Orijinalini görmek için tıklayınız : alevilikte namaz varmıdır?

boyan
01.02.2006, 22:05
Neden aleviler namaz kılmaz ?

Erki
01.02.2006, 22:25
neden yeni gelenler forumu aramaz?

neden ilk soru namaz kilmak?

neden neden neden....

foruma hosgeldin

gulizar
01.02.2006, 22:50
neden yeni gelenler forumu aramaz?

neden ilk soru namaz kilmak?

neden neden neden....

foruma hosgeldin

alemsin Erki can, yaziyi okuyunca beni bir gülme tuttu'ki!!
resmin ile uyum saglamis vaziyette.yanlis anlama sakin.hoc olmus dogru yani. kusura bakmasin yeni katilimci can. bu ara hosgelmis aramiza.

Erki
01.02.2006, 22:52
alemsin Erki can, yaziyi okuyunca beni bir gülme tuttu'ki!!
resmin ile uyum saglamis vaziyette.yanlis anlama sakin.hoc olmus dogru yani. kusura bakmasin yeni katilimci can. bu ara hosgelmis aramiza.

inan artik herkez demeye basladi degistirecem artik

bakalim ne zaman:D

gulizar
01.02.2006, 23:03
yok yok degistirme arada bir ciddi ciddi soran yüzler olsun aramizda....

sevgi ile kal can.

Arguvan 44
01.02.2006, 23:28
Merhaba Boyan,

sanirim soruna yanit alamadin burda. Bencede bi forumlari arastirma yap.

Tekrar Hosgeldin .....

hasan1
01.02.2006, 23:30
Neden aleviler namaz kılmaz ?

selam kardesim insan önce bir selam verir sonra bir derdinizmi
varmi der öyle konuya girer senin beni anlayacagingibi senide anlayanlar cikar böyle damdan düsercesine söylenmez simdi cevabini
verem sorularin aleviler neden namaz kilmaz neden kilsin kilanlar devleten müftülere hocalara dianete yeterince yardim aliyorlar
biz aleviler gördügün gibi hic bir yardim almadigimiz gibi birde vergimizi
ödüyoruz bizede yardimimizi aldigimiz zaman bizlerde cemlerimizi
yapariz semahimizi döneriz bizlerde namazimizi kilmis oluruz sanirim

Şah-Mat
02.02.2006, 13:16
Slm...

Alevilerde namaz vardır..
oda HALKA namazıdır..,
Alın burunla bereber secdeye iner,arka arkaya dizilir,ama bugün kü namaz kılmayla alakamız yok..bununda çeşitli sepepleri var.?

Forumu gezin,inceleyin bunlara çoğu yerde değinilmiştir..

boyan
02.02.2006, 14:51
gösterdiğiniz ilgiden dolayı herbirinize tektek teşekkür ediyom.ben formu okudum.bu formdan haberim yokken çeşitli sitelerde ve kitaplarda da okudum.sorum biraz da görüşlerinizi almaktı şah-mat ve hasan1 arkadaşlar sağ olsun biraz deyinmişler.erki kardeşim bende alevilik hakkında araştırdım yani formu okamadan da bilgim var gösterdiğin tepki güzel :) saygılarımla ...

Erki
02.02.2006, 15:31
ordaki görüslerle burdakilerin arasinda fark bulabildinmi?
sanirim hepsi ayni kapiya cikiyor

musayipakyuz
02.02.2006, 15:34
ya arkadaşlar ben bu forum ları okuyorum ama inanın çok saçma açıklamalar var
yahu arkadaşlar hele içimizde buna inatla evet kılmaz diyen ve bunu destekleyen arkadşlar var ...Bakın Kuranı kerim-i kimse inkar edemez kuranı inkar eden aliyi aliyi inkar eden allahı inkar eder

Erki
02.02.2006, 15:38
Neden kilmadigimizi yazmaya gerek yokk.
kurani-kerim se bizde canlisi var = Hz. Ali

kavakli
02.02.2006, 15:42
Kilarlar ancak namazlari da farklidir. "Kuran"da ibadetin tarifi yoktur. Bes vakit namaz yoktur. Kuran'da dua et, Allah'a dua et. Atin üzerinde, devenin üzerinde, yürürken, yanüstu yatarken, sirtüstü yatarken Allah'a dua edebilirsin yazar" derler. O nedenle, kendilerini nerede Allah"a yakin hissederlerse, orada ve Türkçe dua ederler. Bu onlar için namazdir. Alevi felsefesi insani kutsal kabul eder. O nedenle Aleviler namaz kilarken halka halinde, birbirlerine dönüktürler. Insanlar insanin yüzüne secde eder. Heralde yeterli bi aciklama olmustur ...

musayipakyuz
02.02.2006, 15:45
ya imam ali ile kuran bize peygamberimizden kalan tek yadigar ikisinin de onayladığını bizler inkar ediyoruz...
Hz Ali Sıffin savaşında satan onu yalnız bıakan Kendi askeriydi unutmayın
Hz Alinin Orda bir lafı var Ben Bu savaşı eğer kılıçla savaş sa idim inanın taş üstünde taş kalmazdı biz bu safvaşı cehaletten kaybettik dedi

musayipakyuz
02.02.2006, 15:47
Kilarlar ancak namazlari da farklidir. "Kuran"da ibadetin tarifi yoktur. Bes vakit namaz yoktur. Kuran'da dua et, Allah'a dua et. Atin üzerinde, devenin üzerinde, yürürken, yanüstu yatarken, sirtüstü yatarken Allah'a dua edebilirsin yazar" derler. O nedenle, kendilerini nerede Allah"a yakin hissederlerse, orada ve Türkçe dua ederler. Bu onlar için namazdir. Alevi felsefesi insani kutsal kabul eder. O nedenle Aleviler namaz kilarken halka halinde, birbirlerine dönüktürler. Insanlar insanin yüzüne secde eder.

yani arkadaşlar kuran dan alıyoruz yatarak dua ediniz die bizler irdelemkten başka bir şey yapmıyoruz imam cafer buyruklarında da var namaz İmam Ali bile camide şehit edildi yapmayın CAmide Bizim Cemde Bizim Oruçta Bizim

Oli
02.02.2006, 15:49
musayipakyüz!

Dostum biz namaz kılmıyoruz... aleviler sizin gibiler dışında namaz kılmazlar... inancımız bize yetiyorda artıyor... eğilip kalkmakla iş bitmiyor... putperestlerde secde ediyordu.

kavakli
02.02.2006, 15:50
vallaha ben sadece bildikleirmi paylastim gerisi size kalmis biseydir aleviligin felsefesini ben bole biliyorum yalnissa duzeltin lutfen

musayipakyuz
02.02.2006, 15:56
musayipakyüz!

Dostum biz namaz kılmıyoruz... aleviler sizin gibiler dışında namaz kılmazlar... inancımız bize yetiyorda artıyor... eğilip kalkmakla iş bitmiyor... putperestlerde secde ediyordu.
yahu güldürme beni arkadaşım ben cemi mede giditorum ben Cemde aşıklık yapıyorum arkadaşlar ben namazımı kılmassam orucumu tutmassaam ben kime ne hesap vereceğim Allah huzurunda sende bende eşit olacğım emin ol ben bu yaptıklarım sayesinde huzurlu olcağım ya arkaadaş şunu anlamıyorum tamam tarikatımızı yapıyoruz alevilik bu kadar mı yoz ya dine yok sadece tarikat işte o zaman alevilik putperestleştiriliyor ....

musayipakyuz
02.02.2006, 15:58
gerçek ten ben aleviyim diyemiyorum neden ben cumaları anca kılabiliyorum ceme gidiyorum tamam eyvallah ama tarikatın tüm gerekçelerini yerine getiebiliyormuyuz alevilik öle sıradan bişi mi ya bu yolun testisi çok agırdır herkez taşıyamaz bu yükü ben namaz kılmışım orucu tutmuşum ne mutlu bana ne mutlu tutana kılana

Erki
02.02.2006, 16:01
yahu güldürme beni arkadaşım ben cemi mede giditorum ben Cemde aşıklık yapıyorum arkadaşlar ben namazımı kılmassam orucumu tutmassaam ben kime ne hesap vereceğim Allah huzurunda sende bende eşit olacğım emin ol ben bu yaptıklarım sayesinde huzurlu olcağım ya arkaadaş şunu anlamıyorum tamam tarikatımızı yapıyoruz alevilik bu kadar mı yoz ya dine yok sadece tarikat işte o zaman alevilik putperestleştiriliyor ....

herkesi kendinizden iyi görmeyi birakinda özünüze dönün. kime ne cevap verecegimiz öteki terafta iken hangi hakla kendinizi ''huzurlu'' tarafa koyuyorsunuz.

birakin biz alevileri kendi ibadetimiz le yasiyalim. artik ezilmek yokk!!!!!!!

sonerk
02.02.2006, 16:04
konu alevilerin namaz kılmaması doğrudur alevi inancında namaz yoktur ama alevi olupta namaz kılan yokmu tabiki var bunlar ya sünnileşmiş alevilerdir ya da şiileştirilmiş alevilerdir aleviler üzerinde tarih boyunca sünnileştirme ve şiileştirme politikaları uygulanmıştır bu bügün bile devam etmekte işte namaz kılan aleviler ya şiileşmiş alevilerdir ya sünnileştirilmiş alevilerdir.

