Orijinalini görmek için tıklayınız : Hatırla Sevgili dizisinde, Deniz Gezmiş’in ‘Kürt Halkı’ sözüne sansür
16211
Filmde Deniz Gezmiş’in ‘Kürt Halkı’ sözüne sansür
İSTANBUL (23.03.2008)- 12 Mart darbesi dönemini ve Deniz Gezmişlerin idamını anlatan “Hatırla Sevgili” filminde, “Kürt halkı” sözü sansürlendi. Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idam sehpasından haykırdığı sözleri aslına uygun olarak verilirken, Deniz Gezmiş’in “Yaşasın Türk ve Kürt halklarının kardeşliği!” sözleri sansüre uğradı.
Proje Tasarımını Tomris Giritlioğlu’nun, senaristliğini Nilgün Önes, Şebnem Çitak ve Aylin Aliberen’in yaptığı “Hatırla Sevgili” filmi’ne getirilen eleştirilere bir yenisi daha eklenecek gibi gözüküyor. 12 Mart dönemi ile Deniz Gezmiş, Hüseyin Aslan ve Yusuf İnan’ın idamlarını anlatan filmde, Kürt halkına uygulanan sansür bu kez, Deniz Gezmiş’in “idam sehpasındaki sözlerine” kadar uzandı.
Deniz Gezmiş’in idam sehpasında söylediği, “Yaşasın tam bağımsız Türkiye! Yaşasın Marksizm-Leninizm! Yaşasın Türk ve Kürt halklarının kardeşliği! Yaşasın işçiler, köylüler! Kahrolsun Emperyalizm!" sözleri sansürlenerek, sadece “Yaşasın tam bağımsız Türkiye” sözü verildi. Deniz Gezmiş ile birlikte idam edilen Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın ise idam sehpasındaki sözleri olduğu gibiverildi.
“Bir döneme tanıklık etme” iddiasında bulunan filmde, bugüne kadar tek bir “Kürt” kelimesi bile geçmedi. Oysa filmin anlattığı dönem, Kürt illerinde sömürgeci uygulamaların yaşandığı ve Kürt ulusal hareketinin ilk nüvelerinin atıldığı dönemdi. Tarihsel bir dönemi gerçekliğinden uzaklaştırarak anlattığı için eleştirilen Hatırla Sevgili filmine bu kez, uygulanan “Kürt halkı” sansürü de eklenmiş oldu.
aslında dizinin birçok yerinde sansür kokuyor!
ATV'den ne beklenebilirdi ki?
Yaşasın Türk ve Kürt Halklarının kardeşliği!!
Tam Bağımsız Türkiye!!
okancakirkaya 25.03.2008, 11:27 http://tbn0.google.com/images?q=tbn:1wUfjXhtTmn_jM:http://www.kurtuluscephesi.
GÜNEŞİ İÇENLERİN TÜRKÜSÜ
Bu bir türkü: -
toprak çanaklarda
güneşi içenlerin türküsü!
Bu bir örgü: -
alev bir saç örgüsü
kıvranıyor;
kanlı, kızıl bir meşale gibi yanıyor
esmer alınlarında
bakır ayakları çıplak kahramanların!
Ben de gördüm o kahramanları,
ben de sardım o örgüyü,
ben de onlarla
güneşe giden
köprüden
geçtim!
Ben de içtim toprak çanaklarda güneşi
Ben de söyledim o türküyü!
Yüreğimiz topraktan aldı hızını;
altın yeleli aslanların ağzını
yırtarak
gerindik!
Sıçradık;
şimşekli rüzgâra bindik!
Kayalardan
kayalarla kopan kartallar
çırpıyor ışıkta yaldızlanan kanatlarını.
Alev bilekli süvariler kamçılıyor
şaha kalkan atlarını!
Akın var
güneşe akın
Güneşi zaptedeceğiz
Güneşin zaptı yakın!
Düşmesin bizimle yola:
evinde ağlayanların
göz yaşlarını
boynunda ağır bir
zincir
gibi taşıyanlar
Bıraksın peşimizi
kendi yüreğinin kabuğunda yaşıyanlar!
İşte:
Şu güneşten
düşen
ateşte
milyonlarla kırmızı yürek yanıyor!
Sen de çıkar
göğsünün kafesinden yüreğini;
şu güneşten
düşen
ateşe fırlat;
yüreğini yüreklerimizin yanına at!
Akın var
güneşe akın
Güneşi zaaptedeceğiz
Güneşin zaptı yakın!
Biz topraktan, ateşten, sudan, demirden doğduk!
Güneşi emziriyor çocuklarımıza karımız,
toprak kokuyor bakır sakallarımız!
Neşemiz sıcak!
kan kadar sıcak
delikanlıların rüyalarında yanan
o "an"
kadar sıcak!
Merdivenlerimizin çengelini yıldızlara asarak
ölülerimizin başlarına basarak
yükseliyoruz
güneşe doğru!
Ölenler
dövüşerek öldüler;
güneşe gömüldüler.
Vaktimiz yok onların matemini tutmaya!
Akın var
güneşe akın
Güneşi zaaaptedeceğiz
Güneşin zaptı yakın!
Üzümleri kan damlalı kırmızı bağlar tütüyor!
Kalın tuğla bacalar
kıvranarak
ötüyor!
Haykırdı en önde giden,
emreden!
Bu ses!
