Orijinalini görmek için tıklayınız : Zaza Alevileri neden Türkleştiriliyor?
Zaza Aleviler üzerinde gerçekten büyük oyunlar oynanmakta.
Kendim de orjinal bir Zaza Alevisi olarak bunu şiddetle eleştiriyorum.
Alevilik ırkçılık değildir bir inanç bir gönül meselesidir.
Ama günümüzde bazı Türk-Aleviliği inanç önderleri bu inancı kirli etnik siyasete bulaştırmışlardır. Ve insanların inançlarını kullanarak onların sadece bir etnik gruba üye olduklarını iddaa etmektedirler ve cahil ve inançlı halk kitlelerini güzelce kandırmaktadırlar.
Bilindiği gibi Alevilik 4 halk tarafından benimsenmiştir çoğunlukla bunlar; Türkler,Kürtler,Zazalar ve Araplar (Hatay bölgesi Arap Alevileri)
Örneğin İzzettin Doğan, kendisi çıkıp diyorki. "Tüm Aleviler ortaasyadan gelme gerçek türktür"
Bir inanç önderine hiç yakıştıramıyorum bu ırkçı mhpci türkçü siyaseti. İnsanları böyle hassas konularda kandırmak hiç hoş değil.
Dersim bölgesi başta olmak üzere diğer Zaza-Alevi bölgelerinde bilindiği gibi insanlar Zazaca olarak Aleviliği yaşamaktadırlar. Kendi dillerinde inançlarını sürdürmektedirler. Eskiden Dersimden pir gelince bizim oralara Zazaca cem yapılırdı. Halada öyle.
Benim nenem türkçe bilmez erzincan tercan mamaxatun köyünde yaşıyor. Erzincan Tercan halkı son yıllardaki asimilasyonu saymazsak Alevi olanların hepsi Zazaca bilirdi. Şimdi merkeze giden kesim bilmesede sonuçta kökeni belli.
Cem vakfı Tercanda Cem Evi açıyor. Oraya gidenler hepsi Zaza fakat Cem türkçe yapılıyor. Pir Zazaca iyi bilmesine karşı İzzettin Doğandan maaş ve talimat aldığı için Zazaca bilmeyen o inançlı insanlara Türkçe hizmet veriyo. Ve biz ortaasyalıyız gerçek türk biziz diyor.
Bunlar Alevi Hareketin içindeki kötü yönlerdir.
Size soruyorum değerli canlar. Bu ne kadar doğru
Alevilik inancı altında birleşiyoruz Zaza , Türk, Kürt , Arap
fakat bu işin başındaki kişiler tüm Aleviler Türk olacak diyor.
Bu saçmalıklara son verilmesi ve Alevi derneklerinin diğer bölgelerde açtığı cem evlerinde orada yaşıyan halkın kendi dilinde cemler yapılmasını talep ediyoruz.
saygılarımla.
HEQ MIHEMMED OLİ
XIZIR O KOKUM LE ŞIMADE BO.
Merhaba,
Biraz sakin yazdığın sürece sanırım daha iyi yazıyorsun. Değerler vardır savunulur.
Zazalar bu değerlerini kaybetmediği sürece, izzettinlermiş ve bilumum yandaşları bunu değişterebilecek kapasitede değildir.
Ama belli bir halkı genelleme şeklinde eleştirirsen ki bunuda bir kaç topikde gerçekleştirmişsin. Bu Alevilik değerlerine terstir. Bu anlamda Alevilikte kalmaz Zazalıkta.
fakat bu işin başındaki kişiler tüm Aleviler Türk olacak diyor
Bunu diyen halt etmiş. Benim dilim zazaki/Kırmançki
Ben Kırmanç Aleviliyim. Sonuçta tek bir gerçeğim var ALEVİYİM.
İçimizde çeşitli motifler ile süslenmiş Aleviliğimiz. Bu yüzdendir ki bu günlere kadar gelmiş ve dirayetini hiç yitirmemiştir. Aleviliği belli kalıplar içinde yaşamak ona hakaretten başka bir şey değildir. Bahsi geçen kişileride az çok artık Alevi kesimi biliyordur. Fethullahçılarla dolaşıp, çıkarları dogrultusunda yön çizmeye çalışan insanlardan bir fayda gelmez.
Ama işte sonuç olarak bizlerin arasındaki en büyük değer saygı. Bu saygıyı beklemek dışında karşındakinede yansıtmalısın..
Lütfen biraz daha sakin.
İyi forumlar.
Zaza Aleviler üzerinde gerçekten büyük oyunlar oynanmakta.
Ama günümüzde bazı Türk-Aleviliği inanç önderleri bu inancı kirli etnik siyasete bulaştırmışlardır. Ve insanların inançlarını kullanarak onların sadece bir etnik gruba üye olduklarını iddaa etmektedirler ve cahil ve inançlı halk kitlelerini güzelce kandırmaktadırlar.
Bilindiği gibi Alevilik 4 halk tarafından benimsenmiştir çoğunlukla bunlar; Türkler,Kürtler,Zazalar ve Araplar (Hatay bölgesi Arap Alevileri)
Örneğin İzzettin Doğan, kendisi çıkıp diyorki. "Tüm Aleviler ortaasyadan gelme gerçek türktür"
Bir inanç önderine hiç yakıştıramıyorum bu ırkçı mhpci türkçü siyaseti. İnsanları böyle hassas konularda kandırmak hiç hoş değil.
Dersim bölgesi başta olmak üzere diğer Zaza-Alevi bölgelerinde bilindiği gibi insanlar Zazaca olarak Aleviliği yaşamaktadırlar. Kendi dillerinde inançlarını sürdürmektedirler. Eskiden Dersimden pir gelince bizim oralara Zazaca cem yapılırdı. Halada öyle.
Benim nenem türkçe bilmez erzincan tercan mamaxatun köyünde yaşıyor. Erzincan Tercan halkı son yıllardaki asimilasyonu saymazsak Alevi olanların hepsi Zazaca bilirdi. Şimdi merkeze giden kesim bilmesede sonuçta kökeni belli.
Cem vakfı Tercanda Cem Evi açıyor. Oraya gidenler hepsi Zaza fakat Cem türkçe yapılıyor. Pir Zazaca iyi bilmesine karşı İzzettin Doğandan maaş ve talimat aldığı için Zazaca bilmeyen o inançlı insanlara Türkçe hizmet veriyo. Ve biz ortaasyalıyız gerçek türk biziz diyor.
Bu saçmalıklara son verilmesi ve Alevi derneklerinin diğer bölgelerde açtığı cem evlerinde orada yaşıyan halkın kendi dilinde cemler yapılmasını talep ediyoruz.
saygılarımla.
HEQ MIHEMMED OLİ
bra seninle ayni gorusdegiz, ama arastirmalarim kurtlerin alevi oldugunu gostermiyor, kendilerine kurt diyenler ya dersimlilerdir (dersim asiretleri) yada kurtlerin icinde siginan turkmenlerdir ( caldiran savasindan yenilen safefiler ) sizce sosyolojikmen kurtmu oluyorlar?
XIZIR EVE PERO WAYIR BEWO
Zazaların büyük çoğunluğu türklükten önce, kürt olduklarını iddia ederler. Yani köken olarak en yaygın inanışları budur diye biliyorum. Fakat ideolojik etkileşimlerle türkleşmiş olanlarda vardır ama bunlar daha azınlıktadır.
Sonuç olarak hiç kimse, kimsenin ne olduğuna karar veremez. Bu bir kürt'e veya zaza'ya sen türksün diyen biri içinde, bir türk'e veya kürt'e sen zazasın diyenler içinde geçerlidir. Her şey zaten bir hissediş meselesidir, kimsenin tepeden başkalarının kaderlerini belirlemek gibi bir lüksü olamaz. Herkes kendi anladığı dilinde ibadetini yapması gerekir, yoksa bu aynı tek kelime arapça anlamayanların sabah akşam ezanı arapça dinlemesi, arapça dua etmesi gibi olur. Fakat kişi hangi dilde ibadetini rahat yapabiliyor ve anlıyor ise onu tercih etme hakkına sahiptir.
bra seninle ayni gorusdegiz, ama arastirmalarim kurtlerin alevi oldugunu gostermiyor, kendilerine kurt diyenler ya dersimlilerdir (dersim asiretleri) yada kurtlerin icinde siginan turkmenlerdir ( caldiran savasindan yenilen safefiler ) sizce sosyolojikmen kurtmu oluyorlar?
Hadi diyelim tarihsel gelişim süreçlerinde böyle bir etkileşim oldu bu insanlar kürtleşti, fakat şu an hissedişleri kürttür. Yani istediğiniz kadar siz karşıdakilere sen x değil aslında y'sin diyin o kişinin bu hissedişi değişecek mi? Hayır..
Kaldıki dersim topraklarında bile kurmanci konuşan aleviler var. Hatta örneğin maraştaki alevilerin içinde bir tane bile zaza topluluğu yoktur, hepsi ya türktür, ya kürttür. Yine örneğin, atalarının dersimden geldiğini söyleyen kayseri sarız ve çorum alevileri var, onlarda kurmanci konuşur. Yani bu insanlar kürtçeyi nerden öğrendiler, çünkü yakınlarında etkileşim içinde olacakları kürtçe konuşan sünni topluluklarda yok.
Serhatlı 24.04.2008, 02:38 Selam Ya ben kafama takılan bir şeyi soracam diyecekdim çünkü konuya yazan Maymane ve HANCERs İN BİR KAÇ Yazısını okumuşdum kafama takılmışdı Çünkü nerdeyse Kürt lerle hiç alakaları olmadığını söylüyodular ve beni şoka sokuyordu Ama ben google amcaya sordum bana şöyle bilgiler verdi O da arkadaşların tezini boşa çıkarıyor buyrun dedikleri:D
Zazalar'ın etnik kimliği üzerine tartışmalar
[değiştir]Zazalar'ın sınıflandırılması politik bir tartışma konusudur. Bu tartışmada üç grup ve tezleri mevcuttur. Birinci grup Zazaları başlı başına ayrı bir etnisite olarak görmekte; ikinci grup Zazaları Kürt olarak saymakta; Üçüncü grup ise Zazaları Türk olarak değerlendirmektedir. Hatta geçmişte bazı Ermeni araştırmacılar tarafından, Zazaların Ermeni kökenli bir halk olduğu iddiası da ortaya atılmıştır.
Zazaları Zaza olarak kabul edenler
[değiştir]Zazalar kendi dillerinde, Türklere "Tırk", Kürtlere ise yöreden yöreye "Kırdas", "Khurr" veya "Khurrmanc" derler ve kendilerini her iki halktan da ayırırlar. Türklüğü veya Kürtlüğü kabul etmezler. Zaza halk türkülerinde de bu ayrım çok net bir şekilde görülmektedir. Kürdoloji'nin babası kabul edilen Minorsky, İslam Ansiklopedisi'nin İngilizce basımında Zazalar'ın kesinlikle Kürt olmadığını belirtir. Ayrıca Batılı dilbilimciler, Zazaca'dan hareketle Zazaların Farslardan ve Kürtlerden tamamen farklı İrani kökenli bir etnik grup olduğunu belirtirler. Diğer taraftan, İranoloji biliminde Zaza dili, Kürtçe ve Farsça'dan farklı özgün İrani bir dil olarak tasnif edilmektedir. Yine dünya üzerinde, 6,000'den fazla dil ve lehçeyi araştıran Ethnologue'a göre Zazaca iki lehçeden oluşan (Dersimce/Kuzey Zazaca ve Güney Zazaca/Dımılki), başlı başına bir dil olarak sınıflandırılmıştır.
Zazaların ve Kürtlerin yüzyıllarca aynı coğrafyada yaşaması iki toplumun kültürel olarak yakınlaşmasına neden olmuştur. Kürtler’in siyasi ve sayısal olarak Zazalar'a göre daha üstün olması ise, Zazalar'ın ve Zazaca'nın varlığı konusunda bir dezavantaj oluşturmuştur. Zazalar kendilerini Türk, Kürt ve Fars kimliklerinin dışında görmelerine rağmen, Zaza halkı geçmişte uzun bir dönem boyunca dışarıdan bir bakışla Kürt sayılmış, dilleri de Kürtçe'nin bir lehçesi zannedilmiş ve Zazalara Kürt muamelesi yapılmıştır.Zazaca hakkında siyasette ve halk arasında, özellikle Batı Anadolu’da yaygın olan "Kürt lehçesi" tanımlaması vardır. Diğer taraftan Kürt siyasetçiler ve genel olarak geçmişten bugüne hemen hemen bütün Kürt örgütlenmeleri de Zazaları Kürt, Zazacaya da Kürtçe'nin bir lehçesi saymışlardır. Bu durum Zazaları Kürt kimliğine itmiş ve günümüzde birçok Zazanın kendisini Kürt olarak tanımlamasına ve Kürtlüğü benimsemesine neden olmuştur.
Fakat, tüm bu gelişmelere rağmen Zazalar ve Zazaca üzerine yapılan araştırmalar, Zazaların Türklerden, Kürtlerden ve Farslardan tamamen farklı bir etnik grup olduğunu göstermektedir.Özellikle Zazaca üzerinde yapılan dilbilimsel araştırmalar bu yöndedir. Zazaca'nın ilk olarak başlıbaşına bir dil olduğunu kanıtlayan dilbilimci Karl Hadank, 1932 yılında yayımladığı Die Mundarten der Zâzâ adlı eserinde Zazaca'nın Kürtçe'nin veya Farsça'nın bir lehçesi olmadığını, bu dilleri dilbilimsel olarak karşılaştırarak Zazaca'nın başlı başına bir dil olduğunu kanıtlamıştır. Peter Lerch (1856), Friedrich Müller (1864), Albert van Le Coq (1901), Prof. Dr. Jost Gippert, McKenzie, Prof. Dr. G. Kôjima gibi dilbilimcilerin eserlerinde de Zazaca net bir şekilde özgün ve bağımsız bir İrani dil olarak tasnif edilmiştir.
Zaza halkının yaşlı ve siyasetten uzak kalmış kesimi, Türklüğü ve Kürtlüğü kabullenmez (Türkiye'nin Etnik Yapısı, Ali Tayyar Önder, Fark Yayınları). Zazaların kendi başına güçlü bir siyasi ve akademik merkezi örgütlenmeye sahip olmaması, Zaza halkının dil ve kimlik sorununun gündeme çok zayıf bir şekilde gelmesine veya hemen hemen hiç anılmamasına sebebiyet vermektedir.
Zazalar kendilerini Tunceli yöresinde Alevi anlamında "Kırmancki", Varto, Hınıs, Tekman, Çat, Adaklı yöresinde "Şarê Ma", Bingöl yöresinde "Zaza", Koçgiri, Palu ve Maden yöresinde "Zaza", Siverek, Çermik, Koçgiri ve Aksaray yöresinde "Dımıli" olarak adlandırmakta; dillerine ise sırasıyla "Kırmancki", "Zonê Ma", "Zazaki" ya da "Dımılki" demektedirler.
