Orijinalini görmek için tıklayınız : Çubuk'un Alevi Köyleri
electronicsmemo 28.01.2006, 01:10 Aşağı Emirler:Çubuğun En Önemli ve geniş kola sahip köylerinden biridir, bir ucu Gaziantep bir ucu Malatya,Eskişehir,Antalyadadır. asıl ismi Eymür dür. Oğuz Boyuna mensup Türkler Tarafından kurulmuştur.Çubuk'ta Susuz,Yukarı Emirler,Kuyumcu ve Aşağı Emirler 4 bölük Emirler olarak anılır. Çok büyük insanlar yetiştirmiştir. örneğin;İstanbul'un içten fethini sağlayan Cibali(Cebe Ali).
eerkan82 28.01.2006, 08:51 öncelikle foruma hoşgeldin dost
ben Ankara da oturuyorum ve Çubuk ta alevi köylerinin bir hayli fazla olduğunu duymuştum ama ismlerini bilmiyorum.umarım sende daha detaylı olarak yazarsın bizde öğrenmiş oluruz.
saygılar.....
merhaba arkadaşlar
grupta yeniyim işleyişide henüz çözemedim ama burada olmaktan mutluyum.
Çankırı ili, Şabanözü ilçesi, Bulgurcu köyündenim
en son 5 yıl öce gittiğimde köyümün güzelliğinden eser kalmamıştı
şu an köyümde altı yada sekiz hane yaşıyor yani en fazla oniki ihtiyar yaşıyor.
ama benim devletim bizleri unutmamış oraya kocaman bir camii yapmış
hatta imam bile atamış......köyüm köy olmaktan çıkmış vay halimize
ali yeşilyaprak 10.03.2006, 12:18 çubuk sarıkoz köyündenim ismim Derya ÖZEN. lütfen biri bana on iki hizmeti anlata bilirmi
bülentişcan 10.03.2006, 12:58 Sevgili Ali
Hoşgeldin Bende Aydost luyum Vakıfdan
forumu bir gez Özellikle,Alevilik ile bölümü biraz vaktını alır ancak Faydalanacagına innanıyoru,
Bu konu ile ilgili olarak da CEMDE SIRASI İLE NE YAPILIR başlıklı konuya bak
DOSTCA KAL
acemkızı 15.04.2006, 21:23 Yukari Emİrler
Ankara Merkeze 45,ÇubuĞa 15 Km Uzaklikta KÖyÜm...
Hemen Hemen Her Alevİ KÖyÜ Gİbİ İkİ SaĞ Arasinda KalmiŞ-saklanmiŞ- Bİr KÖy...
Evet Bİzİm KÖyÜmÜzde De 60larda Bİr Camİİ YapilmiŞ Ve Bu Sene Mİnare Yaptirdi Devletİm...:(:(
OldukÇa GenİŞ Bİr Alanda Olan KÖyÜmÜzÜn Bİrde Deresİ Var...baharlari OldukÇa YeŞİl Olur...
İkİ TÜrbemİz Var...
AŞaĞi Emİrlerlİ ArkadaŞin Da BelİrttİĞİ Gİbİ Baya GÖÇler Sonucu GelmİŞİz Buralara...antepten Konyaya,konyadan Çubuk Ovasina Ordan Da Şİmdİkİ Vadİye GelmİŞler...malum Zamaninda HİÇ Bİr Yerde BarindirmamiŞlar Alevİyİz Dİye...
KiŞin DÜzenlİ Cemlerİmİz Yapilir...cİbalİ Soyundan GeldİĞİmİzİ Dedem De AnlatmiŞti...
Gitarist 02.07.2006, 17:06 adım ertan ben de şu an ankara abidinpaşa da oturuyorum .maraşta öğrenciyim biyoloji bölümünde . sivas kangallıyım .senin doğum günün 12.03.1985 benim kide 10. 03 .1985 .sen de balık burcusun benim gibi. iyi ki bu site var bizler bugüne kadar hep ezilldik.bizi hep yanlış tanıdıllar bak üniversitedeyim bakıyorum da zihniyet hep aynı .kulaktan dolma bilgilerle konuşuyorlar .ama ben alevi olmaktan büyük gurur duyuyorum.onları duymamazlıktan geliyorum.
alisoznur 10.07.2006, 15:30 _asagi emirler_asagi karaköyçit köyü dakalfat köyü dalyasan köy demirci köyü karacaagaç köyü kargin köyü kösrelik köyü kuyumcu köyü mahmutoglan köyü meseli köyü ovacik köyü ömercik köyü sarikoz köyüsele köyüsarisu köyüsusuz köyü yukari emirler köyü yukari karaköy köyübulgurcu köyüçapar köyükutlusar köyümart köyü, Dağkalfat, Çit, Sele, Meşeli, Mahmudoğlan, Yukarı Emirler, Aşağı Emirler, Sarıkoz, Dalyasan, Kurtsivrisi, Saracalar(Akyurt), Aşağı Karaköy, özbek köyü deniz günola kusuruma bakma da bu kadar biliorum:D
yasminnn 01.08.2006, 10:42 tüm canlara merhaba. ben çubuk susuz köyündenim ismim yasemin bu sitede olmaktan ve alevilik hakkında özgürce araştırma yapıp buradaki canlarla paylaşmaktan çok mutluyum. şimdi bir olma zamanıdır bu yüzden bu siteyi ziyaret edenlerin tüm yakınlarına tavsiye etmesi bizim için en büyük güç olacaktır diye düşünüyorum
hbilgen85 02.08.2006, 19:40 Çubuk Çit Köyü nün de alevi köyü olduğunu biliyorum.
Sevgili Ali
Hoşgeldin Bende Aydost luyum Vakıfdan
forumu bir gez Özellikle,Alevilik ile bölümü biraz vaktını alır ancak Faydalanacagına innanıyoru,
Bu konu ile ilgili olarak da CEMDE SIRASI İLE NE YAPILIR başlıklı konuya bak
DOSTCA KAL
DOSTLAR BEN ADPAZARINDAN REGİN
:biggrin: SİZİN İSMİNİZ NEDİR
cembaba77 11.08.2006, 19:17 merhaba dostlar,
ben ankara´nin zeyneldede köyündenim ve almanya´dan katiliyorum...bugün üye oldum ve henüz islemleri beceremiyorum, ama umarim yakinda ögrenirim.
sevgi ve saygilar, ask ile...
alamutlu 12.08.2006, 23:58 çubuğun alevi köyleri şunlar;
1_asagi emirler
2_asagi karaköy
3_çit köyü
4_dakalfat köyü
5_dalyasan köyü
6_demirci köyü
7_karacaagaç köyü
8_kargin köyü
9_kösrelik köyü
10_kuyumcu köyü
11_mahmutoglan köyü
12_meseli köyü
13_ovacik köyü
14_ömercik köyü
15_sarikoz köyü
16_sele köyü
17_sarisu köyü
18_susuz köyü
19_yukari emirler köyü
20_yukari karaköy köyü
21_bulgurcu köyü
22_çapar köyü
23_kutlusar köyü
24_mart köyü
25_özbek köyü
cemalagöz 13.08.2006, 04:03 merhaba dostlar,
almanya´nin baskenti berlin´den katiliyorum...ankara´nin zeyneldede köyündenim, aslen hasandede´den geldigimiz söyleniyor.
ayrica haymana ve polatli ilcelerinde de alevi-bektasi köyleri bulundugunu belirtmek istiyorum.
sevgi ve saygilar, ask ile...
cemalagöz 13.08.2006, 18:42 merhaba dostlar,
umarim hepiniz iyisinizdir...
ben bu arada yöremizle ilgili bir aciklik daha getirmek istiyorum müsadenizle.
ankara, yani ic anadolu yöresi asiri derece de asimilasyonluktan etkilenmistir.
cevremizde bir kac tane özünde alevi olan köyler malesef sünnilestirilmistir...
alamutlu 13.08.2006, 21:38 çubuğun alevi köyleri ile ilgili gönderdiğim mesajda yer alan parantez içi ifadeler bana ait değildir. köy isimleri başka bir sitede yer alan bilgilerden kopyalanmıştır. parantez içi ifadeler silinmediği için böyle bir hataya yol açtığım için üzgünüm. silinebilirse sevinirim.
cemalagöz 14.08.2006, 20:41 sevgili dostlar,
acaba cubuk´un köylerinde tanidiginiz asiklar var mi? ben baglama caliyorum ve bizim ankara ve kirikkale yöresinden deyisler derlemek istiyorum.
eger bir tavsiye veya öneri de bulunursaniz sevinirim....ayrica ankara´da cubuk´lularin alevi dernegi gibi bir kurum var mi?
tanisirsak sevinirim, dostca kalin...
