Orijinalini görmek için tıklayınız : Sultan Nevruz ve Alevi-Bektaşi İslam İnancındaki Yeri**

Dede-baba
19.03.2008, 13:50
NEVRUZ

***Nevruz, Farsça yeni gün anlamına gelmektedir..Nevruz ayrımının çıkış noktası İran gösterilmektedir.. Ancak Orta asya başta olmak üzre birçok ulus da bu bayramı kutlamaktadır...

***İlkel çağlardan beri ışık ve ateş kutsal sayılmakta ve yüceltilmekdir... İslam öncesi eski kültürlerde bir ateşe tapma yöntemi olan törenlerin zerdüşlükten çıktığı söylenmektedir...

*** Newroz, İran güneş takviminin ilk ayı Ferverdinin ilk günüdür...

***Bilimsel anlamda konuya yaklaşıldığında ise Güneşin koç burcuna girdiği gün olan 21 Mart bir dönüm noktasıdır.. Bu günden sonra kış biter, ilk bahar başlar.. Gündüzlerin uzamasıyla gün ışığı artar, uyyan doğa uynanır, bitkiler canlanır, ve toprak ana doğurganlığını insana sunar...

***Newruz ile ilgili bir çok efsane olmasına karşın en çok bilineni ise şudur:

"... Bir zalim Hükümdar olan Dehak'ın omzundan arkadaşı şeytanın öpmesiyle...

iki yılan türer...

Dehak bu yılanları beslemek için hergün iki gencin beynini yermiş..

Bir gün zalim Dehak'ı Demirci Kawa öldürür ve halkı zulümden kurtarır..

21 Mart'a denk gelen o gün zafer bayramı olarak kutlanır..."

Saygılarımla...

bigerançınar
19.03.2008, 13:56
çok iyi bir konu tebrikler teşekkürler. dede baba.

Dede-baba
19.03.2008, 13:59
Degerli canlar... Alevi-bektaşi İnancında Nevruz 'un önemi üç kutsal olayın bu günde gerçekleşmesiyle ilgilidir...

1- Hz. Ali Efendimiz 21 mart günü doğmuştur...

2- Hz. Muhammed Mustafa'ya Peygamberlik Payesi...21 Mart günü verilmiştir...

3- Hz. Ali ve Hz. Fatıma 21 Mart günü evlenmişlerdir..

***Alevi-bektaşiler... bu üç kutlu olay anısına 21 mart gününü bayram olarak kutlarlar ve gece Sultan Nevroz Cemi düzenleyerek Nevruziye Mersiyeleri söylerler... Alevi-bektaşi geleneğinde yüzlerce Nevroziye Mersiyesi vardır..

***Halkların ortak bir bayramı olan Nevroz'u Alevi halkı doğanın canlanması bolluğun ve bereketin simgesi olarak algılar...

*** Karanlığın aydınlığa, acı ve sıkıntıların sevinç ve huzura, savaş ve düşmenlığın barış ve dostluğa, kiliğin birliğe dönüşmesi yolunda bir adım olması için dua ederler...

Pir Sultan Abdal'ım eydür... Erenler cem de
Akar çeşmim yaşı her dem bu demde
Muhabbet ateşi yanar sinemde
Himmeti erince Nevroz Sultan'ın
Pir Sultan Abdal..

Saygılarımla..

Dede-baba
19.03.2008, 14:38
Degerli canlar...

***21 Mart... Velayetin Nuru İmam'ı Ali'nin doğum günüdür...

***Hz. Ali Kabe'de doğan... Hiç puta tapmayan (Keremullahi vehç)... 8 yaşında müslüman olandır...

***Hz. Ali'nin Annesi fatıma bint-i Esed bin haşim, babasının amcazesinin kızı olup...Hz. Ali hem baba hem de anne tarafından haşimidir..

*** Hz. Ali doğduğunda... annesi babasının "ESED" veya o anlama gelen "HAYDAR" yani "ARSLAN" adını koymak istemişse de...

***Peygamber'miz Hz. Muhammed Mustafa.... Hakk'tan gelen nida ve Cibril-i Emin nefesiyle "ALİ" adını koymuştur..

*** "ALİ" Tanrı isimlerinden biri olup... yüce, yüksek anlamındadır..

*** Hz. Muhammed Mustafa'nın amca oğlu ve damadı olan Allah'ın Arslanı Aliel Mürteza (Allah'ın Rızasını kazanmış olan) olarakta bilinir..

