Orijinalini görmek için tıklayınız : Alevilik Mezhep midir ?
Alevilik mezheptir.Nedenini merak edenlere yazıyorum katılır yada katılmazsınız ama ben araştırmalarım sonucunda vardığım sonuçları paylaşacağım sizlerle...
Merhaba sayın yitirilen..,
Şu sözü arada sırada kullanırım ve çok severim....
Sizinde seveceğinizden eminim...."hadi canım sende"....:)
Bakınız defalarca bazı noktaları ve normları vurgulamamıza rağmen,halen aynı düşünce ve fikir akımlarını dile getirilmesini bir alevi olarak doğrmu bulmuyorum.Benimle beraber alevi büyüklerimde doğru bulmuyor.
----- Alevilik mezhep değildir,alevilik tarikat değildir....neden mi ?
Çünkü;
Hz.Muhammed (s.a.a.) bir mezhep'e bağlı değildir.
Hz.Muhammed (s.a.a) bir tarikat kurmamıştır...
Hz.Ali (r.a.) bir mezhep'e bağlı değildir..
Hz.Ali (r.a.) bir tarikat kurmamıştır.......
Bu böyle uzar VE İmam Cafer'e kadar gelir.
Burdan sonrada bir tarikat kurulmamıştır...
Bundan sonrada mezhep kurulmamıştır....
**** Hz.Muhammed farklı bir şey mi söylemiş ki....hz.ali mezhep kursun.
**** Hz.Ali başka bir şey mi söylemiş ki İmam cafer bunu değiştirsin.
**** İmam cafer Hz.Muhammed ve Hz.Ali'den başka bir şey mi söylemiş...
**** On iki imamlar,Ehlibeyt ne demiş,7 ulu ozan ne demiş,Pirlerimiz ne demiş..
Bu yolun kurucusu olan Hz.Muhammed ve Hz.Ali'den farklı şeyler mi söylemişler..
En küçük bir FARK var mı ki..alevilik şu veya bu olsun...
....HAYIR....
Bakınız 7 ulu ozanlardan....
Şah Hatayi ne diyor;.."Biz Mezhep bilmeyiz Yolumuz vardır" diyor.(Daha bir sürü örnek gösterebilirim)
İşte sayın yitirilen bizde mezhep yoktur.Biz Hz.Muhammed ve Hz.Ali'nin yürüdüğü ve gittiği yolda ilerliyoruz.Hz.Muhammed ve Hz.Ali'nin bir mezhep'e yada bir tarikat'e mi bağlıydı ki böyle söylüyorsunuz.Eğer öyle olsaydı bizde bağlı olurduk.Fakat;görüneni sanırım görebilmişsinizdir.
Bu yüzden bizim ne mezhepimiz vardır,ne tarikatımız.Sadece yolumuz vardır.
Arapçada şudur,bunda budur diye bir şey bizde yoktur.
Biz aslolanı vurgularız.İster kabul ederler,ister etmezler..
Kimsenin ne dediği önemli değil,bizim ne dediğimiz ÖNEMLİDİR.
Bunuda kabul etmek zorundadırlar..
Bunun dışında Aleviliğin tanımı TEKTİR.
Bunun dışında Alevilik TEK BİR İNANÇ'tan oluşmaz...
İçerisinde Hurufulik...,vb inanç akımlarını taşıyan kollarıda vardır.
Alevilik,dünyanın kurulmasından beri geçerli olan İSLAM dinini'de Hz.Muhammed'le tamamlayıp,son noktasını koymuştur.Ortaya çıkan İslamdır.Onun içinde farklı inanışlarda islam'a göre yorumlanmış ve şekilenmiş,uygun hale gelmiştir.
Bu bilgileri verdikten sonrada sadece; yitirmeyin bunları diyorum...
Saygılarımla...,
mahmet ali 21.05.2007, 21:35 Alevilik İslamın bir Mezhebi değildir.
Mezhep olması için tümden ayrılması ilave ve eklentilerin yapılması gerekir, yani mezhep, hizip ile eş anlamlıdır hizip bir toplulukta bir kısmı çekme bir yere çekme anlamına da gelir. neyse
önce kendimi tanıtayım
ben arap alevisiyim konuya o şekilde yaklaşacağım.
Hz. Muhammet islam dininin başına geçtiğinde (Allah ve islam inancı önceden vardı) islamiyet zaten tarihsel akışlada şekillenmişti. Allahın görevlendirmesi ile Hz. Muhammet islamiyetin peygamberi olmuştur.
bazı konuları geçiyorum çünkü iş uzayacak.
Hz muhammet hakka yürüdükten sonra biliyorsunuz siyaset yapılarak halifeliğin yani yöneticiliğin Alinin eline geçmemesi için her türlü entrika yapıldı.
Son olarak şamda bulunan Muaviye arapların arasında yaygın olan Asur (kıbele) inancını traşlayıp budaklayıp kendine sünnet adı altında (peygamberin veya allahın emirleri vs.) bir fraksiyon yarattı, ve nitekim başarılı oldu.
Asur inancı katıdır aşırı disiplinlidir kendinden başka hiçbir inancı yasal kabul etmez o nedenle asurlar tarihte kan dökücü acımasız olarak bilinir. Şu anda şeriat diye dayatılan yasalar asurların kanunlarıdır.( açın aşşurbannipanın, hammurabinin, gılgameşin yasalarını- onlar kıbele adına yasaları koymuşlardı)
Hz Muhammet herhangi bir şekle, resme, yapıya, heykele, velhasıl timsal dahi alınması halinde o nesneye secde edilmesini yasaklamıştı, çünkü secde puta tapma ibadet şeklidir.(ancak biliyorsunuz Allahın evi diye kabeye dönülüp secde ediliyor -ev bir insana mahsustur-)
Alevi inancında olan bizler Hz. Muhammedin zamanındaki islam inancında olduğu gibi kesinlikle namazda yere kapaklanıp secde etmeyiz yasaktır, gözlerimizi kapatıp başımızı eğeriz veya yine gözlerimiz kapalı olarak yukarı kaldırır ışığın (nurun) merkezine hedefleniriz.
Şimdi alevilik islamın neresinde oluyor kelimesinin bir anlamı kalmıyor galiba.
Alevi inancı tarihte çok inançlara kaynaklık etmiştir ancak bu inancın kitapları yakıldı insanları öldürüldü inanç söndürülmeye çalışıldı ama görüyorsunuz başarılı olunmadı inanç sürecini devam ettirmektedir.
Bu inancın başlangıcı Adem'in insan olması ile başlamıştır.
Biz derizki:
Ademin insan olarak yaratıldığı zaman( ki evren yaratılırken muhammet ve ali birer nur idi ve yaratılışı beraber izlemişlerdi o ışık ademin vucuduna girince adem insan oldu ve ayağa kalktı) yedi parlak yıldızın ışığı altında ve yıldızların ortasındaki makamın onayı ile bu inanç insanlığa gönderildi... Harranda 51 bilgin öğretmek için kapılarda bekler.....vs. vs. vs. deriz
Sonuçta Alevi inancı asıldır öz dür başlangıçtır sonuçtur.
saygılarımla
Eee mezhep olsa ne olacak???
Aleviliğin böyle kalıplara girmeye ihtiyacı yoktur. Biz bu kalıplara sokmaya çalıştıkça anlamını kaybeder.
Alevilik daha genel bir şeydir.
Bir aydınlanmadır, bir yaşam tarzıdır, bir yoldur...
alevilik islamın özü degildir. kurandan ve islamdan alevilik çıkmaz...
Sayın guneyyy ;
Alevilik islamın "yorumudur"...Ne derse desinler kabul edecekeler....!
İslamın Özü konusu ise farklı bir şeydir....
Bunun içinde İslamın İnsanlığa tebliğ ettiği düşüncelere bakmanız lazım gelir..
Kuran'dan gayet alevilik çıkıyor.....(Ayrıca bizim için konuşan kuranlarda önemlidir)
Bugüne kadar beş (5) farklı tefsir yorumu okudum...Hepsi birbirinden farklı.
Kuran dediğiniz zaman tefsirlerin %100 doğru oldugunu kabul edemesiniz..
En nihayetinde "kadınlarla ilgili durumlar,Oruç tutmayanlarla..vb ayetlerin" ne kadar yanlış yorumlandığını gördüm.Çünkü;evrensel olan bir dinde bunlar olamazdı.Okudugum tefsirlerde (Yaşar nuri,diyanet,Elmalı..vb) Tefsirleri birbirlerine bağlayarak gerçek sonuca ulaştım.Bu yüzden ezbere konuşmayın.Sadece diyaneti veya başka bir tefsirden öğrendiklerinize bakarak karar vermeyin.
İslamın Özü dediğimiz noktada şunlar sıralanabilir...;
* Sevgili peygamberimizin bıraktığı "güzel ahlak,davranışlar..vb" durumlar...
* İnsanları eşit kabul eden,hiçbirisini ayırt etmeyen,Adil,eşitlikçi,Adalet..vb durumlar.... (Bunun içinde Hz.Ali'nin adaletine bakınız)
* Allah'ın daha önce farz kıldıgı durumların,tekrar farz olarak kılınması kıstaslarıdır. (Namaz = Niyaz,Oruç,Zekat,Haram ve Helal,Ana ve Baba hakkı,eş ve çoçuk gibi..vb durumlar)
* Allah'a inanmak,Meleklere inanmak,Peygamberlere inanmak..vb bunlara iman etmektir..bu en önemli maddelerdendir.
*Ehlibeyt'e sahip çıkılması...
*Hümanizm...vb durumlar.
Bu gibi durumları bizdeki .......;
* 4 kapı 40 makam (temel)
* On iki (12) Erkan
* On iki (12) İşlek
* On iki (12) Farz
* Üç (3) Sünnet Yedi (7) Farz
* Yedi (7) Cihet
* Dervişliğin On (10) basamağı
*.....vb
Ayrıca ;Pirlerimizin dedikleri,yedi (7) ulu ozanın dedikleriyle bir karşılaştırın..
Acapa bir fark var mı ?
Bence yok...
İslamın özü oldugunu söyleyen bir topluluk için bunlar yeterlidir.
Bu yüzden Aleviliği incelemeden,bilmeden konuşmayalım.
Biz diyoruz ki ; Aleviliğin içerisinde farklı inanç kollarıda mevcuttur.Ama bunlar islamla yoğrulup,şekillenip bugünkü halini almıştır.Alevilikte her ne kadar diğer inançlardan izler taşısada,bu eski inançları mantık ve akli yönden sorgulayıp ve islamla karşılaştırıp,Ehlibeyti temel kuranıda rehber kalbul edip,bugünkü halini almasında ki durumlarda dahil olmak üzere ortaya çıkmıştır.
Bu yüzden Kuran'ı,İslamı ve islam tarihini ve bununla beraber alevi tarihini inceleyenler bilirler ki ;Alevilikten islam çıkar.Kökü nerden geliyor bilir.Kim Anadoluya taşımış bilir.Kim ne demiş bilir.Sarı İsmaillerin,Karacahmetlerin kimin talebesi oldugunu bilir.Bu böyle uzar gider...sonuca bakarsan oda görülür.
Artık forumun her tarafına bu tür düşünceleri yapıştırmayalım.Buda bu gibi yorumlara cevap verme zaruriyeti doğuruyor...:)
“Bilimden gidilmeyen yolun sonu karanlıktır” diyen, “Okunacak en büyük kitap insandır” diyen, “Hakkı ister isen ademde iste / Irak’ta Mekke’de Hac’da değildir” diyen, “Telli sazdır bunun adı / Ne ayet dinler ne kadı”
Ne güzel işte bak..
Ama kaynagın belli bir kısmını alıp bir şeyleri vurgulamak olmaz.
Bendenizde şunları vurgulamak isterler...Tıklayınız...! (http://www.aleviforum.com/showpost.php?p=395921&postcount=35)
*_Eline, beline, diline sahip ol.
*_Hiç bir milleti ve insanı ayıplamayınız.
* _Nefsine ağır geleni kimseye tatbik etme.
* _İnsanın cemali sözünün güzelliğidir.
*_Düşünce karanlığına ışık tutanlara ne mutlu.
* _Nebiler, Veliler insanlığa tanrının bir hediyesidir.
Ha şimdi bunu sormak lazım....
Acapa Hünkar ne diye Velilerden,Nebilerden bahsetmiş...
