Orijinalini görmek için tıklayınız : Alevimi, Bektasimi?

AleviBektas77
04.04.2008, 18:27
Merhaba dedemler Sivas Kangal'dan geliyor.

Alevi'mi, Bektasi'mi oldugumu bilmek istiyorum. Biliyorum et tirnakdan ayrilmaz, ama ginede bir arastirma yapiyorum. Duyduma göre Sivas'daki alevilerin cogu Bektasi

Alevimen
04.04.2008, 18:44
İyide Alevi mi Bektaşi mi? Yemek tarifi istercesine bir soru deyildir hemen bir cevap verelim.. yani bunu dedenlere sorsan daha iyi olur diye düşünüyorum.
Sivas'dan geldiklerine göre ilk öncelikle Türkçe dışında başka bir ana dilleri olduğunu araştırman gerekiyor ve eskiden kalma aşiretlik var mıdır diye... Bu iki soruya evet cevabı alırsan kökenleri anadolu alevisi olabilir. Ama unutmaki alevi den bektaşi olur, bektaşi den alevi olunmuyor (tarih, dil, soy bağlamları nedeniyle).

CaNCa
04.04.2008, 19:42
Nusayri (arap alevileri) dışında anadolu alevilerinin tamamı bektaşidir. Yani alevilikle, bektaşilik iki ayrı alternatif inanç değildir, ikisi bir arada da olabilir. Hatta anadoluda bir çok açıdan alevilikle bektaşilik bir bütün olarak algılanır.

AleviBektas77
04.04.2008, 19:54
Merhaba,

bizim köyde kurumanci ve türkce konusurlar, ama dedem hep türk oldugumuzu ve horosan'dan geldiymizi söylerdi. Kürtce'ye etrafdaki kürt köylerden öyrenmisler bizimkiler. Anne tarafim hic kürtce bilmez. Iki tarafda'da Aşiretlik yok. Genel olarak Veli isimi cok var bizim ailede. cok eskiden baska köyden sakali dedeler gelirmis bizim köyümüze yildiz fala bakmak icin.

Alevimen
05.04.2008, 00:40
Nusayri (arap alevileri) dışında anadolu alevilerinin tamamı bektaşidir. Yani alevilikle, bektaşilik iki ayrı alternatif inanç değildir, ikisi bir arada da olabilir. Hatta anadoluda bir çok açıdan alevilikle bektaşilik bir bütün olarak algılanır.
Dostum anadolu alevilerin tamamen bektaşi olmalarına nasıl bir kanıt getiriyorsun açıkcası merak ediyorum?
Alevilik Bektaşiliğin benzerlikleri olsada ayrı yollardır hele son yazdığım yani bektaşilik islam tarikatı olduğunu tüm bilim adamları ve toplum kabul etmekdedir. Aynısını Alevilik için söyleyebilir misin?
Bektaşilikde baba dan nasip (destur) alarak bektaşiliği benimseme şansın oluyor fakat alevilikde bu mümkün müdür?
Bir sünni bektaşiliği seçebilir ama alevi olabilir mi? Bu mümkün deyildir.
Benzerlikler elbette vardır, dua ve ibadet şekli aynıdır yani Cem dir.
Bektaşilikde semah da vardır, alevilikde olduğu gibi. Hacı Bektaş Veli nin yesevi derviş kimliğine sahip olduğunu yazanlar vardır, buna göre bektaşiliğin tasavvuf tarikatı olduğu kanıtlanmış gibidir. Ama alevilikde sadece mistik mi vardır? Hayır!
Alevi toplumunda kurallar vardır, 4 kapı 40 makam vardır.

Bana göre Bektaşilik bir yaşam felsefesidir. Alevilik ise bir inanç sistemi.

Merhaba,

bizim köyde kurumanci ve türkce konusurlar, ama dedem hep türk oldugumuzu ve horosan'dan geldiymizi söylerdi. Kürtce'ye etrafdaki kürt köylerden öyrenmisler bizimkiler. Anne tarafim hic kürtce bilmez. Iki tarafda'da Aşiretlik yok. Genel olarak Veli isimi cok var bizim ailede. cok eskiden baska köyden sakali dedeler gelirmis bizim köyümüze yildiz fala bakmak icin.
Horosan da çok etnik gruplar yaşadı yani tarihi çok renkli ama bir sıralama yapmak gerekiyorsa iran dilleri konuşan etnik gruplar liste başı olurlar yani kırmanciye, farsça, kürtçe, kurmanca konuşan ırklar ardından Türkçe konuşanlar geliyor ve en küçük grupda sanırım araplardır diyebiliriz.

Yani şimdi senin deden için evet o bir Türkdü, sende Türksün burdan söyleyemiyoruz, bir dna testi yaptırabilirsin :) ki sonuç içinde bir veri tabanı gerekli böyle verilere nasıl ulaşılır kim ilgilenir haketten bilmiyorum ama Türk olmakla mutluysan sana Türksün diyelim, Kürt istiyorsan Kürtsün diyelim. Yani listeden istediğini seçebilirsin, yani dedeni dinleyebilirsin çünkü bazen gerçekler pek heyecanlı olmuyor. Ama illa öğrenmek istiyorsan araştırma yapman gerekiyor, aile soy ayacağını yazarak, ailede yaşlı insanlarla reportaj yaparak vs.. kendince araştırmaya başlayabilirsin...

CaNCa
05.04.2008, 02:11
Dostum anadolu alevilerin tamamen bektaşi olmalarına nasıl bir kanıt getiriyorsun açıkcası merak ediyorum?
Alevilik Bektaşiliğin benzerlikleri olsada ayrı yollardır hele son yazdığım yani bektaşilik islam tarikatı olduğunu tüm bilim adamları ve toplum kabul etmekdedir. Aynısını Alevilik için söyleyebilir misin?
Bektaşilikde baba dan nasip (destur) alarak bektaşiliği benimseme şansın oluyor fakat alevilikde bu mümkün müdür?
Bektaşilikde semah da vardır, alevilikde olduğu gibi. Hacı Bektaş Veli nin yesevi derviş kimliğine sahip olduğunu yazanlar vardır, buna göre bektaşiliğin tasavvuf tarikatı olduğu kanıtlanmış gibidir. Ama alevilikde sadece mistik mi vardır? Hayır!

Öncelikle şöyle başlayalım anadolu alevi toplulukları içerisinde bektaşi olmayan var mı? Anadolu alevi kimliği tamamen tasavvuf inancı ile yoğrulmuştur, yani öncesinde de geçmişi olan alevilik kavramının kelime olarak ilk 15. yy sonları -16. yy başları telafuz edildiğini göz önüne alırsak, alevi kimliklerinin bektaşilik felsefesini özümseyerek oluştuğunu görebiliriz. Savaşlarla yeterince benimsetilememiş islam inancı, islamın bu topraklarla özgün yorumu olan tasavvufi bektaşi anlayışı ile rumeli ve anadolu topraklarınaki insanların islamla ilk tanışmasına vesilesi olmuştur.

Temel yapılanmalarını belirleyen ortak özelliklerin bir kısmını yazında belirttin. Felsefik yanı ağırlıklı olan bir inanış olduğu için, bahsettiğin özellik vasıfları tabiki bektaşiliğe özgüdür, özellikle mistik anlamda.

Sonradan alevi olunmaz konusunda ise tam tersini düşünüyorum. Bu anlamda ifade ettiğin gibi çok yaygın bir görüş hakim. Fakat 'bana göre' sonradan alevi olmak mümkündür. Alevilik bir 'inanışsa' her insan 'inanarak' alevi olabilir. Sonuç itibarı ile alevilik inanışlar içerisinde bir kast sistemi değil veya bir etnik bağlantılı değilse illaki aynı kandan gelmesi beklenemez. Aleviliği ibranilik gibi etnik bağlantılı inanışlarla açıklıyorlarsa, aleviliğin bir etimolojik haritasını çıkarmaları gerekir. Eğer etnik bağlantılı değilse, ilk aleviler nasıl oldu bunlarda sonradan alevi olmadılar mı? Evet, çevremde geldiğinde tanıştırabileceğim, sonradan aleviliği benimsemiş (sadece bektaşi değil) onlarca insan tanıyorum.

Alevimen
05.04.2008, 03:22
Bektaşi olmayan çok aleviler vardır :) Aleviliğe etkisi tabiiki büyük olmuştur bunu kimse tartışmıyor zaten bu sebeple Hacı Bektaş Veli bu kadar saygınlık kazanmıştır.
Aleviliği kelime olarak ararsan kimse sana net birşey söyleyemz ama H.B. Veli nin yaşadığı tarih belli ve Hz. Ali nin yaşadığı tarihi bellidir. Yani arada aşağı yukarı 600 yıl var, demek oluyor ki Bektaşiler den önce Aleviler vardı (çünkü Hz. Ali de aleviler tarafindan sevilen bir insan olarak biliniyor).. Belki adları farklıydı ama daha önce şekillenmiştir.
Anadolu Alevileri ziyarete mi gider tekkelere mi gider... Cem ibadeti ve semah daha öncede varmış ve buna göre Hacı Bektaşı Veli misyoner gibi bir iş içindeydi ki balkana kadar yayılmış hatta orda bektaşilik daha yaygındır.
H.B. Veli kesinlikle büyük bir islam misyoneriydi, alevilerin inanç sistemin daha derin kökleri olduğu için sanırım H. B. Veli esinleme yapmıştır diye düşünüyorum çünkü bildiğimiz gibi islama göre hayat felsefesi (Veli nin yaşadığı dönemde) baya muhafazakar geçiyordu ve Hacı Bektaşı Veli o zaman için baya devrimcilik yaptı diyebiliriz.

Bu arada alevilik inanışsa demişsin hayır canım alevi olmak, alevi gibi yaşamak demektir yani inanarak yetmez. İnsan olsun hayvan olsun ayırtetmiceksin, tüm canlılara aynı seviyede saygı göstermek gerekiyor (ön yargısız karşılaşma, tanıdıkdan sonra sevmeye bilirsin saygıyı haketmeyene saygı göstermiyebilirsin ama ön yargı yoktur dolaysıyla ırkçılıkda bu mantığa göre yoktur.), doğaya saygı şart. Lokma yapacaksın, kurban vereceksin, darda olana yardım etmeye çalışacaksın. İkrar vereceksin.

Çoğu kişi aleviliği, islamin katı kurallarından muhaf olmak için seçerler ve kendilerine 'ben aleviyim' der. Rakı içer, dans eder.
Senin o sonradan alevi olan arkadaşların cenaze törenleri nasıl geçiyor? Musahipleri var mıdır? Evlenme olunca nasıl kız isteme oluyor, evlenmede geleneksel prosedür nedir?
Alevilerin önemli günlerini bilirleri mi.. Dedeleri var mıdır yani soru ve sorunları olduğunda muhatapları. Gittikleri ziyaretler var mıdır..
Sonuçta arkadaşlar senin arkadaşın yani alevi olabilirler olmayabilirler bu beni açıkcası ilgilendirmiyor ama ben herkese 'aleviyim' diyene kesin alevidir gözüyle bakmam benim için insanlık önemli ve isterse sünni olsun belki kendine 'aleviyim' diyenden fazla severim, saygı gösteririm.

Yoksa ikrar verip bektaşi mi oldular.. Alevi olmak sadece rakı, dans serbesttir işi deyildir. Doğuştan alevi olmak bile zordur, insan zamanla aleviliğin içine yaşıyor/büyüyor.

CaNCa
05.04.2008, 04:38
Bektaşi olmayan çok aleviler vardır :) Aleviliğe etkisi tabiiki büyük olmuştur bunu kimse tartışmıyor zaten bu sebeple Hacı Bektaş Veli bu kadar saygınlık kazanmıştır.
Aleviliği kelime olarak ararsan kimse sana net birşey söyleyemz ama H.B. Veli nin yaşadığı tarih belli ve Hz. Ali nin yaşadığı tarihi bellidir. Yani arada aşağı yukarı 600 yıl var, demek oluyor ki Bektaşiler den önce Aleviler vardı (çünkü Hz. Ali de aleviler tarafindan sevilen bir insan olarak biliniyor).. Belki adları farklıydı ama daha önce şekillenmiştir.
Anadolu Alevileri ziyarete mi gider tekkelere mi gider... Cem ibadeti ve semah daha öncede varmış ve buna göre Hacı Bektaşı Veli misyoner gibi bir iş içindeydi ki balkana kadar yayılmış hatta orda bektaşilik daha yaygındır.
H.B. Veli kesinlikle büyük bir islam misyoneriydi, alevilerin inanç sistemin daha derin kökleri olduğu için sanırım H. B. Veli esinleme yapmıştır diye düşünüyorum çünkü bildiğimiz gibi islama göre hayat felsefesi (Veli nin yaşadığı dönemde) baya muhafazakar geçiyordu ve Hacı Bektaşı Veli o zaman için baya devrimcilik yaptı diyebiliriz.

Bu arada alevilik inanışsa demişsin hayır canım alevi olmak, alevi gibi yaşamak demektir yani inanarak yetmez. İnsan olsun hayvan olsun ayırtetmiceksin, tüm canlılara aynı seviyede saygı göstermek gerekiyor (ön yargısız karşılaşma, tanıdıkdan sonra sevmeye bilirsin saygıyı haketmeyene saygı göstermiyebilirsin ama ön yargı yoktur dolaysıyla ırkçılıkda bu mantığa göre yoktur.), doğaya saygı şart. Lokma yapacaksın, kurban vereceksin, darda olana yardım etmeye çalışacaksın. İkrar vereceksin.

Çoğu kişi aleviliği, islamin katı kurallarından muhaf olmak için seçerler ve kendilerine 'ben aleviyim' der. Rakı içer, dans eder.
Senin o sonradan alevi olan arkadaşların cenaze törenleri nasıl geçiyor? Musahipleri var mıdır? Evlenme olunca nasıl kız isteme oluyor, evlenmede geleneksel prosedür nedir?
Alevilerin önemli günlerini bilirleri mi.. Dedeleri var mıdır yani soru ve sorunları olduğunda muhatapları. Gittikleri ziyaretler var mıdır..
Sonuçta arkadaşlar senin arkadaşın yani alevi olabilirler olmayabilirler bu beni açıkcası ilgilendirmiyor ama ben herkese 'aleviyim' diyene kesin alevidir gözüyle bakmam benim için insanlık önemli ve isterse sünni olsun belki kendine 'aleviyim' diyenden fazla severim, saygı gösteririm.

