Orijinalini görmek için tıklayınız : Güneydoğu'da çocuk olmak

Şirin Baba
30.03.2008, 18:11
Güneydoğu"da çocuk olmanın tarifsiz riskleri vardır.

Çocuksanız istismar edilmeye öncelikle en yakınlardan başlarsınız. Çalışmak bir biçimde para kazanmak akşam eve dönerken de en azından 5-6 ekmek alacak parayı kazanmış olmanız beklenir.

Güneydoğu"da çocuk olanların çok fazla eğlenceleri de yoktur.

Çocukca koşup eğlenecekleri heyecanlı oyunlar oynayacakları ne alan vardır, ne de imkan...

Bu yüzden Güneydoğu"da bir kitle gösterisi, miting, yürüyüş olduğun da çocukların koşarak katılacakları eğlence çıkmış demektir.

Büyük şehirlerde çocukların korkup kaçacakları olaylar, Güneydoğulu çocukların heyecan verici eğlence alanları haline geliverir.

Bunu anlamak için ancak çocuk olmak gerekir.

Büyükler onları anlamazlar.

Çok ciddiye alırlar.

Saraybosna kuşatması sırasında olduğu gibi...

Tepelere konuşlanmış snaypırlar (keskin nişancılar) iki sokak başı arasındaki boşluğu gözetlerlerdi. O aradan kim geçerse, uzun namlulu dürbünlüleriyle mermiyi yapıştırlardı.

Büyükler için bu korku geçidi, Boşnak çocuklar için bir oyun alanıydı. Saraybosnalı ufaklıklar, hem birbirleriyle yarışmak hem de Sırp nişancıları sinir etmek için, o ölüm aralığından koşarak geçerler, sonra tekrar geri dönerlerdi.

Heyecan verici bu ölüm oyunundan aile büyüklerinin haberi olmazdı. Ta ki, oyunu kaybedene kadar!..

Çocukları çok ciddiye alan bazı Sırp nişancılar onların oyunlarına “büyük ciddiyetiyle” katılır, iki köşe arasını koşarak geçen bir çocuğa mermiyi yapıştırıdı. Anne ve baba o zaman öğrenirdi çocuğunun ölümle dans etme oyunu oynadığı.

Güneydoğulu çocuklar da aynı Boşnak yaşıtları gibi eğleniyorlar. Her gösteri de en önde yer alıyorlar. Yüzlerini örtüyorlar, flama taşıyorlar, pankant açıyorlar, koşuyorlar, kaçıyorlar...

Bazen de kaçamıyorlar.

Cizre"de panzer altında kalıyorlar.

Hakkari"de “polis amcalarına” yakalanıyorlar. Onları ciddiye alan büyükler, bölgedeki büyük oyunların gerektirdiği gibi davranıyorlar. Kollarını eklemlerinden oynatacak kadar kıvırıyorlar. Onların oyun oynadıklarına bakmıyorlar, çok ciddiye alıyorlar.

Güneydoğlu çocuklar, Saraybosna"daki arkanlarının akıbetlerine uğruyorlar.

Güneydoğu"da her şey çok zor.

En zoru ise Güneydoğu"da çocuk olmak!

Nazım Alpman
------------------------------------------------------------------------
Aslında bizim buralarda güneydoğuda olduğu gibi gösterilere koşan değil kaçan çocuklar var.Bir anımda var hatta,Mustafa Kemal mahellesinde geçen sene bir gösteri yapılıyor ve biz ailecek yolda onlarla karşılaşıyoruz .Oğlum baba hemen kaçalım burdan,ben eve gitmek istiyorum dedi.Biz ziyaretimizi gerçekleştiremeden uzaklaştık ordan.
Çünkü oğlumun eğlenmek için daha başka şeyleri vardı evinde ve çevresinde.
Ya güneydoğudaki çocuk,ya onun eğlenebileceği bir evi ve çevresi var mıydı?
Birlikte bir göz atalım isterseniz.
Ben çok seçme şansı olmayan o çocukların yönlendirme olsada olmasada oyun gözüyle bile o çatışmalarda olacaklarını sanıyorum üzülerek...
Ya siz?..