İslam dini dışında nerde gördün sen Veli,Nebi kelimelerini...
Ayrıca;... Hünkarın Soy Ağacı ... (http://www.aleviforum.com/showpost.php?p=152395&postcount=20) tıklayınız...
Bende haliylen soruyorum....
Hz.Ali'nin sözlerini biliyorsunuz...
Hz.Muhammed'in sözlerini biliyorsunuz.
Hz.Muhammed'in Düşmanı olan ebu Cehil'in öldürülmemesi için verdiği fetvayı sanırım biliyorsunuz.
Ehlibeyt'in duruşunu sanırım biliyorsunuzdur...
İşte şöyle bir karşılaştırın bakalım çıkıyor mu..?
Çıkmıyor mu ..?
Anadolu Aleviliğine İslam aşılama girişimlerinin 15 yy. sonlarından itibaren Erdebil Tekkesi ve Şah İsmail üzerinden yinelendiğini,
Öyle ya Hünkar döneminde boşuna yaşamışlar.....:yamukgul:
KızılBant 22.05.2007, 16:10 Alevilik mezhebe sığmaz.
İslam bizim neremizde?
YObaz gibi kafa kesip adam yakmayız, hanımlarımızı kızlarımızı kapatmayız, insanları gericiliğe mahkum etmeyiz
İslama meraklı olanlar camiye gitsinler hacca gitsinler bıraksınlar yakamızı.
ALEVİYİZ ALİ YE ŞÜKÜR
Alevilik mezhebe sığmaz.
İslam bizim neremizde?
YObaz gibi kafa kesip adam yakmayız, hanımlarımızı kızlarımızı kapatmayız, insanları gericiliğe mahkum etmeyiz
Sn..Kızılbant..,
İslamı görmek istemediğiniz zaman elbette islam sizin hiç bir yerinizde olmayacaktır.Çünkü;salt edilgen ve teori bilgisiyle bir yere varılmaz.Bundandır ki islamı ya hiç anlamamışsınız,ya incelememişsiniz...
İslam demek...araplarla,muaviyelerle...şuanki haliyle bir alakası yoktur..
Şuan senin söylediğini İSLAM TARİHİNİ tarafsız yansın yani objektif bir şekilde araştıran ve sorgulayan herkes görür kü Hz.muhammed in vefatı ile beraber bu islam ümmeti tekrar eski alışkanlıklarına dönmeya başladılar.Bunlara örnek verecek olursak...
Halife ebu bekir döneminde çıkan olayları incelemeniz..
Halife Ömeri öldürülmesi...
Halide osmanın öldürülmesi..
İmam Ali'nin öldürülmesi.....
Bu ümmetin zaten islam dininden ne anladığını göstermez mi ?
İmam Ali döneminde kuran'ı mızraklara takıp...savaş kazanmak isteyenleri bilmez misiniz..
İmam Ali döneminde daha nice nice olaylar olmuştur...bunları bilmez misiniz..
Bilirsiniz kanımca...
O zaman şunu demeniz gerekmez mi...
Bu halk islamı anlayamamıştır...
İslamdan vurgulananı anlayamamıştır...
Bende sana soruyorum daha hz.muhammed'in bu döneminde kadar bir sürü olaylar yaşanmış,sahabeler öldürülmüş,ehlibeyt zülme uğramış....vb
Bunların hangisini İSLAM dini savunuyor...
Hangisini İSLAM dini yapın diyor....
Sizin söylediğiniz kafa kesme,kadınlara tecavüz etme ve dövme gibi durumları...
Hz.Huseyin'i için degerlendirirsek ,Ehlibeyt için değerlendirirsek ne kadar doğrudur...
Hz.Huseyin "Kolladıgım Can değil İnançtır" sözü ne demektir...
Sözde hz.muhammed Veda hutbesi olarak günümüze ulaşan hutbede...
Kadın haklarını hiç mi görmediniz..
İnsanlara ne öğütlendiğini hiç mi okumadınız...
Halifeliğin emevi ve abbbasilerin elinde oldugunu bilmez misiniz....
Ebu suddları...vb
Say say biter mi......:thumbup1:
Muaviye..Yezid...ve bir sürü islam olmayan şahsiyetlerin yaptıkalrını İSLAM'a mal edemeyiz.
İslam Dini Güzel ahlak'ı teşvik eder..Barış'ı teşvik eder....Hakk'ı teşvik eder...doğruyu savunun der.
Ama gelmiş İslamcılar böyle,şöyle...
Geçelim bunları....
Biz biliyoruz gerçeği size söylüyoruz ve aktarıyoruz sizde öğrenin.....
Tabii size kalmış bir şey...:)
Ama malesef subjektif bir şekilde bakıyorsuınuz ve bildiginizi okuyorsunuz...
Bu doğru değil...:innocent:
Bu konuda kimse bir başkası adına -özelikle ben- konuşamaz.Burada bence bu öğüdü kendinize verin.Eğer her zaman bu tür zihniyetlerle karşı karşıya geleceksek yazık.Deyim yerindeyse her zaman bildiğimiz alt yapısı olmayanların her yerde dile getirmiş oldugu bir cümleyi tekrar etmişsiniz..bir nevi halk arasında kullanılan"Nato mermer nato kafa" durumlarda olan insanları görmek üzücü olsa gerek...:)
Hz.ALi : "Gerçekle uğraşan elbette alt olup gidecektir" biz her zaman gerçekleri savunacağız.
Ayrıca;camii hakkında bilgiye sahiptirsiniz....ama neyse...:)
Yolumuzu "yok etmeye" çalışanları Aleviliği tek kalıpa sokmak isteyenlerede izin vermeyeceğiz..
Kimseyede şöyle yapacaksın,böyle yapacaksın demeyeceğiz......
Taa ki yolumuza karşı bir sorun tehdit oluşana kadar.
O zaman nereye gidecekleri belli olacaktır...:)
AleviKürt 22.05.2007, 19:28 Alevilik mezhebe sığmaz.
İslam bizim neremizde?
ALEVİYİZ ALİ YE ŞÜKÜR
Bu yazdiklarini yazmadan önce, islam = yobaz/yezitlik oldugunu kanitlamaliydin bence.
Ben hacca gitmeyen, camiye gitmeyen, namaz kilmayan bir sürü Müslüman taniyorum. ve onlar Alevi degil, Sünni de degil, Caferi de degil.
şah- mat tan alıntı : Bu halk islamı anlayamamıştır...
İslamdan vurgulananı anlayamamıştır
bana islamı anlayan bir halk gösterebilirmisiniz..
neden insanlar islamı anlayamıyor sizce !!! pratikte yaşanan islamı gercek olarak algılamayıp hayır asılnda diye başlayan cümleler kurarak gercegimi anlattıgınızı sanıyorsunuz...
kadın haklarınındanda bahsedebilirmsiniz islamdaki...
Madem alevilik bir mezhep değildir,bunu islamla açıklamakta hoş olmayacaktır.Alevilik bir yaşam tarzıdır,doğru yola giden en güzel yoldur.Mezhep dersek şekilci olmaz mıyız?Oysa alevilikte şekilcilik yoktur,aleviliği belli bir kalıba sokmak hiç hoş olmaz.İslamdan etkilenmesi islamın özüdür anlamına gelmez bana göre,hadi diyelim islamın özüdür,peki bir halk bu kadar mı özünden döner,bu kadar mı çelişir kendisiyle...
Dönen dönsün ben dönmezem yolumdan..
arkadaşlar neden hep alevilik hakında durmadan tarışıyorsunuz ki tabiki mehzep değil bir kültürdür bunu herkes bilsin
bahtiyarbaris 23.05.2007, 13:50 Alevilik Nedir? ....ÖNCE ANLAMMINI BİLELİM.....BU BİR KAYNAKTAN ALINTIDIR
Allah, Muhammed, Ali kutsallığını kalbinde taşıyan , Hz.Ali’nin adaletinden ayrılmayan temelinde insan sevgisi bulunan her dine , mezhebe ser inanca saygı duyan ve hoşgörü ile bakan, dil, din, ırk, renk , farkı gözetmeyen eline diline sahip olma ilkelerini şart koşan, gelmek isteyen, inançlı insanları çatısı altına alarak manevi susuzluklarını gideren, insanları yaşadıkları toplumda kendi istekleriyle kendi kendilerini yargılamalarını sağlayan, laik,demokrat, eiştlikçi, katılımcı, paylaşımcı düşünceyi savunan, zalime ve zulme karşı gelen, mazlumun yanında olan, şeriatın bağnaz kuralllarına bağlı olmayan, ve onu reddeden, İslam dinini kendine göre ve sunni inancın dışında yorumlayan, aslı doğruluk, kemali dostluk, cevheri, merhamet, görüşü eşitlik, hazinesi bilgi, meyvası sevgi hamuru ile yoğrulmuş, insanı Kamil ve erdemli insan yaratmayı ön gören, korkuyu aşıp sevgi ile tanrıya yönelen, Enel-Hak ile insanın özünde tanrıyı gören, yaradan ile yaradılan ikiliğinen Varlk Birliğine varan, edep ve ahlaklığı yaşamın temeline oturtan, insanı yücelten, hamurunda hem ilahiliğin hemde irfaniliğin mayası bulunan; kişinin ahlaklı ve karakterli yaşam ilkelerini belirleyen, Hz. Muhammed ve Hz. Ali’den gelen neslin imametini teberra ve tebelle ilkesi ile sahiplenen, dini biçim ve şekil olarak değil, gerçek anlamıyla algılayan, dini bağımsız bir irade gücü ve batını özelliği ile evrimleştiren akıl ve iman bütünlüğünde birleştiren ve tüm bunları Kırklar Cemi ile yürüten bir inanç sistemidir. Alevilik Aleviler için üst kavramı, Bektaşilik ve Kızılbaşlık ise alt kavramları oluşturur.
Alevilikte Allahtan başka Tanrı Yoktur.
ALLAH DENİLDİĞİNE DİKKAT EDİN BU BİZİM GENÇ TOPLUMUMUZDA BEN ATEİSTİM DİYENLERE BİR VURGUDUR UNUTMAYALIM EĞER ALEVİ OLDUĞUNU SÖYLEMEYE CÜRRET EDİYORSAN ALLAHI İNKAR EDEMEZSİN
bahtiyarbaris 23.05.2007, 13:53 Dostlar Teknolojİnİn Sunumlari Bİze Bİlgİnİn Kapilarinida Açar Bunu Kullanmaktan Ve Yarari Kendİ Benlİk Ve Bİlgİ Aktİvasyonumuza çevİrmeyİ Uutmayalim
ben alevi oldugumu ve ateist oldugumu birçok kez söyleme cürretini gösterdim :) yine gösteririm ben atesit aleviyim cünkü ben aleviliği din eksenli düşünmüyorum...
şah- mat tan alıntı : Bu halk islamı anlayamamıştır...
İslamdan vurgulananı anlayamamıştır
bana islamı anlayan bir halk gösterebilirmisiniz..
neden insanlar islamı anlayamıyor sizce !!! pratikte yaşanan islamı gercek olarak algılamayıp hayır asılnda diye başlayan cümleler kurarak gercegimi anlattıgınızı sanıyorsunuz...
kadın haklarınındanda bahsedebilirmsiniz islamdaki...
Merhaba guneyyy;
Kısaca sana şunları yazayım....
EHLİBEYT'in davranışlarını,sözlerini ve yaptıklarına bakacaksın..... !!!
Kuranı Kerim-i..yorumlarken.....;
Ahmet yesevileri,Yunus Emreleri,Pir Sultan Abdalları,Ahi evrenleri,Mevlanaları,Hünkar Hacı Bektaş-ı Veliyi..vb kaynak alacaksın.Yani Yolu doğru sürenleri kendine ilke edineceksin.Gidipte İran veya afgan modellerini alıp İSLAM'diye görmeyeceksin.
İşte o zaman her şeyin farkına varırsın.....
Bu insanların kadınlara nasıl değer verdiğini inceleyeceksin....
Bunun yanında "ilimden gidilmeyen yolun sonu karanlıktır" diyen Hünkarı kesinlikle bileceksin.
İslamın kadına verdiği değeri şuanki anlamıyla doğru değildir.Bu Hz.Muhammed'den önceki arapların kadına verdiği değerdir.Bunun geçersiz kılmak istiyorsan.......
