Ezo
24.04.2005, 14:53
Alevilik bir m e z h e p midir sizlerin goruslerini ogrenmek istiyorum birde eger m e z h e p oldugunu dusunuyorsaniz bunun hangisi oldugunu yaziniz.... Ben bu konuyla ilgi sonra bir makale ekliyecegim Sayin Ismail Onartlinin.
|
Orijinalini görmek için tıklayınız : Alevilik Mezhep midir ? Sayfa :
[1]
2
Ezo 24.04.2005, 14:53 Alevilik bir m e z h e p midir sizlerin goruslerini ogrenmek istiyorum birde eger m e z h e p oldugunu dusunuyorsaniz bunun hangisi oldugunu yaziniz.... Ben bu konuyla ilgi sonra bir makale ekliyecegim Sayin Ismail Onartlinin. dem_dost 24.04.2005, 16:58 alevilik islamin özü özetidir ne mezheptir ne baska birseydir muhammed ali tarikidir (yoludur) saygilarimla Alevi_cocuk 25.04.2005, 07:24 Alevilik mezhep değildir alevilik islamdan ayrıştırılamaz. Bu kesin ve nettir. elkufru_billah 25.04.2005, 16:10 Alevilik mezheptir..Alevilik islamın kendisini tam olarak yansıtmaz..Çünkü içinde şamanizm kültürü vardır...Bunu herhalde inkar etmezsiniz... Mezhep farklılğı din ayrılığı demek değildir.. Alevimen 25.04.2005, 16:17 Alevilik mezhep diildir. Resmi (Türkiye Dil Kurumu) açıklamasına göre Mezhep Bir dinin görüş, yorum ve anlayış ayrılıkları sebebiyle ortaya çıkan kollarından her biri: "Anasının hatırasına bu derin hürmet, ömrünün sonlarına doğru, babamda âdeta bir mezhep hâlini almıştı."- Y. K. Karaosmanoğlu. Almanca ve ?nglizce açıklamaları: Bir dini gruplaşmayı (örgüt) Mezhep olarak görülür ve çoğu zaman belirsiz nedenleriyle problematik ve tehlikeli olarak belirlenir. Mezhep kelimesini almanca'da ve inglizce'de kullanmak çok problemler yaratır çünkü çoğu zaman bu gruplara karşı objektif bi yaklaşma olmuyor. Türkçe Mezhep kelimesine yaklaşım başka gibi.. Çünkü bir çok kişiler(!) tarafından alevilik mezhep olarak tanımlanıyor ve ben buna hiç anlam veremiyorum. Mezhep kelimesi zamana göre anlamı değişmişken çoğu alevilerde halen alevilik bir mezhepdir diyorlar. Alevilik, herşeyden önce dinsel bir olgudur. Alevilik, gelişen ve yayılan islamiyetin bağrında ortaya çıkmış, egemen islam anlayışının dışında kalmış, daha sonra birtakım bazı özellikler kazanarak zenginlendi, bağdaştırmacı(syncretistic), bir marifet (gnosis) yolunun adıdır. Bugün Alevilikle ilgili tanımlar yapılmaya çalışılırken mezhep dışında tarikat, meşrep gibi bazı kavramlarda kullanılıyor, bunlardan hangisinin Alevilikle daha iyi örtüştüğü tesbit edilmeye çalışılmaktadır. Aleviliğe yabancı bir terminolojiyle Alevilik tanımlanamaz. Bu nedenle, biz (ben), Aleviliğin kendi terimini, kendisi için kullandığı ‘yol’ terimini tercih ediyorum ve tavsiye ediyorum. Alevilik tarihinde elbette rol oynayan en önemli etken bu inancın kendisi olmuştur. Ama ortada böyle bir inanç farklılığı varken, toplumda Alevilik sorunları denilen, böyle hissedilen sorunları bir çırpıda bu inanç farklılığına yorumlamak büyük bir kolaycılık ve bazen de tehlikelidir. Herşeyden önce şunu açıkça ortaya koymalıyız; ortada duran inanç farklılığı, ‘Siz de müslümansınız, kabul ettik’, ‘Biz de Hazreti Ali’yi çok severiz’ denilerek geçiştirilebilecek bir mesele değildir. Meseleyi böyle ortaya koymak bir samimiyetsizliği değilse eğer, tam bir cahilliği sergilemektedir ki, biz muhataplarımızın cahil olmadığını biliyoruz. Ek: Kiliseler 20. yüzyıldan itibaren hiç bir dünyada tanılmış dinlere/inançlara 'mezhep' eklentisi yapmıyor! Ezo 25.04.2005, 22:21 ISMAIL ONARLININ YAZINII BIR BÖLUMUNU EKLIYORUM levilik insanlığın varoluşu ile vardır ve evrenseldir.Hz. Muhammed döneminde bugünkü anlamda, beli kuralları şekillenmiştir. Zaten, Alewi (Alevi) kelimesi de köken olarak, Arapça’dır. Tarihsel süreç içinde insanlığa/topluma Adem''den-Muhammed’e değin nebiler ve resuller gelmiştir. Tebliğ ettikleri vahiylerin devamı ve toplamı ?slamiyettir. Bir rivayete göre, dünya’ya 124 bin veya bir başka rivayete söyleceye göre ise, 224 bin peygamber gelmiştir. Alevilik bu peygamberin tebliğ ettiği “vahy”lerin toplamıdır ve bundan dolayı da barış anlamına gelen ?slam’dır ve onun özüdür... Alevilik: Hinduizm-Budizm-Brahmanizm-Zerdüştilik-Manikeizm, Mazdekizm-?amanizm-Sabilik-Yezidilik-Yahudilik-Hıristiyanlık-Pavlikanizm gibi yüzlerce öğretin, alışımı, paraleli, eklemlenmesi, bileşkesi, sentezi olduğu için Heterodostur. Ortodoks olarak bakılırsa; Alevilik başka inanç ve mezheplerle, yörumlarla özdeş görülerek yanılır, yanlış yapılır ve tuzaklara düşülür . Alevilik: ?slama davet yöntemini, inanç+kültür+toplumsal yaşam bağlamında; din-dünya görüşü ve öğretiyi kabul eden kavimlerin yaşama biçimlerinin (örf-töre, gelenek-görenek) ortak paydasında büyük bir maharetle birleştirerek, bunun üzerine öğretisini inşa etmiştir. Misyonerlik, bir grubun çıkarları için, dini açıdan propaganda yapanlara, çalışanlara denir ki: Alevilik öğretisinde; misyonerlik yoktur. Yalnız, Alevilik’te tebliğ vardır. Tebliğ, öğretiyi iyi bilenler tarafından bilmeyenlere anlatılır, ve gönüllülük temelinde (zorlama yoktur, rızalık ile) davet edilir. ?slam’a, “Hakk-Muhammed-Ali Yolu” na davet eden kadın ve erkek tebliğcilere; derviş veya dai veya kadın ise bacı/bibi, erkek ise sofu/dayı denmektedir... Herhangi inançtan bir kişi, Alevi olabileceği gibi. Sünni veya ?ii mezhebinden de olması çok doğaldır. Tarihte de çok görülmüştür. Nizari ?smaililer (1090-1257)’in Dai’leri ile Anadolu Kızılbaş Türkmen Dede-Beğleri tarafından, ?ah ?smail küçük yaştan itibaren eğitim ve öğretime tabi tutulmuştur. Alevi (Kızılbaş) Türkmen Aşiretlerinin uzun bir yürüyüşü (Erzincan-Tebriz) sonucu, Dede-Beylerin komutası altında ki ordu ile, ?ah ?smail; bir çok ırk-ulus, değişik din ve inançtan toplulukların yaşadığı bir imparatorluk kurmuştur. ?lk iş olarak, bir kurul tarafından; “?mam Cafer ya da ?eyh Safi Buyruğu” olarak adlandırılan ve Alevi-Bektaşiler arasında sadece “Buyruk” adıyla tanınan, kitap kopya edilmiş ve bölgelere gönderilerek, halifeler vasıtası ile açıklanarak, anlatılmıştır. Kızılbaş Safevi devletini kurup ?ah ?smail’i başa geçiren, Türkmen Dedeleri de bu kutsal görevi ifa ederek, önemli bir işlev üstlenmişler ve günümüze de ışık tutmuşlardır. Ezo 25.04.2005, 22:24 Buyruk’ta musahib olanların ve talibler/müridlerin birbirlerine karşı davranışları ve ilişkilerindeki sevgi ve paylaşımı anlatan pasajlar: Gerçek inanan kimse, din kardeşine yardım eden; onunla yiyeceğini, sevincini ve üzüntüsünü paylaşan, sözde ve işte onunla birlikte olan ve ona karşı asla kalbinde herhangi bir kin ve düşmanlık taşımayan insandır. Eğer biri karnını doyuruyorsa, diğeri de doyurmuş olmalı. Biri aç kalıyorsa, öbürünün de aç kalması gerekir. Eğer bir kimse bazı şeyler yiyorsa, diğeri de arkadaşının yediği şeyleri paylaşmalıdır. Hiç kuşkusuz Musahiblikle ilişkin kurallar, ikrar veren talibin Pir eteğini tutmakla ikinci kez dünyaya gelişi, yol oğlu gibi söylemler, ?mam Cafer Buyruğunda vardır...” “Buyruk metinlerinde geçen dünyanın yaratılışı mitosu: Tanrının yaratıklarının günahlarına öfkelenip terlemesi, o terden yeşil (ya da apak) bir derya oluşması; deryadan dışarı düşen bir cevherden Muhammed ile Ali’nin nurunu yaratması ve bunu yine nurdan kubbeye koyması; Tanrının dünyayı yaratmadan yüzbinlerce yıl önce Hz.Muhammed’in ve Hz.Ali’nin ruhunu yaratmış olması.vb.gibi betimlemeler eskilere kadar inmektedir. Batıni yaratılış mitosu “beşler ışık (nur) kümesine”, yani Ehlibeyt beşlisine dönüşerek farklı çeşitlemeler halinde Buyruk’a kadar ulaşır. Buyruk’ta geçen ve genelde yaratılış mitoslarına kaynak olan, Muhammed’in “Allahın ilk yarattığı benim nurum ve ruhumdur ve Allahın ilk yarattığı benim aklımdır...Ruhlar alemi benden dal budak salmıştır” hadisisine dayanmaktadır. Hz.Muhammed, “Adem daha su ile toprak arasındayken ben Peygamber idim”diye buyurdu...” “Buyruk metinlerinde geçen namazın (ayakta durma, rüku ve secde durumlarının), secdenin, abdestin, boy abdestinin, hac ziyaretinin ve diğer ?eriat koşullarının batıni yorumları ile yine Buyruk metinlerinde birkaç yerde geçen Peygamber’in Hz.Ali’yi ardıl olarak seçtiği, Gadir-Hum olayı ve Hz.Ali hakkındaki hadislerin batıni yorumları Alevilerin geleneksel kültürlerini ve inançlarını oluşturur. Alevilik öğretisine göre:Tarikat abdest almak, pir’ın bilgisine dönüş yapmak, ona yönelmektir; çünkü su, batini yorum aşamasında Hakikat biliminin simgesidir...” Alevilik ve Bektaşilik inancının temelini; insan sevgisi ve hoşgörü kültürü oluşturur. Din, dil, ırk, renk ve cinsiyet ayrımı yapmayarak; tüm insanlığı kucaklayan bir evrensel öğretidir. Alevi tasavvufu; Allah-Evren-?nsan ilişkisini, bir bütünlük içinde açıklamaya çalışan, insanın Allah’ın erdemleri ile bezenmesini amaçlayan, inanç ve felsefi düşüncedir. Anadolu’nun gönüller sultanı, sevgi ve hoşgörü abidesi, Aleviliğin ulu bilge velisi ve ilahi ozanı,Yunus Emre (1238 -1320)’nin çok güzel tanımladığı gibi; Alevilik, evrensel bir sevgi yoludur... (Ben aleviligi bir caferi m ezhebi olarak biliyorudum)..... dem_dost 25.04.2005, 22:37 Alevilik: Hinduizm-Budizm-Brahmanizm-Zerdüştilik-Manikeizm, Mazdekizm-?amanizm-Sabilik-Yezidilik-Yahudilik-Hıristiyanlık-Pavlikanizm gibi yüzlerce öğretin, alışımı, paraleli, eklemlenmesi, bileşkesi, sentezi olduğu için Heterodostur. Ortodoks olarak bakılırsa; Alevilik başka inanç ve mezheplerle, yörumlarla özdeş görülerek yanılır, yanlış yapılır ve tuzaklara düşülür . islamiyet ne kadar bu inanclardan etkillenmis ise... alevilikte o kadar etkilenmistir cünkü islamin öz yorumu alevi yorumudur diye yüzyillarca ögretiyor, ögreniyoruz, yasamaya calisiyoruz alevilik batiniliktir.. bunu bir cok inancta görebilirsiniz.. fakat temeli islamdir (Ben aleviligi bir caferi m ezhebi olarak biliyorudum)..... sorma be birader mezhebimizi biz mezhep bilmeyiz yolumuz vardir seyyid nesimi Sofu mezhebimin nesin sorarsin Biz Muhammed Ali diyenlerdeniz Sah Hatai mezhebim caferi denilmesinin temeli: imam cafer-i sadik zamaninin en bilgili en ilimsli insaniydi... onun icin yolumuz caferden gelmektedir.... deniliyor.. fark edermi? mesela Hz Virani sunu demistir Dinle şimdi nutkumu ne derim ey din eri Sevmişiz can-ı gönülden Mustafa’yı Haydar’ı Gezemem asla cihanda serseri Caferiyem Caferiyem Caferi (...) Caferi’nindir hey Virani ilmi kudret cavidan Fazlı Haktır ki, Rumızi ondan olmuştur beyan Biz güruh-u Naciyiz söyler zübnımız her zaman Caferiyem Caferiyem Caferi Caferiyiz, Hüseyniyiz, Muhammediz, Mevaliyiz bunlari batini yorumla bakmak lazim.. bir mezhebe bagliysak eger bu da imam cafer-i sadiktir.. demektedir... yolunu caferden tut gayriye bakma demis sah hatai... saygilarimla Ezo 25.04.2005, 22:48 dem cidden bensana hayranlik duyorum daha 18 yasindasin ve yaptigin yorumlarla beni cidden etkiledin seni tebrikederimmm ben 21 ama yirmi ikiye diyecegim ben ben 20 yasimda alevilgi ilgi duyup okumaya basladim ama senin bu yasata yaptigin yorumlar beni cok sasirtiyor bazen bu siteye senin yorumlarini okumak icin giyorumm...... senin bu site bir hayranin var:))))) dem cann dem_dost 26.04.2005, 18:56 sag ol ya ; )) utandiriyorsun ama http://aleviforum.com/images/smilies/ani/36_3_20.gif forumda güzel yorumlar yazan bir cok arkadasimiz var hepsine tesekkür ederim saygilarimla Ezo 26.04.2005, 19:01 Dem cann ben icimden geldi söyluyorum birde seni utandirmak degildi niyetim senbenim bir kardesinnn ama akill bir kardess ve utangacc:3: ALBAY_KAWA 26.04.2005, 19:23 Eda makaleni biraz acele bir sekilde eklemissin, dem_dost herzmanki gibi hizli bir aciklama sekli ile sagolsun aydinlatmis, bu konuda bende sana hayranim, sana bakarak, cevreni düsündükce heyecanlaniyorum, ne güzel senin iicn... Demekki