Orijinalini görmek için tıklayınız : Kürtaj hakkındaki düşünceleriniz?

fatsali
17.04.2008, 01:28
Fransa gibi bi ülkede bile, dogum kontrol, gibi bugün en dogal hak gibi görülen bi mevzu henuz daha 40/50 yil' a kadar YASAK idi! Istmeden Hamile kalan kadinlar, gizli sakli, hijyensiz yollara basvurup Kürtaj olurlardi. Musluman kitlererin bu konuya bakisini bilioruz, ancak Aleviler ne diyo bu mevzuya. dogum kontrol, veya kûrtaj bi KADIN hakkimi? eger öyle ise ya o CAN'in hakki?!

tsk ve saygilar

Asii
17.04.2008, 02:19
Fransa gibi bi ülkede bile, dogum kontrol, gibi bugün en dogal hak gibi görülen bi mevzu henuz daha 40/50 yil' a kadar YASAK idi! Istmeden Hamile kalan kadinlar, gizli sakli, hijyensiz yollara basvurup Kürtaj olurlardi. Musluman kitlererin bu konuya bakisini bilioruz, ancak Aleviler ne diyo bu mevzuya. dogum kontrol, veya kûrtaj bi KADIN hakkimi? eger öyle ise ya o CAN'in hakki?!

tsk ve saygilar

can kürtaj için alevi sünni ne diyor değil her insan kitlesinin düşünceleri çok farklıdır (5 parmağın 5 birmi yok) sonuçta insanız farklıdır düşüncelerimiz
ben bir bayan olarak diyorumki lütfen bayanların özeli bayanlarda kalsın

fatsali
17.04.2008, 02:27
can kürtaj için alevi sünni ne diyor değil her insan kitlesinin düşünceleri çok farklıdır (5 parmağın 5 birmi yok) sonuçta insanız farklıdır düşüncelerimiz
ben bir bayan olarak diyorumki lütfen bayanların özeli bayanlarda kalsın

tamam sizi yipratma istemedim ozur dilerim, aslinda bu konuda Kadin haklari elestirmek degil dir!
ilginç buldugum ve fikir almanin enteresan olmasini dusundugum nokta, yaani Tamam kadina ôzel bi konu AMA burda bide CAN sozkonusu!
kadin hakki ile o can'in hakkini nasil algilioruz acaba?
bilmemem analtaniliormuyum?
maksadim kimseyi yargilamak degil asla!

saygilar

AnGeNehM
17.04.2008, 02:50
Evet genel olarak konu tüm insanları ilgilendiren bir konu olabilir.
Fakat her insan ve inanç kitlesinin belli konulara belli yaklaşım tarzları vardır.
Alevilerdede belli bir düşünce tarzı ortaya çıkacaktır eminimki,büyük ihtimal genel bir düşünce olacak olsada.
Arkadaşımızın bizlerden bu konu hakkında bilgi,düşünme istemesinde bir sakınca görmüyorum açıkcası.
Ayrıca sadece kadınları ilgilendiren bir konu değil aynı zamanda o çocuğun anne karnında gelişimini etkileyen erkekleride ilgilendiren bir konudur bu.Genel olarak ele almak için ortaya bazı değerler koymamız gerekmektedir.Söz konusu Anne ve Baba adayı neden böyle birşey yapma ihtiyacı duysunlar,bunu yapmaya iten ney bunları iyice öğrenmemiz gerekirki belli birşey söyleyelim.Ama genel olarak ben anne karnında gelişmeye başlayan bir çocuğun çok özel ve hassas bir sebep olmadan aldırılmasına karşıyım.
Zaten bu tür olaylarda genelde yasak ikişkilerden ve zamansız düşüncelerden kaynaklanıyor.

Ayrıca konuyu ''Alevilik ile ilgili ana Forumdan - Yeni Nesil / Çağdaş düşüncelere taşıdım.
Başlığını ise ''Alevilik ve Kürtaj'' ken ''Kürtaj hakkındaki düşünceleriniz?'' olarak editledim.
Başlığın böyle olması dahada uygundur.

dali
17.04.2008, 04:23
Doğacak çocuğun sakat, özürlü, kalıtsal hastalık vb falan gibi söz konusu durumları varsa kürtajın yapılması tek seçenektir. Burda çocuğu doğurmaktan çok kürtaj yaptırılması gerekir ! İlerde hem kendi yaşamı hem de çocuğun yaşamı bakımından gereklidir. Diğer bir durum ise yasak ilişki ya da zamansız sonucu doğan hamilelerin kürtajına karşıyım...

