Orijinalini görmek için tıklayınız : 8 Yaşında Dul Kaldı
sivaslı_sevda 18.04.2008, 21:23 Yemen'de babası tarafından zorla evlendirilen 8 yaşındaki kız çocuğu, açtığı boşanma davasını kazandı.
Başkent Sanaa’da, babası ve kocası aleyhinde açtığı davayı kazanan Nücud Muhammet Ali, gazetecilerle konuşurken gülümseyerek, "Boşanmış olmaktan memnunum, tekrar okula gidebileceğim" dedi.
Küçük "dul kadın" başına gelenleri anlatırken, "2.5 ay önce nikah kıydılar. 18’ime gelene kadar baba ocağında kalacaktım ama aradan 1 hafta geçtikten sonra babamla annem beni kocamın evine yolladı" diye konuştu. Babasını affettiğini de belirten küçük Nucud, artık dayısında kalacağını bildirdi.
(Hürriyet)
Ne kadar yazık çocuga okula gidebilecegim diye seviniyor bu nasıl bir babadır :confused1
vural_34 18.04.2008, 21:33 oooha diyim başka bişey demim
sevilay er 18.04.2008, 21:41 gerçekten pes dedirtirdicek bir olay bunu yapan babaya yazıklar olsun işte böyle zihniyetsiz kişiliksiz insanlar yüzünden herşey oluyor şaşırmak lazım kim bilir daha neler neler duyucaz...
evet bu gibi durumlara ancak yuhh diyebiliyoruz !! Ama işin diğer bir tarafı ise Hz. Muhammed de 9 yaşında bir kız çocuğu ile evlenmiştir.. Yok şu nedenle evlendi de falan çok duyuyoruzda ama ne olursa olsun ben tam mantığını çözemedim bunun. ilginç !!
babasınında, 8 yaşındaki bir kız çocuğundan kadınlık bekleyen erkeğinde allah belasını versin ... çocuk daha ya sübyancı manyak...
deniz mavi 18.04.2008, 22:04 yaaa cahillekten başka bişey değill insanlarınn yaptıgıı ve günümüzde hala böyleleri varr bunun önünede geçilmiyorr büyük bir insanlık ayıbı
Sevinc_06 18.04.2008, 22:11 Acı ama gerçek bir vaka,üzücü bir durum tamamen cahillik,bilinçsizlik.8 yaşındaki kız çocugunu evlendiren babayada onu bi kadın gözü ile görüp alanada pes dogrusu diyecek bi söz bulamıyorum görünen o ki cehalet diz boyu.
farklılık olsun diye ben çüşşşş demek istiyorum affınıza sığınarakdan.
ozcangulum 18.04.2008, 22:37 ya canlar insanlar iyice ne yapacağını şaşırmış 8 yaşında bir kız nasıl evlendiriyor çocuk yaşta oha diyecem
insanlik adina utanc verici bir durum.Bu zihniyetin dunyanin neresinde ise allah islah etsin.
canlar bizim ülkeden beterleri var şükretmek lazim.allah akıl fikir versin.işte geri kalmış ülkelerde kadınlara verilen değer.allah atatürkümüze gani gani rahmet eylesin.onun değerini bilmeyen kadınlara bende ne diyim.saygılar..
cawres62 19.04.2008, 00:33 söyleyecek bir sey bulamıyorum gerçekten
naze-yezda 19.04.2008, 00:59 böyle birşeyse mantık aranmazki zaten mantıklı bir baba olsaydı böyle bir şeyi yapmazdı...
insanlar ne yapacagını şaşırmış allah sonumuzu hayır etsin diyecek başka birşey bulamıyorum...yazıklar olsun diyebiliyorum:S
gerçekten insanın elinden acıyarak bakmaktan başka bişey gelmiyor ne yazık ki!!!! Ama kızı tebrik etmek lazım bence; babasının zorla evlendirmiş olmasına rağmen eşine boşanma davası açmış ve boşanmış.Bunu yapmış olması beni gerçekten sevindirdi. Yani çoğu insanın yaptığı gibi kaderim diyip, elini kolunu bağlayıp oturmamış.
dilan_7670 19.04.2008, 01:49 bu insan baba olamaz,nasıl bir baba 8 yaşında çocuğunu evlendirir...