denizgunola 16.08.2006, 01:37 Dalyasan KÖyÜ
MeŞelİ KÖyÜ (sarikÜrk)
YenİkÖy (susuz)
Kuyumcu
MahmutoĞlan
KarakÖy
KÖserelİk
Sarisu (tepekÖy)
Ovacik ÇubuĞun En BÜyÜk Alevİ KÖyÜ
Sarikoz
Kargin
KizilÖz
Dedeler
AŞaĞi Emİrler
Yukari Emİrler
DaĞkalfat
Çİt KÖyÜ
Sele KÖyÜ
AvduĞla
Ayrica ŞabanÖzÜnÜn KÖylerİ
Bulgurcu
GÖldaĞ
Mart KariŞik
Karahaci KÖyÜ
Bİldİklerİm Bunlar
Beypazarinda Da Bİr Tane Alevİ KÖyÜ Var Ama Adini Bİlmİyorum
denizgunola 16.08.2006, 02:27 evet ankara çubuk kalecik çankırı şabanözü kırıkkale sulakyurt ve çevresinde kurulu AYDOS VAKFI VAR AMA ŞU AN DURUMLARI PASİF FAALİYETLERİNDE ETKİLİ OLAMIYORLAR YANİ BİR GÜÇ DEĞİLLER HENÜZ ... BUNUN NEDENİDE TABİİ Kİ YÖNETİM BİÇİMİ
cemalagöz 16.08.2006, 15:56 kurumlar hakkinda bilgi icin tesekkürler dostum...
tanidigin köy asiklari varsa, not birakmani rica ediyorum.
dostca kal
cemalagöz 17.08.2006, 17:34 sevgili hemsehrilerim,
neden pek nadir ugruyorsunuz buraya acaba?
denizgunola 17.08.2006, 22:33 aşık konusunda özellikle çubuk yöresinde akla gelen isim yok ama eski den yani 1900 lerden 1980 lere kadar dönemde en önemlisi dalyasan köyünden aşık rıza
seyyid süleyman söylentiye göre bu kişi cibalı karakolunda ki kişinin oğludur onun güzel deyişleri var ama tabii 7 büyük ozanın tekrarından öteye geçer bilmem ama halk bilimcilere göre 7 büyük ozaını dışındakiler tamamen tekrarlamaya devam ederler ...
bugün lerde ise aşıklarla uğraşan aydos vakfında bir komisyon var ama yaptıkları çalışma sadece kendi aralarında kaldı genişliyemedi oysa bence sorunu ortaya koyuş biçimi olarak şöyle bir düşünce daha iyi olur tüm yazılı kaynaklar bence bir merkeze kopyalrı gönderilmeli bu belgeler görüntüler orada bir komisyon tarafından incelenmeli ve çoğaltılmalıdır bunun için ekonomik bir güç olmak lazım tüm yörelerin cem görüntüleri yazılı belgeleri vs. herşey bu yerden itina ile arşivlenmeli bence ancak böyle sorunu çözebiliriz yoksa bireysel yapılanlar ancak sınırlı bir alanda yer bulur oysa çoğunluk daha farklı bir şekilde çok fazla yere ulaşabilir ... önce bir merkez oluşturmak lazım yoksa bu kültür yok olur gidecek ... her şey ... ama her şey...
denizgunola 17.08.2006, 22:52 not seyid süleymanın kabri dağkalfat dalyasan arasındadır bence bu yöredeki en önemli olay kişi bence mihrati dede 1800 lerin sonunda osmanlıya karşı ayaklanmış bugünkü kalecikte asıl incelenmesi gereken kişi bence o kişidir ...
mihratı dede 1900 lerin başında komünizm taraftarı olarak suçlanmıştır ilginç olansa yargılandığı dayadan beraat etmesidir tabii oda dah ilginç olan şeyde savunmasında aslında ben her şeyi rüyamda yaptım demesidir buna o zamanın padişah görevlisi inanmış ve ömldürülmekten kurutulmuş...
bir başka önemli olayda bence aydos türküsüdür şu an elimin altında yok ancak pazartesinden sonra aktara bilirim ...
başka aşıkların söyledikleri deyişler bizdeki el yazması bir defterde saklanmakda yaklaşık olarak 50 yıllık bir tarih onun içinde babam gençken cemlerde yazmış o deyişleri ve söyleyen aşıkları tek tek yazmış ...
ben çoğu zaman o kaynakdan yararlanıyorum hattta zamanım olursa dar duasınıda yazrım 20 sayfa defterde yaklaşık olarak eğer yazablirsem buradada yayınlarım derlemeyi çünkü bildiğim kadar çok fazla bilen yok onu çünkü o çok zor ezberleniyor vaktim olursa çünkü çalıştığım yerden ulşabiliyorum siteye ...
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
çubuk yöresinde araştırılacak yerlerden biride kalecekiteki yüzbeyler onların hareketi o yöreye alevilerin yerleşmesinde çok etkili olmuş yüzbeyler genel anlamda bir hareket ne zaman başladığını bilmiyorum ama çok büyük bir alevi nufusunu sürüklemiş olamları ve çevrede sözlerinin geçmesi aşiretlerinin güçlü olaması alevilerin tutunmasına yardımcı olmuş ... yüzbeyler tarih anlamında bence mutlaka incelenmeli bir ayak dah yere basar böylece
denizgunola 17.08.2006, 23:12 bence demokratik kurumlar yeterince bu konulara değinmiyorlar yada kuyruklarını kısıp düzenin bekçisi oluyorlar ... unutmayalım ki tarihte yaşayan isyan eden başkaldıran düzene çomak sokan hiç bir alevi büyüğü çıkar sağlamadı pir sultan abdal ,nesimi , bedreddin , seyid rıza , abdal musa , körğolu , dadaloğlu , hallaç mansur , hasan sabbah , hz ali , mahir deniz (devrimciler) hiç bir içıkar için inançlarından vazgeçmediler yada belli çıkarlar için bir yerlere sığınmadılar bunun için onlar güçlüydü bunun için hala yaşıyorlar oysa çıkarcılar bugünde ölüler yarında ölü olacaklar ...
tarih kimseye bahşedilemez tarihi kahramanlar yapar yazar ... gerisi boş bir yığındır sadece ...
cemalagöz 18.08.2006, 00:01 sevgili dostum,
bütün bu aktardigin bilgiler icin sana cani gönülden tesekkür etmek istiyorum...
bizim ic anadolu alevilerinin arastirma ve örgütlenme hususunda maalesef cok pasif kaldiklarini görüyorum. bizim ankara´nin sadece misketi veya bozlaklari degil, deyislerimiz ve semahlarimiz da vardir...
görüsmek dilegiyle, dostca kal.
cem
cemalagöz 18.08.2006, 22:29 slm "denizgunola" dost,
sen hangi köydensin?
saygilar, cem
denizgunola 18.08.2006, 23:08 dalyasan köyündenim
cemalagöz 19.08.2006, 01:04 senin hemsehrilerinin bir türkü bari var didim´de...hatta ben program yaptim orada tatildeyken. adin deniz mi dostum?
cemalagöz 21.08.2006, 14:19 sevgili dostlar,
polatli, ayas ve güdül ilcelerinde de alevi köyleri bulundugunu eklemek istiyorum.
cemalagöz 22.08.2006, 20:41 sevgili hemsehrilerim,
sizi sohbet etmeye davet etmek istiyorum.
müsait oldugunuz zaman tabii ki.
dostca kalin, ask ile...
denizgunola 22.08.2006, 22:31 evet annemin dayısı oluyor sahibi
cemalagöz 23.08.2006, 13:36 slm deniz can,
ayhan abiden mi bahsediyorsun sende?
denizgunola 25.08.2006, 02:59 onun babası bahsettiğim kişi
cemalagöz 25.08.2006, 13:28 ne güzel tesadüf deniz can...msn adresin varsa, irtibat kuralim hemsehrim.
hoscakal
denizgunola 27.08.2006, 03:15 denizgunola@hotmail.com hepsi bu kadar...
cemalagöz 27.08.2006, 16:53 tamam dost,
listeye ekliyorum seni. görüsmek üzere.
slm canlar bende ankara çubuk susuz köyündenim bizim köyden arkadaşlar var buralarda bir tanışalım canlar irtibata geçelim. eyvallah
yasminnn 08.09.2006, 12:37 sevgili hemsehrilerim,
neden pek nadir ugruyorsunuz buraya acaba?
merhaba ben çubuk susuz köyündenim bizim köyümüzün aşıklarından battal dedemiz var birde yakup dede var ama şuan bildiğim başka kimse yok ama araştırır öğrenir size bilgi veririm benim dayım var aşık değil ama repertuarı çok geniştir o da kaleciğin tavşancık köyünden.
Canlar Çubuk Yöresindeki Alevi Köylerinin hemen hemen hepsinde Camiimi var ?
Ve büyük bir Asimilasyon uygulandığını duydum doğru mu?
yasminnn 08.09.2006, 12:39 slm canlar bende ankara çubuk susuz köyündenim bizim köyden arkadaşlar var buralarda bir tanışalım canlar irtibata geçelim. eyvallah
merhaba bende susuzluyum ismim yasemin sizin isminizi öğrenebilirmiyim
merhaba bende susuzluyum ismim yasemin sizin isminizi öğrenebilirmiyim
merhaba can bende hakan sadece isimle tanıyamayız biz bizi ama olsun mennun oldum
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
Canlar Çubuk Yöresindeki Alevi Köylerinin hemen hemen hepsinde Camiimi var ?
