Orijinalini görmek için tıklayınız : "Laikliği Tartışmaktan korkuyoruz"

dali
24.05.2008, 11:52
İSTANBUL - Cemal Reşit Rey (CRR) Konser Salonu’nda, Sosyal Sorunları Araştırma ve Çözüm Derneği’nin (SORAR), düzenlediği “Mahalle Baskısı” konulu tartışmaya katılan Prof. Dr. Şerif Mardin, “(Mahalle baskısı) kavramını politik sürecin içine sokmadan önce kavramın kendisini anlamak lazım” diye konuştu.

Mardin, mahallenin sosyal bir süreç olduğunu belirterek, Osmanlı İmparatorluğu’nda mahallenin gerçek bir birim olduğunu ve mahallenin o dönem ayrıntılı biçimde insan yaşayışının bir alanını ortaya çıkardığını söyledi.

Tartışmaya katılan bir izleyicinin “İslami yükseliş, laik toplumun çöküşü olur mu ?” şeklindeki sorusu üzerine Mardin, şu yanıtı verdi:

“Türkiye’de hiçbir konuyu sonuna kadar tartışma geleneği yoktur. Başbakan ‘laikliği tartışmıyoruz’ dediği zaman bunun çok derin bir seviyede doğru olduğunu düşünüyorum. Laikliği tartışmaktan korkuyoruz. Yani laikliği tartışırsanız günlerinizi hapiste geçirebilirsiniz.”

Mardin, Avrupa’da yüzyıllarca insanların, özellikle laik grubun “iyi”, “doğru” ve “güzel” kavramları konusunda tartıştığını ve bu konularda birikim oluşturduğunu kaydederek, “Bizde ‘iyi’, ‘doğru’ ve ‘güzel’in derinlemesine bir tartışması yok. Orada binlerce sayfa bulamazsınız. Bunları bulamadığınız zaman göz kalıyor. Göz ve bakma, paradoksal olarak mahalle baskısı unsurlarından biri gibi geliyor” dedi.

Gazeteci Ruşen Çakır’ın yönettiği tartışmaya konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Binnaz Toprak, Prof. Dr. Ali Yaşar Sarıbay, Prof. Dr. Fuat Keyman, Doç. Dr. Nejdet Subaşı ve Dr. Hidayet Şefkatli Tuksal da konuya ilişkin görüşlerini dile getirdiler.
www.ntvmsnbc.com

Sayın Prof. Dr. Şerif Mardin'in cümlelerin çok zekice buldum !:whistling Laikliği tartışamıyoruz derken düşünce özgürlüğünün yok olduğu kanısına varıyor. Ve her düşünce özgürlüğünü isteyen insanın aslında Mardin'in desteklemesi gerekiyor sonucuna varılması gerekiyor !

Bu sözleri söleme gereği de Akp nin laikliği değiştirme çalışmalarına savunma olarak sölüyor !

Şimdi Mardin'in sadece bu sözlerine bakarsak doğruyu sölüyor diyebiliriz. Bir şeyi tartışamıyorsak o zaman vah halimize diyebiliriz. lakin İşin gerçek yüzü böle mi ki ? Tabi ki de hayır.. Ortada var olan bir özgürlüğü kaldırma eylemi var !! Sen tartışmaktan çok yaptırım uygulamaya çalışıyorsun ! Sonra laiklik gibi din özgürlüğünü, düşünce özgürlüğü adı altında kaldırmaya çalışıyorsun ! Tam da düşünce özgürlüğünden bahsederken var olan bir özgürlüğü kendi fikrine göre değiştirip çelişki yaşamaktır bu !

Laikliği tartışmak; özgürlüğü savunmak değil, özgürlüğü tartışmak demektir !

aydıner32
24.05.2008, 12:14
peki rahatça islamı tartışa biliyomuyuz.

dali
24.05.2008, 12:34
peki rahatça islamı tartışa biliyomuyuz.

evet senin dediğin gibi islamı tartışamıyoruz ! Tartışmayı bırak bu inançta olmuyan insanlar katliama mağruz kalıyor ! yakın geçmişimizde malatyada ki yapılan katliam gibi.. Burda zaten çelişki yaşıyorlardır..