8 yaşında oyun oynayan çocuk,nasıl kadınlık yapabilir yazık gerçekten cahilğin bu kadarına da pes diyor insan...
nasıl bir zihniyet tamamiyle sapıklık bunu hiçbir dine dile ırka bağlamak mümkün değil ki bu insanların kendini savunma yöntemidir "din" hatta baştan zihniyet dedim düzelteyim zihniyetsizlik, dünya uzaya yolculuk yapıyor artık hatta tatil rezervasyonları yapılır hale geldi bizler ise dahada nasıl geriye gideriz daha nekadar çağdışı yaşayabilir ve kendimizi nekadar küçültebiliriz diye uğraşlar içerisindeyiz ya pes doğrusu hatta taş devrindekilerdende geri durumdayız yenibir devir inşaa ediyoruz :yamukgul:
evet bu gibi durumlara ancak yuhh diyebiliyoruz !! Ama işin diğer bir tarafı ise Hz. Muhammed de 9 yaşında bir kız çocuğu ile evlenmiştir.. Yok şu nedenle evlendi de falan çok duyuyoruzda ama ne olursa olsun ben tam mantığını çözemedim bunun. ilginç !!
rivayaetlere göre Hz.muhammet abubekirin kızı ayşeyle evlendiyinde ayşe 9 yaşındandı . Hz muhammet ayşey'le olan evliliyi emsal teşkil etmektedir ,bu durumdan dolayı arap yarım adasında ve radikal islamda kız çocuğun çocuk yaşta evlendirilmesi sevap olarak algılanmaktadır.
ayrıca arap yarımadasında iklimlerin sıcak olması kız çocukların buluğ yaşı 9 cıvarında olmaktadır 8 le 9 arasında kız çocuklar adet olma durumları evliliye hazır olduğunu kabul edilyor.
arap yarımadası göreneklere göre kadının seçme hakı tanınmamakatadır 90 dede 16 yaşındaki kızı para gücüyle alabilmektedir ,parayı babasına ödedimi ,herşey bitti özel mülkü sayılır .
bu tip olayların mantıkla açıklaması yoktur. inançların etkisiyle oluyorsa bile onaylamak ,insanlık adına utanç vericidir ,af edilmiyecek bir cinayettir .
saygılarımla.
babasınında, 8 yaşındaki bir kız çocuğundan kadınlık bekleyen erkeğinde allah belasını versin ... çocuk daha ya sübyancı manyak...
yazını okuduğumda gülmekten bayılacaktım sağol gülmeme neden oldun seni teşekür ediyorum.
inanç kültürü ne kadar dar olduğunu bir daha bu olayla göstermiştir ,emsal teşkil eden olaylar bu tip olayların olmasına,zemin hazırlamatadır.21 yy olmamıza rağmen hale feodal toplumun kalıntılarıyla gelenek ve görenekler etkinliklerini göstermektedir,kappalı toplumların sorgulama kabiliyetleri sınırlı olması,herşey sunulduğu gibi kabul görmektedir.
saygılarımla.
Arkadaşlar lütfen yorumlarınıza biraz seviyeyi katın.2 gündür oldukça yoğun şekilde argo ve küfürlü kelimelere tanık oluyoruz.Eğer yazacak daha düzgün bir şey bulamıyorsanız okuyun yeterli...
mavimisali 19.04.2008, 09:10 Madalyon un öte ki yüzü.... Dengeleri sağlayan gelenek değildir.Hukuktur.Bunu anlamak istemiyoruz ama
yasemin38 19.04.2008, 09:12 Artık bu denli şeylerden hiç etkilenmiyorum o kadar soğukkanlı oldum yani ne kadr acı
çiçekdürbünü 19.04.2008, 12:12 Gönül beklerdi ki, böylesine derinliği olan bir soruna hepimiz daha sağlam bilgilerle yaklaşalım ve yorumlarımızı bu bilgilere dayandırarak yazalım.
Ancak görülüyor ki, buradaki yorumlarımızın çoğu bu evliliğin eleştirisi küfürleşmekten öteye gitmemiş.