yasli insanlarimiizin, dedelerimizin, tecrübelerini ve bilgilerini aktara bildigi genclerde varmis... Saygilar dost alevilik mehsepmidir diye hayla soruluyorsa, bu ailelerimizin, cocuklarini nasil yetistirildiginin örneklerinden biridir... siyah yazili kisimda herhangi bir art niyet yoktur, tamamen toplumumuzun yansimasidir.... Alevimen 26.04.2005, 19:31 Acaba Ankette 'evet' oyu kullananların yorumu nasıl?! ALBAY_KAWA 26.04.2005, 19:35 evet kullananlarinmi, cok basit, bence evet diyenlerden biri elkufru_billah, digerini bilemiyorum, cünkü o sekilde bir yorum yok.... Ezo 26.04.2005, 19:55 [QUOTE=ALBAY_KAWA]Eda makaleni biraz acele bir sekilde eklemissin, bu anketi ve makaleyi nasil yerlestiridigimi sen sorma albayyy ama tahminin dogru cok acelebirsekilde yanlis bir zamanda.... bende cok merak ediyorum kimin evet oyu kullandigini evet oyu kullananlar yorum yapmamisss Alevi_cocuk 27.04.2005, 08:41 Ya bence bu anketin yapılması bile bana göre yanlış çünkü alevilik bir M E Z H E P değildir bu şekil anketler yapılarak insanları çelişkiye düşüre biliriz. Alevilik bir mez hep değildir galiba sizde inanmıyorsunuz emin değilsiniz ve böyle anketler yaparak insanların kafasını karıştırıyorsunuz bende bunun için bir mezhep tir i işaretlicem ... Ezo 27.04.2005, 15:06 Ya bence bu anketin yapılması bile bana göre yanlış çünkü alevilik bir M E Z H E P değildir bu şekil anketler yapılarak insanları çelişkiye düşüre biliriz. Alevilik bir mez hep değildir galiba sizde inanmıyorsunuz emin değilsiniz ve böyle anketler yaparak insanların kafasını karıştırıyorsunuz bende bunun için bir mezhep tir i işaretlicem ... Sana katilmiyorum alevi cocuk bu anketi boyle yorumlaman bence yanlis bu anketi acmadan once ben bir on arastirma yaptim kim aleviligi bir mez hep olarak dusunuyor yada dusunmuyor.... Ben kendim sahsen aleviligi bir Caferi mez hepbi olarak biliyordum sordugum cogu gencler bana aleviligi Caferi mez hepbi oldugunu soyledii..... ama benim cok derger verdigim eski bir alevidernegi baskanina bu soruya sordum oda bana Ismail Onarlinin makalesinde degibi Alevilik everensel bir Sevgi yoldur.... sana tavsiyem bakaleyiii iyiiii oku saygilarr TheGodfather 27.04.2005, 15:14 Evet oyumuzu kullandık amayorum yapmadık...Bende Eda gibi Aleviliğin caferi mezhebiolduğuna inanıyordumm.Gerçeğini isterseniz..Caferi mezhebi olması bana göre daha uygundur. Alevilik bir kaç dinin sentezidir diyendeçıkmadı değil..Alevilik bir yoldur..Bizden mezhep bilmeyiz diyendeoldu..Ben katılmıyorum..?imdi belirtmek istiyorumki Alevilik bana göre mezheptir...Sevgi yolu olduğu kadardaCaferi mezhebidir...Bu konuya daha sonra değinmek istiyorum... saygılar... ALBAY_KAWA 27.04.2005, 17:22 Bence burda evet diyenlere sorulurken, diger hayir diyenlerede sorulmasi lazim, neden mehsep degildir... Bunun bir kelime ile anlatilmasi yalnistir, bence aciklanmasi lazim, mehsep degil derken ne kast ediliyor... Alevimen 27.04.2005, 17:25 Bence burda evet diyenlere sorulurken, diger hayir diyenlerede sorulmasi lazim, neden mehsep degildir... Bunun bir kelime ile anlatilmasi yalnistir, bence aciklanmasi lazim, mehsep degil derken ne kast ediliyor... 5.ci cevapta yazıyor OK!? http://www.aleviforum.com/showpost.php?p=2469&postcount=5 dem_dost 27.04.2005, 23:16 Alevilik; ?slam dininin mezhepler üstü, ırklar üstü, bütün insanlık için gönderildiğine inanan bir din yorumudur. [...] Alevilik, ?slam dininin bozulmamış şeklidir. dede mustafa güvenc bende imzami aynen altina atiyorum saygilarimla celikmslm 28.04.2005, 12:58 ben bu ankete evet cevabı vermiştim çünkü aleviliği islam dini için de bir mezhep olarak biliyordum ama cevapları okudukça doğruyu öğrendim . şuan olsa hayır derdim. teşekkürler arkadaşlar böyle faydalı bilgiler sunduğunuz için Alevimen 28.04.2005, 17:51 ben bu ankete evet cevabı vermiştim çünkü aleviliği islam dini için de bir mezhep olarak biliyordum ama cevapları okudukça doğruyu öğrendim . şuan olsa hayır derdim. teşekkürler arkadaşlar böyle faydalı bilgiler sunduğunuz için Bunu fark etmeniz çok doğrudur, tebrik ederim. :36_1_55: Alevi_cocuk 28.04.2005, 20:13 dem-dost demişki = alevilik islam dininin bozulmamış şeklidir !! Peki islam dini bozulmuşmu ki öyle diyor anlayamadım cewap yazarsan seviniriz. Eren Türkmen 05.06.2005, 00:17 Anadolu Aleviliğiyle Iran Sialiğini karıştırmamak gerek. Anadolu Aleviligi, Türk’e özgüdür, onun ?slam öncesi değerlerinin ?slama karşın ama onun görüntüsü altında yaşatılmasıdır. Türk Alevilik ve Bektaşiliğinin ana kaynağı Türk kültürü ve eski Türk dinidir. Anadolu'da ki Alevi inancini Hz Ali sevgisiyle kisitlayamayiz dünyada Türkmenler hariç Tanri'ya sazla ibadet eden göremezsiniz. Saz'in kutsallığı eski Türk inancından kaynaklanıyor. (Kadin-Erkek esitligi, Cem, Semah...) Iran'da ?ia Kürtler olabilir buna birsey demiyorum ama Anadolu'da ki Alevilerin tümü Türkmen'dir hem antropolojik hem sosyolojik araştırmalarda bunu doğrulamakta. Sosyolojik olarakta Kürtlerin Aleviliği benimsemesi imkansızdır Kürtler Islam'in en katı yorumu olan Safiliği benimsemişlerdir. Osmanlı-?afi Kürtlerin katliamından kaçan Aleviler canlarını kurtarmak için Kürt bölgelerinde mecburen Kürtçe ögrenmişlerdir. Anadolu'da bugün Kürtçe-Zazaca konuşan Aleviler bu dili sonradan ögrenmişlerdir. Aşiret ve boy adlarını araştirirsak bunların Türkmen oldukları ortaya çikacaktir. Konuşuln dil etnik köken belirtmez. Tarihi hiç bir belgede Caferi mezhebini benimseyen, Hacı Bektaş tarikatına giren ve Kızılbaş Safevi siyaseti güden Kürt-Zaza gruplardan bahsedilmez. Bu gün Kürt olarak tanımlanan hiç bir Alevi aşiretin ?ran, Irak, Suriye veya Rusya'da kolları akrabaları yoktur. ?affi Kürt aşiretler aynı aşiret adlarıyla bu ülklerde dagınık olarak yaşarlar. munzur_hozat 06.06.2005, 23:36 eren türkmen çok güzel özetlemişsin katılmadığım nokta çok az. Topiğin konu başlığına gelirsek alevilik mezhep değildir, ama dinde değildir.?slamlamiyetle türklerin eski dinlerinin bir sentezidir.Ben alevilik anlayışında ve geçmişinde kürtleri bir yere koyamıyorum bu nedenle de aleviyim ve kürdüm diyenlere, emperyalistlerin oynuna gelenlere hayretle bakıyorum.Varsa forumda benim görüşümü benimsemeyen sözde kürt aleviler lutfen, olmayan sözde belgeleri açıklasınlar ve bizde onların kandırıldıkları öyküleri okuyalım vede onları anlamaya çalışalım. serazat 06.07.2005, 13:37 Bence alevilik bir mezhep değildir, islamın türkçesidir ve islamdan ayrı olarak kendi kültürü de vardır. Aleviliği tam olarak islamla özdeşleştiremeyiz hele hele islamın özü hiç sayamayız ama islamdan da ayıramayız. munzur_hozat 06.07.2005, 13:49 katılıyorum acareftelya 07.07.2005, 21:10 ALLAH,MUHAMMED,AL? Kutsallığını kalbinde taşıyan,HZ AL?'nin adaletinden ayrılmayan temelinde insan sevgisi bulunan,her dine her mezhebe,her inanca saygı duyan ve hoşgörü ile bakan,dil,din,ırk,renk farkı gözetmeden,eline diline sahip çıkma ilkelerini şart koşan,gelnek isteyen inançlı insanları çatısı altına alarak,manevi susuzluklarını gideren,insanları yaşadıklarıtoplmuda kendi istekleriyle,kendi kendinilerini yargılamalarını sağlayan,laik,demokrat,eşitlikçi,hazinesi,bilgi,me yvası sevgi hamuru ile yoğrulmuş,insanı kamil ve erdemli insan yapamyı öngören,korkuyu aşıp sevgi il tanrıya yönelen,ENEL-HAK ile insanın özünde tanrıyı gören,yaradan ile yaradılan ikiliğinden varlık birliğine varan,edep ve ahlaklı yaşamın temeline oturan,insanı yücelten hamurunda hem ilahiliğin hemde irfanlığın mayası bulunan,kişinin ahlaklı ve yaşamın ilkelerini belirleyen HZ MUHAMMED VE HZ AL?'den gelen neslin imametini teberra ve tebelle ilkesi ile sahiplenen,dini biçim ve şekil olarak değil,gerçek anlamıyla algılayan,dini bağımsız bir irade gücü ve batının özelliği ile evrimleştrirken,akıl ve iman bütünlüğünde birleştiren,tüm bunları kırklar cemi ile yürüten bir inanç sistemidir Ezo 18.07.2005, 21:57 Yine Anket Sıkları Yanlıs Olmus...Bilmiyorum , Bilmek İstemiyorum , Umrumda Degil...Ne Din Ne Mezhep Ne de Baska Birsey... alevilik nedir sence ozaman bizimle paylas bilgilerini bakalim sana göre alevilik neymis Ezo 18.07.2005, 22:50 Kuran'ı Referans Olarak Alıyormusun ?...İnanıyormusun Kurana ? ...Su Soruma Cvp Ver Alevili-Sunnilik Arasındaki Fark Nedir ? TEkrardan İyi Aksamlar..:) Bizim inancımız ve felsefemiz şunu söylüyor, diyor ki insan ol, insanlıktan çıkma, insanlık görevini yap ve ben Kurana inaniyorummmmm......Bizim varkimiz insana verdigimiz deger ve gösterdigimiz hos görudurrrrr bunlari her insan tasiyaz bak mesala senin gibisii girdin bilmeden neler yazdinn DiyaR_02 18.07.2005, 23:04 Bizim inancımız ve felsefemiz şunu söylüyor, diyor ki insan ol, insanlıktan çıkma, insanlık görevini yap ve ben Kurana inaniyorummmmm......Bizim varkimiz insana verdigimiz deger ve gösterdigimiz hos görudurrrrr bunlari her insan tasiyaz bak mesala senin gibisii girdin bilmeden neler yazdinn Kuran-i Kerim'e inanmak ayri birseydir onu uygulamak ayridir bu ikisi birbirine cok yakin seyler ama bir degildir. aleviligin icinde zerdüstlük vardir islam vardir hristiyanlik vardir diye ben biliyorum yoksa yanlismi. bana göre zamanla sünnilige kayan bir durumdur bu Ezo 18.07.2005, 23:07 arkadaslar lütfem bu baslikta ben Ismail onarlinin yazisini ekledim onu bir okuyun ben yorumlari saskinlikla okuyorum aycem1905 18.07.2005, 23:21 ben sünni arkadaşlarımla alevilikle ilgili yaptığım konuşmalarda hep aleviliğin bir mezhep olduğunu savunurdum.ama nedenini de bilmiyorum.sanırım sünnilerin "mezhep değildir" sözlerine karşı bir refleks olmuştu bu bende.ama artık aleviliğin bir mezhep değil de bir hayat felsefesi, bir yaşam biçimi olduğunu anladım.bu sonucu yaptığım izlenimlerimden, araştırmalarımdan çıkardım.ve bana bu daha mantıklı geliyor. munzur_hozat 18.07.2005, 23:25 hoşgeldin öncelikle söylediklerinde doğru alevilik bir yaşam biçimi ve kültür. İsaaC 19.07.2005, 16:52 Ask gokkusagini beline kemer gibi dolayip , hayati muz gibi soyup , okyanuslari kucagina alip daglara tasimaktir....... :) Galiba haklısın Eda beni sizinle karıştırmış olabilir. :) Askın Tek Bir Tanımı Yoktur...Herkese Gore Degisir Farklı Bir Anlama Burunur...Aleviliginde Ne Oldugu Tam Belli Degildir...Mezhepsel Ozellikte Tasır , Dinsel de , Tarikat Olarakta , Hatta Dindısı Ozelliklerde Tasır...Aleviliginde Tek Bir Tanımı Yoktur... DiyaR_02 19.07.2005, 19:01 hem aleviyim hemde muslamanim denmez cunku muslumanlikla alevilik ayri seylerdir. hangi hristiyan hem hristiyanim hemde muslumanim demektedir. alevilik bir kültür, yasamak bicimidir. Ezo 19.07.2005, 22:50 Kuran Sana Namaz Kıl Der ? Neden Kılmıyorsun ? Kuran Sana Oruc Tut Der ? Bunun Zamanı Bellidir Sen NEden Farklı Bir Zamanda Tutuyorsun Neye Dayanarak ? Kuran Sana Ortun Der ? Neden Ortunmuyorsun ? Kuran Sana Camiiye Git Der ? Neden Gitmiyorsun ?... EGer Kuranı Referans Olarak Kabul Ediyorsan...Bence Aleviligi Mezhep Yapmak İcin Kurana İnanıyoruz Demeyin... Alevilik bir mezhep degil alevilik bir evrensel sevgi yoludur mezhep dersen alevilige cok dar bir çerceveden bakarsin ama alevilik cok genis bir yoldurrrrr chatlakalper 20.07.2005, 10:16 alevilik muslumanligin icindeyse niye biz namaz kilinmaz? Hz. Ali'nin sözlerinden birisi namaz dinin diregi dememismidir. ya da en azindan böyle söyleniyor. O ,Hadis-i Şerif İsaaC 20.07.2005, 14:10 Alevilik bir mezhep degil alevilik bir evrensel sevgi yoludur mezhep dersen alevilige cok dar bir çerceveden bakarsin ama alevilik cok genis bir yoldurrrrr Sen Sorularıma CVP Verebilirmisin ? ...Eger Ezo 20.07.2005, 18:19 Sen Sorularıma CVP Verebilirmisin ? ...Eger Ben senin sordugun sorulara