Ve büyük bir Asimilasyon uygulandığını duydum doğru mu?
can hepsinde olup olmadığını bilmiyom kendi köyüm için konuşuyum evet bizim köyde (susuz) var ama sadece var asimilasyona gelelim biz kendi içimizde birlik beraberlik kuramazsak her türlü asimilasyona eyvallah demek zorunda kalırız. ayrıca köydeki cemevi de çubuk köyleri içindeki cemevleri içinde büyüklük kullanılış ve ibadetlerin rahatça yapılışı yönünden ilk sıraları zorlar.eyvallah.
aliihsan06 19.09.2006, 18:04 arkadaşlar ben de susuzluyum şimdilik sitede üç susuzlu var sanırım
yasminnn 22.09.2006, 11:21 arkadaşlar ben de susuzluyum şimdilik sitede üç susuzlu var sanırım
evet doğru şimdilik 3 susuzlu var ama bunlardan biri zaten senin ablan oluyor bitanem :)
Arkadaşlar Ankaradaki Alevi Köylerinde yoğun bir Asimilasyon olduğunu duydum... Ve forumd da şahit oldum.. Çubuk yöresi bundan çok etkilenmiş dediler.
sariyeelcebel 22.09.2006, 11:46 bazı arkadaşlar alevi köylerinde cami olmasını asimilasyon olarak görmüşler. bunun yanlış bir anlayış olduğunu düşünüyorum.
isteyen camiye gider isteyen cemevine gider. ama camiyi asimilasyon sebebi olarak görmek üzdü beni.
murat222 22.09.2006, 14:47 alevilerin ibadet yeri camii değil.camii ye giden asimile olmuştur.hem camiye hemde cemevine gidilmez.kaldıki bir şii bile sünnilerin camiine gitmezken aleviler niye gitsin.bizm ibadet yerimiz cemevidir.12 eylül sonrası yüzlerce alevi köyüne camii yapılmıştır.alevi köylerine camii yapılışı 400 yıldır var
arkadaslar slm bende ankara çubukluyum, köyüm Meşeli.. çok güzel bir köy özellikle yayalasını görmenizi tavsiye ediyorum. ama suan uzaktayım izmirde oturuyoruım siteye yeni üye oldum.meşeli köyünden arkadaslar varsa karsılasmaktan büyük sevinç duyucam.böyle bir platform olusturmak ve böyle güzel bir paylasıma ortak olmaktan dolaıy çok mutluyum...TÜM CANLARA MERHABA.....
cemalagöz 24.09.2006, 16:58 sevgili hemsehrilerim,
cubuk´lu müslüm dalkilic´i bilen veya taniyan varmi aranizda?
musa eroglu´nun benim dünyam albümündeki "toprak olup gittiler" adli eserin sahibidir kendisi...
dostca kalin
Quarezmax 30.09.2006, 19:41 Merhaba bende Demirci Köylüyüm. Benim köyümde hem Cem Evi hem de Köy Camii var. Şuanda da inşaatı sürmekte olan Köy Konağımız var.
Ben kısaca yorum yapmak isterim Camii-Cem Evi tartışmasına; Hepimiz müslümanız tabi her ne kadar mezheplerimiz farklı olsada. Şöyle bir durum söz konusu. İbadetin yeri olmaz, önemli olan insanın içinden gelmesi ve niyettir. Yok efendim orası bizim ibadet yerimiz burası bizim ibadet yerimiz değil gibi bişey söylemek öncelikle diğer insanlar yani alevi olmayan kişiler karşısında pek hoş bi görüntü vermez. Bu da bizim yanlış anlaşılmamıza sebep olur. Alevilik ile 12 Eylül'ü bağdaştırmak yanlış diye düşünüyorum. Benim köyümde camii var, benim köylüm camii de gidiyor , cem evine de. Benim köylüm nasıl niyet ederse orada ibadetini yapıyor.
Dar bir bakış açısıyla bakıp bu konu ile ilgili bilgi sahibi olmayan kişilerin kafasını karıştırmamak gerek arkadaşlar. Bizler Müslüman bir mezhepiz,aleviyiz. Bizler çadaş ve demokratik kişileriz. Bizim farkımız bu !
murat222 01.10.2006, 17:50 senin köylülerin camiye gidenleri asimilasyon sürecini yaşıyor demekki.çubukun alevi köylerine 12 eylül den önce 1950 lı yıllarda yapılmaya başlandı.hem alevi olunup camiye gidecen ondan sonra ikisinde yaparız diyeceksin bare kiliseyede git hatta sinegog a gidin evrensel bir insan olun.hala insanlarımız asimilasyona maruz kaldıklarını bilemiyorlar.farkına varsalar bırakırlar.bir şii bile sünni imamamın arkasında namaz kılmazken alevilerin namaz kılması asimilasyon değilde nedir.pir sultan hacı bektaş namaz mı kılardı.bizim inancımız da namaz yok bunu kaç defa söylemek lazım
Murat222 ile yanı fikirdeyim.Bir inancın 2 ibadethanesi olmaz.. Alevilikin mescidi Cemevidir.. Camii bizi alakadar etmior. Camiiler emevi abbasi ürünüdür ve ehlibeytin lanetlendiği mekanlardır.. Camiilere ancak turist olarak gidebiliriz İbadet için deil.
murat222 01.10.2006, 17:54 Qurezmax arkadaş şöyle demiş:'Yok efendim orası bizim ibadet yerimiz burası bizim ibadet yerimiz değil gibi bişey söylemek öncelikle diğer insanlar yani alevi olmayan kişiler karşısında pek hoş bi görüntü vermez. Bu da bizim yanlış anlaşılmamıza sebep olur'
benimde cevabım korkuyorsan kimliğinden bırak o zaman.hem camii hem ceme gidiyormuşsun yani asimilasyon sürecindesin.şimdiden cemide bırak utandığın kimliğinden kurtulursun.
dönen dönsün biz dönmeyiz yolumuzdan
Bu forumda gerçekten ankaralı Alevilerle çok tartışmamız oldu.. Kırkları inkar edenler bile gördük.. Camii yokki islamda kaldı ki bugün ki namazda emevi ürünüdür..
Camii ve namaza giden aleviler asimile olmuştur.. Aleviyim deyipte Cami namazclık yapmak aleviliğe zarar verir.Böyle alevilerin tutumu en büyük tehlikelerimizdendir..
cemalagöz 01.10.2006, 18:46 Bu forumda gerçekten ankaralı Alevilerle çok tartışmamız oldu.. Kırkları inkar edenler bile gördük.. Camii yokki islamda kaldı ki bugün ki namazda emevi ürünüdür..
Camii ve namaza giden aleviler asimile olmuştur.. Aleviyim deyipte Cami namazclık yapmak aleviliğe zarar verir.Böyle alevilerin tutumu en büyük tehlikelerimizdendir..
sevgili dost,
elestirine saygim var...bir sekilde katiliyorum, fakat bende sahsen erzincanli, sivasli, corumlu ve malatyali camicilik ve namazcilik yapan canlarla karsilastim. diyecegim su, ön yargili olmayalim lütfen.
bizim ic anadolulu alevilerinin kendilerini hem yöredeki sünnilere hemde zaman zaman anadolunun diger bölgelerindeki alevilere kabul ettirmeleri sorun olmustur.
ben berlin´deki cemevine ilk gittigimde memleketimin ankara oldugunu söyledigimde bana tuhaf bir reaksiyon gösterildi. ankara´da alevi oldugunu dogr´dürüst kimse bilmiyormus. önce bu tür cehaletleri yok edip ondan sonra kültürümüzü ve yolumuzu dogru uygulama bilgileri vermemiz gerekir bence.
dostca kal
Quarezmax 01.10.2006, 22:21 Sayın Murat ve Seroş öncelikle söylenilen bişeye direkt karşı çıkmak yerine, daha ılımlı bir şekilde yorum yapmayı deneyin. Nedir bu dışlama? Sizden mi öğrenecek o kadar İç anadolulu , Ankara lı Alevi? Bizler müslümanız ve cem evlerinde de namaz kılınıyor. Bu kadar dar görüşlü olmak yerine daha mantıklı ve geniş düşünceli yorumlar yapın. İşte sırf bu yüzden , işte sizler gibileri yüzünden alevilik hep müslümanlık dışı hep ateist bir mezhep olarak bilindi. Sürekli asimilasyon deyip duruyorsunuz. Öncelikle yazdığınız şeyin anlamını tam olarak biliyormusunuz? Kim kimden daha alevi kısmı sadece kişiyi ilgilendirir. Bırakın herkez ibadetini istediği yerde gönlünden geldiği yapsın...