saygılarımla

şirin baba

PoyrazıM_24
30.03.2008, 18:41
sefer abi çok güzel bi konuya değinmişsin...şimdi herşeyin başı eğitim diyoruz acaba bi gerekli eğitimi o çocuklara verebiliyomuyuz...dikkat edilirse devlet okullarında okuyan çocukalrla kolajleri de okuyanları karşılaştırırsak kim şanslı ap açık ortada aynı sorularla karşılaşyor öss de...neysee konuyu dağıtmıyayım anlıyacağınız en başta eğitimin olması gerektiğini düşünüyorum..ama bu eğitimi veirirken de onlara ileride iş imkanı sağlamanızda gerekiyo aksi takdirde bu çocukların ileri için akıbeti belli olmaz... eğitim dedik eğitim sadece okuldaverilen ders kitaplarının arasına sıkıştırılmış konular değildir...eğitim hayatın her alanında mevcuttur...bunların içine anne baba ve çevreside girmektedir..

size askerde başıma gelen bi olayı anlatmak istiyorum.. dışardan yaşları 8 iele 12 yaşları arasında değişen bi grup çocuk tel örgünün önüne kadar gelip bizlere yaşasın apo burası ........ burdan çıkış yok... elbet bir gün sıra sizede gelecek ve buna benzer bir çok ağır tahrikte bulunuldu...ve bunu o yaştaki çocukların içidnen geldiği için yaptığını zannetmiyorum.. evde ailesi konuşurken yada çevresindekilere bakıp görüp uygulamıştır...evet onlar çocuklar ama onların başındakiler çocuk değil ve o çocukları kullanarak bu ülkeye zarar vermek istemeleri affedilemez bi konu... şunu diyebilrim çocuk her yaşta çocuktur biraz sağ duyulu olmamız gerekir bu konuda ama tekrar söylüyorum;

çocukların arkasından bişey çevirmeye çalışanlar aciz insanlardır ve benim onlara hiç bi şekilde saygım olamaz..elbetteki cezalarıda varsa bu kişilerin çekmesi gereklidir....

çocuklar konusunda biraz daha sağduyu diyorum...

sevilay er
30.03.2008, 19:25
şirin baba öncelikle böyle güzel bir konu açtıgınız için sizi taktir ediyorum türkiyenin çok acıyan kanayan yaralarından biride budur genç beyinlerin kafaları yıkanıyor o gencecik eller kalem tutacakken silah sopa tutuyor bunu yapan ailelerine yazıklar olsun diyorum hangi aile evladını göz göre göre bataga sürüklemek ister kahretsinki bu aileler evlatlarnın sokaga ateşe atmaktalar inandıkları bir hiç ugruna genç beyinler yıkanmasın genç eller kalem tutsun silah yerine anneler babalar hiç ugruna evlatlarınızı harcatmayın sevgiden yoksun bırakmayın sevlatlarınızı ilgilenin onlarla en çokta sevginizi şevkatinizi esirgemeyin kendi canınızdan kanınzdan onlarla herzaman arkadaş olun yanlış yollara sapmasına izin vermeyin kardeşlik barış ve sevgiyle...

Şirin Baba
30.03.2008, 19:53
şirin baba öncelikle böyle güzel bir konu açtıgınız için sizi taktir ediyorum türkiyenin çok acıyan kanayan yaralarından biride budur genç beyinlerin kafaları yıkanıyor o gencecik eller kalem tutacakken silah sopa tutuyor bunu yapan ailelerine yazıklar olsun diyorum hangi aile evladını göz göre göre bataga sürüklemek ister kahretsinki bu aileler evlatlarnın sokaga ateşe atmaktalar inandıkları bir hiç ugruna genç beyinler yıkanmasın genç eller kalem tutsun silah yerine anneler babalar hiç ugruna evlatlarınızı harcatmayın sevgiden yoksun bırakmayın sevlatlarınızı ilgilenin onlarla en çokta sevginizi şevkatinizi esirgemeyin kendi canınızdan kanınzdan onlarla herzaman arkadaş olun yanlış yollara sapmasına izin vermeyin kardeşlik barış ve sevgiyle...

