Orijinalini görmek için tıklayınız : Hangi Alevilik Anlayışı Doğrudur?
Dede-baba 21.04.2008, 20:29 Alevilik nedir? Ne değildir?
Bugün Alevilik nedir diye? Söyle bir araştırmaya kalksak.. binlerce kitap, makale ve yazı arasında kayboluruz ve inanınızki bildiklerimizi de unuturuz... Öyle çok yalan yanlış bilgi varki... İçinden çık, çıkabilirsen... Birinin söylediği diğerini tutmuyor... Her eline kalem alan kendine göre aleviliği tanımlıyor... yazıyor çiziyor...
Kimisi alevilik ayrı bir dindir? diyor... Kimisi alevi Kur'an'a Peygambere, Hz. Ali'ye inanmaz diyor... Bizim Alimiz farlıdır, Arapların Ali'si değildir diyebiliyor? Aralarında Ali'siz aleviliği savunan mı arasınız? Alevilik bir yaşam felsefesidir diyen mi? Al birini vur ötekine
Ama kimsenin aklına Bu yol ve erkanı Kuran dede'lerimizi Pirlerimizi dinlemek O ulu kimselerden yolumuzu öğrenmek gelmez... Hatta çoğumuz aşağılarız... Öyle değil mi? Oysa Yüzlerce yıldır Cem yürüten... Ya Allah! Ya Muhammed! Ya Ali ! Diyen seyidlerimiz mi, Aleviliği daha iyi bilir? Yoksa ne olduğu... neye inandığı bile belli olmayan kimseler mi?
Peki size göre... Hangi Alevilik Anlayışı Doğrudur? ve Aleviliği kimlerden ve nasıl Öğrenmeliyiz?
Alevilik nedir? Ne değildir?
Bugün Alevilik nedir diye? Söyle bir araştırmaya kalksak.. binlerce kitap, makale ve yazı arasında kayboluruz ve inanınızki bildiklerimizi de unuturuz... Öyle çok yalan yanlış bilgi varki... iİçinden çık çıkabilirsen... birinin söylediği diğerini tutmuyor... Her eline kalem alan kendine göre aleviliği tanımlıyor... yazıyor çiziyor...
Kimisi alevilik ayrı bir dindir? diyor kimisi alevi Kur'an'a Peygambere, Hz. Ali'ye inanmaz diyor... Bizim Alimiz farlıdır Arapların alisi değildir diyebiliyor? Aralarında Alisiz aleviliği savunan mı arasınız? alevilik bir yaşam felsefesidir diyen mi?
Yada aleviliğin dinle diyanetle alakası yoktur da diyen mi?... Ama kimsenin aklına Bu yol ve erkanı Kuran dede'lerimizi Pirlerimizi dinlemek O ulu kimselerden yolumuzu öğrenmek gelmez... Hatta çoğumuz aşağılarız... Öyle değil mi? Oysa Yüzlerce yıldır Cem yürüten.. Ya Allah! Ya Muhammed! Ya Ali ! Diyen seyidlerimiz mi, Aleviliği daha iyi bilir? Yoksa ne olduğu... neye inandığı bile belli olmayan kimseler mi?
Peki size göre... Hangi Alevilik Anlayışı Doğrudur? ve Aleviliği kimlerden ve nasıl Öğrenmeliyiz?
Yüreyine saglik can.
aslında çok önemli bir konuyu dile getiriyorsun.
Tüm alevilerin bir çatı altında toplanması Aleviliyi dahada kuvvetlendireceyine inanıyorum.
gülay_ruken 21.04.2008, 21:53 güzel bir konu bende çevremdeki kişilerden farlı yanlış yorumlar duyuyorum inanın bu kadar saçma laflar olur.mesela alevilerin kola ile abdes aldını dahi söyleyenler var.alevilik tabiki pirlerden dedelerden ögrenilir kaynakçaların ne kadar kesin bilgi verdiğini bilmiyorum ama ben önce işin ehlinden dedlerden ögrenmek isterim.alevilik anlayısına gelince öda kişilere göre geleneklere göre değişir bence,ama hepsini sonuçta temeli aynı yere bağlıdır.
araknafobia 21.04.2008, 22:14 Mantıklı olarak düşündüğümüzde Allah'ın varlığına vede birliğine inanan bir toplum olduğumuza göre Muhammed peygamberimiz Şahı Merdan Ali'de yolumuza ışık tutan bir imamdır.
Tabiki yine aleviliği ayakta tutan en önemli unsur da bilgili dedelerimizdir.Dedelerimizin,pirlerimizin biz aleviler açısından büyük bilgi kaynakları olarak kabul edilmesi vede her boş zamanımızda onlardan bilgi edinmemiz gerektiğini düşünüyorum.
Alevilik;İncinsen de incitme" diyen bir inanışın, barışçı, hoşgörülü ve bütün insanları, elbette hayvanları ve bitkileri de kardeş bilen bir topluluktur.
alevilik allahın birliğine inanmaktır.
alevilik muhammed'i peygamber olarak görmektir.
alevilik yoluna ali'nin yoludur diyebilmektir.
alevilik cem yapmaktır.
alevilik birlik olmaktır.
alevilik karşısındakini incitmemektir.
alevilik doğruluktur.
alevilik laikliği yok saymamaktır.
alevilik atatürk ilke vede inkılapların sahip çıkmaktır.
alevilik yoluna sahip çıkmaktır.
alevilik kültürdür.
alevilik felsefedir.
alevilik küçüğe sevgi büyüğe saygı göstermektir.
değerli dede baba ben aleviliği bir çok kişiye sordum farklı farklı cevaplar aldım.ama en güzel cevabı benim akrabam olan ilahiyat profesorundan ve sizin yazılarınızdan öğrendim.sizin yazılarınız yeterince aydınlatıyor zaten.ikinizese çok teşekkür ediyorum..saygılar..
cem_sultan 22.04.2008, 00:24 Alevilik anlatılmaz yaşanır...Zaten Anlatıldığı için bir çok çelişki oluşuyor.
Anatolianman 22.04.2008, 02:25 Belki halihazırda farkındasınızdır ve bilginiz dahilindedir ki ideolojik bazda zaten ve belki artık homojen yapıda olmayan alevi kökenli insanların teolojik düşünceleri de oldukça farklılık arz etmektedir.
“Hangi Alevilik anlayışı doğrudur” üzerindeki mütaalalar kanaatimce çatışmayı getirir dinginliği değil. Herhangisi insanı omurgalı insan yapmaya yada adam olmaya elverişli ise o anlayış ne olduğuna bakılmaksızın makbul olabilir, omurga sahibi olamayan, dik duramayan, kula kul olmayı kendisine ilke edinen, başkalarından emir alıp onların borusunu öttüren, gelene ağam, gidene paşam demeyi marifet sayan, iktidar sahiplerinin etrafında oluşan düzenbaz, yağcı, dalkavuk, yardakçı tabakası ile el ele verip, günlük ihtiyaçlara göre rotasını tayin eden merhameti ve şefkati, iyiniyeti bırakmış ise hangi anlayışa sahip olduğunun ne önemi olabilir? Alevilik geleneğine; şartların, zamanın ve mekanın değişebilirliği devam etse dahi yine aleviliğin hedeflediği insan modelini ortaya çıkarabiliyor ise diğer anlayışlara da ve o anlayışlar ile mutlu ve huzurlu olabilen insanlarımızla da sorun teşkil edebilecek yada farklılıkları derinleştirebilecek gereksiz zorlamalardan kendimizi alıkoyma iradesini göstermeliyiz.
Alevilik anlatılmaz yaşanır...Zaten Anlatıldığı için bir çok çelişki oluşuyor.
Ve evet, şahsi kanaatime göre bu ülkede ekaliyet değil ekseriyet yada tamamı olsa idik hangi anlayıştan beslenirse beslensin, alevilik anlayışı içinde az çok yoğrulmuş bir ülkede gelinliğiyle Milano’dan otostopla Ortadoğuya barış için yola çıkan italyan sanatçı Gebze de çıplak olarak toprağa gömülü olarak bulunmayacaktı. Benim iddiam inançsızda olsa inançlı da olsa, hangi ekolden gelirse gelsin alevi kökenli bir insanın katiyen ve asla bu tür bir iğrençliğin hiç bir şekilde aktörü yada figuranı olamayacağıdır.
Aleviliğimiz vicdanımızdır, gerisi teferruat.
Dede-baba 22.04.2008, 10:19 Alevilik anlatılmaz yaşanır...Zaten Anlatıldığı için bir çok çelişki oluşuyor.
Öncelikle belirtmek gerekirki...Herkesin inancı kendinedir... Kimse kimsenin inancını sorgulayamaz.. Ancak hiçbir kimsenin de
"...Ben böyle inanıyorum.. Alevilikte böyledir diyip.." yüzyıllardır.. var olan bir inancı kendine uydurmaya değiştirmeye yozlaştırmaya hakkı yoktur...
Sizde hatırlasınız.. Bu ülkede bir zamanlar Refah partisi lideri olan Erbakan çıktı.. "Ali'yi sevmek Alevilikse ben de Aleviyim.." dedi... Bu ve benzeri sözleri Tayip Erdoğanda... Şevket Kazan da ve daha niceleri söyledi..
Bizim inancımız.. İslam yorumumuz bu kadar basite alınacak.. Hatta dalga geçilecek kadar ayağı mı düştü?...
Hayır.. Bizim inancımız... 4 Kapı Kırk Makam Desturu üzerine kurulu... islamı şeklen değil öz olarak anlama ve hayatına geçirmeyi.. İnsan-ı kamiller yaratma ideali olan zorlu bir yoldur..
Degerli canlar... Genel olarak... Alevilik üzerine yapılan tanımları incelediğimizde Üç tür Alevilik anlayışı yada algılaması olduğu görülür:
1- Alevilik islam dışıdır... İslamiyetle ilgisi yoktur...
*** Bu görüşü savunanlara göre Alevilik: İslamla ilgisi yoktur, Allah'a... Hz Muhammed'e , Hz. Ali'ye İnanmazlar, Hz. Ali diye bilinen kişi Arapların Alisidir.. O katildir.. Bizim İnandığımız Ali başka bir alidir... İslamın Ali'si ile ilgisi yoktur...
*** Yine Bunlara göre Kur'an yalandır uydurmadır.. Hz. Muhammed akıllı bir tüccardır, Kur'an-ı kendi kafasından uydurmuştur... Peygamber kadınlarla gününü gün eden şehvetperes bir insandır.. Kutsallığı yoktur...
Üzülerek okuduğumuz Alevilik ile ilgili yukardaki görüşler...son 15-20 sene içerisinde suni olarak geliştirildi.. Pek tabi ki bunun halk arasında pek kaile alındığı yok.... Ama üzülüyorum ki bu tür görüşleri ciddiye alan genelde üniversite gençliğinin bir kısmı...ve Pirini yolunu kaybetmiş.. rüzgarda savrulan bir grup biçare...
Degerli canlar pek tabidir ki her insan istrediği biçimde istediği şekilde inanır...Yada inanmaz kimseyi kınamıyoruz eleştirmiyoruz..
Fakat bir insan
"....Ben Allah'a inanmıyorum... Ben Peygamber Tanımam... Kur'an benim kitabım değil... Hz. Ali arapların alisidir ve katildir gibi söylemler geliştirip sonrada ben " Aleviyim" dememeli..."
Aleviliği yeni öğrenecek değiliz.. Alevilik yıllardır var olan bir islam dairesinde var olan bir yorumdur... Bu tür görüşlerin klasik Alevilikle hiç bir alakası yoktur... bu nedenle bu görüşleri benimseyenler kendilerine başka adlar bulmalı yada hangi allaha... peygambere inanıyorlarsa ve kutsal kitapları, peygamberleri kimse açıklamalılar... Bunu açık açık söylemeliler böyle saçma sapan ipe sapa gelmez söylemleri Alevilik adı altında yapmaları doğru değil...
Ne yazıkki öyle bir zamana asra düştük ki...
Alevilik hem içerden hem dışardan yıpratılmaya ... Başkalaştırılmaya çalıştılmaktadır.. Kimisi ben aleviyim demekte aynı zamanda ben Hz. Ali'ye inanmam o arapların Alevisidir.. O katildir.. bizim Ali'miz başkadır.. demekte.. peygambere şehvetperest diyebilmekte.. Allah'ı red etmekte.. Kur'an yoktur diye bilmektedir..
Degerli Canlar.. öyle bir dezenformasyon saldırısı var ki alevilik üstüne... Bazen bizim hızımız bile yetişemiyor...
Bu görüşü savunanlara:
***Kusura bakma ama..Allah'a ... Kur'an'a inanmayan... Peygamber'i tanımayan... cennet cehennem'e imanı olmayan.. bir kimse Alevi olabilir mi? Ancak Ateist olabilir... Ve açık olun Utanmayın.. Alevilik arkasına saklanmayın... ben Ateistim diyiverin.. Ama bu söylemlerle sakın Aleviyim.. demeyinnn.. Çünkü böyle bir Alevilik yok..
*** Hz. Ali'den.. İmam Hasan'dan Hz. Hüseyin'den.. . 12 İmam'lardan.. Hacı Bektaşı Veli'den yada herhangi bir Alevi Ulusundan sizin şu yukarıdaki sözlerinize benzer bir açıklama var mı?
Allah Eyvallah, Seyhen İlallah
Alevilik nedir? Ne değildir?
Bugün Alevilik nedir diye? Söyle bir araştırmaya kalksak.. binlerce kitap, makale ve yazı arasında kayboluruz ve inanınızki bildiklerimizi de unuturuz... Öyle çok yalan yanlış bilgi varki... İçinden çık, çıkabilirsen... Birinin söylediği diğerini tutmuyor... Her eline kalem alan kendine göre aleviliği tanımlıyor... yazıyor çiziyor...
Kimisi alevilik ayrı bir dindir? diyor... Kimisi alevi Kur'an'a Peygambere, Hz. Ali'ye inanmaz diyor... Bizim Alimiz farlıdır, Arapların Ali'si değildir diyebiliyor? Aralarında Ali'siz aleviliği savunan mı arasınız? Alevilik bir yaşam felsefesidir diyen mi? Al birini vur ötekine
Ama kimsenin aklına Bu yol ve erkanı Kuran dede'lerimizi Pirlerimizi dinlemek O ulu kimselerden yolumuzu öğrenmek gelmez... Hatta çoğumuz aşağılarız... Öyle değil mi? Oysa Yüzlerce yıldır Cem yürüten... Ya Allah! Ya Muhammed! Ya Ali ! Diyen seyidlerimiz mi, Aleviliği daha iyi bilir? Yoksa ne olduğu... neye inandığı bile belli olmayan kimseler mi?
ara sıra dile getirdiğim gibi burda en çok senin görüşlerin
bana çok yakın geliyor.Belkide hanefi olduğum içindir.
Dede-baba 22.04.2008, 11:37 Degerli canlar...
Hangi Alevilik? ile ilgili olarak
Bir başka Alevilik algılaması ise şudur.....
2-Alevilik, islam ile eski inanışlar karışımı heteroks bir dindir?
*** Bu görüşe göre ise Alevilik.. İslamla ilgili olmayan .. fakat içerisine islamıda katan.. gelmiş geçmiş bütün eski inanış ve dinlerin karışımıdır.. bu anlamda Alevilik islamdan önce vardı... ve islam dinininden daha eskidir...
Öncelikle hemen belirtmek gerekirse.. Hz. Adem'dem Hatem-i Enbiya'ya yani Muhammed Mustafa'ya kadar din tekdir.. ve Adı İslam'dır...
***Bu güne kadar geldiği Kutsal Kitaplarin hepsinde söylenen, 124 bin Peygamber'den hangisi bir öncekini yalanladı... Hz. İsa .. Hz. Musa'yı inkar etti mi?.. yada Musa Peygamber Hz. Davud'u?... Bu örnekleri çoğaltmak mümkündür? Çünkü hepsi Hakk katında Dinin tek olduğunu ispatlar.. Yani Bütün Peygamberleri.. tek bir Yaratan'ın gönderdiğini...