Yoksa ikrar verip bektaşi mi oldular.. Alevi olmak sadece rakı, dans serbesttir işi deyildir. Doğuştan alevi olmak bile zordur, insan zamanla aleviliğin içine yaşıyor/büyüyor.

İlk yazımda belirtmiştim nusayri alevileri dışında diyerek, anadolu (rumelide dahil) alevileri içerisinde bektaşi olmayan var mı olarak sormuştum.

Aleviliğin esinlendiği temelleri tabiki çok çok önceden atılmıştır, ama bu coğrafyadaki yorumlanması ile alevilik vasfını alması daha sonraki yıllara tekabul eder. Bu coğrafyada islamdan önceki alevi toplulukları için ışık ve benzeri nitelendirmelerde bulunuyorlardı.

Hacı Bektaş ile ilgili söylediklerinin tamamını katılıyorum, bir önceki mesajımda bende farklı birşey söylemedim.

Aleviliğe inanan insan zaten sadece teoride değil pratik olarakta alevi gibi yaşaması gerekir. Benim bahs ettiğim aleviliğe geçenler içerisinde islamın katı kuralların muaf olayımda, rakı içim, dans edeyim olayı değil. Aksine hiç hiç alakası yok, zaten böyle bir niyeti olan insan tamamen dinsiz olmayıda tercih edebilir. Yani aleviliği benimseme algısını rakı içmek, dans etmek olarak sanarak alevi olduklarını sanmana oldukça şaşırdım, nasıl böyle bir bağlantı kurduğunu anlamadım. Daha önce aleviliğe geçtiğini iddia edip böyle yapan insanlar gördün mü? Ya da tamamen tahmini söylüyorsun bilmiyorum ama ben böyle bir algı ile aleviliğe yönelenlere tanık olmadım. Ki 'her anlamda' aleviliği anlamayan, tanıyamayan, özümsemeyen bir insanın alevi olmak istemesi beklenemez.

En yakınlarımdan biri yengem ve diğeride çocukluk arkadaşım olmak üzere, tanıdığım sonradan aleviliği benimseyen bir çok insan çoğu aleviden daha fazla aleviliğe itikat göstermiştir, bu arada tanıdıklarımın çoğuda alkol kullanmıyor. Bir çok alevi cem evinin yolunu bilmezken, bu insanlar düzenli olarak her hafta cem evine gider. Ailesinden gelen bir alevilik bağı ile gelen belki bir çok insandan çok daha fazla alevi geleneklerini bildiklerine eminim. Saydığın tüm kriterleri, hatta daha fazlasını yerine getirdiklerine şahit oldum.

Doğuştan aleviler dahi çoğu zaten saydığın kriterler karşısında alevi olarak kabul edilmez. Fakat doğuştan gelmedikleri için bağlı bulundukları bir ocak ve dedeleri olmadığı için bu insanlara siz alevi değilsiniz demenin herhangi bir mantığı olamaz. Kaldıki doğuştan gelen alevilerin çoğuda ocağını, dedesini bilmez cem'de ikrar aldığı kimse onu bilir sadece. Bu durum doğuştan veya sonradan alevi olmuş çoğu kişi için geçerli. Alevilik öncelikle bir inanış ve bunun devamı olarak bir yaşam biçimi, bir kültür vs.. dolayısı ile inanan, yaşayan ve bu kültürü benimseyen herkesde alevi olabilir.

Aleviliğin merkezinde insana ve tabiata verilen değer tüm öğretilerimizde değinilir. Bu anlamda benim içinde öncelik insandır. Fakat bu insan kendini hangi inanç grubu altında nitelendiriyorsa, neye itikat etmişse, eğer bunda da herhangi bir etnik bağlantı gerektirmiyorsa o kişiyi öyle bilirim ve kişinin hissel aidiyetine yönelik tanımlamalarına sadece saygı duyarım.

AleviBektas77
05.04.2008, 12:59

Horosan da çok etnik gruplar yaşadı yani tarihi çok renkli ama bir sıralama yapmak gerekiyorsa iran dilleri konuşan etnik gruplar liste başı olurlar yani kırmanciye, farsça, kürtçe, kurmanca konuşan ırklar ardından Türkçe konuşanlar geliyor ve en küçük grupda sanırım araplardır diyebiliriz.

Yani şimdi senin deden için evet o bir Türkdü, sende Türksün burdan söyleyemiyoruz, bir dna testi yaptırabilirsin :) ki sonuç içinde bir veri tabanı gerekli böyle verilere nasıl ulaşılır kim ilgilenir haketten bilmiyorum ama Türk olmakla mutluysan sana Türksün diyelim, Kürt istiyorsan Kürtsün diyelim. Yani listeden istediğini seçebilirsin, yani dedeni dinleyebilirsin çünkü bazen gerçekler pek heyecanlı olmuyor. Ama illa öğrenmek istiyorsan araştırma yapman gerekiyor, aile soy ayacağını yazarak, ailede yaşlı insanlarla reportaj yaparak vs.. kendince araştırmaya başlayabilirsin...

burda bir yanlislik var! Bektaşilik'de 4 kapı 40 makam vardır. Din olarak Alevilik ve Bektasilik tamamen ayni.

AleviKürt
05.04.2008, 14:57
Arkadaslar..

Islam'in Alevilige 16inci yüzyilinda girdigine dair teoriler dogru degildir. Neden mi?

16inci yüzyilindan önce, bugün Alevilerin atalari diyebildigimiz inanclara bir bakalim. Bazi "arastirmacilar" 16inci yüzyilindan önceki "Alevilere", islam disi ayri bir inanctan/dinden olduklari gibiymis göstermeye calisarak "isik taifesi" derler.

Peki bu Isiklar kimdir?

Isik, bugün "Alevi", veya 16inci yüzyilindan beri "Kizilbas" gibi sikca kullanilan genel bir terim degildi. Isiklar, KALENDERILER icin kullanilan isimlerden BIRIDIR.

Peki Kalenderiler kimdir?

Kalenderiler, Cemalüddin Savi, Ibrahim-i Ethem, Sihabüddin Sühreverdi, Baba Tahiri Üryan gibi büyük SUFI alimlerini kaynak sayarlar. Bir Bektasi icin, Haci Bektas-i Veli neyse, bir Kalenderi icin de CEMALÜDDIN SAVI o'dur.

Cemalüddin Savi'nin menakibi ve diger ulularin eserleri hala mevcuttur. Bunlarin Sufi olduklari zaten acik ve nettir.

Cemalüddin Savi kimi kaynaklara göre 11inci yüzyilin sonunda, kimi kaynaklara göre de 13üncü yüzyilda vefat etmistir.

CAVLAKIYYE veya KALENDERIYYE TARIKATI denilir.

Disaridan bakan bazi gözler icin, bunlar ne kadar (cogunlugun inandigi) ortodoks islama benzemedigi icin, islam disi görülse de, bu Kalenderiyye önderleri, ve yazili kaynaklarinin hepsi Kalenderi yolunu ve erkanlarini ISLAM olarak tanimlarlar.

Bunun disinda, PRE-ALEVILIK (Alevilik Öncesi) diyebildigimiz diger tarikatlara bakarsak:

HURUFILIK

Hurufilik Fazlullah Esterebadi (el-Hurufi) tarafindan "kurulmustur". Bu tarikat da kendini Islam gördügünü acik ve net sekilde göstermistir. Bkz Nesimi Divanlari, Cavidanname ve diger Hurufi kaynaklari.

BABAILIK ve VEFAI TARIKATI

Babaileri zaten biliyorsunuz, Baba Ishak, Baba Ilyas vesaire, ve 13üncü yüzyilindaki Babai Isyani. Babailerin resmi yazili inanc kaynaklarini bilmiyorum, fakat PIR saydiklari Ebu'l Vefa'nin VEFAI tarikatinin yazili kaynaklarindan, Ebu'l Vefa menakibnamesi elimde mevcut. Bunun disinda, Baba Ilyas-i Horasani ve sülalesinin menkabevi tarihi de elimde mevcut (Menakibul Kudsiyye).
Ebu'l Vefa (ö. 1017) acikca, Islam ve Müslüman oldugunu söylemistir. Kadin-erkek birlikte ibadet edip, ve semah döndügü anlasiliyor. Ve bu yözden ortodoks Müslüman (ehli Seriat) tarafindan hor görüldügü de yaziyor.

"Islam nedir?" sorusuna Ebu'l Vefa böyle cevap veriyor:

- Hangi İslam’ı soruyorsun? Senin İslam’ından mı soruyorsun, yoksa benim İslam’ımdan mı?
Diye söyleyince o zat:
- İslam iki türlüdür mü diyorsun?
Dedi. Seyyid Ebül-Vefâ:
- Evet, iki türlüdür. Sizin İslam’ınız, imanınız aynıdır. Sen, Allah birdir, eşi ve benzeri yoktur, Muhammed Mustafa Hak peygamber diye dilinle söyler, kalbinle buna inanırsın. Allah’ın ve Resulü’nün emrini tutup onunla amel edersin.
Ama bizim İslam’ımız bazı değişiklikler içerir. Şöyle ki: biz imanın yanında, hiçbir zaman Allah Tealâ’dan gafil olmamak islam’dır deriz. Sizin orucunuz ramazanda fecrin ağarmasından güneş batıncaya kadar yemeden içmeden kesilmek ve akşam olunca da iftar etmektir. Bizim orucumuz ise; yiyeceklerden giyeceklerden ve bütün kâinattan uzak durmaktır. Bizim için esas önemli olan, bütün ahlak bozucu şeylerden uzak durmaktır. Zekât’a gelince; altından bu kadar, gümüşten şu kadar ve davardan şu kadar deyip, fıkıh kitaplarında açıklandığı gibi verirsiniz. Bizim zekât’ımız, mevcut olan her şeyi fazla fazla vermektir. Allah katında makbul olan nesnelerle zenginlik hâsıl edip, bütün varlıklardan el çekmektir.

(Simdi saydigim mezhep/tarikatlarin hepsi Sufi/Tasavvufi'dirler [bkz makamlar, mistik, semah, zikr, vesaire.] Ve hepsi Ali'ci/Imam'cidirlar).

Bunun gibi daha cok kaynaklar mevcuttur. Ben sirf, proto-Aleviligine Islam'in 16inci yüzyilindan sonra girmedigini göstermek istedim.

Ayrica bu büyük insanlarin cogu hep Islam ile ilgili insanlarin isimlerini anmistir (örnek, Rifai tarikatinin kurucusu, Seyyid Ahmet er-Rifai).

ALEVILIK ve BEKTASILIK

Aleviligin ne oldugunu anlamak karisik bir olaydir. Son yüzyillarda cikan bir terimdir, ve bu terimin kime ve ne icin kullanildigi tam acik degildir.

Bektasilik ve Kizilbaslik daha eski terimlerdir, ve bunlarin anlamlari daha nettir. Bu iki terimi yan yana kullanmayi tercih ediyorum, ki bence Alevilik ve Bektasilik iki degisik düzeyde olan isimlerdir. Kizilbaslik ve Bektasiligi ayni düzeyde/seviyede görüyorum.

Bektasilik Balim Sultan araciligi ile HACI BEKTAS'la ilgilidir, tarihte BEKTASI TARIKATI diye acik ifadeler kullanilmistir. Makalat, Vilayetname gibi kaynaklar kullanilir.

KIZILBASLIK da Safevilerle ilgilidir. Safeviligi ve Safevi Tarikatini düsünmeden KIZILBASLIK düsünülemez. Eski kaynaklarda da zaten KIZILBAS ve KIZILBASLIK daima SAFEVILER ile ilgili kullanilmistir. (bkz mesela Serefname).

KIZILBASLIK terimi sonradan, daha genis bir alanda kullanilmaya baslamistir. Zaten Anadolu Kizilbaslari, 1514'den sonra, Erdebil Dergahi'ndan ayri kalmislardir, ve dolayisiyla, (bugünün Diyanet Vakfi gibi) bir merkezi dinsel otorite'den uzak kalmislar. Merkezi otoritesi olmayan inanclar cogu zaman bir nevi degisime ugruyor (mesela Pakistan Malang Siileri).

Bunlar kaynak olarak, Buyruklar ismi altinda tanidigimiz eserleri ve Erdebil Dergahi kaynakli eserleri kullanirlar.

Bektasilik ve Alevilik ayni diyemeyiz. En kolay örnegi; Arnavut Bektasileri. Bunlar galiba bugün Bektasiligi en has seklinde yasayan toplumdur. Ve bunlar ne Safevileri bizim gibi sayarlar, ne de Buyruklari bilirler, ve ALEVILIGI de kabul etmezler. "Aleviyim" demezler.

Türkiye'de ise olay karisik. Bugünün Alevilerinden (bildigim kadariyle) nerdeyse hic kimse, Bektasi erkanlarini sürmez. Yani Bektasiligi "gercek" sekliyle yasayan insanlar yok gibi. Fakat Makalat gibi Bektasi kaynaklarinin bir cok ocakta mevcut oldugunu biliyorum, ve Haci Bektas ismi cok anilir, ve ona karsi sevgi de büyüktür. Haci Bektas sevgisi, Safevi Tarikatinda ve Kizilbaslarda yüksek oldugunu görüyoruz, ve belki de bu yüzden Haci Bektas dergahina bukadar sicak bakmis olabiliriz. Veya, Erdebil Dergahi'ndan uzak kaldiklari icin belki Haci Bektas Dergah'ine yönelmis olabilirler (bu da belki Osmanli yönetiminin isine gelmis olabilir).

Kizilbaslik ve Bektasilik arasinda ne kadar cok benzerlik olmussa da, ayni olmadiklari kesindir. Bugünün Alevilerine, büyük Bektasi etkisi altinda Kizilbas demek yanlis olmaz. 19uncu yüzyilda, bir cok Kizilbas ocagi Pirlerinin Haci Bektas Dergahi tarafindan onaylanmasi, ve bunlar tarafindan icazet almasi gerektigini de biliyoruz. Bu durumda, Kizilbas Pirlerinin Bektasi Babalari tarafindan bir nevi EGITIM aldigini diyebiliriz. Bugün anadili gayri-türkce olan bir cok ocak pirlerinin de kendi anadilinden ibadet sürmedigi bundan dolayidir.

