Orijinalini görmek için tıklayınız : Aleviler ve Kutub-i Sitte
Herkese Merhaba.......
Aleviler Kutub-i Sitte'deki hadisleri doğru kabul ederler mi? ... Yoksa bu hadislere güvenmezler mi?... Bu hadislerin Alevilerin yaşamında önemi nedir?
Saygılar.............
OzBektasi 20.05.2005, 12:33 Sana ve senin gibi Hakikatin pesinde olan, ve saygili bir sekilde bizlere Soru yönelten kardeslerimize hepsine SELAM olsun!
Konu: Kutub-i Sitte. Arapca'dir ve "Alti Kitab" demekdir. Bunlar Buhari, Müslim, Tirmizi, Nesai, Ibn Mace ve Ebu Davut'un Hadis Kitablaridir.
Sevgili dmxads,
Biliyorsun bu tür kitaplar Hz.Muhammedin (s.a.a.) vefatindan sonra 150 sene sonra Meydana gelmistir. Sence burasi neresi güvenilir? Alevilerin'de Hadis Kitablari vardir, mesela Bihar'ul Envar, Usul-i Kafi, vs. Bu Hadis Kitablarda 12 Imam (a.s.) ve Peygamberimizin (s.a.a.) Hadisleri mevcut'tur.
Buhari'in icerigi cogunlugu Ehli Beyt düsmanlari tarafindan nakledilen Rivayetlerdir.
Mesela neden sadece 2 sene Peygamberi gören bir Ebu Hureyre (ki bu zat Muaviya yandasi'sir) yaklasik 6000 Hadis (!) naklediyor'da, ilmin sehiri olan Imam Ali (a.s.) ancak 500 Hadis bile nakledilmedi?
Tamam o alti kitablari arastirmak'ta yarar vardir elbet, ama hepsi SAHIH DEGILKI. Oysa Ehli Sünnet'e göre hele Buhari ve Müslim yanlislik orani %5 altinda'dir. Zaten "Sahiheyn" (yani iki Sahih Kitab) diye adlandiriyorlar.
Sünni kitaplarda tabi hepsi yanlis degildir, dogru olan seyler'de zikredilmistir. Fakat sen bu dogrulari görüyormusun?
Sence Buhari'in Hadisleri'ne sence nasil güvenilir?
Ya Hu!
Vesselam!
ARPACHSCHAD 24.05.2005, 16:27 Haklisiniz Elimizdeki Hadis Kitaplari Bizim Icin Guvenilir Kaynak Olamaz.kuran Bize Yeter
OzBektasi 25.05.2005, 00:02 Merhaba Arpachschad!
"Kur'an bize Yeter!"
Bu laf,
Sevgili Peygamberimiz ölüm yataginda kalem kagit isteyince (ki son bir vasiyet yazacakti), "Peygamber SAYIKLIYOR! Kur'an bize Yeter!" diyen Ömer bin Hattab'a ait'tir!!
Kur'an hasa yetersiz degil, fakat Kur'an'da herseyin ÖZÜ var. Kur'an-i Kerimi anlamak icin Ehli Beyte (a.s.) danismak gerek. Cünkü Ehli Beyt Kur'an-i Azimüssan'da ZIKIR EHLI olarak tanitiliyor...
Güvenilir hadislere bas vurulabilir, fakat her Hadis Kitabi %100 sahih degil, bu mümkün degildir! Fakat hemen bütün Hadisleri red edecek anlamina gelmez...
Esen kalin!
dem_dost 25.05.2005, 00:18 dostlarim
Kur'an-i natikin tefsiri icin
Kur'an-i samiti irsal eyledi
Kur'an hz ademin yaratilisindan beri var idi
elinizdeki kur'an onun tefsiridir, yorumudur
nitekim Aleviler:
Kur'an-i natik var, samit gerekmez
diyerek kur'anin zaten insanda mevcut oldugunu anlamislardir
her ne kadar özbektasi arkadasimiz aleviligi fazlullah hurufi ile bagdastiramiyorsa da
fazlullah, nesimi ve hallac-i mansur aleviligin üc temel unsuru oldugunu unutmayalim
hadislere gelince.. sünni hadislerine güvenim yoktur, okunmali arastirilmali, dogru seyler muhakkak var
fakat insani yanlis yola da iletebilir
sii kaynakli hadisler bize göre daha güvenli gelebiliyor, fakat o taifede de hadis uyduranlar olmustur ne yazik ki
Sah Hatayinin dedigi gibi:
Arama uzakta vardir yakini
Gercek olan Talip bulur hakkini
durum böyle olunca, insan hal ehli olduktan sonra dogruyu yanlistan ayiracak kabiliyeti bulur
saygilarimla
kartal71 25.05.2005, 15:53 herkese selam olsun. Benim merak ettiğim alevilerin fettuhlahçılara ve nurculara bakışı nedir.Biz aleviler olarak dinimizden yoksun olarak yetişiyoruz.Sünni kesimin dine bakış açısı ve yorumları ile büyüyoruz.Ülkemizde 20 milyon alevi var diyorlar ama bu insanlar nerde yerin altına mı kaçtılar.Televizyonlara bakın cemaatçilerin 4-5 tane ulusal çapta yayın yapan kanalları var.radyo kanallarında durum çok daha vahim.(vahim mi değil mi o da tartışılır.)artık ne sağcı kaldı ne de solcu´ortalık cemaatçilere kaldı.
