Orijinalini görmek için tıklayınız : Diyarbakir'da Muharrem Ayi

inanc
31.01.2006, 21:05
Diyarbakir'da yasayan Aeviler Muharrem ayinda tam bir matem-i yas icindedirler. Her türlü eglence,zevk ve sefadan uzaktirlar. Muharrem ayi boyunca hergün Dedenin evine gidilir orada On iki imamlar anilir Sah Hüseyin'in acisi paylasilir, göz yasi dökülür. Dede Kerbela olayini anlatir. Yezide lanetler yagdirilir. Canlar bu 12 gün boyunca tras olmaz, oyun oynamaz, dügün yapmaz, aynaya bakmaz, tirnak kesmez, et yemezler. Bu 12 gün sonrasi kurban kesilir,Asure yapilir fakir,fukara herkese dagitirlar.
Bu Muharrem ayi Diyarbakir'da ve tüm Anadoluda son derece matem-i yas icindedir. Herkes Sah Hüseyinin acisi izdirabini yasar.
Lanet olsun ol yezidin canina....

Hayirli günler dilerim....

Canan
31.01.2006, 21:09
aslinda her yerde boyle olmasi lazim ama herkez yapmiyo....
ben sahsen bu sene et yemiyecem (zaten irenc birsey)...

Hüseyin69
31.01.2006, 23:07
Diyarbakir'da yasayan Aeviler Muharrem ayinda tam bir matem-i yas icindedirler. Her türlü eglence,zevk ve sefadan uzaktirlar. Muharrem ayi boyunca hergün Dedenin evine gidilir orada On iki imamlar anilir Sah Hüseyin'in acisi paylasilir, göz yasi dökülür. Dede Kerbela olayini anlatir. Yezide lanetler yagdirilir. Canlar bu 12 gün boyunca tras olmaz, oyun oynamaz, dügün yapmaz, aynaya bakmaz, tirnak kesmez, et yemezler. Bu 12 gün sonrasi kurban kesilir,Asure yapilir fakir,fukara herkese dagitirlar.
Bu Muharrem ayi Diyarbakir'da ve tüm Anadoluda son derece matem-i yas icindedir. Herkes Sah Hüseyinin acisi izdirabini yasar.

kardes bu yazdiklarin sadece diyarbakirda olmuyor bizde köylerimizde hazirliklarimizi yapardik bir iki gün önceden ev ve sahsi temizlikler yapilir ve onikigün boyunca su ve suya benzer icecekler hatta bazi yorelerde ayranda dahildir yiyeceklerden et etliyemekler kirmiziya benzer salca ketcup vs kesinlikle kullanilmaz dügün eglence vs yapilmaz kutlanilmaz mümkün oldugu kadar bir yasli dede olur pir olur yada sözü gecerli ileri gelen biri olur yanina gidilir muhabbet edilir muharrem ayi ile ilgili bilgi alinir orucun sonunda tabiki kurbanlar kesilir lokmalar pisirilir konu komusuya fakir fukaraya dagitilir aksam bir dede evinde toplaniliri cem yapilir yani bunlari en azindan bilmeniz lazim ki inaniyorumki iyi biliyrsunuz ama günümüz sehir aleviliginde bu degisir nede olsa sehirlisin temiz görünmek lazim
köy gibi yerlerde hor gürlmez ama sehirler farklidir iste
"biz demedikmi bunlar yikanmazlar" vs gibi saldirilar yüzünden sehir alevisi biraz daha temkinlidir

inanc
01.02.2006, 07:40
Degerli dost ben de biliyorum bunlari fakat bazi arkadaslar daha öncede yazdilar oradaki Aleviler gerek kültür gerekse örf ve adet bakimindan farklidirlar. Ben ondan dolayi bu aciklamayi yapmaya gerek duydum. Orada Anadolu Aleviligi var. Bir cok ortak yönlerimiz var. Türkmeniz ve de Aleviyiz Aleviligide tam anlamiyla yasamaya calisan anlamaya calisan insanlariz.....

