Orijinalini görmek için tıklayınız : Cem'e alevi olmayan kişilerde katılabilir mi?

schafbock
08.02.2006, 21:35
Ben hiç Cem'e katılmadım. Yaşadığım yerde Cem Evi yok. Olmadığı içinde evlerde yapıyorlar ama hiç alevi olmayan birinin katıldığını görmedim. Cem Evlerinde yapılan Cem'e alevi olmayan kişilerde katılabiliyor mu?

Adam
08.02.2006, 22:25
Büyükşehirlerde bulunan cemevlerine alevi olmayanlarda katılabiliyor, ben sünni arkadaşlarımı bir kaç kez götürmüştüm herhangi bir problem olmamıştı, fakat kasabalarda, köylerde olay nasıldır pek bilmesemde Alevi felsefesi itibariyle katılmasında bir sakınca olacağını sanmıyorum dedeye söylediğin takdirde memnuniyetle kabul edecektir.

derviscemal
09.02.2006, 14:24
Arkadaşlar normalde katılmamaları gerekiyor. Şimdi fazla demokratik olduğumuzdan dolayı herkesi alıyoruz ama aslından;
alevi olmayanların,
hırsızlık yapanların, yalan söyleyenlerin, başkasının malına canına ırzına zarar verenlerin, yol düşkünlerinin (kivre kızı alnlar vs. musahibiyle kavga edenler vs.)
cemlere alınmaması gerekmekte. Dede sorar cemde herkes birbirinden razımı diye, herkestan razılık alır. Bu yola inanmayan birinin maneviyat ve batini olarak ceme katılmaması gerekmekte.. Bazı dedeler buna dikkat etmekte ama bazıları ise dikkat etmemektedir. Batini yönü güçlü olan dedeler bunun rahatsızlığını duymakta ve müdahele etmektedirler..

Katılmalımı katılmamalı mı?

Bence katılmamalı biz gidip namaz kılıyor muyuz ?
şahsen ben kılmıyorum.. ve hayatımde birkere olsun camiden içeri girmedim..

sevgilerimle..

Oli
09.02.2006, 14:28
herşeyin gözönünde ve şeffaf olmasında bence bir sakınca yok... ayrıca kimsenin aleviliği yüzünden gözünden anlaşılmaz ki (özellikle gençler)...

kızılırmak77
09.02.2006, 14:33
tabiiki katılabilirler herhangi bir sakınca yok ve olmamalı

derviscemal
09.02.2006, 14:48
herşeyin gözönünde ve şeffaf olmasında bence bir sakınca yok... ayrıca kimsenin aleviliği yüzünden gözünden anlaşılmaz ki (özellikle gençler)...

demokratik anlamda evet
ama yol inanç maneviyat HAYIR

Alevimen
09.02.2006, 16:29
Cem'e alevi olmayan kişilerde katılabiliyor mu?
Evet.

Alevioğlu
09.02.2006, 16:40
Katılmalarında hiçbir sakınca yoktur ve olamaz, biz orada gizli saklı birşey yapmıyoruz ki...

bülentişcan
09.02.2006, 17:42
şEHİRLERDE BEKLİ KATILIRLAR ANCAK KÖYLERDE KATILAMAZLAR
Ançak o toplum izin veririse katılır ve genelde de bu izin cıkmaz,yolun gerği budur, sürüp gelen sürenek de budur,
Değiştirilmelimi bu süren ve yol gereği,o ayrı konu CEM de birlik demek ve o cemde hakka vasıl olmak demek ordaki canlarım RUH,DÜŞÜNCE VE İNANÇ birliğini getiriyor.
Cemdeki canların içinde kuşku,ikircklik,ikilik olmaması gerekiyor bir yabancı ve sünni olursa bu birlik nasıl sağlanacak.
DOSTCA KALIN

mihrican52
14.02.2006, 00:23
Malesef yaşadığım şehirde cem evi yok ama olmasını herkesten çok istiyorum şimdilik dernekte bir takım faaliyetlere katılıyorum ama buda yeterli olmuyo bilggi almam açısından. Bence Alevi olmayan birinin ceme katılması uygundur burada görmedim evde yaptığımız cemlere katılan ve alevi olmayan bir kişi ama katılsaydı mutlu olurdum şahsen. Çünkü cemlerin onlara ana babalarının yanlış anlattıkları gibi bir şey olmadığını en azından kendi gözleriyle görürlerdi.

