Orijinalini görmek için tıklayınız : Kayseride sandığınızdan daha çok alevi var!
merhba arkadaşlar
ben size suan aklımdaki biliglerle kayserininin alevi köylerini tanıtayım kayserinin sarız, develi, sarıoğlan.felahiye, erkilet ilçelerinde alevi köyleri bulunmaktadır.bunlardan ençok sarızda bulunmaktadır.burada yaklaşık 13 alevi köyü bulunmaktadır.bu köylerden aklıma gelenleri yazayım
SARIZ köyleri kıkısırak,dallıkavak,çağsak,tavla,sancakağıl,ördek li,incemağra kürt söbeçimen ,darıdere
sarız sivas ile kahraman maraş ilerine sınırdır sarızın en sonve en büyük köyü kırkısırak köyüdür.sarızdan sonra gelen serkiçayır ve incirli köyleride kırkısırakla akrablıkları olan köylerdirsarız ilçe merkezindende aleviler bulunmaktadır
PINARBAŞI pınar başında gine kırkısırak köyünden koparak buraya yerleşen köyler bulunmaktadır yastıpınar ,borandere ,kabak tepe köyleri bulunmaktadır
FELAHİYE nin acırlı adında bir alevi köyü bulunmaktadır.sarıoğlan sınır olarak yozgatın sınırı bir ilçedir en son köyde acırlı köyüdür.
SARIOĞLAN benim bildiğim burda birtek karaözü köyü vardır.Bu ilçemizde sivasa sınırdır
DEVELİ develi ilçesi adan tufan beyli işlçesi ile sınırdır.burdada sanırım beş tane köy vardır.Alaylı,derebaşı,cadıryeri(Gezbelli),henyeri diye yazmış arkaaşım
TOMARZA buradada yaklşık 5 civarı alevi köyü bulunmamaktadır ama tam bir bilgim olmadığım için net bir bilgi vermeyecem
kayseride bulana sarız develi köylerinde bulunanaleviler kürt alevidir.diğer ilçelerinde bulunan köylerindeki aleviler geçmişte kürtçe konuşılduğu ama zamanla asimile olunduğu söylenmektedir
kayseri alevileri deemokrasi mücadelesinde önemli yer tutmaktadır
deniz gezmişlerin arkadaşı olan ve beraber asılan yusuf aslan kayseri sarız ilçesindendir.ölün orucunda ölen sehitlerinden birde meryem altunda çağşak köyündedir.aşık ibereti kırkısarak köyündedir.mazlum çimennin babası sivas sehidi nesimi çimende kayserinin sarız ilçesindedir.kayserinin en büyük alevi köyüsarızın kırkısırak köyüdür.bu köyün kayıtlı kayıtsız köyünün yaklaşık 40 kiş olduğu sanılıyor
birçok ilçede büyük mahalleer kurmuşlardır.istanbul balıkesir bursa ankara antalya mersinde izmirde toplu hale bulunurşlar
almaya fransada ingilitere kanadada büyük toplulukları vardır
o kadar çoklarki vakıf kurakcak çoğunlukları vardır. www.kirkisiraklılarvakfı.org (http://www.kirkisiraklılarvakfı.org) adresinde internet adresleri vardır neyse benden bu kadar ayrıca yazın kırkısırak ve çağşak köylerinin geleneksel etkinlikleri oluyor ayrıca bende bir santçı olarak orda bulunuyırun grup yön olarak orda bulunuyoruz
bu arda duyarlı arkadaşlarla özeliklede müzik alanında irtibat kurmak isterim hotmail adresim asme11@hotmail.com (asme11@hotmail.com) bende ayrıca kırkısırak köyündenim
Arguvan 44 01.02.2006, 23:39 benimde bi arkadasim var Kayseri-Sariz-Incemagra köyünden ama kendisi tam koyu bi ülkücü hehe ;) ama yinede biz iyi anlasiyoruz!
kayseri sarız köylerinden kırkısrak köyü malatya açadağdan göçmüşlerdir aslen malatyalıdır lar sarızda bulunan aleviler kürt tür sivas ve malatya kökenlililer asimile olmuş olnanı azdır sanırım senin dediğinde binde bir denileceek bir örnektir
4 sene Gayseri'de okudum ve bu süreç içerisinde birçok Alevi dostla tanıştım. asme11'inde bahsettiği gibi Gayseri'de birçok Alevi yaşamaktadır. Buradan hepsine Selam Olsun.
Abbastan 05.02.2006, 15:47 benimde bi arkadasim var Kayseri-Sariz-Incemagra köyünden ama kendisi tam koyu bi ülkücü hehe ;) ama yinede biz iyi anlasiyoruz!
İncemağaralı
Abbastan 05.02.2006, 15:55 İncemağaralı arkadaşınız nerede ikamet ediyor.
abbastan@mynet.com
PINARBAŞI pınar başında gine kırkısırak köyünden koparak buraya yerleşen köyler bulunmaktadır yastıpınar ,borandere ,kabak tepe köyleri bulunmaktadır
koyleri haric pinarbasinda sivas gurunden pinarbasina yerlesmis cok alevi aile var... mesela benim annem sivasda dogmus olmasina rahmen pinarbasinda buyumus... pinarbasinda su an da bile bir kac tane alevi mahallesi var... ben 2 sene once yitmisdim pinarbasina....
not: pinarbasinin sunnileri cok aydin degilerdir yani tam anlamiyla genelikde fasolar.... mesela pinarbasinada alpaslan turkes bulvari diye bir yer var....
