Orijinalini görmek için tıklayınız : Akademik Mulakat

devrimvar
24.04.2005, 23:18
Merhabalar Aziz Dostlar,

Ben ?stanbul Üniversitesi'nde yüksek lisans yapmaktayım. Bir makale ödevim için bir alevi ile mülakat yapmam gerekmekte idi, ama hem bir kişiden fazlasının fikrine ulaşma imkanı sağladığı için hem de çok geniş bir coğrafyada normalde ulaşma ihtimalim olamayacağı insanlara ulaşma şansı tanıyacağı için burada sormayı düşündüm soruları. Tabii ki istediğiniz sorulara istediğiniz şekilde cevap verebilirsiniz. Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler...

Sorular:

1-) Kısaca, daha çok konuyla ilginiz çerçevesinde, kendinizden bahseder misiniz?

2-) Biraz Alevilik inancından bahseder misiniz? Bir de Alevilik din midir? Mezhep midir? Tarikat mıdır? ?slam’a dahil midir, değil midir? Yoksa sadece kültür müdür?

3-) Türkiye’deki güncel Alevi sorunlarından bahseder misiniz?
(Ya da sanırım aranızda bazıları Hristiyan dünyada yaşıyor, oralarda Alevi sorunları bulunmakta mıdır?)

4-) Peki zorunlu din dersi bir problem değil mi?
(Bu Türkiye’de mevcut da yurtdışında bu konu ne durumda?)

5-) Alevi Bektaşiliği, ya da Anadolu Aleviliği nedir?

6-) Alevi kültürüyle alevi inanç sistemi birbirinden ayırt edilebilir mi?

7-) Türkiye Cumhuriyeti’nin resmi söyleminde laiklik önemli yer tutan bir kavramdır. Sizce devlet alevi vatandaşlarına diğerleri ile eşit mesafede duruyor mu? Değişen hükümetler sağ ya da sol bu konuda herhangi somut bir harekette bulundu mu?

8-) ?lahiyat fakülteleri alevi din adamları yetiştirmeli mi? Onların görevleri ne olmalı?

9-) Günümüz Türkiye’sinde Alevilerinin bahsettiğimiz sorunlarının çözümü sizce nasıl?

10-) ?statistiklere göre Türkiye’de yaklaşık en az %20lik bir Alevi nufus mevcut, doğru mudur? Avrupa Birliğinin Alevi azınlık (?) konusunda Türkiye’ye uyarıları olmuş mudur? Bu yönde Avrupa’dan bir baskı var mıdır? Neden?

dem_dost
24.04.2005, 23:52
elimden geldigince cevap vermeye calisacagim:

1-
almanyada yasamaktayim, 18 yasindayim, memleketim pazarcik maras

almanyadan elimden geldigince dinimi, kültürümü yasatmaya calisiyorum, soru cok genis oldugu icin burda kesiyorum cünkü gercekten cok genis

2-
Alevilik Muhammed Ali yoludur,

Aleviler Allaha inanirlar..la ilahe illallah

Aleviler hz muhammedin peygamberligine inanirlar... muhammeden resulullah

Hz Alinin Sah-i velayet olduguna inanirlar... aliyün veliullah

muhammed ali yolunda,,, insan-i kamil allahin varligina ulasir

hünkar haci bektas-i veli bunu dört kapi kirk makamiyla ögretmistir

fazla uzatmamak icin... islamin tasavvufu aleviliktir, cünkü islamda hakikat...batini islamdir...bu da hic kuskusuzki aleviliktir

hic bir uygulamamiz kurana ve hz peygamberin buyruklarina karsi gelmiyor

kisaca: Sünnilik Siilik büyük bir oranla temelinden sapmis.. ve zahir bir inanc sistemi kurmus

HAKIKI ISLAM ALEVILIKTIR... diye düsüniyorum...

tabi muhyiddin arabi hazretleri buyurmustur: yüzünü her nereye döndersen hakka ulasan bir yol görürsün

bunu göz önünde bulundurarak... sekilcilige yer vermeyiz... ama zahire önem verenler yanlis yoldalar diye düsünürüz

