Orijinalini görmek için tıklayınız : Diyarbakır’da Yaşayan Alevilerin Kısaca Tarihçesi
FIKRET INANC
DIYARBAKIR’DA YASAYAN ALEVILERIN KISACA TARIHCESI:
Diyarbakir’da yasayan Alevilerin Orta Asya Türklerinden , Hazar Denizinin güneyinden
göc eden ve Horosan dolaylarina yerlesen Türkler oldugu ve Türkmen asiretlerinden olustugu tarihi bilgilerle sabittir.
Kerbela olayindan sonra Ehlibeyt (Hz. Muhammet, Hz. Ali ve onun evlatlari)’ ten olan tüm seyitlere baski ve zulüm yapildigi Emevi mezaliminden kacan Ehlibeyt evlatlari anca Türklere siginmis ve Türkmenler tarafindan da benimsenmistir. Mesela 9. Imam olan Imam Riza’nin kabride Horosan’da oldugu oldugu herkesce bilinmektedir. Emevilerin yikilisi Eba Müslim-i Horosani tarafindan sona erdirilerek Ehlibeytle amcazade olan Abbasiler hilafete gelince, Türkmen asiretleri de Dicle ve Firat boylarindan baslamak üzere Musul, Kerkük, Diyarbakir, Urfa, Adana, Toroslardan Ege kiyilarina ve Ege kiyilarindan da bugünkü Kaz Dagi Edremit Ida Dagina kadar ayni asiretin mensuplari göc etmislerdir.
Iste bu göc yolunda Dicle boyundan Diyarbakir’a kadar 300 pare Türkmen Alevi köyü kuruldugu ayrica Diyarbakir tarihinde de mevcuttur. Bu türkmen Alevi köyleri daha sonralari asimile olarak Sünni ve Kürtlesmislerdir. Bunun en basit örnegi ise Bismil merkezdir. Bismil’e bagli Köselli ve Tezekli (Aralik) köyleridir. Halen de ana dilleri Türkce oldugu halde sünnilesmistir. Yine Bismile bagli Yukari Darli(ilk ismi Aktas’tir), Asagi Darli (Herkes bu köyü bu adla bilir. Bu köyün ismi sonra Türkdarli ve sonrada simdiki ismiyle Ulutürk köyü olmustur), Seyithasan(su andaki ismi Bakacak), Türkmenhaci ve Bismil merkezde 1 mahalle (Dumlupinar Mahallesinde yasayanlarin bir kismi) Türkmen Alevidirler. Fakat su anda Yukari Darli köyü disaridan gelen Sünnilerin de yerlesimiyle tamamen göcmüstür. Eski huzurun kalmayacagini düsünen canlar, tüm varliklarini satip disariya göc etmek zorunda kalmislardir. Su anda bir tek Alevi can kalmamistir. 1989 yilindan itibaren buradaki Aleviler diger sehirlere göc etmeye baslamislardir. Asagi Darli köyünün cogu, ve Yukari Darli köyünün tamami Izmir, Adana, Bursa, Mersin, Istanbul gibi sehirlere yerlesmis ve hayatlarina orada devam etmektedirler. Diyarbakir merkeze bagli Sarabi (Nahirkiraci) ve Kadiköyü tamamen göce zorlanmis su anda da bir tek Alevi kalmamistir. Sadece Diyarbakir’in Cinar ilcesine bagli Sükürlü köyü yari yariya Sünni-Kürt , Alevi-Türkmenler tarafindan halen yasama devam etmektedirler. Anlasilacagi üzere Diyarbakir’a bagli 7 Alevi köyü vardir. 2’si Diyarbakir merkeze bagli, 4’ü Bismil’e bagli ve 1 tanesi de Cinar’a baglidir. Bismil merkezde de 1 mahalle.
Bir de sunu belirtmekte fayda vardir. Önceleri köy durumunda olan Bismil, bir ara nahiye olmustur. Sonra bu teskilat dagitilarak adi Sark olarak belirlenen bu nahiye, merkezden idare olunmustur. 1926 yilinda yapilan idari bölünmede Sark nahiyesinin merkezi bu sefer Seyithasan köyü yapilmis, Bismil ise buraya baglanmistir. Daha sonra Bismil nahiyesi olusturulmus ve Seyithasan köyü buraya baglanmistir. 1936 yilinda ise Bismil Diyarbakir’in ilcesi olmustur.
Diyarbakir merkez yerlileri, Ergani merkez, Cermik merkez, Cüngüs mekez, Siverek merkez, Urfa’nin bir cok köyü halen Türkmence konusmaktadir. Irak Türkmenlerinin konustugu ve Azerbaycan’da konusulan Türkceyi yer yer andirmaktadir. Özellikle bu Diyarbakir, Bismil ve Cinar Alevi köylerinde konusulan sadece ve sedece Türkcedir. Yaslilarin bir kismi az da olsa kürtce bilirler. Onlarda buradaki kürtlerden ögrenmislerdir.
Diyarbakir Türkmen Alevilerinin Alevilik sürecleri Allah, Muhammet, Ali üclemesiyle baslamaktadir. Ibadetleri Ehlibeyt soyundan gelen Dedeler tarafindan yürütülmektedir. Bu Dedeler Cet olarak Imam Zeynel Abidin evlatlari, Kucuroglu evlatlari ve Erseyfil evlatlaridir.
Suanda Hakka yürümüs olan SeyitHasan köyünün Dedesi olan Cafer Dede Zeynel Abidin evlatlarindan, Asagi Darli köyünün Dedesi olan Ali Dede de o ocaga baglidir. Fakat Hoca Dede Kucuroglu elatlarindandir. Bu üc Dede de Hakka yürümüstür. Cafer Dedenin görevini oglu Abbas Dede, Ali Dedenin görevini ise oglu Mehdi Dede yürütmektedir. Mehdi Dede de su anda Izmir’de ikamet etmektedir. Sarabi’deki Dedeler Aguicen (Avucan) evlatlari, Türkmen Haci köyündeki Dedeler ise Beyazi Bestami ve Erseyfil evlatlarindandir. Su anda Seyithasan köyünü ve Asagi Darli köyünü Cafer Dedenin oglu olan Abbas Dede, Türkmenhaci köyünü Kazim Dedenin oglu Hasan Dede ve de Diyarbakir merkezde olan Hidayet Gercek Dede(Sarabi’li) dedeliklerine devam etmektedirler.
Türkmenhaci köyünde Kabasakal, Sarisakal ve Yedikizlar türbeleri ,Seyithasan Köyünde Abbas Dede türbesi , Sarabi köyünde Kuyudami ziyareti ,Asagi darli köyünde ise Sulak ziyreti ve Karababa ziyaretleri bulunmaktadir.
Ibadetlerini saz ve semah esliginde Mü’min kardes-Müslim baci yürütmekte, her türlü problemlerini kendi iclerinde yol erkan üzere özelestiri ve hosgörüyle halletmektedirler. El ele el Hakka, insani Kabe gören Allah’i kendinde tecelli edebilecek terbiye ve tasavufta aramaktadirlar. Yaradilani sev Yaradandan ötürü felsefesiyle bütünlesmislerdir.
Buradaki Aleviler hayatlarini tarimcilikla sürdürmektedirler. Burada yasayan Aleviler Sünnilere „LEK“ Sünniler de Alevilere „EKINCI“ diye hitap ederler. Bu deyimin yani sira Sünniler Alevilere “Rafizi – Kizilbas – Bektasi” gibi deyimleri de *** *** kullanmakta olup ve onlari hor gören bir edayla söylemektedirler.
Böyle bir bagnaz düsüncenin arasinda buradaki Aleviler son derece Atatükcü, Cumhuriyetci, Laik, cagdas, Demokrat, ileri görüslü, modern, uysal, hürmetkar, alcakgönüllü… insanlardirlar. Adli olarak bir suc islememislerdir. Ufak tefek kiginliklar da edep-erkan usuli halletmislerdir. Kadinlara , kizlara deger verir ve okutulmasindan yana olmuslardir. Cemlerde de kadin erkek yan yana hep beraber ibadet etmislerdir. Buralardan yetisenler ise Ögretmen, Polis, Saglik memuru , Hemsire, Mühendis, Subay olup Devlet görevinde bulunmuslardir. Ayrica ozan, asik.sair, sanatcida yetismistir.Ticaretle ugrasan insanlar da bulunmaktadir. Güneydogu ve özellikle Diyarbakir denilince insanin aklina ilk olarak Kürtler geliyor. Oyasaki Diyarbakir ilk olarak Türkmenler tarafindan kurulmustur. Suan anda orada yasayan Aleviler (dönenleri saymazsak) Türkmendirler. Kürtlükle uzaktan yakindan hic bir alakalari yoktur.Öz be öz Türktürler. Ana dilleri de Öz Türkcedir. Bu bircok Devlet arsivinde de yer almaktadir.
Burada kisaca o yöreyi, insanlari, ibadetleri, tarihi… anlatmaya calistim. Bu bilgilere de basvururken destegini ve bilgisini esirgemeyen degerli emekli ögretmen dayim Sayin Muhsin Özdemir’e de saygilarimi sunuyor tesekkürü bir borc biliyorum. Suanda hayatta olmayan tüm büyüklerime Hak’tan rahmet diliyorum. Hayatta olanlara da can sagligi diliyorum. Ayrica zahmet edip zamaninizi ayirdiginizdan dolayi da sizlere de tesekkür ediyorum. Sorulariniz olursa da elimden geldigince bilgilerim dogrultusunda yardimci olmaya calisacagim. Kendi yazmis oldugum bir siiri de asagida sizinle paylasmak istiyorum. Herkese bir nebze de olsa bir bilgide bulunabildiysem ne mutlu.Hak yardimcimiz ola. Hüüüüüüüüüü dost....!!!!
FIKRET INANC
Aslimiz Sorarsan Kardas
Aslimiz Sorarsan Kardas,
Horosandan Gelmisiz Biz,
Olmusuz Aliye Yoldas,
Destinden Mey Icmisiz Biz.
Nice Aga Nice Beyler,
TÜrkmen Asireti Derler,
Boz Bulanik Akar GÜrler,
Bir Ummana Akmisiz Biz.
BÜlbÜl Kaybetmis Yarini,
Daim DÖker Pinarini,
Dicle Nehri Kenarini,
Sila Yurt Eylemisiz Biz.
.
Üc YÜz KÖydÜr Pare Pare,
Cogu DÖnmÜs YÜzÜn Yere,
Bile Bile GÖre GÖre,
Bir Ikrarda Durmusuz Biz.
Asagi-yukari Darli,
Seyithasan Dagi Karli,
TÜrkmenhaci Yaz Baharli,
Mis Kokan GÜlleriyiz Biz.
Nahirlar Otlar Kiracta,
Yogurtlari Var Bakracta,
KadikÖy Hemen Yamacta,
DÖrt Bir Koldan Kardesiz Biz.
Yolum DÜstÜ bu CÜngÜse,
SÜkÜrlÜdÜr Girer DÜse,
Meyil Vermeyiz GÜmÜse,
Birer Birer Inciyiz Biz.
Evvel Haktir Basim Taci,
Muhammed Ali Ilaci,
Bektasi Velimdir Haci,
Ol Kapiya Varmisiz Biz.
Öz TÜrkcedir Bizim Lisan,
Ayirmayiz In Cin Insan,
Hanemizde Aslan Ceylan,
Ask Verip Beslemisiz Biz.
Dost Cemaline Hak Dedik,
Kelamullaha Bak Dedik,
Evvel Ahir Mutlak Dedik,
Ezeldendir, Yanmisiz Biz.
GÖnlÜmÜzÜ Bin Ask BÜrÜr,
Gidi Mel’un Havlar ÜrÜr,
Kelpler ÜrÜr Kervan YÜrÜr,
KÜllisin Pas Gecmisiz Biz.
TÜrkmen Gelmisiz Cihana,
Turap Olduk Ol Merdana,
Der Fikretim Yana Yana,
Ikrarli Aleviyiz Biz.
FIKRET INANC..................
Eline sağlık.
İşte ben de böyle bir çalışmanın peşindeyim.
Ancak Urfa'da Türkmen köyü çok az kaldı.
Alevi ve Türkmen olarak da sadece bizim köy kaldı.
İyi akşamalr.
