Orijinalini görmek için tıklayınız : Demokrasi Hortladı

aytek
05.04.2008, 03:11
Demokrasilerde parti kapatılmaz, derken demokrasiyi de anımsamış oluyoruz...
Demokrasinin zaman zaman akla gelmesi iyi bir şey...
Örneğin Başbakan eline kâğıdı kalemi alıp Meclis’e girecek milletvekillerinin listesini tek başına yaparken demokrasi akla gelmez...
Kendi adamı seçilmediği için kongreyi iptal edince demokrasi hatırlanmaz...
Başbakan tek başına cumhurbaşkanı seçerken bunun demokrasiye uymadığı pek konuşulmaz.
İktidarın devlette dolu dizgin kadrolaşması demokratlığına halel getirmez...
İktidar partisinin kömür ve nohutla oy toplaması demokrasiyle çelişmez..
Milletin parasını kullanan TMSF’nin gazetelerinin iktidar organı haline gelmesi demokratları hiç rahatsız etmez. Özerk TRT’nin iktidar borazanlığı yapması demokratları ilgilendirmez.
AB memurlarının veya ABD büyükelçisinin genel vali gibi konuşmalarından bizim demokratlar yüksünmez.
Ekonomiyi halkın değil, IMF’nin yönetmesi demokrasiyle ilgili sayılmaz...
Unutulan demokrasi ne zaman hatırlanır peki?
Başsavcı AKP’ye kapatma davası açtığı zaman...
Sanki siyasi partilerin yasalara uyma yükümlüğü yok... Sanki Başsavcı keyif için dava açmış... Sanki Başsavcı’nın dava açması partinin hemen kapanması anlamına geliyor. Sanki AKP’nin savunması alınmayacak. Sanki Anayasa Mahkemesi yasalara aykırı bir kapatma kararı vermiş...
Dava daha başlamadan nedir bu telaş?
Yoksa Oktay Ekşi’nin dün değindiği gibi: Suçluların telaşı mı?
Neden hiç kimse AKP’nin Anayasa Mahkemesi önünde laik demokrasiye saygısızlık etmediğini kanıtlarıyla ortaya koyup aklanacağını düşünmek istemiyor... Neden köşe taşı yazarlar AKP’nin laikliğe aykırı davranmadığını kanıtlarıyla ortaya koymak yerine Başsavcı’ya saldırıyor. Yoksa savunamıyorlar mı AKP’yi?
Nedir bu panik?

İnternetten bana ulaşan bu yazıyı ne yazık ki yazar adı gösteremeden sizerle paylaşıyorum... Özellikle yarıya kadar çok doğru bir yazı...

Saygılar

Alevimen
05.04.2008, 03:40
Ben anlamıyorum... Bazen haketten bu milleti anlamıyorum. Eleştirmek ne kolay di'mi? Yani böyle liste hazırlamak çok kolay, hemen muhalifler melek gibi gözüküyorlar.
Ama adamlar bu kadar çalışıp oy toplarken siz nerdeydiniz? Sorusu niye sorulmuyor.
Bu ülkede herkes kendi karnını düşünüyor, kusura bakmayın ama bu böyle. Kalkınmaya, ilerlemeye kimse gönülden istediğini düşünmüyorum. Protesto edene para ver, iki dakikada susar. Türkiyede bu iş böyle yürüyor.
Halkı bunlar ilgilendirmiyor ki, televizyonları açar mısınız, evlenme programları, saçma sapan gerzek yarışmalar reyting canavarları olmuş.
Böyle bir halk profili olan ülkede sen neyi nasıl anlatacaksın dostum :)

İtiraf etmeliyiz ki adamlar hem işini yapıyor hemde kenardan götürüyor :)
Eskiden sadece götürenler oluyordu, iş yapan olmuyordu bunada şükretmek lazım.
Şu an başbakanın dışında daha iyi politikacı var mıdır? Kaç isim sayabilirsin merak ediyorum.