***Hz. Ali Kur'an hükümlerine uygun olarak, insanlar arası ayrılığı red eden... her insanın Tanrı'nın bir zerresinden oluştuğu inancını söyleyen... Bu nedenle de siyasi iktidar uğruna dahi insanları incitmemek gerektiğini:

***Muaviye'nin yapmış olduğu tüm mücadele ve kin tohumlarına karşın insanlara, gerçeği,, doğruyu, Tanrı sevgisini, insan sevgisini öğütlüyen Evliya ve Erenler Şah'ıdır... Serçeşmedir...

***Hz. Ali'nin bilge kişiliğini, bilime olan sevgisini, derin aşkını bilmeyen yoktur.. hz. Ali bilimden sapıldığında karanlığa gidileceğini... Onun için bilimin en yüce değer olduğunu ve bilimden ayrılmamak gerektiğini hep söylemiştir...

***Hz. Ali'nin " ZÜLFİKAR" adlı kılıç.. Mısır Meliki Mukavvas tarafından önce Hz. Muhammed'e hediye edilmiştir... Uhud savaşında Peygamber... kılıcını.. kendisini düşmandan Kurtaran Ali-el Mürtezaya vermiştir... peygamber'in vasiyeti üzerine Zülfikar ... Peygamber'in ölümünden sonra kınna sokuldu ve Hz. Ali bir daha bu bu kılıçla savaşmadı...

*** "ZÜLFİKAR" YAN YANA İKİ DİLİ OLAN BİR KILIÇTIR.. Bu çatallardan bir ucu "İLİM'İ" diğer ucu "İMANI" temsil eder... Bu kılıç üzerine yazılmış şiirlere "Zülfikarname" denmiş olup Bektaşi edebiyatı içinde önemli bir yer turar

*** Alevi bektaşi inancında Sahib-ül Zaman 12. İmam Efendimiz Mehdi.. Zülfikar ile zuhur edecektir...

Allah Eyvallah...

Dede-baba
19.03.2008, 15:05
"... Uhut savaşıydı... nice Peygamber dostu .. Peygamberi düşman ortasında bıraktılar...

Peygamber bir kuyuya düştü.. ve dahi iki dişi şehid oldu.. başı yarıldı..

Peygamber Allah'tan yardım diledi...

Cibril-i Emin yetişti..

"...Ya Resulullah Ali'yi çağır diye"" söyledi..

Peygamber;

--- Ali çok uzaklarda dedi

Cibril-i Emin, sen çağır dedi

Peygamber;

--Yetiş Ya Ali, dedi...

Çok uzaklarda olan Hz. Ali,, peygamberin yanına geldi.. beyaz gömleğini yırttı.. başına sardı.. Peygamberin başındaki beyaz gömlek kırmızıya boyandı...ve Hz. Ali düşman çemberini yardı, peygamberi kurtardı.. Bu esnada Hz. Ali'nin kılıcı ikiye bölündü.. Peygamber kendi kılıcı olan Zülfikar'ı Hz. Ali'nin eline verdi...

Aradan çok zaman geçti... ceddi Peygamberin düşmanı olan Muaviye.. asker topladı.. Hz. Ali'nin karşısına geçti.. İki ordu birbirine karışmasın diye... Muaviye askerleri başlarına siyah örtüler geçirdiler.. Hz. Ali'nin taraftarları ise Kırmızılar geçirdiler.. Bu olaydan sonradır kiii Peygamber ve dahi Hz. Ali' taraftarları.. saflar ayrıldığında başlarına Kırmızılar giyerler...

Allah Eyvallah...[/QUOTE]

Dede-baba
19.03.2008, 15:46
***Degerli canlar.. mart 21.... Birçok Kutsal olayın birlikte olduğu bir gündür..

***Bu gün vesilesiyle Ayin-i cemler düzenler ve Bir çok değişler dilegelir.. Bunlardan birini sizlerle paylaşmak istedim..

Nevruziye

Oniki aydır bekliyorum yolunu,

Hoş geldin sultanlar sultanı Nevruz,

Muhabbetin yağmaladı gönlümü,

Hoş geldin sultanlar sultanı Nevruz.

Dağlar, taşlar, secde kılar bugüne,

Sular coşar huruş eyler bugüne,

Bütün nebat secde eder bugüne,

Kırklar, üçler beşler ile derilir,

Hızır İlyas dahi burada görülür,

Derviş olanlara berat verilir,

Sevinç göz yaşını döker mevcudat,

Bütün sahralardan kopar bir feryat,

Yeryüzünde bayram ediyor nebat,

Velayet tacını vurundu Ali,

Saadet hırkasın büründü ali,

Melek secde etti bilindi Ali,

Erenler sancağı alır eline,

Ali Zülfikarı bağlar beline,

Bak ne söyler cümle kurt kuş diline,

Şu Yoksul Derviş’in bayramı bugün,

İmam Ali dünyaya geldi bugün,

Erenler sancağı çekildi bugün,

Yazan..Aşık Yoksul Dervişi

Dede-baba
20.03.2008, 09:57
çok iyi bir konu tebrikler teşekkürler. dede baba.

