Orijinalini görmek için tıklayınız : 10 büyük ilde seçim anketi
Kamuoyu yoklamaları bu kez önümüzdeki yıl yapılacak yerel seçimler için yapılmaya başlandı. Bu araştırma, Avrasya Kamuoyu Araştırmaları Merkezi tarafından 10 ilde 11 – 20 Nisan 2008 tarihleri arasında 16720 kişi ile yüz yüze görüşülerek gerçekleştirilmiştir.
Yerel yönetimler (belediye başkanlığı) seçimi olsa hangi partiye oy verirsiniz? İşte 9'ü büyükşehir, 10 ilde yüzyüze görüşülerek yapılan anketin sonuç:
ADANA
Büyükşehir belediye başkanlığı için hangi partiye oy vermeyi düşünüyorsunuz? %
AKP 28,0
CHP 24,5
MHP 8,2
DTP 5,0
DP 3,6
DİĞER 3,0
ADAYA BAĞLI 27,7
TOPLAM 100
( 1720 kişi ile yüz yüze görüşülerek gerçekleştirilmiştir )
ANKARA
Büyükşehir belediye başkanlığı için hangi partiye oy vermeyi düşünüyorsunuz?
%
AKP 40,4
CHP 19,2
MURAT KARAYALÇIN 7,5
MHP 5,0
DİĞER 3,2
ADAYA BAĞLI 24,7
TOPLAM 100
( 2250 kişi ile yüz yüze görüşülerek gerçekleştirilmiştir )
ANTALYA
%
CHP 27,0
AKP 26,1
DP 8,5
MHP 6,0
DİĞER 3,8
ADAYA BAĞLI 28,6
TOPLAM 100
( 1800 kişi ile yüz yüze görüşülerek gerçekleştirilmiştir )
BURSA
%
AKP 35,2
CHP 25,0
MHP 7,2
DP 5,7
SP 3,1
DİĞER 2,0
ADAYA BAĞLI 21,8
TOPLAM 100
( 2010 kişi ile yüz yüze görüşülerek gerçekleştirilmiştir )
DİYARBAKIR
%
DTP 28,3
AKP 19,7
CHP 8,5
DİĞER 1,4
ADAYA BAĞLI 42,1
TOPLAM 100
( 1500 kişi ile yüz yüze görüşülerek gerçekleştirilmiştir )
EDİRNE
%
CHP 29,0
AKP 21,3
DP 9,5
MHP 5,6
DİĞER 2,2
ADAYA BAĞLI 32,4
TOPLAM 100
( 1100 kişi ile yüz yüze görüşülerek gerçekleştirilmiştir )
GAZİANTEP
%
AKP 42,9
CHP 33,0
DİĞER 4,1
ADAYA BAĞLI 20,0
TOPLAM 100
( 1350 kişi ile yüz yüze görüşülerek gerçekleştirilmiştir )
İZMİR
%
CHP 49,0
AKP 26,8
MHP 4,0
DİĞER 2,7
ADAYA BAĞLI 17,5
TOPLAM 100
( 2100 kişi ile yüz yüze görüşülerek gerçekleştirilmiştir )
MERSİN
%
CHP 36,0
MHP 15,2
AKP 14,0
DTP 8,0
DİĞER 2,5
ADAYA BAĞLI 24,3
TOPLAM 100
( 1490 kişi ile yüz yüze görüşülerek gerçekleştirilmiştir )
SAMSUN
%
AKP 36,0
CHP 30,3
MHP 5,4
DP 2,5
DİĞER 2,0
ADAYA BAĞLI 23,8
TOPLAM 100
( 1400 kişi ile yüz yüze görüşülerek gerçekleştirilmiştir )
http://www.internethaber.com/news_detail.php?id=137754
http://w9.gazetevatan.com/haberdetay.asp?detay=Bugun_yerel_secim_olsa__17423 1_1&Newsid=174231
---
araştırma şirketini internet'den inceledim akp'ye yakınlar.Şimdiden insanların kafalarını karıştırmaya başlıyolar herhalde.
Benim anlamadığım insanlar yiyecek ekmek bulamıyor,feryat ediyorlar sonra nasıl oy veriyorlar bu akp'ye ?
ençok da alevi köylerinde oy çıkıyor ona yanıyorum...
