Orijinalini görmek için tıklayınız : Öcalan'dan İnciler!
Kara Davut 28.03.2008, 23:51 URFA'YA İLAHİYAT,SAİD NURSİ'YE İADE-İ İTİBAR
DTP İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın cevaplaması istemiyle Said-i Nursi hakkında soru önergesi hazırladı. DTP Batman milletvekili Bengi Yıldız Said-i Nursi’nin devlet nazarında hala suçlu bulunup bulunmadığını ve mezarının nerede gömülü olduğunu sordu.
Said-i Nursi’nin, ölümünün 48 yılında DTP tarafından Meclis gündemine getirildi. DTP'li Bengi Yıldız, soru önergesinde Nursi'nin mezarının gizli tutulma gerekçesini ve 'düşünce suçu' nedeniyle yıllarca hapis yattığına dikkat çekerek, devlet nazarında hala suçlu görülüp görülmediğini sordu.
İADE-İ İTİBAR VERİLMELİ
Said-i Nursi’nin büyük bir din alimi olduğunu söyleyen Yıldız, "Said-i Nursi'nin 'düşünce suçu' dışında hiçbir suçu bulunmamış. Eserlerinin tümü yargıda aklanmış. Ancak buna rağmen yıllarca hapis yatmış. Devletin bu kişiye artık iade-i itibar vermesi gerekir" dedi.
Said-i Nursi’yi Meclis gündemine getirme gerekçesini "Yüzyılın din alimi olan Nursi'nin mezarının gizlenmesini anti^-demokratik buluyorum" diye açıklayan Bengi Yıldız, şunları söyledi: "Parlamentoda ezber bozmayı bizim yapmamız gerektiğine inanıyorum. Nazım Hikmet'e nasıl sahip çıkıyorsak, Said-i Nursi'ye de sahip çıkmalıyız. Düşünceleri bizimle yüzde yüz örtüşmese de, düşüncenin suç olmasına karşı çıktığımız için düşünce suçlularını savunacağız" dedi.
MEZARI NEREDE?
Said-i Nursi'nin 1960 yılında Urfa'da vefat ettiğini ve oraya defnedildiğini hatırlatan Yıldız, 27 Mayıs darbesinin ardından mezarının buradan alınıp bilinmeyen bir yere götürüldüğünü kaydetti. Nursi'nin Urfa'ya gömülmek istediğini vurgulayan Yıldız, "Kendisi peygamberler şehri olarak gördüğü için Urfa'ya özel bir anlam yüklüyordu. Sevenleri de onu Urfa'da görmek istiyor. Aradan bunca yıl geçmiş. Mezar yeri bile bilinmiyor. Mezarının nerede olduğunu bilmek herkesin hakkı" diye konuştu.
Yıldız, mezar yerinin neden gizlendiğinin açıklanması gerektiğini belirtirken "Hala suçlu olarak mı görülüyor, bu konunun açıklığa kavuşması lazım" dedi.
DTP, Kürt düşünürü Said-i Nursi'nin Fetullah Gülen cemati tarafından özünün boşaltıldığı öne sürüyor.
ÖCALAN: URFA'YA İLAHİYAT AKADEMİSİ KURULSUN
Tarikat ve cemaatlerin Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki faaliyetleri nedeniyle taban yitirme kaygısı yaşayan Öcalan, 'ilahiyat akademisi' kurulmasını istedi.
Önümüzdeki yıl yapılacak yerel seçimler DTP ve PKK'yi endişelendirirken, Kürt eksenli siyaset, dinin politikada kullanılması stratejisinde yeni bir açılıma zorlanıyor! Öcalan da Hizbullah, AKP ve başta Fethullahçılar olmak üzere tarikatların bölgedeki faaliyetleri nedeniyle taban yitirme kaygısı yaşıyor.
Cumhuriyet Gazetesi'nden Mehmet Faraç'ın haberine göre Urfa merkezli bir "ilahiyat akademisi " kurulması için avukatları aracılığıyla talimat veren Öcalan, "Din doğru öğrenilmelidir " diyerek örgütlerini muhafazakâr İslamcı anlayışı kullanmaya yöneltiyor!
DTP'yi salt Başbakan Recep Tayyip Erdoğan' ın Diyarbakır belediye başkanlığının kazanılmasına yönelik talimatı endişelendirmiyor. Siyasalaşma yolundaki Hizbullah'ın son üç yıldır sürdürdüğü sosyo-ekonomik kampanyalar da PKK üzerinde olumsuz etki yaratıyor. Bu etki örgütün yayın organları aracılığıyla sıklıkla dile getiriliyor. İddiaya göre "AKP hükümetinin desteğini alan Hizbullah, Fethullahçılar, Nurcular ve Nakşiler Güneydoğu'da vakıf, aşevi, dernek, sivil toplum örgütü, okuma evi, sendikalar, yurtlar ve özel okullarda örgütlenmeye ağırlık veriyor. Van-Adıyaman hattında yoğunluk kazanan faaliyetlerle Erdoğan'ın 'istiyorum' dediği Diyarbakır'ı düşürmek" hedefleniyor!
Yoksullar hedefleniyor
Bu "düşürme " operasyonunun odağında yoksulluk bulunuyor. Yani, "Dernek ve vakıflar aracılığı ile halka kuru gıda, sıcak yemek, yiyecek ve kışlık yakacak yardımı yapılıyor, eğitim, burs ve yurt imkânları sağlanıyor. Hızla örgütlenen Hizbullah, AKP adaylarını desteklemeyi hedefliyor!"