Tunceli yöresinde icazetname olayini kabullenmeyen bazi pirlerin varligini da biliyoruz, ve bildigim kadariyle bunlarda hala (kirmancki) dualari kullanilir.

Bugün Türkiye'de, kendilerini BEKTASI olarak tanimlayanlar da vardir. Bunlari sahsen incelemedim, ama Nurhak'da bu Bektasilerin varligini okumustum. Bunlarin diger yöredeki Alevilerle kiyaslanmasi gerektir diye düsünüyorum.

Dede-baba
05.04.2008, 15:35
Degerli canlar..

***Evvela şu bilinmelidir ki.. Anadolu Aleviliği Hünkar Hacı Bektaş-ı Veli ile başlar...

*** Hünkar'dan önce Anadolu'da yerleşik halk etnik köken olarak.. Rum... Ermeni.. Kürt ve benzeri bir çok milletten oluşurken.. İnanç bağlamında hıristiyan.. Zerdüş... yahudi idi...

*** Fakat şuda bilinmelidirki.. Hünkar'dan önce de Anadoluya gelen Horasan erenleri vardır... fakat Hünkar'dan sonra Anadolu'daki bütün Ocaklar Hacı bektaşı veli dergahındaki 12 Posttan birine bağlandı...

Öncelikle Hacı bektaş-ı Veli'yi tanıyalım ve Alevilik-bektaşilik açıklamalarımıza bu bağlamda devam edelim..

HACI BEKTAŞ-I VELİ KİMDİR.

Hacı Bektaş-ı Veli

***Horasan'nın Nişabur kentinde doğdu..

*** Babası İbrahim Sani (Seyid Muhammed) dir ve soyu Hz. Ali'ye dayanır.

*** Annesi Ünlü alim Ahmed Amii Nişaburi'in kızı Hatem Hatun'dur..

*** Doğum tarihi tam olarak bilinememekte 1200 lü yıllarda yaşdığı bilinmektedir.

*** Ahmet Yesevi'nin öğrencisi Lokman Parande'den ders almıştır.. kardeşi menteş ile Hocasının talimatıyla.. Necef-Mekke-Medine- ve Halep üzerinden Anadoluya geçmiştir.

*** Anadolu Aleviliğinin Kurucusu kabul edilir ve Dört Kapı Kırk Makam öğretisi Hünkar'a aittir.

*** Makalat... Vilayetname... en önemli eserleridir.

Allah Eyvallah

Ne çare zahide kızılbaş olduk
Daima bade-i gülfam süreriz
Bezmimize mahbub bir saki bulduk
Onun için böyle sarhoş gezeriz

Bektaşiyiz ya HU etmeyiz inkar
Namımız söylenir dillerde her bar
Bizlere bir mahbub olursa şikar
Kırk kişiyle onu heman vururuz

Harabi nedir bu melamet
Efsane söyleyip uzatma kali
zahid ağzı torba misali
çekince yuların ağzın büzeriz..

yazan Harabi

Hacı bektaş-ı Veli.. Öncelikle Afşin-Elbistan'ın Ashab-ı Keyf mağarasın'da kaldığı, daha sonra Kayseri-Ürgüp-Sineson köyü üzerinde, yedi hanelik küçük bir köy olan Sulucakarahöyük'e vardığı belirtilmektedir..

Hünkar'ı... 12 İmam'a ve de Hz Ali'ye ve dahi Peygamber'e ulaştıran Soy seceresi ise aşağıdadır.

1- İbrahim Sani Bin Hacı Bektaş-ı Veli

2-Seyyid Musa El sani bin İbrahim Sani (Seyyid Muhammed)

3- Seyyid Musa El sani

4- Seyyid Muhammed bin İshak

5- Seyyid Hasan bin Muhammed

6- Seyyid Muhammed bin Hasan

7- Seyyid Mehdi bin Muhammed

8- Seyyid Muhammed Sani bin Mehdi

9- Seyyid Hasan bin Muhammed Sani

10- Seyyid Mükerrem Mucap bin Hasan

11- İmam Musa-i Kazım bin Mükerrem Mucap (İbrahim)

12- İmam Musa-i Kazım

kanalıyla Hz. Ali...

Saygılarımla

AleviBektas77
05.04.2008, 16:10
benim icin bir sorun degil, türkmüyüm veya kürtmüyüm...Ama alevimiyim veya bektasi onu bilmek isterim. Burda ama bir yanlis oldugunu farkina vardim... Bildigme göre Anadoluda zaten Bektasi yokdur, büyük sehirler'de bulunurlarmis. duyduma göre ama eskiden Haci Bektas Tekke/Nevsehir'den Celebiler tüm Alevi Köylerine Halife yollarmislar ve Bektasi Ocagi icin yardim ve destek alirlarmis ayni zamanda Köydeki dedelernen temas'damislar. Aslinda Anadoluda tüm Köylerler Bektasi Ocagina baglimis 1909 kadar.

Dede-baba
05.04.2008, 16:16
Degerli Canlar....

***Öncelikle Bizler kendimize biz aleviyiz.. bektaşiyiz.. yada başka isimler bulmadık.. Hakk katında tek din İslamdır... Başkaları bize bu isimleri taktı.. Oysaki "Guruhu Naciler"... "Ümmed-i Muhammediler".. veyahutta "Ali sevdalıları" yada "Hüseyin aşkına gözyaşı dökenler" deselerdi ya!!!...

Bundan sonraki kendimizi ifade etmek için kullanacağım Alevi veyahutta Bektaşi kelimesini bu anlamda anlamınızı rica ederim..

Peki Alevilik nedir? Alevi kimdir?

Alevi-İslam Anlayışı....

***Alevilik... İslamın Türk ve Anadolu halkı yorumudur..Nasıl.. İslamın Acem ve Fars yorumu şiilik.. Arap yorumu sünnilik ise... Alevilikte Türk ve Anadolu halkı yorumudur...

***Alevilik .. Allah'a İnanan.. Hz. Muhammed'i Peygamber olarak kabul eden... Hz. Ali''ye ve Ehl-i Beyt'e tabi olan kimselerdir... ve Aleviliğin Realitesi de budur...

***Dört Kapı Kırk Makam üzerine kurulu Kur'an a dayalı.. Hakk-Muhammed- Ali yoludur...

***Aleviliğin referans kaynakları... Kur'an-ı Kerim... Hz. Muhammed Mustafa.. İmam-ı Ali başta olmak üzere 12 İmam'lardır..

*** Aleviliğin yazılı referans kaynakları ise... İmam caferi sadık'a ait.. Buyruk.. Hacı Bektaş-ı Veliye ait.. Makalat... ve Yine Hünkar'ın Dört kapı Kırk makam öğretisi... Bunun yanında yine birçok kaynak vardır.. fakat ana kaynaklar bunlardır...

Alevi Kimdir?

***LA İLAHE İLALLAH MUHAMMEDEN RESULULLAH ALİ-ÜL VELİULALLAH DİYENDİR...

*** Yani tek bir Allah'a inanan.. Hz. Muhammed'i Peygamber kabul eden... Hz. Ali'yi ve Soyunu velayetin nuru.. ve yolundan gidilecek olarak gören ve kabul eden kimsedir...

Açıklamalarımıza bu açıklamalar doğrultusunda devam edersek..

Alevilik ve Bektaşilik... Aynı Kavramlardır...

*** Anadolu aleviliği...Dört Kapı Kırk Makam öğretisine dayalıdır... Ve Bu öğreti Hünkar Hacı Bektaş-ı Veliye aittir... Ez-cümle anadolu Aleviliğinin Kurucusu Hacı bektaş-ı veli kabul edilir..

*** Anadolu'nun her kösesindeki.. evliya eren... yada Pir... Mürşit dede-baba.. Hacı bektaşı Veli'ye bağılıdır... daha doğrusu Hacı bektaş dergahındaki 12 Post'an birine bağlıdır..

*** Dersim'de Düzgün baba... Sarı Saltuk... Antalya'da Abdal Musa... Balkanlarda Gül baba... Demirci baba.. Otman Baba... ve Hünkara bağlanmamış Hiçbir Ocak yoktur.. yani Bu anlamda her Alevi bektaşidir.. her bektaşi Alevidir..

*** Dahada ötesi... Ayin-i cemler içeriği ve yürütülmesi... Bektaşi Dergahı Kurallarına göredir.. Bu Anadolu'nun her yerinde aynıdır.. Çünkü hemen hemen Bütün Ocakların Dede-Baba'ları Hacı Bektaşa bağlıdır...

*** Ancak Hacı bektaşa bağlı olmamakla birlikte bağımsız Ocaklar da vardır.. Al-i Abbas... Celal Abbas.. gibi Bunlar direkt hacı bektaş-ı veli gibi doğrudan 12 İmam Neslinden gelen dede-baba'lardır...Fakat bu Ocaklar da zaman içersinde Hacı bektaşa bağlanmış... Yol ve erkanlarını Dört kapı Kırk makam Desturuna göre düzenlemişlerdir.. yine bu konuda da aykırılık yoktur..

Saygılarımla..

AleviBektas77
05.04.2008, 16:59
biz ve bizimkiler gibi yüz binlerce alevi'ler Abdal Musa'da (Antalya,Elmali)Festivala gider, bulusur orda Dua eder Kurban keser Cem'e katilir.
Abdul Musa bir Bektasi.

Yani aslinda en mantiklisi Alevi-Bektasi demek cünkü artik birlesmis hersey.
Almanya Television'da Arnavut'daki Bektasileri gösterdiler. Ya bunlar bizim'nen ayni...Herseyleri ayni. Bir giyimleri biraz komik :-) Ve Baba-dede gibi dereceleri var. Burda bir arkadas dediki, arnavutlular kendilerini alevi bilmezler, bu yanlis! Bu Video'ya bakin Balkandaki Aleviler konusiyor:

http://www.youtube.com/watch?v=zMDiJ5sjzGI&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=z3sF6DVwmrw

Birbirimizi birde böyle ayirmiyalim.

Dede-baba
05.04.2008, 17:06

Degerli canlar... Alevilik ve bektaşiliği birbirinden ayırmak... ve farklı şeylermiş gibi ifade etmek... En hafif tabirle yanlışlık ve hatadır...

Alevimen Yazmış:

"...Dostum anadolu alevilerin tamamen bektaşi olmalarına nasıl bir kanıt getiriyorsun açıkcası merak ediyorum?..."

*** Bende size başka bir soru yöneltiyim.. Alevilik ve bektaşiliğin farklı olduklarına nasıl knaat getiriyorsunuz???

***İkiside Hünkar'a ait "Dört kapı Kırk Makam" öğretisine tabi değil mi* İbadetleri.. oruçları... Ayin-i Cemleri... aynı değil mi?... daha da ötesi Hacı bektaş Dergahına bağlı olmayan hangi Ocak gösterebilirsiniz... Bunun ötesinde Bütün aleviler için Hünkar Yolundan gidilen... bağlı olunandır... Hacı bektaş Dergahı en büyük ziyaretgahdır.. Bunlar bile Alevi- bektaşiliğin aynı şey olduğunu kanıtlar... Ötesi Dört kapı Kırk Makam" öğretisini Bu bektaşilere aittir.. Aleviler tabi değildir diyebilir misiniz?* lütfen bazı tabirleri kullanırken dikkati olalım...

Alevimen Yazmış:

"...Alevilik Bektaşiliğin benzerlikleri olsada ayrı yollardır hele son yazdığım yani bektaşilik islam tarikatı olduğunu tüm bilim adamları ve toplum kabul etmekdedir. Aynısını Alevilik için söyleyebilir misin?..."

***Madem ayrı yolar.. neden referans kaynaklarından tutunda.. ibadetlerine.. velilerine... ulularına.. ve bağlı oldukları Kutsallar aynıdır?... Madem ki ayrı yolardır.. siz bektaşilikten Aleviliği soyutlayarak farklılıklarını yazın da bilelim... yapamazsınız çünkü Anadolu Aleviliğinden Hacı bektaş-ı veliyi çıkardınız mı? anadolu aleviliği kalmaz.. üstelik Hangi Evliya Pir.. eren.. böyle bir ayrımı yapmış.. yada söylemiştir.. lütfen her söyleneni kabul etmeyelim.. sorgulayalım.. bizleri bölmek parçalamak.. için yapılan oyunlara gelmeyelim...

*** "...Bektaşilik islam tarikatı olduğunu tüm bilim adamları ve toplum kabul etmekdedir. Aynısını Alevilik için söyleyebilir misin?..."

Yukarıdaki cümlenizden şu anlam çıkar.. Alevilik... islam dışıdır.. ayrı bir dindir.. Hz. Muhammed'e... Hz. Ali'ye.. 12 İmam'lara... Hünkar Hacı Bektaş-ı Veli'ye.. Pir Sultan Abdal'a bağlı değildir... Bu yanlıştır.. hangi Alevi büyüğünden.. ulusundan.. böyle bir şey duduydunuz... oysa bu görüşlerin 1960 ve 80'li yıllardan sonra ortaya çıktığını herkes biliyor..

Şimdi bizler... Pirlerimizi.. değişlerimizi.. velilerimizi ve evliyalarımızı bırakıp..... 15-20 yıllık bir geçmişi olan alevilik=ateizm... tezine mi inanacağız?

Alevimen yazmış:

"...Bektaşilikde baba dan nasip (destur) alarak bektaşiliği benimseme şansın oluyor fakat alevilikde bu mümkün müdür?
Bir sünni bektaşiliği seçebilir ama alevi olabilir mi? Bu mümkün deyildir..."

***Degerli can.. "İKRAR CEMİ" hem alevilikte hemde bektaşilikte vardır.. İkrar cem-i.. Aleviliğe giren ve bu yolu kabul eden can için yapılır...hatta bundan önce tarikat abdesti aldırılır...

*** Sözlerinizdeki en büyük mantık hatası ise şudur... Aleviliği ırki bir anlama sokuyorsunuzki bu çok yanlış bir ifadedir.. Alevilik bir inanç şeklidir.. ırkla ilgisi yoktur... Eğer ırki bir kökeni olsaydı.. Alevilik Arasplara has olurdu.. Çünkü 12 İmam'lar Araptır...

