Orijinalini görmek için tıklayınız : CHP ile Aleviler arasındaki buzlar eriyor

amor3
10.03.2008, 14:01
ANKARA (ANKA) – CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın son dönemde ortaya koyduğu siyasi tespitler, Alevi örgütleri tarafından yakın takibe alındı. Bir dönem partiden Alevileri dışlamak ile suçlanan Baykal'ın politik tespitlerinin Türkiye'nin içinde bulunduğu döneme “ayna” tuttuğunu belirten Alevi temsilcileri, özellikle “Cem Evleri ve zorunlu din derslerinin kaldırılması” konularında CHP'nin aktif politika izlemesi gerektiği görüşünde. Alevi temsilcileriyle son dönemde sağlanan sıcak ilişkiler, CHP ile
Aleviler arasındaki buzların eridiği şeklinde yorumlanırken, önümüzdeki günlerde Baykal ve Alevilerin önde gelen temsilcilerinin bir araya gelmesi bekleniyor.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) ardından, Danıştay 8'nci Dairesi'nin zorunlu din derslerini “hukuksuz” bulan kararı Aleviler'in sorunlarını yeniden gündeme getirdi.

AKP İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu'nun ortaya attığı ve “AKP'nin Alevi açılımı” olarak uzun süre kamuoyunda tartışılan gelişmelere ilişkin somut adımlar atılmaması, Aleviler'in AKP'den umudunu kestiğinin göstergesi olarak yorumlanıyor.

Cemevleri'nin yasal statüye alınmaması ve yargı kararlarına karşın zorunlu din derslerinin sürdürüleceği açıklamaları, Alevilerin AKP'ye karşı mesafeli duruşunun devam edeceği yorumlarına neden oluyor.
Kimi Alevi temsilcileri ise, CHP lideri Deniz Baykal'ın, özellikle son dönemde yaptığı tespit ve söylemlerin, Türkiye'nin içinde bulunduğu duruma “ayna” tuttuğunu
söylüyor. Alevi temsilcileri, özellikle Baykal ve CHP yönetiminden “Cem Evleri ve zorunlu din dersleri” ile ilgili daha aktif politika izlemesini bekliyor.

-KENANOĞLU'NA TELEFON-

Muharrem aylarında CHP Genel Merkezi'nde aşure törenlerinin gelenekselleştirmesi ve Başbakan Erdoğan'ın belediye başkanlığı döneminde yıkmaya çalıştığı Karacaahmet Dergahı'na Baykal'ın bizzat giderek destek vermesi, Alevilerle CHP arasındaki soğuk rüzgarları tersine çevirdi. Baykal ve Alevi önderlerinin, CHP'nin Alevi kökenli yöneticilerinin çalışmalarıyla zaman zaman bir araya gelmesi de "Aleviler CHP'den dışlanıyor" tartışmalarının önünü aldı.
Baykal'ın, Danıştay'ın zorunlu din dersleriyle ilgili verdiği kararı değerlendirirken, “Türban zulmü var deniyor, 15 milyon Alevi'ye zulüm yok mu?” şeklindeki açıklamaları da Alevi camiasında yerinde bir açıklama olarak değerlendirildi.
Öte yandan edinilen bilgilere göre, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal son olarak Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu'nu telefonla aradı ve zorunlu din dersine karşı yürüttüğü mücadeleden ötürü kutladı. Baykal'ın, Kenanoğlu'na, “Yürüttüğünüz mücadeleden, demokratik ve laik Cumhuriyeti korumaya yönelik kazanımlara sahip çıktığınız için teşekkür ediyorum. Parti olarak bu yöndeki çalışmalarınızın yanınızda olacağız” mesajı verdiği öğrenildi.
Baykal, geçtiğimiz aylarda kendisini ziyaret eden Cem Vakfı yöneticilerinin, Cem Evi yapımı için arsa taleplerini de değerlendirmiş ve Çankaya Belediyesi'nin konuyla görevlendirmişti. Çankaya Belediye Meclisi de geçtiğimiz haftalarda yasal prosedürü tamamlayarak, Cem Vakfı'na istenilen arsayı tahsis etti.