Arguvan 44 05.02.2006, 22:27 İncemağaralı arkadaşınız nerede ikamet ediyor.
abbastan@mynet.com
tam nereden oldugunu bilmiyorum ama Incemagrali... ama en önemlisi insan ve iyi bir dost!
xMIZGIN77x 06.02.2006, 00:40 merhba arkadaşlar
SARIZ köyleri kıkısırak,dallıkavak,çağsak,tavla,sancakağıl,ördek li,incemağra kürt söbeçimen ,darıdere
sarız sivas ile kahraman maraş ilerine sınırdır sarızın en sonve en büyük köyü kırkısırak köyüdür.sarızdan sonra gelen serkiçayır ve incirli köyleride kırkısırakla akrablıkları olan köylerdirsarız ilçe merkezindende aleviler bulunmaktadır
Selam,
incirli köyü afsine bagli bir köy degilmi? Serkizcay sariza bagli oldugunu biliyorum ama bildigim kadariyla incirli köyü afsine baglidir.
Yoksa yaniliyormuyum?
candost_20 06.02.2006, 08:51 Bende kayseride dogdum büyüdüm arkadaşlar burada bilindiginden fazla alevi var dogru.asme11 arkadaşımız alevi köylerini güzel ifade etmiş saolsun ama yahyalının bazı köylerini unutmuş,şu an aklıma gelmiyor diger köylerin ismi ama yahyalının çadırkaya köyüde alevidir.oradan tanıdım bi bayan arkadaşım var o yüzden iyi biliyorum.ayrıca ben kayserinin merkezinde ikamet ediyorum merkezdede bizim gibi büyük aileler olsun çekirdek aileler olsun oldukça alevi toplumu bulunmakta.
merhaba kardeş bende kayseride ikamet etmekdeyim tanışmak isterim belkide tanışıyoruzdurda ben hemen hemen kayserideki alevilerin genli ile ilişkim vardır çeşitli aktivetlerde kesinlikle vaarımdır msnmi tekrar veriyorum
asme11@hotmail (asme11@hotmail).com
candost_20 09.02.2006, 08:59 merhaba kardeş bende kayseride ikamet etmekdeyim tanışmak isterim belkide tanışıyoruzdurda ben hemen hemen kayserideki alevilerin genli ile ilişkim vardır çeşitli aktivetlerde kesinlikle vaarımdır msnmi tekrar veriyorum
asme11@hotmail (asme11@hotmail.com).com
tamam can msn adresini ekledim.Dogrudur belkide tanışıyoruzdur.benimle tanışmamış olsan bile belki müzikle ugraştınızdan dolayı akraba çevremle tanışmışda olabilirisiniz.Grs hoşçakal
xMIZGIN77x 13.02.2006, 22:02 Asme11,
kirkisraktaki aleviler tek kürt alevisimi yoksa zaza alevilerde varmi? Bizim köyde yasli bir kadin vardi, kendisi kirkisrakliydi ama zazaca konusuyordu. Bu konu hakkinda bilgin varmi?
yoldas01 21.02.2006, 17:02 develide birde kara pinar köyü var
bergüzar 01.03.2006, 00:47 ben hanyeriliyim ama hanyeri kayseriye değil adanaya bağlı. adana / tufanbeyli ye bağlı. fakat kayseriye çok yakın. sınır köy.....
yoldas01 09.03.2006, 14:21 develi de karapinar unutmayin
ekinersin 29.04.2006, 12:55 be dostlar incirlide bizim köy serkizçayırda kırkısırakılarada selam bu arada abbas tan ağbimede saygılar umarım birdaha nasip olu ziyarette rakı içmek çağşakta sevgiyle kalın
ekinersin 29.04.2006, 13:00 Asme11,
kirkisraktaki aleviler tek kürt alevisimi yoksa zaza alevilerde varmi? Bizim köyde yasli bir kadin vardi, kendisi kirkisrakliydi ama zazaca konusuyordu. Bu konu hakkinda bilgin varmi? kırkısırakta zazaca bilen bir aile vardır balcılar derler dersimden çağşak köyüne ordanda kırkısırak köyüne yerleşmişler geneli harun uşağı aşiretindendir malatya akcadağ doğru bilgi benim baba annem de kırkısıraklı yakından tanırım
ekinersin 30.04.2006, 19:03 dedelik erkanı yok olmuş birtoplum düşünün talıp deyil dedeler düşkün durumundayken toplumumuz nasıl aleviliği benimsiyecek yada ne yapacağını kimden öğrenecek örnek bu gün alevilik islamiyetin dışında diyenlere ne demeli o zama buyurun aleviysek kim olduğumuzu öğrenelim hepinize saygılar
Kayseride var aleviler. hatta ermenilerde var asimile olmuşlar ama kütürlerine sahip çıkabiliyorlar
sarızlım 06.06.2006, 09:48 bende kayseride yaşıyorum çağşağa her sene gider gelirim.çok güzel bir yer kısmetse bu senede suvatana çıkacağım.çağşak tarif edilemez sadece gidilir görülür ve yaşanır.