Bu sesin kuvveti,
bu kuvvet
yaralı aç kurtların gözlerine perde
vuran,
onları oldukları yerde
durduran
kuvvet!
emret ki ölem
emret!
Güneşi içiyoruz sesinde!
Coşuyoruz,
coşuyor!...
Yangınlı ufukların dumanlı perdesinde
mızrakları göğü yırtan atlılar koşuyor!
Akın var
güneşe akın
Güneşi zaaaaptedeceğiz
Güneşin zaptı yakın!
Toprak bakır
gök bakır.
Haykır güneşi içenlerin türküsünü,
Hay-kır
Haykıralım!
walla sansur var da buu yapmaları bıle buyuk basarı be kadar da beklenmıyordu
No PaSaRaN 25.03.2008, 12:08 Dizini doğru ve yanlışlarını tartışırsak bu işin içinde çıkamayız.Bu kadarının yapılması bile büyük bi başarı.
pazarcıklı 25.03.2008, 15:38 ...neyin ne olduğunu, bilen biliyor zaten...bilmeyenlerde zaten farketmiyor, bu konuları işlemekte bir başarı...zamanında ne şarkıları söylenebiliyor, nede isimleri konuşulabiliyordu...Saygılar...
CrAzY_AnGeL 26.03.2008, 20:02 ne sansürü var pek anlaamdım denizlerin asılma sahneleri hemen hemen aynısı veilrdi tvde ama :s kaçırdıgım bişeymi var acaba:(:(
MısriKız 26.03.2008, 20:26 ne sansürü var pek anlaamdım denizlerin asılma sahneleri hemen hemen aynısı veilrdi tvde ama :s kaçırdıgım bişeymi var acaba:(:(
Deniz Gezmiş'in idam sehpasında söylediği, 'Yaşasın tam bağımsız Türkiye! Yaşasın Marksizm-Leninizm! Yaşasın Türk ve Kürt halklarının kardeşliği! Yaşasın işçiler, köylüler! Kahrolsun Emperyalizm!' sözlerinin sansürlenerek, sadece 'Yaşasın tam bağımsız Türkiye' sözünün verilmesi. bu arada içinde Deniz Gezmiş ile birlikte idam edilen Yusuf Aslan ve Hüseyin inan'ın ise idam sehpasındaki sözlerinin olduğu gibi verilmesi olayıdır.
neden korkuyorlar bu kadar anlamıyorum,hem Kürt halkına hemde Deniz Gezmişe yapılan haksızlık bu, hiç olmazsa son sözlerini sansürlememeliydiler..
Sevinc_25 26.03.2008, 20:30 Dizini doğru ve yanlışlarını tartışırsak bu işin içinde çıkamayız.Bu kadarının yapılması bile büyük bi başarı.
Aynen katılıyorum bu kadar yer alması yanınlanması dahi büyük bi başarı,tebrik ediyorum yayından dolayı umarım anlatılmak istenen konu gidecegi yerlere ulaşmıştır.
Valla ben seyrederken şaşırdım.Deniz'in sözlerine ve idamının canlandırılmasına bu ortamda bu kadar bile izin vermeleri gerçekten başarı.
arkadaslar diziyi elestirmeyin gözünüzü seveyim
zamaninda hoscakal yarinin show tvde nsl sansüre ugradigini hatirlayalim...
arkadaslar...
bugün televizyonda bir deniz gezmis, bir mahir cayan,hüseyin,yusuflar isimleriyle görebiliyorlarsak...
kizildereyi,iskenceleri,ögrenci hareketini....ziverbeyleri!
duyabiliyorsak....cok sey basarmis demektir.
ve ben bu son sözünün sansüre ugrayacagini bile bile aglayabildiysem kesinlikle cok sey basarmistir
No PaSaRaN 27.03.2008, 00:35 beni kimse yanlış anlamasın denizler hiçbir kimseye ayrım yapmadan aynı gözle bakıyorlardı.Bu diziye olan eleştirilerin yanlışlarıyla doğrularıyla da olsan bir çok çevreye neyin mücadelesini verdiklerini anlatmaya çalıştıklarını düşünüyorum ve eskiden hiç ilgi görmeyen bu konu kitapçı raflarında tükenmek üzere.
Benim söylemek istediğim şu bu ülkede ne kadar türk milliyetçiliği varsa kürt milliyetçiliğide yapılmaktadır ben bugüne kadar hiç bir dtp li milletvekili olsun, yönetici olsun partili olsun bir denizlerin mahirlerin ibrahimlerin söylediği ''Yaşasın türk ve kürt halklarının kardeşliği'' cümlesini duymadım.Hiçbir kongresinde atatürkün ve türk bayrağının asılı olduğunu görmedim.Bu dizide eksik söylene cümleleri göz önünde bulunduruyorsanız bunları göz önünde bulundurulsun.
saygılar
yagmur12 27.03.2008, 10:57 Ben sizlere şaşırıyorum ve gerçekten üzülüyorum arkadaşlar ne demek bunu yapmaları bile büyük başarı? Gerçeği yansıtmayan , tarihte varolanları kendi isteği gibi lanse eden bir medya organına hatta sansür uyguladığı konusunu dahi bile bile nasıl takdir edebiliyorsunuz?