Kara Davut
17.04.2008, 12:26
Kürtajı zorunlu kılacak nedenlerin kabul edilebilirliğine göre kürtaja izin verilmesi düşünülebilir.Zira hiç kimse,mecbur kalmadıkça çocuğunu aldırmaz diye düşünmekteyim.Yine Kürtaj sanırım belli bir aya kadar yapılabiliyor.günü gecikmiş kürtajlar benim gözümde resmen cinayettir.Ben Kürtaja karşı değilim,ancak bunu doğuran sebeplerin ortadan kaldırılması gerektiğini düşünüyorum.günümüzde kürtajların çoğu cahilce girişilen ilişkilerin faturası olarak karşımıza çıkmakta.Ancak anne ve bebek sağlığı açısından olaya yaklaşırsak,doğru bir tercih olacileceğini düşünüyorum.

Labrys
17.04.2008, 12:44
tek başına alınılcak bi karar olmadığını düşünüyorum, bayana özel diye bişey yok yapılırken bayan tek başınamı yapıyoki karar verilirken kadına özel oluyo? karşılıklı iki kişinin sorumluluğunda olan bişey, kararınıda anne baba adayı vermeli. kürtaja karşı değilim; anne ve bebeğin sağlığı, evlilik dışı bebeği dünyaya getirmek, ailenin çocuk için hazır olmayışı kürtaja sebep olarak anlıyabilirim.(tabiki gebelik 3 aylık olmadan)

RoJbiN_DiLaN
17.04.2008, 13:04

tsk ve saygilar

bu konunun alevilikle veya sunnilikle nasıl bagdaştırabildiniz?
kürtaj sadece kadının tek başına alabileceği bir karar değildir...
anne karnında gelişmeye başlayan bir cocuğun alınmasına tabiki karşıyım...
bu konu bayanlara soruluyor ve özel bir konu, her bayanın düşüncesi farklı olabilir...
bayanların özeli bayanlarda kalsın diyorum...

AnGeNehM
17.04.2008, 13:10
Herhalde Türkiye'de sperm bankası olayı pek gelişmedi.
Bu durumda doğal yollardan anne karnında gelişmeye başlayan çocuk anne kadar olmasada baba adayınıda ilgilendirmektedir.
Bu konuda öncelikle bi mutabakat sağlayalım bayanlar.

RoJbiN_DiLaN
17.04.2008, 13:15
Bu durumda doğal yollardan anne karnında gelişmeye başlayan çocuk anne kadar olmasada baba adayınıda ilgilendirmektedir.

tabiki sadece anne sorumlu tutulamaz,yada anne tek başına karar alamaz...
bu anne,babanın ortak alabileceği bir karar...
bu konuda zaten mutabakatız...

Asii
17.04.2008, 13:27

serkan t.c okadar çok konuşulacak konular varken neden bu kürtaj konusu.
tekrar söylüyorum ben bir bayan olarak diyorumki lütfen bayanların özeli bayanlarda kalsın sizlerde anlayış göstermelisiniz bu konuda ve konunun alevilikle süninülükle alakası yok

anne karnında daha yeni gelişmeye başlayan cocuğun alınmasına bende karşıyım kimse cocuğunu aldırıp canlı katili olmak istemez
anne sorumlu tutulamaz kürtaj konusunda anne tek başına karar veremez
anne ile babanın ortak karar alabileceği konu bu
mutabakatız zaten

iyi forumlar

Kara Davut
17.04.2008, 13:31

tsk ve saygilar

bu konunun alevisi sünnisi olurmu kardeşim.Bu konu bir insanlık meselesidir.Bunun inançla ne alakası var anlamadım.ortada bir kadın mağduriyeti var tamam.ancak sorunun müsebbipleri ve sorumluları her iki taraf olduğu için,her iki tarafında bu konu hakkındaki görüşleri önemlidir.dünyanın pek çok yerinde,çocuğunu doğurmak istediği halde zorla kürtaj yaptırılan kadınlar var.yaşam hakkı kutsaldır.ve bu kutsallığı güzellikler adına korumak lazımdır.ancak kişilerin geleceğine ters yönde etki edecek kürtajlarda,yine insan hakkı olarak düşünülmeli.

