Orijinalini görmek için tıklayınız : BBCden Tunceli hakkında bi yazı
Bu yazı kasım 2004te yazılmış.siteye geç üye olduum için şimdi aklıma geldi.
http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/4025895.stm
ingilizce bilenler okusun.alevi oluşumuz sayesinde gazeteciye tuncelinin farkını ortaya koyduk.adamın görüşleri bayağı iyi.
cemalettin 03.02.2006, 12:56 Bu yazı kasım 2004te yazılmış.siteye geç üye olduum için şimdi aklıma geldi.
http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/4025895.stm
ingilizce bilenler okusun.alevi oluşumuz sayesinde gazeteciye tuncelinin farkını ortaya koyduk.adamın görüşleri bayağı iyi.
ingiliz ile beraber olanlardan,ingilizin zamanında sömürdüğü ve sonra terk etmek durumunda kaldığı ülkelerden,ingilizin halen bulunduğu ülke halklarından hangisi bugün huzur içerisindedir?
ingiliz irlanda'da ne yapıyor?
kıbrıs,keşmir,afrika sömürgeleri,ırak,filistin ne alemdedir?
bugünkü arap şeyhlikleri,devletçikleri yarın ne olacaklar?
ingilizin gözlüğü sadece kendi görmek istediğini gösterir.
onun için başka insanlar değil sadece kendisi önemlidir.
DERSİMLİ_62 03.02.2006, 18:00 Dostum Posta Gazetesİnde OkumuŞtum Bu Adam Tuncelİde Önemlİ BİrŞeyİnİ Kaybedİyor Yanilmiyorsam Bİzİmkİlerde Zor Durumdakİ Adama KaybettİĞİ Şeyİ Erzİncandakİ Otelİne Getİrİp Teslİm Edİyorlar...bu Kadarini Hatirliyorum.
Dostum Posta Gazetesİnde OkumuŞtum Bu Adam Tuncelİde Önemlİ BİrŞeyİnİ Kaybedİyor Yanilmiyorsam Bİzİmkİlerde Zor Durumdakİ Adama KaybettİĞİ Şeyİ Erzİncandakİ Otelİne Getİrİp Teslİm Edİyorlar...bu Kadarini Hatirliyorum.
evet dogru yazisinda yaziyo zaten.... orhan pamukgun kar kitabini okuyomus otobusde unutuyo ve bulununca ona geri veriliyo...
ayrica yazisinda tuncelideki alevi kadinlar icin cok iyi seyler yaziyo... baslarinin acik olmasini, kafelerde erkeklerle birlikde oturmalarini ve konyadaki kadinlara gore ne kadar modern ve guzel giyindiklerini yaziyo... adam aslinda iyi seyler yazmis.
eylüleren 02.03.2006, 22:29 Arkadaşlar aramızda iyi ingilizcesi olanlar tercüme yapsalar hem hepimiz okuma fırsatı bulsak .Özet şeklinde bir şeyler söylüyorsunuz bence yeterli değil.
manifesto 03.03.2006, 13:22 Arkadaşlar aramızda iyi ingilizcesi olanlar tercüme yapsalar hem hepimiz okuma fırsatı bulsak .Özet şeklinde bir şeyler söylüyorsunuz bence yeterli değil.
bence bukadar gevşemeyin, dikkatli olmak lazım ingiliz siyasetinin son 200 yıldır hangi istikamette olduğunu hatırlatmamda fayda var sanırım
bence bukadar gevşemeyin, dikkatli olmak lazım ingiliz siyasetinin son 200 yıldır hangi istikamette olduğunu hatırlatmamda fayda var sanırım
benim en iyi hatırladığım yakın zamanlı ingiliz siyaseti,müttefiği abd ile ülkemizdeki müslüman geçinen hükümetle anlaşıp ırakta masum insanları bombalama olayıdır.kimse yazmasın biz savaşa katılmadık 1 mart tezkeresi yalanını çünkü adana incirlikten savaş uçağı kalkıp bombalama olaylarına katıldı.
manifesto! herkes sizin gibi feleğin çemberinden geçmediği için işin sadece haber kısmı ile ilgileniyor... önce sizin laflarınızın altındaki anlamları öğrenelim ondan sonra emperyalist amaçları da düşünürüz.
Forumda bazı şahsiyetler gerçekten her duruma kendilerine özgü paranoya belirtileri ile yaklaşıyorlar. Toplumlar hakkında genellemeler yaparak konuşarak bu paranoyalarını haklı çıkarma çabaları işine giriyorlar. Yapmayın lütfen, her şeyde bir şeyler aramayalım.