Birşeyi bilmemek yanlış bilmekten daha yeğdir benim nazarımda! Dönemde yaşananları merak ediyor ve bilmek istiyorsanız okuyun güvenilir kaynaklardan okuyun, güvenilir yayın kuruluşlarını izleyin. Daha birkaç sene önce Atv'de Güner Ümit'in programında bize edilen hakareti ne çabuk unuttunuz nasıl bu tarz bir yayın organının yansıttığı bilgilere itibar edersiniz?
Onurlu bir mücadelenin önderlerini ve bu yolda feda ettiklerini kullanarak ilgi çekmeye ve reyting elde etmeye çalışan bu gruba prim vermeyin, bu diziyi izlemeyin!
YAŞASIN TAM BAĞIMSIZ TÜRKİYE! YAŞASIN TÜRK VE KÜRT HALKLARININ KARDEŞLİĞİ! YAŞASIN İŞÇİLER KÖYLÜLER! KAHROLSUN EMPERYALİZM!
KAHROLSUN EMPERYALİZME UŞAKLIK EDEN YAYIN ORGANLARI!
No PaSaRaN 27.03.2008, 11:22 sevgili can bilmem farkındamısın dünkü vatan gazetesini bu konuyla ilgili bir haberi vardı sanırım dikkatinden kaçmış gerçeği tam anlamıyla öğrenmek isteyenler o dizinin ne kadar doğru ne kadar yanlış olduğunu önemsemeden kitap evlerindeki raflarda çürümekte olan denizlerin kitapları yok satmaya başlamış bunu göz önünde bulundur.
Beni yanlış anlamyın ben ne o medya gurubunun destekçisi değilim.Her yapılanada bu kadar olumsuz bakmayın sonuçta onda bir emek var ve bunu görmezden gelmeyin emeğe saygılı olmak gerekir diye düşünüyorum
tiyatrocu 27.03.2008, 11:27 arkadaşlar bencede bu kadarıda ii biliyorsunuzki şuan atv gericilerin elinde olan bir kanal ben bu dizi yayından kaldırılır diye düşünüyordum.bence hala kaldırılmamasının neden dizinin kazandırdığı reyting...hem canların dediği gibi bilen gerçeğin ne olduğunu biliyor bilmeyen içinde pek bir önemi yok...
yagmur12 27.03.2008, 11:31 sevgili can bilmem farkındamısın dünkü vatan gazetesini bu konuyla ilgili bir haberi vardı sanırım dikkatinden kaçmış gerçeği tam anlamıyla öğrenmek isteyenler o dizinin ne kadar doğru ne kadar yanlış olduğunu önemsemeden kitap evlerindeki raflarda çürümekte olan denizlerin kitapları yok satmaya başlamış bunu göz önünde bulundur.
Beni yanlış anlamyın ben ne o medya gurubunun destekçisi değilim.Her yapılanada bu kadar olumsuz bakmayın sonuçta onda bir emek var ve bunu görmezden gelmeyin emeğe saygılı olmak gerekir diye düşünüyorum
Hayır gözümden kaçmadı ama o hızla yazarken bunu belirtmeyi unuttum! :)
Dizinin bir olumlu yanı varsa bu da devrimcilerin hayatına dair vb. kitapların satılmasında artış yaratmasıdır. Peki elde edilen kazanç yitirileceklerle ile denk midir? Emeğe saygılı olmak demek illa izlemek anlamına gelmiyor bence. Sözü edilen emek; neye harcanıyor, kime çalışıyor bu emek? Bunu da siz gözardı etmeyin lütfen.
yasemin38 27.03.2008, 11:37 bu diziyi daha önce hiç izlememiştim. gazetede böyle bir konunun yayına alınacağını okudum ve sadece o bölümünü izledim. ben de arkadaşlarımın fikrine katılıyorum.bu kadarının yayınlanması bile büyük başarı, ancak şöylede bir durum söz konusu kimse bu insanlara saygı duyup onları hatırlamak için yapmadı bunu amaç sadece reytingdi. bu güne kadar sansürlenmemmiş neyimiz kaldı ki bunu dert ediyoruz şimdi.o insanlar koca bir devrimin kurucusuydu onları o hale nasıl getirdiklerini tartışmak gerekirken kıytırık bir dizide iki sözünü sansürlemişler o mu zorumuza gidiyor. anlatmak istediğim eğer gerçekten tartışmak gerekiyorsa tartışmaya idam sehbasından başlamamız gerekir...
hepimiz DENİZ...hepimiz YUSUF...ve hepimiz HÜSEYİNiz sonuçta....
No PaSaRaN 27.03.2008, 11:40 Dizinin bir olumlu yanı varsa bu da devrimcilerin hayatına dair vb. kitapların satılmasında artış yaratmasıdır.
sevgili yağmur bizimde anlatmak istediğimiz buydu zaten :D:D:D senin şu sözüne katılmıyorum insanlara bu diziyi izlemeyin bu diziye pirim vermeyin diyorsun bırak buna insanlar kendi kara versin kendi özgür iradelerini kulansınlar senin karşı olduğun baskıcı tutumu burda sen sergiliyorsun bırak doğruyu yanlışı onlar farketsin.
saygılar
yagmur12 27.03.2008, 11:58 Dizinin bir olumlu yanı varsa bu da devrimcilerin hayatına dair vb. kitapların satılmasında artış yaratmasıdır.
sevgili yağmur bizimde anlatmak istediğimiz buydu zaten :D:D:D senin şu sözüne katılmıyorum insanlara bu diziyi izlemeyin bu diziye pirim vermeyin diyorsun bırak buna insanlar kendi kara versin kendi özgür iradelerini kulansınlar senin karşı olduğun baskıcı tutumu burda sen sergiliyorsun bırak doğruyu yanlışı onlar farketsin.
saygılar
Televole kültüründe olduğu gibi yazının sadece bir bölümünü kesip yorum yapmayın lütfen, devamında belirttiğim fikri yok sayamazsınız!