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
asme11 sarızın örtüllü köyünü unutmuşsun büyük örtüllü küçük örtüllü. sarıoğlan ilçesinde 7 bucak avşarları adı ile bilinen 6 alevi köyü daha var. aklımdakiler karaözü,burun viran, iğdeli,kale köy ve daha şuan hatılamadığım iki köy daha var. alevi köylerinin hepsi gidilip görülmeye değer..
mrb forumda tahmın ettıgımden cok gayserılı varmıs da benım haberım yokmus gercı uyelerın cogu yenı ben sarızın darıdere koyunden annemde cagsaklı asme11 abı öncelıkle verdıgın bılgıler ıcın tskler ınsaallah bu sene cagsak senlılerınde gıdecem orada butun canlarla tanısırız. belkı gayserdeyız ama cogumuz bırbırımızı daha tanımıyoruz. ınsallah bu tur senlıklerde bır araya gelerek tanısırız.... Saygılar...
SARIOĞLAN'DAKİ ALEVİ KÖYLERİ:Karaözü Beldesi, İğdeli, Karpınar, Yerlikuyu, Kaleköy, Burunören Köyleri
PINARBAŞI'NDAKİ ALEVİ KÖYLERİ:Avşarsöğütlü (karışık), Harsa (karışık), Eski Yassıpınar, Borandere (karışık), Kabaktepe Köyleri
FELAHİYE'DEKİ ALEVİ KÖYLERİ:Bir alevi köyü bulunmaktadır:Acırlı
MERKEZ KOCASİNAN İLÇESİ'ne bağlı Erkilet Beldesi'nde alevi köyü:Hırka(karışık
DEVELİ'DEKİ ALEVİ KÖYLERİ:.Alaylı, Çadıryeri(Gezbelli), Derebaşı, Karapınar.
TOMARZA'DAKİ ALEVİ KÖYLERİ:Büyükcanlı (karışık), Küçükcanlı (Alailer), Çayinli(tamamı-40 hane), Dağyurdu (tamamı-80 hane), Melikviran (çok az-60 hanenin 5-6 hanesi).Tomarza'daki Aleviler, Avşar Alevileridir
YAHYALI'DAKİ ALEVİ KÖYLERİ:Küçük Soğanlı (karışık).
SARIZ'DAKİ ALEVİ KÖYLERİ:İncemağara, Sancakağıl, Ördekli, Çağşak, Darıdere, Küçük Söbeçimen, Tavla, Gümüşali, Büyük Söbeçimen, Kırkısrak, Örtülü,Dallıkavak.Sarız İlçesi merkezinde de Aleviler yoğundur
şimdilik bunları öğrendim.
ekinersin 07.06.2006, 16:28 çağşak anlatılmaz yaşanır demiş sarızlım evet evet yaşanmalı subatanı deve boynu camusbulduranı ve hasan bey yurdu dahada nice yerler var bol suları olan binbağa dağlarını görmeden anlamak zor olur ben bir çağşaklı olarak herkesi bu yazın olacak olan 8 ci festivalde çağşakta olmak dileğiyle
ekinersin 07.06.2006, 16:42 sarızda alevi köyleriyle ilgili gercek bilgiler nufus olarak en yoğunu kırkısırak tır ondan sonra çağşak, dallıkavak ve tavla gelir ördekli, darıdere, sancakağılı, gümüşali, kürt söbeçimen, büyük örtülü, küçük örtülü, bu köyler tamamen alevi ve kürtür artı altı söğüte ve inci mağara dada kısmen alevi yaşar ama yoğunluğu avşar ve sunnidir Sarız merkeze gelince köylerde göcen çok az alevi vardır genelide kırkısıraklıdır umarım doğru bilgiler vermişimdir
KARAÖZÜ VE TÜRKMENELİ PLATFORMU
29-30 TEMMUZ 2006 TARİHİNDE
BARIŞ - DEMOKRASİ VE LAİKLİK İÇİN
KARAÖZÜ ORTAOKULUNUN 50. YILI KAPSAMINDA
1. KARAÖZÜ VE TÜRKMENELİ KÜLTÜR FESTİVALİNDE BULUŞALIM
DEĞERLİ KARAÖZÜ'LÜ, YERLİKUYU'LU, İĞDELİ'Lİ, KARPINAR'LI, KALEKÖY'LÜ, BURUNÖREN'Lİ KIZILPINAR'LI, ÇEVRE KÖY VE KASABALI DOSTLAR;
Geçmiş yıllarda örnekleri görüldüğü gibi 2006 yaz döneminde 29 ve 30 Temmuz 2006 günlerinde yöremizin iki ayrı köyünde bir şenlik organize etmek, bir panel düzenlemek ve İğdeli köyünde yapılacak olan İĞDELİ KÖYÜ KÜLTÜR VE CEMEVİ temelini atmak istemi dillendirilmeye başlandı. Bu etkinliği her yıl farklı bir-iki köyde yaparak dönüşümlü olarak geleneksel hale getirmek istiyoruz.