Keyifler olsun...
alisoznur 02.10.2006, 21:13 arkadaşlar unutmayın ki Hz.Ali de camiye giderdi namaz kılardı oruç tutardı ama bizler yani aleviler farklı olarak cem-i ayinde yapıyoruz ve bu ayinle Hz.Ali yoluna bağlılığımızı gösteriyoruz...alevilerin camiye gitmeme sebebi cem evlerininde aynı ibadet için kullanılabilirliği ve Hz.Ali öldürüldükten sonra camide onun adına ağıza alınamayacak kadar kötü fetvalardır...o yüzdendir ki o dönemin alevileri camiye gitmez olmuştur ve günümüze dek sürmüştür...
murat222 03.10.2006, 09:53 Sayın Murat ve Seroş öncelikle söylenilen bişeye direkt karşı çıkmak yerine, daha ılımlı bir şekilde yorum yapmayı deneyin. Nedir bu dışlama? Sizden mi öğrenecek o kadar İç anadolulu , Ankara lı Alevi? Bizler müslümanız ve cem evlerinde de namaz kılınıyor. Bu kadar dar görüşlü olmak yerine daha mantıklı ve geniş düşünceli yorumlar yapın. İşte sırf bu yüzden , işte sizler gibileri yüzünden alevilik hep müslümanlık dışı hep ateist bir mezhep olarak bilindi. Sürekli asimilasyon deyip duruyorsunuz. Öncelikle yazdığınız şeyin anlamını tam olarak biliyormusunuz? Kim kimden daha alevi kısmı sadece kişiyi ilgilendirir. Bırakın herkez ibadetini istediği yerde gönlünden geldiği yapsın...
Keyifler olsun...
ne saçmalıyorsun cemevinde namaz kılınır diye.döneceksen dön senin gibi aleviler zarar veriyor aleviliğe.senin gözünde namaz kılmayan bir inanç ateist.bu kadar dar bakış.dünyada herkes ateist bir siz inanıyorsunuz öylemi geçin bunları.ayrıca iç anadolunu alevisi kaldıki bende içanadoluluyum yani sivas.senin gibi asimile olmayanları sana söyleyeceği tek laf dönme yezid
derler.istediğin yerde ibadet yapacaksan ççzellikle camide aleviyim demeyeceksin.pir sultan hacı bektaş namazmı kılardı geç bunları.dedelerin namaz kıldırdığını gördünmü satılmışlar hariç.kaldıki ben dede soyundanım yani ocakzade bizde namaz bugüne kadar olmadı olmayacak.
sen çevrene göre hareket edeceksen çevren gibi ol.baskıdan kurtul.biz pir sultanların yolundanız bunu böyle bil.senin gibi insan çocuklarına sünniliği aşılar bir kuşak sonra tam dönmüş ve alevi geçmişin unutulur alevilere düşman yeni hızır paşalar olursunuz.dönen her zaman tehlikelidir.
senin bir kaç dönme alevisi senin gibi düşünür tüm iç anadolu alevilerini kapsama.zavallı asimile olupda farkına varamayan arada derede kalanlar
ne olmuş buralarda böyle birileri birilerini mi azarlıyor ne bu tartışmanın yeri burası mı acaba.murat ne kadar yazılar yazmıssın adam bi daha cevap vermemiş acaba senden kortuğundan mı yoksa senin seviyene inmek istemediğinden mi merak ettim doğrusu siz de alevi köyünde cami olması bir asimilasyon sebebi sanırım. birilerini yargılayıp hüküm verirken o coğrafyanın o tarihin derinliklerini iyi bilmek gerek. soreş arkadaşta tutturmuş bir ankara çubuk gidiyor asimilede asimile gideceksin o köye ya sen nasıl alevisin diyeceksin ordan atıp tutmakla olmaz zamanın birinde bir konuda falanca alevi köyü muhtarı kaymakamdan kuran kursu ve köye cami istemis diye konu vardı buralarda aman aman bir o köy için küfür etmediği kaldı msj atan kardeşin işte buraya kadar sadece bir iddaa arasana o köyün muhtarını sor bakalım zaman gazetesinde böyle bir haber var ya bu doğrumu nedir... aslı astarı yokmu varmı.. olmaz ben attım izi kalsın ...yok kardeş aradım o köyün muhtarını yok böyle bişey dedi..sadece kuıranı çocuklara öğretecek birini istedik dedi çoluk cocuk kuran okumayı öğrensin diye dedi cami felan yok......demek istediğim..biz hep bol keseden sallıyoz..bugün asimile olmuş dediğiniz çubuk alevi köylerinin hepsine yakınında cem evi var.. şunuda söylemeden geçemiyecem her gerçeği kendi yaratılışında sorgulamak lazım bugün aleviliği dersim farklı yaşıyor ankara farklı yaşıyor yer yer ibadetler temelde aynı felsefeye hizmet etsekte deyişiklik gösteriyor..fazla uzatmak istemiyom saygılar..
cemalagöz 09.11.2006, 21:15 biz ankara veya kirikkale alevi-bektasileri asimilasyona yar degiliz, bunu diger yöredeki canlar bilsinler.
saygilar
murat222 12.11.2006, 21:51 ne olmuş buralarda böyle birileri birilerini mi azarlıyor ne bu tartışmanın yeri burası mı acaba.murat ne kadar yazılar yazmıssın adam bi daha cevap vermemiş acaba senden kortuğundan mı yoksa senin seviyene inmek istemediğinden mi merak ettim doğrusu siz de alevi köyünde cami olması bir asimilasyon sebebi sanırım. birilerini yargılayıp hüküm verirken o coğrafyanın o tarihin derinliklerini iyi bilmek gerek. soreş arkadaşta tutturmuş bir ankara çubuk gidiyor asimilede asimile gideceksin o köye ya sen nasıl alevisin diyeceksin ordan atıp tutmakla olmaz zamanın birinde bir konuda falanca alevi köyü muhtarı kaymakamdan kuran kursu ve köye cami istemis diye konu vardı buralarda aman aman bir o köy için küfür etmediği kaldı msj atan kardeşin işte buraya kadar sadece bir iddaa arasana o köyün muhtarını sor bakalım zaman gazetesinde böyle bir haber var ya bu doğrumu nedir... aslı astarı yokmu varmı.. olmaz ben attım izi kalsın ...yok kardeş aradım o köyün muhtarını yok böyle bişey dedi..sadece kuıranı çocuklara öğretecek birini istedik dedi çoluk cocuk kuran okumayı öğrensin diye dedi cami felan yok......demek istediğim..biz hep bol keseden sallıyoz..bugün asimile olmuş dediğiniz çubuk alevi köylerinin hepsine yakınında cem evi var.. şunuda söylemeden geçemiyecem her gerçeği kendi yaratılışında sorgulamak lazım bugün aleviliği dersim farklı yaşıyor ankara farklı yaşıyor yer yer ibadetler temelde aynı felsefeye hizmet etsekte deyişiklik gösteriyor..fazla uzatmak istemiyom saygılar..
ARKADAŞ DERSİM VE ANKARA ALEVİLİĞİ AYRI YAŞIYOR DEMİŞSSİNİZ.GEÇMİŞTEN BUGÜNE ALEVİ ÖNDERLERİNE BAKIN HANGİSİ NAMAZ KILDI.HACI BEKTAŞ MI BABA İLYAS MI PİRSULTANMI ŞAH HATAYİMİ.SİZLER ASİMİLASYONA HOŞ GÖZLE BAKARSANIZ.GÜN GELİR DÖNDÜĞÜNÜZÜN FARKINA VARMAZSINIZ.İŞTE SİZE ASİMİLASYON İLGİLİ BİR KAÇ ÖRNEK:
20.yüzyıla girerken Osmanlı hala Alevileri bitirme, Aleviliği ortadan kaldırma sürecini işletmektedir. Bu kez Osmanlı’nın Ankara valisi devrededir.
Ankara Valisi Mehmet Memduh 1894 yılında padişah II:Abdülhamit’e İç Anadolu bölgesinde yaşayan Alevilerle ilgili bir rapor sunar ve Alevilere yapılması gerekenler hakkında önerilerde bulunur:
“Bölgemizin bazı yerlerinde özellikle de Yozgat ve Kırşehir sancakları dahilinde yoğun bir biçimde adlarından başka müslümanlıkla hiçbir ilişkileri kalmamış olan ve Anadolu’da Kızılbaş/Sürhi Ser olarak adlandırılan insanlar yaşamaktadır. Bu toplulukların zararlı inançlarının düzeltilmesi yolunda yapılması gerekenlere ilişkin raporumu 1893 tarihinde makamınıza sunmuştum.
Raporumdan sonra orada yazıldığı gibi Kızılbaş köylerine olabilecek çabuklukta birer cami şerif yaptırılmış, buralara ehli sünnetten imamlar tayin edilmiş, Kuran öğretilmesi için mektepler inşası yoluna gidilerek Tanrı’nın yardımı ve devletimizin de gücüyle zararlı inanış sahipleri büyük ölçüde yola getirilmiştir.”
