Orijinalini görmek için tıklayınız : Türkiyede anadil`de özgürlük

özcan1
24.04.2008, 18:03
Diller mozaiği Türkiye’de bu tür tartışmalar, beraberinde, insanlık tarihi için, utanç verici örnekler de bırakıyor:

Sur Belediye Başkanı Sayın Abdullah Demirbaş’ın görevden alınması bunun bir örneğidir.

Sayın Abdullah Demirbaş ne yapmıştır?

Abdullah Demirbaş, Türkiye’deki “resmi dil” söylemleri dışında görüş beyan etmiştir: çok dillik ve anadilde eğitim hakkını, savunduğu için, “suç(!)” işlemiş ve görevinden alımıştır.

Sayın Demirbaş, her insanın hakkı olan anadilde eğitim hakkını savunduğu için, “suç” işlemiştir!
Kaynak; Faiz Cebiroğlu

İşte böyle, ne yazık ki, Türkiye gibi ülkelerde, bu konuda şaka dahi edilemez. Bunun suçu büyüktür: Vatan hainliği ve vatan bölücülüğüdür!

21. yüzyılda, Türkiye’de, böylesi ilkellikler devam ederken; dünyanın büyük bir coğrafyasını oluşturan halklar, iki, üç veya daha fazla dil konuşmakta, bu dillerle insanlığın geleceği için büyük zenginlikler yaratmaktadırlar. 7 bine kadar dilin konuşulduğu dünyamızda, insanlar dil öğrenmek ve dillerini yaşatmak için, büyük bir uğraş vermektedirler. Dil öğrenme yanında, tek tek ülkelerde kullanılan lehçeleri korumak için, büyük çabalar da gösterilmektedir.

Okan22
24.04.2008, 18:15
Devletin yaptığı yanlış politikalara lafım yok ortada gerçeten büyük bir yanlış söz konusu ama madolyonun dğer yüzüne baktığımızda yanlış telaffuz edilen isteklerde söz konusu..

Herkes ağzına dolamış (sözüm kişiye yönelik değildir yanlış anlamayın özcan bey )anadilde eğitim ama nereye kadar düşünelim doğuya kürtçe okullar açıldı liseler hatta üniversiteler Hataya arapça okullar liseler üniversiteler açıldı.

Bu okullardan mezun olan insanlar ne kadar türkçeyi düzgün konuşabilecekler iş hayatında veya normal hayatta kendini telaffuz ederken ne kadar başarılı olabilecekler.

Elbetteki anadolunun zenginlikleri kaybolmasın kürt edebiyatı veya kürtçe veya arapça seçmeli ders olabilir üniversitelerde kürsüler açılıp bu kültürlerin kaybolmaması ve hatta gelişmesi sağlanabilir.

Ama anadilde eğitim bence çocuklara ve topluma daha fazla zarar verecektir benim arkadaşlarım ilkokul 5 te türkçeyi zar zor öğrendiklerni söylüyorlar hatta bazılarına askerde zorla öğretilmiş dolayısıyla 5-0 geriden başlıyorlar peki anadilde eğitim olsa ne olacak.

Bu sefer türkçeyi nerde ne zaman ne şekilde ne kadar doğru öğrenecekler?
Nasıl kendilerini her ortamda rahatça ifade edebilecekler ?

özcan1
24.04.2008, 18:32
Sevgili Okan Bey.

Türkiye’deki “resmi dil, resmi ideoloji” söylemlerin aksine halklar, dünyayı, dille, kelimelerle fethedeceklerine inanmaktadırlar. Dil ve farklı dillerin varlığı, kendileri için büyük bir zenginlik olduğunu bilmektedirler.

Sevgili Okan can. Bir düşünün, Nijerya’da 400 dil, yeni Guinea’da ise 700 dil günlük yaşamda kullanılmaktadır. Keza, dünyanın bir çok ülkesinde, hem resmi dile, hem de anadile eşit oranda önem verilmekte; dünyanın bir çok ülkesinde, birden fazla resmi dil de kullanılmaktadır. Bunlar üzerinde, daha önceleri yazarak imalarda bulundum. Bunlar üzerine değişik gazete ve dergilerde görüşlerimi belirttim. Bunları forumda hatırlatmakta yarar görüyorum.

Hem dillerin, hem de beyinlerin ezilmek istendiği bir Türkiye’de, bu konular üzerinde sürekli durmak ve bunları bıkmadan ”tekrarlamak” en ahlaki ve dik bir duruştur diye düşünüyorum.

-Belçika’da, Fransızca, Almanca ve Flamanca olmak üzere üç resmi dil kullanılmaktadır.

- İsviçre’nin üç resmi dili vardır: Almanca, Fransızca ve İtalyanca’dır.

- Finlandiya’nın, iki resmi dili vardır: Fince ve İsveççe.

- Büyük Britanya ya da Birleşik Krallık ( İngiltere, İskoçya, Galler ve İrlanda) ’da resmi dil diye bir şey yoktur. Herkes kendi dilini kullanıyor.

- Danimarka’da yaşayan 50 bin kadar Alman azınlığı, Almanca eğitim almakta; keza Almanya’da yaşayan Danimarka azınlığı hem Danca hem de Almanca dili ile eğitim almaktadırlar.

- Danimarka’ya bağlı Faroe adaları. Burada yaşayan 46 bin kişiye hem resmi Faroe dili ile hem de Danca dili ile eğitim verilmektedir.

Türkiyede neden olmasın?

Biliniyor, dil ve dillerin varlığı ülke için, insanlık için bir zenginliktir. Buradaki zenginlik, toplumsal yaşamın bir çok yönünü kapsar: siyaseti, kültürü, sanatı, ideoloji gibi yönleri içerir. Unutmamak gerekiyor; üst yapı gibi alanlarda yaratılan tüm bu değerler, hep dil çeşitliliği ve zenginliği ile oluştu / oluşuyor.

Okan22
24.04.2008, 18:48
Sevgili Okan Bey.

Türkiye’deki “resmi dil, resmi ideoloji” söylemlerin aksine halklar, dünyayı, dille, kelimelerle fethedeceklerine inanmaktadırlar. Dil ve farklı dillerin varlığı, kendileri için büyük bir zenginlik olduğunu bilmektedirler.

Sevgili Okan can. Bir düşünün, Nijerya’da 400 dil, yeni Guinea’da ise 700 dil günlük yaşamda kullanılmaktadır. Keza, dünyanın bir çok ülkesinde, hem resmi dile, hem de anadile eşit oranda önem verilmekte; dünyanın bir çok ülkesinde, birden fazla resmi dil de kullanılmaktadır. Bunlar üzerinde, daha önceleri yazarak imalarda bulundum. Bunlar üzerine değişik gazete ve dergilerde görüşlerimi belirttim. Bunları forumda hatırlatmakta yarar görüyorum.

Hem dillerin, hem de beyinlerin ezilmek istendiği bir Türkiye’de, bu konular üzerinde sürekli durmak ve bunları bıkmadan ”tekrarlamak” en ahlaki ve dik bir duruştur diye düşünüyorum.

-Belçika’da, Fransızca, Almanca ve Flamanca olmak üzere üç resmi dil kullanılmaktadır.

- İsviçre’nin üç resmi dili vardır: Almanca, Fransızca ve İtalyanca’dır.

- Finlandiya’nın, iki resmi dili vardır: Fince ve İsveççe.

- Büyük Britanya ya da Birleşik Krallık ( İngiltere, İskoçya, Galler ve İrlanda) ’da resmi dil diye bir şey yoktur. Herkes kendi dilini kullanıyor.

- Danimarka’da yaşayan 50 bin kadar Alman azınlığı, Almanca eğitim almakta; keza Almanya’da yaşayan Danimarka azınlığı hem Danca hem de Almanca dili ile eğitim almaktadırlar.

- Danimarka’ya bağlı Faroe adaları. Burada yaşayan 46 bin kişiye hem resmi Faroe dili ile hem de Danca dili ile eğitim verilmektedir.

Türkiyede neden olmasın?

Biliniyor, dil ve dillerin varlığı ülke için, insanlık için bir zenginliktir. Buradaki zenginlik, toplumsal yaşamın bir çok yönünü kapsar: siyaseti, kültürü, sanatı, ideoloji gibi yönleri içerir. Unutmamak gerekiyor; üst yapı gibi alanlarda yaratılan tüm bu değerler, hep dil çeşitliliği ve zenginliği ile oluştu / oluşuyor.

Peki cahilliğime bağışlayın bu saydığınız ülkelerde bir vatandaş mahkemeye gittiğinde yada karakola düştüğünde yada hastahaneye yada herhangi bir remi kuruma derdini hangi dilde anlatıyor kendi dilinde diyeceksiniz peki onada kabul tutun ki orada onun dilini bilen kimse yok o zaman ne yapmaız lazım her yere dağıtmamız lazım bu kültür zenginliğini değilmi ?

Örneğin türkiyede resmi dili kaldıralım herkes kendi istediği dili konuşsun bir kürt vatandaşımız edirnede allah muhafaza bir trafik kazası geçirsin acil bir durum fakat tek kelme türkçesi yok meramını anlatamıyor durumuda acil hastanede kürtçe bilende yok kürt vatandaşları ülkenin dört bir yanına dağıtsa devlet bu sefer zorunlu iskan politikası asimile çalışmaları

Belki diyebilirsiniz milyonda bir ihtimali tutmuşsunuz kulağından çıkarmışsınız ama olabilir değil mi ?
Aksi de olabilir yani bir türk doğuda bir bölgede bir karakola düşsün meramını anlatmak için mutlaka başka bir yere gitmek zorundamı ?

Örnek verdiğiniz ülkelerde bunlar olabilir ama şunu unutmamalıyız burasu Türkiye Marks bile sosyalizmi tam tanım olrak dile getirmemiş aksine bu jenerasyonun her ülkede oranın kültür değerlerine ve yapısına göre uygulanabilir en mantıklı yolla hayata geçirileceğini söylemiştir.

Nihayetinde dünyanın her yerinde istediği gibi uygulansın bu ortamda söylediğiniz istekler imkansıza yakın gözüküyor.

Sonuç için bence daha elverişli ve uygulanabilir öneriler olmalı.

özcan1
24.04.2008, 19:45
Peki cahilliğime bağışlayın bu saydığınız ülkelerde bir vatandaş mahkemeye gittiğinde yada karakola düştüğünde yada hastahaneye yada herhangi bir remi kuruma derdini hangi dilde anlatıyor kendi dilinde diyeceksiniz peki onada kabul tutun ki orada onun dilini bilen kimse yok o zaman ne yapmaız lazım her yere dağıtmamız lazım bu kültür zenginliğini değilmi ?

