Orijinalini görmek için tıklayınız : Neden Ibadet Ediyoruz?

YARADILI?IM_BU
23.04.2005, 18:15
Arkadaşlar belki bu yazım çok şaçma gelebillir size ama ben yinede sormak istedim.. bizler neden ibadet yapıyoruz.. ??

Sadece bizler değil ? tüm dünyadaki insalar.

ibadeti kime ve niçin yapıyoruz..?

GÖRÜ?LER?N?Z? bekliyorum arkadaşlar... saygılarımla...

dem_dost
23.04.2005, 20:43
daha iyi insan olabilmek icin ibadet ediyoruz

YARADILI?IM_BU
25.04.2005, 14:32
.....:))) yanii kendimiz için mi.. bunu yapmassak sorun olmaz o zaman değil mi...?

çünkü: kalpim temiz. içinde kötü bir şey yok.. o zaman ibadete gerek yok...

dem_dost
25.04.2005, 16:12
.....:))) yanii kendimiz için mi.. bunu yapmassak sorun olmaz o zaman değil mi...?

çünkü: kalpim temiz. içinde kötü bir şey yok.. o zaman ibadete gerek yok...

bak muhyiddin arabi ne diyor;

farz demek, mecburiyet demek değildir. hakk'a yanaşmak için muhakkak şart olan şeye farz denir. hakk'a yanaşmanın edebi ve usulüdür; bunsuz olmaz demektir.

kuranda ibadetin farz oldugu yaziyor... sâlât kelimesiyle... sünniler buna namaz diyor.. biz niyaz diyoruz

senin kalbin temiz ise.. zaten ibadetini büyük bir oranini yerine getirdin... fakat elini kalbine ver... gercekten kalbin temizmi?

ibadetin sadece dis görünüsüne bakma... icyüzünede bak.. icyüzü ibadeti.. kalbini temizlemek

gercekten temizliyebildinmi?

saygilarimla

SERHAN
27.04.2005, 12:32
1.) Namazın manası, Cenab-ı Hakkı tesbih, tazim ve şükürdür. Yani celaline karşı kavlen ve fiilen ''sübhanallah'' deyip takdis etmek. Hem kemaline karşı, lafzan ve amelen ''Allahü Ekber'' deyip tazim etmek. Hem cemaline karşı kalben ve lisanen ve bedenen ''elhamdülillah'' deyip şükretmektir. Demek tesbih ve tekbir ve hamd namazın çekirdekleri hükmündedir. Ondandır ki namazın hareketlerinde ve zikirlerinde bu üç şey her tarafında bulunuyorlar.
2.) ?badetin manası şudur ki: Allahın huzurunda kul, kendi kusurunu ve acizlğini ve fakirliğini görüp, Allahın kudreti ve rahmeti önünde hayret ve muhabbetle secde etmektir.
3.) ?nsan, fıtraten gayet zayıftır. Halbuki her şey ona ilişir, onu müteessir ve müteellim eder. Hem gayet acizdir. Halbuki belaları ve düşmanları çoktur. Hem gayet fakirdir. Halbuki ihtiyaçları pek ziyadedir. Hem tembel ve iktidarsızdır. Halbuki hayat şartları gayet ağırdır. Hem insaniyet onu kainatla alakadar etmiştir. Halbuki sevdiği ve ünsiyet ettiği şeylerin yok olması ve onlardan ayrılması, devamlı olarak onu incitiyor. Hem akıl ona yüksek maksatlar ve baki meyveler gösteriyor. Halbuki eli kısa, ömrü kısa, gücü kısa, sabrı kısadır.
?şte bu vaziyette bir ruh celal ve kudret sahibi ve cemal ve rahmet sahibi bir Allahın huzuruna niyaz ile, namaz ile müracaat edip, halini arz etmek ne kadar lüzumludur ve ne kadar büyük bir şereftir.
4.)?nsanın ruhu, o tazyikten kurtulup, o gafletten sıyrılıp, o manasız ve bekasız şeylerden çıkıp, Kayyum ve Baki olan, nimetlerin hakiki sahibinin huzurunda el bağlayarak, bütün nimetlerine şükür ve hamd edip ve yardım dilemek ve celal ve azametine karşı rüku ile aczini izhar etmek ve baki olan kemaline ve benzersiz cemaline karşı secde edip hayret ve muhabbet ve mahviyetini ilan etmek demek olan namaz, ne kadar güzel ne kadar hoş, ne kadar lazım ve münasip olduğunu elbette anlıyoruz.
?şte arkadaşlar, ?badetin manası aczini ve kusurunu ve fakirliğini anlamak ve ilan etmek olduğu halde, nasıl oluyor da ''kalbim temiz'' deriz. Acaba haşa peygamberimizin ve hz Alinin kalpleri temiz değil mi ki ibadet ediyorlar.
Nasıl ki, aslanın pençesine baksak, parçalamak için yaratıldığı anlaşılıyor. Bir kavunun letafetinden, yemek için yaratıldığı anlaşılıyor. ?nsanın mahiyetine baktığımız zaman da ibadet için yaratıldığı anlaşılıyor.
Elbette Allahın bizim ibadetimize ihtiyacı yoktur. Fakat bizim ibadete ihtiyacımız var. Manen hastayız. Mesela, nasıl ki bir doktor, hastasına ısrarla bir ilacı tavsiye eder. O hasta doktora diyebilir mi ki, '' senin ne ihtiyacın var ki bana bu kadar ısrar ediyorsun'' elbette diyemez. Aynen öyle de Cenab-ı Hakkın hiç bir şeye ihtiyacı yok. Fakat Allah, kullarının ihtiyacını ve acizliğini ve fakirliğini görüp, onları manevi huzuruna kabul ediyor.

