Orijinalini görmek için tıklayınız : CHP'lilerin içkili semahına tepki
No PaSaRaN 26.03.2008, 14:05 CHP'lilerin içkili semahına tepki
CHP Esenler İlçe Teşkilatı tarafından içkili bir restoranda düzenlediği yemekli gecede semah çekilmesi ortamı gerdi
Geceye katılan bazı alevi vatandaşlar, müzisyenden Mahsuni Şerif`ten bir türkü istedi ve çalınması üzerine 'Semah'a başladılar. Bu arada bir kişi müzisyenin yanına gelerek, "İçkili yerde Semah çekilmez" diye itirazda bulundu.
Müzisyenin ciddiye almaması üzerine aynı kişi "Arkadaşlar, ben bir inanç önderiyim. İçkili yerlerde, düğün salonlarında Semah çekilmesini yasakladık" dedi. Bu gelişmeler üzerine CHP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Esfender Korkmaz`ın ve partinin üst düzey yöneticilerinin oturduğu protokol masasında kısa süreli bir kargaşa yaşandı.
Alevi Dedesi Muharrem Ercan, "Alevi Bektaşi inancında, inancın bir parçası olduğu içinde ulu orta yerlerde semah dönülmemesi lazım. Biz onu ibadetin bir parçası olarak görürüz. Yani eller açılarak Allah`a yalvarma olarak algılarız. Bu semah olayı bin dört yüz seneden beri var" dedi. (Milliyet)
İşte ayrım yapamadığımız bir konu daha kültürümüz bi parçası olan semahı bu hallere düşürenler bunu yaparken toplumumuza ne kadar zarar verdiklerini farkında değiller sanırım.
İçki ortamlarda semah dönülmesi ve semah türkülerini okunmasını hiç hoş karşılamıyorum bunu yapanlarıda kınıyorum
CrAzY_AnGeL 26.03.2008, 14:07 bende kesinlikle katılıyorum...içkili ortmlarda semah dönülmez..gördüğüm yerlerde çok uyarıyorum ama beni ne kadar dinlerler orası tartısılır insanın içinde olmalı.....
Kara Davut 26.03.2008, 14:15 Semah bir ibadettir,ancak sırf gösteriş olsun diye ve alevi kardeşlerimizin oyları için yapılan bu düşüncesizliği esefle kınıyorum.Alevilerin oylarına oynayan bir takım insanların gerçek yüzleride bu tür eylemlerle ortaya çıkıyor.yazık..
ehlibeyt 26.03.2008, 14:24 içkili ortamda ne cem yapılır nede semah dönülür ve nede cemde içki içilir,şiddetle kınıyorum.böle bişeyi yapanlarda kasıt aramamak elde değil ya,rezillik tamamen.bunların ne ibadetle nede alevilikle ilgili bir bilgisi var.
deniz mavi 26.03.2008, 14:24 kesinlikle içkili bir mekenda semah dönülmesi çok terbiyesizce ve ayıp bir davranış
Serhatlı 26.03.2008, 16:50 Selam
Orda uyarıda bululanı kutlamak gerek ortamın havasına uyupda kendini kaybetmemiş tebrik ederim, bencede dikkat edilmesi gereken bir konu ama bu özellikle içkili türkü kafelerde fazlasıyla suistımal edilen birşey umarım bir çözüm üretilir...
yasemin38 26.03.2008, 17:09 işte bizi böyle tanıtıyorlar :(
halilibrahim83 26.03.2008, 17:34 chp neyi dogru yaptıkı zaten bi bu kaldıydı el atmadık onun da usdesinden geldi yazıkkk
geygel60 26.03.2008, 19:20 Bende semahın bir inanç gereği olduğunu düşünüyor içkili yerlerde düğünlerde eğlencelerde semah dönülmesini abes buluyor ve şiddetle karşı çıkıyorum.Özellikle burdan bütün canlara sesleniyorum lütfen düğünlerde deyiş ve düvaz-i imam çaldırmayalım çalanlara engel olmaya çalışalım.Bazı düğünlerde adamlar deyişle halay çekiyor lütfen buna engel olmaya çalışalım şahsım adına ben bunu yapmaya çalışıyorum.Bu önemli konuyu buraya taşıyan arkadaşada teşekkür ediyorum.
neden bu kadar tepki? anlamis degilim...
alkol bizde günah mi? yok degil
eee sorun nerede?
tabii RESTORANDA semah dönülmez o baska konu, ama içki Alevilikte ne yasaktir ne günahtir ne haramdir ne caizdir!!!
rica ediyorum, Alevilikte olmayan seyleri güzel kültürümüze tasimayalim!
o ask serbetidir.. diye biliyorum.. yoksa ben mi Aleviligi yanlis ögrenmisim büyüklerimden?