Örneğin türkiyede resmi dili kaldıralım herkes kendi istediği dili konuşsun bir kürt vatandaşımız edirnede allah muhafaza bir trafik kazası geçirsin acil bir durum fakat tek kelme türkçesi yok meramını anlatamıyor durumuda acil hastanede kürtçe bilende yok kürt vatandaşları ülkenin dört bir yanına dağıtsa devlet bu sefer zorunlu iskan politikası asimile çalışmaları

Belki diyebilirsiniz milyonda bir ihtimali tutmuşsunuz kulağından çıkarmışsınız ama olabilir değil mi ?
Aksi de olabilir yani bir türk doğuda bir bölgede bir karakola düşsün meramını anlatmak için mutlaka başka bir yere gitmek zorundamı ?

Örnek verdiğiniz ülkelerde bunlar olabilir ama şunu unutmamalıyız burasu Türkiye Marks bile sosyalizmi tam tanım olrak dile getirmemiş aksine bu jenerasyonun her ülkede oranın kültür değerlerine ve yapısına göre uygulanabilir en mantıklı yolla hayata geçirileceğini söylemiştir.

Nihayetinde dünyanın her yerinde istediği gibi uygulansın bu ortamda söylediğiniz istekler imkansıza yakın gözüküyor.

Sonuç için bence daha elverişli ve uygulanabilir öneriler olmalı.

Resmi dili kaldıralım diye bir şey söz konusu bile olamaz.

Örnek olsun, Kanada, Kızılderili ve Eskimo anadillerini korumak için çalışmalar yapılmaktadır. Böylesi girişimler, sevinçtir. Onur vericidir. Böylesi çalışmalar, insan anadiline ve kimliğine verilen büyük saygı ve değerin ifadeleridir.
Yoksa resmi olan dil, Resmidir birinci basamaktır.

Yıllardır, “resmi dil – resmi ideolojiye” ses çıkarmamanın toplumda, insanlar arasında, Anadolu halkları arasında yarattığı, “ilkel ırkçılık” ve “inkârcılık” durumu vardır. Bunu da belirtmekte yarar var. Anadilleri Türkçe olmayanlar bu durumu çok iyi biliyor. Genelleme yapmıyorum. Ama Kürtlere, ”dağ Türkü” , Araplara da, hâlâ, ”Arap fellahı” dendiği bir ülkede yaşadık, yaşıyoruz. Bütün bunlara karşılık, ne etnik kökenimiz, ne de etnik anadilimiz kabûl gördü. Ama etnik köken üzerinde başka halkları aşağılamak, ve hor görmek hiç durmadı. Durmuyor. Bir yandan ”Herkes Türktür!” demek, diğer yandan, etnik kökenleri yüzünden halkları aşağılamak! Ne yazık ki, ”resmi dil – resmi ideolojinin” bir sonucu da bu olmuştur. İnsan soramadan edemiyor:

Türk + Kürd, nasıl Türk oluyor?

Türk + Arap, nasıl Türk oluyor?

Kürd + Arap, nasıl Arap oluyor?..

Bu sorular, dil için de geçerlidir. Bu bağlamda:

Türkçe + Kürtçe, nasıl Türkçe oluyor?

Türkçe + Arapça, nasıl Türkçe oluyor?..

Evet, bir yandan ”herkesi Türkleştirmek”, diğer yandan, insanları, halkları etnik kökeni vesilesiyle aşağılamak, hor görmek!

Örnekler çoktur. Kendimden bir örnek vereyim:

Anadilim arapçadır. Hatay, Antakya’lıyım. 6 yaşımda Türkçeyi öğrenmeye başladım. Doğal olarak, Türkçeyi ”Arapça aksanıyla” konuşuyorum. Hiç unutmam,ben ve öbür arkadaslarım yıllar önce, ilk kez, İstanbul’a Üniversite Giriş İmtihanlarına katılmak için gitmiştim.

Bu iki günlük, ilk İstanbul gidişimde, ”Arapça aksanımdan” dolayı bana söylenenler karşısında ”şoke” olduğumu, hayrete düştüğümü, yıllar sonra, şimdi itiraf ediyorum.

Bir düşünün, ”Arapça aksanımdan” dolayı, belki yüzlerce kez, ”Arap fellahı” diye sözlü tacizle karşı-karşıya kalmıştım. Sürekli soruyor ve tartışmalara giriyordum: ”Arap fellahı” olmak niye ayıp olsun, diye.
Kimse yanıt vermiyordu. ”Fellah” sözcüğünün anlamını dahi bilmiyorlardı. Ama Arapça aksanımdan dolayı, beni aşağılamak ve hor görmek için, ”Arap fellahı” diye sözle taciz ediliyordum. Oysaki, ”fellah” sözcüğü arapçadır, ”toprağı süren, işleyen çiftçi” demek. Peki, Arap fellahı olmak, ”ayıp” oluyorda, Türk fellahı olmak, neden ”ayıp” olmasın?..

Örnekleri çoğaltmak istemiyorum. Buradaki amacım, insan yaşamından ”bazı paradokslara” dikkat çekmek içindir. Böylesi durumları yaratan, hiçkuşkusuz, ”resmi dil, resmi ideoloji” politikasıdır. Böylesi anlamsız ve gereksiz insan bakışını yaratan, hiç şüphesiz, renkli, çok dilli Anadaolu halklarını görmezden kaynaklanmaktadır.

EŞİTLİK PARTİSİ
25.04.2008, 19:10
Değerli Canlar,Sevgili Dostlar...

Mesaj başlığında da belirttiğim üzere Ekonomik Özgürlükten Yoksun her türlü özgürlük talep yada istemleri halklar arasında oluşmakta olan birlik bağlarını zedeler.
Yerel olarak belki bu mümkündür ama hala DEVLETLERİN varlığı aşamasında DİL özgürlüğü tam anlamıyla gerçekleştirmek mümkün değildir...dahası bu sinsi bir emperyalist iş birlikçi ve HALKALRI bölerek güçsüzleştirme politikasının dayatmasıdır.
Ülkemizden örnek verecek olursak KÜRT sorunu konusunda kimse o bölgedeki,
-Feodal ağa,şıh ve aşiret reisi faşiminden bahsetmiyor...
-Toprak reformunu ÇÖZÜM olarak önermiyor...
Peki ne öneriyor...?
-Dil ve Irk ayrımcılığını körükleyen çözüm önerilerini...
Hele birde ülkemizle Ekonomik,Sosyal ve Siyasal şartlarla bağdaşmayan ''ÖRNEK...'' ülke örneklemeleriyle konuya ''DESTEK...'' bulma girişimleri...işin tuzu biberi...
Örneklenen ülekelerin çoğu DÜNYA insanlığını FAŞİST cendere ile cenderelemiş ülkeler...
Yani TİMSAH GÖZYAŞLARIYLA konuya yaklaşanlar...
-Bu ülklerdeki GELİR dağılımı...
-Bu ülkelere Sinsice dayatmalar...
-Bu ülkelerin HAYVANCA sömürülen DOĞAL kaynakları...olsa acaba BİR GÜN dayanabilirlermi bunca saldırıya...
Saygı ve Sevgilerimle

Bektaş ÇELEBİ

vural_34
25.04.2008, 21:09
türkiyede ikidil olmaz nedeni dili verseler bu seferde toprak isterler bu şupesiz ve bunlar bundan dolay dağdalar

CeZaM
25.04.2008, 22:12
balkanlardaki ülkelerin belediyelerinde türkçe kullanılırken, ırak kurdistan özerk bölgesinde türkçe her türlü şekilde kabul görürken (resmi olarak) bu ülkenin kurulmasında büyük rol oynamış bir halk diliyle mi bölücü olacakmış? gelecek yıllarda ressam olarak anılacak emekli askerler bile hatalarını açık açık söylerken bizim gibi sıradan, normal insanlar neyin ne olacağına nasıl kanaat getirebilecekler? türkiye sınırları dışında türk olarak vurgulanan gruplar için neyin nasıl olmasını istiyorsa türkiye'de ki kürtlerde ondan fazlasını istememektedirler; ben buna adım gibi eminim. türkiye ortadoğu cografyasında ve dünya arenasında yıldız olmak istiyorsa, kürtleri kazanmalı ve kürtlerin bu ülkenin birer gerçek vatandaşı olduğunu, sözde vatandaş argümanlarını terk edildiğini hissettiğinde o zaman herkes huzura kavuşmuş olacaktır. öncelikle sorulması gereken soru şu olmalı: gerçekten ne kadar samimiyiz ve istekliyiz? soru bunu cevaplayabilen varsa başla göz üstünde yeri vardır gerisini mamak çöplüğüne gönderelim belki geri dönüşümü sağlanabilir bir ümitle...ha birde dünya nereye gidiyor toplumlar hangi aşamaları yaşıyor bununda iyi tahlil edilmesi gerekir osmanlının hatasıda daha çok dünyadaki gelişimlere ayak uyduramaması olmuştu bunu da hatırlatırım.

Okan22
26.04.2008, 16:13
balkanlardaki ülkelerin belediyelerinde türkçe kullanılırken, ırak kurdistan özerk bölgesinde türkçe her türlü şekilde kabul görürken (resmi olarak) bu ülkenin kurulmasında büyük rol oynamış bir halk diliyle mi bölücü olacakmış? gelecek yıllarda ressam olarak anılacak emekli askerler bile hatalarını açık açık söylerken bizim gibi sıradan, normal insanlar neyin ne olacağına nasıl kanaat getirebilecekler? türkiye sınırları dışında türk olarak vurgulanan gruplar için neyin nasıl olmasını istiyorsa türkiye'de ki kürtlerde ondan fazlasını istememektedirler; ben buna adım gibi eminim. türkiye ortadoğu cografyasında ve dünya arenasında yıldız olmak istiyorsa, kürtleri kazanmalı ve kürtlerin bu ülkenin birer gerçek vatandaşı olduğunu, sözde vatandaş argümanlarını terk edildiğini hissettiğinde o zaman herkes huzura kavuşmuş olacaktır. öncelikle sorulması gereken soru şu olmalı: gerçekten ne kadar samimiyiz ve istekliyiz? soru bunu cevaplayabilen varsa başla göz üstünde yeri vardır gerisini mamak çöplüğüne gönderelim belki geri dönüşümü sağlanabilir bir ümitle...ha birde dünya nereye gidiyor toplumlar hangi aşamaları yaşıyor bununda iyi tahlil edilmesi gerekir osmanlının hatasıda daha çok dünyadaki gelişimlere ayak uyduramaması olmuştu bunu da hatırlatırım.

Sen netekim o aptalın söylediklerinde samimi olduğuna inanıyormusun sadece kendince siyaset yapıyor bir insan bu kadar kısa sürede 180 derece dönemez tabi insan olan.Ben zaten asla ve asla kürtçe konuşulmasın demiyorum ama şuda bir gerçek ki iki resmi dil bu ülkeye zarar verir nasıl ki kürtçenin yasaklanması kapanmaz yaralar açtıysa...

Serhatlı
26.04.2008, 16:56
Bence birşey yazacam veya veya bu yönde düşünülsün diyerek boş yazmanın kendini komik duruma düşürmenın bi alemi yok o zaman Alevi lerde islama göre yaşasın yaw İslam bölünür varmı böle saçma bir düşünce bence Düşünelim öyle yazalım bırakalım herkes istediği gibi yaşasın ben ailemle konuşanla kürd çe konuşurum diğer yerlerde zaten türk çeyi kullanırım biz kimseye diretmıyoz tek dil tek din tek ırk diye bunu hiçbir kendine Alevim diyenin de dememesi lazım...