TheGodfather
27.04.2005, 13:31
1.) Namazın manası, Cenab-ı Hakkı tesbih, tazim ve şükürdür. Yani celaline karşı kavlen ve fiilen ''sübhanallah'' deyip takdis etmek. Hem kemaline karşı, lafzan ve amelen ''Allahü Ekber'' deyip tazim etmek. Hem cemaline karşı kalben ve lisanen ve bedenen ''elhamdülillah'' deyip şükretmektir. Demek tesbih ve tekbir ve hamd namazın çekirdekleri hükmündedir. Ondandır ki namazın hareketlerinde ve zikirlerinde bu üç şey her tarafında bulunuyorlar.
2.) ?badetin manası şudur ki: Allahın huzurunda kul, kendi kusurunu ve acizlğini ve fakirliğini görüp, Allahın kudreti ve rahmeti önünde hayret ve muhabbetle secde etmektir.
3.) ?nsan, fıtraten gayet zayıftır. Halbuki her şey ona ilişir, onu müteessir ve müteellim eder. Hem gayet acizdir. Halbuki belaları ve düşmanları çoktur. Hem gayet fakirdir. Halbuki ihtiyaçları pek ziyadedir. Hem tembel ve iktidarsızdır. Halbuki hayat şartları gayet ağırdır. Hem insaniyet onu kainatla alakadar etmiştir. Halbuki sevdiği ve ünsiyet ettiği şeylerin yok olması ve onlardan ayrılması, devamlı olarak onu incitiyor. Hem akıl ona yüksek maksatlar ve baki meyveler gösteriyor. Halbuki eli kısa, ömrü kısa, gücü kısa, sabrı kısadır.
?şte bu vaziyette bir ruh celal ve kudret sahibi ve cemal ve rahmet sahibi bir Allahın huzuruna niyaz ile, namaz ile müracaat edip, halini arz etmek ne kadar lüzumludur ve ne kadar büyük bir şereftir.
4.)?nsanın ruhu, o tazyikten kurtulup, o gafletten sıyrılıp, o manasız ve bekasız şeylerden çıkıp, Kayyum ve Baki olan, nimetlerin hakiki sahibinin huzurunda el bağlayarak, bütün nimetlerine şükür ve hamd edip ve yardım dilemek ve celal ve azametine karşı rüku ile aczini izhar etmek ve baki olan kemaline ve benzersiz cemaline karşı secde edip hayret ve muhabbet ve mahviyetini ilan etmek demek olan namaz, ne kadar güzel ne kadar hoş, ne kadar lazım ve münasip olduğunu elbette anlıyoruz.
?şte arkadaşlar, ?badetin manası aczini ve kusurunu ve fakirliğini anlamak ve ilan etmek olduğu halde, nasıl oluyor da ''kalbim temiz'' deriz. Acaba haşa peygamberimizin ve hz Alinin kalpleri temiz değil mi ki ibadet ediyorlar.
Nasıl ki, aslanın pençesine baksak, parçalamak için yaratıldığı anlaşılıyor. Bir kavunun letafetinden, yemek için yaratıldığı anlaşılıyor. ?nsanın mahiyetine baktığımız zaman da ibadet için yaratıldığı anlaşılıyor.
Elbette Allahın bizim ibadetimize ihtiyacı yoktur. Fakat bizim ibadete ihtiyacımız var. Manen hastayız. Mesela, nasıl ki bir doktor, hastasına ısrarla bir ilacı tavsiye eder. O hasta doktora diyebilir mi ki, '' senin ne ihtiyacın var ki bana bu kadar ısrar ediyorsun'' elbette diyemez. Aynen öyle de Cenab-ı Hakkın hiç bir şeye ihtiyacı yok. Fakat Allah, kullarının ihtiyacını ve acizliğini ve fakirliğini görüp, onları manevi huzuruna kabul ediyor.