saygilar sevgiler
Sevinc_06 26.03.2008, 19:58 Yapılmaması gereken yanlış bi davranış,bazen insanlar eglence ile ibadeti karıştırıyorlar ne yazıkki.
içki sadece eglence ortamlarında,duygusal psikolojilerde insan bünyesine eşlik.keyif vericidir.ama semah bir ibadettir ve içkili ibadet asla saglıklı bir ibadet olamaz.bu yüzden bu olayı kınıyorum...
eee sorun nerede?
tabii RESTORANDA semah dönülmez o baska konu, ama içki Alevilikte ne yasaktir ne günahtir ne haramdir ne caizdir!!!
o ask serbetidir.. diye biliyorum.. yoksa ben mi Aleviligi yanlis ögrenmisim büyüklerimden?
saygilar sevgiler
alkol psikolojin ile ne kadar saglıklı ibadet edebilir ki can.alkol insan bilinci ile oynar ve saglıklı düşünmeni,konuşmanı hatta duruşunu bile bozar.bu yüzden içkili ibadet bana pek sıcak gelmiyor.yinede senin düşüncen saygı duyarım.
bolatbaba 26.03.2008, 20:57 Bence her ortamda her yerde haklı olduğumuzu kim olduğumuzu biz eylemlerimiz davranışlarımız ve söylemlerimizle bildirmeliyiz semah dönmekte ne sakınca olabilirki yeterki doğru ve düzgün dönülsün sadece cemde dönülmesi esnasında ibadetin bir parçasıdır o ortamda da semah olarak deyil bir oyun figürü gibi düşünmek gerekir diye düşünüyorum.
alkol psikolojin ile ne kadar saglıklı ibadet edebilir ki can.alkol insan bilinci ile oynar ve saglıklı düşünmeni,konuşmanı hatta duruşunu bile bozar.bu yüzden içkili ibadet bana pek sıcak gelmiyor.yinede senin düşüncen saygı duyarım.
alkollü mü Semah dönmüsler?
herseyi karistirmayin bence!
ben ne diyorum siz ne diyorsunuz...
ALKOL Alevilikte YASAK DEGILDIR! :wink:
saygilar
silberhaus 26.03.2008, 21:10 Aleviliğin özünü yakalamış arkadaşlar, sizler varoldukça Alevi kültürü korunacaktır. O dedeye de saygılar. Her şey yerinde güzeldir. Alevilikteki semah bir ibadet şeklidir, halk oyunu değildir. Semah inaçsal bir simgedir. İnsanların içki içmesi onları ilgilendirir. Onların bakış açısıdır. Hayata o pencereden bakmak haklarıdır. Ama bir inanç sistemine ait bir figürü yozlaştırmak kimsenin hakkı olamaz.
Saygılarımla..
yasak demediim ki can :) sadece düşüncemi söyledim:blushing: bırak alkollü ibadet emeyi;alkollü ortamda bile semah dönülmemesinden yanayım.bir insan alkollü iken ELİNE,BELİNE DİLİNE SAHİP OLAMAZ DEGİL Mİ :blushing::rolleyes:
Alevilik inancına karşı tek kelimeyle bir hakarettir.Bir de alevilerin yıllardır sığınacakları bir yer olarak bildikleri bir partinin yöneticilerinin yapması daha da üzücü.
yasak demediim ki can :) sadece düşüncemi söyledim:blushing: bırak alkollü ibadet emeyi;alkollü ortamda bile semah dönülmemesinden yanayım.bir insan alkollü iken ELİNE,BELİNE DİLİNE SAHİP OLAMAZ DEGİL Mİ :blushing::rolleyes:
düsüncene bisey demedim, herkes özgüce düsünebilir, en temel hakkimiz!!!
ben de onaylamiyorum bu olayi, çunku orasi bir lokanta, ve lokantada semah dönüldügünü nerde görmüsüz, semah cemevinde dönülür, ben bunu kiniyorum.. yoksa lokanta alokollü alkolsüz olmus umrumda degil, bunlar bence detay... ve altini çizmek istedigim alokol bizde yasak olmamasi, bilmem anlatabiliyor muyum?..
bigün hoca vaaz veriomus camiide, "esegin önüne iki kova koymuslar, birinde su, digerinde raki var" demis, ve sormus cemaatine "hangisini içti bu essek??" cemaat bi agizla "tabii ki su olan kovadan içti" demis, ve hoca sormus "neden sizce??..", oradan da bi bektasi cevap vermis "essek oldugu için!!".. bu bir bektasi fikrasidir, ve özümüz de budur.. alkol bizde yasak degil!
