Orijinalini görmek için tıklayınız : İskilip'te Alevi olmak kolay mı ?
borancan 01.02.2006, 19:43 ben çorum iskilip ibik köyünden muhammet kavacık.
bizim köyümüz iskilip in bir kaç alevi köyünden biri o yüzden ilçede bize pek sıcak bakmazlar ama güvenirler köyümüz birazda sünnileşme yolunda olduğu için tabi istemeselerde güler yüzlü davranmaya çalışıyorlar yani bir nevi sevecen görünüyorlar
bu yazımın amacı şudur sünni lerin ne kadar sistemli bir asimilasyon çalışması yürüttüğünü göstermek. sistemli diyorum çünkü iskilip halkının bizim köy halkına iyi davranması bunun sebebi.bizim zavallı okur yazarlığı olmayan yada çatpat okur yazarlığı olan halkımız bunları cana yakın dost arkadaş zannediyor eğer bir kahveye girin önce nereli olduğunuz sorulur ibik liyim derseniz yavaş konu açılır ve o konu namaza oruca dayanır siz tutmuyorum derseniz ayrı nasihat alırsınız tutuyorum deseniz ayrı nasihat alırsınız orucu tuttuğum zaman neden nasihat veriyor çünkü diğer tutmayanları uyarmamı istiyor bi nevi sevaba geçiyor
yani anlayacağınız bizim orda alevi olmak çok zor olsak bile kalmak zor
Amasya/Çorum/Tokat bölümüne kaydırıldı.
Candacan 02.02.2006, 00:52 ben çorum iskilip ibik köyünden muhammet kavacık.
bizim köyümüz iskilip in bir kaç alevi köyünden biri o yüzden ilçede bize pek sıcak bakmazlar ama güvenirler köyümüz birazda sünnileşme yolunda olduğu için tabi istemeselerde güler yüzlü davranmaya çalışıyorlar yani bir nevi sevecen görünüyorlar
bu yazımın amacı şudur sünni lerin ne kadar sistemli bir asimilasyon çalışması yürüttüğünü göstermek. sistemli diyorum çünkü iskilip halkının bizim köy halkına iyi davranması bunun sebebi.bizim zavallı okur yazarlığı olmayan yada çatpat okur yazarlığı olan halkımız bunları cana yakın dost arkadaş zannediyor eğer bir kahveye girin önce nereli olduğunuz sorulur ibik liyim derseniz yavaş konu açılır ve o konu namaza oruca dayanır siz tutmuyorum derseniz ayrı nasihat alırsınız tutuyorum deseniz ayrı nasihat alırsınız orucu tuttuğum zaman neden nasihat veriyor çünkü diğer tutmayanları uyarmamı istiyor bi nevi sevaba geçiyor
Sevgili can, çok haklısın.
Benim köyümde bir zamanlar sünnileşme yolundaydı. Hala etkileri vardır. İlk gençlik yıllarımda aynı sorunları ben de yaşadım.
Sünnileşme ilk başta onlarla iyi geçinmek adına takiyye olarak başlar. Daha sonraları takiyye ortadan kalkar. Ya alevi olunur, ya da gerçekten sünnileşilir. Namaz kılan, oruç tutan büyüklerimin, sünnilerle yaptıkları tartışmalarda ne hallere düştüklerine çok tanık oldum. Camiydi, namazdı, oruçtu, kurandı, islamdı derken bir de bakmışsınız ki, adınız alevi de olsa artık siz tam bir sünni olur çıkarsınız. Kurandan, isalamdan dem vurursanız, işin içinden çıkamazsınız. Sünnileşirsiniz. Sünnilerle birlikte yaşamanın yolu bu değildir. Sünnilerle birlikte barış içinde yaşamanın yolu, kuranı islamı tartışmak değildir.İnanç özgürlüğüdür. Her ikiniz de kuranı ve islamı rehber alırsanız; bir dinden, bir kitaptan farklı iki rehber çıkaramayacağınıza göre, biriniz diğerinin dediğini kabul etmek zorundasınız. Bir kimsenin inancını değiştirmesi de çok zor olacağı için, diğerini kolay kolay kabul etmeyecektir. Bu tartışma ya sünnileşmeyi, ya da düşmanlıkları artırmaktan öteye gitmez. Ayrıca biz onlara birşey ispat etmek zorunda değiliz. Dinler inanç üzerinedir. Herkesin inancı kendine göre mutlak doğrudur. Biz islamı, kuranı tartışmamalıyız. Biz kendi inançlarımızı açıklamak durumunda kalırsak, aleviliği açıklamalıyız. Kurana, islama hiç değinmeden kendi inancımızı anlatmalıyız. Yok kuranda böyle, yok islamda şöyledir derlerse,"olabilir, biz aleviyiz, bizim inancımız bu, bizim doğrumuz bu, sizin doğrunuz da o, siz kendi doğrularınızı yaşayın saygı duyarız, biz de kendi doğrularımızı yaşıyoruz, sizde buna saygı duyun" diyebilmeliyiz. Sizin inancınız size, bizim inancımız bize...
Hayatımın hiç bir bölümünde aleviliğimi gizlemedim. Öğretmen olarak birçok sünni köyde görev yaptım. Ne camiye gittim, ne de oruç tuttum. Cumaları camiye giden, ramazanda oruç tutan alevi arkadaşlarım da vardı. Köylülerin o arkadaşları nasıl maskaraya çevirdiklerine çok şahit oldum. Benimle tartışırlarken farklı, onlarla tartışırlarken farklı tartışırlardı. Bana ve inancıma her zaman saygı duydular. Ben ramazanda köy meydanında sigara içerken, bazı arkadaşlarım oruç tuttukları halde dillerinden kurtulamazlardı. Çünkü ben kendimin sadece alevi olduğunu ve inandığım değerler doğrusunda yaşadığımı söylerdim. "Beni ve aleviliği eleştirip tartışacaksanız. Buyurun tartışalım. Ama tartışırken bana kuranda şöyle yazıyor, müslüman şöyle yaşar gibi söylemlerde bulunmayın, ben aleviyim, sizin inançlarınıza her zaman saygı duyarım, ama ben sizden farklıyım, ona göre tartışalım",derdim. Tartışırdık. Çok ta keyifli bir tartışma olurdu. Sonuçta bana diyebildikleri tek şey "Ya hoca.. Sen çok tehlikeli birisin. Keşke müslüman olsaydın." olurdu.
bülentişcan 02.02.2006, 13:21 Sevgili Candacan Aga
Ya hoca.. Sen çok tehlikeli birisin. Keşke müslüman olsaydın." olurdu.
yazını okuyunca bir bektsşi fıkrası aklıma geldi.
Bektaşi baba Ramazan Ayında oruç yerken yakalanır,Kadının önune getiriler,
Gayrımuslüm,müslüman,bektasi bir cok kişi de aynı suçdan gelmişler.
Kadı birine sorar sen niye oruç yedin
oda ben gayri müslümüm der,iyi o zaman sen git der,
Başka birine sorar,sen nıye yedin oda derdini anlatır,yok ceza alacak,
Bektasşi ye sorar sen niye yedin,
Bektaşi de bende gayrimüslümüm der,iyi o zaman git derler,önceki adama acıyan Bektaşi Kadı ya dönüp,
Kadı ben müslüman olsam bu adamı bağışlarmısın der,
Kadıda tamam der,ikisi de kurtulur,dişarı çıkınca bektaşi adama,
Bak der Gayrimüslüm oldum kendimi müslüman oldum seni kurtardım der.
Candacan aga Sende Müslüman olup onları kurtarsaydın ya (Şaka gülümseyın)
iYİKİ VARSIN CANDACAN AGA
DOSTCA KALIN
Candacan 02.02.2006, 21:50 Sevgili can,
Her seferinde, onları yine ben kurtardım. O arkadaşlarım şimdi gerçek birer alevidirler. Alevilikle islamın ayrı şeyler olduğunu anladılar. Ben de müslümanım, benim de kutsal kitabım kuran dediğiniz zaman ibadetler konusunda gerçekten zorlanırsınız. İlkelerinizi, öğretilerinizi kabul ettirebilirsiniz, zaten itiraz etmeleri de mümkün değil. Çünkü bizim ilkelerimiz evrenseldir, herkesin kabul edebileceği değerlerdir. Ama şekil ve ibadet konusuna gelince iş değişiyor. İş tam tersine dönmeye başlıyor.
redyellow 20.02.2006, 17:21 Sevgili can,
Her seferinde, onları yine ben kurtardım. O arkadaşlarım şimdi gerçek birer alevidirler. Alevilikle islamın ayrı şeyler olduğunu anladılar. Ben de müslümanım, benim de kutsal kitabım kuran dediğiniz zaman ibadetler konusunda gerçekten zorlanırsınız. İlkelerinizi, öğretilerinizi kabul ettirebilirsiniz, zaten itiraz etmeleri de mümkün değil. Çünkü bizim ilkelerimiz evrenseldir, herkesin kabul edebileceği değerlerdir. Ama şekil ve ibadet konusuna gelince iş değişiyor. İş tam tersine dönmeye başlıyor.
ya arkadaşım yazında "alevilikle islamın ayrı şeyler olduğun anladılar" demişsin.
bu ne demek şimdi, alevilik islamdan ayrı şeyse aleviler müslüman değil mi diyorsun?
hani alevilik Hz.Ali'yi sevmekti?
hani alevilik Hz.Hacıbektaşveli'nin yolunda gitmekti?
bu ne biçim anlayış, burada alevilik adı altında gevurluk yapmayın.
adam gibi çıkın biz gevuruz deyin, komünistiz deyin, biz felanız deyin biz filanız deyin ama aleviyiz diyerek milleti kandırmayın.
redyellow 20.02.2006, 17:25 ben çorum iskilip ibik köyünden muhammet kavacık.
Adım Muhammed demişsin, ve adı Muhammed olan birisi bu kadar namaz, bu kadar oruç düşmanı... hayret...
bu namaz-oruç düşmanlığı yani İSLAM düşmanlığı nereden geliyor sende?
Sana bir soru soracam, samimi olarak cevaplarsan sevinirim:
Sen müslümanmısın?
cevabına göre yazı yazacağım.
selamlar
arkadaşım mesajlarını okudum hep aynı bir noktadasın.kabuğundan çık sağına soluna iyi bak ve sorularını ona göre yönelt.ne demek kominist ,gavur vs.sen galiba buranın forum sitesi olduğunu bilmiyorsun.doğru,güzel,gerçek olan şeyler fikirlerin ortaya konularak tartışılması sonucu ortaya çıkar.sen müslüman ol hırıstıyan ol kısacası ne olursan ol ama tartışmanında kuralları olduğunu unutma vede sabit fikirli olma.insanların kalbini kırmaya hakkın olduğunu düşünmüyorum.
redyellow 21.02.2006, 09:06 arkadaşım mesajlarını okudum hep aynı bir noktadasın.kabuğundan çık sağına soluna iyi bak ve sorularını ona göre yönelt.ne demek kominist ,gavur vs.sen galiba buranın forum sitesi olduğunu bilmiyorsun.doğru,güzel,gerçek olan şeyler fikirlerin ortaya konularak tartışılması sonucu ortaya çıkar.sen müslüman ol hırıstıyan ol kısacası ne olursan ol ama tartışmanında kuralları olduğunu unutma vede sabit fikirli olma.insanların kalbini kırmaya hakkın olduğunu düşünmüyorum.
Arkadaşım sanıyorum yazıyı bana yazmışsın, isim-nick belirtmemişsin ama ben öyle düşündüm.
