Orijinalini görmek için tıklayınız : Prim gün sayısı 7200 oldu

@DuYGu@
25.03.2008, 11:07
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, önemli açıklamalarda bulundu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, işçi ve işveren kesimleriyle görüşmelerinde, prim gün sayısının 7 bin 200 gün olmasında uzlaşma sağladıklarını, emeklilik yaşının 65'e çıkartılması, emekli aylıklarının hesaplanmasında güncelleme katsayısının yüzde 30'unun dikkate alınması konularında yeni bir adım atamadıklarını açıkladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Çelik satırbaşlarıyla şunları söyledi:

- Bugün bir sonuç için biraraya geldik.

- Çok önemli bir çoık konuda mütabatak sağladık.

- Günibirlik kararlar veya seçimlik kararlırın Türkiye'ye neler ödedtiğini geçmişte gördük. Sorumluluk anlayışı içinde değerlendirmelerimiz sürdü.

- Dört dörtlük bir mütabakatı kimsbe aramasın, böyle bir şey mümkün değildir.

- Prim gün sayısı ile bir mütabebet sağladık. Prim gün sayısı 7 bin 200 gün oldu.

- 65 yaşa talebine olumlu bir yanıt veremeyeceğiz.

- Aylık bağlanma oranıyla ilgili yeni işe gireceklerde yüzde 2, çalışanlara yüzde 3 olarak uygulanacak.

- Fiil hizmet zammıyla ilgili bir paket olursa bunu memnuiyetle değerlendiririz. Teknolojik anlamda risk taşımayan meslekler çıkmıştır.

- 19 maddede büyük bir çoğunlukta mütabakat sağladık.

Türk-İş emekçiyi yarı yolda bıraktı hatta sattı diyebiliriz!
prim sayısını 7200 güne düşürmüşler sanki iyilik yapmışlar gibi anlatıyorlar birde..
aslında en çok sinirlerimi bozan sosyal devletten bahsedilmesi,ne sosyalliği hangi sosyal devlet??

Daimİ
25.03.2008, 11:13
artık işçileri savunan bazı sendikalarıda ellerine geçirdiler ve istedikleri gibi at oynatıyolar prim sayısını düşürmek göz boyamaktan başka bir şey değildir.

aydıner32
25.03.2008, 11:28
böyle olacağını herkez biliyordu.yani ölümü gösterip sıtmaya razı etmek tir bu.

carpe
25.03.2008, 11:34
helal sana gercek hukuk ve sosyal devlet budur destegımızı eksık etmıyelım mezarda emeklı olmak guzeldır yukarda rahat ederız............

nurcanpolat
25.03.2008, 12:05
vallaha canlar bi emekci olarak cok üzüldüm ama ben öldükten sonra cocuklarım ayda bikere emekli maaşımlan hayır dagıtırlar artık :) onu garantiye alayım

Asii
25.03.2008, 12:54
ya varya şaşıyorum artık ne yapmaya çalışıyorlar her gün farklı farklı konular çıkarıyolar insanların kafalarını iyice karıştırıp cileden çıkartıyolar
dünkü konuları kapatıp ertesine güne nasılda hazırlık yapıyorlar
gündemde okadar sorunların içinde bu eksikti şimdi tam olduk valla:kzgn
sizler nasılsa yan gelip yatıyorsunuz bizlerin sırtından kazanıyosunuz olan bizlere olucak allah sizi ıslah etsin
ee yarına ne çıkarıcaklar acaba gündeme gerçi onlar çoktan plan kurmuşlardır

huseyin yanmaz
25.03.2008, 14:50
ya can 7200 değil de 9000 de olsa emekli olamasın işin yok 60 65 yaşını bekle yaşarsan olursun emekli benim 6000 günüm var ben emekli olamıyorum neimiş yaşı bekleyecen 15 sene bekleki emekli olasın o zamana kadar 10000 olur

Kara Davut
25.03.2008, 15:27
böyle saçma bir şey olabilirmi?65 yaşından sonra maaş alacak olduktan sonra prim gününü indirmenin ne anlamı var.bu ülkedeki sağlıksız yaşam koşullarından dolayı kaç insan 65 yaş üstüne kadar yaşabiliyor.her yerde fabrika atıkları,egzos gazları,kimyasal atıklar,genleri oynanmış sebze ve meyveler,kanserojen madde içerikli bir çok malzeme....yaşa ki maaş alabilesin.bunca insan bu kadar primi neden veriyor.önce insanların yaşam kalitesini yükseltin sonra emeklilik yaşını yükseltin.bu insanşları yokluk içinde öldürmekten başka birşey değil.sendikalar bu prim düşürme karşısında acaba daha nelerden taviz verdiler??