Emniyet'in MGK'ye sunduğu bir raporda, "Hizbullah'ın 2006 Kurban Bayramı'nda 5 bin, 2007'de ise 3 bin aileye yardım yaptığı" na yer verilmesi, yukarıdaki gözlemleri doğruluyor.
Etnik-ümmetçi sentez!
Son iki yıldır Güneydoğu'da sosyal ve ekonomik yatırımlara hız veren Fethullahçılar da Kürt siyasetçilerin tepkisini çekiyor. Örneğin ANF'de "Fethullahçılar da Kürt oylarına göz dikti" başlıklı şu yazı çok şey anlatıyor: "Güneydoğu'da Hizbullah'ın yanı sıra diğer İslami cemaat ve gruplar da atağa geçmiş durumda. Nurcular, Nakşiler dışında en örgütlü olan Fethullahçılar, Diyarbakır'da son 4 yılda kurulan yaklaşık 100'den fazla dernek, dershane, özel okul ve sağlık merkezleri aracılığıyla eğitici çalışmalar yürütüyor, yardım dağıtıyor."
400 kadar Fethullahçı işadamının 10-14 Ocak arasında Diyarbakırlı girişimcilerle bir araya gelmesinin ardından, önceki gün İstanbul'dan gönderilen cemaat üyelerinin Bingöl'ün köylerinde giyecek dağıttığı bildiriliyor.
Şehir timleri saldırıyor
DTP'ye karşı üçlü blokun son ve en önemli ayağını ise iktidar gücünü kullanan AKP oluşturuyor. 500 bin yeşil kartlının bulunduğu Diyarbakır'da valiliğe bağlı kurumların dağıttığı gıda, ilaç, giyecek ve parasal yardımlar yoksul kitleleri AKP'ye çekiyor!
Tüm bu girişimlerin Kürt siyasetinin bölgedeki etkinliğini kırmaya yönelik olduğu biliniyor. PKK'nin şehir timleri Kandil Dağı'ndan verilen talimatlarla tarikatların bölgede market ve dershane gibi kuruluşlarına molotoflu saldırılar düzenliyor. Fethullah yanlısı Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı'nın Diyarbakır'da düzenlemek istediği toplantıyı bu tehditler yüzünden iptal ettiği biliniyor.
PKK'nin gözdağı eylemlerinin dışında DTP ise bir dönem örgüte karşı kullanılan Kürt melleleri, emekli imam Muhittin Eryılmaz olayında olduğu gibi ellerinde Kuran'la mitinglerde halkın önünde yürütüyor. Van'da emekli imamların 7 Mart'ta, cuma namazı çıkışında PKK yanlısı açıklama yapması, 20 Mart'ta DTP örgütünde Kuran okumaları, öldürülen teröristlerin cenaze ve taziyelerinde boy göstermeleri, Kürdistan İmamlar Birliği'nin kırsaldaki propaganda faaliyetleri bu kapsamda dikkat çekiyor!
İmralı'dan mesaj verdi
Öcalan'ın geçen hafta İmralı Adası'ndan yaptığı çıkış ise bölgedeki dinamikleri, dinin siyasette kullanılması stratejisinde "etnik ve ümmetçiliği" sentezleyen yeni bir açılıma zorladığını gösteriyor. Öcalan memleketiyle ilgili talimatında şöyle diyor: "Urfa peygamberler diyarıdır, halkı inançlıdır, din doğru öğrenilmelidir. Bunun için bir İlahiyat Akademisi'ni oraya kurabilmeliler. Din nedir, günümüze kadar kaç peygamber gelmiş, nerelere gelmiş, bunlar araştırılmalıdır. Ben de dini taa Hz. İbrahim'den alıp günümüze kadar getiriyorum, çözümleme yapıyorum!"
Abdullah Öcalan'ın muhafazakâr çevrelere antisemitizm üzerinden mesaj vermesi dikkat çekiyor: "Rahşan Ecevit uyarmıştı, Harran'daki topraklarımızı Yahudiler satın alıyor, ülke satılıyor!"
[URL="http://http://www.habervitrini.com/haber.asp?id=332581"]http://http://www.habervitrini.com/haber.asp?id=332581[/UR
Gerçekler ve yapılan anlaşmalar birbir ortaya çıkıyor.Abd+Akp+Dtp+Fettoş Holding genel müdürü Tayyib Erdoğan'ın yapmak istediklerine bakılırsa aslında nasıl bir oyunun içinde olunduğuda görülür.Ancak kapıları açan adam kukladır.açtıran abd,anahtar apo'dur.özgürlüğe kavuşacak olan ise pkk,gülen ve müritleridir.Yani artık bu ülkede istedikleri gibi at oynatma hevesleri vardır.Ancak tüm bunlar olduktan sonra Coni elini çekecekmidir?Leyla Zana 2010'a kadar apo yeniden içimizde derken,aslında sevinçle bunu haykırırken,yapılan anlaşmanında ipucunu vermiştir.Önce Fethullah'a özgürlük,sonrasında said nursi'ye iade-i itibar,sonrada apo'ya özgürlük.Gerçekler ortada değil mi?Bu ülkenin geleceğini yobazlarla,teröristlerin eline bırakmak isteyen abd,aynı Irak'ta olduğu gibi bir Mukteda Es'Sadr yaratmaya çalışmaktadır.sonrasında ne olacak Irak katliamları ortada,daha bitmedi.Bakıp ibret almak lazım...
halitseyfi 29.03.2008, 00:46 TÜrkiyedeki herkes gibi, apo da dini siyasi çıkarları için kullanmayı hedefliyor. yazık
"Alo alo ararım bura türkey ankara
Bizde satlık bir din var, kim verecek çok para"
.................................................. .....
