaza durup asıl amacı farklı ise insanın kendini kandırmış olur... bu yüzden benim kimseye ne namazımı ne de inancımı ıspatlamak zorunda değilim...

bana düşüncemi sorsunlar, bana felsefemi sorsunlar... namazımı değil...

çok gördüm saflarda eğilip kalkan ama arkasından türlü entrikalarla yaşayan insanları...

ecolis
26.02.2008, 18:00
Ben fikir deyistirebilirmiyim?Arkadaslar bugune kadar kendimi arap alevisi olarak biliyordum taki arap aleviliyi hakkindaki tarihi bilgileri edindiyim ana kadar.alevilik isimlerine bakacak olursak tahtaci bektasi kizilbas diyebiliriz, bunlarin hic birin etnik kokene dayali isimilerle anilmiyor buyuzden arap aleviliyi yerine nusayrilik daha makul kanimca.Ama yinede mahirin yayinladigi yazida belirtildiyi gibi arap alevi seyhlerine danisilmasi daha dogru olur kanaatindeyim.Mesela Nasrettin ESKIOCAK hitap gucu ve genis kapasiteli bilgisiyle bir liderlik potansiyeli olan seyhimizdir.kendisi modern ataturkcu ve arap alevileri icin herzaman faydali isler yapmis bir sahsiyettir.
ben hatay gurubunun bu seyhimizle temasa gecmesini ve bu konu hakkinda yani arap alevilerinin resmi olarak hangi ismi kullanmasi gerekir konusunda bilgi edinmesini ve buraya yazmasini tavsiye ve rica ediyorum.
Sanirim Mehmet Baran bu ise onayak olur bu konuda en aktif kendisi gibi geliyor bana.
hem hazirladigi belgesel icinde guzel bilgiler edinebilir nedersiniz.
saygilariml

MehmetBaran
26.02.2008, 23:19
Evet dostum... bu konuda belgesel hazırlıyorum ama ağır gidiyor biraz... Bu konuya kısa sürede açıklık getirebileceğime inanıyorum... Yeterki önderlerimiz bu konuda yanlarımızda olsunlar... Güveniniz için de ayrıca teşekkür ederim...

yakalayamasin
27.02.2008, 01:48
ben bir nusayri olarak yeni katildim umarim herkes gibi bende alisirim hepinize saygilar slmlar armutlu sakinlerinde slmlar saygilar bu konudaki dusuncelerimi daha snra yazicam

nusayri
27.02.2008, 06:06
Bu yukarıda ekte olan masajı her kim yazmışsa yazsın hedefi ne olursa olsun düşündükleri kursağında kalacaktır, biz kendimizin ne olduğumuzun bilincinde olup bu konuda hiç kimseye ödün verecek kadar açiz deyiliz,inancımızı ve kültürümüzü koruyacak kadar azım ve güce sahibiz.

biz arap irkından gelen ehlilbeyt mensubu nusayriyiz arapça olarak ahlılbeyt mensuplarına iki farklı ad altında şiia ve nusayriler olarak geçer biz nusayriler inanç yorumlarmız şiia yorumlarından daha farklı ondan dolayı şiia'larla ortak noktamız şiilerin hazreti ali ve ahlilbete duydukları sevgidir,anadolu alevileriyle daha yakın durumdayız hazreti aliyle ilgili aynı yorumları paylaşıyoruz, sadece ırk etkisinden dolayı bazı örf ve adetlerde farklıklar vardır .

AKAD kuruluş amacı hatay nusayri alevilerin dayanışmasını sağlamak adına kurulmuştur başka bir amaç doğrultusunda deyildir. AKAD için idia edilen idalar hiç bir aslı yoktur AKAD yöneticilerin her sene gerçekleştirdikleri ğadir hun bayramını (id elğedir) verilen konfaranslarla takdire nail olmuşlardır.

saygılarımla.

nusayri
27.02.2008, 06:40
Değerli ARAP etnik kökenli ALEVİLERİN bu konuya gerekli cevabı vereceklerini bekliyor ve umuyoruz.

Arap ırkındanız nusayriyiz aleviyiz..

sayın eşitlik partisi' yukarda büyük harflarla yazmış olduğun alt kimliyimizi sorgular gibi ima ediyorsun .?
bizler arap kimliyimizile hiç bir zaman etnik köken olarak katı miliyetçi bir uslubumuz olmamıştır ,insanlar arasında ayrım yapmakta uslubumuz deyil,biz insanız tüm insanları sadece insan oldukları için severiz .

saygılarımla.

EŞİTLİK PARTİSİ
27.02.2008, 10:35
Değerli Arkadaşlar...