ama ben demiyorum ki hadi lokantalarda gidelim cem edelim, semah donelim.. herseyin bi yeri vardir!
saygilar
fıkra için teşekkürler can.düşüncelerimiz ortak noktada o zaman:)
kazançılı 26.03.2008, 22:39 Aleviler olarak bizler asırlar boyu bu inancı sürdürmüş,sürdürürkende bir takım değerler vardır. Bu değerleri bizde şu zamanda uygulayıp gelecek nesillere kadar götürmek lazımdır. İnancımızı inanç yerleri olan CEM evlerinde, eğlencelerimizide eğlenceyerlerinde yapmak gereklidir. Tek bu olay değil değiş ve sema söylendiği zaman oyun havası çalınır gibi el şaklatıyoruz. Bu yapılanlar bence yanlıştır.
Blue_Love 26.03.2008, 22:53 Türkü barlarında bundan farkı yok. Türküleri karıştırıp deyiş söylüyorlar aynı zamanda biraları yudumluyorlar ne kadar doğru bilemem.
No PaSaRaN 27.03.2008, 00:55 Bu konuyu buraya taşımamın sebebi içki yasağı veya içki serbestliği değil ben bugüne kadar böyle bişey duymadım ''içki bizde serbest'' böyle bir vahimi gelmiş bunun meraki içersindeyim veya böyle bir izni kim vermiş bir fıkraylamı bunu gerçekliğine inanıcaz yapmayın bunu canlar.
Burda alevi kültürünün önemli bir parçası olan ''cem'' benim bildiğim cem evlerinde yapılan bir ibadet bunu alıpta içkili ortamlarda insanların kendinde olmadığı alkolün verdiği etkiyle ne yaptığını bilmeden yaptığı bir davranışı olumlu bulan ve destekleyen arkadaşlara şaşarım.Affınıza sığınara bunu bir terbiyesizlik olarak algılarım heleki cem türkülerinin cafe barlarda söylenmesine ve bizimde buna eşlik etmemiz büyük bi saygısızlık dinine kültürne saygısı olmayan insanın kendine ne saygısı olur diye düşünüyorum.
saygılar
putikanli 27.03.2008, 10:56 Kınıyorum
putikanli 27.03.2008, 10:56 İçelim güzelleşelim diye bir kaç galon rakı tükettikleri belli. Fazla güzelleşmiş olmalılar ki hakkı semaya yürümeye kalkan sevgili partizan dostlarımız allahtan düşüp yumuşak yerlerini kırmamış.
Anlamadığım ve kendilerine bu yüzden hayran kaldığım şey ise zaten alkollü olup başı fırıldak gibi dönerken nasıl bir huşu ile yediklerini çıkarmadan aslanlar gibi semaha devam ettikleri.
Hiç değilse dayanıklılığa saygı istiyorum.
yazıklar olsun semah bizim ibadetimiz içkili ortamlarda nasıl olur....
Şiddetle kınıyorum içkili ortamda semah dönülmez .Bende semahçıyım ve hiçbir içkili ortamda semah dönmem ,dönmüyoruz.Eğerki bir gece varsa içki servisi yapılmadan önce gösterimizi yapıyoruz .Gösteri bittikten sonra yapılmalı bence SAYGILARIMLA
Funky Caner 27.03.2008, 16:26 Kafaları iyi olduysa ne yapacaklarını şaşırmış olabilirler. Ama çok şiddetle kınıyorum. Ayıptır
Funky Caner 27.03.2008, 16:34 Kafaları iyi olduysa normaldir. Ama yaptıkları çok ayıp. Kınıyorum.
eee sorun nerede?
saygilar sevgiler sana kim söylediyse yanlış söylemiş dostum içki herkez için haramdır eğer kendini alevi görüyorsan bazı kurallara uyacaksın dersenki sen içiyormusun evet ama obenim günahım haramım bunun bedelini herkes gibi bende vericem ama ibadetle eğlenceyi karıştırdınmı bizler hiç kalırız kuru bir dal gibi lütfen olayı çarpıtmayalım esasları
düğünlerde halay niyetine semah çekenler olursa içkili yerlerde böyle salaklıklar yapanlarda olur. bugün eğer o düğünlerde semahlara izin verenler varsa bu olayın suçlularıda işte onlardır suçu chp ye kimseye atmasınlar. burda chp yi koruduğum felan yok umurumda değil chp kimin partisi fasa fisosu... suçlu alevilerin ta kendisidir ki yumruğunu masaya vuramamış.
düğünlerde halay niyetine semah çekenler olursa içkili yerlerde böyle salaklıklar yapanlarda olur. bugün eğer o düğünlerde semahlara izin verenler varsa bu olayın suçlularıda işte onlardır suçu chp ye kimseye atmasınlar. burda chp yi koruduğum felan yok umurumda değil chp kimin partisi fasa fisosu... suçlu alevilerin ta kendisidir ki yumruğunu masaya vuramamış.