*** Horasandan buraya gelen dede-baba'lar çok az sayıdadır... oysaki Anadolu'nun yerli halkı köken olarak çoğunluk.. Kürt.. Rum.. Laz... ve daha bir çok.. fakat Türk ve Türkmen çok azdır... Fakat Şu söylenebilir... dede-baba'lar kesinlikle Türk ve Türkmen kökenlidir.. Horasandan gelmiştir.. ancak bunlara bağlı alevilerin tümü Horasandan gelmiştir demek yanlıştır... O zaman buradaki halk buharlaştımı ne oldu onlara diye sororlar?...

Alevimen yazmış

"...Alevi toplumunda kurallar vardır, 4 kapı 40 makam vardır.

Bana göre Bektaşilik bir yaşam felsefesidir. Alevilik ise bir inanç sistemi..."

*** Dört kapı Kırk makam öğretisi Hünkar Hacı Bektaş-ı Veli'ye aittir... Ve toplumsal kuralardan ziyade dini ögelerde taşır.. ve islamın özüdür..

***Alevi-bektaşilik aynıu kavramlardır.. fakat kimi kimseler bunu ayırma yoluna gidiyor.. yani sadece hümanistik ögelerini alıp.. dini boyutunu ve 12 imamları.. ehli beyt'i inkar yoluna gidebiliyor.. bu tercih meselesi

***Ancak gerçekler bize gösteriyorki.. Alevilikile baktaşilik aynı kavramlardır.. referansları.. kutsalları aynıdır.. farklılık yoktur.. eğer farklı şeyler olsaydı.... Aleviliğin bugün ayrı bir kutsal kitabı.. peygamberi... olurdu.. ötesi 12 İmalara.. Ehli beyt'e tabi omayan Hünkar'ın kurduğu yolu kabul etmeyen Hangi Alevi gösterebilirsiniz... Farklılıkları ortaya koyamadımıza göre ki.... yoktur.. ikiside aynı şeydir...

Saygılarımla..

AleviKürt
05.04.2008, 17:14
biz ve bizimkiler gibi yüz binlerce alevi'ler Abdal Musa'da (Antalya,Elmali)Festivala gider, bulusur orda Dua eder Kurban keser Cem'e katilir.
Abdul Musa bir Bektasi.

Almanya Television'da Arnavut'daki Bektasileri gösterdiler. Ya bunlar bizim'nen ayni...Herseyleri ayni. Bir giyimleri biraz komik :-) Ve Baba-dede gibi dereceleri var. Burda bir arkadas dediki, arnavutlular kendilerini alevi bilmezler, bu yanlis! Bu Video'ya bakin Balkandaki Aleviler konusiyor:

Sevgili AleviBektas, videodaki babalarin kendilerini de Alevi ismi altinda tanittiklarini bilmiyordum. Ama genel Arnavut bektasi insanlari kendilerini Alevi olarak tanimlamadigini biliyorum (tanistiklarim ve konustuklarim arnavutlu bektasilerden ögrendigim kadar).

Ayri bir sorun da var. Alevilik ismi Türkiye'de, Alici olarak da kullaniliyor. Bu isi tam anlamis degilim. Siilik (Ali yandasi) terimin Türkcesi Alevilik olmus gibi.

Dede-baba
05.04.2008, 17:28
Sevgili AleviBektas, videodaki babalarin kendilerini de Alevi ismi altinda tanittiklarini bilmiyordum. Ama genel Arnavut bektasi insanlari kendilerini Alevi olarak tanimlamadigini biliyorum (tanistiklarim ve konustuklarim arnavutlu bektasilerden ögrendigim kadar).

Ayri bir sorun da var. Alevilik ismi Türkiye'de, Alici olarak da kullaniliyor. Bu isi tam anlamis degilim. Siilik (Ali yandasi) terimin Türkcesi Alevilik olmus gibi.

Degerli canlar...

***Balkan alevileri.. Hacı Bektaş ocağından el alıp balkanlara islamı yaymak için giden (Kızıl Deli Sultan.. Gül Baba..Otman baba vs.) Erenlerin yolundan gidenlerdir..

*** Aksine onlarda kendilerine Alevi derler.. ve daha doğrusu Alevi-bektaşi erkanını sürdürürler...

** Bunda ötesinde Bütün balkan alevileri'nin bağlı bulunduğu Arnavutluk bektaşi Postnişini dede-baba.. her yıl istanbul da Cem vakfı tarafından düzenlenen

***"Alevi-bektaşi İnanç önderleri" toplantılarına katılır.. ben çoğu konuşmalarına tanık oldum.. onlarla bizler arasında hiçbir farklılık olmadığını söyleyebiliim...

Saygılarımla..

AleviKürt
05.04.2008, 17:31
Sevgili Dede-baba.

Peki neden Bektasilerde DEDELER yok, BABALAR var?

Neden Alevilikte bir dedenin Seyyid olmasi gerekirken, Bektasilikte gerekmiyor?

4 kapi 40 makam Haci Bektas'a ait ise, Buyruklarimiz yalan mi söylüyor?

Buyruklarimiz 4 kapi 40 makamin Haqq tarafindan Mirac Gecesi Muhammed'e indirildigini söyler, ve Imamlarimizin ulu SIRRI oldugunu söyler.

Bu örnek verdigim seyleri önemsenmeyecek kadar kücük degisiklikler oldugunu saniyorsaniz, o halde Ehli Hak'lara da Alevi demeliyiz? Haksarilere de Alevi demeliyiz?

Tabiki Bektasilik ve günümüz Alevilik birbirine, ayirt edemeyecegimiz kadar, yakinlik gösterse de, sonucta iki ismin varligini biliyoruz (Bektasilik ve Kizilbaslik).

Erkanlar, ibadet, ve baska ritüellerde Anadolu'daki Alevilerin ve Arnavut'taki Bektasilerinin tamamen ayni oldugunu sanmiyorum. Eger bu konuda bilgisi olan varsa, bizlerle paylassin, yalislarimi düzeltelim.

Saygilarimla

AleviBektas77
05.04.2008, 17:34
Bektasilere SEHIR ALEVILERI de deniliyor.

Dede-baba
05.04.2008, 17:47
Degerli canlar...

Alevilik ırki bir kavram değildir.. Sonradan da alevi olunur.. zaten Anadolu Aleviliği de böyledir... Aşağıdaki Alevi erkanı töreni hem bektaşilerde hemde Bütün anadoludaki Alevi-bektaşi ocaklarında aynıdır..

Fakat önce Aleviliği kabul eden cana tarikat abdesti aldırılır...

Sonra İkrar cem-i düzenlenirdi...

a) Ellerini yıkatırken " ey talip! ezelden bu ana gelinceye kadar Tanrı'nın yasak ettiklerine el sürdünse cümlesinden arı olmak için ellerini yumak Cenab-ı
resul'un sünneti seniyesidir YIKA!

b)Burnunu yıkatırken "ey talip! Elest Bezmin'nden bu ana gelinceye kadar kokladığın iğrenç kokuların giderilmesi için burnuna su vermek Muhammed Mustafa'nın sünneti seniyesidir. YIKA

C) Yüzünü yıkatırken "Ey talip! Ezelden bu ana kadar yüz kızartıcı işlerin cümlesinden arı ve beri olmak için yüz yumak Cenab-ı Hakk'ın farzıdır. YIKA!

D) Kollarını Yıkatırken: "Ey talip! Bu ana gelinceye değin kol sarmış olduğun yasaklarının cümlesinden temizlenmek için kollarını yumak Cenab-ı Hakk'ın farzlarındandır YIKA!

E) Başını mest ettirirken: "Ey talip! Baş abanın en değerlisidir. Gövde insanı tasıyıcı, baş bilip anlayıcıdır. Akıl ve fikir başta gerekir. Bu ana değin akılsızca yaptığın işlerin, işlediğin suçların cümlesinden arı ve beri olmak için basını YIKA!... Bu dahi Cenab-ı Hakk'ın farzlarındandır.

F) Ayaklarını yıkatırken: "Ey talip! ezelden bu ana kadar tanrı rızasına uymayan günah ve suça götürür yerlere vardın ise cümlesinden arı ve beri olmak için ayağını mest edesin. Bu dahi Cenab-ı Hakk'ın farzıdır.

Rehber kurulanması için talibe havlu verirken: " ey talip! ervah-ı ezelden, nahn ü kasemnadan bu yana gelinceye kadar işlemiş olduğun şirk ve hatadan, masiva çamurundan silinip pak olmak içindir. SİL!"

Ardından "Ey talip! Bu yıkanan yerleri temizlemekten maksat, bu uzuvların ile yapılmış suç ve başkaldırmaların var iseseni ve oralarını bunlardan temizlemek içindir. Bu abdest, İmam cafer-üs Sadık erkanındandır. cenab-ı hakk erenler abdestinde sabit kadem eyleye Allah, eyvallah. HU DOST"

Allah Eyvallah... Gerçekler Demine Huuu Diyelim..

İkrar cemi ve yapılısı (Aleviliğe kabul cemi)

İkrar cem-i : Aleviliği kendi rızası ile kabul eden, Can'a yapılır. cem görgü cem'inden farklı olarak , ikrar veren can'a Pir tarafından, su tavsiyeler de
bulunulur. ve su sözleri vermesi istenir;

Pir darda duran cana'a bazı telkinlerde bulunur;

Rehber öncelikle, "Marifetten gelip sırrı hakikate gidiyoruz destur Pirim." der.

Pir; "GİDEMEZSİNİZ! Kış var, aşılmaz yüce dağlar, geçitsiz ırmaklar var. Bu belleri aşamazsınız. bu selleri geçemezsiniz. çok büyük engeller var, çok zor ortam var. demirden leblebidir yenilmez. Ateşten gömlektir giyilmez. GELME! Gelirsen dönme! gelenin malı gider, dönenin canı gider. Öl ama ikrar verme. Öl, ikrarrından dönme! hal böyledir. Bu halleri ben size demiş ve duyurmuş olayım evladım."

Can rehberi eşlinde Pir huzurunda, ve rehber can adına ;

" Pirim cematın varlığına, Tanrı'nın birliğine inanarak, Muhammed-Ali'nin yoluna, Hünkar Hacı Bektaş Veli'nin katarına girerek, Muhammed'e ümmet, Allah'a kul, Hüseyin'e talip olmak için adlarını andığımız kişilere inanarak, güvenerek geldik. Ölümüz olur, dönüşümüz olmaz basımız acık, ayağımız yalın. özümüz darda, yüzümüz yerde. pir'den ne gelirse "Alllah eyvallah" dedik, durduk darına. Boynumuz kıldan ince, yolumuz kılıçtan keskin. İnandık iman getirdik. Huzurunuzda birliğe yettik"

Pir: "Eyvallah talip! İkrarın imanına yoldaş olsun! Hak, Şahımerdan, doğru yoldan ayırmasın. Büyükleri sayacaksınız, küçükleri seveceksiniz. Ulu Tanrı'nın buyurduklarını tutup, yasak dediğini yasak, gerçek dediğini gerçek bileceksiniz. Tanrı'nın yolundan ayrılmayacaksınız. işittiniz mi Evladım."

Sevgi ve Saygılarımla, Değerli Canlar

Dede-baba
05.04.2008, 18:26
Sevgili Dede-baba.

Peki neden Bektasilerde DEDELER yok, BABALAR var?

Neden Alevilikte bir dedenin Seyyid olmasi gerekirken, Bektasilikte gerekmiyor?

4 kapi 40 makam Haci Bektas'a ait ise, Buyruklarimiz yalan mi söylüyor?

Buyruklarimiz 4 kapi 40 makamin Haqq tarafindan Mirac Gecesi Muhammed'e indirildigini söyler, ve Imamlarimizin ulu SIRRI oldugunu söyler.

Bu örnek verdigim seyleri önemsenmeyecek kadar kücük degisiklikler oldugunu saniyorsaniz, o halde Ehli Hak'lara da Alevi demeliyiz? Haksarilere de Alevi demeliyiz?

Tabiki Bektasilik ve günümüz Alevilik birbirine, ayirt edemeyecegimiz kadar, yakinlik gösterse de, sonucta iki ismin varligini biliyoruz (Bektasilik ve Kizilbaslik).

Erkanlar, ibadet, ve baska ritüellerde Anadolu'daki Alevilerin ve Arnavut'taki Bektasilerinin tamamen ayni oldugunu sanmiyorum. Eger bu konuda bilgisi olan varsa, bizlerle paylassin, yalislarimi düzeltelim.

Saygilarimla

***Degerli Can...

Öncelikle "Dede-baba" kavramlarının ikisininde aynı kavram olduğunu söylemek gerek... Bu makamlar aynı fonksiyonlara sahiptir.. biri diğerine alternatif değildir.. Köken olarak sadece Anadolu Alevilerinde vardır... orjin olarak Orta asya Türk geleneğine dayanır "Dede-Korkut" örneğinde olduğu gibi... Pir-i Fani.. yolundan izinden gidilecek anlamlarını taşır... Yine "Baba" aynı anlamda kullanılır...

*** Bektaşiler'de "Dede" İfadesi yoktur tesbitiniz" yanlıştır.. aksine bektaşiler Unvan olarak "Dede-baba" ikini birlikte kullanır.. yani sadecer "baba" kavramını kullanmazlar...

*** Her ikisindede Dede'nin yada baba'nın "seyid" olması gerekir.. ancak soyu Ehli Beyt'e dayanan dede-baba'nın önünde niyaz olunabilir... başkasının önünde niyaz olunmaz.. "Pir" ancak 12 İmam neslinden olur.. sonradan olunamaz.. bu İkisinde de aynıdır..

***Ancak birde... dede-baba'lardan el alan.. mürşit ve rehberler vardır.. sanırım siz bununla karıştırıyorsunuz.. Bunlara halk arasında "dikme dede" de denir.. Bunlar hem alevilerde hem de bektaşilerde vardır.. dede'nin her yerde olması imkansız olduğu için ve halkında dini öğrenmesi icap ettiğinden Ehl-i beyt'ten olmayan ama "el alarak" eğitilmiş kimseler vardır. bu kimseler "Ayin-i cem " yapamazlar ve Asıl Ocak ile Alevi halk arasında irtibatı sağlarlar.. Bunlar derecelerine göre "rehber".. "Mürşit"... Olarak adlandırılır.. Ama asla dede- yada baba değillerdir... önlerinde niyaz olunmaz... ayrıntılı bilgi için...