Adamlar işini biliyor, yımpaş, kombasan holdingler gibi avrupadaki gurbetçerin parasını kurnazca aldılar ve kendilerini geliştirdiler, seçimi kazandılar en yüksek koltuğa oturdular. Böyle bir hazine nerde ne zaman gene ellere gececek ki? Halkdan birini oturtsan bile ilk aklına gelen sömürmek olur.
Yahu bir turist alış verişe giderken bile dükkan sahibi 'bunu nasıl en iyi şekilde kazıklarım' diye düşünüyor..
Tekrar bir Atatürkün gelip bir ülkeyi sıfırdan kurmayı bekliyorsan çok beklersin. Ama elbet birgün çağdaş bir adam başa gelecek diye umut sürdürebiliriz.

Lazoşa_62
05.04.2008, 09:50
Demokrasilerde parti kapatılmaz, derken demokrasiyi de anımsamış oluyoruz...
Örneğin Başbakan eline kâğıdı kalemi alıp Meclis’e girecek milletvekillerinin listesini tek başına yaparken demokrasi akla gelmez...
Başbakan tek başına cumhurbaşkanı seçerken bunun demokrasiye uymadığı pek konuşulmaz.
Milletin parasını kullanan TMSF’nin gazetelerinin iktidar organı haline gelmesi demokratları hiç rahatsız etmez. Özerk TRT’nin iktidar borazanlığı yapması demokratları ilgilendirmez.
AB memurlarının veya ABD büyükelçisinin genel vali gibi konuşmalarından bizim demokratlar yüksünmez.
Sanki siyasi partilerin yasalara uyma yükümlüğü yok... Sanki Başsavcı keyif için dava açmış... Sanki Başsavcı’nın dava açması partinin hemen kapanması anlamına geliyor. Sanki AKP’nin savunması alınmayacak. Sanki Anayasa Mahkemesi yasalara aykırı bir kapatma kararı vermiş...
Neden hiç kimse AKP’nin Anayasa Mahkemesi önünde laik demokrasiye saygısızlık etmediğini kanıtlarıyla ortaya koyup aklanacağını düşünmek istemiyor... Neden köşe taşı yazarlar AKP’nin laikliğe aykırı davranmadığını kanıtlarıyla ortaya koymak yerine Başsavcı’ya saldırıyor. Yoksa savunamıyorlar mı AKP’yi?
Nedir bu panik?

İnternetten bana ulaşan bu yazıyı ne yazık ki yazar adı gösteremeden sizerle paylaşıyorum... Özellikle yarıya kadar çok doğru bir yazı...

Saygılar

Paylaşımın için sağol .Gerceğin ta kendisini yazmış.Yarı kadarda degil kelime yerinde ise ful doğru.

Ayrıca Demokrasi dediğinde hukukun eğemenliğidir. Bağimsız yargı demek hukukun üstünlüğü demek.Hukukun işlediği ülkelerde Demokrasi vardır. Eğer yarğı Demokraside eşitsizlik göruyorsa hukuku devreye koyar. Yani Ülkemizde Askerden daha huzlı davranmış olan hukuk sistemi Demokrasiyi devam ettirmek için devreye girmiştır.

aytek
05.04.2008, 14:44
Ben anlamıyorum... Bazen haketten bu milleti anlamıyorum. Eleştirmek ne kolay di'mi? Yani böyle liste hazırlamak çok kolay, hemen muhalifler melek gibi gözüküyorlar.
Ama adamlar bu kadar çalışıp oy toplarken siz nerdeydiniz? Sorusu niye sorulmuyor.
Bu ülkede herkes kendi karnını düşünüyor, kusura bakmayın ama bu böyle. Kalkınmaya, ilerlemeye kimse gönülden istediğini düşünmüyorum. Protesto edene para ver, iki dakikada susar. Türkiyede bu iş böyle yürüyor.
Halkı bunlar ilgilendirmiyor ki, televizyonları açar mısınız, evlenme programları, saçma sapan gerzek yarışmalar reyting canavarları olmuş.
Böyle bir halk profili olan ülkede sen neyi nasıl anlatacaksın dostum :)

İtiraf etmeliyiz ki adamlar hem işini yapıyor hemde kenardan götürüyor :)
Şu an başbakanın dışında daha iyi politikacı var mıdır? Kaç isim sayabilirsin merak ediyorum.