Ne zararı olacak merak ettim ben kendi ana dilimi konuşmam bir sorunsa ortada çok farklı şeyler vardır o zaman

alican19
26.04.2008, 22:21
bir devletin bir dili olur
bir bayrağı olur
bir devleti olur
bugün anadilde özgürlük isteyenlerin amaçları türkiye yi bölmektir
türkiye genelinde zaten kürtçe konuşan konuşuluyor
güneydoğu anadoluda bir köy okulunda hoca kürt öğrenciler kürt ve öğrenciler türkçe bilmiyor hocada bu yüzden kürtçe ders veriyor buna benzer olaylar çok
yakın akrabam türkçe bilmeyen bir kürt ve devlet dairelerinde kürtçe konuşarak işlemlerini yaptırıyor
bir devlette iki anadil olursa o devlet çöker ayrılıklar başlar iç savaşa sürüklenirki en güzel örneği osmanlıdır
bu ülkeyi canı gönülden seven barış isteyen kürt türk savaşı istemeyen biri kürtçenin anadil sayılmasını istemez

Canan1
26.04.2008, 22:37
selam

bir ülkenin bir dili olma söylemleri ne kadar sacmadir anlatamam...bir ülkenin zenginlikleri olur....bölücük milliyetci kafalarda olusan durumdur....her türlü milliyetciligi karsi olarak bunlari söylemek isterim: insanlarin baska milletin insanlariyla iletisim kurmak icin yabanci dil ögrenir, yanlismiyim? gelismis ülkelerde bu gayet normaldir,Türkiyede yasayan etnik farkliliklar var,bu insanlarinda kendi dillerini konusmak icin engel konunmamali...zengin aile cocuklari süper liselerde, üniversitelerde okur ve yabanci dil ögrenir,yurtdisinda master yaparlar....kürtlerde türkler gibi insan ise, ayni savaslari tarihte vermisse, büyük bir kitle olusturuyorsa, resmi dil iki dil, üc dilde olur....
egitim seviyesi düsük olan bir ülkede bunu isteyenleri hemen bölücü olarak görüyorlar, cok yazik
iki resmi dil olunca, devlet cökermis,öylemi?
Simdiki durum nedir acaba?

en güzel örnek isvicredir: kac dil sorun olmadan konusuluyor...

Saygilar

özcan1
26.04.2008, 23:45
bir devletin bir dili olur
bir bayrağı olur
bir devleti olur
bugün anadilde özgürlük isteyenlerin amaçları türkiye yi bölmektir
türkiye genelinde zaten kürtçe konuşan konuşuluyor
güneydoğu anadoluda bir köy okulunda hoca kürt öğrenciler kürt ve öğrenciler türkçe bilmiyor hocada bu yüzden kürtçe ders veriyor buna benzer olaylar çok
yakın akrabam türkçe bilmeyen bir kürt ve devlet dairelerinde kürtçe konuşarak işlemlerini yaptırıyor
bir devlette iki anadil olursa o devlet çöker ayrılıklar başlar iç savaşa sürüklenirki en güzel örneği osmanlıdır
bu ülkeyi canı gönülden seven barış isteyen kürt türk savaşı istemeyen biri kürtçenin anadil sayılmasını istemez

Anavatanda anadilsiz olmak, bu ucube siyasal tarihin var oluş koşulu gibidir. Bir kara kader değil, bir kara delik gibidir, ışığı soğuran, emen ve yok edendir. Tarihte yaşama açılmış her bir karış toprak, bir anadilin ayırıcı varlığıyla vatana dönüşmüştür. Bunun içindir ki, anadil hakkı, özgürlük haklarıyla birdir, bir bütündür. Bunu sorunun bir parçası görmek yerine, çözümün bir parçası olarak algılamak, toplumsal adalet duygusunun, barış umutlarının temel kaynağıdır.

Barışa hasret bu topraklarda, anadillere özgürlük gerek. Buna yasak koyanlar bir an, anadillerinin yasak olduğunu var sayarak yaşamaya çalışsınlar. Görecekler ki, anadil olmadan vatan bile, bir cehennemdir.

"Bir yandan batının işçi sınıfı, öte yandan Asya ve Afrika'nın köleleştirilmiş halkları milletler arası sermayenin kendilerini yıkmak ve efendilerine büyük çıkarlar sağlamak için köle durumuna getirilmek istediğini anladığı ve sömürge politikasının işlediği suç Dünya işçilerince kavrandığı gün burjuvazinin gücü sona erecektir."
22 Ekim 1922
Gazi Mustafa Kemal Atatürk

emek78
27.04.2008, 00:19
Merhaba arkadaşlar...Bir eğitimci olarak hatta sendikası bu nedenden kapatma kararıyla yüzyüze gelen biri olarak bu konuda bişeyler söylemek istiyorum.
Hem okuduklarımızdan hem üniversitede öğretilenlerden hemde yaşanılan deneyimlerden biliyorumki anadilde eğitime pedogojik olarak bakmak lazım. Anadilde eğitim bilimsel bir durumdur. Kişiler en iyi eğitimi kendi anadillerinde alırlar. Aksi takdirde ülkemizin doğu bölgelerinde olduğu gibi üc dört yıl Türkçeyi ögrenmek için çabalar çocuklar....Ondan sonra okuma yazma toplama çıkarma vd... Anadili Türkçe olan birinin 2.sınıfta öğrendiklerini Diğerleri 5. sınıfta ögrenemiyorlar bile. Okan arkadaşın dediği gibi 5:0 geriden başlıyorlar. İşte bu sorunu halletmek için şartır temel eğitimin anadilde olması. Bu ögrencilere aynı zamanda Türkçe derside verilerek lisede üniversitede alacakları Türkçe eğitimde sorun yaşamaları ortadan kaldırılabilir. Gönül isterki anadilde eğitim veren liseler üniversitelerde olsun...Ama pek mümkün değil bu ülkemizde. Şimdiki ve geçmiş bakanlarımız yurdısında Türkçe eğitim veren okullardan övgüyle bahsettiler. Ama mevzu bahis başka diller olunca anlayışları farklı oluyor nedense...Sevgili arkadaş Alican "bu ülkeyi canı gönülden seven barış isteyen kürt türk savaşı istemeyen biri kürtçenin anadil sayılmasını istemez "diyor. Bunu demek Kürtleri yok saymak demektir.Zamanda birileride şöyle demişti... Aslında Kürt diye bir şey yoktur Kara bastığında çıkan kart kurt sesleri vardır demişti... Saygılarımla

özcan1
27.04.2008, 00:45
Merhaba arkadaşlar...Bir eğitimci olarak hatta sendikası bu nedenden kapatma kararıyla yüzyüze gelen biri olarak bu konuda bişeyler söylemek istiyorum.
Hem okuduklarımızdan hem üniversitede öğretilenlerden hemde yaşanılan deneyimlerden biliyorumki anadilde eğitime pedogojik olarak bakmak lazım. Anadilde eğitim bilimsel bir durumdur. Kişiler en iyi eğitimi kendi anadillerinde alırlar. Aksi takdirde ülkemizin doğu bölgelerinde olduğu gibi üc dört yıl Türkçeyi ögrenmek için çabalar çocuklar....Ondan sonra okuma yazma toplama çıkarma vd... Anadili Türkçe olan birinin 2.sınıfta öğrendiklerini Diğerleri 5. sınıfta ögrenemiyorlar bile. Okan arkadaşın dediği gibi 5:0 geriden başlıyorlar. İşte bu sorunu halletmek için şartır temel eğitimin anadilde olması. Bu ögrencilere aynı zamanda Türkçe derside verilerek lisede üniversitede alacakları Türkçe eğitimde sorun yaşamaları ortadan kaldırılabilir. Gönül isterki anadilde eğitim veren liseler üniversitelerde olsun...Ama pek mümkün değil bu ülkemizde. Şimdiki ve geçmiş bakanlarımız yurdısında Türkçe eğitim veren okullardan övgüyle bahsettiler. Ama mevzu bahis başka diller olunca anlayışları farklı oluyor nedense...Sevgili arkadaş Alican ..... Kürtçeyi anadil olarak sayılmasını istemez diyor. Bunu demek Kürtleri yok saymak demektir.Zamanda birileride şöyle demişti... Aslında Kürt diye bir şey yoktur Kara bastığında çıkan kart kurt sesleri vardır demişti... Saygılarımla

Benim anadilim arapça resmi dilim Türkçe=ben toplam dört dil biliyorum.

Benim iki oğlum Türkçe+Almanca + ingilizce biliyorlar... Hukuk okuyan oğlum ise kardeşlerinin üç dili + latince biliyor, nasıl oluyor bu iş O,zaman? vallahi şaştım! O,zaman ben ve benim çocuklar gerzekmi oluyoruz?

emek78
27.04.2008, 00:53
Ozcan arkadaş bu nedir matematik sorusumu vallahi bende bişey anlamadım...Yada yanlışmı anlaşıldım anlayamadım..

özcan1
27.04.2008, 01:06
Ozcan arkadaş bu nedir matematik sorusumu vallahi bende bişey anlamadım...Yada yanlışmı anlaşıldım anlayamadım..

Sevgili Dostum.

Sizin yazınızı eleştirmedim. yazınıza olumlu bakıyorum tabiki.