kezban
17.04.2008, 14:19
Kürtaj =Bunun alevisi ,sünnisi,kürdü ,türkü vs olmaz.Herkesin bakış açısı farklıdır.10.haftaya kadar kürtaj olunabilir .Özel durumlarda ise (sakat olma ihtimali ,tecavüz sonrası kalınan hamilelikler) işte burada epey bi düşünürsün diye düşünüyorum .Çünki alınması ağır yüklerden bir tanesi bu konuda tamamen sana kalmış bir karar.Ya ömrünün sonuna kadar yanarsın ,yada iyi yaptım deyip yoluna bakarsın.Bu özel durum hariç tek başına alınabilecek bir karar değildir .Tek başına yapmadığına göre tek başınada gidip gönlüne göre de bebeği aldıramazsın .Kuaföre gidip saçmı kesitiryorsun yada kaşmı aldırıyorsun ki.. bunda bile ailen yada sevgilin karışıyor.O senin kanın ,canın.Anne olacak kişinin bile bile sebepsiz kürtaj olacağını sanmıyorum .Mecbur kalmadıkça olunmasını istemem ama şartlar ne getirir, ne götürür bilinmez ….

sivaslı_sevda
17.04.2008, 14:31
Şimdilerde o kadar çok korunma yöntemi varki çocuk doğurmak istemiyorsan evliligin düzgün gitmiyorsa mutlaka korunmalı kadın yada erkek o masum (cenin) in bir tek tırnagını bile yaratamayız yaşama şansını biz veremeyiz ona Allahın takdiri öldürme gibi bi lüksümüzde olmamalı tabii doktor kontrolünde sakıncalı dogum sakatlık vb. durumlar hariç .

alevi_siyah
17.04.2008, 17:00
Dünyada Kürtajın yasak olduğu birçok ülkede insanlar istenmeyen doğumu önlemek amacı ile çok ilkel yollara başvuruyor ve %85 i ölümde sonuçlanıyor... Bundan dolayı bizde ülkemizde kürtaj serbesttir. Kürtajı kadın hakkı olarak görüyoruz ve karşı değiliz...
Fidel Castro

Bunu Fidel ile bir röportajda dinledim... Merak edenler "Commandante" adlı söyleşi cdsini alabilir. Gerçekten çok güzel bir söyleşi... Kürtaj konusunda benimde fikrim bu yönde....

Cdyi almak isteyen fakat ulaşamayanlara cüzi bir miktara kargo ile yollarım :D sadece bu cd değil tüm vizyon filmleri geçmiş filmleri ve devrim sineması arşivini :D:D:D:D

araknafobia
17.04.2008, 17:06
Bayanlar korunmayı bilmiyorlarmı.Bir ilişkiye girdiklerinde ileriyi düşünmeden zevk uğruna gelecekte bir cocuğun hayatına kıymak kendilerine özgürlük kavramı adı altında bahsediliyorsa bu kavram özgürlük değildir,cinayettir.

Cenin'ler gelişmekte olan bir canlıdır.Vede bunu hiç kimsenin kürtajla almaya vede o ceninin hayatına kıymaya kimsenin hakkı yoktur.Belli bir zamandan önce alınmasına da karşıyım ben,eğer çoçuk yapmak istemiyorsan korun.

Özgürlük (cenin kürtajı) = Cinayet

Labrys
17.04.2008, 17:15
Bayanlar korunmayı bilmiyorlarmı.Bir ilişkiye girdiklerinde ileriyi düşünmeden zevk uğruna gelecekte bir cocuğun hayatına kıymak kendilerine özgürlük kavramı adı altında bahsediliyorsa bu kavram özgürlük değildir,cinayettir.

Cenin'ler gelişmekte olan bir canlıdır.Vede bunu hiç kimsenin kürtajla almaya vede o ceninin hayatına kıymaya kimsenin hakkı yoktur.Belli bir zamandan önce alınmasına da karşıyım ben,eğer çoçuk yapmak istemiyorsan korun.

hiçbir korunma yöntemi % 100 garantili değildir, kaldıki bunun tecavüzü var, bebeğin sakat oluşumu var, hesapta olmıyan gebeliği var!. kimse zaaten kalkıpda aldırmak için gebe kalmaz! konu saçma bi boyut almaya başladı...

fatsali
17.04.2008, 17:26
Kürtajı zorunlu kılacak nedenlerin kabul edilebilirliğine göre kürtaja izin verilmesi düşünülebilir.Zira hiç kimse,mecbur kalmadıkça çocuğunu aldırmaz diye düşünmekteyim.Yine Kürtaj sanırım belli bir aya kadar yapılabiliyor.günü gecikmiş kürtajlar benim gözümde resmen cinayettir.Ben Kürtaja karşı değilim,ancak bunu doğuran sebeplerin ortadan kaldırılması gerektiğini düşünüyorum.günümüzde kürtajların çoğu cahilce girişilen ilişkilerin faturası olarak karşımıza çıkmakta.Ancak anne ve bebek sağlığı açısından olaya yaklaşırsak,doğru bir tercih olacileceğini düşünüyorum.

