Orijinalini görmek için tıklayınız : Türkiye’de stadyum dolduracak kadar insan organ bekliyor

mavimisali
22.05.2008, 08:43
Organ Doku Nakli Koordinatörleri Derneği Başkanı ve Akdeniz Üniversitesi Organ ve Doku Nakli Koordinatörü Levent Yücetin, Türkiye’de organ bekleyen 45 bin böbrek, 5 bin karaciğer ve 3 bin kalp hastası bulunduğunu belirtti ve "Bu rakam tıka basa dolu bir stadyuma denk geliyor" dedi.

Bu rakama her yıl bir tribün insanın daha eklendiğini vurgulayan Yücetin, "Maalesef ülkemizde nakil bekleyen insanların sayısı her geçen gün artıyor. Bu konuda ilerleme kaydedemiyoruz. Bunun en önemli nedeni sağlık personelini teşvik etmemek" dedi.

Yücetin, İspanya’da devletin, bulunan organ başına hastanelere 4 bin Euro para vererek sağlık personeline dağıttığını, bunun da nakil sayısının giderek artamasına neden olduğunu açıkladı.

“Herkes organ nakli konusunda daha duyarlı olsun. Organ bağışı yapmak için bir yakınınızın ya da akrabanızın ihtiyacı olmasını beklemeyin. Yarın sizin de ihtiyacınız olabilir.”

EyLüLüM
22.05.2008, 10:45
çok üzülerekte bende destek vermek istiyorum çünkü beklenmedik bir anda kapınızı çalabiliyor çaresizlik....
benimde annem malesefki 7 yıldır böbrek nakili için sırada...çok sağlıklıyken birden iki böbreğinide kaybetti...aile 7 yıldır nakil için vermediği mücadele yok ama hiç birimizin dokuları uymadı...ve bizde bizim gibi milyonlarca kişi sırada ve organ bekliyor...ne kadar acı...
ben şimdiden bütün organlarımı bağışladım gerçi anneme verememe acısı ölene kadar içimde kalacak ama..
lafı daha fazla uzatmadan ne olur duyarlı olalım ...

kezban
22.05.2008, 11:50
Bu gün belkide okuduğum en güzel topik.Evet bugün sana yarın bana..Benim şuan organ bekleyen bir yakınım ,akrabam ,arkadaşım yok.. ama olmayacağının garantisi de yok.Bazı diyanetçiler de açıkladı önceden millette bir tereddüt vardı.Acaba günah mı? sevap mı? diye.Düşünmek lazım herşeyden önce .Küçücük bedenler belki senin verdiğin organla hayata dönecekler.Belki ailenin tek çocuğu ,olmasa bile herkesin yeri farklı.Kimse kimsenin yerini tutmuyor.Bu organ bağışını yaparken ,çok sevdiğiniz bir kişiyi kurtaracağınızı düşünün .Senden sonra başka bedenlerde can bulacak.Ben ,ablam ve teyzem üçümüz birbirimize söz verdik .Vasiyet ettik öldükten sonra organlarımız bağışlanacak.Bu konuda toplumun duyarlı olmasını diliyorum.Saygılarımla

Jilwan
22.05.2008, 12:06
selamlar...

cok güzel ve anlamli konu ilk önce tesekkür etmek istiyorum bu duyarlilik icin...bugün baskasi yarin kendi sevdiklerimizden birisi bu durumu düsünce önemliligini anliyacagiz....
benim bir organ pasaportum var,öldükten sonra organlarim cogu bagislanicak,Almanyada yasayan arkadaslar bu organ pasaportunu ücretsiz netden siparis edebilirsiniz,bunu doldurup ve sürekli cüzdanizda,yani yaninizda tasimaniz sart....

resmini ekliyorum..
saygilar

http://www.welt.de/multimedia/archive/00226/vo_organ_BM_Berlin__226986g.jpg