Yani her ikisindede dede-baba'nın Seyid olması gerekir..

Aşağıdaki linke lütfen giriniz

http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=36410 (14. mesaj)

***Degerli can..."4 kapi 40 makam Haci Bektas'a aittir. zaten kendisi de 12 İmam neslinden olan Hünkar .. Atalarının sırrını beyan eder bu sırlar daha öncede 12 İmamlar ve bir çok eren evliya tarafından söylenmiş.. Hünkar bunları bir araya toplamış.. ve derlemiştir... yani ayrı farklı bir yol-erkan değil.. var olanların sistematiğini yapmıştır.. Bunu bu şekilde anlamak ve yorumlamak gerek...

Saygılarımla..

Ceno
05.04.2008, 18:27

Alevi'mi, Bektasi'mi oldugumu bilmek istiyorum. Biliyorum et tirnakdan ayrilmaz, ama ginede bir arastirma yapiyorum. Duyduma göre Sivas'daki alevilerin cogu Bektasi

Selam kardeş... araştırman beni 2002 senesine götürdü... o yıllarda ben de Türk mü Kürt mü olduğumu araştırıyordum. o seneye kadar Türk olduğumu zannedip o şekilde yetişmiştim. o sene Kürt olduğumu öğrendim. 19 yıl Türk gibi hissettikten sonra Kürt olduğumu kabullenmekte başta bocalamıştım neyseki artık kabullendim ve bunu bilerek yaşıyorum.

Senin araştırmana gelince kardeş Sivas lıyım dedin. Ben de aslen Sivas/İmranlı lıyım, babaannem de Sivas/Kangal lıdır. Bizler Koçgiri Aşiretindeniz dilimiz Kırmanca dır. Bektaşi olmadığımızı çok iyi biliyorum. KIZILBAŞ ALEVİLERİ' ndeniz.

Saygılarla...

AleviBektas77
05.04.2008, 19:25
valla bizimkiler'de kangal'dan. hepsi kuramnci biliyor, ama sonra'dan ögrendini diyor. ve hepsi bunu diyor. büyüklerimizde der, asil olarak bizimkiler türkmen kökenmis. ama dedigim gibi benim icin fark etmez. benim icin kürt alevimi türk alevi fark etmez. hepimiz sonucda aleviyiz yani ayni kandan, kardesiz.

Dede-baba
05.04.2008, 19:51
Selam kardeş... araştırman beni 2002 senesine götürdü... o yıllarda ben de Türk mü Kürt mü olduğumu araştırıyordum. o seneye kadar Türk olduğumu zannedip o şekilde yetişmiştim. o sene Kürt olduğumu öğrendim. 19 yıl Türk gibi hissettikten sonra Kürt olduğumu kabullenmekte başta bocalamıştım neyseki artık kabullendim ve bunu bilerek yaşıyorum.

Senin araştırmana gelince kardeş Sivas lıyım dedin. Ben de aslen Sivas/İmranlı lıyım, babaannem de Sivas/Kangal lıdır. Bizler Koçgiri Aşiretindeniz dilimiz Kırmanca dır. Bektaşi olmadığımızı çok iyi biliyorum. KIZILBAŞ ALEVİLERİ' ndeniz.

Saygılarla...

Degerli canlar...

Lütfen Dikkat edelim..... Dil ile ırk arasında bir bağıntı kurmak yanlıştır...

Doğal olarak hangi milletin içinde yaşıyorsanız onların dilini konuşacaksınız.. Bundan doğal ne olabilir.. Şimdi Kürtçe bilen Bir Türk... Kürt mü oluyor yada güneydoğuda arapça bilen kürtler arapmı oluyor..... Yada Kürtçeyi unutmuş ve Tükçe konusan birisi.. Türk mü olmuş oluyor?

Yine Bir iki kuşak sonrası için... Almanya'da yada başka avrupa şehirlerinde kalan Türkler'in büyük kısmı (malesef) Türkçeyi unutmuş olacaklar... E şimdi bunlarada alman yada italyan mı diyeceğiz..

Bu yüzden zaman içersinde birçok.. Türk ve Türkmen.... Kürtler ve Diğer halklar içersinde kala kala onların dillerini öğrendi.. fakat İbadet dili her zaman Türkçe idi...

***Bu nedenle Konuşulan dile göre Kürt .. Türk demek yada bektaşiler Türktür.. Aleviler Kürttür demek yanlıştır.. Nerede ve hangi halkın içinde yaşıyorsan Onun dilini konuşmak doğaldır... Bu o kimseleri özünü kaybetmedikten sonra O milletten yapmaz...

Saygı ve Sevgilerimle..

Alevimen
06.04.2008, 02:43
Degerli canlar... Alevilik ve bektaşiliği birbirinden ayırmak... ve farklı şeylermiş gibi ifade etmek... En hafif tabirle yanlışlık ve hatadır...

Alevimen Yazmış:

"...Dostum anadolu alevilerin tamamen bektaşi olmalarına nasıl bir kanıt getiriyorsun açıkcası merak ediyorum?..."

*** Bende size başka bir soru yöneltiyim.. Alevilik ve bektaşiliğin farklı olduklarına nasıl knaat getiriyorsunuz???

***İkiside Hünkar'a ait "Dört kapı Kırk Makam" öğretisine tabi değil mi* İbadetleri.. oruçları... Ayin-i Cemleri... aynı değil mi?... daha da ötesi Hacı bektaş Dergahına bağlı olmayan hangi Ocak gösterebilirsiniz... Bunun ötesinde Bütün aleviler için Hünkar Yolundan gidilen... bağlı olunandır... Hacı bektaş Dergahı en büyük ziyaretgahdır.. Bunlar bile Alevi- bektaşiliğin aynı şey olduğunu kanıtlar... Ötesi Dört kapı Kırk Makam" öğretisini Bu bektaşilere aittir.. Aleviler tabi değildir diyebilir misiniz?* lütfen bazı tabirleri kullanırken dikkati olalım...

Alevimen Yazmış:

"...Alevilik Bektaşiliğin benzerlikleri olsada ayrı yollardır hele son yazdığım yani bektaşilik islam tarikatı olduğunu tüm bilim adamları ve toplum kabul etmekdedir. Aynısını Alevilik için söyleyebilir misin?..."

***Madem ayrı yolar.. neden referans kaynaklarından tutunda.. ibadetlerine.. velilerine... ulularına.. ve bağlı oldukları Kutsallar aynıdır?... Madem ki ayrı yolardır.. siz bektaşilikten Aleviliği soyutlayarak farklılıklarını yazın da bilelim... yapamazsınız çünkü Anadolu Aleviliğinden Hacı bektaş-ı veliyi çıkardınız mı? anadolu aleviliği kalmaz.. üstelik Hangi Evliya Pir.. eren.. böyle bir ayrımı yapmış.. yada söylemiştir.. lütfen her söyleneni kabul etmeyelim.. sorgulayalım.. bizleri bölmek parçalamak.. için yapılan oyunlara gelmeyelim...

*** "...Bektaşilik islam tarikatı olduğunu tüm bilim adamları ve toplum kabul etmekdedir. Aynısını Alevilik için söyleyebilir misin?..."

Yukarıdaki cümlenizden şu anlam çıkar.. Alevilik... islam dışıdır.. ayrı bir dindir.. Hz. Muhammed'e... Hz. Ali'ye.. 12 İmam'lara... Hünkar Hacı Bektaş-ı Veli'ye.. Pir Sultan Abdal'a bağlı değildir... Bu yanlıştır.. hangi Alevi büyüğünden.. ulusundan.. böyle bir şey duduydunuz... oysa bu görüşlerin 1960 ve 80'li yıllardan sonra ortaya çıktığını herkes biliyor..

Şimdi bizler... Pirlerimizi.. değişlerimizi.. velilerimizi ve evliyalarımızı bırakıp..... 15-20 yıllık bir geçmişi olan alevilik=ateizm... tezine mi inanacağız?

Alevimen yazmış:

"...Bektaşilikde baba dan nasip (destur) alarak bektaşiliği benimseme şansın oluyor fakat alevilikde bu mümkün müdür?

***Degerli can.. "İKRAR CEMİ" hem alevilikte hemde bektaşilikte vardır.. İkrar cem-i.. Aleviliğe giren ve bu yolu kabul eden can için yapılır...hatta bundan önce tarikat abdesti aldırılır...

*** Sözlerinizdeki en büyük mantık hatası ise şudur... Aleviliği ırki bir anlama sokuyorsunuzki bu çok yanlış bir ifadedir.. Alevilik bir inanç şeklidir.. ırkla ilgisi yoktur... Eğer ırki bir kökeni olsaydı.. Alevilik Arasplara has olurdu.. Çünkü 12 İmam'lar Araptır...

*** Horasandan buraya gelen dede-baba'lar çok az sayıdadır... oysaki Anadolu'nun yerli halkı köken olarak çoğunluk.. Kürt.. Rum.. Laz... ve daha bir çok.. fakat Türk ve Türkmen çok azdır... Fakat Şu söylenebilir... dede-baba'lar kesinlikle Türk ve Türkmen kökenlidir.. Horasandan gelmiştir.. ancak bunlara bağlı alevilerin tümü Horasandan gelmiştir demek yanlıştır... O zaman buradaki halk buharlaştımı ne oldu onlara diye sororlar?...

Alevimen yazmış

*** Dört kapı Kırk makam öğretisi Hünkar Hacı Bektaş-ı Veli'ye aittir... Ve toplumsal kuralardan ziyade dini ögelerde taşır.. ve islamın özüdür..

***Alevi-bektaşilik aynıu kavramlardır.. fakat kimi kimseler bunu ayırma yoluna gidiyor.. yani sadece hümanistik ögelerini alıp.. dini boyutunu ve 12 imamları.. ehli beyt'i inkar yoluna gidebiliyor.. bu tercih meselesi

***Ancak gerçekler bize gösteriyorki.. Alevilikile baktaşilik aynı kavramlardır.. referansları.. kutsalları aynıdır.. farklılık yoktur.. eğer farklı şeyler olsaydı.... Aleviliğin bugün ayrı bir kutsal kitabı.. peygamberi... olurdu.. ötesi 12 İmalara.. Ehli beyt'e tabi omayan Hünkar'ın kurduğu yolu kabul etmeyen Hangi Alevi gösterebilirsiniz... Farklılıkları ortaya koyamadımıza göre ki.... yoktur.. ikiside aynı şeydir...

Saygılarımla..
Dostum sen ne yazıyorsun anlamıyorum, şekillendirip yıldızlar koyuyorsun karmakarışık yapıyorsun.
Bektaşilikle benzerlikler var dedim, üst üste koysan aleviliğin temeli daha geniştir bunu yazmıştım. Ayrıca bana saçmalayarak aleviliği ırkla karıştırma deme hakkını nerden buluyorsun, çoçukla konuşmuyorsun burda. Böyle sapkın diyalogları biz bu forumdan çoktan aştık, birde seninle aleviliğin inanç olup veya ırk olduğunu tartışacak deyilim lütfen tartışmanın seviyesini düşürme.
İkisi aynı şeyse kendine Bektaşi de dostum, ne diye Aleviyim diyorsun...
Aleviliğin kitabı+peygamberi olsa din olurdu yani illahi bunları yazmak mi gerekiyor varsa bir katkın tarihsel bilgileri yaz tartışalım/okuyalım/öğrenelim.
Dünya alem islamın özünü çözdüde sen bize çözümü sunuyorsun.. enteresan, hemde oldukça.

cemahir
06.04.2008, 18:06
Ben Aleviyim ama Bektaşi değilim . Hacı Bektaşi Veliye hürmetimiz yok mu ? Elbette var. Ama biz Erdebil tekkesine bağlıyız . Her sakallı dedemiz olmadğı gibi her Alevide Bektaşi değildir.

AleviBektas77
07.04.2008, 15:00
Merhaba Dede-Baba,

bizim Köyümüz (Sivas Kangal) Sadili Asiretine baglimis. Sadili Asireti Haci Bektas dergahina bagli oldugunu veya sonradan baglandini biliyormusun?

emekli95
07.04.2008, 17:19

Sevgili Alevi bektaş;kökenini araman çok güzel.Bizde Eşkişehirliyiz ama kökenimiz Sivas,divriği güneş köyü.Daha doğrusu oradaki Garip musa ocağından.Alevilikte dedeler ocaklara bağlıdır ve ocak sahibi olmayan,bu ocaklara bağlı talipler vardır.Kangal'daki ocakları araştırabilirsin,büyüklerin bunu bilir.Bektaşilikte ocak sahibi olmak aranmaz.Bektaşilik te aleviliğin bir YOL şeklidir.Bektaşilikte babalar yol,erkan yürütür.Bektaşilere Şehir alevisi de denir.Nasıl ben Garipmusa ocağından bir alevi isem,bektaşilerde ,Hacı Bektaş öğretisine bağlı alevilerdir. Ben böyle düşünüyorum.Sana kolay gelsin.

zulfukar
08.04.2008, 00:57
Simdi kalkip desemki Bektasilik Aleviliktir,Boynuzlu bir yalan soylemis olurum! Ama yok desemki ;Bektasilik bir tarikattir ve Alevilik tarikat boyutuna indirgenemeyecek kadar genis bir anlam tasir.O zaman bilimsel konusmus olurum! Ama nedense boyle desem bazi yarali dostlerin feci tepkisine maruz kaliyorum.
Aslinda durum cok basit! Söyleki; Bektasilik bir tarikat oldgundan,Alevide sünnüde Bektasi olabiliyor idi.Tabiiki son zamanlarda bazi seyler bibirine karistirildigindan fazla gözlenememekte!
Buna en büyük delil olarak Sünniligin dünyadaki en güclü bayraktarligini yapmis olan Osmanlinin gerek Alevilere gerekse Bektasilere olan tutumudur! Bu iki tutum arasinda ucurumlar kadar farkliliklar vardir.Tarihsel gercekler sunlari gosteriyor ki;

1- Bektasiler ve bektasilik osmanlinin ilk zamanlarindan neredeyse son anlarina kadar osmanlinin her yönuyle en ust konumunda yer edinmislerken,tersine Alevilik ve Aleviler Rafizi ve kizilbas adiyla hor gorulup, katilleri vacip bilinip her türlü zulme maruz kalmislardir!!