dem_dost 25.05.2005, 16:47 ?imdi Demirel'dir Alevileri öldüren,
Saidi Nursi'leri şad edip güldüren.
hasan efendinin bu beyitini okumanizi dilerim
umarim nurculara, saidi nursiye nasil baktigimizi bilirsiniz
saygilarimla
OzBektasi 26.05.2005, 04:13 Kur'an-i natikin tefsiri icin
Kur'an-i samiti irsal eyledi
Kur'an hz ademin yaratilisindan beri var idi
elinizdeki kur'an onun tefsiridir, yorumudur
sana göre Kur'an mahluk mu dur??
nitekim Aleviler:
Kur'an-i natik var, samit gerekmez
diyerek kur'anin zaten insanda mevcut oldugunu anlamislardir
bak kardesim, eger bunu bize kanitlarsan sana minettar olurum. SEN HAK SÖZLE BATILI UMUYORSUN, farkindamisin??
12 Imamlar (a.s.) Kur'an hakkinda ne dediler?
Bizim Velilerimiz NE DEDILER?
Hatta Hurufiler bile Kur'an'a nasil SARILDILAR??
Yok natik var mis, samite gerek yokmus.. SAFSATA!!
NATIK ve SAMIT birbirine IC ICE olan birsey'dir!
Bunu Haci Bektas Veli'de diyor, Hz.Ali (a.s.)'de:
Ey Selman ve Ey Cündep! Dediler ki: Lebbeyk Ey Resulullahın kardeşi!
Resulullahın bir sahifesini eda etmeye layık olmayan bir adam imamete
nasıl layık olabiliyor? Ey Selman ve Ey Cündep! Ben ve Resulullah bir nur
idik. Resulullah Muhammedi Mustafa oldu. Ben de onun vasisi Murtaza oldum.
Muhammed NATIK oldu. Ben de SAMIT (susan) oldum. Her dönem de mutlaka
susan ve konuşan olmalıdır. Ey Selman! Muhammed korkutucu oldu ben de hadi
oldum. Allah azze ve celle buyuruyor ki: “Sen sadece korkutucusun ve
her kavmi hidayet eden biri var.” (Rad 7) Resulullah korkutucudur ve
ben hidayet edenim.
Hz.Muhammed (s.a.a.) Kur'an ve insanin IKIZ KARDES oldugunu buyuruyor! YANI BIRBIRINDEN AYIRAMAZSIN!
Pir Haci Bektas Veli dört kapilari anlatmaya baslamadan önce "Kur'ani kendinde, kendini Kuranda gör!" buyuruyor!
Yani ne demek bunlar??????
Kur'an kilid'dir, ve bu kilidi acacak anahtar SENDEDIR! bir saglam kilide anahtar uymadiktan sonra o zaman zaten ayvayi yedin!
ama gel'de anlat!!!!
fazlullah, nesimi ve hallac-i mansur aleviligin üc temel unsuru oldugunu unutmayalim
bak kardesim, Muhammed Ikbali bilirmisin cavitnamede Alevigi bir nehre benzetir. Bu nehir akip gider yan taraflardaki su akintilarine alir ve bu su akintilariyla birlikte okyanusa kavusur. Hic bir zaman o su akintilarin rengini almaz aksine o su akintilarini kendi rengiyle boyar terbiye eder. Der Ama malesef siz o su akintilarin rengini aldin. Sen o su akintilarini terbiye etmen gerekirken o su akintilari seni hapsetmis.
Bir kere Hallacin NEsimi ile ne alakasi var oldugunu bizlere bir kanitla!
Bu üc temel'lerden önce (buna da kargalar güler ancak) önce ALEVILIK yok mu idi??
Güleyim mi aglayim mi kardesim, ne komik seyler yaziyorsun sen ALLAH ASKIN???
sii kaynakli hadisler bize göre daha güvenli gelebiliyor, fakat o taifede de hadis uyduranlar olmustur ne yazik ki
yahu tabiiki bir insan eseri MASUM degildir, yani SAHIH degildir ki! bu zaten herzaman söylenmistir, fakat dogrular herzaman gecer, ve bunlari bulmak zor degil! üstelik (sii) hadis bilimde hangi hadis sahih ve hangisi zayif oldugunu tespit edilme metodlari mevcut...
