Orijinalini görmek için tıklayınız : Alevi Çepniler, Oğuzlar'ın yirmi dört boyundan biridir.
ilk olarak Çepnileri ve alevi olduklarını duyuyorum!
2 ay önce Balikesir Bigadicli akyar köyünden almanyada iltica eden bir vatandaşla karşılaştım ve Alevilere mum söndü karalaması yapmıştı:kzgn
Meyerse.
Çepniler, Oğuzlar'ın yirmi dört boyundan biridir. Anadolu'ya gelmeden önce Türkistan'da öbür boylarla birlikte yaşayan Çepniler, Selçuklular'a katılıp Anadolu'ya geldiler. Karadeniz'in Türkleşmesinde önemli rol oynadılar. Özellikle Sinop, Giresun, Ordu gibi illere yerleştiler. Ege bölgesinde Manisa, İzmir; Marmarada Balıkesir'de yaşarlar. Ayrıca Gaziantep'te de çepni köyleri vardır. Balıkesir, İzmir, Manisa ve Gaziantep çepnileri arasinda alevi olanlarda vardir.
16. ve daha sonraki yüzyıllarda, tabi gerek Çepniler arasında gerek komşuları olan diğer Türkler arasında Alevi inancını taşıyanlar bulunabilir. Fakat Ömer, Osman, Bekir isimleri, onlardan pek çoğunun Sünni olduğuna asla şüphe bırakmıyor. Diğer taraftan; 5-10 haneli Çepni köylerinde camiler bulunuyor. 15.yüzyılın ikinci yarısı 16.yüzyılın birinci yarısında Âşıkî’nin dediği gibi ‘bîdin/dinsiz’ insanlar değil bilakis dindar bir topluluktur.Bir taraftan Safevi propagandası, diğer taraftan Osmanlı’nın –Anadolu’nun her tarafında yaptıkları gibi- tımarlarını ellerinden alıp kendi kullarına ve kul oğullarına(yani devşirme zümresine mensup olanlara) vermeleri yüzünden aralarında Alevilik belki daha az yayılmış olabilir”
kaynak:http://www.geyikli.org/yerdevam1.php
http://www.youtube.com/watch?v=hXGdXL9IDCY
khaaan77 09.04.2008, 04:06 ilk olarak Çepnileri ve alevi olduklarını duyuyorum!
2 ay önce Balikesir Bigadicli akyar köyünden almanyada iltica eden bir vatandaşla karşılaştım ve Alevilere mum söndü karalaması yapmıştı:kzgn
Meyrse.
Ben ömrümde sizin kadar assaglik bir insan görmedim! Insan degil adi bir yaratik siniz!
Benimle sorununuz olabilir. O ayri bir konu! Dogrudur, sizin anlayisiniza göre dengesiz bir insan da olabilirim!
Fakat Köyümden ne istediniz???
Benim geldigim toplumdan geldigim boyumdan soyumdan ne istediniz???
Ayip degil mi bu yaptiginiz??? Bana her hakareti yapin ama, benim güzel insanlarima dil uzatmayiniz!!!
Kimmis bu "Mum söndü karalamasi yapan" benim köylü, onu bi aciklayin lütfen!
Aciklayin`da ifitira mi gercek mi bilelim! Hangi Alevi cesaret edebilir veya o dengesisligi gösterebilir Mum söndü karalamasi yapmaya!Eger bu iftiranizi ispatlayamazsaniz, ne kadar adi ve kisiliksiz oldugunuzu ispatlamis olursunuz!
Sizin iftira attiginiz belli, cünkü dengesiz biri söylemis olsa bile yakinlarindan tepki alirdi!
Almanyada yaklasik 500-600 Haneyiz ve hemen hemen her kösesinde bizden bir kac aile birlikte yakin yasar!
Yasinizdan basinizdan utanin! Üc kurusluk aklinizla beni sindirmeye calisiyorsunuz ama sizin seviyenize düsüpte benzer iftiralar atmayacam size!
Tüm Akyarlilar adina Protesto!!!!!
Ben ömrümde sizin kadar assaglik bir insan görmedim! Insan degil adi bir yaratik siniz!