Burda bu çocukları bazen aile bazense düzen kullanıyor işte.
Aile çocuğunun bazen başına birşey gelmedende anlamıyor onun sokakta hangi çetrefilli oyunun içinde oldlduğunun.
Çocukları kandırabilmek en kolay şes bir şekerle tecavüz edilen onlar,1ytl'ye eline bayrak verip yürütülebilen onlar,silahıda verebilirsin eline vicdanın hiç yoksa katil bile yapabilirsin onlardan.....
Ne acılar yaşatabilirsin bedavaya bir çocuk kandırıp.
Çocuklarımıza kalem tutmayı,kendi yaşıtlarıyla öğretici oyunlar oynamayı öğretmeliyiz.
Aileler,siz anarşist bir tutum içinde olsanız bile çocuğunuzun o erken yaşta,o yaşama oyunla bakan gözlerine kendi karanlığınızı işlemeyin lütfen.
Doğru olsa bile yaptığınız can vermekle sonlanacaksa eyleminiz,uzak tutun çocuklarınızı.Hem onların o nazik bedenlerini süngüye hedef yapıp,hemde onlar için savaştığınızı söylemzsiniz.Bu bir koca yalandır...
Çocuklara sevgiyi aşılayın.Yüreklerine nifak tohumları sokmayalım.
Mücadelenizde kalkan yapamazsınız.Çocuklarınız içinse mücadeleniz,ilk önce onları korumalısınz.Onların önünde siper olmalısınız..

Bırakın çocuklar uzun eşek,yakantop ve körebe oynasınlar aralarında.Siz koca adamların çirkef savaşında figüran kalmasınlar asla...

saygılarımla

Bakır
30.03.2008, 20:28
çocuk olmak sadece güneydoğuda zor değildir.

çocuk olmak; ister bir kent merkezinin gökdelenlerine bakan varoşlarda olsun isterse askeri kışlaya bakan bir dağ mezrasında olsun!sömürünün ve talanın olduğu her tarafda zordur!

yaser arafatın dediği gibi...generaliz!!

ecolis
30.03.2008, 20:58
sirin baba;tabiki herseyi devlete polise yikip kendini siyirmak durust bir davranis deyildir.
herzaman bir seylerden sikayet etmek mazlum goruntusu cizip isyan etmek halki galeyana getirmek te kimsenin yararina deyildir.hele hele cocuklari irkci ve dinci cikarlar ugruna tetikci ve siyasal cikarlar ugruna provakator olarak kullanmaya kimsenin hakki yoktur.
ama turkiyede bir gercek varki hersey gunluk gulistanlik deyil.daga cikan varsa onu cikaran vardir,devleti protesto eden varsa onu bu hale dusurenler vardir ve dolayisiyla sokakta devrimcilik oynayan cocuklar varsa onlari basi bos issiz okulsuz devletsiz birakanlar vardir.
herhangi bir olayi en iyi onu yasayan anlatabilir.cogunuz bilirsiniz ben hatayliyim, 92-93 yili sanirim babamin isi gereyi mardinde bulundugun sirada bende komsumuzun cocuklari hamit ve faysal ile uc tekerlekli motorla biraz gezmeye ciktik.eylendik dondurma yedik sigara ictik falan. eve donuyoruz,kiziltepenin ana caddesinde gece 8 civari tam hatirlayamiyorum karsidan bir panzer yolu ortalamis uzunlari yakmis geliyor.mahmut araca uzunlari kapatmasi icin selektor yapti.panzer delirmis gibi uzerimize yurudu mahmut kacacak yer bulamayinca duvara dogru surdu ve durdu.panzer bizi duvarda sıkıstırdı.cok korktuk ne oldu anlayamadik projektor giozlerimizi dilkilmis bisey goremiyoruz.biri bagiriyor delimisiniz lan.
sonra polisin biri komsumuz cikti beni tanidi.tabi ben boyle durumlara alisik olmadigim icin kimliyimi cikarmak istedim.mahmut bana ''birak ne yapiyorsun'' dedi.neyse polis komsumuz bizi birakti.sonra mahmut bana kimliyini cikarirken seni yalnis anlayabilirler dedi.
ben orda yasamis biri olarak ora insaninin piskolojisini bilirim.ve biliyorumki mahmut dogacak coguguna polis hakkinda hicte iyi seyler oyretmeyecek.
cocuklarinda,kendimden bilirim, ergenlik donemleri en isyankar ve asi olduklari donemdir.ve herhangi bir kiskirtmayla hemen galayana gelebilirler.eminim cogunuz ergenliyinizde devrimcilik oynamissinizdir.ama buyuyunce devrimciliyin hicte cocuklugumuzdaki gibi olmadigini oyrenmisizdir.
gecenlerde tv kanallarinda okul siralarina vurarak pep yapan cocuklari hepiniz gormusunuzdur.simdi o cocuklarin bilgisayari var muzik odalari var ve onlara guvenen bir turkiyesi var.sizce bu cocuklardan sokaga cikip lastik yakmasi ve polise tas atmasi beklenirmi?kesinlikle hayir.
bir ara ilcemde kulagimin cekilmek istenmesi sebebi, turkiyede polis teskilatinda yeteri sayida kurt vatandasimizin olmadigini paltalkta soylememdi sanirim.eyer kurt vatandaslarimiz polisliye sicak bakmiyorsa bunun sebebleri gozden gecirilmeli kanisindayim.devletin her kademesinde bir esitlik olmadigi surece bir tarafin diyer tarafi baski altinda tutmasi ve dogal olarak etki tepki meseleside olagan olacaktir.
saygilarimla