Aynen öyle sevhili CeZam....aleviler eziklige alismis...nerde bir gülücük veya iyilik gördükleri an oraya kosarlar......semah dügünlerde vs cekilmez...barda cekilmez....
işte bizi böyle tanıtıyorlar :(
ne yazikki bütün ibadetlerde olduğu gibi göstermelik ibadetler kötü örnek oluyor.ve cahil insanların o noktada muhalifliği bütün bir inanç topluluğuna mal ediliyor.buda ülkemizde çok yaygın birilerini eleştirmek için bir kıvılcım bile yeterli.şu bir gerçek herkesin ibadet anlayışı kendine aittir.ahmetin yaptığını mehmete de mal edilmemeli.çıkarları uğruna inançlarını kutsallarını kullananlar er geç cezasını çekiyolar bunlara şahit olduk yıllardan beri.allah kullarını iyi bilir,kalplere göre verir...saygılar.
türkügözlü 27.03.2008, 23:51 Şimdi arkadaşlar öle bi yazılar la karşılaşıyorum ki Alevi Forumu gezerken dönüp anneme soruyorum biz de böle şeyler varda ben mi bilmiyorum diye. Alkol bütün kötülüklerin başıdır. Bektaşinin biri eğer tabi gerçekten bi bektaşi ise biliyorsunuz Alevilik sancılı bir geçmişe sahiptir. Bizlere çok çamurlar atılmıştır. Akla Hayale gelmeyecek iftiralara maruz kalmışızdır. belkide bu bektaşi fıkrası da onlardan biridir. Alkolün bize ne gibi bir faydası olur zarardan başka bilemiyorum. Türküleri bile yerinde dinlemek gerekir. Gerçekten ben de bazı türkü Cafelerde ( Tabi eskiden di o şimdi Türkü Bar ) şahid oldum. müzik arasında gittim sordum canlı okuyan arkadaşlara istek doğrultusunda çaldıklarını söylediler. Yani Yine bizlerden kaynaklanıyo arkadaşlar belki senden değil ondan değil ama hayatı boyunca Alevi olupta Ceme gitmeyen insanlardan kaynaklanıyor. Çünki İstanbulda tanıdığım çoğu insanın alevi olupta ceme gitmediğini duyunca çok şaşırıyorum. Metropollerde insanlar gerçekten özünden uzaklaşıyor. Umarım bu gidişe bir dur diyen çıkar Saygılarımla
khaaan77 28.03.2008, 03:11 Şimdi arkadaşlar öle bi yazılar la karşılaşıyorum ki Alevi Forumu gezerken dönüp anneme soruyorum biz de böle şeyler varda ben mi bilmiyorum diye. Alkol bütün kötülüklerin başıdır. Bektaşinin biri eğer tabi gerçekten bi bektaşi ise biliyorsunuz Alevilik sancılı bir geçmişe sahiptir. Bizlere çok çamurlar atılmıştır. Akla Hayale gelmeyecek iftiralara maruz kalmışızdır. belkide bu bektaşi fıkrası da onlardan biridir. Alkolün bize ne gibi bir faydası olur zarardan başka bilemiyorum. Türküleri bile yerinde dinlemek gerekir. Gerçekten ben de bazı türkü Cafelerde ( Tabi eskiden di o şimdi Türkü Bar ) şahid oldum. müzik arasında gittim sordum canlı okuyan arkadaşlara istek doğrultusunda çaldıklarını söylediler. Yani Yine bizlerden kaynaklanıyo arkadaşlar belki senden değil ondan değil ama hayatı boyunca Alevi olupta Ceme gitmeyen insanlardan kaynaklanıyor. Çünki İstanbulda tanıdığım çoğu insanın alevi olupta ceme gitmediğini duyunca çok şaşırıyorum. Metropollerde insanlar gerçekten özünden uzaklaşıyor. Umarım bu gidişe bir dur diyen çıkar Saygılarımla
Tam isabetli gözlemissin olayi!
Üstüne üstlük birde o sahislar muharrem`de bile cekinmeden icki icerler!
Belki kentlesdigimizden, sermaye sinifina girdigimizden dolayi Aleviligi 100%yasayamaya biliriz, ama en azindan inancimiza saygili olmak zorundayiz!
Zaten Alevilerin temel sorunlarindan biriside bu! Eger biz kendi inancimiza saygi göstermezsek, baskalari hayli hayli göstermez!
Cogu insanimiz inancini ciddiye almadiklari icin diger insanlar da Islam dan safdisi görüyorlar ve bir anlamda Aleviligi ateistlik gibi gören Sünnilere da hak vermek gerek!