*** Kur'an-ı Kerim.. Hz. Adem'den Hz. Muhammed'e kadar olan bütün peygamber'lerin Hakk katından geldiğini beyan eder... ve Tastikler... Ayrı ayrı dinler getirdiğini değil.. İnsanlık tarihi boyunca hep aynı hakikatleri.. gerçekleri beyan eden .. Hükümlerini ortaya koyar...
Ez-cümle...İnsanlığın var oluşuyla birlikte var olan tek din İslamdır... Yani dünyaya Hakk katından ayrı ayrı (Hıristiyanlık.. yahudilik.. veya başka) dinler gelmemiştir.. Tek bir din gelmiştir o da İslam..
Hz. Muhammed bu bağlamda diğer Peygamber'leri inkar ederek başka bir İlahtan din getirmemiştir.... O sadece Din'i tamam kılmıştır.. Bundan sonra Peygamber ve kitap gelmeyecektir...
Yine...Aksi taktirde.. başka başka dinler getiren ve peygamberler yollayan Tanrı... yanılan.. hata yapan olurdu..Geleceği bilemeyen olurdu.. Oysa Tanrı herşeyi bilendir...
Alevilik algılaması konusunda son değineceğim benimde katıldığım... Görüş ise... Hz. Ali'in 12 İmam'ların ve Pirimiz üstadımız Hünkar Hacı Bektaş-ı Veli yolu olan 4 kapı Kırk makam Düsturu üzerine kurulu ...Ehl-i beyt yolu Alevi-islam anlayışıdır...
Bu anlamda :
3-Alevilik, İslamın özdür. Türk ve Anadolu halklarının islamı yorumlayış şeklidir.
Alevilik... İslamın Türk ve Anadolu halkı yorumudur..Nasıl.. İslamın Acem ve fars yorumu şiilik.. Arap yorumu sünnilik ise...
Alevilikte Türk ve Anadolu halkı yorumudur...Bu bağlamda arap islam anlayışı olan sünnilik içinde arap gelenekleri ve görenekleri nasıl bulunuyorsa yada iran islam anlayışı olan şiilik içinde Acem ve fars kültürü nasıl baskınsa.. Anadolu Aleviliği içinde de Türk ve Anadolu halklarının kültürleri yaşam tarzları ve dünya görüşlerinin bulunması doğaldır...
Alevilik bir mezhep yada hizip değildir.. Kur'an-ı Kerim'in yorumlanmasıdır... Yani Tarikat yada "Yol" demek daha doğru.. Din ise tekdir... Hepimiz İslamız-Mü'miniz...
"...Sorma be birader mezhebimizi
Biz mezhep bilmeyiz yolumuz vardır
Çağırma Meclis- Riyaya bizi
Biz şerbet içmeyiz dolumuz vardır..."
Bu bağlam da Alevi şu kimseye derler :
***LA İLAHE İLALLAH MUHAMMEDEN RESULULLAH ALİ-ÜL VELİULALLAH DİYENDİR...
***Alevi .. Allah'a İnanan.. Hz. Muhammed'i Peygamber olarak kabul eden... Hz. Ali''ye ve Ehl-i Beyt'e tabi ve yolunda olan kimselerdir...
Ve bizler öyle kimseleriz ki...
Bizler İslamın özü... Guruhu Nacilerdeniz...
Peygamber'e Sordular.. Ya Habibullah! Senden sonra kime uyalım?.. Kimin peşinden gidelim?..
Hz. Muhammed Mustafa Buyurdu ki...;
“Güneşe uyun, onda arayın hidayeti.....
“Güneş batınca aya.....
Ay batınca Zühre’ye....
Zühre de batınca iki kutup yıldızına uyun.....diyordu.
Bu hidayet nurlarının kimler olduğunu sorusuna da Hz. Resulullah.ın.. cevabı şu olmuştu:
— Ben Güneşim..... Ali aydır.... Fatıma Zühre (Venüs).... ve Hasan ile Hüseyin de iki kutup yıldızıdır...
Allah Eyvallah
Dede-baba 22.04.2008, 11:48 [QUOTE=Anatolianman;611160] ... Herhangisi insanı omurgalı insan yapmaya yada adam olmaya elverişli ise o anlayış ne olduğuna bakılmaksızın makbul olabilir, omurga sahibi olamayan, dik duramayan, kula kul olmayı kendisine ilke edinen, başkalarından emir alıp onların borusunu öttüren, gelene ağam, gidene paşam demeyi marifet sayan, iktidar sahiplerinin etrafında oluşan düzenbaz, yağcı, dalkavuk, yardakçı tabakası ile el ele verip, günlük ihtiyaçlara göre rotasını tayin eden merhameti ve şefkati, iyiniyeti bırakmış ise hangi anlayışa sahip olduğunun ne önemi olabilir?
Alevilik geleneğine; şartların, zamanın ve mekanın değişebilirliği devam etse dahi yine aleviliğin hedeflediği insan modelini ortaya çıkarabiliyor ise diğer anlayışlara da ve o anlayışlar ile mutlu ve huzurlu olabilen insanlarımızla da sorun teşkil edebilecek yada farklılıkları derinleştirebilecek gereksiz zorlamalardan kendimizi alıkoyma iradesini göstermeliyiz.
QUOTE]
***Yukarıdaki tespitlerinize katılıyorum... Şöyleki..
Alevilik... ne olduğu belirsiz.. her yana çekilebilen... inançları ibadetleri belli belirsiz.. kuralları olamyan bir inanç sistemi değildir... "OMURGALI OLMAK" sadece insanlara özgü değildir bu anlamda İnanç sitemleri düşünce ve fikir akımlarıda omurgalı olmak çizgilerini çizmek zorundadır.. yoksa... zaten düşünce olarak ekol olarak ortaya çıkmaları mümkün değildir.. illlaki çizgilerini kurallarını ve diğer inanç sistemlerinden olan farklılıklarını belirmek zorundadır..
*** Alevilik her aklına gelenin yeniden yazıp çizeceği bir deneme tahtası da değildir..
***Alevilik yolu bir ulu yoldur... Hz. Muhammed'e ve O'nun nurlu soyu olan 12 İmam'a ve o günden günümüze kadar gelen seyid dede-baba'larıza dayanan Kuralları kaideleri olan Yüce bir yoldur...
Allah Eyvallah
Degerli canlar...
Hangi Alevilik? ile ilgili olarak
Bir başka Alevilik algılaması ise şudur.....
2-Alevilik, islam ile eski inanışlar karışımı heteroks bir dindir?
*** Bu görüşe göre ise Alevilik.. İslamla ilgili olmayan .. fakat içerisine islamıda katan.. gelmiş geçmiş bütün eski inanış ve dinlerin karışımıdır.. bu anlamda Alevilik islamdan önce vardı... ve islam dinininden daha eskidir...
Öncelikle hemen belirtmek gerekirse.. Hz. Adem'dem Hatem-i Enbiya'ya yani Muhammed Mustafa'ya kadar din tekdir.. ve Adı İslam'dır...
***Bu güne kadar geldiği Kutsal Kitaplarin hepsinde söylenen, 124 bin Peygamber'den hangisi bir öncekini yalanladı... Hz. İsa .. Hz. Musa'yı inkar etti mi?.. yada Musa Peygamber Hz. Davud'u?... Bu örnekleri çoğaltmak mümkündür? Çünkü hepsi Hakk katında Dinin tek olduğunu ispatlar.. Yani Bütün Peygamberleri.. tek bir Yaratan'ın gönderdiğini...
*** Kur'an-ı Kerim.. Hz. Adem'den Hz. Muhammed'e kadar olan bütün peygamber'lerin Hakk katından geldiğini beyan eder... ve Tastikler... Ayrı ayrı dinler getirdiğini değil.. İnsanlık tarihi boyunca hep aynı hakikatleri.. gerçekleri beyan eden .. Hükümlerini ortaya koyar...
Ez-cümle...İnsanlığın var oluşuyla birlikte var olan tek din İslamdır... Yani dünyaya Hakk katından ayrı ayrı (Hıristiyanlık.. yahudilik.. veya başka) dinler gelmemiştir.. Tek bir din gelmiştir o da İslam..
Hz. Muhammed bu bağlamda diğer Peygamber'leri inkar ederek başka bir İlahtan din getirmemiştir.... O sadece Din'i tamam kılmıştır.. Bundan sonra Peygamber ve kitap gelmeyecektir...
Yine...Aksi taktirde.. başka başka dinler getiren ve peygamberler yollayan Tanrı... yanılan.. hata yapan olurdu..Geleceği bilemeyen olurdu.. Oysa Tanrı herşeyi bilendir...
Alevilik algılaması konusunda son değineceğim benimde katıldığım... Görüş ise... Hz. Ali'in 12 İmam'ların ve Pirimiz üstadımız Hünkar Hacı Bektaş-ı Veli yolu olan 4 kapı Kırk makam Düsturu üzerine kurulu ...Ehl-i beyt yolu Alevi-islam anlayışıdır...
Bu anlamda :
3-Alevilik, İslamın özdür. Türk ve Anadolu halklarının islamı yorumlayış şeklidir.
Alevilik... İslamın Türk ve Anadolu halkı yorumudur..Nasıl.. İslamın Acem ve fars yorumu şiilik.. Arap yorumu sünnilik ise...
Alevilikte Türk ve Anadolu halkı yorumudur...Bu bağlamda arap islam anlayışı olan sünnilik içinde arap gelenekleri ve görenekleri nasıl bulunuyorsa yada iran islam anlayışı olan şiilik içinde Acem ve fars kültürü nasıl baskınsa.. Anadolu Aleviliği içinde de Türk ve Anadolu halklarının kültürleri yaşam tarzları ve dünya görüşlerinin bulunması doğaldır...
Alevilik bir mezhep yada hizip değildir.. Kur'an-ı Kerim'in yorumlanmasıdır... Yani Tarikat yada "Yol" demek daha doğru.. Din ise tekdir... Hepimiz İslamız-Mü'miniz...
"...Sorma be birader mezhebimizi
Biz mezhep bilmeyiz yolumuz vardır
Çağırma Meclis- Riyaya bizi
Biz şerbet içmeyiz dolumuz vardır..."
Bu bağlam da Alevi şu kimseye derler :
***LA İLAHE İLALLAH MUHAMMEDEN RESULULLAH ALİ-ÜL VELİULALLAH DİYENDİR...
***Alevi .. Allah'a İnanan.. Hz. Muhammed'i Peygamber olarak kabul eden... Hz. Ali''ye ve Ehl-i Beyt'e tabi ve yolunda olan kimselerdir...
Ve bizler öyle kimseleriz ki...
Bizler İslamın özü... Guruhu Nacilerdeniz...
Peygamber'e Sordular.. Ya Habibullah! Senden sonra kime uyalım?.. Kimin peşinden gidelim?..
Hz. Muhammed Mustafa Buyurdu ki...;
“Güneşe uyun, onda arayın hidayeti.....
“Güneş batınca aya.....
Ay batınca Zühre’ye....
Zühre de batınca iki kutup yıldızına uyun.....diyordu.
Bu hidayet nurlarının kimler olduğunu sorusuna da Hz. Resulullah.ın.. cevabı şu olmuştu:
— Ben Güneşim..... Ali aydır.... Fatıma Zühre (Venüs).... ve Hasan ile Hüseyin de iki kutup yıldızıdır...
Allah Eyvallah
Verdiğiniz bilgilerden dolayı çok teşekkürederim.Böylesi tutarlı açıklamalara ihtiyacımız var.Kafa karıştırıcı okadar çok alevilik açıklamaları var ki.İnsan mantıklı ve tutarlı olanı arıyor bulamadığımızda,inançsal bir karmaşa yaşıyoruz.
Mantıklı olarak düşündüğümüzde Allah'ın varlığına vede birliğine inanan bir toplum olduğumuza göre Muhammed peygamberimiz Şahı Merdan Ali'de yolumuza ışık tutan bir imamdır.
Tabiki yine aleviliği ayakta tutan en önemli unsur da bilgili dedelerimizdir.Dedelerimizin,pirlerimizin biz aleviler açısından büyük bilgi kaynakları olarak kabul edilmesi vede her boş zamanımızda onlardan bilgi edinmemiz gerektiğini düşünüyorum.
Alevilik;İncinsen de incitme" diyen bir inanışın, barışçı, hoşgörülü ve bütün insanları, elbette hayvanları ve bitkileri de kardeş bilen bir topluluktur.
alevilik allahın birliğine inanmaktır.
alevilik muhammed'i peygamber olarak görmektir.
alevilik yoluna ali'nin yoludur diyebilmektir.
alevilik cem yapmaktır.
alevilik birlik olmaktır.
alevilik karşısındakini incitmemektir.
alevilik doğruluktur.
alevilik laikliği yok saymamaktır.
alevilik atatürk ilke vede inkılapların sahip çıkmaktır.
alevilik yoluna sahip çıkmaktır.
alevilik kültürdür.
alevilik felsefedir.
alevilik küçüğe sevgi büyüğe saygı göstermektir.
Sevgili can.
Alevilik ile Atatürk ilke vede inkılapların sahip çıkmaktır.
veya laikliği yok saymamaktır- ile ne ilgisi ve bağlantısı var?
Öbür yazdıklarına katılıyorum...
Dede-baba 24.04.2008, 00:53 İtikati ekolleri birbirinden ayırmak için... Farklılıklarını ortaya koymak gerekir.. Bu konuda Alevi-islam anlayışıyla diğer itikati islam inanışları arasındaki farklılıkları belkide en güzel E'bul Vefa ortaya koyar...
Degerli canlar..
Öncelikle
Alevikliğin islam anlayışı üzerine bir kıssasdan bahsetmek istiyorum...
Ebü'ül Vefa'ya sordular;
--İslam Nedir?
--" Hangi İslam'dan sorarsın, senin İslam'ından mı sorarsın, yahud benim İslam'ımdan mı sorarsın, Adam tekrar sordu
---"İslam iki mi olur?" Hz. Seyyid:
---"Evet, senin İslam'ın odur ki, dilinle ikrar ide. Senin ki, Hakk Teala Hz. bir, şeriki yokdur. ve Muhammed Mustafa (s.a.v) Hakk Peygamber'dir, gönlünle bunlara inannasın ve Tanrı'nın ve Resulünün buyruğun tutup amel idesin,
Amma bizim İslam'ımız benliği ortadan kaldırıp ve nefsinin kölesi olmaktan kurtulup, her an kendimizi Allah'ın huzurunda hissedip ona göre yaşamaktır.
...ve sizin orucunuz Ramazan ayında yememektir. ve içmemektir. ve cinsel ilişkiye girmemektir, insanı rezil edecek kötü ahlaktan kaçınmaktadır ve dahi sizün zekatınız altından bu kadar, gümüşten bu kadar davardan bu kadar deyüp tafsil etmektür.
...Amma bizim zekatımız dünyadaki varlıklardan geçüp, hakiki varlık olan Allah'ın varlığı ile doymaktır.....
Allah Eyvallah, Gerçeğe HU
Saygılarımla degerli Canlar....
Anatolianman 24.04.2008, 20:18 [QUOTE=Anatolianman;611160] ... Herhangisi insanı omurgalı insan yapmaya yada adam olmaya elverişli ise o anlayış ne olduğuna bakılmaksızın makbul olabilir, omurga sahibi olamayan, dik duramayan, kula kul olmayı kendisine ilke edinen, başkalarından emir alıp onların borusunu öttüren, gelene ağam, gidene paşam demeyi marifet sayan, iktidar sahiplerinin etrafında oluşan düzenbaz, yağcı, dalkavuk, yardakçı tabakası ile el ele verip, günlük ihtiyaçlara göre rotasını tayin eden merhameti ve şefkati, iyiniyeti bırakmış ise hangi anlayışa sahip olduğunun ne önemi olabilir?