ILkeR_06 29.03.2008, 01:54 AKP kürtleri kazanmak için özgürlük,etnik kimlik gibi meselelerden bahsederlen,DTP de dinden medet umuyor:) DTP solcuyuz diyor ama solun neresinde acaba?
che_guevara 29.03.2008, 02:10 arkadaşlar zaten yapılması gereken bir olay geç kalınmış bir olay bunu birilerinin söylemesi gerekmez eğer bir ihtiyaç varsa bunun kimin söylediği önemli değil önemli olan o işin yapılması ihtiyaç var bu aşikar bunu aposöyledi diye yapmayacaklarmı veya yapılmamalımı ?
Kara Davut 29.03.2008, 03:44 arkadaşlar zaten yapılması gereken bir olay geç kalınmış bir olay bunu birilerinin söylemesi gerekmez eğer bir ihtiyaç varsa bunun kimin söylediği önemli değil önemli olan o işin yapılması ihtiyaç var bu aşikar bunu aposöyledi diye yapmayacaklarmı veya yapılmamalımı ?
yapılması gerekende bu derken neyi kast ediyorsunuz.Müslüman bir terör örgütü kurulmasını mı?Yeni bir mukteda es'sadr ordusu mu görmek istiyorsunuz?
anlamış değilim.O zaman bölgeye bolca imam hatipte serpiştirelimde çocuklar temelden alsınlar herşeyi olmazmı sayın che!
alican19 29.03.2008, 19:39 ya apo yakalanınca mahkemedede türkleri yere göğe sığdıramazken kürtleri yerin dibine sokmadımı , veya apo pkk nın tüm bilgilerini sorguda vermedimi
ve bakın bir ifadesinde şunu söylüyor'' pkk başta lenin ve marksist sistemi benimsemiştir daha sonra dünya siyasitine paralel bir çizgi izlemiştir
bugün kürtlerin çoğunlu şafi ve sunni mezhebinde vede fettullahçı şerii politikayı benimsemişler pkk da bunu kullanıyor durum bu kadar basit
yuksel63 29.03.2008, 23:07 solcu bir parti şoven olamaz çünkü sol felsefede ırkçılık yoktur ama dtp şovenlik var
solcular adam satmaz ama dtp zamanında shp yi daha sonra emep i ve diğer sol partileri satmadımı daha geçen seçimlerde bağımsız adaylara eğer bağımsız aday toksa akp oy vereceksiniz diye kürt seçmeni yönlendirmedimi akp oyu güney doğuda niye birden patladı bunları iyice düşünmek lazım ben insanı insan olarak görürüm kürt türk ,alevi sünni,zenci beyaz farketmez mühüm olan insan olması sol felsefe ezileni savunur sömrüleni savunur ve hiç bir solcu mitinglere elinde kuranla gitmez çünkü inancı çıkarlar doğrultusunda kullanmaz ESKİŞEHİRDEN HERKESE SELAMLAR
öcalan ve yandaşları avrupada dinle alakamız yok,islam dinini bemimsemiyoruz .davamız kürtlerin haklarını korumaktan ibarettir diyolar.türkiyedede din adına ilahiyatta bahsediyolar.belliki güçlünün yanında olmayı tercih ediyolar,mevcut hükümete yalakalıktan başka bişe deyil.kimin arabasına binerse onun türküsünü söyler öcalan..
che_guevara 30.03.2008, 03:22 ARKADAŞ BENİM DEMEK İSTEDİĞİM AÇIK EĞER İHTİYAÇ VARSA BU YAPILMALI APO DEDİ DİYE DOĞUDA VEYA BAŞKA BİR YERDE İLAHİYAT AKADEMİSİ VEYA ÜNİVERSİTE AÇILMAMALI MI ? HAYIR EFENDİM GEREKLİ İSE (ZATEN GEREKLİ) ÜNİVERSİTEDE KURULSUN İLAHİYAT AKADEMİSİ DE
BU ÜLKENİN ASKERİ POLİSİ YOK MU? BU ÜLKEDE DEVLET URFADA MÜSLÜMAN TERÖR ÖRGÜTÜ KURULACAK KORKUSU VAR DİYE URFAYA İHTİYAÇ OLAN İLAHİYAT AKADEMİSİ KURMASIN MI? ÜNİVERSİTELİ GENÇLER PKK ÜYESİ OLUYOR DAĞLARA ÇIKIYOR O ZAMAN ÜNİVERSİTELERİ DE KALDIRALIM .
YAPILMASI GEREKEN GEÇ KALINAN OLAY İSE BELLİ DOĞUYA YATIRIM YAPILMAMASI
YETERİ KADAR OKUL HASTAHANE ÜNİVERSİTE OLMAMASI YANİ EĞİTİMİN DİĞER
BÖLGELERLE EŞİT OLMAMASI KISACASI DOĞUYA ÜVEY EVLAT MUAMELESİ YAPILMASI
TABİ YATIRIMA GELİNCE KİMSE YOK AÇLIK SEFALETTEN KİMSE BAHSETMİYOR EĞİTİMSİZLİK ALMIŞ BAŞINI GİDİYOR BUNLARIN LAFI BİLE EDİLMİYOR AMA BİRİ ŞU DOĞUYA ŞU LAZIM BU LAZIM DEDİĞİ ZAMAN
BU TERÖRİST BU HİZBULLAHÇI BU FETTULAHÇI KESİN KENDİSİ İÇİN İSTİYOR İÇİNDE ART NİYET ARANYIOR BANANE KARDEŞİM KİM NE İSTİYORSA BEN BAKARIM GEREKİYORMU GEREKMİYORMU GEREKİYORSA BUNU YAPMALISINNN....