Zaten bize en büyük zarari Alevilige saygi duymayan Alevi gecinenler veriyor!
khaaan77 28.03.2008, 04:48 sana kim söylediyse yanlış söylemiş dostum içki herkez için haramdır eğer kendini alevi görüyorsan bazı kurallara uyacaksın dersenki sen içiyormusun evet ama obenim günahım haramım bunun bedelini herkes gibi bende vericem ama ibadetle eğlenceyi karıştırdınmı bizler hiç kalırız kuru bir dal gibi lütfen olayı çarpıtmayalım esasları
Sayin gurdag abi:biggrin:
Kuran-i Kerim`de celiskili ayetler var icki`yle ilgili!
Örnegin Bakara Suresi 219`da "Sana ickiyi ve kumari sorarlarsa, deki "Onlarda hem büyük günah, hem de insanlar icin yararlar vardır. Ama günahları yararlarından büyüktür""
`Yani icki haram degil, icki`nin tesirinde günah isleyebilir insan` anlamina gelmiyor mu bu? Ayrica `haram dir` demiyor
Bir diger ayette`de Nisa suresi 43"Ey iman edenler! Sarhos iken ne söylediginizi bilinceye kadar, bir de -yolcu olmaniz durumu müstesna- cünüp iken yikanincaya kadar namaza yaklasmayin"
Bizde bir atasözü vardir "azi karar, fazlasi zarar"! Körkütük sarhos olana kadar da icmek zorunda degildir bir insan
Bir baska ayet`de, Nahl Suresi 67 "Hurma agaçlarının meyvelerinden ve üzümlerden hem icki, hem de güzel bir rizik edinirsiniz. Elbette bunda aklini kullanan bir toplum icin bir ibret vardir".
Bahsettigi toplum sakin Alevi toplumu olmasin?:biggrin:
Fakat benimde bilmek ve ögrenmek istedigim bir konu var ve bilen Canlar varsa beni aydinlatmasini temenni ediyorum!
Cem`de icki varmi?
Simdiye kadar girdigim Cem`ler hep Görgü Cemler`idi. Zaten diger Cemlere girebilmeyi, helehele musahiplik yolunu tutmayi cesaret edemem.
Fakat Duyduklarima göre bazi Cemlerde icki iciliyormus!
Dogru`mu???
Bazi dinledigimiz deyislerde bile Dem diye geciyor.
"Hudey Hudey Dem Dem"
veya "Askin dolusunu icen erenler"
Dem icki midir???
Sayin gurdag abi:biggrin:
Kuran-i Kerim`de celiskili ayetler var icki`yle ilgili!
Örnegin Bakara Suresi 219`da "Sana ickiyi ve kumari sorarlarsa, deki "Onlarda hem büyük günah, hem de insanlar icin yararlar vardır. Ama günahları yararlarından büyüktür""
`Yani icki haram degil, icki`nin tesirinde günah isleyebilir insan` anlamina gelmiyor mu bu? Ayrica `haram dir` demiyor
Bir diger ayette`de Nisa suresi 43"Ey iman edenler! Sarhos iken ne söylediginizi bilinceye kadar, bir de -yolcu olmaniz durumu müstesna- cünüp iken yikanincaya kadar namaza yaklasmayin"
Bizde bir atasözü vardir "azi karar, fazlasi zarar"! Körkütük sarhos olana kadar da icmek zorunda degildir bir insan
Bir baska ayet`de, Nahl Suresi 67 "Hurma agaçlarının meyvelerinden ve üzümlerden hem icki, hem de güzel bir rizik edinirsiniz. Elbette bunda aklini kullanan bir toplum icin bir ibret vardir".
Bahsettigi toplum sakin Alevi toplumu olmasin?:biggrin:
Fakat benimde bilmek ve ögrenmek istedigim bir konu var ve bilen Canlar varsa beni aydinlatmasini temenni ediyorum!
Cem`de icki varmi?
Simdiye kadar girdigim Cem`ler hep Görgü Cemler`idi. Zaten diger Cemlere girebilmeyi, helehele musahiplik yolunu tutmayi cesaret edemem.
Fakat Duyduklarima göre bazi Cemlerde icki iciliyormus!
Dogru`mu???
Bazi dinledigimiz deyislerde bile Dem diye geciyor.
"Hudey Hudey Dem Dem"
veya "Askin dolusunu icen erenler"
Dem icki midir??? aşk nedir bilirmisin allah aşkı demdem bunun için söylenir kesinlikle allaha ibadet edilen yerlerde içki içilmez bualevi sünnü şii şafilerde böyledir sadece hiristiyanlar içer haberin olsun
khaaan77 29.03.2008, 04:51 aşk nedir bilirmisin allah aşkı demdem bunun için söylenir kesinlikle allaha ibadet edilen yerlerde içki içilmez bualevi sünnü şii şafilerde böyledir sadece hiristiyanlar içer haberin olsun
Yorumun icin tesekürler abi!