cevap yazdim ama sen okumuyorsun yada farkli bir seylermi duymak istiyorsun sen o sorulari sormadan önce biraz forumda yazilanlari oku biz onlari daha öncede tartistik yani sordugun sorularin cevabi forumda var ben ve diger üyeler tarafindan coktan cevaplanmistir.... sana tavsiyem forumumda yazilanlari oku ve farkli bir sorun varsa sor ..... o sorularin cevabi forumda mevcut.... saygilarrr A-L-E-V-İ 20.07.2005, 18:42 Dedelerin ortak tanımı: Alevilik İslam’dır Aleviliği tanımlamak için dedeler, Hollanda’da bir araya geldi. Alevi Dedeler Divanı Vakfı tarafından Nijmegen şehrinde 21-22 Mayıs tarihlerinde düzenlenen 1. Avrupa Dedeler Kurultayı’na Türkiye, Bulgaristan, Hollanda, Almanya, Fransa, Avusturya, İsviçre gibi ülkelerden 100’e yakın dede, baba ve anabacı katıldı. İki gün süren oturumların tek gündem maddesini Aleviliğin tanımı oluşturdu. Üç ayrı oturumda Alevilik inancının nasıl tarif edileceği tartışıldı. Katılımcıların ittifakıyla açıklanan sonuç bildirisinde Alevilik şöyle tanımlandı: “Alevilik, İslam’dır. Hak-Muhammet-Ali yolunun Kırklar Meclisi’nde olgunlaştığı ve On İki İmamlar’la devam eden; İmam Cafer-i Sadık’ın akıl ölçüsünü rehber olarak alan, Horasan erenlerinin himmetleriyle Anadolu’ya gelen Hazreti Pîr’le ve ulu ozanlarımızın nefesleriyle hayat bulan inancın adıdır.” “İnancımızın uygulandığı mekan cemevidir.” denilen iki maddelik bildirinin ikinci maddesinde ise şu ifadeler yer aldı: “Alevilik inancı, hayatın amacını insanın ham ervahlıktan (olgunlaşmamış) çıkarak, insan-ı kamil (olgunluğa ulaşmış) olup özüne dönmek olarak tanımlar. Bunun için de mürşid, pîr ve rehber huzurunda ikrar verilerek dört kapı kırk makam aşamasından geçilir.” Toplantı ‘Ali’siz Alevilik’ tartışmaları ve ‘Alevilik İslam dışıdır’ iddialarının yaşandığı bir dönemde yapılması nedeniyle önem taşıyor. Dedeler, babalar ve anabacılar oturumlar boyunca yaptıkları konuşmalarında Aleviliğin siyasallaştırılmasına karşı çıktı. Toplantıda inancın öne alınarak, siyaset ve ideolojinin geri plana atılması gerektiği vurgulandı. Dedeler inancın yaşatılmasının önemine değinirken toplantının aynı zamanda açılış konuşmasını da yapan Hollanda Alevi Dedeler Divanı Başkanı Bülent Duran, son yıllarda Hak-Muhammet-Ali yolunun muhtevasını boşaltma çalışmalarının yoğunlaştığını belirterek, “Hazreti Ali’nin tarihsel ve inançsal kimliğinin reddedilerek başka bir kimliğe büründürülmesi girişimleri giderek artıyor.” dedi. Aleviliği inanç yapan esasların bu şekilde tek tek reddedilerek değiştirilmeye çalışıldığını vurgulayan Duran, “Alevilik adına ve Alevi olduğunu iddia eden bazıları, önce ‘din bir afyondur’ dediler. Cemleri yasakladılar. ‘Alevilik ayrı bir dindir.’ dediler. Onlar sürekli konuştu, biz ise edep, erkân gereği sustuk. Suskunluğumuzu acizlik sandılar.” dedi. Kurultay’da sonbaharda 1. Avrupa Dedeler Şûrası’nın toplanması da kararlaştırıldı. Alınan karara göre Dedeler Şûrası’nda öncelikli olarak köyden kente ve Avrupa’ya göçle başlayan süreçte musahiplik gibi kurumlar irdelenecek. Ezo 20.07.2005, 18:46 Bizimle bu makalayii paylastigin icin tesekkurler A-L-E-V-İ 20.07.2005, 18:55 suskun kalamazdım.. Dedelerde kalmadı ve.Aleviliğin tanımını yaptı Noktayı koydular onlar ne derse o...:3D_NG: Ezo 20.07.2005, 19:06 suskun kalamazdım.. Dedelerde kalmadı ve.Aleviliğin tanımını yaptı Noktayı koydular onlar ne derse o...:3D_NG: :3:dogru munzur_hozat 20.07.2005, 22:13 hey erenler zor halımız hep dara düşer yolumuz, hacı bektaşdır velimiz çileyi çeken biziz biz pir sultandır pirimiz çileyi çeken biziz biz sivasta nara yakılan, maraşta hançer sokulan çorumda kabre dökülen el değil biziz biz yavuz eliyle kesilen, hınzır eliyle asılan yazısı kara yazılan, el değildir biziz biz daha doğarken kaybeden,bilmiyorum niçin neden yidip giden onca beden el değildir biziz biz. diri diri yüzülenler pirin yolundan gidenler ateşte semah dönenler el değildir biziz biz gönül gönüle dolaşan yunusla aşkta buluşan şah hayatayli çoşan el değildir biziz biz karacoğlanın aşkıdır, pir sultanın nurlu yüzü veyselin gönülde gözü el değildir biziz biz. Biz aleviler. yol 23.07.2005, 19:27 Kul Nesimi şöyle der Sorma be birader mezhebimizi Biz mezhep bilmeyiz yolumuz vardır .... Sıpa_Mansur 23.07.2005, 19:30 bence islamın özüdür yol 23.07.2005, 19:36 Kuran Sana Namaz Kıl Der ? Neden Kılmıyorsun ? Kuran Sana Oruc Tut Der ? Bunun Zamanı Bellidir Sen NEden Farklı Bir Zamanda Tutuyorsun Neye Dayanarak ? Kuran Sana Ortun Der ? Neden Ortunmuyorsun ? Kuran Sana Camiiye Git Der ? Neden Gitmiyorsun ?... EGer Kuranı Referans Olarak Kabul Ediyorsan...Bence Aleviligi Mezhep Yapmak İcin Kurana İnanıyoruz Demeyin... 1 - Bana 3 kere yere yat 7 kere ayağa kalk ama sabah olmasın akşam olsun bide şu saatte olsun illa der mi ?. O yuzden bende en büyük ibadet olan Allah ın ismini zikrederim günlük hayatta ve cem eder namaz değil niyaz ederiz. 2 - İlla şu saatten şu saate kadar yemek yeme demez oruç sonrası ziyafet çekinmi der ? 3 - Örtün der biz çıplak mı dolaşıyoruz ? İlla ki ipekten şallarla tek telini dahi gösterme mi der ? 4 - İsmi cami olmassa ya da uzun minaresi olmazsa orda ibadet yaplımaz dermi ? Allaha Peygamberlerine Kitabına inanıp ahlaklı insan olmak esas değilmidir ? seyit-sabuni 23.07.2005, 20:10 bence islamın özüdür birde alevilik yaşam biçimi, idealciler 23.07.2005, 22:00 ilginç bir durum aleviler aleviliğin ne olduğunu tartışıyor, ne derler insan önce kendini tanımakla işe başlamalı.Kutluyorum sizi. aleviboy 23.07.2005, 23:43 kendini eleştirebilen tartışan toplumlar gelişmiş toplumlardır her toplum bunu yapamaz belki yapar ama sancılı olur. movsarbareyev 13.08.2005, 22:25 alevilik bir islam mezhebi degıldır. alevılık bır DİN dır. aynı= futbolızım,fasızım,komınızım,meteryalızım,mıllıyet cılık,metalcılık,rokculuk, repcılık,kemalızım,laıklık,ATAİZİM,satanizim,vs.vs .vs yanı her turlu yasam seklı ve hayat nızamı kendı basına bır dın dır. alevılıkde bunun gıbıdır. Ceyhun 13.08.2005, 22:28 aynı= futbolızım,fasızım,komınızım,meteryalızım,mıllıyet cılık,metalcılık,rokculuk, repcılık,kemalızım,laıklık,ATAİZİM,satanizim,vs.vs .vs yanı her turlu yasam seklı ve hayat nızamı kendı basına bır dın dır. alevılıkde bunun gıbıdır. Ama biraz önce Aleviliği bilmediğinizi ve buraya Aleviliği öğrenmeye geldiğinizi söylemiştiniz. Aleviliğin bir din olup olmadığını tartışabiliriz ama faşizm, komünizm, milliyetçilik, metalcilik, rapçilik gibi şeylerin bir din olmadığı zaten kesindir. Futbolizm deyimini ise ilk sizden duydum. movsarbareyev 14.08.2005, 14:12 arkadaş ben bunu başka bir islamı forumdan aldım burada aynı taartışma vardı ve herkez alevilik islam meshebi değildir dedi onun için bende sonucta aleviliğin islam meshebi olmadığına kanaat getirdim. Ercan 14.08.2005, 14:59 arkadaş ben bunu başka bir islamı forumdan aldım burada aynı taartışma vardı ve herkez alevilik islam meshebi değildir dedi onun için bende sonucta aleviliğin islam meshebi olmadığına kanaat getirdim. Arkadas buraya "Alevilik mezhepmidir"diye bir anket acilmis,daha sonra bu konuyla ilgili görüsler aciklanmis. 6,7 ve 8 numarali yazilarda neden mezhep olmadigi Ismail Onarli´nin yazisi eklenerek aciklanmis. Baska bir islami forumlari okuyup karar vermeden önce buradaki yazilari da zahmet edip okuyup daha sonra karar verseydiniz. Burada mezhep degildir denirken ayri bir dindir denilmiyor. Siz ise islam mezhebi olmadigina kanaat getirdiginizi yaziyorsunuz. Acikcasi ne demek istediginizi pek anlayamadim. whitehat 15.08.2005, 22:21 Alevîlik nasıl doğmuştur? Bir mezhep mi yoksa bir tarikat mıdır? Alevîlik aslında bir fırka veya mezhep değildir. Âl-i Beyt’in muhabbetini esas alan bir tarikat şeklinde ortaya çıkmıştır. Meselenin tarihi seyrine baktığımızda Alevîliğin bir tarikat şekline gelişmesi şöyle olmuştur: Timur, Osmanlı Sultanı Yıldırım Bayazıt’ı yendikten sonra Anadolu’dan aldığı otuz bin kadar esiri İran’a götürmüştü. Bunları Erdebil’e yerleştirmişti. Bunlar zamanla, Şah İsmail’in dedesi olan ve Erdebil Şeyhi olarak ta bilinen Şeyh Ali’ye intisap ettiler ve ondan tarikat dersi aldılar. Bir süre sonra Timur, ara sıra ziyarete gittiği Erdebil Şeyhinin kendisinden bir arzusu olup olmadığını sorduğunda, şeyh, “Hiçbir dileğim yok, sadece Anadolu’dan esir olarak getirmiş olduğun Türkleri serbest bırakmanı istiyorum.” dedi. Timur, şeyhin bu arzusunu memnuniyetle kabul etti ve onları serbest bıraktı. Bu esirler, bu vesile ile, şeyhe olan muhabbetlerini aşırı derecede ziyâdeleştirdiler. Şeyhin bu sofilerinin bir kısmı Anadolu’ya döndü, bir kısmı da Erdebil’de kaldı. Erdebil Şeyhi, Anadolu’ya dönen bu müritleriyle alâkasını devam ettirdi. Erdebil Şeyhi’nin tarikatında “Hz. Ali muhabbeti” esas alındığı için, bu tarikata devam edenler Hz. Ali sevgisi ile tamamen boyandılar. Bunlara bu niteliklerinden dolayı “Alevî” denildi. Aslında bu esirlerin ecdatları ve kendileri, bu tarikat ile bağ kuruncaya kadar, Ehl-i Sünnet inanışında idiler. Bu tarikatla irtibatlarını yoğunlaştırdıktan sonra, tamamen Erdebil tekkesinin emrine girdiler. Oradan gelen her emri, harfiyen yerine getirmeye gayret gösterdiler. Öyle ki, bu müritler vergi, sadaka ve zekâtlarını bile Erdebil’e tahsis ettiler. Bunların bu fedakârane gayretleri ve karşılıklı diyalogları, gidip gelmeleri devam etti. Hattâ Erdebil’den gönderilen ve şeyhin “halifesi” olarak isimlendirilen şahıslar, Anadolu’da “nezir” ve “sadaka” namıyla para topluyor ve bu paraları gizli olarak İran’a gönderiyorlardı. Böylece Erdebil Şeyhi’nin tekkesi gittikçe genişliyor, müritleri çoğalıyordu. Bu Şeyh’in asıl amacı, gerek İran’da, gerekse Anadolu’da müritlerini çoğaltarak irşat postundan saltanat tahtına, şeyhlikten şahlığa geçmekti. Ancak bu arzusuna nâil olamadan ölünce, yerine oğlu Şeyh Cüneyd geçti. O da babasının gizli emelini sürdürmeye devam etti. Bunu hisseden o zamanın İran hükümdarı Cinahşah, kendisini İran’dan sürdü. Bunun üzerine Şeyh Cüneyd Anadolu’ya geldi. Onun altı yıl süren bu Anadolu ziyareti, tarikatına çok mürit kazandırdı. Sadece bir şeyh değil, aynı zamanda bir “seyyid” unvanı ile de dolaştığı için beklediğinin çok üstünde taraftar topladı. Artık Erdebil tekkesi Anadolu’da güçlenmiş, küçümsenmeyecek kadar büyük bir etki sahasına sahip olmuştu. Şeyh Cüneyd de babasının âkıbetine uğradı. Yerine geçen oğlu Şeyh Haydar da aynı gayeyi takip etti. Bütün gayret ve ihtiraslarına rağmen o da siyasî amacına eremedi. Nihayet oğlu Şah İsmail, babasının ve dedelerinin rüyalarını gerçekleştirmeye maalesef muvaffak oldu. 13 yaşında iken Anadolu’daki müritlerinden teşkil ettiği bir orduyla, o gün İran’da hâkim olan Akkoyunlulara harp ilân etti ve Akkoyunlu hükümdarını devirerek irşat postundan saltanat tahtına çıkmaya muvaffak oldu ve Safeviler Devleti’ni kurdu. Bununla beraber Şah İsmail Anadolu’dan elini çekmedi. Zaman zaman birçok halifeler göndererek Anadolu’daki nüfûzunu kuvvetlendirmek için çalıştı. Bu çeşit faaliyetler, Çaldıran Muharebesi’ne kadar artan bir hızla devam etti. Bu muharebeden sonra İran’la Osmanlı Devleti arasında kesin hudutlar çizildi. Böylece Erdebil sofileriyle Anadolu arasındaki irtibat kesilmiş oluyordu. Bunun neticesi olarak Anadolu’daki müritler, pirlerin tesirinden gitgide uzaklaştılar. Bu tarikatın Anadolu’da kalan mensupları, Erdebil tekkesinden aldıkları tesirle, kendilerinin dışında kalan Müslümanları Ehl-i Beyt’e gerektiği gibi muhabbet beslemedikleri zannına kapıldılar. Onların bu anlayış ve davranışları diğer Müslümanlarla aralarında bir soğukluk ortaya çıkardı. Bu soğukluk, zamanla ayrılığa dönüştü. Bu ayrılık