3-
alevilik hakkinda bilgi sorunu

ve alevi kuruluslar arasinda politik ideolojinin karistirilmasi

4-
laik bir devlette zorunlu din dersleri olmamali

ben almanyada felsefe dersi göriyorum din dersi yerine... secimli... türkiyede de böyle bir sey yapilmali

alevi cocuklarina sünniligin ögretilmesi ayiptir

5-
Muhammed Ali yoludur,... Islamin özüdür, özetidir...erenler bu yolu sürdürmüsler

6-
Alevilik evrenseldir

anadoluda görünen bicimine anadolu aleviligi denilmektedir

fakat kendi kültürel örf adetleriyle alevilik her toplumda yasanilabilinir

alevi kültürü diye birsey yok... alevi inancinin özü vardir.. insanlar bu özden sapmadiklari sürece... sekilcilige yer vermeyiz

mesela simdi birisi ciksa... haftada bir ceme gitmeyen cehennemde yanacaktir... o zaman aleviler buna karsi cikacaklardir..

veya... ibadet saz olmadan yapilmaz... derse birisi... o zaman bu alevilige ters düser

baska yönlü alevilikte insanlarin kültürlerine saygi var.. ve bir serbestlik var...

ÖZ VAR

7-
türkiye laik olmali... fakat degildir... aleviler daha halen ikinci sinif vatandaslari gibi tanimlaniyor...

degisecegine inaniyorum gelecek 10 sene icinde

8-
bizim ögretmenlerimiz okulda yapilmiyor...

bizim ögretmenlerimiz insan okumalilar

bu ögretiyi verenler de alevi dedeleri, dergahlar, ocaklar, mürsitlerimiz

ilahyat fakültelerinde yetisenler ancak bol bol bos bilgi toplarlar benim gözümde

yeterkine alevilere kendilerini özgürce yetismelerine izin versinler.. problemlerimiz ortadan kalkar...

ilahyat fakültesinden asiklarin, sadiklarin mezun olacagina inanmiyorum

9-
sorunun cözümü alevilerde basliyor... aleviler cogu yerde inanclarini inkar ediyor...

daha halen bir alevi... gelip... sen bu kadinin niye elini öpiyorsun(bir ananin elini).. diye sorabiliyor

alevileri egitmelerine izin versinler..

DIB bütün inanclari temsil etsin...

CEM Vakfi alevilerin temsil edilmesini istiyor... fakat bu ilk asamada.. her inanc... yerine göre temsil edilmeli... DIBiginda

10-
25 miliyon civarinda alevi sayisi vardir diye düsüniyorum somut rakamlar yok

azinlik denilmesi bir hakarettir.. dimdik ayaktayiz... ve türkiyede 25 miliyon alevi azinliksa.. o zaman isimiz zor.. azinlik degiliz

Alevi_cocuk
25.04.2005, 07:57
1-) Kocaeli de yaşıyorum yaş 16

2-) Alevilik muhammed ali yoludur islamdan ayrı bir din değildir mezhep değildir tarikat değildir alevilik=islam yani alevilik islama dahildir.

3-) Azınlık olarak görünmesi kültürlerine ve inançlarına karşı olan kışkırtmalar üzerine saldırılar. Aleviliğin insanlara başka türlü tanınmak isteyenler.

4-) Problem olarak görülmesi yada o kadar üstelemek doğru olmaz, tabiki eğer bunu bir sorun olarak görürsek çözümüde açıktır Alevilik üzerine de ders verilirse problem kalmaz.

5-) Bence bu ayırma sözü biraz saçma yani Anadadolu Aleviliği aleviğin anadolusu batısı olmaz alevilik birdir bunu ayırmanın veya başka türlü adlandırmanın anlamı yok.

6-) Edilemez kesinlikle edilemez ..

