Orijinalini görmek için tıklayınız : Hayat bir çocuğa nasıl anlatılmalı?

sevgi
18.04.2008, 17:15
Arkadaşımın kızı bir yaşına gelmişti, 'Sen eğitimcisin, neler öğretmem gerekiyor, bazen kendimi çok çaresiz hissediyorum' dedi. Sorusu kolaydı ama yanıtı zordu, akıl vermesi basitti ama uygulaması karmaşıktı, anlatmaya başladım:
Annelik uzun zaman alan ve günün yirmi dört saati devam eden adı 'insan yetiştirmek' olan bir iş. Bir kere bilmelisin ki, zaman alacak. Neye zaman harcarsan onun karşılığını alırsın. İşine zaman harcarsan işinden, eşine zaman harcarsan eşinden, çocuğuna zaman ayırırsan da ondan karşılığını alırsın.Yapabiliyorsan gözyaşlarını tutmamasını öğret, acı çekmeden olgunlaşamayacağını...

Kıskanmamayı öğret ona, arkadaşının başarısından mutlu olmayı, birlikte sevinçleri paylaşmayı, içinden 'neden ben değil de o?' demeden...

Kazanmaktan mutluluk duyup içine sindirmeyi, ama aynı zamanda kaybetmeyi öğrenmesini. Çünkü bir adım sonrasında görünüşte galip olanları gösterecek hayat ona. Her şeyin bir sonu olduğunu öğret. Sahip olduğu bütün değerlerin bir gün keyif vermeyebileceğini, kazanılan ve harcananın bir sonu olduğunu.

Gidilen yerlerin zamanla bıkkınlık verebileceğini, her şeyi tüketebileceğini, tüketemeyeceği tek şeyin bilgi olduğunu öğret.
Kitaplardan keyif almasını.
Ders çalışmak istemiyorsa zorlanmamasını , ama okumayı sevmesini öğret ona. Elbet er ya da geç alacaksın biliyorum, ama mümkün olduğunca geç al ona bilgisayarı.Ona kendisi ile kalacağı sakin zamanlar ver, sıkılmayı öğret ona,sıkılıp ta kendini yönlendirmeyi bulmasını.

Doğaya götür onu, hayvanlardan korkmaması gerektiğini öğret. Arıların bizi sokmasından çok, nasıl bal yaptığını anlat. Doğanın kendi içindeki gizemini bulmasına yardımcı ol, yağmurdan sonraki toprak kokusundan keyif almasını sağla.
Soğuk kış gecesinde ateş yakmayı öğret, belki büyüdüğünde bir gece sevgilisine ateş yakar ve belki binlerce yıldızın altında birbirlerine sarılırlar,bunu öğretmemiş diğer sevgililerin aksine...

Şartlar çok zor olsa da yalan söylememesi gerektiğini öğret ona.Kazandığı elli milyonun piyangodan çıkan beş yüz milyardan çok daha keyifli olduğunu öğret.Alın terine saygıyı öğret ona.

Aşk acısı çekmenin hiç âşık olmamaktan daha güzel bir duygu olduğunu öğret.Kendi doğruları üzerinden kimsenin onu yargılamasına izin vermemesi gerektiğini öğret,başkalarını da kendi doğruları üzerinden yargılamamayı. ...

Bunun başkalarını dinlememek olduğunu değil, söylenenleri kendi eleğinden geçirmesi gerektiğini öğret.
Kendi fikirlerine inanmanın güzelliklerini anlat.Hayatı sorgulamayı öğret ona...

Bilginin en büyük güç olduğunu öğret.Yapabilirse bunu en büyük fiyata satmasını, ama kalbini ve ruhunu kendisine saklaması gerektiğini öğret. Haklı olduğu konuda sonuna kadar diretmesini öğret ve haklıyken dik durmasını.

Günün birinde yaptıkları değil yapmadıkları için pişmanlık duyabileceğini öğret.

Basit yaşaması gerektiğini öğret ona, çay içmekten keyif almayı...
'İstemiyorum','hayır' demeyi öğret ona, istediğinde ise 'istiyorum' demeyi.

Sevdiğinde ise'seni seviyorum' diyebilmeyi öğret ona. Bir kot pantolon ve tişörtle üniversiteyi bitirmeyi öğret ona. Temiz kokmasını...

Sorgusuz sevmeyi... El yazısı ile notlar yazmayı... Lafı dolandırmamayı ....Sevdiklerinin hiçbir zaman çantada keklik olmadığını, dostluğa yatırım yapması gerektiğini, kıymetini bilmeyenlerden uzaklaşmasını öğret ona. Müziği sevmesini, sporla barışık yaşamasını.