Oli
02.02.2006, 16:08
musayip kardeşim sen herşeye rağmen kiliseyede git, havraya da git, budist mabedlerine de git... nene lazım kendini garantiye al... belki içinden biri gerçek dindir o zaman paçayı kurtarırsın...:yamukgul:

kolpa
02.02.2006, 16:14
benim bildiğim, aleviler aslında anadoludaki şiilerdir.sünnilerden çok baskı gördükleri için,camilere gidememişler,farklı şekilde ibadetler yapmışlar ama kuranın özünde yazan herşeye uymuşlardır.alevilikte namaz kılmak yasak değil sonuçta soruyu soran kimse gitsin kılsın.ama şunu da unutma bizler namazda kılsak 1 sene oruç da tutsak sünniler aleviliği mehzep görmemeye devam edicektir.

musayipakyuz
02.02.2006, 16:16
herkesi kendinizden iyi görmeyi birakinda özünüze dönün. kime ne cevap verecegimiz öteki terafta iken hangi hakla kendinizi ''huzurlu'' tarafa koyuyorsunuz.

birakin biz alevileri kendi ibadetimiz le yasiyalim. artik ezilmek yokk!!!!!!!

YA ARKADAŞIM BAK CANIM KARDEŞİM SANA EZİŞL DİYEN YOK EZDİRME AMA ALEVİLİĞİ YANLIŞ YÖNLERE ÇEKME DOĞRU OLAN ŞEYLERİ YALAN MIŞ GİBİ YANSITMAN HİÇ DOĞRU DEİĞİL BİZLER KÜLTÜRÜMÜZ VE ÖNYARGILARIMIZ SAYESİNDE HUZURLU OLUYORUZ BİRKERE ....

YA BEN SÜNNİLERE NEDEN ALEVİLİĞİ SAVUNAMADIĞIMI DAHA İYİ ANLIYORUM ŞİMDİ SİZLER GİBİ ARKADAŞLAR SAYESİNDE SİZ DE DİN YOK DİNSİZ SİNİZ DİOLAR SİZCE BU DORU MU... TAMAM TARİKATIMIZI AÇIKLIYORUM BÖLE BÖLE DİYORUM AMA NEDEN DİĞER TARAFTAN ALEVİLERE DİNSİZ DETİRTEYİM BEN

Serkan_Devrim
02.02.2006, 16:16
sevgili dostum çirkinleşiyorsun. sen kıl namazını ama kişilere saygısızlık yapma. sen namazın ne olduğundan bihaber kıl namazı, sonra öte tarafta görürüz huzurlumu olacan, huzursuzmu? mevlana oku biraz.
...
yoksa ben namaz kılayım da
aklım çarşı pazarda olsun
böyle namaza namaz denirmi?
MEVLANA

aleviliği putperestleştiren sizlersiniz. camide aleviliğe ait demişsiniz. caminin alevilikle ne ilgisi var? asimile olmuşsunuz sonra gelip bizi suçluyorsunuz.

benim bildiğim, aleviler aslında anadoludaki şiilerdir.sünnilerden çok baskı gördükleri için,camilere gidememişler,farklı şekilde ibadetler yapmışlar ama kuranın özünde yazan herşeye uymuşlardır.alevilikte namaz kılmak yasak değil sonuçta soruyu soran kimse gitsin kılsın.ama şunu da unutma bizler namazda kılsak 1 sene oruç da tutsak sünniler aleviliği mehzep görmemeye devam edicektir. alevilikle şiilik aynı değildir. şiiliğin sünnilerden farkı; imamet konusu ve hz Ali nin siyasi davasıdır. alevilik ise bambaşkadır.

gerçek ten ben aleviyim diyemiyorum neden ben cumaları anca kılabiliyorum ceme gidiyorum tamam eyvallah ama tarikatın tüm gerekçelerini yerine getiebiliyormuyuz alevilik öle sıradan bişi mi ya bu yolun testisi çok agırdır herkez taşıyamaz bu yükü ben namaz kılmışım orucu tutmuşum ne mutlu bana ne mutlu tutana kılana
zaten aleviyim deme. şiiyim de. cumaya giden aleviyide ilk defa duyuyorum. ne mutlu sana da birde kıldığın namazın ne anlama geldiğini öğren.

musayipakyuz
02.02.2006, 16:20
Ya ArkadaŞlar Alvİlİk Meshep Evet Bİz Zoroatrain KardeŞİm Bİzler Bana GÖre GerÇek Alevİlerİz Ben Şİİ Yİm Dİyenİ Duymadim ...ama Caferİyİm Dİyen Var İŞte Onlar Belkİ Şİİa Olabİlİrler Ama Ben BektaŞİ Alevİsİyİm Ya YabnliŞim Varsa DÜzeltİn Ben Bİrİlerİne Bİ AÇiklama Yapacaksam Alevİler Dİnsİzdİr Mİ Dİİm Ben Alevİ Olduysam Dİnİmİn Sayesİnde Oldum ... Kİlİseyİ Özenseydİm Hiristİyan Olurdum Eyvallah Peygamberlerİn Hepsİne İnandik Ama Bİz Alİnİn Yoluna Bİat Ettİk .... Ya Ben Anlatamiyorum Ya Sİz Anlamiyosunuz Benİ

Oli
02.02.2006, 16:22
benim bildiğim, aleviler aslında anadoludaki şiilerdir.sünnilerden çok baskı gördükleri için,camilere gidememişler,farklı şekilde ibadetler yapmışlar ama kuranın özünde yazan herşeye uymuşlardır.alevilikte namaz kılmak yasak değil sonuçta soruyu soran kimse gitsin kılsın.ama şunu da unutma bizler namazda kılsak 1 sene oruç da tutsak sünniler aleviliği mehzep görmemeye devam edicektir.

sevgili zoroastrian!

yaşın eğer doğruysa epey küçük. Ben o yaştayken her denilene he demek zorundaydım. sen okuyupta mı bu bilgileri aldın yoksa ailenmi seni böyle bilgilendirdi bilmiyorum. Alevilik şiilik değildir.

Serkan_Devrim
02.02.2006, 16:23
YA ARKADAŞIM BAK CANIM KARDEŞİM SANA EZİŞL DİYEN YOK EZDİRME AMA ALEVİLİĞİ YANLIŞ YÖNLERE ÇEKME DOĞRU OLAN ŞEYLERİ YALAN MIŞ GİBİ YANSITMAN HİÇ DOĞRU DEİĞİL BİZLER KÜLTÜRÜMÜZ VE ÖNYARGILARIMIZ SAYESİNDE HUZURLU OLUYORUZ BİRKERE ....