Diğer yandan Ankara vilayetinde olmayıp Sivas vilayetinde yüzbinden fazla Kızılbaş bulunmaktadır. Hatta Sivas’tan İran sınırına kadar birçok köy ahalisi de bunların inancındandır. Bunların kendi hallerine bırakılması her zaman için korkunç sonuçlar doğuracaktır. Bu konuda acilen esaslı tedbirler alınması gereklidir.”[5][5]
Vali’nin padişaha sunduğu rapordan “Alevi toplumunun zararlı inançlarının düzeltilmesi” yani Alevilerin Sünnileştirilmesi için emirleri doğrultusunda Alevi köylerine cami yapılmış, sünni imamlar atanmış ve halka şeriat eğitimi verilmiştir.
Görülen odur ki “kimi Alevi köylerinde çok eski camilerin bulunduğu” iddiası ile 19.yüzyılda Alevilerin Sünnileştirilmesi amacıyla yapılan camileri ifade etmektedir.
HIZLA SÜNNİLEŞMEYE DOĞRU
Ankara Beypazarı ilçesi Karaşar bölgesi çok eski bir Alevi yerleşim yeridir. Bu bölgede yaşayan Alevi toplumunun 1950’lerden sonra adım adım bir Sünnileştirmeyi yaşadığı görülmektedir. Bu asimilasyon sürecinin Ankara Valisi Mehmet Menduh’a kadar dayandığı tartışmasızdır. Bugün yörede yalnızca 4 Alevi köyü kalmış ve fakat bunlar da her geçen gün kimliklerini yitirmektedir. Karaşar Köyü’ne bir cami yetmemiş ikincisi inşa edilmiştir. Sünnileştirmede ne denli mesafe alındığı köy muhtarının şu sözlerinden tüm çıplaklığıyla anlaşılmaktadır:
Karaşar Dereli Köyü Muhtarı Hasan Demirel “Bizim köy, Karaşar, Saray, Köseler önceleri birliklermiş. Yani kardeş imişler. Hepsi Alevi-Bektaşiymiş... Babam, anam, dedem Alevi-Bektaşi idiler. Alevilikle ilgili inançlarını eksiksiz yerine getirmeye çalışırlardı. Ben Alevi değilim, İslam’ın ve Kuran’ı Kerim’in kurallarına, emirlerine uygun olarak ibadetlerimi yerine getirmeye çalışıyorum.’[6][6]
Ankara’nın Alevi düşmanı valisi Mehmet Memduh’un idare alanı içerisinde bulunan Çubuk İlçesi Alevi köyleri de öteden beri yoğun bir Sünnileştirme baskısı altında bulunmaktadır. Çubuk Alevi köylerinin tamamına yakınına son yüzyılda camiler yapılmış (Aşağı Emirler 1880, Yukarı Emirler 1912, Çit 1955, Mahmutoğlan 1936, Sarıkoz 1947, Ovacık 1964) ve sünni imamlar atanmıştır. Bu gün için Çubuk Alevi köylerine yönelik sünnileştirme operasyonunda Ankara Gazi Üniversitesi bazı elamanları özel bir rol üstlenmiş durumdadır.
YAZAN: ALİ YILDIRIM
KAYNAK:www.alevi.com
cemalagöz 12.11.2006, 22:47 ARKADAŞ DERSİM VE ANKARA ALEVİLİĞİ AYRI YAŞIYOR DEMİŞSSİNİZ.GEÇMİŞTEN BUGÜNE ALEVİ ÖNDERLERİNE BAKIN HANGİSİ NAMAZ KILDI.HACI BEKTAŞ MI BABA İLYAS MI PİRSULTANMI ŞAH HATAYİMİ.SİZLER ASİMİLASYONA HOŞ GÖZLE BAKARSANIZ.GÜN GELİR DÖNDÜĞÜNÜZÜN FARKINA VARMAZSINIZ.İŞTE SİZE ASİMİLASYON İLGİLİ BİR KAÇ ÖRNEK:
20.yüzyıla girerken Osmanlı hala Alevileri bitirme, Aleviliği ortadan kaldırma sürecini işletmektedir. Bu kez Osmanlı’nın Ankara valisi devrededir.
Ankara Valisi Mehmet Memduh 1894 yılında padişah II:Abdülhamit’e İç Anadolu bölgesinde yaşayan Alevilerle ilgili bir rapor sunar ve Alevilere yapılması gerekenler hakkında önerilerde bulunur:
“Bölgemizin bazı yerlerinde özellikle de Yozgat ve Kırşehir sancakları dahilinde yoğun bir biçimde adlarından başka müslümanlıkla hiçbir ilişkileri kalmamış olan ve Anadolu’da Kızılbaş/Sürhi Ser olarak adlandırılan insanlar yaşamaktadır. Bu toplulukların zararlı inançlarının düzeltilmesi yolunda yapılması gerekenlere ilişkin raporumu 1893 tarihinde makamınıza sunmuştum.
Raporumdan sonra orada yazıldığı gibi Kızılbaş köylerine olabilecek çabuklukta birer cami şerif yaptırılmış, buralara ehli sünnetten imamlar tayin edilmiş, Kuran öğretilmesi için mektepler inşası yoluna gidilerek Tanrı’nın yardımı ve devletimizin de gücüyle zararlı inanış sahipleri büyük ölçüde yola getirilmiştir.”
Diğer yandan Ankara vilayetinde olmayıp Sivas vilayetinde yüzbinden fazla Kızılbaş bulunmaktadır. Hatta Sivas’tan İran sınırına kadar birçok köy ahalisi de bunların inancındandır. Bunların kendi hallerine bırakılması her zaman için korkunç sonuçlar doğuracaktır. Bu konuda acilen esaslı tedbirler alınması gereklidir.”[5][5]
Vali’nin padişaha sunduğu rapordan “Alevi toplumunun zararlı inançlarının düzeltilmesi” yani Alevilerin Sünnileştirilmesi için emirleri doğrultusunda Alevi köylerine cami yapılmış, sünni imamlar atanmış ve halka şeriat eğitimi verilmiştir.
Görülen odur ki “kimi Alevi köylerinde çok eski camilerin bulunduğu” iddiası ile 19.yüzyılda Alevilerin Sünnileştirilmesi amacıyla yapılan camileri ifade etmektedir.
HIZLA SÜNNİLEŞMEYE DOĞRU
Ankara Beypazarı ilçesi Karaşar bölgesi çok eski bir Alevi yerleşim yeridir. Bu bölgede yaşayan Alevi toplumunun 1950’lerden sonra adım adım bir Sünnileştirmeyi yaşadığı görülmektedir. Bu asimilasyon sürecinin Ankara Valisi Mehmet Menduh’a kadar dayandığı tartışmasızdır. Bugün yörede yalnızca 4 Alevi köyü kalmış ve fakat bunlar da her geçen gün kimliklerini yitirmektedir. Karaşar Köyü’ne bir cami yetmemiş ikincisi inşa edilmiştir. Sünnileştirmede ne denli mesafe alındığı köy muhtarının şu sözlerinden tüm çıplaklığıyla anlaşılmaktadır:
Karaşar Dereli Köyü Muhtarı Hasan Demirel “Bizim köy, Karaşar, Saray, Köseler önceleri birliklermiş. Yani kardeş imişler. Hepsi Alevi-Bektaşiymiş... Babam, anam, dedem Alevi-Bektaşi idiler. Alevilikle ilgili inançlarını eksiksiz yerine getirmeye çalışırlardı. Ben Alevi değilim, İslam’ın ve Kuran’ı Kerim’in kurallarına, emirlerine uygun olarak ibadetlerimi yerine getirmeye çalışıyorum.’[6][6]
Ankara’nın Alevi düşmanı valisi Mehmet Memduh’un idare alanı içerisinde bulunan Çubuk İlçesi Alevi köyleri de öteden beri yoğun bir Sünnileştirme baskısı altında bulunmaktadır. Çubuk Alevi köylerinin tamamına yakınına son yüzyılda camiler yapılmış (Aşağı Emirler 1880, Yukarı Emirler 1912, Çit 1955, Mahmutoğlan 1936, Sarıkoz 1947, Ovacık 1964) ve sünni imamlar atanmıştır. Bu gün için Çubuk Alevi köylerine yönelik sünnileştirme operasyonunda Ankara Gazi Üniversitesi bazı elamanları özel bir rol üstlenmiş durumdadır.
güzel kaynaklar ve deliller sunmussun da senin gayen ne kardesim?
bizim köy zamaninda süleyman´a bile restcekmis bir köydür mesela...tekrar söylüyorum, biz ankara ve kirikkale alevi-bektasileri asimilasyona yar degiliz.
bizimle ugrasmayi birakip ta kendi yörenle ilgili topikler acip ve notlar yazman daha cazip bence. biz burada huzurlu bir sekilde gecinmeye calisirken, sen sürekli asimiza tuz katarcasina cirkin elestirmeler yapmaktasin.
ayrica ben berlin´de camiye gidip namaz kilan bir sürü dogu anadolulular gördüm. ön yargili olup ta genellendirme yapma...
murat222 12.11.2006, 23:32 güzel kaynaklar ve deliller sunmussun da senin gayen ne kardesim?
bizim köy zamaninda süleyman´a bile restcekmis bir köydür mesela...tekrar söylüyorum, biz ankara ve kirikkale alevi-bektasileri asimilasyona yar degiliz.
bizimle ugrasmayi birakip ta kendi yörenle ilgili topikler acip ve notlar yazman daha cazip bence. biz burada huzurlu bir sekilde gecinmeye calisirken, sen sürekli asimiza tuz katarcasina cirkin elestirmeler yapmaktasin.
ayrica ben berlin´de camiye gidip namaz kilan bir sürü dogu anadolulular gördüm. ön yargili olup ta genellendirme yapma...