Kara Davut 21.04.2008, 18:02 bu bir psikolojik savaştır.akp'nin sürekli olarak bu tür anketler yayınlattırıp,sağ kanadın oylarını bölmemesi için,tek çatı altında bu halkı sürüklemek istemesindeki en büyük propaganda aracıdır.ve bence bu sonuçlar aldatıcıdır.bence hiçbir hükmü yoktur.
hızan_62 21.04.2008, 18:03 Benim anlamadığım insanlar yiyecek ekmek bulamıyor,feryat ediyorlar sonra nasıl oy veriyorlar bu akp'ye ?
ençok da alevi köylerinde oy çıkıyor ona yanıyorum...
--------------------------------------------------------------------------------
şimdiye kadar sol partilere verdikte ne oldu hep aynı hep aynı birde sağ deniyelim demişlerdir yine aynı yine aynı ailevilerde ne yapacağını şaşırmış durumda...
ak parti kurnazdır. bu taktikleri çok gördük ama artık yolun sonu görünüyor.
"sağlık bedava" dendi, sevk parası ödeyecek gücü olmayan baba yaralı oğlunu tedavi ettiremedi.
"zam yapılmadı" dendi, seçimden önce seçimi bi kazandılar zamın babasını yaptılar
"biz müslümanız"dendi, halen akp lilerin ve başbakanın yüzlerce yolsuzluk dosyası var ama dokunulmazlık zırhı sayesinde yargılanamıyor.
ve bütün bunlara rağmen türkiyedeki dinci AKP kitlesi tüm olumsuz durumlara karşı sorunlan sorunlara;
"yok yok erdoğan en iyisini yapar. dünyada kriz var onun için zam yapıyo. hem o çalmışsa ne olacak hepsi çalıyo oda çalsın"
buna düpedüz pişkinlik denir ama neyse değerli canlar.
saygılarımla.
demekki deveyi diken, yurdum insanını da öpen makbulmuş, anladın sen onu!...
Özellikle yaşanan onca krizden sona ankaralıların halen melih gökçeği seçme heveslerine bir anlam vermenin imkanı yok. Halen akp'i seçip kaoslara sürüklenme heveslerinde olanları görünce bu insanlar her şey hak ediyor diyorum..
Mersin'de "merkez"de chp açık ara öndedir. Akp yarısı kadar bile alamaz, belki mhp birazcık kıpırdanabilir. Fakat merkez ve sahil şeridi dışında mersin kırsallarında genellikle akp ve mhp ağırlıklıdır.
Siyasal islamın en azından şimdilik ele geçirmesinin mümkün olmadığı iller Mersin ve İzmir gibi gözüküyor..
Özellikle yaşanan onca krizden sona ankaralıların halen melih gökçeği seçme heveslerine bir anlam vermenin imkanı yok. Halen akp'i seçip kaoslara sürüklenme heveslerinde olanları görünce bu insanlar her şey hak ediyor diyorum..
Mersin'de "merkez"de chp açık ara öndedir. Akp yarısı kadar bile alamaz, belki mhp birazcık kıpırdanabilir. Fakat merkez ve sahil şeridi dışında mersin kırsallarında genellikle akp ve mhp ağırlıklıdır.
Siyasal islamın en azından şimdilik ele geçirmesinin mümkün olmadığı iller Mersin ve İzmir gibi gözüküyor..
son seçimlerde mersinde MHP 1.parti olarak çıkmıştı.bir zamanlar chp ve hadep arasında çekişmelere sahne olan bu kentde MHP bu kadar oyu nasıl aldı?
son seçimlerde mersinde MHP 1.parti olarak çıkmıştı.bir zamanlar chp ve hadep arasında çekişmelere sahne olan bu kentde MHP bu kadar oyu nasıl aldı?
