Orijinalini görmek için tıklayınız : Referandum Olsa, Hatay ile İlgili Ne Yapılmasını İsterdiniz?

ismail NEHİR
09.04.2008, 13:24
sevgili canlar biliyorsunuz hatay 1939 yılında türkiye topraklarına dahil oldu peki siz şu anda böyle bir seçime girmiş olsaydınız hatayın bağımsız bir devletmi yoksa şimdiki hali gibimi olmasını isterdiniz...

turnalı
09.04.2008, 14:28
şimdiki hali iyi bence bağamsız ülke olsaydı bir avuç hatay ne yapacaktı.emperyalislerin işine gelirdi ancak. var olmayan bir kürt devletini hayal ederek bu kadar oynuyorlar ülkemizin üzerinde.türkiyenin içinde küçük bir ülke olarak hatayı düşünmek bile istemem şahsen böyle iyiyiz ne güzel kardeşçe yaşıyoruz..

Kara Davut
09.04.2008, 14:31
1939 yılındaki seçimde Hatay halkına bağımsızlık şartı verilmedi.ya suriye,ya türkiye dendi,ben yanlış bilmiyorsam.halkta Türkiye'yi seçti.

AnGeNehM
09.04.2008, 15:07
Sevgili dostum.
Bu konunun yeri burası değildir.
Bu daha çok siyasi bir anlam taşıdığından Genel bölüm anketlerinde olabilirdi.
Hadi siz Alevilik kategorisindeki anketlere açmışsınız neysede ben ortada bir anket göremiyorum malesef.
Ayrıca arkadaşında dediği gibi Hatay Türkiye ile Suriye arasında kalan topraklardan oluşan bir yerleşimdir ve Türkiye topraklarına dahil edilmiştir.
Herhangi bir şekilde özerk yada bağımsız bir devlet olması söz konusu olmamıştır diye biliyorum bende.

kreşmir
09.04.2008, 15:07
hatay fransızların kentten ayrılmaları üzerine bağımsız bir devlet olmuştur....bir yıl sonra ise halk oylaması ile seçim gerçekleştirilmiştir....

ama ne yazık ki seçimler tarafsız ve eşitlikçi seçilde yapılmamıştır....

burdan kastım suriye nin seçilmesi yada bağımsız kalma ile ilgili değildir.....

madem demokratik bir tercih yaptırılacaktı o zaman tüm halkın katılımıyla bir seçim daha sağlıklı olurdu.....ama bu olmamıştır....olan başka illerden takviye türk getirilmesi ve hatayda (özellikle samandağ) yaşayan arapların oylarını görmezden gelinmesidir......

aslına bakarsanız arapların oyları bir tarafa araplar görmezden gelinmiştir.....

seçimler bir tercih yapmadan çok düzenlenmiş bir tezgahın son halkasıdır.....

ama madem soru türkiye yi mi seçerdiniz tabi kide öyle yapardık.....önemli olan ön yargılarla bize yaklaşan devletin bu hassasiyetinin ne kadar gereksiz olduğunun bilinmesidir.....

özcan1
09.04.2008, 15:24
hatay ve türkiye

ismail Nehir arkadaşımız yanlış yere acmıştı bu hassas konuyu...

Hatay davasından bazılarının duydukları kaygıyı ve haksız konumlarını göstermesi açısından önemli bir veri olarak görmek gerek.

ismail Nehir
sevgili canlar biliyorsunuz hatay 1939 yılında türkiye topraklarına dahil oldu peki siz şu anda böyle bir seçime girmiş olsaydınız hatayın bağımsız bir devletmi yoksa şimdiki hali gibimi olmasını isterdiniz...

özcan1
09.04.2008, 15:24
QUOTE=ismail NEHİR;603199]sevgili canlar biliyorsunuz hatay 1939 yılında türkiye topraklarına dahil oldu peki siz şu anda böyle bir seçime girmiş olsaydınız hatayın bağımsız bir devletmi yoksa şimdiki hali gibimi olmasını isterdiniz...[/QUOTE]

http://onpunto.com/ShowBlog.aspx?Web=zumazoom&CId=9209
Hatay sorunu şu an avukatlar vasıtasıyla uluslar arası platformda lozan anlasmasının soru işaretiyle ve bizlerin bilmediyi konular içeriyi ile ilgili işlem görmektedir.