2-Özelikle yavuz zamaninda Alevi katliami sirasinda bu katliami siphesiz osmali ordusunun temel tasi olan ve Bektasi olan Yenicerililer büyük rol oynamistir!

3- Alevi yerlesim yerleri cumhuriyetin kurulusuna kadar hep daglik bölgelerde sehir yasantisindan uzaktayken,tersine Bektasilik ve Bektasiler sehirlerde,osmanlinin merkezlerinde olmakla beraber devletin en yüksek yönetiminde etkin rol oynamislardir!

Aslinda cok karineler mevcut ama fazlasini zikretmenin bir manasinin olmadigini düsünerek; Anlayan zaten anlar,Anlamayanda zaten anlamasada olur diyorum!
Saygilar...

emekli95
08.04.2008, 10:25
Aleviliğe karşı Bektaşiliği özellikle Osmanlı öne çıkarmıştır diyebilirmiyiz.

cemahir
08.04.2008, 10:52

Demesek daha iyi olur; çünkü Osmanlı Devleti Yavuz'a kadar mezhep sorunu içine girmemiştir . Yavuz iktidara gelirken Sünni çevre sayesinde gelmiştir, daha sonra hilafeti de Osmanlı bünyesine katınca Sünni İslamın bayraktarlığını üstlenmiştir.

Ama illada diyeceksek Aleviler için dönüm noktası Yavuz'un iktidara gelmesi, Bektaşiler içinde 2. Mahmut'un iktidara gelmesi diyebiliriz. Birincisi Alevilere, ikinciside Bektaşilere saldırmıştır.
Osmanlı 600 yıldan fazla hükümranlık sürmüştür, o yüzden 600 yılın tamamına genelleme yapmak doğru olmaz.

cemalettin
08.04.2008, 11:39
sonradan alevi olmak mümkündür. Alevilik bir 'inanışsa' her insan 'inanarak' alevi olabilir. Sonuç itibarı ile alevilik inanışlar içerisinde bir kast sistemi değil veya bir etnik bağlantılı değilse illaki aynı kandan gelmesi beklenemez. Aleviliği ibranilik gibi etnik bağlantılı inanışlarla açıklıyorlarsa, aleviliğin bir etimolojik haritasını çıkarmaları gerekir. Eğer etnik bağlantılı değilse, ilk aleviler nasıl oldu bunlarda sonradan alevi olmadılar mı? Evet, çevremde geldiğinde tanıştırabileceğim, sonradan aleviliği benimsemiş (sadece bektaşi değil) onlarca insan tanıyorum.

selam,
bazı yörelerde bazı Ermeni topluluklarının/fertlerinin aleviliğe intisap ettiği söylenmekte ve bunlar kabul görmekte ise,"sonradan alevi olunabilir" fikri doğru olsa gerektir sanırım...

zulfukar
08.04.2008, 12:45

Bence diyebiliriz! Gercektende benim aklima bundan baska bir ihtimal gelmiyor.Cünkü olaylar ve karineler hepbunu gosteriyor.Alevilerin Hünkara olan saygilari ve Günümüzdeki Alevi-bektasi iliskilerinin geldigi konum inkar edilemez.Lakin tarihsel sürec incelendiginde bu tesbitten baska secenek kalmiyor ne yazikki!
saygilar...

emekli95
08.04.2008, 13:00
Demesek daha iyi olur; çünkü Osmanlı Devleti Yavuz'a kadar mezhep sorunu içine girmemiştir . Yavuz iktidara gelirken Sünni çevre sayesinde gelmiştir, daha sonra hilafeti de Osmanlı bünyesine katınca Sünni İslamın bayraktarlığını üstlenmiştir.

Ama illada diyeceksek Aleviler için dönüm noktası Yavuz'un iktidara gelmesi, Bektaşiler içinde 2. Mahmut'un iktidara gelmesi diyebiliriz. Birincisi Alevilere, ikinciside Bektaşilere saldırmıştır.
Osmanlı 600 yıldan fazla hükümranlık sürmüştür, o yüzden 600 yılın tamamına genelleme yapmak doğru olmaz.

Haklısın Cemahir;Ben Bektaşiliğin öne çıkartılma olayını Osmanlı neden yaptı.Bunu anlatmaya çalıştım.Tabiki Osmanlı'nın kuruluşundan yıkılmasına kadar,birçok farklı uygulamalar olmuştur.Bektaşi padişahta olmuştur,hıristiyan hayranıda ,hilafet hayranıda.Bunları çoğaltabiliriz.Osmanlıyı tek kalıp içinde göstermek yanlış olur. .

emekli95
08.04.2008, 13:10
Aleviliğin Hacıbektaş'ı veli ile başladığını söylemek ,aleviliğide,bektaşiliğide bilmemektir.Hemde İDDİALI söz söylemek külliyen cehalettir.

cemahir
08.04.2008, 13:11
Haklısın Cemahir;Ben Bektaşiliğin öne çıkartılma olayını Osmanlı neden yaptı.Bunu anlatmaya çalıştım.Tabiki Osmanlı'nın kuruluşundan yıkılmasına kadar,birçok farklı uygulamalar olmuştur.Bektaşi padişahta olmuştur,hıristiyan hayranıda ,hilafet hayranıda.Bunları çoğaltabiliriz.Osmanlıyı tek kalıp içinde göstermek yanlış olur. .

Benim okuduklarımdan çıkardığım sonuç Osmanlı siyasi anlayışı birden bire oluşmadı, zamanla oluştu. Önceleri mezhep farkı gütmedigi için sorun yaşanmıyordu. Hatta Yeni Çerilerin oluşumu buna delil oluşturur. Alevi toplumu daha çok göçebe ve bagımsızlıklarını ön planda tutan sosyal bir yaşama sahipti. Bektaşiler yerleşik ve daha merkezci.

Sanırım Anadolu ve özellikle Rumelide, Bektaşiler gayri müslimlerin İslamlaşması için politik amaçlarla desdeklenmiştir. Baktaşilik'in islam yorumu bu bölge halkları tarafından daha kolay kabul görebileceginden.

Sizinde belirttiğiniz gibi Osmanlı Alevilikten çok Bektaşiliği ön plana çıkartmıştır; ama bu sadece Alevileri asimile etme anlayışı ile açıklanamaz.

cemahir
08.04.2008, 13:19
1- Bektasiler ve bektasilik osmanlinin ilk zamanlarindan neredeyse son anlarina kadar osmanlinin her yönuyle en ust konumunda yer edinmislerken,tersine Alevilik ve Aleviler Rafizi ve kizilbas adiyla hor gorulup, katilleri vacip bilinip her türlü zulme maruz kalmislardir!!

2-Özelikle yavuz zamaninda Alevi katliami sirasinda bu katliami siphesiz osmali ordusunun temel tasi olan ve Bektasi olan Yenicerililer büyük rol oynamistir!

3- Alevi yerlesim yerleri cumhuriyetin kurulusuna kadar hep daglik bölgelerde sehir yasantisindan uzaktayken,tersine Bektasilik ve Bektasiler sehirlerde,osmanlinin merkezlerinde olmakla beraber devletin en yüksek yönetiminde etkin rol oynamislardir!

Aslinda cok karineler mevcut ama fazlasini zikretmenin bir manasinin olmadigini düsünerek; Anlayan zaten anlar,Anlamayanda zaten anlamasada olur diyorum!
Saygilar...

İkinci maddeyi biraz açar mısın ? Tam olarak ne anlatmak istediğini

emekli95
08.04.2008, 13:35
benim icin bir sorun degil, türkmüyüm veya kürtmüyüm...Ama alevimiyim veya bektasi onu bilmek isterim. Burda ama bir yanlis oldugunu farkina vardim... Bildigme göre Anadoluda zaten Bektasi yokdur, büyük sehirler'de bulunurlarmis. duyduma göre ama eskiden Haci Bektas Tekke/Nevsehir'den Celebiler tüm Alevi Köylerine Halife yollarmislar ve Bektasi Ocagi icin yardim ve destek alirlarmis ayni zamanda Köydeki dedelernen temas'damislar. Aslinda Anadoluda tüm Köylerler Bektasi Ocagina baglimis 1909 kadar.
Burda bir yanlışın var alevibektaş.;Hacı Bektaşi veli 1270 lerde öldü.Bektaşilikte ölümünden yıllar sonra ortaya çıktığına göre,bektaşiliğe kadar Anadoluda Alevilik yokmuydu,Alevilik yol,erkan yürütülmüyormuydu.Tabiki yürütenler DEDElerdi.Bektaşilikle birlikte BABALIK kavramı oluşmuş , Ocağa bağlı olmayan alevilerin yol,erkanı BABAlarca yürü tülmüştür. Halen günümüzde de devam etmektedir.

cemalettin
08.04.2008, 14:59

Osmanlı'nın Rumeli Ordusu içinde Sırp,Ulah,Hırvat,Arnavut askerleri başta olmak üzre pek çok unsur var imiş.
Başta celali isyanları diye adlandırılan hareketlerin çoğunu sanırım bu kuvvetler ve yine başlarında bulunan gayri Türk komutanlar bastırmış ve aşırıya da kaçmış olabilirler.
ne de olsa karşılarındaki insanlar kendi insanları değil idi.
Yeniçerililer'in de bazı zamanlarda ne gibi davranışlarda bulunabildikleri tarihte mevcuttur ve unutmamak gerekir ki onlar da gayri Türk ve hristiyan asıllı devşirmelerdir.

ateş-i aşkına
08.04.2008, 15:06
güzel faydalı bilgiler

emekli95
08.04.2008, 21:31
Benim okuduklarımdan çıkardığım sonuç Osmanlı siyasi anlayışı birden bire oluşmadı, zamanla oluştu. Önceleri mezhep farkı gütmedigi için sorun yaşanmıyordu. Hatta Yeni Çerilerin oluşumu buna delil oluşturur. Alevi toplumu daha çok göçebe ve bagımsızlıklarını ön planda tutan sosyal bir yaşama sahipti. Bektaşiler yerleşik ve daha merkezci.

Sanırım Anadolu ve özellikle Rumelide, Bektaşiler gayri müslimlerin İslamlaşması için politik amaçlarla desdeklenmiştir. Baktaşilik'in islam yorumu bu bölge halkları tarafından daha kolay kabul görebileceginden.

Sizinde belirttiğiniz gibi Osmanlı Alevilikten çok Bektaşiliği ön plana çıkartmıştır; ama bu sadece Alevileri asimile etme anlayışı ile açıklanamaz.

Şah İsmail Doğu Anadoluyu Kızılbaş yaparak batıya doğru ilerliyordu.Tabi topraklarını ve halkını Şah İsmail'e kaptırmak istemeyen Yavuz Selim'de sünni islamlığı yaydı ve Çaldıran'dan sonra Doğu Anadolu'dan çekilerek kızılbaşlığı terk eden Şah İsmail'in yerini Yavuz aldı .Kızılbaşlığın anadoluda yayılmasını durdurdu hatta geriletti.Yavuz ve sonradan gelen padişahlarında anadoludaki Alevilere yaptıkları malum .Asimile etme sebebi olarak ben bunu görüyorum.

emekli95
08.04.2008, 21:37
Dikme dede filan diye DEDELİK kurumunu sulandırma.Diğer yazdıklarında laf salatasından öteye gitmiyor dedebaba.

emekli95
08.04.2008, 21:41

Osmanlı'nın Rumeli Ordusu içinde Sırp,Ulah,Hırvat,Arnavut askerleri başta olmak üzre pek çok unsur var imiş.
Başta celali isyanları diye adlandırılan hareketlerin çoğunu sanırım bu kuvvetler ve yine başlarında bulunan gayri Türk komutanlar bastırmış ve aşırıya da kaçmış olabilirler.
ne de olsa karşılarındaki insanlar kendi insanları değil idi.
Yeniçerililer'in de bazı zamanlarda ne gibi davranışlarda bulunabildikleri tarihte mevcuttur ve unutmamak gerekir ki onlar da gayri Türk ve hristiyan asıllı devşirmelerdir.
Bende Yavuz Çaldıran savaşından önceki alevi katliamını Şafi kürt aşiretlerine yaptırdığını okumuştum.

emekli95
08.04.2008, 22:13

Alevimen Yazmış:

Alevimen Yazmış:

Alevimen yazmış:

Alevimen yazmış

Saygılarımla..
İnatla bütün ocakların hacı bektaşa bağlı olduğunu yazıyorsun dedebaba.Hacı bektaşın çağdaşı hatta yaşca büyüğü olan ve Bektaşilik diye bir yol yokken Anadolu'da 3 VELİ daha vardı.
1.SÜCEADDİN VELİ
2.ŞEHABETTİN VELİ
3.HACIBAYRAM VELİ
Bunlardan külliyesi eskişehirde olan Sücaaddin veli ocağınıdamı Hacı Bektaş'a bağlayacaksın.Bunun gibi Hacı Bektaştan önce varolan Ocakları nasıl Bektaşi ocağına bağlarsın.Hacıbektaş'tan önce islamın ÖZÜ yokmuydu.İslamiyetin kurucusu Hz.Peygamberdemi bilmiyordu islamiyetin özünüde,Bektaşilikte oluyor islamın özü.

zulfukar
09.04.2008, 01:27
Bende Yavuz Çaldıran savaşından önceki alevi katliamını Şafi kürt aşiretlerine yaptırdığını okumuştum.