Bu yaz etkinliğini çevremizdeki dostlarımızla görüştüğümüzde olumlu söylemlerle karşılaştık. Biz aşağıda isimleri belirtilen kişi ve kuruluşlar olarak böyle bir etkinliğe taraftarız. Bu etkinliği tüm isteklilerin katılımına açmak, bu konudaki farklı düşünceleri almak, bizim temel amacımız olacaktır. Yapılacak olan kültür etkinliklerimizi organze edebilmek ve aramızdaki kopuk iletişimi de yeniden kurabilmek için ilk defa tüm Bucak Aşiretleri olarak bir platform oluşturduk. Buradaki ikinci amacımız ise daha da geniş katılımlarla bu platformumuzu FEDERASYON haline getirebilmek.
Karaözü, Yerlikuyu, İğdeli, Karpınar, Kaleköy , Burunören, Kızılpınar, çevre köy ve kasabalarını da kapsayacak yaz etkinliği ile ilgili başta belediye ve köy yönetimleri olmak üzere TÜM KİŞİ VE KURULUŞLARIN görüş, öneri ve katkılarını bekliyoruz.
K Ü L T Ü R F E S T İ V A L İ P R O G R A M I:
1. 29 TEMMUZ 2006 Cumartesi:
a) Karaözü Beldesinde Kızılırmak üzerinde rafting gösterisi,
b) Karaözü- Kale mesire yerinde bir şenlik,
2. 30 TEMMUZ 2006 Pazar:
a) İğdeli Köyünde Araştırmacı-Yazar Hamza Aksüt, Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Sekreteri Av. Fevzi Gümüş, Türkiye Cemevleri Birliği Genel Başkanı Av. Ali Yıldırım ve Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Doç Dr. Attila Erden'in katılımı ile bir panel düzenlemek,
b) İğdeli Köyünde Kültür ve Cemevi'nin temel atma töreni ve cem,
c) Yerlikuyu Köyünde konser,
BARIŞ DEMOKRASİ ve LAİKLİK için
KARAÖZÜ VE TÜRKMENELİ KÜLTÜR FESTİVALİ Platformu Üyeleri:
1- Karaözü Dayanışma Derneği / İstanbul
2- www.karaozu.com
3- Karaözü Kültür Derneği / Ankara
4- Karaözü ve Çevre Köyleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği / İzmir
4- Karaözü ve Çevre Köyleri Kültür Derneği / Almanya
5- www.kardergenc.com
6- www.karaozulisesi.com
7- Karaözü ve Çevre Köyleri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği / Mersin
8- Bucak Avşarları Kültür Derneği –İğdeli
9- www.igdeli.de
10- Toplumsal Dayanışma ve Kültür Derneği / Ankara
11- www.turkmensitesi.com
12- Kızılpınarlılar (sözcü: Emin Demirel)
13- Burunören Köyü Kalkınma Sosyal Dayanışma ve Kültür Derneği
14- www.burunviran.com
15- www.kalekoy.de
16- www.yerlikuyu.com
KARAÖZÜ VE TÜRKMENELİ PLATFORMUMUZA GÖNÜL DESTEĞİ SUNAN, BİLGİ ve BİRİKİMLERİNİ BİZİMLE PAYLAŞAN DOST KURULUŞLAR:
Kayseri Hacı Bektaş Veli Derneği, Kayseri Pir Sultan Abdal Derneği, Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Merkezi, Sivas Dernekleri Platformu, Şarkışlalılar Derneği, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu, Kızılırmak Köy Dernekleri Platformu ve Su TV'ye şimdiden teşekkür ederiz.
1. KARAÖZÜ VE TÜRKMENELİ KÜLTÜR FESTİVALİ YÜRÜTME KURULU:
A. ERDOĞAN (Karaözü Dayanışma Derneği / İstanbul), A. CEYLAN (Bak-Der İğdeli Derneği, A. KILIÇ (Karaözü ve Çevre Köyleri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği / Mersin), ve A. ALKAN (Toplumsal Dayanışma ve Kültür Derneği / Ankara) tarafından oluşan ekip tarafından yürütülecektir
erdidogan 26.06.2006, 03:11 Slm canlar
bende Kayseri'nin felahiye ilçesinin acırlı köyündenim acırlı köyünden olan var mı ?
ekinersin 29.06.2006, 17:29 subatanı anlata bilirmisin sarızlı ben yanlışta olsa adını duyunca o güzel yaylayı nasılda özlediğimi anladım bin boğanı zirvesinde tarifi olmayan bir görkem afşin elbistan ve erciyesi yanında bulursun o yetmez buz gibi kaynak suyu ve gölü gidin ve görün pişman olmicaksınız evet 22 temuzda şenlik başlar benim durum müsait deyil benden selam olsun
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
subatanı anlata bilirmisin sarızlı ben yanlışta olsa adını duyunca o güzel yaylayı nasılda özlediğimi anladım bin boğanı zirvesinde tarifi olmayan bir görkem afşin elbistan ve erciyesi yanında bulursun o yetmez buz gibi kaynak suyu ve gölü gidin ve görün pişman olmicaksınız evet 22 temuzda şenlik başlar benim durum müsait deyil benden selam olsun
sedatt19 22.07.2006, 14:19 slm ben tomarzadanım bu ilçedeki alevi köylerinin isimleri dağyurdu.çayanli.küçükcanlı.melikviran dır.küçükcanlı ve melikviran köyleri karışıktır.