Alevilik geleneğine; şartların, zamanın ve mekanın değişebilirliği devam etse dahi yine aleviliğin hedeflediği insan modelini ortaya çıkarabiliyor ise diğer anlayışlara da ve o anlayışlar ile mutlu ve huzurlu olabilen insanlarımızla da sorun teşkil edebilecek yada farklılıkları derinleştirebilecek gereksiz zorlamalardan kendimizi alıkoyma iradesini göstermeliyiz.
QUOTE]
***Yukarıdaki tespitlerinize katılıyorum... Şöyleki..
Alevilik... ne olduğu belirsiz.. her yana çekilebilen... inançları ibadetleri belli belirsiz.. kuralları olamyan bir inanç sistemi değildir... "OMURGALI OLMAK" sadece insanlara özgü değildir bu anlamda İnanç sitemleri düşünce ve fikir akımlarıda omurgalı olmak çizgilerini çizmek zorundadır.. yoksa... zaten düşünce olarak ekol olarak ortaya çıkmaları mümkün değildir.. illlaki çizgilerini kurallarını ve diğer inanç sistemlerinden olan farklılıklarını belirmek zorundadır..
*** Alevilik her aklına gelenin yeniden yazıp çizeceği bir deneme tahtası da değildir..
***Alevilik yolu bir ulu yoldur... Hz. Muhammed'e ve O'nun nurlu soyu olan 12 İmam'a ve o günden günümüze kadar gelen seyid dede-baba'larıza dayanan Kuralları kaideleri olan Yüce bir yoldur...
Allah Eyvallah
Sevgili dedebaba,
Katılıyorum demişsin ama sonrada yerden yere vurmuşsun beni..Bu nasıl katılmak?
Ben hümanizma temelinde de katkı sağlama potansiyeline sahip bir şeyler ifade etme gereği duydum sadece o kadar. Hedeflenen insan modeli nedir diye açmak istedim, gündelik sosyal yaşamda.
ya tamam hersey çok güzelde, yaani "Ali semah mi dönmüs" diyenlere ne cevap verelim? + Aleviligi bu kadar islam içine sokmak tehlikeli deilmi sizce? yaani gün gelir, biz alevilerde sôzde "Kuran" "hak" adina kan dôkmeye yônelme tehlikemiz olmazmi??
mesajim polemik deil, aydinlik aramak tir,
saygilar
Dede-baba 25.04.2008, 00:26 ya tamam hersey çok güzelde, yaani "Ali semah mi dönmüs" diyenlere ne cevap verelim? + Aleviligi bu kadar islam içine sokmak tehlikeli deilmi sizce? yaani gün gelir, biz alevilerde sôzde "Kuran" "hak" adina kan dôkmeye yônelme tehlikemiz olmazmi??
mesajim polemik deil, aydinlik aramak tir,
saygilar
Degerli can...
Semahı... bütün evren... kainat döner... Semahı.. Kabede Hacılar döner.. Semahı ilk dönen Peygamber ve Hz. Ali'dir...
***Semah'ı Hakk'ın sırlarına eren... ve O yaradanın sırlarına vakıf olan bütün gözler görür ki bütün yedi yerler.. yedi gökler ve arş-ı ala ve ez cümle evren semah döner...
***En küçük madde parçacığı... Atom değil mi? çekirdeğinin etrafında elekronlar semah dönmez mi*.. bakın dünyaya... bakın aya.. bakın günese.. bakın galaksimize.. semah dönmeyen var mı?
*** Haşa bizim semahımız oyuncak değildir... bizim semah'ımız bir ibadettirdi.. sırrına ancak arifler bilir...
***Aleviliği islam içine sokmakta ne demek?.. Alevilik zaten islamın bizahitihi kendisi... Asıl arapların... emevi ve yezitlerin din anlayışını islamla yan yana anmamak gerekir ki.. onların din anlayışı islamla en ufak lakası olmayan hurafe... uydurma... şirkle bezenmiş.. riyakarlıktan başka bir şey değildir..
*** "İslam" kelimesi barış ve esenliktir.. ismi barış olan bir din nasıl adam keser... dünyayı kana bular.. böyle islam olur mu? bzim dinimiz sevgidir.. başka dine inanmayız.. ve Kitabımız Kur'an dır.. birliği beraberliği anlatan eşşiz eser... Ama lütfen arapların.. şiilerin islam anlayışı değil.... Gerçek islamı öğrenelim...
***Tarih boyuınca alevilik adına kan döken bir millet çıkmadı.. yada hiçbir alevi.. dini inanışı farklı diye birisini öldürmedi.. kimseyi zorla alevi yapmadı... Yani bizim sünni islam anlayışını benimsememiz mümkün değil... islam anlayışımız farklı olduğu için bize Ali sevdalıları.. hüseyniler.. Aleviler dediler..
*** Hakk-Muhammed-Ali yoluna girenin Sevgiden başka gözü birşey görmez..
Allah Eyvallah
Dede-baba 25.04.2008, 00:47 [QUOTE=Dede-baba;611243]
Sevgili dedebaba,
Katılıyorum demişsin ama sonrada yerden yere vurmuşsun beni..Bu nasıl katılmak?
Ben hümanizma temelinde de katkı sağlama potansiyeline sahip bir şeyler ifade etme gereği duydum sadece o kadar. Hedeflenen insan modeli nedir diye açmak istedim, gündelik sosyal yaşamda.
Degerli can...
sözlerinize katılıyorum.. Alevilik günümüz hümanistik değerlerini içine sindirmiş... İnsan-ı kamiller yetiştirmeyi amaçlar..
Sözlerimi ise yanlış anlamışsınız.. sözlerim sizi hedef almıyor.. sizin düşüncelerinizi pekiştiriyor... O kadar...
Saygı ve sevgilerimle..
toprak62 25.04.2008, 00:57 aslında alevilik te önplana insan çıkar bakın aleviler ilim kapısını bulmuş ama kapıyı çalıp içeri girememekte...
bakın biz insanları yarattık bana elçi olsunlar diye bakın dioki ben size şah damarınızdan daha yakınım bir tek kulhakkını affetmem diyor...
ozaman allaha şırk koşmak en büyük günah iise neden allahın yarattığını öldürüyoruz neden yakıyoruz onları bu nedemek ben senin yarattığını beğenmedim demek....
insan olmasssa tanrı olmaz tanrı olmassa insan olmaz... insanlar allahın temsilcileridir dünyada... ne ararsan kendinde ara demiş bektaşi....
ne ararsan kendinde ara....
allah allah deyip havaya bakma eğer gerçek inanıyorsan allah sendedir okuma bilirsen kitapta sendedir kuranda da sendedir....
RoJbiN_DiLaN 25.04.2008, 01:23 Degerli can...
Semahı... bütün evren... kainat döner... Semahı.. Kabede Hacılar döner.. Semahı ilk dönen Peygamber ve Hz. Ali'dir...
***Semah'ı Hakk'ın sırlarına eren... ve O yaradanın sırlarına vakıf olan bütün gözler görür ki bütün yedi yerler.. yedi gökler ve arş-ı ala ve ez cümle evren semah döner...
***En küçük madde parçacığı... Atom değil mi? çekirdeğinin etrafında elekronlar semah dönmez mi*.. bakın dünyaya... bakın aya.. bakın günese.. bakın galaksimize.. semah dönmeyen var mı?
*** Haşa bizim semahımız oyuncak değildir... bizim semah'ımız bir ibadettirdi.. sırrına ancak arifler bilir...
***Aleviliği islam içine sokmakta ne demek?.. Alevilik zaten islamın bizahitihi kendisi... Asıl arapların... emevi ve yezitlerin din anlayışını islamla yan yana anmamak gerekir ki.. onların din anlayışı islamla en ufak lakası olmayan hurafe... uydurma... şirkle bezenmiş.. riyakarlıktan başka bir şey değildir..
*** "İslam" kelimesi barış ve esenliktir.. ismi barış olan bir din nasıl adam keser... dünyayı kana bular.. böyle islam olur mu? bzim dinimiz sevgidir.. başka dine inanmayız.. ve Kitabımız Kur'an dır.. birliği beraberliği anlatan eşşiz eser... Ama lütfen arapların.. şiilerin islam anlayışı değil.... Gerçek islamı öğrenelim...
***Tarih boyuınca alevilik adına kan döken bir millet çıkmadı.. yada hiçbir alevi.. dini inanışı farklı diye birisini öldürmedi.. kimseyi zorla alevi yapmadı... Yani bizim sünni islam anlayışını benimsememiz mümkün değil... islam anlayışımız farklı olduğu için bize Ali sevdalıları.. hüseyniler.. Aleviler dediler..
*** Hakk-Muhammed-Ali yoluna girenin Sevgiden başka gözü birşey görmez..
Allah Eyvallah
kabede hacılar mı semah döner yazıyor burda ben mi yanlış okudum...
ne zaman hacılar kabede semah dönüyor eminmisiniz bundan yapmayın lütfen.
o kabede hacı adayları camiden cıkınca neden cihad adına can alıyorlar peki?
Dede-baba 25.04.2008, 01:53 kabede hacılar mı semah döner yazıyor burda ben mi yanlış okudum...
***Semah.. Dönme çark etme demektir...
***Bu anlamda semah ibadetinin islam içerisindede olduğunu belirtmeye çalıştım...
*** Yoksa Mekkede kabe etrafında semah dönenlerin... ibadetlerinin kabulü Allah'a aittir... Kur'an-ı ise yanlış yorumlayıp kendisi gibi inanmayanları kafir ilan etmelerini adam asmalarını.. kan dökmelerini kimse haklı bulamaz.. bu yaptıklarını da islam adına yapıyoruz demelerini kabul edemeyiz..
Kuşkusuz Allah herşeyi bilendir.. o niyetler içindeki niyeti Bilendir..
Allah Eyvallah..
meraba,
lûtfen bu tur ônyargilar yapmayalim. dunyada bir kaç "arap" sôzde "allah" için yakip asip kesio diye tum sunnileri ayni pakete koymak yanlis olur. nasilki bazi kisi allah inanmio diye tum aleviler oyledir dusuncesi de yanlistir.
benim ailem, sunnidir, ben deilim, anne ve babam hacca gitti geldi, gerek hac dan once gerek sonra olsun, ne annem ne de babamin, deil, asip kesmek, bogazin dan haram lokmacik bile geçmemistir....burada sunniligi savunma gibi bir amacim yoktur, sadece her sunni asip keser vahsi canidir, diye dusunmek yanlisdir.
saygilar.
dilan kardeş önyargılarınızı yaparken birazdaha dikkatli yaparsanız memnun oluruz hepimiz insanız hepimiz ademoğluyuz ve hepimizin kendine göre inançları olup içimizde insan sevgisini barındırmaktır bu düşünceyle cana kıyılmaz zaten.ancak teknolojık silahlarla bombalarla arap alemine yapılan katliamları görüyoruz,filistin,afganıstan,ırakta katliamlar yapan dış devletlerin kafirlerin ,teknolojık silahları olmayan araplar çaresizce birkaç kafirin kafasını kesmeleri onlara göre topraklarını işgal eden ve onlara zülüm edenlere karşı cihat etmeleridir kafa kesmeye karşıyız tabi. ama bu kimlerin kafası kesildiğine bağlı.ne yapsınlar oturup bebeklerine yağan bombalarımı seyretsınler.kabedeki tavafa gelince herkes bildiği gibi allaha ibadet eder kimi kabeyi tavaf eder kımı semazen olarak döner kimide semah olarak döner hepsine saygım somsuzdur sonuçta allah için ibadet edilmekte.kalkıpta kabede dönenlerin hepsi can almaa yemin ediyor demeniz yanlış. tarih boyu atalarım kabeye gider ve kimsenın canını incitmediler herkese kucak açar ve sevgiyle bakarlar.genelleme yaparak gerçek manada inananları töhmet altında bırakmamalısınız bizim inancımızda şekilciliğe yer yoktur istisnalarla örnek vermemelisiniz.her millette böyle istisnalar vardır genellemeyle karalamanın kimseye faydası yoktur burda birleştirici barış içinde kardeşçe yaşamanın mücadelesini vermek en güzel olaydır. senide bir kardeşim olarak inancınla yaşam biçiminle kucaklıyorum sevgiler saygılar..
Asigi Ali 25.04.2008, 17:48 Selam Canlar,
Bizim görüşlerimiz şudur;
Sizinde dediğiniz gibi bir İnancın kurucuları, önderleri veya büyükleri tanınmadan, bu inancı kavramak zordur. Biz Allah'a ve Peygamber'e inanmayan kimselerin alevi olabileceği görüşüne katılmıyoruz. Aynı zamanda Allah'a ve Peygamber'e inanıpta 12 İmam'ın imametini ve velayetini kabul etmeyenlerin alevi olabileceğine inanmıyoruz. Buna göre alevilik tanımlanırken, inancı oluşturan temel unsurlar dikkate alınmalıdır. İnanç etrafında oluşan kültür veya örfe göre tanım yapılmamalıdır.
Aleviliğin bu dağınıklığını bir araya toparlayacak olan ise "Kur'an ve Ehli Beyt'tir." Çünkü aleviliğin temel unsurları Peygamber'imizin buyurduğu gibi bu iki emanettir. Peygamberimiz "Ben size iki ulu emanet bırakıyorum. Bunlara sarılırsanız asla(yoldan) sapmaz, dalalete düşmezsiniz. Bunlar Allah'In kitab'ı Kur'an ve itretim Ehlibeyt'İmdir" derken bize nasıl bir tanımlama yapmamız gerektiğini ve bu çerçeve dışşına çıktığımzıda başımıza gelecekleri açıkça beyan etmiştir. (Konunun detayı için En büyük Bayram Gadir Hum(Hum Gölü) Bayramı başlıklı konuya bakabilirsiniz)
Son olarak bizce bu iki emanetten birine dahi ihanet edilse(yani unutulsa) birliktelik sağlanamayacaktır. Vesselam
romantik 25.04.2008, 18:04 sevgili can sultan kardeşim. alevilik.tevhid,nübüvved,imamed,adelet,mead.inanan herkes alevidir,allah tektir,o doğrulmaz.doğmaz.inancı kısaca,tevhid,hz muhammedin islamın ve ul azim peygamber yani en yüce peygamber olduğu,islamı yaşayan ve yaşatabilecek enyüce peygamber inancı da nübüvved,imamed,peygamberden sonra HZ.MUHAMMED GİBİ MASUM VE İSLAMI KURANI EN İYİ ŞEKİLDE TÜM MÜSLÜMANLARA.OĞRETİCİ OLAN HİDAYET ,EDİCİLERDİR.SİZİN MEVLANIZ YALNIZ ALLAH,PEYGAMBER,VE RÜKU HALİNDE SADAKA VERENLERDİR.(MAİDE 55) ADELET) ALLAHIN HERİŞTE ADİLOLDUĞU VE TÜM KULLARINA ADİL DAVRANDIĞI.BİR ANLAMDA,HAYIR ALLAHTAN.ŞER İSE İNSANIN KENDİSİNDENDİR. İNANCI DIR.(MEAD):AHİRET mutlaka rabbimize dondürüleceğimizi ve mükafat ve cezamızı çekeceğimize inanan herkes alevidir vesselam.ALLAHIN SELAMI O SEÇKİN YÜCE EHLİ BEYTE VE ONA TABİ OLAN TARAFTRLARININ ÜZERİNE OLSUN.