Benimle sorununuz olabilir. O ayri bir konu! Dogrudur, sizin anlayisiniza göre dengesiz bir insan da olabilirim!
Fakat Köyümden ne istediniz???
Benim geldigim toplumdan geldigim boyumdan soyumdan ne istediniz???
Ayip degil mi bu yaptiginiz??? Bana her hakareti yapin ama, benim güzel insanlarima dil uzatmayiniz!!!
Kimmis bu "Mum söndü karalamasi yapan" benim köylü, onu bi aciklayin lütfen!
Aciklayin`da ifitira mi gercek mi bilelim! Hangi Alevi cesaret edebilir veya o dengesisligi gösterebilir Mum söndü karalamasi yapmaya!Eger bu iftiranizi ispatlayamazsaniz, ne kadar adi ve kisiliksiz oldugunuzu ispatlamis olursunuz!
Sizin iftira attiginiz belli, cünkü dengesiz biri söylemis olsa bile yakinlarindan tepki alirdi!
Almanyada yaklasik 500-600 Haneyiz ve hemen hemen her kösesinde bizden bir kac aile birlikte yakin yasar!
Yasinizdan basinizdan utanin! Üc kurusluk aklinizla beni sindirmeye calisiyorsunuz ama sizin seviyenize düsüpte benzer iftiralar atmayacam size!
Tüm Akyarlilar adina Protesto!!!!!
size="2"]Ohhh Onkel Özcan! Bakiyorumda "deli b.. (popodan cikan pislik) beller gibi" her mesajima karsilik veren mesajlara imzanizi atiyorsunuz hemen! Vede hic düsünmeden, yeterki muhalif olun bana!
Yaslilar anlatiyor, bizim köyde eskiden bir deli varmis! Adam, söylemesi ayip, büyük tuvaletini yaptiktan sonra her saat basi kontrol edermis "popomdan cikan pislik ayni yerinde duruyormu?", diye!
Sizinkisi de o misali! Her mesajimda bir karsilik varmi diyerekten, kontrol ediyorsunuz galiba! /SIZE]
Gelelim asil meseleye:
khaaan77 yazmış:
Sahsi fikrim "Safilerin beni yamyam gibi diri diri kesip sofralarina katacagina, Türkiye de yobazlarin atesinde yanayim daha iyi!"
Bakır yazmış:
kürt düşmanlığında varılan yer.......
Sen 150 senelik bayatlanmis dogmalari okumaktan basini kaldirip, disariya cikip bir temiz hava alsan iyi edersin!!!
Söyle bir kac benzer cümleyle sana bu sözde "kürt düsmanlikla" alakasi olmayan ifademle karsilastirmak istiyorum!
Ben kurufasulye yiyecegime, kebab yerim daha iyi
Ikiside cok sevdigim yemektir ve ben burda tercihimi kebab tan yana yapiyorum!
Hollandada yasayacagima, Almanyada yasayim daha iyi
Hollandayi veya Hollandalilari sevmiyorum anlamina gelmez! Ikiside Avrupa toplumuna unsur devletler
Daha anlamadiysan, örnek vereyim istiyorsan!!!
Ben tulumba tatlisini yiyecegime, Balikesirin meshur hösmerimi yerim daha iyi
Memleketim Balikesir oldugu icin, tercihimi hösmerimden yana yaptim ve tulumba tatlisini sevmiyorum anlamina gelmez!
Polemik yaratmaya kalkma. Basaramayacaksin!!!
senin terbiyesizce hareketlerinden biktim!Bana özel mesajlar attin asagiladin.,mesajlarini sildim herhalde is yorgunlugu stresini atacak bir yer ariyorsun diye düsündüm. birde su yazdigin yaziya bak
devam ediyor
--------------------------------------------------------------------------------
khaaan77 yazmış:
Ben ömrümde sizin kadar sacmalayan birini görmedim!
Almanyada Türk kimligimizle kendimizi ifade ettigimiz zaman, deklasse edildigimizden haberiniz yok galiba!