Degerli can.. Foruma katıldığınız ve Destek verdiğiniz için tsekkür ederim

***Herkes saf saf olurken... İçleri kin ve nefretle dolu iken..

***Bizler birlik ve beraberliğin tarafı olalım...

bigerançınar
20.03.2008, 11:33
Degerli can.. Foruma katıldığınız ve Destek verdiğiniz için tsekkür ederim

***Herkes saf saf olurken... İçleri kin ve nefretle dolu iken..

***Bizler birlik ve beraberliğin tarafı olalım...

aslında ben bu foruma katıldığımda böyle bir düşünce içindeydim. yani sanıyordumki forumda ki herkez aynı dili konuşuyor fakat bunun böyle olmadığını gördüm ve hayal kırıklığına uğradım.tabiki herkezin düşünce si bir olamaz fakat ortaşama bir duruş olması gerekirdi diye sanmıştım sadece sanmışım.:S

evet birlikte hareket etmemiz gerek,hem siyaseten hemde fikren ortak noktada buluşmamız gerekir.forumun eskileri veya konuya vakıf kişilerin önder olması veya toplayıcı olması gerekir.tabi bence.

Dede-baba
20.03.2008, 23:41
Degerli canlar

21 Mart alevi-bektaşi geleneğinde.. Ayin-i cemlerle anılır... Bu gün oruç tutulur.. dualar edilirdi..

Sultan Nevruz günü cemdir erenler
Gönüller saz oldu Ehl-i imanın
Cemal yari görüp doğru bilenler
Himmeti erince Nevruz Sultanın

Cümle eşya bugün destur aldılar
Aşk ile didara karşı yandılar
Erenler ceminde bade sundular
Himmeti erince Nevruz Sultan'ın
Pir Sultan Abdal..

meyman41
21.03.2008, 16:45
hepinizin nevruzunu kutlarımm... saygılarımla

meyman41
21.03.2008, 16:50
tüm canları sevgiyle selamlıyorum.. aranızı katılmaktan dolayı mutluluk duyuyorum

gulbahar2424
21.03.2008, 16:58
BİRİSİ MUHAMMED BİRİSİ ALİ
Şu dünyada benim gönül verdiğim
Birisi Muhammed birisi Ali
Adına şahına kurban olduğum
Birisi Muhammed birisi ALİ

Ali söyler,Hızır yazar ayeti
Elinde Züfikar zehirden katı
Aşikare Ali'nin keramatı

Ab-ı hayat çeşmelerin açtıran
Dalga urup daldaları coşturan
Dolu kevser ile bizi kandıran

Can bülbülüdür gezer ten kafesinde
Ali'nin sırrın söyler nefesinde
Dünya kurulurken oturan postta

PİR SULTAN'ım bu nefesi haklayan
Evliyanın gizli sırrın saklayan
Sırat köprüsünün başını bekleyen

Haydaryiğit
21.03.2008, 17:05
Degerli canlar

21 Mart alevi-bektaşi geleneğinde.. Ayin-i cemlerle anılır... Bu gün oruç tutulur.. dualar edilirdi..

Sultan Nevruz günü cemdir erenler
Gönüller saz oldu Ehl-i imanın
Cemal yari görüp doğru bilenler
Himmeti erince Nevruz Sultanın

Cümle eşya bugün destur aldılar
Aşk ile didara karşı yandılar
Erenler ceminde bade sundular
Himmeti erince Nevruz Sultan'ın
Pir Sultan Abdal..

Teşekkürler sevgili Dede-Baba...
Paylaştığınız bilgiler çok değerli gerçekten.İlgiyle takip ediyorum.
Sultan Nevruz lutlu olsun herkese hayırlara vesile olsun.

Dede-baba
21.03.2008, 23:36
Teşekkürler sevgili Dede-Baba...
Paylaştığınız bilgiler çok değerli gerçekten.İlgiyle takip ediyorum.
Sultan Nevruz lutlu olsun herkese hayırlara vesile olsun.

Degerli can...

Foruma katıldığınız ve katkı sağladığınız için tesekkür ederim...