eerkan82
01.02.2006, 08:00
evet haklısınız arkadaşlar ama artık merkezi yerlerde ikamet eden alevi dostlarımızın bunlara tam anlamıyka uymaları pek fazla mümkün değil
mesela ben oruç tutyorum ama işim nedeniylede traş olmak zorundayım
ve canerzincan arkadaşın dediği gibi sizlerde biliyorsunuz bizim için bir çok iftira atılmıştır bunlardan biriside yıkanmazlar vs. gibi bunada fırsat mermekten kaçınmalıyız.

inanc
02.02.2006, 07:38
Güzel dostlar köy yerinde hersey normaldir ama sehirde yasayan herkes trasta olacaktir ne biliyim gereken seyler elbette yapilacaktir.Inanc insanin icindedir. Bizler hicbir zaman gösteris icin ibadet etmedik etmeyecezde. Baskalarina firsat vermemek gerekir. Yailan iftiralara onlar da inanmiyorlar ama adi üstünde iftira. Bizler kendimizi biliyoruz. Dün Hüseyinin basini kesenler bugünde bu topluma her türlü iftira atiyorlar. Atilan iftiralari herkes biliyor. Bosverelim bunlara ayrilacak zaman yok dostlar. Dedim ya KELP ÜRÜR KERVAN YÜRÜR...... biz isimize orucumuza niyazimiza bakalim....

genclik_atesi
02.02.2006, 08:42
bu yazdiklarin bizim ordada yapiyo ama malasef cananin dedigi gibi herkes yapmiyor biri ben olsamda ama aklimdan hic cikmiyo.elimden geldigi kadariyla bende yasini tutmaya calisiyorum...

inanc
03.02.2006, 07:59
Hepimiz bu zamanda elimizden geldigince ve imkanlarimiz dogrultusunda yapmaya calisiyoruz. Ne kadar yapabiliyoruz o da ayri konu. Degilmi......????

gülsün
02.04.2006, 13:02
merhaba diyarbakırda pir sultan abdal kültür dernegi açıldı.inşallah cem evide açarız.

bu ışık hiç bir zaman sönmüyecek

munzur6262
02.04.2006, 13:50
ben yaşadığım yereden örnek vermek istiyorum sizlere.tunceliden türkiyede alevi nüfusunun en yoğun olduğu daha doğrusu alevi şehri diyebileceğimiz bir yerden yazıyorum.burda bir cem evi bile yok.ve yaşım 28 hayatımda iki defa ceme katıldım.çünkü burda iki defa cem yapıldı,yani inasanlar kültüründen uzaklaşmış yozlaşmaya başlamış.gençlik kendini ateistleştirme çabası içerisinde bence biran önce gençliğimize sahip çıkılmalı.

Nesimi
02.04.2006, 13:55

Eskiden Tuncelidede böyleymiş köylerde. ama köy fln kalmadı artık yaktılar hepsini boşalttılar. Şehirlerdede zaten insanlar yaşama derdinde. inançlar 2. hatta 3.planda kalıyor.

Nesimi
02.04.2006, 13:57
ben yaşadığım yereden örnek vermek istiyorum sizlere.tunceliden türkiyede alevi nüfusunun en yoğun olduğu daha doğrusu alevi şehri diyebileceğimiz bir yerden yazıyorum.burda bir cem evi bile yok.ve yaşım 28 hayatımda iki defa ceme katıldım.çünkü burda iki defa cem yapıldı,yani inasanlar kültüründen uzaklaşmış yozlaşmaya başlamış.gençlik kendini ateistleştirme çabası içerisinde bence biran önce gençliğimize sahip çıkılmalı.

Evet Kültüründen uzaklaşma çok zararlı. Ama asıl sorun Ateistleşme değil, tinerci, balici, esrarkeş olma sorunu ve Tuncelide bu yaygınlaştırılıyor. Özellikle polis özel timler bunu yaygınlaştırıyorlar. Gençlik siyasetle uğraşmasında tinerci esrarkeş olsun kendi kendilerine zaman geçirsinler bu sistemli bir devlet politikası.

