Orijinalini görmek için tıklayınız : Alevİlİk Nedİr

OZAN CELAL
03.05.2008, 16:01
Alevilik bana göre din dil ırk ayrımı yapmadan hz muhammedi peygamber bilip hz ali ve 12 imamları rehber görüp o yola baş koyup sadık olmak demektir.eline diline beline sahip olmak, ali soyundan gelenlere saygı duymaktır.alinin yolunu sürerken gönül kırmadan herkese saygı duyacak şekilde 72 millete bir gözle bakıp herşeyini bütün bilgileri araştırarak hz alinin emrettiği ilim ve yolu sürmektir.kuranı inkar etmemek imam cafer-i sadık mezhebini sürmek incinsen de incitmemek haksızlığa boyun eğmemektir.4 kapı kırk makamı bilmektir.bu kapılar şeriat-tarikat-hakikat ve marifet kapılarıdır.semahlarımızın ve sazımızın özünün imam ali rıza dan geldiğini bilmektir.hacı bektaş veliyi pir sultanı abdal musayı kaygusuz abdalı nesimiyi pir tanımak ve onların yolundan ayrılmamaktır.ali yolunda dervişlik edip gezenlere de büyük saygı duyulmalıdır.evlendiğinde musahibini iyi bilmek ve musahipliğin özünü iyi araştırmaktır.bu yol kıldan ince kılıçtan keskindir.bu yol demirden leblebidir.gelme gelme, dönme dönme.herkes alevi olamaz çünkü alevilik haramı hırsızlığı zinayı haksızlığı küçümsemeyi horlamayı ezmeyi kabul etmez.ehlibeyti sevmeye tevella yeziti lanetlemeye teberra denir.bu aleviliğin ilkesidir.alevilerin 7 büyük ozanı şunlardır:
1-fuzuli2-yemini 3-kul himmet4-pir sultan abdal5-virani6-nesimi 7-şah hatayi

12 imamlar şunlardır:
1-imam-ı ali 2-imam hüseyin 3-imam hasan 4-zeynel abidin 5-muhammed bakır 6- cafer-i sadık 7-musa kazım 8-imam ali rıza 9-muhammed taki 10-aliyül naki 11-hasan ül askeri 12-muhammed mehdi sahip zaman

bundan başka üçler, beşler, yediler ve kırklar vardır.17 kemerbestler vardır.muhammed mehdi sır olmuştur, kıyamette gelecektir.

pir nedir:ilk pir hz hüseyindir.çünkü hz ali ra efendimiz hz alinin yanına gitmektedir.ya muhammed ben öldükten sonra benim soyumu kimler devam ettirecektir diye sorar.hz muhammed, ya ali senin soyunu pir denen kişiler yürütecektir.ilk pir olarak hz hsanın yanına giderler.ya hasan biz talibin olsak sen pirimiz olsan ne yaparsın derler.hz hasan, sizi 40 yıl kırbaçlarım demiştir.dönüp hz hüseyine sorarlar.biz günah işlesek ne yaparsın derler.hz hüseyin piriniz olsam günahlarınız için 40 yıl allaha yalvarırım affedilmenzi için.bu nedenle ilk pir hz hüseyindir.son pir kaygusuz abdaldır.

kuran-ı kerim ahzab suresi ayet 33:ey ehlibeyt, allah sizi şüphesiz tertemiz yarattı.bu ayete ve veda haccında hz muhammedin size iki emanet bırakıyorum.onlara sımsıkı sarıldıkça sapmazsınız.biri kuran, biri ehlibeytimdir demesine mukabil ehlibeyt sevgisi alevilerde esastır.

aleviler neden namaz kılmaz?namaz bizimdir ama emeviler döneminde camilerde ehlibeyte hakaret edilmiş aleviler camiye alınmamıştır.hz ali de ben sizin namazınızı kıldım demiştir.niyaz namazdan önemlidir.aleviler şekli ibadetlere önem vermez.gönül zenginliğine önem verir.bir gönül almak bin kere hacca gitmekten iyidir.

ramazan orucu:esası 3 gündür.başta ortada ve sonda tutarız.
muharrem orucu:hz hüseyinin 10 muharremde kerbelada şehadetinin matemidir.ayrıca muharrem ayında nuh tufandan kurtulmuş ibrahim ateşten kurtulmuş yakup yusufa kavuşmuş eyyup iyileşmiştir.mübarek bir aydır.

semah ve saz:hz muhammed miraçta göğe çıkınca bir ses duyar.kapıyı çalar.açın ben peygamberim der.onalr biz 40larız bizde peygamber gibi ulu makamalr yokder açmazlar.ben garip bir kulum der.açarlar kapıyı.hz muhammed bakar ki 40 kişi semah dönüyor.bir üzümü bölüşüp semah dönerler.semah burdan gelmedir.saz da 8. imam ali yül rızadan beri gelmektedir.

hz alinin ve ehlibeytin değeri:hz muhammed her nebinin nesli kendindendir benim neslim alinin neslidir, aliyi seven beni sever sözüyle ehlibeytin ve hz alinin değerini belirtmiş.onu imam ve vasi olarak atamıştır.ama maalesef hakkı gaspedilmiştir.

PirO_62
03.05.2008, 16:12
Düzensiz başlık.

+++ Bulunduğunuz forum Aleviforum.com

İlgili topiklerde görüşlerinizi beyan edebilirsiniz.

İyi forumlar.