Bana kabuğundan çık sağına soluna iyi bak demişsin, ben hiç kabuğa girmedimki çıkayım, bence bu lafını kendisini alevi olarak nitelendiren ama aleviliği de İslam dışı bi şey olarak gören arkadaşlara yazman lazım.
Keşke onlar kabuklarından çıksalarda kimler tarafından kandırılıyorlar, kimler tarafından istismar ediliyorlar bi görseler.
Aleviliği İslam dışı gören kişilere komunist, gevur vs. denmesine ayrıca çok kızmışsın, peki müslüman olmayan, İslam olmayan kişilere zorla müslüman mı deyim?
Adam ben İslam dışıyım diyorsa müslüman değildir, o zaman komunist olabilir, ateist olabilir, başka bir dinden olabilir, gevur olabilir, bunu yazmakmı tuhaf oluyor?
Ben burada sadece bunu belirtmek istedim, müslüman değilim diyorsa açıkca ben müslüman değilim şuyum desin, alevi maskesi altında burada dinsizlik yapmasın, mertce dinsiz kimliğiyle yazsın.
saygılar
CANANIMIZ CANIMIZDIR
TENI BIZIM TENIMIZDIR
SEVGI BIZIM DINIMIZDIR
BASKA DINE INANMAYIZ
Koyun Beni Hak Aşkına Yanayım
Dönen Dönsün Ben Dönmezem Yolumdan
Yolumdan Dönüp Mahrum Mu Kalayım
Benim Pirim Gayet Ulu Kişidir
Yediler Ulusu, Kırklar Esidir
On İki İmamın Server Başıdır
Kadılar Müftüler Fetva Yazarsa
İşte Kemend, İste Boynum Asarsa
İşte Hançer, İste Kellem Keserse
Ulu Mahşer Günü Olur Divan Kurulur
Suçlu, Suçsuz Gelir Anda Derilir
Piri Olmayanlar Anda Bilinir
Pir Sultan'ım Arsa Çıkar Ünümüz
O Da Bizim Ulumuzdur Pirimiz
Hakka Teslim Olsun Garip Canımız
çeşm-i naz 23.02.2006, 16:38 dert etme borancan heryerde öyle hala bize göz altından bakanlar var kabullenemeyenler büyükşehirlerde öle sen devam et
Yazını okuyunca çok üzüldüm. Böyle bir yaklaşımda bulunmaları sizi yeterki asimile etmesin gerisi önemli değil.
Adım Muhammed demişsin, ve adı Muhammed olan birisi bu kadar namaz, bu kadar oruç düşmanı... hayret...
Sen müslümanmısın?
selamlar
Adı Muhammed diye namaz kılmak zorunda mı!!!!!!
new_gree 17.03.2006, 16:23 sayın borancan'ın yazdıkları gerçekten yürek yaralayıcı.
farklı bir inanışı kabullenmek müslümanlar için neden bu kadar zor ? ben bir türlü anlayamıyorum. aleviliğin farklı bir inanış olması müslümanlıktan ne götürüyor ? nasıl bir zarar veriyor ? diğer dinlerin tamamı hatta ateistlik bile (hatta dedim yanlış anlaşılmasın. yadırgamak anlamında değil müslümanlığın sınırlarının sonunun ateistlik olduğunu düşündüğümden) kabul edilip onlarla uğraşılmazken aleviliğin bu kadar baskı altında olmasını kabullenemiyorum. aklı başında ve mantıklı hiçbir insanın bunu anlayabilmesi de mümkün olamaz zaten.
sayın borancan gerçekler yardımcınız olsun.
karakartal 17.03.2006, 19:39 Adım Muhammed demişsin, ve adı Muhammed olan birisi bu kadar namaz, bu kadar oruç düşmanı... hayret...
Sen müslümanmısın?
selamlar
hep aynı temelde yayılan düşünceler.
islam = namaz
islam = oruç
ve tüm yorumlar nedense hep bu temelden yapılıyor ?
Biz (ben) de diyoruz ki : Bunlar sembolik unsurlar. Siz (sen) islamı böyle görüyor olabilirsiniz. ama biz (ben) böyle görmüyorum. Namaz ve oruç hiç bir şeydir. Önemli olan vicdandır.
Ve lütfen genellemelerini bunlara göre yap. Arkadaşın mesajında namaza oruca hakaret yok. Sadece bunu kabul etmiyor.
Namaz kılmayanları sen müslüman olarak kabul etmiyorsan biz "müslüman değiliz" eğer kabul ediyorsan "müslümanız" . Bizim inançlarımızda kuralcılık olmaz ve sen nasıl görmek istiyorsan öyle görürsün.
redyellow 29.03.2006, 10:08 Adı Muhammed diye namaz kılmak zorunda mı!!!!!!
inanmıyorsa tabiki namaz kılmak zorunda değil; ama SAYGILI olmak zorunda.
Çünkü herkes inançlara saygılı olursa kendi inancınada saygı beklemek onun hakkı olur.
Haa arkadaş ben namaz kılmıyorum ama kılanada saygılıyım diyorsa zaten sorun yoktur.
teşekkürler
redyellow 29.03.2006, 10:15 hep aynı temelde yayılan düşünceler.
islam = namaz
islam = oruç
ve tüm yorumlar nedense hep bu temelden yapılıyor ?
Biz (ben) de diyoruz ki : Bunlar sembolik unsurlar. Siz (sen) islamı böyle görüyor olabilirsiniz. ama biz (ben) böyle görmüyorum. Namaz ve oruç hiç bir şeydir. Önemli olan vicdandır.
Ve lütfen genellemelerini bunlara göre yap. Arkadaşın mesajında namaza oruca hakaret yok. Sadece bunu kabul etmiyor.
Namaz kılmayanları sen müslüman olarak kabul etmiyorsan biz "müslüman değiliz" eğer kabul ediyorsan "müslümanız" . Bizim inançlarımızda kuralcılık olmaz ve sen nasıl görmek istiyorsan öyle görürsün.
Diğer arkadaşa da yazdım, namaz kılmayabilirsiniz, oruç tutmayabilirsiniz ama bunlara saygılı olmak zorundasınız.
Zorundasınız derken bunu bir insanlık gereği olarak görüyorum, insanlar başka insanların inancına saygı gösterirlerse kendi inançlarına, kutsallarına, değerlerine saygı gösterilmesini rahatlıkla isteyebilirler. Ama kendisi başkalarının inancına saygılı değilse nasıl kendi inancına saygı bekleyebilir?
yazınızda geçen "Namaz ve oruç hiç bir şeydir. Önemli olan vicdandır" cümlesini asla kabul etmiyorum, namaz da oruç da islamın şartlarındandır, şart olan ibadetlere hiç bir şey dememeniz gerekir.
haa benim islamımda namaz, oruç yoktur diyorsanız sizin islamınızla benim islamım farklı demektir. Ama yine de birbirimize saygılı olmak zorundayız diye düşünüyorum.
teşekkürler
corumluyum 10.04.2006, 02:08 ya konu baya sapmış başlıga göre arkadaşlar ben ilk konu ile ilgili bi şey sorucam
ibik köylü arkadaşa
ben çanakçı köylüyüm ibik köylü birisi beni imam hatibe yazdırmiştı bu adamın adını fazla hatırlamıyorum ama çorum ilahiyat doçentlerinden şu an. geçen trt1 de bi programa çıkmıştı neyse uzatmadan fazla ben ibik köyünü bu adamın degiştirdigini yani sünnileşme yönünde götürdügünü zannediyorum kendi ben aleviyimdiyor ama tam tersi davranişta bulunuyor. ha birde ismini hatırlayamıyorum siz biliyorsanız lütfen yazın
Namaz ve oruc alevi-sünni her müslümana farzdır.Kendini müslüman olarak kabul eden herkes ibadetin Allahın emri olduğunu kabul eder.Belki namaz kılamayabilirsin,oruc tutamayabilirsin.Ancak bu ibadetler alevi müslümanlara ait değildir diyemezsin...İbik Köyü tüm Türkiyeye örnek olacak güzellikte ve mükemmeliyettedir.Hiçbir İbikli asimile olmamıştır.Bilakis aleviliği çok güzel yaşamaktadır.Alevilik asla İslamın dışında değildir....Sanırım sen soyadını değiştirdin.Herhalde Kavacıklı olduğun için soyadını da Kavacık yaptın.Lütfen Köyümüzü asimile olmuş gibi gösterme.Köylülerimiz alevidir ve İslamı da en güzel şekşlde yaşamaktadırlar.Selam ve muhabbetlerimi gönderiyorum.
AleviKürt 14.04.2006, 14:39 Namaz ve oruc alevi-sünni her müslümana farzdır.Kendini müslüman olarak kabul eden herkes ibadetin Allahın emri olduğunu kabul eder.Belki namaz kılamayabilirsin,oruc tutamayabilirsin.Ancak bu ibadetler alevi müslümanlara ait değildir diyemezsin...İbik Köyü tüm Türkiyeye örnek olacak güzellikte ve mükemmeliyettedir.Hiçbir İbikli asimile olmamıştır.Bilakis aleviliği çok güzel yaşamaktadır.Alevilik asla İslamın dışında değildir....Sanırım sen soyadını değiştirdin.Herhalde Kavacıklı olduğun için soyadını da Kavacık yaptın.Lütfen Köyümüzü asimile olmuş gibi gösterme.Köylülerimiz alevidir ve İslamı da en güzel şekşlde yaşamaktadırlar.Selam ve muhabbetlerimi gönderiyorum.
sn. gazi35
asimile olan bir kisi, kendisinin asimile oldugunu hep inkar eder.
Aleviler heterodokstur, yüzyillarca böyle olduklari bilinir. Ama sizde heterodoksluk gözükmüyor? Aleviler batinidir, sizde batinilik gözükmüyor? Namazi okadar farz biliyorsun, ama Alevilerde önemli olan Cem'in hakkinda bir laf söylemiyorsunuz?
Muhammed dostumuzun soyisminin de hic bir önemi olmadigini söylemek istiyorum. Corumda bulunan 300'e yakin Alevi köyleriyle sizin köyü karsilastirirsak sizin köy elbette asimile olmus gibi gözükür.
Siz neden atalarinizin, dedelerinizin sahip oldugu Aleviligi, yüzünden iskence gördügü Aleviligi yürütmek istemiyorsunuz? Sizin inandiginizi bu Alevilik, neden bukadar yeni? Ve neden Corum'un diger Alevi köylerinde görünmeyen bir Alevilik?