LET
AnGeNehM 25.04.2008, 22:33 dilan kardeş önyargılarınızı yaparken birazdaha dikkatli yaparsanız memnun oluruz hepimiz insanız hepimiz ademoğluyuz ve hepimizin kendine göre inançları olup içimizde insan sevgisini barındırmaktır bu düşünceyle cana kıyılmaz zaten.ancak teknolojık silahlarla bombalarla arap alemine yapılan katliamları görüyoruz,filistin,afganıstan,ırakta katliamlar yapan dış devletlerin kafirlerin ,teknolojık silahları olmayan araplar çaresizce birkaç kafirin kafasını kesmeleri onlara göre topraklarını işgal eden ve onlara zülüm edenlere karşı cihat etmeleridir kafa kesmeye karşıyız tabi. ama bu kimlerin kafası kesildiğine bağlı.ne yapsınlar oturup bebeklerine yağan bombalarımı seyretsınler.kabedeki tavafa gelince herkes bildiği gibi allaha ibadet eder kimi kabeyi tavaf eder kımı semazen olarak döner kimide semah olarak döner hepsine saygım somsuzdur sonuçta allah için ibadet edilmekte.kalkıpta kabede dönenlerin hepsi can almaa yemin ediyor demeniz yanlış. tarih boyu atalarım kabeye gider ve kimsenın canını incitmediler herkese kucak açar ve sevgiyle bakarlar.genelleme yaparak gerçek manada inananları töhmet altında bırakmamalısınız bizim inancımızda şekilciliğe yer yoktur istisnalarla örnek vermemelisiniz.her millette böyle istisnalar vardır genellemeyle karalamanın kimseye faydası yoktur burda birleştirici barış içinde kardeşçe yaşamanın mücadelesini vermek en güzel olaydır. senide bir kardeşim olarak inancınla yaşam biçiminle kucaklıyorum sevgiler saygılar..
Bu dünydada insan olma onuruna sahip olan herkim olursa olsun kafasının kesilmesine yada idam edilmesine karşıyız.Çağdaş,uygar ve teknoloji dünyasında yaşıyoruz.Eğer birisinin bir suçu varsa adalet diye birşey var.Kafir dediğiniz ve genelleme yaptığınız insanlardan kastınız nedir.Sizce sizde hiçbir önyargı yokmudur,bu lafınızdan sonra?Her kim olursa olsun,her ne yapmışsa yapsın,bizler hiçkimsenin canının bir başka can tarafından almasını kabullenemeyiz.Eğer hak eden hak etmeyen kavramlarını irdelemeye başlarsak o zaman bambaşka fikir ayrılıklarıyla ve tartışmalarla yüzyüze kalırız!
Bu dünydada insan olma onuruna sahip olan herkim olursa olsun kafasının kesilmesine yada idam edilmesine karşıyız.Çağdaş,uygar ve teknoloji dünyasında yaşıyoruz.Eğer birisinin bir suçu varsa adalet diye birşey var.Kafir dediğiniz ve genelleme yaptığınız insanlardan kastınız nedir.Sizce sizde hiçbir önyargı yokmudur,bu lafınızdan sonra?Her kim olursa olsun,her ne yapmışsa yapsın,bizler hiçkimsenin canının bir başka can tarafından almasını kabullenemeyiz.Eğer hak eden hak etmeyen kavramlarını irdelemeye başlarsak o zaman bambaşka fikir ayrılıklarıyla ve tartışmalarla yüzyüze kalırız!
değerli can elbette bende karşıyım.dikkat ettiyseniz onlara göre yanı ınandıklarına göre cihatlarını ifade ettim.benim tasvip ettiğim anlamına gelmez.ancak kafir dediklerimden kastım acımasızca bebekleri katleden canilerdir bu canıleri hiç bir dinin kabul edemiyeceğini ve kafir oldukları anlamına geldığını ifade ettim.bunları hiç bir adaletin yargıladığına şahit olmadık malesef.kafaların kopmasıda bu yüzden yani karşı tepki demektir bu.bu zülümü bize yapsalar acaba ne düşünürdünüz yada ne yapardınız birilerinin adaleti sağlamasınımi beklerdiniz bu da ayrı bir soru.insanlar yaşamadıkça karşı tarafı anlayamz sanırım bir kıyaslama yaparsak kendimizi onların yerine koyarsak anlayacağiz.ama yinede kan dökülmesinden yana olmadığımızı ve kellelerin yerlerinde durmasını dileriz.hak hakkı hak edendir adaletin kılıcı hz ALİ nin elinde olduğu zamanlarıda biliyoruz islam tarhinde okuduğum kadarıyla..
ayrıca eklemek istediğim bir şey daha var.islam tarihinde PEYGAMBER efendimize ve EHLİ BEYTİNE YAPILANLARI unutmamak gerek en güzel adaleti HZ.ALİ nin getirdiğini ve ALLAHIN ARSLANI olarak en iyi adalet kılıcını kullanan mübarek olduğunu biliyoruz.ZÜLFİKARIN.önemi adaletli ve HZ ALİ nin kılıcı olmasıdır.sakın beni yanlış anlamayın bu bir kıyaslama deyildir. sadece müslümanlara yapılanlar ortada tarıhten beri bu katliyamlar yapılıyor.ve işine gelenler susuyor.sözü geçebilecek devletler müdahale etmiyor .onlarda kendi çaplarında savunmalarını yapıyorlar benim şahsi fikrim bu ve çok üzülüyorum..
Dede-baba 25.04.2008, 23:48 **Degerli Canlar..
"İslam" kelime anlamı olarak barış dinidir... bir insanı öldürmeyi.. bütün insanlığı öldürmek olarak kabul eder...
İslam dinine göre savaş ancak.. bir müslümanın canı... malı... namusu tehlikeye girerse mubahtır.. Oda sadece kendini savunmak... ve haddi aşmamak şartıyla...
İsmi Şah Bism-i Şah Allah Allah, Hayırlar Fet ola, Şerler def ola... Hak-Muhammed-Ali yol göstericimiz ola, Gerçeğin demine hu diyelim...
Sizle savaşanlarla.. Mecburen savaşın siz
Zulmetmeyin ki.. tanrı zalimliliği hiç sevmez.
Savaşırken şaşmayın..Sınırları aşmayın,
Tanrı azgını sevmez asla zulme sapmayın.
(Bakara suresi 190)
Eger ki düşmanlarınız sizi evinizden.. yurdunuzdan.. etmişse... ve bu zalim insanlar mazlum... masum insanların kanına girmiş.. haklarını gasp etmiş ise...
Her nerede bulursanız.Onlarla savaş güdün
Sizi çıkardıkları yerden onları sürün
Zulum baskı kötüdür. fidneyle din yüzünden
Bu zillete düşmesi beterdir hem katilden
Mescidi haram'da onlar dövüşmezlerse
Durun sizde. Onlarla dövüşmeyin bu mekanda
Eğer sizinle onlar çarpışmaya girerse
Mücadele ediniz onlar sizle ederse
Ayaklarına gelmiş. Bil onların belası
Böyle verilir. Küfre sapanların cezası
Eger savası sona erdirirlerse sizle
Bırakın. Çünkü Tanrı bağışlayıcıdır Misliyle
(Bakara suresi 191-192)
***Degerli canlar.. islam dini barışı.. güzelliği.. emreder... fakat bu zalimler önünde teslim olma boyun eğme değildir.. haddi aşmayarak aşırıya düşmeden.. zadece korunmak amacıyla.. savaşmayı da öngörür..
*** Çünkü zalimin zalimliği karşısında sesiz kalmak zalişmliğe ortak olmaktır... peygamber Efendimizden Rivayettir... "Eğer bir kötülük ile karşılaşırsanız... karşı durunuz.. mazlumun .. masumun hakkını savununuz.. gücünüz yetmiyorsa diliniz ile karşı durunuz.. bu da olmuyorsa zalime buğz ediniz.. oradan uzaklaşınız.... Ama asla teslim olmak dinizmizde ön görülmemiştir.
*** Ve dinimiz savarşırken aşırıya gitmeyi.. yasaklar bakın Hz. Ali Efendimizle ilgili.. bir rivayeti nakledeyim...
"Hz. Ali savaş meydanındaydı... Düşmanın boynuna kılıcı indirecekken.. düşman birden Hz. Ali'nin suratına türkürdü... Hz. Kılıcını kınına soktu... ve ayrıldı.. esirler arasında bulunan düşman Hz. Ali'yi görünce neden öldürmediğini sordu
Hz. Ali... "ben seninle Hakk uruna savaşıyordum.. sen bana tükürünce nefsim devereye girdi.. bu yüzden dedi..
Düşman askeri kelimeyi şahadet getirerek müslüman oldu..
Allah Eyvallah
**Degerli Canlar..
"İslam" kelime anlamı olarak barış dinidir... bir insanı öldürmeyi.. bütün insanlığı öldürmek olarak kabul eder...
İslam dinine göre savaş ancak.. bir müslümanın canı... malı... namusu tehlikeye girerse mubahtır.. Oda sadece kendini savunmak... ve haddi aşmamak şartıyla...
İsmi Şah Bism-i Şah Allah Allah, Hayırlar Fet ola, Şerler def ola... Hak-Muhammed-Ali yol göstericimiz ola, Gerçeğin demine hu diyelim...
Sizle savaşanlarla.. Mecburen savaşın siz
Zulmetmeyin ki.. tanrı zalimliliği hiç sevmez.
Savaşırken şaşmayın..Sınırları aşmayın,
Tanrı azgını sevmez asla zulme sapmayın.
(Bakara suresi 190)
Eger ki düşmanlarınız sizi evinizden.. yurdunuzdan.. etmişse... ve bu zalim insanlar mazlum... masum insanların kanına girmiş.. haklarını gasp etmiş ise...
Her nerede bulursanız.Onlarla savaş güdün
Sizi çıkardıkları yerden onları sürün
Zulum baskı kötüdür. fidneyle din yüzünden
Bu zillete düşmesi beterdir hem katilden
Mescidi haram'da onlar dövüşmezlerse
Durun sizde. Onlarla dövüşmeyin bu mekanda
Eğer sizinle onlar çarpışmaya girerse
Mücadele ediniz onlar sizle ederse
Ayaklarına gelmiş. Bil onların belası
Böyle verilir. Küfre sapanların cezası
Eger savası sona erdirirlerse sizle
Bırakın. Çünkü Tanrı bağışlayıcıdır Misliyle
(Bakara suresi 191-192)
***Degerli canlar.. islam dini barışı.. güzelliği.. emreder... fakat bu zalimler önünde teslim olma boyun eğme değildir.. haddi aşmayarak aşırıya düşmeden.. zadece korunmak amacıyla.. savaşmayı da öngörür..
*** Çünkü zalimin zalimliği karşısında sesiz kalmak zalişmliğe ortak olmaktır... peygamber Efendimizden Rivayettir... "Eğer bir kötülük ile karşılaşırsanız... karşı durunuz.. mazlumun .. masumun hakkını savununuz.. gücünüz yetmiyorsa diliniz ile karşı durunuz.. bu da olmuyorsa zalime buğz ediniz.. oradan uzaklaşınız.... Ama asla teslim olmak dinizmizde ön görülmemiştir.
*** Ve dinimiz savarşırken aşırıya gitmeyi.. yasaklar bakın Hz. Ali Efendimizle ilgili.. bir rivayeti nakledeyim...
"Hz. Ali savaş meydanındaydı... Düşmanın boynuna kılıcı indirecekken.. düşman birden Hz. Ali'nin suratına türkürdü... Hz. Kılıcını kınına soktu... ve ayrıldı.. esirler arasında bulunan düşman Hz. Ali'yi görünce neden öldürmediğini sordu
Hz. Ali... "ben seninle Hakk uruna savaşıyordum.. sen bana tükürünce nefsim devereye girdi.. bu yüzden dedi..
Düşman askeri kelimeyi şahadet getirerek müslüman oldu..
Allah Eyvallah
değerli dede baba.yazılarınıza katılmamak mümkün deyil çok teşekkür ediyorum.zaten ırakta bu na benzer ülkelerde yaşananlar farklımı ırak halkına yapılanlar adaletlimi evlerınden yurtlarından edilmiyolarmı.kadınlara çocuklara yapılanlar revami.ırak ceza evlerinde yapılanları medyadan görüyoruz.yani demek istediğim ölümlere kafaların kesilmesine tabiki karşıyız üzülüyoruz.ama ortada bir zülüm var hemde acımasızca bunu anlatmya çalıştım bana soru olarak soran arkadaşımıza..saygılar.
Dede-baba 25.04.2008, 23:58 Degerli canlar...
Sırası gelmişken Kur'an-ı Kerimdeki şeriat hükümleri ve Bu ayetlerin Alevi-islam anlayışına göre yorumunu sunmak istedim..
Ey İman eden kullar öldürülen hakkında
Dikkat edin...Hakikati bulun sözlemize bakın da
Kıssas'ı farz eyledim. haklar geçmesin dedim.
Hür olanlar hür ile köle köleyle dedim
Bir kadına karşılık bir kadın kısas gerek,
Söylenilen işte bu apaaçık gerçek.
Kardeşi tarafından kimler affa uğrarsa,
Diğeri de güzelce karşılık versin ona.
Hem de siz geleneğe uyunuz diyet için
Bu da tamam olarak ödenmelidir kesin.
İşte bu Rabb'izden ufak bir hafifletme
Bu sizlere rahmettir. Tut bunu ihmal etme
Sizlere Rabb'nizden bu affetme. Bu diyet
Tutarsanız doğru iz hem kolaylık hem rahmet
Kim bundan sonra yapsa azgınlık hesap vardır.
Haddin aşan kişiye azaplar vardır.
Bakara suresi 178. ayet..
(Diğer ayet'ler de... Aynı paralelde açıklamalar içerdiğinden hepsini alktarmadım .. Özel olarak açıklanmasını istediğiniz varsa .. yine elimden geldiğinde yardımcı olabilirim... )
Degerli canlar...
Bu Ayet-i Kerim'e... Toplum içerisinde işlenen suç ve bunun karşığılığının nasıl olacağı ile ilgilidir...
Hiçbir suçun cezasız kalmaması... İnsanları suç işlemekten vaz geçirmek maksadıyla.. Kısas ( her suça karşılık bir ceza verilmesi ) Farz kılınmıştır... Eger böyle olmasaydı.. işlenen suç karşılık bulmasaydı.. Toplum içerisinde azgınlık... Fitne artacak... masup ve mazlum insanların hakları korunamayacak olurdu... Hiç kuşkusuz adalet... masum ve mazlumun hak ve hukukunun korunması farz-ı evveldir...
İslam anlayışında en büyük günah...hiçbir günahı.. olmayan masum ve mazlum birini öldürmek.. yani Cinayettir... Bu nedenle... dinimizce masum bir insanı öldürmek.. bütün insanlığı öldürmekle eş sayılmıştır... benzer şekilde.. günümüzde birçok gelişmiş ülkede ve yakın zamana kadar ülkemizdede bi kısım suçların cezası idam olarak uygulanmıştır...
*** Masum bir insanı sebesiz yere öldürürenin cezası Kur'an hükümlerince idamdır... Yanlız Kur'an bunu en son çare olarak görür.. asıl olanın Affetmek olduğunu emreder... Bunun yanında ölen kişinin yakınları.. mağdur olmaları sebebiyle.. belli bir ücret ve/veya mal karşılığında bu cezayı istemeye bilir (Diyet) ... Yani Böyle bir suç karşılığında ceza islam anlayışına göre
1- Affetme...
2- Diyet..
3- İdamdır..
Ayet bu yönüyle modern hukuk sistemiylede uyum içerisinde olduğu söylenebilir. (aksi iddalar olmasına karşın modern hukukta da benzer cezalar verildiği görülmektedir)... böyle bir şuç karşısında.. davalı davasından vaz gecebilmekte... (affedebilmekte...) maddi ve manevi tazminata mahkum edilebilmekte (genellikle hata nedeniyle trafik kazası gibi) yada bir çok masumu öldüren kimselere idam cezası verilebilmektedir.. ( ABD de örneklerini sıkça gördüğümüz gibi... teröristlere yada seri katillere vb)
***Ayeti Kerim'enin Peygamber.... Ehl-i Beyt ve Alevi dede-baba'larınca yorumlanması ... adam öldürme cezası ise şöyledir..