sonucunda, Erdebil tekkesine bağlı Anadolu Türkleri medreseden uzak kaldıkları için, İtikada, ibadete,... ait birçok hükümleri gereği gibi öğrenemediler. Sadece babadan oğula intikal eden birtakım telkinlerle yetindiler. Diğer Müslümanlar ise, bunlarla yakın alâka kuramadı ve onlara karşı görevlerini lâyıkıyla yerine getiremediler. Ölçüsüz tartışmalar, yersiz tenkitler ve davranışlarla, aradaki soğukluk gittikçe büyüdü ve derin bir ayrılığa dönüştü. Buna bir de idarecilerin ihmali eklenince, Anadolu Müslümanları arasında Sünnîlik ve Alevîlik şeklinde bir ikilik ortaya çıktı. Aslında bir Müslüman’ın veya bir tarikatın Hz. Ali muhabbetini meslek ve meşrebine esas almasının dinen hiçbir mahzuru yoktur. Diğer sahabelere tecâvüz etmemek, Kur’an ve Sünnet’in ışığında namazını kılmak, orucunu tutmak ve diğer sorumluluklarını yerine getirmek kaydı ile, Hz. Ali ve Ehl-i Beyt muhabbetini rehber edinmenin hiçbir mahsuru yoktur. Gerçek şu ki, Kitap ve Sünnet’i bilen ve gereği gibi yaşayan hakikî bir Alevî, ancak Allah-ü Teâlâ’yı ma’bûd olarak tanır. Kendisini, İslâmiyet’in bir ferdi olarak bilir, Peygamberimizi, en son Peygamber, Kur’ân-ı Kerîm’i de son semavî kitap kabul eder. Bu sun’î ayrılığın ortadan kalkmasının tek yolu, Kur’an’ın ışığı altına girmek ve O’nu yegâne ölçü kabul etmektir. Nitekim Cenâb-ı Hak Kur’ân-ı Kerim’de, “Hepiniz Allah’ın ipine sımsıkı sarılınız ve ayrılmayınız.” buyurmakla, bütün Müslümanların Kur’an etrafında toplanmasını emretmektedir. Müslümanların birlik ve beraberlikleri ancak böylece temin edilebilir, ayrılıklar onun prensipleriyle ortadan kaldırılabilir. Her türlü hurafe ve safsatalardan ancak böylece uzak kalınabilir. Kur’an ayetlerinin Allah’a ait beyanları her insanı ikna edecek bir kuvvettedir. Sıradan halk, O’nun beyanının sadeliğine meftûn, bilim adamları da fesahat ve belagatına hayrandır. “Kalpler O’nun zikriyle tatmin olur.” ve her seviyedeki fikir adamı, inanma ihtiyacını O’nunla karşılarlar, O’na uymakla kemâle ererler. Kur’ân-ı Kerim’de şöyle buyurulmaktadır: “Gerçekten bu Kur’an, insanları en doğru yola götürür.” (İsrâ, 9) Bir insan nelere, nasıl inanmakla iman dairesine gireceğini ve hangi amelleri işleyip nelerden çekinerek İslâm dairesinde kalacağını Kur’an ve Sünnet’ten öğrenecektir. Madem ki, bütün Müslümanların ölçüsü Kur’an ve Sünnet’tir, o halde bir Müslüman beşerî her fikri, her iddiayı, her inancı, her itikadı Kur’an’a ve onun birinci derecede tefsiri olan Hadîs-i şeriflere göre değerlendirecek ve muvazene edecektir. Saygılar.. Alıntıdır.. Ceyhun 15.08.2005, 22:30 Aleviliğin kökleri Hacı Bektaşi Veli'ye dayanır. O da Osmanlı zamanından önce yaşamıştır. Biraz bilgi: ----- XIII. yy.da yetişmiş ünlü bir düşünür ve gönül adamıdır. Horasan'ın Nişabur kentinde doğmuştur. Annesi Hatem Hatun, babası Seyyit İbrahim Sani'dir. Ve her ikisi de Türk soyundandır. Hacı Bektaş Veli'nin çeşitli kaynaklarda doğum ve ölüm tarihleri değişik gösterilmektedir.. Bazı kaynaklarda doğumu 1248, Anadolu'ya gelişi 1270-1280 yıllan arası, ölümü ise 1337 olarak, bazı kaynaklarda ise doğumu 1209, ölümü 1271 olarak yazılmaktadır. Akılcılığa ve bilime inanan Hacı Bektaş Veli dürüst kişiliğe sahiptir. İlk eğitim ve öğrenimini Türkistan Piri Hoca Ahmet Yesevi kültür ocağından alarak, çok sayıda bilim adamının yetiştiği Horasan'da engin bir bilgi birikimine ve geniş bir dünya görüşüne sahip olmuştur. Hacı Bektaş Veli'nin Anadolu'ya gelişi, Anadolu Selçuklu Devleti'nin siyasi, ekonomik ve kültürel düzenin bozulduğu, yönetimde bölünmelerin ortaya çıktığı bir devreye rastlamaktadır.Hacı Bektaş Veli Kırşehir yöresindeki Suluca Karahöyük'e (Hacımköy) yerleşmiş, Orta Anadolu'yu dolaştıktan sonra Anadolu kültürünü, Anadolu insanının gelenek ve göreneklerini özümseyerek yeni bir bilim ve öğreti merkezi kurmuştur. Burada çok sayıda öğrenci de yetiştiren ve yeniçeri ocağının da piri olarak bilinen Hacı Bektaş Veli Anadolu birliğinin sağlanmasına yardımcı olmuştur. Hacı Bektaş Veli, Türk dili ve kültürünün yabancı etkilerden ve her türlü yozlaşmalardan korunması çabalarını ömrü boyunca sürdürmüştür. Ortaya koymuş olduğu birleştirici ve yükseltici öğreti her türlü bağnazlıktan uzak, çağa uyan ilkeler haline gelmiştir. Hacı Bektaş Veli ibadet ve günlük yaşamda kadını erkeğin yanına almıştır. Güzel sanatlara sevecenlikle bakmış, Dergah'ta öğretisini yaşama geçirmiştir.Makalât, Fevaio. Şadhiyye ve Şerh-i Besmek isimli eserlerinin olduğu bilinmektedir. Hacı Bektaş Veli'nin hayatı ve kerametlerini anlatan "Velâyetname" önemli bir eserdir. http://www.hacibektas.net/ chatlakalper 16.08.2005, 09:27 yaw bu olay sıffin savaşıyla başlamadı mı arkadaşlar biriniz H.B. Veli demişsiniz birinizde Timur zamanında demişsiniz Ercan 16.08.2005, 17:39 yaw bu olay sıffin savaşıyla başlamadı mı arkadaşlar biriniz H.B. Veli demişsiniz birinizde Timur zamanında demişsiniz Dogru Alper, bu olay SIFFIYN harbi ile baslamistir. Hz Ali ile Muaviye arasinda olmustur.Muaviye kiliclara Kuran sayfalarini taktirarak Hz Ali´yi islama karsi savasiyor görüntüsü yaratmistir. Daha sonra "Hakem olayi"denilen olaylar ve devami.... Gunal arkadas sanirim Anadolu Aleviligini söylemek istemis. whitehat 16.08.2005, 19:19 Merhaba Başka bir kaynaktan bulduğum bilgilerde söle izah etmektedir.. Dördüncü halife Hz. Ali'nin soyundan gelen, onu diğer sahâbeden ve diğer üç halîfeden üstün tutan mezhebe mensup kimse. Alevîlik düşüncesi, ister açıkça, ister gizlice, Ali'ye uyup onun Kur'an'daki nâs ve Resulullah (s.a.s.)'ın vasiyetiyle imamlığa tayin edildiğini ileri süren; imametin* onun soyundan dışarı çıkmayacağına inanan ve onu diğer sahâbeden üstün gören zümrelerin başlattığı fikir ve siyasî kavgalarla ortaya çıkan" hareketin genel adıdır. Bu fikir ve harekete katılanlar, Ali'ye (r.a.) uydukları ve onu, öteki sahâbîlerin önüne geçirdikleri için Alevî; buna taraftar olanlara da 'tarafını tutan' anlamında "Şia"* denilmiştir. Şia, Alevîliğin ifade ettiği katılıktan daha mûtedîl bir kelimedir ve İslâm âlimleri Alevîlik için Şia'dan farklı olarak 'Râfıza' 'Ravâfız' tabirlerini kullanırlar. İslâm tarihinde Hz. Peygamber'den sonra halîfe olarak Hz. Ali'yi tanıyanlara, Ali'ye mensup, inancı bakımından, Ali taraflısı anlamında "Alevî" tabiri kullanıldı. Alevîlik, halifelikte Hz. Ali'nin hakkının yendiğini, sahâbenin Hz. Peygamber'den sonra Ebû Bekr*'e bey'at etmekle, İslâm'a aykırı hareket ettiği iddiasını yansıtır. Alevîler Hz. Ali'nin hilâfette hak sahibi olduğunu şu sebeplere dayandırırlar: Ali*, Hz. Peygamber'in tabii olarak varisiydi. O, İslam'ı ilk kabul eden kimsedir. Hz. Muhammed (s.a.s.)'in amcasının oğlu ve damadıdır. İslâm savaşlarının kahramanıydı. Yaşadığı sürece Hz. Muhammed'in en yakın yardımcısıydı. Onun bütün işlerine bakardı. Hz. Muhammed (s.a.s.) Ali'ye olan sevgisini ve güvenini bildirerek, onun kendisinden sonra halîfe olacağına işaret etmiştir. Bu yüzden onlar, Ebû Bekir, Ömer* ve Osman*'ın işbaşına getirilişini batıl saydılar. Yani bunu şerîat kurallarına ve Hz. Peygamber'in sünnetine aykırı görerek bununla savaşmayı dinî bir görev kabul ettiler. Ancak, Hz. Peygamber'in, Hz. Ali hakkında söyledikleri ve Ali'nin üstünlükleri doğru olmakla birlikte, Allah Resulü benzer sözleri Hz. Ebû Bekir ve Hz. Ömer gibi diğer büyük Sahâbîler hakkında da söylemiştir. Üstelik, hastalandığında imamlığa Hz. Ebû Bekr'i geçirmiştir. Diğer yandan Hz. Peygamber, kendisinden sonra Müslümanların başına kimin geçeceğini isim vererek belirtmeden bu dünyadan ayrılmıştır. Böyle bir hadîs olsaydı, Hz. Ebû Bekr'in halife seçildiği sırada yapılan konuşma ve müzâkerelerde bu hadîsin sözkonusu edilmesi gerekirdi. Çünkü ashâb-ı kîrâm, kendi aleyhine bile olsa, Hz. Peygamber'den işittiğini nakletmekten çekinmeyecek derecede üstün mezîyetlere sahiptir. Ancak, Allah Resulü'nün cenaze işleriyle uğraşması yüzünden, halîfe seçimi sırasında hazır bulunamayan Hz. Ali ile bu kadar önemli bir konunun istişare edilmemiş olması bir eksiklik sayılabilir. Fakat, Ensâr'ın hilâfet konusunu müzâkere etmekte olduğu topluluğa Hz. Ömer'le Hz. Ebû Bekr bile sonradan katılmıştı. Bu çok önemli meselede yanlış bir adımın atılması endişesi ve işin kısa sürede çözülmesi zarûreti, seçimin Hz. Ebû Bekir lehine yapılmasını gerekli kılmıştır. Nitekim daha sonra Hz. Ali de Ebû Bekr'e bey'at* etmiştir. Müslümanlar, Ehl-i Beyt denen 'Ali ve ailesini' öteki Ashâb-ı Kîram'dan ve Allah Resulü'nün öteki halîfelerinden ayırmadan severler. Onun ailesine yapılan haksızlığa ve zulme karşıdırlar ve tarih içinde de karşı olmuşlardır. Meselâ, Ahmed b. Hanbel* (rh.a), "Ehlü's-Sünne ve'-l Hadîs" taraftarlarının Hz. Muhammed (s.a.s.)' in ailesine hak ettikleri muhabbeti gösterdikleri ve Ali İbn Ebî Tâlib'in (r.a.) haklarını tanıdıkları için "Ali'nin 'şiası, taraftarı" olduğunu ifade etmektedir. Aynı tavrı İmam-ı Â'zam da takınarak Abbasîlere karşı İmam Zeyd'i desteklemiştir. Bu anlamda Şia, îtikâdî ve siyasî bir mezhep olarak kabul edilirken, Alevîlik, Hz. Ebû Bekr es-Sıddık'a (r.a.), Ömer el-Faruk'a (r.a.) ve Osman Zünnureyn (r.a.)'e ve daha pek çok ashâb-ı kirâm'a buğz ve düşmanlık taşıyan fikirlerle dolu bir tarîkat görünümündedir. Bu ifrata sebep olan Emevilerdi. Emeviler devrinde, Ömer İbn-i Abdulaziz'in hilâfetine kadar cuma hutbelerinde Ali İbn Ebî Tâlib'e (r.a.) ve ehl-i beytine hakaret edilir ve lânetler okunurdu. Onların bu yanlış hareketleri öteki Müslümanları bağlamazdı. Çünkü onlar, bütün Müslümanları temsil edemezlerdi. Hele hilâfet konusundaki olayları göze alarak öteki, Müslümanları zalim görmek ve göstermek haksızlıktır ve hakdan sapmadır. Ne Resulullah'ın üç halifesi ne de Ashâb-ı Kirâm, Ali İbn Ebi Talib hakkında düşmanlık eseri bırakmamışlardır. Alevîlik, zaman içinde parçalanmış ve sayısı yüze varan tarîkatlara ve yollara ayrılmıştır. Ancak bunları İmam Ebu Câ'fer es-Sâdık'ın içtihatlarıyla amel eden ve müslümanlarla aralarında bir fark görmediklerini söyleyen, yeryüzünde Allah'ın hâkimiyetini istediklerini haykıran Ca'feriyye ve Zeydiye kollarına bağlı müslümanlarla karıştırmamak gerekir. Câferî müslümanları Şia içerisinde incelerken, dünü, bugünü ve îman-amel ilişkisiyle gözönüne almak ve ona göre değerlendirme yapmak faydalı olacaktır. Câferîlerle, Zeydîleri Alevîliğin diğer kolları olan Batînîler, * Karmatîler, * hatta kuzey Afrika ve Mısır'da uzun yıllar hüküm süren Fâtımîlerden, bugün Anadolu'da yaşayan Alevîler'den, Lübnan ve Suriye'deki Dürzî ve Nusayrîlerden ayırt etmek gerekir. Alevîlerden Gulât olanlar yani aşırı gidenler Hz. Ali'de, diğer halifelerde bulunmayan ilâhî nitelikler ve özellikler olduğuna inanıyorlar. İslâm tarihinde bu görüşü ve inancı daha da ileri götürerek, Allah'ın Ali'nin varlığında, insan suretinde görünüş alanına çıktığını, onun bir ilâh-insan olduğunu söyleyenler bile çıktı. Ali'nin mehdi olduğunu, ölmediğini ve kıyamet gününden önce çıkarak dünyada adaleti sağlayacağını öne sürdüler. Bunlar "sebeîler"dir. İslâm'da ilk dînî ayrılık hareketini teşkil eden ilk Alevîlik, Hz. Ali daha hayatta iken San'alı bir Yahudi olan İbn Sebe'nin telkini ile başlamıştır. Bundan sonra Ali'nin ve soyunun, hatta İbn Sem'an, Ebû Mansur el-İclî, Ebu'l-Hattâb, Horasanlı Ebû Müslim gibi Ali ile aile bağı bulunmayan ve sadece taraftarlık yapan birtakım yabancıların öncülük ettiği tenâsüha, ibâhaya, farzları terketmenin caiz olduğuna ve imanın, imamı bilmekten ibaret bulunduğuna inanan birçok Alevî kolları meydana çıkmıştır. Dağınık Alevî kollarını birleştiren Câ'fer es-Sâdık'*a bir aralık gidip gelen ve inanışlarında İslâm'a aykırı şeyler bulunduğu