DOĞUDA KADIN HAMİLE HASTANEYE YETİŞEMEZ ÇOCUK DA KADIN DA ÖLÜR, YOL YÜZÜNDEN ADAM HASTAHANEDE REHİN KALIR HASTALANDIĞI İÇİN ÇOCUKLAR OKULA GİDEMEZ MİLET AÇ PERİŞAN KİMSE SÖYLEMEZ AMA TUĞBA ÖZAY FRİKİK VERİR AJDAR ÇİKİTA MUZ DİYE SAÇMA SAPAN ŞARKI SÖYLER FATİH ÜREK HADİ HADİ DER VE DİĞER MEDYA MAYMUNLARI GÜNLERCE YAYINLANIR TARTIŞILIR ...
Burada Ölen Sadece Benim Bedenimdir , Ki Zaten Ölümlüydü , Ölecekti. Ama Fikrimi Öldüremezsiniz , Ölmeyecek . Yaşayacak!
HASTA SİEMPRE COMANDANTE CHE GUEVARA.
Kara Davut 30.03.2008, 03:31 apo üniversite kurulsun demiyor.ilahiyat akademisi istiyor.önce yazılanı iyi oku.ben üniversiteye karşı değilim açılsın.heryer ilahiyat dolu zaten.ülkenin ilahiyata değil,bilimsel araştırmalara yönelik,çağdaş üniversitelere ihtiyacı var.merak etmeyin,dağa çıkmak istemeyen çıkmıyor zaten.çıkmayı kafasına koyansa üniversite bitirse bile çıkıyor.örnekleri çok.
Kara Davut 30.03.2008, 03:36 yazılarını küçük harfle yazarsan sevinirim.tabi hakaret etmiyorsan.
geygel60 30.03.2008, 15:11 Evet saidi nursi düşünce suçu işledi affedelim apo da düşünce suçlusu onuda affedelim.Cumhuriyet tarihinin kürtçüsü malasef saidi nursidir bugün pkk nın yapmaya çalıştığını cumhuruyet tarihinde saidi nursi yapmıştır.Ha apo ha saidi nursi ikiside aynı al birini vur ötekine.Saidi nursi apodan biraz daha akıllıydı galiba kürt hakları kürtçe eğitim kürtçe kimlik derken dinciliğini ön plana çıkarıp kürtlerin tabanına inmeye çalışıyordu apo bunu geç farketti oda hemen ona yöneldi.
Bu ülkede yaşayan vatandaşların etnik yapilarıyla oynayan burdan rant sağlamaya çalışan herkes vatan hainidir o şekilde cezalandırılmalıdır.
Kara Davut 30.03.2008, 15:42 Evet saidi nursi düşünce suçu işledi affedelim apo da düşünce suçlusu onuda affedelim.Cumhuriyet tarihinin kürtçüsü malasef saidi nursidir bugün pkk nın yapmaya çalıştığını cumhuruyet tarihinde saidi nursi yapmıştır.Ha apo ha saidi nursi ikiside aynı al birini vur ötekine.Saidi nursi apodan biraz daha akıllıydı galiba kürt hakları kürtçe eğitim kürtçe kimlik derken dinciliğini ön plana çıkarıp kürtlerin tabanına inmeye çalışıyordu apo bunu geç farketti oda hemen ona yöneldi.
Bu ülkede yaşayan vatandaşların etnik yapilarıyla oynayan burdan rant sağlamaya çalışan herkes vatan hainidir o şekilde cezalandırılmalıdır.
sevgili geygel
eğri oturup doğru konuşalım.işin aslına bakarsak said nursi,gerçekten kürt halkı mücadele vermiştir.adam yıllarca doğuya üniversite açılsın diye Atatürk'ün peşinden koşmuştur.atatürk öldükten sonrada aynı görüşlerle,halkım cahil kalmasın diye uğraş vermiş ancak tutuklanarak cezaevine konulmuş ve yıllarca hapis yatmıştır.sonradan kendisine yapılan bu haksızlıkları düşünerek,kürt halkını birlik olması gerektiğini vurgulayarak işi kürt milliyetçiliğine dökmüştür.ve bu sebeple idam edilmiştir.
yani aslına bakılırsa adam,apo'dan çok daha akıllı ve çok daha insandır.en azından kendi halkına karşı mezalim uygulamalar yapmamıştır.ancak,ülkedeki rejimi eleştirip,yerine islam devleti kurulması tezine asla sıcak bakmamışımdır.yine cezaevi hayatında yazdığı ve şuan pek çok ülkede ders kitabı olarak okutulmakta olan risale-i nur neşriyatı incelenirse,pek çok hatalı ve basit tefsirler yaptığı,insanları yanlış yönlendirdiğide ortadadır.fakat apo ve kurduğu örgüte bakılırsa,said'le kıyalanamaz bile.düne kadar sosyalizm'i savunmuş,kürt milliyetçiliği yapmaya kalmış,kadrolarını ateizme yönlendirmiş,yakalanınca türk halkını övmüş,içeride farklı tutumlar sergilemiş,dtp ve diğer partileri yönlendirmeye kalkmış,en sonda ilahiyat ister düşüncede karar kılmıştır.yani aslına bakılırsa açıkca,akıl ve ruh sağlığı bozuk bir insan görüntüsü çizmektedir.bence apo'ya, kullanılmak için tutulan bir anahtar görevi verilmiştir.yani apo ile pekçok kapıların aralanacağı düşünülmektedir.