Ben FIKRET INANC. ilginizden dolayi herkese cok tesekkür ederim. sorulariniz varsa elimden geldigince yanitlamaya calisirim. Saygilarimla...
harika yazmışsın yüregine saglık HÜ DİYELİM GERÇEKLERİN DEMİNE GERÇEGE HÜ DİYENLER ER DEN SAYILIR
Kadi KÖyÜnde 7 Ev Kaldi.son YerleŞen De Bİz Olduk Evİmİz Var.BU KÖYLERİMİZİ TERKEDEN LER ÇOK GÜZEL BİR YERİ KAYBETTİLER.
Merhaba Kisas KÖyÜ Tek Kaldi.o KÖyÜ GÖrdÜm Harİka Bİr Yer.yalniz Sİverektekİ İnsanlar Dersİm Zazacasi KonuŞuyor Ve Geleneklerİ Ayni Onlarinda Alevİ Olupta DÖndÜklerİtahmİn Edİyorum.sİz Ne Dersİnİz
Olabilir sünnilestirilmis Aleviler olabilirler. O bölgede bir cok Türk Alevidirler. Ama zamanla ve baskiyla dönmüslerdir.
bende onu diyorum almanyadaki aleviler nasıl yani özlerini yaşıyorlarmı
Beni gecen bir Alevi derneginden davet ettiler. Cemde zakirlik yaptim. Katilim fena degildi. Üzüldügüm konular üzüler söylemek gerekirse bayagi vardi. Sanki cogu ceme gelmemislerde kurban eti yemege gelmislerdi. Cok yanlis cok. Yakismaz bizlere bunlar. Cem sonrasi rica ettiler bize biraz deyis türkü söylermiin diye. Bende kirmadim söyledim. Hemen yani basimda masalar kuruldu erkekler iskambil oynamaya basladilar. Kadinlarin bir kismi benden siyasi türkü söylememi istediler. Bende onun yeri burasi degil dedim. Söyledigim türkülere basladilar zafer isareti yapmaya bende hemen kestim ve sazimi biraktim. Soka ugradim. Bizler galiba nerede nasil ve ne sekilde davranacagimizi unutmusuz. Bizzat yasadim ve cok üzüldüm o kalabalikta dernek baskaniyla konusamadim ve sonradanda ögrendimki o dernegin alt kismida kumarhaneymis. Taktir sizindir............
22.04.2006 tarihi aksami cem tv de bizim köyleri gösterdiler. Türkmenhaci ve Seyithasan köylerini. Cok mutlu oldum. Izleyeniniz varmi???
diyarıtürk 11.05.2006, 22:11 Ben de bir araştırmada 30.000 Alevi Türkmen çadırını okuuştum.Bu 300 Türkmen köyü çok büyük bir rakam.Peki ne oldu bu insanlar?
Yazmis oldugum gibi cogu asimile olmus. Cogu aslini kaybetmis Alevilikle uzuaktan yakindan hicbir iliskisi kalmamis tam bir sünni olmuslardir. Asillarini nereden geldiklerini ne olduklarini bilmememktedirler. Cogu Alevi karsiti olmuslardir ve bunu birebir yasamis görmüs birisiyim ayrica.....
bektaş özdemir 02.07.2006, 01:24 canlar şimdiki aleviler(biz gençler) daha iyi yanidaha birbaşkla baglandık eskılerimiz bize bir şey göstermedi öretmedi ama biz kendi gücümüzle başarmaya çalışıyoruz ama başaracagız gogsümüzü gere gere aleviyiz diye biliyoruz alevi oldugumuzu en azından biliyoruz bir cok kişilere sordum alevilik ne dir nasıl birşey dir diye sustular agıları kilitlendi bilmiyorlardı ama ben rahmetli dedem haydar dan sordum bana 2saat aleviligi anlattı ve benim ogullarımdan hicbiri birgün gelıpte sormadı ve dedem beni öyle seviyordukı anlatamam ben demek istiyorumkı eskılere gore yeni nesil daha iyi daha candan baglanmış ,
ben aleviyim mutluyum iyiki de aleviyim
Kerbela olayindan sonra Ehlibeyt (Hz. Muhammet, Hz. Ali ve onun evlatlari)’ ten olan tüm seyitlere baski ve zulüm yapildigi Emevi mezaliminden kacan Ehlibeyt evlatlari anca Türklere siginmis ve Türkmenler tarafindan da benimsenmistir.
Bu konuya dair bir şey soracaktım. Alevi dedelerinin soylarının Hz. Aliye dayandırılması acaba bu olayın bir sonucudur mudur?
arkadaşlar bizzat kendim araştırdım 300 köy asimilke degil yavuz sultan selim tarafından öldürüldü yani tarihçilere göre 6000 d.bakırda alevi katledildi türkiyede 500.000 alevi katledildi.yani öldürüldü.asimile degil ama korkudan dönenlerde oldu kesin bildigim bir sey varki 300 köy yok edildi büyüklerimizin anlattıgına göre sadece bir aileyi ahıra koyup ateşe vermişler KÖYLERİN ÖNCEKİ İSİMLERİNİ BULdum ve derviş hasan pir ahmet hızır ilyas meydancı köyleri ve daha çok var o dönemde 7 kızılbaşı öldüren cennete gider diyormuş şimdi bu insanlar gerçek müslüman olduklarını diyorlar SİVASI UNUTMADIK UNUTTURMAYACAGIZ
Bu konuya dair bir şey soracaktım. Alevi dedelerinin soylarının Hz. Aliye dayandırılması acaba bu olayın bir sonucudur mudur?
evet, cünkü Ehlibeyt Türkmenlere siginiyor Türkmenler Ehlibeyte kucak aciyor. Zamanla akrabaliklar kuruluyor. Evlilik olaylari gerceklesiyor. Böylelikle ta bu günlere kadar geliyor.
çiğerparem 04.07.2006, 09:50 izmirde türkmenhacılı tanıdıklarım var Veli ATABAY ve Şahin ATABAY bu kişilerde diyarbakıra zamanla göç eden türkmen boylarından olduklarını söylemişlerdi.
dogrudur o bisimilli türkmen hacılıdırlar ama onların köyünde şimdi yabancı yok yani köyleri dagılmamış ama bir kısmı izmir narlıdereye göç etmiştir
Izmir Narlidereye yerlesmis köylülerimiz cok. Orada ikamet etmektedirler. Türkmenhaci, Asagi Darli, Yukari Darli köyün tamamina yakini, Sarabi, Kadiköyü, Seyithasanli Aleviler genelde buradalar....
evet 2 vatan narlıdere olmuş
duygugemisi 29.09.2006, 14:47 Olabilir sünnilestirilmis Aleviler olabilirler. O bölgede bir cok Türk Alevidirler. Ama zamanla ve baskiyla dönmüslerdir.
Değerli arkadaşım paylaşımın için teşekkür ederim ama sürekli olarak 'Türk' Alevi kelimesini dilinize pelesenk etmeniz beni rahatsız ediyor.Yazılarınızın çoğunda özellikle 'Türk' kelimesine yapmış olduğunuz vurgu dikkatimi çekiyor.
Diyarbakır'ın salt bir etnik kimlikle özdeşleşmesine tepki gösteriyor olabilirsiniz saygı duyarım.Ama Alevilerin Türk,Kürt şeklinde bölünmesine karşıyım... Biz herşeyden önce Aleviyiz...
Değerli arkadaşım paylaşımın için teşekkür ederim ama sürekli olarak 'Türk' Alevi kelimesini dilinize pelesenk etmeniz beni rahatsız ediyor.Yazılarınızın çoğunda özellikle 'Türk' kelimesine yapmış olduğunuz vurgu dikkatimi çekiyor.
Diyarbakır'ın salt bir etnik kimlikle özdeşleşmesine tepki gösteriyor olabilirsiniz saygı duyarım.Ama Alevilerin Türk,Kürt şeklinde bölünmesine karşıyım... Biz herşeyden önce Aleviyiz...
Arkadasim biz Türk Alevisi, Kürt Alevisi... gibi terimler kullanmiyoruz. Sadece bu bir tarihtir ve kökenimiz Türkmendir bunu anlatmaya calisiyorum. Bizler de bölünmecilige, ayrimciliga karsiyiz. Sunu belirtmekte de fayda var. Bizler Ülkücülerin kullandigi anlamda kullanmiyoruz bu Türk kelimesini. Farkli algilanmasini istemem. Bizlere "iste zaten asliniz Kürt ama Türk olmak moda olmus" diyenler icin üstüne basa basa Türkmen oldugumuzu anlatmaya calisiyorum güzel dostum...
gunes_87 01.10.2006, 11:19 ben diyarbakırda bulunan alevi sayısının 300hane kadar olduğunu bilmiyordum... ya baya alevi varmış aslında orda....buara yazın çok güzel ve çok aydınlatıcıydı abi tebrik ederim...aynı zamanda soal..!
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
ya ben yanlış okumuşum 300tane alevi köyü..
ben diyarbakırda bulunan alevi sayısının 300hane kadar olduğunu bilmiyordum... ya baya alevi varmış aslında orda....buara yazın çok güzel ve çok aydınlatıcıydı abi tebrik ederim...aynı zamanda soal..!
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
ya ben yanlış okumuşum 300tane alevi köyü..
evet zamaninda öyleymis ama su anda sadece bir kac köy. ne kadar acidir demi güzel dost...
evet 2 vatan narlıdere olmuş
köylerimizde kimse kalmadi narlidere köylülerimizin yurdu oldu...
büyük kadı köyü : merkez
alevi hanesi :10
şarabi:boş yeni ismi nahır kıracı
türkmen hacı :bismil
850 hane
seyit hasan :bismil
şükürlü:bismil
50 hane
bildigim kadarıyla bu kadar umarım yanlış bilgi vermemişimdir
murat222 26.10.2006, 13:02 aşağı darlı ve yukarı darlıda var.fakat yukarı darlıdaki aleviler 15 yıl önce göç etmişler.diyarbakırda 300 haneden fazla alevi var.sadece türkmenacı köyü 400 hane
merhaba murat 222 nerelisiniz
uzaklardabiri 30.10.2006, 14:03 öncelikle herkese selam arkadaşlar..
aranıza yeni katıldım..
sevgili Fikret İnanç abicim.sen D.Bakır'daki alevi köylerini anlatırken Bismil'in Aralık köyünden bahsetmişsin.
benimde aslım o köy.ama senin bahsettiğin sonradan sunnileşme olayını ilk defa senden duyuyorum.bizim köyde alevi yok.ama türkmen olduğumuzu kabul ediyorum.azeri türkçesine benzer bir türkçemiz var.çok şaşırdım açıkçası.
ben istanbul'da yaşıyorum.senin yazını okuyunca burada yaşayan akrabalarımıza danıştım.çok eskiden aleviymişiz dedim.bir kısmı ciddiye almadı,bir kısmı da doğru olabilir,dedi.
bu konuyu biraz daha açarsan ve bir kaynak gösterirsen çok sevinirim.
bu çok ciddi konu ve ben daha yeni duyuyorum..teşekkürler...
saygılar...
uzaklardan biri slm aralık köyünün diger ismi nedir
karadagli 31.10.2006, 14:39 büyük kadı köyü : merkez
alevi hanesi :10
şarabi:boş yeni ismi nahır kıracı
türkmen hacı :bismil
850 hane
seyit hasan :bismil
şükürlü:bismil
50 hane
bildigim kadarıyla bu kadar umarım yanlış bilgi vermemişimdir
sevgili gülsün can, keske bizde senin gibi böyle detayli köy hanelerini yazabilsek ne güzel olurdu. emegine yüregine saglik can.
sevgi ve saygilarimla
tşk ederim die nin verlerine göre yazdım
öncelikle herkese selam arkadaşlar..
aranıza yeni katıldım..
sevgili Fikret İnanç abicim.sen D.Bakır'daki alevi köylerini anlatırken Bismil'in Aralık köyünden bahsetmişsin.
benimde aslım o köy.ama senin bahsettiğin sonradan sunnileşme olayını ilk defa senden duyuyorum.bizim köyde alevi yok.ama türkmen olduğumuzu kabul ediyorum.azeri türkçesine benzer bir türkçemiz var.çok şaşırdım açıkçası.
ben istanbul'da yaşıyorum.senin yazını okuyunca burada yaşayan akrabalarımıza danıştım.çok eskiden aleviymişiz dedim.bir kısmı ciddiye almadı,bir kısmı da doğru olabilir,dedi.
bu konuyu biraz daha açarsan ve bir kaynak gösterirsen çok sevinirim.
bu çok ciddi konu ve ben daha yeni duyuyorum..teşekkürler...
saygılar...
selam sevgili kardesim sen köselli köyündensin galiba. istanbulda nerede kaliorsun kimlerdensin sana daha iyi yardimci olabilirim görüsmek üzere
uzaklardabiri 01.11.2006, 15:27 saygılar abicim anladığım kadarıyla sen bu konuda baya bilgiye sahipsin.