huseyin yanmaz
25.03.2008, 15:31
böyle saçma bir şey olabilirmi?65 yaşından sonra maaş alacak olduktan sonra prim gününü indirmenin ne anlamı var.bu ülkedeki sağlıksız yaşam koşullarından dolayı kaç insan 65 yaş üstüne kadar yaşabiliyor.her yerde fabrika atıkları,egzos gazları,kimyasal atıklar,genleri oynanmış sebze ve meyveler,kanserojen madde içerikli bir çok malzeme....yaşa ki maaş alabilesin.bunca insan bu kadar primi neden veriyor.önce insanların yaşam kalitesini yükseltin sonra emeklilik yaşını yükseltin.bu insanşları yokluk içinde öldürmekten başka birşey değil.sendikalar bu prim düşürme karşısında acaba daha nelerden taviz verdiler??

ya doğru söylüyorsun can sanki insanla dalğa geçiyorlar zaten diyorki gün pirimi dolduktan sonra yaşı bekleyecen işten çıkarsan sağlıkta yararlanmayacan o zaman 9000 binden neye indirdin

Kara Davut
25.03.2008, 15:45
ya doğru söylüyorsun can sanki insanla dalğa geçiyorlar zaten diyorki gün pirimi dolduktan sonra yaşı bekleyecen işten çıkarsan sağlıkta yararlanmayacan o zaman 9000 binden neye indirdin

Sevgili Hüseyin kardeşim,
ben baştan beri bunların olacağını tahmin etmiştim.Türk-iş genelbaşkanlığı seçimlerini hatırlarsanız,şuan Türk-iş'in başında olan Mustafa Kumlu'nun başa geçmesini Akp desteklemişti.bunun sebebi ise hükümetin parti programı içinde bulunan ssgss yasasını rahatlıkla çıkarmak istemesidir.yani bunlar planlı olarak yapılan işler.ancak görüşmelere katılan diğer sendika yetkililerinin bu olaya neden sessiz kaldıklarıda düşündürücü değilmi?

pazarcıklı
25.03.2008, 15:57
...yapılan bu değişiklikler tamamen insanı kısıtlıyor, zaten yetersiz olan haklarını elinden alıyor, bu düzeltmelerde tamamen göz boyama gibi görünüyor...tamam avrupada ki emeklilik yaşı da bunun benzeri seviyelerde, ama sormak istiyorum, acaba onların sahip olduğu güvence, faydalandıkları sağlık hizmeti, eğitim, yaşam koşulları bizim ki kadar zayıf mı?...Saygılar...

huseyin yanmaz
25.03.2008, 16:20
Sevgili Hüseyin kardeşim,
ben baştan beri bunların olacağını tahmin etmiştim.Türk-iş genelbaşkanlığı seçimlerini hatırlarsanız,şuan Türk-iş'in başında olan Mustafa Kumlu'nun başa geçmesini Akp desteklemişti.bunun sebebi ise hükümetin parti programı içinde bulunan ssgss yasasını rahatlıkla çıkarmak istemesidir.yani bunlar planlı olarak yapılan işler.ancak görüşmelere katılan diğer sendika yetkililerinin bu olaya neden sessiz kaldıklarıda düşündürücü değilmi?

zaten can bunu aslında herkes biliyor herkes kendi kendine diyorki nasıl olsa yasa gine değişir biri gelir 7000 yapar biri gelir 9000 yapar biri gelir yaşı 50 ye çeker aslında herkes kendi kendini kandırıyor bilmiyorum mezerda emeklilik buna denir sen çalış 45 50 yaşa kadar ondan sonra kenara çekil bekleki yaşın gelsin emekli olasın sen bir iş veren olsan 50 50 yaşında elaman işe alırmısın gelde bu ülkede 55 60 yaşa kadar ayakta kal bizim türkiyede biraz zor insanlar bu ülkede erken yaşta eziliyor çünkü hayat şartları onu gerektiriyor ayakta kalmak mümkün değil avrupada olsan seksen yaşında iş yapar çalışırsın burada zor 55 60 dedimi elinde çogen belin bükük gözün görmüyor kulağın duymuyor nasıl yaşayacan bu memlekete gelde şimdi sigortalı çalış selamlar

yasemin38
25.03.2008, 16:46
boşuna yormayın kendinizi arkadaşlar. biz neyi değiştirebildik ki bu güne kadar:(

huseyin yanmaz
25.03.2008, 16:51
boşuna yormayın kendinizi arkadaşlar. biz neyi değiştirebildik ki bu güne kadar:(

can kardeş yönetimi değiştirelim yeter gerisine bakarız

huseyin yanmaz
25.03.2008, 16:56
Öncelikle belirtmek gerekirse; bu kanun ile kamu ya da özel sektörde bir işverene bağlı ya da serbest olarak çalışıp çalışılmadığına bakılmaksızın, Türkiye'de çalışan bütün vatandaşların eşit haklara ve yükümlülüklere sahip olacağı tek bir emeklilik sistemi kurulmuştur.

Evet, yeni düzenleme, sadece SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı gibi kurumları kapatarak yerine tek bir Sosyal Güvenlik Kurumu'nu getirmekle kalmıyor; aynı zamanda kapatılan kurumların ayrı ayrı uyguladıkları mevzuatı da ortadan kaldırıyor.