Kara Davut 30.03.2008, 17:13 haa bu arada,devrimcilerin ağzına bir parmak bal çalmak içinde,Nazım Hikmet'in mezarının Türkiye'ye getirilip,islami usülde defin edeceklerini ifade eden akp,bu kadar tezat fikirleri nasıl içinde barındırabiliyor hayret.acaba solu iyice çökertme çabasımı var?siz yapamadınız ben yaptım mı demek istiyor Tayyip hoca efendi?
che_guevara 30.03.2008, 17:44 [QUOTE=geygel60;596936]Evet saidi nursi düşünce suçu işledi affedelim apo da düşünce suçlusu onuda affedelim.Cumhuriyet tarihinin kürtçüsü malasef saidi nursidir bugün pkk nın yapmaya çalıştığını cumhuruyet tarihinde saidi nursi yapmıştır.Ha apo ha saidi nursi ikiside aynı al birini vur ötekine.Saidi nursi apodan biraz daha akıllıydı galiba kürt hakları kürtçe eğitim kürtçe kimlik derken dinciliğini ön plana çıkarıp kürtlerin tabanına inmeye çalışıyordu apo bunu geç farketti oda hemen ona yöneldi.
Bu ülkede yaşayan vatandaşların etnik yapilarıyla oynayan burdan rant sağlamaya çalışan herkes vatan hainidir o şekilde cezalandırılmalıdır.[/QUOTE
sen nasıl bir cahilsin böyle be önce sait nursi kim şeyh sait kim onu ögren de sonra buraya yazı yaz insanlara vatan haini etiketini yapıştır
sen senin cenahın hep aynısınız galiba laf olsun torba dolsun diye karalayıp duruyorsunuz
alican19 30.03.2008, 21:28 arkadaşlar 1990 yılı öncesi okuma yazma oranının en düşük olduğu iller güneydoğu anadolu illeri yani kürt halkı cahil toplumları kandırmak o kadar zor değilki türkiyede en fazla isyan çıkan bölgede bu güneydoğu bölgesi
bakın tv ye çıkan bir itirafçının şu cümlesi çok dikkatimi çekti
haberci soruyor ''niçin dağa çıktınız
itirafçı: ben dağda çobandım örgütle hergün konuşur çayını içerdim köyümüze gelir kahvemizde bizlerle sohbet ederlerdi bana biz çok yakında devlet kuracaz senide kaymakam yaparız gel bize katıl ,karnını tok sırtını pek tutarız , biz cahil insanız inandık ama gerçek olmadığını görmemiz uzun sürmedi 2 kere kaçmaya çalıştım ilk yakalanışımda 1 ay mağra hapsi ile cezalandırıldım
2. kaçışımda kurşuna dizilecektim ama aşiretten haber yollamış eğer vurursanız hepimiz korucu oluruz diye yine affedildim en sonunda kaçtım ve itirafçı oldum
arkadaşlar eğer güneydoğu halkının sorunlarına çözüm bulamazsanız örgüt sona ermez
nedir bu sorunla
1)halkın tamamı eğitimli olmalı eğitim sefererliği başlamalı
2) üniversitler açılmalı
3)iş imkanları artırılmalı işsiz genç kalmamalı
3)sağlık sorunu kalmamalı
4)dağlık kesimdeki köyler uygun bir yerde birleştirilip toplu yerleşimler yapılıp ,yerleşim ihtiyaçları karşılanmalı(elektrik su doğalgaz doktor polis asker öğretmen okullar )
5) çiftçiye ve hayvancılıkla uğraşanlar 0 faizle kredi verilmeli
alican19 30.03.2008, 21:37 Şeyh Said İsyanı, (Şubat-Nisan 1925) Doğu Anadolu'da merkezi yönetime karşı girişilen geniş çaplı ayaklanma.
Cumhuriyet'in ilk yıllarında uygulanan politikalar Doğu Anadolu'da çeşitli muhalefet odakları doğurmuştu. Bu muhalefet odaklarından Kürt İstiklal Komitesi'nin çalışmaları açığa çıkarıldıktan sonra, örgütün önde gelen yöneticilerinin çoğu tutuklandı.
Örgütle yakın ilişki içinde olan ve aynı doğrultuda çalışmalar yürüten Şeyh Said'e bağlı kişilerin Diyarbakır'ın Eğil nahiyesine bağlı Piran köyünde arama yapan bir jandarma müfrezesiyle girdiği çatışma (13 Şubat 1925), kısa sürede genişleyerek yaygın bir ayaklanmanın kıvılcımını oluşturdu. Genç vilayetinin merkez kazası Darahini'yi basarak (16 Şubat) valiyi ve öteki görevlileri tutuklayan Şeyh Said, halkı İslam dini adına ayaklanmaya çağıran bir bildiriyle hareketi tek bir merkez altında toplamaya çalıştı. Bu bildiride 'din uğruna savaşanların lideri' anlamına gelen mührünü kullandı ve herkesi din uğruna savaşa çağırdı. Mistan ve Botan aşiretlerinin desteğini aldıktan sonra Genç ve Çapakçur (bugün Bingöl) üzerinden Diyarbakır'a yöneldi. Maden, Siverek ve Ergani'yi ele geçirdi. Şeyh Abdullah'ın yönettiği başka bir ayaklanma kolu da Varto üzerinden Muş'a doğru harekete geçti. Varto'yu ele geçiren isyancılar, Muş'a ilerledilerse de halktan toplanan yardımcı kuvvetlerle Murat Köprüsü civarında mağlup edilip, Varto'ya geri çekilmeleri sağlandı. Gelişmeler üzerine hükümet doğu vilayetlerinde sıkıyönetim ilan etti (21 Şubat). Ayaklanmacıların üzerine gönderilen ordu birlikleri Kış Ovası'nda Şeyh Said kuvvetleri karşısında tutunamayarak Diyarbakır'a çekilmek zorunda kaldı (23 Şubat). Ertesi gün Elazığ'a giren Gökdereli Şeyh Şerif yönetimindeki başka bir ayaklanma kolu kenti kısa süre de olsa denetim altına aldı. 7 Mart'ta Şeyh Said'in emrindeki 5000 kişilik bir kuvvet Diyarbakır'a saldırdı.