ben kayseri sarioglandan geliyorum, karaözü kasabasinin etrafinda 6-7 alevi köyü var benim bildigim, mesela kaleköy, burunören,igdeli vs... ben sadece kayseri sarioglan ve sarizi da alevi var saniyordum önceden.
bu arada bizim köylerin sitelerini veriyim:
http://www.burunviran.com/
www.kalekoy.de
economist_e 03.08.2006, 20:19 ben dardereliyim ama sarızn alevi köylerinin gencleri birbirleriyle cok samimi ve yakın ilişkiler içindedir herkes birbirini tanır ve sever buda kayseride sarız genlerinin hiç bir zaman ezilmemesine ve kaybolmamasını saglamıştı özelliklerde kayseride battal gazi mahalesi bir alevi mahalesidir burdaki sarızlı alevi gencleri içerlerinde zaman zaman anlaşamasada dışarıya karşı hep birliktir
ulalıgenç 03.08.2006, 20:28 Ya arkadaşlar Kayseri de alevilerin yaşaması beni çok mutlu ediyor özel bir nedeni var..:):D
Annemin kuzeni mesela Kayserili bir Koçgiri ile evlendi..Sarız gibi ilçelerde sandığınızdan çok Alevi var hemde has Alevidirler.Sivasdan göçmüş birçoğu.
findikim 05.08.2006, 00:08 arkadaslar ben sohbete katilamiyorum bana yardimci olabilirmisiniz konunuzla pek alakali diil ama kusuruma baksazsiniz umarim
dostlaraselam 22.08.2006, 13:43 Merhaba arkadaşlar ben bu yıl DGS(Dikey Geçiş Sınavı) ile Erciyes Üniversitesi'ne yerleştim. Diğer illerin çoğundan tanıdığım var fakat Kayseri'den tanıdğım yok ve detaylı bilgiye sahip değilim.Genelinin ülkücü olduğu ve alevi-solcu olduğum için sorun yaşayacağımı söylüyorlar. Sizlerin orası hakkındaki bilgilerinizden faydalanmak istiyorum. Yardımcı olusanız sevinirim. isterseniz mail veya messengerden bilgileriniz paylaşabilirsiniz. mail ve msn adresim: www.kaya_yigit@mynet.com
Şimdiden teşekür edrim arkadaşlar.
candost_20 23.08.2006, 08:45 Sayın dostlaraselam dduydukların bi bakıma doğru fakat o kadarda uzun boylu değil.üniversitede ülkücüler hiç kimseye rahat vermiyo çogu zaman,aleviye yönelik tam bir haraket yok yani.bende şuanda erciyes üniversitesi öğrencisiyim umarın seninle anışır görüşürüz.ben adresini aldım can görüşmek dilegiyle hoşçakal...
alevi_murat24 26.08.2006, 15:47 benm bildiğim bu yazdıkların özellikle sarız tarafındaki kişiler avşar olarak adlandırılıyor kendilerini alevi örf ve adetlerine yatkın oldukları için kendilerini alevi olarak görüyorlar benim bir sürü sarızlı arkadaşım var ama hiç biri ben aleviyim demez sadece biz avşarız derler ayrıca pınarbaşında bulunan çerkezlerle hiç anlaşamazlar saygılar
alevi_murat24 28.08.2006, 16:43 merhba arkadaşlar
ben size suan aklımdaki biliglerle kayserininin alevi köylerini tanıtayım kayserinin sarız, develi, sarıoğlan.felahiye, erkilet ilçelerinde alevi köyleri bulunmaktadır.bunlardan ençok sarızda bulunmaktadır.burada yaklaşık 13 alevi köyü bulunmaktadır.bu köylerden aklıma gelenleri yazayım
FELAHİYE nin acırlı adında bir alevi köyü bulunmaktadır.sarıoğlan sınır olarak yozgatın sınırı bir ilçedir en son köyde acırlı köyüdür.