Hatay Arap halkının temel eğitimi türkçe olduğu halde bizim varlığımıza alışamayanlar üstü örtülü Aşağılama dışlama (Araplara küfür) ilkel milliyetçi ve bölücü inkarcılıkların, ilkel ve derin müdahalelerinin öne çıkması ise bizlerde Bağımsız olma hevesi doğurmaktadır, bu sorunun her kese zarar veren, sancılı ve istenmeyen konumlar

http://2006.ozgurhaber.net/modules.php?name=News&file=article&sid=1239

*Örneklerden biri ise (Nuseyri Alevileri bizim icin) kutsal sayılan Alvan ziyaretine yakın AKP belediyesinin MHP destekli Genel evi açma çabaları..

http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=41118&highlight=hatay+davasi

kreşmir
09.04.2008, 15:49
hatay fransızların kentten ayrılmaları üzerine bağımsız bir devlet olmuştur....bir yıl sonra ise halk oylaması ile seçim gerçekleştirilmiştir....

madem demokratik bir tercih yaptırılacaktı o zaman tüm halkın katılımıyla bir seçim daha sağlıklı olurdu.....ama bu olmamıştır....olan başka illerden takviye türk getirilmesi ve hatayda (özellikle samandağ) yaşayan arapların oylarını görmezden gelinmesidir......

aslına bakarsanız arapların oyları bir tarafa araplar görmezden gelinmiştir.....

ama madem soru türkiye yi mi seçerdiniz tabi kide öyle yapardık.....önemli olan ön yargılarla bize yaklaşan devletin bu hassasiyetinin ne kadar gereksiz olduğunun bilinmesidir.....

özcan1
09.04.2008, 16:01
LaDY Kardeşimiz Hatay sorunu diye bir topik açmıştı, forumda yanlış (bazıları tarafindan sekillendi) anlaşıldı.

aslında sabit görüşlülerin itina ile okumaları lazımdi.

ecolis
09.04.2008, 16:17
sayet simdi bana sorulsaydi dilimi, dinimi, irkimi hor gormeyen ABD yalaakasi olmayan ozgur bagimsiz dunya siyasetinde onurlu birdurus sergileyen bir ulkeyi secerdim.boyle bir ulke suan itibariyle yok ama turkiyemizi insallah bu hale getireceyiz.hatayin kendi basina daimi ve bagimsiz bir devlet olmasinin mumkunati yoktur.bu yuzden tercih turkiye tabiki.

Okan22
09.04.2008, 16:25
Konular birleştirilip uygun bölüme alınmıştır.

LaDY (Leyla Çakırkaya)

Not: Okanın evinde olduğumdan ve giriş yapacak kadar vaktim olmadığından nick değişmeden işlem yaptım, mod arkadaşlarımın bilgisine...

özcan1
09.04.2008, 17:15

Yapılan seçimlerden meclisin 40 üyeliğinde 22'sini Türkler kazandı (22 Ağustos 1938). Meclis, 2 Eylül 1938'deki ilk toplantısında, "Hatay devleti"nin kuruluşunu ilan etti ve Tayfur Sökmen devlet başkanı oldu.

Türk -- 22 "Disaridan getirilenler
Nuseyri --9
Ermeni -- 5
Ortodox--2
Arap -- 2

Nüfüs:
Türk -- 35.850 "%90 Disaridan gelenler
Nuseyri --12.000
Ermeni -- 5.500
Ortodox -- 2.100
Araplar -- 1.850
öbürleri --- 400

LaDY
09.04.2008, 19:23
Sevgili dostum.
Bu konunun yeri burası değildir.
Bu daha çok siyasi bir anlam taşıdığından Genel bölüm anketlerinde olabilirdi.
Hadi siz Alevilik kategorisindeki anketlere açmışsınız neysede ben ortada bir anket göremiyorum malesef.
Ayrıca arkadaşında dediği gibi Hatay Türkiye ile Suriye arasında kalan topraklardan oluşan bir yerleşimdir ve Türkiye topraklarına dahil edilmiştir.
Herhangi bir şekilde özerk yada bağımsız bir devlet olması söz konusu olmamıştır diye biliyorum bende.

İlk etapta senden af dilemem gerekiyor Serkanım, ablacım kusura bakma senin işlemin üstüne işlem yaptım mazur göreceğini düşünerek teşekkürlerimi sunuyorum. Belki Hatay konusunda biraz fazla hassasım bilemiyorum :blushing:

Hatay Sorunu adı altında bir konu açmıştım, aslında ordan da devam edilebilirdi fakat konuya anket ekleyip konuyu şekillendirmekten yana kullanmak istedim insiyatifimi(!)