Olayın başlangıcında Mustafa Kemal ciddiyeti anlayıp, Heybeliada'da rahatsızlığı nedeniyle dinlenen İsmet İnönü'yü acilen Ankara'ya çağırdı. İnönü ve ailesini bizzat Ankara Gar'ında karşılayan Mustafa Kemal, olayları anlatmak için İsmet Paşa'yı Çankaya'ya götürdü. Çankaya'da, İsmet Paşa'ya "Doğuda laik sistemi yıkmak amacıyla yayılan gerici bir ayaklanmanın başladığını" söyledi. İsmet Paşa'nın Ankara'ya gelmesi dedikoduların başlamasına neden oldu. Ali Fethi Bey'in görevden ayrılacağı, yeni hükümeti İsmet İnönü'nün kuracağı ve önlemleri onun alacağı konuşulmaya başlanmıştı. Ayrıca Ali Fethi Okyar ile İsmet İnönü'nün arası açıktı. Ali Fethi Bey olayı isyan olarak tanımlamamış ve sıkıyönetimle durdurulacağına inanıyordu. Ancak, olayların hızla tırmanması karşısında Başbakan Ali Fethi Okyar'ın istifasını isteyen Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü'yü yeni bir hükümet kurmakla görevlendirdi (3 Mart). Bir gün sonra TBMM hemen Takrir-i Sükun Kanunu'nu kabul ederek hükümete olağanüstü hal yetkileri tanıdı. Ayaklanmayla ilgili yayınlara konan yasak daha sonra başka önlemleri de kapsayacak biçimde genişletildi. Ayrıca Ankara ve Diyarbakır'da İstiklal Mahkemeleri kurulması kararlaştırıldı. Bu sırada Diyarbakır'ı kuşatma altına alan Şeyh Said kuvvetleri, hükümet kuvvetleri tarafından püskürtülerek geri çekilmeye başladı. Geniş çaplı bir sevkıyatın ardından toplu saldırıya geçen (26 Mart) ve bir bastırma harekatıyla ayaklananların çoğunu teslime zorlayan askeri birlikler, İran'a geçmeye hazırlanan ayaklanma önderlerini Boğlan'da (bugün Solhan) sıkıştırdı. Şeyh Şerif ve yanındaki bazı aşiret reisleri Palu'da yakalanırken, Şeyh Said'de Varto yakınlarında yakın bir akrabasının ihbarıyla Carpuh Köprüsü'nde ele geçirildi (15 Nisan 1925).
Ayaklanmayı destekleyen eski Şuray-ı devlet reislerinden Kürt Teali Cemiyeti reisi Seyit Abdülkadir ve 12 arkadaşı İstanbul'da tutuklanarak yargılanmak üzere Diyarbakır'a getirildiler. Yargılanma sonucunda Seyit Abdülkadir ve 5 arkadaşı ölüme mahkûm olarak, idam edildiler (27 Mayıs 1925).
Diyarbakır'daki Şark İstiklal Mahkemesi kısa süren bir yargılamadan sonra Şeyh Said ve 47 ayaklanma yöneticisi hakkında da ölüm cezası verdi (28 Haziran). Cezalar, başta Şeyh Said olmak üzere, ertesi gün infaz edildi.
Şeyh Said Ayaklanması'nın bastırılması Cumhuriyet yönetiminin Doğu Anadolu'da denetimi sağlamasında önemli bir dönüm noktası oldu. Öte yandan ayaklanmayla ortaya çıkan gelişmeler, bir süre önce çok partili yaşama geçiş yönünde atılan adımların kesintiye uğramasına yol açtı. Ayaklanmaya karıştığı gerekçesiyle hakkında soruşturma açılan Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası, çok geçmeden hükümet kararnamesiyle kapatıldı
ALINTIDIR
şeh sait ve said nursinin ortak noktası kürtleri din adına devlete isyan etmesini istemesi dir , kürtlerin çok büyük çoğunluğu şafi ve sunni mezhebine mensup pkk bu kesimi kullanmak istiyor aldığı örnek ise şeyh said ve said nursidir ,apo nekadar hainse bunlarda o kadar haindir
geygel60 31.03.2008, 16:41 [QUOTE=geygel60;596936]Evet saidi nursi düşünce suçu işledi affedelim apo da düşünce suçlusu onuda affedelim.Cumhuriyet tarihinin kürtçüsü malasef saidi nursidir bugün pkk nın yapmaya çalıştığını cumhuruyet tarihinde saidi nursi yapmıştır.Ha apo ha saidi nursi ikiside aynı al birini vur ötekine.Saidi nursi apodan biraz daha akıllıydı galiba kürt hakları kürtçe eğitim kürtçe kimlik derken dinciliğini ön plana çıkarıp kürtlerin tabanına inmeye çalışıyordu apo bunu geç farketti oda hemen ona yöneldi.