çünkü istanbul z.burnunda köselli köylülerinin yaşadığını tahmin etmişsin.
doğru
ağırlıklı olarak köselli köyü var ama aralık köyü de azımsanacak gibi değildir.aralık köyüne tezekli köyüde derler.
ama bizim köy ile köseli köyünün arasında pek fark yoktur yaşam tarzı olarak.
çünkü burada tanıdığım kadarıyla çoğumuz akrabayız onlarla zaten...ben z.burnundayım yıllardır ve
ORAL ailesindeniöm.
oral'ları duymuşsundur belki...
saygılar
saygılar abicim anladığım kadarıyla sen bu konuda baya bilgiye sahipsin.
çünkü istanbul z.burnunda köselli köylülerinin yaşadığını tahmin etmişsin.
doğru
ağırlıklı olarak köselli köyü var ama aralık köyü de azımsanacak gibi değildir.aralık köyüne tezekli köyüde derler.
ama bizim köy ile köseli köyünün arasında pek fark yoktur yaşam tarzı olarak.
çünkü burada tanıdığım kadarıyla çoğumuz akrabayız onlarla zaten...ben z.burnundayım yıllardır ve
ORAL ailesindeniöm.
oral'ları duymuşsundur belki...
saygılar
selam ben suan almanyadayim ama ben de buraya zeytinburnundan geldim. evim oradaydi. ayrica dilan türkü evinde program yapiyordum. orayi bilirsin. sizin köylüleri tanirim. sizin köylü süleyman abi var. o da bir aralar dilan da garsonluk yapiyordu suan napiyor bilmiyorum belki de devam ediyordur. ona sorabilirsin mesela. va yahut sedat abi var ona sor. umarim sana aciklayici cevap verirler. bu arada seni de taniyor gibiyim. resmini gördüm. ha birde kebapci vahdet var belki sana yardimci olabilir.
uzaklardabiri 01.11.2006, 23:27 selamlar..ben kebapçı vahdeti tanıyorum.hatta dayımın oğlu şu an kızıyla nişanlı.hatta seninle tanışıyor olabiliriz.eğer 1999 dan bu yana z.burnunda bulunmuşsan.....sedat abiyi de tanıyorum..anlaşılan sen yabancı değilsin.
tamam da usta burda kimse böyle konularla ilgilenmiyor..bilirsin...
bu arada sen hangi köydensin.darlı mı
,türkmen hacı mı?
selamlar..ben kebapçı vahdeti tanıyorum.hatta dayımın oğlu şu an kızıyla nişanlı.hatta seninle tanışıyor olabiliriz.eğer 1999 dan bu yana z.burnunda bulunmuşsan.....sedat abiyi de tanıyorum..anlaşılan sen yabancı değilsin.
tamam da usta burda kimse böyle konularla ilgilenmiyor..bilirsin...
bu arada sen hangi köydensin.darlı mı
,türkmen hacı mı?
ben 1999 - 2004 arasi zeytinburnundaydim. dilan da cikiyordum. hemdonun kahvesine gidip gelirdim ara sira. ben asagi darliliyim. sedat abinin bahcesindede program yaptim. seni taniyor gibiyim kardes...
uzaklardabiri 02.11.2006, 17:48 doğrudur.hamdaonun kahvesi vardı...
şimdi yok ama.köselliler başka bir kahve açtılar.herkes oraya takılıyor.ayrıca sen ayhan ustayı tanırsın belki.o benim dayım.bir ara hamdonun kahvesinin köşesindeki yeşiltepe kebap salonunu işletiyordu.
kardeşi hasan var
o da taksicilik yapıyordu en son.
bir de hamdonun ortağı şehmus vardı oda annemin amcaoğlu
dolayısıyla kardeşleri atilla,atakan,rıfat falan...
anlıcağın aynı zamanda aynı yerde bulunmuşuz ama denk gelmemişiz...belki ben o zaman çocuktum:)))
17 yaşındaydım 1999 da;-)
senin kaç yaşında olduğunu bilmiorum ama.büyküsün heralde
sana yazanların çoğu abi diye başlamış söze....
neyse.....kendine çok iyi bak..bu siteyi daha tam anlamıyla kullanamadım..vakit olmadıgından
doğrudur.hamdaonun kahvesi vardı...
şimdi yok ama.köselliler başka bir kahve açtılar.herkes oraya takılıyor.ayrıca sen ayhan ustayı tanırsın belki.o benim dayım.bir ara hamdonun kahvesinin köşesindeki yeşiltepe kebap salonunu işletiyordu.
kardeşi hasan var
o da taksicilik yapıyordu en son.
bir de hamdonun ortağı şehmus vardı oda annemin amcaoğlu
dolayısıyla kardeşleri atilla,atakan,rıfat falan...
anlıcağın aynı zamanda aynı yerde bulunmuşuz ama denk gelmemişiz...belki ben o zaman çocuktum:)))
17 yaşındaydım 1999 da;-)
senin kaç yaşında olduğunu bilmiorum ama.büyküsün heralde
sana yazanların çoğu abi diye başlamış söze....
neyse.....kendine çok iyi bak..bu siteyi daha tam anlamıyla kullanamadım..vakit olmadıgından
atillanin dügnünde saz calmistim belki hatirlarsin... cavusa selam kardes
uzaklardabiri 02.11.2006, 21:23 okey.abicim.selamını söylerim görürsem.ama ben kahvenin oldugu tarafa takılmıyorum.daha doğrusu bizim köylülerle çok fazla takılmıyorum.yaptıgım iş ve çevremden dolayı.iki haftada-ayda bir anca gidiyorum kahveye..gerçi burada yapılacak muhabbet değil bu ama mecburan yazıyorum ,kusura bakmasın arkadaşlar.......neyse abicim.kendine iyi bak.görüşürüzzzz.....
uzaklardabiri 02.11.2006, 21:25 sevgili gülsün.farkına varmam geç oldu,kusura bakma..
aralık köyünün diğer adı tezekli veya tezeka.ayrıca köylüler her ikisini de kullanmazlar.hıncik derler:-)
kend.ii.bk.
uzaklardabiri 02.11.2006, 21:30 bu arada fikret abi az önce dilan türkü evindeydim......
berdan mardini çıkıyor orada
haberin var mı?
bu arada fikret abi az önce dilan türkü evindeydim......
berdan mardini çıkıyor orada
haberin var mı?
internet aracililigiyla haberdarim... kendine iyi bak kardes....
sevgili arkadaşım. bu olayı önceki okuduğum kitaplardan hatırlıyorum.
1- 500 000 alevi öldürülmesi çok büyük bir rakam, bana pek inandırıcı gelmedi açıkcası. ama o kadar belki daha fazlası asimile edilerek öldürülmüş olabilir.
2- bu kişiler sünnileşti de ne oldu. şafi mi oldular hanefi mi oldular?
3- bu kişiler türkmendi değilmi ya şimdi ne oldular?
4- bu köylerin şimdiki kimlikleri net olarak nedir çevredeki komşu köylerin bakış açısı yaklaşımları bunlara nasıldır?
selamlar saygılar
sevgili arkadaşım. bu olayı önceki okuduğum kitaplardan hatırlıyorum.
1- 500 000 alevi öldürülmesi çok büyük bir rakam, bana pek inandırıcı gelmedi açıkcası. ama o kadar belki daha fazlası asimile edilerek öldürülmüş olabilir.
2- bu kişiler sünnileşti de ne oldu. şafi mi oldular hanefi mi oldular?
3- bu kişiler türkmendi değilmi ya şimdi ne oldular?
4- bu köylerin şimdiki kimlikleri net olarak nedir çevredeki komşu köylerin bakış açısı yaklaşımları bunlara nasıldır?
selamlar saygılar
selam merhaba arkadasim....
Tarihte yapilan bircok katliam ögregi vardir.. Bu gibi katliamlarda kesin bir sayi vermenin ne kadar zor oldugunu sizlerde bilirsiniz. Ben Yavuz sultan selim döneminde Alevilere karsi yapilan katliam sonrasi 40.000 Alevi oldugunu bircok yerde okudum ama 500.000 oldugunu ben ilk defa sizden duydum ve sasirdim.
Asimile olanlar sünnilesen insanlar bulunduklari yer itibariyle safi ve de hanefi olmuslardir. En basiti bizim oradan örnek verebilirim. Bizim karsi köydeki insanlar Alevi idiler son 30-40 öncesine kadar ama suanda Aleviligi kesinlikle kabullenmemektedirler. Burada safi olanlarda var hanefi olanlarda var.Türkmen olduklarini kabul edenlerde var. Bizlerden örnek verecek olursak bizimkiler kesinlikle ve kesinlikle Alevidirler herhani bir asimilasyona ugramadan bugüne kadar gelmislerdir. Cevre köylerin bakisi ise belli Alevi-Bektasi- Rafizi gibi terimler kullanmis olup baska bir toplulukmus gibi assagilayan bir edayla bahsetmekteydiler. bu bir gercektir. Oysaki buradaki Aleviler hicbir zaman icin bir ayrim yapmamislardir. Kendimizden örnek verecek olursak bizim köyümüzde kiraci olarak oturan devlet memuru bir aile vardi ve biz onlarla kivre olduk. Onlar da Diyarbakirli ve sunni idiler. Onlarda bizlere karsi herhangi bir ayrim yapmamisti son derece iyi insanlardi. Yardimsever candan insanlardi. Karsilikli iyi niyet ve muhabbet cercevesinde iyi anlasiyorduk.. Ama bunlar gibi düsünmeyen insanlarda vardi..
saygilar..
merhaba bu sefer ki vana gidişimde bismil üzeri geçtik ve köseli köyünde durduk inanırmısınız cami yok
uzaklardabiri 03.02.2007, 19:35 gülsün köselide cami var galiba ya.bende geçmiştim.
türkmen beyi 03.02.2007, 22:21 türkmen alevilerinin harman olduğu ilden çorumdanız
çorum türkmen alevileri bütün türkiyeye dağıldıkları gibi çorum merkez ve köylerinde en güçlü şekilde duruyorlar ve dimdik durmayada devam ediyorlar
merkez türkmen alevi köyleri 75 tanedir
çorumda toplam alevi köyü 306 tanedir bunların 270 tanesi türkmendir
soy ağaçları türk boylarının orta asyaya dayanır ne dillerinde nede geleneklerinde 1000 yıldır bir değişme olmamıştır.bunun bu şekilde olması diğer alevi olan boyları hz. Aliyi seven onu sevdikleri için kerbeladan bu tarafa ezilen alevi canları kabul etmiyoruz demek değildir
bütün alevileri ve türkiyeyi herşeyden ama herşeyden üstün tutuyoruz
,yazan ...türkmen beyi
selam merhabalar... 306 Alevi köyü var demissiniz inanin cok sevindim iyiki varlar.. Fakat birsey kafama takildi bu 306 Alevi köyünün 270 i Türkmende gerisi ne acaba??? biraz aydinlatirsaniz sevinirim...
zaza yada kürt alevisi olablir
AleviKürt 13.03.2007, 20:57 türkmen alevilerinin harman olduğu ilden çorumdanız
çorum türkmen alevileri bütün türkiyeye dağıldıkları gibi çorum merkez ve köylerinde en güçlü şekilde duruyorlar ve dimdik durmayada devam ediyorlar
merkez türkmen alevi köyleri 75 tanedir
çorumda toplam alevi köyü 306 tanedir bunların 270 tanesi türkmendir
soy ağaçları türk boylarının orta asyaya dayanır ne dillerinde nede geleneklerinde 1000 yıldır bir değişme olmamıştır.bunun bu şekilde olması diğer alevi olan boyları hz. Aliyi seven onu sevdikleri için kerbeladan bu tarafa ezilen alevi canları kabul etmiyoruz demek değildir
bütün alevileri ve türkiyeyi herşeyden ama herşeyden üstün tutuyoruz
,yazan ...türkmen beyi
Yanlis bilgilere sahipsiniz, kaynak belirtin tartisalim. Corum'da 36'dan COK fazla Alevi Kürt köyleri vardir. Corum Alevi Kürtleri'ni sirf 36 köy olarak göstermeniz, arastirmanizin nekadar yanlis oldugunu gösteriyor. Tespitiniz saglam degildir.