şavolanlı 17.03.2006, 17:36 çok ilginç okumuştum daha önce buradan bile insanların kendilerine pay çıkarması lazım bence canlar
Tunceli kültürü eskiden beri insanların dikaktini çekmiş kendine özgü doğası inançları ve çağdaşlığıyla araştırmacıların, tarihçilerin inceledeği bir toplum olmuşuz
dersimkizi 01.04.2006, 11:17 dersim herzaman bütün ülkelerin dikkatini çekti.özellikle amerikanın dersimi satın almak istemesini hatırlatmama gerek yoktur umarım.munzurun suyunun ve doğal güzelliklerinin kıymetini biliyorlar adamlar ama bizim devletimizde hiç bir toprak(verimsizde olsa)satılık değildir
EŞİTLİK PARTİSİ 01.04.2006, 12:33 Hele sizi gereksiz yere övüyorsa...
Gerçi arkadaşların çoğu dünyanın ve insanlığın baş belası bu insana benzer yaratıklar hakkında gerekli açıklamalar yapmış...teşekür ederiz...
Bu ne paranoyadır ne de komplo teorisi...zaten adamların düzenleye,düzenleye komplolarının hepsini tanıdık...
İngilizler birine maşallah derse o insan kırk gün yaşamaz...gerisini siz düşünün...
Ama bize güçleri yetmez...gereksiz yerede bir iş yapmazlar,her insanlık dışı işin altından onlar çıkar...ABD onların sustalı maymunu ve ellerinde oynattıkları ayı...
Kesin bilgiye dayanarak söylüyorum...bu gün IRAKTAKİ tüm sorgulamaları ve arşivlemeleri onlar yapıyır...
Esas hınçları,yani bu çağdaki en büyük yenilgileri olan ÇANAKKALE...
Yoksa TUNCELİYİ öğmelerine gerek yok biz TUNCELİMİZİN DEĞERİNİ biliyoruz...
Şeyh sait isyanında ATATÜRK'ün emriyle,güney ve doğu sınırlarımız kesin kapatılınca Trabzondaki İNGİLİZ konsolosluğuna sığınanları biliyoruz...
Tabi bedeli bize MUSUL-KERKÜK petrollerini alamamak oldu...saygılarımla.
Bektaş ÇELEBİ
bencede kimseye ihtiyacımız yok poh pohlanmayda meraklı degiliz.
RevoLt_Blue 15.06.2006, 11:00 ya biri bu yazıyı çevirebilirmi:( inanın çok merak ettım yaa
Arkadaşlar bizim elin ingiliziyle,yunanıyla,ermenisiyle sorunumuz yok sorun şövenist duygular besleyen insanların bizleri birbirimize düşman etmesi.O ingilizden çok bize zararı olan Türkü,Kürdü ve Alevisi var.Sanki türkiye kimi örnek alıyor.İngilizler acaba kendi halkına bu kadar zulüm yapıyormudur
Arkadaşlar ingilizcesi olan birisi tercüme etsin
TUNCELİ’YE YOLCULUK:tehlike olarak adlandırılan şehir
Johnny dymond(bbc İstanbul muhabiri)
-şu anda gece yarısı olmak üzere ve ben bu yazıyı Erzincan’daki otogardan yazmaktayım, Türkiye’nin en doğusunda bir şehir.
Karsa gidecek otobüse binmeden önce birkaç saat harcarken,çorba içip kebap yedikten sonra geri döndüğümde kitabımı bulmuştum.”kar”-Orhan pamuk.otobüs şirketinde bıraktığım eşyalarımın üstünde.
Kitabı Tunceli otobüsünde unutmuştum,bulduklarında seyahat ettiğim otobüs şirketini arayarak erzincana ulaştırmışlardı.bu ne kadar iyi?Bu kadar nazik ve cömert insanların yaşadığı bölge nasıl Avrupa birliğinin dışında tutulur.
Tunceliye 3,5 saatlik gidişimiz esnasında sinirlerim iyice yıpranmıştı.karalama defterine yazdım notlardan da anlaşılıyor……
45 dakka boyunca belki de bir saat gittiğimiz yollar bozuktu.belediye görevlerinin vatandaşlara güvenli bir yol sağlamak olduğunu bilmesi gerekirken,onun yerine taşlık bir patika yapmıştı.
Otobüs şoforü şunu söyledi ”Ab’ye girmek için önce şu yolu düzeltmeliler”.neden bu şekilde yolun uğraştııcı olduğunu sorduğumda “çünkü bu Tunceliye giden yol”dedi.
Tunceli TC kurulduğundan beri onlar için bela anlamına geliyor.