7-) Bence eşitlik ve adalet söz konusu değildir aleviliğe yapılan baskılar ve inananların çektikleri açık ve nettir. örnek olarak ( anadoluda bir ilmizde alevi köyleri hariç diğer bütün köylere asfalt çalışmaları yapılmıştır alevi köylerinin birinde muhtar olan adam gidip yetkililere bu işi sormuş neden bizim köylerimize asfalt yapılmıyor diye aldığı cewap = o köylere değmez asfalt.)
Bu bir örnek olarak görülebilir, Hele şuanda iktidarda olan bir hükümet aşırı şeriatçi ise bu sorunun hiç bir anlamı kalmaz çünkü cewap açık ve nettir.
Sol kesinlikle alevi sunni ayrımı yapmamıştır yani somut bir hareket yok.

8-) Eğer yetiştirecek olan ilahiyat fakültesi ise sakın yetiştirmesin yani yetiştirmemeli.

9-) DEMOKRAS? fakat bunu sağlamak sanırım biraz can alıcı .

10-) Bu konuda fazla bilgim yok fakat aleviler bu ülkede azınlık değildir olamazda !!

B@RI$...###

YARADILI?IM_BU
25.04.2005, 14:38
buraya yazmış olduğunuz konu hakkınsa cevap vermek isterdim ancak.. siz önce kendinizi tanıtırsanız sevinirim bende ona göre yorumu mu yaparım...

SAYGILARIMLA...

devrimvar
26.04.2005, 08:35
Adım Devrim, Istanbul Universitesi'nde yüksek lisans yapıyorum, yanlis anlamadiysam esas merak ettiginiz de, sunni felan degilim, dinlerle bir bagim yok.

Daha cok notral bir zeminde niye ve nasil oluyor da %20-30 gibi devasa bir kitleye azinlikmis gibi davraniliyor, ya da gozardi ediliyor ve onlarin bu durumda yasadiklari zorluklarin tespiti gibi, hem anlama hem de sorunlari ortaya koymaya yonelik kendi capinda bir calisma olacak.

Ayni sorulari ?ahkulu Vakfi Başkanından, Istanbul'daki çeşitli cemevlerinden Dedelere kadar geniş yelpazede insanlara soran arkadaşlarım oldu, umarim yaklaşımım yanlış anlaşılmama sebep olmamıştır..

Bir de biraz daha katılımınıza ihtiyacim var muhtemelen Çarşamba akşamı silinecektir başlık o akşam değerlendireceğim ve kağıda dökeceğim cevaplarınızı..

Alevimen
27.04.2005, 16:55
Özel mesajda konuştuğumuz gibi sadece bazı sorulara cevap verebilirim:
1) Ben aleviforum.com’un bekçisiyim. Forumun düzeninden sorumluyum. ?sviçrede doğdum, memleketim gibi seviyorum ?sviçreyi. ?sviçrenin ilk alevi içerikli sitesi olarak www.alevi.ch (http://www.alevi.ch/) 2000 yılında kurdum ve ardından bir kaç alevi sitesi açtım ve bir çoğundada yardımcı oldum. Alevilik üzerine en geniş projem www.alevi.li (http://www.alevi.li/) olmuştur.

2) Alevilik mezhep diildir.

Resmi (Türkiye Dil Kurumu) açıklamasına göre Mezhep Bir dinin görüş, yorum ve anlayış ayrılıkları sebebiyle ortaya çıkan kollarından her biri:
"Anasının hatırasına bu derin hürmet, ömrünün sonlarına doğru, babamda âdeta bir mezhep hâlini almıştı."- Y. K. Karaosmanoğlu.

Almanca ve ?nglizce açıklamaları:
Bir dini gruplaşmayı (örgüt) Mezhep olarak görülür ve çoğu zaman belirsiz nedenleriyle problematik ve tehlikeli olarak belirlenir. Mezhep kelimesini almanca'da ve inglizce'de kullanmak çok problemler yaratır çünkü çoğu zaman bu gruplara karşı objektif bi yaklaşma olmuyor.

Türkçe Mezhep kelimesine yaklaşım başka gibi.. Çünkü bir çok kişiler(!) tarafından alevilik mezhep olarak tanımlanıyor ve ben buna hiç anlam veremiyorum.

Ek: Kiliseler 20. yüzyıldan itibaren hiç bir dünyada tanılmış dinlere 'mezhep' eklentisi yapmıyor!

Mezhep kelimesi zamana göre anlamı değişmişken çoğu alevilerde halen alevilik bir mezhepdir diyorlar.