Bu 306 köyü merak ediyorum?
oncelık le slm olsun dıyarbakırda yasayan alevılerın kısaca tarıhcesını anlatmıssın eyvallah ama karalama yapmadanda gecememıssın oncelıkle yaszınızda sunları demıssınız
((((Buradaki Aleviler hayatlarini tarimcilikla sürdürmektedirler. Burada yasayan Aleviler Sünnilere „LEK“ Sünniler de Alevilere „EKINCI“ diye hitap ederler. Bu deyimin yani sira Sünniler Alevilere “Rafizi – Kizilbas – Bektasi” gibi deyimleri de *** *** kullanmakta olup ve onlari hor gören bir edayla söylemektedirler.
Böyle bir bagnaz düsüncenin arasinda buradaki Aleviler son derece Atatükcü, Cumhuriyetci, Laik, cagdas, Demokrat, ileri görüslü, modern, uysal, hürmetkar, alcakgönüllü… insanlardirlar.))))))
ben bır dıyarbakırlı olarak bu deyımlerı bılmıyorum bunu nerden ve nasıl temın ettıgınızı de bılmıyorum ama lutfen bımledıgımız seyler hakkıında yorum yapmayalım lutfen!!! yanı bızler;ATATÜRKÇÜ,CUMHURİYETCİ,LAİK,CAGDAS,DEMOKRAT ,ILERI GORUSLU MODERN,UYSAL,HURMETKAR ve ALCAK GONULLU ınsanlar deılız demekki aslı senın bu bahsettıklerın tam nızamı bırsekılde adınız gıbı emın olun hepsı mevcuttur bu kadar bılıyosunuz demekkı yılarca yapılan provakasyonlara alet olmussunuz hayırlı olsun ne dıyım saygılarımla
merhaba bu sefer ki vana gidişimde bismil üzeri geçtik ve köseli köyünde durduk inanırmısınız cami yok
slm arkadasım ortalık camı kaynıyo zaten camı yı bos ver okula rastladınmı onu sole sen bismilde camı olmasa yaparlar ama okul olmasa kımsenın sesı cıkmaz arkadasım hafız yetıstırmenın anlamı yok bu ulkeye egıtımlı bılgılı ınsanlar lazım saygılarımla
D-e-v-r-i-m-c-i 02.05.2007, 07:14 Dostlar ben Diyarbakırlıyım. Diyarbakirda toplam 7 tane alevi köyü var bunlardan ücü merkeze baglıdır. Diyarbakırın Bismil ilcesine baglı 4 tane Alevi köyü var. Bismilin içinde de yasayan bircok Alevi vatandası bulunmaktadır. Bu köylerin isimleri Seyit Hasan, Türkmen Hacı, Yukarı Darlı ve Asagı Darlıdır(yeni ismiyle ulu türk). Ama su anda Yukarı Darlı köyü tamamen bosalmıs göc etmiş ve orası dısarıdan gelen sünni vatandaş tarafindan ikamet edilmektedir.bu köylere hizmet anlamında ehli beyt soyundan gelen cafer dede her türlü cem görevini yürütmekte ve yöre halkı tarafından da sevilmektedir.diyarbekirde aleviler yaşamakta ve hemde öz kültürlerini yitirmemeden...bu arada devlet her tarafa harıl harıl okul yapmaktadır.elbette ki cami sayısı da azımsanmayacak kadar çoktur.yalnız eğitime aç diyarbekir halkı artık tercihini okuldan yana kullanmakta ve gönül rahatlığıyla söyleyebilirimki kız öğrencilerin sayısı günden güne artmaktadır.nerden mi biliyorum,en ücra köyünde yaşıyorum ve 3 katlı hemde içinde asansörü bile olan bir orta okul yapıldı bu yaz köyümüze.10 kadarda öğretmeni var.(8 yıl okulsuz bırakılan ve tek öğretmenin 2 yıl 150 öğrenciye ders verdiğini düşünürsek bence iyi bir gelişme)
esenkalın...
[QUOTE=birlik;419594]oncelık le slm olsun dıyarbakırda yasayan alevılerın kısaca tarıhcesını anlatmıssın eyvallah ama karalama yapmadanda gecememıssın oncelıkle yaszınızda sunları demıssınız
((((Buradaki Aleviler hayatlarini tarimcilikla sürdürmektedirler. Burada yasayan Aleviler Sünnilere „LEK“ Sünniler de Alevilere „EKINCI“ diye hitap ederler. Bu deyimin yani sira Sünniler Alevilere “Rafizi – Kizilbas – Bektasi” gibi deyimleri de *** *** kullanmakta olup ve onlari hor gören bir edayla söylemektedirler.
Böyle bir bagnaz düsüncenin arasinda buradaki Aleviler son derece Atatükcü, Cumhuriyetci, Laik, cagdas, Demokrat, ileri görüslü, modern, uysal, hürmetkar, alcakgönüllü… insanlardirlar.))))))
ben bır dıyarbakırlı olarak bu deyımlerı bılmıyorum bunu nerden ve nasıl temın ettıgınızı de bılmıyorum ama lutfen bımledıgımız seyler hakkıında yorum yapmayalım lutfen!!! yanı bızler;ATATÜRKÇÜ,CUMHURİYETCİ,LAİK,CAGDAS,DEMOKRAT ,ILERI GORUSLU MODERN,UYSAL,HURMETKAR ve ALCAK GONULLU ınsanlar deılız demekki aslı senın bu bahsettıklerın tam nızamı bırsekılde adınız gıbı emın olun hepsı mevcuttur bu kadar bılıyosunuz demekkı yılarca yapılan provakasyonlara alet olmussunuz hayırlı olsun ne dıyım saygılarımla[/QUO
1- asla ve asla kimseyi karalamak gibi bir derdim ve bunada hic kimsenin ihtiyaci olmadigini özellikle vurgulamak isterim. eger böyle bir düsüncen var ise o senin kalbinin hainligi, karaligidir....
2-bizler Atatürkcüyüz, cumhuriyetciyiz, laikiz, demokratiz... bu kelimelileri bu kavramlari sen bilimiyorsan ve bunlari idrak edip anlayamamissan o senin cehaletinden kaynaklaniyordur eminim. Sunu iyi bilki oradaki Aleviler bunlari cok ama cok iyi benimsemislerdir. Herkesin evinde bir Atatürk posteri vardir ve bunuda gururla bas köseye asmislardir. Bizlerin kim oldugunu herkes cok iyi bilir. Bizler o senin bahsettigin gibi provakasyonlara alet olabilecek insanlar da degiliz. bunu nerden uydurdun anlayamadim. yazdigim herseyin arkasindayim. Herseyi ispatada hazirim. Yalan yanlis uydurma hic birseyim yok . Bizleri bilenler cok iyi bilirler. Senin galiba bunlari anlayacak ergenlikte olmadigin belli.
benim amacim burada insanlara herseyi oldugu gibi aktarmak. Egerki Diyarbakirda yasiyorsan git o bahsettigim köyleri gez insanlarla konus evlerine git cekinmeden meraklanma kimse seni kapi disari etmez. Konus onlarla. Hatta ve hatta orada yasayan Sunni dostlarimizlada konus ve bu yazdigim seylerin gerceklililgini kendi gözelinle gör onlardan da duy. Hodri meydan.
Sunu kafandan cikarma arkadasim!
Burada neyin pesindesin bilmiyorum ama bence sen biraz aklini basina al ve bilip bilmeden ve de bana hakaret vari cevap yazma. Bana belkide yakismayan bir üslubla yazdim bunun farkindayim ama senin de o sekilde bana cevap yazmani kabullenecekte degilim. Daha toy oldugun belli. Bizleri anlayabilmen taniyabilmen icin cok uzun zamana ihtiyacin var. Kulaktan dolma laflara inanacagina ezber ettigin üc-bes kelimeyi konusacagina bence biraz dünyaya daha farkli bir bicimde bak ve OKU. Okumaktan zarar gelmez. Buda benden sana bir abi tavsiyesi kardesim....
Diyarbakırlı 12.06.2007, 11:16 arkadaşlar merhaba ben diyarbakırlıyım ve sunniyim ama aleviliği çok seviyorum bence
Ali yi sevmemek insanlığı sevmemek ,adalarti sevmemek,bilimi sevmemek ve Peygamberi sevmemektir.
saygılar...
edeminoglu 12.06.2007, 11:51 selam arkadaslar dedeler ehlibeyt soyundan gelmezler ehlibeyt muhammetin ailesidir yani araptirlar ve sii lerdir buda irak ve diger arap devletlerindedir ancak dedeler ocaklardan feyiz alirlar yani yol ve erkan ögrenirler soydangelmeme budur benim babam da dokuzuncu postan gelenlerden feyiz almistir ama nebiz nede baskadedeler arab deyiliz saygilarimla .
arkadaşlar merhaba ben diyarbakırlıyım ve sunniyim ama aleviliği çok seviyorum bence
Ali yi sevmemek insanlığı sevmemek ,adalarti sevmemek,bilimi sevmemek ve Peygamberi sevmemektir.
saygılar...
merhaba kardesim merhaba hemserim.... düsüncenden dolayi seni tebrik ederim .. bu arada diyarbakirdami yasiyorsun tanisalim seninle..
selam arkadaslar dedeler ehlibeyt soyundan gelmezler ehlibeyt muhammetin ailesidir yani araptirlar ve sii lerdir buda irak ve diger arap devletlerindedir ancak dedeler ocaklardan feyiz alirlar yani yol ve erkan ögrenirler soydangelmeme budur benim babam da dokuzuncu postan gelenlerden feyiz almistir ama nebiz nede baskadedeler arab deyiliz saygilarimla .
selam güzeldost....
sunu özellikle belirteyim ki Ehlibeyt soyundan gelmeyen kisi Dede olamaz...
Dede olan kisinin muhakkak ki o soydan gelmek gibi bir zorunllulugu vardir. her dedenin bir seceresi vardir. Bagli oldugu bir yer makam vardir. Mesela bizim köyün dedesi Imam Zeynel Abidin soyundandir. Ama bizim dedemiz arap degil özbeöz Türkmendir.Bu ayrica Anadoluda yasayan tüm dedeler icinde gecerlidir. Kerbela olayindan sonra ehlibeyt Abbasilerinde hilafete gecmesiyle Türkmen bölgelere gecip yerlesmisler ve oradaki Türkmenlerde Ehlibeyte kucak acmis ve benimsemislerdir. onlarla kaynasmis kiz alip vermislerdir. bu uzun bir sürectir. daha sonrada o Türkmen bölgesinden ( Musul , Kerkük, Horasan) Anadoluya gecmislerdir. Yani dedelerimizin vede bizlerin gelis noktasi budur ve bu baglamda dedelerimiz elbette Arap degil aksine Türkmendirler. Eger istersen acmis oldugun konuyu bastan okursan dahada yararli olacagina inaniyorum saygilarimla....
((((Buradaki Aleviler hayatlarini tarimcilikla sürdürmektedirler. Burada yasayan Aleviler Sünnilere „LEK“ Sünniler de Alevilere „EKINCI“ diye hitap ederler.
Ekinci adlı bir sülale Erzincanda'da var ve Aleviler. Pilvenk süreğinin Erzincan- Gümüşhane kısmı Yavuz sonrası eski yurtlarını bırakıp İRan'a doğru göç eden Türkmenlerdendir.
Belki bu Ekinciler kabilesi de sizden kopmadır.
Merhaba,
Gülsün, benim tanıdığım Gülsün isen eğer, affına sığınarak uyarayım önce: noktalama işaretlerini kullanarak Türkçe'yi daha güzel kullan lütfen.
Eğer benim tanıdığım (yeni mezun Gülsün) değilsen, yine de dikkate al lütfen.
Örneğin: "vana" ne demek ya, yüksek okul okumuşsun'
"Van'a" demek istediğini 3 kez okuduktan sonra anlayabildim. Çok mu zor Türkçe!?... Bir aydın olacaksın, bir aydın Alevi genci olacaksın.
Kardeşim Gülsün, bana bir kitaptan söz ettin. O neydi?
Sevgilerimle, mezuniyetinin Alevi halkıma katkıda bulunması dileğimle...
Selam merhabalar...