Ayrica Alman bayragin üstünde ayyildizi yerlestirmek Alman yasalarina göre suctur:
http://de.wikipedia.org/wiki/Flagge_Deutschlands
Bundesverfassung Gesetzesrecht cok biliyorsun konus bilmiyorsan sus.. Alman bayraginin üstüne ay yildiz tasimak Alman kanunlarini hice sayip art niyetli olanlara mahsustur.
insanlardaki ön yargiyi parcalamak´benim atom parcalamamdan daha zordur. Einstein.
2) Art.5 Abs.3 Satz 1 GG schließt eine Bestrafung nach § 90a Abs.1 Nr.2 StGB wegen Verunglimpfung der Bundesflagge durch eine künstlerische Darstellung nicht generell aus.
Hangi Almanya`da yasiyorsunuz bilmiyorum ama, benim yasadigim Almanya`da bu saydiklarinizin hepsi bir yabanci olarak antipati kazandirir alman toplumunda!
Bakiyorum da, insanlarin kafasini karistirmaya meslek edinmissiniz!
Yazilarinizi takip ettim, devamli devrimci arkadaslara Kemalizmi yakistirmaya calisiyorsunuz! Vede alismis oldugunuz, insanlari rencide edecek,tavir`la tabiki.
Insanlara diploma, fakülte sormakla (bir devrimci arkadasa yaptiginiz gibi)
Hangi devrimciliyinden bahsediyorsun? sizin gibilerin Atatürkle hic ilgisi yoktur
Ve inanamadigim bir sacmalik daha:
Siz gercekten böyle birseyin gerceklesecegine inaniyormusunuz???
Beyefendi sunu iyi bilin, Kemalizm Türk milliyetciligine dayali
Birakin devrimci devrimci olsun. Size ne?
Zaten sizin gibi liberal Atatürkcülerin yüzünden AKP iktidara gelmistir!
Su olayi iyi idrak etmek gerek:
Türkiye`de yasayan 60% gibi bir kesim var, "Aman sol iktidar olmasin`da, ben ac durmaya raziyim" diyerek haraket ederler.
Acaba düsünüyorum da, sakin gecen yilki cumhuriyet mitinglerine katilan liberal Atatürkcülerin yüzünden bu mitingler fiyaskoya dönüsmüs olmasin? Anti-sol kesim bu yüzden muhafazakar Akp`ye oy vermis olmasinlar, "nasil olsa merkez sag baraji asamayacak" diye?
Yazilarinizi okuyarak cözdüm sizi!
Sizin siyasi görüsünüz, ayni benim arabanin yedek lastigi gibi. "Hangi teker patlasa yerine takilir" cinsden.
Sagci`yla sagci olursunuz, solcu`yla solcu olursunuz!
Netice de sagliksiz ve mantiksiz bir fikir cikar ortaya!
Yukariyi oku
* siz hangi karpuz arabasini kullaniyorsunuz ben hangi yedek lastiyi olmusum? bilmiyorum ama Kendinizi Atatürcü veya devrimci olarak tanimliyorsunuz hic ilginiz yoktur* bilmediyiniz seylerli bu topikte öyrenmeye calisin veya susun!
Asagiyi oku.
Siz yanlis topictesiniz.sizin istediyiniz saygi sergilediyiniz tavir ve fikirlerinizle bagdaslidir
Bizim icin kutsal olan Alevilik ile ilgili bilgiler baska topiklerdedir
Benim savundugum fikir, bu forumda kimsenin siyasi görüsüne saldirmam, saygi duyarim ayni saygi`yi görmek isterim! Ortak noktamiz, Aleviligi ve Alevi ibadetini ögrenmek olsun!
khaaan77 yazmış:
Yok degerli arkadasim!
Saka degil gercek!
Bu forumda hem türkcü hem sosyalist düsünceye sahip insan lar bulunmaktadir!
O nedenle birilerin biraz sagduyulu olmasi gerekiyor ki, birbirimize girmeyelim!
Bu forumda ortak yönümüz Alevi olmamiz veya Alevi ibadetini ögrenmek olmamiz!
Bu nedenle de birbirimizi kirmanin bi anlami da yok!