SEN NİYE ALINIYORSUN ONU ANLAMADIM.BENİM SÖZÜM ASİMİLASYONU VE ALEVİLERİN CAMİYE GİTMESİNİ İSTİYENLERE.TABİİKİ ANKARA VE YÖRESİNİN ALEVİLERİNİN HEPSİNİN ASİMİLE OLDUĞU İNANCINDA DEĞİLİM.AMA O BÖLGEYE YAPILAN ASİMİLASYON POLİTİKALARININ NE BOYUTLARDA GELİŞTİĞİ ANLATTIM.TABİKİ ORDA ALEVİLİĞİNE SAHİP ÇIKAN ÇOK KÖY VAR.EĞER ASİMİLASYONDAN YANA DEĞİLSENİZ BU BİLGİLERİN İNSANLAR TARAFINDAN BİLİNMESİ ZARAR DEĞİL YARAR GETİRİR.AYRICA BUNDAN ÖNCEKİ YAZIMDA SİZİN YÖREDEKİ ALEVİLERE DEĞİL ONLARA YAPILAN İNSAN HAKLARINA AYKIRI OLAN ASİMİLASYONU ELEŞTİRDİM.YAZIYI İYİ OKUYUN
cemalagöz 13.11.2006, 17:02 SEN NİYE ALINIYORSUN ONU ANLAMADIM.BENİM SÖZÜM ASİMİLASYONU VE ALEVİLERİN CAMİYE GİTMESİNİ İSTİYENLERE.TABİİKİ ANKARA VE YÖRESİNİN ALEVİLERİNİN HEPSİNİN ASİMİLE OLDUĞU İNANCINDA DEĞİLİM.AMA O BÖLGEYE YAPILAN ASİMİLASYON POLİTİKALARININ NE BOYUTLARDA GELİŞTİĞİ ANLATTIM.TABİKİ ORDA ALEVİLİĞİNE SAHİP ÇIKAN ÇOK KÖY VAR.EĞER ASİMİLASYONDAN YANA DEĞİLSENİZ BU BİLGİLERİN İNSANLAR TARAFINDAN BİLİNMESİ ZARAR DEĞİL YARAR GETİRİR.AYRICA BUNDAN ÖNCEKİ YAZIMDA SİZİN YÖREDEKİ ALEVİLERE DEĞİL ONLARA YAPILAN İNSAN HAKLARINA AYKIRI OLAN ASİMİLASYONU ELEŞTİRDİM.YAZIYI İYİ OKUYUN
ben yazilarini bastan beri iyi ve dogru okuyorum...ancak artik müdahale etmegi geregi duydum, cünkü o yörenin insanlari benim hemsehrilerim.
iki kisi birlesip de bir kisiye yüklenmek hos bir olay degildir, resmi olun kirici degil.
olayi uzatmaya gerek yok, herkes ehil ve edepli bir sekilde olmali.
bir yanit da bulunmak istiyosan özel msj iletirsin.
murat222 13.11.2006, 17:21 ben yazilarini bastan beri iyi ve dogru okuyorum...ancak artik müdahale etmegi geregi duydum, cünkü o yörenin insanlari benim hemsehrilerim.
iki kisi birlesip de bir kisiye yüklenmek hos bir olay degildir, resmi olun kirici degil.
olayi uzatmaya gerek yok, herkes ehil ve edepli bir sekilde olmali.
bir yanit da bulunmak istiyosan özel msj iletirsin.
hala bu konunuN içeriğini anlamamışsınız.burda o yörenin insanlarına laf yok.onları asimile etmek isteyenlerin yaptıkları var.burda yazılanların neresi edepsiz açıklayIn o zaman.HEMŞEHRİN DİYE BÜTÜN O YÖRENİN İNSANLARIN AVUKATLIĞINI DA YAPMAYIN.ASİMİLASYONU SAVUNAN KENDİ YÖREMİN İNSANIDA OLSA ONADA KARŞI ÇIKARIM.
PİR SULTAN ABDALIN DEYİMİYLE
DÖNEN DÖNSÜN BİZ DÖNMEYİZ YOLUMUZDAN
ARKADAŞ DERSİM VE ANKARA ALEVİLİĞİ AYRI YAŞIYOR DEMİŞSSİNİZ.GEÇMİŞTEN BUGÜNE ALEVİ ÖNDERLERİNE BAKIN HANGİSİ NAMAZ KILDI.HACI BEKTAŞ MI BABA İLYAS MI PİRSULTANMI ŞAH HATAYİMİ.SİZLER ASİMİLASYONA HOŞ GÖZLE BAKARSANIZ.GÜN GELİR DÖNDÜĞÜNÜZÜN FARKINA VARMAZSINIZ.İŞTE SİZE ASİMİLASYON İLGİLİ BİR KAÇ ÖRNEK:
HIZLA SÜNNİLEŞMEYE DOĞRU
Ben Çubuk Alevi köylerinde namaz kılındığını söylemedim,geçmişten bugüne önderlerimizin namaz kıldığınıda söylemedim,ayrıca büyük harfle yazı yazmak bu forunda ne anlama geliyor biliyormusun..! 1894 lere Abdülhamit'e kadar gitmişsin ne gerek var o kadar açılmaya..Onlar her yeri satmış bir avuç Aleviyimi düşüncekler o zaman... Aleviliği sünniler tarafından bu kadar dinsizlik boyutuna vararcasına tarif etmeleri bu zihniyetin bir sonucudur.Ben Alevi köyünde cami olmasını hatta ezan okunmasını bir asimilasyon sebebi olarak görmüyorum.. Ha ne olur;tamamen köy namaz kılar, Aleviği reddeder o zaman sana hak veririm. Sen kendin Çubuk Alevi köylerinde namaz kılındığını gördüysen adını verirsin.Doğrudur Alevi önderleri camiye gitmemişler..Hz.Ali, Hz.Hüseyin Hz.Hasan ve Ehlibeyt'in camiye gitmediği yönünde kanıtlar yoktur, hatta tersi yönünde rivayetler vardır.Kesin cümleler kuramıyacağımız bir durum yani.Şuan kaç köyde cami var ve kaçında imam var da namaz kılınıyor bilmiyorum ama araştırcam. Ayrıca burda belli bir konuda fikir alış verişi yapıyoz birbirinizi kırmaya gerek yok asılsız iddalar atmayada gerek yok...
murat222 13.11.2006, 21:22 alevi köyünde camii olması veya namaz okunması o köyün döndüğünü anlamına gelmez.bu söze bende katılıyorum fakat siz bundan önceki yazınızda her yerde alevilik ayrı yaşanır söylemiyle alevi köylerindeki camileri kültürün parçası olarak gösterdiniz.ayrıca benim yazılarım asılsız kulaktan dolma değil bilimsel yazılardan yola çıkılmıştır.anadoluda özellikle 12 eylülden sonra çok sayıda alevi köyüne camii yapılmıştır,fakat çoğunluğu camiye gitmez.ama burada yapılan asimilasyon çabasıdır.bu çabalar ne yazıkki bazı yerlerde onlar için olumlu yanıt vermiştir.1894 lere gitmenin gereği şu bazıları diyorki.alevi köylerinin bazılarında cami eskiden beri vardı.yani bu yolla aleviler eskidende camiye giderlerdi imajı vermek.hacı bektaş ın türbesine gittiysen orada mescidi görmüştürsündür.o mescid bektaşi tekkeleri kapatılınca yani 1826 da yapılmıştır.kim yapmıştır 2.mahmut.bu bilgilerimizi insanlarımızla paylaşmassak adamlar bak hacı bektaştada eskiden cami vardı deyip insanlarımızı kandırmaya devam ederler.
cemalagöz 14.11.2006, 11:56 bak murat 222...biz asimilasyona yar degiliz dedim her yazimda. olayi uzatip durma, biz kanli yavuz ve süleyman döneminde dönmemisiz.
sen sivaslisin yanilmiyorsam, o madimak oteli kebap salomu olmus öyle mi?
onunla ilgili bir protesto topigi baslatsan daha iyi edersin bizimle burda ugrasmaktansa...o oteli yas müzesi yapmak lazim, bizler hala yitirdiklerimiz icin yanarken, onlar orada zikkimlaniyorlar...ayrica benim ankara haymana topigimi okumani tavsiye ederim, belki farkli bir perspektif´ten bakarsin olaya...
murat222 14.11.2006, 13:02 bak murat 222...biz asimilasyona yar degiliz dedim her yazimda. olayi uzatip durma, biz kanli yavuz ve süleyman döneminde dönmemisiz.