Adamlar işini biliyor, yımpaş, kombasan holdingler gibi avrupadaki gurbetçerin parasını kurnazca aldılar ve kendilerini geliştirdiler, seçimi kazandılar en yüksek koltuğa oturdular. Böyle bir hazine nerde ne zaman gene ellere gececek ki? Halkdan birini oturtsan bile ilk aklına gelen sömürmek olur.
Yahu bir turist alış verişe giderken bile dükkan sahibi 'bunu nasıl en iyi şekilde kazıklarım' diye düşünüyor..
Tekrar bir Atatürkün gelip bir ülkeyi sıfırdan kurmayı bekliyorsan çok beklersin. Ama elbet birgün çağdaş bir adam başa gelecek diye umut sürdürebiliriz.

Bir Anadolu insanın ülke sorunlarına bakışını yansıtan, içler acısı bir yazı...

Eleştirmek tabi ki kolay, iktidardan muhalefete o kadar çok yanlış var ki...

"İtiraf etmeliyiz ki adamlar hem işini yapıyor hemde kenardan götürüyor :)
Şu an başbakanın dışında daha iyi politikacı var mıdır? Kaç isim sayabilirsin merak ediyorum." Şeklinde bir yaklaşımla, bu ülke sorunları hakkında ve siyasi düşünme konusunda nasıl olur da böyle yanlış bir tavır sergilersiniz? Buna razı görünür olmak nasıl bir tavırdır!?

Yazıdaki demokrasi kavramının sadece AKP odaklı olmadığını anlamak zor değil... Ama AKP'nin yaptıklarıda açık bir şekilde anti demokratik! Bu anlam da şimdi demokrasiye tutunmak istiyen AKP bizlere inandırıcı gelmiyor...

Ayrıca merak ettiğim başka bir durum var ki; herkes aynı şeyi söylüyor, AKP yiyor ama çalışıyorda!!! Allah aşkına ne iş yapıyor!? Bütün kamu kurumlarını, yabancı semayeye peşkeş çekmekten başka, insanların türbanlarıyla oynamaktan başka, kendi ceplerini doldurmaktan başka, siyasi gerilim yaratmaktan başka ne iş yapıyor bu AKP? Nerde çalışıyor?

Bugünlere kadar anti demokratik bir seçimle gelmiş bütün partilerin, tabi ki AKP'de dahil, herhangi bir durumda demokrasiden söz eder olması, gayet açık bir yalandan başka bir şey değildir!! Çünkü onların birer demokrattan çok, her parti liderinin, parti içinde birer diktatör gibi çalıştığnı biliyoruz!!

Saygılar

Alevimen
06.04.2008, 02:13
Bir Anadolu insanın ülke sorunlarına bakışını yansıtan, içler acısı bir yazı...

Eleştirmek tabi ki kolay, iktidardan muhalefete o kadar çok yanlış var ki...

"İtiraf etmeliyiz ki adamlar hem işini yapıyor hemde kenardan götürüyor :)
Şu an başbakanın dışında daha iyi politikacı var mıdır? Kaç isim sayabilirsin merak ediyorum." Şeklinde bir yaklaşımla, bu ülke sorunları hakkında ve siyasi düşünme konusunda nasıl olur da böyle yanlış bir tavır sergilersiniz? Buna razı görünür olmak nasıl bir tavırdır!?