Soruya cevabıma gelince de, Bağımsız bir Hatay DÜŞÜNEMİYORUM ve mantıklı bir cevap istenirse Türkiye'ye bağlı kalınmalı diyorum, yüreğimden geçen de bana kalsın :)

geygel60
09.04.2008, 20:35
Topiğe bakıyorum oylama şu an yüzde elli yüzde elli merak ediyorum buda böl parçala yönet taktiğinin bir parçasımı bunu şimdi burda niçin açıyoruz.Değerleri birleştirmek varken böyle ayrıştırıcı topikler niye Hatay bağımsız olsun kürt devleti kurulsun lazistan olsun alevistan olsun çerkezistanda istermisiniz.Yapmayın arkadaşlar bu ülkeyi hep beraber daha güzel günlere nasıl götürürüz emperyalistlerin oyunlarını nasıl bozarız bunun topiğini açalım.Bunu tartışalım bu ülke bizim bu ülkeye ne kadar çok sahip çıkarsak bu ülkedeki insanların insanca yaşam seviyesi daha yükselecek GÜZEL GÜNLER GÖRECEĞİZ ÇOCUKLAR gerçekleşecek.Bu ülkenin güzel insanlarına saygılarımla.

öykücan
09.04.2008, 22:25
bagimsiz ülke olup ta Amerikanin oltasina bir "yem" daha mi atilsin...
ben isterdim ki tüm dünya halklari bir arada sinirsiz, sinifsiz, silahsiz bir düzende yasasin....
tabi ki de bölünmeye karsiyim bu nedenle...türkiyeye bagli kalmasi en iyisi kanimca!!!

ecolis
09.04.2008, 22:47
Topiğe bakıyorum oylama şu an yüzde elli yüzde elli merak ediyorum buda böl parçala yönet taktiğinin bir parçasımı bunu şimdi burda niçin açıyoruz.Değerleri birleştirmek varken böyle ayrıştırıcı topikler niye Hatay bağımsız olsun kürt devleti kurulsun lazistan olsun alevistan olsun çerkezistanda istermisiniz.Yapmayın arkadaşlar bu ülkeyi hep beraber daha güzel günlere nasıl götürürüz emperyalistlerin oyunlarını nasıl bozarız bunun topiğini açalım.Bunu tartışalım bu ülke bizim bu ülkeye ne kadar çok sahip çıkarsak bu ülkedeki insanların insanca yaşam seviyesi daha yükselecek GÜZEL GÜNLER GÖRECEĞİZ ÇOCUKLAR gerçekleşecek.Bu ülkenin güzel insanlarına saygılarımla.

endiselenmenin gereyi yok dostum.kimsenin bisey bolduyu yok.1939 haksiz adaletsiz bir secim yapilmis.dunyayi turklestirme cabasi olanlarin bir oyunu.
malumunuz hic bir sey sir olarak kalmaz ve kalmadida.gun gelir devran doner herkes hakkini alir.hatay halki demokratik bir secim yapilsaydi zaten tercihini topikte gorduyun gibi turkiyeden yana kullanacakti.
fakat halen devam eden yalnislar var.asimile etme politikalari,taninmamis kulturel ve siyasal haklar var.bu sorunlarin cozumu turkiye ve hatay halkinin yararina olur.demokratik haklarin konusulmasindan neden korkulur anlamiyorum.
kim ulkesi bolunsun isterki.bolunme herkese sadece savas getirir.bize verilmeyen oy hakkini simdi kullaniyoruz,icin rahat olsun turkiyeyi istiyoruz....

vaaz
10.04.2008, 14:17
ülke sistemi demokrasi yerine ibresini tek millet,tek din gibi asimle karşıyı yok edici kabullenmeyici imha edici şekilde düzenlemişse bu durum karşısında ötekiler her zaman için öteki olmanın vermiş olduğu direngenlikle kendini savunma hakkına sahiptir.
hatay halkı ya türkiye ya suriye devletleri arasında seçim yapmak zorunda kalmamıştır,bağımsız bir devlet iken türkiye ye katılma kararı almıştır,(tayfur sökmen nerenin devlet başkanıydı diye biraz düşünmek daha doğru olur)hepimiz kardeşiz ama bir türlü paylaşamıyoruz o zaman kardeşlik bir palavradır.
hepimiz kardeşsek her kesin eşit haklar ve ifade özgürlüğüne sahip olduğu bir sistemde buluşmaya çalışmalıyız diğer türlü ise aldatmacadan öteye gitmez ve sorunu sürekli olarak var eder sorun bir yara olarak hep kaşınır ve en son yara tüm vucudu sarar, çözüm tam demokrasidir,çözüm türklerin türkiyesi değil türkiye halklarının türkiyesidir.

geygel60
10.04.2008, 20:40
endiselenmenin gereyi yok dostum.kimsenin bisey bolduyu yok.1939 haksiz adaletsiz bir secim yapilmis.dunyayi turklestirme cabasi olanlarin bir oyunu.
malumunuz hic bir sey sir olarak kalmaz ve kalmadida.gun gelir devran doner herkes hakkini alir.hatay halki demokratik bir secim yapilsaydi zaten tercihini topikte gorduyun gibi turkiyeden yana kullanacakti.
fakat halen devam eden yalnislar var.asimile etme politikalari,taninmamis kulturel ve siyasal haklar var.bu sorunlarin cozumu turkiye ve hatay halkinin yararina olur.demokratik haklarin konusulmasindan neden korkulur anlamiyorum.
kim ulkesi bolunsun isterki.bolunme herkese sadece savas getirir.bize verilmeyen oy hakkini simdi kullaniyoruz,icin rahat olsun turkiyeyi istiyoruz....