YA BEN SÜNNİLERE NEDEN ALEVİLİĞİ SAVUNAMADIĞIMI DAHA İYİ ANLIYORUM ŞİMDİ SİZLER GİBİ ARKADAŞLAR SAYESİNDE SİZ DE DİN YOK DİNSİZ SİNİZ DİOLAR SİZCE BU DORU MU... TAMAM TARİKATIMIZI AÇIKLIYORUM BÖLE BÖLE DİYORUM AMA NEDEN DİĞER TARAFTAN ALEVİLERE DİNSİZ DETİRTEYİM BEN

ben senin aleviliğinden iyice şüphelenmeye başladım. sünnilere aleviliği bilgisizliğinden savunamıyorsun. önce ilim al sonra sonra bilgi sat. senin alevilik diye bahsettiğin şey ya şiiliktir ya asimilasyona uğramış artık adına alevilik denemeyecek bir şeydir, yada alevi değilsin de sünnilik propagandası yapıyorsun.

musayipakyuz
02.02.2006, 16:24
sevgili dostum çirkinleşiyorsun. sen kıl namazını ama kişilere saygısızlık yapma. sen namazın ne olduğundan bihaber kıl namazı, sonra öte tarafta görürüz huzurlumu olacan, huzursuzmu? mevlana oku biraz.
...
yoksa ben namaz kılayım da
aklım çarşı pazarda olsun
böyle namaza namaz denirmi?
MEVLANA

aleviliği putperestleştiren sizlersiniz. camide aleviliğe ait demişsiniz. caminin alevilikle ne ilgisi var? asimile olmuşsunuz sonra gelip bizi suçluyorsunuz.

MEVLANA NE GÜZEL DEMİŞ BEN O NAMAZI NE NİYETE KILIYORUM EĞER BEN İÇİMDE KİNLE KLILYORSAM BİRİNE KÖTÜLÜKLE KILIYORSAM EVET MEVLANA ÖLE DEMİŞ VALLA ALEVİ NAMAZDA KILAR MUHAREMİDE TUTAR RAMAZANIDA TUTAR ALEVİ İNSAN DİNİMİZİN KURALLARI NE İSE ONLARI YAPAR ELİNE BELİNE DİLİNE SAHİP OLUR

Serkan_Devrim
02.02.2006, 16:25
Ya ArkadaŞlar Alvİlİk Meshep Evet Bİz Zoroatrain KardeŞİm Bİzler Bana GÖre GerÇek Alevİlerİz Ben Şİİ Yİm Dİyenİ Duymadim ...ama Caferİyİm Dİyen Var İŞte Onlar Belkİ Şİİa Olabİlİrler Ama Ben BektaŞİ Alevİsİyİm Ya YabnliŞim Varsa DÜzeltİn Ben Bİrİlerİne Bİ AÇiklama Yapacaksam Alevİler Dİnsİzdİr Mİ Dİİm Ben Alevİ Olduysam Dİnİmİn Sayesİnde Oldum ... Kİlİseyİ Özenseydİm Hiristİyan Olurdum Eyvallah Peygamberlerİn Hepsİne İnandik Ama Bİz Alİnİn Yoluna Bİat Ettİk .... Ya Ben Anlatamiyorum Ya Sİz Anlamiyosunuz Benİ
bir yalnış daha alevilik mezhep değildir. alevilik bir inanç bütünüdür.

musayipakyuz
02.02.2006, 16:26
İmam Cafer İmam Degİlmİydİ Buyruklari Yokmu Bİzler Alevİler İmam Cafer Buyruklarini Kabullenİrİz DoĞrulariz Sonra Da Bu Buyruklarla Namaz Lar Kilariz Sonra Da Bİrbİrİmİzİ Kandiririz

Çorum Ehlİbeyt Camİİnde Caferİ Namazi Kildirirlar Madem Alevİler Neden Namaz Kiiyo

kavakli
02.02.2006, 16:27
Kilarlar ancak namazlari da farklidir. "Kuran"da ibadetin tarifi yoktur. Bes vakit namaz yoktur. Kuran'da dua et, Allah'a dua et. Atin üzerinde, devenin üzerinde, yürürken, yanüstu yatarken, sirtüstü yatarken Allah'a dua edebilirsin yazar" derler. O nedenle, kendilerini nerede Allah"a yakin hissederlerse, orada ve Türkçe dua ederler. Bu onlar için namazdir. Alevi felsefesi insani kutsal kabul eder. O nedenle Aleviler namaz kilarken halka halinde, birbirlerine dönüktürler. Insanlar insanin yüzüne secde eder. Heralde yeterli bi aciklama olmustur ...

bide tarikat kelimesini ben kabul etmiyorum arkadasim tarikat diyosun sanki muslum gunduzun muridi gibi hissediyorum o kelime alevilikle kullanma lutfen namaz kilabilirsin saygiliyim sana ama kilmayanlarada saygi lutfen yukarida benim bildigim alevilerde namazi anlattim yalnissa yalnis deyin cunku bu yazdiklarim tamamiyle hacibektastaki dedelerimizden alinmadir sanmiyorumki yalnis olsun....

Serkan_Devrim
02.02.2006, 16:27
MEVLANA NE GÜZEL DEMİŞ BEN O NAMAZI NE NİYETE KILIYORUM EĞER BEN İÇİMDE KİNLE KLILYORSAM BİRİNE KÖTÜLÜKLE KILIYORSAM EVET MEVLANA ÖLE DEMİŞ VALLA ALEVİ NAMAZDA KILAR MUHAREMİDE TUTAR RAMAZANIDA TUTAR ALEVİ İNSAN DİNİMİZİN KURALLARI NE İSE ONLARI YAPAR ELİNE BELİNE DİLİNE SAHİP OLUR
mevlananın sözünü namazdan dolayı örnek olarak verdim. mevlana alevi olduğu için değil. sen istersen 32 farzı yerine getir hatta farzları çoğalt ama içeriğini bilmedikten sonra boş. ve aleviliktede bunlar yoktur. alevilik zahiri yönleri çoktan geçmiştir. alevilikte batini ilim vardır.

musayipakyuz
02.02.2006, 16:28
Alevİlİk Alİ Evİ Demek Asil Zamaninda Eba Muslİm Horasanİ Zamaninda GerÇek Şİalara Sunnİ Denİrdİ Bu Anadoluya GeÇerken Alevİlİk Altinda GeÇmİŞtİr.. Haci BektaŞi Velİ Sayesİnde De AlevİlİĞe Bİr İnanÇ ButunluĞu Katilip TarİkatlaŞtirilmiŞtir

sonerk
02.02.2006, 16:29

Yok arkadaşım nerden uyduruyon böyle şeyleri alevilik başka şiilik başka şiiler islama daha yakındır hatta islamın ana damarlarından biridir namazda kılar oruçta tutar ama aleviliğin islamla alakası yoktur alevilik orta asyada bugüne kadar gelen birçok dinle kültürle kaynaşmış bir inaçtır aleviler bir çok dinden etkilenmişlerdir bunlar;budizm ,şamanizm,gök tanrı atalar kültü,hıristiyanlık ,islamiyet....daha bir sürü din var aleviler için islam bunlardan bi tanesidir senin dediğin şiiliktir şiilik islamın ta kendisidir fark budur birisi islamdan bölünme bir mezheptir birisi islamın bazı inaçlarını kabullenmiş inançtır..

seher.yeli
BU SORUYU SORAN BENCE HIC CEM NEDIR BILMIYOR GALIBA BIZLER CEMLERDE NAMAZ KILARIZ BOYLE SACMA SORULARDA SORULMASIN YA AYIP DENEN BIR SEY VAR :21:
SEN KENDINI KUCUCUK ET-KEMIK SANIRSIN.OYSA SENDE ALEM-I EKBER GIZLIDIR .
ASIL NAMAZ BIZIMDIR HEMDE COLUK COCUK KADIN ERKEK HEP BERABER NAMAZIMISI KILARIZ.

