Orijinalini görmek için tıklayınız : Domates ekiyorum, siz ne ekiyorsunuz?
Alevimen 24.03.2008, 18:33 Merhaba
Burda kar yağıyor, güneş yok yani Lux (ışık) yok ama genede domateslerimi pes etmedim yani anlayacağınız şartlar zor ne kadar zorsa bakımıda aynı şekil zor.
Tohumladıkdan sonra geniş kutuya ektiğim domateslerin resmi, dışarı soğuk olduğu için içerde oturabilirler üşümesinler diye. Gündüzleri hava sıcaksa dışarıya çıkarıyorum eğer soğuksa en fazla 1 saat bırakıyorum.. Güneş varsa üzerine kapak örtüyorum ki güneşden yanmasınlar diye (şaka deyil).
Bu senenin bilançosu: 15 tohumden 12 çıktı, 8 adeti fevkulade gelişti 2 si yarı yolda pes etti (tohum kapağı güzel açılmadı), 2 side daha netlik kazanmadı umarım onlarıda kazanırım.. :)
Domates ekme konusunda sorularınız varsa size seve seve yardımcı olurum.
Kolay gelsin..
Resimler: 1 adet tohumlarken ufak kutuda, 3 adet büyük kutuda.
Mayisda'da dışarıya ekeceğim (veya hediye edeceğim).. kısmet olursa tabii.
şengülce 24.03.2008, 19:02 Merhaba
Burda kar yağıyor, güneş yok yani Lux (ışık) yok ama genede domateslerimi pes etmedim yani anlayacağınız şartlar zor ne kadar zorsa bakımıda aynı şekil zor.
Tohumladıkdan sonra geniş kutuya ektiğim domateslerin resmi, dışarı soğuk olduğu için içerde oturabilirler üşümesinler diye. Gündüzleri hava sıcaksa dışarıya çıkarıyorum eğer soğuksa en fazla 1 saat bırakıyorum.. Güneş varsa üzerine kapak örtüyorum ki güneşden yanmasınlar diye (şaka deyil).
Bu senenin bilançosu: 15 tohumden 12 çıktı, 8 adeti fevkulade gelişti 2 si yarı yolda pes etti (tohum kapağı güzel açılmadı), 2 side daha netlik kazanmadı umarım onlarıda kazanırım.. :)
Kolay gelsin..
Bende 5 tane portakal cekideği diktim beşide büyüdü yarım metre oldular balkonumda
4 sene önce bahçeme 3 xfiliz nane ve 4-5x çilek ektim şimdi ise cogaldilar ormana yakin oturdugum için sorunlar yaşiyorum..(sümükü böcek) ne yaptiysam nafile.
Garaoglan 24.03.2008, 19:15 Erhan büyüklerimiz bosuna dememis ne ekersen onu bicersin diye :laugh::laugh:
güzel bi hobby edinmissin , benimde bi sira portakal , limon agaci ekme hevesim vardi
6 ayda köse köse limon cikinca tuttugumla alip fidiladim agaclari :laugh:
Alevimen 24.03.2008, 19:28 4 sene önce bahçeme 3 xfiliz nane ve 4-5x çilek ektim şimdi ise cogaldilar ormana yakin oturdugum için sorunlar yaşiyorum..(sümükü böcek) ne yaptiysam nafile.
Bende köyde oturduğum için orman yakın, oraya kim ekmişse birsürü böğürtlen, çilek var :) isteyen gidiyor topluyor valla..
Erhan büyüklerimiz bosuna dememis ne ekersen onu bicersin diye :laugh::laugh:
güzel bi hobby edinmissin , benimde bi sira portakal , limon agaci ekme hevesim vardi
Aslında hobi deyil ağam :) Öylesine zevk, bu konuda hep meraklıydım yani ekip/biçmeyi çok severim. Yerim olsa hobileştirirdim :)
tosunoglu 24.03.2008, 19:32 Erhan seni tebrik ederim guzel bir ugras ama insallah herhangi bir dopink ilaci vermeden :lol: yetisdirirsin :clap:
Garaoglan 24.03.2008, 19:33 Aslında hobi deyil ağam :) Öylesine zevk, bu konuda hep meraklıydım yani ekip/biçmeyi çok severim. Yerim olsa hobileştirirdim :)
Erhan ben sana gecen gün ne ekecegini söyledim ya , vallahi ondan ekersen hergün bicersin :laugh:
temizkopat 24.03.2008, 19:43 Bende okuldan Bebe Fidan alacağım.Okulda bir kampanya başlattılar.Bebe fidan adını ne koysam acaba yardımcı olurmusun Erhab abi.