SARIOĞLAN benim bildiğim burda birtek karaözü köyü vardır.Bu ilçemizde sivasa sınırdır
DEVELİ develi ilçesi adan tufan beyli işlçesi ile sınırdır.burdada sanırım beş tane köy vardır.Alaylı,derebaşı,cadıryeri(Gezbelli),henyeri diye yazmış arkaaşım
TOMARZA buradada yaklşık 5 civarı alevi köyü bulunmamaktadır ama tam bir bilgim olmadığım için net bir bilgi vermeyecem
kayseride bulana sarız develi köylerinde bulunanaleviler kürt alevidir.diğer ilçelerinde bulunan köylerindeki aleviler geçmişte kürtçe konuşılduğu ama zamanla asimile olunduğu söylenmektedir
kayseri alevileri deemokrasi mücadelesinde önemli yer tutmaktadır
deniz gezmişlerin arkadaşı olan ve beraber asılan yusuf aslan kayseri sarız ilçesindendir.ölün orucunda ölen sehitlerinden birde meryem altunda çağşak köyündedir.aşık ibereti kırkısarak köyündedir.mazlum çimennin babası sivas sehidi nesimi çimende kayserinin sarız ilçesindedir.kayserinin en büyük alevi köyüsarızın kırkısırak köyüdür.bu köyün kayıtlı kayıtsız köyünün yaklaşık 40 kiş olduğu sanılıyor
birçok ilçede büyük mahalleer kurmuşlardır.istanbul balıkesir bursa ankara antalya mersinde izmirde toplu hale bulunurşlar
almaya fransada ingilitere kanadada büyük toplulukları vardır
o kadar çoklarki vakıf kurakcak çoğunlukları vardır. www.kirkisiraklılarvakfı.org (http://www.kirkisiraklılarvakfı.org) adresinde internet adresleri vardır neyse benden bu kadar ayrıca yazın kırkısırak ve çağşak köylerinin geleneksel etkinlikleri oluyor ayrıca bende bir santçı olarak orda bulunuyırun grup yön olarak orda bulunuyoruz
bu arda duyarlı arkadaşlarla özeliklede müzik alanında irtibat kurmak isterim hotmail adresim asme11@hotmail.com (asme11@hotmail.com) bende ayrıca kırkısırak köyündenim
BENİM BİLDİĞİM BU YAZDIKLARIN ÖZELLİKLE SARIZ TARAFINDAKİ KİŞİLER AVŞAR OLARAK ADLANDIRILIYOR KENDİLERİNİ ALEVİ ÖRF VE ADETLERİNE YATKIN OLDUKLARI İÇİN KENDİLERİNİ ALEVİ OLARAK GÖRÜYORLAR BENİM BİR SÜRÜ SARIZLI ARKATAŞIM VAR HATTA KIKISIRAK KÖYLÜ SOYİSMİ GÖKTAŞ OLAN ARKADAŞLARIM VARAMA HİÇ BİRİ BEN ALEVİYİM DEMEZ AVŞARIM DERLER AYRICA PINARBAŞINDAKİ ÇERTKEZLERLE HİÇ ANLAŞAMAZLAR
ekinersin 17.11.2006, 10:00 sarızda avşarda var ve aşırı nilliyetçidir doğrudur örf ve adatleri bize yakın ama şunu bilesinki 12 köyü alevi kürt bilir kendisini oda tartışılır.
Sayın murat,sizin bahsettiğiniz kişiler avşardır.onlar ayrıdır biz kürt aleviler ayrıyız.yok öyle birşey avşarların kendini alevi gibi hissetmesi söz konusu değildir.. benm bildiğim bu yazdıkların özellikle sarız tarafındaki kişiler avşar olarak adlandırılıyor kendilerini alevi örf ve adetlerine yatkın oldukları için kendilerini alevi olarak görüyorlar benim bir sürü sarızlı arkadaşım var ama hiç biri ben aleviyim demez sadece biz avşarız derler ayrıca pınarbaşında bulunan çerkezlerle hiç anlaşamazlar saygılar
murat222 17.11.2006, 13:50 sarızdaki aleviler kürttür,avşar değildir.sarızda 14 tane alevi köyü vardır.avşar alevileri ise sarıolan ilçesinde 7 köy vardır.bunlar aleviliklerini yitirmemiştir.yalnız sarız daki avşarlar sünnidir ve kendilerini alevi hissetmesi zordur.
economist_e 25.11.2006, 02:21 slm ben sarızda bulunan şen marketin sahibi ibradim şen..sarız hakkına yazılanlara baktımda pek ic acıcı degil..sarızda.sancakagıl.gümüşali.darıdere.tavla. ördekli.cagşak.dallıkavak.kırkısrak.b.örtülü.k.ört ülü.k.söbecimen.tamamen alevidir.altı sögüt wede.ince maradada kısmı olarak.. aelevi bulunmaktadır..sarızda 13.tane alewi esnaf wardır.aşiret köyleri diye gecen bu köylerin.12.tane dolmuşu wardır
...gelir kaynakları son yıllarda haywancılıktan cok yurt dışından gelen paralardır.. buda insanları hazır iyicilige yitmiştır...ama şunu söylemeden gecememiyecem.. türkiyedeki tablo. sarızdada farkl degildir.. öyleki..akp.üyelerinin cogu aşirettendir...wede bir birliktelik yoktur..
...gelin canlar bir olalım iri olalım diri olalım...
Merhaba, bende Karaözülüyüm ve çevremizdeki Yerlikuyu, İğdeli, Karpınar, Kaleköy ve Burunörende alevi köyleridir. Galiba sanılandan daha çoğuz :)
candost_20 14.12.2006, 10:04 Merhaba, bende Karaözülüyüm ve çevremizdeki Yerlikuyu, İğdeli, Karpınar, Kaleköy ve Burunörende alevi köyleridir. Galiba sanılandan daha çoğuz :)
O zaman tanıyorumdur seni ablam :) ben Kayseri G.Osman paşa da kalıyorum orada karaözünden olan tanıdıklarım var... Soyismi Yılmaz ve Temizer olan çok yakın tanıdıklarım var mahallede.Sevgiyle kal ablam.Saygılar....