***Peygamber... büyük günahlar konusunda affedici olunmasını.... bu olunmazsa diyeti evvela önermiş vede uygulamıştır.. peygamber.. adam öldürme nedeniyle kabileler arasında yaşanan kan davalarını önlemiş.. bir çok kabiliyeyi.. karşığı kendince verilmek suretiyle kısasasa kıssas anlayından vazgeçirmiştir...fakat gerçekten toplum içinde azgınlık.... yapan can ve mal güvenliğini sürekli tehdit eden insanlara karşlık bu ceza uygulanmıştır..
***Ehl-i Beyt ve Alevi dede-babalarınca ayetin yorumlanması ise şöyledir... Ayet her suçun mutlaka bir karşılığı olmalıdır.. şeklinde algılanmıştır... ve bu karşılığın adaletli olması önemlidir...
*** Bu şekilde masum bir insanın kanına giren bir kimse alevi erkanına göre "Yol düşkünü" sayılırdı... Alevi erkanına göre adam öldürse dahi .. aynı şekilde karşlık verilmemekle birlikte... verilen ceza şuydu...evvela Ayin-i cem de dara çekilirdi...Cemaatin huzurunda kendisinden şikayetci olan can dile gelirdi...suçlu görülmesi durumunda....bu kişiye selam dahi verilmez... masasına oturulmaz.... hiç kimse konuşamazdı.. Bu kimse dede-baba ve Şikayetçi olan canlar tarafından rızalık almadıkca Toplum içine giremezdi..
Genellikle bu gibi büyük günahları işleyenler Erzincanın Kemah ilçesinde ocaklar köyündeki Ocağa yani "Düşkünler ocağına" gönderilirdi... can burada belkide bir ömür boyu en ağır işlerde çalışacak.. en kötü muamelelere tabi tutulacaktı.. bu süre içerisinde kimse bu canla konuşamaz... ve diyaloğa giremezdi....ekmek dahi hayatını idamesinden ziyade verilmezdi... Bu sadece bu dünyadaki ceza olup...Ulu divana da Bu vebal ile giden can'nın Kull hakkıyla gittiği için Rızalık almadıkca affedilmesi imkansızdır...
Allah bizleri böyle büyük günahlara karşı emin kılsın..Her daim iyilikten güzellikten... ve doğru bildiği insanların yolundan ayırmasın....
Allah Eyvallah
karagümrüklü 26.04.2008, 00:01 Belikde en zayif yönümüz aleviliğin asıl anlamını bilmememizden kaynaklaniyor...Bugün bu haldeysek bence Aleviliği kendimize göre değerlendirip asıl anlamından saptırdıgımızdan dolayıdır...
hayderiyem 26.04.2008, 21:22 dilan_7670 yazmış:
---------------------------------------------------------
Kabenin yapılmasını emreden yaratan o zamanki amacını şöyle anlatıyor;İbrahime biz orayı (Kabe'yi)yapmasını emrettik ki İbrahimin dinine inananlar gelsinler bizim emrimiz üzerine ibadet etsinler diye.
İbrahimden sonra hangi Peygamber gelmiş ise Kabe'yi kutsal bilmiş ve kendisine inananlara böyle aktarmıştır.Uyan uymuş uymayan uymamıştır.
Müslümanların Peygamberi ise Kabe'nin iki yönünden birini ilk Müslümanlara anlatmış ve anlatılana uymaları için çağrıda bulunmuştur.
Hacılar bilindiği gibi tavaf sırasında ;
"Lebbeyk Allahümme lebbeyk.
Lebbeyk lâ şerîke leke lebbeyk.
İnne'l-hamde ve'nni'mete leke
ve'l-mülk, lâ şerîke leke."
("Tekrar tekrar icabet sana Ya Rabbi, tekrar icabet sana, tekrar icabet sana. Senin ortağın yoktur. Her emrini ifaya hazırım. Hiç şüphe yok ki, hamd ve nimet sana mahsustur. Mülk (kâinatın mutlak hükümranlığı) senindir. (Bunların hiç birinde) senin ortağın (ve benzerin) yoktur")
Anlamında yalvarı ile Kabeyi Tavaf ederler.
Bu Müslümanlığın Zahiri(görünen yanıdır.
Görünmeyen(Batın)tarafı ise şudur;Tavaf ederken Etrafında dolaşılan binayı ortadan kaldırırsak orada sadece Tavaf(Taif)edenler kalır ki İşte Bizim semahımız odur ve cemal cemale ibadet etmek demektir.
Semah ile Kabenin Tavaf edilmesinin arasındaki fark buradadır tabi bunu kabul edebilirsek.
İkiside Tanrı emridir Semah ve Tavaf Tanrının yarattığı kullardan istediği fakat birinci olarak her şeyin merkezine insanı koyan Çalap karşılıksız ibsdet edenlere işin sırrını aktarmıştır bunu da öğrenmek için bir aydınlatıcıya teslim olmak gerekir.
Evet gerçek hacılar Semah döner çünkü Alevi Bektaşi meydanında Semaha duran canlara başka bir ifade kullanırlar "Hacılar gelsin" çağrısı bu canları semaha çağırmaktır.
Dede-baba 27.04.2008, 13:51 Öncelikle aciklamana tesekkürler ediyorum Arkadasim..
Lakin
Maide / 51
"Ey iman edenler! Yahudileri ve Hıristiyanları dostlar edinmeyin": Yahudi ve hiristiyanlar günümüzde kimler? Evet doğru bildiniz genel olarak ABD ve İsrail temsil ediyor.
böyle 1 ayricalik gördügüm zaman ki Yahudi ve Hristiyanlar insan
o zaman inancimda kuskuya düserim.Bizler nefsimizi kendi adimiza kullanmadigimiz anda zaten birer insan olmayi hak etmis olacagimizdan,her kisininde kendinden sorumlu olmasi gerektiginin bilincine vardigimizda inancin ,incil,yehova,tevrat vs olmasida pek 1 sey degistirmez kanimca.
Saygi duymali her inanca icten yapiliyor ise.
Degerli canlar.. Hakk nazarında her kul birdir.. bütün insanlara bir nazarla bakılır.. insanları ayıran.. düşmanlık besleyen bizden değildir..
Düşmanlık ancak düşüncelere .. yanlış fikirlere beslenebilir ve mücade yapılır.. Doğrudan insana inancı.. düşüncesi nedeniyle farklı muamele yapılamaz...
Çünkü asıl suçlu o insan değil.. o insanı buhale getiren düşünce sistemidir...BU nedenle Ayeti Kerime'yi ve açıklamasını tekrar sunmakta fayda var...
Evvel olan Ahir Olan, Esirgeyen ve Bağışlayan Allah'ın adıyla...
Ey inanan kimseler siz toplumca Yahudi
Hem Hıristiyanlara vermeyin önderliği
Degerli Canlar.. Birinci ayet, Müslüman kimselerin , inananların yönetimi, kendilerini idaresini kendilerinin yapmasını önerir. Allaha şirk koşan... başka dinden kimselerin boyunduruğuna girmemeyi söyler...
Onların bazıları bazısının lideri
Birbirini destekler onlar birbirine bağlı
Degerli Canlar bu ayet ise.... Hıristiyan ya da başka inanışta olanların size sizin gibi candan içten olamıyacağını, sizin bir parçanız gibi olamıyacağını vurgular... yabancı dinden olanlarla din konusunda yada menfaat çatışmasında kendi yandaşlarını bırakıpta sizin yanınıza mı geleceklerini sanıyorsunuz?... Bu ayet'in geçerliliğini ve Hakk olduğunu günümüzde bütün dünyayı bölüşen Irak'ı Afkanistan'ı somaliyi ve de bosnayı işgal edenlerin tavrına bakarak anlayabilirsiniz? ve filistinde Irakta binlerce insanın kanlarının dökülmesine ses çıkarmayan sözde insan hakları sanucuları.. birbirlerini desteklemiyorlar mı? Birbirlerini eleştirdiklerini karşı çıktıklarını gördünüz mü?
Eğer sizden birisi onlara tabi olsa
Ezilenlere karşı onlara destek olsa
Burada ise, Tüm yahudi ve hıristiyanlar değil, bunlardan liderlik ve yöneticilik konumunda zalim yöneticiler kastedilir... ne kadar da günümüze uyuyor değil mi? ABD 'nin ve ingiltere'nin ıraka somaliye ... Bosna Herseğe yaptıklarına... ve Tüm hıristiyan aleminin bunlara seyirci kalmasına bir bakın... Niye israile kimse sesini çıkarmıyor?... Ve bizler ABD'ye boyun eğiyoruz?... zalimliklerine ortak oluyoruuz?... Degerli Canlar... Kur'an zamanlar ötesidir... Ayetleri günümüze uyarlarsan her derdin çaresi vardır... ve öğüt verir sana
O zaman kuşkusuz ki o da onlardan biri
Onlara eşit olur desteklerse zalimi
...Ve bu zalimlere... hıristiyan ve Yahudilere ( Burada sade vatandaş olan... masum yahudi ve hıristitanlar değil... Yönetici kademesinde olanlar kastedilir) destek vermese içlerimizden birileri buraya gelebilirler mi? bizleri darmadağan edebilirler mi?
Kuşkusuz Yüce Tanrı zalim olan topluma
Asla hidayet etmez zalime hem dostuna
Ve Allah büyüktür.... Onlarla işbirliği yapanlar yenilecektir...
(Maide Suresi : 51.)
Degerli Can... Alevi- İslam inancında 72 millete bir nazarla bakılır... yaradılanı hoş görürüz yaratandan ötürü ... kimseyi yargılamaz... kimseye baskı yapmayız , zorlamayız... aslanlarla ceylanlar dosttur kucağımızda... Bu nedenle Alevi- islam kur'an yorumuna göre burada kast edilen hıristiyan ve yahudiler... zalim olan halka zulm edenlerdir... sade kendi halinde olan hıristiyan ve yahudiler değil...
Allah Eyvallah
Dede-baba 27.04.2008, 16:29 Hz. Ali Efendimiz buyurduki...
Allaha İman üç türlüdür..
1- Bazıları, Allah'a mükafat arzusuyla.. Cennet isteği ile iman eder, ve inanır... Bu tüccar anlayışıyla imandır..
Tüccar, nasıl yaptığı her yatırım için öncelikle karını düşünür ise... Bu kimselerde cennet ümidi..ve arzusu nedeniyle ibadet eder.. Allah ile ibadetleri üzwrinden pazarlığa oturur... tuttuğu oruçları.. kıldığı namazları hesap eder.. hatta kimi zaman diğer kullardan kendini üstün görüp kıyasa bile başvurabilir...
2-Bazıları korkudan Allah'a iman eder.. ve ibadetini yapar..Bu da kölelerin imanıdır..
Sırf cehennem korkusu ve azap endişesiyle Allah'a iman etmek...Kölelere yakısır.. Oysa ki yaratan sonsuz sevgi kaynağıdır.. O rahman ve Rahim olandır..
3- Kimisi de Şükür olarak iAllah'a iman ve ibadet eder.. Bu kamillerin İmanıdır
Ne Tüccar imanı gibi.. Allah ile pazarlığa girmeden yapılan İman.. ne cehennem korkusu nede cennet ümidi ile Allah'a bağlanmadan yapılan İman işte Bu iman kamillerin imanıdır.. Bu İmandır ki..Allah'ın verdikleri için şükretmektir.. Bu İmandır ki sevgiye dayanır.. karşılıksızdır... Bu İmandır ki.. verdiği tüm nimetleri O'nun hoşnutluğu için kullanmaktır varından geçmektir... Bu İmandır ki... mert... asil... ve onurlu kimselerin İmanıdır...
Hacı Bektaş-ı veli Anadoluya geldiğinde ..Buradaki Ahalinin ileri gelenlerine sorar? Elinizde olunca ne yaparsınız? Olmayınca ne yaparsınız?.. cevap verirler
--- Olunca şükrederiz.. Olmayınca sabrederiz..
Hünkar cevap verir:
--- O yaptığınızı bizim horasanın itleri de yapar.. Gerçek Hakk Aşığı.. olunca paylaşır.. olmayınca şükreder...
Resul'u Ekrem'e sordular.. Ya Resullah!! senden sonra kime uyalım?...
Hz. Muhammed Mustafa Buyurdu ki...; “Güneşe uyun, onda arayın hidayeti..... “Güneş batınca... Aya..... Ay batınca Zühre’ye.... Zühre de batınca iki kutup yıldızına uyun.....diyordu.
Bu hidayet nurlarının kimler olduğunu sorusuna da Hz. Resulullah.... cevabı şu olmuştu:
— Ben güneşim..... Ali aydır.... Fatıma Zühre (Venüs).... ve Hasan ile Hüseyin de iki kutup yıldızıdır...
Allah Eyvallah
Dede-baba 29.04.2008, 17:49 Degerli canlar..
" Rabbim Beni geri gönder..."
İsimli bir video'yu You tube'de izlediniz mi? bilmiyorum... Bu video ilköğretimdeki çocuklara "namazı" ve eğer sünni 5 vakit namazını kılmazlarsa nelerin olacağını.. ölümlerini ve ölümden sonraki kabir azabını anlatıyor...
Bırakın bir dinin ibadet şekillerini küçücük masum çocuklara anlatmayı... Koskoca adamları bile dehşete düşürecek korku ögeleri içeriyor.. bu Video.. video baştan sonra korku... sindirme.. cehennem azabı üzerine kurulu bir ana fikir üzerinden "..Eğer bu ibadetleri yapmazsanız ne olur?" sorgulanmasını yaparak islam ibadetlerini ele alıyor..
Bu videoyu bir eğitim aracı olarak kullanıp çocuklara dini anlatan ilkel bile diyemeyeceğim aşağılıklara sunları sormak isterdim...
1- Adı "islam" barış ve esenlik olan kurtuluş olan ferah olan bir dini..Nasıl bu hale getirebilirsiniz?.. Fimde ibadetlerini kaçıran bir kimsenin başına gelenler anlatılıyor..
2- Farz edelimki bu korku filminden etkilenip Cehennem korkusuyla islamı seçmiş bir insan.. ne kadar makbul bir müslümandır?.. o kimse bu ibadetini Allah'a olan imanından değil.. Ondan korktuğu için cehennem ateşi uydurmalarınıza inandığı için müslüman olacaktır.. (tabi kalben olursa)
3- Korku üzerine kurulu bir islam anlayışı... Riyayı (iki yüzlülüğü) beraberinde getirmez mi? Çünkü bu kimse gönülden bu ibadeti yapmayacak yapmak zorunda olduğu için bunu yapacaktır.. Kuşkusuz bu zorla islam yapma ve korkuya dayalı islam anlayışı Emevi ve yezit islamıdır..
3- Lanet olsun islamı bu şekilde tanıtanlara... Allah korkusuyla.. cehennem azabıyla insanları etkiyip müslüman yapacaklarını sananlara... unutuyorlar ki.. böyle bir müslüman.. Gerçek inanan değildir.. Riya ehlindendir ancak... ve onun islamı olsa olsa Kılıçtan dönen Ömerin osmanın ve onların soyu emevilerin yezitlerin islamı olduğu gibi ancak...iki yüzlülük ve riya üzerine.. çıkar üzerine.. Allah cennet cehennem pazarlığı üzerine kurulu olur..
4- Siz islamı bu şekilde anlatmayı nerden öğrendiniz? peygamber'den mi? yada evliyadan mı? Bu sapık islam anlayışıdır ki.. VAKİT GAZETESİ YAZARI HÜSEYİN ÜZMEZLERİ YETİŞTİRİYOR... kIZINI vede KENDİSİNİ HACILARA HOCALARA sex malzemesi ve fahişe yapan müslümanları (fadime şahinleri.. müslüm gündüzleri cübbeli hocaları... daha sayayım mı bunlar şeyhleriniz?)ortaya çıkarıyor...