Sevgili Peygamberimin en azından bugüne ulaştığı söylenen (doğru veya yanlış ) Veda Hutbesini üç (3) kere okuyacaksın...Orada kadınlar kısmını ve EŞİTLİK kavramını göreceksin...
Sonra gerçekleri göreceksin....öğreneceksin..
Sana kısaca yazdım...ve...umarım bunları bir gözden geçirdiğin vakit...
Gerçek İslamla....şaunki ve bilinen,bilindiği sanılan veya öyle bilinen,alğılananİslam arasında "uygulamada" ne kadar fark oldugunuda göreceksin.
O zaman şah-mat haklısın diyeceksin...:thumbup1:
Bu arada..;
Diğer bir nokta atesit aleviyim diyenlere ben mezcup diyorum...
Umarım kendisine böyle diyenler bazı gerçekleri görerek yanlışlarını düzeltirler..
Biz haraket etmeyiz Nefs-i Müdafa yaparız...:thumbup1:
Yolumuza sahip çıkarız...
Böyle söyleyenler (atesit alevi) kendilerini samimi,doğrudan taraf,haklı,kişi haklarına,özgürlük haklarına..vb önem veriyorlarsa bu konuda SAYGILI olmalarını ve saygı göstermelerini istiyorum.
Çünkü Tanımları birbirine karıştırmayın...
Saygı göstermeyene ben hiç saygı göstermem...
Birisi Var... diyor..
Diğeri Yok.. diyor..
İkisini sahipleneni ve kabul edeni ben pek sağlıklı bulmam..
Ne diyor Hz.Ali ;"Şer işten hayır bekleyenin Aklıda,fikride bozuktur"...
Sanırım bu konuda bize karşı duyarlı olursunuz...
Teşekkürler..,
Merhaba guneyyy;
Kısaca sana şunları yazayım....
EHLİBEYT'in davranışlarını,sözlerini ve yaptıklarına bakacaksın..... !!!
Kuranı Kerim-i..yorumlarken.....;
Ahmet yesevileri,Yunus Emreleri,Pir Sultan Abdalları,Ahi evrenleri,Mevlanaları,Hünkar Hacı Bektaş-ı Veliyi..vb kaynak alacaksın.Yani Yolu doğru sürenleri kendine ilke edineceksin.Gidipte İran veya afgan modellerini alıp İSLAM'diye görmeyeceksin.
İşte o zaman her şeyin farkına varırsın.....
Bu insanların kadınlara nasıl değer verdiğini inceleyeceksin....
Bunun yanında "ilimden gidilmeyen yolun sonu karanlıktır" diyen Hünkarı kesinlikle bileceksin.
İslamın kadına verdiği değeri şuanki anlamıyla doğru değildir.Bu Hz.Muhammed'den önceki arapların kadına verdiği değerdir.Bunun geçersiz kılmak istiyorsan.......
Sevgili Peygamberimin en azından bugüne ulaştığı söylenen (doğru veya yanlış ) Veda Hutbesini üç (3) kere okuyacaksın...Orada kadınlar kısmını ve EŞİTLİK kavramını göreceksin...
Sonra gerçekleri göreceksin....öğreneceksin..
Sana kısaca yazdım...ve...umarım bunları bir gözden geçirdiğin vakit...
Gerçek İslamla....şaunki ve bilinen,bilindiği sanılan veya öyle bilinen,alğılananİslam arasında "uygulamada" ne kadar fark oldugunuda göreceksin.
O zaman şah-mat haklısın diyeceksin...:thumbup1:
Bu arada..;
Diğer bir nokta atesit aleviyim diyenlere ben mezcup diyorum...
Umarım kendisine böyle diyenler bazı gerçekleri görerek yanlışlarını düzeltirler..
Biz haraket etmeyiz Nefs-i Müdafa yaparız...:thumbup1:
Yolumuza sahip çıkarız...
Böyle söyleyenler (atesit alevi) kendilerini samimi,doğrudan taraf,haklı,kişi haklarına,özgürlük haklarına..vb önem veriyorlarsa bu konuda SAYGILI olmalarını ve saygı göstermelerini istiyorum.
Çünkü Tanımları birbirine karıştırmayın...
Saygı göstermeyene ben hiç saygı göstermem...
Birisi Var... diyor..
Diğeri Yok.. diyor..
İkisini sahipleneni ve kabul edeni ben pek sağlıklı bulmam..
Ne diyor Hz.Ali ;"Şer işten hayır bekleyenin Aklıda,fikride bozuktur"...
Sanırım bu konuda bize karşı duyarlı olursunuz...
Teşekkürler..,
sözyediklerinin hiçbirinin islam ile ilgisi yok
Ey Insanlar! Kadinlarin haklarina riayet etmenizi ve bu hususta Allah' tan korkmanizi tavsiye ederim. Siz kadinlari Allah'in emaneti olarak aldiniz. Ve onlarin namuslarini ve ismetlerini Allah adina söz vererek helal edindiniz. Sizin kadinlar üzerindeki hakkiniz; onlarin, aile serefini koru mallari ve evlerinizi sizin hoslanmadiginiz hiç kimseye açmamalari, çignenmemeleridir. Eger onlar, razi olmadiginiz herhangi bir kimseyi evinize alirlarsa onlari hafif bir sekilde dövebilir, azarlayabilirsiniz. Kadilarin da sizin üzerinizdeki haklari; örfe göre her türlü giyim ve yiyeceklerini temin etmenizdir. Ey mü'minler, size bir emanet birakiyorum ki siz ona simsiki sarildikça yolunuzu hiçbir zaman sasirmazsiniz. O emanet Allah'in kitabi Kur'ândir.
veda hutbesinden alıntı burda kadının yerini görebiliyormsun şah-mat arkadaşım...alevilikte kadın bumudur ?
Allah yanında en kıymetli olanınız O'ndan en çok korkanınızdır. veda hutbesinden alıntıdır..
alevilerin tanrı inancı bumudur..aleviler allahtan korktugu içinmi inanır yoksa farklımıdır allah inancı ?
yitirilen 23.05.2007, 17:58 canlar alevilik mezheptir diyorum nedeniyse mezhebin tanımını veriyorum aşagıda;
MEZHEP:
Sözlük anlamı gitmek, izlemek, gidilen yol demektir. Mecazi olarak kişisel görüş, inanç ve doktrin karşılığında da kullanılır. Terim olarak bir müctehidin, dinin ayrıntılarına ilişkin, kendine özgü kural ve yöntemlerle oluşturduğu inanç ya da hukuk sistemini dile getirir.
asıl olani nanılan yolun peşinden gitmektir.bizlerde hz.Ali'nin yolunda gitmek onun yaptıklarını yapmakta buluyoruz doğru yolu ve GELİN CANLAR BİR OLALIM DİYORUZ...
Yüreğinizdeki sevginiz daim olsun
Tekrar merhaba guneyy arkadaşım..,
Sen şimdi şu (doğru veya yanlış ) veda hutbesinin kadın'a
Verdiği ve toplumsal ahlak kurallarını (tanımadığı birini eve alma) red edip bu mu diyorsun...
Öyle mi ?
Sevgili peygemberim KADIN'lar için ümmetini uyarmış...daha ne desin ?
Daha ne söylesin...bence her şey açık ve net....
Bugün sen hangisinin yukardaki şekliyle uygulandığını gördün...
Veda Hutbesinin bu kısmının aleviliğe uymadığını mı düşünüyorsun ? ....:)
Hangisinin Kuran-ı kerimi anlayan mevlanalarla,hünkarlarla aynı şekilde kadına değer verildiğini görmedin.Ben ne diyorum işte bilinen veya bildiğimizi sandığımız islam,gerçek islam değildir.Uygulamalarda benzerlikler olabilir ama kesin ve net olan yani gerçeği uygulanmadığı için bugün yüzlerce kadın afganistanda,ırakta bir sürü sorun yaşıyor.Eve kapatmak ne kadar doğru...vb bir sürü noktayı gözden geçirmek gerek.Yani bir çok tefsir okudum kadınlar hakkında öyle ayetler vardı ki sanki kadın dövülmek için yaratılmış,hakkı olmayan bir canlı olarak yaratılmış gibi gösteriliyordu.Ama ne zaman başka tefsirleri,veda hutbesini,ehlibeyt'i araştırdım,mevlanaları,hoca ahmet yesevileri,hünkarı araştırdım.Gerçeği buldum.
Hz.Muhammed (s.a.v) diyor ki : " Cennet Anaların ayakları altındadır"...
Bu arada ben temel başlıkları vurguladım.İçindekilerin okunmasını,araştırılmasını,sorgulanmasını ve anlamasını siz değerli arkadaşlara bıraktım.Umarım bu konuda aydınlatıcı olabilmişimdir.
alevi atesitim derken kime saygısızlık ettiğimide anlamadım... aleviliği din eksenli düşünen alevilerden degilim..öyle görenlere saygısızlık asla yapmam ben ne isem ondan bahsediyorum.. size ters gelmesini saygısızlık olarak algılamanızda sizin yanlışınızdan başka bişey degildir..
Tekrar merhaba guneyy arkadaşım..,
Sen şimdi şu (doğru veya yanlış )veda hutbesinin kadın'a verdiği ve toplumsal ahlak kurallarını (tanımadığı birini eve alma) red edip bu mu diyorsun...Öyle mi ?
Sevgili peygemberim KADIN'lar için ümmetini uyarmış...daha ne desin ?
Daha ne söylesin...bence her şey açık ve net....
Bugün sen hangisinin yukardaki şekliyle uygulandığını gördün...
Veda Hutbesinin bu kısmının aleviliğe uymadığını mı düşünüyorsun ? ....:)
Hangisinin Kuran-ı kerimi anlayan mevlanalarla,hünkarlarla aynı şekilde kadına değer verildiğini gördün.Ben ne diyorum işte bilinen veya bildiğimizi sandığımız islam,gerçek islam değildir.Uygulamalarda benzerlikler olabilir ama kesin ve net olan yani gerçeği uygulanmadığı için bugün yüzlerce kadın afganistanda,ırakta bir sürü sorun yaşıyor.Eve kapatmak ne kadar doğru...vb bir sürü noktayı gözden geçirmek gerek.Yani bir çok tefsir okudum kadınlar hakkında öyle ayetler vardı ki sanki kadın dövülmek için yaratılmış,hakkı olmayan bir canlı olarak yaratılmış gibi gösteriliyordu.Ama ne zaman başka tefsirleri,veda hutbesini,ehlibeyt'i araştırdım,mevlanaları,hoca ahmet yesevileri,hünkarı araştırdım.Gerçeği buldum.
Bu arada ben temel başlıkları vurguladım.İçindekilerin okunmasını,araştırılmasını,sorgulanmasını ve anlamasını siz değerli arkadaşlara bıraktım.Umarım bu konuda aydınlatıcı olabilmişimdir.
nasılda ince yerinden aldın :) tanımadıgını eve alma degil digerine neden vurgu yapamıyorsun dövmekle ilgili olan kısma en can alıcı nooktasına !!
alevilik bir yaşam biçimidir.bence alevilik bir mesep olsa idi islamdan ayrı bir din olurdu. neden halen kimliklerimizde islam yazıyor.müslüman olarak yaşıyoruz. sadece inaçlarımız farklı bence mesep olarak deyil.
alevi atesitim derken kime saygısızlık ettiğimide anlamadım... aleviliği din eksenli düşünen alevilerden degilim..öyle görenlere saygısızlık asla yapmam ben ne isem ondan bahsediyorum.. size ters gelmesini saygısızlık olarak algılamanızda sizin yanlışınızdan başka bişey degildir..
Sn...guneyyy;
Kusura bakmayın benim inandığım bir YOL'un adını bu şekilde kullananları affetmem..
Adam gibi ya tanımları öğrenirler..yada...kafalarına göre bir şey uydurmazlar..
Biz kimseye hakaret etmeyiz...
Sizin ne dediğiniz değil, BİZİM ne dediğimiz önemlidir.
Bu yüzden kullandığınız cümle DOĞRU değil...
Bu İnsanım diyene yakışmaz...
Bunu sizin öyle görüp görmemeniz bizi bağlamaz...
Bizi, bizim inandığımız değerler bağlar...
Meşru olmak kaydıyla her görüşe saygımız vardır.Lakin hem Tanrı tanımazlığı vurgulayıp..hem Tanrıyı kabul ediyorum diyenlerin Alevilerle bağı olamaz.Bu yüzden Atesit alevi diye bir şeyde olamaz.