Fakat tam olarak Cem deki icki olyi nedir?
Mesela bir Cemde gördüm, beyninin uyusmasi icin (herhalde) kafasini salliyordu!
Tipki o tarikatcilar gibi!
Yorumun icin tesekürler abi!
Fakat tam olarak Cem deki icki olyi nedir?
Mesela bir Cemde gördüm, beyninin uyusmasi icin (herhalde) kafasini salliyordu!
Tipki o tarikatcilar gibi!
İnsan allaha ulaşmak için değişik yollar bulur buda insanın ruh halini derinden etkiler kendinden geçmesini sağlar allah birdir kitap birdir bizim sevgimiz ehlibeyte daha bağlıyızdır ama sonunda çıkan yolda aynı yoldur
sana kim söylediyse yanlış söylemiş dostum içki herkez için haramdır eğer kendini alevi görüyorsan bazı kurallara uyacaksın dersenki sen içiyormusun evet ama obenim günahım haramım bunun bedelini herkes gibi bende vericem ama ibadetle eğlenceyi karıştırdınmı bizler hiç kalırız kuru bir dal gibi lütfen olayı çarpıtmayalım esasları
o zaman yedi sülalem günahkar öyle mi?
raki sofrasi ile saz muhabbeti yobazlarda olur demi?. :ninja:
poweran58 05.04.2008, 19:29 chp şimdiye kadar neyi dogru yaptıki.içkili ortamda semah olmuyacagını onlar bilmiyomu bunlar semahı eglence olarak biliyorlar. yazık çok yazık bunlar aleviligin yüz karaları.kurultaya azbi zaman kaldı inşallah chp yönetimi degişir o partiyi hak eden gelir.
notlierlife58 05.04.2008, 19:40 o zaman yedi sülalem günahkar öyle mi?
aynen öle can..hakaret olarak anlama ama sana kim öğretti bilemem ama (alevilikte haram değil die)...
gerçekten bu düşünceye sahip olduğun için çok üzüldüm adına...
kuran hepimizin değil mi orda yazıyor...arkadaş ayetler yazmış ama anlamını pek kavrayamadan...hem günah hem yarar demiş...bu sana kullan demek değil...anlatılan eğer eğlence içinse yaptığın eylem bir günahkarsın ama mesela çoğunuzun bilmediğine eminim BİRA böbrek taşına iyi gelir..doktorlar tavsiye ederler...yararla bahsedilense budur..misal bir diş ağrısına da rakı koyarlar...daha keşfedilecek çok şey olduğuna da eminim ben...
bunlar sarhoş olmak için yapılan eylemler değildir...ama sen eğer sırf eğlence olsun diye zevk için içki sofrası falan filan kuruyosan..günahkarsın...alevilikte yok ne demek anlamış değilim...
ve cem lerde içki içiliyor nasıl bir duyumdur ya,nerde görülmüş nerde duylmuş bi duyum...cem lerde bildiğimiz ALLAH ın saf suyunu bile ibadet sırasında dağıtmazlar...içilen tek şey rızasuyudur...en azından bizde böle....bu soruyuda kınıyorum...nerde yapıldığını da bilmek isterim...
saygılar
eee sorun nerede?
saygilar sevgiler
Alkolü şarab nezdinde sembolik olarak aşk şerbeti belleyenler öncelikle divan edebiyatı için geçerli bir durumdur. Bunu mistik anlamda, kendinden geçip ruhen yaradana yaklaşmak anlamında benimsenmiştir. Fakat bununda günümüzdeki keyif anlamında kullanan alkolizmlen uzaktan yakından alakası yoktur.
Alkolün dinen caiz olmamasıda zaten mantıki bir muhakemenin sonucu olduğu için, özellikle insanı ve mantığı ön plana alan bir inanış olan alevilik içinde asla önerilen birşey değildir. Ki alkol limitini aşan insanların devamında bilinçdışı gerçekleştirebilecekleri aksi durumlar, hem o inanışa, hemde bu anlamda orada bulunan kişilere karşın hoş olmayan tabloların gerçekleşebileceğide olasıdır.
Aleviliğin bu anlamda yazılı bir kaynağı olmadığı için, bu durum yasak değil, günah değil diyerek geçiştirilemez. O zaman bu bağlamda yasak veya günah kabul edilemeyecek bir çok absürd durum ortaya çıkabilir. İnsan inanışını yaşadığı esnada hedonist bir bakış açısı ile tüm hazlarınıda aynı anda yaşamasına bir engel görmemesi ahlaki ve insani olarak o inanışın kutsallığından bir çok şey yitirmesine neden olabilir.