1900 yılında "Dersim" adlı kitabını yayınlayan Ermeni yazar Antranig, İranolog Oskar Mann ve tarihçi V. Minorsky'e göre, Zazalar tarafından kendi etnik kimliğini tanıtırken yaygın olarak kullanılan "Dımıli" terimi, Ermenice karşılığı "Dêlmik" olan Kuzey-İran'daki Gilan taraflarında bulunan Deylem bölgesine tekabul etmektedir. [kaynak belirtilmeli]
Zazaların muhtemelen MS 9. ile 11. yy. arası Deylem'den bugünki yurtlarına göçettiği tezi birçok Zaza araştırmacıları tarafından kabul görmekte, ki hala Kuzey İran'da konuşulan Mazenderanca ve Gilanca gibi diller Zazaca'ya köken olarak Kürtçe'den daha fazla yakınlık arzetmektedir. [kaynak belirtilmeli]
Zaza terimi ise Zazalar'ın bugün yaşadığı bölgede birçok köy ve yer adında geçmektedir. Zazana, Zuza, Sason, Zavzan gibi sözcükler de buna örnek gösterilebilir.[kaynak belirtilmeli] MÖ 542 yılında Pars kralı Dara (Darius)'un Behistun yazıtında da yukarı Fırat ve Dicle Havzası "Zazana" olarak adlandırılmaktadır.[kaynak belirtilmeli]
Ayrıca doğruluğu tam olarak bilinmemekle birlikte Diyarbakır'da bulunan bazı zazalar kendilerine sorulduğunda kendilerinin Hurriler in dolayısıyla sümerler in torunları olduklarını ve bu nedenle kesinlikle Türk ya da Kürt olmadıklarını iddia etmektedirler.
Zazaları Kürt olarak kabul edenler
[değiştir]Ziya Badıllı'nın anlattığına göre, Türkiye'deki Zazalar kendilerini asıl Kürt sayarak kendilerine Kird ve kendilerinin dışında kalan Kürtlere daha doğrusu Kurmanclara da –biraz da küçümseme ile müterafik olarak- Kirdasi (Kürdümsü, Kürtçük) derler(abç)[2]
Zazaca'yı konuşan Kürtler bölgelere göre dillerini ayrı adlarla adlandırırlar. Kendilerini Kirmanc, konuştukları lehçeyi ise "Kirmancki" diye adlandıran Dersim Kirmancları Zaza terimini Sünni Kirmanclar (Zazalar) için kullanır, kendilerine böyle denmesinden hoşlanmaz, tepki gösterirler. Bingöl Kırmancları, kendilerine "Kırd", lehçelerine ise "Kırdki" derler. "Kırd" teriminin ne zamandan beri kullanıldığı hakkında kesin bir şey söylemek mümkün değil.
Kurd Kürt sözcüğünün kökeni hakkında bu güne kadar çok değişik yorumlar yapılmıştır. Fakat bu yorumları yapanlar çoğu kez Kürtlerin yer yer kendilerini adlandırmak için kullandıkları "Kırd" ve "Kırmanc" sözcüklerini hesaba katmamışlardır.
Yunan yazarlarından Polybe (Polibio)'in M.Ö. 200`lerde sözünü ettiği "Cyrti", Strabon`un sözünü ettiği KûpTıoı (okunuşu: Kirti, anlamı: Kirtiler) ve Romalı tarihçi Tito Livio (M.Ö. 54-M.S. 17)'nun sözünü ettiği "Cirtei" / "Cirti" sözcüklerinin bugün bazı bölgelerde Dımıli Kürtlerinin kendilleri için kullandığı "Kırd" ve bunun çoğul biçimleri olan "Kırdi" veya "Kirdi" sözcükleri ile neredeyse aynı olmaları gibi hususlar üzerinde durulmamıştır. [kaynak belirtilmeli]
Öte yandan "Kırmanc" ve "Kırmancki" terimlerinin, Kırmancca (Zazaca) konuşan Dersimliler tarafından sadece kendileri ve dilleri için kullanıldığını sanmak da yanıltıcı olur.
Munzur Çem Dersim'de Alevilik kitabında bu konuya şöyle değiniyor:
“ Dersimlilerin kendilerine Kırmanc dedikleri doğru. Ancak bu terim, sanıldığı gibi sadece Dersim'in Kırmancki (Dımılki/Zazaki/Kırdki) konuşan kesimini değil; Alevi olsun, Sünni olsun Kurmanci (Kırdaski) konuşan kesimlerini de kapsıyor. Yani, Kiğı'nın, Karakoçan'ın, Pertek'in, Mazgirt'in, Çemişgezek'in, Hozat'ın, Koçkiri'nin vs. Kurmanclarının da adıdır; Kürtlüğü ve Kürtleri ifade ediyor. Benim doğup büyüdüğüm Doğu Dersim'de "Kırmancê Erzurumi" , "Kırmancê Muşi", "Kırmancê Diyarbekiri" vb. tanımlamayı her an duymak mümkün. ”
Bazı yörelerde daha değişik bir tanımlamaya da rastlanmaktadır. Özellikle de Batı Dersim, Malatya, Sivas ve Kayseri yörelerinde, Alevi-Sünni ayrımının etkisiyle Kırmancki (Zazaki) konuşan Alevi Kürtler, kendilerini ve kurmancca konuşan öteki Alevi Kürtleri Kırmanc, Sünni Kürtleri ise Sünni ya da Türk diye nitelendirmekteler. Yani kavram olarak Alevilik Kürtlükle, Sünnilik ise Türklükle bütünleştirilmiş durumdadır. Kan bağıyla birbirlerine bağlı oldukları bilinen aynı aşiretin mensupları için dahi bu ayırım sözkonusu olduğu görülür.
Zazaları Türk olarak kabul edenler
[değiştir]Diğer yandan Zazaların İran'dan Anadolu'ya göç eden Şamanist Türkmenler oldukları, daha sonra Aleviliği benimsedikleri, fakat Osmanlı'nın sünni ideolojisinin baskısından dolayı kendilerini Kürt olarak nitelendirdikleri ve Kürtleştikleri (Kürtleşen Türkmenler) bir diğer tezdir. Bu tezin dayanak noktasının birisi, Zazaların ibadet dillerinde Türkçe kavramların çokluğudur. Zazaca ile Farsça arasındaki büyük benzerlik de bu tezi desteklemektedir. (Anadolu Selçuklu Devleti'nin resmi dili Farsça idi.)
Zazaların 1230 yılında Yassı Çemen (Erzincan) Savaşı'nda yenilen Harzemşah sülalerinden geldiği görüşünü benimseyenler de oldukça fazladır. Söz konusu Harzem (Harezm) Türkmen sülaleleri Moğol istilası sırasında Anadolu'ya sığınmak istemiş ancak Anadolu Selçuklu devleti tarafından istenmemişti. 1230 Yassı Çemen savaşı sonunda Harzemşah Türkmenleri Doğu Anadolu'nun dağlık noktalarına çekilerek, Anadolu Selçuklularından uzak kalmayı başardılar. Zira, Harzemşah hanedanlığının devlet dili Farsça, mezhebi ise Alevilikti. Harzem Türkmenleri daha sonra Zazalaştılar
Zazaların büyük çoğunluğu türklükten önce, kürt olduklarını iddia ederler. Yani köken olarak en yaygın inanışları budur diye biliyorum. Fakat ideolojik etkileşimlerle türkleşmiş olanlarda vardır ama bunlar daha azınlıktadır.
Sonuç olarak hiç kimse, kimsenin ne olduğuna karar veremez. Bu bir kürt'e veya zaza'ya sen türksün diyen biri içinde, bir türk'e veya kürt'e sen zazasın diyenler içinde geçerlidir. Her şey zaten bir hissediş meselesidir, kimsenin tepeden başkalarının kaderlerini belirlemek gibi bir lüksü olamaz. Herkes kendi anladığı dilinde ibadetini yapması gerekir, yoksa bu aynı tek kelime arapça anlamayanların sabah akşam ezanı arapça dinlemesi, arapça dua etmesi gibi olur. Fakat kişi hangi dilde ibadetini rahat yapabiliyor ve anlıyor ise onu tercih etme hakkına sahiptir.
Hadi diyelim tarihsel gelişim süreçlerinde böyle bir etkileşim oldu bu insanlar kürtleşti, fakat şu an hissedişleri kürttür. Yani istediğiniz kadar siz karşıdakilere sen x değil aslında y'sin diyin o kişinin bu hissedişi değişecek mi? Hayır..
Kaldıki dersim topraklarında bile kurmanci konuşan aleviler var. Hatta örneğin maraştaki alevilerin içinde bir tane bile zaza topluluğu yoktur, hepsi ya türktür, ya kürttür. Yine örneğin, atalarının dersimden geldiğini söyleyen kayseri sarız ve çorum alevileri var, onlarda kurmanci konuşur. Yani bu insanlar kürtçeyi nerden öğrendiler, çünkü yakınlarında etkileşim içinde olacakları kürtçe konuşan sünni topluluklarda yok.
can gercekcimi olmak lazim yoksa duygusalmi?
bende senin gibi diyordum alevilik bir dindir herkeze ait olabilir:biggrin: herkez alevi olabilir ama arastirinca hisde oyle degil.
acaba alevilik dinmidir?
dinse neden dunyanin dort bir yanina dagilmadi ve sadece dogdugu yerde kaldi? can aleviligin bir din olusuna inanmiyorum, bence alevilik bir yasam seklidir tabiki dinde yasami atkiliye bilir ve oda bir yasam sekli olur sizin nasil yasadiginiza bagli. benim demek istedigim acikcasi alevi olunmaz dogulur ve hersey burda saklidir.
sence sunni olan biri alevi olurmu?
evet araplarin kilicindan gecen kurtler ve zazalar (kilic muslimanlar) musluman olup alevilesirmi?
dersim haric cunku araplar dersime giremediler. ve dersim cok ezki dini olan ari (perslerin ,medlerin) dini yani zerdustluk gunumuze kadar geldi, buda gosteriyorki buyuk uygarliklarin dersimi somurmediklerini ve dersimin yillarca sene ozerk kalip bu tarihsel zenginligi gunumuze kadar getirebilmistir.
alevilikte bildigin gibi "xorasanda" dogdu yani partça "gunesin dogdugu yer" yani zazalarin ocagi turklerin degil:biggrin: partçada zazacanin ana dilidir malesef gunumuzde olmus bir dildir. dikatini cekerim zazacaya en yakin olan dil balucci ve gurani ve gine ayni bolgede dunyanin ilk din kitabi zazacaya cok yakin bir dillen yazilmistir adini biliyorsundur "avestra" ve sonradan gelen butun tek dinler avestradan etkilenmistir, islam bile.
evet aliviligin dogusunda kurtler nerdeydi? ve sence musliman degilmiydiler
musluman olan kurtler sence sonradan alevi olurmuydular?
alevilik xorasanda peygamberin ailesiyle "imam riza" orada yasiyan yerli halk zazalar ve persler ve oguz turklerinden kacan turkmenleriyle karisti.
dikkat edersen peygamberin sulalesiylen karisan zazalar "seyitler"
turkmenlerlen karisan "dedeler" bu alevi ocaklari bir tek derimlilerde ve turkmenlerde vardir.
oguz turklerin ilerlemesiyle aleviler anadoluya goc etmek zorunda kalmisdir, dikkat edersen turkmenler safefi devletini zazalar ise nedense dersimde yerini bulmustur. sence dersimlilerin aleviligi benimsemesinin nedeni gine kendi halki olan zazalar olamazmi?
evet turklerin dersimi alevilestirecegini sanmiyorum cunku buyuk safefi devleti bile dersimi etkiliyememistir.
dersimde bir deyim vardir "sare khan" eski halk ve sonradan horasandan gelen 12 alevi asireti, bunlarin icinde olan ocaklar "kureysan, babamansur vs ve bu ocaklar dersime zazaca konusarak gelmistir, turkce konusanlar ise belli sari saltik.
xorasandan gelenlerin zazacasi daha acik ve safdir. gunumuzde bile zazacaya en sadik kalan asiretlerdir.
Sonuç olarak hiç kimse, kimsenin ne olduğuna karar veremez. Bu bir kürt'e veya zaza'ya sen türksün diyen biri içinde, bir türk'e veya kürt'e sen zazasın diyenler içinde geçerlidir. Her şey zaten bir hissediş meselesidir, kimsenin tepeden başkalarının kaderlerini belirlemek gibi bir lüksü olamaz. Herkes kendi anladığı dilinde ibadetini yapması gerekir, yoksa bu aynı tek kelime arapça anlamayanların sabah akşam ezanı arapça dinlemesi, arapça dua etmesi gibi olur. Fakat kişi hangi dilde ibadetini rahat yapabiliyor ve anlıyor ise onu tercih etme hakkına sahiptir..
valla ne diyem bozkurtcular bile zazalarin kim oldugunu iyi biliyor:biggrin:
malesef zazalar zazaligini bile bilmiyor:biggrin:
zazalarin icine karisan turkmenler zazalar turk dur diyor
devlete karsi olan zazalar yani siyasetciler kurtlerlen kurt oluyorlar
kimligine sahiplenmek istiyenler benim gibi ikisinin ortasinda eziliyoruz:wink:
her dil bir millettir, zazalar nasil ise kurtlerde aynidir
o zaman nasil oluyor dersimli olan bir asiret hem zazaca hem kurtce konusuyor?
dersimden goc eden asiretlerin bir cogu kurmanca konusmusdur. kocgiri, corum, vs
dersimde yogunlukla "here were" konusan mazgirt ve pertek onceden anadillerinin zazaca oldugunu soylerler.
evet alevili olmayan kurtler zazacada konusmazlar, cunku kurtler dinlerine ve diline cok baglidir, ve benimde kurtlere olan en buyuk hayranligimdir.
dersimliler ise hem sunni olur hem kurmanca konusur :biggrin:
zulfukar 24.04.2008, 03:12 Nasilki bazi cervreler kürtleri asimile etme cabasi güdüyor iseler Zazalari da malesef Hem kürtler hemde türkler asimile etmek istiyorlar.Zazacanin basli basina bir dil oldugu ve Milliyetinin ne türk nede kürt oldugu bilimsel gerceklerle ispatlanmistir.Bu ne inancla nede diger milletler ile kültür benzerlikleri acisindan celiski arzetmez.
Ben kücüklügümde babamin memuruyetu dolayisiyle sünnü zaza bölgesi olan bingöldeyken yaslilarin su konusmasina hep sahit olmustum; Derlerdiki;" Bizlerde köken olarak Alevi imisiz!Osmanli zamaninda dönmüsüz!
Zazalarin geldigi topraklara bakar isek o bölgenin kürt bölgesi olmadigi apacik ortadadir.Gerci simdi bilimsel konulara girersek basli basina bir tartisma konusu olur.Ama diyecegim suki bugun Avrupada derneklesmis ve hatta fedarasyon seviyesinde temsil edilen Avrupa Dersim Dernekleri ve savundugu görüste ayni bu cizgidedir.Türkler yada Türkler ne derse desinler.Zaza sadece Zazadir!
saygilar
Bağlantı kurmaya çalıştığın tarihsel süreç çıkarımlarını daha öncede ifade etmiştin, biliyorum fakat tarihsel gizemlerini sırrını hiç kimsenin bilemeyeceğine göre şu anki oluşan tablonun gerçeğini irdelemek lazım.
valla ne diyem bozkurtcular bile zazalarin kim oldugunu iyi biliyor :biggrin:
malesef zazalar zazaligini bile bilmiyor :biggrin:
zazalarin icine karisan turkmenler zazalar turk dur diyor
devlete karsi olan zazalar yani siyasetciler kurtlerlen kurt oluyorlar
kimligine sahiplenmek istiyenler benim gibi ikisinin ortasinda eziliyoruz :wink:
Herkesin işine geldiği gibi sürüklemek istediğinin farkındayım. Ki ortada bir gerçek varsa o'da; bambaşka bir dille var olan zazaların durumu. Yani bu kadar farklı bir dil yapısına sahip olan zazalar'ın türk veya kürt alt başlığı altında sıralanması hiç mantıklı bir veri değil.