Ama eleştirenler ırkçılık yapıyorlar.

alican19
27.04.2008, 07:43
anadilin birden fazla olan devletler yıkılmaya mahkumdur
en bariz kanıtı osmanlıdır , devlet dili arapça türkçe ve farsçadan oluşmaktaydı
birdevlet içinde farklı AZINLIKLAR olabilir bu azınlıklara kendi dillerinde konuşmak hakkıda tanınıyor ama resmi dil olarak alınması mümkün değildir
bakın ne diyorum bir çok köy okulun da dersler kürtçe işleniyor devlet dairelerindeki kürtler kürtçe konuşuyor daha ne istiyorsunuz
ben söyleyeyim ne istediğinizi ırkların çatışması zira türkler türkiyede kürtçe resmi dil olmasını kabul etmez buda kardeş olan kürtleri ve türkleri birbirine düşürüyor
2 olaraksa pkk nın propagandası yapılıyor zira pkk resmi ve anadil olarak kürtçe istiyor sizde onlar isteğini dile getiriyor ve propaganda yapıyorsunuz
bizler asırlarca kardeşce yaşadığımız kürtleri öldürmek istemiyoruz ,bizler kardeş kavgası değil kardeşce yaşamak istiyoruz
biz size zaten köyünüzde mahallenizde kürtçe konuşabilirsiniz diyoruz sizde biraz esnek davranın vede sorunları çözüme kavuşturalım

özcan1
27.04.2008, 13:23
anadilin birden fazla olan devletler yıkılmaya mahkumdur
en bariz kanıtı osmanlıdır , devlet dili arapça türkçe ve farsçadan oluşmaktaydı
birdevlet içinde farklı AZINLIKLAR olabilir bu azınlıklara kendi dillerinde konuşmak hakkıda tanınıyor ama resmi dil olarak alınması mümkün değildir
bakın ne diyorum bir çok köy okulun da dersler kürtçe işleniyor devlet dairelerindeki kürtler kürtçe konuşuyor daha ne istiyorsunuz
ben söyleyeyim ne istediğinizi ırkların çatışması zira türkler türkiyede kürtçe resmi dil olmasını kabul etmez buda kardeş olan kürtleri ve türkleri birbirine düşürüyor
2 olaraksa pkk nın propagandası yapılıyor zira pkk resmi ve anadil olarak kürtçe istiyor sizde onlar isteğini dile getiriyor ve propaganda yapıyorsunuz
bizler asırlarca kardeşce yaşadığımız kürtleri öldürmek istemiyoruz ,bizler kardeş kavgası değil kardeşce yaşamak istiyoruz
biz size zaten köyünüzde mahallenizde kürtçe konuşabilirsiniz diyoruz sizde biraz esnek davranın vede sorunları çözüme kavuşturalım

Osmanlıyı yıkan Anadil özgürlüyümüydü???:lol::lol: Rus çariçesi Katharina duymasın...
- Kardeşlik lafınızla samimi deyilsiniz.Türkiyede yaşıyan Alevi Kürtler ve başka uluslar*soy kırımına ugramışlardır.kimler yaptı acaba??? Elinizden gelse bir kaşık suda boğarsınız.

- Dil özgürlüyüne karşı çıkmanız zaten ırkçılıktır.
-Avrupa ve Amerikada Dünyanın bütün dilleri serbestçe konuşuluyor.
-Avrupada Türkçe ders veren okullar var :rolleyes: Derhal kapatılsın ! nedenmi? Avrupayı türkler yıkacak..:pinch:
Yapmayınız Allah askınıza Avrupa birliyine girmek istiyorum diyorsunuz, Hak ve Hukuka nedir bilmiyorsunuz.

YA Türkçe konuş ya sus devri geçti" Kabullenin artık.

Bence tarih dersinden sınıfta kaldınız.

alican19
27.04.2008, 14:25
Osmanlıyı yıkan Anadil özgürlüyümüydü???:lol::lol: Rus çariçesi Katharina duymasın...
- Kardeşlik lafınızla samimi deyilsiniz.Türkiyede yaşıyan Alevi Kürtler ve başka uluslar*soy kırımına ugramışlardır.kimler yaptı acaba??? Elinizden gelse bir kaşık suda boğarsınız.

- Dil özgürlüyüne karşı çıkmanız zaten ırkçılıktır.
-Avrupa ve Amerikada Dünyanın bütün dilleri serbestçe konuşuluyor.
-Avrupada Türkçe ders veren okullar var :rolleyes: Derhal kapatılsın ! nedenmi? Avrupayı türkler yıkacak..:pinch:
Yapmayınız Allah askınıza Avrupa birliyine girmek istiyorum diyorsunuz, Hak ve Hukuka nedir bilmiyorsunuz.

YA Türkçe konuş ya sus devri geçti" Kabullenin artık.

Bence tarih dersinden sınıfta kaldınız.

osmanlıda oluşan isyanlar ayrılıklar birçok anadil ve yabancı okul özgürlükleridir
bugün ülkemizdede yabancı dil eğitim veren okullar var hatta ben anadolu lisesi öğrencisiydim , ayrıca doğu görevi sırasında birçok okulun kürtçe eğitim verdiğine tanık oldum (müfettişler karşısında dahi)

alanyada almanca eğitim veren okullar var , diyarbakırda kürtçe kursu veren belediye kurumu ilgisizlikten kapanmadımı

bu ülke diliyle bayrağıyla vatanıyla devletiyle birdir kimse parçalamaya gücü yetmez buna niyetleneni kendi pisliğiyle boğarız

rewhat
27.04.2008, 14:37
Devletin yaptığı yanlış politikalara lafım yok ortada gerçeten büyük bir yanlış söz konusu ama madolyonun dğer yüzüne baktığımızda yanlış telaffuz edilen isteklerde söz konusu..

Herkes ağzına dolamış (sözüm kişiye yönelik değildir yanlış anlamayın özcan bey )anadilde eğitim ama nereye kadar düşünelim doğuya kürtçe okullar açıldı liseler hatta üniversiteler Hataya arapça okullar liseler üniversiteler açıldı.

Bu okullardan mezun olan insanlar ne kadar türkçeyi düzgün konuşabilecekler iş hayatında veya normal hayatta kendini telaffuz ederken ne kadar başarılı olabilecekler.
Elbetteki anadolunun zenginlikleri kaybolmasın kürt edebiyatı veya kürtçe veya arapça seçmeli ders olabilir üniversitelerde kürsüler açılıp bu kültürlerin kaybolmaması ve hatta gelişmesi sağlanabilir.

Ama anadilde eğitim bence çocuklara ve topluma daha fazla zarar verecektir benim arkadaşlarım ilkokul 5 te türkçeyi zar zor öğrendiklerni söylüyorlar hatta bazılarına askerde zorla öğretilmiş dolayısıyla 5-0 geriden başlıyorlar peki anadilde eğitim olsa ne olacak.

tamamıyle samimiyetsiz acıklamalar.

bilirek yada bilmeyerek milliyetcilik ekseninde degerlendirilmiş. her dil gibi kürtce gelecegini olusturabilecegi bir bilimsel dil yaratmalıdır. ne demek kendini nasil ifade edecek? tabi ki diliyle ifade edecek.

niye turkce yi dogru ogrenme kaygısı tasıyorsunuz da kurtcenin bilim ve egitim dili olmasını pragmatist katkısini goz onunde bulunduruyorsunuz. turkce nin uluslar arası hiç bir olusumda bir gecerliligi yok o zaman konusulmasın.

dusunceleri yumusatarak anlatılmak istenen asıl seyler malesef gizlenemiyor. hayır olmasın diyenleri daha durust buluyorum.

turkce soz konusu oldugunda milliyetci kriterler kurtce soz konusu ise faydasi ne olacak sorunsali.

sonra da kalk kurt milliyetciler elestir eh bravo ya. ama bu sizin asıl dusuncenizi malesef gizliyemiyor. yeni ben yutmuyorum:)

özcan1
27.04.2008, 14:59
osmanlıda oluşan isyanlar ayrılıklar birçok anadil ve yabancı okul özgürlükleridir
bugün ülkemizdede yabancı dil eğitim veren okullar var hatta ben anadolu lisesi öğrencisiydim , ayrıca doğu görevi sırasında birçok okulun kürtçe eğitim verdiğine tanık oldum (müfettişler karşısında dahi)

alanyada almanca eğitim veren okullar var , diyarbakırda kürtçe kursu veren belediye kurumu ilgisizlikten kapanmadımı

bu ülke diliyle bayrağıyla vatanıyla devletiyle birdir kimse parçalamaya gücü yetmez buna niyetleneni kendi pisliğiyle boğarız

çok güzel ifade etmişsiniz" bravo. Türkiyede O,kadar pislik varki Dünyayı boğar.

alican19
27.04.2008, 18:07

bilirek yada bilmeyerek milliyetcilik ekseninde degerlendirilmiş. her dil gibi kürtce gelecegini olusturabilecegi bir bilimsel dil yaratmalıdır. ne demek kendini nasil ifade edecek? tabi ki diliyle ifade edecek.

niye turkce yi dogru ogrenme kaygısı tasıyorsunuz da kurtcenin bilim ve egitim dili olmasını pragmatist katkısini goz onunde bulunduruyorsunuz. turkce nin uluslar arası hiç bir olusumda bir gecerliligi yok o zaman konusulmasın.

dusunceleri yumusatarak anlatılmak istenen asıl seyler malesef gizlenemiyor. hayır olmasın diyenleri daha durust buluyorum.

turkce soz konusu oldugunda milliyetci kriterler kurtce soz konusu ise faydasi ne olacak sorunsali.

sonra da kalk kurt milliyetciler elestir eh bravo ya. ama bu sizin asıl dusuncenizi malesef gizliyemiyor. yeni ben yutmuyorum:)

kürtçe türkiye bilim dili niye değil demişsin söylüyorum bu ülke kürdistan değil olmadı olmaz olmayacak

bir devletin birliği devletin dilin birliği ile sağlanır ,bugün kürtçe anadil diyenler yarın bağımsız kürdistan der o zamanda taş üstünde taş baş üstünde baş kalmaz (70lerde 80 lerde olduğu gibi9

kürtçe bilim dili olması için bağımsız bir kürt devleti kurulmalı ki dünyada kürtlerin çoğunluğu boyundurluk altında bu yüzden bilim dilide olmaz bu milliyetçilik değil evrenselliktir bir dilin bilim dili olması için bağımsız bir ülkesi ve güçlü bir devleti olmalı buda asla türkiyede olmaz

özcan1
27.04.2008, 22:44
Anadolu’nun anadillerine yasak koyanlara sesleniyorum: bir an kendi anadilinizin yasaklı olduğunu, anadilinizle konuşamadığınızı düşünün. O zaman, derhal kendi varlığınızın farkına varacaksınız, acıyı içinizde hissedeceksiniz. Bunun için diyoruz ki, biz Anadolu’nun bütün anadilleri olan ayrı varlıklar, sen gibi bir varlığız.

Kendine hak tanıdığın ne ise bizim de bir insan topluluğu olarak ona hakkımız vardır. Sana olumlu olan bize de olumludur. Sana olumsuz olan bize de olumsuzdur. Ve sen tekilsin biz ise çoğuluz. Sonuna kadar bu haksızlığı bizlere karşı sürdürecek takate sahip olamazsın.

geygel60
27.04.2008, 23:25
Alican19 kardeşim bulgularında kesinlikle haklısın burda istenen kürtçe eğitim yada kürtçe dil değil burda amaçlanan pkk nın reklamıdır.sürekli ayrıştırıcı konular yapıcı birşey yok dilde dayatarak iki milleti farklılaştırmak istiyorlar.onlarda biliyor Türkiye'de kürtçenin yasak olmadığını diyorum ya sadece bu ülkede milletleri farklı göstermek amaç bu sitede uzattığımız bütün eller bölücü ve ırkçı söylemlerle bize geri iade ediliyor.Sitede bir çok arkadaşın profilinin altında kürtçe bir şeyler yazıyor hangimiz o yazıdan dolayı size bir ithamda bulundu.Biraz önce arkadaşın biri bayrak,şehit,ezan,ülke kelimelerini ırkçı ve mhp çi bir söylem dedi ve ekledi fazla ileri gitmeseniz iyi olur.Biz burda bölücülük yapanlara dahi o kelimeyi kullanmadık ve dedikki bir bütün olarak bu ülke bizim hep beraber sahip çıkalım.