Alevi olmak zahiri de batını da inkar etmek değildir.İbadete saygılı olmak alevi ilkelerine ters değildir.Benim köyüm asla asimile olmamıştır.Benim köyüm gibi olan binlerce köy vardır.Böyle olan hiç bir alevi köyü de asimile değildir.Selamlar ve saygılar
namaz kılıp,oruç tutan ve şekli ibadetlere bağlanan binlerce alevi köyü yoktur yanlışınız var.tamam binlerce köy vardırda onlar alevi köyleri değildir.anadolu aleviliğinde namazda oruçda yoktur.cemde kılınan halka namazı haricinde tabii.bunu anadolu aleviliğinin ne olduğunu bilen her insan bilir.zaten oruç,namaz ve birde hac için arabistana gittinizmi,istediğiniz kadar ben aleviyim desenizde sonuçta devşirim gerçekleşmiş demektir,sizin sözde söylediklerinizi 5-10 yıl sonra söylemez hale gelirsiniz.
alevigoksun 09.05.2006, 01:18 ya nere gitsen hep alevilere aynı davranış var pek kafana takma bizde yaşıyoruz aynı şeyleri ne yapalım adımız azınlık çokluk daima kazanır az olan kaybeder
evet az olan eskiden kaybediyordu bundan sonra kaybetmek diye birsey yok, kimse bizlere birsey yapamaz artik, azinlikta olsak bile.
ya yorumları okudum alevi olmak müslüman olma zorunluluğunu getirmiyor bence sünni ateist varsa alevi ateistte vardır bu bi görüştür saplantı haline gelmemeli müslümanım diye gezen kaç müslüman müslümanlığı tam olarak yaşıyo?herkes islamı kendine göre yaşar başkalarının yorumuna inanmaktansa inanıyosan allaha ,alırsın kuranı okursun sonrada yorumlarsın
AleviKürt 13.05.2006, 22:27 ya konu baya sapmış başlıga göre arkadaşlar ben ilk konu ile ilgili bi şey sorucam
ibik köylü arkadaşa
ben çanakçı köylüyüm ibik köylü birisi beni imam hatibe yazdırmiştı bu adamın adını fazla hatırlamıyorum ama çorum ilahiyat doçentlerinden şu an. geçen trt1 de bi programa çıkmıştı neyse uzatmadan fazla ben ibik köyünü bu adamın degiştirdigini yani sünnileşme yönünde götürdügünü zannediyorum kendi ben aleviyimdiyor ama tam tersi davranişta bulunuyor. ha birde ismini hatırlayamıyorum siz biliyorsanız lütfen yazın
Bahsettiginiz kisinin ismi OSMAN EGRI'dir.
Diğer arkadaşa da yazdım, namaz kılmayabilirsiniz, oruç tutmayabilirsiniz ama bunlara saygılı olmak zorundasınız.
Zorundasınız derken bunu bir insanlık gereği olarak görüyorum, insanlar başka insanların inancına saygı gösterirlerse kendi inançlarına, kutsallarına, değerlerine saygı gösterilmesini rahatlıkla isteyebilirler. Ama kendisi başkalarının inancına saygılı değilse nasıl kendi inancına saygı bekleyebilir?
yazınızda geçen "Namaz ve oruç hiç bir şeydir. Önemli olan vicdandır" cümlesini asla kabul etmiyorum, namaz da oruç da islamın şartlarındandır, şart olan ibadetlere hiç bir şey dememeniz gerekir.
haa benim islamımda namaz, oruç yoktur diyorsanız sizin islamınızla benim islamım farklı demektir. Ama yine de birbirimize saygılı olmak zorundayız diye düşünüyorum.
teşekkürler
Siz baska kisilerden saygi bekliyorsaniz, kendinizin de saygili olmaniz gerekir. Kendine müslüman olarak hitap etmeyen bir kisiye gavur demek saygili degildir. Bildigim kadariyle, gavur kelimesi, müslüman olmayan bir kisiye degil, dini olmayan bir kisiye denir. Ve gavur dediginiz o kisi inancli bir kisidir.
Sizin inancinizin Sünniligin bir ikiz kardesi olmasina ragmen, neden kendinize Sünni degil de Alevi deme geregi buluyorsunuz?
corumluyum 14.05.2006, 22:43 [quote=AleviKürt]Bahsettiginiz kisinin ismi OSMAN EGRI'dir.
sagol gökan tesekkürler bende sonradan hatırladım ama yinede çok sagol
AleviKürt 15.05.2006, 00:37 iskilipin % kaçı Alevi??
Iskilipin yüzde 5'i Alevidir. Alevi köyleri zaten merkez ilce sinirina yakin köyler.
muhacir19 21.06.2006, 09:03 Sevgili can, çok haklısın.
Benim köyümde bir zamanlar sünnileşme yolundaydı. Hala etkileri vardır. İlk gençlik yıllarımda aynı sorunları ben de yaşadım.
Sünnileşme ilk başta onlarla iyi geçinmek adına takiyye olarak başlar. Daha sonraları takiyye ortadan kalkar. Ya alevi olunur, ya da gerçekten sünnileşilir. Namaz kılan, oruç tutan büyüklerimin, sünnilerle yaptıkları tartışmalarda ne hallere düştüklerine çok tanık oldum. Camiydi, namazdı, oruçtu, kurandı, islamdı derken bir de bakmışsınız ki, adınız alevi de olsa artık siz tam bir sünni olur çıkarsınız. Kurandan, isalamdan dem vurursanız, işin içinden çıkamazsınız. Sünnileşirsiniz. Sünnilerle birlikte yaşamanın yolu bu değildir. Sünnilerle birlikte barış içinde yaşamanın yolu, kuranı islamı tartışmak değildir.İnanç özgürlüğüdür. Her ikiniz de kuranı ve islamı rehber alırsanız; bir dinden, bir kitaptan farklı iki rehber çıkaramayacağınıza göre, biriniz diğerinin dediğini kabul etmek zorundasınız. Bir kimsenin inancını değiştirmesi de çok zor olacağı için, diğerini kolay kolay kabul etmeyecektir. Bu tartışma ya sünnileşmeyi, ya da düşmanlıkları artırmaktan öteye gitmez. Ayrıca biz onlara birşey ispat etmek zorunda değiliz. Dinler inanç üzerinedir. Herkesin inancı kendine göre mutlak doğrudur. Biz islamı, kuranı tartışmamalıyız. Biz kendi inançlarımızı açıklamak durumunda kalırsak, aleviliği açıklamalıyız. Kurana, islama hiç değinmeden kendi inancımızı anlatmalıyız. Yok kuranda böyle, yok islamda şöyledir derlerse,"olabilir, biz aleviyiz, bizim inancımız bu, bizim doğrumuz bu, sizin doğrunuz da o, siz kendi doğrularınızı yaşayın saygı duyarız, biz de kendi doğrularımızı yaşıyoruz, sizde buna saygı duyun" diyebilmeliyiz. Sizin inancınız size, bizim inancımız bize...
Hayatımın hiç bir bölümünde aleviliğimi gizlemedim. Öğretmen olarak birçok sünni köyde görev yaptım. Ne camiye gittim, ne de oruç tuttum. Cumaları camiye giden, ramazanda oruç tutan alevi arkadaşlarım da vardı. Köylülerin o arkadaşları nasıl maskaraya çevirdiklerine çok şahit oldum. Benimle tartışırlarken farklı, onlarla tartışırlarken farklı tartışırlardı. Bana ve inancıma her zaman saygı duydular. Ben ramazanda köy meydanında sigara içerken, bazı arkadaşlarım oruç tuttukları halde dillerinden kurtulamazlardı. Çünkü ben kendimin sadece alevi olduğunu ve inandığım değerler doğrusunda yaşadığımı söylerdim. "Beni ve aleviliği eleştirip tartışacaksanız. Buyurun tartışalım. Ama tartışırken bana kuranda şöyle yazıyor, müslüman şöyle yaşar gibi söylemlerde bulunmayın, ben aleviyim, sizin inançlarınıza her zaman saygı duyarım, ama ben sizden farklıyım, ona göre tartışalım",derdim. Tartışırdık. Çok ta keyifli bir tartışma olurdu. Sonuçta bana diyebildikleri tek şey "Ya hoca.. Sen çok tehlikeli birisin. Keşke müslüman olsaydın." olurdu.
Vay anam vay..
Şu ifadeleri okuyunca resmen kanım dondu.
Gördüğüm kadarıyla Candacan'ın ne Hz. Ali ile bir alakası var, ne de peygamber torunları, Kerbela şehitleri ile..
Ne, Peygamber Efendimiz'i hak peygamber olarak tanıyor, ne de Kuran-ı Kerim'i kelamullah olarak.
O zaman geriye ne kalıyor?
Bu tarif ettiğiniz şeyin Alevilik" ile ne alakası var?
Bu tarifi yapılmaya çalışılan şey, buz gibi bir "ATEİZM"dir, "alevilik" falan değil.
Ben Çorum İlinini, İskilip ilçesinin İbik Köyündenim.
Benim bildiğim tanıdığım alevilik bu değil.
Alevilik; ehl-i beyti sevmektir.
Allah'ın varlığına şeksiz-şüphesiz inanmak, Hz. Muhammed'i hak peygamber, Kuran-ı Kerim'i kelamullah olarak kabul etmek, ehli-i beyti (Hz. Ali, Haz. Fatıma, Hz. Hasan, Hz. Hüseyin) sevmek ve onların yolunda gitmeye çalışmaktır.
"Alevi" sözcüğünün aslı : "ALÎVÎ" dir.
Yani; "Aliyi sevenler", yani "Ali taraftarları"..
Peki; Hz. Ali'yi sevenler nasıl bir hayat tarzı sürdürmeliler?
Hz. Ali'nin sevdiği, yaptığı şeyleri yaparak; sevmediği, yapmadığı şeyleri de yapmayarak.
İşte bunu araştırmalıyız.
Hz. Ali, Hz. Fatıma, Hz. Hasan, Hz. Hüseyin neler yaparlardı, nasıl yaşarlardı, neye inanırlar, neye inanmazlardı?
Alevilerin yapacağı en iyi şey, bunları araştırıp hayatlarını bu ölçülere göre düzenlemek olmalıdır.
Mesela Hz Ali, ehl-i beytin mübarek insanları, veya daha günümüze yakın düşünecek olursak, Hacı Bektaş-ı Veli, Pir Sultan Abdal gibi zirve şahsiyetler acaba namaz kılarlar mıydı kılmazlar mıydı?
Mesela, Ramazan orucunu terk mi etmişti Hacı Bektaş-ı Veli?
Pir Sultan Abdal acaba alnı secdeye değmeyen biri miydi? Yoksa mücadelesi sadece siyasi alanda mı kalmıştı?
Bunları araştırın da ondan sonra tavır koyun.
Beyler; alevilik İslamın içindedir. İslamın değişik bir yorumudur.
Aleviliği İslam dışı olarak nitelendirenler aslında aleviliği tarif etmiyorlar, ateizmi (dinsizliği) tarif ediyorlar ama, açıkça ifade etmeye çekiniyorlar da "alevilik" arkasına gizlenmeye çalışıyorlar.
beşkozlu 21.06.2006, 10:00 Selam dostlar
Topigin başından itibaren yazılan yazıları okudum. Evet Türkiyenin genelinde hele birazda alevilerin azınlıkta olduğu bölgelerde durum bu, asimilemi oluyoruz kaygısı aslında bence değil karakartal kardeşimin dediği gibi bunlar şekli olaylar biz şekle önem vermeyelim sünniler şekle çok önem verirler aramızdaki en önemli fark bu olsa gerek muhacir 19 kardeşim çok güzel ifade etmiş altına aynen bende imzamı atarım kısas topiginde bende aynı şeye değinmiştim. Bence bize en büyük zarar ateistlerden gelmekte alevi inancının hoşgörüsünü istismar etmekteler bunların karar vermeleri gerekmekte ateistseler tamam ateistin allah inancı yoktur dolayısiyle Hırıstiyanda değillerdir İslamda ateistim ama aleviyim bu olmaz dostum alevininin inancı vardır devamlı cemlerimizde 4 kapı 40 makam, Allah Muhammed Ali diyoruz laf olsun diyemi söylüyoruz.
muhacir19 22.06.2006, 08:50 Sevgili can,
Şaşkınlığım hâlâ devam ediyor.
Aleviliği böyle tanımlayana ilk kez rastlıyorum.
Yukarıdaki yazısının içinde CANDACAN aynen şöyle diyor;
"Alevilikle islamın ayrı şeyler olduğunu anladılar. Ben de müslümanım, benim de kutsal kitabım kuran dediğiniz zaman ibadetler konusunda gerçekten zorlanırsınız."
Evet, aynen böyle diyor.
Yani bu CANDACAN'a göre:
1- Alevilikle İslam ayrı şeylerdir
2- Aleviler müslüman değildir. Ve dolayısıyla kutsal kitapları da Kur'an falan değildir.