Selam sana bir kitap tavsiye edeyim onu bi okursan endişelerimin gerekçelerini görürsün.Prof.Dr Doğan TAYLAN'ın maden savaşları oku emperyalistler afrikada ortadoğuda neler yapmışlar.Sonuçta sende benim gibi endişeye düşersin.

çiçekdürbünü
10.04.2008, 22:28
Siyasi tercihi bir kenara atarak, düş gücüme işbaşı yaptırarak bu soruyu cevaplıyorum.

Referandrum yapılsa Hatay ile ilgili olarak isteyeceğim ilk istek; Hatay ilinin acilen sit alanı ilan edilmesi için kanun çıkarılması ve kanun Resmi Gazetede yayınlanır yayınlanmaz Hatay'a yeni inşaat faaliyetleri için tek bir çivi çakanlar için dahi soruşturma açılmasını isterdim.

Eski, tarihi, yıkık ya da orjinalliği olan her türlü yapıyı aslına uygun olarak restore ettirirdim.

ecolis
11.04.2008, 04:04
Siyasi tercihi bir kenara atarak, düş gücüme işbaşı yaptırarak bu soruyu cevaplıyorum.

Referandrum yapılsa Hatay ile ilgili olarak isteyeceğim ilk istek; Hatay ilinin acilen sit alanı ilan edilmesi için kanun çıkarılması ve kanun Resmi Gazetede yayınlanır yayınlanmaz Hatay'a yeni inşaat faaliyetleri için tek bir çivi çakanlar için dahi soruşturma açılmasını isterdim.

Eski, tarihi, yıkık ya da orjinalliği olan her türlü yapıyı aslına uygun olarak restore ettirirdim.

onemi birt konuya deyindiyin icin seni tebrik ediyorum.hatay gercekten cok onemli tarihi yapitlarla doludur.bugune kadar gerekli onem verilmediyinden harap olmuslardir.tesekkurler

chatlakalper2
12.04.2008, 03:49
yok canım hatay kendi halinde bir cumhuriyet olsun.

dali
14.04.2008, 23:44
Arkadaşlar sanırsam şurayı atlamışız 20 ekim 1921 tarihinde fransa ile yapılan ankara antlaşmasının ve 23 temmuz 1939 tarihinde imzalanan hatay antlaşmasının gizli maddelerine göre 99 yıl sonra; yani 2039’da hatay’da yeni bir plebisit (halk oylaması-referandum) yapılacaktır.. Bu gizli antlasma kesin yapılmıstır... Ama ne kadar uygulanması söz konusu olabilir orasını kestiremiyorum !
Geçmiş atalarımın ne kadar baskı altında olduklarını bilemem ama hatay insanı genelde Türkiye ye bağlıdır. Suriye seçeneğinden çok Türkiye terciğini seçerler... hataylı olarak yeniden refarandum yapılsa; Türkiye'mi seviyorum belki bağlı kalmak daha iyi olabilir ama bağımsız olsunda istiyebilirim ikilemde kalırım yani artık çoğunluğa uymak zorunda kalırım...

vaaz
15.04.2008, 15:59
yok canım hatay kendi halinde bir cumhuriyet olsun.

daha onceden degilmiydi:sleep1:
sen sikma kendini tehtid et olumle insanlari cozulur ozaman proplem:innocent::blink:

alevi_siyah
15.04.2008, 21:48
Hatay bağımsız olursa ki olmaz hayali bir anket olmuş.... Sonra Güney Doğu Anadolu daha sonra Trabzon ve çevresi bağımsızlık ister

ecolis
16.04.2008, 00:10
Hatay bağımsız olursa ki olmaz hayali bir anket olmuş.... Sonra Güney Doğu Anadolu daha sonra Trabzon ve çevresi bağımsızlık ister

bu anket hatay halkinin bugunun siyasi kulturel ve ekonomi baglaminda nasil bir durumda oldugunu belirlemek acisindan onemlidir.bunun disinda bu anketin onemi pek tabi yoktur.

karagümrüklü
16.04.2008, 00:19
Vatan Topragı Bir Bütündür BÖLÜNEMEZ!!!!!!

gurdag
16.04.2008, 11:21
lady nin hataydan çıkarılmasını:))