Yazıdaki demokrasi kavramının sadece AKP odaklı olmadığını anlamak zor değil... Ama AKP'nin yaptıklarıda açık bir şekilde anti demokratik! Bu anlam da şimdi demokrasiye tutunmak istiyen AKP bizlere inandırıcı gelmiyor...

Ayrıca merak ettiğim başka bir durum var ki; herkes aynı şeyi söylüyor, AKP yiyor ama çalışıyorda!!! Allah aşkına ne iş yapıyor!? Bütün kamu kurumlarını, yabancı semayeye peşkeş çekmekten başka, insanların türbanlarıyla oynamaktan başka, kendi ceplerini doldurmaktan başka, siyasi gerilim yaratmaktan başka ne iş yapıyor bu AKP? Nerde çalışıyor?

Bugünlere kadar anti demokratik bir seçimle gelmiş bütün partilerin, tabi ki AKP'de dahil, herhangi bir durumda demokrasiden söz eder olması, gayet açık bir yalandan başka bir şey değildir!! Çünkü onların birer demokrattan çok, her parti liderinin, parti içinde birer diktatör gibi çalıştığnı biliyoruz!!

Saygılar

Sana söylim, avrupalı türkler için AKP döneminde haksız trafik ceza alma oranı baya düştü ama daha önceleri sürekli radardan bilmem neyden bana sadece turist olduğum için kenara çekip ceza kesiliyordu. Şahsen bu konuda gelişme gördüğüm için 'iş yapıyorlar' diyorum, bir düzen yapma; kurma peşinde olduklarına inanıyorum. Bazı konularda hemfikir oluyorum bazı konulardada inanılmaz şekilde anlam veremediğim durumlarda oluyor.
Rüşvet ve dolandırıcılığı temizlemek çok zordur hele Türkiye gibi bir yerde kana bulaşmış şekildeyse dahada zordur. Başa kim gelirse gelsin Türkiye yi 5 yıl içinde kimse aniden düzeltemez, kaç parti denedi. Herkes patlamak üzere, artık bu saaten sonra büyük çakışma olmadan ilerleme kaydedeceğini sanmıyorum. Her an her şey olabilir.. Bu sebeple sömüren, sömürebileceği kadar sömürür.

Serhatlı
06.04.2008, 14:25
Gerçekden sorulması gereken sorulardan bir tanesi bu adamlar oy toplarken biz ne yapıyorduk veya bu adamlara oyları bizim vatandaşlarımız vermedi mi.Başlangıçda bu adamlar sağdan soldan dolandırdıklarını doğru birşey göz boyamak için halka resmen dağıttılar taki tek başına iktıdar olana deng,AKP nin oylarının patlaması belediye çalışmalrından fazlalaşmışdır bugün bir gerçek varki öncedende şuanda akp li belediyeler gibi çalışan görülmemişdir mevcut imkanlar ellerindeki para vede çalışma azimleri sonuçda içlerinde gönüllü vede arzulu kişiler var onların sayesinde yarı yarıya oy alarak adamlar iktidar oldu,şuan ne yapıyorlar derseniz takır takır memleketi satıyorlar o ayrı çıkarılan vede öne sürülen her tartışmada yeni bir yolsuzluk yapılmış da oluyor o da var.ve ayrıca belediye işleri de durdu artık hizmet üretmiyorlar sıradan erzak dağıtımı bir iki park bahçe işi vede onlarda bizim sürü milletimizin psikolojisini anladılar sadece konser düzenliyorlar evlenemeyenleri evlendiriyorlar aynı reytıng canavarı programlar gibi beğenilen talep gören vede göze batan şeyleri yapıyorlar bu sürü bunu istıyor demek ki öyleyse müstehak dır diyorum bazen ben...

kreşmir
06.04.2008, 17:41
onlar oy toplarken bizler neredeydik gibi bir sorunun sorulmasından önce türkiye de gelişen siyasi ve toplumsal olayların bir değerlendirmesini yapmak gerekir.....

türkiye neden burda,neden akp diğer partilere bu kadar fark atmış......