Öyle mi?
Doğru mu anlamışım?
Yukarıdaki cümleyi doğru anlayıp anlamadığımdan bile şüpheye düştüm de onun için böyle maddeler halinde soruyorum.
Cümleyi anlamamda bir hata yok değil mi?
Eğer doğru anlamışsam, bu nasıl bir aleviliktir?
Gerçi CANDACAN Allah inancı hakkında bir şey yazmamış ama, Hz. Muhammed'i Hak Peygamber, Kur'an'ı Hak Kitap kabul etmedikten sonra zaten bir Allah inancı da yoktur herhalde.
Beyler, bu yol aleviler için çok tehlikelidir.
Alevilik = Ateizm değildir.
Alevilik ehl-i beyti sevmektir.
Alevilik Hz. Ali'ye bağlılıktır.
Alevilik Hz. Peygamberin kızına, damadına, torunlarına muhabbettir.
CANDACAN'ın tarif ettiği şey alevilik değil, ATEİZM (dinsizlik-tanrıtanımazlık) dir.
AleviKürt 22.06.2006, 20:30 Şaşkınlığım hâlâ devam ediyor.
Aleviliği böyle tanımlayana ilk kez rastlıyorum.
Yukarıdaki yazısının içinde CANDACAN aynen şöyle diyor;
"Alevilikle islamın ayrı şeyler olduğunu anladılar. Ben de müslümanım, benim de kutsal kitabım kuran dediğiniz zaman ibadetler konusunda gerçekten zorlanırsınız."
Evet, aynen böyle diyor.
Yani bu CANDACAN'a göre:
1- Alevilikle İslam ayrı şeylerdir
2- Aleviler müslüman değildir. Ve dolayısıyla kutsal kitapları da Kur'an falan değildir.
Öyle mi?
Doğru mu anlamışım?
Yukarıdaki cümleyi doğru anlayıp anlamadığımdan bile şüpheye düştüm de onun için böyle maddeler halinde soruyorum.
Cümleyi anlamamda bir hata yok değil mi?
Eğer doğru anlamışsam, bu nasıl bir aleviliktir?
Gerçi CANDACAN Allah inancı hakkında bir şey yazmamış ama, Hz. Muhammed'i Hak Peygamber, Kur'an'ı Hak Kitap kabul etmedikten sonra zaten bir Allah inancı da yoktur herhalde.
Beyler, bu yol aleviler için çok tehlikelidir.
Alevilik = Ateizm değildir.
Alevilik ehl-i beyti sevmektir.
Alevilik Hz. Ali'ye bağlılıktır.
Alevilik Hz. Peygamberin kızına, damadına, torunlarına muhabbettir.
CANDACAN'ın tarif ettiği şey alevilik değil, ATEİZM (dinsizlik-tanrıtanımazlık) dir.
Selam dost, ben de cok sasirmistim böyle iddialari okuyunca.. Ama simdi biraz alistim..
Saygilar..
ekinersin 22.06.2006, 21:12 arkadaşlrı takip etmeye gayret ediyom önce sorduğum soruları cevaplamalarını rica edecem sonrada eleştirebilsinlerki doğruları beraber bulalım. evet 1, alevi kızılbaşlıkta kuranın tarifini neden ve nasıl uyguliyacaksınız, 2,eyer kurana uyuluyorsa neden camiye gidilmez namaz kılınmaz, 3 kuran islamda hangi tarihlerden sonra var olmuştur, lütfen bunları araştırın ondan sonra karşılaştıralım. bence alevilik yane anadolu aleviliği bu corafyaya ait bir geçmişe sahiptir örnek vermek gerekirse 11 asırda selçuklular bizansı yendikten sonra deyişme başlangıcı olmuştur ondan önce şialık ağırlıklı bir inanç biçimiydi yinede sunnilikten ayrıydı şamanizm ve mezopotamya daki zerdüşlükten yoğun bir biçimden etkilenmiş bir şialık vardı bu dönemden sonrada sufilik inancı olan bir anadolu da hiristyanlık etkil yaşam biçimyle kaynaştı bu inançda ermenilerin eski bir inanç biçimidir bu etkilerden sonrada sunni osmanlı baskıları körelterek bu günlere kadar bu şeklini aldı bu hakarettir beyler ataistlik ne demek o arkadaş sonuçta aleviliği benimsiyor ataist olması için hiç bir şeye inanmaması gerekiyor alevilik islamdan etkilenmiştir kerbeleyı ve ehlibeyti ezilenlerin önderi ve ışığı görmüştür ondandırki benim kabem insandır der yoksa aksini bilirsiniz puta karşı olupta hurafelerden medet melerlerdi sunniler gibi
muhacir19 27.06.2006, 09:22 Ben sorularını cevaplayayım "EKİNERSİN" arkadaşım..
1- İlk maddedeki sorunu çok iyi anlayamdım. Kur'an'ın neyi tarifini soruyorsunuz? "Alevilikte Kur'an nereye oturuyor? Konumu ve önemi nedir?" diye soruyorsanız eğer, cevabım şu:
Aleviler müslümandır. Alevilik kendi başına başka bir din veya dinsizlik değildir. Müslümanlığın farklı bir yorumudur. Bu yüzden de Kur'an-ı Kerim alevilerin de hak kitabıdır. Bu gerçeği, bütün alevi ozanların şiirlerinde görebilirsiniz.
2- "Alevi camiye gitmez, alevi namaz kılmaz, alevi oruç tutmaz" gibi saçmalıklar aleviliğin tarihi temelinde yoktur. Yakın dönemlerdeki, keyfine-nefsine düşkün alevilerin uydurmasıdır. Günde beş defa namaz kılmak çok zor geliyor, nefislerine çok ağır geliyor da onun için böyle bir kaçış mazereti bulunmuş. 30 gün oruç tutmak da çok ağır geldiğinden ona da karşı çıkılmış. Eee, rakı-şarap-içki meclisleri de çok eğlenceli çok kafa yapıcı işler olduğundan bir fetva da ona bulunmuş. "Bu beylere helalmış da, başkalarına harammış. İçmeyi bilene sorun yokmuş da, bilmeyene yasakmış". Buna delil olarak da, bektaşi şairlerin mısralarından örnekler getirirler. Beyler "bade, şarap, kevser" kavramları alevi olmayan kaynaklarda da çok geçer. Bunlar mecazi kavramlardır, sizin anladığınız manada rakı-şarap-votka-cin-viski-tekila falan değil.
Sonuç olarak; Peygamber ve Kur'an vasitasıyla insanlara iletilen Allah'ın emrettiği ibadetler (namaz, oruç, hac, zekat) bazı keyfine ve nefsine düşkün insanlara zor geldiği için bunlardan kaçmışlar ve bu kaçışa da komik komik kılıflar uydurmuşlardır. Allah'ın yasakladığı içki gibi melanetler de nefislerine çok uygun geldiği, keyif verdiği için de sakıncası olmadığına dair saçma sapan mazeretlerle kendilerine helal yapmaya çalışmışlardır. Kısaca durum bu.
3- "kuran islamda hangi tarihlerden sonra var olmuştur" cümlesi son derece bozuk ve düşük bir cümledir. Neyi sormak istediğinizi anlayamadım. Kur'an'ın inmeye başlama tarihini mi soruyorsunuz, tamamlanma tarihini mi? Yoksa nüshalarının yazılarak biraraya getiriliş tarihini mi?
CANDACAN isimli üyenin tarif ettiği çok açık bir şekilde "ateizm"dir. Yazdıklarını dikkatlica satır satır okursanız görürsünüz.
* "Alevilik İslam'ın dışındadır" diyor.
* "Aleviler müslüman değildir" diyor.
* "Kur'an alevilerin kitabı değildir" diyor.
Bu "ateizm" değil de nedir?
Sizin alevilik tanımınız da bu mu?
filiz1980 28.06.2006, 12:54 bende iskilip ilçesine yakın bir köydenim ama bizim köyümüzde sünnileşme olayı yok köyümün ismi eskiören yol üzerine yakın
Namaz ve oruc alevi-sünni her müslümana farzdır.Kendini müslüman olarak kabul eden herkes ibadetin Allahın emri olduğunu kabul eder.Belki namaz kılamayabilirsin,oruc tutamayabilirsin.Ancak bu ibadetler alevi müslümanlara ait değildir diyemezsin...İbik Köyü tüm Türkiyeye örnek olacak güzellikte ve mükemmeliyettedir.Hiçbir İbikli asimile olmamıştır.Bilakis aleviliği çok güzel yaşamaktadır.Alevilik asla İslamın dışında değildir....Sanırım sen soyadını değiştirdin.Herhalde Kavacıklı olduğun için soyadını da Kavacık yaptın.Lütfen Köyümüzü asimile olmuş gibi gösterme.Köylülerimiz alevidir ve İslamı da en güzel şekşlde yaşamaktadırlar.Selam ve muhabbetlerimi gönderiyorum.
ibik köyünün doğal güzellikleri mükemmel olabilir.ancak köy halkının kendi doğasına,geçmiş kültür değerlerine ters düşen ve senin gibi başkalaşım geçiren(asimile olan) arkadaşların yaptığı açıklamalar güzel değil.kardeşim ben ateistim ama sana, istersen aleviliği bir daha araştırmanı tavsiye ederim.alevilikte sistematik zamanlara dayalı(beş vakit namaz gibi) bir ibadet biçimi yoktur.evet asimile olanların(yani anti-similasyon,yani var olan gerçeğe ters) çoğu farkında olmadan asimile olur.bütün asimile olanlar kendilerine dayatılanı doğru ve gerçek kabul ederek asimile olur ve bu yüzden bir çoğu asimile olduğunun farkında değildir.alevilik inancının temeline baktığın zaman sadece islamiyet olarak karşına çıkmaz.lütfen aleviliği derinlemesine araştırınız ve ondan sonra oruç ve namazın alevilerede farz olduğunu söyleyiniz.
arkadaşlar orda bir arkadaş yazmış ki iskilipte alevi olmak kolay mı işte halk aleviysen kötü gözle bakarmış sana arkadaşlar öyle bişey yok herkes halk içinde kimseyi kötülemez kimseye kötü davranmaz ibiklisin diye seni ayırt etmez eğer öyle bişey olsaydı çorum bölgesinde alevi diye birşey olmazdı vx
silberhaus 01.07.2006, 13:05 ya yorumları okudum alevi olmak müslüman olma zorunluluğunu getirmiyor bence sünni ateist varsa alevi ateistte vardır bu bi görüştür saplantı haline gelmemeli müslümanım diye gezen kaç müslüman müslümanlığı tam olarak yaşıyo?herkes islamı kendine göre yaşar başkalarının yorumuna inanmaktansa inanıyosan allaha ,alırsın kuranı okursun sonrada yorumlarsın
Arkadaşım düşüncenizdeki bir cümledeki hatayı düzeltmek istiyorum, umarım yanlış anlamazsınız.
Alevi ya da sünni ateist olamaz, çünkü bunlar Allah'a ulaşmaktaki bir inanç yoludur. Ateizm ise Allah inancını reddeden bir felsefî düşüncedir. Türk ateist, kürt ateist, ingiliz ateist denilebilir ama alevi ateist ya da sünni ateist denilmesi doğru değildir diye düşünüyorum.
Saygılarımla....
crewchif 01.07.2006, 13:41 arkadaşlar alevi olmayanların alevilik hakkında (alehinde) fetva vermeye başladığı bir yer olmaya başladı burası. sünni arkadaşlar sunni inanışa ait görüşlerinizi alevi inancıymış gibi aktarmaya çalışmayın lütfen. önce aleviliği öğrenin ve anlayın. sonra tartışma yapılabilir her konuda selamlar.