Yakapınarlı
14.02.2006, 00:26
şEHİRLERDE BEKLİ KATILIRLAR ANCAK KÖYLERDE KATILAMAZLAR
benim bildiğim köylerde de katılabiliyor vede katılmalıdır dil din ırk ayrımı olmaz bizlerde

bülentişcan
14.02.2006, 13:47
benim bildiğim köylerde de katılabiliyor vede katılmalıdır dil din ırk ayrımı olmaz bizlerde
İlginç hangi köy müş burası,
sevgili canlar,sevgili Yakapınarlı
Bazı şeylerin farkında olalım köylerdeki cem veya cemler,o toplumun -o Köyün- bir inanç,sorgu,birlik,dostluk,sevgi,sırlarını paylaşma yeridir, anıdır.
(Abbastan Abinin Cemle ilgili bir şiirsel tanımı var,aradım bulamadım buraya aktarcaktım okumanızı tavsıye ederim.belki okudunuz tekrar dikkatle okuyun)
yani o toplumdan,olanlar girecek o ibadete,sevgi, o sır, o hakkın hukun paylaştığı yere, bu konu diger konu başlıklarda tartışıldı,
Düşünce ve felsefii olarak humanist,paylaşımcı,ırk ve din ayrılmaz ançak ibadet bazında olmaz dostlar,
Tekrar tekrar başlara dönmeyelim canlar,eger o insanları o toplum benimsemiş kabul etmiş ve o insanlarda İKRAR vermiş ise girerler.bu durumda köylerde hemojen değildir.
Köylerde GÖRGÜ VE ABDAL MUSA cemleri genelde birlikte yapılır ve diğer Alevi köylerinden insanlar katılmaz,çünkü o gün o toplumun yıllık görgüsü olur,ve o köyün biriliği sağlanır sırları kavgaları,küsükünlükleri halledilir,ve bunu Alevide olsa diger insanların bilmesi istenmez.
Bizler bile Arkadaş gurbumuza yeni birileri girmek isterken tereddut ve sıkıntı yaşıyoruz,taaki ortak noktalarımız coğalıp güven sağlayana kadar.
DOSCA KALIN

derviscemal
14.02.2006, 13:49

Sevgili Yakapınarlı İstanbulda bile bu olay çoğunlukta değildir bence yani bizim burda pek olmuyor en azından köylerde hiç olmamış (bizim oralarda)

Yani biz onlarla camide namaz kılıyormuyuz onlar neden katılsınlarki bizim cemlerimize...

Görmek istiyolarsa tv leri izlesinler...

Hem cemlerimiz ibadet etme yerlerimiz orada olmak isteyeceklerini pek sanmıyorum ayrıca..

sevgi ve saygılarımla..

genclik_atesi
14.02.2006, 15:56
walla ben bu zamana kadar hic biryerde sunni birisinin ceme katildigini gormedim, bizim oralarda katmazlar sadece alevi kisiler girer ve camiyede aleviler gitmez gitse bile laf sokustururlar...

filizcan
24.02.2006, 16:18
bence alevi olmayan kişilerin ceme katılmalarında bir sakınca yoktur.alevileri tanımak isteyenlere ve ibadetlerini görmek isteyen kişilere kapılarımızın açık olması gerekir. alevileri kulaktan dolma sözlerle değil içlerine girerek daha iyi anlayıp tanıyacaklarını ve başkalarınada anlatabileceklerine inanıyorum.

Yakapınarlı
24.02.2006, 17:38
Sevgili Yakapınarlı İstanbulda bile bu olay çoğunlukta değildir bence yani bizim burda pek olmuyor en azından köylerde hiç olmamış (bizim oralarda)

Yani biz onlarla camide namaz kılıyormuyuz onlar neden katılsınlarki bizim cemlerimize...

Görmek istiyolarsa tv leri izlesinler...