Bu ülkede yaşayan vatandaşların etnik yapilarıyla oynayan burdan rant sağlamaya çalışan herkes vatan hainidir o şekilde cezalandırılmalıdır.[/QUOTE
sen nasıl bir cahilsin böyle be önce sait nursi kim şeyh sait kim onu ögren de sonra buraya yazı yaz insanlara vatan haini etiketini yapıştır
sen senin cenahın hep aynısınız galiba laf olsun torba dolsun diye karalayıp duruyorsunuz
Kardeş sen saidi nursiyi tanımıyorsan benim yapacağım bir şey yok şimdi sen şeyh saiti nerden çıkardın konumuz o melanetle ilgisi yok konu açılmışken onuda aynı duygularla yad ediyorum.
asıl konumuza gelelim bir insana cahil demeden önce araştır sana teşekkür edenlerede aynı şeyleri söylüyorum.saidi nursi kimdir.bir din adamıdır ve kürtçüdür Atatürk'e urfaya ilahıyat kürtçe okul kürtçe kimlik gibi isteklerini sıralamış Kürt teali cemiyetinin kurucularından,Şeyh sait isyanından tutuklanmış ve sürgüne yurdun bazı bölgelerine gönderilmiştir.Risali nur külliyatı adında eseri vardır.
gecce0220 31.03.2008, 17:00 öçalan tam bi pkk daha ötesi varmı milletin karısının kızınıın namusuna sulanan bebekleri masum çocukları öldüren öksüzlerin yetimlerin hakkını yiyen tam bi o.........çocuğu boşverin gitsin adammı konuşuyosunuz yaa
öçalan tam bi pkk daha ötesi varmı milletin karısının kızınıın namusuna sulanan bebekleri masum çocukları öldüren öksüzlerin yetimlerin hakkını yiyen tam bi o.........çocuğu boşverin gitsin adammı konuşuyosunuz yaa
Şimdi sayın gecce0220 ben size uyarı yapacam ve ön yargılı olacam. Çünkü heran terörist damgası yiyebilirim.
Bakın çıkın dışarda, arkadaşlarınız ile , Aileniz ile sohbet ederken küfürlü şekilde eleştirin. Ama Forumda üslubunuza dikkat edin. Forumu bir çok kişi ziyaret ediyor. Ve sizin gibi insanları görmek isteyeceklerini pek sanmıyorum. Bayan olarak cinsiyet seçilmiş ama neyse....
Kapatalım ozaman konuyu kimse yorum yapmasın. Ondan sonrada konular neden kapandı. Kaç tane adam gibi mesajınız var onu düşünüyorum. Bide konu konuşulmasın diyor.
Sadece küfür edecem diye yorum yapacaksanız. Hiç yapmayın.
Susun adam sansınlar.
öçalan tam bi pkk daha ötesi varmı milletin karısının kızınıın namusuna sulanan bebekleri masum çocukları öldüren öksüzlerin yetimlerin hakkını yiyen tam bi o.........çocuğu boşverin gitsin adammı konuşuyosunuz yaa
önce terbiye hanimefendi,terbiye sana ugradimi!
Agzindan tükürükler saciliyor konustugun zaman:o
che_guevara 01.04.2008, 01:47 pardon
che_guevara 01.04.2008, 01:51 yazılarını küçük harfle yazarsan sevinirim.tabi hakaret etmiyorsan.
bence senden başka büyük yazıya itiraz edecek bir zihniyet daha olmaz diyordum varmış demekki neyse ben bu forumda yeni üyeyim ve büyük harf ile yazmanın yasak olduğunu bilmiyordum oda benim farkım olsun artık önemli olan fikirlerimi söylemem değilmi
ister küçük ister büyük harf ne fark ederki !!!! bunu hakaret sayan ilk insan :thumbdown
tosunoglu 01.04.2008, 01:56 öçalan tam bi pkk daha ötesi varmı milletin karısının kızınıın namusuna sulanan bebekleri masum çocukları öldüren öksüzlerin yetimlerin hakkını yiyen tam bi o.........çocuğu boşverin gitsin adammı konuşuyosunuz yaa
Su yaziya bakin altina imza atanlara bakin !!!
Ne kadar komik olmuslar yazik size bunlarda ALEVI FORUM UYESI vay
Vay ki ne vay!!!!
:sook:sook:sook
chatlakalper2 01.04.2008, 01:57 sen gitmiyormuydun?
Dün bu foruma gelmeyeceğim yazıyordun. Halbuki başka alevi sitelerinde de üyeliğin var.
che_guevara 01.04.2008, 01:59 öçalan tam bi pkk daha ötesi varmı milletin karısının kızınıın namusuna sulanan bebekleri masum çocukları öldüren öksüzlerin yetimlerin hakkını yiyen tam bi o.........çocuğu boşverin gitsin adammı konuşuyosunuz yaa
sayın gecce laf olsun diye konuşmayın lütfen insan gibi fikirlerinizi
ortaya koyun saçma sapan hakaretlerle ezbere konuşmayın
birşeyler koyun ortaya tartışalım konuşalım seni aydınlatalım
veya aydınlatsınlar. kim olursa olsun bu kadar tebiyesizce eleştiremezsiniz
öcalan veya başkası bu farketmez
yazdıklarını bir arkadaşına veya ailene okutabilecekmisin bunun çok merak
ediyorum lütfen cevaplayınız.:thumbdown
gecce0220 01.04.2008, 16:03 sayın gecce laf olsun diye konuşmayın lütfen insan gibi fikirlerinizi
ortaya koyun saçma sapan hakaretlerle ezbere konuşmayın
birşeyler koyun ortaya tartışalım konuşalım seni aydınlatalım
veya aydınlatsınlar. kim olursa olsun bu kadar tebiyesizce eleştiremezsiniz
öcalan veya başkası bu farketmez
yazdıklarını bir arkadaşına veya ailene okutabilecekmisin bunun çok merak
ediyorum lütfen cevaplayınız.:thumbdown
arkadaşım tebrikler kimi savunduğun ortada sen nesin kimin yanındasın çok merak ediyorum gerçi belli ama açıklada kimden olduğun belli olsun
gecce0220 01.04.2008, 16:11 Şimdi sayın gecce0220 ben size uyarı yapacam ve ön yargılı olacam. Çünkü heran terörist damgası yiyebilirim.