Canan1
28.04.2008, 00:03
Bence birşey yazacam veya veya bu yönde düşünülsün diyerek boş yazmanın kendini komik duruma düşürmenın bi alemi yok o zaman Alevi lerde islama göre yaşasın yaw İslam bölünür varmı böle saçma bir düşünce bence Düşünelim öyle yazalım bırakalım herkes istediği gibi yaşasın ben ailemle konuşanla kürd çe konuşurum diğer yerlerde zaten türk çeyi kullanırım biz kimseye diretmıyoz tek dil tek din tek ırk diye bunu hiçbir kendine Alevim diyenin de dememesi lazım...

Ne zararı olacak merak ettim ben kendi ana dilimi konuşmam bir sorunsa ortada çok farklı şeyler vardır o zaman

selam

bir ülkenin bir dili olma söylemleri ne kadar sacmadir anlatamam...bir ülkenin zenginlikleri olur....bölücük milliyetci kafalarda olusan durumdur....her türlü milliyetciligi karsi olarak bunlari söylemek isterim: insanlarin baska milletin insanlariyla iletisim kurmak icin yabanci dil ögrenir, yanlismiyim? gelismis ülkelerde bu gayet normaldir,Türkiyede yasayan etnik farkliliklar var,bu insanlarinda kendi dillerini konusmak icin engel konunmamali...zengin aile cocuklari süper liselerde, üniversitelerde okur ve yabanci dil ögrenir,yurtdisinda master yaparlar....kürtlerde türkler gibi insan ise, ayni savaslari tarihte vermisse, büyük bir kitle olusturuyorsa, resmi dil iki dil, üc dilde olur....
egitim seviyesi düsük olan bir ülkede bunu isteyenleri hemen bölücü olarak görüyorlar, cok yazik
iki resmi dil olunca, devlet cökermis,öylemi?
Simdiki durum nedir acaba?

en güzel örnek isvicredir: kac dil sorun olmadan konusuluyor...

Saygilar

Sayin geygel efendi.....iki yaziyi buraya eklemekte fayda var diye düsünüyorum..alican ve siz iyice sacmalamissiniz......
Bizler variz, hem dilimizlen hemde kökenimizlen, yok EDEMEZSINIZ

Iyi tartismalar

rewhat
28.04.2008, 00:06
kürtçe türkiye bilim dili niye değil demişsin söylüyorum bu ülke kürdistan değil olmadı olmaz olmayacak

bir devletin birliği devletin dilin birliği ile sağlanır ,bugün kürtçe anadil diyenler yarın bağımsız kürdistan der o zamanda taş üstünde taş baş üstünde baş kalmaz (70lerde 80 lerde olduğu gibi9

kürtçe bilim dili olması için bağımsız bir kürt devleti kurulmalı ki dünyada kürtlerin çoğunluğu boyundurluk altında bu yüzden bilim dilide olmaz bu milliyetçilik değil evrenselliktir bir dilin bilim dili olması için bağımsız bir ülkesi ve güçlü bir devleti olmalı buda asla türkiyede olmaz

bunlari soylerken hangi gerceklige dayanarak soyluyorsunuz. kurtce nin bir realite kazanmasi için o zaman bugun elestirdigimiz pkk haklı.

kreşmir
28.04.2008, 00:08
ingilizceyi nasıl yiyorsan geygel bey nasıl bir zorunluluk olarak görüyorsan kürtçeyi veye diğer bir dili de öyle göreceksin....

tek taraflı yanlışlara kapılma.....faşistlikle suçlanırsın!!!!!!

Okan22
28.04.2008, 01:30

Valla yutmadığınıza üzüldüm siz hangi hakla beni sammiyetsizlikle itham edebiliyorsunuz konuyu çarpıtan idrak edemeyen sizsiniz gidin benim istediğim yerde yazımı okuyun bana bir tane resmen kürt düşmanlığı yaptığım yazımı gösterin ben bir daha bu siteye girmem bir şeyi söylemeden önce düşünün karşınızdakini tanıyın ben asla ve asla kürt halkına karşı önyargılı değilim aslındsa hiç bir topluma karşı bir önyargım yok nasıl ki sevmediğim türkler var ise sevmediğim kürtler de var her toplumda sevmediğim insanlar olabilir değil mi ? Ama size göre bir kürt vatandaşa karşı bir yorum yapılınca faşist oluyoruz değil mi ? Neyse yaw neden size cevap yazma gereksinimi duydum bilmiyorum ama sanırım benim yazılarımın yanlış anlaşılmasını engellemekti amacım.

alican19
28.04.2008, 07:18
Anadolu’nun anadillerine yasak koyanlara sesleniyorum: bir an kendi anadilinizin yasaklı olduğunu, anadilinizle konuşamadığınızı düşünün. O zaman, derhal kendi varlığınızın farkına varacaksınız, acıyı içinizde hissedeceksiniz. Bunun için diyoruz ki, biz Anadolu’nun bütün anadilleri olan ayrı varlıklar, sen gibi bir varlığız.

Kendine hak tanıdığın ne ise bizim de bir insan topluluğu olarak ona hakkımız vardır. Sana olumlu olan bize de olumludur. Sana olumsuz olan bize de olumsuzdur. Ve sen tekilsin biz ise çoğuluz. Sonuna kadar bu haksızlığı bizlere karşı sürdürecek takate sahip olamazsın.

kardeş sana anlatamıyorum , anadolunun her köşesinde kürtler zaten kürtçe konuşuyor okullar kürtçe ders veriyor kimsede bişey demiyor
kürtçe daha nekadar serbest olacak , bir ülke iki anadili kabul etmişse çöküyor demektir ,çünkü ayrılıklar başlamış bizcilik sizcilik çıkmıştır
kürtçenin anadil olmasını isteyenler özgür kürdistanıda isterler buda mümkün değildir

alican19
28.04.2008, 07:21
bunlari soylerken hangi gerceklige dayanarak soyluyorsunuz. kurtce nin bir realite kazanmasi için o zaman bugun elestirdigimiz pkk haklı.

bir ırk kendi özgürlüğünü
1)dilinde özgürlükle
2)toprağında özgürlükle
3)devletinde özgürlükle sağlar
pkk bu 3 aşama için çalışıyor siz burda pkk ilk aşamayı gerçekleştirmesi için çalışırsanız pkknın destekçisi olursunuz

alican19
28.04.2008, 07:24
ingilizceyi nasıl yiyorsan geygel bey nasıl bir zorunluluk olarak görüyorsan kürtçeyi veye diğer bir dili de öyle göreceksin....

tek taraflı yanlışlara kapılma.....faşistlikle suçlanırsın!!!!!!

biz kürtçe konuşmaya karşı değiliz biz kürtçeyi ayrılıkçı amaçlar için kullananlara karşıyız biz bu ülkeyi bölmek için kullananlara karşıyız , biz her ideal devlette olduğu gibi bir devletin bir dili olur ilkesine karşı olanlara karşıyız
faşistlik vatan sevdası değildir , bir vatansevere faşist demek zulümdür

hemawaz
28.04.2008, 08:34
Yorumu olan arkadaşların,yazılarını büyük titizlikle okudum.
Samimiyetsizlikti şuydu ,buydu bilmem ama ben büyük bir GÖRMEZDEN GELME hissettim birçok yorumda.Bunu siz kabul etsenizde etmesenizde türkiye tek dil konuşulmuyor.Akşam herkes evine dönüp kapıları kapattıktan sonra başlıyor asıl sohbetler,çok büyük acılarda,sevinçlerde artık yetmiyor ANA DİLİMİZ duygularımızı anlatmaya.Ağıtlarımızın,Türkülerimizin,Küfürlerimi zin,Sevinçlerimizin,Düğünlerde attığımız nağralarımızın karşılığı yok malesef ana dilimizde.
Eğitim konusuna gelince,devletin sizin sandığnız gibi bu insanlara anadilde eğitim hakkı vermemesinin sebebi ''BİZCİLİK SİZCİLİK'' çıkmasın diye değldir kardeşim.Aksine bunu dahada törpülemek için yapılıyor bu.Aynı dili konuşmaya zorlanıyoruz ama malesef başka konularda bizde aynısını isteme hakkına sahip olamıyoruz.Öss sınavı sonuçlarına bir göz gezdirin bakalım başarısı en düşük illler hangileri?Ne yapmaya çalışıyor şimdi devletimiz.Bu insanlara türkçe eğitim vererek başarıyımı arrtıracak.Gerçekçi olalım ltfn...

özcan1
28.04.2008, 13:05
Alican19 kardeşim bulgularında kesinlikle haklısın burda istenen kürtçe eğitim yada kürtçe dil değil burda amaçlanan pkk nın reklamıdır.sürekli ayrıştırıcı konular yapıcı birşey yok dilde dayatarak iki milleti farklılaştırmak istiyorlar.onlarda biliyor Türkiye'de kürtçenin yasak olmadığını diyorum ya sadece bu ülkede milletleri farklı göstermek amaç bu sitede uzattığımız bütün eller bölücü ve ırkçı söylemlerle bize geri iade ediliyor.Sitede bir çok arkadaşın profilinin altında kürtçe bir şeyler yazıyor hangimiz o yazıdan dolayı size bir ithamda bulundu.Biraz önce arkadaşın biri bayrak,şehit,ezan,ülke kelimelerini ırkçı ve mhp çi bir söylem dedi ve ekledi fazla ileri gitmeseniz iyi olur.Biz burda bölücülük yapanlara dahi o kelimeyi kullanmadık ve dedikki bir bütün olarak bu ülke bizim hep beraber sahip çıkalım.

bir ırk kendi özgürlüğünü
1)dilinde özgürlükle
2)toprağında özgürlükle
3)devletinde özgürlükle sağlar
pkk bu 3 aşama için çalışıyor siz burda pkk ilk aşamayı gerçekleştirmesi için çalışırsanız pkknın destekçisi olursunuz

biz kürtçe konuşmaya karşı değiliz biz kürtçeyi ayrılıkçı amaçlar için kullananlara karşıyız biz bu ülkeyi bölmek için kullananlara karşıyız , biz her ideal devlette olduğu gibi bir devletin bir dili olur ilkesine karşı olanlara karşıyız
faşistlik vatan sevdası değildir , bir vatansevere faşist demek zulümdür

Osmanlıdan çıkıp gelmiş haliyle, farklı bir plan üzerinde kurulmak adına yola çıkmıştır çoğu deyişmeyen zihniyetler. Buna rağmen, tek boyutluluk virüsünden kendini arındıramamıştır.

Bu, ister Osmanlıdan arta kalanlar üzerinde, yeni bir yapının başka türlü kurulamayacağı nesnel gerçeğinden olsun. ister, kuruluş amacında üzerinde yerleşilen toprakların sosyal, kültürel,din,dil etnik vd. özgünlüklerinin içselleştirilememesi ya da içselleştirilmek istenmemesi nedeniyle olsun Cumhuriyette tek boyutlu bir siyasal sürecin şemsiyesi altında şekillenmiş olmanız, benden daha az savundugunuz, TC devletine art niyetinizle zeval veriyorsunuz...