Ya Atesitsinizdir..
Ya alevisinizdir...
Yada başka bir şeysinizdir...ona inanıyorsunuzdur..
Sizin belirtmiş oldugunuz kıstasın ALEVİLİKTE ne erkanında,ne yolunda,ne tabiyatında yeri YOKTUR.
Bu yüzden siz kendinize uygun oldugunu söylediğiniz bir şeyi başka bir inancın veya yolun adını yanına ekleyerek kullanamazsınız.Kullandırılmasına izin vermem.Böyle insanlarıda sevmem.Saygıda göstermem.
Aleviliğin felsefesi başka bir şeydir..
Alevilik başka bir şeydir..
Aleviyim demek başka bir şeydir..
Hepsi birbirinden farklıdır...
Yaşamınız için yaşadığınız hayat için aleviliğin felsefesini kendime yakın buluyorum diyebilirsiniz..
Çünkü yaşadığınız felsefede aleviliğin felsefesi içeriside size yakın olabilir..
Bu nedenle TÜMÜNÜ kapsamaz,içine almaz...
Bundandır ki ; atesit aleviyim diyemezsiniz..
Bakın ne güzel kendinizde diyorsunuz...ben DİN endeksli algılamıyorum diye..
O zaman külahında,şapkanında,vezirinde hakkını verin...
Siz sırf kendinize uygun görüyorsunuz diye biz kabul edemeyiz..
Çünkü;yolumuza aykırı...
Tekrar ediyorum..
Aleviliğin felsefesini benimseyebilirsiniz...ama atesit Aleviyim diyemezsiniz..
Bu yanlıştır...bunu böyle kabul edenleri ben haklı bulmam..
Bunun ne insanlıkta,ne insan haklarında,ne inançalar saygı karşısında....
Doğru bulmam...aklı başında mantıklı olan kimsede bulmaz...
Çünkü;önerme yanlış...
Önerme yanlış olunca mantık devreye girer..
Bende sizi mantıklı olmaya çağırıyorum....
İnançlara Saygılı olmanızı ve Hakk'ın,Doğrunun yanında olmaya çağırıyorum...
Vezirinde,padişahında hakkını verin...
Böyle bir şey olmaz...
Yanlıştır...
Kabul edilmez...etmiyoruzda...
Umarım yolumuz için sarf ettiğim bu sözümü ciddiye alırsınız...
Kendinizi nasıl tanımlıyorsanız tanımlayın ama hem ateist ehem aleviyim diye tanımlamayın...
Biz neyin ne oldugunu biliyoruz,biz bugüne kadar hiç yanlış yapmadık..tarihimizde yok.Bu yüzden siz kendinize bakın.
Böyle bir şey duyduğum içinde sadece sizi bulunduğunuz yanlıştan dolayı uyarıyorum.Bunun doğru olmadıgını vurguluyorum.Gerisi size kalmış uymak yada uymamak ben burda aleviliği tanıtıyorum.Alevilikle alakası olmayan bir şeye izin vermem.Bunun için tek başıma kalsam dahi savaşırım.Biz bu gibi durumlarda Hakk'ımızı ararız.Bilimden,mantıktan uzak olan şeylere karşı yolumuza tehdit oldugu zaman nefs-i müdaafa yaparız...
Sizin bu yaptığınıza halk dilinde bir şey derler...
Bu yüzden akıllı olun,mantıklı olun...
İnancımıza saygılı olun...!
Bunun içinde Bilgi,Öz eleştiri,Mantık,İnançlara saygı..= SONUÇ... denklemiyle...
Doğruya ulaşın...
Saygılar..
cemalettin 23.05.2007, 19:30 alevi bir sülaleden gelmiyorum.
lakin sülalemden gördüğüm,kendisini "alevi"sayanların aleviliğinden daha öte.
hiç bir mezhebe inanmıyorum lakin müslümanım.
kendimi "yobaz"lardan daha çok müslüman hissediyorum,kendisini "ateist"sananlardan daha çok alevi.
belirli ritüelleri yerine getiriyor veya bu tip şeylerden hoşlanıyor diye ne kimseyi bir şeyin mensubu sayarım ne de bu tip eylemlerde bulunmayan/bulunamayanları bir şeyden dışlarım.
inanç mühimdir lakin inançsızlığı inanç edinmek "boşlukta"olmaktır.
bir şey boşlukta da yine bir şeydir de,bir şeylerin içerisinde bir şey değildir...
ne imama ne de dedeye küserek cemaat/cem dışına düşmeyi makbul görmüyorum.
var ise yanlışlar,daha iyisini meydana koyarak "daha iyi olmaya" gayret gerektir
Sn...guneyyy;
Kusura bakmayın benim inandığım bir YOL'un adını bu şekilde kullananları affetmem..
Adam gibi ya tanımları öğrenirler..yada...kafalarına göre bir şey uydurmazlar..
Biz kimseye hakaret etmeyiz...
Sizin ne dediğiniz değil, BİZİM ne dediğimiz önemlidir.
Bu yüzden kullandığınız cümle DOĞRU değil...
Bu İnsanım diyene yakışmaz...
Bunu sizin öyle görüp görmemeniz bizi bağlamaz...
Bizi, bizim inandığımız değerler bağlar...
Meşru olmak kaydıyla her görüşe saygımız vardır.Lakin hem Tanrı tanımazlığı vurgulayıp..hem Tanrıyı kabul ediyorum diyenlerin Alevilerle bağı olamaz.Bu yüzden Atesit alevi diye bir şeyde olamaz.
Ya Atesitsinizdir..
Ya alevisinizdir...
Yada başka bir şeysinizdir...ona inanıyorsunuzdur..
Sizin belirtmiş oldugunuz kıstasın ALEVİLİKTE ne erkanında,ne yolunda,ne tabiyatında yeri YOKTUR.
Bu yüzden siz kendinize uygun oldugunu söylediğiniz bir şeyi başka bir inancın veya yolun adını yanına ekleyerek kullanamazsınız.Kullandırılmasına izin vermem.Böyle insanlarıda sevmem.Saygıda göstermem.
Aleviliğin felsefesi başka bir şeydir..
Alevilik başka bir şeydir..
Aleviyim demek başka bir şeydir..
Hepsi birbirinden farklıdır...
Yaşamınız için yaşadığınız hayat için aleviliğin felsefesini kendime yakın buluyorum diyebilirsiniz..
Çünkü yaşadığınız felsefede aleviliğin felsefesi içeriside size yakın olabilir..
Bu nedenle TÜMÜNÜ kapsamaz,içine almaz...
Bundandır ki ; atesit aleviyim diyemezsiniz..
Bakın ne güzel kendinizde diyorsunuz...ben DİN endeksli algılamıyorum diye..
O zaman külahında,şapkanında,vezirinde hakkını verin...
Siz sırf kendinize uygun görüyorsunuz diye biz kabul edemeyiz..
Çünkü;yolumuza aykırı...
Tekrar ediyorum..
Aleviliğin felsefesini benimseyebilirsiniz...ama atesit Aleviyim diyemezsiniz..
Bu yanlıştır...bunu böyle kabul edenleri ben haklı bulmam..
Bunun ne insanlıkta,ne insan haklarında,ne inançalar saygı karşısında....
Doğru bulmam...aklı başında mantıklı olan kimsede bulmaz...
Çünkü;önerme yanlış...
Önerme yanlış olunca mantık devreye girer..
Bende sizi mantıklı olmaya çağırıyorum....
İnançlara Saygılı olmanızı ve Hakk'ın,Doğrunun yanında olmaya çağırıyorum...
Vezirinde,padişahında hakkını verin...
Böyle bir şey olmaz...
Yanlıştır...
Kabul edilmez...etmiyoruzda...
Umarım yolumuz için sarf ettiğim bu sözümü ciddiye alırsınız...
Kendinizi nasıl tanımlıyorsanız tanımlayın ama hem ateist ehem aleviyim diye tanımlamayın...
Biz neyin ne oldugunu biliyoruz,biz bugüne kadar hiç yanlış yapmadık..tarihimizde yok.Bu yüzden siz kendinize bakın.
Böyle bir şey duyduğum içinde sadece sizi bulunduğunuz yanlıştan dolayı uyarıyorum.Bunun doğru olmadıgını vurguluyorum.Gerisi size kalmış uymak yada uymamak ben burda aleviliği tanıtıyorum.Alevilikle alakası olmayan bir şeye izin vermem.Bunun için tek başıma kalsam dahi savaşırım.Biz bu gibi durumlarda Hakk'ımızı ararız.Bilimden,mantıktan uzak olan şeylere karşı yolumuza tehdit oldugu zaman nefs-i müdaafa yaparız...
Sizin bu yaptığınıza halk dilinde bir şey derler...
Bu yüzden akıllı olun,mantıklı olun...
İnancımıza saygılı olun...!
Bunun içinde Bilgi,Öz eleştiri,Mantık,İnançlara saygı..= SONUÇ... denklemiyle...
Doğruya ulaşın...
Saygılar..
sizin deil bizim ne dediğimiz önemli .... bunasıl bir anlayıştır... sizin aleviliği islama yaslamanızı bende saygısızısızlık olarak alıyorum... bana veda hutbesi ile acıklama getirirseniz size fazla söylenecek söz yok.. evet mutlaka mantıgınızı kullanın mutlaka... sizin beni sevmemeniz umrumda degil zorunlulukta degil..ama saygılı olmak bir zorunluluktur..
iyi forumlar..
alevi bir sülaleden gelmiyorum.
lakin sülalemden gördüğüm,kendisini "alevi"sayanların aleviliğinden daha öte.
hiç bir mezhebe inanmıyorum lakin müslümanım.
kendimi "yobaz"lardan daha çok müslüman hissediyorum,kendisini "ateist"sananlardan daha çok alevi.
belirli ritüelleri yerine getiriyor veya bu tip şeylerden hoşlanıyor diye ne kimseyi bir şeyin mensubu sayarım ne de bu tip eylemlerde bulunmayan/bulunamayanları bir şeyden dışlarım.
inanç mühimdir lakin inançsızlığı inanç edinmek "boşlukta"olmaktır.
bir şey boşlukta da yine bir şeydir de,bir şeylerin içerisinde bir şey değildir...
ne imama ne de dedeye küserek cemaat/cem dışına düşmeyi makbul görmüyorum.
var ise yanlışlar,daha iyisini meydana koyarak "daha iyi olmaya" gayret gerektir
inançsızlığı inanç edinmek BOŞLUKTA olmaktır..... ayagı yere basmayan kalıplaşmış argümanları bırakalalımda şu boşlugu bi anlatsanız..
boşluk olarak görmeniz dogal cünkü ezberinizi bozamamışsınız ve bozamassınızda inanç yönünden baktıgınızda boşluk demeniz dogaldır ama bu mutlak dogru degildir...
bana aleviliğin kadına bakışını veda hutbesi ile acıklamaya calışan bir alevi olduguna inanmak istemiyorum..
şah-mat arkadaşım veda hutbesinin kadına bakışı ve allahı algılayışı ile aleviliği acıklayamassın.. ki görüyorumki verdigin cevapta erkegin istemedigi birini eve almamalı kısmını sadece görüyorsun :) nasıl bir sarmaldır ki bu dediklerinle çelişiyorsun..
cemalettin 24.05.2007, 10:09 gözleri "bağlı" beş kişiyi bir filin yanına bırakıp,el yordamı ile bakmalarını ve bu nesneyi tarif etmelerini istemişler bir zamanlar.
birbirlerinden çok farklı beş ayrı tanımlama gelmiş...
alevilik bir yaşama biçmidir bence de. islamın özüdür kendisidir. aleviliği islamın kollarından biri saymak bence yanlış çünkü alevilik islamın tam ortasındadır.
alevilik bir mezhep değildir ki müslümanlıkta hak olan 4 mezhep var olarak sayılır dikkat çekici yer ise bu dört mezhebin de namazının kılması orucunun tutması hacca gitmesi vb olan islamın şartlarına uyan sistemlerdir.müslümanlık değil bizi mezhep müslüman olarak dahi görmüyor.yani onlara göre mezhep değiliz.
kendi açımızdan da bakınca müslümanlığın şartları olan kalıplara uymuyoruz.ibadeti şekillendirmiyoruz.sunni inanç sisteminin "namaz dinin temelidir" cümlesi kimleri dine dair gösterdiklerini kanıtlamaktadır.biz aleviler de buna uymamaktan dolayı bugün görülaen müslümanlık vasıflarını üzerimizde bulundurmuyoruz ki dolayısıyla mezhep olamayız.
ama mezhep olmamak öyle bir inanç sisteminden tamamen soyutlanma anlamına gelmemektedir.alevilik düşünsel boyutta müslümanlıkla aynı noktalara sahiptir.büyüklerimizin gerçek müslümanlar biziz demeleri bugün bilinen müslümanlık değildir.yani onlar bile gerçek müslüman olduklarını idda ederler ama şu anki müslümanlık değil onlara göre müslümanlık bu da değildir.yani uzun lafın kısası bugün ki müslümanlık inanç sisteminin belirlediği mezhep fasıflarına sahip değiliz bu nedenle alevilik bir mezhep olamaz ançak bu da maleviliğin müslümanlıkla bir alakası olamadığını göstermez.