-------------------------------------------------------------------

ihbarlar birer sansar bir telefondan bir (pardon topiye:devil2:) atlar

Kara Davut
30.03.2008, 21:09
çocukluğumu hatırladım şirin baba.eline sağlık.80 darbesinden önce bizde oyunlar oynardık silahların gölgesinde.bizde giderdik afişler yapıştırmaya.abilerimizle duvarlara yazı yazmaya.o zaman çocuktuk,anlamıyorduk.Babamdan bir ton sopa yemiştim bu yüzden.Allah'tanki, bir bela gelmedi başımıza.hepsi bir maceraydı.macera batıda bitti,doğunun çocuğu için devam ediyor.keşke onlara da birileri,bu maceranıın kötü bitebileceğini anlatsa.sevgi ve selamlar..

Şirin Baba
30.03.2008, 21:19
Çocuklarımızı tabiki sessiz vatandaşlar olsun diye büyütmeyeceğiz.Donanımlı birer genç ve kendi fikirleri oturunca hakkını aramayı ve savunmayı bilen yürekli insanlar olacaklar ama şimdi değil.Şimdi onlara sevgi vermeliyiz ve insan olmanın kudretini aktarmalıyız.
Mücadele edecekler zaten,ama şimdi değil,onlar daha çocuk,onları biz kollayıp biz savunacağız.Savurup silahın dipçiğine yapıştırmayacağız onları.

Çocuğumu ben sokağa çıktığında nerde ,kiminle olduğunu bilmeliyim.Elindeki oyuncağın ne olduğunuda,ne oynadığınıda bilmeliyim.
Karanlığa teslim etmeyelim bu filizlerimizi.Onlar yeşil ve taze kalsınlar,insan kalsınlarki;fırsatları olduğunda karşısındakinede insanca tavır almasını bilsinler..
Ya bırakın yakalarını,çelik çomak oynasın onlar,yazık etmeyin,kırılmasın içimizdeki çocuklar..

Özellikle anneler atmayın çocuklarınızı ateşin içine.Dumanında zehirlenmesinler.Gün görmeli onlar,güneşli ve güzel günler görmeli onlar.Bunun içinde polisin jandarmanın karşısında elinde taşla durmasın onlar.

Bütün kabahat düzenin ,bütün kabahat güneydoğunun fakirliği değil arkadaşlar.Anne ve babaların çocuklarına gösterdikleri şevkat,hanii o nerede?

Onlar her şeyi oyun biliyor ve büyümüyorlar hiç ve aynı oyunun içinde tükeniyorlar,yüreğiniz sızlıyor mu hiç?
Günlerce sokakta unuttuğunuz çocuklarınız ağlıyor anneler,kalkın ellerinden tutun çocuklarınızın,daha çok ihtiyaçları var size.Daha göğsünüzden emdikleri süt kokuyor o sabi
lerin ağzında.Biber gazıyla kirletmesin ağızlarındaki tat.

saygılarımla

şirin baba

kreşmir
30.03.2008, 21:30
çocukların kullanılmadığı ve inciltilmediği bir dünya ya.......

burada suç sahipsiz bırakan devletin........ve bu yavruları kullanan güç odaklarınındır.....

ne ekersek onu biçeriz......adam akıllı devlet ol adam akıllı birey yetiştiresin.....yoksa bu çocukları kullanacak çok kişi bulunur.....

kara davut o zamanlar ne anlamadın bilmiyorum ama bu günkü pkk yi o gün kü devrimci mücadele ile karıştırma.......