sen sivaslisin yanilmiyorsam, o madimak oteli kebap salomu olmus öyle mi?
onunla ilgili bir protesto topigi baslatsan daha iyi edersin bizimle burda ugrasmaktansa...o oteli yas müzesi yapmak lazim, bizler hala yitirdiklerimiz icin yanarken, onlar orada zikkimlaniyorlar...ayrica benim ankara haymana topigimi okumani tavsiye ederim, belki farkli bir perspektif´ten bakarsin olaya...
benim neyi yazmayacağıma karar veremezsin.ayrıca madımak oteli kebab salonu yapıldığını bana diyeceğinize konuyu siz açın. konu sizin aklınıza gelmiş.sizde alevi değilmisiniz sizinde canlarınız değilmiydi.bana muhalefet için söyleyeceğinize samimi olmak için açında destek verelim.illa sivaslı olmak gerekmiyor yazabilirsiniz!
cemalagöz 14.11.2006, 13:09 benim neyi yazmayacağıma karar veremezsin.ayrıca madımak oteli kebab salonu yapıldığını bana diyeceğinize konuyu siz açın. konu sizin aklınıza gelmiş.sizde alevi değilmisiniz sizinde canlarınız değilmiydi.bana muhalefet için söyleyeceğinize samimi olmak için açında destek verelim.illa sivaslı olmak gerekmiyor yazabilirsiniz!
benim amacim muhalefet olmak degil yoldas...sadece yöremi dogru ve güzel yanlariyla savunmak. anlayamamissin, neyse saglik olsun.
evet, haklisin...konu benim aklima geldi. firsat buldugumda acarim.
ne olmuş buralarda böyle birileri birilerini mi azarlıyor ne bu tartışmanın yeri burası mı acaba.murat ne kadar yazılar yazmıssın adam bi daha cevap vermemiş acaba senden kortuğundan mı yoksa senin seviyene inmek istemediğinden mi merak ettim doğrusu siz de alevi köyünde cami olması bir asimilasyon sebebi sanırım. birilerini yargılayıp hüküm verirken o coğrafyanın o tarihin derinliklerini iyi bilmek gerek. soreş arkadaşta tutturmuş bir ankara çubuk gidiyor asimilede asimile gideceksin o köye ya sen nasıl alevisin diyeceksin ordan atıp tutmakla olmaz zamanın birinde bir konuda falanca alevi köyü muhtarı kaymakamdan kuran kursu ve köye cami istemis diye konu vardı buralarda aman aman bir o köy için küfür etmediği kaldı msj atan kardeşin işte buraya kadar sadece bir iddaa arasana o köyün muhtarını sor bakalım zaman gazetesinde böyle bir haber var ya bu doğrumu nedir... aslı astarı yokmu varmı.. olmaz ben attım izi kalsın ...yok kardeş aradım o köyün muhtarını yok böyle bişey dedi..sadece kuıranı çocuklara öğretecek birini istedik dedi çoluk cocuk kuran okumayı öğrensin diye dedi cami felan yok......demek istediğim..biz hep bol keseden sallıyoz..bugün asimile olmuş dediğiniz çubuk alevi köylerinin hepsine yakınında cem evi var.. şunuda söylemeden geçemiyecem her gerçeği kendi yaratılışında sorgulamak lazım bugün aleviliği dersim farklı yaşıyor ankara farklı yaşıyor yer yer ibadetler temelde aynı felsefeye hizmet etsekte deyişiklik gösteriyor..fazla uzatmak istemiyom saygılar..
bu yazıda ben camileri alevi kültürünün bir parçası olarak göstermedim acaba kaç kişi okuyup burdan bu anlamı çıkarır.ben heryerde alevilik farklı boyutlarda yaşanır derken ibadet yönünü kastettim bir örnek batıda ki alevilerin semahı dönme hızı biraz yavaştır doğuya göre..v.s. seninde dediğin gibi sadece şekil bazındadır camiler ne giden var ne gelen..dediğim gibi tarihler o kadar umurumda değil hacıbektaşa gittim ama çok yıllar önce.mescidi kimin yaptırdığı nı bilmem ama hacıbektaş ı bir alevi önderi olarak kimse camiyle bağdaştıramaz ...konu dağılmasın ..kısaca demek istenilen forumda belirtilerek ve birilerinin üzerine basa basa iç anadoluyu ankara yı çubuğu asimilasyon merkezleri gibi göstermek istemesi yanlış..her yerde yaşanan bazı gerçekleri kabul etmek gerek..inancımıza gerektiği gibi sahip çıkıp yaşatmıyoruz yaşatamıyoruz..bunun önüne geçmek inancımızı yaşatmanın yollarını bulmak gerekir..
cemalagöz 15.11.2006, 19:29 haklisin hakan can.
saygilar, ask ile
murat222 15.11.2006, 21:56 bu yazıda ben camileri alevi kültürünün bir parçası olarak göstermedim acaba kaç kişi okuyup burdan bu anlamı çıkarır.ben heryerde alevilik farklı boyutlarda yaşanır derken ibadet yönünü kastettim bir örnek batıda ki alevilerin semahı dönme hızı biraz yavaştır doğuya göre..v.s. seninde dediğin gibi sadece şekil bazındadır camiler ne giden var ne gelen..dediğim gibi tarihler o kadar umurumda değil hacıbektaşa gittim ama çok yıllar önce.mescidi kimin yaptırdığı nı bilmem ama hacıbektaş ı bir alevi önderi olarak kimse camiyle bağdaştıramaz ...konu dağılmasın ..kısaca demek istenilen forumda belirtilerek ve birilerinin üzerine basa basa iç anadoluyu ankara yı çubuğu asimilasyon merkezleri gibi göstermek istemesi yanlış..her yerde yaşanan bazı gerçekleri kabul etmek gerek..inancımıza gerektiği gibi sahip çıkıp yaşatmıyoruz yaşatamıyoruz..bunun önüne geçmek inancımızı yaşatmanın yollarını bulmak gerekir..
aleviliğin yöreye göre değiştiğini söylerken semahların farklı olduğunu belirtmediniz.camii tartışmasının ardından yazdınız.bu şekilde söyleseydiniz tabiki asimile taraftarı olduğunuzu söylemezdim.fakat alevi köylerindecaminin asimilasyonla ne ilgisi var iması yarattınız
aleviliğin yöreye göre değiştiğini söylerken semahların farklı olduğunu belirtmediniz.camii tartışmasının ardından yazdınız.bu şekilde söyleseydiniz tabiki asimile taraftarı olduğunuzu söylemezdim.fakat alevi köylerindecaminin asimilasyonla ne ilgisi var iması yarattınız
sana birisi alevilik dersim de başka ankara da başka yaşanıyor dese hemen aklına cami ve alevilerin namaz kıldığımı geliyor elbette kendi inancımızın gerektirdiği ibadetlerde ki ufak tefek farklılıklardan bahsettik.yok şunu ima ettin yok bunu demeye çalıştın..murat can sen nasıl anlarsan anla ben burda konuya nokta koyuyom farklı paylaşımlar için yine beraber tartışırız son olarak çubuk alevi köylerinde cami olması buralarda alevilik bitmiştir demek anlamına gelmiyor tamamen alevilik yaşatılıyor dersek de yalan söyleriz ama şu bilineki bu köylerde inancımız her daim devam edecektir.saygılar.
Çubukta İmamHüseyin köyü varmış.Doğrumu bilen varsa..
cemalagöz 27.11.2006, 18:47 Çubukta İmamHüseyin köyü varmış.Doğrumu bilen varsa..
cubuk´a bagli olan köyler arasinda böyle bir köy ismi duymadim can...belki ocaklar vardir imam hüseyin´e bagli olan.
Çubuk Yöresinden başka hangi İlçelerde Alevi Köylerimiz var arkadaşlar ?
cemalagöz 27.11.2006, 19:28 Çubuk Yöresinden başka hangi İlçelerde Alevi Köylerimiz var arkadaşlar ?
asagi yukari ankara´nin her ilcesinde alevi köyleri bulunmaktadir. ben sahsen ancak haymana ilcesi hakkinda elimden geldigi kadar bilgi aktariyorum. keske polatlili, kalecikli, balali ve ayasli canlar da buraya katilip birkac bilgi verseler, bence cok iyi olur. beypazar ilcesine bagli karasar köyü ile ilgili topikler var, istersen bir ara can. ayrica güdül ilcesine bagli olan birkac tane alevi köyü varmis.
cubuk´a bagli olan köyler arasinda böyle bir köy ismi duymadim can...belki ocaklar vardir imam hüseyin´e bagli olan.