AleviKürt 24.05.2007, 14:11 alevilik bir mezhep değildir ki müslümanlıkta hak olan 4 mezhep var olarak sayılır dikkat çekici yer ise bu dört mezhebin de namazının kılması orucunun tutması hacca gitmesi vb olan islamın şartlarına uyan sistemlerdir.müslümanlık değil bizi mezhep müslüman olarak dahi görmüyor.yani onlara göre mezhep değiliz.
kendi açımızdan da bakınca müslümanlığın şartları olan kalıplara uymuyoruz.ibadeti şekillendirmiyoruz.sunni inanç sisteminin "namaz dinin temelidir" cümlesi kimleri dine dair gösterdiklerini kanıtlamaktadır.biz aleviler de buna uymamaktan dolayı bugün görülaen müslümanlık vasıflarını üzerimizde bulundurmuyoruz ki dolayısıyla mezhep olamayız.
ama mezhep olmamak öyle bir inanç sisteminden tamamen soyutlanma anlamına gelmemektedir.alevilik düşünsel boyutta müslümanlıkla aynı noktalara sahiptir.büyüklerimizin gerçek müslümanlar biziz demeleri bugün bilinen müslümanlık değildir.yani onlar bile gerçek müslüman olduklarını idda ederler ama şu anki müslümanlık değil onlara göre müslümanlık bu da değildir.yani uzun lafın kısası bugün ki müslümanlık inanç sisteminin belirlediği mezhep fasıflarına sahip değiliz bu nedenle alevilik bir mezhep olamaz ançak bu da maleviliğin müslümanlıkla bir alakası olamadığını göstermez.
Sünni teolojisine göre, Caferi denilen mezhep de islamin bir mezhebi olarak kabul edilmiyor. Ve Caferiler de namaz kilar?
Ona göre Sialik = sirk/kufr
Bir cok ülkenin önemli din adamlari, Alevileri, nekadar yanlis bir yolda oldugunu sanarlarsa bile, ISLAM'IN ICINDE olarak görüyor. Biz aslinda cok tartisilan bir grup arasindayiz. Ama onlarin bakis acisi önemli degil, bizimki önemlidir.
"Sünni inanc sistemi" dedigin sistem nedir? Hanefilik mi? Ahmedilik mi? Vahhabilik mi? Sünnilik icinde birbirine nerdeyse zit olan mezhep/inanclar da var. Onlarin hepsini bir saymamak lazim. Sünnilik de de Heterodoks/Ortodoks yollar vardir.
Ayrica, bugünün müslümanlari neden bizi ilgilendirsin? :osama:
Bugünün müslümanlari, kendilerini gercek müslüman saniyor diye, onlara hak verelim, ve biz kendimizi kafir görelim? e öyleyse, bugünün müslümanlarinin her dedigine uyalim, madem onlar hakli?
bana aleviliğin kadına bakışını veda hutbesi ile acıklamaya calışan bir alevi olduguna inanmak istemiyorum..
şah-mat arkadaşım veda hutbesinin kadına bakışı ve allahı algılayışı ile aleviliği acıklayamassın.. ki görüyorumki verdigin cevapta erkegin istemedigi birini eve almamalı kısmını sadece görüyorsun :) nasıl bir sarmaldır ki bu dediklerinle çelişiyorsun..
Hz.Ali ne diyor ; "Nasıl bakarsan öyle görürsün"....
VEDÂ HUTBESİ
(9 Zilhicce l0 H./8 Mart 632 M. Cuma)
Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.s.) Vedâ haccında, 9 Zilhicce Cuma günü zevâlden sonra Kasvâ adlı devesi üzerinde, Arafat Vâdisi'nin ortasında 124 bin Müslümanın şahsında bütün insanlığa şöyle hitab etti:
"Hamd Allah'a mahsustur. O'na hamdeder, O'ndan yardım isteriz. Allah kime hidâyet ederse, artık onu kimse saptıramaz. Sapıklığa düşürdüğünü de kimse hidâyete erdiremez. Şehâdet ederim ki; Allah'dan başka ilâh yoktur. Tektir, eşi ortağı, dengi ve benzeri yoktur. Yine şehâdet ederim ki, Muhammed O'nun kulu ve Rasûlüdür.”
"Ey insanlar! Sözümü iyi dinleyiniz! Bilmiyorum, belki bu seneden sonra sizinle burada bir daha buluşamayacağım. İnsanlar! Bugünleriniz nasıl mukaddes bir gün ise, bu aylarınız nasıl mukaddes bir ay ise, bu şehriniz (Mekke) nasıl mübarek bir şehir ise, canlarınız, mallarınız, namuslarınız da öyle mukaddestir, her türlü tecâvüzden korunmuştur.
Ashabım! Muhakkak Rabbinize kavuşacaksınız. O'da sizi yaptıklarınızdan dolayı sorguya çekecektir. Sakin benden sonra eski sapıklıklara dönmeyiniz ve birbirinizin boynunu vurmayınız! Bu vasiyetimi, burada bulunanlar,bulunmayanlara ulaştırsın. Olabilir ki, burada bulunan kimse bunları daha iyi anlayan birisine ulaştırmış olur.
Ashabım! Kimin yanında bir emanet varsa, onu hemen sahibine versin. Biliniz ki, faizin her çeşidi kaldırılmıştır. Allah böyle hükmetmiştir. İlk kaldırdığım faiz de Abdulmutallib'in oğlu (amcam) Abbas'ın faizidir. Lakin anaparanız size aittir. Ne zulmediniz, ne de zulme uğrayınız.
Ashabım! Dikkat ediniz, cahiliyeden kalma bütün adetler kaldırılmıştır, ayağımın altındadır. Cahiliye devrinde güdülen kan davaları da tamamen kaldırılmıştır. Kaldırdığım ilk kan davası Abdulmuttalib'in torunu Iyas bin Rabia'nın kan davasıdır.
Ey insanlar! Muhakkak ki, şeytan şu toprağınızda kendisine tapınmaktan tamamen ümidini kesmiştir. Fakat siz bunun dışında ufak tefek işlerinizde ona uyarsanız, bu da onu memnun edecektir. Dininizi korumak için bunlardan da sakınınız.
Ey insanlar! Kadınların haklarını gözetmenizi ve bu hususta Allah'tan korkmanızı tavsiye ederim. Siz kadınları, Allah'ın emaneti olarak aldınız ve onların namusunu kendinize Allah'ın emriyle helal kıldınız. Sizin kadınlar üzerinde hakkınız, kadınların da sizin üzerinizde hakkı vardır. Sizin kadınlar üzerindeki hakkınızı; yatağınızı hiç kimseye çiğnetmemeleri, hoşlanmadığınız kimseleri izniniz olmadıkça evlerinize almamalarıdır. Eğer gelmesine müsaade etmediğiniz bir kimseyi evinize alırlarsa, Allah, size onları yataklarında yalnız bırakmanıza ve daha olmazsa (yani ileri giderlerse,vaz geçmezlerse ) hafifçe dövüp sakındırmanıza izin vermiştir. Kadınların da sizin üzerinizdeki hakları, meşru örf ve adete göre yiyecek ve giyeceklerini temin etmenizdir.
Ey mü'minler! Size iki emanet bırakıyorum, onlara sarılıp uydukça yolunuzu hiç şaşırmazsınız. O emanetler, Allah'ın kitabı Kur-ân-i Kerim ve Peygamberin sünnetidir.
Mü'minler! Sözümü iyi dinleyiniz ve iyi belleyiniz! Müslüman Müslüman'ın kardeşidir ve böylece bütün Müslümanlar kardeştirler. Bir Müslüman'a kardeşinin kanı da, malı da helal olmaz. Fakat malını gönül hoşluğu ile vermişse o başkadır.
Ey insanlar! Cenab-ı Hak her hak sahibine hakkını vermiştir. Her insanın mirastan hissesini ayırmıştır. Mirasçıya vasiyet etmeye lüzum yoktur. Çocuk kimin döşeğinde doğmuşsa ona aittir. Zina eden kimse için mahrumiyet vardır.
Ey insanlar! Rabbiniz birdir. Babanız da birdir. Hepiniz Adem'in çocuklarısınız, Adem ise topraktandır. Arabın Arap olmayana, Arap olmayanın da Arap üzerine üstünlüğü olmadığı gibi; kırmızı tenlinin siyah üzerine, siyahın da kırmızı tenli üzerinde bir üstünlüğü yoktur. Üstünlük ancak takvada, Allah'tan korkmaktadır. Allah yanında en kıymetli olanınız O'ndan en çok korkanınızdır. Azası kesik siyahî bir köle başınıza amir olarak tayin edilse, sizi Allah'ın kitabi ile idare ederse, onu dinleyiniz ve itaat ediniz. Kimse kendi suçundan başkası ile suçlanamaz. Baba, oğlunun suçu üzerine, oğlu da babasının suçu üzerine suçlanamaz.
Dikkat ediniz! Şu dört şeyi kesinlikle yapmayacaksınız:
**** Allah'a hiçbir şeyi ortak koşmayacaksınız.
**** Allah'ın haram ve dokunulmaz kıldığı canı, haksız yere öldürmeyeceksiniz.
**** Zina etmeyeceksiniz.
**** Hırsızlık yapmayacaksınız.İnsanlar! Yarın beni sizden soracaklar, ne diyeceksiniz? "
Sahabe-i Kiram birden söyle dediler:
"Allah'ın elçiliğini ifa ettiniz, vazifenizi hakkıyla yerine getirdiniz, bize vasiyet ve nasihatte bulundunuz, diye şahadet ederiz!"
Bunun üzerine Resul-i Ekrem Efendimiz (S.A.V.) şahadet parmağını kaldırdı, sonra da cemaatin üzerine çevirip indirdi ve söyle buyurdu:
"Şahit ol yâ Rab! Şahit ol yâ Rab! Şahit ol yâ Rab! "
Ayrıca web sitemizde bulunan "Peygamberimizin Hayatı" adlı eserin “X-Hicretin Onuncu Yılı” bölümünde yer alan “Veda Haccı” konusuna da bakabilirsiniz.
.... Kaynak .... (http://www.diyanet.gov.tr/turkish/vedahutbesi.asp)
Merhabalar...,
Daha önce sana bir takım KONU BAŞLIKLARI söyledim..İnceledin mi (?)
Bakıyorumda incelememişsin...:)
Senin veda hutbesinden hiçbir şey anlayamadığın belli ayrıca;unutma veda hutbeside arapçaydı.Bu yüzden tercümesini senin düşünmen gerekiyor.Bunun içinde Yaşar Nuri'yi sana öneririm.Yada Edip Yüksel'i sana önerebilirim.Bu insanlar kurandaki kadının yerinin ne oldugunu açık açık göstermişlerdir.Bu yüzden okudugun veda hutbesinde - doğru veya yanlış- diye bir parantez içinde bilgi bırakmışım. Nerelerde yanlış olabilir bunu senin düşünmen gerekiyor.Kimseye kalkıpta "tek tek" anlatamam.Hele ki veda hutbesinde geçen o cümleleri hiç düşünmedikten sonra ben sana bizim kaynaklarıda göstersemde nafile...çünkü;sen bende böyle bir izlenim bıraktın.
Çünkü; sen kendine göre yorumluyorsun,tek boyuttan bakıyorsun.Bu nedenle sana ne göstersemde baktığın ve görmek istediğin gibi göreceksin.Ayrıca ben sana ne dedim veda hutbesini üç (3) defa oku...okudun mu ? :innocent:
Böyle yapacaksan tartışmaya gerek yok.