O zaman tanıyorumdur seni ablam :) ben Kayseri G.Osman paşa da kalıyorum orada karaözünden olan tanıdıklarım var... Soyismi Yılmaz ve Temizer olan çok yakın tanıdıklarım var mahallede.Sevgiyle kal ablam.Saygılar....
Merhaba candost_20,
Büyük ihtimalle beni tanımıyorsundur. :) Kayseri'de olsaydım tanışalım derdim :p ama Ankara'dayım. Avcılar evet Karaözülü, Temizer soyadını ise daha önce duymadım, çevre köylerden olabilir. :)
candost_20 14.12.2006, 16:35 Merhaba candost_20,
Büyük ihtimalle beni tanımıyorsundur. :) Kayseri'de olsaydım tanışalım derdim :p ama Ankara'dayım. Avcılar evet Karaözülü, Temizer soyadını ise daha önce duymadım, çevre köylerden olabilir. :)
Hımm sağluk olsun ablam karaözünde oldugunu sanıyodum.Temizer soy adı karaözü biliyorum ama dediğin gibi çevre köylerden de olabilir.kendilerinden duydugum bu.Herneyse sağlıcakla kal ablam...
doctorramses 03.01.2007, 00:22 selam canlar
Kayseri'de alevi köylerini biliyordum da bu kadar çoğunu görünce çok sevindim. Ben Antalya'da oturuyorum, köyümüz Kayseri/Develi/Çadıryeri(Gezbeli) Köyü tüm alevi canlarla tanışmak isterim msn adresim cenapkeskin@hotmail.com herkese sevgiler saygılar.
candost_20 05.01.2007, 13:40 selam canlar
kayseri erkiletin hırka köyü
alevi köylerinden biri..
Merhaba can Erkilet Hırka köyünü bilirim alevidir evet.Şuan hırka köyündenmi kayılıyosun? Tanışmak isterdim...Saygılar.
doctorramses 07.01.2007, 01:35 slm
kahraman38 07.01.2007, 10:52 Merhaba ben Sarız Küçük Söbeçimen Köyündenim Sarız da aslında alevi çok ama çok da göç vermiştir. Sarız alevileri ve alevi köyleri Küçük Söbeçimen ve Küçük Örtülü Köyü zazaca diğer köyleri kırmançki konuşurlar, yani kürttürler. Süni çoğunluğunu temsil edenler de avşarlardır, avşarlar genelde Sarız İlçesinde söz sahibidirler yıllar dır Sarızın kaderi bunların elinde seçilen Belediye Başkanları bu aşirete yakındırlar.
Avşaroğlu 15.01.2007, 20:32 Bu bölümdeki 6 sayfanın tamamını okudum ve Kayserili bir Avşar olarak gördüm ki;Alevi kardeşlerimiz bizi,bizim onları gördüğümüz gibi görmüyorlar.Hatta Pınarbaşı Avşarlarını aydın olmamakla itham ediyorlar.Ben 20küsür yıldır Kayseride yaşıyorum ayrıca Pınarbaşı,Sarız dediğiniz ilçelerle Alevi köylerinin olduğunu söyediğiniz diğer ilçeleri de neredeyse avucumun içi gibi biliyorum.Bildiğim bir şeyde şu ki;70 - 80yaşındaki nineleri biraz kızdırsanız söyleyeceği ilk küfür yezidtir.Yezit isminin küfürle özdeşleştiği bir Topluluğa yapılanlar biraz ağır değil mi??Avşar Alevilerinde olduğunu düşünecek olursak saygı sevgiyle istişare yapmaktansa bu ayrılık niye?
evet kayseride de çok can var meslala annem oralı kayseri yeşilhisar
mesut1979 21.01.2007, 20:29 doktorramses sen kimlerdensin bende hirkaliyim ama yurt disinda kaliyorum selamar
Merhaba Mesut can,hırkalı sanırım Erkilet ilçesine bağlı doğrumu?