için kovulan, İmam Câfer'in lânetlemesine uğrayan Ebî Mansur el-İclî ile Ebû'l-Hattâb'ın ekolü, "İsmâiliye*" veya "Yedi İmam" mezhebini oluşturmuştur. Batınîlik adı verilen bu mezhep Yemen'de kökleşmiş, Irak, İran, Horasan ve Türkistan'a kol atmış ve batıda Endülüs'e kadar yayılmıştır. Bu mezhepten olanlar Bahreyn'de ve Ahsâ'da Karmatiyye mezhep ve hükümetini, Kûfe'de ve Basra'da birçok ihtilâlleri, Mağrip'te önce "Alevî Hükûmeti"ni, sonra Mısır'da Fâtımî halifeliğini vücûda getirmişlerdir. Cebel-i Dürûz'da Lübnan'da yaşamakta olan "Dürzîlik"le daha birçok fırka ve mezhepler Batınîlikten doğmuştur. Muhammed b. Nusayr de bu arada bugün Suriye, Lübnan ve Adana yöresinde sâlikleri bulunan "Nusayrîlik"i kurmuştur. Hz. Ali'nin ölümünden sonraki gelişmeler, özellikle Kerbelâ olayı Hz. Hüseyin'in şehid edilmesi, Alevî topluluğun siyasî bir görüş çevresinde toplanmasına yol açtı. Sonraları Şia (Şiîlik) adını alan ve daha çok İran'da gelişen Alevî mezhebinin özünü besleyen bu olaylar zinciri oldu. İslâm ordusunun doğuya doğru ilerlediğini gören İran, bağımsızlığını kaybedeceğini anlayınca, İslâm'ın içinde doğan ve gelişen Hz. Ali taraftarlığını eski dîn ve siyasetleriyle kaynaştırarak benimsedi. Bundan Alevîliğin, bir başka kolu doğdu. Alevî inancı bu yeni ad altında hızla gelişti. Bu inanca, ruhun bedenden bedene geçişini (tenâsüh) kabul eden Hind inançları da yine İran etkisiyle karıştı. Anadolu Alevîliği ise, sadece Batınîlik'in devamı değildir. Yesevî, Kalenderî, Hayderî gibi Türk tarikatlarının, Hurûfiliğin, Vücûdiyye ve Dehriyye inançlarının karıştığı, bazı Türk gelenek ve göreneklerinin ve halk şiirinin yaşadığı bir dünyadır. Onda "tenâsüh", "hulûl", "ibâha" ve bir çeşit "iştirak" ilkeleriyle birlikte, Türk şölenlerini andıran âyinler de görülür. XIII. yüzyılda Anadolu'nun fikir hayatında Orta Asya'dan ve Horasan'dan göçen bilgin ve mutasavvıfların derin etkileri olmuştur. Bu arada Harezm'li göçmenler, köylere varıncaya kadar Anadolu'nun dînî havasının değişmesine yol açmışlardır. Bu tarihi kökenlere dayanan Alevîlik günümüzde varlığını sürdürmektedir. Şiîlik, Bektâşîlik ve Kızılbaşlık gibi Alevî kollarının özel törenleri, toplantıları bulunmaktadır. Bu kolların hepsinde Hz. Hüseyin'in Kerbelâ'da şehid edildiği 10. Muharrem günü kutsal olup, matem günü kabul edilir. Şiîler o gün, özel anma törenleri düzenler, dövünür, ağlar, yakınırlar. Kızılbaş ve Bektâşîler bu günün acısını çeker, fakat dövünmezler. Alevî törenlerinin en büyüğü kadınların da katıldığı "cem âyini"dir. Bu tören cuma günleri düzenlenir. Cem âyininin küçüğüne "dernek" denir. Bu toplantılar sazlı sözlü, içkili olur. Özel zikirler yapılır. Töreni yöneten dede tarafından bir sure veya ayet okunur. Ayrıca cem'âyininden başka "görgü âyini", canlardan birinin diğerini şikâyeti hâlinde "sorgu âyini" düzenlenir. Nevrûz, hem bahar bayramı, hem de Hz. Ali'nin doğum günü sayıldığı için, genellikle kutsal kabul edilir ve törenler düzenlenir . Alevîlik İran'da olduğu gibi Anadolu'da da daha çok şiir ve edebiyatla yayılmıştır. Alevîlerin büyük tanıdığı yedi şair; Nesimî, Fuzûlî, Hatâî, Pîr Sultan Abdal, Kul Himmet, Yeminî ve Virânî'dir. Bunlardan Nesimî ve Fuzûlî dışındakiler tam batinîdirler. Yollarını müstakil bir dîn ekolü ve İslâmiyetin esası kabul eden Alevîler, Hz. Peygamber, Hz. Ali, Oniki İmam ve Hacı Bektaş Velî'yi kendi yorumcu ve düşünürleri sayarlar. Alıntıdır.. Alevimen 16.08.2005, 19:30 Lütfen her başlığı COPY&PASTE düellosuna dönüştürmeyelim... Ercan 16.08.2005, 20:13 whitehat, bu forumda alevilik konusunda yeterince bilgi var.Nereden alindigi belli olmayan ve yazari bilinmeyen yazilari buraya aktarmaniza gerek yok.Forumu biraz incelerseniz ögrenmek istediginiz konu hakkinda mutlaka bilgi edineceginizi saniyorum. Bu sekilde konu tamamen anlamini yitiriyor. polata 12.09.2005, 09:28 İsmail Onarlı'nın yazısının nerede ise her üç cümlesinde Allah, Muhammed, Ali, İslam v.b kelimelerin geçtiği düşünülürse, Alevilik İslamın Özüdür dediğine göre Aleviliği İslamın içindedir. Meshep kelimesi Alevimen in dediği anlamı taşımakta doğru, peki bunu yol olarak yorumlamakla meshep olarak yorumlamak arasında ne far var. Yol, taraf, mezhep hepside de aynı anlamı içermekte değil mi?. Alevilik mezhep değil ise nedir?.İslamın dışında mıdır? Hayır. O halde İslamın içinde yer alan inanış ve ibadet şekli ile diğer mezhep, yol, tarikat v.b. ayrı olan bir dinsel görüş-yorum-uygulama olduğuna göre mezhep değildir demek bir hata olmakta. rockçı turna 13.09.2005, 12:30 [B]aycem1905 demiş ki; artık aleviliğin bir mezhep değil de bir hayat felsefesi, bir yaşam biçimi olduğunu anladım.bu sonucu yaptığım izlenimlerimden, araştırmalarımdan çıkardım.ve bana bu daha mantıklı geliyor arkadaslar aycem1905 in bu görüsünü bazı arkadaslarda sawunmus... sanırım olaya bir de şöyle bakmak gerekir: ALEVİLİK BİR MEZHEP DEGİLDİR, ÇÜNKÜ..... diye baslayan iyi niyetli cümlelerin sonu asimilasyoncuların ekmegine yağ sürmesin mi? 'TAMAM O ZAMAN SEN CAMİYE DE GELEBİLİRSİN,RAMAZANDA ORUCUNUDA TUTABİLİRSİN,(SÜNNİLİĞİN BİR MEZHEP OLARAK KABUL EDİLDİGİ GÖZ ÖNÜNE ALINIRSA)NASILSA ALEVİLİK VE SÜNNİLİK AYNI KULVARDADEGİL, BİRİ MEZHEP BİRİSİ ONUN ÜSTÜ BİŞEY, YASAM BİÇİMİ V.B.' denilerse nasıl bir yanıt weririz??? patasana24 20.09.2005, 20:59 alevilik mezhep değildir bence bir yaşayış tarzıve bir felsefedir.felesemizde eline beline ve diline sahip olmaktır........... FaLLeN 24.09.2005, 23:40 vallaa arkadaşlar bütün yorumlar çok güzel bende kendimce araştırdığım okudğum bilgiyle şunu demeliyim..biz türklerin öz kültürü dür.. anadolu uygarlıklarının kültürüyle karışmış ve biz türklerin en son islamı kabul etmesiyle son halini almıştır... memço 27.09.2005, 21:43 Alevilik bir mezhep veya tarikat olarak algılanamaz. Bunun sebepleri arasında, İslam mezheplerinin inanışta ve tapınma geleneğinde kendine özgü bakış açılarının bulunması ve bunun belirli sosyal kesimlerde, aydınlar tarafından savunulması bulunmaktadır. Anadolu Aleviliği bu özelliklere sahip değildir. Tarikat olarak da adlandırılamaz. Çünkü dikkatle incelendiği zaman bir tarikat sistematiğinde değildir. Anadolu Aleviliğinde özellikle 16. yüzyıldan itibaren bazı tarikat ve mezheplerden etkilenmiştir. Ancak bu etki temel inanç dikkatle gözlemlendiği zaman kolayca görülecek ve ayrıştırılacak kadar yüzeyseldir. Bu etkilenme yalnızca Anadolu Aleviliğinde değil diğer bütün tarikatlar arasında da vardır. Bu yüzden etkilerin hiç biri Anadolu Aleviliğini kendi kendisini tanımlaması dışında tanımlamamız için yeterli değildir. MarineEngineer 30.10.2005, 16:26 slm arkadaşlar aleviilkte sünnilikte bir mezhep deildir.sunnilik sonradan gelen anlmanına gelir (sunni) bunlar hanefi mezhebine mensuptur.alevilikte bir mezhep deildir anlamı ali evinden gelen anlamına gelir herkes ali evindendir ali evi de muhammed evidir.alevilik imam cafer sadık mezhebine mensup.ve de alevilik genel bir kavramdır bir çok alevi kültürü vardır örneiin ben bektaşii alevisiyimdir anadolu aleviiliğide bektaşi kültürünün hamurunda yoğrulmuştur.alevilik sadece soy sevgisidir.günümüzdeki anlamını ise bir çok kültür tarikat ve akımlardan etkilenerek son şeklini almıştır.unutmayalimki ırakta camiiye giden namaz kılan aleviler war,hacı bektaş veliyi bilmeyenler war,12 imamı bilmeyenler günde 3 vakit namaz kılanlar var.Alevilik genel bir kavramdır ve sadece besit anlamıyla tanımlanmalıdır o da soy sevgisi ehlibeyt sevgisiidr.bir çok alevi topluluun öğretileride farklıdır niyazlar farklıdır.Aleviliğin mezhepi imam cafer sadık mezhebidir. özgüreren 08.11.2005, 21:08 Alevilik bir mezheptir..herkesin fikri kendine tabiki..kendimce fazla yoruma gerek duymuyorum rockçı turna 08.11.2005, 21:14 slm arkadaşlar aleviilkte sünnilikte bir mezhep deildir.sunnilik sonradan gelen anlmanına gelir (sunni) bunlar hanefi mezhebine mensuptur. dostum ne yalan söyliim bunu da ilk kez senden duydum... benim bildiğim ''sunni'' diil sünni dir doğru olanı ve ''sünnet'' ten gelir, yani peygamber in sünnetini uyguladıklarını iddia ederler. sunni (yapay) likle bi alakası yoktur. Serkan_Devrim 04.01.2006, 17:21 alevilik bir islam mezhebi degıldır. alevılık bır DİN dır. aynı= futbolızım,fasızım,komınızım,meteryalızım,mıllıyet cılık,metalcılık,rokculuk, repcılık,kemalızım,laıklık,ATAİZİM,satanizim,vs.vs .vs yanı her turlu yasam seklı ve hayat nızamı kendı basına bır dın dır. alevılıkde bunun gıbıdır. bir kere aleviliğe din demişsin ama kakıp aleviliği fubolizm, faşism, komünizm, materyalizm, milliyetçilik, metalcılık, rokculuk, repçilik, kemalizm, laiklik, ateizm, satanizm vs benzetmişsin. benmi yanılıyorum yoksa sen bunu laf olsun diye mi yazdın? bildiğim kadarıyla bunların hiçbiri din değildir. birde merak ettim neden ateizm mi büyük yazmışsın. alevilik ateizmdir mi demek istedin? gerçi ataizm demişsin. ateizm demek istedin yoksa ataizm demi var? ve ne demek? açıklarsan sevinirim. Oli 04.01.2006, 18:16 dostum ne yalan söyliim bunu da ilk kez senden duydum... benim bildiğim ''sunni'' diil sünni dir doğru olanı ve ''sünnet'' ten gelir, yani peygamber in sünnetini uyguladıklarını iddia ederler. sunni (yapay) likle bi alakası yoktur. alemsin be rockercrane! sunî=yapay dır. Alevilik mezhep değildir ayrıca. çiğerparem 04.01.2006, 18:20 Alevililk Dünya Kültürlerinin En Güzel Yönlerini Içine Alan Yaşam Biçimi Ve Kültürdür. Oli 04.01.2006, 18:20 bir kere aleviliğe din demişsin ama kakıp aleviliği fubolizm, faşism, komünizm, materyalizm, milliyetçilik, metalcılık, rokculuk, repçilik, kemalizm, laiklik, ateizm, satanizm vs benzetmişsin. benmi yanılıyorum yoksa sen bunu laf olsun diye mi yazdın? bildiğim kadarıyla bunların hiçbiri din değildir. birde merak ettim neden ateizm mi büyük yazmışsın. alevilik ateizmdir mi demek istedin? gerçi ataizm demişsin. ateizm demek istedin yoksa ataizm demi var? ve ne demek? açıklarsan sevinirim. sen öldüreceksin beni ali ekber ya! :25: gülmekten bi hal oldum vallahi.:11: Hem banlanmış adama laf yetiştiriyon. hem de herşeyi birbirine kattın. mostabayew midir nedir o ölmüş ölmüş cevap veremez :3D_NG: Serkan_Devrim 05.01.2006, 04:46 sen öldüreceksin beni ali ekber ya! :25: gülmekten bi hal oldum vallahi.:11: Hem banlanmış adama laf yetiştiriyon. hem de herşeyi birbirine kattın. mostabayew midir nedir o ölmüş ölmüş cevap veremez :3D_NG: :3D_NG (9) sory bilmiyordum. daha doğrusu dikkat etmedim. ne bilim yaw. :yamukgul: daha önce banlananın cevap verdiğini görmüştüm. onlar başka isimle girince gene mi banlanıyorlar? kserbu 09.01.2006, 20:04 Alevilik islamın Türkçe yorumudur, ama bence Alevilik Şamanizmdir yani Türklerin öz dini Oli 09.01.2006, 20:40 Alevilik islamın Türkçe yorumudur, ama bence Alevilik Şamanizmdir yani Türklerin öz dini bir de burdan yakalım...:3D_NG (28 herşeyi baştan tekrar edelim ya da sen konunun en başından bir oku...:garibbak: "cemal"cisin galiba. :3D_NG: benim tanımım bu: http://www.aleviforum.com/attachment.php?attachmentid=785&d=1136383634 Serkan_Devrim 09.01.2006, 22:35 bir de burdan yakalım...:3D_NG (28 herşeyi baştan tekrar edelim ya da sen konunun en başından bir oku...:garibbak: "cemal"cisin galiba. :3D_NG: benim tanımım bu: http://www.aleviforum.com/attachment.php?attachmentid=785&d=1136383634 hııııııımmm sert bir iktidarsın he. benim tanımım bu diyerekten kendi doğrularının üzerinde baskıcısın.:yamukgul: bende sana katılıyorum. yalnız özü islamdan kaynaklı ve diğer dinlerin katılımı olan bir tanım olması kaydıyla. bu da benim tanımım. hehehe sevgili seyirciler ana muhalefet iktidara yumuşak muhalefet yapıyor. hehehe:yamukgul: Oli 09.01.2006, 22:41 hııııııımmm sert bir iktidarsın he. benim tanımım bu diyerekten kendi doğrularının üzerinde baskıcısın.:yamukgul: bende sana katılıyorum. yalnız özü islamdan kaynaklı ve diğer dinlerin katılımı olan bir tanım olması kaydıyla. bu da benim tanımım. hehehe sevgili seyirciler ana muhalefet iktidara yumuşak muhalefet yapıyor. hehehe:yamukgul: kserbu arkadaşın imzası buydu: Antropolojik olarak kanıtlanmış: Alevilerin %95'den fazlası Türk! bende mesajla sordum kaynağın nedir? benim bilgime göre ise Türk genetiği anadoluda asimile olurken sürekli iktidarda olması nedeniyle dili yayılmıştır. Sırf orta asya tipine ve anadolu tipine bakarsan bile görüyosun... naaparsın ali ekber iktidar dediğin ezer biraz :3D_NG (7) ... şakaydı :3D_NG: Serkan_Devrim 09.01.2006, 22:57 kserbu arkadaşın imzası buydu: Antropolojik olarak kanıtlanmış: Alevilerin %95'den fazlası Türk! bende mesajla sordum kaynağın nedir? imzayı silmiş galiba... benim bilgime göre ise Türk genetiği anadoluda asimile olurken sürekli iktidarda olması nedeniyle dili yayılmıştır. Sırf orta asya tipine ve anadolu tipine bakarsan bile görüyosun... naaparsın ali ekber iktidar dediğin ezer biraz :3D_NG (7) ... şakaydı :3D_NG: yok yaw ne şakası. ez bunları ez:3D_NG (8) kafalarını kır falan:3D_NG (7) yokyaw şakaydı. sakın ciddiye alıpta... ama ha suç ortağı olmayak.:yamukgul: hehehe ben bu tezi duymuştum. biz nusayrilerinde türk olduğunu idda eden bir kaç tarihçi vardı. gereksiz bir idda. benim için hangi milletten olduğum pekte önemli diil. salla. bırak 0/0 95 türk olsun. eline ne geçecekse. Hüseyin69 09.01.2006, 23:02 sorma be birader mezhebimizi biz mezhep bilmeyiz yolumuz vardir cagirma meclise riyaya bizi biz serbet icmeyiz dolumuz vardir anlayan anladi anlamayanda davul zurna yetmezze sinek yakalariz Mirioglu 16.01.2006, 00:50 BENCE MEZHEP DEMEK YANLIŞ OLUR.. İSLAMI Bİ ÇINAR AĞACI GİBİ DÜŞÜNÜRSEK MEZHEPLER YANLARA AYRILAN DALLARDIR.. ALEVİLİK İSE EGRİLMEDEN EN TEPEYE YUKSELEN AGACIN GOVDESİDİR Şoreş 01.03.2006, 19:40 Bende önceden mezhep derdim ama artık ''İNANÇLAR BÜTÜNÜ'' altobelli 01.03.2006, 21:38 şahsi görüşümdür bi mezhepdir bi tarikat tır laf söz oyununa gerek yok bence. kuralları inaçları gerekleri yasakları kullanıcıları belirli bi mezhep dir alevilik mezhep,tarikat kelime anlamı olarak bence yol anlamına gelir. şuda bi gerçektir alevilikde bir yoldur... islamın bi yoludur hatta bence islamın en aydınlık en düzgün en güsel yoludur... saygılar... dediğim gibi şahsi görüşümdür.... cem24d 02.03.2006, 15:53 Alevilik bir mezhep deyildir alevilik islamın içinde bir yol görüştür. Sunnilik nasıl dört mezhebin ortak adıysa ALEVİ'lik imam cafer-i Sadık mezhep'inin Muhammet Ali ehlibeyit'in adıdır Şahmati 04.03.2006, 09:14 alevilik yolmudur mezhepmi tartismanin yoktur bize hayri aslinda varmi ki hicbir farki turkce ile arapcadan gayri Şahmati Kolera 04.03.2006, 09:34 oy kullanirken bir mezhep olmadigina kullandim bu bir temennim oldugu icin... fakat kendimizi kandirmayalim hz alinin en yüksek konum olmasi mezhep olmaktan öteye gecemeyeginin göstergesidir... kime desenki mezhep deil diye...adam demezmi hz muhammedin damadi. yani müslümanlikla ayri anilmasi falan imkansiz gibi birseydir... selin 04.03.2006, 13:35 can dostlar Alevilik mezhepmi derseniz İslamda mezhep yoktur yani mezhep deyildir. İnsana sormazlarmı Peygamberimiz Muhammed Mustafa'nın Meshebi ne diye Bizde mezhep değil yol vardır. Alevilik islam içinde diyorsanız ehlibeyt ve oniki imamlardan kerbela sonrası Anadoluya gelerek uyguladıkları ve bizlere öğrettikleri islamiyeti uygulama biçimidir Alevilik "AHİRİ SENSİN EZELİ SENSİN" "RAHMAN VE RAHİMSİN" diyorsak HAZRETİ ALİ için, aleviliği Sadece bir mezhep olarak algılamak kanımca doğru olmaz. Kur'an için Hak aşıklarının dediği gibi "Yazan Muhammed Yazdıran Ali'dir Ali" Bizleri Bu dini getiren Peygamberimiz Muhammed Mustafa, Hazreti Ali ve onun ehlibeyt'inin yolundan ayrılmamak nasip eylesin. YA ALLAH YA MUHAMMED YA ALİ pirimunzur 04.03.2006, 13:48 alevilik islamin özü özetidir ne mezheptir ne baska birseydir muhammed ali tarikidir (yoludur) saygilarimla baska soze gerk varmı???? pirimunzur 04.03.2006, 13:54 Alevilik mezheptir..Alevilik islamın kendisini tam olarak yansıtmaz..Çünkü içinde şamanizm kültürü vardır...Bunu herhalde inkar etmezsiniz... Mezhep farklılğı din ayrılığı demek değildir.. bu dusunce cok bayatladi bence artik farkli seyler bulun ya. mesela bizim dedeler aslinda dede degil :) aleviligi islam dişi gorenler alevi kimligini kullanmasin şamanim felan desin lutfen kureşan 04.03.2006, 17:43 Alevilik kesinlikle bir mezhep veya yeni bir din veya kültür değildir. islamın özü kendisidir Muhammet mustafa ve Aliyel mürtezanın YOLudur YOL CÜMLEDEN ÜSTÜNDÜR srdr_ist 04.03.2006, 20:17 diğer kurulmuş yan kollargibi alevilikte sonradan çıktığı için mezheptir. Serkan_Devrim 05.03.2006, 11:48 diğer kurulmuş yan kollargibi alevilikte sonradan çıktığı için mezheptir.işte sorun burada. alevilik sonradan çıkmamıştır. alevilik islamiyet öncesine dayanır. bu sebeple alevilik bir mezhep olamaz. Alevitalip 05.03.2006, 14:01 Alevilik islamin mezhebi ise niye camiye gitmiyoruz,niye hacca gitmiyoruz,haaa???e o yok bazi yerlerde mezhebiyiz bazi yerlerde degiliz ise o zaman herkes bir dinin inancin mezhebi ,$öyleki aleviler bana göre hristiyanliginda bi mezhebi misal 12 imamlar=12 havariler,veya(ben Namibia da yasadim orda bi kabile,mozbiler,vardi onlarda da bizim Hz. Ali gibi bi inanilan vardi iste üstün yetenekli,akilli,bilgili filan hatta kilici bile vardi,ve ibadet bizim cemlerdeki gibi yapiliyordu bende cok katildim)Namibia´daki mozbilerde aleviligin bi mezhebidir,veya biz onlarin falan filan yani...Herhalde böyledir demi yeni islamistci-aleviler.. cerzincan 08.03.2006, 13:14 alevilik bir yaşam biçimidir bir kültürdür.bağrında birçok kültürü birçok inancı barındırıyor.merkezinde insan vardır.cennet cehennem kaygısı yoktur.herşey insan için zine 10.03.2006, 00:42 alevilik zengin ve engin bir kültüre sahip yaşam biçimidir. islamiyetin içinde olsaydı aleviliktede zamanın çoğu ibadetle geçerdi. cemevleride ibadethane değil insanların bir araya gelerek hz aliyi anmak ve dostluğu paylaşmaktır. Şoreş 10.03.2006, 00:43 Bende önceden mezhep diyordum ama birtakım şeyleri burada öğrendikten sonra inançlar bütünü diyorum:) Ama hz alinin hz muhammedin ehlibeytin olduğu bir inanç sistemide islamın içindedir ama alevilik islamdan bile üstündür srdr_ist 10.03.2006, 01:00 Biri bana alevilik isa dan şukadar önce var diyebilirmi.Neticede var oluş vede kuralları hz peygamberimizin vefatından 100 yıl bile geçmeden şekil verilmiş aynı zamanda şafi,sunni,maliki ile aynı zamanda adını almadı yani mezhep değil çünkü size göre peygamberimizin öncesi var ee güzel tabi bu durummda islamla bağdaşamaz veya kuranlada açıklanamaz o zaman imam cafer buyruğu size ters her yani kuran ayetlerle tastiklenmiş bir buyruk size başa buyruk olmaz mı? Hadi onu eskaza geçtik hünkarın makalatı kuranda bu konuda şu diyor oda size ters alevilik kurandan önce idi hünkarda ters kalacak zaten diğerleri sünni işi ne halleri varsa görsünler olacağına göre ii de bu inanışın adı alevilik Tekrar toplayalım İslamla bağdaşmaz ,kuran değişti bırak ,mezhep değil islamla kullanılır olamaz,din değil,ahireti yok=ALEVİLİK Ben hayatım boyunca böyle bir alevliğin yanından geçmedim geçecek olan buyursun Serkan_Devrim 10.03.2006, 13:44 Biri bana alevilik isa dan şukadar önce var diyebilirmi.dedelerden hiç duymadın mı Ali'nin öncesini? her peygamberle beraber geldiğini, peygamberlere yardım ettiğini, dünyanın yaratılışından önce hz Muhammed ile bir nur oluşunu? ve ve ve AleviKürt 31.03.2006, 17:43 dedelerden hiç duymadın mı Ali'nin öncesini? her peygamberle beraber geldiğini, peygamberlere yardım ettiğini, dünyanın yaratılışından önce hz Muhammed ile bir nur oluşunu? ve ve ve Evet ali ekber bu dogru. Ama bu Aleviligin peygamberlerden önce oldugunun anlamina gelmez bence. Müslüman peygamberlerin tarihi islamdan (Hz. Muhammed 600-seneleri) önceye dayanir. Ama bazi kisiler, Aleviligin islam öncesine dayandigini söyleyince; eskiden türkmenler arasinda aleve (atese) verdigi önemden dolayi Alevilik ismini almis diyorlar, ve böylece islam öncesine dayatiyorlar, ve ben buna katilmiyorum: 1. Alevi kelimesinin alevle ilgisinin olmadigini düsünüyorum. 2. Alevi kelimesi alevle ilgili olsa bile, Aleviligin bu zamanlardan geldiginin dogru oldugunu da düsünmüyorum. Cünkü Alevilik, bizim bu bildigimiz inanctir. Alevi inanci, "Alevi" denen türkmenlerin zamanindan sonra gelmistir. Sevgiler derviscemal 31.03.2006, 17:48 arkadaşlar alevilik mezhep dir diye oy veren arakdaşlar ya hiçbirşey bilmiyorlar herşeyden habersiz yaşıyorlarlar yada yanlışlıkla oy verdiler başka açıklması yok bunun.. AleviKürt 31.03.2006, 18:03 arkadaşlar alevilik mezhep dir diye oy veren arakdaşlar ya hiçbirşey bilmiyorlar herşeyden habersiz yaşıyorlarlar yada yanlışlıkla oy verdiler başka açıklması yok bunun.. Neden birsey bilmiyor diyorsunuz? Böyle demeniz biraz subjektiflik getiriyor aklima. Alevilik bölgeden bölgeye farklidir. Bazi dedelerimiz Aleviligin bir mezhep oldugunu söyler. Aciklamasi vardir tabi. Ama kimse aciklama yapmamis. Aleviligin inanci neye dayanir? Imam Cafer-i Sadik mezhebi düsüncelerine dayanir (Imam Cafer Buyrugu). Imam Cafer-i Sadik zaten mezhebin "kurucusudur". Bu yüzden kendimizi de bu mezhepin altinda görebiliriz. Siilik bir mezhep ise, Alevilik de Siilige bagli ise, ozaman Alevilik de bir mezheptir diye sorulabilir? kirshof 31.03.2006, 18:54 Ben (haşa)Allah'ın yerinde olsaydım.Bütün peygamberlerle beraber yolladığım Ali'yi peygamber yapardım.Çünkü o bütün peygamberlerin bildiğiini biliyordu. Böylece Hz.Muhammed'e gerek olmazdı.Böylece insanlar ihtilafa düşmezdi. Ve Hz.Ali'nin (ehli beyt'in)soyu gerçek peygamber soyu olarak devam ederdi. Kimsede itilafa düşemezdi. Asıl ilme sahip olan Ali ise o zaman ilimsiz biri olan Muhammed'i peygamber yapmak bana göre(haşa)yanlıştır. Eğer Ali bütün peygamberlerle geldi ise o zaman yine sizin amelinizin yanlış olduğu düşünülür. Demekki Ali bütün peygamberlerle geldi ama her geldiği peygamberin hükmü bir sonrakiyle kaldırıldığına göre,Ali o zaman Hak'kı tebliğde başarılı olamadı. O zamanda sormazlar mı? Bu zamana kadar başarılı olamayan birisinin peşinden gitmek acaba şu an içinde doğrumudur. Yoksa bu zamana kadar gelen deyiş ve sözlerdeki belirtilen zaman kavramı değilde sadece bir teşbihmiydi. Yani onun ilminin daha önceyide kapsadığını mı belirtiyorlardı. Yoksa sürekli geldiğini ve ruhunu kemaleerdirtmeye çalıştığınımı(reenkarnasyon)düşünüyorsunuz. Bana göre bunu söylemekte yine yanlış olur. Eğer Hz.Ali(başka konulardada başka surette sürekli geldiği iddia ediliyor)kendini o zaman bir türlü kemale erdirememiş biri olarak gözüküyor. Demekki kendini bir türlü kemale erdiremeyen nasıl milleti kemale erdirebilir. O zaman bu savınızda yanlış oluyor. O zaman benim aklıma şu geliyor. Gerçekten aleviler Hz.Ali'nin yolundan gitmiş olsalardı,onu bu şekilde itham etmezler,o büyük ilim kapısının zaten hayatında bu ilimleri öğrettiğini ve onun ilmininde sonsuza kadar insanlar arasında devam edeceğini söylemeleri gerekirdi. Eğerki Hz.Ali insanlar yaradılmadan önce peygamberimizle beraber olsa idi ,Kur'anda bunlardan bahsedilmesi gerekirdi. Eğerki onu peygamberden bile üstün gösterme gayreti var ise (haşa bu mümkün değil)o zaman İslama hurafe soktular diye söylediklerinizden daha çok yalana düşmüş olmazmısınız. Serkan_Devrim 31.03.2006, 21:26 Ben (haşa)Allah'ın yerinde olsaydım.Bütün peygamberlerle beraber yolladığım Ali'yi peygamber yapardım.