Alevilik, herşeyden önce dinsel bir olgudur. Alevilik, gelişen ve yayılan islamiyetin bağrında ortaya çıkmış, egemen islam anlayışının dışında kalmış, daha sonra birtakım bazı özellikler kazanarak zenginlendi, bağdaştırmacı(syncretistic), bir marifet (gnosis) yolunun adıdır. Bugün Alevilikle ilgili tanımlar yapılmaya çalışılırken mezhep dışında tarikat, meşrep gibi bazı kavramlarda kullanılıyor, bunlardan hangisinin Alevilikle daha iyi örtüştüğü tesbit edilmeye çalışılmaktadır. Aleviliğe yabancı bir terminolojiyle Alevilik tanımlanamaz. Bu nedenle, biz (ben), Aleviliğin kendi terimini, kendisi için kullandığı ‘yol’ terimini tercih ediyorum ve tavsiye ediyorum. Alevilik tarihinde elbette rol oynayan en önemli etken bu inancın kendisi olmuştur. Ama ortada böyle bir inanç farklılığı varken, toplumda Alevilik sorunları denilen, böyle hissedilen sorunları bir çırpıda bu inanç farklılığına yorumlamak büyük bir kolaycılık ve bazen de tehlikelidir.
Herşeyden önce şunu açıkça ortaya koymalıyız; ortada duran inanç farklılığı, ‘Siz de müslümansınız, kabul ettik’, ‘Biz de Hazreti Ali’yi çok severiz’ denilerek geçiştirilebilecek bir mesele değildir. Meseleyi böyle ortaya koymak bir samimiyetsizliği değilse eğer, tam bir cahilliği sergilemektedir ki, biz muhataplarımızın cahil olmadığını biliyoruz.

3) ?sviçrede yaşadığımı yazmışıtım, herhangi bir alevi herhangi bir gruba (okul, spor) sorunsuz adapte oluyor çünkü aleviliğin bir dış görünüşü yoktur yani özel bir giyim tarzımız yok.
Ama birçoğu kişiler tarafından yanlış tercümeler yapılıyor, alevileri mezhep olarak tanıtanlarda oluyor, maalesef ve bundan ibaret birtakım sorunlar yaşanabilir bakınız cevap 2.)

10) http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=11

TheGodfather
27.04.2005, 17:34
Merhabalar Aziz Dostlar,

Ben ?stanbul Üniversitesi'nde yüksek lisans yapmaktayım. Bir makale ödevim için bir alevi ile mülakat yapmam gerekmekte idi, ama hem bir kişiden fazlasının fikrine ulaşma imkanı sağladığı için hem de çok geniş bir coğrafyada normalde ulaşma ihtimalim olamayacağı insanlara ulaşma şansı tanıyacağı için burada sormayı düşündüm soruları. Tabii ki istediğiniz sorulara istediğiniz şekilde cevap verebilirsiniz. Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler...

Sorular:

1-) Kısaca, daha çok konuyla ilginiz çerçevesinde, kendinizden bahseder misiniz?

2-) Biraz Alevilik inancından bahseder misiniz? Bir de Alevilik din midir? Mezhep midir? Tarikat mıdır? ?slam’a dahil midir, değil midir? Yoksa sadece kültür müdür?

3-) Türkiye’deki güncel Alevi sorunlarından bahseder misiniz?
(Ya da sanırım aranızda bazıları Hristiyan dünyada yaşıyor, oralarda Alevi sorunları bulunmakta mıdır?)

4-) Peki zorunlu din dersi bir problem değil mi?
(Bu Türkiye’de mevcut da yurtdışında bu konu ne durumda?)

5-) Alevi Bektaşiliği, ya da Anadolu Aleviliği nedir?

6-) Alevi kültürüyle alevi inanç sistemi birbirinden ayırt edilebilir mi?

7-) Türkiye Cumhuriyeti’nin resmi söyleminde laiklik önemli yer tutan bir kavramdır. Sizce devlet alevi vatandaşlarına diğerleri ile eşit mesafede duruyor mu? Değişen hükümetler sağ ya da sol bu konuda herhangi somut bir harekette bulundu mu?