Ben baskı unsuru göremiyorum sadece sizin yaptığınız gibi fikrimi beyan ediyorum, ve baskı oluyorsa bu yaptığım; sizin dediğiniz "bırak insanlar kendi karar versin" sözü de baskıdır! Ziraa benim yaptığım tek şey bu diziye prim vermemek ve yazımda bunu belirtmek! Evlerinize gelip tv.yi kapatırsak vb. olursa anca bu şekilde bir baskı olur... :yamukgul: Bunu yapma imkan ve isteğimde olmadığına göre sorun yok!
No PaSaRaN 27.03.2008, 12:22 Televole kültüründe olduğu gibi yazının sadece bir bölümünü kesip yorum yapmayın lütfen, devamında belirttiğim fikri yok sayamazsınız!
Ben baskı unsuru göremiyorum sadece sizin yaptığınız gibi fikrimi beyan ediyorum, ve baskı oluyorsa bu yaptığım; sizin dediğiniz "bırak insanlar kendi karar versin" sözü de baskıdır! Ziraa benim yaptığım tek şey bu diziye prim vermemek ve yazımda bunu belirtmek! Evlerinize gelip tv.yi kapatırsak vb. olursa anca bu şekilde bir baskı olur... :yamukgul: Bunu yapma imkan ve isteğimde olmadığına göre sorun yok!
1.sözünün o bölümünü almamım sebebi burda hem fikir olduğumuzu göstermekti ama sen ne alaksı varsa televole kültürüyle bir tuttun teşekürler düşüncene saygılıyımm.
2.Fikir beyan ediyorsan bir sözüm yok ama sen benim sözümde nasıl bir baskı var anlatırmısın piskolojik bi baskımı uyguluyorum:D:D Baskı anlayışın ne kadar çeliyor böyle hem benim söylediğim cümleyi baskı olarak görüyorsun ve kendi söylediğini fikir olarak benimsiyorsun.
3.Baskı sadece eve gidip tv.kapatmaklamı oluyor söylene cümleler ve sözler baskı içermiyor al san bi çelişki daha.
yagmur12 27.03.2008, 12:25 1.sözünün o bölümünü almamım sebebi burda hem fikir olduğumuzu göstermekti ama sen ne alaksı varsa televole kültürüyle bir tuttun teşekürler düşüncene saygılıyımm.
2.Fikir beyan ediyorsan bir sözüm yok ama sen benim sözümde nasıl bir baskı var anlatırmısın piskolojik bi baskımı uyguluyorum:D:D Baskı anlayışın ne kadar çeliyor böyle hem benim söylediğim cümleyi baskı olarak görüyorsun ve kendi söylediğini fikir olarak benimsiyorsun.
3.Baskı sadece eve gidip tv.kapatmaklamı oluyor söylene cümleler ve sözler baskı içermiyor al san bi çelişki daha.
1.Alakayı anlayamadığınız için üzgünüm. Bir daha okuyun.
2. Ben eğer benim yaptığımı baskı olarak nitelendirirseniz sizinkide baskı olur diyorum! Yine anlamamışsınız! :)
3.Sözleri baskı olarak nitelendiren(bir daha yazıyorum) sizdiniz. Kendi yazdığınızı mı unuttunuz? Hatırlatayım;
"...insanlara bu diziyi izlemeyin bu diziye pirim vermeyin diyorsun bırak buna insanlar kendi kara versin kendi özgür iradelerini kulansınlar senin karşı olduğun baskıcı tutumu burda sen sergiliyorsun..." demişsiniz baskı göremiyorum ben. :)
No PaSaRaN 27.03.2008, 12:33 Benim sadece o bölümü almamın sebebi hem fikir olduğumuz göstermekti...Ama kusura bakmada sen bunu nerelere çektin anlıyamadım...:D:D:D:D
yagmur12 27.03.2008, 12:36 Benim sadece o bölümü almamın sebebi hem fikir olduğumuz göstermekti...Ama kusura bakmada sen bunu nerelere çektin anlıyamadım...:D:D:D:D
Kusura bakmayında böyle ciddi bir konuda bu kadar eğlenmenizi sağlayacak ne var bende onu anlayamadım.
Konu içeriğinden sapmasın, iyi forumlar.
Ben sizlere şaşırıyorum ve gerçekten üzülüyorum arkadaşlar ne demek bunu yapmaları bile büyük başarı? Gerçeği yansıtmayan , tarihte varolanları kendi isteği gibi lanse eden bir medya organına hatta sansür uyguladığı konusunu dahi bile bile nasıl takdir edebiliyorsunuz?
Birşeyi bilmemek yanlış bilmekten daha yeğdir benim nazarımda! Dönemde yaşananları merak ediyor ve bilmek istiyorsanız okuyun güvenilir kaynaklardan okuyun, güvenilir yayın kuruluşlarını izleyin. Daha birkaç sene önce Atv'de Güner Ümit'in programında bize edilen hakareti ne çabuk unuttunuz nasıl bu tarz bir yayın organının yansıttığı bilgilere itibar edersiniz?
