Orijinalini görmek için tıklayınız : Egede Alevi İzlenimlerim

geygel60
23.04.2008, 17:34
Slm Canlar geçen hafta Manisalı bir astsubay arkadaşın kız kardeşinin düğüne gitmeye karar verdik.Amaç benim egeyi görmemem ve anadolu dışında kalan alevileri daha yakından tanımamdı.Bu bağlamda gezeceğimiz yerler sırası ile şunlardı Afyon karahisar,Uşak,Kütahya,Manisa ve izmir.Öncelikle Manisa salihli kabazlı köyüne vardık çok güzel bir köy hepsi alevi horasanlı ve türkmen.Köyde Bayağı büyük ve ekonomik olarakta iyi hani şu çöpe hayır diyen köy.Köyün yıllık geliride çok iyi malesef köyde bir cem evi yok insanlar çok iyi ama sürekli içiyorlar.
niçin cem evi yok diye sorduğumda kaçamak cevaplar veriyorlar gözlemlediğim önlerinde bir inanç lideri yok böyle devam ederse çok yakında onlarda asimile olacaklar acilen çözüm lazım el atılması gerekiyor.Daha sonra ordan Kütahyaya geçtik arkadaşın akrabalarına ordaki durum dahada vahim insanlar aleviliklerini saklıyor alevi çocuklar sünni kızlarla evlenmiş aleviliği inkar eder olmuşlar.Arkadaşın hanımın kuzeni sünni bir kızı seviyor bir sürü olay vermeyiz vururuz.Ben her yerde alevi olduğumu söylüyorum diyorum diyorlar korkmuyormusun bende diyorumki korkacak hiç bir şey yapmıyorum bu benim inancım benim ahiretim benden başka kimseyi ilgilendirmez.Sonra alevi bir bayan öğretmenle tanışıyoruz öğretmen bana diyorki buna ne gerek var şok oluyorum.
Daha sonra Kütahyadan turgutluya geçmeye karar verdik arkadaşın kayınpederine yolda telefon ettik hamza babaya gideceğiz diye(Hamza baba horasan pirlerinden Ahmet Yesevi'nin talebesi) Yatırı İzmir yakınlarında neyse biz arabayla turgutluya vardık arkadaşın kayınperinin evinin önünde durduk onlar gezi için gerekli hazırlıkları yapmışlar onları arabaya yükledik.Arkadaşın kaynanası,kayınpederi ve kayınçısınıda alarak hamza babaya doğru yola çıktık bir saatlik bir yolculuktan sonra oraya vardık niyazımızı eyledik bir yemek yedik birşeyler içtik(alkollü değil)geri döndük.Dikkatimi çeken bir nokta böyle bir inanç önderinin türbesinin sağında solunda içki şişeleri alkollü içki satan dükkanlar.üzüldüm bunlardan kurtulmamız gerektiğine inanıyorum.
Neyse akşam turgutluya döndük.Arkadaşın kayın babasıyla burda alevilik için neler yapıyorsunuz diye muhabbete başladık babası hacı bektaşi veli derneğini kurduklarını belediyeden cem evi için yer istediklerini söyledi sevinmeye başladım.Belediye yer vermedi dedi bende kendi aranızda para toplayın alın dedim.Alamayız dedi bir sevincim daha başlamadan bitti.Sonra arkadaşın kayınçosu alt katta oturuyormuş oda geldi onunla muhabbete başladık.Kayınçosununda bir sünni kızıyla evli olduğunu öğrendim kız şimdi üniversite okuyor eğitim 3 sınıf kocaeli.Resimlerini gösterdi türbanlı kapalı bir kız.Sordum nasıl biribirinizin inançlarına saygılımısınız diye evet dedi aramızda bir problem yok biribirimize karşı gayet saygılı ve demokratız dedi.Biraz sonra beni aşağı çay içmeye davet etti eniştesiyle beraber gittik evin her tarafında arapça yazılar zaman gazetesinden alıntılar bir sürü masanın üzerinde dini içerikli kitaplar.Düşündüm evet dedim gerçekten birbirine karşı çok saygılı ve demokratlar diye bizi temsil eden hiç bir şey yok hepsi kızın inancını temsil eden emareler.Muhabbet ettikçe oğlanında sıkı bir fetullahçı olduğunu gördüm.Yukarı çıkıp anne babasıyla muhabbete başladık yerde bir seccade dikkatimi çekti hayrola dedim babası dediki yengen namaz kıldı dedi ya bizde namaz yok dedim oda dediki zararımı var dedi tabii var dedim yolumuza ve inanç sistemimize zarar verir dedim haklısın ama dedi çevrede herkes namaz kılıyor dedi kendininde muharrem orucu değil ramazan orucu tuttuğunu öğrendim.Valla geziden hüsranla döndüm asimilasyon hızla devam ediyor.Bu bölgelere acilen cem evleri yapılması lazım çocuklarımızın sünni evliliklerine karşı çıkmamız lazım.Şunu gördüm bütün sünniler aleviler için bir misyoner bize sünniliği dayatıyorlar ama biz aleviler kimseye böyle bir dayatma yapmıyoruz çünki bizim özümüzde hallacı mansurun felsefesi merkezimizdede insan var.
Sonuç olarak şunu söylemek istiyorum egede acilen bir şeyler yapmamız lazım insanlarımız orda hala kimlik arayışı içinde ve yanlış şeyler yapıyorlar rehber lazım vakıfların derneklerin oralara el atması lazım.Saygılarımla.