Fakat kürtçe konuşan aleviler içinde onlarda aslında zaza'dır gibi bir çıkış bu kimliğe sahip olan kişilere haksızlık olduğu kanısındayım. Bu aynı şekilde zazaları, kürtleştirmek veya türkleştirmek isteyenlerin argümanlarına benziyor.
her dil bir millettir, zazalar nasil ise kurtlerde aynidir
o zaman nasil oluyor dersimli olan bir asiret hem zazaca hem kurtce konusuyor?
dersimden goc eden asiretlerin bir cogu kurmanca konusmusdur. kocgiri, corum, vs
dersimde yogunlukla "here were" konusan mazgirt ve pertek onceden anadillerinin zazaca oldugunu soylerler.
evet alevili olmayan kurtler zazacada konusmazlar, cunku kurtler dinlerine ve diline cok baglidir, ve benimde kurtlere olan en buyuk hayranligimdir.
dersimliler ise hem sunni olur hem kurmanca konusur :biggrin:
Dersimde zazaca ve kürtçe içiçe sıklıkla kullanıldığı için her iki kesimde her iki dili bilebilir. Aynı şey zazaların kürtçe veya türkçe bilmesi içinde geçerli bir durum. Benim gördüğüm zazaların çoğu içiçe yaşadıkları için kürtçede biliyorlardı. Hatta mardin midyatta yerli eski halkları olan kürtler, araplar, suryaniler'in çoğuda birbirlerinin dillerini bilir konuşurlar. Bu içiçe yaşamaktan kaynaklı bir durum zaten, bu onların hepsinin ötekinin etnik yapısını taşıma potansiyelinde olduğunu göstermez.
Dersimde "here were" konuşanlar derken, bunların dilinin kürtçe olduğunu kabul etmiyormusun? Yani kürtçelerinde sadece bu iki kelimemi vardır? Açıkcası ifadendeki bu kısmı tam çözemedim. Sonuçta bu insanlarda kürtçenin en light halide olsa kürtçe konuşuyor ve kürt olarak hitap ediliyorlar, değil mi?
Kayseri, maraş, malatya, adıyaman kürt alevilerinin neredeyse tamamı tek kelime zazaca bilmezler. Fakat buna rağmen kürtçelerine, bir türkün rahatlıkla konuştuğunu anlayacağı kadar yığınla türkçe kelimeler zamanla girmiştir.
Şimdi tamamen senin tezlerine göre düşünerek(varsayarak) bazı şeyler sormak istiyorum. Dersim'de zazalarla içiçe yaşayan kurmanclar'ın ana dili neden kürtçedir? Dersimden göç ettikleri iddia edilen çorum gibi bazı illerdeki alevilerin kürtçe konuşmasının nedeni nedir peki? Maraş pazarcık yöresi, adıyaman, malatya bölgelerindeki kürt alevilerin hiç dersimden geldikleri gibi bir iddiası yoktur. Bunlar nasıl kürtçe öğrenmiş ve kürt kimliğine sahip olmuş olabilirler.
Son olarak yine senin tezlerine göre eğer yanlış anlamadıysam tüm zazalarında kökeni dersim ve alevi mi olmuş oluyor? Fakat bingöl, diyarbakır, siverek bölgesindeki zazaların tamamı sünni ve dersimceden çok çok farklı bambaşka bir zazaca konuşmalarının nedeni ne olabilir? Ve en son sivereğe gittiğimde sorduğum bir zaza'nın kendisi dersimlilerin zazacasından hiç birşey anlamadıklarını ve anlaşamadıklarından söz etmişti. Bu arada siverekteki sünni kürtlerinde tamamına yakını içiçe yaşamalarında ötürü zazaca biliyordu, aynı şekilde zazalarda kürtçe biliyorlardı.
Fakat kürtçe konuşan aleviler içinde onlarda aslında zaza'dır gibi bir çıkış bu kimliğe sahip olan kişilere haksızlık olduğu kanısındayım. Bu aynı şekilde zazaları, kürtleştirmek veya türkleştirmek isteyenlerin argümanlarına benziyor..
tekrarliyorum: benim degindigim sadece ve sadece dersim asiretleridir, ornegin "baba mansur" zaza bir asiret ama gunumuzde "here were "konusanlar cagunlukta, bunun ilginc yarida "baba mansurun" dersim uzerindeki etkinligi buyuk bir cokuste. bunun yaninda ise "kureysan" dersimde buyuk bir ilgi goruyor yani "duzgun baba" nedene ana dili olan zazacaya cok baglidir
ben dersimligim can ve surekli gidip gelirim kim ne derse desinler dersimliler"zazalar" here were konusanlari sevmez buda bir gercek.
Dersimde zazaca ve kürtçe içiçe sıklıkla kullanıldığı için her iki kesimde her iki dili bilebilir. Aynı şey zazaların kürtçe veya türkçe bilmesi içinde geçerli bir durum. Benim gördüğüm zazaların çoğu içiçe yaşadıkları için kürtçede biliyorlardı. Hatta mardin midyatta yerli eski halkları olan kürtler, araplar, suryaniler'in çoğuda birbirlerinin dillerini bilir konuşurlar. Bu içiçe yaşamaktan kaynaklı bir durum zaten, bu onların hepsinin ötekinin etnik yapısını taşıma potansiyelinde olduğunu göstermez...
ben sosyolojik yonune bakiyorum, yani asiretlere deyiniyorum ve sadece dersim asiretlerine deyiniyorum dikkat edersen.
Dersimde "here were" konuşanlar derken, bunların dilinin kürtçe olduğunu kabul etmiyormusun? Yani kürtçelerinde sadece bu iki kelimemi vardır? Açıkcası ifadendeki bu kısmı tam çözemedim. Sonuçta bu insanlarda kürtçenin en light halide olsa kürtçe konuşuyor ve kürt olarak hitap ediliyorlar, değil mi?...
pertekli asiretlerinde pilvenkliler tamamen here were konusur ama ana dillerinin zaza oldugunu soylerler, gine tekrarliyorum sadece dersim kokenli asiretlere deyiniyorum, bunun yaninda ise dersimde turkmen asiretleride mevcuddur ve bunlarda cogunlukla here were konusur
Kayseri, maraş, malatya, adıyaman kürt alevilerinin neredeyse tamamı tek kelime zazaca bilmezler. Fakat buna rağmen kürtçelerine, bir türkün rahatlıkla konuştuğunu anlayacağı kadar yığınla türkçe kelimeler zamanla girmiştir.?...
marasdaki alevi kurtlerin kurtlerle hic ve hic bir alakasi yoktur, tipinde bile net anlasiliyor, eger gecmisdeki yazdiklarimi okumussan ne demisin kendilerine kurt diyen aleviler dersimlidir veye turkmendir, evet maraslilar kurmanca konusan turkmenlerdir.
bu hafta duyunlerindeydim, cok ilgimi ceken ise acik tenli ve cekik gozlu olmasi:biggrin: inanki kultur bakiminda kurtlerle hic bir ilgisi yok.
Şimdi tamamen senin tezlerine göre düşünerek(varsayarak) bazı şeyler sormak istiyorum. Dersim'de zazalarla içiçe yaşayan kurmanclar'ın ana dili neden kürtçedir? Dersimden göç ettikleri iddia edilen çorum gibi bazı illerdeki alevilerin kürtçe konuşmasının nedeni nedir peki? Maraş pazarcık yöresi, adıyaman, malatya bölgelerindeki kürt alevilerin hiç dersimden geldikleri gibi bir iddiası yoktur. Bunlar nasıl kürtçe öğrenmiş ve kürt kimliğine sahip olmuş olabilirler.
Son olarak yine senin tezlerine göre eğer yanlış anlamadıysam tüm zazalarında kökeni dersim ve alevi mi olmuş oluyor? Fakat bingöl, diyarbakır, siverek bölgesindeki zazaların tamamı sünni ve dersimceden çok çok farklı bambaşka bir zazaca konuşmalarının nedeni ne olabilir? Ve en son sivereğe gittiğimde sorduğum bir zaza'nın kendisi dersimlilerin zazacasından hiç birşey anlamadıklarını ve anlaşamadıklarından söz etmişti. Bu arada siverekteki sünni kürtlerinde tamamına yakını içiçe yaşamalarında ötürü zazaca biliyordu, aynı şekilde zazalarda kürtçe biliyorlardı.
kisacasi, ise gecikecem :biggrin:
ben fransada yasiyorum, ve zaza bir alevigim acaba yarin kendime desem ben fransizim, ve cocuklarimda burda dogunca ister istemez onlarda fransiz olacak ve sonre cocugum diyecek ben alevi fransizin, fransizlarda alevi:biggrin: sence sosyolojikmen dogrumu?
Comrat86 24.04.2008, 12:33 zazalar kürt degillerdir
tekrarliyorum: benim degindigim sadece ve sadece dersim asiretleridir, ornegin "baba mansur" zaza bir asiret ama gunumuzde "here were" konusanlar cagunlukta, bunun ilginc yarida "baba mansurun" dersim uzerindeki etkinligi buyuk bir cokuste. bunun yaninda ise "kureysan" dersimde buyuk bir ilgi goruyor yani "duzgun baba" nedene ana dili olan zazacaya cok baglidir
ben dersimligim can ve surekli gidip gelirim kim ne derse desinler dersimliler"zazalar" here were konusanlari sevmez buda bir gercek.
Dikkat edersen sadece sonuç olarak bağlamışsın tezlerini. Fakat asıl "senin tezine göre" sonuca giderkenki süreçteki etkileşimin ne olduğunu anlamaya çalışıyorum? Yani bu ataları zaza olan insanlar, üstelik dersim topraklarında diğer zazalarla içiçe yaşarken neden kürtleştiler? yine aynı şekilde türkmen olupta kürtleşenler içinde geçerli bir durum bu.
Ayrıca dersimdeki zazalar neden "here were" yani kürtçe konuşanları sevmezler?
marasdaki alevi kurtlerin kurtlerle hic ve hic bir alakasi yoktur, tipinde bile net anlasiliyor, eger gecmisdeki yazdiklarimi okumussan ne demisin kendilerine kurt diyen aleviler dersimlidir veye turkmendir, evet maraslilar kurmanca konusan turkmenlerdir.
bu hafta duyunlerindeydim, cok ilgimi ceken ise acik tenli ve cekik gozlu olmasi:biggrin: inanki kultur bakiminda kurtlerle hic bir ilgisi yok.
Evet maraştaki alevi kürtler fiziksel açıdan genellikle sünni kürt topluluklarına benzemezler. Sadece fiziksel açıdan değil, kültürel ve dil açısındanda çok farklıdırlar. Fakat işin kültürel kısmının inanç geleneklerinden, dil kısmınıda coğrafik farklılık etkileşimlerinden kaynaklı olduğunu düşünüyorum.
Maraş kürt alevileri fiziksel olarak genellikle açık tenli, kumral, sarışın vs.. olabiliyor. Fiziksel farklılıklara katılıyorum, fakat örneğin sarışın renkli gözlü maraşlı bir kürt alevisine görüntüsünden dolayı sen slav kökenlisin denebilir mi? Bunu kendi tezlerine göre bir veri oalrak alabilirsin ama aynı şekilde açık tenli çekik gözlü biri içinde türkmen kökenlilerdir demek ne kadar kesin bir veri olabilir sence?
Bu arada diğer mesajımda belirttiğim gibi mağdem zazalık dersimden yayıldı, o zaman bingöl, diyarbakır, siverek sünni zaza'larının kökenleri ile ilgili ne düşünüyorsun?
Alevi kimiliginden hariç baska kimlik arayanlar, ZaZa, Kürt ve Türk diye ayirip Aleviligi bir nevi inkar etmis oluyorlar. Milliyetçilik son 100 yilin icadi. Alevilerde ise Yahudilerdeki gibi DiN ve IRK içiçe.
Osmanlida Türk, Kürt, ve Zaza Sünnileri bir olup alevi katliamlari düzenliyorlardi, Cumhuriyetin kurulusu ile birlikte öküz öldü ortaklik bitti ve bu sözde 'irklar' birden Aleviligi taniyip pay kapma yarisina girdiler.
Olan biz Alevilere ve Alevilige oluyor. Halbuki su bir gerçektir 1 Sünni (Kürt, Türk, Zaza) farketmeksizin Alevileri-Aleviligi oldugu gibi kabul etmez-edemezler.
Yani demek istedigim Türk Alevileri nekadar kendilerini Türk olarak görseler,
zaza Alevileri kendilerini nekadar Zaza olarak görseler
Kürt Alevileri kendilerini nekadar Kürt olarak görseler de hiç biri Alevileri gerçekten kabul edip kendileri gibi görmezler..
Bugün anadolu topraklarinda Sünni diye yasayan halk(lar) in ezici çogunlugu DEVSIRME dir Anadoluda yasayan bütün halk Sünnilik içinde eriyip giderek yasama hakki kazanip ''gurur verici'' bir tarih sahibi oldular. Bu döneklige (soysuzluga) katilmayan Aleviler ise kus uçmaz kervan geçmez yerlerde yasamaya mecbur birakildilar.
Osmanl Ermenileri ve Rumlari tanidigi için, onlarin durumu bile alevilerinkinden iyi olup topraklari daha verimliydi
Osmanlida 1 sünni, Ermeni veya Rum kalkipta Alevi olmak istemez, Ermeni/hristiyan olur Alevi yine olmazdi çünkü Alevilere ozaman canavar gibi bakiyorlardi, her türlü asagilama ve hakaretler ile Aleviler dislaniyordu. Bu durumda kimse kalkipta alevi ol(a)maz.. Bu sebepten ötürü aleviler homojen bir toplumdur (yahudiler gibi) amaa simdi bu Türklük, Kürtlük, Zazalik dalgasi ile Alevililik kökten parçalanmak(bölüstürülmek) isteniyor.
Cayirli-Pinar 24.04.2008, 14:27 Merhaba Arkadaslar,
size bir sorum olucak.
Bu Zaza Alevilik yada kürt alevisi ne anlama geliyor.
Herkeze saygim var, ama bana biraz sacma geliyor.
Alevisen alevisin, bunun zazasi kürdü, ya türkümü var???!!!!
Nerden buluyorsunuz bunlari??
40 sene önce böyle seyler yokdu.
Bildiginiz gibi, yurtdisinsind baya aleviler yasiyorlar... kimi 30 kimi 40 senedir.
Onlarda biz alman alevisimi demesi lazim??
Cok sacma.
Tsk´ler
geygel60 24.04.2008, 14:28 Zaza Aleviler üzerinde gerçekten büyük oyunlar oynanmakta.
saygılarımla.
HEQ MIHEMMED OLİ
Can öncelikle sana tavsiyem bu aleviliği kabul eden dört milletin nerden geldiğini aleviliği nasıl yaşadıklarını inanışlarını örf adetlerini araştırmanı tavsiye ediyorum eğer bunları iyi araştırırsan sorunun cevabını kendin bulacaksın.Başlangıç noktası için küçük bir yardım benden.Ahmet Yesevi kimdir? Biz aleviler için Horasan nedir önemi nedir.
geygel60 24.04.2008, 14:32 Piro62 yazmış
Zazalar bu değerlerini kaybetmediği sürece, izzettinlermiş ve bilumum yandaşları bunu değişterebilecek kapasitede değildir.