Onurlu bir mücadelenin önderlerini ve bu yolda feda ettiklerini kullanarak ilgi çekmeye ve reyting elde etmeye çalışan bu gruba prim vermeyin, bu diziyi izlemeyin!
YAŞASIN TAM BAĞIMSIZ TÜRKİYE! YAŞASIN TÜRK VE KÜRT HALKLARININ KARDEŞLİĞİ! YAŞASIN İŞÇİLER KÖYLÜLER! KAHROLSUN EMPERYALİZM!
KAHROLSUN EMPERYALİZME UŞAKLIK EDEN YAYIN ORGANLARI!
destek veririz, sasirmana gerek yok zamaninda nurhakta yakalanan mustafa yalcinerdir bu dizinin danismani....yani onun da destegi var SASIRMAYA GEREK YOK
yagmur12 27.03.2008, 14:30 destek veririz, sasirmana gerek yok zamaninda nurhakta yakalanan mustafa yalcinerdir bu dizinin danismani....yani onun da destegi var SASIRMAYA GEREK YOK
Devam edin,şaşırmaya gerek var mı yok mu onu BEN TAYİN EDERİM!
Taylan Özgür mevzuusu bilmiyorsunuz herhalde!
"Kimdi Taylan Özgür? ODTÜ Sosyalist Fikir Kulübü üyesiydi ve 68 kuşağının önderlerinden biriydi. 6 Ocak 1969'da Vietnam halkının, işkenceleriyle yakından tanıdığı Amerikan elçisi Komer'in arabasını yakanların arasındaydı. Bu olaydan sekiz ay sonra, 23 Eylül 1969'da sokak ortasında güpegündüz kovalandı, sonra tabancayla vuruldu. O gün orada olan ve şimdi hepimizin yakından tanıdığı gazeteci Can Ataklı, olayın tanıklarından biriydi. Taylan Özgür'ün yakalanıp polis arabasına konduktan sonra kaçtığını, kaçarken üzerindeki gömleğin sıyrıldığını, kırmızı renkli atletiyle hızla koşarken, bir silah sesiyle sanki zamanın durduğunu anlatıyor Ataklı. Taylan Özgür'ün gözaltına alındığı ve saatlerce işkence gördükten sonra hayatını kaybettiği iddia ediliyor. Daha sonra tutuklanan polis memuru Çakıcı'nın üzerinde Komer'in arabasını yakmaktan sanık olanların listesi bulundu. Devrimci gençlik hareketi ilk kez bir üyesini silahlı bir saldırıda kaybediyordu. Hale Kıyıcı'ya göre o dönem devrimci gençler, kardeşinin öldürülmesinden sonra silahlanmaya başladı. Dizide kardeşinin ve arkadaşlarının 'su yolunda kırılan su testilerine' benzetilmeye çalışıldığını ve yaşananların gerçekte böyle olmadığını belirten Kıyıcı, aile olarak yıllardır katilin peşinde olduklarını da hatırlatıyor.
Hatırla Sevgili'de ise; (yalana da bak!) Taylan Özgür'ün İstanbul Üniversitesi bahçesinde öldürüldüğünü gösteriyordu. Ancak bu cinayetin kontrgerillanın ilk eylemi olduğunu söyleyen ve cinayetle ilgili Hasan Fehmi Güneş'i, Talat Turhan'ı açıklama yapmaya çağıran abla Kıyıcı, dizinin bu sahnesine çok sert bir tepki gösterdi."
Yeterli gelir umarım!
rozerin62 28.03.2008, 12:41 Denizleri,Yusufları,Hüseyinleri saygı ile anarken herzaman onların yolunda yürüyeceğimizi herkesin bilmesini isteriz.Topiğin asıl açılma amacı olan sansürle ilgili bölümü izleyemeyen varsa burada o kısa videoyu link olarak vermek istiyorum.
Yani gerçekte idamda söylenen sözlerin tamamı şudur:"Yaşasın tam bağımsız Türkiye! Yaşasın Marksizm-Leninizm! Yaşasın Türk ve Kürt halklarının kardeşliği!! Yaşasın işçiler, köylüler! Kahrolsun Emperyalizm!" şeklinde bağırırken taburesine vurulmuş ve "emperyalizm" kelimesinin 'izm'ini söyleyemediği kaydedilmiştir.Oysa dizide sadece yaşasın tam bağımsız Türkiye yaşasın işçiler köylüler ve kahrolsun emperyalizm sözleri geçiyor.Herşeye rağmen eksikde olsa o dönemi yaşamış olan olmayan herkesi derinden etkilemiştir.
Ayrıca bu akşam geçen haftaki son bölüm yine tekrarlanacak kaçırmamanızı tavsiye ederim.
http://video.haberturk.com/Video.aspx?v_ID=35219&k_A=haberturk
rozerin62 29.03.2008, 13:27 Ayrıca son bölümde Deniz Gezmiş in en sevdiği parçayı arayıpta bulamayanlarıda düşündüm.Bunun için gitar konçertosunun iki versiyonunuda sizlerle paylaşmak istiyorum adagio olanıda mevcut.