MARIFETE Hû!!
dem_dost 26.05.2005, 10:37 dostum senin aleviligin ve benim aleviligim farkli
benim aleviligim dedelerimizden, asiklarimizdan ögrendigim aleviliktir
senin alevilik gördügüm kadariyla siilesmistir
sorun yok
Sah Hatayi ne güzel buyurmustur
KÜFÜR HER MEZHEPTE KÜFÜRDÜR
KÜFÜR BIZDE IMAN OLUR
bunu yasamaya yüregin varmidir?
sorun burda kaynaklaniyor, sen ulu ozanlarimizin yadiklarini liriksel mecazi bir kac söz sanabilirsin
ben o sözleri HAK SÖZÜ diye okiyorum dinliyorum
kuran hakkinda düsüncelerimiz bambaska, senin bakis acin sünnilerin bakis acisi gibi
benimkisi buna uyusmiyor
sah hatayi ile yazimi son buldurayim:
Küfürünü imana satayim dersen var kendi küfrünü bil de andan gel
saygilarimla
OzBektasi 26.05.2005, 13:50 Selam!
Bak Dostum! Senin Aleviligin hic bir saglam bir temel üzerine kurulmamis!
Bir Hurufiler'den bahs edersin, ardindan (Hurufiler tarafindan sözlü saldiriya ugrayan ) Sah Ismail'den bir siir nakledersin!
Kendin Aleviligi Puzzle bir inanca cevirdin, yazik... cok yazik! sana soruyorum: kendi yolunu kanitlayacagin 12 Imamlardan bir tek rivayet gösterebilirmisin bana?
BECEREMIYORSUN!
Sah Ismail'le gelince: O büyük zat senin acikladigi gibi degildir ve sen zaten o insan'in avukatligini yapacak biri de degilsin!!!
Eger Sah Ismail "Küfür"'den bahs ederse, sen onun sözlerini en iyisi dogru'dan kabul et.. öyle mi???
Sah Ismail'in mezhebi nedir biliyormusun gercekten merak ediyorum...
Mecaziligi birak, onunla bir alakasi yok, sadece bir kac örneklerde bu gecerli'dir.
Peygamberimiz (s.a.a.) ne buyuruyor?
"Müminin anlayisindan sakinin, cünkü onlar ALLAH'in nuru ile bakarlar!"
Ayni durum Sah Ismail icin iste gecerli!!
Ama sen ne yapiyorsun? Düsünmeden sorusturmadan "adam küfür'den bahs ederse, o zaman gercekten oldugu gibi kabul etmek gerekir galiba" zann ederek batakliktan kendini kurtaramiyorsun!
Korkma gurban! Bu insanlarin ulu yolunu izlemeye ve Yasamaya yüregim var!
Elimden geldigi kadari ile yasamaya calisiyorum.
Iyikide bir SII kelimesini agzimiza aldik ya... hemen mühürünü bastin!
Helal olsun sana! Mademki zaten benim yazdiklarima ve sorularima bir türlü cevab veremiyorsun (ve elma armut kiyaslama misali gibi) bambaska manali olan siirlerle yanit veriyorsun, o zaman bari bu konu burada kapansin...
dem_dost 26.05.2005, 22:19 senin düsüncelerin öyle ise saygi duyarim
Gördügün seriat seriat degil
Gittigin tarikat tarikat degil
hakikat sandigin hakikat degil
Hakikat var hakikat icinde
diyerek saygilarimi sunarim
Alevimen 26.05.2005, 22:54 Lütfen biraz daha duyarlı olun, kişiye karşı saygılı olmanızı diliyorum.
Bazı konularda 'bence, fikrimce, benim bildiğime göre..' gibi terimler kullanmanızı rica ediyorum hemen direk bi atağa geçmeyin birbirinize değer verin. Teşekkürler.
Selam Özbektaşi...değerli cevapların için teşekkürler..
Özellikle şu kısmı....
***Buhari'in icerigi cogunlugu Ehli Beyt düsmanlari tarafindan nakledilen Rivayetlerdir.
Mesela neden sadece 2 sene Peygamberi gören bir Ebu Hureyre (ki bu zat Muaviya yandasi'sir) yaklasik 6000 Hadis (!) naklediyor'da, ilmin sehiri olan Imam Ali (a.s.) ancak 500 Hadis bile nakledilmedi?***
çok güzeldi.. Hadislere güvenilmesi lazım diyenlere sorulması gereken çok güzel bi soru...
Bence de hadislere güvenilmez.....
Saygılar, Dmx....
OzBektasi 26.06.2005, 18:09 Mrb Dmxads...