Türkmenoglu 02.07.2006, 21:50 selamun aleyküm, bende Corumun iskilip ilcesinin ibik köyündenim ve elhamdülillah müslümanim, müslümanligida 4 meshepten fazla bilenler icinde Sünnigim! Ben o köyde dogmadim, büyümedim, yasamadim,malesef alin yazisi, yurtdisinda yasadigim icin sadece bi kac kere gittim. Benim diyecegim su, babam orda dogup büyümüs, dedem ve onun gecmiside orda yasamis, simdi o kücük köyde tam 2 tane cami var, ezan sesinin gitmedigi ulasamidi bir köse yok, sordum arastirdim, oranin ilk camisi taa osmanli zamaninda 1800 seneleri civarinda yapilmis, ben orda alevi yok demiyorum, ancak, oranin insanida asimile edilmis diyenleri siddetle yanlisliyorum, dedemin babasi aleviymis, dedeme sordum, hic kimsenin zorlamasi nedeniyle degil, kendi istegiyle büyük dedemin vefatiyla sünni olmus. Ve bes vakit namizini kilan iki kere hacca gitmis islamin 5 sartinida tamamiyle uyan birisi, birkere "asimile" edilmis birkisi bu kadar sünnilige, islama düskün olurmu, ogluna ve torununa (sünni)islamiyeti sanki atalarinin dinimis gibi ögretirmi??? size bunu soruyorum?
Baska dinlere saygim sonsuzdur, yurtdisinda hindu,buddist, yahudi, her dinden insanlarla tanisiyorsunuz, burda bile alevilerle tanisdim, yanliz gözlemlerime göre aleviler aleviligin ne oldugunu ya bilmiyorlar, yada alevilik 1000 veyada daha fazla yollara ayriliyo... Kimisi, namaz kiliyo aleviyim diyo, ve gercek alevilik bu durdiyor, öbürü cumalara geliyor, ramazanda bi iki gün oruc tutuyor, cem evi nedir bilmiyor, alevilik budur diyor, öbürü namaz nedir, islam nedir bilmiyor, icki kanindan, kumar aklindan cikmiyor, alevilik budur, diyor, kimi sadece Hz. Aliye inaniriz, Hz. Muhammede degil, iste alevilik budur diyor, her kafadan ayri ses!! Yani simdi size burda alevilik nedir diye sormuyorum, zaten ne oldugunuda daha hala bilmiyorum, ancak size sunu soruyorum, ager alevilik, ali yi sevmek demekse, onun yaptiklarini yapmak demekse, onun sevdigini sevmek demekse, ozam kardaslar, size namazda farz, oruc da farz, zekatda farz, hac da farz, allahin varligina ve birligine ve hazreti Muhammedin onun peygamberi olduguna, sehadet getirmeniz de farz, güsül almanizda farz, niye Hz. ALI yapti diye yanlisim varmi??? bence yok. Bende aliyi seviyorum, ama bir halife olarak, cünkü hz. ali, ben halifeyim demis, ve ondan önceki halifelerede son derece saygiliymis, sizin neden bazilariniz duymuyorsunuz? Bana bazilari diyorki, hz. ali camide ölmüs, biz ondan camiye gitmeyiz, bakin size saygim sonsuzdur ama bu lafi da etmeden bu mesaji bitirmeyecigim: eger hazreti ali, (tövbe yarabbi) tuvallete iken, ölseydi, kardas ozaman siz tuvalete demi gitmiyecekdiniz, yapmiyacakdiniz, kusura bakmayin, baska böyle uyacak misal bulamiyorum. Hz.Ali ömrü boyunca namaz kilmis, namaz kilarken en cok yaptigi ibadeti yaparken ölmüs, ozaman, sizde veya bizde hepimiz, tüm gayretle namaz kilmamiz gerekmiyormu, onun gibi namaz kilarken ölüp sehit olalim!
Hic kisisel olarak üzerinize alinmayiniz, herseyi, oldugu gibi yazmaya calisdim, sirf bu corum, iskilip, ibik, sayfasini gördügüm icin kayit oldum, saygilarla sevgilere, Gelin hepberaber olalim, Türkiye olalim, bakin ben yurtdisinda dogdum büyüdüm, ama kalbim türkiye icin atiyor, her nefesim, sade türkiye degil, benim kalbim, irakdaki zulum edilen türkmene, ta dogu türkistanda öldürülen Uygur türküne bile yanar.
Uzun lafin kisasi, hepimiz kardesiz, bizi ayirmaya calisanlara karsi, aleviymis, sünnimis, kürtmüs,lazmis,cerkezmis,ne olursaniz olun hepberaber olmamiz lazim.
saygilarla
redyellow 03.07.2006, 09:38 lütfen aleviliği derinlemesine araştırınız ve ondan sonra oruç ve namazın alevilerede farz olduğunu söyleyiniz.
oruç ve namaz MÜSLÜMANLARA farzdır. (alevi, sunni vs. vs. diye bir ayrım yoktur)
oruç ve namazın farzını inkar eden kimse adı ister alevi olsun ister sunni olsun isterse başka bir isim olsun inkarcı olur, küfre girmiş olur.
silberhaus 03.07.2006, 23:06 arkadaşlar alevi olmayanların alevilik hakkında (alehinde) fetva vermeye başladığı bir yer olmaya başladı burası. sünni arkadaşlar sunni inanışa ait görüşlerinizi alevi inancıymış gibi aktarmaya çalışmayın lütfen. önce aleviliği öğrenin ve anlayın. sonra tartışma yapılabilir her konuda selamlar.
Çok özür dileyerek başlıyorum cümlelerime, benden sonra mesaj yazdığınız için üzerime alındım olabilir ya da direkt beni kasdetmiş olabilirsiniz. Ben orada fetva değil bilimsel bir gerçeği vurgulamak istedim. Alevi ya da sünni ateist olamaz. Bir insan Ateist ise zaten inançsızdır. Alevilik ya da sünnilik kaynağı islam olan bir inanç yoludur. Alevilik basit tabiriyle Allah - Muhammed - Ali üçgeninde olan bir inanç sistemidir. Alevi ateist nasıl olabilirki : Hz. Ali'yi seviyorum, Hz. Muhammed'in peygamber olduğuna inanıyorum ama Allah'a inanmıyorum. Saçma ve alevilik gerçeğine ters.
Alevilik ırksal bir mesele değil, inanca dayalı bir sistemdir. Dolayısıyla Alevi bir aileden olan bir ateistin kendi inancı Ateizmdir alevilik değil, babasının inancı ise aleviliktir.
murat222 04.07.2006, 22:50 türkmenoğlu,dedelerinin kendi isteğiyle döndüğünü ibik köyüne caminin 1800 lü yıllarda yapıldığını söylüyor.alevi köylerine cami sadece son 20-30 yıl içinde değil 400 yıldır yapılıyor.özellikle 19 yy da bu çalışma artırıldı.ibik köyüde bundan nasibini almış.türkmenoğlu ,dedesinin kendi isteğiyle döndünü söylüyor.hiç inandırıcı değil.kendi atalarının inançlarını birden bire sünnileşmesi hiç bilimsel değil.mutlak etkilenme vardır.ayrıca diyorki 'asimile olan biri hiç bu kadar sünniliğe bağlı olurmu?'git araştır tarihi.tarihte bir inançtan veya etnik yapıdan başka yapıya geçenler geçmişini unutmak ve yeni inançta yer alabilmek için yeni inancının en katı savunucusu olurlar.anadoluda öyle geçmişi alevi olan alevi köleri vardırki bugün en sünni en gerici köyler olmuşlardır.gülağ özün kütahya alevileriyle ilgili yazısını okuyun nette vardır.asimilasyonu görürsünüz.türkmenoğlu aleviliğin birbinbir çeşidi var deyip içini boşaltmaya çalışma.hz ali camide namaz kılarken öldü o yüzden aleviler camiye gitmez diyen bir kaç cahilin sözünü aklın sıra örnek vererek bizim camiye gitmeyişimizin nedenini saptırma.biz dogmatik ve şekilci değiliz.soruyorum sana sünniler 5 vakit şiiler 3 vakit namaz kılıyor.şafilerle hanefilerin ,şiilern kılmada farkları var peki hz alinin kıldığı namaz hangisiydi.birde o zaman camii yok mescid var cami emevilerde ortaya çıktı.camii bizans kilisesinin kopya edlmiş halidir.ayrıca kuranda namaz yok salad var.namaz farsça bir kelimedir.kuranın neresinde 5 vakit namaz.namaz kılan alevileri örnek veriyorsun onlar deden gibi dönmüş insanlardır.artık alevi değillerdir kendilerine deselerde.asimilasyon o kadar sinsidirki asimilasyon süreç içinde olur.senin ataların yüzyıllarca osamanlının kıyımlarına uğramış dönmemek için dağlara kaçmış.kalkmış aleviliği eleştiriyorsun.sana soruyorum hem müslümanım deyip hem peygamber soyuna kastedmiş,babası ebu süfyan,annesi hz.hamzanın ciğerini yiyen hind,oğlu yezide halifelik biıekan oğluki sonra hz.hüseyin ve ehlibeytini katleden yezid,kendisi hz aliyle yıllarca savaşan,hz hasan zehirleten zatı tanıyormusun o kişi MUAVİYE bu kişiyi lanetliyormusun çünkü senin gibi namazında niyazında olanların sitelerine bak.bu zakim ve lanete hz. diyorlar.birde müslümanlar bu nasıl çelişki.DÖNEN DÖNSÜN BİZ DÖNMEYİZ YOLUMUZDAN
ozan_derya 31.07.2006, 12:42 Sayın Abidin TOPAL,
Tunceli konu başlığı altında demişsiniz ki;
merhaba gülsüm arkadaşım ben çorumluyum fakat nazimiyeye gitim gördüm oralar çok güzel ayrıca nazimiye güzel pınar köyünden gelinim var selamlar
Gördüğümüz kadarıyla sizin köyünüz (İBİK KÖYÜ) iki camili, üç minareli sünni bir köy..
TUNCELİ Nazımiye'den aldığınız bu alevi gelin, oğlunuza "EVET" demeden önce köyünüzün bu durumunu gördü mü, görmedi mi?
Eğer götürüp göstermediyseniz, çok büyük hata etmişsiniz.
Bunun vebalini nerede çekeceksiniz?