- Siz yasayı işçi-memur-esnaf ayrımına son veren bir yasa olarak tanımlıyorsunuz, ancak bazı çevreler yasayı mezarda emeklilik yasası olarak değerlendiriyorlar.

- Yeni Yasa ile çalışanların aleyhine öyle koparılan 'yaygara' oranında hele 'mezarda emeklilik' şeklinde bir emeklilik sistemi de öngörülmemiştir. Her şeyden önce belirtmek gerekirse; 2007'den önce işe girmiş olanlar için 'emeklilik şartları'nda herhangi bir değişiklik yapılmamıştır.

1999'dan önce sigortalı olanda herhangi bir değişiklik olmayacak.

* İlk defa 08.09.1999 tarihinden -önce- sigortalı olanlar

- Bir değişiklik yoktur! Kademeli sistem devam etmektedir.

* İlk defa 08.09.1999 tarihinden -sonra- sigortalı olanlar

- Bir değişiklik yoktur! Kadınlar 58, erkekler 60 yaşında, en az 7000 prim gün sayısı ile emekli olacaktır.

- İlk defa 01.01.2007 tarihinden -sonra- sigortalı olanlar:

Yasa ile 01.01.2007 gününden önce işe girmiş olanlar için geçerli olan emeklilik yaşları ve şartlarında herhangi bir değişiklik yoktur.

01.01.2007 günü ve sonrasında işe girenler için -söylendiğinin aksine- 2036 yılına kadar öyle büyük bir fark da bulunmamaktadır. /2007'de işe giren kadınlar 58, erkekler 60 ve 7100 gün, 2008'de işe giren kadınlar 58, erkekler 60 ve 7200 gün/ gibi her yıl için 100'er gün ilave edilmek suretiyle toplamda 9000 güne ulaşılacak, 58 ve 60 yaş ise 2036 yılına kadar işe girenler için hiç değişmeyecektir.

Kaldı ki; yeni düzenleme ile aşağıda da görüleceği gibi, ileri yaştakiler, erken yaşlananlar, malul ve özürlüler ile maden işçileri için 'kolaylaştırılmış emeklilik seçenekleri' de getirilmiştir.

YASA HANGİ HAKLARI GETİRİYORDU?

- Peki, 65 yaşta emeklilik kimleri ilgilendiriyor?

- 2036 yılından itibaren emekli olmak isteyenler için emeklilik yaşlarında -hayatta kalma beklentisine paralel olarak- kademeli bir artış gerçekleşecek ve en son 65 yaş'ta sabitlenecektir.

İlk defa 65 yaşında emekli -kadın veya erkek fark etmeksizin- 2048 yılında olunacaktır.

Kademeli olarak ulaşıldıktan sonra gerekli olacak 9000 gün prim şartını yerine getiremeyenler de, emekli aylığı için gerekli olan minimum yaş hadlerine 3 yaş daha eklemek suretiyle yaşlılık aylığına hak kazanabileceklerdir.

Yeni emeklilik sisteminde, tüm sigortalıların -sosyal yardım niteliğindeki bazı ödemeler hariç olmak üzere- bütün ücret ve aylık, zam ve tazminattan prime esas kazanca tabi olacaktır.

Sigortalılara aylık ve gelir bağlanırken tüm çalışma sürelerindeki prime esas kazançları dikkate alınacak, SPEK ne kadar yüksekse, bağlanacak gelir ve aylıklar da o kadar yüksek olacaktır.

The61
25.03.2008, 18:52
Eskiden emekli olmakta çok kolaymış.
bağkur pirimleri çok düşük oluyordu.
birde af geliyordu faiz kalkıyordu toplu
para ödeyip emekli olunuyordu.hemde komik
rakamlara.şimdi primlerin gerçek rakamlar
olduğuna inanıyorum. emekliliğe gelince çok
erken emekli yaptılar bu ülkede insanları. benim
arkadaşım 39 yaşında emekli oldu şuan 47 yaşında
8 senedir devletten para alıyor 79 yaşına kadar
yaşasa devletten 40 sene maaş alıcak.bu devlete
yüktür.Kesinlikle sigortalı öldünmü maaşı kızına
geçmemeli.Sigorta yaşı 55 den yukarı ve aşşağı olmamalı
55 yaşına geldinmi her vatandaşın sigortalı olma hakkı
sağlanmalı. tabi bunlar benim görüşüm.

oylum
25.03.2008, 19:00
bir de bu yetmezmiş gibi genel sağlık sigortası kavramını da hayatımıza sokarak zaten zor alan yaşamımızı daha bir zorlaştırarak insan hayatıyla oynuyorlar.düşünün arkadaşlar gss ile ayda 145 milyondan fazla geliri olan kişi zengin sayılıyor ve prim kesiliyor.üstelik herkez ödediği prim kadar sağlık hizmeti alabilecek.ameliyat olmak gerekse prim yetmiyorsa onuı bile olamayacaksın.devletin isteği çok basit öldür kendini bir şekilde sen hastalıktan ölmezsen biz seni çalışa çalışa emekli yapmadan öldürürüz.