Bakın çıkın dışarda, arkadaşlarınız ile , Aileniz ile sohbet ederken küfürlü şekilde eleştirin. Ama Forumda üslubunuza dikkat edin. Forumu bir çok kişi ziyaret ediyor. Ve sizin gibi insanları görmek isteyeceklerini pek sanmıyorum. Bayan olarak cinsiyet seçilmiş ama neyse....
Kapatalım ozaman konuyu kimse yorum yapmasın. Ondan sonrada konular neden kapandı. Kaç tane adam gibi mesajınız var onu düşünüyorum. Bide konu konuşulmasın diyor.
Sadece küfür edecem diye yorum yapacaksanız. Hiç yapmayın.
Susun adam sansınlar.
susun adam sansınlarda ne demek sen benim şahsıma buranın üyesin ene hakla üstü kapalı hakaret edebiliyosun ben sadece öcalan için düşündüklerimi söyledim benim kaç tane adm gibi mesajım var bunu anlayanlar bilir sabit fikirliler değil o yüzden sayın piro kimi savunuyosun anlamıyorum ha küfürede gelince formlarda baya insanın kelimelerine şahitim biraz daha araştırırsan bulursun bide sormak istiyorum acaba bu sitenin yöneticisi olman sana hangi hakla bana bu şekilde hitap etmene olanak sağlıyo siz insanların fikirlerine önem vermiyosanız bu site içinde özgür düşünce sitesi demeyin kimi savunduğunuz gayet ortada
geygel60 01.04.2008, 17:23 Su yaziya bakin altina imza atanlara bakin !!!
Ne kadar komik olmuslar yazik size bunlarda ALEVI FORUM UYESI vay
Vay ki ne vay!!!!
:sook:sook:sook
Evet tosunoğlu altına imza atıyor vede teşekkür ediyorum sende açık yüreklilikle arkadaşın söylediklerini söyleyebiliyorsan sanada teşekkür edeyim.Bu ülkede halkları birbirine düşüren on binlerce insanın ölmesine vesile olan bölgedeki kürt vatandaşını ezip sömüren köylerinin boşalmasına vesile olan bölgeye istihdamı sürekli baltalayan silah uyuşturucu kaçakçılığını elinde bulunduran emperyalizme ve onun işbirlikçilerine çanak tutan biri için az bile söylemiş.
Yani bunları yapan biri için böyle düşündüğümüz zaman üyeliğimizle tersmi düşüyor o bölücüyü burda alkışlasaydık hoşuna giderdi herhalde yazından onu çıkarıyorum.
susun adam sansınlarda ne demek sen benim şahsıma buranın üyesin ene hakla üstü kapalı hakaret edebiliyosun ben sadece öcalan için düşündüklerimi söyledim benim kaç tane adm gibi mesajım var bunu anlayanlar bilir sabit fikirliler değil o yüzden sayın piro kimi savunuyosun anlamıyorum ha küfürede gelince formlarda baya insanın kelimelerine şahitim biraz daha araştırırsan bulursun bide sormak istiyorum acaba bu sitenin yöneticisi olman sana hangi hakla bana bu şekilde hitap etmene olanak sağlıyo siz insanların fikirlerine önem vermiyosanız bu site içinde özgür düşünce sitesi demeyin kimi savunduğunuz gayet ortada
Ben kimmiyim. Moderatör diyorsun. Forumun düzeni ile sorumluyum. Sana yorum yapma diyen oldumu. Senin gibileri okadar iyi tanımışım ki. Senin mesajını kırmızı ile işaretlediğim kısmına dün cevap vermişim.
Şimdi sayın gecce0220 ben size uyarı yapacam ve ön yargılı olacam. Çünkü heran terörist damgası yiyebilirim.
Bu kadar sığ düşünceler içinde olmanız beni şaşırtmadı. Küfür ederek nasıl bir düşüncenin sahibi olabilirsiniz. Şaşıyorum. Eğer bu yönde onayınızı alanlar var ise diyorum ki Herkes küfür ederek yorum yapsın.
Benim yöneticiliğimi eleştirebilecek seviyedeki en son insan sizsiniz. Bilmelisiniz ki Alevilere hakaret eden Bir Prof vardı. Ordaki topikdede aynı uygulamayı yapmıştım. ama bunları görmek tabiki objektif olmaktan kaynaklanıyor.
Ayrıca şunuda belirteyim sitedeki bazı arkadaşlar. Gerçeklere değilde İşine geldiklerine teşekkür etmişler.
Mesela...
boşverin gitsin adammı konuşuyosunuz yaa
Madem üyelerde seni destekledi. Oy çokluğu ile konuşmaya gerek olmayan bir topik olduğu beyan edilmiş. Ve Topik kilitlenmiştir.
İyi forumlar dilerim arkadaşlar. :wink:
|
|