-YERLİKAYA: “CHP OLARAK GEREKEN DESTEĞİ VERECEĞİZ”
CHP eski Tunceli milletvekili ve Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Sinan Yerlikaya, Danıştay'ın zorunlu din dersinin “hukuka aykırı” bulan kararının, toplumsal yönden iyimserlik getirdiğini söyledi. Yerlikaya, ANKA'ya yatığı değerlendirmede, “Bu kararı hükümetin iyi değerlendirmesi lazım. Din derslerinin zorunlu olması demokratik ülkelerde yoktur. Bu üstelik açık bir insan hakları ihlalidir. Hükümet bu iyimser tablo içinde gerekeni yapmalı. Biz yasal düzenlemeler konusunda destek vermeye hazırız” dedi.
CHP'nin zorunlu din dersi konusundaki tutumunun belli olduğunu ifade eden Yerlikaya, şunları söyledi:
“CHP bu noktadaki görüşleri bellidir. Zorunlu din dersi kaldırılsın. Bu konuda hükümet yasal bir düzenleme için henüz adım atmadı. Hükümettin Alevilerle ilgili söylemleri sözde kaldı. Bu konuda yapılacak yasal çalışmalara CHP olarak biz gereken desteği veririz.”

http://haber.mynet.com/detay/politika/CHP-ile-Aleviler-arasindaki-buzlar-eriyor/10Mart2008/X1205133490640

Serhatlı
10.03.2008, 14:20
Selam MERAK ETMEYİN bu ÇIKIŞlar tamamen seçim yatırımıdır eğer ki Chp bir önceki seçimde istediği desteği alsaydı mılliyetçi kesimden bırakın Alevi liği A sını bile anmazdı tabi gene seçim sizin herzaman ki bilinen manzara destekleyecek sonrada burda veya sağda solda dövünüp duracaksınız görünen köy kılavuz istememektedir Bir önceki seçimde bizzat kasaplarınızla işbirliğine başvuranlar onlarla aynı ağzı konuşanlar şimdi sizin için bir şeyler yapacaklar ne kadar inandırıcı Waaaşşhh Weiiyyşşh :belalik bir durum bana göre umarım bu sefer hata yapmazsınız genede takdir sizlerin

barısyıldırım
10.03.2008, 14:50
Değerli canlar CHP den başka altarnatifimiz varsa söyleyin oraya yönelelim .Hepimiz farkındayız Türkiye bir uçurumun kenarından geçmekte böylesi kritik bir dönemde akp nin güçlü olduğu bir devirde bizlerinde merkezde bize enyakın olanı desteklememiz gerekiyor.En azın dan şunun bilincinde olalım Chp Alevilere çok faydalı olmasa bile en azından ortak paydamız Laiklik, Cumhuriyet ve Atatürk.Olaya birde bu pencereden bakarsak Sanırım Deniz Baykala rağmende olsa Bunlara son bir şans vereceğiz.Tabiki ozamana kadar çok kuvetli bir oluşum olmaz ise Akp yi biliyorsunuz Kuruluşunun 3. 5. ayında iktidar oldular.Bizler ne kadar CHP şöyle böylede desek ben solum Atatürkçüyüm diyen partiye alevilerden oy gidiyor.Buda yaklaşı Türk seçmenlerin % 20-25 bu oylar kemikleşmiş değişmez.Şeriat devrimi gelmeden bizlerin birşey yapması gerekli.Bence bu konu çok ciddi anlamda tartışılmalı...

mezopotamyalı
10.03.2008, 15:04
gerçekten bunlar inandırıcı mı?ben ınanmıyorum deniz baykal bızlere lider olmamalı