Lütfen, kendin için değersiz olan birinin başkası için çok değerli olduğunu düşünerek yazmanı tavsiye ediyorum.
bigerançınar 24.04.2008, 14:48 bu dünyada en saçma şey ırk ayrımı ve kendini ısrarla bir ırkamensup gösterme çabasıdır.çünki temelde herkez insan ırk,din ,meshep saçmalığı diye bir unsur olamaz.olaya ister dinen bakın ister bakmayın ama gözden kaçırılan bir konu
herkez insan...
zazalar kürt degillerdir
evet can biz zazalar kürt değiliz ve kürtlüğüde kabul etmeyiz
bazıları zazalara kürt diyolar:cursing::kzgn
bu dünyada en saçma şey ırk ayrımı ve kendini ısrarla bir ırkamensup gösterme çabasıdır.çünki temelde herkez insan ırk,din ,meshep saçmalığı diye bir unsur olamaz.olaya ister dinen bakın ister bakmayın ama gözden kaçırılan bir konu
herkez insan...
aydın abi ben kendi adıma konuşim ayrım yapmıyorum ve topik açıldığı için herkes (biz zazalar) görüşlerini bildiriyo bunda yanlış bişey yokki
biz zazalarda farklı bişey demiyoruzki tabiki herkes insan
AleviKürt 24.04.2008, 16:15 can gercekcimi olmak lazim yoksa duygusalmi?
bende senin gibi diyordum alevilik bir dindir herkeze ait olabilir:biggrin: herkez alevi olabilir ama arastirinca hisde oyle degil.
acaba alevilik dinmidir?
dinse neden dunyanin dort bir yanina dagilmadi ve sadece dogdugu yerde kaldi? can aleviligin bir din olusuna inanmiyorum, bence alevilik bir yasam seklidir tabiki dinde yasami atkiliye bilir ve oda bir yasam sekli olur sizin nasil yasadiginiza bagli. benim demek istedigim acikcasi alevi olunmaz dogulur ve hersey burda saklidir.
sence sunni olan biri alevi olurmu?
evet araplarin kilicindan gecen kurtler ve zazalar (kilic muslimanlar) musluman olup alevilesirmi?
dersim haric cunku araplar dersime giremediler. ve dersim cok ezki dini olan ari (perslerin ,medlerin) dini yani zerdustluk gunumuze kadar geldi, buda gosteriyorki buyuk uygarliklarin dersimi somurmediklerini ve dersimin yillarca sene ozerk kalip bu tarihsel zenginligi gunumuze kadar getirebilmistir.
alevilikte bildigin gibi "xorasanda" dogdu yani partça "gunesin dogdugu yer" yani zazalarin ocagi turklerin degil:biggrin: partçada zazacanin ana dilidir malesef gunumuzde olmus bir dildir. dikatini cekerim zazacaya en yakin olan dil balucci ve gurani ve gine ayni bolgede dunyanin ilk din kitabi zazacaya cok yakin bir dillen yazilmistir adini biliyorsundur "avestra" ve sonradan gelen butun tek dinler avestradan etkilenmistir, islam bile.
evet aliviligin dogusunda kurtler nerdeydi? ve sence musliman degilmiydiler
musluman olan kurtler sence sonradan alevi olurmuydular?
alevilik xorasanda peygamberin ailesiyle "imam riza" orada yasiyan yerli halk zazalar ve persler ve oguz turklerinden kacan turkmenleriyle karisti.
dikkat edersen peygamberin sulalesiylen karisan zazalar "seyitler"
turkmenlerlen karisan "dedeler" bu alevi ocaklari bir tek derimlilerde ve turkmenlerde vardir.
oguz turklerin ilerlemesiyle aleviler anadoluya goc etmek zorunda kalmisdir, dikkat edersen turkmenler safefi devletini zazalar ise nedense dersimde yerini bulmustur. sence dersimlilerin aleviligi benimsemesinin nedeni gine kendi halki olan zazalar olamazmi?
evet turklerin dersimi alevilestirecegini sanmiyorum cunku buyuk safefi devleti bile dersimi etkiliyememistir.
dersimde bir deyim vardir "sare khan" eski halk ve sonradan horasandan gelen 12 alevi asireti, bunlarin icinde olan ocaklar "kureysan, babamansur vs ve bu ocaklar dersime zazaca konusarak gelmistir, turkce konusanlar ise belli sari saltik.
xorasandan gelenlerin zazacasi daha acik ve safdir. gunumuzde bile zazacaya en sadik kalan asiretlerdir.
Yazinizi ciddiye almak mümkün degildir. Nedenini aciklayim:
1. Uzun süredir, resmen olgusal yanlis olan bazi seyleri israrla savunmaniz
2. Teorilerinize dair, tek bir kaynak gösterememeniz
3. Varolan bir cok teori ve kaynaklarin hemen hemen hepsini görmemezlikten gelmeniz
4. Bir problemin iki tarafina bakarak, bir degerlendirme ile bir sonuca varmayi amac görmemeniz, ki siz zaten önyargi ile olayin ikinci tarafini bastan reddetmissiniz
Yani sizin amaciniz bilimsel olarak bir problemi cözmek degil, fakat belli bir amaci israrla karsinizdaki sahislara dayatmak ve yaymaktir.
Dolayisiyla, yazdiklarinizin hic bir bilimsel degeri olmadigini söylemek mecburiyetindeyim.
MısriKız 24.04.2008, 16:28 Merhaba,benim bir sorum olacaktı Zazaca Kürtçe'nin bir lehçesi değilmi??Benim Dersimli birçok arkadaşım var onlar kendini Kürt olarak görüyor,Kürtçenin bir lehçesi olan Zaza'cada anadilimiz diyorlar:pKafam karıştı yani ayrıca burda Zaza'ların Türkleştirilmesinden yakınırken Kurmançların Zazalaştırılmasıda ayrı bir çelişki..Sonuçta benim anadilim Kurmançi,ama siz bana burda Zaza yada Türkmen diyorsunuz...Bence biraz bırakında herkes ne olduğuna kendi karar versin,birilerine sürekli birşeyler dayatmaya gerek yok
Piro62 yazmış
Lütfen, kendin için değersiz olan birinin başkası için çok değerli olduğunu düşünerek yazmanı tavsiye ediyorum.
Başkası siz mi oluyorsunuz?
Tavsiyeninizin akıbeti nedir öğrenebilir miyim?
Ben kendi düşüncelerimi yazdım. Sizin için değerli olabilir ama açıkça belirttiğim gibi benim için anlam ifade etmiyor. Benim Aleviliğim kemsenin tekelinde değildir. Ve aslında bu kadar değerli olan benim onu birey olarak savunmamdır. Aleviliği tanıtmak yerine rant çabaları içinde kullananlara verebilecek bir değerim yok.
Sizde tavsiyeleriniz yerine, değerlerinizi savunun. Sizin için daha iyi olur. :shifty:
yagmur12 24.04.2008, 16:44 Yıllardır sürüyor bu asimilasyon çalışmaları ama hiçbir vakit amacına ulaşacağını sanmıyorum ya da öyle olmasını diliyorum, umut ediyorum diyeyim! Ben Kırmanç Alevisiyim ve anadilim olan dili özdilim gibi konuşamamaktan büyük rahatsızlık duyuyorum, yeni yeni geliştiriyorum.
Ailemizden aldığımız kültür bilincini kardeşlerimize, yakınlarımıza aşılarsak bu gibi durumlardan kurtuluruz. Alevilik içinde farklı aşiretlerden ve etnik kökene sahip olan birçok kesim var, ayrıştığımız yerleri değil birleştirici unsurları esas alıp bir olalım!
Konu için teşekkürler HANCERs.
AleviKürt 24.04.2008, 16:46 Merhaba,benim bir sorum olacaktı Zazaca Kürtçe'nin bir lehçesi değilmi??Benim Dersimli birçok arkadaşım var onlar kendini Kürt olarak görüyor,Kürtçenin bir lehçesi olan Zaza'cada anadilimiz diyorlar:pKafam karıştı yani ayrıca burda Zaza'ların Türkleştirilmesinden yakınırken Kurmançların Zazalaştırılmasıda ayrı bir çelişki..Sonuçta benim anadilim Kurmançi,ama siz bana burda Zaza yada Türkmen diyorsunuz...Bence biraz bırakında herkes ne olduğuna kendi karar versin,birilerine sürekli birşeyler dayatmaya gerek yok
Sorun bu: Kisa bir zaman öncesine kadar, Zazalar kendilerini Kürt olarak görmüstür. Fakat dil üzerine yapilan arastirmalar sonucunda, Kurmanci ve Zazaki/Kirmancki'nin direkmen ayni koldan türemediklerine dair tespitler edilmistir. Kurmanci ve Zazaki'nin birer lehce olamayacaklari tespit edilmistir yani.
Bu bilgiler üzerine, Zazalar arasinda, kendilerinin bu yüzden "Kürt olmadiklarini" savunan hareketler karsimiza cikmistir.
NOT: Zazaca ve Kurmancca'nin lehce olmamasi, birinin Kürt olup, digerinin Kürt olamamasinin anlamina gelmez.
DERSİM_Gülay 24.04.2008, 16:48 bende kesinlikle kabul etmiyorum zazaların kürt olduğunu veya türkleştiklerini.her etnik grupta asimile olur ama burda sadce zazalar türkleşiyo demek yanlış bence o zaman kürtlerde sunnileşiyor.
AnGeNehM 24.04.2008, 16:54 bende kesinlikle kabul etmiyorum zazaların kürt olduğunu veya türkleştiklerini.her etnik grupta asimile olur ama burda sadce zazalar türkleşiyo demek yanlış bence o zaman kürtlerde sunnileşiyor.
Evet son cümleniz çok doğru.
Sadece Türkiye'de değil dünyanın her yerinde azınlık olarak yaşayan dinsel ve etnik gruplar asimile olmaya adaydırlar.
Bu nitekim Türkiye'de sık görülen bir durumdur.
En çokta sünni kürtlerde görünen bir durumdur.
Sanırım biz Alevilerde kaideyi bozmayan istisnalar'a örnek teşkil ediyoruz :mahsum
DERSİM_Gülay 24.04.2008, 16:57 bra seninle ayni gorusdegiz, ama arastirmalarim kurtlerin alevi oldugunu gostermiyor, kendilerine kurt diyenler ya dersimlilerdir (dersim asiretleri) yada kurtlerin icinde siginan turkmenlerdir ( caldiran savasindan yenilen safefiler ) sizce sosyolojikmen kurtmu oluyorlar?
kendilerine kürt diyenler dersimliler midir?ben dersimliyim ve kendime kürt demiyorum ben zazayım.bu genelleme ne kadar doğru acaba
turna2001 24.04.2008, 17:07 ben zazayım ama kürtlüyü kabul etmiyorum
ailemde kabul etmiyor
uzaktan yakından alakamız yok
Anatolianman 24.04.2008, 17:23 Sorun bu: Kisa bir zaman öncesine kadar, Zazalar kendilerini Kürt olarak görmüstür. Fakat dil üzerine yapilan arastirmalar sonucunda, Kurmanci ve Zazaki/Kirmancki'nin direkmen ayni koldan türemediklerine dair tespitler edilmistir. Kurmanci ve Zazaki'nin birer lehce olamayacaklari tespit edilmistir yani.
Bu bilgiler üzerine, Zazalar arasinda, kendilerinin bu yüzden "Kürt olmadiklarini" savunan hareketler karsimiza cikmistir.
NOT: Zazaca ve Kurmancca'nin lehce olmamasi, birinin Kürt olup, digerinin Kürt olamamasinin anlamina gelmez.
Yani iki ayrı dildir diyorsun ve ilerleme kaydediyorsun.
Ama paradoksal bir not düşüyorsun, neden o anlama gelmezmiş, bal gibi iki ayrı toplumdur işte. Alevi ana babadan doğmayan sonradan alevi olabilir mi? Olamaz ise sonradan kürtler nasıl sızmış aramıza? (Anadolu alevilerini kast ediyorum.)
Merhaba Arkadaslar,
size bir sorum olucak.
Bu Zaza Alevilik yada kürt alevisi ne anlama geliyor.
Herkeze saygim var, ama bana biraz sacma geliyor.
Alevisen alevisin, bunun zazasi kürdü, ya türkümü var???!!!!
Nerden buluyorsunuz bunlari??
40 sene önce böyle seyler yokdu.
Bildiginiz gibi, yurtdisinsind baya aleviler yasiyorlar... kimi 30 kimi 40 senedir.
Onlarda biz alman alevisimi demesi lazim??
Cok sacma.
Tsk´ler
Kökenini bilmek siyasi olarak kullanmak-kullanılmak için bir zemin hazırlıyor da ondan bunlar gündeme getiriliyor. Yoksa kan ve hücrelerin tahlili salt genetik bilimi içinde kalabilse ve insanları siyasi anlamda sürükleme peşine takma argümanlarına malzeme çıkarmasa, başka toplumların diğer başka toplumları tanımlamasına olanak sağlamasa, yapay ittifaklar oluşturma gayretlerinin parametreleri olmasa vesaire vesaire...
ben sosyolojik yonune bakiyorum, yani asiretlere deyiniyorum ve sadece dersim asiretlerine deyiniyorum dikkat edersen.
pertekli asiretlerinde pilvenkliler tamamen here were konusur ama ana dillerinin zaza oldugunu soylerler, gine tekrarliyorum sadece dersim kokenli asiretlere deyiniyorum, bunun yaninda ise dersimde turkmen asiretleride mevcuddur ve bunlarda cogunlukla here were konusur
kisacasi, ise gecikecem :biggrin:
ben fransada yasiyorum, ve zaza bir alevigim acaba yarin kendime desem ben fransizim, ve cocuklarimda burda dogunca ister istemez onlarda fransiz olacak ve sonre cocugum diyecek ben alevi fransizin, fransizlarda alevi:biggrin: sence sosyolojikmen dogrumu?
Teşekkürler Meymane bilimsel tespitlerinin devamını bekliyoruz.
ufuk2235 24.04.2008, 17:27 arkadaşlar konunun iyice araştırılması lazım bir kitap önereceğim bunun okunmasında fayda görüyorum.objektif bir şekilde ele alınmış bir kitap şu an hala okuyorum.
Yıllardır sürüyor bu asimilasyon çalışmaları ama hiçbir vakit amacına ulaşacağını sanmıyorum ya da öyle olmasını diliyorum, umut ediyorum diyeyim! Ben Kırmanç Alevisiyim ve anadilim olan dili özdilim gibi konuşamamaktan büyük rahatsızlık duyuyorum, yeni yeni geliştiriyorum.
Ailemizden aldığımız kültür bilincini kardeşlerimize, yakınlarımıza aşılarsak bu gibi durumlardan kurtuluruz. Alevilik içinde farklı aşiretlerden ve etnik kökene sahip olan birçok kesim var, ayrıştığımız yerleri değil birleştirici unsurları esas alıp bir olalım!
Konu için teşekkürler HANCERs.
Maalesef Dil tartışmaları, anadilin yasaklandığı ülkelerde, Türkiye’de sürüyor. Diller mozaiği Türkiye’de bu tartışmlar; beraberinde, insanlık tarihi için, utanç verici bir cok örnekler de bırakıyor.
geygel60 24.04.2008, 20:02 Başkası siz mi oluyorsunuz?
Tavsiyeninizin akıbeti nedir öğrenebilir miyim?
Ben kendi düşüncelerimi yazdım. Sizin için değerli olabilir ama açıkça belirttiğim gibi benim için anlam ifade etmiyor. Benim Aleviliğim kemsenin tekelinde değildir. Ve aslında bu kadar değerli olan benim onu birey olarak savunmamdır. Aleviliği tanıtmak yerine rant çabaları içinde kullananlara verebilecek bir değerim yok.
Sizde tavsiyeleriniz yerine, değerlerinizi savunun. Sizin için daha iyi olur. :shifty:
Nasıl olsa sopanız var değilmi sitede modaratörsünüz kimse size laf söyleyemez pencerelerini biraz daha ufka açık tut.Senin için ifade etmez çünki sayın İzzettin Doğan dedem bugün devletle cemevleri için cemevlerinin yasal statüye kavuşması için ibadetlerimizi yerine getirebilmemiz için diyanetten para talep ediyor türkiyede bütün alevilerin aynı çatı altında toplanması için tüm dünyada mücadele veriyor etkinlikler düzenliyorlar aleviliğin tanıtılması için beni temsil eden adam bunları yapıyor peki seni temsil eden şayet kimse o ne yapıyor.