Bizler Aleviyiz arkadaşlar. Yani çoğunluk olarak. Kadını yok sayan kültürlerden gelmiyoruz ama kadın sorununa öylesine derinliksiz yaklaşıyoruz ki, bu durum karşısında düşünüyorum. Acaba bizim erkeklerimiz de diğerleri gibi düşünmeye mi başlamışlar, yani kadın konusunda.
Hiç unutmam. Yeğenimin düğününe gelecek genç bir kız makyaj yapmaktan çekinmişti, ağabeyi onu paralar diye.
Bir ağabeyin, kızkardeşinin görünümüne karışma hakkını kendinde bulmasının tamamen şeriatçılıkla yakın ilgisi vardır. Bu Alevi genç, şeriatın kurallarına kendisi teslim ettiği için gözümde önemini yitirmişti bir anda.
Bu topiğe konu olan 8 yaşındaki bir kız çocuğunun 30 küsur yaşındaki bir erkekle evlendirilmesi ve bu çocuğa ceza amaçlı olarak tecavüz edilmesinin altında yatan biricik neden günümüzdeki birçok toplumun sömürü sistemine dayanmasından ileri geliyor.
Sömürü sistemlerinin oluşturduğu üst yapı kurumlarından birisi olan din ise bu toplum yapısına uygun olarak şekilleniyor.
İstenirse bu konu daha da derinliğine irdelenebilir. Ancak, bunu irdeleyebilecek insanların bilimden korkmaması gerekiyor.
Yazık ki çoğumuz dinden değil, bilimden daha çok korkuyoruz. Dolayısı ile eleştirlerimiz de böylesine afaki kalıyor.
Yöneticimiz haklı..Biraz sevye lütfen. Benim ise ricam, biraz bilim lütfen.
Bilimin olduğu yerde sevye de olur.
Sevgilerimle..
deniz166 19.04.2008, 13:26 Vayy çok şaşırdım ben böyle bişey duymamıştım ya ):
kızın daha okul çağı okul çağını geçtim çocukluğu böyle mi ?:(
yazık böyle örnekleri gördükçe çok üzülüyorum ...
hiç pes felan demeyin yarın bu baştakiler şeriatı getirsinler o zaman görecem ben hoş şimdiden doğuda halen küçük kızlar evlendiriliyor haraç mezat satılıyorlar
cem_sultan 11.06.2008, 18:28 8 Yaşındaki bir çocuk ne anlarki evlilikten...Evliğin ağır yük ve sorumluluğunu nasıl kaldırabilecek...Çocukluğunu yaşamadan nasıl bu kızı evlenderebilerler hiç anlamıyorum...Bütün çocukların evlenmekle ilgili umutları olabilir ,Hayalleriolabilir...Ama zamanı dolduğunda kendi ayakları üzerinde durduğunda,ekonomik özgürlüğünü aldığında....
karakız60 11.06.2008, 19:04 böyle baba olmaz olsun 8 yaşındaki kız evlense nolur evlenmese nolur duyunca insanın tüyleri kalkıyor
renklikelebek 11.06.2008, 19:46 pes diyorum başkada söze gerek duymuyorum
selami 34 11.06.2008, 21:08 artık o kadar olayla karşılaşıyoruzki şaşırmıyoruz bile
ya kız 8 yaşında belki hayatında karşılaştığı ilk olay oda evlilik,
daha küçük hayatın nasıl oldugunu bilmeden kötü bir başlangış yapıyor.
inşallah bundan sonra güzel bir hayat yaşar.
tosunoglu 12.06.2008, 19:55 yazını okuduğumda gülmekten bayılacaktım sağol gülmeme neden oldun seni teşekür ediyorum.
inanç kültürü ne kadar dar olduğunu bir daha bu olayla göstermiştir ,emsal teşkil eden olaylar bu tip olayların olmasına,zemin hazırlamatadır.21 yy olmamıza rağmen hale feodal toplumun kalıntılarıyla gelenek ve görenekler etkinliklerini göstermektedir,kappalı toplumların sorgulama kabiliyetleri sınırlı olması,herşey sunulduğu gibi kabul görmektedir.
saygılarımla.