Buradaki anket büyükşehir belediyeleri için merkez ilçelerde yapılmış. Yazıda da ifade ettiğim gibi mersin kırsal kesim ve ilçelerinde mhp hep baskındı zaten. Tüm ilçeler dahil genel seçim sonucu olduğu için mhp baskın gözüktü. İfade ettiğin büyükşehir belediye merkez yerel seçimleri sonuçları, hadep'ten sonraki son belediye seçimlerinde de aynı şekilde oldu. Chp'nin adayı ile, dtp'nin desteklediği shp adayı çekiştiler ama daha önce dehap'ın kalesi bilinen sünni kürt seçmenlerin olduğu mahallelerin çoğunda full akp oyları çıkınca dtp-shp ittifakı ne büyükşehiri ne de diğer alt birim belediyelerin hiç birini alamadı..
Bir önceki yerel seçimde büyükşehire bağlı akdeniz alt birim belediyesini hadep almıştı, bu seçimde akdeniz belediyesinde aday kürt alevisi bir isim olunca, sünni kürtlerin çoğu akp adayını destekledi, zaten son yerel seçimde o mahalleler mersinde akp'nin nadiren çoğunlukla oy alabildiği yerler oldu. Diğer sağ kesimde genellikle mhp'i destekledi. Yani mersin merkezdeki akp oylarının çoğunluğu o bir zamanlar chp ile çekişen hadep tabanına ait olduğu için şu an böyle bir durum çok uzak gözüküyor. Bunu son milletvekili seçimlerinde de aynı şekilde gördük..
Canca;
Büyükşehir belediyeleri için köylerde yani kırsalda oy kullanılmıyor mu ?
Bu anket şehrin genelini kapsar.Genelde anketlerde %70 kent %30 kırsal yaparlar,karışık olur.
amor3 can seninde ifade ettiğin gibi bu tip araştırmaları yapan şirketler akp.ye yakın firmalar artık sadece abd.nin gücünü arkasına almış akp ile çalışıyorlar vatan satmak türklerde moda yada türk gibi görünenlerde osmanlı da karışık bir milletten meydana gelmişti o nedenle osmanlı torunuyuz deyip memleketi satıvermek onlar için hiçbirşey değil satmazlarsa ayıp olur :yamukgul: yani bu bilgilerin hiçbir değeri yok aslında sadece hedef ne bu bilgileri önceden ortaya böyle atıyorlar ki ! seçim sonucunda kimse hile hurda arayamasın kimse hesap soramasın soranlarada cevap hazır "bakın efendim seçim öncesi anketleri ne diyor " denilecek bizler uyumaya yada uyutulmaya devam ededuralım bir Atatürk daha çıkmaz ya ben ona yanıyorum :bitmisbu:
Canca;
Büyükşehir belediyeleri için köylerde yani kırsalda oy kullanılmıyor mu ?
Bu anket şehrin genelini kapsar.Genelde anketlerde %70 kent %30 kırsal yaparlar,karışık olur.
Hayır büyük şehir belediyeleri için kırsaldaki köylerde yerleşimlerde oy kullanılmaz, onlar yerel seçimlerde sadece il genel meclis üyeleri için oy verirler. İstisnai bir şekilde büyükşehir sınırları içinde bir köy ise, oy verebilir ki bu statüde olanların çoğuda mahallelere dönüştürülmüştür.
Buradaki ankette geneli kapsamadığına eminim, sadece büyük şehirlerdeki merkezi nufüslar üzerinde odaklanmış. Yoksa ankara kısmında büyükşehir "kent" adayı olarak düşünülecek murat karayalçın şıkkı olmazdı. Mersin genelinide alsaydı mhp çok daha fazla gözükürdü, chp'nin mersinde tek güçlü olduğu yer kent merkezidir. Diğer bölgeler ağırlıklı olarak mhp'dir ki bunu son genel seçimlerde gördünüz. Yani genel olsaydı böyle veriler olmazdı. Zaten büyükşehir belediye başkanlıkları araştırması olarak sunulan bir veri olduğuda belirtilmiş.
İl genel meclisine herkes oy veriyor zaten.
Büyükşehir olan ilde herkes büyükşehir belediye başkanını belirlemek için oy verebilir.
Senin dediğin büyükşehir olmayan iller.16 tane büyükşehir statüsüne giren yer var sanırsam.