Senin zoruna gideni ben biliyorum kürtlerin türk olduğunu savunduğu için böyle düşünüyorsun herkes olaylara senin gözünden bakacak tek tip insan hoşgörü sizin lügatınızda yok.Sizi insanlara saygıya davet ediyorum yöneticilik vasfınızı bir kenara bırakarak birazcıkta hoşgörü şayet varsa.Aba altındaki sopanızıda kendinize saklayın ne olur bende geçip giderim forum dünyaya sizin gözünüzden bakan insanlara kalır.Çünki daha önce yaptınız.Saygıyla kalın.
Kara Davut 24.04.2008, 20:28 arkadaşlar bence bu konu çok hassas ve araştırma isteyen bir konu.Zira 1940 lı yıllarda çıkarılan yer değiştirme kanunu sonrasında,azınlık durumundaki pek çok ırk,çoğunluğun içinde kaybolmuş veya kaybolmaya yüz tutmuştur.karadeniz iç anadolu ve iç ege bölgesinden doğuya yerleştirilen pek çok türk'te,doğuda kürtleştirilmiştir.bu gerçeğide göz ardı etmememiz gerekir.aslında bununla ilgili olarak kapsamlı bir araştırma yapmak gerekir.bir toplumu toplum yapan en önemli etken,dilidir.dilini kaybetmeyen toplumlar nesillerinide korumuştur.Türkiye gerçeğine bakılırsa,kültür,örf ve adetler genelde birbirine yakındır ve her milletin içine diğer milletlerin örf ve adetlerinden,bazı öğeler girmiştir.ancak burada zazalar türkleştiriliyor denmesi bence anlamsızdır.zira kişi istemedikçe,kimse zorla onu başka bir ırka dahil edemez.bunun içinde milletler kendi uluslarını korumak için ne gerekiyorsa onu yaparlar.bazı arkadaşlar evlilik yoluyla ırkın asimile edildiğini belirtmişler.Bence sevgi dünyadaki tek ve en büyük ırk'tır.Kişiler birbirleriyle gönül rızasıyla evlendikten sonra bunu asimile olarak ortaya koymak,sevgiye vurulacak bir hançerdir.
Anatolianman 24.04.2008, 20:39 Biraz tarihe göz atmak gerekir.
Doğuda kimler aritmetik kimler geometrik çoğaltıldı, anti-Türkmen ve anti-kızılbaş politikası izleyen osmanlı zamanında idris bitlisi ve tayfası kullanılarak. Ve bu politikaya paralel sünni şafii kürtler kullanılarak hangi mezhepteki insanlar asimile edildi ve ne oldular onlar, ne olmak zorunda bırakıldılar? Salt zazalar değildi potada eritilmek istenen, geçmişide inceleyelim lütfen.
yuh yani aleviliği yahudilik gibi IRK ve DİN yaptınız ya helal olsun yani böyle sallamasyon olamaz.
zaza alevileri arasında bazı chpci,alevici kesimler arasında türklük,sonradan kürtleşme vs. fikri yaygındır.zazalığı ve kürtlüğü sünnilik olarak görürler,türklüğü ya da türkmenliği ise alevilik olarak görürler.. bu yüzden kendilerini türk olarak tanımlarlar..
zaza sünnileri içinde de mhpci,sünnici kesim ise alevilerin aksine zazalığı inkar etmez bunun bir türk boyu olduğunu savunurlar....ütopyacı-ırkçı bir yol izlerler...bunlarda kürtleri sevmezler...
baktığımız zaman genelde zazaların türk olduğunu düşünen kesimlerin dinci-milliyetçi bir yapıda olduğunu görürüz....
zazaların kürt olduğunu savunanlar ise bunu zazalar ve kürtler arasında ki dilsel bağlara,kökensel birliğe dayandırıyorlar.bu görüş ırkçı çizgide giderse zararlıdır.
zazaların ne kürt ne türk olduğunu ayrı bir halk olduğunu ama kürtlerlede yakınsal,dilsel bir bağ olduğunu savunanlar ise en gerçekçi olanlardır..sonuçta aynı kökene sahip bir çok ulus var dünyada..zazalar ve kürtlerde bunlardan biri....sonuçta zazaların türklerle ırki bir bağı yok sadece dinsel-milliyetsel politikalar yüzünden bu ortaya atılıyor...
oo brayemi to xer ama, seni bekliyordum :biggrin:
1. Uzun süredir, resmen olgusal yanlis olan bazi seyleri israrla savunmaniz.
evet cunku kararliyim ve hakli oldugumu biliyorum, yanlislar kimin icin yanlis?
2. Teorilerinize dair, tek bir kaynak gösterememeniz.
ne kaynak istiyorsunki? "kurtler alevi yoktur " topinde bayagi tartisdik seninle benim kaynaklarimi kabullenmiyorsan senin kaynaklarin nasil dogru oluyor? mahkeme kararimi aldin:biggrin:
3. Varolan bir cok teori ve kaynaklarin hemen hemen hepsini görmemezlikten gelmeniz].
senin kaynaklarin senin olsun, eger gorememezlikten geliyorsam benim icin pek inandirici olmamistir?
Dolayisiyla, yazdiklarinizin hic bir bilimsel degeri olmadigini söylemek mecburiyetindeyim.
benim kaynak surmeye gerek varmi bu gelen siralamada?
- alevilgin dogdugu yer xorasan "gunesin dogduyu yer" partcada yani iranice.
- xorasanda aleviligin olusmasindan once zazalar ve diger irani halklar vardir.
bir cok arstirmacinin deyindigi gibi deylem ve xorasan zazalarin ocagidir. en soylenilen zazalarin koku partlardir. partlarda butun xorasani ve deylemi kapsayan bir bolge. ve alevilikten once.
- alevilik olusunca kurtler nereydi? mezapotamya kurtlerin bolgesi degilmidir? sen hic duydunmu bir kurdun xorasanda ve deylemde geldigini veya sahiplendigini?
-alevilik islamdan cok sonra olusmadimi? o zamanlar kurtler sunni olmadilarmi? sunni olan kurtler nasil alevi oluyor, tabiki sunni olmayan kurtlerde var, bunlarda yezidiler degilmidir?ahle haq, yarsanilik yani melek kultune bagli kardes dinlerdir. ben aleviligide bu kategori icinde goruyorum ne kadarda musliman catisinin altina katmaya calissalarda.
-sence neden bir tek zazalardan (dersimlilerden ) ve turkmenlerde dede ocagi var, ve tam aksine kurtlerde yok. ve sana her zamanki sordugum soruyu tekrar soruyorum , dersim asiretleri ve turkmen asiretleri olmamak sartiyla bana bir saf kurt dede ocagi verirmisin?
-kendilerine pisikolojikmen kurt diyen dersimliler ve turkmenler beni ilgindirmez beni ilgindiren sosyolojik yanidir.
-kurtlerde zazalar gibi irani halkidir ve eski ortak dini olan zerdusluktur.
Sorun bu: Kisa bir zaman öncesine kadar, Zazalar kendilerini Kürt olarak görmüstür. .
halla halla gercektenmi, kendimizmi kendimize kurt demisiz :bela yada bizi kurtlerle ayni kefene koyan osmanlilar olmasinmi?
eskilerimiz daima kendilerine kurtlerden ayirmisdir, onutma bir halka verilen isim hep distan olur, mesela biz kendimize hep kirmanci demisiz dilimizede "zone ma" ama bize disardan hep dersimliler denilmistir.
Fakat dil üzerine yapilan arastirmalar sonucunda, Kurmanci ve Zazaki/Kirmancki'nin direkmen ayni koldan türemediklerine dair tespitler edilmistir. Kurmanci ve Zazaki'nin birer lehce olamayacaklari tespit edilmistir yani.
Bu bilgiler üzerine, Zazalar arasinda, kendilerinin bu yüzden "Kürt olmadiklarini" savunan hareketler karsimiza cikmistir..
yaw o kadar sene bekledik kendimize zaza demek icin? iyiki arastirma yapmislar :biggrin: ne alaka ya
yapilan bu arastirmalar butun zazalarin "zazaki, kirmanci, dimili" ayni koken oldugunu ve bu gurubada radikal isim olarak zazaki denilmistir.
dersimliler kendi dilimizle kurtlere : kuhr yani kurmanc anlaminda demistir
ikiside irani toplumun icinde yer alir
kendilerine kürt diyenler dersimliler midir?ben dersimliyim ve kendime kürt demiyorum ben zazayım.bu genelleme ne kadar doğru acaba
yazimi dikkatli okuyun çena dersimi :wink:
DERSİM_Gülay 25.04.2008, 00:02 kendilerine kurt diyenler ya dersimlilerdir (dersim asiretleri) yada kurtlerin icinde siginan turkmenlerdir ( caldiran savasindan yenilen safefiler ) sizce sosyolojikmen kurtmu oluyorlar?
meymane burdan yazdıklarından farklı bişe mi anladm ben.
Yazinizi ciddiye almak mümkün degildir. Nedenini aciklayim:
1. Uzun süredir, resmen olgusal yanlis olan bazi seyleri israrla savunmaniz
2. Teorilerinize dair, tek bir kaynak gösterememeniz
3. Varolan bir cok teori ve kaynaklarin hemen hemen hepsini görmemezlikten gelmeniz
4. Bir problemin iki tarafina bakarak, bir degerlendirme ile bir sonuca varmayi amac görmemeniz, ki siz zaten önyargi ile olayin ikinci tarafini bastan reddetmissiniz
Yani sizin amaciniz bilimsel olarak bir problemi cözmek degil, fakat belli bir amaci israrla karsinizdaki sahislara dayatmak ve yaymaktir.
Sorun bu: Kisa bir zaman öncesine kadar, Zazalar kendilerini Kürt olarak görmüstür. Fakat dil üzerine yapilan arastirmalar sonucunda, Kurmanci ve Zazaki/Kirmancki'nin direkmen ayni koldan türemediklerine dair tespitler edilmistir. Kurmanci ve Zazaki'nin birer lehce olamayacaklari tespit edilmistir yani.
IMZA
zazalarin irani halklarin arasindaki yeri
AleviKürt 25.04.2008, 00:44 Yani iki ayrı dildir diyorsun ve ilerleme kaydediyorsun.
Ama paradoksal bir not düşüyorsun, neden o anlama gelmezmiş, bal gibi iki ayrı toplumdur işte. Alevi ana babadan doğmayan sonradan alevi olabilir mi? Olamaz ise sonradan kürtler nasıl sızmış aramıza? (Anadolu alevilerini kast ediyorum.)
Ben Danimarkaca biliyorum. Danimarkadaki konusulan resmi dile "det danske sprog", yani "danimarka dili" deniyor. Norvec'te konusulan dile de "norvec dili" deniyor. Danimarkaca bildigim icin, Norvec'ce konusan bir insanin söylediklerinin yüzde 90'ini anliyorum. Peki nasil birbirine okadar yakin olan bu diller, lehce degil de "dil" oluyor? Dünya siyah beyaz midir sence?
Etnisite ve dilbilim iki ayri konudur. Bunu dilbilimciler bile bilir. Bilimselligi iyi biliyorsan, bunlari da bilmen gerek. Sana Leezenberg'in bir makalesinden bir alinti göstereyim:
It turns out that there are two distinctsenses of the expression ’Kurdish dialect’: the one being ’dialect of the Kurdish branchof Northwestern Indo-Iranian languages’, and the other ’dialect spoken by people whoconsider themselves Kurds’. Failure to distinguish these two senses may easily lead toneedless confusion and polemics: ethnic developments should not be confused withlinguistic reconstructions. (Michiel Leezenberg, Gorani influence on Central Kurdish)
Ne demek oluyor yani? Kendini kürt görmek ayri, kati dilbilim kurallari altinda, bir dilin pozisyonu ayridir demek. Bin sene önce, bazi Araplara bile Kürt denmistir. Peki nedir "Kürt" olmanin anlami? Farslar, Taberistan ve Mazandaran'daki yasayan Deylemlilere "Taberistan Kürtleri" demislerdir (V. Minorsky: The Guran, s. 75).
Fakat sana göre, Kurmanciler has ve tek Kürt'tür. Neden? Bunun okadar acik ve net ispati nerde buluyorsun? Biz kör müyüz de görmemisiz?
Kimse, Zazalarin KURMANC olduklarini söylemiyor zaten. Tarihte kendilerini Kürt gördüklerini söylüyorum (bkz. Seyid Riza'nin ingilizlere yazdigi mektubu, Seyh Said vs.)
Ben Zazalarin kimliklerini inkar etmiyorum, islerine de karismiyorum, sadece benim idrakimin dogru buldugu noktalari paylasmak istiyorum. Zazalar, sirf Zaza olmak istiyorsa, bu onlarin kendi secenegi ve kendi tercihleridir. Fakat gelip, "yok Zazalar asla kendine Kürt demedi" diyorsan, o halde yanilmis olursun.
Kürtler aramiza nasil sizmiz diyorsun. Alevi bir anadan ve babadan dogmakla Alevi olunuyorsa, kesin olarak, senin de Alevi olmadigini söyleyebilirim. Senin soyun ve atalarin, kaalu bela'dan beri Alevimiydi sence? Allah insani yaratir yaratmaz, senin atalarini Alevi yaratip, digerlerini gayri-Alevi mi yaratti diyorsun?
Kürtlerin genellikle Sünni oldugu tezini kabul etmis gibisin, bu da olgusal olarak resmen yanlis.
Martin van Bruinessen'in makalesinde, Kürtlerin neden Sünnilikle bagdastirildigina dair aciklamasini aktariyorum:
The idea of the Kurds as strict Sunnis may have been put into circulation by Idris Bitlisi, the diplomat who brokered the alliance of leading Kurdish families with Sultan Selim and his successors. Idris, and in his tracks other Ottoman historians like his son Ebü'l-Fazl, Sa`deddin, Hüseyin Bosnevi and Müneccimbaşı, as well as the historian of the Kurdish ruling families, Sharaf Khan Bidlisi, attributed the Kurds' preference for the Ottomans as against the Safavids to their religious convictions.[19] A profession of Sunni orthodoxy was a transparant promise of loyalty to the Sultan, and the Kurdish historians' insistence on the Kurds' orthodoxy may reflect what they wished the Sultan to believe rather than what they themselves knew to be the case. Even Sharaf Khan, who himself had spent a considerable part of his life in the service of the Safavids, emphasized that the Kurds' abhorred (Shi`i) heterodoxy. On the other hand, he made no attempt to hide the prominence of Yezidism among the Kurds, perhaps because this did not represent a political threat to the Ottomans. (Martin van Bruinessen, Ethnic identity of the Alevi Kurds)
Simdi de, Kürtlerin genellikle Sünni olmadiklarina dair kanitlari sunayim:
1. Tarihte bir cok Kürt asireti, asiri Sii / Alevi yönetimlerini desteklemistir:
- Kara Koyunlulari destekleyen kürt asiretleri, mesela Cakirlü ve Ayinlü asiretleri. Hatta bu asiretlerin sonradan Türklestigi de görülüyor. (Faruk Sümer: Kara Koyunlular, s. 28 - 30)
- Safevileri destekleyen kürt asiretleri, mesela Cemisgezeklü Oymagi, Hinislu oymagi, Arabgirlü Oymagi, Igirmi-Dört Oymagi vesaire.
2. Kürt olan asiri Sii/Alevi önderlerinin varligi:
-1017 yilinda vefat eden, Anadolu Babailerinin Mürsidleri olan, Vefai tarikatinin kurucusu, Ebu'l Vefa el-Kürdi
- Hurufi dervislerinden, Dervis Haci Isa Bidlisi
- Seyh Bedreddin'in mürsidi olan, Hüseyin Ahlati
- Alevilerin ulu kitaplari arasinda olan, Seyh Safi Buyrugu'nun sahibi, Seyh Safiyettin Erdebili (Firuz Sah Zerrin Kulah el-Kurdi'nin torunu -) bkz, Safwat us-Safa (orjinal kaynak: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/9/98/Safwatsafa0001.jpg)
Ben simdi sana görmemezlikten gecemeyecegin, ve aslinda senin bazi görüslerini etkilemesi gereken tespitler ortaya koydum. Eger bu yazdigim bilgilerden hic bir fayda görmediysen, görmek istemedigindendir.