Saygilarimla
khaaan77 yazmış:
O kadar hassas bir konu oldugunun farkindasin, niye foruma koydun o zaman?
Ama madem konu acildi, yine polemige girmemek icin sadece sunu söyleyeyim:
Yabanci devletlerin ülkemize el atmasi ne kadar dogru bilemem!
Ahmak Avrupalilar kendi medeni anlayislarini tüm dünyaya zorla kabul ettirmek istiyorlar! Asya ve Afrika topluluklarin farkli kültür ve medeni anlayislarin varligini saymamaktadir!
Kendi Soysuzluklari ve Ahlaksizligi tüm dünyaya yayma hevesinde!!!
Modern Emperyalizm diye buna derler galiba!
Devamli az gelismis ülkeleri elestirip "sizde insan haklari yok" demeleri ve ayni zamanda ABD`nin dispolitikasina seyirci kalip, zaman zaman da alkis tutmasi da ne garip!
khaaan77 yazmış:
Yani illa polemik yaratmak istiyorsun!
khaaan77 yazmış:
Canan1 hanim
Lütfen ama!
Yanilmiyorsam sizin provoke edecek bir resim üzeri yanlis yerlere cekildi tartisma!
Üstelik ona bakarsaniz bir sürü konular var forumda, hic yorum yapmiyorum!
elimden geldigi kadar sagduyulu davranmaya calisiyorum!
bu konunun benzeri de DEutsches Forum da da tartisiyoruz, ve en son yorumunuzdan sonra da bilerek cevap vermiyorum, sirf sizi üzmemek icin!
khaaan77 yazmış:
Buna ben Imza`mi atarim!
Bizler burada olgun uygar insanlar gibi insanlarla bilgi alis verislerinde bulunuyoruz. su anki topikle ilgili bir seyler söylemek istiyorsaniz yazi ile ifade ediniz
bu acilan güzel topiyidi kazana attirma cabasida göstermeyiniz.saldirgan olmayiniz... http://www.milliyetciforum.com/elhamdulillah-kizilbasim-t16330.html?
birde baska forumlarda ataklarina bak, herkese satasmayi adet edinmissin
ben seni hayatimda tanimiyorum ve terbiyemi senin terbiyen seviyesine indirmeyeceyim. baska sitelede de agizlara alinmayacak küfürler savurmussun yaziklar olsun. seni yönetime sikayet etmek lazim aslinda
mavi olarak yazilanlar bana ait. özcan
http://de.wikipedia.org/wiki/Flagge_Deutschlands burayi tiklayiniz
http://www.milliyetciforum.com/elhamdulillah-kizilbasim-t16330p2.html
internete, Khaaan77 yazisini yazsam seninle ilgili bin küfürlü ve dengesiz yazilara rastlanir.
http://search.icq.com/search/results.php?q=khaaan%37%37&ch_id=tb&tb_ver=2.3&lng=1090
yaziklar olsun. Ben küfür bilmem ama yaziklar olsun diyorum.
Yaşları kemale ermiş her iki tarafada, bu tarz karşılıklı sürtüşme dialogları amaçlı polemiklerden sakınmanız önerilir. Aleviforum'un kişisel problemlerin ya da husumetlerin atışma mekanı olmadığını hatırlatmak isterim.
Mevcut mesajlardan anlaşılacağı üzere, karşılıklı bir polemik devamı olarak açıldığı için tarafımca konu kapatılmıştır!
Tekrar benzer karşılıklı didişme görüntülerinin sergilenmesi halinde, daha farklı yaptırımlar uygulamak zorunda kalabiliriz! Bu anlamda beklediğimiz gerekli hassasiyeti göstermenizi temenni ederiz.
Saygılar.
ilk olarak Çepnileri ve alevi olduklarını duyuyorum!
Meyerse.