Her dinlediğimde çok etkileniyorum.
http://www.speedyshare.com/491412424.html
ve Adagio versiyon http://www.speedyshare.com/923751438.html
Denizleri,Yusufları,Hüseyinleri saygı ile anarken herzaman onların yolunda yürüyeceğimizi herkesin bilmesini isteriz.Topiğin asıl açılma amacı olan sansürle ilgili bölümü izleyemeyen varsa burada o kısa videoyu link olarak vermek istiyorum.
Yani gerçekte idamda söylenen sözlerin tamamı şudur:"Yaşasın tam bağımsız Türkiye! Yaşasın Marksizm-Leninizm! Yaşasın Türk ve Kürt halklarının kardeşliği!! Yaşasın işçiler, köylüler! Kahrolsun Emperyalizm!" şeklinde bağırırken taburesine vurulmuş ve "emperyalizm" kelimesinin 'izm'ini söyleyemediği kaydedilmiştir.Oysa dizide sadece yaşasın tam bağımsız Türkiye yaşasın işçiler köylüler ve kahrolsun emperyalizm sözleri geçiyor.Herşeye rağmen eksikde olsa o dönemi yaşamış olan olmayan herkesi derinden etkilemiştir.
Ayrıca bu akşam geçen haftaki son bölüm yine tekrarlanacak kaçırmamanızı tavsiye ederim.
http://video.haberturk.com/Video.aspx?v_ID=35219&k_A=haberturk
Ayrıca son bölümde Deniz Gezmiş in en sevdiği parçayı arayıpta bulamayanlarıda düşündüm.Bunun için gitar konçertosunun iki versiyonunuda sizlerle paylaşmak istiyorum adagio olanıda mevcut.
Her dinlediğimde çok etkileniyorum.
http://www.speedyshare.com/491412424.html
ve Adagio versiyon http://www.speedyshare.com/923751438.html
Sevgili rozim,aciklamalar icin cok sagol önerdigin linklere bakicam...ne kadar calisilsada, filmdeki her olay tabiiki gerceklerle bagdasmaz ama cogunu yinede gösterir...deniz gezmisin en sevdigi parca icin sagol....
sevgilerle
Devam edin,şaşırmaya gerek var mı yok mu onu BEN TAYİN EDERİM!
Taylan Özgür mevzuusu bilmiyorsunuz herhalde!
"Kimdi Taylan Özgür? ODTÜ Sosyalist Fikir Kulübü üyesiydi ve 68 kuşağının önderlerinden biriydi. 6 Ocak 1969'da Vietnam halkının, işkenceleriyle yakından tanıdığı Amerikan elçisi Komer'in arabasını yakanların arasındaydı. Bu olaydan sekiz ay sonra, 23 Eylül 1969'da sokak ortasında güpegündüz kovalandı, sonra tabancayla vuruldu. O gün orada olan ve şimdi hepimizin yakından tanıdığı gazeteci Can Ataklı, olayın tanıklarından biriydi. Taylan Özgür'ün yakalanıp polis arabasına konduktan sonra kaçtığını, kaçarken üzerindeki gömleğin sıyrıldığını, kırmızı renkli atletiyle hızla koşarken, bir silah sesiyle sanki zamanın durduğunu anlatıyor Ataklı. Taylan Özgür'ün gözaltına alındığı ve saatlerce işkence gördükten sonra hayatını kaybettiği iddia ediliyor. Daha sonra tutuklanan polis memuru Çakıcı'nın üzerinde Komer'in arabasını yakmaktan sanık olanların listesi bulundu. Devrimci gençlik hareketi ilk kez bir üyesini silahlı bir saldırıda kaybediyordu. Hale Kıyıcı'ya göre o dönem devrimci gençler, kardeşinin öldürülmesinden sonra silahlanmaya başladı. Dizide kardeşinin ve arkadaşlarının 'su yolunda kırılan su testilerine' benzetilmeye çalışıldığını ve yaşananların gerçekte böyle olmadığını belirten Kıyıcı, aile olarak yıllardır katilin peşinde olduklarını da hatırlatıyor.
Hatırla Sevgili'de ise; (yalana da bak!) Taylan Özgür'ün İstanbul Üniversitesi bahçesinde öldürüldüğünü gösteriyordu. Ancak bu cinayetin kontrgerillanın ilk eylemi olduğunu söyleyen ve cinayetle ilgili Hasan Fehmi Güneş'i, Talat Turhan'ı açıklama yapmaya çağıran abla Kıyıcı, dizinin bu sahnesine çok sert bir tepki gösterdi."
Yeterli gelir umarım!
yok canim taylan özgür de kimmis nerden bilcekmisim ben onu ???
bizler bi diziden bahsediyoruz....siz hangi dizide gerceklerin saptirilmadan yansitiligini gördünüz?
mekan cok önemli yani
beyazitin veya iü olmasinin cok mu önemi var? yapmayin ya diziyi bu kadar karalamaya gerek yok...
ablasi tepki gösterebilir gayet normal onun canindan bi can gitmis....
burda hicbisey bilmeden dizi izliyormus muamelesini haketmiyoruz, eminim burdaki cogu bu diziyi izleyenler benim gibi olanlarin aslini iyi biliolardir---
neyse sen izlemesende olur yani bisey kaybetmeyiz
rozerin62 29.03.2008, 19:55 http://www.youtube.com/watch?v=pt6aRkDiVPs
http://www.youtube.com/watch?v=zQHqLgEU54k&NR=1
http://www.youtube.com/watch?v=z0E1TgD8rm8&feature=related
Dizinin en önemli sahneleri..............................