Hem cemlerimiz ibadet etme yerlerimiz orada olmak isteyeceklerini pek sanmıyorum ayrıca..

sevgi ve saygılarımla..
orda olmak isteyenelrin bence katılmalarında sorun yok orada olmak isteyen kişiler zaten merak ettikleri için oaradadırlar.buyursunlar görsünler cenevlerinde napıyoruz nasıl ibadet ediyoruz bizim kapımız herkeze açık olmalı diye düşünüyorum.

eylemm
25.02.2006, 01:56
cemevine sünni giremez diye bişey hiç duymadım. geçen gün bir tv kanalında yayınlanan alevilikle ilgili programda konuk olan bir dedenin açıklaması şöyleydi: cemevine giremeyecek olan kişiler : kul hakkı yiyenler, herhangi bir insana bilinçli bir şekilde zarar vermiş olan kişilerdir. inanç, ahlak sahibi herkes cemevine gelebilir ibadet edebilir.

alevilikte hoşgörü ve insan sevgisi en temel değerler olduğuna göre bizim ibadethanemize şu ya da bu inanca sahip olan giremez diye bişey söylemek bence de çok yanlış arkadaşlar.

Şoreş
28.02.2006, 13:08
Birkaç hafta önce şahkulu cemevindeyken bir sünni amca ceme katılmıştı herkes ona bakmıştı :) Duaz-i imam okunduğunda dizlerine vurarak ritim bile tutmuştu :)

SahHatayi
28.02.2006, 13:14
Ben hiç Cem'e katılmadım. Yaşadığım yerde Cem Evi yok. Olmadığı içinde evlerde yapıyorlar ama hiç alevi olmayan birinin katıldığını görmedim. Cem Evlerinde yapılan Cem'e alevi olmayan kişilerde katılabiliyor mu?

ceme insan katilir, .... alevi sünni degil

derviscemal
28.02.2006, 13:54
ceme insan katilir, .... alevi sünni degil

Alevi inancını taşıyan insanların ibadet şeklidir cem. Nadiren sunni inancını taşıyan insanlarımız katılabilir ama bu boyuta getirip ceme insan katılır derseniz buyursunlar sunni insanlar yapsınlar cemi o zman . Bizim cemlerimiz ibadet şeklimizdir arkadaşlar ve her inancın bir ibadet şekli vardır. Cem törenleri bu yola inanların girmesi gereken ve ibadet yapılan yerdir seyretmek için değildir.

Dini inanç yönünden bakalım lütfen

polata
28.02.2006, 14:06
CEM de birlik demek ve o cemde hakka vasıl olmak demek ordaki canlarım RUH,DÜŞÜNCE VE İNANÇ birliğini getiriyor.
Sn. Bülentişcan burada önemli bir noktaya dikkat çekmiş, Cem birlik demek, aynı yolda giden insanların oluşturduğu, bir araya geldiği ve inançlarının uygulamasını yaptığı ibadet.
Konuyu tarikat olarak ele alırsak (tarikat'ın bir anlamıda yol olduğu için) toplu ayin ve ibadetlerde tarikat dışından, yola girmeyenlerden kimse bu ortama alınmaz. Cem de toplu bir ayin ve ibadettir. Diğer din ve inançlardaki genel uygulama olan bireysel ibadetten farklıdır. Bu açıdan da yol'a girmemiş birisinin toplu ibadet de olması gerçekçi olmaz.

Yakapınarlı
28.02.2006, 14:14
şidi kafam karıştı ya sonradan alevi olunabilirmi köşesinde yazılanları okudum herkeze kapımız açık görüşü savunulmuştu bir yerde.peki sunni birisi bizim cemlerimizi görmeden nasıl alevi olmaya karar verebilir ki.gerçi böyle bir ihtimal çok düşük ama misal diyelim.
bir link eklenmişti foruma ermeni kirkor diye cem yapılırken geliyor ve soruyor dedeye bende ceme katılabilirmiyim diye dede de tabi bizim kapımız herkeze açık diyor ve benim şimdiye katıldığım tüm cemlerdede bu vardı yani sunni olanlara giriyordu.

o zaman benim katıldığım cemlerin geçerliliği kalmamış mı oluyor?

SahHatayi
28.02.2006, 14:39
Alevi inancını taşıyan insanların ibadet şeklidir cem. Nadiren sunni inancını taşıyan insanlarımız katılabilir ama bu boyuta getirip ceme insan katılır derseniz buyursunlar sunni insanlar yapsınlar cemi o zman . Bizim cemlerimiz ibadet şeklimizdir arkadaşlar ve her inancın bir ibadet şekli vardır. Cem törenleri bu yola inanların girmesi gereken ve ibadet yapılan yerdir seyretmek için değildir.