Candacan 01.08.2006, 04:46 oranin insanida asimile edilmis diyenleri siddetle yanlisliyorum, dedemin babasi aleviymis, dedeme sordum, hic kimsenin zorlamasi nedeniyle degil, kendi istegiyle büyük dedemin vefatiyla sünni olmus. Ve bes vakit namizini kilan iki kere hacca gitmis islamin 5 sartinida tamamiyle uyan birisi, birkere "asimile" edilmis birkisi bu kadar sünnilige, islama düskün olurmu, ogluna ve torununa (sünni)islamiyeti sanki atalarinin dinimis gibi ögretirmi??? size bunu soruyorum? Sevgili can,
Ne sanıyorsun asimilasyonu? Anlattığın şey asimilasyonun ta kendisidir. Zorla kimse asimile olmaz. İsteyerek olunur. Ve asimile olan kişi asimile olduğunun farkında olamaz bile.yanliz gözlemlerime göre aleviler aleviligin ne oldugunu ya bilmiyorlar, yada alevilik 1000 veyada daha fazla yollara ayriliyo... Kimisi, namaz kiliyo aleviyim diyo, ve gercek alevilik bu durdiyor, öbürü cumalara geliyor, ramazanda bi iki gün oruc tutuyor, cem evi nedir bilmiyor, alevilik budur diyor, öbürü namaz nedir, islam nedir bilmiyor, icki kanindan, kumar aklindan cikmiyor, alevilik budur, diyor, kimi sadece Hz. Aliye inaniriz, Hz. Muhammede degil, iste alevilik budur diyor, her kafadan ayri ses!! Yani simdi size burda alevilik nedir diye sormuyorum, zaten ne oldugunuda daha hala bilmiyorum, Aleviler aleviliğin ne olduğunu çok iyi biliyor. Bilmeyenler alevi olmayıpta kendini alevi sananlar. Alevilik kurandan falan öğrenilmez. Alevilik; Hacı Bektaşi Veli'den, Pir Sultan'dan, Hallac-ı Mansur'dan, Şeyh Bedrettin'den, Nesimi'den, Kaygusuz Abdal'dan ve yedi ulu ozanlardan öğrenilir.ancak size sunu soruyorum, ager alevilik, ali yi sevmek demekse, onun yaptiklarini yapmak demekse, onun sevdigini sevmek demekse, ozam kardaslar, size namazda farz, oruc da farz, zekatda farz, hac da farz, allahin varligina ve birligine ve hazreti Muhammedin onun peygamberi olduguna, sehadet getirmeniz de farz, güsül almanizda farz, niye Hz. ALI yapti diye yanlisim varmi??? bence yok. Bende aliyi seviyorum, ama bir halife olarak, cünkü hz. ali, ben halifeyim demis, ve ondan önceki halifelerede son derece saygiliymis, sizin neden bazilariniz duymuyorsunuz? İyi de bunun adı zaten alevilik değil ki. Sen müslümanlığı anlatıyorsun. Bunlara inanan zaten kendisine alevi diyemez ki. Bak sen de Ali'yi seviyorsun ama alevi değilsin, sünnisin.Bana bazilari diyorki, hz. ali camide ölmüs, biz ondan camiye gitmeyiz, Yanlış. Alevilerin camiye gitmemelerinin, namaz kılmamalarının nedeni, Hz Ali'nin camide öldürülmüş olması değildir. Ayrıca Hz.Ali camide yaralanmıştır, daha sonra evinde ölmüştür. Alevilikte böyle bir ibadet anlayışı yoktur. Cami, namaz, oruç gibi ibadet anlayışları aleviliğe ters gelir. İstersen bir kaç örnek vereyim.
Hararet nardadır, sacda değil.
Keramet baştadır, tacda değil.
Her ne ararsan kendinde ara,
Mekke’ de, Kudüs’te, Hac’da değil
Ellerin Kabesi var,
Benim Kabem insandır.
Kuran da, kurtaran da
Insanoğlu insandır.
OKUNACAK EN BÜYÜK KİTAP İNSANDIR.
Hacı Bektaş-i Veli
Din-ü iman- ü namaz- ü hacc-ü erkan – ı zekat
Bahs ü da’vi ŞERİAT kamu güftar nedir ?
İlm – ü Kur’an u hadis ü va’z ile ders
Cümle bir mani imiş bunca bu tekrar nedir ?
İlm – i tevhid okuyan medrese ilmin okumaz
Gör ki bu ravzada ol sırrı ile esrar nedir ?
Sözlerim cümle hakikattır sözüm anlayana
Özünü bilmeyene cümle bu güftar nedir ?
Seyyid Nesimi
candancan kardeşim sana düşen görev okuup alevilğin ne olduğnunu köylülerine anlatmak aslında camilerin muhammed zamanında olmadığı sonradan siyasi amaçlar için yaptırıldıı;5 vakit namazın olmadığın söle kaynak
kuranda hikmet gerçekte hakikat bu kitabı oku mutlaka büyük bir rehber yazarı da elibistanlı bi dedemiz eski bi kitap halil öztopraktır yazarı
redyellow 08.08.2006, 09:39 candancan kardeşim sana düşen görev okuup alevilğin ne olduğnunu köylülerine anlatmak aslında camilerin muhammed zamanında olmadığı sonradan siyasi amaçlar için yaptırıldıı; 5 vakit namazın olmadığın söle kaynak kuranda hikmet gerçekte hakikat bu kitabı oku mutlaka büyük bir rehber yazarı da elibistanlı bi dedemiz eski bi kitap halil öztopraktır yazarı
piryolu sizin o engin bilgilerinize göre:
a) Hz.Muhammed (sav)'in bizzat sırtında kum-taş taşıyarak yapımına katkıda bulunduğu kuba mescidini gördünmü? cami ile oranın arasında ne fark var?
b) Kur'an'da 5 vakit namaz mı yok, yoksa namaz hiçmi yok?
c) Peygamber efendimizden bahsederken Hz. kelimesini eklemekten niçin imtina ediyorsun?
Candacan 09.08.2006, 03:51 candancan kardeşim sana düşen görev okuup alevilğin ne olduğnunu köylülerine anlatmak aslında camilerin muhammed zamanında olmadığı sonradan siyasi amaçlar için yaptırıldıı;5 vakit namazın olmadığın söle kaynak
kuranda hikmet gerçekte hakikat bu kitabı oku mutlaka büyük bir rehber yazarı da elibistanlı bi dedemiz eski bi kitap halil öztopraktır yazarı
Sevgili can,
Merak etme sen. Okuyup araştırıyorum. Köylülerime ve çevreme anlatıyorum zaten. İstersen bir de sana anlatayım. Acaba içinde kurana ait bir tek şey bulabilecek misin?
Kızılbaş Aleviliğin yaratiliş felsefesine göre başlangıçta kaos vardır. Henüz ne yer ne de gök vardır. Kaos içinde bir Yeşil kandil vardır.O kandil NURDUR, bütün mevcudat yani bütün varlık o nurda saklıdır. Yani vardırlar ve mevcuttular. Bir başlangıcı, sonsuz evveli de olan bir başlangıcı ifade eder o yeşil kandil. Sonsuz öncesi olan bu başlangıca Kızılbaş Alevilik , NOKTA-I VAHIT demektedir.
"Alemde mesud olan bu devran
Tekamül içindir Kemale doğru
Her nokta Cevval her zerre raksan
Uçar giderler vitale doğru"
Kızılbaş Aleviliğin Yaratılış felsefesine göre; ateş, hava, su ve topraktan oluşan dört temel doğum evresi, VARLIĞIN KALIBINI-Gövdesini oluşturan ve VÜCUT olarak bilinen yapının ana maddelerini meydana getirir. Bu dört temel madde vücuttur ve herşeyde vardır. Cünkü, vücutsuz hiç bir şey yoktur.Bu dörtlüden sonra gercekleşen doğumlarla birlikte, yani bitki, hayvan ve insan da; ateş, hava, su ve toprak, cana gelir, can ise yaşamdır. En büyük ateşin, nuru ve ışığıdır. Onun yaşam suyu ışığıdır sıcaklığıdır özcesi. Bitki, hayvan ve Insan, cana gelmiş vücut olarak üç'tür. Ve üç, Haktır. Bu anlamıyla Insan kavram olarak vücut bulmuş, cana gelmiş Hak demektir. In: Can, Ruh demektir. San ise mekan yada vücut demektir.
Kızılbaş Aleviliğe göre dört temel madde aynı zamanda Dört Kapı'dır. Kırk Makam ise bu dört kapıdaki bilimin, bilmenin sır olduğu yerdir. Sır, bilim ile bilme ile kendisini açığa vurur. Vücut bulmuş can olarak bitki, hayvan ve insan, üç'tür. Büyük doğurucunun doğarak kendini isbat ettiği üç kutsal varlıktır. Bu bağlamda, Kızılbaşlar, yok-luk Dünyasının değil varlık Dünyasının mensuplarıdırlar ve bu yönden diğer tüm inançlardan farklıdırlar.
Duyu organlarımızla algıladığımız bütün bu dünya ve evren daha önce o nokta-i Vahitte mevcuttu. Yanı vardı. O Nokta HAKK tır. Hak, doğmuş ve doğurmuştur. Mevcudat, yani varlık onun kendisidir. O halde doğuran ve doğarak gelen Hakkın kendisidir. Insan, doğmuş ve doğarak gelmiş hakkın, vücut ve sıfat sahibi olmuş, Hakkın gercekleşen, güncelleşen aklıdır. Hakkın en mükemmel olarak kendi kendisini tanımasıdır.
"Sen seni bilirsen hakk-i cudasın. Sen seni bilmezsen hakk'dan cudasın"
"Ellerin Kabesi var
Benim kabem insandır."
Bu haliyle Aleviliği merkezinde insan vardır. Bu nedenle insan-i Kamil, yani erdemli insan yaratmayı öngören, korkuyu aşıp sevgiyle Tanrıya yönelen, Enel Hak ile insanın özünde tanrıyı gören,yaradan ile yaratılan ikiliğinden kurtulup Vahdet-i vücut a (Varlık Birliği) yöneleni insandan daha yüce değer yoktur. 72 Millet 18 binalem olarak belirlenen, canlı cansız bütün varlıklar da hakkdırlar birbrileri üzerinde de hakkları vardır.Bu anlamda bir Alevi şairin söylediği "Her şey var oldu bir tek noktadan, noktada gizildir esrarı yezdan" ve "Kainatın aynasıyım, mademki bir insanım." söylemleri bu felsefenin yaklaşımı temelindeki bilimsel doğruluğu orta koymaktadır.
Bilindiği gibi, islamiyet gaybi bir tanrı anlayışını dayatır ve ona şirk koşmak, yani ortaklık iddiasında bulunmak öldürüllmeyi gerektirir. Oysa Alevilikte Tanrı, insanın ta kendisi bir bütün olarak da evrenin tümüdür. Islamiyette, Tanrı ile kulu Kabul edilen insan arasına onulmaz ucurumlar konurken; Alevilikte bunun tam tersine tanrı-insan anlayışı getirilir. Bu anlayış, Alevilik söyleminde Enel-Hakk (Ben Hakkım, Ben Tanrıyım) Biçiminde ifade edilir. Bilindiği gibi, bu köklü anlayış farklılığı dolayısıyla nice mutasavvuf- düşünür, bu düşüncesının bedelini yaşamıyla öder. Bu düşüncelerinden ötürü katledilenlerden bir kaçı; ünlü Mutasavvuf Hallac-ı Mansur ile Önasya Aleviliğinin düşünce babalarından Ebu I-Vefa-yi Kürdi dir. Aynı zamanda ünlü bir Mutasavvuf- Şiar olan Seyyid Nesimi de bu ayni gerekçeyle derisi yüzülerek öldürüldü. Ünlü Ozan Pir Sultan Abdal da, bu zincire eklenen halkalardan biri. Bu örnekleri daha da coğaltmak mümkün.
Hallaca göre, Insan tanrının bir yansıması tanrı da insanın bir yansımasıdır. Tanrının gökte değil toplumun içinde veya herhangi bir bireyde olacağını belirtimiştir. Bu anlamda insan sevgisini herşeyin üstünde tutarak insanı öne çıkarmıştır. Mansur'un bu düşüncesini anlamak için son sözlerine kulak vermek gerekir.
Ben sevdiğimin,ta kendisiyim sevdiğim bendir.
Biz ikimiz bir bedene Hulul etmiş iki ruhuz
Sen beni görürsen onu görmüş olursun
Onu görürsen ikimizi görmüş olursun
Başka bir şiirinde ise
Kalbimin gözünde Allahı gördüm
Sen kimsin dedim sen diye yanıtladı
Senin ruhun, beim ruhuma
Şarabın safı su ile karışması gibi karışmıştır.
Sana her hangi bir şey dokunduğunda bana dokunur.