Yanlis anladin galiba, ben demiyorum ki Hadislere güvenmeyelim. Sadece Ehli Beyt (a.s.) kanali ile bize ulasan rivayetler bizleri ilgilendirir (Caferi hadis kitablarinda'da gecen her hadis sahih olmasa!!).
Ötekiler bize viz gelir http://www.aleviforum.com/images/smilies/3D_NG%20%2813%29.png
Kal Saglikca...
A-L-E-V-İ 10.07.2005, 22:56 KÜTÜB-? S?TTE ...
Ehl-i Sünnet !!! 'e göre Sahih olan 6 Kitaptır...Sahih ve Sünen yazarı Buhari,Müslim,Tirmizi,Ebu Davud,Nesai ve ibnu mace nin yazdığı Haids kitaplarının bir derlemesidir...
Bir çok sünni alime!? göre "KUR'AN dan sonra gelir" ve "o kaynaklarda kesinlikle hata olmaz"...
Tarih boyunca sergilenen "şeyh uçmaz mürit uçurur" yaklaşımı bu noktada da kendini hisettirmekte...
Yaklaşık 3 sene önce Kütüb-i sitte ile ilgili araştırmamı tamamladım ve 122 sayfalık 720 çelişkiyi barındıran bir dosya ortaya çıkmış oldu....Bunalrın bir kısmını internet ortamıan da taşıdım
Kütüb-i Sittedeki çelişkileri KIYASLAMALI olarak görebilmeniz için L?NK'i de veriyorum...
http://www.karacaahmet.net/forum/arsiv.asp?shf=75
"EHL-? SÜNNET KAYNAKLARINDAK? ÇEL??K?LER" başlıklı yazılar....
Saygılarımla...
Gerçeğe Hü...
Bencede bizlere hadisler 150 yıl sonra ulaştığı için güvenilir olmayabilir eğer sorgularsak neden 150 yıl sonra ortaya çıkmış gibi bir durum söz konusu .Zaten Kuran bize yeterli ama doğru biçimde akıla mantığa uyar biçimde Kuran benim için ALLAH ,MUHAMMED,ALİ den oluşuyo ehlibiyettenn gerisinide sorgulamanın bir mantığı yok bence zaten HZ.HUHAMMED eğer Ehlibeyt kapısı bensem bu kapının anahtarıda ALİDİR demiş fazlasını sorgulamaya gerek yok
Merhaba Arpachschad!
"Kur'an bize Yeter!"
Bu laf,
Sevgili Peygamberimiz ölüm yataginda kalem kagit isteyince (ki son bir vasiyet yazacakti), "Peygamber SAYIKLIYOR! Kur'an bize Yeter!" diyen Ömer bin Hattab'a ait'tir!!
Kur'an hasa yetersiz degil, fakat Kur'an'da herseyin ÖZÜ var. Kur'an-i Kerimi anlamak icin Ehli Beyte (a.s.) danismak gerek. Cünkü Ehli Beyt Kur'an-i Azimüssan'da ZIKIR EHLI olarak tanitiliyor...
Güvenilir hadislere bas vurulabilir, fakat her Hadis Kitabi %100 sahih degil, bu mümkün degildir! Fakat hemen bütün Hadisleri red edecek anlamina gelmez...
Esen kalin!evet peygamber efendimiz hakka yürümeden önce kalem kagıt istemistir.fakat peygamber efendimizin okuma yazması yoktu.biz aleviler bunu nasıl degerlendiririz peygamberimiz kalem kagıdı baskasına yazdurmak icin istemisdir.bir yanlıs varsa duzeltin
alevi_caferi 24.05.2006, 15:34 evet peygamber efendimiz hakka yürümeden önce kalem kagıt istemistir.fakat peygamber efendimizin okuma yazması yoktu.biz aleviler bunu nasıl degerlendiririz peygamberimiz kalem kagıdı baskasına yazdurmak icin istemisdir.bir yanlıs varsa duzeltin
arkadaşım peygamber efendimize gelen ilk vahiy ''OKU'' SENİ YARATAN RABBİNİN ADIYLA OKU.Peygamber efenmize okuma yazmayı vahiy meleği cebrail öğretti.ondan dolayı peygamber efendimizin okuma yazması vardı.
arkadaşım peygamber efendimize gelen ilk vahiy ''OKU'' SENİ YARATAN RABBİNİN ADIYLA OKU.Peygamber efenmize okuma yazmayı vahiy meleği cebrail öğretti.ondan dolayı peygamber efendimizin okuma yazması vardı.Ssoyladigin dogru sayın alevi_caferi yalnız bunu bildigim kadarıyla kabul etmiylar onlara gore hz muhamed(sav)okuma yazma bilmiyordu.sadece belirtmek istedim.
GELİN CANLAR BİR OLALIM...
|
|