Serkan_Devrim
İmam Cafer İmam Degİlmİydİ Buyruklari Yokmu Bİzler Alevİler İmam Cafer Buyruklarini Kabullenİrİz DoĞrulariz Sonra Da Bu Buyruklarla Namaz Lar Kilariz Sonra Da Bİrbİrİmİzİ Kandiririz

Çorum Ehlİbeyt Camİİnde Caferİ Namazi Kildirirlar Madem Alevİler Neden Namaz Kiiyo
imam cafer batıni ilmi müstahakına verin demiş. sen müstahak değilmişsin ki sana batıni ilmi vermemişler. sen olayların dış yüzüyle ele al. biz özüne ulaşırız.

musayipakyuz
02.02.2006, 16:30
mevlananın sözünü namazdan dolayı örnek olarak verdim. mevlana alevi olduğu için değil. sen istersen 32 farzı yerine getir hatta farzları çoğalt ama içeriğini bilmedikten sonra boş. ve aleviliktede bunlar yoktur. alevilik zahiri yönleri çoktan geçmiştir. alevilikte batini ilim vardır.
YA ALEVİLER KURALLARINI KENDİ KOYAR O ZAMAN DEĞİL Mİ ALİ EKBER ARKADAŞ ALEVİLİĞİ SANKİ AYRI BİR DİN GİBİ KONUŞUYORUZ BURDA YAA NE KADAR DEĞİŞİK MİŞ

Serkan_Devrim
02.02.2006, 16:32
Alevİlİk Alİ Evİ Demek Asil Zamaninda Eba Muslİm Horasanİ Zamaninda GerÇek Şİalara Sunnİ Denİrdİ Bu Anadoluya GeÇerken Alevİlİk Altinda GeÇmİŞtİr.. Haci BektaŞi Velİ Sayesİnde De AlevİlİĞe Bİr İnanÇ ButunluĞu Katilip TarİkatlaŞtirilmiŞtir bak arkadaşım. anladık şiisin. ama şunu bil şiilik alevilik değildir. alevilik anadoluya özgüleşmiştir. bunu da linklerden bulablilirsin. önce oku, öğren. sonra ilim tartışmasına gir.

YA ALEVİLER KURALLARINI KENDİ KOYAR O ZAMAN DEĞİL Mİ ALİ EKBER ARKADAŞ ALEVİLİĞİ SANKİ AYRI BİR DİN GİBİ KONUŞUYORUZ BURDA YAA NE KADAR DEĞİŞİK MİŞ alevilik din de değildir. alevilik bir inanç bütünüdür. içinde bütün dinler bulunur.

bide tarikat kelimesini ben kabul etmiyorum arkadasim tarikat diyosun sanki muslum gunduzun muridi gibi hissediyorum o kelime alevilikle kullanma lutfen namaz kilabilirsin saygiliyim sana ama kilmayanlarada saygi lutfen yukarida benim bildigim alevilerde namazi anlattim yalnissa yalnis deyin cunku bu yazdiklarim tamamiyle hacibektastaki dedelerimizden alinmadir sanmiyorumki yalnis olsun.... haklısın. arkadaş alevilik diye şiiliği anlatıyor. şiilerdede sünnilerde olduğu gibi tarikat ve şeriat var. bizdeki tarikat ve şeriat kapısını bilmezler.

musayipakyuz
02.02.2006, 16:35
Yok arkadaşım nerden uyduruyon böyle şeyleri alevilik başka şiilik başka şiiler islama daha yakındır hatta islamın ana damarlarından biridir namazda kılar oruçta tutar ama aleviliğin islamla alakası yoktur alevilik orta asyada bugüne kadar gelen birçok dinle kültürle kaynaşmış bir inaçtır aleviler bir çok dinden etkilenmişlerdir bunlar;budizm ,şamanizm,gök tanrı atalar kültü,hıristiyanlık ,islamiyet....daha bir sürü din var aleviler için islam bunlardan bi tanesidir senin dediğin şiiliktir şiilik islamın ta kendisidir fark budur birisi islamdan bölünme bir mezheptir birisi islamın bazı inaçlarını kabullenmiş inançtır.. OZAMAN ALEVİLİK TAMAM MESHEP DEĞİLSE ŞİİLİĞİ KABUL EDELİM MESHEP OLARAK ONLAR İSLAM DİNİNİ KABUL ETMİŞLER PEKİ BİZ NEYİS MÜSLÜAN DEĞİLMİYİZ YA PİRİMİZİ SORUNCA SÖYLÜYORUZ PİRİMİZ DEDİĞİMİZ İN DİNİNİ ALGILIYAMIYORUZ

haklısın. arkadaş alevilik diye şiiliği anlatıyor. şiilerdede sünnilerde olduğu gibi tarikat ve şeriat var. bizdeki tarikat ve şeriat kapısını bilmezler. TARİKAT HAKİKAT ŞERİAT MARİFET KAPILARINI CEMLERİDE EVELALLAH İYİ BİLİRİM CEMLERDE SECDE EDİP ALLAH DİE BAĞIRIYORUZ AMA

Oli
02.02.2006, 16:37
OZAMAN ALEVİLİK TAMAM MESHEP DEĞİLSE ŞİİLİĞİ KABUL EDELİM MESHEP OLARAK ONLAR İSLAM DİNİNİ KABUL ETMİŞLER PEKİ BİZ NEYİS MÜSLÜAN DEĞİLMİYİZ YA PİRİMİZİ SORUNCA SÖYLÜYORUZ PİRİMİZ DEDİĞİMİZ İN DİNİNİ ALGILIYAMIYORUZ

dostum Alevilik Ali den ibaret değildir. Hz. Ali 5 vakit namaz kılmış hacca gitmiştir tüm gerekleri yerine getirmiştir. Hz Ali Aleviliğe ezilmişliğin haksızlığa uğramışlığın simgesi olarak sonradan dahil olmuştur. Alevilik demek Hz. Ali gibi yaşamak değildir.

müttaki
02.02.2006, 16:38
bence namaz nedir ne değildir tartışmasını yapsanız daha faydalı olursunuz bence anlamsız bir tartışma

musayipakyuz
alevilik din de değildir. alevilik bir inanç bütünüdür. içinde bütün dinler bulunur.

YA TAMAM ALEVİLİĞİ BİR İNANÇ BİÇMİ SAYALIM BİZ İNANMAK KELİMESİNDEN YOLA ÇIKARSAK HZ ALİYE İNANDIK EVEL ALLAH ALLAH PEYGAMBER ALİ ÜÇLEMESİNİ BEN KANBBUL EDİYORUM SİZİ BİLMİYORUM AMA BU İNANÇ BÜTÜNLÜĞÜNDE İSLAMIN YERİ NE?

Serkan_Devrim
OZAMAN ALEVİLİK TAMAM MESHEP DEĞİLSE ŞİİLİĞİ KABUL EDELİM MESHEP OLARAK ONLAR İSLAM DİNİNİ KABUL ETMİŞLER PEKİ BİZ NEYİS MÜSLÜAN DEĞİLMİYİZ YA PİRİMİZİ SORUNCA SÖYLÜYORUZ PİRİMİZ DEDİĞİMİZ İN DİNİNİ ALGILIYAMIYORUZ
sen kabul et şiiliği eyvallah biz almayalım. sana kolay gelsin. biz aleviyiz bu bize yeter.

sonerk
alevilik din de değildir. alevilik bir inanç bütünüdür. içinde bütün dinler bulunur.

ALİ EKBER ARKADAŞIMIZ HAKLIalevilik şiilik değildir alevileri şiileştirmeye çalışmayalım bügüne kadar alevileri bazı kesimler kendi tekellerine almaya çalışmışlar kimi şii tekeline kimi sünni tekeline kimi bir partiye alevilik bunlardan hiç birinin tekelinde değildir alevilik birçok dinle inaçla etkilenmiş özgün bir inaçtır.

Serkan_Devrim
02.02.2006, 16:40
YA TAMAM ALEVİLİĞİ BİR İNANÇ BİÇMİ SAYALIM BİZ İNANMAK KELİMESİNDEN YOLA ÇIKARSAK HZ ALİYE İNANDIK EVEL ALLAH ALLAH PEYGAMBER ALİ ÜÇLEMESİNİ BEN KANBBUL EDİYORUM SİZİ BİLMİYORUM AMA BU İNANÇ BÜTÜNLÜĞÜNDE İSLAMIN YERİ NE?
aleviliği islam inancı bütünü diye tanımlamadım. inanç bütünü dedim. bir çokinanç bütünü. alevilik sadece islamdan ibaret değildir. allah muhammet ali üçlemesi islamdan kaynaklıdır ama başka bir çok şey başka inançtan gelmiştir.