ecolis
30.03.2008, 21:36
Bütün kabahat düzenin ,bütün kabahat güneydoğunun fakirliği değil arkadaşlar.Anne ve babaların çocuklarına gösterdikleri şevkat,hanii o nerede?
sirin
sirin baba guzel abim dedim herseyi devlete yikmak olmaz diye.ama gorunen koy kilavuz istemez.hakkari,van,mardin--istanbul,izmir,ankara kiyaslayin.hangi sehirdeki anne daha eyitimlidir ve cocuklarina dogru sevgi vermesini bilir.sevgi vermek evet sevgi vermek eyitimle olur.banada annem sevgi verdi ama bilicsiz.ben cocuklarima dogru bicimde sevgi vermeye calisiyorum.onlari dogru bicimde eyitmeye calisiyorum.
herseyin basi eyitim.insan saygi gostermeyi bile eytimle oyreniyor.bu duygular dogustan gelen hisler deyildir.guneydogu halki geleneklerine goreneklerine bagli insanlardir.bunlarin dogru veya yalnis olanini ancak eyitimli vatandaslarimiz ayirt edebiliyor.
devletin gorevide eyitimsiz halki bati seviyesine cikarmaya calismak omalidir.

saygilarimla

Şirin Baba
30.03.2008, 21:42
çocukların kullanılmadığı ve inciltilmediği bir dünya ya.......

burada suç sahipsiz bırakan devletin........ve bu yavruları kullanan güç odaklarınındır.....

ne ekersek onu biçeriz......adam akıllı devlet ol adam akıllı birey yetiştiresin.....yoksa bu çocukları kullanacak çok kişi bulunur.....

kara davut o zamanlar ne anlamadın bilmiyorum ama bu günkü pkk yi o gün kü devrimci mücadele ile karıştırma.......

Tamam,devlet iyi yönetilmiyor.İktidarlar çıkarlar üzerine kuruluyor ve yöreler ayrımcılık görüyor.
Ama ,benim derdim bunu bu büyük derdi o çocukların sırtına yük yapmaya çalışanlara dur diyebilmektir.Çocukların kalkanlığında bağıran adamlara benim serzenişim.
Çocuklara özgürlük için o çocukları ateşe atanların bu Devletten daha çok günahı yok mu sencede,sevgili Kreşmir?
Olayın gerçekten acı bir sonucu var,ve bu sonucta çocuklara çıkan hesap yetişkinkerden çok daha kabarık.O küçük bedenlerine ağır suçlar,ağır yükler yüklememizi hiçbirşekilde haklı göremem...

kreşmir
30.03.2008, 21:48
sayın şirin baba......

ben az öncede belirttim sanırım o kısmı anlaşılamadı.....ben devlet çocukları önemsemez ise çıkar çevreleri tarafından kullanılır diye belirttim......

burda bahsettiğim sizinde bahsettiğiniz örgüt ve onların doğrultularıdır........

asla ve asla bu çocukları kendilerine çıkar edecek kişilere prim vermeyelim........

saygılarımla......

ama öncelikli olarak devletin bir politika hatası olduğunu düşünüyorum.....sonrası zaten pislik........

ecolis
31.03.2008, 02:06
Tamam,devlet iyi yönetilmiyor.İktidarlar çıkarlar üzerine kuruluyor ve yöreler ayrımcılık görüyor.
Ama ,benim derdim bunu bu büyük derdi o çocukların sırtına yük yapmaya çalışanlara dur diyebilmektir.Çocukların kalkanlığında bağıran adamlara benim serzenişim.
Çocuklara özgürlük için o çocukları ateşe atanların bu Devletten daha çok günahı yok mu sencede,sevgili Kreşmir?
Olayın gerçekten acı bir sonucu var,ve bu sonucta çocuklara çıkan hesap yetişkinkerden çok daha kabarık.O küçük bedenlerine ağır suçlar,ağır yükler yüklememizi hiçbirşekilde haklı göremem...

sonuc olarak cok onemli bir konuya deyindin sirin baba.emeyine saglik.umarim cocuklarimiz tum dunya cocuklari guzel gunler gorurler.fakir olsun ac olsun ama kardesler kavga etmesin.
saygilarimla.

onur melis
31.03.2008, 10:26
sefer abi çok güzel bir konuya deyinmişşsin ama sadece günedoguda deyil tüm dünyada çocuk olmak zordur

Serhatlı
31.03.2008, 13:58
Selam

Güzel vede güncel bir konu olmuş üretilen tezler bir yerde doğru olabilir belki oyun sananlar vardır ama bunun dışında bazı şeyler de vardır gibime gelıyor bende kendi açımdan anlıyorum o çocukları nasıl bir durumdalar kendimce farkındayım...