Ey Allahım her durum da sen bensin.
O, Yücelikte, ben biz veya sen yoktur.
Ben biz sen ve o hep biriz
Hallacı Mansur
Bunun akılcı sonucu şudur: Tanrı, hikmetlerinden sual edilmeyen, işine akıl ermeyen bir varlık değildir. Insandan tümden soyutlanmamıştır, Aksine Tanrı, insandan belirir. Insan, kara topraktan değil de Tanrı nurundan yaratılmış saymanın rasyonel sonucu şudur. En mükkemmel yaratık insandır. Insandan ulu yaratık yoktur. Içinde Tanrı nur taşıyan insanın sözü, Tanrı kelamı gibidir. Gökten inen, kendisinin değiştiremeyeceği doğmalar, yasaklar ve tapınma şekiler yoktur.
"Ey Tanrı kitabının örneği, insanoğlu,
Ey şahlık cemalinin aynası mutlu varlık,
Her şey sensin alemde ne varsa senden dışarda değil
Sen ne ararsan kendinde ara, çünkü her varlık sende"
Tasavvuf, Cünedy-i Bağdadi nin anlatımıyla Hakk ın seni sende öldürüp, kendisi ile ihya etmesidir. Insan kendi nefsini öldürürse gerceğin ışığı ile, Tanrının sevgisi ile dolar. Bu insan-i Kamil olma aşamasıdır. Bu Tanrıyı yerde ve gökte aramayam, O nu insanda bulan, bir gönülde mihman eyleyen insanın halıdır.
"Daha Allah ile Cihan yok iken
Biz ani varedip ilan eyledik
Hakka hiçbir layik mekan yok iken
Hanemıze aldık mihman eyledik"
Şahabettin Suhreverdi Islamiyetin belki de gelişkin muhalif düşüncelerının yaratıcı olarak Şuhreverdi;ye göstermek abartılı almayacaktır Şuhreverdi, 1153 te doğmuş, 1191 de Selahattin Eyübi nin emriyle Düşünceleri tehlikeli bulunduğu için öldürülmüştür. Işiğa ulaşmak için tek çarenin, düşüncenin yoğunlaşması olduğunu belirtir. Ve Şuhreverdi de Hallac-ı Mansur, gibi insan büyük önem verir. Işığa ulaşan insanın aynı zamanda tanrının katın varacağını belirtir. Işığa ulaşmakte nefis ve iradeye hakimiyetten geçer.
O halde Tanrı mükemmel bir insan
Insan eksik bir tanrıdır.
Yine 16 yüzyılın ünlü ozan Pir Sultan Abdal Da Kendisi Tanrısal Ali ve ile Hz Musa'yla özdeşleştirir;
Pir Sultan im şu dünyaya
Dolu geldim, dolu beim
Bilmeyenler bilsin beni
Ben Ali yim, Ali beim
Ben Muasayım sen Firavun
Ikrarsız şeytan Laın
Ücüncü ölmem bu hain
Pir Sultan ölür dirilir.
Maden olarak öldüm bitki oldum
Bitki olarak öldüm, hayvan oldum
Hayvan olarak öldüm insan oldum
Niçin korkayım, ölmekten ne yitirdim.
Kişi bakar eşyayi görür, Arif olan eşyadaki tanrıyı görür.
Tanrısal şiirlarin örneği sensin
Tanrısal güzelliğin aynası sensin
Senden başta nesne yokki evrende
Kendinden işte, aradığın o sensin
Bu dünyanın temelin
Kurup yoğuran ben idim
Hiç yok iken Adem nesli
Adem-i doğuran ben idim
Yeşil kandil nur benim
Cennetteki huri benim
Adem ata yarı benim
Şit-i doğuran ben idim
İyice inceledik biz o Kuranı
Biz canlı kitap ta okuduk onu
Arif olan evvel kendini tanı
Yoksa akıl ermez lisanımıza
Kainatın aynasıyım
Madem kİ ben bir insanın
Hakkın varlık deryasIyIm
Mademki ben bir insanım
Tevrat'ı yazabilirim
İncil'i dizebilirim
Kuran'ı sezebilirim
Madem ki ben bir insanım..
murat222 10.08.2006, 09:33 kuranda 5 vakitte yok namazın şeklide yok
serpil23 10.08.2006, 09:47 alevi olupta sunnilige dönmek, üniversite okuyup tekrar ilk okula geri dönmek gibidir.
Candacan 10.08.2006, 22:47 alevi olupta sunnilige dönmek, üniversite okuyup tekrar ilk okula geri dönmek gibidir.
Sevgili can,
Yüreğine sağlık, çok güzel bir benzetme.
borancan 05.09.2006, 20:47 bizim köyümüz inanın bir gün yolunu bulacak insanlar artık daha bilinçli bir kilo mercimeğe oy veren zihniyet yok artık her şeyi parayla yaptılar ama yeni nesil her şeyin farkında belki bu geçiş biraz uzun olacak ama eminim bir gün köyümüzde herkez özgürce aleviliğiyle övüne bilecek
İbik Köyünün kaderi, bizim suşehrindeki Aşağı Sarıcaya çekmiş.. Eski adı Kızılbaş Sarıcaydı şimdi bu isimden nefret eder oldular..
muhacir19 07.09.2006, 01:12 bizim köyümüz inanın bir gün yolunu bulacak insanlar artık daha bilinçli bir kilo mercimeğe oy veren zihniyet yok artık her şeyi parayla yaptılar ama yeni nesil her şeyin farkında belki bu geçiş biraz uzun olacak ama eminim bir gün köyümüzde herkez özgürce aleviliğiyle övüne bilecek
Sivri'nin tepesine balık çıktığında o dediğin de olur.
Su tersine akmaz Borancan, eşyanın tabiatına aykırıdır bu.
Köyümüz İbik'te dini hassasiyet her geçen gün ivme kazanarak artacaktır inşallah.
Başka bir "topic"te, soyadının KAVACIK olduğunu hâlâ iddia ediyorsun.
Kavacıklı olabilirsin, buna itirazım yok. Ama soyadının Kavacık olduğunu hiç zannetmiyorum.
Çünkü köyde Kavacık soyadı yok.
Bana net bir şekilde, gargaraya getirmeden söyle bakalım:
Köyde Kavacık soyadı var mı?
Ve soyadın gerçekten KAVACIK mı?
Şu saatten sonra İbik Alevi değil, Sünnidir diyemezsiniz.Bu forumda İbik Alevidir ama Sünni ibadeti uygulaması yapar demeye getiren insanda gördüm, İbik Alevidir ama bir kısmı Asimile olmuştıur diyende gördüm, İbik sadede sünnidir köyümüzde sünnetsiz kimse yoktur diyende gördüm.
İbik geçmöişte bir Alevi köyümüş.Köyünüz iskilip tarafından alevi olarak biliniyorsa demekki alevi köyü.Bakın suşehride a.sarıca köyü var.Bu köyün lakabı kızılbaş sarıcasıdır.Ama adamların köylerine süeymancı yurtlarını soktular köyün aleviliği kalmadı.Yani Sünni islam gerçek islam gibi gösterilip beyinlerini yıkadılar..
Bu şiirim dönmüşlere gelsin.
Enel Hak derdik, Şimdi Rabbimden korkar olduk
İnsanı Kamil yolunda giderdik, şimdi cennetten medet umar olduk.
Bastı köyümüzü karaKara fikirliler
Karanlıkları Pir Hacı Bektaşla aydınlatamaz olduk.
Bacı kardaş geçinir giderdik, şimdi bacılarımızdan kaçar olduk, onlar bizden ürker oldu
soreşş
redyellow 07.09.2006, 08:41 kuranda 5 vakitte yok namazın şeklide yok
can sence kaç vakit namaz var?
ve sen o var dediğin kadar kılıyormusun?
yoksa laf olsun diyemi yazıyorsun?
Sivri'nin tepesine balık çıktığında o dediğin de olur.
Köyümüz İbik'te dini hassasiyet her geçen gün ivme kazanarak artacaktır inşallah.
Kavacıklı olabilirsin, buna itirazım yok. Ama soyadının Kavacık olduğunu hiç zannetmiyorum.
sayın muhacir19 ''Köyümüz İbik'te dini hassasiyet her geçen gün ivme kazanarak artacaktır inşallah'' ibaresi,sadece sizin temenni ve isteğinizdir.yada tanrınızdan istediğiniz küçük bir ricadır.ama eğerki bir ibikli gelipte forumda sizden farklı,zıt şeyler yazıyorsa bu demekki,sizinle aynı köyden olan herkes aynı düşünmüyor ve demekki ibik köyünde hala özünü yitirmemiş insanlar mevcut,bu nedenle sadece kendi adınıza konuşmanızı size tavsiye ederim.köyün geçmişi hakkındaki düşüncelerinizi ve geçmişinize olan bakış açısını sadece sizin araştırmadan yoksun,beyni yıkanmış cahilane düşünce tarzınıza yoruyorum.bana göre insanların inanç farklılığının hiçbir önemi yoktur ama siz burda din bezirganlığı yapıyorsunuz ama yanlız değilsiniz, hangi dönek olsa her halde aynı şeyi yapardı.
murat222 07.09.2006, 17:15 5 vakit nerde var kuranda namaz değil salad kelimesi var namaz farsçadır.kuranda namazın bugünkü gibi şekilleri yazılı değil.kaldıki bizim inancımızda namaz yok niyaz var.
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
5 vakit nerde var kuranda namaz değil salad kelimesi var namaz farsçadır.kuranda namazın bugünkü gibi şekilleri yazılı değil.kaldıki bizim inancımızda namaz yok niyaz var.
redyellow 08.09.2006, 09:36 hey maşallah... herkes Kur'an uzmanı olmuş:))
Kolay gelsin.
borancan 04.10.2006, 03:21 Sivri'nin tepesine balık çıktığında o dediğin de olur.
pes yani muhacir sana yalanmı söyleyeceğim soyadım kavacık sen daha köyünü köylünü tanımıyorsun bol keseden laf yapıyorsun yok köy alevi değil yok adın kavacık değil yok alevilik yok ne var bu köyde hem nasıl inkar edersin yaa madem bu kadar iyi müslümansın neden yalanla çarpıtmayla insanların zihnini bulandırıyorsun sana desemki bizim köy hepsi olmasada hatrı sayılır bi kısmı alevi değildir diye yemi,n edermisin kuran çarpsın alevi değil dermisin:thumbdown
muhacir19 05.10.2006, 11:24 pes yani muhacir sana yalanmı söyleyeceğim soyadım kavacık sen daha köyünü köylünü tanımıyorsun bol keseden laf yapıyorsun yok köy alevi değil yok adın kavacık değil yok alevilik yok ne var bu köyde hem nasıl inkar edersin yaa madem bu kadar iyi müslümansın neden yalanla çarpıtmayla insanların zihnini bulandırıyorsun sana desemki bizim köy hepsi olmasada hatrı sayılır bi kısmı alevi değildir diye yemi,n edermisin kuran çarpsın alevi değil dermisin:thumbdown
Aç ttrehber.gov.tr adresini.
Çorum ilini seç, sonra da arayacağın kişinin sadece soyadını "KAVACIK" olarak yaz ve "BUL" tuşuna bas bakalım ne bulacaksın.
0 kayıt.
Bir de aynı şekilde, köyümüzde gerçekten olan soyadlarını bir deneyerek ara.
Ama size inanıyorum.
Soyadınız "KAVACIK" olabilir.
Nasıl olabilir?
Köyümüzde son yıllarda yoğun bir şekilde soyadı değiştirme furyası var.