İşlerin hiçbir zaman bitmediğini söyle ona, en yoğun zamanda bile kendine vakit ayırması gerektiğini öğret... Ama en çok da kendini sevmesini öğret... Kendini sevmezse kimsenin onu sevmeyeceğini. ..Kendine çiçek almazsa kimseden çiçek beklememesi gerektiğini.. . Kendine özenli yemekler yapıp sofralar kurmazsa kimsenin onun için yemek hazırlamayacağını...Hayatta her şeyden çok kendisinin önemli olduğunu öğret ona...

Aylin Kotil / Cumhuriyet Gazetesi...

sanırım hepimizin bildiği ama yinede onları korumak adına anlatmadığı gerçekler var burda... bazen çok kızıyorum aileme beni pamuklar içinde büyütmelerinin yüzünden çok fazla tökezledim hayatımda... hayata dair gerçekleri onların anlıyacağı bir dille anlatmak gerekiyor... açtığım ilk konu bu inşallah doğru yere açmışımdır...sevgiyle kalın...

deniz166
18.04.2008, 17:19
Çok güzel bir paylaşım

sevgi
18.04.2008, 17:21
Çok güzel bir paylaşım

teşekkür ederim canım... iyi akşamlar iyi hafta sonları...

şengülce
18.04.2008, 18:29
Çocuk için yaşına uygun sorumluluklar hazırlanmalı uygulanmalı
çocuklara yardım edelim derken sorumluluklarının
gelişmesine engel olmamalıyız Demokratik ortam yerine diktatörce
çocuğa yaklaşım göstermemeliyiz
Bazı anne babaların hakimiyeti o kadar fazladırki çocuğun bir şeyden
sorumlu olmasına fırsat vermez
Ana babanın lider konumunda olduğu ançak ev işi benzeri alanlarda
sorumluluğu paylaşma

Sorumluluğu öğretmek için sorumluluğu vermeye istekli olmalıyız
Çünkü onlar bizim çocuklarımızdır

sevgi
18.04.2008, 18:34
Çocuk için yaşına uygun sorumluluklar hazırlanmalı uygulanmalı
çocuklara yardım edelim derken sorumluluklarının
gelişmesine engel olmamalıyız Demokratik ortam yerine diktatörce
çocuğa yaklaşım göstermemeliyiz
Bazı anne babaların hakimiyeti o kadar fazladırki çocuğun bir şeyden
sorumlu olmasına fırsat vermez
Ana babanın lider konumunda olduğu ançak ev işi benzeri alanlarda
sorumluluğu paylaşma

Sorumluluğu öğretmek için sorumluluğu vermeye istekli olmalıyız
Çünkü onlar bizim çocuklarımızdır

oyyy gönlümün sultanı evet bunların farkında olarak çocuk yetiştirmek gerekiyor... yoksa ayağı yere sağlam basmayan öz güvenden yoksun bireyler olarak yetişebiliyoruz... farkındalık çok önemli, çocuğun ihtiyaçlarını bilerek hareket etmek gerekiyor... seni çok seviyorum canımın içi... bu benim ilk açtığım konu seni görmekten çok mutlu oldum...

derya
18.04.2008, 19:56
Hariha bir paylaşımın olmuş emegine saglık

Kara Davut
19.04.2008, 00:32
Hayat tüm gerçekleriyle çocuğa anlatılmazsa;ileride çocuğun dışarıda öğrendiği hayatın doğrultusunda yaşamak zorunda kalınacaktır.

poseidoncan
12.05.2008, 15:19
güzel ve dolu bir yazı pektabiki!ama kendi fikrimce bende bazı eklemeler yapmak istiyorum.Yazının eksikligi bakımından deil ama fikirlerimizin tartışılır olması anlamında katkı saglıycagını düşündügüm için,
Bence cocuk yetiştirilmesinin en başındaki olgu sevgidir şüphesiz ama bundan sonra gelen diger bir manevi olguda bir ailenin deger yargılarını ve kültürünü çoçuga çok iyi bir biçimde aşılamış olmasıdır,
Ülkemiz çok hızlı bir sürecten gecmektedir,Bu hızlı gelişim hem gecim sıkıntısı altında kalan emekçilerini hemde halkları içi tamamen boşaltılmış yeni bir kültüre dogru hızla sürüklemektedir!cagdaşlaşmak adına bireysellige,özgürleşmek adına kermekeşlige,islamcılık adına hurafeleşmeye sürüklemektedir,bu kapsamda ailelerin çoçuk gelişimnde bence en hassas en belirgin olması gereken zamanların içinden gecmekteyiz
Bence cocuk gelişimde dogruları ve bilgiyi çoçuklarımıza özgün bir biçimde anlatabilir,onların gelişiminde bu iki noktayı samimi ele alabilirsek en dogru cocuk yetiştirme tutarlılıgını ve sorumlulugunu üstlenmiş olucaz ailesi olarak
Yani çoçuklara herşeyin pembe görüldügü bir yer göstermek yerine kötülüklerin ve yanlışlarında oldugu bir dünyayı gösterebilirsek!çoçugumuzu dogru ve tutarlı bir bilincle geliştirebilirsek,sevginin yanında dogru bilinci temel alırsak o zaman çok daha iyi sonuclar alıcagımızı düşünüyorum!
tüm canlara yemyeşil bir dünya temennilerimle..!:)