orda çocuk olmak zor ama birde şu var doğulu olmak çocuk olsanda başlı başına zor çocukken bize türk üm de sana para verecem derlerdi kürdüm dersen bi karış surat eğer ki türk ün kürdüyum dersen ooo gelsin harçlıklar bunu en faşistler yapardı ego tatmini olsa gerek zor ve yasaklı dönemlerde aileden baskıda cabası suus gorro kere du serimi dişeviti(sus eşekoğlu başımızı yakacan) böle geçer çocukluk ekseri zaten bebeyken bir şeye benzemezsin eğerki doğuluysan yüz metreden senin esmer olduğun belli olur yanına almazlar veyahut kara böcuksündür sen üstun ırk çocukları için veya allahın kürt üsündür aileden öğrenmişdir kendi üretmemişdir bu çocuklar üzüm üzüme baka baka hesabı...
orda oraya giden o çocuklar içinde asi akrabaları olanlar vardır belkide ondandır orda olmaları kendi anne babasına dedesine baskı zülüm den başkasını reva görmeyenlerden bir öc olma gibide olabilir bir çocuk için veyahut yeni bir oyunda.....

gerçekten zorda olan bir halkın çocuğu olmak zor ister doğuda ister batıda heryerde aynı

Konu için tekrar teşekkür

Amedli
31.03.2008, 14:18
Tüm dünyada cocuk olmak zordur ama Güneydoguda cocuk olmakbir baska zordur...

Canan1
31.03.2008, 17:55
selam

Konu icin ilk önce tesekkürler.....

Dünyada cocuk olmak ve cocuk gibi yasamak zordur...helede doguda....
aclik ve esit haklar olmayan bölgede insan gibi yasamaya engel olan nedenler, issizlik, aclik, egitim, doktor. .....saglik ocaklari uzak, yada hic yok..herseyden geri birakilmis bir bölge ordaki cocuklar var karsimizda....sartlar cok farkli ve batidaki cocuklarlan karsilastirilimaz...
önyargisiz yasamak sizce münkünmü? yani dogudan batiya göc edenlere ne gözlen acaba bakiliyor? dogudan Istanbula gelen cocuklara nasil yaklasiliyor? esmer oldugu icin dislanmamali...
Herkez kendi vicdanina sarilip ve gercekten degisim saglamali....doguya yatirim ve yardim sunmali...insanlar yoksul birakilmamali....
Ailerler sucluymus diye okudum: Aileler suclu degildir, suclu olan baskalaridir..

saygilarimla

rozerin62
31.03.2008, 22:29
Severek dinlediğim hemşerim Diyarın son albümüyle ilgili yapılan bir röportajı aklımdan çıkmıyor.Onu sizinle paylaşmak istiyorum neden derseniz eğer Bu albüm Yani Oxır Be Uğur(uğurlar olsun Uğur) Uğur Kaymaz için yazılmış. Bir parçanın albüme ismini vermesi güneydoğulu çocuklardan sadece bir tanesinin öyküsü Uğur şahsında uğurların öyküsü.

- İstersen biraz Uğur üzerine konuşalım önce…

- Çok acı bir şey. Ben albümü Uğur’un anısına yaptım. 12 yaşındaki bir çocuğu terörist gösterip, onun yüreğine 13 tane kurşun sıkmak, tabi daha önce de büyük üzücü olaylar olmuştu, ama yakın tarihimizde babasıyla birlikte yapılmış en acı olay. Utanmadan da bütün faillerini mükafatlandırdılar. Ancak böyle bir sistem böyle bir durumun içinden çıkabilir, bu kadar gaflet, acımasız, utanç verici bir davranışta bulunabilir. Bu beni çok incitti. Çok çocuklarımızı öldürdüler . Uğur, simgesel bir durumda. Ve ben albümümü daha baharında olan, daha yaşamını yaşamamış, oyun oynayan, oyunları bile daha tamamlamayan çocuklarımızın anısına yaptım. Bizim çocukların oyunları bile yarıda kaldı, o çocukların anısına yaptım.

Burası çok etkileyici yani gerçekten bir bakıyorumki bazı çocuklar var evi oyuncakçı dükkanı gibi halada beğenmiyor birde doğudaki çocuklara bakıyorum tabi Türkiyenin diğer yerleşim yerlerindeki fakir çocuklara bakıyorum bir lastik topla dünyalar onların oluyor bir ayakkabıyla idare ediyorlar kimisinin ayakkabısı bile yok terlikle okula gidiyor.