Alevimen 24.03.2008, 20:41 Bende okuldan Bebe Fidan alacağım.Okulda bir kampanya başlattılar.Bebe fidan adını ne koysam acaba yardımcı olurmusun Erhab abi.
Ne fidanı alacaksın?
çiçekdürbünü 24.03.2008, 20:46 Erhan Bey,
Soğuk bir iklimde sıcak bir iklimin meyvesini yetiştirmeye çalışmak zor olmalı. :höng İnatçısınız sanırım.
Ben de pek yakında bu ekim dikim işlerine başlamayı umuyorum. Balkonda tabi. Ekin ekecek toprağımız yok. :crying:
Acilen bir toprak reformu istiyorum büyüklerimden.:komik
eda_deniz 24.03.2008, 20:53 Babamla beraber bende bugün çilek ektim gerçi zorla yardım ettirdi ama zevkliydi:D
cok guzel bir ugras,memlekette iki seramiz var sadece, ailenin hormonsuz domates ve salatalik ihtiyacini karsilamak icin.orda iken babama yardim ederdim gubre tasima filan.
cok hosuma giderdi ama o dogal sebzeleri seradan koparip yemeside bir baska guzel.
yıkılan gurur 24.03.2008, 21:16 ben umutlarımı ektim ama bu forma biri üstüne basıp geçti yesermedii
temizkopat 24.03.2008, 21:27 Ne fidanı alacaksın?
Fıstık Çam Erhan Abi
Bu arada Size abi dememin bir sakıncası yok umarım
Alevimen 24.03.2008, 21:48 Fıstık Çam Erhan Abi
Bu arada Size abi dememin bir sakıncası yok umarım
Güzel birşey, görebileceğin yere dik bence..
Merhaba
Kolay gelsin..
erhan tebrik ederim güzel bişey yeşilliklerle uğraşmak ve insan onlarla uğraştıkca uğraşası geliyo zaten sende ekip bicmeyi çok seviyorsun
umarım diğerleri gibi olmazlar bunlarda :(
he bu arada hediye edecem dedin canım yoksa bizleremi hediye ediceksin :biggrin:
yasemin38 25.03.2008, 09:10 biz küçük bir ilçede yaşıyoruz. kocaman bir bahçemiz var içinde yok yok diyebilirim. bende çok seviyorum tohumla toprakla uğraşmayı insanı felaket rahatlatıyo. hadi kolay gelsin ekip biçenlere :)
ben ne ektiğimi söylemiyim istersen :thumbup::lol:yoksa 'ohane çüşane 'dersin bilyorum:lol:
dometeslerinden bi kiloada bana ayır..belki yemege gelirim abick bey:001_tt2:
onur melis 25.03.2008, 10:07 Bende 5 tane portakal cekideği diktim beşide büyüdü yarım metre oldular balkonumda
Merhaba
Kolay gelsin..
4 sene önce bahçeme 3 xfiliz nane ve 4-5x çilek ektim şimdi ise cogaldilar ormana yakin oturdugum için sorunlar yaşiyorum..(sümükü böcek) ne yaptiysam nafile.
ben ne ektiğimi söylemiyim istersen:thumbup::lol:yoksa 'ohane çüşane 'dersin bilyorum:lol:
dometeslerinden bi kiloada bana ayır..belki yemege gelirim erhan bey:001_tt2:
hatayın iklimi sıcak oldugu için vede evim bahçeli oldugu için bende sebze ve meyve ekerim ben acıyı çok sevdiyim için çogunlukta süs biberi ekerim sonra onları toplar turşu yaparım:D
biberin dışında evimde greyfurt-yeni dünya-limon-defne vede bir tane kivi agacı bulunuyor
onların dışındada 26 tane gül agacım ver ve en büyük tutkum güllere bakmak:thumbup:
ve son olarak forumda bu kakadar meyve ve sebze yetiştiren olduguna göre ALEVİFORUM MANAVI ni açmak lazım artık
Küçücük te olsa bir bahçem olsa ben neler neler ekecemde işte yok ki ne ekeyim ama ilk işim çiçek ekmek olurdu herhalde gittiğim yerlerde bütün çiçek tohumlarını topluyorum ama ekecek yerim yok :(
çok güzel bir uğraş hemde zevkli , erhan can soğuk bir iklimde böylesine zor bir uğraşı üstlenmekte kolay değil hemde anlattığından anladığım kadarıyla çocuğun gibi sevmişsin sen bu domatesleri :)
bizim buraları genellikle betonla kaplı yinede istanbul gibi bir yerde en şanslı olanlardanım galiba kapımızın hemen önünde küçük bir alanı betonlatmadık oraya sürekli bişeyler ektik küçük alan dediğim gerçekten çok küçük eni 500 sm
uzunluğu ancak 1 m gelir ama yinede bişeyler yetişiyor özellikle taze nanemizi hersene alırız çok güzel kokuyor domateslerde pek başarılı olamadık :gosterge zaten kediler eşeleyip mahvedeceklerdi birde rahmetli babam vefat etmeden önce sarmısak ekmişti çıkmayınca çok üzülmüştü vefatından sonra çıktı onlarda her mevsim ürün veriyor arada da kıvırcık ekeriz :) sırf bu yüzden köyleri çok severim en iyisini en güzel havada en temiz suyla ve çok daha zevkli yetiştiriyorsun ve emeğinin en güzel karşılığını alıyorsun
Selamlar
Bizim evimiz orman icinde...her yani bahce ve yesillik...dayimlar burda domates ve baska yesillikler hobi olarak ekiyorlar....dayimlar cok sosyal olduklari icin, dagitiyorlar büyüp bitenleri...yani bize birsey kalmiyor...ben köyü cok merak ediyorum...ekin zamaninda köye gitmek isterim...hersey böyle temiz ve saf sade olsa...