Çepniler, Oğuzlar'ın yirmi dört boyundan biridir. Anadolu'ya gelmeden önce Türkistan'da öbür boylarla birlikte yaşayan Çepniler, Selçuklular'a katılıp Anadolu'ya geldiler. Karadeniz'in Türkleşmesinde önemli rol oynadılar. Özellikle Sinop, Giresun, Ordu gibi illere yerleştiler. Ege bölgesinde Manisa, İzmir; Marmarada Balıkesir'de yaşarlar. Ayrıca Gaziantep'te de çepni köyleri vardır. Balıkesir, İzmir, Manisa ve Gaziantep çepnileri arasinda alevi olanlarda vardir.
16. ve daha sonraki yüzyıllarda, tabi gerek Çepniler arasında gerek komşuları olan diğer Türkler arasında Alevi inancını taşıyanlar bulunabilir. Fakat Ömer, Osman, Bekir isimleri, onlardan pek çoğunun Sünni olduğuna asla şüphe bırakmıyor. Diğer taraftan; 5-10 haneli Çepni köylerinde camiler bulunuyor. 15.yüzyılın ikinci yarısı 16.yüzyılın birinci yarısında Âşıkî’nin dediği gibi ‘bîdin/dinsiz’ insanlar değil bilakis dindar bir topluluktur.Bir taraftan Safevi propagandası, diğer taraftan Osmanlı’nın –Anadolu’nun her tarafında yaptıkları gibi- tımarlarını ellerinden alıp kendi kullarına ve kul oğullarına(yani devşirme zümresine mensup olanlara) vermeleri yüzünden aralarında Alevilik belki daha az yayılmış olabilir”
kaynak:http://www.geyikli.org/yerdevam1.php
http://www.youtube.com/watch?v=hXGdXL9IDCY
Ben de ilk defa duyuyorum bu konu ile ilgili hiç bilgim yok desem yeridir ama!!! Ama bir kişinin lafını bir topluma mal etmek bize yakışmaz Özcan Abim öyle değil mi?
Özellikle Yavuz Dönemindeki Osmanlıya baktığımızda bir çok kumpasların olduğunu ve insanların naçar bırakılıp farklı yönlere kaydı(-rıl)ğını görebiliyoruz. Bu konuda gerçekten zaman yaratıp araştırma yapmak isterim kendi adıma... Oğuz boyundan geliyor olmaları Alevi olmadıkları anlamını ifade etmiyor benim için çünkü. (Zira Türk-Alevi nüfusu da azımsanacak gibi değil ki 3-5 yıl öncesine kadar ben Alevi ve Türk sıfatlarını yanyana asla düşünemez hatta bunun olamayacağını savunurdum, ama oluyormuş.)
İsimlere takılmışsın, Sana bir örnek vermek isterim. Çok yakın bir akrabamızın adı Ayşe mesela, kadının yedi ceddi Arap Alevisi... Neden Ayşe konmuş adın diye sordum, malum biz kullanmayız bu ismi doğan çocuklarımıza... Ayşe nene bu şekilde anlatıyor... "O zamanlar ağalık vardı, ağaların da marabası olurdu, Ağalar Türktür marabası Arap (burdaki Türk= Sunni, Arap=Alevi bu şekilde empoze olmuş yani).... Ben doğduğumda ağa ile karısı illa bu kızın adı Ayşe olacak demiş, babam istemese de ağasına bir şey diyememiş adım olmuş Ayşe, anne-babam içten içe Fatma demişseler de ağa zulmü baskın gelmiş Ayşe takılı kalmış adım, ben de alıştım bu duruma içimi acıtsa da"
Doğru bir örnek oldu mu bilemem ama konuyu okuyunca geldi aklıma paylaşmak istedim.
[B]Ben ömrümde sizin kadar assaglik bir insan görmedim! Insan degil adi bir yaratik siniz!
Ne oluyoruz... Yaşça belli bir kemale ermiş bir insana nasıl bir hitaptır bu, Lütfen kendinize geliniz, kendinizi çok daha kibar bir şekilde betimleyebilirdiniz. Alevi olduğunuz konusunda naralar atıyorsunuz peki bu davranış ne kadar yakışmış sıfatınıza düşündünüz mü?
Bu yazımı bir uyarı olarak algılarsanız sevinirim ki beni yaptırım uygulama zorunda bırakmayın. Burda kimse kimseye hakaret etme özgürlüğüne sahip değildir!
|
|