DÜŞMANIMIZ KİNDİR BİZİM...
Aleviliğin olmazsa olmaz ilkesini elbette hatırlatmaya gerek yok...
Halkların TAPUSU kendinde olduğunu sananların çok yakın zamanda elbette bin PİŞMAN olacaktır...buna kendimiz kadar eminiz, zaman lehimize işlemektedir.
-Biz HATA yapmayız,çunki HATALI İnsan olmaz...bu nedenle de ''GÜNAH ÇIKARTMAK...'' gibi basit eylem ŞANLI tarimizde omadı, gelecek tüm zamanlarda da olmayacak...
Kimin kime HAKARET ettiğini, kimin hala,SOL ve ALEVİ çizgisinden olmamaya özen gösterdiğni, kimin HALKLARIN iradesine AMBARGO koymaya kalktığını yüce ARAP halkı biliyor...
Ne biz % 100 ARAP HALKININ temsilcisi olduğumuzu iddia ederiz, nede bu idda da olanları CİDDİYE alrız...
ARAP Alevileri bu tür tartışmalardan SONSUZ rahatsızdır...
Ayrıca burası ALEVİ FORUM...HATIRLATIRIZ ve de HATIRLATIRIZ...
Konumuza gelecek olursak ve tekrarlayaylım ki,
Gerek bahse konu ARAP ALEVİLERİNİ bir yerlere PAZARLAMAYA kalkanlar, gerekse YANILIŞA,YANLIŞA Cevap verenler bize göre aynı AMAÇLIDIR...
Saygılarımızla

Bahçeli
27.02.2008, 11:07
Alevilikmi? Nusayrilikmi?
Sevgili Kardeşlerım;AKAD,Nusayri ve Alevi dernekleri adı altında kurulan cemiyetlerin bu güne kadar çok şey değil ama pekte küçüksenmeyecek katkılarının olduğuna vakıf birisiyim. Kısa bir zaman öncesine kadar bu tür cemiyetlerin ismini telafuz etmenin veya " Ben Aleviyim" demenin mümkün olmadığı,dillerimize kelepçelerin vurulduğu,güvenlik güçleri tarafından baskın olacak korkusuyla hayratlar,bayramlar,özel nusayri günleri adına yapılan kazanlarla dolusu çorba ve pilavın yakalanmamak adına çukurlara döküldüğü ve bir çoğumuzun saklanmak veya kaçmak zorunda kaldığı bir dönemi yaşamış biri olarak şu anda azda olsa sahip olduğumuz (Ben Aleviyim) ifade özgürlüğü,Dernek kurmak,site açmak ve buna benzer aktivitelerin bir şans olduğunu düşünmemiz gerektiğine inanıyorum. A K A D için yapılan menfi eleştirilere katılmam mümkün değildir. çünkü; Alevilik bir çok kişinin aklının alamıyacağı kadar geniş insan sevgisini ve aşkını içeren Allaha giden yolu(Siratülmüstakim) tarif eden batıni ve zahiri ibadeti kapsayan ilk dindir ve bu dinin Bektaşilik,Kızılbaşlılık,Caferilik,Nusayrilik,Dürz ülük,Ismaillilik,Şiilik,Tahtacılar vs. şeklindeki bölünme gibi görülen şekli aslında bir zenginliktir ve ben bundan hiç bir zaman rahatsızlık duymuyorum. Hepimizin amacı Ehl-i beyt ve oniki imamların yoludur.Sitedeki bütün canları sevgiyle kucaklarım. İskender Doğan Steınfurt Almanya

rosesoon81
27.02.2008, 16:22
Ya Hersey Iyi Guzel Nusayri Bizim Adimiz Deyil Deniyor
Nusayrİye Yandas Deyİlmİyİz Yandasiz E Ozaman Savasirken Kizil Bez Bagladik Basimiza Kizilbas Dediler Nasara Kotu Bi Laf Diye Nusayri Dediler Anlamiyan Da Kotu Bilsin Fellah Dediler Alici Dediler Arap Usagi Ya Yezit Demesinlerde Ne Derlerse Desinler Akad Karsi Yazi Yaziniz Diyorsun Yazariz Bas Taci Ama Akad Zaten Alevi Kulturu Arastirma Derneyi Adi Aleviyle Basliyor Bu Ismi Tescilmi Yapacaklar Kusura Bakma Ama Alevi Zor Zaman Da Alevi Kaldi Simdimi Deyisecek Dagda Namaz Kilardik Bizi Mum Sondu Yapiyor Dediler Yezit Oyunlarina Gelmiyek Arkadaslar Biz Kendimizi Iyi Biliyoruz Tanimak Isteyende Gelsin Tanisak
Bu Olayi Soylede Farz Edin Alevi Ana Ve Babamiz Diyer Soylenen Sozlerde Onun Cocuklarinin Adi Nusayri Arabbas Arab Usagi Kizilbas Fellah