Evet sayin NUSAYRI eger bu trajik olay uzerine yazilan bir yorumda bukadar gulebilecek birsey bulabiliyorsan ben senin haline acirim
Agzin laf yapiyor belki ama lafin nereye gittigini hesap edemeyecek kadarda cahilsin burda trajik bir olay var sen gulmekden nerdeyse bayilmissin bravo sana bende sen ve senin gibilere guluyorum biliyormusun?
Kendinizi kaf daginda gorup insanlari asagilayanlar siz kendinizi herkesden daha ilerici daha aydin daha modern goren ama hiç birsey bilmeyen zavallilar. ne var ? bu konudaki yoruma bayilma derecesinde gulecek?
Aklinizi basiniza toplayin insanlari kuçuk gormekden vaz geçin .
saygilarimla
dilan_7670 12.06.2008, 20:26 Evet sayin NUSAYRI eger bu trajik olay uzerine yazilan bir yorumda bukadar gulebilecek birsey bulabiliyorsan ben senin haline acirim
Agzin laf yapiyor belki ama lafin nereye gittigini hesap edemeyecek kadarda cahilsin burda trajik bir olay var sen gulmekden nerdeyse bayilmissin bravo sana bende sen ve senin gibilere guluyorum biliyormusun?
Kendinizi kaf daginda gorup insanlari asagilayanlar siz kendinizi herkesden daha ilerici daha aydin daha modern goren ama hiç birsey bilmeyen zavallilar ne var ? bu konudaki yoruma bayilma derecesinde gulecek?
saygilarimla
nusayri de bunu yapmakta zaten kendi haline gülmekte...
Birşey söylemek ayıp olur içime de atamam :cry:
Evet sayin NUSAYRI eger bu trajik olay uzerine yazilan bir yorumda bukadar gulebilecek birsey bulabiliyorsan ben senin haline acirim
Kendinizi kaf daginda gorup insanlari asagilayanlar siz kendinizi herkesden daha ilerici daha aydin daha modern goren ama hiç birsey bilmeyen zavallilar. ne var ? bu konudaki yoruma bayilma derecesinde gulecek?
saygilarimla
sayın TOSUNOGLU senin seviyene düşerek hakaret dolu sözler söylemiyeceyim .
forumda olan saygıdeyer insanların varlığına saygı duyarak seviyeli olmaya çalışacağım.
insanları hakarat ederek egonuzu tatmin ediyorsanız,bu hakaretlerinizi size iade etmesinin yolarını bilyorum.
bu olay sana göre trajik olabilir ,yalnız bu olay bana göre trajik deyil ,dar bir kültürün ürünü olup,sende kültürün bir ürünüsün.
sen benim gibilere gülemesin, çünkü ben senin gibilere çok gülmüşüm,sizin gibi yaratıklar yaptıkları tek şey sorgulamadan araştırmadan kendilerine çizilen yolda yürüyüp o yol uğruna insanları hakaret etmektir.
ben insanları hiç bir zaman küçük görmedim her zaman saygılı ve seviyeli olamaya çalıştım,insanlık adına utançverici haraketlere karşı olduğumu her zaman ifada ettim ve her zaman öyle kalacağım.
geneleme yaparak yorumda bulunyorsun,dar bir zihniyetin ürünun olduğunu kanıtlıyorsun,o zihniyete karşı mucadele etmek bizim için bir ilkedir.
biz insanları küçük görmüyoruz.biz insanlık adına insanca bir yaşamın olması için bireylerin özgür bir iradeye bağımsız bir kişiliye haiz olmaları adına varız.
aklı başına toplıyacak ben deyil,sen toplalmalısın. insanlarla nasıl tartışılacağı edap ve uslubunu ören sonra insanları eleştir.
saygılarımla.
nusayri de bunu yapmakta zaten kendi haline gülmekte...
gülünecek bir halim yok .sizin tosunoglu yorumunu oylamanızla gülenecek hale geldiniz.
insanların gülmesini bile aşağlama kabul etmeniz, gülünecek bir durumdur.
saygılarımla.
cemalettin 20.06.2008, 09:08 olay bizim ve medeni dünyanın insanlık anlayışına terstir.
fakat bu gibi bir olayda tepki verir iken de bir düşünmek gerekir ki;
1-bahsi geçen ülke insanının "insanoğlu" olması dışında bizler ve anlayışlarımız ile hangi ortak yanlar vardır?