Dogan24
02.04.2006, 14:15
yozlaşmış ve kirlenmiş bu devlet politikasıdır bilinçliçe yapılan bu olayda artık gençlerimiz bilgi ve kültürünü korumaktatır tabi dediginde dogruluk payı elbetde var ama bizler düşende çok büyük sorunlar var bu sorunlarda bilinçli ve bilgili saglıklı düşünen ve ureten genç dinamik bireyler yatiştirmemizden geçer geçmiş yılları baz alırsak bu değişimi çıplak gözlede görebiliriz kırsal kesimlerdeki yoksulukla getirileri agırdır malum hepimiz bilmekdeyiz ama bizlerede bu insanlarımıza el atmalıyız toplum olarak uzerimize düşende budur ...

gülsün
02.04.2006, 15:34
benim annem nazımiyeli ve orda düzdün baba ziyareti var orda cem evi yapıldı.2 sene önce gitmiştim .cemi orda görmüştüm.

Gökkuşağı
17.04.2006, 21:55
Sevgili gülsün,Diyarbakırdaki cem evinin yeri,nasıl gidileceği hakkında biraz bilgi verir misin?

bektaş özdemir
09.07.2006, 23:18
--------------------------------------------------------------------------------

bunu sorayım sızere canlar muharem ayı yassı 12gunmu yoksa 9 gunmu bizim burda kımı 9 kımı12 tutuyor bende şaşırdım biz on ikisini tutuyoruz

gülsün
13.07.2006, 16:33
cem evi şimdi faaliyet aşamasında ama adresi size veririm

bektaş özdemir
06.08.2006, 00:57
bunu sorayım sızere canlar muharem ayı yassı 12gunmu yoksa 9 gunmu bizim burda kımı 9 kımı12 tutuyor bende şaşırdım biz on ikisini tutuyoruz bu konuda beni aydınlatırsanız sevinirim

piryolu
06.08.2006, 23:20
kültürümüze sahip çıkalımmmmmmmmmmmm

alevi_murat24
06.08.2006, 23:33
muharrem ayında erzincandada diyarbakır dakine benziyor bizde et yemeyiz traş olmayız düyün eylence yapılmaz. alevi restoranları cafeler kapatılır ve cem evlerinde hz hüseyin ve kerbala şehitleri için cemler yapılır ama ben geçen sene erzincanda ceme sadece birkere gide bildim oda cem evlerinin hınca hınç dolu olmasıydı ... erzincanda merkeze 7 8 cem evi var gün geçtikce cem evlerine younlugunun artması bir bakıma sevindiricii...

inanc
07.08.2006, 07:52
evet güzel dost gercekten cok sevindirici helede cemevinin tam olarak dolu olmasi gercekten harika ve gurur verici .................

Aydın.
10.08.2006, 19:54
evet bu her yerde aınıdır su var gönüşl isterki o cem evleri herzaman dolu olsun hic bos kalmasın ama bizim insanlarımızda inanc klmamsı munzur6262 nin dediği gibi insanlarımız artık atistlesiyor munzur6262 sen veya baskası o insanlara birsey yapamaz cünkü onlarda inanc adına birsey kalmamıstır...

keklikoluk köyü
14.09.2006, 08:14
Muharrem Ayı ile ilgili kurallar bizde de uygulanıyordu. Kent yaş***** geçişle birlikte bazı kurallar esnedi. Ama unutulmadılar tabi. Oruç boyunca yapılan perhizi uyguluyoruz ve çorbamızı geleneklere göre pişiriyoruz.

inanc
14.09.2006, 17:32
mühim olan o gelenegi halen uygulayabilmektir can dost

elifsuden
18.03.2008, 19:37
diyarbakırda merkezde bulunan alevi soyisimleri neler biliyormusun canlar

elifsuden
18.03.2008, 19:44
diyarbakırda merkez de aleviler varmı soyisimileri neler canlar.