Insanin ruhunu rahatladan hobi ve temiz doga hasretidir..ben okul zamaninda ve kampanya zamaninda agac ektim.....
saygilarimla
dilan_7670 27.03.2008, 00:54 hatayın iklimi sıcak oldugu için vede evim bahçeli oldugu için bende sebze ve meyve ekerim ben acıyı çok sevdiyim için çogunlukta süs biberi ekerim sonra onları toplar turşu yaparım:D
biberin dışında evimde greyfurt-yeni dünya-limon-defne vede bir tane kivi agacı bulunuyor
onların dışındada 26 tane gül agacım ver ve en büyük tutkum güllere bakmak:thumbup:
ve son olarak forumda bu kakadar meyve ve sebze yetiştiren olduguna göre ALEVİFORUM MANAVI ni açmak lazım artık
onurum o güllerden bende istiyorum...:innocent:
erhan bundan 12 sene önce kücük bir erik cekirdeği ekmiştim apartmanın bahçesine.şimdi,kocaman ağaç oldu bütün cocluk cocuk başında.onları erik yerken görmek beni cok mutlu ediyo.topluma bir faydam oldugu için ne kadar huzurlu hissediyorum yaf :) domateslerine gözün gibi bak.ticarete falan atılırsın aman İSVİÇREDEN TÜRKİYEYE domates ithalatı başlatma bide :D
dilan_7670 27.03.2008, 01:12 benimde menekşem var...
ben ne kadar bakamasamda annem onunla ilgileniyor...
domates yok ama:innocent:
Almanyada meyve veren Kiwi ve dut agaclarina rastladim, iklim böyle devam ederse sanirim insanlar tropikal bölgesinden agaclar getirtip ekecekler.
Bu yil ilk defa bende domates ekiyorum ,camdan evimiz hazir .Umarim gecen yil ekenlerinki gibi tutarda domatessiz kalmayiz .:biggrin: ama sanirim henüz disari ekme zamani degil yarin kücük kutulara kendim ekip evde biraz büyütecegim olmazsada alternatif bitmis fide alirim artik ...
Evet artik her tür agac bulabiliyorsunuz Avrupa bahcelerinde,limon ,portakal agacimiz var fakat saksida cünkü kisa cok dayanikli degiller ....Ilk limonun yeri pasta oldu :biggrin:
Bencede bilgisi olan birkac örnek verirse biz acemi bahcivanlara yardimci olur..Gerci bu yil esimle birlikte gülleri budadik,göz diyorlar budanacak kesilecek yerlere ,
siz siz olun iki göz birakin :biggrin: mazallah Avrupanin yazi kisi belli olmuyor ,egerki güller donma tehlikesi yasarsa ,kesersiniz tek gözü daha (budarsiniz)ve gülleriniz heryandan filizler verir.