8-) ?lahiyat fakülteleri alevi din adamları yetiştirmeli mi? Onların görevleri ne olmalı?

9-) Günümüz Türkiye’sinde Alevilerinin bahsettiğimiz sorunlarının çözümü sizce nasıl?

10-) ?statistiklere göre Türkiye’de yaklaşık en az %20lik bir Alevi nufus mevcut, doğru mudur? Avrupa Birliğinin Alevi azınlık (?) konusunda Türkiye’ye uyarıları olmuş mudur? Bu yönde Avrupa’dan bir baskı var mıdır? Neden?

Sorularınızı kendimce cevaplamay çalışıyım....

1- Ankarada yaşamaktayım....21 yaşındayım...Elimden geldiğince Aleviliği tanıtmaya çalışıyorum..Annem sunni babam Alevi..Ben yolumu alevilik yolu olarak benimsiyorum...

2-Alevilik islamın özü ve kendisidir..Elbette başka dinlerin veya mezheplerin sentezini kendinde toplamıştır bazı husularda..Sevgi yolu gibi..Alevilik kanımca Caferi mezhebine dahildir..Son zamanlardaki araştırmalrıma göre..Kanımcada doğru olan tespitlerime göre Alevilik sevgi yolu..mezhepleri reddeden anlayış içinde...Bu en güzel olanı bence,, Alevilik mezhep dışı olması daha kabul gören görüştür.Alevilik kültür meslesine gelince HZ.Muhammed islamiyeti yayarken islamiyetin ne kadar kültür olduğunu iddia etmişse Alevilikte okadar kültürdür..

3- Yurt dışında yaşadım Alevilikle ilgili herhangi bir baskı görmedim.Güncel Alevi sorunları..Cem evlerinin hala Diyanet tarafından kültür evleri olarak görülüp kaynak aktarılmaması...Kısacası Diyanet Aleviliği tanımıyor..Medayada Alevilik yeterince tanıtılmıyor..Genel yayın (Din konulu yayınlar) anlayışı sunnilikle ilgili vs....

4-Yurt dışında zorunlu din dersi diye bir şey yok..Yalnız Almanyada gördüğüm kadarıyla Hristiyanlıkla ilgili din derlserinde zorunlu dayatmalar söz konusu..Din dersi zorunlu olmamalı..Bu sadece alevi sorunu değidlir..bu konu sunnileride ilgilnedirir.Zorunlu din dersi almak istemeyen binlerce sunni Türkiyede mevcut..

5-Bu konuda dem dost en güzel cevabı vermiş sanırım.

6-Alevi kültürü olmadığı için Alevi inancıyla bir arada yorumlanmaması gerektiğine inanıyorum..Alevilik islamın kendisi...Alevilikte insan ön plandadır..Bir kez gönül kırdın ise o kıldığın namaz değil..72 millet dahi elin yüzün yumaz değil...Dolayısıyla alevilik evrenseldir..

7-Türkiye sözde laik bir devlettir..Hala zorunlu din derslerinin olması bunun en güzel kanıtıdır..Elbet bu değişecektir...Değişmeye mahkumdur.Dinlerin(Diğer anlamda mezheplerin) hepsine devlet eşit yaklaşmalı laik olabilmesi için..

8-Kanımca ilahiyat fakültelerinde alevi din adamları yetiştirlmeli...Yalnız ilk önce 'insan' ne demek olduğu öğretilmeli...?nsanlara karşı ön yargılı olmayan, çağdaş ,şeriatçı olmayan alevi din adamları neden yetiştirilmesin...Ancak bundan önce halledilmesi gereken başka sorunlar var...CEm evleri meselesi gibi...

9-?lk önce Diyanet kendini düzeltirse Alevilerin sorunlarının düzeleceğine inanıyorum...

10-Bu konu çok önemli..Avrupa birliğinin Alevileri azınlık olarak lanse etmesini kabul etmiyorum..Biz burdayız gitmeyiz...Alevi nufüsünün 25 milyon olduğu konusunda hem fikirim..

Umarım açıklayıcı olmuştur saygılarımla....