Biri der -Kardeşlik mutabakat*uygar insanlar gibi yaşam.
-siz dersiniz bunlar vatan haini bölücü.

Biz deriz Gülek boğazı
-siz dersiniz yandı damağın ağzı.. neden?

Dikkatimi çekti *bütün açılan hassas topikler; tarafınızdan systematik olarak eritilmeye çalışıldı nedense...

Comrat86
28.04.2008, 13:34
DOguda ya da güneydoguda zaten herkes kürtce ko0nusuyor onlara engel olan var mı yok.Anadilde egitim oldu diyelim peki bu insanlar türkce konusan doktora ya da notere ne bileyim baska birine dertlerini nasıl anlatacaklar tercümanla mı gezecek insanlar. Bana göre kürtlerin anadilde egitim istemeleri kesinlikle masum bi istek degil bölücü bi istek.Nasıl ki ülkücüler kürtlerden nefret ediyorsa kürtler de türklerden nefret ediyor. İki tarafın da haklı sebepleri vardır o ayrı.Anadilde egitimden sonraki istek kesinlikle anavatan olacaktır buna emin olunuz.

geygel60
28.04.2008, 16:05
Sayin geygel efendi.....iki yaziyi buraya eklemekte fayda var diye düsünüyorum..alican ve siz iyice sacmalamissiniz......
Bizler variz, hem dilimizlen hemde kökenimizlen, yok EDEMEZSINIZ

Iyi tartismalar

Türkçeyi biraz daha dikkatli kullanmanı tavsiye ederim EFENDİ kelimesi biliyorsun yada bilmiyorsun ermeniler yada rumlar için kullanılan bir kelime ben Türk oğlu Türk'üm efendiyi sana iade ediyorum.Hrant amcana gönder.

Canan1
28.04.2008, 17:31
Türkçeyi biraz daha dikkatli kullanmanı tavsiye ederim EFENDİ kelimesi biliyorsun yada bilmiyorsun ermeniler yada rumlar için kullanılan bir kelime ben Türk oğlu Türk'üm efendiyi sana iade ediyorum.Hrant amcana gönder.

Size cevap vermek bile size ilgi vermek anlamina gelir, siz iste busunuz...sizi ve yazinizi siddetle kiniyorum, IRKCISINIZ, bu yaziyi okuyan bunu hemen anlar.....siz alevi olamazsiniz......

geygel60
28.04.2008, 17:55
Size cevap vermek bile size ilgi vermek anlamina gelir, siz iste busunuz...sizi ve yazinizi siddetle kiniyorum, IRKCISINIZ, bu yaziyi okuyan bunu hemen anlar.....siz alevi olamazsiniz......[/COLOR][/B]

Sadece bir şey soracağım bu forma alevlikle ilgili ne verdiniz.Irkçı faşist diyebilibilirsiniz onları hangi amaçla söylediğinizi biliyorum lütfen aleviliğime laf söylemeyin.Ben kürtçülüğü baz almıyorum benim savaşım alevilik kimliğimle ilğili
Alevilik kürtçülük değil
Alevilik bölücülük değil
Alevilik bayrağı inkar etmek değil
Alevilik ırkçılık değil
Alevilik ülke çıkarlarını inkar etmek değil
Alevilik emperyalizm değil
Alevilik bir siyasi partinin yada bir siyasi görüşün tekelinde değil

Serhatlı
28.04.2008, 17:58
Sadece bir şey soracağım bu forma alevlikle ilgili ne verdiniz.Irkçı faşist diyebilibilirsiniz onları hangi amaçla söylediğinizi biliyorum lütfen aleviliğime laf söylemeyin.Ben kürtçülüğü baz almıyorum benim savaşım alevilik kimliğimle ilğili
Alevilik kürtçülük değil
Alevilik bölücülük değil
Alevilik ırkçılık değil

Kendisinin açdığı konulara bakarsan fikir sahibi olursun ne kadar faydası olduğuna dair vede saygıyı hak ediyor ben burda çok az gördüm kendi mesleğini bildiklerini paylaşan birini

Farklı düşünmek aynı düşünmemek de bölücülük değil

Alevi lik Irksal bir şey de değil unutma

Canan1
28.04.2008, 17:59
Alevilik kürtçülük değil
Alevilik bölücülük değil
Alevilik ırkçılık değil

Anladim,caniniz SIKKIN,kendinizi gaza getirin burda, yazin, kan kin nefret püskürün....ben anladigimi anladim...burayi da kavga alanina ceviriceksiniz.....benim ne verdigim veya vermedigim alevilige, SIZ BILEMEZSINIZ, ama sizin yazilariniz okur anlariz ve böyle bir yorumda bulunuruz.....

alican19
28.04.2008, 18:21
Osmanlıdan çıkıp gelmiş haliyle, farklı bir plan üzerinde kurulmak adına yola çıkmıştır çoğu deyişmeyen zihniyetler. Buna rağmen, tek boyutluluk virüsünden kendini arındıramamıştır.

Bu, ister Osmanlıdan arta kalanlar üzerinde, yeni bir yapının başka türlü kurulamayacağı nesnel gerçeğinden olsun. ister, kuruluş amacında üzerinde yerleşilen toprakların sosyal, kültürel,din,dil etnik vd. özgünlüklerinin içselleştirilememesi ya da içselleştirilmek istenmemesi nedeniyle olsun Cumhuriyette tek boyutlu bir siyasal sürecin şemsiyesi altında şekillenmiş olmanız, benden daha az savundugunuz, TC devletine art niyetinizle zeval veriyorsunuz...

Biri der -Kardeşlik mutabakat*uygar insanlar gibi yaşam.
-siz dersiniz bunlar vatan haini bölücü.

Biz deriz Gülek boğazı
-siz dersiniz yandı damağın ağzı.. neden?

Dikkatimi çekti *bütün açılan hassas topikler; tarafınızdan systematik olarak eritilmeye çalışıldı nedense...
bu ülke kolay kazanılmadı , biz bunun farkında olan gençlik dalgasında birdamla su olmaya razı olan vatansevdalı kişileriz
biz kürdün türkten lazdan çerkezden farkı olmadığını farkın zihnindeki türkiye fikirleri ile doğduğunu savunan ,etnik milliyetçilik yerine zihni milliyetçiliği yani kemalsit milliytçiliği kabul edenleriz
bize göre ben türkiye için canımı kanımı seve seve veririm diyen bu ülke için çalışan herkes bizdendir biz bunun milliyetçisiyiz
eski yazımdada söylüyorum kürtçe anadil kabulünün sembolik değerden ötesi yoktur zira türkiyenin güneyi tamamını kürtler oluşturuyor ve bazı bu okullarda kürtçe eğitim veriliyor devlet dairelerinde türkçe bilmeyen kürtlerle kürtçe konuşuluyor hatta ülkücülerin itirazına rağmen diyarbakır belediyesi bünyesinde kürtçe kurs açıldı ilgisizlikten dolayı kapandı , kürtçe türkülere şarkılara konuşmalara her gün şahit oluyoruz bundan zerre kadar rahatsızlık duymuyorum lakin başındada dedim kürtçe anadil olarak kabul edilmesi sembolik bir olaydır , bu pkk propagandası ve devletin terör örgütü pkk ya karşı boyun eğmesi olarak kabul edilir bunun tesir edeceği sonuçlarsa kanlı olur
kitleler birbirini boğazlar türk kürt savaşı dahi mümkün olur
kürtçenin anadil olarak kabulunun bu sonuçlara varacağını bildiği halde isteyen alçaklar kürt halkını yem olarak kullanarak ülke refahını ve huzurunu bozacaklarını sanıyorlar , bu sonuçları bilmeyenlerse kullanılmaya devam ediyor
diye sormuşsunuz cevaplandırayım

GENÇLİĞE HİTABE

Ey Türk gençliği ! Birinci vazifen, Türk istiklâlini, Türk Cumhuriyeti'ni, ilelebet muhafaza ve müdafaa etmektir.
Mevcudiyetinin ve istikbalinin yegâne temeli budur. Bu temel, senin en kıymetli hazinendir. İstikbalde dahi, seni bu hazineden mahrum etmek isteyecek dahilî ve harici bedhahların olacaktır. Bir gün, istiklâl ve Cumhuriyet'i müdafaa mecburiyetine düşersen, vazifeye atılmak için, içinde bulunacağın vaziyetin imkân ve şerâitini düşünmeyeceksin! Bu imkân ve şerâit, çok namüsait bir mahiyette tezahür edebilir. İstiklâl ve Cumhuriyetine kastedecek düşmanlar, bütün dünyada emsali görülmemiş bir galibiyetin mümessili olabilirler. Cebren ve hile ile aziz vatanın bütün kaleleri zaptedilmiş, bütün tersanelerine girilmiş, bütün orduları dağıtılmış ve memleketin her köşesi bilfiil işgal edilmiş olabilir. Bütün bu şerâitten daha elîm ve daha vahim olmak üzere, memleketin dahilinde, iktidara sahip olanlar gaflet ve dalâlet ve hattâ hıyanet içinde bulunabilirler. Hattâ bu iktidar sahipleri, şahsî menfaatlerini, müstevlîlerin siyasi emelleriyle tevhid edebilirler. Millet, fakr ü zaruret içinde harap ve bîtap düşmüş olabilir.
Ey Türk istikbalinin evlâdı! İşte, bu ahval ve şerâit içinde dahi vazifen, Türk istiklâl ve Cumhuriyetini kurtarmaktır! Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur!

Gazi Mustafa Kemâl ATATÜRK
20 Ekim 1927

atamızın vasiyetini yerine getiren bir vatansever olarak , bu ülkeyi sahipsiz sanan gafillere cevap vermek için hassas konulara karışıyorum

alican19
28.04.2008, 18:24
Size cevap vermek bile size ilgi vermek anlamina gelir, siz iste busunuz...sizi ve yazinizi siddetle kiniyorum, IRKCISINIZ, bu yaziyi okuyan bunu hemen anlar.....siz alevi olamazsiniz......[/COLOR][/B]

siz kimsinizde kişilerin alevi olup olmadığına karar veriyorsunuz , biri bana ermeni dese onun burnunu ağzına sokarım ha bunun sebebi ney daha 15 yıl önceki 10 binlerce türk kardeşimi hunharca ermenilerin katletmesi , 1915de 10 binlerce türkün kürdün katledilmesi

Canan1
28.04.2008, 18:32
siz kimsinizde kişilerin alevi olup olmadığına karar veriyorsunuz , biri bana ermeni dese onun burnunu ağzına sokarım ha bunun sebebi ney daha 15 yıl önceki 10 binlerce türk kardeşimi hunharca ermenilerin katletmesi , 1915de 10 binlerce türkün kürdün katledilmesi

.................................................. .................................................. .................................................. .................................................. .................................................. .................................................. .................................................. .................................................. .................................................. .................................................. .......................

alican19
28.04.2008, 18:55
.................................................. .................................................. .................................................. .................................................. .................................................. .................................................. .................................................. .................................................. .................................................. .................................................. .......................

susmayı bilmekde erdemdir

rewhat
28.04.2008, 20:47
Valla yutmadığınıza üzüldüm siz hangi hakla beni sammiyetsizlikle itham edebiliyorsunuz konuyu çarpıtan idrak edemeyen sizsiniz gidin benim istediğim yerde yazımı okuyun bana bir tane resmen kürt düşmanlığı yaptığım yazımı gösterin ben bir daha bu siteye girmem bir şeyi söylemeden önce düşünün karşınızdakini tanıyın ben asla ve asla kürt halkına karşı önyargılı değilim aslındsa hiç bir topluma karşı bir önyargım yok nasıl ki sevmediğim türkler var ise sevmediğim kürtler de var her toplumda sevmediğim insanlar olabilir değil mi ? Ama size göre bir kürt vatandaşa karşı bir yorum yapılınca faşist oluyoruz değil mi ? Neyse yaw neden size cevap yazma gereksinimi duydum bilmiyorum ama sanırım benim yazılarımın yanlış anlaşılmasını engellemekti amacım.