Veda hutbesinin alevilikle çelişen bir yerini göster bakalım...madem alevilikten dem vuruyorsun..?
Dikkatini çekmek isterim;
Alevilikte...Peygamberin Sünneti'de vardır...haberin olsun !
Hani vurguluyorum ya hep...bildiğini,gördüğünü ve öğrendiğini sandığın İSLAMı..alevilikle bağdaştırma diye..bunun içinde bazı önemli kişileri söyledim.Bunları inclersen bazı şeyleri aşabiliriz.Mesala Şeyh Şafii'den bunlardan birisidir.Mansur'da bunlardan birisidir.Bu konuda her şey açık ve net,bundan sonrasına bak burda bu yazıyor,şöyledir,böyledir dememi bekleme.
Araştır,sorgula,incele...ve anla diyorum.
Bunun içinde "OKU" demek istiyorum...
Okudugun zaman Alevi erkanına,yoluna uyup uymadığına sonra karar verebilirsin.
Saygılar..,
Hz.Ali ne diyor ; "Nasıl bakarsan öyle görürsün"....
Merhabalar...,
Daha önce sana bir takım KONU BAŞLIKLARI söyledim..İnceledin mi (?)
Bakıyorumda incelememişsin...:)
Senin veda hutbesinden hiçbir şey anlayamadığın belli ayrıca;unutma veda hutbeside arapçaydı.Bu yüzden tercümesini senin düşünmen gerekiyor.Bunun içinde Yaşar Nuri'yi sana öneririm.Yada Edip Yüksel'i sana önerebilirim.Bu insanlar kurandaki kadının yerinin ne oldugunu açık açık göstermişlerdir.Bu yüzden okudugun veda hutbesinde - doğru veya yanlış- diye bir parantez içinde bilgi bırakmışım. Nerelerde yanlış olabilir bunu senin düşünmen gerekiyor.Kimseye kalkıpta "tek tek" anlatamam.Hele ki veda hutbesinde geçen o cümleleri hiç düşünmedikten sonra ben sana bizim kaynaklarıda göstersemde nafile...çünkü;sen bende böyle bir izlenim bıraktın.
Çünkü; sen kendine göre yorumluyorsun,tek boyuttan bakıyorsun.Bu nedenle sana ne göstersemde baktığın ve görmek istediğin gibi göreceksin.Ayrıca ben sana ne dedim veda hutbesini üç (3) defa oku...okudun mu ? :innocent:
Böyle yapacaksan tartışmaya gerek yok.
Veda hutbesinin alevilikle çelişen bir yerini göster bakalım...madem alevilikten dem vuruyorsun..?
Hani vurguluyorum ya hep...bildiğini,gördüğünü ve öğrendiğini sandığın İSLAMı..alevilikle bağdaştırma diye..bunun içinde bazı önemli kişileri söyledim.Bunları inclersen bazı şeyleri aşabiliriz.Mesala Şeyh Şafii'den bunlardan birisidir.Mansur'da bunlardan birisidir.Bu konuda her şey açık ve net,bundan sonrasına bak burda bu yazıyor,şöyledir,böyledir dememi bekleme.
Araştır,sorgula,incele...ve anla diyorum.
Bunun içinde "OKU" demek istiyorum...
Okudugun zaman Alevi erkanına,yoluna uyup uymadığına sonra karar verebilirsin.
Saygılar..,
bana veda hutbesi ile alevilikteki kadının yerini anlatmaya calışan biri ile alevilik üzerine konuşmam..bana oku diyorsun ama sen 10 defa da okusan degişen bişey olamadıgı acık.. sen yoluna devam et arkadaşım...
yukarıda hem bu arapça sen yorumlican diyorsun sonrada sen kendine göre yorumluyorsun diyorsun :) arkadaşım kedini yorma boşuna ben neyin ne oldugunu senden ögrenecek degilim ögrenmek isterim ama çelişik ve darcercevelerini ve ezberlerini bozamamış biri bana ögretemez..:)
Deniz Yıldızı 24.05.2007, 21:06 Alevilik kesinlikle bir mezhep degildir...ve bu başlık bence üstü kapalı bir başlık olmuş yani belki kürtlük bir mezhep olabilir ama alevilik olamaz çünkü;alevilik yaşam şeklidir,haksızlıga karşı direniştir.Alevilik kelimesi Hz.Ali döneminde hakem olayıyla haksızkıga ugrayan Hz.Ali yandaşlarıdır.Yani bu dönemde üçe ayrılan muaviyeciler aliciler va haricilarden dogmuştur.alinin yandaşları Ali evinden olarak hitap edilerek Alevilik kelimesi dogmuştur.Neticede Hz.aAlide Muhammdedin kuzeni olduguna göre aleviligin ayrı bir din olarak nitelendirilmesi yanlıştır diye düşünüyorum...
bana veda hutbesi ile alevilikteki kadının yerini anlatmaya calışan biri ile alevilik üzerine konuşmam..bana oku diyorsun ama sen 10 defa da okusan degişen bişey olamadıgı acık.. sen yoluna devam et arkadaşım...
yukarıda hem bu arapça sen yorumlican diyorsun sonrada sen kendine göre yorumluyorsun diyorsun :) arkadaşım kedini yorma boşuna ben neyin ne oldugunu senden ögrenecek degilim ögrenmek isterim ama çelişik ve darcercevelerini ve ezberlerini bozamamış biri bana ögretemez..:)
Haklısın Koçgirili Birayemino..
Ezbercilik bizim temel sorunumuz...
Aşamadık hala :yamukgul:
Ezbere konuşmayı seviyor toplumumuz..
Cemal Şenerler gibi Alevilik Türkçe konuşur diyenler,
İzettin Doğanlar gibi Hak din İslam, Alevilik Mezhep diyenler..
Bunlar oldukça Alevilik karanlıklardan zor kurtulacak gibi..:thumbup1:
Çok güzel bu cevapı vermeni bekliyordum....(aleviliği bilmeyenler hep böyle cevap verir.)
O zaman ne yapacaksın biliyor musun..
Açıkp BUYRUKLARA ,Nefeslere,pirlerin ne dediğine bakacaksın..bakacaksın..
İşte o halen değişmeyen bilgilerinin nasıl çürüdüğünü göreceksin..:)
Senin paradiğmanda sorun varsa ben ne yapayım arkadaşım..:p
Yukarıdaki yazıyıda anlamdıysan bence kendini hiç yorma..
Çok çok açık ve net şekilde neleri yapman gerektiğini..
Kaynak olarak neleri alman gerektiğini vurgulamışsım..
Başlık olarak sunmuşum...
İçeriğini bi zahmet aç kendin araştır...diyorum...:thumbup1:
Kalkıpta bu yaşta sana "tek tek" anlatıp aleviliği anlatamam...
Bunun için Cem'e gideceksin..dede'ye soracaksın..cevapını alıp..
Tamam diyeceksin..:yamukgul:
Ne yapacaz bu kadar kasıtlı ve art niyetli insanlarla bilmiyorum ki..:innocent:
Düşünceyi ve mantığı değil....bildigi okuyor...:pinch:
Sünni teolojisine göre, Caferi denilen mezhep de islamin bir mezhebi olarak kabul edilmiyor. Ve Caferiler de namaz kilar?
Ona göre Sialik = sirk/kufr
Bir cok ülkenin önemli din adamlari, Alevileri, nekadar yanlis bir yolda oldugunu sanarlarsa bile, ISLAM'IN ICINDE olarak görüyor. Biz aslinda cok tartisilan bir grup arasindayiz. Ama onlarin bakis acisi önemli degil, bizimki önemlidir.
"Sünni inanc sistemi" dedigin sistem nedir? Hanefilik mi? Ahmedilik mi? Vahhabilik mi? Sünnilik icinde birbirine nerdeyse zit olan mezhep/inanclar da var. Onlarin hepsini bir saymamak lazim. Sünnilik de de Heterodoks/Ortodoks yollar vardir.
Ayrica, bugünün müslümanlari neden bizi ilgilendirsin? :osama:
Bugünün müslümanlari, kendilerini gercek müslüman saniyor diye, onlara hak verelim, ve biz kendimizi kafir görelim? e öyleyse, bugünün müslümanlarinin her dedigine uyalim, madem onlar hakli?
burada isimlere takımamak lazım ki ben müslüman olalım yada olmayalım diye bişey geçirmedim ki o kadar da önemli değil amabugünün müslüman olarak tanımlanan kısımıyla alakamız yoktur tekrarlıyorum alevilik muhammedin getirdiğin dinin içindedir sen buna müslümanlık dersin ben başka birşey.
hangi sunni inanç sistemi diye sormuşsun cevabını vereyim hanefi şafi hanbeli ve malikiler ki bunlar söylediğim hak mezhep olarak görülen mezheplerdir.
evet din adamları alevilik müslümanlığın içindedir diyorlar (samimiyetlerine inanmasam da) bunu alevileri kucaklamak amacıyla yapmıyorlar aksine birilerine birşeyler ögreterek alevileri islam içerisinde eritmeye çalışıyorlar.
tekrarlıyorum alevilik peygamberin getirdiği din içerisindedir isimlere takılmamak lazım.
Haklısın Koçgirili Birayemino..
Ezbercilik bizim temel sorunumuz...
Aşamadık hala :yamukgul:
Ezbere konuşmayı seviyor toplumumuz..
Cemal Şenerler gibi Alevilik Türkçe konuşur diyenler,
İzettin Doğanlar gibi Hak din İslam, Alevilik Mezhep diyenler..
Bunlar oldukça Alevilik karanlıklardan zor kurtulacak gibi..:thumbup1:
Doğru soreş..
Umarım kafalarına göre bir şey uyduranlar bir an önce bundan vaz geçerler.
Çünkü bu bildiğini okumak ve bizim dediğimiz olacak noktasındaki kıstaslar..
Aleviliğe aykırıdır zaten..
Kafalarına göre hem atesitliği savunup
Pir sultana, ve yol ulularına (ehlibeytlere..vs) sünnilerin bile cürret edemediği
Hakaretleri kendisini alevi sayan bazı sözde islam dışı alevi yazarları ve
Alevi yazarlığı hakkında
Bir şey yaptıklarını sananların defterlerinin dürülme vakti..gelmiştir..!
Umarım zihniyetten bir an önce vazgeçerler..
Hem pir sultanları kullanmak..
Hem soydan geliyorum hemde bu yolun sahipiyim diye takıyye yapanlara..
Karşı Alevi halkı tepkisi göstermeli ve gerçek duruşunu koymalıdır.
Yoksa bir şey bildiğini sananları başka şekilde çıkaracak alevi halkı kendi içinden..:)
taylan mahir 24.05.2007, 21:48 alevilik bir mezhepmidir
alevilik bir mezhep değilse nedir
ayrıca alevilik mezhepmidir adlı konu aşırı milliyetçilik kokuyor ki alevi felsefesi evrenseldir,diyorsunuz allak bullak oldum
alevilik bir mezhepmidir
ayrıca alevilik mezhepmidir adlı konu aşırı milliyetçilik kokuyor ki alevi felsefesi evrenseldir,diyorsunuz allak bullak oldum
Alevilik Mezhep değildir, çünkü Alevilikte Mezhepçilik yoktur..
Önderlerimiz ne demiş ?
Biz Mezhep bilmeyiz, bizim Yolumuz vardır...
Tabi bu durumda Yol : Mezhep sanılacak ama buda doğru değil...
Alevilik Dincilik, Mezhepçiliği reddeder..
Mezhepler Sünnilik ve Caferiliktir.. Yada Hristiyanlığın Katolik Mezhebi..
Alevilik, Sünnilik gibi bir İmamın, bir Din Adamının öğretisi, kurduğu bir Mezhep değildir..
Çünkü Aleviliği bir Din Adamı kurmadı... Bu yol Yüzyıllar boyunca, HZ Ali, 12 İmamlar, Hallacı Mansurlarla, Şeyh Bedrettinlerle, Sultan Sohaklarla, Haci Bektaşi Velilerle, Anadolunun Eski Kültürleri ile harmanlanarak bugünlere geldi..
İşte Alevilik Mezhep değildir derken nedenimizde budur...
alevilik bir mezhepmidir
aleviliğin mezhep olup olmamasını tartışma milliyetçiliği yansıtmaz ki aralarında nasıl bir ilişki var ben de anlamadım bunlar yıllardır tartışılıyor ve tartışılır.sıkıntın olmasın can milliyetçilikle alakası yok milliyetçiliğe karşıyızdır.