Okuldan dönüyor hayvanlarının başına gidiyor yada tarlaya tapana.Okula gitmek için ne yollar aşıyorlar yağmur çamur elbiseler ince ve daha sayamayacağım nice durum:crying: çocuklar bizim geleceğimiz her ne olursa olsun onlara şevkatle yaklaşmak insanlık görevidir.Bence bir çocuğa yaklaşımı o insanın karakterini ortaya koyar.

kreşmir
31.03.2008, 22:33
kimi çocuklara ne yazık ki seçme hakkı bile verilmiyor.....

ve uğur un katilleri yargılandıkları davadan 12 yaşında bir teröristi öldürdükleri için beraat ettiler....yazık 12 yaşında ki bir çocuk o daha......

kurşun değil sevgi ister bedeni.....

yargısız infaz değil vatandaş olmak ister.....

Şirin Baba
31.03.2008, 22:50
Ben 38 yaşındayım.Uzağa gitmeme gerek yok,kendi oyuncaklarım hep çamurdan,tahtadan,yaz ortasından sonra şeker pancarındandı.Benim lastik ayakkabılarım,benim elbiselerimde hep yırtık yada esksiydi,ebilerden kalan.Çikolatayı bende tatmadım,Tokatın yemyeşillik içinde bir ova köyünde.Şehirden birimi geldi bir şekerde biz kaparız diye kapısına üşüşmedkmi.
Televizyon ben 13-14 yaşlarındayken tanıdım.Bir kaç evde vardı ve köy akşamları o bir kaç evde toplanırdı.Vizonteledeki karınacaları bizde izlerdik saatlerce...
Diyeceksin boşver onları,bu zamana bak.Bu zamana baktığımda Global dünyanın,serbest piyasanın ve mecburi şehirleşmenin etkisiyle şehirli ve düzenin ayakları olmak zorunda kaldık.
Devlet okullarında bizim çocuklarımız,bizde ağlıyoruz ki neden özel sınıflarda ders almıyor çocuğumuz.Playstation denen şeyi niye alamıyoruz oğlumuza ..
Maalesef serbest piyasamı,yoksa emperyalizm midir,bizi ve çocuklarımızı tatminsiz yapan..

garip bir yazı oldu ama,elimizde ne varsa bir fazlasına ulaşmak istiyoruz.Yada onda var bende niye yok.

Bu doyumsuzluk,bu tatminsizlik bizi bazen köredebiliyor.

Çocuklara biz burda daha iyi oyuncaklar almanın derdindeyiz.Doğudaki çocukların,seçme şansı hiç yok.Ama,ben diyorumki halada,çocukların sokakta silahın namlusuna burunlarını sokmayalım.Onları hedef tahtası yapmayalım....

Bu ülkede doğuda şeyh,Devletin başında başbakan üreyin kadınlar,üreyin diye bağırıyor ve kimse demiyorki ya bu kadar çocuğa oyuncak yetişir mi diyen yok!!!

Herkesin bir günahı var bu işte.Ama herşeyi başkalarına bağlamayalım,ailerde üremek konusunda kısıtlasın kendilerini.Yanlış anlamayın dostlar,soyumuz tükenir,biteriz laflarını boşverin,böyle çoğalarak,telef ettiğimiz filizleri toprağın altına gömmek dahamı tükenilmez yapar bizi!!!

Aileler,lütfen çocuklarınıza sevebilecekleri oyunlar öğretin.Ve onlar ellerine pimi çekilmiş bombalar almasınlar....
Devletin yöneticileri ve eğitim gönüllüleri göstermelik değil,adam gibi önlemler alın ve o çocuklar güzel geleceğimizin birer parçası olsunlar...

saygılarımla

özcan1
31.03.2008, 22:51
Cocuklar olmazsa insanlik olmaz
bu nine askere giden cocuklarina, torunlarina ne diyecek?
irkciligin oldugu yerde zulüm, iskence, ve zindan vardir.
Doguya fabrikalarmi kurulduda bu insanlar calismadi.
Dogudaki cocuklar,Ekmek ister,eyitim ister, yol ister, suyu Allah veriyor.
batiya milyarlarca dolarlik yapilan yatirimin %5 bölümü doguya gitse dogu cocuklarin yüzleri gülecek.
Bende sizlere benim olayimi anlatacagim müsaade ederseniz.
9 kardes 3 odali evde büyüdük. Ailenin en kücüyü benim 1958 dogumluyum.
okuma hakkim elimden alindi ben hatayliyim ve Arap alevisi oldugum icin. nasilmi? dayak yiyerek.... yurt disinda okudum imkanlarim var diye...
Büyük oglum 3 smestir sonra savci olacak.... nasilmi benim okutma imkanim var diye... birde nineyi okuyalim.... sizlere saygi duyuyorum arkadaslar hakkimda ne isterseniz düsünün saygim var.