Ama sorun şu ki laikliğin karşıtı olarak müslümanlığı görmek yanlış.. laiklik müslümanlık için çıkarılmış bir şey değildir ! Müslümanlık bir dini inanç olurken, laiklik herkesin din özgürlüğünden bahseder...

Ben derim ki burda müslümanlık tartışılabilir ama kimseyi rencide etmeden kendi görüşlerimizi yazarak.. lakin laiklik özgürlükten bahsedildiği gibi tartışılamaz diye düşünüyorum...

pınar66
24.05.2008, 12:44
Laiklik bu ülkede olması gereken ve tartışmasının dahi yanlış olduğu bir doğrudur bana göre.Özgürlük için olsa dahi amaç belliyken,yapılmak istenler ortadayken laikliğin tartışılmasına neden izin verilsin?Birilerinin değiştirmek istediği bir düzene neden alet olusun?Düşünce özgürlüğü adı altında kullanılan ve yok edilmeye çalışılan bu ülkenin temel değeridir.

Kimse kimsenin dinini tartışmaz,ölçmez ve inancından dolayı yargılamazdı, kendi inancıyla ilgilenen gerçek anlamda inançlı insanlar için söylüyorum bu sözlerimi.Bize yapılan katliyamların altındanda bugün laikliği tartışmak isteyen kitlenin olduğunu düşünüyorum.Laik birey olmaz devlet olur sözleri ile tartışma yaratmak isteyenlerin amacı özgürlükte değilirdir.

İki metre bezle laikliği yok edeceğini düşünen kitle bilmelidirlerki; sessiz bir fırtına gibi büyüyen biz cumhuriyetçiler(herkesin olması gerekende budur bana göre) laik ve tam bağımsız türkiye için sözde özgürlüklerinin aleti olmayacağız.Laikliğin tartışma konusu olması demek, din özgürlüğü sağlayan yapının tartışılması demektir.Bu tartışmanın yapılmasını doğru bulmuyorum.Bazı değerler vardır tartışılmayan ve bir ülkeyi ayakta tutan ,laiklik o değerlerden biridir,bu konuda taviz verilmemelidir.

Kaldıki Türkiye tam anlamıyla laik bile değildir, devletin dinden tamamen elini çekmesi gereklidir.Laikliği tartışmak isteyen kitle önce diyanet denilen kurumu kaldırmayı düşünse laiklik adına en doğru şeyi yapmış olurlar.İlla bir şeyler tartışmak istiyorlarsa buyursunlar bunu tartışsınlar.Özgürlükse, bu en büyük özgürlüktür.Laiklik, inançlara saygının ,hoş görünün teminatıdır ve daha da güçlendirilmesi gereklidir.Dahada güçlenmesi için diyanetin kaldırılması gereklidir.

özcan1
24.05.2008, 13:24
dali Can. öncelikle teşekürler böyle bir hassas konuyu dile getirdiyin için.

Yener Orkunoğlu`nun kaleme aldığı gibi"Siyasal İslamın ileri sürdüğü üç gerekçe var:
1. Birey laik olmaz, devlet laik olur!
2. Türban hakkı bir insan hakkıdır. Türbana özgürlük, bir özgürlük istemidir.
3. Oy çoğunluğuna bakarak, biz ‘Milli İradeyi’ temsil ediyoruz!

Laiklik, devlet yönetiminde herhangi bir dinin referans alınmamasını ve devletin dinler karşısında tarafsız olmasını savunan prensiptir.

Laiklik, Bütün vatandaşların vicdan, ibadet ve din özgürlüğü demektir. Laiklik, devlet ile din arasındaki ilişkiyi düzenleyen hukuki bir kavramdır. Laiklik, bireylerin değil devletin bir niteliğidir. (T.C Anayasası Madde 2)

Hiçbir zaman dinsizlik anlamına gelmeyen laiklik ise, her ferdin istediği inanca, mezhebe sahip olabilmesi, ibadetini yapabilmesi ve dini inançlarından dolayı diğer vatandaşlardan farklı bir muameleye tabi kılınmaması anlamına gelir.