Çok güzel bu cevapı vermeni bekliyordum....(aleviliği bilmeyenler hep böyle cevap verir.)
O zaman ne yapacaksın biliyor musun..
Açıkp BUYRUKLARA ,Nefeslere,pirlerin ne dediğine bakacaksın..bakacaksın..
İşte o halen değişmeyen bilgilerinin nasıl çürüdüğünü göreceksin..:)
Senin paradiğmanda sorun varsa ben ne yapayım arkadaşım..:p
Yukarıdaki yazıyıda anlamdıysan bence kendini hiç yorma..
Çok çok açık ve net şekilde neleri yapman gerektiğini..
Kaynak olarak neleri alman gerektiğini vurgulamışsım..
Başlık olarak sunmuşum...
İçeriğini bi zahmet aç kendin araştır...diyorum...:thumbup1:
Kalkıpta bu yaşta sana "tek tek" anlatıp aleviliği anlatamam...
Bunun için Cem'e gideceksin..dede'ye soracaksın..cevapını alıp..
Tamam diyeceksin..:yamukgul:
Ne yapacaz bu kadar kasıtlı ve art niyetli insanlarla bilmiyorum ki..:innocent:
Düşünceyi ve mantığı değil....bildigi okuyor...:pinch:
:)))))) kaynak olarak verdiklerini gördük.. pirlerle veda hutbesi nasıl çelişir sen okuda bak..
alevilerde kadın erkegin yanındadır ama senin kaynak olarak gösterdigin veda hutbesinde ve namazda kadın nerdedir e bi dikkat et e biraz mantık :)
islamda kadının yeri..
1. Erkek ganimetten kadından çok pay alır,
2. Erkek akılca kadından daha üstündür,
3. Erkeğin miras hakkı ikiye bir fazladır,
4. Erkek imam ve yargıç olabilir, kadın olamaz,
5. Erkek dört eş alabilir, kadın alamaz,
6. Erkek karılarının üzerine dilerse cariye alabilir, onunla cinsel ilişkiye girebilir, kadının böyle bir hakkı yoktur,
7. Erkek kadını boşayabilir, kadın boşayamaz,
8. Erkek kadını boşadıktan sonra aynı kadınla tekrar evlenebilir, kadının bu hakkı yoktur,
9. Erkek kadını dövebilir, kadının dövme hakkı yoktur,
10.Zina eden kadın recmedilir, erkek diyet ödeyerek recm'den kurtulabilir. (ve aklımıza gelmeyen daha bir çoğu)
sayın şah-mat alevilik islammıdır alevilikte kadın bumudur?
bana islami termoloji ile aleviliği acıklamaya calışanlar hangi mantıgı kullanıyor merak ediyorum..
sen alevilikte kadın şunu yapmaz ise şöyle tokatla denildigini duydunmu ,bütün mücadelede kadın erkegin yanındadır alevilikte.. dicek fazla söze gerek yok..dimi..
ama sen veda hutbesi ile kadının ne oldugunu acıkla istersen yüzlerce kez..
cemalettin 25.05.2007, 10:44 inançsızlığı inanç edinmek BOŞLUKTA olmaktır..... ayagı yere basmayan kalıplaşmış argümanları bırakalalımda şu boşlugu bi anlatsanız..
boşluk olarak görmeniz dogal cünkü ezberinizi bozamamışsınız ve bozamassınızda inanç yönünden baktıgınızda boşluk demeniz dogaldır ama bu mutlak dogru degildir...
futbol bir oyundur.
değişik sınıflamalarda/liglerde takımlar birbirleri ile buluşurlar.
arada bir farklı liglerin/kümelerin takımları da bir araya gelebilir.
hiç bir lige bağlı olmadan oluşturulmuş takımlar da vardır.işyerlerinde,mahallelerde olabilir.bu takımlar da futbol oynarlar lakin
"boşlukta"dırlar
var görünür,hiç bir kıymet'i harbiyesi yoktur böyle bir takımın.
mensupları farklı farklı lig takımlarının taraftarı olabilirler fakat o takımdan değillerdir.
"boşluk"ta kendilerini avutur,zaman ve söz israfı yaparlar hatta pek çok da para kaybedebilirler.
her hangi bir ligde oynayanlardan daha çok konuşurlar futbol hakkında,fanatikleşebilirler,stadları yakarlar,karşılaşmalara döner bıçakları ile giderler.
fakat ille de "boşluk"tadırlar,kendileri gibi olanlardan başkası onları görmez,yakıp yıkmaya başlamalarına kadar...
"boşluk"nedeniyle de "dolduruş"a çok kolay gelirler.
futbol bir oyundur.
değişik sınıflamalarda/liglerde takımlar birbirleri ile buluşurlar.
arada bir farklı liglerin/kümelerin takımları da bir araya gelebilir.
hiç bir lige bağlı olmadan oluşturulmuş takımlar da vardır.işyerlerinde,mahallelerde olabilir.bu takımlar da futbol oynarlar lakin
"boşlukta"dırlar
var görünür,hiç bir kıymet'i harbiyesi yoktur böyle bir takımın.
mensupları farklı farklı lig takımlarının taraftarı olabilirler fakat o takımdan değillerdir.
"boşluk"ta kendilerini avutur,zaman ve söz israfı yaparlar hatta pek çok da para kaybedebilirler.
her hangi bir ligde oynayanlardan daha çok konuşurlar futbol hakkında,fanatikleşebilirler,stadları yakarlar,karşılaşmalara döner bıçakları ile giderler.
fakat ille de "boşluk"tadırlar,kendileri gibi olanlardan başkası onları görmez,yakıp yıkmaya başlamalarına kadar...
"boşluk"nedeniyle de "dolduruş"a çok kolay gelirler.
müttiş güzel bir örnekti saol :)))))) inanç boşlugunu ne güzel anlatmışsınız..negüzel...
hakikat_NUR 25.05.2007, 16:32 [QUOTE=guneyyy;436206]islamda kadının yeri..
kardeşim ben şuan aleviliği eleştirmiyorum ama yazacaklarımı tarafsız olarak okumanı istiyorum evet dinimizde dört kadınla evlilik vardır ama sadece bu kısmını görmek istersen bunu böyle algılar kesip atarsın ki öyle olmuş. Peygamber efendimizin evliliklerinin sebebi şehvi miydi bir düşünelim bir çoğuna dokunmamıştı bile.. eğer araştırısak kimisi dul kalmıştı korunması için kimiyle islamiyete daha çok insanı sevdirebilmek için... gibi sebepler yatıyr altında diyelimki bunlar size mantıklı gelmedi biliyrm mantık ararsınız çünkü.Peki gerçekten şehvetine düşkün biri olsa idi 25 yaşında tam delikanlılığının ve endamının en belirgin olduğu yaşta 40 yaşındaki hz hatice validemizle evlenir miydi bunu kim yapar amacı dinden başka bir şey olmayan birinin yapacağı bir şey mi bu? işte biz böyle bir peygamberin ümmetiyiz ayrıca ayetikerimeyle sabit mealinde diyrki onlar arasında hiçbir yönden ayırım yapmayacaksın yine soruyrm tamam belki para konusunda ihtiyaçlar vsler konusunda eşit davranabilir ama iki insanı eşit derecede sevebilir misiniz nitekim eğer gerçekten düşünürsek orada ince bir nokta vardır aslında islamda tek evliliğiuygun buluyr ama bizim düşünmemizi istiyr bırakın dört kadını iki kadını bile eşit derecede sevemez hiçbir erkek zannetmiyrm bu ince çizgiyi koruyabilecek biri sanmıyrm yoktur ayrıca başka bir ayette kaldıki şöyle buyuruluyr bir kadına bir erkeği bir erkeğe bir kadını helal kıldık uygun olan zaten belirtilmiş inek altında buzağı aramaya gerek yok. V e şunu söylemek istiyrm islam kadına fazlasıyla değer veriyr cahiliye dönemini okuyalımda kadın islamla nasıl fıtratını bulmuş görelim islamda kadın köle gibi kullanılıyr mu hayır ev işlerini yapmak zorunda bile değil kadın isterse eşi ona hizmetçi tutmak zorunda.Dinimizde tesettür varsa kötü bişey mi kadın gösterişli olduğu için kendisinin korunması dıştan zarar gelmemesi için eşine en güzel bir şekilde gelebilmesi için tesettürü emretmişse bu kötümü.Bir kıyafeti satın alırken bile kapalı poşette olanı varmı bu pislenmiş diyoruz dimi yada kasap etleri dışarıya olduğu gibi koysa alır mısınız paketli olanı yok mu dersiniz dimi biliyrm şimdi bana kadın kıyafet yada et mi diyeceksiniz evet değil zaten bunu için dedim kadın onlardan bile herşeyden daha özel daha önemli olduğu için daha fazla özen itina onlara verilen önemin daha fazlası verilmeli kadın islamla benliğini buldu şimdi gidin psikiyatrislere hastalarının yarıdan fazlası kadın neden? Çünkü kendimizi kaybettik islamdaki yerimizi unuttuk biz ne kadar değerli varlıklar olduğumuzu unuttuk iyiki din var iyiki İslam var elhamdülillah
ALEVİLİK islamda en gelişmiş tarikat ,yaşamda marifet ,dünyada evrenselliği savunan bir OLGUDUR ...şerriatmak (şeriat)temeldir.
alevılıge ınanıyorum butun dınlerın ınnların ve ınandıkları sey ne olursa olsun bıze ınanmak duser tartısmak deıl herkese saygılar
Alevilik bir m e z h e p midir sizlerin goruslerini ogrenmek istiyorum birde eger m e z h e p oldugunu dusunuyorsaniz bunun hangisi oldugunu yaziniz.... Ben bu konuyla ilgi sonra bir makale ekliyecegim Sayin Ismail Onartlinin.
valla arkadasım hıcbır sıkkı ısaretlemedım cunku sımdı mezheptır desem belkı ayıp olcak egrkı deılsır desem yıne ayıp olabılır mezhep veya deıldır saygım sonsuzdur herzaman oldugu gıbı saygılar
hakikat nurdan alıntı :iki insanı eşit derecede sevebilir misiniz nitekim eğer gerçekten düşünürsek orada ince bir nokta vardır aslında islamda tek evliliğiuygun buluyr ama bizim düşünmemizi istiyr bırakın dört kadını iki kadını bile eşit derecede sevemez hiçbir erkek zannetmiyrm
ince noktayı göremiyorum bi insan bi kişiyi sever ama 4 kadın alabilir digerlerinini sevmesede olur zaten sevemez yani tek eşlilği savunur..:))
hakikat nurdan alıntı :iki insanı eşit derecede sevebilir misiniz nitekim eğer gerçekten düşünürsek orada ince bir nokta vardır aslında islamda tek evliliğiuygun buluyr ama bizim düşünmemizi istiyr bırakın dört kadını iki kadını bile eşit derecede sevemez hiçbir erkek zannetmiyrm
ince noktayı göremiyorum bi insan bi kişiyi sever ama 4 kadın alabilir digerlerinini sevmesede olur zaten sevemez yani tek eşlilği savunur..:))
sevemez ama 4 kadını alabilir :) diyebilecek ne olabilirki böyle ince bir görüşe ne denebilir...
ercandost 27.05.2007, 02:53 Aleviyim mezhebim yok benim yolum insanlık doğruluktur benim iyiki Aleviyim canlar...
aleviayşe 07.06.2007, 14:14 alevilik bir mezhep deil bir kültürdürrrr.
arkadaslar mezhep dediğiniz hadisenin dini bir doktrini vardır. zaten bu doktrinin farklı olması mezhebi farklı bir olay olarak ortaya cıkarır. alevilikte bir dini doktrin söz konusu değildir. o nedenle alevilik bir mezhep değildir. merkezinde sözlü kültürün, hümanizmin olduğu bir kültür sentezidir
collega06 08.07.2007, 02:47 arkadaslar mezhep dediğiniz hadisenin dini bir doktrini vardır. zaten bu doktrinin farklı olması mezhebi farklı bir olay olarak ortaya cıkarır. alevilikte bir dini doktrin söz konusu değildir. o nedenle alevilik bir mezhep değildir. merkezinde sözlü kültürün, hümanizmin olduğu bir kültür sentezidir
haydar can a cewap: arkadaşım dini doktrin olmadan insanların ortak bir inançları olarakta mezhep oluşabilir. O zaman sana göre alevilik mezhep değil de kültür ise cem evlerini inaç biçimi görmediğiğn aleviliği red ediyorsun demektir . ben sana ve aleviliği mezhep görmeyen devlet politikasına ve de cem evlerini buna bağlı olarak ibadethane saymayanlara karşıyım.