Buraya dik kafayla dayatma yapmak icin geldiysen, bos "kavgayi" birak diyorum. Bunun yerine tartisip, karsindakini etkile, veya karsindakinden ders al derim. Dinlemenin ve tartismanin degisik seviyeleri ve teorileri var:
1. Kendini daha cok-bilmis kabul edip, karsindakine ögreti sergilemek amaciyla "tartismak"
2. Karsindakinden bilgi almak icin (ögretmen-ögrenci gibi) bu "ögretiyi" isitmek ve ögrenmek amaciyla tartismak
3. Karsindaki asagi yukari senin kadar bilgin oldugu icin, birbirine eklemeler yaparak, iki tarafin da düzeltmeler ve yeni bilgi edinmelerle sonuclanmasini saglayan tartisma.
Nedense sen her tartistiginda 1 numarada yer almaya israrlisin.
Nasıl olsa sopanız var değilmi sitede modaratörsünüz kimse size laf söyleyemez pencerelerini biraz daha ufka açık tut.Senin için ifade etmez çünki sayın İzzettin Doğan dedem bugün devletle cemevleri için cemevlerinin yasal statüye kavuşması için ibadetlerimizi yerine getirebilmemiz için diyanetten para talep ediyor türkiyede bütün alevilerin aynı çatı altında toplanması için tüm dünyada mücadele veriyor etkinlikler düzenliyorlar aleviliğin tanıtılması için beni temsil eden adam bunları yapıyor peki seni temsil eden şayet kimse o ne yapıyor.
Senin zoruna gideni ben biliyorum kürtlerin türk olduğunu savunduğu için böyle düşünüyorsun herkes olaylara senin gözünden bakacak tek tip insan hoşgörü sizin lügatınızda yok.Sizi insanlara saygıya davet ediyorum yöneticilik vasfınızı bir kenara bırakarak birazcıkta hoşgörü şayet varsa.Aba altındaki sopanızıda kendinize saklayın ne olur bende geçip giderim forum dünyaya sizin gözünüzden bakan insanlara kalır.Çünki daha önce yaptınız.Saygıyla kalın.
Ne sopası, bu güne kadar yaptıgım moderasyonlar bellidir.
Ha illaki açık açık söylememi istiyorsanız. Faşistlere burda izin vermem yineliyorum. Nazi amblemleri ile videolar yapıp bunu alevilikle bağdaştıranlar ise sorun.Ayrıca dostlarınız iseler ve ve veyahut sizin tabirinizle şutladıklarım ise herzaman yapacağım bunu. İster gidin ister gitmeyin.
Sizin ile ikili dilaog içerisine girmeye niyetim yok. Forumun kaliteside bellidir. Siz eksik ve ya fazla farketmiyor.
Gelelim konuya ben yorumumu yaptım, içinden zorunuza gidecekleri siz ayırın.
Bildikleriniz sadece önyargılarınız. Moderatörlük vasıflarımı kullanarak birlerine birşeyler dayatmna amacı gütmedim. Eğer benim faşistleri bu forumda istememem sizin zorunuza gittiyse bir şey diyemem.
Yeterince hoşgörü zihniyetine sahibim.
Kişi kendine bakmalı.
arkadaşlar konu acayip saptı bence. benim burada anlatmaya çalıştığım 4 ayrı millet bu mezhebe inanmış ve buna uygun yaşam biçimleri geliştirmişler. Kendi dillerinde kendi kültürlerinzde dahada zenginleştirmişler Aleviliği.
Ama faşist Türkçü politika (MHP ve CHP gibi partilerin uyguladığı) ne yazıkki bu halkların dillerini ve halk olma bilinçlerini yok etmeye çalıştılar 80 yıldır ve büyük başarı da elde ettiler. Şu anda bazı Dersimliler İsmet İnönüya Atatürke baba diyo Seyit Rızaya küfür edebiliyo bölücüdür diye. Yani asimilasyon bu boyuta ulaşmış
Günümüzdede asimilasyon dini kullanarak devam ediyor. Alevi Kürtler ve Zazalarda alevilik kullanılarak. Sünni Kürt ve Zazalarda Fettullahçı tarikatlar onları Türk-İslam sentezine sokarak etkili politikalar uygulanıyor.
Gerçekleri görelim. saygılarımla.
Dede-baba 10.05.2008, 16:25 Zaza Aleviler üzerinde gerçekten büyük oyunlar oynanmakta.
Alevilik ırkçılık değildir bir inanç bir gönül meselesidir. .
Degerli can...
Kandırılmak istenen kandırılır.. Aldatılmak istenen aldatır... Söylediklerindeki doğruluk payı, Aleviliğin ırkçılık olmadığı noktasır... Her milleten her ırktan alevi olabilir... Alevilik bir inanıştır.. Aleviliğin ırkı milleti olmaz..
Ama günümüzde bazı Türk-Aleviliği inanç önderleri bu inancı kirli etnik siyasete bulaştırmışlardır. Ve insanların inançlarını kullanarak onların sadece bir etnik gruba üye olduklarını iddaa etmektedirler ve cahil ve inançlı halk kitlelerini güzelce kandırmaktadırlar.]
Burada İzzetin Doğanı kastediyorsanız fena halde yanılıyorsunuz.. Niye mi? Cem vakfı aleviliğin Türklere has olduğunu yada Bütün alevilerin Türk olduğunu söylemiyor... Aleviliği bu yol ve erkanı kuranların ve o kimselre soy bakımından kim bağlı ise bu kimselerin Türk/ türkmen olduğunu söylüyor...
Bu doğrudur... Şimdi Hacı bektaş-ı Veli'nin Abdal Musa'nın Pir Sultan Abdal'ın Türk veya Türkmen Olmadığını kim söyleyebilir.. Asıllarının Horasandan geldiğini ve Türk olduğunu kendileri söylüyorlar... Biz biliyoruzki dedelerde Seyiddir ve asılları Horasan'a çıkar... Türk oldukları Bu kadar apacık ordada olan bir gerçeği dile getirmeleri niye sizi rahatsız ediyor...
Dahası seyid olduğunu iddia eden ve soyu horasana dayanmayan kimse yalancıdır...Eğer dayanıyorsa da Türk tür Türkmendir bunu böyle bilmek gerekir...
Fakat sıradan halk için bu iddia yapılamaz.. soy olarak kendini Bir ocağa bağlayan kimseler Türktür.. Ama baba Mansurlu olmayan sarı saltuklu olmayan Düzgün baba sotundan gelmeyen veya Kureşanlı olmayan bir kimse elbetteki Türk yada Türkmen değildir.. Anadoluda Birçok ermeni kürt yada başka milleten insanda ikrar vererek Alevi olmuştur.. Türk ve Türkmenlik sözü Soyunu ocaklara veya seyid ve dedelere dayandıranlar içindir..
Bir inanç önderine hiç yakıştıramıyorum bu ırkçı mhpci türkçü siyaseti. İnsanları böyle hassas konularda kandırmak hiç hoş değil..]
Neden gerçekleri saptırıyorsunuz... Türklük yada Türkmenlik seyid dede yada baba lar için geçerlidir.. Halk için geçerli değildir.. ve her kim soyunu baba mansurra yada Kureşana yada sarı saltuğa dayandırıyorsa bu Türktür bunu neden görmek istemiyorsunuz.. Alalle bir bir insan değildir buda söz konusu olan dede yada babalardır ve Ocaklardır.. Kim inkar edebilir Bu Uluların Pirlerin Horasandan gelmediğini... Lütfen Tüm Aleviler orta asyadan gelmemiş dede ve baba'lar seyidler Orta asyadan gelmiştir.. ve Türklük yada Türkmenlik Bu kimseler içindir Tabiki soyu bu kimselere dayananlar için...
Yine ilk din ile siyaseti birbirine karıştırmayı sağ ideolojiler yapmıştır.. Refah partisi AKP bunun mahsulleridir... Daha sonra ise sol guruplar yapmıştır... sanki sol=alevilik buda çirkin bir siyesetin ta kendisidir... Oysaki sol yada sağ kavramlar 100-200 yıllık bir geçmişe sahiptir.. Alevilik ne sol ile başladı ne sağcılık ile Fakat bunlar o kadar ileri gittiler ki Kitapsız Peygambersiz hatta Alisiz aleviliği ortaya çıkardılar.. Bu siyeset değil mi? Bu bir büyük inancın kendi siyasi çıkarları için kullanmak değil mi* bu refah pertisinin ve AKP'nin yaptığının soldaki yansıması değil mi? Niye bunları görmezden geliyorsun? oysaki ideolojiler değişkendir bugün vardır yarın yoktur.. bir inancı ideoloji ile bağdaştırmak doğrummudur.. Bu ideoloji ortadan kalkında Alevilikte mi kalkacak?
Dersim bölgesi başta olmak üzere diğer Zaza-Alevi bölgelerinde bilindiği gibi insanlar Zazaca olarak Aleviliği yaşamaktadırlar. Kendi dillerinde inançlarını sürdürmektedirler. Eskiden Dersimden pir gelince bizim oralara Zazaca cem yapılırdı. Halada öyle...
Bir milletin konuştuğu dil yada dede veya Pirin konuşması onu o milleten yapmaz... (Şimdi 40-50 yıl almanyada yaşayanlar Türkçyi unutuyor.. Bunlarda günün birinde cemlerini Almanca yaparsa o zaman onlara Alman mı diyeceğiz) Elbetteki hangi dilden konuşuluyorsa o dilden ibadet yapılır.. fakat sunu söyleyebilirizki Ayin-i Cem %90 Türkçedir ve böyle yapılırdı.. en azından orjinal hali böyledir.. Hacı Bektaş... Pir Sultan ve daha birçok eren ve evliya değişilerini Türkçe ve İbadetlerini Türkçe yapmıştır.
Benim nenem türkçe bilmez erzincan tercan mamaxatun köyünde yaşıyor. Erzincan Tercan halkı son yıllardaki asimilasyonu saymazsak Alevi olanların hepsi Zazaca bilirdi. Şimdi merkeze giden kesim bilmesede sonuçta kökeni belli....
Herkes kendini hangi milleten sayıyorsa odur.. Fakat Alevilğin dedeleri babaları Türktür ve onlarla birlikte gelenler soyu onlara dayananlarda Türktür... Fakat bunun dışında seyid yada ocakzade olmayanlar her milleten olabilir... İzzettin doğan bunu söylüyor Tüm aleviler Türktür demiyor..kendilerini bu ocaktan sayanlar ve bağlı olanları kastediyor.. saptırmayalım...
Cem vakfı Tercanda Cem Evi açıyor. Oraya gidenler hepsi Zaza fakat Cem türkçe yapılıyor. Pir Zazaca iyi bilmesine karşı İzzettin Doğandan maaş ve talimat aldığı için Zazaca bilmeyen o inançlı insanlara Türkçe hizmet veriyo. Ve biz ortaasyalıyız gerçek türk biziz diyor.......
Hacı bektaş'ta, Pir Sultan da ve daha niceleride dilleri farklı Kürt, ermeni ve rumlara Alevilik yol ve erkanını Türkçe olarak yapmıştır... Tuncelide baba mansurda Düzgün baba'da ve diğerleride Bu kimslerin Türkçe ibadet yaptıkları gün gibi aşikarken... Onların izinde olan cem vakfı dedelerini eşeltirmek insafsızlıktır.
saygılarımla.
HEQ MIHEMMED OLİ
XIZIR O KOKUM LE ŞIMADE BO.[/SIZE][/FONT][/B]
İnançın milliyeti olmaz... 1000 yıldır bu topraklarda Ulularımız, Pirlerimiz, evliyalarımız Türkçe ibadet yaptı.. bundan sonrada öyle olacaktır..
Irk ve milliyet ise İnançla farklı kavramlardır. hiçbir inanç bir etnik kimlikle özdeşleştirilemez.. sadece Soyları secereleri Horasan2a dayananlar ve soyunu bunlara bağlayanlar Türktür diyebiliriz..
Saygı ve sevgilerimle..
AleviKürt 10.05.2008, 16:40 Sevgili Dede-baba.
Bazi konularda yaniliyorsunuz.
1. Bir insan seyyid olup (Imam Ali'nin soyundan olup) nasil Türk olabilir? Imam Riza Türk müydü? Imam Musai Kazim Türkmüydü?
2. Alevilerin ulularinin hepsi Türkmüs gibi bir ifadede bulunmussunuz. Bu da yanlistir. Tacül Arifin Ebu'l Vefa Türk/Türkmen degildi. Hallac-i Mansur, birakin Türklügü, kendisi Alevi bile degildi. Seyh Safiyettin Erdebili de Türk degildi.
3. Gayri-Türk Alevilerinin cemlerinde (bazi dualar ve gülbenkler haric) hep Türkce konusulmuyordu. Bizim yörenin cemlerinde, eskiden, bu bahsettigim dua ve gülbenkler haric, tamamen kürtce cem yapiliyordu. Bu dualarin ve gülbenklerin Türkce olmasi da gayet normal:
- Icazetname veren insanlar Türkce konusuyordu
- Bize verilen yazili kaynaklarin hemen hemen hepsi Türkce yazili (Buyruk vesaire), ve burda yazilan dualar ve nefesler de Türkce
4. Bir ocagin etnik kimligi olmaz. Öyleyse, bugün Ebu'l Vefa'nin soyundan olan, fakat anadili Türkce olan seyyidlere Kürt demek dogru mudur?
Ehli Hak pirleri de seyyid, ve ocak sahipleridir. Bunlar da mi Türk?
DiLkeT-CeZaM 10.05.2008, 17:19 bana göre hepsi güçler dengesinin bir çıkarı ve bu çıkarlar üzerine kurulu olan planların pratikte işlemesidir. bunu bence ''toplum mühendisleri''ne sorup onlardan cevap almak gerek.
Dede-baba 10.05.2008, 18:57 Sevgili Dede-baba.
Bazi konularda yaniliyorsunuz.
1. Bir insan seyyid olup (Imam Ali'nin soyundan olup) nasil Türk olabilir? Imam Riza Türk müydü? Imam Musai Kazim Türkmüydü?
2. Alevilerin ulularinin hepsi Türkmüs gibi bir ifadede bulunmussunuz. Bu da yanlistir. Tacül Arifin Ebu'l Vefa Türk/Türkmen degildi. Hallac-i Mansur, birakin Türklügü, kendisi Alevi bile degildi. Seyh Safiyettin Erdebili de Türk degildi.
3. Gayri-Türk Alevilerinin cemlerinde (bazi dualar ve gülbenkler haric) hep Türkce konusulmuyordu. Bizim yörenin cemlerinde, eskiden, bu bahsettigim dua ve gülbenkler haric, tamamen kürtce cem yapiliyordu. Bu dualarin ve gülbenklerin Türkce olmasi da gayet normal:
- Bize verilen yazili kaynaklarin hemen hemen hepsi Türkce yazili (Buyruk vesaire), ve burda yazilan dualar ve nefesler de Türkce
4. Bir ocagin etnik kimligi olmaz. Öyleyse, bugün Ebu'l Vefa'nin soyundan olan, fakat anadili Türkce olan seyyidlere Kürt demek dogru mudur?
Degerli canlar...
1-Evvela şunu belirtmek gerekir ki.. İnancın milliyeti olmaz... Bunu savunmak yanlıştır.. Bu bağlamda Kürtte Türkte.. çerkezde yada herhangi bir millettten herkes Alevi olur... Alevi=kürt ne kadar yanlışsa Alevi=Türkte o kadar yanlıştır...