Öncelikle aleviliği tam anlamıyla benliği ile özümsemiş kişiler hem inanışına saygı gereği, hem de ibadeti esnasında alkol ve benzeri bilinci geçici bir sürede olsa yörüngesinden çıkaracak durumlara meğillenilmemesi gerektiğini bilirler.
Aslında herşeye illaki günahtı, caizdi vs. olarak bakmaya gerek yok. Bunu yedi sülalenin dinen akıbeti olarak algılamadan önce, bir inanışa karşı insani bir yaklaşım olup, olmadığını değerlendirmek gerekir. İnsan mantığına uyan veya insana zarar vermeyen hiç birşeyin menfi değerlendirmesi olmaz. Ki burdaki konu günah mı, sevap mı olayından ziyade, bir siyasi partinin ibadeti alkolle meze etmesi durumu.
Rakı sofrası ve saz muhabbeti eğlence anlamında yapılıyor olabilir. Fakat saz muhabbeti semah gibi ibadet anlamında yapılıyorsa o sofraya alkolün girmesi inancın saygınlığı ve devamında oluşabilecek nahoş durumlar nedeniyle uygun değildir. Bunu yapan aleviler olmuş olabilir, fakat böyle örnekler olması gerekenin bu olduğunu göstermez.
ibadet ve aylencenin ayni mekanda olmasi cok yalnistir.bu nedenle anadolu aleviliyinin ibadeti olan semahin eylence mekaninda uygulanmasi son derece yalnistir.bu tur hareketler aleviliye cok zarar verir.bende duyunlerde semah donulduyune sahit oldum.ama o semahi donenler semahin manasi ve yerinin neresi olmasi gerektiyini benim gibi bilmiyorlardi.(ben nusayriyim)bu yuzden anadolu aleviliyinin ehli kisilerce daha iyi anlatilmasi ve oyretilmesi gerekir.saygilarimla
Merhaba arkadaslar,bende dogrusu hos karsilamiyorum.Herseyin yeri zamani adabi vardir.Herseyi yerli yerinde adabina uygun yapmayi nezaman ögrenecegiz.Bazi degerlerimizi yozlastirmayalim lütfen.
alkol bizde haram degil.. Özcan'in dedigi gibi o ask serbetidir..
ama bu olayi ben de kiniyorum, çunku orasi bir lokanta ve lokantada semah dönülmez o kadar!!.. ha içkili olmus olmamis o lokanta, bunlar detaydir bence.
neyse kalin saglicakla
khaaan77 06.04.2008, 07:38 Örnegin Bakara Suresi 219`da "Sana ickiyi ve kumari sorarlarsa, deki "Onlarda hem büyük günah, hem de insanlar icin yararlar vardır. Ama günahları yararlarından büyüktür""
Degerli Canlar,
önceki mesajlarimdan aldigim icki ile alakali ayetleri yazmistim!
Benim fikrim, yada anlayabildigim kadariyla, ickiyi tam anlamiyla yasaklamiyor ama icin diye de tesvik etmiyor!
Fakat hadis-i serifler`de söyle geciyor:
Her sarhosluk veren sey (dinde yasaklanan icki olan) hamr grubundandir ve sarhosluk veren her sey haramdir.
Soru 1: Alevilikte hadis-i seriflerin bakis acisi nasildir? Alevilere göre bir gerceklik varmi, yani gecerli midir bu hadisi serifler?
Soru 2: Yillar önce bir tartismaya tanik oldum ve haram`in anlami yasak degil de örtünme
anlamina geldigini duymustum! Bu dogrumu?
Lütfen rencide edici yorum yapmadan beni aydinlatirsaniz sevinirim! Bir önceki mesajlarda "cem de icki var mi" diye sormustum, fakat sanki ben onaylarmisim gibi, beni dara cektiler! Onayladigim birsey yok. Bilmiyorum ve bilmek istiyorum!