Stop..stop....
Bak gurban...Bu risalei nur külliyatından alıntı yaptığın (veya ben öyle tahmin ediyorum) makalenin aslı astarı yok..Eğer nurcu isen ilk önce dostum Fethullah Güleninm hristiyan bir ajan olup olmadığını araştırın ...
Hadi kolay gelsin...:))

SERHAN
27.04.2005, 14:49
Arkadaşım, şahısların ehemmiyeti yoktur. Önemli olan ilmin ve fikrin kendisidir. Baki hakikatler, fani şahısların üzerine bina edilmez. Sadece fikirlere ve ilimlere bakarım. Eğer doğruysa kabul ederim. O hakikatı gösteren ve doğruyu söyleyen kim olursa olsun ehemmiyeti yoktur. Burada hiç kimseyle düşmanlık yapmıyoruz. Sadece fikir alışverişi yapıyoruz. Kim söylediği önemli değildir. Önemli olan o hakikatın kendisidir. Sen Risale-i Nur'dan okuduğum ve istifade ettiğim bu metni eleştir. Onun hakkında bilgi söyle. Ben bir aleviyim. Alevi ise nerede güzel bir şey varsa onu alır. Diğer arkadaşlara da soruyorum: Benim bu yazımda bir art niyet ve düşmanlık var mı? Hepimiz akıllı insanlarız. Bu sebeple sadece fikir alışverişi yapıp, eğer aklımıza ve kalbimize uyuyorsa, kabul ederiz. Yanlışımız varsa da güzel bir biçimde birbirimizi uyarırız. ?şte arkadaşım, birbirimize şucu, bucu diye hitap etmeyelim. Sadece fikirlerimize bakalım. Ta ki birbirimizden istifade edelim.

TheGodfather
27.04.2005, 15:06
Dosstum sende akıllı bir insansın yalnız..Dikkatli olmanı öneririm..Fethullah gülen cemaatinin neyin peşinde olduğu ayan beyan ortadadır..Bence çok dikkatli ol..Elbette sana göre doğruların olucaktır..Mesele alevi nurculuk meselesi değil..Benim alevi olup nur cemaatinin içine giren arkadaşlarımda var..Nedense onların içine giren bir anda değişiyor..Ben bu değişimi anlayamıyorumm..Acaba bu doğrular! sonaradan mı aşılanıyor? Neysse artık senin neyin doğru neyin yanlış olabileceğini anlayacak kapasitede olduğunu düşünüyorum...

Düşünce tarzınıza saygım var..
saygılar....

Alevimen
27.04.2005, 16:38
Konu saptırılıyor. Ve kapatıyorum. Konuların kapatılmaması için konuları saptırmayın, teşekkürler.