2- Sorunuza gelince Bilindiği gibi Ne Peygamber ne 12 İmam Türk değildir... Fakat biliyoruz ki Emevi zulmünden Tüerklerin arasına gelen İmam Ali-el Rıza gibi Ehlibeyt mensupları vardır ..Bunu inkar etmek hiçkuşkusuz Bilgisizliktir..
3- Anadoluya gelen seyid nesli dede-baba'lar 12 İmam'ların Türk beyleri ve normal Halktan olan kimselerin Kızlarıyla evlenmeleri sonucunda yürümüştür... Bu bağlamda Hz. Ali'nin 2. Eşi olan Ümmül benin'de bir Türkmen olduğunu ve Celal Abbas'ın da Bu eşinden olan oğlu olduğunu unutmayalım...
4- işte bu şekilde soy ağacı 12 İmam'a çıkan kimselere "SEYİD" denir... Ve Bu seiydler ve anadolu Aleviğinin oluşumunun da kökeni Horasandır... Bunu yok saymak veya görmezlikten gelmek yanlış olacaktır...
Alevilerin ulularinin hepsi Türkmüs gibi bir ifadede bulunmussunuz. Bu da yanlistir. Tacül Arifin Ebu'l Vefa Türk/Türkmen degildi. Hallac-i Mansur, birakin Türklügü, kendisi Alevi bile degildi. Seyh Safiyettin Erdebili de Türk degildi.?
1-Tacü'l Arifin Ebu'l Vefa Hazretleri'nin adını doğru yazsaydın sanırım bu soruyuda sormazdın... Tam adı... Taccü'l arifin Es-Seyyid Ebu'l Vefa'dır...
Ebu'l Vefa Hazretlerinin soyu 3. İmam Zeynel Abdin'e dayanır.. Bundan dolayı Seyiddir.. Kürt olduğunu iddiayı bırakın imkansız gibi birşeydir... (hazretin Soyunun İmam Zeynel Abdin'e dayandığını kendi menakıphanesinden bulabilirsiniz bakınız size yerinide vereyim: Ankara Milli Kütüphane Mikrofilim servisi Mf 1994 A 246 numara)
2- E'bul Vefa Hazretleri'in Kürt olduğu iddiası ise Kürtçe konuşmasından ileri gelmektedir.. Oysaki unuturulan en önemli şey O'nun seyid olduğu daha da önemlisi menakıpnamesinde onun en ileri gelen halifelerinin Türk olduğudur... ( Boğa b. batu, Muhammed et Türkmâni, Turhan, Tekin vb) akisni iddia edenler lütfen iyi araştırsanlar ben belgelerle konuşuyorum...
3- Yine konuşulan dil o kimsenin ırkıyetini ortaya koymaz.. halk neyi konusuyorsa İleri gelen Evliya ve Erenlerinde o dili kullanması kadar doğal bir şey yoktur bu o insanları o milletten yapmaz... Önemli Olan O kimsenin kendi sözleri ve Künyesi yani seceresidir..
4-Hallac-i Mansur, Seyh Safiyettin Erdebili Türk değildi ama dikkat edrsen bu kimsler seyid de değildir.. Dahası Halac-ı Mansur sünnidir.. yine kaygusuz abdal ve Şeyh safiuddin'inde kökeninin sünni olduğu biliniyor.. Bu kimseler hiçbir zaman "seyidlik" iddiasında bulunmamış bunu idia'da etmemiş.. Bilakis Evlad-ı resul'a her zaman saygı ve sevgi beslemişlerdir... Bu kimselerde Horasan erenleri ve 12 İmam nesli tarafından eğitilmişlerdir...
Gayri-Türk Alevilerinin cemlerinde (bazi dualar ve gülbenkler haric) hep Türkce konusulmuyordu. Bizim yörenin cemlerinde, eskiden, bu bahsettigim dua ve gülbenkler haric, tamamen kürtce cem yapiliyordu. Bu dualarin ve gülbenklerin Türkce olmasi da gayet normal:
- Bize verilen yazili kaynaklarin hemen hemen hepsi Türkce yazili (Buyruk vesaire), ve burda yazilan dualar ve nefesler de Türkce.
Degerli can...
Yüzlerce yıldır Ayin-i cemler Türkçe yapılmıştır.. bunu Hem hacı bektaş-ı veli'nin hem Pir Sultan'ın değişlerinde onlardan kalan belgelerden tetkik edebilirsin..
Öz itibariyle Türkçe yapılmak esas olmakla birlikte benim kanatimce İbadet halkın kendi dilindede yapılabilir.. Fakat bu bir zaruriyet ise olmalıdır... Yoksa inanışı kendi siyasi amaçları için kullanmak Türkçe bildiği halde Kürtçe cem yapılmasını istemek Kürt şovenizminden başka birşey değildir... Ötesi dini siyasi amaçları için kullanmaktır.. çünkü uygulana gelen.. olağan ve normal olan İbadetin Türkçe olmasıdır.. estrem olan yada istisna olan değiş ve duaların Kürtçe yada zazaca olmasıdır... Bunu unutmalayım...
1- E'bul Vefa'nın soyu ile ilgili bilgileri size sundum... Sanırım Gerçekleri görmüşsünüzdür... Eğer kuşkunuz var ise kaynak ve nerede bulacağınızıda söyledim.. İnceleyebilirsiniz..
2- İnanış ile Milliyet arasındaki ilişkiye gelince... İnanışın yada Aleviliğin etnik kimliği olmaz.. her milletten Alevi olur.. demek daha doğru.. Ama Ocak mensupları Ocakzadeler.. kesinlikle Türk ve Türkmen kökenlidir.. aksini iddia etmek imkansızdır..Çünkü bugün elimizde Ocak sahipleri seyidlerin Horasan menşeili olduklarına dair belgeler kanıtlar vardır.. zaten bunu tartışmaya açmak bile yersizdir. çünkü Değişler secelerer.. herşey gün gibi ortadadır.. aksini iddia edecek tek bir kanıt yoktur.. bulunamazda zaten...
Sonuç olarak söyle söylemek daha doğru olacaktır... İnanç ile ırk ve milliyet arasında bağ kurulamaz her milletten Alevi olabilir.. Ancak Soyu seyid olan Ocakzadeler dede ve babalar kesinlikle Türktür.. çünkü belgeler ve kanıtlar herkese açıktır.. aksi yönde ne belge nede kanıt vardır..
Halktan ise.. Horasandan gelen bu ocaklara ırki anlamda bağlı olanlar ve onların soyundan gelenler Türk'tür fakat bu ocaklara ırki yönden bağlı olmamakla birlikte (seyid-dede-baba değillerse) sadece İkrar verip Alevi olan halk tabiki zaza ermeni kürt yada başka ulustan olabilir... O kimsenin Aleviliği benimsemesi Türk olduğunu göstermez..
Yine belitmek gerekirki hiç bir ulus diğerinden üstün değildir.. yada hiçbir kültür diğerinden üstün değildir.. Bütün insanlar eşittir.. ve aynı zamanda bütün milletler ve kültürler saygıyı hak eder.
Allah Eyvallah
AleviKürt 11.05.2008, 02:01 Sevgili Dede-baba.
Cevabinizda demissiniz ki:
2- Sorunuza gelince Bilindiği gibi Ne Peygamber ne 12 İmam Türk değildir... Fakat biliyoruz ki Emevi zulmünden Tüerklerin arasına gelen İmam Ali-el Rıza gibi Ehlibeyt mensupları vardır ..Bunu inkar etmek hiçkuşkusuz Bilgisizliktir..
Ve ardindan:
3- Anadoluya gelen seyid nesli dede-baba'lar 12 İmam'ların Türk beyleri ve normal Halktan olan kimselerin Kızlarıyla evlenmeleri sonucunda yürümüştür... Bu bağlamda Hz. Ali'nin 2. Eşi olan Ümmül benin'de bir Türkmen olduğunu ve Celal Abbas'ın da Bu eşinden olan oğlu olduğunu unutmayalım...
Peki size sorum: Bir insanin soyunu annesi mi belirtiyor? Eger öyleyse, Seyyidligin de önemi kalmiyor, ki Seyyidlik de babadan ogula geciyor bunu siz de biliyorsunuz. Siz burda kendinizle celisiyorsunuz. Hem seyyidligi savunuyorsunuz (babadan gelen soy) hem de anne tarafini ön plana cikararak, Türklügü savunuyorsunuz. Siz anne tarafina önem veriyorsaniz, seyyidligi unutun. Seyyidligi önemsiyorsaniz, Türklügü unutun.
Kimse Horasan'i yok saymiyor. Ben varolan ve kabullenmis sistemlerden bahsediyorum. Benim soyadim, babamdan gelmedir, annemden degil.
Aslinda siz de Ebu'l Vefa'nin ismini dogru yazmadiniz. Dogrusu: Tâj al-Ârifîn as-Sayyid Abu al-Wafâ-yi al-Kurdi' (veya Bagdadi)dir. Asil yazilisi budur, ve isminin son kelimesini dikkat etmenizi istiyorum. Kürtler'in arasinda da "Kakes" lakabiyla anildigini da unutmayalim. Seyyid olsa bile, annesinin Kürt oldugu da bilinir! Bu da sizin önceki "anneye-dayanarak-Türk-olmak" mantigina benziyor degil mi?
Zaten Ebu'l Vefa'nin ismi de 11. yy'da bir Türk ismine hic benzemiyor! Hep Kürtlerle alakali oldugu da aciktir zaten. Menakibnamesinde de anlasildigi gibi, Ebu'l Vefa arapca bile bilmez, arapcayi sonradan ögrenir. Türkce veya Türk olmak hakkinda tek bir kelime bile yok koskoca menakibnamede.
Sizin gösterdiginiz belgeler delil bile degil ki, bunlar sirf bos tezler. Türk yazarlarinin subjektifliginden kaynaklaniyor. Ben Ebu'l Vefa'nin kendi menakibnamesinden bahsediyorum. Vefai tarikatina baglanan cok sayida Türkmen olmustur elbet, fakat bu hic bir bicimde, Ebu'l Vefa'nin Türk oldugunun anlamina gelmez. Ebu'l Vefa'nin etrafinda bir cok önemli Kürt'ün varligini da unutmusunuz (mesela Macid-i Kürdi). Siz, menakibnamenin girisinde, Dursun Gümüsoglu'nun kendi yazdigi 3-5 satiri dogru kabul edip, Ebu'l Vefa'nin kendi sözlerini görmemezlikten gelmisiniz! Bu da ne bicim bir celiskidir? Öyleyse Haci Bektas'in sözlerini, Pir Sultan'in sözlerini önemseme, ve baska kisilerin bu insanlarin hakkindaki düsüncelerini kaynak saymalisiniz. Istediginize göre kaynaklari ayirt edip, celiskilere dalamazsiniz. Eger amacin objektiflik ise tabiki!
Sunu da belirteyim, Ebu'l Vefa'nin Seyyid oldugunu söyleyerek, onun Kürt olamayacagini söylemissiniz. Yukarida bahsetmis oldugum celiskiyi bu sefer ters kullanmisiniz. Önce seyyidlerin Türk oldugunu savunmusunuz, simdi de bir Kürdün seyyid olmasindan dolayi, onun Kürt olamayacagini savunmussunuz. Bu celiski de, sizin subjektifliginizin en büyük ispatidir sayin Dede-baba!
Seyh Safi'nin kökenine Sünni demek, Aleviligin yazili kaynaklarindan Seyh Safi Buyrugu'nu reddetmektir. Yine sizin secici tutumunuzun ispatidir. Isinize gelince, Makalati kabul ediyorsunuz, isinize gelmeyince, Ebu'l Vefa'nin menakibnamesini kabul etmeyip, bir Türkcünün tezini kabul ediyorsunuz. Safwat al-Safa'yi bilirseniz, Seyh Safi'nin soyunu da bilirsiniz, eger Sah Ismail'i düskün saymiyorsaniz!
Ve unutmayin ki, bugünün seyyidlerinin hepsi Horasan kökenli degildir! Lübnan, Suriye, Irak ve Iran gibi ülkelerde de seyyidlerin varligini unuttunuz.
Yüzlerce yildir ayni cemlerin türkce yapildigini söylerseniz, resmen yalan söylemis olursunuz. Bizim köyde bile kisa bir zamana kadar kürtce cem yapilirdi. Pir Sultan veya Haci Bektas'in gayri-türkce cem yapacagi hali olmadigi gibi, türkce bilmeyen bir toplumun da türkce cem yapacagi da mantikli degildir. Bir cok "gercekleri" bulmus ve biliyormus gibisiniz, fakat tek bir ispat da sunamiyorsunuz. Herkes yanlis da tek siz mi dogrusunuz Dede-baba? Siiligin tanimi konusunda da, kullandiginiz tanimi kaynaklara dayatamadiniz. Kulaktan duymayi dogru kabul ederek, "gerceklerden" bahsetmek dogru degildir. Horasan olayi bile ispatlanmis birsey degildir. Halk arasinda herkes "Horasan'dan geldik" der, fakat kimin Horasan'dan geldigini ve kimin gelmedigini asla ögrenemeyiz.
Bizim cemlerimizde okunan dualar da Allah tarafindan inmedi ya? Bunlarin hepsi sonradan gelme. Cem'in esasi ve asli olan Kirklar Cemi'nde bugün kullandigimiz saz ve söyledigimiz Türkce dualarin söylendigini kabul etmek dogru olmayacaktir.
Kürt sovenizmden bahsetmenizi de kiniyorum. Aslinda sovenizm yapan sizsiniz. Bunca acik bilgilere göre, gördügünüz seyi degil, görmek istediginiz seyleri anlatip duruyorsunuz. Kendi hatalariniz göremiyorsunuz. "Ne ararsan kendinde ara" sözün DIGER manasini hatirlatmak istiyorum. Cem'de neden dara cekildigimizi hatirlatmak istiyorum sayin Dede-baba.
Tunceli'nin bazi ocaklarinda halen (sonradan gelme bir olay degil! babadan ögrenme) Kirmancki dualar, gülbenk ve nefeslerin söylendigini de unutmayin!
Sürekli kendinizin ne kadar "arastirdiginizdan" bahsetmektesiniz. Arastirmak nedir sayin Dede-baba? Arastirmak, eline 10 kitap alip hepsini bitirmek degil! Arastirmak, insan aklini kullanarak kaynaklari incelemektir, elestirmektir. Önce de söyledigim gibi, sizde bu elestirel tutum yok. Siz görmek istediginizi secip bize sergiliyorsunuz. Biz ilkokul ögrencileri degiliz ki her dediginizi dogru kabul edelim.
Unutmadan, Ehli Hak'lar hakkinda da cevap yazmadiniz. Bu sessizligi ben su sekilde anliyorum: galiba Ehli Hak'larin da aslen Türk oldugunu düsünüyorsunuzdur.
Siz kendi özünüzü elestirmedikten sonra, sizinle tartismayi devam etmemin faydasi yok. Hizir yardimciniz olsun.