5-Bu ibret verici iğrençlikleri izledikçe... Diyorum ki.. Ey Allahım Şükür ler olsun sana ki... Bizleri Seni , sevgi Tanrısına... Esirgeyen.. Bağışlayan ve affeden bir ilah olarak tanıtan Ehl-i beyt'in yolu olan Alevilik yoluna yönelttiğin için..
6-Şükürler olsun sana ki islamı... iyilik, güzellik, insan sevgisi olarak tanıtan.. 72 millete bir nazarla bakan.. hiç bir yaradılanı ayırmayan bir itikadi yola meyl ettiğin için...ve Bu islam anlayışını bizlere öğreten Nesimileri... Pir Sultanları.. Hacı Bektaş-ı Velileri.. Abdal Musaları bize gönderdiğin için...ve islamı bu yüce insanlardan öğrendiğimiz için.. Şükürler olsun sana...
"....Ey yüceler yücesi Allah'ım! Bizleri doğru bildiğin kullarının yoluna ilet yanlış bildiklerinin sapıkların ve sapıtmış olanların değil... "
Allah Eyvallah..
Dede-baba 29.04.2008, 18:35 Alevi-islam anlayışı:
Hz. Ali Buyurduki...
".. Bir güruh var... Cehennemden korktuğu için ibadet eder. Bu kölelerin ibadetir (korkularından)...
Bir güruh var ki, cennet kazanmak için ibadet eder. Bu da Tüccarların ibadetidir (Cenneti satın alacaklarını sanırlar)
Bir guruhta vardır ki; Hakk'a ulaşmak için ibadet ederler. İşte HÜR insanların ibadetidir. Bunların çabası Hakk'ı kendi özünde bulmaktır. Bu da eğitimle, sezgiyle, gönül bilgisiyle elde edilir..."
Zahid senin Kitabın
Mızraklı ilmühaldir
Vazgeç sen o kitaptan
Zira o kiylu haldır.
Cennetle huri gılman
Sevdası bizde yoktur
Hakk'ın Cemali dururken
Cennet bize azaptır.
Harabî
ALLAH EYVALLAH
Adanali_Alevi 29.04.2008, 19:13 herkese selam burda yazilan hemen hemen hepsini okumus sayilriim ama bi sorum var
anadolu alevisimi dogru yol yoksa fellahlarmi yani nusrrair alevilerimi (veya baska alevi cesitleri) ben kendim fellahim ama dogru alevilik yolumu diye merak ediyorum aradaki farkida aciklarsaniz cok iyi olurdu bide fellah gercek allevilik degilse anadolu alevisine degisme imkani varmidir
hayderiyem 29.04.2008, 19:17 Dede-baba;
Alevi-islam anlayışı:
"]Hz. Ali Buyurduki...
".. Bir güruh var... Cehennemden korktuğu için ibadet eder. Bu kölelerin ibadetir (korkularından)...
Bir güruh var ki, cennet kazanmak için ibadet eder. Bu da Tüccarların ibadetidir (Cenneti satın alacaklarını sanırlar)
Bir guruhta vardır ki; Hakk'a ulaşmak için ibadet ederler. İşte HÜR insanların ibadetidir. Bunların çabası Hakk'ı kendi özünde bulmaktır. Bu da eğitimle, sezgiyle, gönül bilgisiyle elde edilir..."
Eklenecek çok mesele var fakat iki tanesi varki en önemlilerindendir.
1."Benim Ümmetim 73 fırkaya bölünecek bunlardan 72 si helak olacak 1 tanesi necat(kurtuluş)bulacak o bir kavim;Allahımın Kuran' ve Ehli-Beyt'ime sıkı sarılanlardır" Hz.Muhammed
2.Gadirhum da son konuşmasıdır ki bunu çoğu yazar çizer takımı yanlış ve kasıtlı olarak çarpıtırlar fakat doğrusu "Size iki emanet bırakıyorum, bunlardan birisi Allahımın Kuranı ötekisi ise Ehli-Beyt'imdir,bu ikisine sarılan kurtuluşa erer bana ulaşır,hiç şüpheniz olmasın benim Ehli-Beyt'im Nuhun gemisi gibidir ona sığınan kurtulur"demiştir.
İşte bu iki isteğin yerine getirlmesi için çaba sarf etmek biz Muhammedilerin uğraşı olmak zorundadır.
19 yüz yıldan Muhammed Ali Hilmi Dedebaba bize nede güzel öğretiyor yolumuzu;
Aynayı tuttum yüzüme
Ali göründü gözüme
Nazar kıldım ben özüme
Ali göründü gözüme
Adem Baba Havva ile
Hem allemsel esma ile
Çarhı felek sama ile
Ali göründü gözüme
Hazreti Nuh Neciyullah
Hem İbrahim Halilullah
Sina'daki Kelimullah
Ali göründü gözüme
İsayi Ruhullah odur
İki alemde şah odur
Cümlemize penah odur
Ali göründü gözüme
Ali evvel Ali ahir
Ali batın Ali zahir
Ali tayyip Ali tahir
Ali göründü gözüme
Ali candır Ali canan
Ali dindir Ali iman
Ali rahim Ali rahman
Ali göründü gözüme
Hilmi gadayi bir kemter
Görür gözüm dilim söyler
Her nereye kılsam nazar
Ali göründü gözüme
Kainatta ondan gayrısı varmı ki
Dede-baba 29.04.2008, 19:30 herkese selam burda yazilan hemen hemen hepsini okumus sayilriim ama bi sorum var
anadolu alevisimi dogru yol yoksa fellahlarmi yani nusrrair alevilerimi (veya baska alevi cesitleri) ben kendim fellahim ama dogru alevilik yolumu diye merak ediyorum aradaki farkida aciklarsaniz cok iyi olurdu bide fellah gercek allevilik degilse anadolu alevisine degisme imkani varmidir
Degerli can ...
Öncelikle aramıza katıldığın için ve foruma katkı sağladığın için tesekkür ederim..
Alevilik yada Arap aleviliği konusunda aşağıdaki linklerin üzerine basarak direkt bilgilere kavuşabilirsin..
Alevi... La ilahe İlallah Muhammeden Resulullah Ali-ül Veliullah diyendir...
Tapdığı Allah.. peygamberi Muhammed Mustafa'dır ve dahi velayet sahibi Hz. Ali'yi ve soyunu kabul edendir...
Alevilik İslamın özüdür..
daha detaylı bilgi için aşağıdaki forum konularına bakınız..
Kur'an-ı Kerim'in Alevi ve batıni yorumu
http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=37452
Alevi anlayışına göre peygamber sünneti
http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=36574
Alevilikte Abdest ve alınısı ve namaz
http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=36558
Alevi İnancında Oruç
http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=37253
Alevilikte Ahiret inancı
http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=37163
Saygılarımla..
hayderiyem 29.04.2008, 19:36 Adanali_Alevi yazmış;
"herkese selam burda yazilan hemen hemen hepsini okumus sayilriim ama bi sorum var
anadolu alevisimi dogru yol yoksa fellahlarmi yani nusrrair alevilerimi (veya baska alevi cesitleri) ben kendim fellahim ama dogru alevilik yolumu diye merak ediyorum aradaki farkida aciklarsaniz cok iyi olurdu bide fellah gercek allevilik degilse anadolu alevisine degisme imkani varmidir"
------------------------------------------------------------
Öncelikle şurası muhakka ki doğru.Alevilik;Müslümanlığın Türklere özgü yorumu ve yaşam kurallarının bütünüdür Alevilik Anadoluya gelirken bir bütündü.
Zaman içinde Dağlarda yaşayıp orman işçiliği,tahtacılık yapanlara Tahtacı denir oldu,Müzikle uğraşan ve göçebe yaşamı sürdürenlere Abdallar dendi Orta Anadoluda yaşayan ve yerleşik köy yaşamını seçip yaşamlarını bu şekilde sürdürenlere Türkmenler,Aleviler,Kuzeyde yaşayanlara Çepniler dendi, Babailer vardı kısacası Anadolunun dört bir yanında yaşayan Aleviler başka bir isimle anılır oldu.
Hacı Bektaş Veli'nin Ardılları ile birlikte Anadolu daki çözülmeye ve asimile olmaya yüz tutmuş Türk Alevi toplumu bu Türklük ulu'sunun etrafında toplanmaya ve yeniden kendi benliğini kazanmaya başlamasından sonra bu çözülmenin ve yozlaşmanın önüne bir nebze olsun geçildi bir toparlanma devri başladı.
O yıllarda Suriye ve orta doğunun bir çok yerinde Hazreti Alinin ve Ehli-Beytin takipçileri vardı bunlara Arap Alevileri(Nusayri)deniyordu ve halada öyledir.
Temel inanç olarak Aynı yönde olmamıza rağmen farklılıklar da yok değildir fakat bunlar önemsizdir.
İran ve Irak daki Şiiler ile Ne Aleviliğin nede Nusayriliğin Sadece Hz.Ali sevgisinde başka hiç bir benzer yanı yoktur.
Anadolu'daki Alevilerin,Abdalların,Tahtacıların,Çepnilerin,Bekt aşilerin ufak uygulamalarının dışında hiç bir farklılıkları yoktur.Hepsinin tek bir ismi vardır o da Alevi Bektaşi
Dede-baba 29.04.2008, 19:38 Anadolu Aleviliği ve hatay Aleviliği (Nusayriliğin) karşılaştırmalı Analizi
Anadolu Yüzyıllar boyu.. farklı İnançlara.. kültürlere..ev sahipliği yapmıştır...
Müslümanı.. Hristiyanı...Ermenisi.. Rumu... Süryanisi.. Kürdü.. Lazı.. Çerkezi.. Türkmeni.. Vb.. gibi farklı milliyet ve dine mensup olan toplulukları bir arada barındıran Anadolu Toprağı...Aynı isim altında farklılıkları da bünyesinde barındırır..
Anadolu Aleviliği... Anadoluya özgü gelişimiyle.. Anadolu tporağının ürünü olduğu için bu ismi almıştır.. Hatay'da yaşayan Alevi gruplarının inançlarından ise bir takım farklılıkları vardır....
Anadolu Aleviliği ve Nusayrilik arasındaki farklar
1- Değiş ve Semah...
Anadolu Alevilerinin cem ayinlerinde yürütülen 12 Hizmetten ikisi, kadın ve erkekler tarafından birlikte semah dönülmesi ve Zakirler tarafından saz eşliğinde Değiş ve Duazlar söylenmesidir... HATAY ALEVİLİĞİNDE bu içerikte MÜZİK VE SEMAH BULUNMAMAKTADIR...
2- Müsahiplik:
Anadolu Aleviliğinde müsahiplik (sonradan kardeş olma).. inancın temel unsurlarından biri olup "Yola girmenin" yani inanç mensubu olmanın ana şartlarından sayılırken bu kurum HATAY ALEVİLİĞİNDE YOKTUR.
3- Kadın:
Anadolu Aleviliinde yer alan kadının erkekle ibadet etmesi, tek eşlilik varken..... birden fazla evlilik ve boşanma düşkünlük sebebi iken.. hatay aleviliğinde Bunlar yoktur.. çok eşlilik.. kadın ve erkeğin ayrı ibadeti ve boşanma doğal karşılanmaktadır...
4- Düşkünlük:
Bireylerin işlediği bir suçtan dolayı... ayin-i cemde dara durması... ve suçlu ise.. cezalandırılarak toplum dışına itilmesi ve belli bir süre yada süresiz olarak cem törenlerine alınmamasına düşkünlük denir.. Bu tür bir cezalandırma hatay aleviliğinde yoktur..
Saygılarımla..
Dede-baba 30.04.2008, 16:46 Degerli canlar...
Pek çok platformda Alevilerin Allah'a inanmadıkları hatta Aleviliğin müslümanlıkla bile alakalarının olmadığı söylenir... İşte Hangi Alevilik? başlığı altında Alevi-bektaşi değişleriyle O ulu erenlerin nefesleriyle buna cevap vermek istedim..
Haluku alemsin şerikin yoktur
Aciz kullarına rahmetin çoktur
Günahım artmakta sevabım yoktur
Günahım sevaba döndür Allah'ım.
Ümidim senndedir Hakk Habibullah
Şefaatçim sensin Resulallah
İnanmısım amentu billah
Kalbimi nurla doldur Allah'ım
Yazan Zeynel baba
Haktır Allah'ım
Ali'dir şahım,
Muhammed mahım,
Allah Eyvallah
Arşta burhanım,
Sırrı rahmanım,
derde dermanım
Allah Eyvallah
Yüzümüz yerde,
Özümüz darda
Huzur-u Pirde
Allah Eyvallah
( Yazan Aşık Münir)
O cihana sığmaz ondadır cihan,
O mekana sığmaz ondadır mekan,
O devarana sığmaz ondadır devran,
Ne sen var,ne ben, bir tane GAFFAR.
( Aşık Veysel)
Aslım Türktür, Elhamdülillah Müslüman,
Şükür amentuya etmişiz iman,
Kalbime yaraşmaz şirk ile güman
kalbimiz nur ile doldu sayılır.
(Aşık Veysel)
Allah birdir, peygamber hak,
Rabbül alemindir mutlak,
senlik benlik nedir bırak,
Söyleyeyim geldi sırası,
(Aşık Veysel)
Kadirsin Allahım sen de kadirsin,
Üstümüze dört direkli çadırsın,
çağırdığımız yerde hazır nazırsın,
Cümlemiz üstüne yürüyüp gider
(Pir Sultan Abdal)
Hakk'tır sevdiğimiz bizim,
Hakk'tır övdüğümüz bizim
Boyun Eğdiğimiz bizim,
Hakk'tan özge yâr bilmeyiz
(Muhyiddin Abdal)
Allah Eyvallah
Dede-baba 02.05.2008, 22:10 Degerli canlar,
Birçok söylemde alevi-bektaşi inancının islamiyetle alakalı olmadığı Allah inancı bulunmadığı Kur'an ve peygamber'e iman olmadığı söylenir... Burada Ulularımızdan Pirlerimizden değişlerle gerçekleri sunmak istedim..
Bir önceki yazıda Allah İnancı üzerine örnekjler sundum.. şimdide melek İnancı Üzerine devam edelim..
İki melek gelir, sual sorrarlar,
Döker burcunu, gevher ararlar,
Bir kılın üstüne köprü kurarlar,
Geçemezsin Hakka kul olmayınca.
(Pir Sultan Abdal)
Azrail el sunar alır canını,
Kimler duyar avazını ününü,
Allah'ın velisi imam soyunu,
Emanet-i Ehl-i beyt'i sorrarlar bir gün.
Cebarail çırağı alır eline,
Seyretmeye gider dostun iline,
Hayranım şakıyan tutu diline,
Rıdvan kapu açtı şardan gelirem.
(Kul Nesimi)
Kudret kelamını söyler Cebrail,
Rıza lokmasını sunar Mikail,
Canı cana ulaştırır Azrail,
İsrafil ağzında surdur Muhabbet.
(Kul Himmet)
Allah eyvallah
Dede-baba 02.05.2008, 22:27 Degerli canlar,
Birçok söylemde Alevi-Bektaşi inancının islamiyetle alakalı olmadığı, Allah inancı bulunmadığı Kur'an ve peygamber'e iman olmadığı söylenir...
Burada Ulularımızdan Pirlerimizden değişlerle gerçekleri sunmak istedim... bakalım aleviliğin islamiyetle ilgili olmadığını savunanlara Ulularımız Pirlerimiz ne Diyor?
Muhammed dinidir, bizim dinimiz,
Tarikat altında geçer yolumuz,
Cibril-i Emindir hem rehberimiz,
Biz Mü'miniz Mürşidimiz Ali'dir.