Evet cok haklisiniz eger herkes Türkceyi ve imla kurallarini uygulamaya gayret gösterirse (ben de dahil olmak üzere) cok iyi olur. Güzel Türkcemizin daha iyi okunmasi ve anlasilmasi icin. Uyariniz yerindedir. Umarim herkes dikkate alir. Ben elimden geldigince uygulamaya calisiyorum. Bir de sunu belirtmek isterim. Ben Almanya' da yasiyorum. Burada kullandigimiz klavyede Türkce harf karekterleri yok. Bunuda dikkate almanizi isterim. Herkese saygilarimla...
uzaklardabiri 11.08.2007, 13:30 [QUOTE=Urfalı;476713]Merhaba,
Gülsün, benim tanıdığım Gülsün isen eğer, affına sığınarak uyaratım önce: noktalama işaretlerini kullanarak Türkçe'yi daga güzel kullan lütfen.
Eğer benim tandığım (yeni mezun Gülsün) değilsen, yine de dikkate al lütfen.
evet Gülsün bence de Türkçe'yi daga düzgün kullan:)
eminim ki gülsüm biraz espiri olsun diye o sekilde yazmayi tercih ediyordur. yoksa üniversitede okumakta olan birisine bunlari hatirlatmak ne derece dogru bilmiyorum. yaniliyormuyum acaba GÜLSÜM?
Anatolianman 18.08.2007, 23:09 Verdiğin bilgiler için çok teşekkürler inanç kardeş.
Demek Diyarbakır bir zamanlar Türkmenler tarafından kurulmuş bir şehir idi.
Nerden nereye gelmişiz şimdi. Onların akibeti konusunda benim tahminim zamanında büyük bir kısmının güneye, kuzey Irak'a göç etmiş olabileceği.
deniz/deniz 04.09.2007, 22:45 :sook FIKRET INANC
DIYARBAKIR’DA YASAYAN ALEVILERIN KISACA TARIHCESI:
Diyarbakir’da yasayan Alevilerin Orta Asya Türklerinden , Hazar Denizinin güneyinden
göc eden ve Horosan dolaylarina yerlesen Türkler oldugu ve Türkmen asiretlerinden olustugu tarihi bilgilerle sabittir.
Kerbela olayindan sonra Ehlibeyt (Hz. Muhammet, Hz. Ali ve onun evlatlari)’ ten olan tüm seyitlere baski ve zulüm yapildigi Emevi mezaliminden kacan Ehlibeyt evlatlari anca Türklere siginmis ve Türkmenler tarafindan da benimsenmistir. Mesela 9. Imam olan Imam Riza’nin kabride Horosan’da oldugu oldugu herkesce bilinmektedir. Emevilerin yikilisi Eba Müslim-i Horosani tarafindan sona erdirilerek Ehlibeytle amcazade olan Abbasiler hilafete gelince, Türkmen asiretleri de Dicle ve Firat boylarindan baslamak üzere Musul, Kerkük, Diyarbakir, Urfa, Adana, Toroslardan Ege kiyilarina ve Ege kiyilarindan da bugünkü Kaz Dagi Edremit Ida Dagina kadar ayni asiretin mensuplari göc etmislerdir.
Iste bu göc yolunda Dicle boyundan Diyarbakir’a kadar 300 pare Türkmen Alevi köyü kuruldugu ayrica Diyarbakir tarihinde de mevcuttur. Bu türkmen Alevi köyleri daha sonralari asimile olarak Sünni ve Kürtlesmislerdir. Bunun en basit örnegi ise Bismil merkezdir. Bismil’e bagli Köselli ve Tezekli (Aralik) köyleridir. Halen de ana dilleri Türkce oldugu halde sünnilesmistir. Yine Bismile bagli Yukari Darli(ilk ismi Aktas’tir), Asagi Darli (Herkes bu köyü bu adla bilir. Bu köyün ismi sonra Türkdarli ve sonrada simdiki ismiyle Ulutürk köyü olmustur), Seyithasan(su andaki ismi Bakacak), Türkmenhaci ve Bismil merkezde 1 mahalle (Dumlupinar Mahallesinde yasayanlarin bir kismi) Türkmen Alevidirler. Fakat su anda Yukari Darli köyü disaridan gelen Sünnilerin de yerlesimiyle tamamen göcmüstür. Eski huzurun kalmayacagini düsünen canlar, tüm varliklarini satip disariya göc etmek zorunda kalmislardir. Su anda bir tek Alevi can kalmamistir. 1989 yilindan itibaren buradaki Aleviler diger sehirlere göc etmeye baslamislardir. Asagi Darli köyünün cogu, ve Yukari Darli köyünün tamami Izmir, Adana, Bursa, Mersin, Istanbul gibi sehirlere yerlesmis ve hayatlarina orada devam etmektedirler. Diyarbakir merkeze bagli Sarabi (Nahirkiraci) ve Kadiköyü tamamen göce zorlanmis su anda da bir tek Alevi kalmamistir. Sadece Diyarbakir’in Cinar ilcesine bagli Sükürlü köyü yari yariya Sünni-Kürt , Alevi-Türkmenler tarafindan halen yasama devam etmektedirler. Anlasilacagi üzere Diyarbakir’a bagli 7 Alevi köyü vardir. 2’si Diyarbakir merkeze bagli, 4’ü Bismil’e bagli ve 1 tanesi de Cinar’a baglidir. Bismil merkezde de 1 mahalle.
Bir de sunu belirtmekte fayda vardir. Önceleri köy durumunda olan Bismil, bir ara nahiye olmustur. Sonra bu teskilat dagitilarak adi Sark olarak belirlenen bu nahiye, merkezden idare olunmustur. 1926 yilinda yapilan idari bölünmede Sark nahiyesinin merkezi bu sefer Seyithasan köyü yapilmis, Bismil ise buraya baglanmistir. Daha sonra Bismil nahiyesi olusturulmus ve Seyithasan köyü buraya baglanmistir. 1936 yilinda ise Bismil Diyarbakir’in ilcesi olmustur.
Diyarbakir merkez yerlileri, Ergani merkez, Cermik merkez, Cüngüs mekez, Siverek merkez, Urfa’nin bir cok köyü halen Türkmence konusmaktadir. Irak Türkmenlerinin konustugu ve Azerbaycan’da konusulan Türkceyi yer yer andirmaktadir. Özellikle bu Diyarbakir, Bismil ve Cinar Alevi köylerinde konusulan sadece ve sedece Türkcedir. Yaslilarin bir kismi az da olsa kürtce bilirler. Onlarda buradaki kürtlerden ögrenmislerdir.
Diyarbakir Türkmen Alevilerinin Alevilik sürecleri Allah, Muhammet, Ali üclemesiyle baslamaktadir. Ibadetleri Ehlibeyt soyundan gelen Dedeler tarafindan yürütülmektedir. Bu Dedeler Cet olarak Imam Zeynel Abidin evlatlari, Kucuroglu evlatlari ve Erseyfil evlatlaridir.
Suanda Hakka yürümüs olan SeyitHasan köyünün Dedesi olan Cafer Dede Zeynel Abidin evlatlarindan, Asagi Darli köyünün Dedesi olan Ali Dede de o ocaga baglidir. Fakat Hoca Dede Kucuroglu elatlarindandir. Bu üc Dede de Hakka yürümüstür. Cafer Dedenin görevini oglu Abbas Dede, Ali Dedenin görevini ise oglu Mehdi Dede yürütmektedir. Mehdi Dede de su anda Izmir’de ikamet etmektedir. Sarabi’deki Dedeler Aguicen (Avucan) evlatlari, Türkmen Haci köyündeki Dedeler ise Beyazi Bestami ve Erseyfil evlatlarindandir. Su anda Seyithasan köyünü ve Asagi Darli köyünü Cafer Dedenin oglu olan Abbas Dede, Türkmenhaci köyünü Kazim Dedenin oglu Hasan Dede ve de Diyarbakir merkezde olan Hidayet Gercek Dede(Sarabi’li) dedeliklerine devam etmektedirler.
Türkmenhaci köyünde Kabasakal, Sarisakal ve Yedikizlar türbeleri ,Seyithasan Köyünde Abbas Dede türbesi , Sarabi köyünde Kuyudami ziyareti ,Asagi darli köyünde ise Sulak ziyreti ve Karababa ziyaretleri bulunmaktadir.
Ibadetlerini saz ve semah esliginde Mü’min kardes-Müslim baci yürütmekte, her türlü problemlerini kendi iclerinde yol erkan üzere özelestiri ve hosgörüyle halletmektedirler. El ele el Hakka, insani Kabe gören Allah’i kendinde tecelli edebilecek terbiye ve tasavufta aramaktadirlar. Yaradilani sev Yaradandan ötürü felsefesiyle bütünlesmislerdir.
Buradaki Aleviler hayatlarini tarimcilikla sürdürmektedirler. Burada yasayan Aleviler Sünnilere „LEK“ Sünniler de Alevilere „EKINCI“ diye hitap ederler. Bu deyimin yani sira Sünniler Alevilere “Rafizi – Kizilbas – Bektasi” gibi deyimleri de *** *** kullanmakta olup ve onlari hor gören bir edayla söylemektedirler.
Böyle bir bagnaz düsüncenin arasinda buradaki Aleviler son derece Atatükcü, Cumhuriyetci, Laik, cagdas, Demokrat, ileri görüslü, modern, uysal, hürmetkar, alcakgönüllü… insanlardirlar. Adli olarak bir suc islememislerdir. Ufak tefek kiginliklar da edep-erkan usuli halletmislerdir. Kadinlara , kizlara deger verir ve okutulmasindan yana olmuslardir. Cemlerde de kadin erkek yan yana hep beraber ibadet etmislerdir. Buralardan yetisenler ise Ögretmen, Polis, Saglik memuru , Hemsire, Mühendis, Subay olup Devlet görevinde bulunmuslardir. Ayrica ozan, asik.sair, sanatcida yetismistir.Ticaretle ugrasan insanlar da bulunmaktadir. Güneydogu ve özellikle Diyarbakir denilince insanin aklina ilk olarak Kürtler geliyor. Oyasaki Diyarbakir ilk olarak Türkmenler tarafindan kurulmustur. Suan anda orada yasayan Aleviler (dönenleri saymazsak) Türkmendirler. Kürtlükle uzaktan yakindan hic bir alakalari yoktur.Öz be öz Türktürler. Ana dilleri de Öz Türkcedir. Bu bircok Devlet arsivinde de yer almaktadir.
Burada kisaca o yöreyi, insanlari, ibadetleri, tarihi… anlatmaya calistim. Bu bilgilere de basvururken destegini ve bilgisini esirgemeyen degerli emekli ögretmen dayim Sayin Muhsin Özdemir’e de saygilarimi sunuyor tesekkürü bir borc biliyorum. Suanda hayatta olmayan tüm büyüklerime Hak’tan rahmet diliyorum. Hayatta olanlara da can sagligi diliyorum. Ayrica zahmet edip zamaninizi ayirdiginizdan dolayi da sizlere de tesekkür ediyorum. Sorulariniz olursa da elimden geldigince bilgilerim dogrultusunda yardimci olmaya calisacagim. Kendi yazmis oldugum bir siiri de asagida sizinle paylasmak istiyorum. Herkese bir nebze de olsa bir bilgide bulunabildiysem ne mutlu.Hak yardimcimiz ola. Hüüüüüüüüüü dost....!!!!
deniz/deniz 04.09.2007, 22:52 aynı şehirli oldugumuz f.inanç arkadaşin yazilarinı bir diyarbakır alevisi olarak kabul etmem mümkün degil.Çünkü inançın yazıları tamamen söven duygularla yazılmış milliyetçilik koan kafatasçı düşüncelrle bir farkı olmamaktadır.yani inançin yazıları bir mhp linin düşüncesini ifade etmektedir.bir alevi olarak bundan utanç duymaktayım.
Merhaba,
Forumda öyle dolaşıyordum.
Yeni rastladım bu yazıya.