Saygilarimla
huseyin yanmaz 06.04.2008, 10:53 ibadetlerde olduğu gibi göstermelik ibadetler kötü örnek oluyor.ve cahil insanların o noktada bütün bir inanç topluluğuna mal ediliyor.buda ülkemizde çok yaygın birilerini eleştirmek için bir kıvılcım bile yeterli.şu bir gerçek herkesin ibadet anlayışı kendine aitir.bu olaylar herkese mal edilmemeli.çıkarları uğruna inançlarını kutsallarını kullananlar er geç cezasını çekiyorlar bunu bilelim bir yazımda gine belirtmiştim ben 5 yıl garsonluk yaptım bizim toplumda genelde bir eğlenceli yere gitiğinde bunlarla karşılaşıyoruz çoğu zaman da uyarıyoruz bazen tepki ile karşılık veriliyor bazı zaman saygı ile karşılıyorlar bunu genelde tüm halkımız bilmeli ibadet yerlerimiz vardır neden gidip ibadetlerimizi cem evlerinde yapmıyoruz kesinlikle eğlenceli yerlerinde yapılmasına ben karşıyım herkese kolay gele selamlar
huseyin yanmaz 06.04.2008, 10:56 Degerli Canlar,
önceki mesajlarimdan aldigim icki ile alakali ayetleri yazmistim!
Benim fikrim, yada anlayabildigim kadariyla, ickiyi tam anlamiyla yasaklamiyor ama icin diye de tesvik etmiyor!
Fakat hadis-i serifler`de söyle geciyor:
Her sarhosluk veren sey (dinde yasaklanan icki olan) hamr grubundandir ve sarhosluk veren her sey haramdir.
Soru 1: Alevilikte hadis-i seriflerin bakis acisi nasildir? Alevilere göre bir gerceklik varmi, yani gecerli midir bu hadisi serifler?
Soru 2: Yillar önce bir tartismaya tanik oldum ve haram`in anlami yasak degil de örtünme
anlamina geldigini duymustum! Bu dogrumu?
Lütfen rencide edici yorum yapmadan beni aydinlatirsaniz sevinirim! Bir önceki mesajlarda "cem de icki var mi" diye sormustum, fakat sanki ben onaylarmisim gibi, beni dara cektiler! Onayladigim birsey yok. Bilmiyorum ve bilmek istiyorum!
Saygilarimla
merhaba can kesinikle cemlerde içki olmaz bunu bilesin
derya temiz 06.04.2008, 16:57 katılıyorum ama malesef düğünlerde hala semah çekenlerimiz var ben de ulu orta semah çekilmesine karşıyım artı bide bunun chp den bırının yapmasıyla gündeme gelmesi çook üzdü açıkcası.....................................
huseyin yanmaz 06.04.2008, 18:18 katılıyorum ama malesef düğünlerde hala semah çekenlerimiz var ben de ulu orta semah çekilmesine karşıyım artı bide bunun chp den bırının yapmasıyla gündeme gelmesi çook üzdü açıkcası.....................................
doğru dersin can chp bunu yapmamalıydı hiç mi kimse uyarmadı aslında bende davetliydim hastamız dan dolayı katılamadım yoksa orada olsaydım inanın buna karşı bile çıkardım bizde üzüldük elden bişe gelmiyor belki tepkilerimizi dile getirsek bunu birdaha yapmazlar kolay gelsin selamlar
Dostum veya kardeşim cem esnasın da RAKI içilmez allaha dönerken muhhamedi anerken aliye ehlibeytini anarken sence içki içmek doğrumudur içerken semah döner dönmez onları yargılamak bana düşmez ama bence veya esaslarımıza uygun değildir yanlış biliyorsam özür dilerim
içki içilen mekanlarda turku barlarda semah deyiş marş agıt calınmaz calınamaz deyişlerimiz marşalrımız semahlarımız kımsenın içkisine meze olamaz halkımız bu semahlar marşlar için can verdı onlara agıt yakıldı bır kac tane kapıtalıstte yalakaya kndını bılmeze meze olamaz burdakı arkadaslarada dusen gorevde boyle bır ortamda dırekt uyarıda bulunmak uyulmuyorsa uyarının sıddetını artırmaktır.....CenabıHakPartısıne dıyecek zaten bırsey yok
CHP bizi toplumda ne kadar küçültügünün farkında degil galiba ben burada chp yi kınıyorum
şarkıyı çaldıranlar alevi, oynayanlar alevi .
kime ne ?
isteyen içkili semah oynar isteyen içkisiz.
huseyin yanmaz 17.04.2008, 08:24 şarkıyı çaldıranlar alevi, oynayanlar alevi .
kime ne ?
isteyen içkili semah oynar isteyen içkisiz.
ben bunu doğru bulmuyorum kesinlikle karşıyım içkili ortamda sema olmaz biz bunu böyle biliriz ne alaka çalanda alevi oynayanda çalanda akılyoksa oynayanda akıl olsun ondada yoksa orada bulunan canlar ve akılı insanlar var karşı gele bilir gidip cem evinde semah dönsünler kolay gele
zaten chp nerde ne zman ne yapacagını bilemeyen bir partidir o gecede de ne yapacagını bilmedigi için sapıtmıstır(bi o taraf bi bu taraf olan parti)böyle bir olayı bende yanlıs buluyorum
|