Çünkü o bütün peygamberlerin bildiğiini biliyordu. bu hadisi mevlana celaleddin rumi natı Ali kasidesinde dile getiriyor. bu hadisin sağlamlığında şüphe yoktur kirshof. srdr_ist 31.03.2006, 21:35 Ben (haşa)Allah'ın yerinde olsaydım.Bütün peygamberlerle beraber yolladığım Ali'yi peygamber yapardım.Çünkü o bütün peygamberlerin bildiğiini biliyordu. Böylece Hz.Muhammed'e gerek olmazdı.Böylece insanlar ihtilafa düşmezdi. Ve Hz.Ali'nin (ehli beyt'in)soyu gerçek peygamber soyu olarak devam ederdi. Kimsede itilafa düşemezdi. Asıl ilme sahip olan Ali ise o zaman ilimsiz biri olan Muhammed'i peygamber yapmak bana göre(haşa)yanlıştır. Eğer Ali bütün peygamberlerle geldi ise o zaman yine sizin amelinizin yanlış olduğu düşünülür. Demekki Ali bütün peygamberlerle geldi ama her geldiği peygamberin hükmü bir sonrakiyle kaldırıldığına göre,Ali o zaman Hak'kı tebliğde başarılı olamadı. O zamanda sormazlar mı? Bu zamana kadar başarılı olamayan birisinin peşinden gitmek acaba şu an içinde doğrumudur. Yoksa bu zamana kadar gelen deyiş ve sözlerdeki belirtilen zaman kavramı değilde sadece bir teşbihmiydi. Yani onun ilminin daha önceyide kapsadığını mı belirtiyorlardı. Yoksa sürekli geldiğini ve ruhunu kemaleerdirtmeye çalıştığınımı(reenkarnasyon)düşünüyorsunuz. Bana göre bunu söylemekte yine yanlış olur. Eğer Hz.Ali(başka konulardada başka surette sürekli geldiği iddia ediliyor)kendini o zaman bir türlü kemale erdirememiş biri olarak gözüküyor. Demekki kendini bir türlü kemale erdiremeyen nasıl milleti kemale erdirebilir. O zaman bu savınızda yanlış oluyor. O zaman benim aklıma şu geliyor. Gerçekten aleviler Hz.Ali'nin yolundan gitmiş olsalardı,onu bu şekilde itham etmezler,o büyük ilim kapısının zaten hayatında bu ilimleri öğrettiğini ve onun ilmininde sonsuza kadar insanlar arasında devam edeceğini söylemeleri gerekirdi. Eğerki Hz.Ali insanlar yaradılmadan önce peygamberimizle beraber olsa idi ,Kur'anda bunlardan bahsedilmesi gerekirdi. Eğerki onu peygamberden bile üstün gösterme gayreti var ise (haşa bu mümkün değil)o zaman İslama hurafe soktular diye söylediklerinizden daha çok yalana düşmüş olmazmısınız. Akıl yürütmek bilmediğini söylemekte yanlış olduğunu bilmen lazım. Hz Ali nin hikmeti kendinde saklı aslında kimseye de söylemedi. Hz musa ya yardımcı gönderen Allah Hz muhammede Ali yi yardımcı veya ilimler şehrinin kapısı yapmış çok mu yani. derviscemal 01.04.2006, 13:58 Neden birsey bilmiyor diyorsunuz? Böyle demeniz biraz subjektiflik getiriyor aklima. Alevilik bölgeden bölgeye farklidir. Bazi dedelerimiz Aleviligin bir mezhep oldugunu söyler. Aciklamasi vardir tabi. Ama kimse aciklama yapmamis. Aleviligin inanci neye dayanir? Imam Cafer-i Sadik mezhebi düsüncelerine dayanir (Imam Cafer Buyrugu). Imam Cafer-i Sadik zaten mezhebin "kurucusudur". Bu yüzden kendimizi de bu mezhepin altinda görebiliriz. Siilik bir mezhep ise, Alevilik de Siilige bagli ise, ozaman Alevilik de bir mezheptir diye sorulabilir? Bunu söyleyen dedeler yanlış biliyorlar o zaman çünkü mezhepler o zmanki siyasi arenada çıkmış bir olgudur alevilik ise daha öncesindendir. hz. muhammed zamanında mezhep mi vardı alevi inancını bir yerlere çekme çalışan ve bundan birşekilde çıkar elde etmek isteyen aleviliği gerçeğinin dışında bir yerlere dayandırmaya çalışanların açıklamalarıdır gerçekten aleviliği bilen hiç kimse aleviliğe mezhep demez .. saygılar.. AleviKürt 01.04.2006, 20:54 Bunu söyleyen dedeler yanlış biliyorlar o zaman çünkü mezhepler o zmanki siyasi arenada çıkmış bir olgudur alevilik ise daha öncesindendir. hz. muhammed zamanında mezhep mi vardı alevi inancını bir yerlere çekme çalışan ve bundan birşekilde çıkar elde etmek isteyen aleviliği gerçeğinin dışında bir yerlere dayandırmaya çalışanların açıklamalarıdır gerçekten aleviliği bilen hiç kimse aleviliğe mezhep demez .. saygılar.. Siyasi arena = Imamet Siilik / Sünnilik Bunlar nedir peki? Imam Cafer-i Sadik buyrugu nedir öyleyse? Dedelerin yanlis söyledigini söylemek bence büyük bir yanlistir. Her dedenin fikrine saygi duyarim. Ve eminimki, bu dedeler indandiklarina bosuna inanmiyorlar. Bir nedeni vardir elbet. derviscemal 01.04.2006, 21:27 Siyasi arena = Imamet Siilik / Sünnilik Bunlar nedir peki? Imam Cafer-i Sadik buyrugu nedir öyleyse? Dedelerin yanlis söyledigini söylemek bence büyük bir yanlistir. Her dedenin fikrine saygi duyarim. Ve eminimki, bu dedeler indandiklarina bosuna inanmiyorlar. Bir nedeni vardir elbet. sayın alevikürt lütfen mezheplerle ilgili bir araştırma yapın .. AleviKürt 02.04.2006, 15:36 sayın alevikürt lütfen mezheplerle ilgili bir araştırma yapın .. Bildigim seyi yeniden arastirmama gerek bulmuyorum? Yanlisim varsa bize anlatin ki aydinlanalim? Sünniler gibi subjektif ve "bu böyledir okadar" gibi aciklamalari yeterli bulmuyorum, kusura bakmayin, avrupa okullarinda tartisa tartisa egitildik. Ayrica bakin, gördügünüz gibi mezhep kelimesinin tek bir anlami yok. Burda bütün anlami degil, ama tek bir kaci bulunuyor. Ingilizce ve almanca aciklamalarina da dikkat etin. Dünya siyah / beyaz degildir dost. Turkish Translation 1. Bir dinin görüş, yorum ve anlayış ayrılıkları sebebiyle ortaya çıkan kollarından her biri:"Anasının hatırasına bu derin hürmet, ömrünün sonlarına doğru, babamda âdeta bir mezhep hâlini almıştı."- Y. K. Karaosmanoğlu. 2. Öğreti. 3. Anlayış, 4. görüş. English Translation 1. sectarian. sect. doctrine. creed. order. cult. denomination. religion. 2. cult. denomination. religion. sect. German Translation 1. glaube. konfession. religion. Ben de sayin derviscemal, sizin, dinin, tarihin ve bilimin farkliliklarini, kaynaklarini ve bakisini arastirmanizi öneriyorum. celalkocairi 02.04.2006, 15:46 daha önce de aynı yorumu yapmıştım sanırım: alevilik bir KÜLTÜRDÜR arkadaşlar hem de çok derin bir kültür... AleviKürt 02.04.2006, 15:49 daha önce de aynı yorumu yapmıştım sanırım: alevilik bir KÜLTÜRDÜR arkadaşlar hem de çok derin bir kültür... vay be.. demek dedelerimizin her konustugu yanlis, gelin atalim dedelerimizi. Dedelerimizi attik cemler de önemsiz kaldi. Serkan_Devrim 02.04.2006, 15:51 dostlar alevilik bir mezhep değildir. bir çok dini ve kültürü içinde barındıran bir inanç bütünüdür. mezhepler sadece bir dinin altında ki yorumlardır. celalkocairi 02.04.2006, 15:57 vay be.. demek dedelerimizin her konustugu yanlis, gelin atalim dedelerimizi. Dedelerimizi attik cemler de önemsiz kaldi. ehhh artık healde dediğim cümleden en fazla bu kadar saçma bi anlam çıkarabilir bi insan, arkadaş ben onları at mı dedim sana, bunlar benim düşüncelerim... bak aliekber de bana katılmıyor ama nasıl cvp vermiş, istersen ondan ders al biraz... AleviKürt 02.04.2006, 16:07 dostlar alevilik bir mezhep değildir. bir çok dini ve kültürü içinde barındıran bir inanç bütünüdür. mezhepler sadece bir dinin altında ki yorumlardır. ali ekber dost. kalin yazili yere katilmiyorum. siz alevilige bilim adamlarinin gözleriyle yaklasmissiniz, buna da karsiyim. ben hala anlamis degilim, bukadar cok Alevi nasil hem Aleviligi bilim ile anlatir, hem de Aleviligi yasar. baska inanclardan böyle yapildigini görmedim. saygilar Serkan_Devrim 02.04.2006, 16:10 ali ekber dost. kalin yazili yere katilmiyorum. siz alevilige bilim adamlarinin gözleriyle yaklasmissiniz, buna da karsiyim. ben hala anlamis degilim, bukadar cok Alevi nasil hem Aleviligi bilim ile anlatir, hem de Aleviligi yasar. baska inanclardan böyle yapildigini görmedim. saygilaralevilikte islamda içinde başka dinlerin izlerini barındırır. bunu yadsımak manasızdır. islamın ayetlerinde sabilik ve zerdüştlük ilahi dinlerle zikredilir. bu dinlerden çok şey almıştır. sabilik islamda önce vardı ve namaz oruç ezan hac vb bir çok islami ritüel sabiliktede vardı. hatta ezan insan tarafından okunuyordu sabilikte. islamdan etkilenen alevilik elbette başka dinlerden ve kültürlerden izler taşır. AleviKürt 02.04.2006, 16:16 alevilikte islamda içinde başka dinlerin izlerini barındırır. bunu yadsımak manasızdır. islamın ayetlerinde sabilik ve zerdüştlük ilahi dinlerle zikredilir. bu dinlerden çok şey almıştır. sabilik islamda önce vardı ve namaz oruç ezan hac vb bir çok islami ritüel sabiliktede vardı. hatta ezan insan tarafından okunuyordu sabilikte. islamdan etkilenen alevilik elbette başka dinlerden ve kültürlerden izler taşır. bu bahsettikleriniz bilimdir, evet. ama bakin hic bir müslüman kendini yari zerdüst ya da sabi vs. saymaz. bakin bunlar benim "destructive history" dediklerim. hepsi tarihciler tarafindan güzel arastirilmis. ama bir cemevine gelip "islamda yahudilik, sabilik vs var" demek din ile ilgili degildir. bizim aleviler bu seyleri ayiramiyor, ve Aleviligi ögrenmek icin, sosyolojik ve bilimle yaklasiyorlar Alevilige, ve bu yüzden dedelerin dedikleri "yanlis" oluyor. bu forumda büyük sorun da budur. bence BILIM Aleviligi ve DIN Aleviligi adli iki bölüm olmali. bence bu konular bildigimizden daha da önemli konular. Bilim ile yaklasim yaparsak Tanri bile yoktur. Bunu unutmayin. Bir sünniye sorarsan, "islam nedir". "Islam sabiligin ve zerdüstlügun vs. karisimidir" derse bu dogrumudur? Alevilere Aleviligi sordugumuzda üstteki gibi bir aciklama yaparsa sizce dogrumudur? Yani aciklamalarin böyle olmalari dogru mu sizce? bana soruyorsaniz hayir. Serkan_Devrim 02.04.2006, 16:24 bu bahsettikleriniz bilimdir, evet. ama bakin hic bir müslüman kendini yari zerdüst ya da sabi vs. saymaz. bakin bunlar benim "destructive history" dediklerim. hepsi tarihciler tarafindan güzel arastirilmis. ama bir cemevine gelip "islamda yahudilik, sabilik vs var" demek din ile ilgili degildir. bizim aleviler bu seyleri ayiramiyor, ve Aleviligi ögrenmek icin, sosyolojik ve bilimle yaklasiyorlar Alevilige, ve bu yüzden dedelerin dedikleri "yanlis" oluyor. bu forumda büyük sorun da budur. bence BILIM Aleviligi ve DIN Aleviligi adli iki bölüm olmali. bence bu konular bildigimizden daha da önemli konular. Bilim ile yaklasim yaparsak Tanri bile yoktur. Bunu unutmayin. Bir sünniye sorarsan, "islam nedir". "Islam sabiligin ve zerdüstlügun vs. karisimidir" derse bu dogrumudur? Alevilere Aleviligi sordugumuzda üstteki gibi bir aciklama yaparsa sizce dogrumudur? Yani aciklamalarin böyle olmalari dogru mu sizce? bana soruyorsaniz hayir.elbette islam olanlar kendilerini zerdüşt yada sabii görmez ama alevilerde kendilerini başka dinden yada inançtan görmezler ki. aleviyiz derler. ama bu aleviliğin başka dinlerden yada kültürlerden etkilendiği gerçeğini değiştirmez. bu sebeple de alevilik bir mezhep değildir. bu aleviliği çok düşürmek olur. alevilik mezhep olsaydı başlangıcı islamiyet sonrası olurdu. halbuki alevilik kalu beladan beri vardır. ozanlar boşuna dememiş 14000 yıl gezdim divanelikte diye. AleviKürt 02.04.2006, 16:32 elbette islam olanlar kendilerini zerdüşt yada sabii görmez ama alevilerde kendilerini başka dinden yada inançtan görmezler ki. aleviyiz derler. burada bir genelleme yapiyorsunuz. benim tanidigim alevilerin cogu kendini müslüman sayiyor. Alevi Islam. ama bu aleviliğin başka dinlerden yada kültürlerden etkilendiği gerçeğini değiştirmez. bilim konusuyorsunuz. bilim gözlüklerimi takarsam haklisiniz. bu sebeple de alevilik bir mezhep değildir. bu aleviliği çok düşürmek olur. evet bilimden bakildiginda mezhep degildir, haklisiniz. alevilik mezhep olsaydı başlangıcı islamiyet sonrası olurdu. halbuki alevilik kalu beladan beri vardır. ozanlar boşuna dememiş 14000 yıl gezdim divanelikte diye. bak burada bir