2-bazı toplumlar halen klan hayatı yaşamakta ve bu durumdan kurtulmamak için büyük direnç göstermektedirler.bu gibi toplumların insanlarını bir İsveçli gibi yaşatabilir misiniz?
3-doğa şartları pek çok yerde büyük farklılıklar gösterir.o bölgelerin insanını oraların şartlarında düşünmek gerekir.
4-ataerkil bir düzeni tercih etmiş topluluklarda ev işlerini görecek hizmetçi bulmanın en kolay yolu evlenmektir.
5-acaba bu kızcağızın bulunduğu yörede gidebileceği bir okul var mıdır veya okula gitme adeti yerleşmiş midir ?
6-bulunduğumuz ülkede bölgelere göre bakıldıkta her yörenin adetleri ve yaşam aynı düzeyde midir?
bütün insanımızın aynı şekilde ve yüksek insanlık düzeyinde yaşayabileceğine/yaşatılabileceğine inanıyor musunuz?
7-mevcut dinlerin/inançların hangisinde inananlar her yöre ve toplumda aynı düzeydedir?
"iğneyi kendine,çuvaldızı karşındakine batır" denmiştir.
5 yıldızlı bir tesiste tatil yapanlar da mutlu olur,kıyıda köşede bir çardakta tatil yapma imkanı bulabilmiş olanlar da.
yaradılış özellikleri her insanda/toplumda farklı olsa gerektir
bu tür olaylar eskiden çok yaşanırmış ülkemizde dahi ama şükür bizde kalktı, varsada bizim haberimiz yok şimdilik. orası yemen şeriatla yönetilen bir yer. bu tür olaylar normal orada. kız çocuklar erken yaşta evlendirilip belli bir yaşa gelinceye kadar baba ocağında kalırlar. sonrada marş marş ne yazıkki olaylar böyledir orada. kimse kimseye sormaz sorun aslında parasal. başlık parasını veren olayı bitirir.
Berlinli 20.06.2008, 19:55 bunlar insanlikdan cikmis, yaziklar olsun.
evlenen hayvanida idam etmek gerek babaydi kursunluyacan
Bu çirkin olayı şidetle kınıyorum ve herkesinde kınamasını istiyorum,
Olayın çok farklı boyutları var aslında,
kadının adının olmadığı bir toplumda,kız çocuğu olmakta adsızlıktır
Kadın bir metadır;babası veya eşi ,abiside olabilir istediği zamn alıp satabilir
kadın erkeğin sadece cinsel isteğini yerine getiren bir eğlence aracıdır,
Daha aklıma gelmeyen bir çok şeydir kadın ama İNSAN değildir bu ve buna benzer toplumlarda.
Bu olaylarda gösteriyorki fuhuş ve çocuk istismarı meşrulaştırılıyor bu gibi sözüm ona evliliklerle,eleştirilmesi gereken bir çok taraf var,
Günümüz türkiyesinde de buna benzer tablolar için zemin hazırlanırken her kes seyirci kalıyor,insanlar birgün kendi başlarına geleceklerden habersiz sadece basit bir iki cümleyle olayı eleştiriyor.
Hani UNİSEF in çocuk istismarlarını önleyen programları neden bu ve bugibi olaylar için hiç bir girişimde veya daha detaylı çalışmalarda bulunmuyor,neden seyirci kalıyor,
Sömürgelerin çıkarları söz konusu olsa amerika dünyayı ayaklandırırdı sözüm ona demokrasinin beşiği amerika hani senin sesin.
Böyle Anne Babaya dicek lafda bulamıyorum. 8 Yaşında ki kızın hayatını ne kadar kötü etkilemişler ama zeki kızmış susup oturmamış hakkını bi şekilde arayıp kurtulmuş daha çocuk ya.
kayipturku 20.06.2008, 23:52 cehalet kadar kötü birşey yoktur....
eylem güzelim 21.06.2008, 01:15 hayat bu ne oldum demicen ne olacam deyeceksin
|