ADİL HARMANCI, DENİZLİ (DİHA) - Ağrı'nın Diyadin İlçesi'nden göç ettiği Denizli'de oturan Cevahir Yaşlı (85) isimli kadın, çapa işinde çalıştığı ilk günlerde kendisine 'pis Kürt' denildiği için yıllardır Türkçe konuşmuyor. Kendisine 'pis Kürt' denilmesinden büyük üzüntü duyduğunu belirten Yaşlı, "Bu davranış beni Türk kadınından kopardı. 26 yıldır da onlardan uzağım, dillerini de konuşmak istemiyorum" dedi.

85 yaşındaki Cevahir Yaşlı, 1980 yılında daha iyi bir yaşam için çocuklarıyla birlikte Denizli'ye göç etti. Yaşlı, kadınlarla birlikte pamuk tarlalarında 10 yıl boyunca çapa işinde çalışırken, çocukları da inşaat işlerinde çalıştı ve hamallık yaptı. İlk başta kirada kalan Cevahir Yaşlı ve çocukları, daha sonra biriktirdikleri parayla bir ev satın aldı. İyi bir yaşam umuduyla yola çıktıkları Denizli'de insanlardan bekledikleri yakınlığı göremeyen Cevahir Yaşlı, çok mutsuz olduğunu ve bir an önce memleketi Diyadin'e dönmek estidiğini söylüyor.

'Bize 'pis Kürt' dediler'

Cevahir Yaşlı'nın Denizli'de kaldığı süre içinde canını en çok sıkan durum kimliğine hakaret edilmesi olmuş. Türk asıllı kadınlarla pamuk tarlasına çapaya gittiği daha ilk gün, bir kadının kendisine 'pis Kürt' diye hitap ettiğini belirten Yaşlı, "Birlikte çapaya gidiyorduk. Tarla sahipleri bizi arabalara bindirip götürüyorlardı. Onlara iyi davranılıyordu, ama bizi bazen araçlardan aşağı atıyorlardı. Daha ilk gün bir kadın bana 'pis Kürt' dedi. O gün bugündür Türkçe konuşmuyorum. İnat ettim konuşmuyorum. Bu davranış beni Türk kadınından da kopardı. 26 yıldır komşu olduğumuz halde onlardan uzağım, dillerini de konuşmak istemiyorum. Onlar da memleketimize geliyor, Ağrı'ya geliyor. Biz hiç birgün onlara 'pis Türk' dedik mi?" diye konuştu.

'Hep kendimi yabancı hissediyorum'

26 yıldır Denizli'de yaşamasına rağmen kendisini halen yabancı hissettiğini belirten Yaşlı, "26 yıldır buradayım, 26 yıl daha kalsam burası bana memleket olmayacak. Kürtlere iyi gözle bakılmıyor. Aramızda bir soğukluk her zaman var. Bu yüzden hep kendimi yabancı hissediyorum. Ne yapsak olmuyor. Herhalde artık Diyadin'e döneceğim. Orada kızlarım var. Burdaki çocuklarım gelmese de ben seneye Diyadin'e döneceğim" diye konuştu.

'Benim de oğlum asker sizin de'

Cevahir Yaşlı, Türk annelere çağrıda bulunarak, şunları söyledi: "Benim de oğlum asker sizin de. Bu savaşı anneler bitirebilir, çözümü anneler başarabilir. Ama yapmıyorlar. Artık bizleri inkar etmekten vazgeçmeliler. Kürtlerin de onlar kadar hakları var. Ben her türlü zorluklara rağmen kendi anadilimi unutmuyorsam, demek ki zorla dil unutturulmaz. Benim komşum bana 'pis Kürt' diyorsa demek ki aramızda bir sorun var. Yıllardır bu sorun hala sürüyorsa suçlu ben miyim? Ama biz haklıyız, biz kazanacağız. Burda bağımsız aday vardı, bana onun Kürt olduğunu söylediler, oyumu ona verdim. İnşallah Meclis bu sorunu çözer, çocuklarımız da artık ölmez"
------------------------------------------
Haber: dengemamoste.com dan alımıştır.
http://faizcebiroglu.blogspot.com/2008/03/pis-krt-szne-kzd-26-yldr-trke-konumuyor.html
------------------------------------------