:). yasaklamayla bu yazdıklarınız arasında ki temel fark ne. var ama konusmasınlar yok konusmasınlar. tamam yedim ben

özcan1
28.04.2008, 21:39
Sevgili Arkadaşlar.

Dil bağı, anadil bağı; yaban toprakları bile verime, işlenmeye ve sonuçta bir vatana dönüştürür. Bu yanıyla anavatanında anadilsiz yaşamak zalimce bir durumdur. Bu adaletsizliği başka sebeplere dayatmak insanlığa karşı suç işlemektir. Bu cürüm, kimseye kar olamaz; Zira, başka dilleri tutsak eden hiçbir dil kendi özgürlüğünü kazanmış sayılamaz.

Türkiyede namazı, niyazi,Hacı ve Hocaların hurafesini şarlatanların muskalarına muhtaç bu karmaşık hallere düşüren, anadiliyle ibadetini bile yapamayacak kadar yetersiz kılan da budur:insanlarımız tutsak edilen dillerin mahkumu olmasıdır. Anadilimize özgürlük isterken, gerçekte çoğulcu, barışçıl ve tüm Rengarenk Anadolu dilleri kapsayan demokratik bir hak talebinde bulunmaktan başka bir şeyi dile getirmiyoruz.

Avrupada yaşıyan Arkadaşlar bu görüşümü teyit ederler* Avrupada hemen hemen her insan en az iki en çok 6 dil biliyor. okullar mevcut ki biz neden doğduğumuz Topraklarda seçim hakkımız serbest olabilecek olan günde 1 saat Anadilimizde eyitim görmiyelim. Mademki bu toprak ve bayrak bizim, eyitim ise Devlet destekli olacak neden eyitimde Özgür olmayalım.

sayğılarımla.

Okan22
29.04.2008, 01:37

:). yasaklamayla bu yazdıklarınız arasında ki temel fark ne. var ama konusmasınlar yok konusmasınlar. tamam yedim ben

yaw grçekten neresinden anlıyorsun bunu merak ediyorum ama seninle uğraşmayacağım rewhat sen benim hakkımda istediğini düşün beni bilen bilir zaten yasakçı zihniyetse yasakçı zihniyet de ama bu ülkede öğretim dili türkçedir ve türkçe dışındaki bütün alternatiflere karşıyım kürtçenin yasaklanmasına karşı olduğum kadar ama sen bunuda yutmazsın şöyle izah edeyim öğretm dili türkçedir ama okulllarda kürtçe derslerde verilmelidir bu kültürün kaybolmaması,yozlaşmaması,emperyalist devletlerin piyonu haline gelmemesi için,bu halk kendi kültürünü kendi değerlerini nasıl ki yüzyıllardır koruduysa yine korumasını bilecektir bundan şüphemiz yoktur fakat korumasına yardım edilmeli ve doğru bir şekilde öğretilmelidir ütopyalara meyil vermemek için .
Afiyet olsun

rewhat
29.04.2008, 01:47
yaw grçekten neresinden anlıyorsun bunu merak ediyorum ama seninle uğraşmayacağım rewhat sen benim hakkımda istediğini düşün beni bilen bilir zaten yasakçı zihniyetse yasakçı zihniyet de ama bu ülkede öğretim dili türkçedir ve türkçe dışındaki bütün alternatiflere karşıyım kürtçenin yasaklanmasına karşı olduğum kadar ama sen bunuda yutmazsın şöyle izah edeyim öğretm dili türkçedir ama okulllarda kürtçe derslerde verilmelidir bu kültürün kaybolmaması,yozlaşmaması,emperyalist devletlerin piyonu haline gelmemesi için,bu halk kendi kültürünü kendi değerlerini nasıl ki yüzyıllardır koruduysa yine korumasını bilecektir bundan şüphemiz yoktur fakat korumasına yardım edilmeli ve doğru bir şekilde öğretilmelidir ütopyalara meyil vermemek için .
Afiyet olsun

nerenden anlatmak istiyorsan ordan anlıyorum:)

celişkili bir durum karsıyım diyorsun yok olmamasi için birseyler yapılmalı diyorsun.

emperyalist devletlerin piyonu eger dilini konusmayı ogrenmeyi gelecege tasımayı amaclıyorsa ben piyonum. senin turkceye yaklasımın gibi yaklasıyorum kurtceye senin ne kadar kaygın varsa dilin için benimde var. bu seni benden daha haklı ve ya haksız yapmaz. bana ait olan benim öz dilim olan degerler hakkında ancak ben karar vermeliyim.

hangisi daha somurgeci yasaklamak mı yada senin anlayısına gore sınırlı serbest bırakmak mı yoksa butun diiler gibi serbest olmasi mi?

yersen.

Okan22
29.04.2008, 01:55
nerenden anlatmak istiyorsan ordan anlıyorum:)

celişkili bir durum karsıyım diyorsun yok olmamasi için birseyler yapılmalı diyorsun.

emperyalist devletlerin piyonu eger dilini konusmayı ogrenmeyi gelecege tasımayı amaclıyorsa ben piyonum. senin turkceye yaklasımın gibi yaklasıyorum kurtceye senin ne kadar kaygın varsa dilin için benimde var. bu seni benden daha haklı ve ya haksız yapmaz. bana ait olan benim öz dilim olan degerler hakkında ancak ben karar vermeliyim.

hangisi daha somurgeci yasaklamak mı yada senin anlayısına gore sınırlı serbest bırakmak mı yoksa butun diiler gibi serbest olmasi mi?

yersen.

valla söylediklerinin elle tutulur bir yanı olsaydı belki yerdim ama sana sadece kahkahalarla gülüyorum ama hata sende değil bende kime neyi anlatmaya çalışıyorsunki neyse REWHAT21 kal sağlıcakla

rewhat
29.04.2008, 01:59
valla söylediklerinin elle tutulur bir yanı olsaydı belki yerdim ama sana sadece kahkahalarla gülüyorum ama hata sende değil bende kime neyi anlatmaya çalışıyorsunki neyse REWHAT21 kal sağlıcakla

eyvallah gulmen daha faydalı bir eylem olur su durumda

direniş_ateşi
29.04.2008, 02:01
kürtler dillerini özgürce konuşmalılar
kültürlerini yaşamalılar
bu tüm halklar için geçerli

siz halklara hakını vermezseniz süreçten sorumlu olursunuz

BİR HALKI VE ONUN DİLİNİ YOK SAYARAK ZATEN VATANI BÖLÜYORSUNUZ
TÜM HALKLARIN BİRLEŞMESİNİ İSTİYORSAK
HALKLARIN
FARKLILIKLARINI OLUMSUZLUK OLARAK GÖRMEKTEN VAZGEÇMELİYİZ

soydan
29.04.2008, 02:24
bence zorunlu olmadıkça insan kendi dilini konuşmalı bir insanın benliğini koruyabilmesi için önce dilini bilmesi gerekir. bir insan dilini unutursa kendi benliğini de unutur. eğer ben yabancı ülkede olsaydım o ülkede orada olduğum süre içinde dillerini bilir ve konuşurdum çünkü ben onların kültüründe yaşıyor olurdum ordan gelenlerde burda Türkçe konuşmak zorunda burası Türkiye buraya gelen benim kültürümü tanımaya geliyor. benim dilimi konuşmak zorunda ben nasıl ingiltere ye gittiğimde ingilizce konuşmaya çalışıyorsam onlarda Türkiye ye geldiklerinde Türkçe konuşmak zorunda.

dali
29.04.2008, 03:20
Ben hataylı olarak anadilim arapça babam annem dedem yani tüm ailem hepsi arapça konuşur... Ama ne yazıkki aile bağı ve arap alevisi olarak anadilimin arapça olmasına rağmen ben arapça fazla bilmem lehçesini bile düzgün yapamam. Küçükken hataya gittiğimde herkesin arapça konuşup benim türkçe konuşmam bana bir ayrıcalık gibi gelse de yaş olarak ilerleyip ve üniversite yıllarında arapça hiç bilmiyeşim benim son derece hala üzmektedir.. Kendi kültürümü yok ettiğimi düşünüyorum.. Bunun sebebleri olarak hatay dışında okuduğum okulda sürekli olarak türkçe görmek.. okul çevreminin öğretmenlerimin türkçe konuşması ve gördüğüm derslerin türkçe olması beni arapça dilinden yoksun etti. Türkçe niye öğrendim diye üzülmüyorum keşke iki dili birden bilseydim...
Ve hatayın yeni yeni doğan çocukların hepsinde artık arapça dilinin olmadığı görülür... Ve gittikçe kendi kültürümün yok oluşunu üzülerek seyretmekten başka bir sey yapamıyorum.. Unutmayalım ki kültürü oluşturan en büyük ögelerden biri dildir..

Anadilde özgürlük; Kültürel bakımından bir ülkenin gelişmesini ileri düzeye götürür... Bu çatışma değildir arkadaşlar... Bu tip çatışma olursa. bu çatışmaları sadece faşist zihniyetinda olan insanlar yaparlar.. Ve çatışmaların tek sorumlusu onlar olur !

Bu tip özgürlükleri kültürel çatışma değil kültürel zenginlikler olarak görmeliyiz...