ögretmen
10.03.2008, 15:11
Degerli kardeşim CHP sinin Alevilere yaklaşımından bahsetmişsiniz.Aleviler birileri bize yaklaştı diye CHP ye oy verdigini sannetmiyorum.Alevilerin düşüncesinde sosyal demokratlık ve sol idolojisinin,örtüştügü için bu partiyide sol ve sosyal demokrat oldugu için oy verirler .Fakat son yıllarda bu parti idolojisinden çok şey kaybetti. Kişiye ,bölgeye,etnik kökencilige göre siyaset ibresini yönlendirdi.Nedeni bence partide makam mevki ideolijinin önüne geçti.Fikir,düşünce siyaset üretme arka plana kaldı.Neticedede seçimlerde hayal kırıklıgı yaratan sonuçlar alındı.Ülke radikal sagın iktidarına terk edildi.Cumhuriyetin degerleri tek tek yok edilme projesi uygulamaya konuldu.Halen sayın Deniz Baykal,kendisini genel başkanlıgını garantiye alma peşinde.Siyasetde inançlar kullanılmaz,Alevi sünni,kürt Türk ayrımı solun siyaseti olmamalı.İnsan olmalı solun siyaseti.Siyaset üretmeli ,ülkenin sorunlarını bilimsel araştırmalara dayanan çözüm planları halkına duyurmak ,seçim kazanırsa neyi nasıl yapacagını seçim öncesinde halkıyla paylaşmalı

carpe
12.03.2008, 13:43
chp yaklastı cok komik bunlar yerel seçim politikası genel seçimde yalakalık yaptıgı kesimlerden oy bulamayınca kurkcu dukkanı mısalı gerı dondu ılk once samımı olsaydı listelerde alevı adayları koyardı listelere alevı dusmanlarını koymaz dı artı chp gelmesı neyı degıstırecek yıne patronların agaların egemen oldugu bır sıstem devam edecek

prensip
15.03.2008, 20:26
CHP ye güvenmiyorum her zaman alevileri aldatmıştır tam laik parti bile olmamıştır
türk islam sentezinin bir parcasıdır
diyanetin kapatılması için hiç bir girişimde bulunmamıştır
bilimle gidilmeyen yolun sonu karanlıkdır [hünkar hacı bektaş veli]
dostça kalın

EREN izm
15.03.2008, 21:19
gerçekten bunlar inandırıcı mı?ben ınanmıyorum deniz baykal bızlere lider olmamalı

Aynen katılıyorum adam resmen aleviler düşmanımdır diye seslendi . Sen böyle
bir adamdan ne bekliyorsunki :turned:

gurdag
15.03.2008, 21:43
Sevgili Arkadaşım yalana dolana yaklaşılmaz Hele baykal canavarına hiç yaklaşılmaz sende şu hayallerden vazgeçç lütfenn chpmi görücez bu seçimlerde elmi yaman beymi yaman Unutmayalımki ALMADAN VERMEK ALLAHA MAHSUSTUR

gülyar
15.03.2008, 22:51
baykal alevi ve kürt düşmanıdır.bunu alevi kesimin anlaması lazım artık.

ebu turab
15.03.2008, 22:54
Baykal'ın umutsuz girişimleri bence. Uzunca bir süre Alevilerden destek görmesine rağmen en ufak bir icraati, yardımı olmadı, bundan sonra da olmaz. Zaten kendisi muhalefet koltuğunda uyuklamaktan gayet memnun görünüyor.

Artık hem kendimiz, hem birbirimiz, hem de ülkemiz için aklımızı kullanma zamanıdır. Böyle gelmiş böyle gitmesin... Özellikle de seçim dönemlerinde...

amor3
15.03.2008, 23:01
CHP daha aktif olsun oylarımızı alsın .

arjinim
16.03.2008, 21:29
deniz baykal sayesinde chp yok oluyor.kan ağlıyor, ağlıyor parti ama anlayana. deniz baykal zaten alevileri sevmiyor. kendimizi kandırmayalım. palavra palavra palavra hepsi palavra oy almak tüm mesele bu.

emekli95
16.03.2008, 21:48
Hadi bakalım hayırlısı,CHP eğer küskün alevileri partiye çağırır ,alevilerin sorunlarına gerçekten eğilirse,aleviler bu partide toplanabilir.Bunun için çok hızlı ve etkili olmalı.Çabalar geçici olursa yetmez.

halitseyfi
16.03.2008, 23:01
Alevilerden başka kendi ayaklarına balta vuran başka toplum görmedim.

Ama bizler bu huyumuzdan vazgeçemeyiz. Çünki Alevilik "ben" değil "biz" diyor.

Bu "biz" içinde malesef alevi düşmanlarıda yer alıyor. Bence temel sorun bu noktada başlıyor.