DERSİM_Gülay
23.04.2008, 17:52
güzel bir yolculuğa çıkmışsın ama pek olumlu geçmemiş anlaşılan.evet bende denizlide okuyorum ege bölegesindeki pek çok ili gezdim pek çok aleviyle tanıştım ordaki insanlar alevilikelrini saklıyor ya da asimile olmuşlar.bunu bende fark etim neden diye sorduğumda gerek var mı ayrı bir şey olarak göstermeye cavebını aldım çok üzüldüm.alevilik bir yaşam biçimidir ama onlar bu yaşam biçimini kaybetmişler.yazık ne denilebilir ki

ASLINI İNKAR EDEN BİZDEN DEĞİLDİR.

CaNCa
23.04.2008, 18:00
Sayın geygel60 öncelikle izlenimlerinizden vermiş olduğunuz bilgiler için teşekür ederim. Fakat malesef bu anlattıklarınızın hiç birine ben sizin gibi şaşıramadım diyebilirim. Çünkü forumda da bir çok konu altında özellikle ege alevilerinin durumunu bir çok kez vurguladım. Ege'de bu gidişle alevilik yok olmaz üzere. Asimilasyon en katı şekliyle özellikle o bölgede devam etmekte.

"Nolacak canım sizde müslümansınız kılın namazınızı, ramazan orucunuzu tutun" diyerek başlayıp, bir süre sonra tarikat yapılanmalarınında içine girecek kadar insanlar benliklerinden uzaklaştırılıp sünnileştiriliyor. Alevilik için bu tehlike en fazla ege'de olarak bilinsede, malesef türkiyenin her yöresi içerisinde de gerçekleşen bir durumdur.

İnsanlarımızın alevilik hakkında bilgiye doyrulup, başka yollara saptırılmamalarını sağlamak gerekir. Sunnilere şirin gözükmek için, ya da can korkusundan bu insanlar yıllarca sünni gibi yaşamak zorunda bırakıldı ve halen bunu bir gelenek haline getirip devam ettirenler var. Artık 21. yy'da herkes ötekilerin şerrinden ürkmeden kendi inanç sistemi ile ayakta durmayı öğrenmeli. Meşhur akp kütahya milletvekili hüseyin tuğcu gibi benliklerini yitirmiş, tipik şeriatçı, siyasal islam yalakası karakterleri çıkarıp alevi olarak sunabilirler. Bunlara karnımız tok, oyunlara gelmemek lazım..

Emo84
23.04.2008, 18:07
egede alevilere sahip cikmamiz lazim