Osmanlının yıkılışı bu sebeblerden olmadığını biliyoruz ama yine de osmanlı içindeki dil farklıları için yorum getirmek gerekirse.. Osmanlı devletinde arap birinin arapça, türk birinin de türkçe konuşması gibi bir çatışmadan çok, türk birinin konuşma dilinin türkçe bilim dilinin arapça ve edebiyat dilinin farşça olduğu bir çatışma görebilirz.Burda Farklı durum sözkonusudur. Asıl çatışma da budur işte...

saygılarımla

Okan22
30.04.2008, 21:12
Ben hataylı olarak anadilim arapça babam annem dedem yani tüm ailem hepsi arapça konuşur... Ama ne yazıkki aile bağı ve arap alevisi olarak anadilimin arapça olmasına rağmen ben arapça fazla bilmem lehçesini bile düzgün yapamam. Küçükken hataya gittiğimde herkesin arapça konuşup benim türkçe konuşmam bana bir ayrıcalık gibi gelse de yaş olarak ilerleyip ve üniversite yıllarında arapça hiç bilmiyeşim benim son derece hala üzmektedir.. Kendi kültürümü yok ettiğimi düşünüyorum.. Bunun sebebleri olarak hatay dışında okuduğum okulda sürekli olarak türkçe görmek.. okul çevreminin öğretmenlerimin türkçe konuşması ve gördüğüm derslerin türkçe olması beni arapça dilinden yoksun etti. Türkçe niye öğrendim diye üzülmüyorum keşke iki dili birden bilseydim...
Ve hatayın yeni yeni doğan çocukların hepsinde artık arapça dilinin olmadığı görülür... Ve gittikçe kendi kültürümün yok oluşunu üzülerek seyretmekten başka bir sey yapamıyorum.. Unutmayalım ki kültürü oluşturan en büyük ögelerden biri dildir..

Anadilde özgürlük; Kültürel bakımından bir ülkenin gelişmesini ileri düzeye götürür... Bu çatışma değildir arkadaşlar... Bu tip çatışma olursa. bu çatışmaları sadece faşist zihniyetinda olan insanlar yaparlar.. Ve çatışmaların tek sorumlusu onlar olur !

Bu tip özgürlükleri kültürel çatışma değil kültürel zenginlikler olarak görmeliyiz...

Osmanlının yıkılışı bu sebeblerden olmadığını biliyoruz ama yine de osmanlı içindeki dil farklıları için yorum getirmek gerekirse.. Osmanlı devletinde arap birinin arapça, türk birinin de türkçe konuşması gibi bir çatışmadan çok, türk birinin konuşma dilinin türkçe bilim dilinin arapça ve edebiyat dilinin farşça olduğu bir çatışma görebilirz.Burda Farklı durum sözkonusudur. Asıl çatışma da budur işte...

saygılarımla

İşte benim anlatmak istediğimde budur aslında kimse size neden arapça konuşuyorsun dedi mi veya arapçayı yasaklayan bir durum söz konusumu bilmiyorum ama benim tanıdığım hataylılar arasında arapçayı da türkçeyide gayet iyi konuşan kişiler var ki tanıdıklarımın geneli oyle her ne kadar 2 kelimeden sonra konusma ister istemez arapçaya geçsede :biggrin:

Bu durumdan hiç rahatsız olmadım çünkü biliyorum kendin anadili.

Devletin burda yaptığı yanlış arapça kürtçe gibi anadoluda yaşayan dillerin kaybolmaması için önlem almak siyaset geliştirmek kimse bir başka kişiye anadilinde konuştu diye yaptırım uygulayamaz kürtçe bir dönem yasaklandı da ne oldu ?

Söylemek istediğim bu dillerin elbette konuşulmasının yada eğitimde yer almasının engellenmesi değil.Her dil güzelliktir.Ama şuda realitedir.Türkiyenin resmi dili Türkçedir.Ve bütün dillerin bozulmasının önüne geçilmesi gerekir.O güzellikler en doğru ve saf haliyle güzeldir.

promethe
01.05.2008, 00:27
kürtler dillerini özgürce konuşmalılar
kültürlerini yaşamalılar
bu tüm halklar için geçerli

siz halklara hakını vermezseniz süreçten sorumlu olursunuz

BİR HALKI VE ONUN DİLİNİ YOK SAYARAK ZATEN VATANI BÖLÜYORSUNUZ
TÜM HALKLARIN BİRLEŞMESİNİ İSTİYORSAK
HALKLARIN
FARKLILIKLARINI OLUMSUZLUK OLARAK GÖRMEKTEN VAZGEÇMELİYİZ

Türk Devleti yakın zamana kadar inkar politikasıyla ülkenin önemli parçası olan Kürt halkının dilini ve varlığını görmezden geldi.

Ne var ki artık bu tutum marjinal kesimler dışında terkedildi.

Ülkemizde, Kürt kendisini artık ifade edebiliyor.

Mesele (anadilde eğitim) artık özgürlükler meselesi değildir.Gazete,dergi vb. iletişim olanaklarını ,günlük hayatta kısıtlanamayacak olan anadillerini artık rahatlıkla kullanabiliyorlar.

Mesele şu anda özgürlükle ilgili olsaydı,PKK mecliste temsil edilemez,illegal örgütün propagandası yasal yollarla yayılan dergi ve gazetelerde yapılamazdı.Ki bana göre bu durum özgürlüğün de ötesine geçmiş ve anarşi yaratan bir hal almıştır.Dünyada buna örnek de pek bulunamaz.

Kürtçe'nin insanlarımız tarafından ,baskıya maruz kalmadan rahatlıkla konuşulabilmesinden yanayım.

"Anadil ile eğitim" meselesi ise işi başka bir boyuta taşır.Bu eğitim ile kalmayacaktır.Sonrası ayrılıkçı taleplerdir.Ayrılıkçıların bunu kendilerine bir argüman olarak seçmeleri de boşuna değildir.

özcan1
01.05.2008, 01:15
Türk Devleti yakın zamana kadar inkar politikasıyla ülkenin önemli parçası olan Kürt halkının dilini ve varlığını görmezden geldi.

Ne var ki artık bu tutum marjinal kesimler dışında terkedildi.

Ülkemizde, Kürt kendisini artık ifade edebiliyor.

Mesele (anadilde eğitim) artık özgürlükler meselesi değildir.Gazete,dergi vb. iletişim olanaklarını ,günlük hayatta kısıtlanamayacak olan anadillerini artık rahatlıkla kullanabiliyorlar.

Mesele şu anda özgürlükle ilgili olsaydı,PKK mecliste temsil edilemez,illegal örgütün propagandası yasal yollarla yayılan dergi ve gazetelerde yapılamazdı.Ki bana göre bu durum özgürlüğün de ötesine geçmiş ve anarşi yaratan bir hal almıştır.Dünyada buna örnek de pek bulunamaz.

Kürtçe'nin insanlarımız tarafından ,baskıya maruz kalmadan rahatlıkla konuşulabilmesinden yanayım.

"Anadil ile eğitim" meselesi ise işi başka bir boyuta taşır.Bu eğitim ile kalmayacaktır.Sonrası ayrılıkçı taleplerdir.Ayrılıkçıların bunu kendilerine bir argüman olarak seçmeleri de boşuna değildir.

Sayın promethe.

Top oynarken komşunun camını bir kürt çocuk kırsa bile bu işin arkasinda PKK yatıyor düşüncesi Avrupanın bazı kesimlerindede maalesef dile getiriliyor. Böyle bir vari benzetme benim açımdan üzücü olduğu gibi bu tür zihniyetleri kör etmek Atatürk ilkelerine sayğı açısından sizinde bizimde görevlerimiz dahilindedir diye düşünüyorum.,ki * buna benzer art niyet olmaksızın ben Hatay arap alevisi olarak kendi vatanımda dahi Yabancılaşmanın Dinamiği
Bireysel Gelişim Üzerine yapılan tartışmaları modern Avrupa Devletleri çözmüstür;sorunlara bir nebze çare bulmak bizde neden olmasın? ne gibi sakıncalar doguracak?...

Anadolu’yu tarihe, yaşama ilk kez açan anadillerin önemli bir çoğunluğu bu gün yok edilmiştir, geride kalanları yok etmek için de inanılmaz baskılar ve yasaklar işletilmektedir. Oysa gelişen yeni uygarlık, küresel üretim uygarlığı, bilgi çağının uygarlığı bunun tersini -anadillerin daha dinamik olmalarını, kendi orijinaliteleriyle insanlık denilen ortak ailenin etken bir unsuru olarak katkı yapabilecek olanakları- sunmaktadır.

Bilgisayarlar çağının dilleri birbirine olağanüstü kolaylıkla çevirebilen, bilgileri hafızalarıyla küçük ceplerde taşınabilir kılan kolaylıklarıyla, iletişim teknolojisinin evreni bir ev içi yakınlığa dönüştüren etkinlikleriyle, anadiller büyük bir yaşam kaynağı bulmuştur. Bilgi ve enformasyon çağı, kültür üretim zincirinin olmasa olmaz koşulu anadiller için bir can simidi olarak işlevler taşımaktadır. Okullarda neden ders olarak görülmesin?

Kara Davut
01.05.2008, 03:51
sevgili özcan,
Türkiye'de dillerin önemli bir bölümü yok edilmiştir söyleminize katılmıyorum.zira bu konu üzerine bir araştırma yapılsa,çoğu insanın ana dilini az da olsa bildiğini göreceksiniz.pek çok arap,kürt,çerkes,tatar,boşnak,roman,pomak vs... ana dilini bilmektedir.ancak unutanlar veya öğrenmeyenler vardır.buda genellikle göç eden ailelerde yaşanmaktadır.nasıl ki,yurt dışında doğan ve büyüyen bir insanda lehçe bozuk oluyorsa veya türkçeyi az biliyorsa,aynen yurt içindede göç dolayısıyla bazı lehçe bozuklukları veya dilini öğrenmeme yaşanmaktadır.buda kişinin günlük hayatında Türkçe'ye daha çok ihtiyaç duymasından ve konuşmasındandır.ancak kişi her halükarda bunu geliştirebilir.öncelikli olarak bence anadil kişiye bebeklikten verilmelidir.ilk okula kadar kişi kendi ana dilini öğrenmelidir.ben okullarda dillerin seçmeli olarak okutulması taraftarıyım.çocuklar okulla tanıştıkları ilk yıllarda genellikle, bu ikilem ve sıkıntı yaşanıyor.nasılki,yurt dışı eğitimlerde 1 yıl hazırlık okutuluyor,bence bölgelerde ilk okullarda 1 yıllık hazırlık okutulması gerektiğine inanıyorum.daha sonrasında ise,6,7,8. sınıftan itibarende anadili seçmeli olarak okutulmalı.üniversitelerde de yabancı dil fakültelerine bu dillerle ilgili bölümler açılabilir.hazırlık sınıfı bölge çocuklarının bir yıl kaybına neden olacaktır,fakat diğer taraftan okuldaki başarı seviyesini artıracaktır.şayet anadilde eğitim yapılırsa;ülkede bir dil karmaşası yaşanması söz konusu.zira pek çok dile has okullar ve üniversiteler açılması gerekli.ayrıca resmi dairelerde konuşulacak dilin ne olacağıda büyük bir problem.zira yurdun dört tarafına giden memurlar bu konuda büyük güçlüklerle karşılaşacaktır.Resmi dilin türkçe olması ortak paydasıyla,okullarda bölgelere göre anadil okutulabilir.anadilin bölgelerde okutulması,hem bölgenin kültürünü koruyacak,hemde göç probleminin önüne geçecektir.ancak bunun için öncelikle bölgenin imkanlarıda geliştirilmelidir.alt yapısı olmayan bir işe girişmek,çözümden çok,sıkıntı yaratacaktır.