Yıllarca Aleviler CHP, DSP, SHP gibi sol görünen partilere oy verdiler. Alevilerin başka şansının olmadığını düşünen bu parti yönetimleride gerek projelerinde, gerekse seçim çalışmalarında "nasıl olsa başka oy verecekleri yer yok" düşüncesi içerisinde Alevileri herşeyden dışlamaya başladılar, dışladılar.

Bu gün biz Aleviler çoğunluğumuz olarak gene aynı izlenimi veren bir tutum içinde siyaset bakmadayız.
- "başka kime verelim?
- "Alternatif var mı?"
- "Başka çaremiz yok yoksa şeriat gelecek"

düşünceleri sık sık dile getirilmekte. Şeriatın gelmesini gerçekten istemiyorum ama şeriat korkusu ilede bizlere katliam uygulayan düşünce yapısına bürünmüş bir CHP yede oy vermeye elim gitmiyor.

Yanlız bizler Alevilerin toplumsal menfaatlerini öne çıkartırsak ve CHP de alevi problemlerine gerçekten eğilme noktasına gelirse neden olmasın ki.

Peki CHP ye vermeyip kime vereceği ? diyenleri duyar gibiyim.

"Çantada keklik" izlenimi veren aleviler bu düşünceyi değiştirdiği zaman oyumuza talip olan bütün partiler zaten alevi oylarını almak için demokrat olmak zorunda olacaktır. İşte o zamanda kime verirseniz verin sonuç değişmeyecektir. Hem alevilik hemde demokrasi kazanacaktır.

zülfikares
17.03.2008, 23:34

sayın gülyar hanım bence önyargılı davranıyorsunuz bence bir solcu bin faşistten iiidir hiç bir solcu insanlara düşman olmaz

Paşalıoğlu
18.03.2008, 09:56
CHP'nin Alevilere yaklaşımını sınamanın en iyi yolu CHP'ye üye olup çalışmak istemektir. Oradaki "ayak oyunlarını" anlatmak için ne söylesek boşuna. En iyisi yaşayarak görmek.

ögretmen
18.03.2008, 10:48
[SIZE="4"]Evet CHP sol bir partiyse,inançlara saygılı olmalı ,o inancın tarafı ve savunucusu olmamalı.Ülkemizde ki sünni inancınıda Alevi inancınada ,hiristiyan ve musevisine hatta inanmayanada aynı mesafede olmalı.Siyasetin o toplumla yapıldıgı, toplumun degerlerine saygılı olmayı,ancak
o inancı siyasette kullanmamalı.Yoksa bu günkü sag partilerden bir farkı olmaz.
Sayın Deniz Baykal malesef her seçim dönemi bir şeylere kullanmayı deniyor.
Onda da başarılı olamadı. /SIZE]

gülyar
18.03.2008, 14:54
[QUOTE=zülfikares;588778]sayın gülyar hanım bence önyargılı davranıyorsunuz bence bir solcu bin faşistten iiidir hiç bir solcu insanlara düşman olmaz[/QUOT
baykalın sol ile hiç bir ilgisi olmadıgını düşünürsek,sözlerine katılabilirim.önyargı diye birşey yok çünkü senelerdir göz önünde olan birinden bahsediyoruz.baykalın ne oldugunu,ne olmadıgını bilmeyen kalmamıştır her halde.

halilibrahim83
18.03.2008, 17:43
VALLA chp ile aleviler arasindaki buzlar erir ama benım SAYIN BAYKAL aramızdaki buzlar hayatda erimez istemıyorum bu adamı chp nin başinda benım dusuncem kımse istemıyo varmı ısteyen içimizde :):):):):)