BERFİN57 11.04.2008, 13:45 Küçücük te olsa bir bahçem olsa ben neler neler ekecemde işte yok ki ne ekeyim ama ilk işim çiçek ekmek olurdu herhalde gittiğim yerlerde bütün çiçek tohumlarını topluyorum ama ekecek yerim yok :(
lizgem eğer istersen tohumları bana gönder ben senin yerine burda ufak bir bahçe yaparım sana da resimlerini gönderirim bahçenin adını da sen seçersin:)
ewet canlar toprakla uğraşmak o kadar huzur verici ki anlatamam. bizim köyde bir bahçemiz var bende bu sene ekmeye başladım (ve bundan vazgeçmeyeceğim şimdiye kadar neden toprakla uğraşmamışım)şimdilik bahçemde elma, şeftali,kiraz,vişne,dut,ceviz,ayva fidanları var hepsi yeşermeye başladı benim için en büyük mutluluk:)
büyük şehirdekiler en azından balkonlarınızı bahçe niyetine kullanın oraların sıkıntısı toprakla daha kolay atılır :)
Alevimen 11.04.2008, 14:40 ben bu domatesleri zaten bahceye ekmicem ki, 15 litrelik saksilere ekecegim...
ben umutlarımı ektim ama bu forma biri üstüne basıp geçti yesermedii
yeşerir hiç üzülme arkadaşım.senin gönlün rahat olsun. :thumbup:
Ben köy çocuğu olduğum için ekip biçmelere hiç yabancı değilim.En çok ağaç dikerim özellikle erik ve elma .Küçükken rahmetli babaannemle çok bahçe ektik.Ektikten iki gün sonra başını beklerdim ne zaman çıkacak diye ...en çokta domatesi severim.Köy ekmeği ile domatesi yıkamadan yemeye bayılırdım hala da köye gidince yaparım.Şimdi hep ağaç dikiyorum .Ekmeye gelince ağaçları dikerken hayatıma aldığım ,tanıdığım her bir can için sevgi ekiyorum dikilen ağaçlarıma .Eğer ki buda ekmekse bende sevgi ekiyorum,ağaç dikiyorum.
sakine && 11.04.2008, 15:18 bende evde çiçek yetiştiriyorum. Çok güzel onlarla uğraşmak insanı rahatlatıyor.
.
şengülce 11.04.2008, 15:34 merhaba canlarım balkonumda çekirdekten portakal diktim
şimdi bir metre kadar oldu şimdide şeftali diktim oda büyümeğe başladı
kendi eliyle yetiştirdiğimiz şeyler çok güzel oluyor
duygucan 16.04.2008, 15:46 1 zeytin ağacı,1 defne,1 dut ağacı diktim 3,5 hafta önce Tekirdağ'daki evimizin bahçesine..
geçen hafta gittiğimde tomurcuklarını gördüğümde mutluluktan havaya uçacaktım nerdeyse..
gaza gelip bahçedeki fazlalık taşları ellerimle tek tek attım,akşama kadar sürdü fakat değdi..
tavsiye ederim çok güzel bir terapi yöntemi,bana çok iyi geldi en azından.Vücudumu çok yorgun hissetsemde ertesi gün beynimdeki ruhumdaki rahatlamayı anlatamam..
bizim işimiz dometes yetiştirmek olduğu için her yıl 15 bin fide yetiştiriyoruz problem olmadı şimdiye kadar am hobi olarakta güzel bi uğraş
http://www.imgloadtr.com/pics/c7fd1c200a986a626b26481f3c0484bb.JPG
Erhan'ım küçük bir ev aldım kendime Karadenizde ..Küçük evimin küçük bir de bahçesi var.Ben de orayı ekiyorum ama ben fide alarak ekmek zorundayım :( Tohumdan yetiştirmek bulunduğum yerde zor.Hem canavar oğlumun da onları rahat bırakmayacağı kesin.
Domates.biber (aklına gelen tüm çeşitleriyle) ,patlıcan,fasulye,nane,maydanoz,karalahana,taze soğan,marul,salatalık ki buda tohumu yurtdışından Alman salatalığıymış evin 2 katına kadar uzayıp sarkan bir cins.Organik tarım hastalığına tutuldum :( 2 senedir toprak bellemekten canım çıkıyordu.Bir de gübre toplama sorunum vardı.Nerde bir inek görsem elimde eldivenler kürekle peşine koşturdum. :(Bu sene anam gitti derdim kalmadı.Şimdi orda o uğraşıyor bana yemesi kalacak.Ha bide geçen sene yediğimiz karpuzların çekirdeklerini benim canavar oğlan bahçeye atmıştı.İstanbula dönmeden önce 5 tane 15 er kiloluk karpuz yedik :)
deniz166 09.05.2008, 17:30 Biiziim gümüldürde her yaz gittiğimiz bir yaz ewi var ve kocaman bir bahçesi vardı babamla birlikte yeşillik ve çeşitli meyve ağaçları diktik doğal hayat gibisi yok ...
|