arkadaşım vardı hırkalı.doktorramses sen kimlerdensin bende hirkaliyim ama yurt disinda kaliyorum selamar
mesut1979 21.01.2007, 20:50 evet dogru arkadas ama bizim köy tam yüzde yüz alevi köyü degil sünni milleti cogunlukta
Benim arkadaş Alevi olduğunu söylerdi ama namaz kılardı.ya asimile olmuş ya da ne olduğunu bilmiyo..evet dogru arkadas ama bizim köy tam yüzde yüz alevi köyü degil sünni milleti cogunlukta
mesut1979 21.01.2007, 21:11 meraba erenler sen bir soyadini söylersen belki bilirim alevi deyilmi
mesut1979 21.01.2007, 21:20 evet arkadas bizlerdendir bizde o aleye yakiniz okisinin ismini soylersen kim oldugunu bilirim
ekinersin 31.01.2007, 10:44 evet canlar avşar oğlu sanki biraz alınmış sarızıda bildiğini söylüyor kendisine hak vermemek mümkünmü deyil tabiki ama şunuda unutmamak lazım şu murrem ayında. neden biz insanlar hep tek taraflı bakmaktan kurtulamayız örenek vermek gerekirse sunni eşittir yezit bu nekadar yanlışsa alevi eşittir kafir buda okadar yanlış deyilmi ozaman biz bu gün bunu tartışabiliyoruz bu sevindirici. ama geçmişe bir baktığımız zaman çok üzücü sivaslar, maraşlar, vesayre bunlar kerbelada yezidin yaptıklarıyla çok uzak deyil ama şunu ayırt etmek gerek bütün sünnüler deyil tabiki hele avşarlar asla onların geçmişi zaten alevidir. ve ben bir sarızlı olarak alevilikle ilgili şikayetim olamaz avsarlarla içiçe yaşarız ama türkçülük var. saygılar
evet canlar avşar oğlu sanki biraz alınmış sarızıda bildiğini söylüyor kendisine hak vermemek mümkünmü deyil tabiki ama şunuda unutmamak lazım şu murrem ayında. neden biz insanlar hep tek taraflı bakmaktan kurtulamayız örenek vermek gerekirse sunni eşittir yezit bu nekadar yanlışsa alevi eşittir kafir buda okadar yanlış deyilmi ozaman biz bu gün bunu tartışabiliyoruz bu sevindirici. ama geçmişe bir baktığımız zaman çok üzücü sivaslar, maraşlar, vesayre bunlar kerbelada yezidin yaptıklarıyla çok uzak deyil ama şunu ayırt etmek gerek bütün sünnüler deyil tabiki hele avşarlar asla onların geçmişi zaten alevidir. ve ben bir sarızlı olarak alevilikle ilgili şikayetim olamaz avsarlarla içiçe yaşarız ama türkçülük var. saygılar
sevgili ekinersin doğru söylüyorsun kardeş avşarlarda türkçülük var onların asimile oluşundan dolayı bariz bir şekilde üzülüyorum bana bu durum kerbela'dan önce küfelilerin Şah Hüseyin e yaptıkları ihaneti düşündürtüyor.verilen ikrardan dönmek insanlık erdeminin neresine sığar. Şah Hüseyin'im seni yolundan kim döndürebilirki ebu süfyan soyu mu kılıç zoru ile islamı seçenler mi yoksa dönekler mi; Bizi Ehlibeyt yolumuzdan kim döndürebilirki .......DÖNEN DÖNSÜN BE DÖNMEZEM YOLUMDAN...
küheylan 02.02.2007, 14:54 konu çok iyi olmuş kayseri genelde tutucu kesimin ili sanılır ama aksine alevi nüfusu az değildir karözü civarı köyler : karpınar(benim köyüm),iğdeli,yerlikuyu kızılpınar(alevi-sünni karışık) Karpınar dan birileri var mı acaba forumda merak ediyorum
alevi heryerde vardır önemli olan bizimle aynı inancı paylaşmak.kendini alevi olrak görmeyenlerde var....gelin canlar bir olalım bence:))))))))
Kayseri 12 tane Alevi koyu var. Ayrintili bilgi isteyenler www.binbogalar.com'a baksinlar
Cagsak
Dallikavak
Daridere
Gumusali
Incemagara
Kirkisrak
K.Sobecimen
K.Kabaktepe
Ordekli
Ortulu
Sancakagil
Tavla
kahraman38 03.01.2008, 21:13 Kırkısrak Köyü kürtçe konuşur.Sarızın alevi köylerinde sadece Küçük Söbeçimen ve Küçük Örtülü köyleri zazaca konuşurlar.
KUCUK SOBECIMEN koyunu kurt sobecimen diye yazmayalim lutfen. Kucuk Ortulu ve Kucuk Sobecimen koyleri zazaca konusur. sariza bagli diger alevi koylerinden ise kurtce konusan koyler var. Toplam olarak 12 tane alevi koyu var.
başkent_çarşı 28.01.2008, 20:38 ewt Canlar Kaysrİde De BİlİndİĞİnden Fazla Alevİ KÖyÜ Var Bende Sariz/kÜÇÜksÖbeÇİmen KÖyÜndenİm
başkent_çarşı 28.01.2008, 20:39 GÜlcİn Sen Nerelİsİn??
yasemin38 07.04.2008, 13:50 not: pinarbasinin sunnileri cok aydin degilerdir yani tam anlamiyla genelikde fasolar.... mesela pinarbasinada alpaslan turkes bulvari diye bir yer var.... [/B][/QUOTE]
çok doğru aydın kişiler değiller. şu an pınarbaşında yaşıyorum zaten.ama çok büyük zorluklar çektik zamanında özellikle eğitim kurumlarında...
yasemin38 07.04.2008, 13:55 KUCUK SOBECIMEN koyunu kurt sobecimen diye yazmayalim lutfen. Kucuk Ortulu ve Kucuk Sobecimen koyleri zazaca konusur. sariza bagli diger alevi koylerinden ise kurtce konusan koyler var. Toplam olarak 12 tane alevi koyu var.
ben büyük örtülülüyüm ama bizde de zazaca konuşanlar çok bu sadece 2 -3 köyle sınırlı değil.
kahraman38 10.04.2008, 22:02 Doğrudur, Büyük Örtülü köyünde zazaca konuşanlar olabilir ama Küçük Söbeçimen ve Küçük Örtülü nün tamamı zazaca konuşur.
|
|