(Pir Sultan Abdal)
Din Muhammed dine girdik gideriz,
Tarikatte ikrarımız güderiz,
Katarımızı Hakka doğru yederiz,
Katar bizim, yeden bizim, yol bizim.
(Geda Musli)
Yol içinde yol ararsan
Yol Muhammed-Ali'nindir.
Yetmiş iki dil içinde
Dil Muhammed-Ali'nindir
(Pir Sultan Abdal)
Allah Eyvallah
Dede-baba 06.05.2008, 19:46 sayın dede baba yazılarınızı olabildiğince takip etmeye çalışıyorum.. zaman zaman aklımda bazı sorular oluşuyor.. ama buraya daha yeni üye olduğumdan istiyorumki konuları sonuna kadar okuyup zaten cevap verdiğin bir şeyleri tekrar ettirmeyeyim..
musadenle daha önceki yazılarında rasladığım soruları bir mesajda sıralamak istiyorum:
1. bu konuyla bağlantılı olarak gerek peygamberimizin yaşadığı dönemlerde gerekse 12 imam efendilerimizin dönemlerinde bu cemler yapılırmıydı? mümkünse hangi kaynaktan öğrendiğinizi belirtmenizi isterim..
Degerli can...
Hakk-Muhammed-Ali yolu, yani Din-i islam.. şeklen İmanı kabul etmez.. sorgulayan.. araştıran neden ve nasıllarına eren yani Aklen ve kalben tastik ister... Bu bağlamda tabiki okudukça öğrendikçe aklımıza sorular gelmesi doğaldır.. Size böyle güzel sorular yönelttiğiniz için evvela tesekkür ederim...
Öncelikle "cem " kelimesi toplanmak bir araya gelmek anlamı taşır.. "cami" kelimesiyle aynı kökten gelir... "Ayin-i cem" ise toplu olarak yapılan ibadeti ifade eder...
Kur'an-ı Kerim'de Allah'a yapılacak ibadetler... Salat (bedenen yapılan ibadetler) Zikir (Dua yani dille yapılan ibadetler) olarak gösterilmiştir... Alevi-Bektaşi islam anlayışı ise Salat (ayin-i cemlerde Farz olan 2 rekat namaz... kılınır.ve Semah.) ve Zikiri ( Tevhid Allah'ı naat ile cem başlar.. ve sonrasında Peygamber ve Ehli Beyt'ine salavat getirilir...) birleştirip.. tek bir ibadet haline getirmiştir... Sünni islam anlayışı ise salatı (namaz ve benzeri ibadetleri cami de) Zikri ise Tekklerde yani kendi tarikatlerinde ayrı olarak yaparlar... Sanırım burada her iki ibadetinde Bütün islam itikatlerinde olduğunu sünni itikatlerin salat ve zikri ayırdıklarını Alevi-bektaşi islam anlayışının ise İbadetleri ayırmayıp bütünleştirdiğini gördünüz esasında tek farklılık bu...
Peki sünnetullah yani peygamber... 12 İmam ve Peygamber soyu ne yaptı* ayin-i cem onlardada var mıydı? gelelim bu sorunuzun cevabına...
Degerli can... Peygamber ve 12 İmam değil 5 vakit ki (Bu emevilerin uydurmasıdır) dinlenmeye çekildikleri her an salat (Namaz) ve Zikir (tefekkür dua) ile meşkul olurlardır... Peygamber 5 vakit kıldı yattı yada benzeri sayısal ifedeler sadece yalan ve iftiradan ibarettir.. O yüce kimseler her daim salat ve zikir üzre olanlardı... Bu anlamda Peygamber ve Ehl-i Beyt akşamları bir araya gelir... namaz ve Dua ile sabahlarladı.. Bu ayin-i Cem (Toplu İbadet)'ler de Peygamber Cebrail nefesiyle gelen Kur'an-ı okutturur.. üzerinde konuşulur ve hakikatleri açıklardı... Bu gelenek 12 İmam ve sonrasında gelen Ehl-i Beyt nesli erenler dede-baba'larca da süre geldi... Bugün Türkistan da Ahmet Yesevi'nin dergahında.olduğu gibi. Peygamber ve Ehli Beyt'in evlerinin kapıları direk mescide (cem olma toplanma yerine) çıkardı.. yani cem evine.. Yine Pir-i Horasan Ahmet Yesevi'nin Dergahında "cem evi" adıyla anılan ve cem yapılan bir yer vardır.. Tac'ül Arifin E'bul Vefa Hazretleri'nin Anadolu'da aynı peygamber Efendimiz gibi kadınlı erkekli Ayin-i cem yaptıkları aşikardır... Yine Eskişehir'de 11 . yy. da Seyid Sücaaddin Veli derhında "cem Evi" adının bulunduğu dergah vardır.. Yine Hacı Bektaş-ı Veli dergahını saymama.. Karaca Ahmet dergahını saymama.. yada Şah Kulu'nu belitmeme gerek var mı? Bakın bu kimseler 12 İmam nesli Peygamber'in hiçbir şüpheye gerek olmayan Ehl-i beyt'indendir.... Bu kimselerin Peygamber soyundan gelmediğini söyleyecek tek bir kimse yoktur.. demekki cem evi yada "ayin-i cem yeni çıkan bir kavram değildir..
Yukarıdaki bilgileri ister sünni ister Alevi-Bektaşi her kaynakta bulabilirsiniz yalanlayacak ve iftiradır diyecek tek bir salih kaynak yoktur... Alevi ve Bektaşliliğin temel kaynakları nedir? derseniz Aşağıdaki linke Lütfen girin..
Alevi-Bektaşi konusunda bilgi alınabilecek güvenilir kaynaklar nelerdir?
http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=36460
2. erenler cemine sadece 12 imam soyundan olanların katılabildiğini söylemişsiniz. ancak sizde tahmin edersinizki 1400 yıl içerisinde bu şecereyi sağlıklı bir şekilde takip edebilmek zor..diyelimki takip edildi gerçekten ehlibeyt soyundan olan ancak örnek veriyorum dubaide yaşayan birisi ve alevilikle bir ilgiside yok bu kişi alevilikten haberdar oldu ve erenler cemine girmek istedi katılabilirmi yine ek olarak sadece ehlibeyt soyundan olmak yeterlimi bu cemlere katılabilmek için.. eğer başka şartlar aranacaksa bu aranan şartları taşıyan ama ehlibeyt soyundan olmayan biri bu ceme katılmayı talep edebilirmi?..
Degerli can.. Mürşitlik yani dede yada babalık bir başka değişle İmamet.. Ehl-i Beyt'en gelir... Seyid olmayan hiç bir kimseye Biat etmek dede demek önünde secdeye varmak ve İkrar vermek caiz değildir... Haramdır Şirktir.. Ehl-i Beyt neslinden olmayan bir kimseye tabi olmak emevi ve yezit islam anlayışıdır.. Alevi-bektaşi, soyu Peygamber'e dayanmayan kimseye tabi olmaz... Her soyu seyid olan da dede yada baba olamaz.... Bununda belli şartları ve aşamaları var, soyu seyid olan kimse ancak bu şartları taşıdığı takdirde Erenler cemine.. dede-baba makamına laik olur.. bu konuyla ilgili bilgi daha önce verildi..
Degerli canlar... Yakın bir geçmişe kadar.. Soyu seyid olan bir ocak mensubu ancak bir başka soyu seyid olan ocakla evlenirdi.. yani Alevi-Bektaşi geleneğinde sünnilerde olduğu gibi müritleriyle yada taliplerle evlenme yasaktı.. böyle bir evlilik dede yada babayı yoldan düşürürdü.. düşkün yapardı.. yani ocak yanlızca bir başka ocakla evlenirdi.. yine talibin bir dede kızı almasıda yasaktı... sanırım soyun nasıl sürdürüldüğünü anladınız.. bunu büyüklerinizede sorabilirsiniz...
Peki Erenler cemi nedir? neden herkes katılamaz? degerli can.. Erenler cemi edeb erkanın yada Alevi-bektaşi erkanının öğretildiği...Bir cem ayin-i değildir.. bu cem'de belli bir makama (marifetullah- hakikatullah) sırrına ermiş dede- babalar katılabilir.. Bu cem'de Kur'an ayetleri ifşa edilir... sırlar bir sonraki dede-babalara aktarılır... Çoğunlukla Sır deyişlerle aktarılırdı (bugün herkesin dilinde olan bazı değişler erenler ceminden alınmadır).. Bektaşi erkanlarında ise "nefes"lerle dile getirilir.. sanmayın ki ayin-i cemlerdeki değişler alalede sözlerden oluşur.. bir çoğu Kur'andan alınmadır... ve Ayettir.. tabiki bu sırrı herkes bilemez esrarına eremez...(Dikatle değişleri dinleyin inceleyin çok derin anlamlar taşıdığını göreceksiniz) İşte Erenler ceminde gelecek kuşağın dede-babaları yetiştilir.. Kur'an sırları.. hakikat gerçekleri aktarılırdı... halka yönelik değildi halk ise Görgü cemi.. ikrar cemi.. Musahiplik cemi.. Birlik cemine alınırdı...
Soyu Seyid olmayan..kimse istediği kadar bilgi yada birikimi olsun dede-baba makamına gelemez.. erenler cemine giremez..
3. abdestle ilgili yazınızda abdestin sadece yola girerken alındığını ve ancak düşkün olunca tekrar edileceğini yazmıştınız.. ancak buradaki bir yazınızda ibrikçinin ceme katılacak pirin ve erenlerin abdest alması için görevi olduğunu yazmıştınız..kaçırdığım bir nokta mı var??..
Degerli can.. görgü ve birlik cemin de İbrikçi meydana çıkarak sembolik anlamda abdest aldırır... Bu Cemler Alevi-bektaşi islam anlayışının anlatıldığı.. Yol ve erkanın tanıtıldığı.. aynı zamanda Halka Abdestin anlam ve manasının hatırlatıldığı cemlerdir... Dolayısıyla Bilgi edinme ve hatırlatma ön plandadır.. yapılan abdest semboliktir..
Fakat gerçek anlamda alınan abdest "İkrar "ceminde" yani Alevi-bektaşi erkanına girme aşamasında aldırılır...
Sizde takdir edersinizki Evvel Ahir olan bir din.. insanların bedeni ve zahiri temizlikleri için inmedi... Din-i İslam anlayışında Abdest'in anlamı farklıdır.. sünniler abdest alırken arapça söyledikleri dua ve kelimeleri araştırılarsa abdestin ne anlama geldiğini niçin alındığını anlayacaklardır...
Bunun dışında pratikte yani uygulamada ise zaten her can... kendisine söylenmeden...ayin-i cem'e banyo yapmadan tüm vücut yıkanmadan gelmez...ve en temiz elbiselerle gidilirdi ayin-i cem'e... gerek Hakk-Muhammed- Ali divanında ve gerekse her an hakk'ın huzurunda olan can'ın kirli pis bir şekilde olması caiz değildir...( zaten Anadoludaki bütün cemlerde.. Halk banyosunu yaparak en temiz şekilde giyinip öyle gelir...)
Temiz olmak ise 4 kapı kırk makam desturundaki şeriat makamı ilkelerindedir.. buna göre her can... Her zaman temiz olmak.. temiz giysiler giyinmek.. ve böyle dolaşmak zorundadır...temiz olmak.. ve yıkanmak sadece ibadet ten önce değildir.. Alevi-bektaşi daim salat ve zikir üzre olandır... Bunu belli zamanlarda ve belli şekle kalıba sokmak kuşkusuz islamın şeklen anlaşılmasınadan başka birşey değildir.... Kur'an daki hiçbir ibadet sadece belli şekillerden ibabet olmayıp hepsinin batın anlamı vardır..Bunların sırrına ermeden şekilsel ibadetin o kimseye bir faydası yoktur...
Elini yıkayanın.. hırsızlık yapmaması, ağzını burnunu yıkayanın dedi kodu.. fitne fesat çıkarmaması... gibi daha önce açıklanan biçimde tüm azalarına sahip olması gerekir (daha önceki topiklere bakın).. abdestin anlam ve manası budur...
Yoksa Hünkar Hacı Bektaş-ı Veli'nin dediği gibi içi pislik dolu bir şişeyi... bin yıl yıkamasan... sadece dışını yıkkasan içi temizlenesi değildir...
devamı var..
Allah Eyvallah
Dede-baba 06.05.2008, 19:59 4. günümüzde köyden kente göçün tabii sonucu olarak bir ceme katılmak her istediğinde pirini görmek dedeye fikir sorabilmek, pirinde ceme katılan tüm canları yakinen tanıması varsa kusurlarını bilmesi hatta rızalık almak için diğer üçüncü şahsın orada olmaması gibi zorluklar var.. şehir yaşamında köylerdeki gibi sınırlı bir çevrede yok ki kim ne işlemiş kim kimi kırmış bilinebilsin, köydeki gibi cemler yapılabilsin.. bu konuda ne düşünüyorsunuz? sizce şehirde de böyle bir yolu erkanı sürdürebilirmiyiz? mümkünse nasıl???..
Degerli can..
Evvela islam dini... kul ile Allah arasındadır...İslam Kişinin hakikatleri görmesini doğruyu yanlıştan seçebilmesini... İnsan-ı Kamil olmasını ister... geçmişte tarikatler.. pirler.. ve dedeler.. Bir çeşit Üniversite.. ve üniversite hocalığı yapmıştır.. yani hiçbir şey bilmeyen ve öğrenmek, gerçekleri aramak isteyen canlar tarikatlere gelir.. buralarda nefsini terbiye eder... olgunlaşır.. gerçekleri görür gönül gözü açılırdı.. eski zamanlarda okuma yazma yada bu tür bilgilerin alınacağı yerlerde yoktu.. sadece dede ve baba'lar vardı.. başka alternetif yoktu...Okur yazarlıkta olmadığı ve kitaplarda günümüzdeki gibi yaygın olmadığı için gerçeklere erişmek güçdü...
Tabiki günümüz koşullarında bu ibedetleri ayin-i cemleri yapmak zordur..Peki ne yapabiliriz...Bilindiği üzere her alevi bir ocağa mensuptur.. ve Piri.. Dedesi vardır... zaman zaman ayini cemlere katılılmalı.. bu olmuyorsa dede yada Pirinin tavsiye edeceği kitapları almalı.. en azından yolunu kültürünü Edeb ve erkanı öğrenmek çabasında olmalıdır...
Bu anlamda sizin yaptığınız gibi sorguluyarak öğrenme azmi içerisinde bulunulması gerekir... Bugün elimizde her türlü bilgiye ulaşacak ve öğrenecek imkan mevcuttur. geçmiş yüzyıllarla kıyalanamayacak kadar çoktur.. fakat tek sorun Alevilik adına verilen her bilginin güvenilir olup olmadığıdır.. işte burada yine kişilerin dede ve babaları devreye girer taliplerine yol gösterici olurlar.. zaten islam dininde Ruhbanlık sınıfı yoktur.. mürşit olan dede-baba sadece yol gösteririci gerçekleri ortaya çıkarıcı vazifesi görür.. bu her dönem böyle oldu.. böyle de olacaktır.. şimdi de dede-babanın en önemli görevi... Yolunu yani alevi-bektaşiliği öğrenmek isteyen canlara birinci elden kaynağından ez- cümle Ehl-i beytten yardımcı olmaktır...
Kuşusuz herkes ulu divanda kendi hesabını verecektir... Bu anlamda "rızalık alma" önemlidir... Ayin-i cemler mükemmmel bir dünya ve yaşam ütopyası sunar bütün insanlığa... keşke böyle bir dünya kurulabilse.. "RIZA ŞEHRİ" gibi fakatinanın bu bizlerin elinde bunu herkes kurabilir.. çevresiyle akrabalarıyla komsularıyla... İlk kendimizden başlayarak kendisiyle barışık olarak... sonra ailesiyle akrabalarıyla komsularıyla... İnanızki herkes böyle olunca bütün sorunlar kendiliğinden çözülecektir..