Erki
02.02.2006, 16:40
ali ekbere hak veriyorum, ve musayipakyuz birakin artik bu propagandayi...
kendinizi kücültüyorsunuz

not forumun kurallarindan biri; büyük harfle yazmak bagirmak anlamina gelir, yasaktir

musayipakyuz
02.02.2006, 16:41
dostum Alevilik Ali den ibaret değildir. Hz. Ali 5 vakit namaz kılmış hacca gitmiştir tüm gerekleri yerine getirmiştir. Hz Ali Aleviliğe ezilmişliğin haksızlığa uğramışlığın simgesi olarak sonradan dahil olmuştur. Alevilik demek Hz. Ali gibi yaşamak değildir.
GÜZEL BİR AÇIKLAMA ARKADŞLAR BANA ÖLE AÇIKLAMAMLAR YAPIN

BUNA ALEVİLİĞİ ""sonradan dahil olmuştur. Alevilik demek Hz. Ali gibi yaşamak değildir"HZ ALİ GİBİ YAŞAYAMAYIZ SATEN EĞER ON GİBİ YAŞASAYDIK SAVAŞMAK ZORUNDA KALACAKTIK

bizler onun yolundan gidebiliriz bunu da cehaleti önleyerek ypabiliriz..

İlim İlim Bilmektir
ilim kendini bilmektir

önce kendimizi ii bilmeliyiz

ali ekbere hak veriyorum, ve musayipakyuz birakin artik bu propagandayi...
kendinizi kücültüyorsunuz

not forumun kurallarindan biri; büyük harfle yazmak bagirmak anlamina gelir, yasaktir

Bak ben bu kuralı bilmiyordum arkadşım tamam ama emin ol ben propaganda yapmıyorum burada ki amacım sadece herkezin alevilik anlayışı ben size şu doğru aman böle yapın demedim ...ben böyle görmüşüm mantığını açıklıyorum siz bana yookkk hayıor alevi şunu yapmaz bunu apmaz dini red eder alevilik din değil o falan filan yaptınız nasıl bir anlayış ben buna tama kızdım ama beni yanlış anlamayın lutfen ...

Serkan_Devrim
02.02.2006, 16:46
İlim İlim Bilmektir
ilim kendini bilmektir

önce kendimizi ii bilmeliyiz
bakın sizde aleviliğe ait şeyler biliyormuşsunuz. bunlar aleviliğin temelidir ve şiilikten farlılığı sağlıyanlardır.

musayipakyuz
02.02.2006, 16:46
aleviliği islam inancı bütünü diye tanımlamadım. inanç bütünü dedim. bir çokinanç bütünü. alevilik sadece islamdan ibaret değildir. allah muhammet ali üçlemesi islamdan kaynaklıdır ama başka bir çok şey başka inançtan gelmiştir.
allahtan düzeltmişsin bak ben snin dediklerini diyorumsen yine benim dediklerime dönüyosun orada inanç bütünü dedin ama islama dayalı bir bütünluk olduğunu söylüupsun ...tamam tarikatlar falan islamın dışında onlar bizim kültürelc değerlerimiz..Hepimiz cemlere gideriz dedelerimiz taliblerimiz aman islamın şartlarını inkar edin mi diyor bize

saten aliekber bi kendimizi anlayamasssak yargılayamassak neyin doğru neyin yanlış olduğunu algılayamasssak doğruyu bulamayız emin ol...

Serkan_Devrim
02.02.2006, 16:49
islama dayalı bir bütünluk olduğunu söylüupsun ...
ben böyle bir şey söylemedim. alevilik islama dayalı olamaz. alevilik islam öncesine dayanır. siz her peygamberle bir Ali geldiğini duymadınızmı?

kavakli
02.02.2006, 16:49
allahtan düzeltmişsin bak ben snin dediklerini diyorumsen yine benim dediklerime dönüyosun orada inanç bütünü dedin ama islama dayalı bir bütünluk olduğunu söylüupsun ...tamam tarikatlar falan islamın dışında onlar bizim kültürelc değerlerimiz..Hepimiz cemlere gideriz dedelerimiz taliblerimiz aman islamın şartlarını inkar edin mi diyor bize

pardon anlamadim tarikatlar kulturel degermi???? o zaman biz kulturumuzu koruyamadik hapse atip duruyoruz kulturumuzdeki adamlari nedense (ali kalkanci, muslumgunduz karases kaplan ailesi vb) bole kultur olmaz olsun!!!!!!bu konuya bi daha yorum yazmicam kolay gele!!

Serkan_Devrim
02.02.2006, 16:52
pardon anlamadim tarikatlar kulturel degermi???? o zaman biz kulturumuzu koruyamadik hapse atip duruyoruz kulturumuzdeki adamlari nedense (ali kalkanci, muslumgunduz karases kaplan ailesi vb) bole kultur olmaz olsun!!!!!!bu konuya bi daha yorum yazmicam kolay gele!!
tarikatlar kültür değildir. tarikat tarikten gelir ve yol anlamıa gelir. farklı tarikatlar farklı anlam ve yorumdan kaynaklı yol alıştır. tarikatlar kültür değillerdir.

musayipakyuz
02.02.2006, 16:52
ben böyle bir şey söylemedim. alevilik islama dayalı olamaz. alevilik islam öncesine dayanır. siz her peygamberle bir Ali geldiğini duymadınızmı?

ona bakarsan dev olayını da bilirsin ahir zaman peygamberimiz doğmadan bin yıl önce Devin elini bağlayan Ali değilmiydi 1000 yıl sonra peygamber doğup ali daha çocukken dev daha çocuk aliyi görünce tirtir titredi...

ya ne diyelim arkadaşlar herkez inancını bildiği gibi yaşasıon ben sizlerle bişi paylaşmak istedim saten ...

Serkan_Devrim
02.02.2006, 16:59
ona bakarsan dev olayını da bilirsin ahir zaman peygamberimiz doğmadan bin yıl önce Devin elini bağlayan Ali değilmiydi 1000 yıl sonra peygamber doğup ali daha çocukken dev daha çocuk aliyi görünce tirtir titredi...

ya ne diyelim arkadaşlar herkez inancını bildiği gibi yaşasıon ben sizlerle bişi paylaşmak istedim saten ...
ali nin ahir zamanda gelmesi bir şeyi değiştirmez. ama alevi inancında Ali her zaman vardı. islam öncesi bile. bu yüzden alevilik islama sığamaz.

musayipakyuz
02.02.2006, 17:00
Bir anlamda putperestlik gibi yani

Serkan_Devrim
02.02.2006, 17:03
Bir anlamda putperestlik gibi yani
bu nasıl bir saygısızlık. siz kim oluyorsunuz. kendinize bir çeki düzen verin. islam dışında olan şeyleri putprestlik mi kabul ediyorsunuz? üstelik alevilik islamı kapsar dedim. dışında demedim. saygısızlığın lüzumu yok. putperest sizin gibi şelkilcilerde bulunur.

sonerk
02.02.2006, 17:05
bırak abi sen şiiliğini yaşa bizde aleviliği sen şii olduğun için olaya duygusal bakıyon şiiler islamın ta kendisidir diyorsun haklısın alevileride böyle sanıyon ama yanılıyorsun sana bügüne kadar aleviliği islam diye öğretmişler ama aleviliğin islamla yakınlığı diğer inaçlarla o9lduğu kadardır sen amasya,tokat çorum tarafına gelde alevilerin ne kadar islamla alakası olup olmadığını gör senin dediğin şiililktir antakya iskenderun tarafında çok şii var onlarda dinle imanla haşır neşir kişiler sende alevileri öyle sanıyon ama yanılıyon yanlış anlama sana kızmıyoz sana yanlış öğretmişler ya da aleviği antakya çevresindeki şiilik gibi sanıyon ama böyle değil.

bırak abi sen şiiliğini yaşa bizde aleviliği sen şii olduğun için olaya duygusal bakıyon şiiler islamın ta kendisidir diyorsun haklısın alevileride böyle sanıyon ama yanılıyorsun sana bügüne kadar aleviliği islam diye öğretmişler ama aleviliğin islamla yakınlığı diğer inaçlarla o9lduğu kadardır sen amasya,tokat çorum tarafına gelde alevilerin ne kadar islamla alakası olup olmadığını gör senin dediğin şiililktir antakya iskenderun tarafında çok şii var onlarda dinle imanla haşır neşir kişiler sende alevileri öyle sanıyon ama yanılıyon yanlış anlama sana kızmıyoz sana yanlış öğretmişler ya da aleviği antakya çevresindeki şiilik gibi sanıyon ama böyle değil.