Siz de o modaya kapılıp soyadınızı değiştirmiş olabilirsiniz.
Kavacık'tan olmalısınız ki, bu yüzden de "KAVACIK" soyadı almışsınızdır.
Bence bu konu bu kadar basit.
Gelelim diğer konuya.
Ben hangi konuda yalan söylemişim?
Ben; köyümüzde hiç alevi yoktur demedim ki.
Alevi de var, sünni de.
Ama sünniler çoğunluktadır.
Bu mu yanlış?
Yanlış diyorsan isbatı çok çok basit.
Köyümüzün iki geçesinde iki tane cami vardır, ve bu iki caminin de oldukça hatırı sayılır cemaati vardır.
Hele hele yaz aylarındaki cumalarda, cemaat bahçeye kadar taşar.
Bu mu yanlış? (yanlış diyorsan, bir Cuma günü Cuma namazı esnasında her iki caminin de içerden fotoğraflarını çektirt ve burada yayınla. Şu sıralarda köye ben gidecek olsam bunu mutlaka yapacağım ve burada yayınlayacağım. Tabii yayınlarlarsa)
Ama köyümüzde cemevi yoktur.
Hadi "var" de, burada tüm forum üyeleri önünde özür dileyeceğim.
Ee, o zaman yalanım nerede, anlayamadım.
Ne iddia ediyorsam hepsi de ispatlı, belgeli.
İspat edemeyeceğim bir şeyi iddia etmem ben.
Köyümüzün okumuş insanlarının tek tek listesini çıkarıp da inceleyecek olursan; hemen hemen tamamına yakını (bir iki tane istisna olabilir) muttaki, mütedeyyin, müslüman insanlardır.
Benim yazacaklarım bu kadar.
Hoşçakal.
Not: Adaptasyon sürecinde olduğumdan bu yazımın yayınlanıp yayınlanmayacağını bilmiyorum. Bu yazımı bu yüğzden bilgisayarıma da kopyalıyorum. Mail adresini bilseydim mailine gönderirdim.
borancan 08.10.2006, 18:25 arkadaşım önceki yazılarında köyde alevilik felan yok diyorsun şimdide alevide vardır sünniler ağırlıktadır diyosun.
hem köyde camiler cidden doluyor o konuda haklısın ama köy camisinin önünde bi anket yapsak siz alevimisiniz sünni mi diye sizce anketin sonucu ne olur ben söyleyeyim herkes aleviyiz der. kimse alevi öğretisaini bilmiyor olabilir sünni yaşam tarzı na adapte olmuşta olabilirler ama kesinlikle ben bu güne kadar aleviliğini inkar eden bi köylümle tanışmadım (senden başka)
sayın muhacir 19 daha önce yazdıklarınızla çelişiyorsunuz.sizi dürüstlüğe davet ediyorum.ayrıca yalan söylemek islamniyette günah sayılır,bilirsiniz.bu bir.daha önceki yazılarınızda köyde alevilik falan yok diyordunuz.ama bu gün farklı birşey söylüyorsunuz.borancan arkadaşı bildiği doğruları ısrarla savunduğu için tebrik ederim.birde size bir şey söyleyimde ''köyde cem evi yok'' diyorsunuz.bir köyde cem evi olmaması o köyün sünnileştiği anlamına gelmez.bu kadar dar bir pencereden bakmayın.benimde köyümde eskiden cem evi olarak kullanılmış bir bina var ama yıllardır cem yapılmadığı için kullanılmıyor.sizce benim köyüm sünnileşmi oluyor.o zaman bir köye gidinde camiden,namazdan,niyazdan bahsedin,insanları kendinizce hakyolu olduğuna inandığınız dinsel inancınıza davet edin.bakalım bu cem yapılmayan köyün insanlarından ne yanıt alacaksınız?çünkü benim köyüm cem yapmayan bir köydür ama köye cami yaptırılamamıştır.çünkü eskiden cami niyetine bir bina yapmışlar,köy halkı onu hemen cem evine çevirmiş.
size şunuda söyleyimki,benim için insanların dinsel inancı farketmiyor.ancak alevi köyleri sünnileştirmenin en büyük amacı alevilerin geçmişten gelen;muhalif,sosyal yönlerini yok etmektir.
muhacir19 10.10.2006, 12:53 Sevgili Garcia.
Borancan'ın şu yukarıda yazdıklarına karşılık yazdığım cevabım yayınlanmadı.
Uzun uzun uğraşarak sana da cevap yazacağım, o da yayınlanmayacak.
Yayınlanacağına dair bir garanti alırsam cevap yazarım.
Muhtemelen bu yazımı da göremeyeceksin zaten.
Alevilerin çok demokrat insanlar olduğu söylenirdi.
O da bir şehir efsanesiymiş demekki.
İşte bu forumdaki durum.
Harika bir demokratik ortam.
Keyfini sürün.
Hoşçakalın.
borancan 10.10.2006, 15:30 muhacir sevgili hemşerim bilmiyorum belkide akrabayızdır neden inat ediyorsun nasıl bilmezsin kavacık soy adını hatta biz ilk kavacıklıyız ben sanamail adresimi vereyim oraya gel
sayin borancan
1-msn adresi yayinlamak yasaktir
2-Özel Mesaj veya sms yazarak iletebilirsiniz.
3-Sadece konu ile ilgili yazalim lütfen.Konu disi mesajlar özelden yada sms den yazilsin.
borancan 05.11.2006, 14:22 :yorgun: muhacir çok çabuk pes ettin insan haksızken mücadele veremiyor demi :)
Benim köyüm böyle olsa, yanlış anlamayın ama kahrımdan öldürdüm..
Ama köylüler ALEVİYİZ diyorlarsa bir ışık var demektir.. Gerçekten kendi İnançlarını yaşama fırsstı bulamamışlar demekki..
kardeşim ben alevi değilim burada hemşerilerimi görünce geldim.iskilipliyim.bu nefret neden hepimiz aynı bayrağın altında yaşamıyormuyuz.biz neden birbirimize bu kadar kin besliyoruz henüz anlamış değilim. ibikli kardeşime de ön yargılı olmamasını öneriyorum.
saygılar
AleviKürt 30.01.2007, 20:48 kardeşim ben alevi değilim burada hemşerilerimi görünce geldim.iskilipliyim.bu nefret neden hepimiz aynı bayrağın altında yaşamıyormuyuz.biz neden birbirimize bu kadar kin besliyoruz henüz anlamış değilim. ibikli kardeşime de ön yargılı olmamasını öneriyorum.
saygılar
selamlar iskilipli hosgörüslü dostum.
seninle irtibate gecmek isterdim, fakat özel mesaj gönderme secenegini engellemisin. msn'in varsa tanismak isterim.
selam
çorum iskilip kayaağzı köyü alevimi arkadaşlar ? bir doktor var bu köylüymüş açıkcası soramadım ama önemli, şimdiden teşekür ederim
AleviKürt 15.02.2007, 22:02 çorum iskilip kayaağzı köyü alevimi arkadaşlar ? bir doktor var bu köylüymüş açıkcası soramadım ama önemli, şimdiden teşekür ederim
Büyük ihtimal Sünnidir..
EYLEM_28 18.04.2007, 13:37 Bende İbİk KÖylÜyÜm Alevİyİm (ateİst DeĞİlİm) ateİst Olmamak sunnİlİkmİ? Bunu Anlamadim? Alevİlİk İslamİyetİn İÇİnden DoĞmuŞtur İbadet Şeklİmİz Farklidir Sunnİlİkle Ve DİĞer Mezheplerle Bu Kadar Basİttİr Ama Kesİnlİkle Ateİzm DeĞİldİr..
EYLEM_28 18.04.2007, 14:03 Candacan A! Yazinizdan Oturu Tesekkurler Sig Tartismalar Yerİne Bu TÜr Paylasimlara Yer Versek Çok Daha Faydali Olur..tsk Ler..
EYLEM_28 18.04.2007, 14:11 Bende İbİklİyİm Ayrica Kavacikliyim Ama Soyadim Kavacik DeĞİl,muhammed Kavacik I Taniyorum Soyadi Kavaciktir Sİzİn Israriniza DayanamadiĞim İÇİn Yaziyorum..
ulasirmola 22.04.2007, 22:47 [QUOTE=sertur;358922]çorum iskilip kayaağzı köyü alevimi arkadaşlar ? bir doktor var bu köylüymüş açıkcası soramadım ama önemli, şimdiden teşekür ederim [/QUOTE
kesin olarak alevi değil sertur kardeşim.
Alevilerin ciddi ve sistemli bir şekilde asimile edilmeye çalışılan illerin başında malesef Çorum geliyor. Bu nedenle sizinde belirttiğiniz gibi o bölge'de yaşananlar aleviler adına çok vahim gelişmeleri içeriyor..
Gelelim diğer konuya.
Ben hangi konuda yalan söylemişim?
Ben; köyümüzde hiç alevi yoktur demedim ki.
Alevi de var, sünni de.
Ama sünniler çoğunluktadır.
Bu mu yanlış?
Yanlış diyorsan isbatı çok çok basit.
Köyümüzün iki geçesinde iki tane cami vardır, ve bu iki caminin de oldukça hatırı sayılır cemaati vardır.
Hele hele yaz aylarındaki cumalarda, cemaat bahçeye kadar taşar.
Bu mu yanlış? (yanlış diyorsan, bir Cuma günü Cuma namazı esnasında her iki caminin de içerden fotoğraflarını çektirt ve burada yayınla. Şu sıralarda köye ben gidecek olsam bunu mutlaka yapacağım ve burada yayınlayacağım. Tabii yayınlarlarsa)
Ama köyümüzde cemevi yoktur.
Hadi "var" de, burada tüm forum üyeleri önünde özür dileyeceğim.
Ee, o zaman yalanım nerede, anlayamadım.
Ne iddia ediyorsam hepsi de ispatlı, belgeli.
İspat edemeyeceğim bir şeyi iddia etmem ben.
Köyümüzün okumuş insanlarının tek tek listesini çıkarıp da inceleyecek olursan; hemen hemen tamamına yakını (bir iki tane istisna olabilir) muttaki, mütedeyyin, müslüman insanlardır.
Benim yazacaklarım bu kadar.
Hoşçakal.
Not: Adaptasyon sürecinde olduğumdan bu yazımın yayınlanıp yayınlanmayacağını bilmiyorum. Bu yazımı bu yüğzden bilgisayarıma da kopyalıyorum. Mail adresini bilseydim mailine gönderirdim.
Bir önceki mesajınızda ibik köyünde alevi yoktur demişsiniz, bu mesajınızda da azınlıktadır diyorsunuz. ikisi de bilinçli veya bilinçsiz yalan yanlış açıklamalardır. iskilip ilçesine bağlı iki alevi köyünden biri soğucak, diğeride ibikler köyüdür. ibikler köyü'nün tamamına yakını alevidir, bir miktar sünni ve sünnileştirilmiş asimile edilmiş alevide yaşıyor ve ciddi bir şekilde asimilasyon süreci içerisinde süreklenmeye çalışıldıkları için dört bir yanları camilerle sarılıdır. bu köye cem evi yapılmamış olmasının nedenide bir parmak işareti ile hükümet destekli bir ibadethane yaptırabilme lüksüne sahip olamamalarıdandır. bu nedenle siz kendi lüksünüzle övünebilirsiniz..
alansezai 27.11.2007, 16:25 maalesef durum heryerde aynı devlet bunu bilerek kendisi yapıyo peki bizim yapabileceğimiz en büyük iş nedir ALLAHA yalvarıp MUHAMMED ALİ nuruna sımsıkı sarılmak ALLAH bizleri esirgesin tüm canlara selamlar
|
|