Kahrolsun Faşizm Kahrolsun Denizlere kıyan zihniyet ve onun devamı niteliğindeki zihniyet.Yusuf Aslanında dediği gibi Deniz,Yusuf,Hüseyin şerefiyle bir defa öldüler ama onları asanlar şerefsizlikleriyle hergün ölecekler...
yagmur12 30.03.2008, 11:43 yok canim taylan özgür de kimmis nerden bilcekmisim ben onu ???
bizler bi diziden bahsediyoruz....siz hangi dizide gerceklerin saptirilmadan yansitiligini gördünüz?
mekan cok önemli yani
beyazitin veya iü olmasinin cok mu önemi var? yapmayin ya diziyi bu kadar karalamaya gerek yok...
ablasi tepki gösterebilir gayet normal onun canindan bi can gitmis....
burda hicbisey bilmeden dizi izliyormus muamelesini haketmiyoruz, eminim burdaki cogu bu diziyi izleyenler benim gibi olanlarin aslini iyi biliolardir---
neyse sen izlemesende olur yani bisey kaybetmeyiz
Vayy bir can gitmiş sadece he bu kadar basit yani hımm! Sen izlemeye devam et,evine gelip televizyonunu parçalayan yok, baskıya ve çarpıtmaya o kadar alışmışsınız ki demek gerçeklerin saptırılmasını, maddi menfaat elde etmek uğruna bazı ulvi değerlerin kullanılmasını normal görüyorsunuz! Ben olay mahalline takılmadım, Beyazıt ya da İstanbul Üniversitesi olması değil (ki, İÜ. Beyazıt'tadır.:)) olayın gerçeklikten saptırılması diyorum siz bana semt adı sayıyorsunuz, olayın gerçeklik boyutunu sorguluyorum!
Sondaki cümlenize gelince... Bakın hele ben izlemesem birşey kaybetmezsiniz elbette! ama Özgür Taylan'ın ablası diziye karşı dava açtığında büyük bir kitle izlemeseydi (yani ortak bir duruş sergilenseydi) en azından daha az çarpıtılırdı birşeyler! Dediğim gibi devam devam ... Ya da sizi bizi bir kenara bırakayım senin gibi... Neyse devam et!
İkili diyaloğa girmekten ve birşeyleri anlatmaya çalışmaktanda sıkıldım. Cevabın sende saklı kalsın lütfen.
Vayy bir can gitmiş sadece he bu kadar basit yani hımm! Sen izlemeye devam et,evine gelip televizyonunu parçalayan yok, baskıya ve çarpıtmaya o kadar alışmışsınız ki demek gerçeklerin saptırılmasını, maddi menfaat elde etmek uğruna bazı ulvi değerlerin kullanılmasını normal görüyorsunuz! Ben olay mahalline takılmadım, Beyazıt ya da İstanbul Üniversitesi olması değil (ki, İÜ. Beyazıt'tadır.:)) olayın gerçeklikten saptırılması diyorum siz bana semt adı sayıyorsunuz, olayın gerçeklik boyutunu sorguluyorum!
Sondaki cümlenize gelince... Bakın hele ben izlemesem birşey kaybetmezsiniz elbette! ama Özgür Taylan'ın ablası diziye karşı dava açtığında büyük bir kitle izlemeseydi (yani ortak bir duruş sergilenseydi) en azından daha az çarpıtılırdı birşeyler! Dediğim gibi devam devam ... Ya da sizi bizi bir kenara bırakayım senin gibi... Neyse devam et!
İkili diyaloğa girmekten ve birşeyleri anlatmaya çalışmaktanda sıkıldım. Cevabın sende saklı kalsın lütfen.
iki kere yazmisim pardon
Cevabimi sakli tutamam kendimde k.bakma sen cikip burda konusmaya devam ediyorsan, bende cevap vermek durumundayim.
öncelikle benim cümlemden, insan caninin bu kadar basit oldugunu cikarmis olman güldürdü beni sabah sabah valla bravo nerden nereye saptirmissin o cümleyi. anlayan anlar uzatmaya gerek yok.
ikincisi beyazitin iü'de oldugunu söylemen sevindirici, bilememem normal sanirim ( profile bakarsan eger)
ücüncüsü özgür taylan degil, mustafa taylan özgür'dür onun adi
dördüncüsü simdi de cevap vereceksen ltfn sende kalsin diyorum ve görüsürüz diyorum..
Alevi_Semih 30.03.2008, 13:23 walla sansur var da buu yapmaları bıle buyuk basarı be kadar da beklenmıyordu
evet cana katılıorum.
yagmur12 30.03.2008, 13:46 Cevabimi sakli tutamam kendimde k.bakma sen cikip burda konusmaya devam ediyorsan, bende cevap vermek durumundayim.
öncelikle benim cümlemden, insan caninin bu kadar basit oldugunu cikarmis olman güldürdü beni sabah sabah valla bravo nerden nereye saptirmissin o cümleyi. anlayan anlar uzatmaya gerek yok.
ikincisi beyazitin iü'de oldugunu söylemen sevindirici, bilememem normal sanirim ( profile bakarsan eger)
ücüncüsü özgür taylan degil, mustafa taylan özgür'dür onun adi
dördüncüsü simdi de cevap vereceksen ltfn sende kalsin diyorum ve görüsürüz diyorum..