Fransızca'dan Türkçe'ye geçmiş olan "laik" sözcüğü, "din adamı olmayan kimse; din adamı dışında kalan halk" anlamına gelen Latince "laicus" sözcüğünden gelmektedir. Roma döneminde din adamlarına "Clerici" din adamı olmayanlara da "Laici" adı veriliyordu. Laik aynı zamanda din dışı dinle ilgisi olmayan anlamlarına da gelmektedir.Bu kaynak vikipedi özgür ansiklopedi verisidir.

Laiklik, Aydınlanma felsefesi ve onun özgürlük anlayışı ile geldi. laiklik; Özgürleşmek demektir. Neden ve hangi şeyden özgürleşmek? İnsan aklına sınır koyan, dinsel dogmalardan özgürleşmek! Aydınlanma felsefesi, insanın tanrıya, camii ve kilisiye kul olmaktan kurtulması için özgürlük istemiştir. Demek ki, ‘laiklik’ insan aklının dinden özgürleşmesi demektir. Laikliği, aklın özgürleşmesinden başka türlü ele almak yanlış bir yaklaşımdır.
Laiklik, özgür bireyi ve toplumu şart koşar. Laiklik, insan ve toplumun özgürleşmesidir. Dolayısıyla, laiklik özgür bireye dayanır. ‘Laik birey’ demek, insanın kul olmaktan çıkıp, birey olması demektir. Kutsal kitapların kurallarına göre değil, özgür insan aklının ilkelerine göre kurulmuş devleti kabul eden insan laik bireydir.

Birey laik olmaz devlet laik olur, düşüncesi yanlış bir laiklik anlayışına dayanır. Siyasal İslam’ın güçlenmesine katkıda bulunan olgulardan biri kemalizmin eksik laiklik anlayışıdır. Dolayısıyla Siyasal İslamın, siyasal, ideolojik gücünü kırmak, kemalizmin yanlış laiklik anlayışını eleştirmekle ele ele yürümeli.

Birey laik olmaz, devlet laik olur’ düşüncesi, Siyasal İslamın bir tuzağıdır. Bireyleri laik olmayan bir toplumda, gerçek laik devlet nasıl olabilir! Ama maalesef bu tuzağa düşenlerın sayısı çok. Bu ise Türkiye’de kafaların ne kadar az özgür olduğunun bir ifadesidir ve iktidar partisi ise bu Laiklik boşluğunu çok iyi kullanmaktadir.

Eğer biri, ‘ben laik değilim, müslümanım’ diyorsa, bu iki anlama gelir. Birincisi, bu kişi, aklı özgürleşmiş bir birey değil, aklını İslam dinine teslim eden bir kuldur; İkincisi, bu kişi, laik devleti ve toplumu tanımayan biridir.
iyi forumlar

dali
24.05.2008, 13:55
dali Can. öncelikle teşekürler böyle bir hassas konuyu dile getirdiyin için.

Yener Orkunoğlu`nun kaleme aldığı gibi"Siyasal İslamın ileri sürdüğü üç gerekçe var:
1. Birey laik olmaz, devlet laik olur!
2. Türban hakkı bir insan hakkıdır. Türbana özgürlük, bir özgürlük istemidir.
3. Oy çoğunluğuna bakarak, biz ‘Milli İradeyi’ temsil ediyoruz!

Laiklik, devlet yönetiminde herhangi bir dinin referans alınmamasını ve devletin dinler karşısında tarafsız olmasını savunan prensiptir.

Laiklik, Bütün vatandaşların vicdan, ibadet ve din özgürlüğü demektir. Laiklik, devlet ile din arasındaki ilişkiyi düzenleyen hukuki bir kavramdır. Laiklik, bireylerin değil devletin bir niteliğidir. (T.C Anayasası Madde 2)

Hiçbir zaman dinsizlik anlamına gelmeyen laiklik ise, her ferdin istediği inanca, mezhebe sahip olabilmesi, ibadetini yapabilmesi ve dini inançlarından dolayı diğer vatandaşlardan farklı bir muameleye tabi kılınmaması anlamına gelir.