ALEVİLİK islamda en gelişmiş tarikat ,yaşamda marifet ,dünyada evrenselliği savunan bir OLGUDUR ...şerriatmak (şeriat)temeldir.
veda hutbesinden
Ashabım! Muhakkak Rabbinize kavuşacaksınız. O'da sizi yaptıklarınızdan dolayı sorguya çekecektir.
[QUOTE=Şah-Mat;435659]Hz.Ali ne diyor ; "Nasıl bakarsan öyle görürsün"....
izin verirsen bu soruya ben cevap vermek istiyorum.eğer kuranı kerim değişime uğramamış tek kutsal kitapsa ve bu kitaptaki ibadet şekil ibadeti :namaz kılmak, ramazanda oruç tutmak,hac,abdest,cennet cehennem vs.islamın+imanın şartları olarak yani zorunlu olarak açıklanıyorsa biz nasıl oluyorda kuranın ve hz.muhammedin yolundan gitmiş oluyoruz ki;hz.muhammed de veda hutbesinde ahiret gününden ve sorgu sual gününden bahsediyor.
bunların bizim ibadetimizle örtüşen yerleri varda ben mi göremiyorum.lütfen birileri nasıl bakarsan öyle görürsün demesin.hümanist alevi felsefesiyle gurur duyuyorum ama illede islamın içerisinde bir yerlere oturtmayı hele ki;özüne oturtmayı doğru bulmuyorum.kendisi gibi düşünmeyenleri yok etmeye programlanmış ve tahammülsüz kimselere inancımızı kabullendirmek zorunda değiliz.
ErCaN_Wien 30.11.2007, 02:01 valla herkezin düsüncesine sonsuz sagyi duyuyorum ama bence Alevilik kesinlikle bir meshep degildir olamazda :excl:
Şirin Baba 30.11.2007, 09:17 Mezhep değil'sek hiç bir dini öğeyi tanımıyoruz demektir.İslamın içindeyiz ve biz içinde dini inançların yanına kazanılmış iyi kültürleri taşıyan bir mezhebiz .
sefer ağca
cemalettin 30.11.2007, 09:22 alevilik bir "gerçek"tir ve ister din ister ise mezhep veya bir başka ad ile yakıştırma yapılsın mevcudiyetini değiştirmez.
mevcut hali ile kabul edilmek durumundadır.hatalı uygulamaları var ise bu sadece inananlarını ilgilendirir eğer başkalarına bir zarar vermiyor ise.
aksine düşünceler ve davranışlar inanca ve mensuplarına zarar vericidir.
en azından "ortalığı bulandırmak" olarak kabul edilmek gerekir bir inancı sorgulamaya kalkmak.
hiç kimselerin de kalkıp islamı belirli şartlara,sayılara bağlayıp inançları sorgulamak,teraziye vurmak haddi ve hakkı değildir.
kitabın emirleri açıktır ve sayılara bağlanmış "şart"lar filan yoktur.
herkes "kendi çukurunu dolduracak"tır ve kendi yaptıklarından sorgulanacaktır.
cezalandırma( ! ) veya af etme hakkı sadece "O" na aittir,ödül ise "O" na dönüştür.
kendisinden gayrısını yargılamaya kalkmak sadece "cehalet kurbanı" kişilerin
davranışıdır
dem-dost demişki = alevilik islam dininin bozulmamış şeklidir !!
Peki islam dini bozulmuşmu ki öyle diyor anlayamadım cewap yazarsan seviniriz.
sence sivas maras ve corum katliyamlari islamin orjinal bir yorumumudur
Bence alevilik bir mezhep değildir, islamın türkçesidir ve islamdan ayrı olarak kendi kültürü de vardır. Aleviliği tam olarak islamla özdeşleştiremeyiz hele hele islamın özü hiç sayamayız ama islamdan da ayıramayız.
alevilik islamin turkcesidir diyenleri anlamiyorum.alevilik dunyanin varolusundan beri vardir vede dindir muslumanligin varousuyla beraber islamdanda bazi ozellikleri kendine katarak yoluna devam etmistir.aleviliyin alevi ismini almasi hz aliden buyanadir daha once pek cok isimle adlandirilmistir.konunun ozune gelirsek aleviliyin turk,kurt bektasi veya kizilbas yorumu vardir fakat aleviliyin tamamen ozune donduyu ve kendine yolunu belirlediyi yar iraktir ve arap etnik kokendir.bunun tartismasi bile olmaz.daha sonra turkler kurtler veya baska ve baska etnik kokenler aleviliyi benimseyip kendilerince yorumlamislardir.
cemalettin 30.11.2007, 11:33 saf su(H2O) içilebilir.içine bazı yabancı maddeleri "miktarı kafi" olarak katarsanız yine içilebilir haldedir.oranlar fazla artar ise artık "içilebilme" özelliğini kaybeder ve hatta hayat vermek yerine hayatı sona erdirecek bir duruma girebilir.
inançlar da ilk halinden sonra anlayışa eklenen bazı yabancı unsurlar özü bozmayacak seviyede oldukta belki daha iyiye gider ve bozulmaz.fakat eklenenler aşırıya varır ise artık asıl özelliği bozulur.
bütün inançlar kendilerinden evvelki hatta bazen de sonraki inançlardan bölgelere/toplumlara göre etkilenir ve yaşamaya devam eder.
yeni hallere dönüşmüş inançlar bütün insanların iyiliğine dönük ise makbuldür.
o inancın inananlarının dışındakilere zarar verici bir hal alır ise tehlikeli olmaya başlar.
kaçınılması gereken durum inançların zararlı hale gelmesi/getirilmesidir.
(arkadaşlar Alevilik bir mezhep değildir) açıklamalarını ya okumuyorsunuz yada anlamak istemiyorsunuzki Alevilik bir mezheptir diyorsunuz lütfen okuyun önce
murat222 30.11.2007, 13:02 alevilik içinde islamdan parçalar da bulunan.tarihsel gelişimden farklı kültür oluşturan,sünnilikten bir din kadar farklı olan,kendine özgü inançları,kültürü,dünyaya bakış açısı olan bir kimliktir...yüzyılarca dışarıya da kapalı olduğundan etnisiteye yakındır.bir kimliktir.mezhep demek basite almak olur.
Alevilik mezhep olamayacak kadar geniş bir kültürdür,bir felsefedir,yaşam biçimidir..eğer aleviliğe mezhep dersek daracık bir kalıba sokmuş oluruz..
alevilik tohumları horasanda (bugünkü moğolistan toprakları) atılan bir düşünce akımıdır. o zamanlar müslüman olan türklerin hz . Ali ve dostlarının çektiği çilelerden haberdar olması ve onlara destek vermesi
tarih kitaplarında verilmeyen bir bilgi
ilk müslüman devletlerden orta asyadan en çok göç alan devlet Fatımiler(Ali dostlarının kurduğu bir devlet)
soner_89 29.12.2007, 22:07 alevilik tohumları horasanda (bugünkü moğolistan toprakları) atılan bir düşünce akımıdır. o zamanlar müslüman olan türklerin hz . Ali ve dostlarının çektiği çilelerden haberdar olması ve onlara destek vermesi
tarih kitaplarında verilmeyen bir bilgi
ilk müslüman devletlerden orta asyadan en çok göç alan devlet Fatımiler(Ali dostlarının kurduğu bir devlet)
asla alevilik tohumarı horosanda atılmamıştır alevilik islamiyetten önce vardı
alevilik=islamiyet
islamiyeti yayanda alevilerdir alidir zülfikardır zülfikarın iki dilidir batında böyledir bizim(alevilerin) hayatımızda batındır.
Şunuda unutmayalım arkadaşlar ALİ=MUHAMMED=İSA hz. ali bi konuşmasında ben im dir muhammed olan muhammedtir ben olan (yanlış hatırlamıyorsam)
tarih kitaplarındada verilmemesinin nedenlerini kendine bi sor
zamanında alevilere zulmedenler işkence yapanları kuşakları şu an bizim başımızda bulunan insanlardır ömer osman bekir soyundandır
kur-an'da alevilerin geçmesinin nedeni ömerdir
bu üç insan ve ayşe allah tarafından lanetlnmiş insanlardır
bu bizim namazımızdada geçiyor arkadaşlar
inş. bu insanların neden lanetlendiğini biliyorsunuzdur.
Saygılar
AleviKürt 29.12.2007, 22:54 tarih kitaplarında verilmeyen bir bilgi
Fatimiler Orta Asya kökenli degillerdi. Arap kökenli bir Sii (Ismaili) devletiydi.
ALEVİLİK MEZHEP kesinlikle olamaz , DÜNYANIN EN GELİŞMİŞ TARİKATIDIR.... MEZHEP FARKLI DİN YORUMUDUR.... HZ ali ve taraftarına verilen addır ALEVİLİK...Yalnız bu Türk gelenek göreneklerine uyan KESİME VERİLEN İSİMDİR , AZARBAYCAN ,TÜRKMENİSTAN, MOĞOLİSTAN, TÜRKİYE vs . ARAP GELENEKLERİNE UYANLARADA ŞİİA DENİRKİ farklı değildir oda ali tarftarıdır... Türkler içinde bunlar yeni kollar oluşturmuş caferilik , bektaşilik , gibi .....YANİ BİZ MEZHEP DEĞİLİZ.....
Mustafa DOĞAN 04.03.2008, 12:20 Alevilik mezhep değildir.Bir yaşam tarzıdır. Kültürünü, geleneğini, göreneğini dolu, dolu
yaşamaktır.Alevilik: Ali'nin tarafı Ali'ninyanında olmaktır.
Aleviler İmam Cafer'in kurduğu caferi mezhebindendir. Aynı zamanda İmam Cafer sunni
mezhebinin kurucusu İmam Azam'ın dahocasıdır. Mezhep dinin nasıl uygulanacağını açıklar,
dinin yolunu, yöntemini izah eder.
Bu nedenle Caferi Mezhebi, Hanefi mezhebinden yol, yöntem, usül yönünden farklıdır.Uyğulamada değişiklikler vardır. Bizi biz yapan zaten bu uygulamadaki değişikliklerdir.
dark_rose 10.03.2008, 11:25 alevili mezhep değil bence islamın ta kendisi keske herkez dinini bizler kadar güzel ve içten yasasa
Fatimiler Orta Asya kökenli degillerdi. Arap kökenli bir Sii (Ismaili) devletiydi.
iyide bunu bende biliyorum benim söylemek istediğimi anlamadınız siz orta asyadan en çok GÖÇ alan devletin zaten orta asyada olmaması gerekir
asla alevilik tohumarı horosanda atılmamıştır alevilik islamiyetten önce vardı
alevilik=islamiyet
islamiyeti yayanda alevilerdir alidir zülfikardır zülfikarın iki dilidir batında böyledir bizim(alevilerin) hayatımızda batındır.
Şunuda unutmayalım arkadaşlar ALİ=MUHAMMED=İSA hz. ali bi konuşmasında ben im dir muhammed olan muhammedtir ben olan (yanlış hatırlamıyorsam)
tarih kitaplarındada verilmemesinin nedenlerini kendine bi sor
zamanında alevilere zulmedenler işkence yapanları kuşakları şu an bizim başımızda bulunan insanlardır ömer osman bekir soyundandır
kur-an'da alevilerin geçmesinin nedeni ömerdir
bu üç insan ve ayşe allah tarafından lanetlnmiş insanlardır
bu bizim namazımızdada geçiyor arkadaşlar
inş. bu insanların neden lanetlendiğini biliyorsunuzdur.
Saygılar
saygına saygıyla karşılık vermek boynumun borcudur ancak anlayamıyorum bu forumdaki herkes beni yanlış anlıyor bn zaten ali bendendir ben alidenimi neden tarih kitaplarında böyle şeylerin yer almadığını onların soylarını islama bağlı bir dünya görüşünün islamdan öncede adının alevilik olmadığını biliyorum
Lütfen forumu bilgi yarışmasına çevirmeyelim
SAYGILAR
|
|