Uzatmaya gerek yok diyorsun ama karşıt saldırıda bulunmaktan kendini alamıyorsun bir türlü... :) Başta genel anlamda görüşümü bildirmeme rağmen benden alıntı yaparak eleştirisel anlamda yazan sendin, böyle yaparsan yazıyı yazana cevap hakkı doğurursun ve cevabını alırsın yani konuşmaya devam etmem senin atfından kaynaklanıyor fakındaysan. :) İsim düzeltmesine gelince; ikimizde kimden bahsettiğimizi biliyoruz! Eğer kurmuş olduğun cümlede "canı yanmış" olabilir vb. kelimeler kullanılırsan yanlış anlamaya ortam yaratırsın, profiline bakıyorum ve bunu hoşgörüyorum.Daha fazla yazmıştım ama gerek yok... (Not:Beyazıt İstanbul Üniversitesi'nde üniversite Beyazıt'ta yanlış öğretmiş olmayayım kardeşim.)
Görüşmek dileği ile, hoşçakal...
rozerin62 30.03.2008, 14:00 Sevgili Yağmur12 ve Akgüney kardeşlerim burada sanırım ortak bir yönümüz var oda Denizlere olan sevgimiz,saygımız ve inancımız öyleyse paylaşamadığımız nedir?Bizlerin birbirimize destek olmamız gerekir.
Evet ortada eleştirilicek durumlar olabilir bunlara dikkat çekilmelidir ancak şuda bir gerçekki daha önceden bu konular herkesin evine giren tvlerde isim olarak bile geçmezdi.Daha sonra birkaç yıl önce çemberimde gül oya adlı diziyle dönem dizisi yapılmıştı ancak Denizlerin ismi geçmiyordu ona rağmen izleniyordu ancak görüyorumki şimdi Denizlerin isimleri hatta hayatları konu alınıyor eksiklikler olmuş olabilir ki bende Denizin son sözlerinin eksik verilmesine üzüldüm.Ve inanıyorumki bir sonraki projede buna da yer verecek yürekli insanlar olacaktır.
Hiç birşey birdefada olmuyor heleki Türkiyede bu oldukça zor.Ben yinede dizi yapımcılarının ve oyuncularının çok büyük riskler alarak bu işi yaptıkları için çok kutsal bir iş yapmış olduklarını düşünüyorum.Onca baskı onca tehdite karşı bu kadarını gündeme getirebilmek ne büyük bir zorluktur bunu bilmemiz lazım.
Şunu unutmayalımki karanlık bir döneme ışık tutuldu her ne olursa olsun.Çoğu insan bilip bilmeden haklarında atıp tutarken aslında onların halkın çocukları olduğunu gördü.Onların yaşamına mücadelesine olan ilgi arttı.Ve en önemlisi aradan 36 yıl geçmiş olmasına rağmen hala var oldukları hatırlatıldı.Umarım bu tür projelerin devamı gelir.
yagmur12 30.03.2008, 14:41 Sevgili Yağmur12 ve Akgüney kardeşlerim burada sanırım ortak bir yönümüz var oda Denizlere olan sevgimiz,saygımız ve inancımız öyleyse paylaşamadığımız nedir?Bizlerin birbirimize destek olmamız gerekir.
Evet ortada eleştirilicek durumlar olabilir bunlara dikkat çekilmelidir ancak şuda bir gerçekki daha önceden bu konular herkesin evine giren tvlerde isim olarak bile geçmezdi.Daha sonra birkaç yıl önce çemberimde gül oya adlı diziyle dönem dizisi yapılmıştı ancak Denizlerin ismi geçmiyordu ona rağmen izleniyordu ancak görüyorumki şimdi Denizlerin isimleri hatta hayatları konu alınıyor eksiklikler olmuş olabilir ki bende Denizin son sözlerinin eksik verilmesine üzüldüm.Ve inanıyorumki bir sonraki projede buna da yer verecek yürekli insanlar olacaktır.
Hiç birşey birdefada olmuyor heleki Türkiyede bu oldukça zor.Ben yinede dizi yapımcılarının ve oyuncularının çok büyük riskler alarak bu işi yaptıkları için çok kutsal bir iş yapmış olduklarını düşünüyorum.Onca baskı onca tehdite karşı bu kadarını gündeme getirebilmek ne büyük bir zorluktur bunu bilmemiz lazım.
Şunu unutmayalımki karanlık bir döneme ışık tutuldu her ne olursa olsun.Çoğu insan bilip bilmeden haklarında atıp tutarken aslında onların halkın çocukları olduğunu gördü.Onların yaşamına mücadelesine olan ilgi arttı.Ve en önemlisi aradan 36 yıl geçmiş olmasına rağmen hala var oldukları hatırlatıldı.Umarım bu tür projelerin devamı gelir.
Fikrine tam anlamıyla katılmıyor olmakla beraber; saygı duyuyorum Rozerin ve iyi niyetinden ötürü teşekkür ediyorum. :)
Birbimizden farklı olan yönlerimizin değil, ortak noktalarımızın ön plana çıkması daima dileğimdir! Kaldı ki, baştan beri niyet ettiğim bu olsa da konu özünden uzaklaşıldı. Ve son olarak tekrar;
YAŞASIN TÜRK VE KÜRT HALKLARININ KARDEŞLİĞİ!
|
|