kavakli
02.02.2006, 17:06
ya allah askina su kopnu hakkinda bilip bilmeden insanlari kizdiracak seyler yazmayin putperest ne kelime simdi vallaha yerimde hopladim su an yazmicaktim gene dayanamadim ayip arkadas kullandigin ve yakistirdigin kelimelere dikkat et lutfen!!!

musayipakyuz
02.02.2006, 17:07
tarikatlar kültür değildir. tarikat tarikten gelir ve yol anlamıa gelir. farklı tarikatlar farklı anlam ve yorumdan kaynaklı yol alıştır. tarikatlar kültür değillerdir.

bana aleviliğin islamdan da önce lere dayandığını söyşdeni aleviliğin günümüze kadar gelmesinin tek yolu var arkadaşım onu n özlüğünü taşıyan kültür değerlerişdir.... Bir devleti devlet yapan onun kültürel değerleri ise inancımızı tarikatımızı da ozamanların kültürel değerleri özlük verir

Şah-Mat
02.02.2006, 17:09
Saygıdeğer arkadaşlar..,

Öyle bir yazıyorsunuz ki bazen bana göre; yanlışlar çok fazla..,

1..) Öncelikle alevilerin namaz kılmasını engelleyen sepepler nedir,bunlar nelerdir,bugün kılmamalarını sağlayan nedir ve Namaz nedir ? Bunları bilmek gerek.

Sizde ki Namazla Bizdeki namaz arasında fark yok ikiside başını secedeye götürür.Bu dedeye dönük olarak yapılır adıda Halka namazıdır.Alevilerin namaz ve orucu farklıdır,unutmayın reknten renge dinden dine geçiş yanlız ahmakların kerametirdir.Alevilerin namaz kılmamaları yaşadıkları dönemde olmuştur,bunu aleviler sağlamadı Muaviye ve Yezit sağladı.Bu yüzden Alevilerin hem namaz kılmayışları hem oruç tutmamalarına sepep bu dönemde ve öncekilerle beslenip gelerek oluşan bir üründür.

mesala;Aleviler bugün Hz.Muhammedin değilde Muaviyenin şerait hükümlerinin işlediğini ,arap örf ve adetlerininde şeriatın içerisinde bulundurulduğundan dolayı kabul etmezler.

Bize göre kadın erkek namazı birlikte kılmalı onlara göre kılmamalı...Bu tip Fikirlerde ayrımcılığa sepep olmuştur,Önemli olan Alevilerin neden namaz kılıp kılmadığı , onların kaldığı baskılar ,katliamlar,..vs daha iyi açıklayıcıdır.Bunlar hakkında bilgi sahibi olunmalıdır.Yoksa burda tekrar tekrar karışıklıktan başka bir şey çıkmaz.

2..) Her dini araştırın hepsi mutalaka tüm geçmiş eskimiş yaşantılardan,dinlerden örnekler taşır,Bu aleviliğpin şamanistlikte kadın-erkek birbirine ibadet yapıyor diye Buna Şamanistlik yada başka bir din olarak görmek yanlıştır.Bu insanların bakış açısıdır Kimisine göre şamanistlikten almıştır bunu kimisine göre alamamıştır,altını kazırsanız her inanç başka bir inançla orantılıdır.Bu yüzden Alevilik şuraya buraya şurdan veya burdan aldığı örneklerle oluşmuş demeyin,Bu yanlıştır.Bunu sağlayanda bakış açınızda aleviliğin nasıl ve nerden ne şekilde meydana geldiğini ve hangi dinlerle ortak yanları olduğuna bakarak işte alevilik şurdan bir parça almış yok burdan bir parça almış demeyiniz,Her şeyin çıkmasına sepep bir neden vardır ?

3) Şiilik ve Sünnilik 2 farklı koldur ama; bunlar bir çatıdır bunun içinde Şiilik içerisinde görülen Alevilikte vardır.Ama alevilikle şiilik sadece yol olarak aynıdır,ibadette farklılıklar mevcuttur.Bunlar kimisine göre şekilseldir kimisine göre beyinseldir.Her şey akıllda biter Bu yüzden namaz nedir sorusuna bakma gerek ? Bana göre Namaz allahı bilmek demektir,onun benim rabbim olduğunu tanımam demektir.Getirdiği kurandan Öğütler çıkarmak demektir çünkü;öğüt kitapıdır ve bunu Hayatıma arap örf ve adeteleri hariç uygulamak demektir.Ancak;Modern dünyada bu bazı değişikliklere mecburidir,buna sepepte gerçekten sadece KURANA baş vurarak elde edemediğimiz doğruları hadislerde,szölerde alimlere baş vurarak aramımızdır.

Asıl olan Niyettir.

İşte burda biter,sen namaz kılarsın, ben Cem yaparım ,ikimizin niyetide aynı,Allahın varlığını ve birliğine inanmak! Tek yaratıcı olduğunu ve onun kulu olduğumuzu göstermek!

Ne demiş Pirsultan..;

Sen kendin' görsene elde n'ararsın

Bu yeterlidir,Bu yüzden bizim namazımız belli orucumuz belli,Bu zamana kadar değişmemiş,Bundan sonrada değişmez..sepepi.?

Geçmişte ara , buL!

Serkan_Devrim
02.02.2006, 17:09
senin dediğin şiililktir antakya iskenderun tarafında çok şii var onlarda dinle imanla haşır neşir kişiler sende alevileri öyle sanıyon ama yanılıyon yanlış anlama sana kızmıyoz sana yanlış öğretmişler ya da aleviği antakya çevresindeki şiilik gibi sanıyon ama böyle değil.
gene mi başladık? arkadaşım dediğin yörede şii yoktur. ordakiler arap alevileridir. nusayri yani. şii değiller. onların şiilikle olan benzerlikleri hz Ali nin siyasi hakkıdır. inanç olarak arap alevileri şii değildir. ne camiye giderler ne oruç tutarlar nede şiilerin namazını kılarlar.

musayipakyuz
02.02.2006, 17:10

Sonerk bende çorumluyum kardeşim aslında amasyalıyım ama çorumda kaldım yapma allah aşkına sen bari söleme bunu neden ben çorumlu alevilerle konuıştuğumda klimse bana böle demiyordu yapma allah aşkına
bende milönünde oturdum ve ehlibeyt camiine de onlar şia meshebine göre namaz kılıyorlarmış die gitmedim çünkü onların değerleri ile bizim değerlerimiz farklı

derviscemal
02.02.2006, 17:15
sevgili arkadaşım şah-mat ın dediği gibi bizim halka namazımız vardır ayrıca biz namazı çok şekildirmeyen bir inanç taşımaktayız bunuda bilmeni isterim..

Ceyhun
02.02.2006, 17:18
Sonerk bende çorumluyum kardeşim aslında amasyalıyım ama çorumda kaldım yapma allah aşkına sen bari söleme bunu neden ben çorumlu alevilerle konuıştuğumda klimse bana böle demiyordu yapma allah aşkına
bende milönünde oturdum ve ehlibeyt camiine de onlar şia meshebine göre namaz kılıyorlarmış die gitmedim çünkü onların değerleri ile bizim değerlerimiz farklı

Ne demiyorlardı Çorumlular size? Tam anlayamadım burasını. Ben de Çorumluyum da. Yani Milönü'ne Ramazan diye bir ayın gelmediğini, camilerin de pek ziyaretçisi bulunmadığını biliyorum en azından. Ancak Ehl-i Beyt Cami'ne bir grup Şii taraftarı gidiyordu.

musayipakyuz
02.02.2006, 17:19
sevgili arkadaşım şah-mat ın dediği gibi bizim halka namazımız vardır ayrıca biz namazı çok şekildirmeyen bir inanç taşımaktayız bunuda bilmeni isterim.. ya arkadaşlar ne bu hlka namazı cemde iken dua edip hani duaz imam okunup herkezin allah die alnımızı secdeye koyduğumuz olaya mı halka namaz diyoruz