Fransızca'dan Türkçe'ye geçmiş olan "laik" sözcüğü, "din adamı olmayan kimse; din adamı dışında kalan halk" anlamına gelen Latince "laicus" sözcüğünden gelmektedir. Roma döneminde din adamlarına "Clerici" din adamı olmayanlara da "Laici" adı veriliyordu. Laik aynı zamanda din dışı dinle ilgisi olmayan anlamlarına da gelmektedir.Bu kaynak vikipedi özgür ansiklopedi verisidir.

Laiklik, Aydınlanma felsefesi ve onun özgürlük anlayışı ile geldi. laiklik; Özgürleşmek demektir. Neden ve hangi şeyden özgürleşmek? İnsan aklına sınır koyan, dinsel dogmalardan özgürleşmek! Aydınlanma felsefesi, insanın tanrıya, camii ve kilisiye kul olmaktan kurtulması için özgürlük istemiştir. Demek ki, ‘laiklik’ insan aklının dinden özgürleşmesi demektir. Laikliği, aklın özgürleşmesinden başka türlü ele almak yanlış bir yaklaşımdır.
Laiklik, özgür bireyi ve toplumu şart koşar. Laiklik, insan ve toplumun özgürleşmesidir. Dolayısıyla, laiklik özgür bireye dayanır. ‘Laik birey’ demek, insanın kul olmaktan çıkıp, birey olması demektir. Kutsal kitapların kurallarına göre değil, özgür insan aklının ilkelerine göre kurulmuş devleti kabul eden insan laik bireydir.

Birey laik olmaz devlet laik olur, düşüncesi yanlış bir laiklik anlayışına dayanır. Siyasal İslam’ın güçlenmesine katkıda bulunan olgulardan biri kemalizmin eksik laiklik anlayışıdır. Dolayısıyla Siyasal İslamın, siyasal, ideolojik gücünü kırmak, kemalizmin yanlış laiklik anlayışını eleştirmekle ele ele yürümeli.

Birey laik olmaz, devlet laik olur’ düşüncesi, Siyasal İslamın bir tuzağıdır. Bireyleri laik olmayan bir toplumda, gerçek laik devlet nasıl olabilir! Ama maalesef bu tuzağa düşenlerın sayısı çok. Bu ise Türkiye’de kafaların ne kadar az özgür olduğunun bir ifadesidir ve iktidar partisi ise bu Laiklik boşluğunu çok iyi kullanmaktadir.

Eğer biri, ‘ben laik değilim, müslümanım’ diyorsa, bu iki anlama gelir. Birincisi, bu kişi, aklı özgürleşmiş bir birey değil, aklını İslam dinine teslim eden bir kuldur; İkincisi, bu kişi, laik devleti ve toplumu tanımayan biridir.
iyi forumlar

sevgili özcan abim bu yazın için gerçekten çok teşekür ederim. Bu yazı hakkında da imzamı atmak isterim... Bir konu hakkında yazı yazarken uzun uzun bütün bilgiler dahilinde yazılan yazıları her zaman takdir etmişimdir...

Ben yazına bir kaç kelime eklemek istiyorum kendi düşüncem dahilinde... "kişi laik olmaz devlet laik olur" sölemine günümüzde laikliği savunan bireyler bile buna inanır:whistling Bu sölem sanki bana şöle geliyor "Benim özgürlüğümü ancak devlet belirler" Yani ben laik olamam ama devlet laik olur.. "ben özgür düşünemem devlet düşünür ancak !" Seninde belirtiğin gibi bu tuzağa ne yazık ki laikliği savunanlar bile düşüyor..!

İkincisi Laiklik kavramını halen din inancı olarak görenler var ya da bilerek böle görenler var." Ben laik değilim müslümanım" cümlesi yanlış bir cümledir... laiklik bir inanç değil.. Bu düşünce kalıplarının ortadan kalkması gerekir...Sende en iyi şekilde bu cümlenin açıklamasını yapmışsın... tekrar teşekürler...

ali efsane
24.05.2008, 14:30
abim benim sana çok teşeküler,keşe olsada bu deyerli bilgilerini herkes okusunda nekadar özgür olduklarını!!! anlasalar!!!özgürlük yaşanmaz kazanılır.