şahin bakışlı 11.05.2008, 02:24 alevinin zazası türkü kürdü arabı olmaz alevi alevidir yanlış biliyorsam düzeltin tıpkı sünlülerde olan inaç gibidir ama biz aleviler çogunluk olarak deyim musatafa kemal atatürke inanmış insanlar olarak mustafa kemalin ne mutlu türküm diyene söylevini benimsemiş insanlarık canlar ayrıca izzettin doğanı ben olarak yargılamaktansa yaptıklarına bakmak gerek biliyoruzki biz alevi insanlarımız yakılırken o ve örgütleri yılmadan çaıştı aleviliği insanlara anlattı kabul görmesini sagladı ayrıca has alevilr türmenlerdir yani türk kavmidir zaza kürtler ve araplar aleviliği sonradan kabul etmişlerdir yanlış diye hemen cevap yazma araştır sonra yaz lütfen görüşüne saygı duyuyorum ben bir türmen alevisiyim bana hep kürt dediler ama türk oğlu türküm bundan gurur duyuyorum asimile olmak özüne baglı olmayanlara etki eder her ırkçı kimliğimlede mutluyum kürt oarak türkmen olarak türk olarak birilerini ötekileştirmek yerine kardeş edin kendinize düşüncelerinize saygılarımı sunarım
tuncay değirmenci
dedebaba adlı arkadaş seninle tartışmayı bile gerekli görmüyorum dostum. çünkü sen ırkçılık yapıyorsun. benim dilimle yaşadığım aleviliğe karşı çıkıyorsun. benim annem belki senin dilini bilmiyor neden herkes senin gibi Allaha kulluk etsin. Biraz empati yapabilseniz birşeyleri bazı sorunları anlayacaksınız. Ama işiniz gücünüz dini kullanarak türk olmayan alevilerin etnisitesini beyinlerini yıkayarak değiştirmek dillerini yok etmek. ama başarırmısınız bilemem.
alevinin zazası türkü kürdü arabı olmaz alevi alevidir yanlış biliyorsam düzeltin tıpkı sünlülerde olan inaç gibidir ama biz aleviler çogunluk olarak deyim musatafa kemal atatürke inanmış insanlar olarak mustafa kemalin ne mutlu türküm diyene söylevini benimsemiş insanlarık canlar ayrıca izzettin doğanı ben olarak yargılamaktansa yaptıklarına bakmak gerek biliyoruzki biz alevi insanlarımız yakılırken o ve örgütleri yılmadan çaıştı aleviliği insanlara anlattı kabul görmesini sagladı ayrıca has alevilr türmenlerdir yani türk kavmidir zaza kürtler ve araplar aleviliği sonradan kabul etmişlerdir
öyle her alevi mustafa kemalin sözünü benimsemiş gibi göstermişsin çok yanlış. herkes atatürkçü olmak zorunda değildir. mesela ben seyit rızacıyım aleviyim varmı itirazın.
Dede-baba 11.05.2008, 11:28 Sevgili Dede-baba.
Peki size sorum: Bir insanin soyunu annesi mi belirtiyor? Eger öyleyse, Seyyidligin de önemi kalmiyor, ki Seyyidlik de babadan ogula geciyor bunu siz de biliyorsunuz. Siz burda kendinizle celisiyorsunuz. Hem seyyidligi savunuyorsunuz (babadan gelen soy) hem de anne tarafini ön plana cikararak, Türklügü savunuyorsunuz. Siz anne tarafina önem veriyorsaniz, seyyidligi unutun. Seyyidligi önemsiyorsaniz, Türklügü unutun.
Kimse Horasan'i yok saymiyor. Ben varolan ve kabullenmis sistemlerden bahsediyorum. Benim soyadim, babamdan gelmedir, annemden degil.
Aslinda siz de Ebu'l Vefa'nin ismini dogru yazmadiniz. Dogrusu: Tâj al-Ârifîn as-Sayyid Abu al-Wafâ-yi al-Kurdi' (veya Bagdadi)dir. Asil yazilisi budur, ve isminin son kelimesini dikkat etmenizi istiyorum. Kürtler'in arasinda da "Kakes" lakabiyla anildigini da unutmayalim. Seyyid olsa bile, annesinin Kürt oldugu da bilinir! Bu da sizin önceki "anneye-dayanarak-Türk-olmak" mantigina benziyor degil mi?Zaten Ebu'l Vefa'nin ismi de 11. yy'da bir Türk ismine hic benzemiyor! Hep Kürtlerle alakali oldugu da aciktir zaten. Menakibnamesinde de anlasildigi gibi, Ebu'l Vefa arapca bile bilmez, arapcayi sonradan ögrenir. Türkce veya Türk olmak hakkinda tek bir kelime bile yok koskoca menakibnamede.
Sunu da belirteyim, Ebu'l Vefa'nin Seyyid oldugunu söyleyerek, onun Kürt olamayacagini söylemissiniz. Yukarida bahsetmis oldugum celiskiyi bu sefer ters kullanmisiniz. Önce seyyidlerin Türk oldugunu savunmusunuz, simdi de bir Kürdün seyyid olmasindan dolayi, onun Kürt olamayacagini savunmussunuz. Bu celiski de, sizin subjektifliginizin en büyük ispatidir sayin Dede-baba!
Seyh Safi'nin kökenine Sünni demek, Aleviligin yazili kaynaklarindan Seyh Safi Buyrugu'nu reddetmektir. Yine sizin secici tutumunuzun ispatidir. Isinize gelince, Makalati kabul ediyorsunuz, isinize gelmeyince, Ebu'l Vefa'nin menakibnamesini kabul etmeyip, bir Türkcünün tezini kabul ediyorsunuz. Safwat al-Safa'yi bilirseniz, Seyh Safi'nin soyunu da bilirsiniz, eger Sah Ismail'i düskün saymiyorsaniz!
Ve unutmayin ki, bugünün seyyidlerinin hepsi Horasan kökenli degildir! Lübnan, Suriye, Irak ve Iran gibi ülkelerde de seyyidlerin varligini unuttunuz.
Yüzlerce yildir ayni cemlerin türkce yapildigini söylerseniz, resmen yalan söylemis olursunuz. Bizim köyde bile kisa bir zamana kadar kürtce cem yapilirdi. Pir Sultan veya Haci Bektas'in gayri-türkce cem yapacagi hali olmadigi gibi, türkce bilmeyen bir toplumun da türkce cem yapacagi da mantikli degildir. Bir cok "gercekleri" bulmus ve biliyormus gibisiniz, fakat tek bir ispat da sunamiyorsunuz. Herkes yanlis da tek siz mi dogrusunuz Dede-baba? Siiligin tanimi konusunda da, kullandiginiz tanimi kaynaklara dayatamadiniz. Kulaktan duymayi dogru kabul ederek, "gerceklerden" bahsetmek dogru degildir. Horasan olayi bile ispatlanmis birsey degildir. Halk arasinda herkes "Horasan'dan geldik" der, fakat kimin Horasan'dan geldigini ve kimin gelmedigini asla ögrenemeyiz.
Bizim cemlerimizde okunan dualar da Allah tarafindan inmedi ya? Bunlarin hepsi sonradan gelme. Cem'in esasi ve asli olan Kirklar Cemi'nde bugün kullandigimiz saz ve söyledigimiz Türkce dualarin söylendigini kabul etmek dogru olmayacaktir.
Kürt sovenizmden bahsetmenizi de kiniyorum. Aslinda sovenizm yapan sizsiniz. Bunca acik bilgilere göre, gördügünüz seyi degil, görmek istediginiz seyleri anlatip duruyorsunuz. Kendi hatalariniz göremiyorsunuz. "Ne ararsan kendinde ara" sözün DIGER manasini hatirlatmak istiyorum. Cem'de neden dara cekildigimizi hatirlatmak istiyorum sayin Dede-baba.
Tunceli'nin bazi ocaklarinda halen (sonradan gelme bir olay degil! babadan ögrenme) Kirmancki dualar, gülbenk ve nefeslerin söylendigini de unutmayin!
Sürekli kendinizin ne kadar "arastirdiginizdan" bahsetmektesiniz. Arastirmak nedir sayin Dede-baba? Arastirmak, eline 10 kitap alip hepsini bitirmek degil! Arastirmak, insan aklini kullanarak kaynaklari incelemektir, elestirmektir. Önce de söyledigim gibi, sizde bu elestirel tutum yok. Siz görmek istediginizi secip bize sergiliyorsunuz. Biz ilkokul ögrencileri degiliz ki her dediginizi dogru kabul edelim.
Unutmadan, Ehli Hak'lar hakkinda da cevap yazmadiniz. Bu sessizligi ben su sekilde anliyorum: galiba Ehli Hak'larin da aslen Türk oldugunu düsünüyorsunuzdur.
Siz kendi özünüzü elestirmedikten sonra, sizinle tartismayi devam etmemin faydasi yok. Hizir yardimciniz olsun.
Degerli canlar...
Öncelikle amacımız neyin doğru neyin yanlış olduğunu ortaya koymaktır... şimdi bunu degerli can'ın yazdıklarına hem cevap vermek hemde gerçekleri açığa çıkarmak için tartışalım.. Ama lütfen sadece düşünceler üzerinden ve birbirimnizin kişiliğine saldırmadan...
1- Peygamber'imiz Muhammed Musatafa'nın soyu kimin üzerinden yürümüştür? Peygamber'in yaşayan oğlu var mıydı? Peygamber'inde bizzat kendisinin söylediği ve bugün hem sünnilerin hemde şiilerin tastik ettği şey peygamber'in soyunun Kızı Hz Fatıma-tül Zehra'dan yürüdüğüdür... Buna inanmamak velayeti inkar" etmektirki Alevilikten çıkarsınız... Yezit ve Muaviyede bunu red etmişti unutmayalım...
2- Israrla üzerinde durmak gerek.. İnançla ırkıyet arasında bir bağlantı kurulamaz.. Burdan yola çıkılarak bir kültürün yada ırkın diğerine üstünlüğünü ispata çalışmak Faşistliktir.. Ben ne Türkçülük savuyorum nede Kürtçülük.. biz birleştiren olmalıyız... Sizdeki bu Türk düşmanlığını da anlamış değilim...Anadolu Aleviliğini Horasandan gelen Seyid dede ve babalar Kurmuştur.. bu sözün neyine itiraz ediyorsunuz benim savunduğum sadece budur... Ne seni Türkleştirme amacım var nede başka birşey, sadece gerçekleri söylüyorum bu kadar
3- Kim kendini Kürt hissediyorsa yada zaza Odur.. kimseye Sen Türksün gibi bir iddiamız olmadı zaten saçmadırda ... Kim bu dünyaya gelirken milletini yada ailesini seçebilmiş? Elimizde olmayan ve değiştiremeyeceğimiz şeyler yüzünden birbirimizi aşağılamamız doğru değildir.. Her millet Büyüktür Uludur.. Yücedir. ve Saygıyı hakeder... Eğer bir insan ben Kürdüm yada zaza'yım diyorsa saygı duymak gerekir...
4- Ama gerçekleride ortaya koyalım... Bugün E'bul Vefa gibi Uluların soyu 12 İmam'a çıkar...(Ve ilginçtir Bu yolu kuran Herkesin) Kürt olduğunu savunanlar olduğu gibi Türk olduğu yolundada belgeler vardır.. Ben bunları sundum... Seyid olduğunu belirttim... Ve bunlarıda kendimden uydurmadım size kaynaklarımın yerinide bildirdim...Bundan sonrası Herkesin kendi kabulüdür.. istediğine inanır...Şeyh Safi yada Nesimi veya Kaygusuz Abdal yada Nesimi'nin sünni olduğunu ilk söyleyenlerdenim... Ancak Bu kimseler kendilerini "biz SEYİD'İZ" hiçbir zaman demediler.. Aksine Evlad-ı Resul'a saygı ve sevgi beslemiş yolunda ve izinde olduklarını dile getirmişlerdir.
5- Soy seyidliğe dayanırsa Türk nasıl olunur? Bu bir çelişki değil midir? Sözünüze ise Bu Uluların bir tarafı Türk'tür ve Unutmalyalım yaşamları, dilleri,, dini algılayış şekilleri Türk'e hastır... Bunu kim inkar edebilir.. Bugün Anadolu Aleviliği Dünyanın neresinde var.. Orjinaldir kendine özgüdür... Yine en büyük hatanızda şudur. Ataerkil yapı Şafiii Kürtlerinde ve Sünnilerde vardır.. Alevilikte yoktur..
Nasıl Horasanda Bey'den sonra en kudretli kişi Eşi" hatun" ise... Anadolu aleviliğindede baba'dan sonra en yetkili kişi Onun eşi "ANA"" DIR... Aynı şekilde kutsaldır.. herkes saygı duyar... hatta ayin-i cem-i bile yürütenleri vardır... lütfen sünni ve şafii kürtlerdeki kadın anlayışını Alaviliktekiyle karıştırmayalım... Ve bir şekilde Soyu Peygambere dayanan herkes Seyidtir inanmasanız bile sevgi ve saygı duyun bu Kur'an ve Peygamber emridir..
6- E'bul Vefa'nın Kürtçe konuşmasından dolayı Kürt olduğunu söylerler.. unutmayalım konuşulan dil o kimseyi o Milletten yapmaz...Secere önemlidir.. ve kime dayandığı... Bunun da ötesinde varsayalımki sizin dediğiniz gibi Kürt'te olabilir.. ne olacak ki sonunda soyu Ehli beyt'e dayanan Yüce bir kisidir.... Kürttür diye onu görmezden gelip bırakacakmıyız... bu apaaçık ırkçılık ve şovenizm olur oysaki Ehl-i Beyt ten gelen her seyid'e saygı duyulması gerekir... Bu yüce kimseler halkı Türk yada Kürt diye ayırmış mı ki bizlerde ayırralım birini yüceltim diğerini hor görelim... Bu bizim inancımızda yoktur 72. Millete bir nazarla bakarız... Hangi millet yada ulustan oursa olsun bütün insanlar sevmeliyiz ayrımcılım bizim inancımızda yoktur..
Etrafındaki kişilerin kürt olması da doğaldır başka kim olacaktı?... Ya ermeni.. ya Rum yada arap.. çevresi bunlardan oluşuyordu.. Önemli olan dervişlerinin kimliğidir... fakat bu dervişer arasında kürtlerde olabilir çünkü Alevi inancında ayrım yoktur.. ben bu örneği E'bul Vefa'nın çevresinde Türk ve Türkmen olduğunu kanıtmak için verdim...
7- Hacı Bektaş.. Pir Sultan ve diğer Uluarımız hakkındaki düşüncelerinize ise katılmak mümkün değil bu kimseler bizzat kendileri değişlerinde asıllarının horasandan geldiğini Türk/Türkmen olduğunu söylerler.. Öyle olmasa neden bilmedikleri bir milletin diliyle ibadet yapsınlar ve konuşsunlar?... (sakın onlarda asimile olmuş kürtlerdir demeyin komik olursunuz) ve unutmayalım.. Anadolu çoğunlukla Türkçe bilmeyen halktan oluşuyorken İbadet dili Ayin-i Cemler de Türkçe olmuştur... Bunu yok saymak ve Bu kimseler Kürtçe cem yaptılar demek hayal mahsuli gerçeklikten uzak olmak demektir... bir tek kanıt getiremezsiniz...
8- E'bul Vefa ile Horasan Erenleri arasındaki en büyük farklılık şudur.. E'bul Vefa'da Horasan Erenleri gibi seyid olmasına karşın Hem menakıbnamesini hemde öğretisini...Kürtçe değil Arapça yapmıştır...Güney doğu değil ama bağdat'a yerleştikten sonraki Ayin-i cemleride böyledir...Bundan sonrası Yerleştiği şehir ve yaşadığı bölge Güneydoğu değil bağdattır... Şimdi biriside çıkar derseki... Bir kimse 3 dil bilemez mi... Güneydoğuda arap yok mu? nerden Ebul vefa Kürt oluyor? eserlerini ve ibadetini arapça yapan E'bul Vefa Araptır.. ne diyeceksin ona... Bu yalan mı? (Bizim işimiz kafatasçılığı yapmak değil Evlad-ı resul izinde olmaktır.) E'bul vefa başından geçen Mucizeden sonra Arapça konuştuğunu ve bu dille yaşadığını söyler... O yüzden bizim için asıl olan "seyidliği" dir... Biz bu yüzden ister Kürt ister arap yada ne olursa olsun Seyid olduğu Ehli' Beyt soyundan olduğu için o'nun izindeyiz ve yo |