Çubukta İmamHüseyin köyü varmış.hatta googlede arattırsanız bile çıkıyor..Bir ara giderim bilgileri veririm size..
cemalagöz 29.11.2006, 14:05 Çubukta İmamHüseyin köyü varmış.hatta googlede arattırsanız bile çıkıyor..Bir ara giderim bilgileri veririm size..
ziyaret imkanin olursa ve bize bilgi verirsen sevinirim can.
saygilar
bayramoğlu 30.11.2006, 10:32 Ben Ankara Çubuk Sarısu köyündenim forma yeni katıldım tüm alevi canlara ve gönülden alevi olmak isteyin ama olamayan sünni dostlara selam olsun
murat222 30.11.2006, 13:02 kalecik ilçesinin 6 alevi köyü var.birisinin adı avşar
çubuk kızılöz köyü alevi mi? arkadaşlar bilgisi olan varmı?
cemalagöz 01.12.2006, 13:11 çubuk kızılöz köyü alevi mi? arkadaşlar bilgisi olan varmı?
kizilöz köyü de alevi köyüdür can, ayrica bu topigin 2´inci sayfasinda denizgünola dostum bütün alevi köylerini liste seklinde aktarmis.
saygilar
cemalagöz 08.12.2006, 13:20 cubuklu canlar,
nüfusünüz cok kalabalik fakat o´na ragmen cok pasifsiniz. bu durum üzüyor beni, lütfen biraz daha katkiniz olsun bu topige...can can´a muhabbet katar derler.
dostca kalin, ask ile...
kizilöz köyü de alevi köyüdür can, ayrica bu topigin 2´inci sayfasinda denizgünola dostum bütün alevi köylerini liste seklinde aktarmis.
saygilar
o köyden birisi var tanıdığım sedat kaya isminde alevi olmadığını söylüyor. ilginç:surrender
cemalagöz 08.12.2006, 13:30 o köyden birisi var tanıdığım sedat kaya isminde alevi olmadığını söylüyor. ilginç:surrender
bak bu gercekten ilginc can...ama deniz dostum arastirmaci ve sözü dogru olan bir candir. buna bende sasirdim simdi, ama firsat buldugumda hakan dostuma sorarim, kendisi susuz köyünden ve bilir tahminimce.
saygilar
hbilgen85 12.12.2006, 00:17 kalecik ilçesinin 6 alevi köyü var.birisinin adı avşar
ben kaleciğin avşar köyündenim. köyümüz tamamen alevi köyüdür. köyümüzde bir tanede cem evi bulunmaktadır.
hbilgen85 12.12.2006, 00:25 bu arada ben avşar köyünün Türk boylarından avşar boyuyla bi ilgisi olup olmadığını; ilgisi varsa nerden gelip, nerelere yerleştikleri ve nasıl bi yol izlediklerini araştırıyorum da, bilgisi olan birisi varsa yazabilir mi? yardımlarınızdan dolayı şimdiden teşekkür ederim.
cemalagöz 12.12.2006, 19:18 bu arada ben avşar köyünün Türk boylarından avşar boyuyla bi ilgisi olup olmadığını; ilgisi varsa nerden gelip, nerelere yerleştikleri ve nasıl bi yol izlediklerini araştırıyorum da, bilgisi olan birisi varsa yazabilir mi? yardımlarınızdan dolayı şimdiden teşekkür ederim.
selam can,
kücükavsar köyü topigine tuslamani tavsiye ederim. orada kesinlikle belirli bilgiler edineceginden eminim, cünkü o köyün halki da avsar türkmenlerindendir...
bol sans
hbilgen85 12.12.2006, 22:15 Ben kendim avşarlı olmama ragmen bi tarafımda çubuk çit köyündedir. o yüzden bu topikte yazdım. Hatırlattıgın için teşekkür ederim :wink:
Yukari Emİrler
Ankara Merkeze 45,ÇubuĞa 15 Km Uzaklikta KÖyÜm...
Hemen Hemen Her Alevİ KÖyÜ Gİbİ İkİ SaĞ Arasinda KalmiŞ-saklanmiŞ- Bİr KÖy...
Evet Bİzİm KÖyÜmÜzde De 60larda Bİr Camİİ YapilmiŞ Ve Bu Sene Mİnare Yaptirdi Devletİm...:(:(
OldukÇa GenİŞ Bİr Alanda Olan KÖyÜmÜzÜn Bİrde Deresİ Var...baharlari OldukÇa YeŞİl Olur...
İkİ TÜrbemİz Var...
AŞaĞi Emİrlerlİ ArkadaŞin Da BelİrttİĞİ Gİbİ Baya GÖÇler Sonucu GelmİŞİz Buralara...antepten Konyaya,konyadan Çubuk Ovasina Ordan Da Şİmdİkİ Vadİye GelmİŞler...malum Zamaninda HİÇ Bİr Yerde BarindirmamiŞlar Alevİyİz Dİye...
KiŞin DÜzenlİ Cemlerİmİz Yapilir...cİbalİ Soyundan GeldİĞİmİzİ Dedem De AnlatmiŞti...
acem kzım selam bende acemin iranın hoy kasabasından gelmişiz. ankara tarafında hiç duymamıştım başka acemlerin oldugunu.sevgiyle kal
acemkızı 18.12.2006, 23:55 acem kzım selam bende acemin iranın hoy kasabasından gelmişiz. ankara tarafında hiç duymamıştım başka acemlerin oldugunu.sevgiyle kal
Yok acem değiliz...:) ben "acemkızı" türküsünü çok sevdiğim içim bu nick'i kullanıyorum...
Ama olsun ha acem ha horasanlı;özümüz aynı...
Sizde sevgiyle,dostlukla kalın...
soner_18_ank 23.12.2006, 12:33 selam arkadaşlar ben çubuk çit köyünden soner 18 yaşındayım alevi arkadaş arıyorum...
soner_18_ank 23.12.2006, 12:37 ya canlar ben chate neden giremiyorum 23 12 2006 tarihinde üye oldum chate girmiyo yetkiniz yok diyo nasıl yapabilirim
hbilgen85 23.12.2006, 21:16 ya canlar ben chate neden giremiyorum 23 12 2006 tarihinde üye oldum chate girmiyo yetkiniz yok diyo nasıl yapabilirim
sevgili can üyelik hakkındaki bütün sorularını SSS bölümünde bulabilirsin. Orayı okumanı tavsiye edebilirim.
soner_18_ank 24.12.2006, 16:03 hüseyin kardeş senin msnni aldım açarsan konuşuruz
soner_18_ank 24.12.2006, 16:04 ya hüseyin abi bide itibar puanaını nasıl düşürece
candostlar 07.02.2007, 11:41 merhaba alevi canlar ben çubuğun meşeli köyündenim çubukta toplam kaç tane alevi köyü var beni bilgilendirmisiniz bu arada meşeli köyüne gitmemiş olan varsa tavsiye ederim gitmelerini yazın yeşil doğa ve yayla.görülmeye değer yer
alevikızgizem 10.02.2007, 10:57 slm ben gizem ben de çubuk'un karaağaç köyündenim hafta sonunu güzel bir piknik ile değerlendirmek istiyorsanız kavak ağaçlarının altında serin ve güzel bir piknik için karaağaç diyorum
tercanlı 13.02.2007, 14:56 sLm!!! yaw ben kimseye msj atamıorumm??!!! sorun ne acaba bana yardımcı olurmusunuz!!! BU arada cubuga girmeden sarayköyde de aleviler var!! bildigim kadarıyla taşlıköyde !!!
merhaba alevi canlar ben çubuğun meşeli köyündenim çubukta toplam kaç tane alevi köyü var beni bilgilendirmisiniz bu arada meşeli köyüne gitmemiş olan varsa tavsiye ederim gitmelerini yazın yeşil doğa ve yayla.görülmeye değer yer
can merhaba meşelileri iyi tanırım seninlede tanışalım ben susuz köyündenim eşim sizin köylü tanışalım selamlar.
bazı arkadaşlar alevi köylerinde cami olmasını asimilasyon olarak görmüşler. bunun yanlış bir anlayış olduğunu düşünüyorum.
isteyen camiye gider isteyen cemevine gider. ama camiyi asimilasyon sebebi olarak görmek üzdü beni.
formda dolaşırken farkettim yukarıdaki yazıyı.
keşke önceden farketseydim geçde olsa yazmadan edemiyeceğim.
arkadaşım sen asimilasyon sürecini tamamlamış biri olarak bu konulara girmen
doğru değil. Yoksa senide mi kullanmaya başladılar.
asimilasyon hala devam ediyor bunu biliyoruz.
ama içimizde hızır paşalara tahammül edemiyorum.
Köyümüzde ki 2002 yılı Abdal Musa Birlik Kurbanında, (“dolu verme” anında) Şair Alidemi ile ortaklaşa bir çalışmanın sonucu yazdığımız ve orada okuduğumuz karşılıklı şiir.
HAK YOLUNDA BİZLER İŞTE BURDAYIZ
Alidemi-
Bir olupta yıl cemine girenler
Muhammet Ali’ye gönül verenler
Enel Hak deyipte sırra erenler
Hak yolunda bizler işte burdayız
Hürdemi-
Şehitleri anıp yürek buranlar
Sevgi merhemiyle yara saranlar
Pir Sultanlar olup semah duranlar
Hak yolunda bizler işte burdayız
Alidemi-