kurtaj geregini doguran sebepler derken neleri kas ediosunuz?
+ TR yi bilimiorum ama Fr'de yasalara 12 (ya da 15) haftaya kadar yapilabilio.
bu "özel istek li kurtaj"
daha sonra si eger buyuk ozurlu tespiti olursa yapilabilio
bu da "Saglik geregi kurtaj"
ama her ikisinden hangisi olursa olsun, Halay çekerek kurtaj yapan bi kadin göredim tabiiki.
Roma Kilisesine bakarsak, onlar, deil kurtaji, dogum kontrolu bile yasaklio!..

kezban
17.04.2008, 17:30
kurtaj geregini doguran sebepler derken neleri kas ediosunuz?
+ TR yi bilimiorum ama Fr'de yasalara 12 (ya da 15) haftaya kadar yapilabilio.
bu "özel istek li kurtaj"
daha sonra si eger buyuk ozurlu tespiti olursa yapilabilio
bu da "Saglik geregi kurtaj"
ama her ikisinden hangisi olursa olsun, Halay çekerek kurtaj yapan bi kadin göredim tabiiki.
Roma Kilisesine bakarsak, onlar, deil kurtaji, dogum kontrolu bile yasaklio!..
sevgili KaraDavut şunu demek istemiş bence .Tecavüz sonrası kalınan hamilelikler veya çocuğun sakat olabileceği halinde olan hamilelikler .

fatsali
17.04.2008, 17:31

"bayanlar korunmayi bilmiomu" demissin: haklisin diyebiliirm, ama unutmamak gerekirki, o Ceni, meydana getirmek için biri Kadin biri de Erkek olamk üzere IKI kisi gerekio. degilmi? Erkekler korunlayi bilmiolarmi? Prezervatif denen bi sey var! onu kullanmak istemezsiniz belki öyle ise daha dogal yollar da var....(sanirim size bu konuda derrs vermem gerkmez :D)

birde, maalesef tecavüz sonrasi meydana gelen hamilelik ?

ona ne demeli?

eyvallah

araknafobia
17.04.2008, 17:32
hiçbir korunma yöntemi % 100 garantili değildir, kaldıki bunun tecavüzü var, bebeğin sakat oluşumu var, hesapta olmıyan gebeliği var!. kimse zaaten kalkıpda aldırmak için gebe kalmaz! konu saçma bi boyut almaya başladı...

Ben sadece korumadan bahsettim.Bebeğin sakat oluşumu da çoğunluğu akraba evliliklerinden dolayı olan bir olay.

Hesapta olmayan gebelik derken.Bunu anlamadım ? Burda benim dediğimi savunuyorsunuz yoksa başka bir şeyimi.

araknafobia
17.04.2008, 17:35
"bayanlar korunmayi bilmiomu" demissin: haklisin diyebiliirm, ama unutmamak gerekirki, o Ceni, meydana getirmek için biri Kadin biri de Erkek olamk üzere IKI kisi gerekio. degilmi? Erkekler korunlayi bilmiolarmi? Prezervatif denen bi sey var! onu kullanmak istemezsiniz belki öyle ise daha dogal yollar da var....(sanirim size bu konuda derrs vermem gerkmez :D)

birde, maalesef tecavüz sonrasi meydana gelen hamilelik ?

ona ne demeli?

eyvallah

Çoçuğu erkek doğurmuyor ama değilmi ? En büyük pay burda bayana düşer vede bayan en başta korunması için erkeğe söylemesi gerekir zaten.

araknafobia
17.04.2008, 17:37
Ayrıca hiç bir korunma yöntemi %100 garanti değil diye korunmayacaklarsa zaten kürtaj yönündeki yasaklamalarda boşunadır.

PirO_62
17.04.2008, 17:55
Arama butonu kullanarak "kürtaj" yazın bir kaç topik çıkacaktır.

Ayrıca bölüm yanlış. Anlatım yanlış.

Bölüm açıklaması ; Yeni nesil / Çağdaş düşünceler (Avrupa ve Türkiyede yaşayan Alevi Gençler ne düşünüyor?) Alevilik hakkında denmek istenmiş. Genel güncel konular değil.
Kazan.