paradoksa düsüyorsunuz. din konusup 14.000 yil diyorsunuz. din gözlüklerini takarsam evet haklisiniz, ama din gözlüklerimle baktigimda üstteki, yani aleviligin bir cok dinlerden etkilendigi yanlistir. alevilik hak-muhammed-ali yoludur. bakin, dedigim gibi bunlari ayirmak cok önemli. bir din/ritüel anlamda alevilik var bi de bilim. reha camuroglu vs. dede degiller, bizim inancimizi, ritüellerini arastirmiyorlar. tek tarihini, kaynaklara göre tarihini ve bazi ritüellerin nerden geldigini vs. insallah ne demek istedigimi anlatabilmisimdir dost. yani hem aleviligin 14.000 yillik tarihi var demek ve hemde baska dinlerden etkilendigini demek cok yanlistir. ya bilime/resmi tarihe göre, ya da dinî bir yaklasim, ve kendi kaynaklarimiza göre aciklamaniz lazim dost. Serkan_Devrim 02.04.2006, 16:40 burada bir genelleme yapiyorsunuz. benim tanidigim alevilerin cogu kendini müslüman sayiyor. Alevi Islam. ben ters bir şey söylemedim ki. demek istediğim aleviler kendilerini zerdüşt yada sabii görmezler ama bu aleviliğin bu dinlerden etkilenmediğini göstermez. bilim konusuyorsunuz. bilim gözlüklerimi takarsam haklisinizbilim değilde at gözlüğümü takayım. bilimi reddeden hiç bir şeyi kabul etmem ben. tabiki bilim gözlüğümle bakacam. hayatta en hakiki mürşid ilimdir, fendir.bak burada bir paradoksa düsüyorsunuz. din konusup 14.000 yil diyorsunuz. din gözlüklerini takarsam evet haklisiniz, ama din gözlüklerimle baktigimda üstteki, yani aleviligin bir cok dinlerden etkilendigi yanlistir. alevilik hak-muhammed-ali yoludur. bakin, dedigim gibi bunlari ayirmak cok önemli. bir din/ritüel anlamda alevilik var bi de bilim. reha camuroglu vs. dede degiller, bizim inancimizi, ritüellerini arastirmiyorlar. tek tarihini, kaynaklara göre tarihini ve bazi ritüellerin nerden geldigini vs. insallah ne demek istedigimi anlatabilmisimdir dost. yani hem aleviligin 14.000 yillik tarihi var demek ve hemde baska dinlerden etkilendigini demek cok yanlistir. ya bilime/resmi tarihe göre, ya da dinî bir yaklasim, ve kendi kaynaklarimiza göre aciklamaniz lazim dost. nasıl bir mantık kuruyorsun alamıyorum. alevilik kalu beladan beri vardır ama zamanla sabit kalmamış ve bir çok dinden etkilenmiştir. dinlerde aynı gerçekleri farklı üsluplarla anlattığı için çelişki yok olur. ezoteriz bu konuyu daha iyi dile getirir. AleviKürt 02.04.2006, 16:47 bilim değilde at gözlüğümü takayım. bilimi reddeden hiç bir şeyi kabul etmem ben. tabiki bilim gözlüğümle bakacam. hayatta en hakiki mürşid ilimdir, fendir. bilimi reddet diyen yok ki. ama din ve bilim ayrilmalidir. tabiki alevilige bilimle de bakabilirsin. ama iki tarafini ayiramiyorsan, gelecegimiz icin cok tehlikeli olur. cemde "su an bu zerdüstlükten/samanliktan etkilendigimiz ritüelimizle devam edelim. biz bunu onlar yapti diye yapiyoruz" deseler yanlis olmuyor mu? nasıl bir mantık kuruyorsun alamıyorum. alevilik kalu beladan beri vardır ama zamanla sabit kalmamış ve bir çok dinden etkilenmiştir. dinlerde aynı gerçekleri farklı üsluplarla anlattığı için çelişki yok olur. ezoteriz bu konuyu daha iyi dile getirir. benim kurdugum bir mantik degil bu, belki avrupada okudugum icin tek ben anliyorum, neyse. ama aleviligin 14.000 yil tarihi varmis demek bilime göre yanlis olur. yine bir paradoksa düsüyorsun dost. Serkan_Devrim 02.04.2006, 16:55 bilimi reddet diyen yok ki. ama din ve bilim ayrilmalidir. tabiki alevilige bilimle de bakabilirsin. ama iki tarafini ayiramiyorsan, gelecegimiz icin cok tehlikeli olur. cemde "su an bu zerdüstlükten/samanliktan etkilendigimiz ritüelimizle devam edelim. biz bunu onlar yapti diye yapiyoruz" deseler yanlis olmuyor mu? benim kurdugum bir mantik degil bu, belki avrupada okudugum icin tek ben anliyorum, neyse. ama aleviligin 14.000 yil tarihi varmis demek bilime göre yanlis olur. yine bir paradoksa düsüyorsun dost.nasıl bir paradoks anlatsan sevinirim.:yamukgul: alevilik bir din gibi statik kurallar bütünü değildir. değişir, gelişir, hükümlerin bazıları zamana göre şekillenir. aleviliğin başlangıcı yaradılışın başına kkadar uzanır. diğer dinlerden iz taşıması paradoks oluyor diye düşünüyorsun ama yalnış. çünkü bütün dinlerin aynı kaynaktan, aynı özden geldiğini bilmiyorsun. bütün dinler mu kültürünün uzantısıdır. bu sebeple bütün dinler aslında aynı şeyi farklı üsluplarla anlatır. alevilikte diğer dinlerde iz bulunmasıda bu yüzdedir. paradoks senin düşüncelerinin darlığından kaynaklanıyor.(bunu hakaret olarak algılama) bütün dinlerin aynı şey olduğunu bilirsen anlayabilirsin. AleviKürt 02.04.2006, 17:12 nasıl bir paradoks anlatsan sevinirim.:yamukgul: alevilik bir din gibi statik kurallar bütünü değildir. değişir, gelişir, hükümlerin bazıları zamana göre şekillenir. aleviliğin başlangıcı yaradılışın başına kkadar uzanır. diğer dinlerden iz taşıması paradoks oluyor diye düşünüyorsun ama yalnış. çünkü bütün dinlerin aynı kaynaktan, aynı özden geldiğini bilmiyorsun. bütün dinler mu kültürünün uzantısıdır. bu sebeple bütün dinler aslında aynı şeyi farklı üsluplarla anlatır. alevilikte diğer dinlerde iz bulunmasıda bu yüzdedir. paradoks senin düşüncelerinin darlığından kaynaklanıyor.(bunu hakaret olarak algılama) bütün dinlerin aynı şey olduğunu bilirsen anlayabilirsin. hayir benim paradoks demek istedigim seyleri yanlis anlamisin. 14000 yillik tarihi varmis aleviligin. 14 bin yil önce noldu ki? ve bunun kaniti nedir? bence benim düsüncelerim hic de dar degil. ben tek aleviligin dinsel yönüne merak sariyorum ondan. bilim acisindan bakmak beni enteresan etmiyor. ve ben senin yanlis söyledigini demiyorum ki, tek bilimi ve dini karistirdigini söylüyorum. Serkan_Devrim 02.04.2006, 17:32 hayir benim paradoks demek istedigim seyleri yanlis anlamisin. 14000 yillik tarihi varmis aleviligin. 14 bin yil önce noldu ki? ve bunun kaniti nedir? bence benim düsüncelerim hic de dar degil. ben tek aleviligin dinsel yönüne merak sariyorum ondan. bilim acisindan bakmak beni enteresan etmiyor. ve ben senin yanlis söyledigini demiyorum ki, tek bilimi ve dini karistirdigini söylüyorum.ha sen alevilin 14000 yıl önce olduğunu kabul etmiyorsun. iyi ama alevi kaynakları kalu beladan beri varız der. Fatımiyiz, alevi kalu beladan beri.KAZIM BABA menaref ilmine ermeyen, şum ağmakı fıkih pir dergahına niyaz et, yakın bulasın hakkı ey virani dört kitaptan, Ali'nin metin oku ehlibeyti hanedanı, şimri mervan alamaz VİRANİ ..... dünya vü ukbayı tamir eylemekten geçmişiz her taraftan yıkılıp viran olan anlar bizi ..... SEYYİD NİYAZİ levh-ı mahfuzdan beri hayderiyiz biz hayderi tede cansın, ette kansın kalpte iman ya Ali AŞIK İHSAN AleviKürt 02.04.2006, 18:26 ha sen alevilin 14000 yıl önce olduğunu kabul etmiyorsun. iyi ama alevi kaynakları kalu beladan beri varız der. Fatımiyiz, alevi kalu beladan beri.KAZIM BABA menaref ilmine ermeyen, şum ağmakı fıkih pir dergahına niyaz et, yakın bulasın hakkı ey virani dört kitaptan, Ali'nin metin oku ehlibeyti hanedanı, şimri mervan alamaz VİRANİ ..... dünya vü ukbayı tamir eylemekten geçmişiz her taraftan yıkılıp viran olan anlar bizi ..... SEYYİD NİYAZİ levh-ı mahfuzdan beri hayderiyiz biz hayderi tede cansın, ette kansın kalpte iman ya Ali AŞIK İHSAN hayir dost, kabul etmemek degil. ben kabul ediyorum etmesine de. sorun baska. alevi inancinda üstteki yazilarina inanilir, evet. aleviligin tarihini 14 bin yil demek, yani bu kaynaklari kullanarak, dinsel acidan bakmak olur, ve AYNI ZAMANDA alevilikte zerdüstlügün, samanligin vs. oldugunu söylemek (yani tarihi belgelere, kaynaklara göre) yanlistir. cünkü alevilikte, dinsel acidan bakarsak böyle birsey yoktur, hatta tam tersi, buyruga göre gercek islam aleviliktir. bu yüzden demek istedigim sey, ya dinsel acidan bakmalisin ya da tarihi/bilime göre. yani bir yandan "dinsel" aciklamalarda bulunuyorsun bir yanda da bilim arastirmalarina göre aciklamalarda bulunuyorsun, yani bir celiski var. bilmem anlatabildimmi.. selamlar Serkan_Devrim 02.04.2006, 21:15 hayir dost, kabul etmemek degil. ben kabul ediyorum etmesine de. sorun baska. alevi inancinda üstteki yazilarina inanilir, evet. aleviligin tarihini 14 bin yil demek, yani bu kaynaklari kullanarak, dinsel acidan bakmak olur, ve AYNI ZAMANDA alevilikte zerdüstlügün, samanligin vs. oldugunu söylemek (yani tarihi belgelere, kaynaklara göre) yanlistir. cünkü alevilikte, dinsel acidan bakarsak böyle birsey yoktur, hatta tam tersi, buyruga göre gercek islam aleviliktir. bu yüzden demek istedigim sey, ya dinsel acidan bakmalisin ya da tarihi/bilime göre. yani bir yandan "dinsel" aciklamalarda bulunuyorsun bir yanda da bilim arastirmalarina göre aciklamalarda bulunuyorsun, yani bir celiski var. bilmem anlatabildimmi.. selamlariyide islamın içinde bile başka dinler vardır. islami inançların neredeyse tamamı sabilikten gelmedir. namaz, oruç, hac, ezan vb zerdüştlükte var. hatta ilahi dinlerle zikredilir. kısacası bütün dinler aynı kökenden geldiği için her dinin içinde başka dinlerin inançları bulunur. alevilikte de başka dinler bulunur. vede islamdan önce varolan bir inanç nasıl mezhep olur? Demali 02.04.2006, 21:48 uzun ama güzel bir tartışma olmuş alevilik bir mezheptir demek aleviliği islamın içinde kabul etmek demektir buna sonuna kadar katılıyorum.Ancak alevilik bir kültürdür demek daha anlamlı ve gerçekçi geliyor. Alevilik islamla ilgili herhangi bir yol yöntem söylemiyor veya bir alevi.fıkıhı varda benmi bilmiyorum.Mezhepler dinin yorum anlayış ve uygulamalarıyla ilgili farklılıklarından kaynaklanır.alevilik islamdan şiddetli şekilde etkilenmiş bir humanist oryantal bir kültür. AleviKürt 04.04.2006, 17:34 iyide islamın içinde bile başka dinler vardır. islami inançların neredeyse tamamı sabilikten gelmedir. namaz, oruç, hac, ezan vb zerdüştlükte var. hatta ilahi dinlerle zikredilir. kısacası bütün dinler aynı kökenden geldiği için her dinin içinde başka dinlerin inançları bulunur. alevilikte de başka dinler bulunur. vede islamdan önce varolan bir inanç nasıl mezhep olur? peki islamin icinde bile baska dinler varsa, ozaman hanefilik de mezhep sayilmaz? caferilik vs? ve bu bakis acin dinsel degil, bilimsel/tarihsel. ve buna sözüm yok. ama dinsel olarak Alevilik elbette bir mezheptir, degilse bile islamin özü oldugu inanilir. Serkan_Devrim 05.04.2006, 14:12 peki islamin icinde bile baska dinler varsa, ozaman hanefilik de mezhep sayilmaz? caferilik vs? ve bu bakis acin dinsel degil, bilimsel/tarihsel. ve buna sözüm yok. ama dinsel olarak Alevilik elbette bir mezheptir, degilse bile islamin özü oldugu inanilir.hayır öyle değil. diğer mezhep denilen inanışlar kuran eksenlidir. kuranı tamamiyle uygular. alevilik ise kuran eksenli değildir. kuranın bazı emirleri ve kuralları alevilikte yoktur. alevilik kuranın yeni bir tevsiri değildir. islamın içinde başka dinlerin izi vardır. bu tartışma götürmeyecek kadar açık. aleviliğinde içinde başka dinlerin ve kültürlerin izleri vardır. alevilik islamdan daha kadim olduğu için mezhep değildir. mezhepler dinlerden sonra doğar. alevilik islami değerlere sahip bir inanç bütünüdür. ama yalnızca islami değil başka değerlerede sahip bir inanç bütünüdür. AleviKürt 05.04.2006, 16:46 hayır öyle değil. diğer mezhep denilen inanışlar kuran eksenlidir. kuranı tamamiyle uygular. alevilik ise kuran eksenli değildir. kuranın bazı emirleri ve kuralları alevilikte yoktur. alevilik kuranın yeni bir tevsiri değildir. islamın içinde başka dinlerin izi vardır. bu tartışma götürmeyecek kadar açık. aleviliğinde içinde başka dinlerin ve kültürlerin izleri vardır. alevilik islamdan daha kadim olduğu için mezhep değildir. me |