Paylaşım için çok teşekkür ediyorum.
aynı şehirli oldugumuz f.inanç arkadaşin yazilarinı bir diyarbakır alevisi olarak kabul etmem mümkün degil.Çünkü inançın yazıları tamamen söven duygularla yazılmış milliyetçilik koan kafatasçı düşüncelrle bir farkı olmamaktadır.yani inançin yazıları bir mhp linin düşüncesini ifade etmektedir.bir alevi olarak bundan utanç duymaktayım.
sen bu dogrulari duymaktan utanc duymaktaysan eger utanmaya devam et kardesim. bunun neresinde yalan yanlis abartili milliyetci söven kafatasci hele helede bizleri bir mhp li ile ayni kefeye koyuyorsan o senin sorunundur. seni bu sekilde yazmandan dolayi da kiniyorum ........ yaziklar olsun sana.. bir diyarbakirli olarak asil ben senden utaniyorum.. alet olmaktan baska birseye yaramiyorsunuz.. bildiginiz sadaece iki kelimeden ibaret oda ezber... ben yazdigim her cümlenin her kelimenin hatta ve hatta her noktanin arkasindayim. herseyi isbata da hazirim.. lütfen biraz gözünüzü acin gözünüzü.....
SessizSedasız 15.09.2007, 22:56 Ek olarak şunlarıda söyleyebilirim. Karakoyunlu Devleti Cengizhan baskısından Doğu Anadoluya göç ettiğinde 30 bin çadırlıydılar. Biliyorsunuz daha sonra Diyarbekir o zaman ki adı ile Amid başkentleriydi. Osmanlı ile Timur'un arasının açılmasındaki sebeplerden biri kara yusuftur. Yani o dönemlerde Alevi-Sunni ayrımcılığı Türkmenlerde yoktu. Daha sonra siyasi çekişmeler ne yazık ki b u durumlara kadar getirmiş.
Diyarbekir'de bence sunnileşmiş daha çok Türkmen var. Asimile olmuşlar. Sunnileşip kürtleşmişlerdir. Özellikle Osmanlı baskısı nedeni ile. Özellikle Büğdüz, Döğer,Beğdili, Peçenek Oğuz boyları bu bölgede etkin olmuşladır. Tabi Oğuz boylarından çok önce de diğer Türk boyları zaman zaman bu bölgelere gelmişlerdir.
Umarım Sivas sonuncusu olur bir daha bu ülkede alevilere karşı asimile, tedhiş ve tehdit hareketleri olmaz.
Bilmeyenler icin kisa bir ayrinti
BİSMİL İLÇESİ
Bismil ilçesi yaklaşık olarak 250- 300 yıl önce Bağdat ve Musul yöresinden göç ederek gelen Türkmen obaları tarafından kurulmuş olup, sonradan bu göçe Konya çevresinden gelen Türkan aşireti de katılmıştır.
Yaklaşık 300 yıllık bir mazisi olan Bismil, Bismil adlı bir kişinin önderliğinde Bağdat ve Musul’dan gelen Türkmenler tarafından kurulmuştur.En eski mezar taşları 270-350 yıllıktır.1925”li yıllarda nahiye olan Bismil”e o tarihlerde 74 köy bağlı idi ve nüfusu 889 olup,173 ev bulunuyordu.Bismil’in etrafındaki köylerden Türkmenacı, Köseli, Tezekli,Darlı,Seyithasan, Ambar, Korukçu, Babahaki, Çöltepe, Yukarı Kengerli, Şarabi, Karaahmetli, Mollafeyat ve Baharlı da birer Türkmen yerleşim yeri idi.
1936 yılında Diyarbakır’ın altıncı ilçesi olan Bismil,Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Diyarbakır iline bağlı en büyük ilçedir. Kuruluşu yeni olmakla beraber, son yıllarda yapılan arkeolojik kazılar neticesinde tarihinin çok eskilere dayandığı anlaşılmıştır. İlçenin merkezinde eski kalıntılara rastlanmamakla beraber, İlçe yakınlarında bulunan bazı köylerde çok eski yerleşim ve ören yerlerine rastlamak mümkündür.
Eski adı Bahremki veya Tepe-i Barava olan Tepe Beldesi tarihi kalıntıların ve eski yerleşim yerlerinin bulunduğu bir beldedir. Bu Beldemizin güney doğusunda bulunan ve yüksekliği 100 metre olan Cimşit Höyüğünün üstünde her devre ait çanak, çömlek, iri tuğla ve kiremit parçaları ile taştan yapılmış gülleler bulunur. Bu höyüğün üstünde Şeyh Mehmet Ziyareti (türbesi) vardır. (Basri KONYAR Diyarbakır Yıllığı 1936)
Bismil’in yanı başında bulunan Aralık köyünde de tarihi kalıntılar mevcuttur. Bu köyün güneyindeki Doruç ve hazine kumu mevkiinde tarihi kalıntılara rastlanmıştır. Kurmuşlu çayı ile Dicle nehrinin birleştiği yerde yapılan kazılarda Asurlulara ait bazı eserler bulunmuştur.
Bundan 4.000 yıl önce(M.ö.2000) Asurlular ile Huriler arasında Dicle ovasının paylaşımı ve Mezopotamya üzerinde egemen olma isteğiyle sürekli savaşlar meydana gelmiştir. Asurlular şimdiki Üçtepe köyünde bulunan ve halen çok büyük bir kısmı tepe altında bulunan büyük bir saray yaparak,burayı Hurilere saldırıda ileri üs karakolu olarak kullanmışlardır. Bu sarayın adı Tuşpa olup, Asur kralı Asurbanipal tarafından yapıldığı tahmin edilmektedir. Bu Sarayın bulunması 1865 yılında ünlü İngiliz seyyahı Taylor'un Bismil'e gelerek Üçtepe höyüğü üzerinde yapmış olduğu kazıda Asurca yazılı iki dikilitaş'ı bulması ile başlamıştır. İngiliz seyyah Taylor,bulduğu bu dikili taşları alarak Dünyaca ünlü en büyük müze olan Biritish Müzesine götürmüş ve halen bu kitabeler orada sergilenmektedir. İşte bu dikilitaşların müzede sergilenmesi ile dünyanın gözü İlçemize çevrilmiştir. Bunun üzerine İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Ana Bilim Dalı Profesörlerinden Sayın Veli SEVİN'İN başkanlık ettiği 12 kişilik bir kazı heyeti ilçemize gelerek bu höyük üzerinde kazı ve incelemelere başlamıştır. Yapılan 4 kazı sonucunda 1989 yılında dünyanın harikalarından sayılan ve 6 metre kalınlığında ve adı tarihte Tuspa olarak geçen büyük bir Asur Sarayının kalıntıları bulundu. Yine bu kazılarda Huriler, Asurlular, Romalılar ve Helenistik çağa ait bir çok altın,bronz heykeller, çeşitli paralar,cam eşyalar ve çok sayıda tarihi eserler bulunmuştur. Bulunan bu eserler halen Diyarbakır Müzesinde sergilenmektedir. Ancak daha önce bulunan dikilitaşlar Kitabeler) ne yazık ki ülkemize getirtilememiştir. Bu höyüğün dünyanın en eski yerleşim birimlerinden biri olduğu ve bulunan sarayı Asurlara ait dünyanın en büyük casusluk merkezi olduğu kazılarla ortaya çıkarılmıştır.(Bu yazı Bismil Haber Gazetesinin 1989 yılında yayınlanan 47.sayısından alınmıştır.)Asurlar stratejik önemi bulunan bu sarayı Şimdiki Diyarbakır'a bağlamak için Üçtepe ile Ambar beldesi arasında bulunan Dicle nehri üzerine bir karayolu köprüsü yaptırmıştır. İpek Yolunun güney kolu bu köprü vasıtası ile yapılmakta idi. Bu köprünün kalıntılarının halen Dicle altında mevcut olduğu ,taşlarının da demiryolu köprülerinde kullanıldığı rivayet edilmektedir. Asurlar M.Ö. 1050 yılında Hurileri büyük bir yenilgiye uğratarak Mezopotamya’nın içlerine çekilmelerini sağlamıştır. Bu savaşta Dicle nehrinin insan kanından dolayı kırmızı aktığı rivayet edilmektedir. Asur Orduları yaptıkları her seferde hem Huri,hem de Urartu medeniyetlerine büyük zarar vermişlerdir. Asur Kralı Salmanasar'ın Tuspa'da ortaya çıkarılan ve kendi adına diktirdiği ve halen Londra Biritish müzesinde sergilenen iki dikilitaşta (kitabede),"Güzel Fidanlıkları dağıttım, dillere destan asma bağlarını tahrip eyledim, bahçeleri ve eşsiz güzellikteki sarayları atlarımızın ayakları altında ezdim, sazlık kadar sık ormanları yaktırıp kestirdim" sözlerine rastlanmıştır. Daha sonra Huriler toparlanarak Asurlulara büyük bir saldırı düzenleyerek Asurluların Diyarbakır havalisi üzerindeki hakimiyetine son vermiştir. İşte bu nedenle halen ilçemizin bulunduğu çevre çok eskilerde de çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapmıştır. Bağdat’ta elde edilen bazı arşivler doğrultusunda Ilısu Barajı suları altında kalacak olan Bismil’e bağlı Bozçalı köyündeki Cano Tepesi, Köprübaşı, Aşağısalat, Kenantepe, Yukarısalat, Şahin Tepesi, Körtik Tepesi, Demirhöyük, Ziyaret Tepesinde kazılar yapılmış ve bir çok eser kurtarılmıştır.
kaynak
http://www.bismil-meb.gov.tr/bismil.html
Diyarbakır ve çevresi (şehir merkezi Amid) Türkmenler ve özellikle de Aleviler açısından özellikli bir yerdir. Doğrusu bugüne kadar Diyarbakır’ın Alevilik açısından önemi üzerinde fazla durulmamış veya Diyarbakır ve Alevilik konusu hemen hiç gündeme gelmemiştir (Başaran, 1969; Gençler, 1974; Gençler, 1978; Elmacı, 1976; Elmacı, 2002). Oysa Diyarbakır bölgesi Anadolu Aleviliğinin önemli yerleşimlerinden olduğu gibi (Taşğın, 2003) Anadolu Aleviliğinin önemli tarihî şahsiyetleri açısından da önemli bir merkezdir (Aksüt, 2004).
Diyarbakır Anadolu Alevileri üzerinde etkili olan Erdebil Tekkesi şeyhlerinin de merkezlerinden sayılabilir. Çünkü Şeyh Cüneyd uzun bir süre Diyarbakır’da Akkoyunlu sarayında kalmıştır.
Diyarbakır’ın Osmanlı Devleti hâkimiyetine girişi Çaldıran Savaşı sonrası 1517 yılıdır. Şah İsmail’in önemli komutanlarından Mehmet Ustaclu’nun kardeşi Karahan Ustaclu komutasındaki Safevi ordusunun Dede Kargın mevkiinde Yavuz Sultan Selim’in komutanlarından Bıyıklı Mehmet Paşa’ya yenilmesinden sonra Diyarbakır Osmanlı hâkimiyetine girmiştir.
Diyarbakır ve çevresindeki Türkmen Alevi köylerinin isimlerine Osmanlı hâkimiyetinden sonra yapılan ilk Diyarbekir Tahrir Defteri’nde rastlanmaktadır. Düzenlenen bu Tahrir ise Akkoyunlu (kısa süreli Safevi) tahririnin devamıdır ve bu da “Hasan Padişah Kanunnamesi” (Taş, 2004) olarak isimlendirilmektedir. Bu da gösteriyor ki en azından bu köyler daha evvelki yıllardan itibaren bulunmaktadır.
Bunun yanı sıra burada bulunan ocaklara bakıldığında Ağu İçen ve Dede Kargın gibi büyük ve yaygın ocakların yer aldığı gözlenmekte; diğer yandan da Beyazıt Bostan, Ersefil, Güzel Şah gibi Anadolu’nun başka yerinde görünmeyen ocaklara da rastlanmaktadır.
Diyarbakır şehrinin değişiminden birebir etkilenen Türkmen Alevileri, modernleşme sürecinde daha fazla imkânlardan yararlanmanın yollarını aramaya başlamışlardır (Taşğın, 2004). Bu imkânlar arasında özellikle göç gelmektedir. Göçün başladığı yıllarda başta Diyarbakır il merkezi olmak üzere, yurtiçi ve yurtdışına, özellikle Almanya’ya gitmişlerdir. Şehir merkezine göçlerin son yıllardaki hızlılığındaki ana sebeplerden en önemlisi Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yaşanan terör olaylarıdır. Dolayısıyla Alevilerin yerleşik olduğu bazı köylerde yaşayan kalmadığı gibi bazılarında da nüfus son derece azalmıştır. Göç nedenleri arasında sayılması gereken bir başka nokta ise eğitim faktörüdür. Eğitim hem bir başka şehirde okumayı zorunlu hâle getirmekte hem de memuriyete uç vermektedir. Kendi köyünde doğan bireyler bir başka yere zorunlu olarak göç etmektedir.