Ne demiyorlardı Çorumlular size? Tam anlayamadım burasını. Ben de Çorumluyum da. Yani Milönü'ne Ramazan diye bir ayın gelmediğini, camilerin de pek ziyaretçisi bulunmadığını biliyorum en azından. Ancak Ehl-i Beyt Cami'ne bir grup Şii taraftarı gidiyordu. ya arkdaşım biz böle oradaki arkadşlarla konuştuğumuzda yada büyüklerle konuştuğumuzda kimse aleviler namaz kılmaz oruç tutmaz demedi ve
cami yede terafi ye giden aleviler vardı

ama alevi demekle bakın şiilere göre yani caferi olanlarmış dediklerine göre aleviliği kabul etmiyorlar

Serkan_Devrim
02.02.2006, 17:24

ama alevi demekle bakın şiilere göre yani caferi olanlarmış dediklerine göre aleviliği kabul etmiyorlar
terafi değil teravi olcak ve aleviler asla teraviye gitmez. teravi namazını peygamberden sonra ebubekir çıkarmıştır ve peygambere ithaf etmiştir. aleviler namaz kılmaz ama kılsalar bile teravi namazı kılmaz.

ayrıca senin alevi olmadığını düşünüyorum.

musayipakyuz
02.02.2006, 17:27
terafi değil teravi olcak ve aleviler asla teraviye gitmez. teravi namazını peygamberden sonra ebubekir çıkarmıştır ve peygambere ithaf etmiştir. aleviler namaz kılmaz ama kılsalar bile teravi namazı kılmaz.

ayrıca senin alevi olmadığını düşünüyorum

bak bilmiyordum bunu ..... demek ebubekir ha...
ya ben eğer oruç tutarsam teravi ye giderim ki tam yapayım die...
ithaf derken iftira mı demek istedin ben teravi diecek tim ama f tuşuna basmışım merak etme

Ceyhun
02.02.2006, 17:27
ya arkdaşım biz böle oradaki arkadşlarla konuştuğumuzda yada büyüklerle konuştuğumuzda kimse aleviler namaz kılmaz oruç tutmaz demedi ve

Efendim Çorum'luyum diyorum. Çorum'un sunni mahallerinde Ramazan'da sokakta sigara içilmez, lokantalar kapatılır. Alevi mahallesinde böyle birşey sözkonusu bile değildir. Ramazan'dan haberiniz bile olmaz. Kimsenin size birşey söylemesine gerek yok. Milönü'nü ve diğer Alevi mahallelerini biliyoruz. Burdaki bütün Çorumlular da bilir.

musayipakyuz
02.02.2006, 17:28
ya neden arkadaş ben neden alevi değilim sizden fazla şeyleri kabullenip yaotığımıı allah aşıkan sen diznsizlik yapıyosun ben yapmıyorum sen yapınca alevi oluyosun ben yapınca alevi olmuyom ne güzel VALALA :

Serkan_Devrim
02.02.2006, 17:29
bak bilmiyordum bunu ..... demek ebubekir ha...
ya ben eğer oruç tutarsam teravi ye giderim ki tam yapayım die...
ithaf derken iftira mı demek istedin ben teravi diecek tim ama f tuşuna basmışım merak etme
hayır ithaf dedim. peygambere böyle bir namaz kılarak ona olan sevgisini( ki bu sevgiye inanmıyorum) göstermek istemiştir. sonradan müslümanlar devam ettirmişleridir. aleviler teravi kılmazlar. şiiler bile teraviye gitmezler.

musayipakyuz
02.02.2006, 17:31
tamam onu biliyorum oruç tutmayanların hepsi ramazan da milönüne dolar onu dabilityorum ama şunu kabullensek daha güzel değilmi arkadaşlar bizler dinimizin gerektirdiği kuralları yerine getiremiyoruz ve bundan saklanmak için alevilik altına sığınıp biz namaz kılmayıuz biz oruç tutmayız diorum

bakjın yanlış anlamayın ben dinimi gerktirdiği gib kuralları uygulayamıyorum bende hatlar yapıyorum ibadetlerimi tam yapamıyorum tarikatımı düenli yapamıyorum .. her neyse ben genel olatrak konuşuyorum ortaya ders almak isteyene

bu arada ezan okudumu arkaadaşlar ben orucumda...

Ceyhun
02.02.2006, 17:32
ya neden arkadaş ben neden alevi değilim sizden fazla şeyleri kabullenip yaotığımıı allah aşıkan sen diznsizlik yapıyosun ben yapmıyorum sen yapınca alevi oluyosun ben yapınca alevi olmuyom ne güzel VALALA :

Siz kendi yaptiginizi Alevilik gibi gostermeye calisiyorsunuz. Yapmayanları da "dinsiz" ilan ediyorsunuz. Bu tür asimilasyon çabalarından hoslanmayız da ondan.

Serkan_Devrim
02.02.2006, 17:32
sınırı iyice aşıyorsun. sen az önce bize putperest dedin. şimdi mazlum rölümü yapıyorsun.
bece sen alevi değpilsin. sen alevi kılığında ki bir şii yada sünni ajanısın.

not: bu tamamiyle benim şahsi düşüncemdir. aleviforumun bunla bir ilgisi yoktur.

musayipakyuz
02.02.2006, 17:36
sınırı iyice aşıyorsun. sen az önce bize putperest dedin. şimdi mazlum rölümü yapıyorsun.
bece sen alevi değpilsin. sen alevi kılığında ki bir şii yada sünni ajanısın.

not: bu tamamiyle benim şahsi düşüncemdir. aleviforumun bunla bir ilgisi yoktur.

arkadaşlar ben bu formdaki tüm arkadşlar dan özür dilityorum bu kadar ileri gitmek istemdim ama demekki yöreden yöreye beyinden beyine bu değişiyo alevilik inancını insan yönetir oturan bir değer topluluğu ve inanç topluluğu da yok insan oğlu neyi nasıl istiyorsa onu yapıyor bizde nasıl yönlendirirsek alebilik o oluyo

tıpki hristiyanlık ta incil gibi papazlar ne derse incil de onu yazardı
ve o kitaba halkın inanmaları beklendi

ibrahim-ch
02.02.2006, 19:42
KABE Beytullah ALLLAHIN EVi demektir ama sembolüktür. Allah Kabe ile SINIRlandırılamaz. (Sabit SIFAT lardan Allahın SINIR I yoktur.)

CEM lerde KILINAN halka NAMAZI KABE nin etrafında KILINAN NAMAZ da halka namazıdır.

Cünki ikiside birdir. Sembolük olarak aradaki kabe olmasa insanlar birbirlerinin yüzlerine secde ediyorlar gibi dikkat edin !
Cünki Allah ADEM i en güzel sekilde yarattı Kendi Suretinde yarattı. Yaratılanlar Allaha benzemezler. NASIL ki Bir Gölge nin ASIL kaynaga benzemiyecegi gibi.

Saygılar

derviscemal
02.02.2006, 19:49

Değerli arkadaşım öncelikle allah kabul etsin on iki imamlar degahına kayd olsun.. yanlız biz aleviler orucumuzu ezana göre açmayız güneş batması bizim için yeterlidir.

ayrıca sahurada kakmayız gece onikden sonra yemek yemeyiz ..

bilginize

KABE Beytullah ALLLAHIN EVi demektir ama sembolüktür. Allah Kabe ile SINIRlandırılamaz. (Sabit SIFAT lardan Allahın SINIR I yoktur.)

CEM lerde KILINAN halka NAMAZI KABE nin etrafında KILINAN NAMAZ da halka namazıdır.

Cünki ikiside birdir. Sembolük olarak aradaki kabe olmasa insanlar birbirlerinin yüzlerine secde ediyorlar gibi dikkat edin !
Cünki Allah ADEM i en güzel sekilde yarattı Kendi Suretinde yarattı. Yaratılanlar Allaha benzemezler. NASIL ki Bir Gölge nin ASIL kaynaga benzemiyecegi gibi.