EyLüLüM
12.05.2008, 15:45
Sorusu kolaydı ama yanıtı zordu, akıl vermesi basitti ama uygulaması karmaşıktı
Evet bir anne olarak burası çok hoşuma gitti çünkü durmadan konuşup yorum yaparak söylenip dururuz..ama bazen öyle bir köşe sıkışır kalırızki malesefki bir anne olarak bazı kuralları uygulamakta çok zorlanırız...örneğin ben çalışan bir anneyim ve kızımı günde evde çıkışım dahil 11 saat görmüyorum eve gittiğim zaman içerisinde 2 bilemedim 3 saat sonra uyku zamanı bu süre içinde 11 saatin özlemiyle yapmaması gereken yada yanlış eksikliklerini görüp hiç birşey yapamıyorum..Doğrumu tabiki değil ama uygulamak bazen çok zor geliyor..bilinçli olmanız , okumuş olmanız, yada kuralcı olmanız birşeye yaramıyor bazı durumlarda duygu çook agır basıyor bende tabiiii.......

huseyin yanmaz
12.05.2008, 16:14
merhaba değerli sevgi kardeş ve değerli can dostlar bu gerçekleri bu sayfalara taşımak hakikaten güzel ve bilinç açısında tüm gerçekleri öğrenme ve fikir beyan etme açısında güzel ama bu memlekette özeliklede büyük şehirlerde yaşıyorsan çocuk büyütmek hem anne hemde baba için çok zor kim diyorsa ben rahat ve güzel yeşiştiriyorsam bana göre inanmam bu çocuklarımıza evde anlatıkların çevrede ve okulda aldığı eğitim baya bir farklı oluyor çocuk seni dinler tamam der okula gider öğretmeni dinler tamam der sokakta ve çevrede arkadaşlarına takılır aldığı fikire tamam der bir türlü hiç kimsenin sözüne dikkat etmeden kendi bildiğine gider çünkü anlatılan fikirler hiç birbirini tutmadığı için bu kaylaklaşıyor sen bu dünyada ne yaşadınkı ne anlatasın anlatacak neyin var bir düşünüyorsun çocukluk aklına geliyor ilkokulu bitirip kurbete düşmüsün kendini zor olan bir yaşama adamısın kendi ateşinde kavrulmaya başalmısın işsizlik biryanda yaşam biryanda bakmısın askerlik gelmiş hadi bakalım asker git geldikten sonra sen askerden geldin evlenme çağın gelmiştir hemen evlendirelim seni derken bakmısın seni evermişler ondan sonra bir bakmişsınki hanımın elinde bir bebek var hadi oğlum gece gündüz demeden çalış dayana bilirse bu vucut onda sonra hayatın kararır gelde çocuğuna ne anlat ben böyle ve çok bir yaşamda geldiğim içinmidir yoksa benim gibi canlar varmıdır onu bilemem aslında bu bir gerçek sen bakıyor elinde geldiği kadar iyi yetiştirip iyi bir evlat olmasına çalışırsın ama senin çevren ona izin vermez sen sanarsınki benim çevrem iyidir nereye gidersen git okadar araştırdımki inanın bütün büyük şehirler aynıdır çünkü biz nereye gidersek gidelim nerelisin alevimisin sünümüsün okul tahsilin varmı ehliyetin varmı nerede çaliştın dediğimis sürece hiç birzaman rahat yaşam olmadığı zaman sende rahat olamdığın zaman ne çocuğuna ne anlata bilirsin nede faydalı olabilirsin bu devirde bir bakıyorsunki kızın büyümüs elinde bir arkadaş sana gelir buyur baba arkadaşım sende kafana vuruyorsun ben seni böylemi yetiştirdim ben sana bunlarımı anlatım bilemiyorum iyi anlatan varmı ve büyüdükçe allah razı olsun babam annem bunları bana anlatı anlataçak çok şey varmıdır bu dünyada çilede esirlikte zulumlukte fakirlikte eziyete bunları gelde anlat çocuklara allah yardımcımız olsun canlar bilmiyorum konuyla ilgisi varmıdır yokmudur sizler karar verirsiniz selamlar saygılar hüseyin yanmaz