I-Diyarbakır Ve Çevresindeki Türkmen Alevilerinin Yerleşik Oldukları Yer Ve Nüfus Durumları:
Aşağıdaki rakamlar, Diyarbakır ve çevresindeki Türkmen Alevilerinin yerleşik oldukları yerler ile son yirmi yıl içerisindeki nüfus durumlarını gösteren verilerden oluşmaktadır.1
Bu rakamlar, Devlet İstatistik Enstitüsü ile araştırma süresince elde edilen veriler ışığında hazırlanmıştır:
Yıl : 1980 1985 1997 2003
Diyarbakır Merkez :
Nahırkıracı (Şerabi) : 349 391 324 -
Büyükkadı : 418 352 499 10
Bismil Merkez :
Bakacak (Seyyithasan) : 673 621 294 150
Aşağıdarılı (Türkdarlı) : 955 1022 141 5
Türkmenhacı : 1437 1606 946 850
Çınar:
Şükürlü : 1135 1224 750 45
Toplam : 4967 5216 2954 1060
Diyarbakır Türkmen Alevilerinin ifadelerine göre çok eski zamanlarda Diyarbakır’daki Alevilerin nüfusu daha fazladır. Yine onlara göre Dicle nehri boyunca sağlı sollu sıralanan üç yüzün üzerindeki köy Türkmen Alevi köyüdür. Hatta nehir kıyısındaki Alevi köylerinin zamanla Sünnileştikleri ve nüfus olarak azaldıkları, Sünnileşmeyle beraber Kürtleştikleri de eklenmektedir. Günümüzde Türkmen Alevilerine komşu bazı köylerin Sünnileşmesi bunun en iyi örnekleridir ki, bu köyler yüzyılın başında Türkmen Alevi köyleridir. Bu köylerden Alevilerin cemlere katılmak üzere bugün hâlen mevcut Alevi köylerine geldiklerini, günümüzde dahi bu köylerin tam anlamıyla Sünnileşmedikleri, fakat Aleviliklerinden de bir şey kalmadığını, yani Sünnilikle Alevilik arasında kaldıkları, sadece Türkmenliklerini koruduklarını, kendilerinin de bunu bildiklerini belirtmektedirler (Konyar, 1936: 54-55). Özellikle bunlar arasında Ayneto, Tilalo, Ali Bardak, Mitrani, Köseli, Altunakar2, Hüseynik3 sayılabilir.
Çok mu zor Türkçe!?...
Canlarım benim:)
evet sıradaki iddaayı merak ediyorum..şöyle olabilirmi tüm dünya eskiden türk tü sonradan değiştiler ve dünya halk ları oldular..... benim yaptığım son araştırmalara göre dünya üzerinde yaşayan insanların hepsi türkmüş inanmazsanız gelin DNA testi uygulayalım hepsine varmısınız..
evet sıradaki iddaayı merak ediyorum..şöyle olabilirmi tüm dünya eskiden türk tü sonradan değiştiler ve dünya halk ları oldular..... benim yaptığım son araştırmalara göre dünya üzerinde yaşayan insanların hepsi türkmüş inanmazsanız gelin DNA testi uygulayalım hepsine varmısınız..
insanlarla alay eder gibi bir cevap vari elestirine dikkat etmeni öncelikle vurgulamak istiyorum. simdi ben burada Türklük propagandasi yapiyorum veya herkesi Türklestirmek cabasi icerisinde olmadigimi herkesi bilmesini istiyorum. kürt veya baska bir millet kimligine sahip olsaydim eger, inan bana ;bunu , burada ve heryerde bagira bagira söylerdim ve bunu cekinmeden büyük bir gururla söylerim kimsede buna engel olamazdi. kaldiki mensubu olmadigim bir kimlik icinde kimse beni o kimligi kabul etmemi beklemesin. Ben ne isem onu yaziyorum. Biz Türkmeniz ana dilimiz Türkce.. Diyarbakirda yasamis olmamiza ragmen büyüklerimizin tamami degil bazilarinin disinda Kürtce bilen insanimiz yoktur. Kürtce bilmiyoruz. Benden bu kimligi kabul etmemi nasil beklersiniz. Kürt degiliz Kürt olana da karsi degiliz ki bizler. Ayrimcilik yapmiyoruz. Herkese saygimiz vardir. Herkes kendi kültürünü yasasin.
SessizSedasız 17.09.2007, 14:12 evet sıradaki iddaayı merak ediyorum..şöyle olabilirmi tüm dünya eskiden türk tü sonradan değiştiler ve dünya halk ları oldular..... benim yaptığım son araştırmalara göre dünya üzerinde yaşayan insanların hepsi türkmüş inanmazsanız gelin DNA testi uygulayalım hepsine varmısınız..
Burada kimse Türkçülük felan yapmıyor. Peki ben soracağım. Türk olması zoruna mı gidiyor ? Tarihi bincelerce yıla dayanan sayısız medeniyet ve devletler kuran, bir çok kez dünya imparatorlukları kurmuş, dünya tarihine sayısız bilim, sanat ve siyaset insanı yetiştirmiş bir milleti aşağılayamazsın. Asıl hata biz Türkler'de. elin fransızı 60 yılda tüm sömürgelerini fransızca konuşur ve hristiyan hale getirmiştir. Bizler kendi insanımız haricinde diğer tüm halkların inançlarına v, kültürüne ve diline saygılı olmuşuz. Yazık binlerce yıl hakim olduğumuz Anadolu, İran, tüm orta asya ve Çin'i Türkçe konuşur ve yazar hale getirmemişiz.
DNA' dan bahsettin. Etrüsklerin DNA'ları Türk DNA'sı çıkmış. Buna ne diyeceksin peki.. Roma İmparatorluğunun kurucuları ve esinlendiği medeniyetin sahipleri ..
Bunu Türkler demiyor. Araştırma yapan tüm yabancı bilim adamları diyor.. Allah'a şükür böyle bir milletin ferdiyim. Tarihim ve orjinim belli..
:))
az bişey idoolojisi olan bir insan sizin ne demek istediğinizi anlar biri diyorki yok fıransızlar 60 yılda sömürgeliklerine fransızca konuşturmuş yok hıristiyan yapmış yok biz böyle yapmadığımız için siz böyle yapıyorsunuz.bak kardeşim burda FAŞİST lik yaparsan elbet karşına benim gibi bir SOSYALİST te dikilir ve senin yazdıklarının ŞOVENİST bir yaklaşımla yazıldığını söyler kimse KRALIN çıplak olduğunu söylemese bile bir SOSYALİST söyler.sizi REALİTE ye davet ediyorum bırakın insanların ırklarını araştırmayı diyarbakırdaki sorunu ordakilerin TÜRK olduğunu iddaa ederek değil gerçek DEMOKRASİ yi götürerek çözersin ama amacın çözmekse.......................................... .................................................S OSYALİZM HERYERDE FAŞİZME DİRENMEKLE MÜKELLEFTİR.
SessizSedasız 17.09.2007, 16:31 Sadece ezber laflar ediyorsun. Kimse burda faşistlik yapmıyor. Özelliklede bunu belirtmeye çalışılıyor. Bir bölgedeki Alevi nüfus irdeleniyor. Yerleşim yerleri , akibeti şu an ki durumu. Ama siz gibi ezberciler kendileri bir düşüncenin arkasına saklamış asıl faşizan düşüncede olanlar ; yapılan bu çalışmayı aşağılamaya çalışıyorsun. O zaman böyle diyalogları hakediyorsun diyorum.
Zaten başa ne geliyorsa takiyecilerden geliyor ya da cahil ve ezbercilerden geliyor.
bir üste anlattığın fransa örneğini ancak bir faşist verebilir ve ben senin bir faşist olduğunu yazdığın yazıdan anlıyorum yazdıklarınızın şovenist bir dille yazıldığını analiz ediyorum ve vermiş olduğun fransa örneğindede ne kadar faşizme aç olduğunu ve asıl iğrençliklerini dışa henüz vurmadığına inanıyorum.senin gibilerin karşısında durmaya devam edeceğiz SOSYALİZM HERYERDE FAŞİZME DİRENMEKLE MÜKELLEFTİR........lev trochki
bakiniz bizler bu forumda Aleviligi konusalim lütfen. onu tartisalim sen alisero konuyu nerelere getirdin yavv. neyin pesindesin napmaya calisiyorsun. neyin propagandasini yapiyorsun. burasi onun icin uygun bir yer degil. ben hem Allahina kadar Aleviyim hem de Türkmenim. Bunun ötesi yok. Sunuda bil ki sol görüslüyüz elbette. Ama senin icin Türkmenlik girince isin icine hemen Fasit oluyoruz öylemi. Cok ezbercisin ac gözünü ac ac....
deniz baykala sorarsan oda sol görüşlü ama devlet bahçeliden aşağı kalır yanı yok seninde öyle bir sol görüşe yakın olduğunu tahmin ediyorum........en çok güldüğüm nokta diyarbakırın eski bir türkmen şehri olduğu iddasında bulunmanız yapmayın arkadaşlar tüm dünya türkmen olsa ne olur demokrasiyi birarada yaşamı savunun diyarbakırdaki türkmenlerin nereye gittiğini değil........şunuda yazmadan edmeyecem orta asya ya bu kadar meraklıysanız buyrun gidin sizi engelleyen olmayacaktır sizi realite ye davet ediyorum..
deniz baykala sorarsan oda sol görüşlü ama devlet bahçeliden aşağı kalır yanı yok seninde öyle bir sol görüşe yakın olduğunu tahmin ediyorum........en çok güldüğüm nokta diyarbakırın eski bir türkmen şehri olduğu iddasında bulunmanız yapmayın arkadaşlar tüm dünya türkmen olsa ne olur demokrasiyi birarada yaşamı savunun diyarbakırdaki türkmenlerin nereye gittiğini değil........şunuda yazmadan edmeyecem orta asya ya bu kadar meraklıysanız buyrun gidin sizi engelleyen olmayacaktır sizi realite ye davet ediyorum..
DELİkanlı!
Durdum, durdum ama dayanamadım.
Gerçekten sen neyin peşindesin.
Sen ya tarih okumamışsın, ya da tarih okumamışsın!
Yüzlerce yıldır, Diyarbakır neler gördü, neler geçirdi? Neyi, ne kadar biliyorsun?
Fikret arkadaşıma da yeteri kadar saygısızlık ettiğini görüyorum.
Eğer sosyalist bir dünya görüşüne sahipsen, yine sol görüşlü birine bu denli saldırma! Kaç kişiyiz şunun şurasında? Celallelneme, öfkenlenmene neden olan şey tarihteki gerçekler ise eğer, sus otur, öğren öyle gel!
Öfkeni, solcu ve Alevilere değil, sağcı, faşist, din tüccarı ticanilere ve Alevi düşmanlarına göster. Bu "çocukluk hastalığı"ndan kurtulun artık. Birbirimize gereksinim duyduğumuz şu dönemde, bu tür tartışmalar, sadece senin, benim ve Fikret arkadaşımın düşmanlarına yarar.
Sakin ol ve oku!
Sevgilerimle.
din tüccarlarına karşı durduğumuz gibi dil tüccarlarınada karşı durmasını da biliriz
Eh, hadi sana kolay gelsin!
bak kardesim dil tüccari diye Urfali abimizi kastediyorsan eger isin dozunu fazla kacirdin. Aleviligi de Tarihi de Solculuguda senden iyi bildigimiz kesin. Sen eger siyaset yapacaksan herseye acigiz ama herseyinde bir dozu var demi. Otur iyice arastir kardesim Diyarbakir tarihini bunu ne ben ne birbaskasi diyor bunu söyleyen sedece ve sedece TARIHTIR... ve tarihi asla ve asla yalan söylemez. Hem bizim insanlari Türklestirmek gibi derdimiz yokki. Sen kendini bir ingiliz alman amerikali görebiliyormusun veya ben amerikanim diyebiliyormusun. Fazla uzaga gitmeyelim kendi memleketimizdekietnik kökenlerden örnek verelim. Cerkezligi kabul ediyormusun kendine. kendine cerkez diyebiliyormusun ya laz ya gürcü hangisini söylermisin. Bizde öz be öz Türkmeniz kardesim neden bundan bu kadar rahatsiz oluyorsun. Aklini basina al kardesim. Bak bizler burada birseyler paylasmak icin variz birbirimizle didismek icin degil. Zaten yillardir anca birbirimizle didise didise bu hallere geldik buna alet olma. Bize bu yakismaz... ...
bak kardesim sana tarihten kisa bir alinti iyice oku istersen bu arada bizim sayemizde belki kültürün artar...