Ben böyle bir dünyanın mümkün olacağına inanıyorum...En azından ben kendi dünyamı böyle kurmaya çabalıyorum size tavsiyem sizde kendi dünyanızı çıkar alışverişlerinin olmadığı "RIZA" nın olduğu paylaşımın olduğu bir dünyaya çevirin. Eğer zaten böyleyse ne mutlu size....
5. bir yerde de kuranı kerimde namaz için üç vaktin tavsiye edildiğini ancak bunun hergün yapılması şeklinde yorumlanamayacağını dile getirmiştiniz. peki neden herhafta cem yapıyoruz.. her hafta yapında denmemiş sanırım kuranı kerimde..ayrıca bir sebep de riya ile namaza yaklaşmayınız uyarısıydı sanırım.. peki bir kişi cemde de riya ile cem ederse? ???..
Degerli can...
İbadet.. gönül işidir.. zorla ibadet yada başkaları için Allah'a ibadet ediyor görünmek.. Riyaya girerki bu büyük günahtır... Kur'an-ı Kerim'de İbadet için çalışmanın olmadığı herkesin dinlenmeye çekildiği üç vakitten söz edilir...
Gerçektende sabahın erkeni... Gün ortası ve akşam kör zamanlardır.. bu zamanlar da herkes dinlenmeye çekilir.. bir kösede oturur.. yani günün koşuşturmacasından uzaklaşıp kendini Allah'a verebilir.. Bu zamanlarda ister kişi salat yani bedeni ibadet yapar ister zikir dua yada yakarış içerinde Allah'a yönelir.. Aslında Kur'an burda insanlara bir kolaylık getirmek istemiştir.. hemde İbadetin iki yüzlülüğe ve riyaya sapmasını önlemek istemiştir...Bu nedenle bu zamanlarda İbadet tavsiye edilmiştir...
Haftada bir gün toplu olarak Cuma ibadeti ise Kur'an-i bir farzdır... tavsiye değildir yani.. Cuma İbadetini diğerlerinden ayıran özellik cemeatin bir araya gelmesi.. varsa sorunlarının problemlerinin dile getirilmesi.. ve çözüm bulunmasıdır... Peygamber zamanında Bu hep böyle olmuştur.. Peygamber zamanın Toplu kılanan Cuma namazlarında cematin kan davaları başta olmak üzere birçok meselesi halledilir.. toplumsal sorunlar çözüme ulaştırırlırdı...
Yine Kur'an bize gece yapılan ibadetin daha makbul olduğunu söyler.. Bu nedenle alevi-bektaşi Cuma İbadetini ya perşembeyi Cumaya bağlayan gece yada Cuma aşkamı Toplanıp Ayin-i cem yapardı... tek farklılık Sünni itikat gün ortasını seçmişken.. Alevi-bektaşi geceyi tercih etmiş olmasıdır. her ikisininde Hem Kur'ani olduğunu hemde Peygamber Sünnetine uyduğunu söylemek gerekir... Zira Alevi-bektaşide Cuma İbadetinde... 2 rekat namaz kılar... Rızalık alır.. varsa bir sorun dede-baba'nın huzurunda çözüme bağlanır.. ve Zikir yapılırdı...
Bu İbadete alevi-bektaşi terminolojisinde 48 Perşembe İbadeti denir.. Çünkü Muharrem hariç yılın bütün haftalarında her cuma yada perşembe Ayin-i cem yapılırdı..
6. uzun olduğu endişesini taşımakla birlikte sabrınıza sığınarak yinede sormak istiyorum: kuranı kerimde bir ifadenin emir mi yoksa tavsiyemi olduğunu nasıl anlarız...???..
Degerli can...
Hiç Kuşkusuz Kur'an evvel olandır.. ahir olandır... O'nun hükümleri mahşere kadar devam edecektir...
Bu anlamda.. Kur'an'ın 1000 yıl önceki anlamını alıp günümüze birebir yansıtmak yanlıştır.. bunu bu şekilde anlayanlar.. diş fırçası yerine misvak kullanır... Türlü türlü güzel elbise dururken... entari giyer cübbe takar.. çarşafa .. türbana girer.. kuşkusuz bu dini şekilsel olarak algılayıp.. özüne inememek kavrayamamaktır... Oysaki Hangi peygamber bir öncekini aynen taklit etti hepsi çağının en güzelini en iyisini en modernini alıp uygulamadılar mı? Bu nedenle Kur'an'ın her çağdaki ariflerince... alimlerince(seyit olan Ehl-i beyt nesli) yeniden yorumlanması.. bizleri araç ile amacı karıştırmamazı sağlamak için elzemdir.. şekle saplanıp özü kaybetmemek için gereklidir... Bu arifler ve erenler kuşkusuz Yolundan gidin dediği Ehl-i Beyt'tir.
Bu konuda Kur'an kimin izinden gidileceğini açıkca ortaya koymuştur.. oda Ehl-i beyt ve 12 İmam nesli seyid'lerdir..
Peygamber..
"Ben size iki emanet bırakıyorum bunlara sıkı sıkıya sarıldıkça doğru yoldan şaşmazsınız " demedi mi? Kimin yolundan gideceğimizi ise.. Ehl-i Beyt olarak göstermedi mi? Ve Ehl-i beyt Kıyamede kadar var olacaktır.. seyidler ve dede-baba'lar her zaman ulaşmak isteyen gerçekleri aramak isteyenlerin yanı başındadır.. yeterki isteyin.. arayın.. dileyin... ve arzulayın.. Ol kimseler gelecektir.. Allah sıdk ile O'nu ananı yanlız bırakmaz. doğruyu gösterir..Yol göstericilerini açığa çıkarır...
Kur'an Emirlerinin hangisinin tavsiye ve emir olduğu ise.. Her devirde Yol gösterici olan dede-baba'ların "erenler ceminden" halka ifşa edilir.... Bu birlik cemlerinde ve görgü cemlerinde gerektiği kadar duyurulur...
Sanırım tekrar ilk sorunuza döndük.. yani Erenler cemi'nin ne amaç taşıdıgını ve neden bu ayini ceme sadece dede-baba'ların gidrdiğini ve bu cemde neler olduğunu son sorunuzla daha iyi anlaşıldı...
Allah Eyvallah
Dede-baba 12.05.2008, 17:32 İslamın hoşgörü dini olduğunu söyleyenler genellikle bu ayeti bizlere kanıt olarak göstermeye çalışmışlardır acaba kuranda hiç bunların aksini söyleyen ayetler yokmudur tabiki vardır...aşağıdaki ayetler dinde zorlama yoktur ayetiyle tamamen çelişki içindedir..
isin ilginc tarafi ise bu hukumler ile hukmetmeyenler ise kafir, yani bu vahsetin uygulanacagi kisiler olarak ilan edilirler;
1- Birbiriyle çalişen bir kitap İlahi olabilir mi? Size çelişme olarak gözükenler ayetlerin Alebi-bektaşi Yorumu Olan batıni yorumunu bilmemenizden kaynaklanabilir mi? Yada Sünni yorumlarına itibar etmeniz olabilir mi?
Öncelikle zannedilir ki Kafir.. islam dinine inanmayan... başka dinlerden olandır.. oysaki kafir.. Dili ile Allah'a iman eden.. Ancak ancak Hakk kelamını kendi çıkarları için Kullanalara da denir...
ve bakalım şu vahşete çağrı dediğin ayetlerin aslına...
maide-45 `... kim allah`in indirdigi ile hukmetmezse iste onlar kafirlerdir.;
Her kim bir göze kıysa, Tanrı gözünü alır,
Her kim bir burun alsa, Tanrı burnunu alır,
Her bir kulağa kıyan, Hakk kulağın alacak,
Her bir dişi yok eden, Tanrı dişin alacak.
Ayette bir can'ın diğerine saldırı bizzat Allah'a yapılmış sayılır diyor..
Kim kıyıp yaralarsa Tanrı ona yaşatır,
Yaptığı kötülüğü yaşatarak ödetir.
Bu söze inanıpta bir suçluyu affeden,
Özü arınacaktır, intikamdan vaz geçen
Hem bilin! ol kimse ki tanrı indirdiğiyle
Yargılamıyor ise Tanrı yargısı ile,
İşte gerçekten azgın, zulüm eden onlardır
İntikam arayanlar, kıyımcıdır, zalimdir...
(Maide Suresi: 45)
Ayet-i Kerime'nin Alevi-bektaşi yorumu.. Bırakın şiddeti... Bir kimsenin kafir müslüman ayırt etmeden.. bir başka insana yapılan muameleyi tanrıya yapılmış alt eder.. ve yasaklar... İntikamı ve öc almayı men eder... ve son olarak Tanrı yargısı olan din "İSLAM" ile (İSLAM= BARIŞ, ESENLİK) hükmetmeyenlerin intikam alanların gerçek kıyıcı ve zalim olduğunu söyler...
ÖMERİN... OSMANIN ... YEZİDİN MUAVİYENİN VE EMEVİNİN DEĞİL EY CAN.. Ehl-i beyt nesli seyid dede ve babaların Kur'an'ına itibar edin..
gercekte islamiyetin yayilmasi falan isin hikaye yonudur, asil olan ganimet, harac, cariye, kole ve mal kazanimidir. kuran, donemi cercevesinde bu esaslari belirleyen bir kurallar kitabidir. amac cihad adi altinda yapilacak olan savaslar ve bu savaslar sonrasi edinilecek ganimetlerdir, yani islam talan ve capul duzeninin yasallastirilmasi icin bir kiliftir. bunun icin askeri destek verebilecek kisiler cesitli sekillerde savasmaya ozendirilirler;
Ey can... Horasan Erenleri bellerinde bir tahta kılıç ile geldi.. Rum ellerine... Hünkar Hacı bektaş-ı veli... Düzgün baba.. sarı saltuk.. hangi erenimiz kimin canını aldı.. kimin malına göz koydu... Bu kimseler Kur'an-ı Natıktır... Bunlar değil miydi Kur'an-ı anlatan Din-i islama çağıran...
Emeviler.. yezitler.. Muaviyeler... senin dediğin gibi elde kılıç kafir avına çıkarken... islamın özü Olan Hz. Ali'nin evlatları.. 12 İmam'lar kime kast etti... neden bu yezit neslinin Kur'anına biat ediyor ... Onları islam olarak kabul ediyorsun Evlad-ı Resul islamı... Seyid dede ve babalarının islamı ez-cümle Alevi-bektaşilik dururken..
enfal-65 `ey peygamber inanlari savasa tesvik et. eger icinizden sabirli yirmi kisi bulunursa onlarin ikiyuzune galip gelir. ve eger sizden yuzkisi olursa, kafirlerin binini yener. cunku onlar hicbir seyden anlamaz guruhturlar.;akli basindaki kisiler bu inanilmaz rakamsal doldurusa gelmeyip savasmadiginda, rakamlar hemen degistirilir;
Ey sevgili Peygamber! kötü nefse karşı
Mü'minleri sen koru kazansınlar savası
Sizden sabırlı olan, yirmi kişi olursa
(Gönül birliği ile) bedeldir iki yüze
Hem eğer ki sizlerden yüz kişi olsa
Bedeldir inkarcıdan, bin kişilik topluma
Çünkü o inkarcılar, gerçekçi bakmıyorlar
Olayın iç yüzünü çözmüyorlar
Enfal Suresi: 65
Degerli can...
Bu Ayet-i kerime'de suçsuz... masuf günahsız insanlara saldırın iması nerde var... aksine (kötü nefse) yani size düşmanlık besleyen...kişilere karşı kendinizi müdafa edin emri vardır... ve haklı olanın sayıca az olsa bile kazanacağını... ima eder..
Burada Kur'an iki savaştan bahseder.. birisi kişinin kendi nefsine karşı olan savası diğeri de zahiri olan düşmana karşı kendini müdafadır...
Bu ayete dayanarak Elde kılıç kafir avına çıkılamaz.. Bu ayet bunlar için kanıt gösterilemez..
enfal-66 `simdi allah yukunuzu hafifletti. bildiki sizde muhakkak bir zaaf var. artik sizden sabirli ve metanetli yuz kisi olursa ikiyuzunu yenerler. eger sizden bin kisi olursa, allah`in izniyle ikibine galebe calarlar. allah sabir ve sebat edenlerle beraberdir.`;
Şimdi Tanrı sizlere hafifletti görevi
Gösterdi içinizde bulunan eksikliği.
Bu halde eğer sizden yüz kişi var olursa
İki yüze bedeldir (Noksanınız olmazsa)
Hem eğer ki bin kişi varsa iki bine
Hakk izniyle bedeldir, o hep sabırlılarla
Enfal Suresi: 66
Zalimlikler yapan Kötü nefse karşı... Haksızlar karşısında.. Hakkınızı eşinizi aşınızı sizden almaya gelenler karşısında siz daha güçlüsünüz...Hakk her zaman batıla galip gelir... Adil olan Yaradan sabırlılarla.. masumlarla beraberdir...
Yukarıdaki ayet bir önce açıklanan ayetin devamıdır... Hiçbir şekilde saldırı.. kan akıtmaya dayanak gösterilemz.. (çünkü bizzat bu savaşın KÖTÜ NEFSE karşı yapılacağı aşikardır.)
- ayrica kuran fihristinden siddet icerenn cok sayidaki cihad ayet`ine bakiniz-
onlarla savasin ki kalpleriniz ferahlasin;
tevbe-14 `onlarla savasin ki allah, sizin ellerinizle onlari cezalandirsin; onlari rezil etsin; sizi onlara galip kilsin ve mumin toplumun kalplerini ferahlatsin.
Yüce Allah kimlerle savasın diyor acaba? keşke bir önceki ayete baksaydın...
Yeminlerini bozan, hem Resulü yurdundan
Çıkarmaya çalışan, böyle bir topluluktan
Savaşmaz mısınız? Siz düşmanlık gösterenle
Üstelik ilk saldırı, onlardan gelen kavimle.
Onlardan sakın korkmayın siz!
Mü'min olanın çekinmesi ancak Tanrı'dandır biliniz
O halde onlar ile dövüşün Tanrı sizin,
Elinizle onları cezalandırır biliniz..
Onları O (Tanrı), hor kılacak, onlara karşı size
Yardım edecek, Yüce hakk, İnanan her millete
Onları rezil eder, inanana yardımlar sunar,
Ol Hakk, İnanan insana verir hep ferahlıklar...
(Tevbe Suresi: 13-14)
Degerli Can...
Yukarıdaki ayet peygamber'in medine'ye hiçretinden sonra.. mekkeli müşrikler Peygamberi ve Yanındaki inananları tümden yok etmek için asker topladıkları sırada indi.. Gerçekten mekkeliler devasa bir ordu kurup medine üstüne Peygamber ve inanlarını yok etmek için geliyorlardı...
İşte yukardaki Ayet Mü'minlerin kendilerini savunmaları için indi... Tanrı'nın haklının... mazlumun yanında olduğunu ve canınızı.. ülkenizi.. kanınızı... eşinizi... işinizi elinizden almaya gelenlere karşı savaşmanın hakk olduğunu bildirmek için indi...
Yoksa suçsuz günahsız insanları öldürmeye fetva çıkarmak için değil... Evvel Ahir olan Kur'an hükmü şimdide geçerlidir.. vatanımız milletimizi bölmeye gelenlere karşı savaşmayacakmıyız... Kızımızı.. kadınımızı onlara verip seyir mi edeceğiz.. Kuşkusuz bunu savunanlar Bizden değildir..
tevbe-15 `ve onlarin (muminlerin) kalplerinden ofkeyi gidersin...`.
Onların Kalplerinden derdi giderir Tanrı
Kuşkusuz, Dileyeni yoluna sevkeder Tanrı
(Tevbe Suresi: 15)
|