öncelikle bütün mesajlarin icin tek tek tesekkür ederim!:) Evet yanlis okumamissiniz ama hepsi o kadarla sinirli degil.Yavuzun bu harekati cok genic kapsamli bir temizlik niteligini tasimaktaydi.Safi kürt asiretleri ön temizligi yapip asil savas icin zemin hazirladilar.Bu yenicerilern yada osmanli ordusunun Alevilere ilismedigi anlamina gelmiyor.Savas öncesindede sonrasindada Osmanli ordusu bizatihi katliamlara karismislardir.Kaldiki Sahismailin ordusunun tamami Alevi iken, nasil oluyorda bazilarinin Alevilikle tamamen ayni saydigi bektasi tarikatina mensup yenicerililer kendi inancdaslarini Sünni bayragi altinda katledebildiler!
Evet Bektasiligin gecmiste ne yazikki Aleviligi asimile cabalariyla baglantisinin oldugunu düsünüyorum.
Saygilar...

emekli95
09.04.2008, 13:51
öncelikle bütün mesajlarin icin tek tek tesekkür ederim!:) Evet yanlis okumamissiniz ama hepsi o kadarla sinirli degil.Yavuzun bu harekati cok genic kapsamli bir temizlik niteligini tasimaktaydi.Safi kürt asiretleri ön temizligi yapip asil savas icin zemin hazirladilar.Bu yenicerilern yada osmanli ordusunun Alevilere ilismedigi anlamina gelmiyor.Savas öncesindede sonrasindada Osmanli ordusu bizatihi katliamlara karismislardir.Kaldiki Sahismailin ordusunun tamami Alevi iken, nasil oluyorda bazilarinin Alevilikle tamamen ayni saydigi bektasi tarikatina mensup yenicerililer kendi inancdaslarini Sünni bayragi altinda katledebildiler!
Evet Bektasiligin gecmiste ne yazikki Aleviligi asimile cabalariyla baglantisinin oldugunu düsünüyorum.
Saygilar...
Teşekkürler benden zülfikar;Bektaşiliği
Melikof tarihi gerçeklerle anlatmış.Bektaşiliği Alevilikten ayırmak yada küçümsemek deyil amaç.Ama gerçek bu.Şah İsmail'in katı Kızılbaşlığına karşı,bir hırka,bir lokma ekmek felsefesiyle miskin toplum yaratmak. İktidar mücadelesinde güçlü olan haksızda olsa haklı oluyor.Çaldıran savaşında olduğu gibi.
Yeniçeri sistemininde nasıl yozlaştırılıp değiştirildiği,sonrada kaldırıldığı ayrı olay.
Sevgilerimle.

emekli95
09.04.2008, 14:11
Abdul Musa bir Bektasi.

Alevi Bektaş;Aleviliği bilmediğin belli.Alevilikte dedelik,taliplik,pirlik,mürşitlik gibi kavramlar derece deyildir.Bektaşilikteki babalık,dedebabalıkta öyle.
Giyimler her toplumda değişebilir,komik olarak tanımlamamalısın.
Bektaşilik,Alevilik mezhebi içinde Hacı Bektaşi Veli'nin bir YOL'udur.Her Bektaşi Alevidir ama her Aleviye Bektaşi demek doğru olmaz.
Sevgilerimle.

hayderiyem
10.04.2008, 02:42

---------------------
Kısaca bir kaç söz;Alevilik Bektaşiliğin köyde yaşanan biçim, Bektaşilik ise Aleviliğin şehirde yaşanan biçimidir.ufak tefek ayrıntıların dışında ikisininde yapılanması işleyişi kuralları aynıdır.
Bu meseleyi böyle düşünmek ve ona göre davranmak gerekir.

cemahir
10.04.2008, 19:35

---------------------
Kısaca bir kaç söz;Alevilik Bektaşiliğin köyde yaşanan biçim, Bektaşilik ise Aleviliğin şehirde yaşanan biçimidir.ufak tefek ayrıntıların dışında ikisininde yapılanması işleyişi kuralları aynıdır.
Bu meseleyi böyle düşünmek ve ona göre davranmak gerekir.

Nasıl bu soru soruluyor anlamıyorum . Alevi biri Bektaşi olmayabilir ; ama Bektaşiliği Alevilikten bağımsız düşünemeyiz, Alevilik içinde Bektaşilik bir koldur bir tasavvuf yorumudur, dergah ve tarikat geleneğidir. Bak kendi adını Haydariyem olarak tanımlamışsın Haydarilikte Bektaşilik gibi Alevilik içinde bir yorumdur .

Bektaşi olup olmadığını öğrenmek için en kısa yol bağlo olduğun dede hangi ocaga bağlı onu öğren. Eger şu an bir dedeye intisabınız var ise o bu konuda aydınlatıcı bilgi verir, dedenizin bağlı olduğu ocak sizin de geçmişinizi aydınlatır.

hayderiyem
18.04.2008, 02:26
"zülfükar" yazmış
Nasıl bu soru soruluyor anlamıyorum . Alevi biri Bektaşi olmayabilir ; ama Bektaşiliği Alevilikten bağımsız düşünemeyiz, Alevilik içinde Bektaşilik bir koldur bir tasavvuf yorumudur, dergah ve tarikat geleneğidir. Bak kendi adını Haydariyem olarak tanımlamışsın Haydarilikte Bektaşilik gibi Alevilik içinde bir yorumdur .

Bektaşi olup olmadığını öğrenmek için en kısa yol bağlo olduğun dede hangi ocaga bağlı onu öğren. Eger şu an bir dedeye intisabınız var ise o bu konuda aydınlatıcı bilgi verir, dedenizin bağlı olduğu ocak sizin de geçmişinizi aydınlatır.
__________________________________________________ ___
İlla ben bölüneceğim diyorsan bu senin bileceğin bir iş ,Alevi Bektaşi olur Bektaşide Alevidir.içinde dışında kol diye bir şey yoktur.Alevilik Bektaşilik senin anladığın gibi klasik bir tarikat yapılanması da değildir bu inanç bir okuldur Kamil insan yetiştirme okuludur bu okula giren her insan zaman içerisinde birer Kamil insan olurlar ve ışık olup etraflarını aydınlatırlar.
Evet necata(kurtuluşa) erenlerden birisiyim Fakir Babagan Halife Ali Sümer Babaya intisap etmiş bir Bektaşiyim.Yol gördüm erkan gördüm eyvallah
Lakin sizin uslübünüzden intisabınızın olmadığını anladım.Sizin meydan görmediğinizi, müsahip kavlini bilmediğinizi,Nasip törenini bilmenize de imkan veremiyorum çünkü intisaplı bir kişinin sözleri değil bunlar Edebi Bilmek lazım Edebi
Yol Ehline Aşk ile

zulfukar
18.04.2008, 02:32
"zülfükar" yazmış

İlla ben bölüneceğim diyorsan bu senin bileceğin bir iş ,Alevi Bektaşi olur Bektaşide Alevidir.içinde dışında kol diye bir şey yoktur.Alevilik Bektaşilik senin anladığın gibi klasik bir tarikat yapılanması da değildir bu inanç bir okuldur Kamil insan yetiştirme okuludur bu okula giren her insan zaman içerisinde birer Kamil insan olurlar ve ışık olup etraflarını aydınlatırlar.
Evet necata(kurtuluşa) erenlerden birisiyim Fakir Babagan Halife Ali Sümer Babaya intisap etmiş bir Bektaşiyim.Yol gördüm erkan gördüm eyvallah
Lakin sizin uslübünüzden intisabınızın olmadığını anladım.Sizin meydan görmediğinizi, müsahip kavlini bilmediğinizi,Nasip törenini bilmenize de imkan veremiyorum çünkü intisaplı bir kişinin sözleri değil bunlar Edebi Bilmek lazım Edebi
Yol Ehline Aşk ile

Bu metni ben degil cemahir arkadas yazmis:)

cemahir
18.04.2008, 23:31
Bu metni ben degil cemahir arkadas yazmis:)

"zülfükar" yazmış

Lakin sizin uslübünüzden intisabınızın olmadığını anladım.Sizin meydan görmediğinizi, müsahip kavlini bilmediğinizi,Nasip törenini bilmenize de imkan veremiyorum çünkü intisaplı bir kişinin sözleri değil bunlar Edebi Bilmek lazım EdebiYol Ehline Aşk ile

Metni ben yazdım ; ama kırıcı olacak ne yapmışım anlayamadım . Ben düşüncelerimi yazdım olayı kişiselleştirmeden ; ama senin yazdıkların kibir dolu ne kadar yol gördügün belli oluyor.

fatsali
19.04.2008, 01:25
bi Arkadas, sonradan Bektasi olunur, ama sonradan Alevi olunmaz diye yazmis.
neden acaba? bektasilik dediimiz Aleviligin bi takim duzen'e koyulmus hali deilmi?
bektasi olan zaaten Alevi olmuyo mu? Alevilik bi baska deyimle, Anadolunun Islami deilmi?
saygilar

emekli95
19.04.2008, 20:51
bi Arkadas, sonradan Bektasi olunur, ama sonradan Alevi olunmaz diye yazmis.
neden acaba? bektasilik dediimiz Aleviligin bi takim duzen'e koyulmus hali deilmi?
bektasi olan zaaten Alevi olmuyo mu? Alevilik bi baska deyimle, Anadolunun Islami deilmi?
saygilar
Sonradan Bektaşi olunup,alevi olunmuyorsa;Sonradan Bektaşi olanlar,Bektaşi oluyor,alevi sayılmıyor demektir.Alevi olmayan Bektaşilermi oluyor,böyle oluncada.(Çokmu karıştırdık.)

fatsali
20.04.2008, 01:29
Sonradan Bektaşi olunup,alevi olunmuyorsa;Sonradan Bektaşi olanlar,Bektaşi oluyor,alevi sayılmıyor demektir.Alevi olmayan Bektaşilermi oluyor,böyle oluncada.(Çokmu karıştırdık.)

yaa bilmiorum, zaaten henuz "aleviligi" tam olarak anlayamdim, yaani anladimda, degisik dedisik farkli yorumlar okuyorum "alevilik nedir" diye yolrum lar ve sitelerde, ay bide yok bektasi yok caferi yok kizilbash yok daha neler...iyice karisik... bide, nasil Alevilik dogustan olur da sonradan bir kisi alevi olamaz mis?? oyle ise , neden IKRAR yapilio? bunu her aleviligi benimseyen yapmio mu? gerek "dogustan" gerek sonradan alevi olsun??
tsk

hayderiyem
21.04.2008, 15:14
emekli95 yazmış:
--------------------------------
Karıştırmamak için şunu belirtelim.
Alevi çocuğu olarak dünyaya geliriz fakat Alevi olmayız ne zamanki müsahip kavlimiz olur,görgü cemine girer, ıkrar verirsek Alevi ancak o zaman oluruz.
Bektaşilik bu işin şehir yaşamını esas aldığı için, bel evlatlığı geçerli değil yol evlatlığı geçerlidir.
Bir İsevi Bektaşi olur,Müslüman olur.
Alevilikle Bektaşilik arasında esasta hiç bir farklılık yoktur sadece uygulamada bazı farklılıklar var ve bu belirleyici değildir.Belirleyici olan Hacı Bektaş Velinin yolunun takip edilmesi o süreğin devam edilmesidir.
Alevilik va Bektaşilikte olmaz sa olmaz bir kural vardır ki esas belirleyici olanda budur, bir Dede veya Babaya intisap edersen Ancak Alevi Bektaşi olursun bunun dışında kendini ne kadar ben Aleviyim Bektaşiyim desen boştur kendini kandırmaktır.

AleviBektas77
21.04.2008, 17:11
ben arastirma yaptim, nerdeyse tüm akrabalarima, arkadaslarima, büyüklerimize sordum...
hic birise düzgün bir cevap veremiyor...birisi diyor "biz aslinda aleviyiz, ama bektasi'de sayiliriz"..."biz aleviyiz, ama haci bektasi sevdimiz diye bektasi'de sayiliriz"..."benim dedem cami hocasiydi, kendisi hep 'asil' Bektasiyiz derdi"..."Biz ne Alevi ne Bektasiyiz, biz Alevi-Bektasiyiz"..."Biz Bektasi degiliz, Bektasiler sonradan Alevi olan sünniler"..."Bektasi'lar daha kalmadi Türkiyede, varsa Balkanlarda var"...böyle cevaplar aldim, ve artik bikdim bu konudan...

zulfukar
22.04.2008, 01:27
ben arastirma yaptim, nerdeyse tüm akrabalarima, arkadaslarima, büyüklerimize sordum...
hic birise düzgün bir cevap veremiyor...birisi diyor "biz aslinda aleviyiz, ama bektasi'de sayiliriz"..."biz aleviyiz, ama haci bektasi sevdimiz diye bektasi'de sayiliriz"..."benim dedem cami hocasiydi, kendisi hep 'asil' Bektasiyiz derdi"..."Biz ne Alevi ne Bektasiyiz, biz Alevi-Bektasiyiz"..."Biz Bektasi degiliz, Bektasiler sonradan Alevi olan sünniler"..."Bektasi'lar daha kalmadi Türkiyede, varsa Balkanlarda var"...böyle cevaplar aldim, ve artik bikdim bu konudan...