Akkoyunlu oymağının Doğu Anadolu'ya geliş tarihi hakkında güvenilir bilgiyi, Akkoyunlu hanedanının tarihi olan, Ebû Bekr-i Tihrânî'nin Kitâb-ı Diyarbekriyye'sinde bulmak mümkündür. Devletin kurucusu Karayülük Osman Bey'i, Bayındır Han vasıtasıyla, 52. göbekte Oğuz Han'a bağlayan yazar, oymağın ilk önce XIII. asrın başlarında Doğu Anadolu'da göründüğünü, Moğol istilâsına karşı koyduklarını, giderek Diyarbekir havâlisine hâkim olup, bu arada Trabzon Rum Devleti'ne ve Gürcülere karşı da seferlere giriştiklerini kaydeder.
Konar-göçer bir Türkmen topluluğu olan Akkoyunlular'ın adlarının, besledikleri sürülerden verilmiş olması muhtemeldir. Çeşitli Farsça ve Arapça kaynaklar, Akkoyunlular'ın menşe'lerinden bilgi vermeksizin, Selçuklu ve Artuklu beylerinden olduklarını ifade etmelerine karşılık, yukarda zikredilen Akkoyunlu tarihi olan Kitab-ı Diyarbekriye'de, Akkoyunluların, Oğuz Han neslinden geldikleri belirtilmektedir.
Buna göre, Oğuzlar'ın Bayındır boyunun bir oymağı olan Akkoyunlular'ın, Peygamber efendimiz devrinde (VII. yüzyıl) Kıpçak ülkesine, oradan da Ârran Ovası'na geldiklerini, Selçuklular döneminde bu devletin hizmetine girdiklerini ve Diyarbakır bölgesinin kendilerine ikta olarak verildiğini kaydetmektedir.
Oğuzlar'ın Bayındır boyundan inen Akkoyunlular'ın tarihi, 1300 yıllarından itibaren bilinmektedir. Akkoyunlular'dan, bilinen ilk tarihi simâ, Tur-Ali Bey'dir. Karakoyunlu devletini yıkarak (1469), onun yerine büyük bir Türkmen devleti haline gelen Akkoyunlular'ın, bu tarihe kadar başlarında bulunan reisleri şunlardır:
1) Tur-Ali Bey (?-1360): Babası Akkoyunlu Beylerinden Pehlivan Bey'dir. Kendisine bağlı Türkmenler'le Diyarbakır'da yurt tuttuğu bilinmektedir. İlhanlı Gazan Han (1248-1291)'a genç yaşta intisap ettiği ve onun maiyetinde Suriye seferine katıldığı bilinmektedir.
2) Fahreddin Kutlu Bey (1360-1389): Babası Tur-Ali Bey'den sonra, Akkoyunlular'ın reisliğine gelmiştir. Devri oldukça hareketli geçmiş, Sivas hakimi Kadı Burhaneddin, Trabzon Rum İmparatorluğu, Mısır Memlûk Sultanlığı ve amansız rakipleri Karakoyunlular'la mücadele etmiştir. 1389 yılında ölen Fahreddin Kutlu Bey'in mezarı, Bayburt'un Sinor köyündedir.
3) Ahmed Bey (1389-1397): Fahreddin Kutlu Bey'in oğludur. Babasının ölümü üzerine, Akkoyunlular'ın reisliğine getirilmiştir. Uzun süre, Kadı Burhaneddin'in yüksek hakimiyetini kabul etmek zorunda kalan Ahmed Bey, 1397 yılında onun tarafından öldürülmüştür.
4) Fahrüddin/Bahaüddin Kara-Yülük Osman Bey (1397-1435): Akkoyunlular'ın, Doğu Anadolu'da hakimiyetini perçinleyen reisleridir. Fahreddin Kutlu Bey'in oğullarındandır. Rakipleri ve ağabeyi Ahmed Bey'i öldürten Kadı Burhaneddin'i mağlûp ve katletmiş, daha sonra Karakoyunlu Kara-Yusuf'la, Türkmenler üzerindeki hakimiyet ve Doğu-Güneydoğu Anadolu'yu elde etmek için, amansız bir mücadeleye girmiştir.
5) Celâlüddin Ali Bey (1435-1438): Kara-Yülük Osman Bey'in veliaht tayin ettiği oğlu olup, babasının yerine Akkoyunlu reisliğine getirilmiştir.
6) Nurüddin Hamza Bey (1438-1444): Kara-Yülük Osman Bey'in diğer oğludur.
7) Cihangir Bey (15/10/1444-1453): Celâlüddin Ali Bey'in oğludur. Hakim olduğu Urfa'dan hareketle, Akkoyunlu beyliğini tekrar toplamayı başarmıştır.
8) Nusretüddin Ebû-Nasr Uzun Hasan Bey (1435-6/1/1478): Akkoyunlular'ı bir devlet haline yükselten, Akkoyunlu Uzun Hasan Bey olmuştur.
Karakoyunlular'ın büyük hükümdârı Cihân-şâh'ı (1467), Türkistan hükümdârı Ebu Said'i (1469) ortadan kaldırarak bütün İran'a, Irak'a, Kafkasya'ya ve Doğu Anadolu'ya sahip oldu.
Batı Anadolu'ya doğru olan hedefi, Osmanlı hükümdârı Fatih Sultan Mehmed (1451-1481) karşısında aldığı Otlukbeli (11 Ağustos 1473) yenilgisi ile neticesiz kaldı. Bu yenilgiye rağmen ayakta kalmayı başaran Uzun Hasan, Orta ve Batı Anadolu'dan tamamen elini çekmekle beraber, Tebriz taht merkezi olmak üzere diğer Akkoyunlu topraklarını elinden bırakmadı.
1478 yılında vefat eden Uzun Hasan, büyük devlet adamlığı vasfı yanında, memlekette uzun süreden beri ihmal edilmiş olan imâr faaliyetlerine hız verdi. Doğu ve Güneydoğu Anadolu'yu harap eden aşiret kavgalarına, mera, otlak anlaşmazlıklarına son verebilmek için, birçok kanunlar düzenledi. Bu kanunlar, uzun süre, bölgede "Hasan Padişah Kanunları" olarak anılagelmiştir. Osmanlılar dahi, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesini ele geçirdikleri zaman, bu kanunlarda çok az değişiklikler yaparak yürürlükte bırakmışlardır.
9) Sultan Halil (6/1/1478-24/12/1490):Uzun Hasan Bey oğlu.
10) Sultan Yâkub (15/7/1478-24/12/1490): Uzun Hasan Bey'in diğer oğlu olup, son dirayetli Akkoyunlu hükümdarıdır. Ölümünden sonra devlet, inkırâza yüz tutmuştur.
Sultan Yakub'dan sonra sırasıyla Sultan Baysungur (24/12/1490-1492 Mayıs), Sultan Rüstem (Mayıs 1492-1496 yılı başı), Sultan Dâmâd/Ahmed Göde/(1496 başı-1498), Sultan Mehmed (1498-1500), Sultan Elvend (1500-1504), Sultan Murad (1504-1508) hükümdarlık yapmışlardır. Akkoyunlu devletine diğer bir Türk teşekkülü olan Safevî hanedanı son vermiştir.
Anatolianman 20.09.2007, 10:26 DELİkanlı!
Durdum, durdum ama dayanamadım.
Gerçekten sen neyin peşindesin.
Sen ya tarih okumamışsın, ya da tarih okumamışsın!
Yüzlerce yıldır, Diyarbakır neler gördü, neler geçirdi? Neyi, ne kadar biliyorsun?
Fikret arkadaşıma da yeteri kadar saygısızlık ettiğini görüyorum.
Eğer sosyalist bir dünya görüşüne sahipsen, yine sol görüşlü birine bu denli saldırma! Kaç kişiyiz şunun şurasında? Celallelneme, öfkenlenmene neden olan şey tarihteki gerçekler ise eğer, sus otur, öğren öyle gel!
Öfkeni, solcu ve Alevilere değil, sağcı, faşist, din tüccarı ticanilere ve Alevi düşmanlarına göster. Bu "çocukluk hastalığı"ndan kurtulun artık. Birbirimize gereksinim duyduğumuz şu dönemde, bu tür tartışmalar, sadece senin, benim ve Fikret arkadaşımın düşmanlarına yarar.
Sakin ol ve oku!
Sevgilerimle.
Çok sağduyulu ve bir o kadar ölçülü ve olgun bir uslupla gereken dersi vermişsiniz. Duygularımıza tercüman olmuşsunuz, teşekkürler. :thumbup1:
Burda aleviliğin bayraktarlığını yapmış olan, önemli ölçüde katkıları olan Alevi Türkmenler'den bahsediliyor. Kültürleri birbirine düşman yapmayalım.
ben yazdıklarımın sonuna kadar arkasındayım.size insanların etnik kökenini araştırmaktan vaz geçin dedim diyorum türkler göçebe bir halktır her göç ettiği yeri fetihci bir anlayışla işgal etmiş ve savaştan galip gelmiş edasıyla yorumlarsanız o çok bahsettiğiniz tarihe ihanet etmiş olursunuz.ve bu forum her kese açıktır yazdıklarınızın doğru veya yanlış olduğunu tartıştıktan son ra anlayacaksınız monarşik bir anlayışla yazdıklarınızın hiç kimse tarafından eleştirilemeyeceğini savunursanız baştan kaybetmiş olacaksınız.bırakın herkes kendi yaşamak istediği gibi yaşasın gidip diyarbakırdaki insanlara ya sizin büyük bir çoğunluğunuz türk diyerek ülkede huzura barışa halkların kardeşliğine değil savaşa ölüme ve faşizme hizmet etmiş olursunuz sizi DEMOKRATİK SOSYALİST BİR TÜRKİYE hasretiyle gerçekçi yazılar yazmaya davet ediyorum....
ben yazdıklarımın sonuna kadar arkasındayım.size insanların etnik kökenini araştırmaktan vaz geçin dedim diyorum türkler göçebe bir halktır her göç ettiği yeri fetihci bir anlayışla işgal etmiş ve savaştan galip gelmiş edasıyla yorumlarsanız o çok bahsettiğiniz tarihe ihanet etmiş olursunuz.ve bu forum her kese açıktır yazdıklarınızın doğru veya yanlış olduğunu tartıştıktan son ra anlayacaksınız monarşik bir anlayışla yazdıklarınızın hiç kimse tarafından eleştirilemeyeceğini savunursanız baştan kaybetmiş olacaksınız.bırakın herkes kendi yaşamak istediği gibi yaşasın gidip diyarbakırdaki insanlara ya sizin büyük bir çoğunluğunuz türk diyerek ülkede huzura barışa halkların kardeşliğine değil savaşa ölüme ve faşizme hizmet etmiş olursunuz sizi DEMOKRATİK SOSYALİST BİR TÜRKİYE hasretiyle gerçekçi yazılar yazmaya davet ediyorum....
1- insanlarin etnik kökenini degil ben kendi tarihimi arastirdim yazdim buna kimse engel olamaz. bence sende kendi tarihi arastir belki kendini daha iyi tanirsin. her ne olursan ol!
2- Burada Türklerin kahramanligindan bahsedilmiyor. üstün bir güc oldugu söylenmiyor. iyi okumamissin galiba yazilari.
3- elestirilere saygi cercevesinde elbette acigim. Monarsik bir kafa yapimiz yoktur. olsaydi kendimize Aleviligi yakistirmaz bu yolu sürmezdik.
4- Diyarbakirdaki insanlarin cogunluguna Türklügü yakistirmadik burada tarihten bahsediliyor onlara herhangi birsey de dayatmadik. elbette herkes istedigi gibi yasayabilir. konuyu cok saptirip baska yöne cekmeye kalkma!!!
5- Fasizimle asla ve asla isimiz olmaz. ona hizmet edecek kadar assagilik onursuz insan olmadik olmayacagizda. Fasizme hizmet kendi gecmisime ve tarihime yapilabilecek en büyük IHANETTIR unutma!!!
|
|