Saygılar

Bizim inancımızda kabe insandır. Halka namazı dediğimiz ise canların pirin önünde cem meydanında hlka oluşturarak oturması semah dönmesi ve secdeye gelip yeri niyaz etmesidir.

ellerin kabesi var
benim kabem insandır
kuranda kurtaranda
dünyayı insanlardır

Candacan
03.02.2006, 04:21
ya arkadaşlar ben bu forum ları okuyorum ama inanın çok saçma açıklamalar var
yahu arkadaşlar hele içimizde buna inatla evet kılmaz diyen ve bunu destekleyen arkadşlar var ...Bakın Kuranı kerim-i kimse inkar edemez kuranı inkar eden aliyi aliyi inkar eden allahı inkar eder

Ne güzel. Ne işimiz var bizim; Hacı Bektaş-i Velilerle, Pir Sultanlarla, Hallac-ı Mansurlarla, Şeyh Bedrettinlerle... pirlerle, hatta dedelerle, cemlerle. Bizim kuranımız var, camilerimiz var, hatta imamlarımız var.

Candacan
03.02.2006, 04:42
tamam onu biliyorum oruç tutmayanların hepsi ramazan da milönüne dolar onu dabilityorum ama şunu kabullensek daha güzel değilmi arkadaşlar bizler dinimizin gerektirdiği kuralları yerine getiremiyoruz ve bundan saklanmak için alevilik altına sığınıp biz namaz kılmayıuz biz oruç tutmayız diorum

bakjın yanlış anlamayın ben dinimi gerktirdiği gib kuralları uygulayamıyorum bende hatlar yapıyorum ibadetlerimi tam yapamıyorum tarikatımı düenli yapamıyorum .. her neyse ben genel olatrak konuşuyorum ortaya ders almak isteyene

Sevgili canlar,
Demekki alevi doğmakla alevi olunmuyormuş.

Candacan
03.02.2006, 05:20
2..) Her dini araştırın hepsi mutalaka tüm geçmiş eskimiş yaşantılardan,dinlerden örnekler taşır,Bu aleviliğpin şamanistlikte kadın-erkek birbirine ibadet yapıyor diye Buna Şamanistlik yada başka bir din olarak görmek yanlıştır
Diyeceksin, sonrada;
İşte burda biter,sen namaz kılarsın, ben Cem yaparım ,ikimizin niyetide aynı,
getirip islamın, hem de sünni islamın içine katacaksın.
Ne demiş Pirsultan..;

Sen kendin' görsene elde n'ararsın
Sanırım aradığını buldun.
Ancak;Modern dünyada bu bazı değişikliklere mecburidir,buna sepepte gerçekten sadece KURANA baş vurarak elde edemediğimiz doğruları hadislerde,szölerde alimlere baş vurarak aramımızd
Doğru. Bunu zaten, Türkiye Cumhuriyeti'nin resmi Diyanet İşleri Başkanlığı yapıyor.

Ayrıca, "Muhammed Karikatürleri" konusunda, sana bir özür borçluyum.
Tepki göstermekte çok haklıymışsın. Hatta daha fazlasını yapmalıymışsın.

AleviKürt
03.02.2006, 11:50

Peki orda namaz kilanlarinin Haci Bektasi sevmedigini biliyormusunuz? Haci Bektasi "alevilik disi" ediyorlar. Haci Bektas'siz Alevilik, Alevilik degildir. Onlar Alevi degil, siiler. Ben kendim corumluyum, ve o camiinin imamini da iyi taniyorum. Istersen kendin oku: "Orhan Türkdogan - Alevi-Bektasi Kimligi". Biz CAFERI degiliz ki namaz kilalim. Bizim cemlerimiz var, camilere geregimiz yok. Camideki namazi cemimizde fazlasiyla yapiyoruz.

musayipakyuz
03.02.2006, 11:54
ya arkdaşım evet hacı bektaşsız alevilik tarikat cem düşünülmez ben hayır hacı bektaş alevilik değil demedim ama çorumda evet caferilik var arkadaşım ama bilmiyorum okdaar içini dışını ben sadece demek istediğim yahu alevikürt kardeş tarikat yapıorum ceme gidiyorum allah peygaber ali diyorum hacıbektaşı veli diyorum bunları yapıyoum bide ben cumalara gidiyorum ydedim ortalık koptu ne var bunda yanlımı yaptım aleviler namaz kılmaz die birşey olurmu biz böle dedikçe sünni toplumlarının baskısın kafir kavramlarına maruz kalıyoru<z

AleviKürt
03.02.2006, 12:07
ya arkdaşım evet hacı bektaşsız alevilik tarikat cem düşünülmez ben hayır hacı bektaş alevilik değil demedim ama çorumda evet caferilik var arkadaşım ama bilmiyorum okdaar içini dışını ben sadece demek istediğim yahu alevikürt kardeş tarikat yapıorum ceme gidiyorum allah peygaber ali diyorum hacıbektaşı veli diyorum bunları yapıyoum bide ben cumalara gidiyorum ydedim ortalık koptu ne var bunda yanlımı yaptım aleviler namaz kılmaz die birşey olurmu biz böle dedikçe sünni toplumlarının baskısın kafir kavramlarına maruz kalıyoru<z

yani simdi bana soruyorsan, hem namaz kilip hem de alevi olabilirsin. ama "namaz kilinmali" Alevilik degildir. Bildigim alevilikte bize namazin dis anlami degil, ic anlami önemlidir. Namaza geregimiz yok. Ama tabiki kilmak istiyorsan bu sana bagli birsey.
Halkina güzellik, iyilik yap o da bir namazdir. camiye gidip robot gibi bir kac haraket yapip, anlamadigin bir kac arapca kelime söyleyip cennete girersin anlayisi yok bizde. bikere bizim cemdeki ibadetimiz icten oluyor. Orada kendimizden geciyoruz. Sünniler gibi "su el hareketin yanlis, ibadetin kabul olmadi" düsüncemiz yok.

musayipakyuz
03.02.2006, 12:14
yani simdi bana soruyorsan, hem namaz kilip hem de alevi olabilirsin. ama "namaz kilinmali" Alevilik degildir. Bildigim alevilikte bize namazin dis anlami degil, ic anlami önemlidir. Namaza geregimiz yok. Ama tabiki kilmak istiyorsan bu sana bagli birsey.
Halkina güzellik, iyilik yap o da bir namazdir. camiye gidip robot gibi bir kac haraket yapip, anlamadigin bir kac arapca kelime söyleyip cennete girersin anlayisi yok bizde. bikere bizim cemdeki ibadetimiz icten oluyor. Orada kendimizden geciyoruz. Sünniler gibi "su el hareketin yanlis, ibadetin kabul olmadi" düsüncemiz yok.

bak kardeşim allah her insan akıulö vermiş iyi ile kötüyü doğru ile yanlışı ayırt edsin die bizler bu fani dünya da iyilik veya kötülükleimiz saysinde bir şeyler ayabiliyoruz evet çok haklısın eğer ben namaz kılı psonra gidip onu8n bunun hakkında kötü düşünecekl sem ülkeme anama babama topluma bir faydam lmuyosa allah için yararlı bişiler yapmıyosam dediklerin gçerli...

Bide şöyle düşünelim Cem e gidiyoruz ondan sonra çıkıyoruz cemden allah allah zikirleri içinde alaha yalvarıyoz bana göre de namaz kadar iyi bir ibadet şekli ama ordan çıkı p ta kötü fena işler yaparsak onun ne anlamı olacak hepsinin özünde allah a yakın olmak varsa namaz da bizim ibadette bizim cemde bizim

derviscemal
11.02.2006, 17:51
Sevgili arkadaşlar şiilerle alevileri karıştırmamak lazım şiilerde caferi mezhebindendirler ama alevilik apayrı birşeydir. İrandaki Şiilerin türkiye diyanet işleri başkanlığına "siz alevileri sunnileştiremediniz verin bize bari şii leştirelim" dediği yazılı kaynaklarda dahi vardır.

bilgilerinize şiiler ramazan orucu tutarla namaz kılarlar sunniler gibi..

Alevimen
11.02.2006, 17:56
Bir (veya iki? :)) cümleyle bu topiği kapatmak istiyorum:
aynı çorbayı pişiren her biri aynı dini gruba mensup olması şart ve kural deyildir. Biz aleviyiz onlarla (tüm diğer dini grubları kastediyorum) aramızdaki farklar nedir ve niye öyledir diye araştırmayı bırakalım özümüze bakalım.
Saygılar.