Örnek verelim: mesela sinop.sinop büyükşehir değil sinop belediye başkanını belirleyenler sadece merkezde ikameti edenlerdir.
zaratolu 22.04.2008, 02:45 Tayyip Diyor ki ; Ey benim okuyup araştirmayan halkim :
1- Şehidinize hakaret ettim, anlamadiniz
2- Ermeni yahudi demeden ülke varliklarini satip, egemenligimizi
devrettim, anlamadiniz
3- Kendi ülkemi bölen projenin Es Baskaniyim dedim, anlamadiniz
4- Erbakan bile "AKP' yi siyonistler kurdurdu" dedi ki dogru, anlamadiniz
5- Türkiye yi katmerli bir borcun altina soktum, topraklari sattim,
anlamadiniz
6- Barzani ve Talabani ile kolkola girip kendi askerimizi disladim,
anlamadiniz
7- Din, müslümanlik,islam dedik 4 yil boyunca rekor sayida kilise
açtirdim, bu nasil müslümanlik demediniz ve yine anlamadiniz.
8- Ogluma acik acik gemi aldim, alenen 4 senede onu da trilyoner yaptim
anlamadiniz
9- Maliye bakaniyla elele verip yedi sulalemize yetecek paralari goturduk
anlamadiniz
10- Teroristbasina sayin dedim anlamadiniz
11- Ulkeyi en yuksek faizle borçlandirdim anlamadiniz
12- 2002 deki secim oncesi dokunulmazliklari kaldircam diye yalan soyleyip
sonra bi daha lafini bile etmedim anlamadiniz
13- Derdini söyleyen vatandasa si... çektim anlamadiniz
Üstüne üstlük bütün bunlari tembel muhalefette size iyi anlatmayinca,
sandiktan hooop ben çiktim. simdi bir 5 yil daha sizleri ben sevmeyimde
kimler sevsin.
Bu 5 yilda da yapacagimi yaparim, ondan sonra ister seeeç ister seçme çok da
göbegimin bi karis altindaydi.
Nasil olsa kalkip yüzünüze sövsem yine %30 alirim .
Atalarimiz ne demis ; Deveye diken, insani seven. Canim koyunlarim benim ....
not, ALINTIDIR.
Bu gerçekleri dile getiren cana teşekür ederim .
İlave edecek bir şey bulamadım .
Cenabı ALLAH hepimize yardım etsin.
___ZARATOLU___
yasemin38 22.04.2008, 09:36 Dışarıda akp yi nefretle eleştiren insanlar o kadar çokki ya da bize öyle gösteriliyor ama iş seçime gelince akp de akp bu nasıl iş anlamadım. EE demekki iyisi yaramıyor bize...ancak böylesi yarar.
İl genel meclisine herkes oy veriyor zaten.
Büyükşehir olan ilde herkes büyükşehir belediye başkanını belirlemek için oy verebilir.
Senin dediğin büyükşehir olmayan iller.16 tane büyükşehir statüsüne giren yer var sanırsam.
Örnek verelim: mesela sinop.sinop büyükşehir değil sinop belediye başkanını belirleyenler sadece merkezde ikameti edenlerdir.
Böyle bir durum söz konusu değil. Çocukluğumdan beri bir çok seçimde birebir içinde bulunduğum için biliyorum. Büyükşehir belediye başkanına kent dışında olanlar merkez haricindekiler oy veremezler, merkez için durum aynı bahsettiğiniz sinop gibidir. Istanbul tüm ilçelerini büyükşehire dahil ettiği için hepsi içine girer ama örneğin ankara büyükşehir belediye başkanı için kent dışındaki ankara çubuk ilçesindeki bir vatandaş oy veremez.
yagmur12 22.04.2008, 15:09 Anketin tarafsız olduğunu ve gerçeği tam manasıyla yansıttığını düşünmüyorum, sizinde belirttiğiniz gibi haber kaynağı Akp Hükümeti'nin yandaşları. Oy kaybını toparlamak ve sağda daha fazla güçlenmek adına bu tür girişimlerde bulunuyorlar.
Büyükşehir Belediye Başkası Seçimlerine gelince; büyükşehir belediyesi sınırları içinde kayıtlı olan ve kanundaki gerekli usullere uyan bireyler seçmen olabilir.
deniz166 22.04.2008, 17:40 Gerçekten çok acayip bu akp'nin yaptıklarını görüyolar,bide oy veriyolar pess ...
|
|