• 1937de isyan sonucu 30.000 yakın kişinin ölümü
• Pkknın dağlarda yaklaşık 2000 kadın ve erkek yerleştirip saldırı yapması
• Saldırıların çoğunun pkk-nın yeni ismi kongra- gel tarafından son aylarda yapılması.
İlk görüşte biraz şaşırtıcı çünkü şehir hiç öyle görünmüyor.Sıradan bir türk şehrinden farklı değil-çay satan yerler(kırathane demek istiyo galiba),bir çok işsiz insan,berberler,marketler.
Dikkat ettiğim kadarıyla muhafazakar olan doğu bölgesine göre alkol satan yerler tunceli’de daha fazla. Ve en önemli fark da kadınların neredeyse hepsinin baş örtüsü takmaması.
Bu onların alevi olmasında kaynaklanıyor.Aleviler Sünnilere göre daha özgür yaşıyorlar.
Güvenlik kontrolleri
hz Muhammedcin damadı hz Ali’ye inanıyorlar,camiye gitmiyorlar çünkü haz ali camide öldürülmüş.alkol yasaklanmamış ve alevi kadınlar başlarını örtmezler.
Üstelik,alevi kadınlar diğer doğu illerine göre daha fazla toplumda yerleri belirgin.cafelerde erkeklerle yan yana oturuyorlar,şık iş elbiseleriyle geziyorlar ve daha çok batılı gibi davranıyorlar.Burası Konya’nın ayrı masalından(haremlik selamlık)
çok farklı.
Alevilerin işi kolay değil Türkiye’de sayıları fazla olmasına rağmen tanınmıyorlar.ödedikleri vergiler Sünnilerin camilerinin yapımına gidiyor ve Sünni imamlara.kendi ibadethaneleri değil.Devlet ya da askeriye de hiçbir üst kurum/yetkilinin onlara yardım etmediklerinden yakınıyorlar,taşrada bile.
Tunceli’nin bir sakini bana demişti ki ”Tunceli 2 kez dışlanmış,birincisi alevi olduğu için ikincisi Kürt oldukları için”
1990lardaki sıkı kontrol dönemi yok artık sadece 1 kimlik kontrolü yeri var.köylere bakmak için dağlara doğru gittiğimde başka bir kontrol noktasındaki levhada şunlar yazıyordu
“kontroller güvenliğiniz için, beklettiğimiz için üzgünüz,şikayetler için alttaki numarayı arayınız” numaradan sonra iyi yolculuklar diliyordu.o köylüler 1990larda silah zoruyla yerlerinden sürülmüşler,hangi gezegende yaşadıklarını merak ederek.
Geyiksuyu’na gittiğimde jandarmalar tarafından çevrildim, giriş için validen izin almak gerektiğini söylediler.Onların bu kuşkucu kurallarını kabul ettim ve valinin ofisine gittim.nereye gittiğimi,ne yaptığımı,köylülerle ne konuşmak istediğimi sordular.Bana bu iznin kendi güvenliğim için gerekli olduğunu söylediler.fakat sonuçta eğer dağlara gidince başım belaya girerse nerde olduğumu nasıl bileceklerdi ki?
Geyiksuyu’da jandarma komutanı resim çekemeyeceğimi fakat gelebileceğimi söyledi.Acele etmek gerekiyordu ve ben de kanunlarla basın özgürlüğü hakkında yorum yapmayacaktım.
Köyden dönüşte jandarmanın ofisinde valinin bürosundaki kağıtları nedeni yokken fotokopi yaparak yarım saat bekletildim......
Üssünüzde kaç asker var diye sordum dedi ki”eğer söyleseydim sizi öldürmek zorunda kalırdım”
p.s-çeviremediğim kısımları war özellikle sonları.bilen warsa yazsın
Ben ingilizin herhangi bir art niyetli sözüne rastlamadım bilakis çok hafifletilerek yazılmış bir yazı.Bu da komutanların ordaki ingilize,halka davrandıgı gibi davranmamasından kaynaklanmıştır.
Tabi komutanda haklı kimin askeri oldugunu biliyor.
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
Ben ingilizin herhangi bir art niyetli sözüne rastlamadım bilakis çok hafifletilerek yazılmış bir yazı.Bu da komutanların ordaki ingilize,halka davrandıgı gibi davranmamasından kaynaklanmıştır.
Tabi komutanda haklı kimin askeri oldugunu biliyor.
Kolpa yada tercüme ettigi için tşk
izmirksk 17.07.2006, 15:33 uygun bir zamanda baştan sona tüm yazıyı türkçeye çeviririm..
|