ilkay123
18.03.2008, 18:38
Degerli kardeşim CHP sinin Alevilere yaklaşımından bahsetmişsiniz.Aleviler birileri bize yaklaştı diye CHP ye oy verdigini sannetmiyorum.Alevilerin düşüncesinde sosyal demokratlık ve sol idolojisinin,örtüştügü için bu partiyide sol ve sosyal demokrat oldugu için oy verirler .Fakat son yıllarda bu parti idolojisinden çok şey kaybetti. Kişiye ,bölgeye,etnik kökencilige göre siyaset ibresini yönlendirdi.Nedeni bence partide makam mevki ideolijinin önüne geçti.Fikir,düşünce siyaset üretme arka plana kaldı.Neticedede seçimlerde hayal kırıklıgı yaratan sonuçlar alındı.Ülke radikal sagın iktidarına terk edildi.Cumhuriyetin degerleri tek tek yok edilme projesi uygulamaya konuldu.Halen sayın Deniz Baykal,kendisini genel başkanlıgını garantiye alma peşinde.Siyasetde inançlar kullanılmaz,Alevi sünni,kürt Türk ayrımı solun siyaseti olmamalı.İnsan olmalı solun siyaseti.Siyaset üretmeli ,ülkenin sorunlarını bilimsel araştırmalara dayanan çözüm planları halkına duyurmak ,seçim kazanırsa neyi nasıl yapacagını seçim öncesinde halkıyla paylaşmalı

Size katiliyorum...ancak..
Bu partiden ayrilarak partiyi DENIZ Baykal a hediye edenlerin,ülkenin ucuruma yuvarlanmasina zeminlerin olusturulmasina,Deniz Baykal kadar sorumludurlar.Bu parti Halkin partisidir....Deniz Baykal in degildir...bizler bu partiyi simdiki chp yi yöneten cabulculara birakmakla ne kadar hata ettigimizi daha iyi anliyoruz...kendini,solcu, sosyal demokrat,ortanin solu vb hisseden herkesin.ne olursa olsun ülkenin bu karisik döneminde CHP ye sahip cikip simdiki yöneticilerinde bir an önce kurtarmak gerekir,sonrada partiyi(..... Ufuk URAS gibi degerli,vasifli kisilere teslim etmek gerek....Ufuk Uras in chp ye genel baskan yapmak icin simdiden girisimlerde bulunmak türk solu acisinda büyük önem tasiyor.Nedenmi UFUK URAS ?solu toparlayip bir düzene sokabilecek,vasifta oldugu icin nedenmi CHP ?oda ülkenin en büyük sol partisi(Simdiki yönecilerinin sacmaliklari CHP nin sucu degildir).OLDUGU ICIN)::::.CHP nin Alevileri dislama lüksü yoktur,sadece ALEVILERIN bir kismi CHP ye küstür...BU KÜSLÜGÜN GIDERILMESI DILEGIYLE.saygilar...

Oğul_Deniz
19.03.2008, 23:20
Taşıdığı isim bir kaharamanın ismi.Bu isme layık olamıyor Sayın Deniz BAYKAL.Artık bişeyleri anlaması lazım halkımızın.Milletin tek amacı oy toplamak olmuş.Biraz daha anlamalı halkı bu vekiller.Madem milletin vekilisin,bizim sesimiz ol.Oy istiyorsan,halkın sorunlarına eğil.Bu ülkeyi gerçekten sosyalizm kurtarır.Milletimiz uyanmalı.Bu ATATÜRK'ün partisi diye oy veriyorlar.Oysa şu anda bu partinin başında olan bu insan gerçekten bu partiye layık olamam ıştır.Bazı insanların yolunu açması lazım.bu yaşına kadar iktidar olamamışsın.Çoğu insanımızda Sayın Deniz BAYKAl partinin başında olduğu için oy vermemektedir.Artık bunu bizim anladığımız gibi onlarında anlaması gerekir...

amor3
20.03.2008, 00:00

Bence biraz değil epey bir zorlamışsınız.

Sevmeyebiliriz ama böyle düşman felan olduğunu gösterecek bir konuşma, bir eylem felan görmedim Deniz Baykal'da.

gülyar
20.03.2008, 20:40
Bence biraz değil epey bir zorlamışsınız.

Sevmeyebiliriz ama böyle düşman felan olduğunu gösterecek bir konuşma, bir eylem felan görmedim Deniz Baykal'da.
siz sevmeyebilirsiniz,ama ben şahsım adına bir alevi olarak baykalı düşman görüyorum.bu benim şahsi fikrimdir,sizin oldugu gibi.kimseylede aynı fikri taşımak zorunlulugum yok.sizinde olmadıgı gibi.