Sevgili arkadasim tam bir bilginin olmadigi toplumun kafasinin karistigini gösterir buda su demektir;
Alevi ayri bektasi ayri!
Bektasilik bir tarikkattir bir sünnide bektasi olabilir! Ve tarihede baktigimizda sünniligin en kuvvetli bayraktarligini yapmis osmanli ordusunun en temel tasi olan Yenicerililer Bektasidir!
Fazlaa kurcalamaya gerek yok.Özellikle son zamanlarda Alevi-bektasi diye isim tamlamasi gibi bir tanimlama uyduruldu bu daha önceleri yokken!!!
Saygilar

AleviBektas77
22.04.2008, 10:50
bence ayrim yapmiyalim ginede, bakin ben almanya'da kaliyorum ve cok Arnavutlu Arkadasim var. Bunlar kendilerine Bektasi diyor ve inanin bana bizim Alevilernen 100% degil 200% aynilar! Yani Cemleri, 4 kapi 40 makam, ehlibeyt, gülbengiler, dualar, dedeler (arnavutlular Dedebaba diyorlar...), haci bektasi veli, hz. ali ya ne diyim hepsi ayni, bizim alevililernen ayni. Bence ne olursa olsun burda ayrim yapmiyalim. Alevi-Bektasi diyelim en mantiklisi ginede. bakin ben kendim bile ne oldugumu tam olarak ögrenemedim, demeki o kadar birbirne karismis. Arnavutlular'da bir Sünni Bektasi olamiyor. Belki Türkiye'de eskiden ögleydi. Bence aslinda kötü birsey degil, burakin Sünniler'de Alevi-Bektasi olsun, ne güzel! Ayrim yaparsak hic bir zaman güclü olamayiz, hep böyle Anadolu'da kendi aramizda kaliriz...Bu arada Musa Eroglu'da Sünni'di, sonra'dan Alevi oldu. Musa Eroglu kötü adammi?

fatsali
22.04.2008, 21:06

yazdiklarina hiç katilmiorum canim! nasil sonradan alevi olunmazmis yaani? alevi dogmak da ne demek? alevi doganin kani genleri farklimi oluyo?? unutmyalim ki, insan dunyaya geldigi aileyi ortami seçme durumu yoktur, ancak kendi yolunu seçebilir, bu bakimdan da sonradan BAL gilbi alevi olunur. + "alevi olmak alevi gibi yasamak" yazmissin, simdi gune 5 namaz yapmayan sunni, musluman olmuyomu?
alevilik te diger inanclar gibi herseyden once bi INAC olduunu sanirim. Hak-Muhammed-ALi'dir sanirim. simdi kalkip insanlara "sen iyi alevisin" "sen alevi deilsin" demek dogru olmaz. insan kendi nasil hissediosa O'dur.
ssaygilar

fatsali
22.04.2008, 21:21

evet canim biraz karisik, yani, cevap mi yazdin alay mi ettin anlamadim

emekli95
22.04.2008, 23:46
evet canim biraz karisik, yani, cevap mi yazdin alay mi ettin anlamadim
Niye alay edeyim canım fatsalı;Burada bir mantık hatası var,onu anlatmaya çalıştım.

emekli95
22.04.2008, 23:55
Çok haklısın alevibektaş;Bektaşilik Osmanlı tarafından ,aleviliğin( Kızılbaşlığın ) yayılmasını önlemek için öne çıkartıldı. Birde Mevlevilik var fakat Bektaşilik kadar benimsenmedi.Bence Alevi-Bektaşi karışıklığı buradan geliyor.

hayderiyem
26.04.2008, 20:47
emekli 95 yazmış;
"Çok haklısın alevibektaş;Bektaşilik Osmanlı tarafından ,aleviliğin( Kızılbaşlığın ) yayılmasını önlemek için öne çıkartıldı. Birde Mevlevilik var fakat Bektaşilik kadar benimsenmedi.Bence Alevi-Bektaşi karışıklığı buradan geliyor."
--------------------------------------------
Bir söz vardır."bilmediğimin cahiliyim"diye bilmediğimiz konularda ileri geri konuşmak Alevi Bektaşi inancı ile yaşayanlara düşmez.En azından gerçek budur.
Alevilik Bektaşilik inancı değişik zamanlarda yaşamış Alevi Bektaşi önderleri arcılığı ile Hareti Ali'ye dayanır.
Bektaşilik Osmanlıdan önce vardı ve Osman(Otman)oğullarının devlet olarak tarih sahnesine çıkmalarıda Bektaşilerin öncülüğünde gerçekleşti.
Osmanlı Devletinin Padişahlarının Beyazıd-ı Veliye kadar olanı dışında hiç birisi Ne Alevilere nede Bektaşilere sıcak baktılar nede onlara yardım ettiler nede "Alevilerin önünü kesmek için Bektaşiliği öne çıkarttılar" onların yaptığı tek şey Alevi Bektaşi inancı üzerinde yaşayanları katletmek yerinden yurdundan etmekten başka bir şey olmnamıştır,bu tez Tarihte Alevi Bektaşi inancında olanları bölmek ve yönetmek taktiğini benimseyenlerin sık sık baş vurduğu yöntemlerden en önemlisi olmuştur tıpkı şimdi de aynı tezi ortaya atanlar gibi.
İftira ve karalama Alevi Bektaşi inancı ile yaşayanların başvurduğu bir yöntem olamaz olmamalıdır.

emekli95
28.04.2008, 20:30
emekli 95 yazmış;
"Çok haklısın alevibektaş;Bektaşilik Osmanlı tarafından ,aleviliğin( Kızılbaşlığın ) yayılmasını önlemek için öne çıkartıldı. Birde Mevlevilik var fakat Bektaşilik kadar benimsenmedi.Bence Alevi-Bektaşi karışıklığı buradan geliyor."
Bir söz vardır."bilmediğimin cahiliyim"diye bilmediğimiz konularda ileri geri konuşmak Alevi Bektaşi inancı ile yaşayanlara düşmez.En azından gerçek budur.
Alevilik Bektaşilik inancı değişik zamanlarda yaşamış Alevi Bektaşi önderleri arcılığı ile Hareti Ali'ye dayanır.
Bektaşilik Osmanlıdan önce vardı ve Osman(Otman)oğullarının devlet olarak tarih sahnesine çıkmalarıda Bektaşilerin öncülüğünde gerçekleşti.
Osmanlı Devletinin Padişahlarının Beyazıd-ı Veliye kadar olanı dışında hiç birisi Ne Alevilere nede Bektaşilere sıcak baktılar nede onlara yardım ettiler nede "Alevilerin önünü kesmek için Bektaşiliği öne çıkarttılar" onların yaptığı tek şey Alevi Bektaşi inancı üzerinde yaşayanları katletmek yerinden yurdundan etmekten başka bir şey olmnamıştır,bu tez Tarihte Alevi Bektaşi inancında olanları bölmek ve yönetmek taktiğini benimseyenlerin sık sık baş vurduğu yöntemlerden en önemlisi olmuştur tıpkı şimdi de aynı tezi ortaya atanlar gibi.
İftira ve karalama Alevi Bektaşi inancı ile yaşayanların başvurduğu bir yöntem olamaz olmamalıdır.
Haydariyem;Yazını birkaç defa okudum.İftira ve karalama olayını anlayamadım.Sanki bektaşiliği kötülemişim yada iftira etmişim gibi bir cevap yazmışsın.Lütfen anlayarak cevaplayın .Bektaşilik alevilikten ayrı deyildir.Rakibide deyildir.

hayderiyem
29.04.2008, 15:02
22 04 2008 saat 21 55 de aşağıdaki not Emekli 95 tarafından, Alevibektaşın yazdığı yazıdan yaptığı alıntının altına yazılmış ve tekrar okuması gereken bu yazıyı yazandır.Lütfen bizi izleyen ve içimizde bolca bulunan ajan ve provakatörlerin kıs kıs gülmelerine neden olmayalım mümkünse yazdığımız yazıların ne anlama geldiğini iyice düşünüp foruma ondan sonra gönderelim.

-----------------------------------------------------------
AleviBektas77 yazmış:
hic birise düzgün bir cevap veremiyor...birisi diyor "biz aslinda aleviyiz, ama bektasi'de sayiliriz"..."biz aleviyiz, ama haci bektasi sevdimiz diye bektasi'de sayiliriz"..."benim dedem cami hocasiydi, kendisi hep 'asil' Bektasiyiz derdi"..."Biz ne Alevi ne Bektasiyiz, biz Alevi-Bektasiyiz"..."Biz Bektasi degiliz, Bektasiler sonradan Alevi olan sünniler"..."Bektasi'lar daha kalmadi Türkiyede, varsa Balkanlarda var"...böyle cevaplar aldim, ve artik bikdim bu konudan... ---------------------------------------------------------------------
Çok haklısın alevibektaş;Bektaşilik Osmanlı tarafından ,aleviliğin( Kızılbaşlığın ) yayılmasını önlemek için öne çıkartıldı. Birde Mevlevilik var fakat Bektaşilik kadar benimsenmedi.Bence Alevi-Bektaşi karışıklığı buradan geliyor.

emekli95
29.04.2008, 22:17
22 04 2008 saat 21 55 de aşağıdaki not Emekli 95 tarafından, Alevibektaşın yazdığı yazıdan yaptığı alıntının altına yazılmış ve tekrar okuması gereken bu yazıyı yazandır.Lütfen bizi izleyen ve içimizde bolca bulunan ajan ve provakatörlerin kıs kıs gülmelerine neden olmayalım mümkünse yazdığımız yazıların ne anlama geldiğini iyice düşünüp foruma ondan sonra gönderelim.

-----------------------------------------------------------
AleviBektas77 yazmış:
hic birise düzgün bir cevap veremiyor...birisi diyor "biz aslinda aleviyiz, ama bektasi'de sayiliriz"..."biz aleviyiz, ama haci bektasi sevdimiz diye bektasi'de sayiliriz"..."benim dedem cami hocasiydi, kendisi hep 'asil' Bektasiyiz derdi"..."Biz ne Alevi ne Bektasiyiz, biz Alevi-Bektasiyiz"..."Biz Bektasi degiliz, Bektasiler sonradan Alevi olan sünniler"..."Bektasi'lar daha kalmadi Türkiyede, varsa Balkanlarda var"...böyle cevaplar aldim, ve artik bikdim bu konudan... ---------------------------------------------------------------------
Bu ajan,provakotörlerde nerden çıktı haydariyem;onlar güler yada gülmez.Ben burada fikrimi yazdım.Fakat hale sen ne demek istediğimi anlamamış görünüyorsun.
Bektaşilik ,Aleviliğin bir YOL'udur ve İran'dan Şah İsmail'le Anadoluya yayılan Kızılbaşlığın (Aleviliğin )[B]yayılmasını önlemek için Bektaşilik Osmanlı tarafından ÖNE çıkartılmıştır.diyorum.

cemahir
30.04.2008, 04:20
emekli 95 yazmış;

Neden herkese cahil muamelesi yapıyorsun. Herkes sussun sen konuş sadece, olur mu böyle şey ?

Alevilik ve Bektaşilik günümüzde etle tırnak gibi ayrılmaz olmuşlar ama ısrarla tarihsel seyirlerini neden aynı göstermeye çalışıyorsun. Alevilik daha kapsamlı Bektaşilik daha dar alandadır.

Bu gün İran ve Azerbaycan' da da Aleviler var ; ama Bektaşi bulamazsın oralarda . Türkiye'de bunun örnekleri vardır .

Şah İsmail'e ( Hatai) bağlı olanlar mesala Bektaşi değildir.

Bektaşilerde Şah İsmaile bağlı değillerdir. ( ocak olarak)

Ama Bektaşiler Şah İsmaile sahip çıkarlar .

Biri Erdebil dergahı biri Bektaşi Dergahıdır. ama bunlar artık bir bütün olmuştur.

Alevi olupta Bektaşi olmayan bir çok insan var ; fakat bunlar en az Bektaşiler kadar Hacı Bektaşa sevgi ve saygı duyarlar .

İnsanlar sadece Sünni çevrede cahil ve yobaz olmuyor cehalet ve softalık her kesimde var malesef.

AleviBektas77
30.04.2008, 10:18
Haci Bektas Veli TÜM Anadolu Alevilerin, -Ocaklarin, -Asiretlerin SER-CESMESI ve PIRI'DIR. Dolayisiyla da BÜTÜN Alevi ocaklar ve asiretler "MANEVI" olarak Haci Bektas Veli'ye baglilar.

emekli95
30.04.2008, 22:39
Haci Bektas Veli TÜM Anadolu Alevilerin, -Ocaklarin, -Asiretlerin SER-CESMESI ve PIRI'DIR. Dolayisiyla da BÜTÜN Alevi ocaklar ve asiretler "MANEVI" olarak Haci Bektas Veli'ye baglilar.
Alevibektaş; bütün alevi ocakları Hacı Bektaş'a bağlı deyildir.Hacı Bektaşla birlikte ,önceden veya sonradan Anadoluya birçok Alevi uluları gelmiş ve aleviliği yaymıştır.Hacı Bektaş bunlardan biridir.Bektaşilik alevilik içinde bir YOL'dur.
Sevgiler.

cemahir
05.05.2008, 05:28
Alevibektaş; bütün alevi ocakları Hacı Bektaş'a bağlı deyildir.Hacı Bektaşla birlikte ,önceden veya sonradan Anadoluya birçok Alevi uluları gelmiş ve aleviliği yaymıştır.Hacı Bektaş bunlardan biridir.Bektaşilik alevilik içinde bir YOL'dur.
Sevgiler.

AleviBektas77 Haci Bektas Veli TÜM Anadolu Alevilerin, -Ocaklarin, -Asiretlerin SER-CESMESI ve PIRI'DIR. Dolayisiyla da BÜTÜN Alevi ocaklar ve asiretler "MANEVI" olarak Haci Bektas Veli'ye baglilar.

sayın emekli95 bende sizinle hem fikirim ama meramımı bir türlü anlatamıyorm. Bu gün Hacı Bektaş'ta bulunan postnişine sorsanız ( veliyettin ulusoy) o da aynı bizim dediklerimizi diyor . Bu konuda yapılan bilimsel çalışmalar da bunu diyor . Şimdi soralım o zaman, Hacı Bektaş'tan önce yaşamış olan Alevi tasavvuf önderleri Alevi değil mi ? Örnegin Baba İshaklar, Ahmet Yeseviler yalan mı ? bu şahsiyetlerin yeri ne ? Bunlar alevi sayılmıyor mu ?

fatsali
05.05.2008, 05:32

yaaa arkadaslar, ide alevisesi.com diye bi forum var...orda kiler de illaki Alevi/bektasi ayrimi yapmakta israrli...
kisaca Aleviler SII musluman mis da
Bektasiler Aleviligi BOZMUS gibi bi tavir seriliyolar .... ilginç...
semahi falan da inkar ediolar

birazcik okudum, sabrim kalmadi çiktim

AleviBektas77
05.05.2008, 10:38
ya o sayfayi Hisbullah tarafindan Iranli Sii'ler kurmuslar bizim Anadolu Alevileri tamamen Sii yapmak icin. Bu Internet Sayfa hep yalan dolu...ne bilim AKP Cem Evi yapiyormus, Bektasiler Atesistmis, Cem ve Semah Günahmis, Bizim 7 Erenler, Ozanlar yalanmis, Pir Sultan Sii'mis 5 Vakit Namaz kulun demis...hersey yalan bu sayfada, Iran Siilik/Caferilik icin misyonerlik yapiyorlar...aman inanmayin onlara. Bakin Corum'da ilk Camii kurmuslar ve bizim ordaki Alevileri kafaya aldilar ve simdi her tarafa resimleri koymuslar...