1-1980 yılında gerçekleştirilen askeri darbeden önce türkiye de etkin rol oynayan sağ ve solun toparlanamaması meydanın o yıllarda ön çalışma yapmış olan tarikat ve cemaaletlerin eline geçmesine muhal sağladı.....

2-etkin düşünce sorgulamamak,siyasette görüş bildirmemek daha kesin olarak bu işlere el atmamak olarak bizlere yani topluma benimsetildi....

3-özal gençliği gibi bir kavram ortaya atıldı.....üreten değil tüketen toplum ve gençlik çalışmaları hız kazandı.....

4-aynı dönemde siyasi alanda faaliyet gösteren kimi partiler akıl almaz uygulamalara ve yargısız infazlara sayısız kurban verdi.....

5-1990 çok kanallı televizyon yayıncılığı yukarda belirtildiği gibi zaten eğitimsiz olan halkı biraz daha ülkesine yabancılaştırdı.....

6-belki eylem yapma hakları vardı ama kimi çıkarılan polis yasaları ile emekçilerin faaliyetleri kısıtlandırıldı.....

7- halk avrupa birliği rüyası içine çekilmek istendi.....ve daha sonra her parti kendine oy kapısı olarak ya kötüleyek yada sevgi ile baksederek ondan menfaat sağladı.....

8-eğitim sistemi belirli kriterlere hapsedildi....verilen eğitim sadece temel bilgileri içeren ezberci anlayış olarak kısıtlandırıldı.....

9-1980 anayasasının getirmiş olduğu örgütlenmeyi kısıtlayıcı nitelikteki kanunları....o dönemde faaliyet sürdüren islami nitelikli şirketleri ve okulları kapsamadı....
halk bu okullara ve bu şirketlerin faaliyetlerine çekildi....

türkiye de faaliyet gösteren sosyalist yapıda ki oluşumların halka ayrılıkçı gibi yansıtılması ve demokratik tüm hak eylemlerinin bölücülük olarak ima edilmesi insanların üzerindeki korkuları biraz daha arttırdı....
türkiye de dinci yapılanmaların neden üzerine gidilmediğini hepimiz bilmekteyiz....aksine onlar son çeyrek yüzyıldır hem içerden hemde dışardan beslenmeye devam etmektedir....bu ortamdan yararlanan son parti ise akp dir.....
burda amaçlanan kısa vadede halkı soymak değil uzun vadede ideolojik bir değişim için zemin hazırlanmasıdır.....

din tartışamaya açık olmayan herkes tarafından kurallar içerdiğine göre dini bir simge olan türbanın ortaya çıkarılışı bize şunu gösteriyor;toplum ayrılmalı ve kutuplaşmaya sevk edilmelidir.....

arkadaşlar sorgulayan toplum nerde diye soracaksanız yukarda belirttiyim ve daha çoğaltabilinecek nedenlerden dolayı baskı altında hiç birşey yapamaz duruma getirilmiştir.....

halk var olan arasında tercih yapmaya kendini şartlandıranların elinde oyuncak olarak kullanılmaktadır.....

demokratik olmak için önce bilinçli olmak gerekir.....

pınar66
06.04.2008, 19:31
[QUOTE=aytek;600928][B][COLOR="Black"] Demokrasilerde parti kapatılmaz, derken demokrasiyi de anımsamış oluyoruz...
Nedir bu panik?

Yazının tamamına katılıyorum.Çok yerinde bir tesbit olmuş.Nasıl ki ''laik birey olmaz devlet olursa'' ve bunu söyleyen bir başbakan varsa bende bu durumda demokrat birey olmaz devlet olur desem çok yerinde olur. Ak partinin kapatılması çok yerinde bir karar olur bence kapatılmaklada kalınmamalı Akp millet vekillerine siyaset yasağı getirilmeli.