Dini inanç yönünden bakalım lütfen

"Cem törenleri bu yola inanların girmesi gerek" .... = ) insan girer, alevi sünni girmez

derviscemal
28.02.2006, 14:59
"Cem törenleri bu yola inanların girmesi gerek" .... = ) insan girer, alevi sünni girmez

İnsan girer kısmı için söylediğim birşey yok ama alevi inancını taşıyan insanlar, kestirip atarak bir yere varamazsın yukardaki arkadaşlarda yazmışlar düşüncelerini sen nasıl istiyorsan öyle yorumlarsın ama bunu sen yada ben belirleyemeyiz inanç belirler yol belirler yani yapılacaklar ve yapılmayacak şeyler muhakkak vardır..

sevgi ve saygılarımla

onurtt
28.02.2006, 16:09
ibadet yerleri herkese açıktır, insanlar sadece nedir ne değildir diye 3000 metre tırmanıp budist mabedlere giriyor, cem evide herkese açıktır..Bir Alevi isterse Camiye isterse kiliseye isterse sinagoga girebilir ibadet ya da ayine katılabilir ya da izler..Aynı şekilde cem evininde kapısı tüm insanlığa açık, isteyen düzeni bozmamak kaydıyla biliyorsa ibadete bile katılır, biz bu yüzyılda bunu mu tartışacağız yok sonradan alevi olunur mu cem evine girilir mi sanki tuttuğumuz takımla deplasmana gidiyoruz bu ne katılık böyle, ha başkası katıysa bırakın onlar katı olsun, o ayıp onlarda kalsın, siz incinseniz de incitmeyin insan olmaya devam edin; bırakın başkaları sınırlar koysun kapıları kapatsın siz insanları kucaklayın....

altobelli
28.02.2006, 18:26
ya şimdi şöyle bişi ben cem de kerbala ağıdı okunurken ağlarım da bunu sunni arkadaşımdan beklemem bekleyemem.
yada dizlerime vururken aynısı aynı içtenliği ondan bekleyemem.
bilmem anlatabilidim mi
dede ne der cemde
AŞK İÇİN OLA CANLAR SEYİR İÇİN OLMAYA!!!!!!!!!!!!!1

akpınar piklop
02.03.2006, 23:44
geleneğimizi ve bizimde neler yaptığımızı görmeleri bakımından iyi olur.bazı alevi karşıtları cem evlerinde nelerin yapıldığını bilmeden kötü yönde eleştiriler yapıyor.bu eleştirilerin ortadan kalkması için görmeleri gerekie diye düşünüyorum.bi zararı olmaz katılmaları herhalde...

eyhayat
05.03.2006, 18:10
geleneğimizi ve bizimde neler yaptığımızı görmeleri bakımından iyi olur.bazı alevi karşıtları cem evlerinde nelerin yapıldığını bilmeden kötü yönde eleştiriler yapıyor.bu eleştirilerin ortadan kalkması için görmeleri gerekie diye düşünüyorum.bi zararı olmaz katılmaları herhalde...
Dostum Cemlere misafir almak zaten var inancı ,meshebi vs. ne olursa olsun misafir olarak katılabilirler

Piro019
07.03.2006, 19:52
insan olan herkese aciktir

derviscemal
07.03.2006, 19:58
insan olan herkese aciktir

sayın piro19

şuna böylemi cevap verelim örnek;
evet bütün insan ama hırsızlar girebilir. vs.vs. konu insan olup olmama konusu değil ki..

biz ibadet ediyoruz ve bunun bazı kuralları var zaten her dede de her önüne geleni almaz işin bu tarafından bakmalısınız..

saygılar

Piro019
08.03.2006, 10:12
insan olan dedigim zaten, hirsizi, katili, namussuzu haric anlaminda söyledim, benim gözümde öyleleri insan olmadigi icin öyle yazdim.

birde sen bu yanindan bak ise.

derviscemal
08.03.2006, 10:29
insan olan dedigim zaten, hirsizi, katili, namussuzu haric anlaminda söyledim, benim gözümde öyleleri insan olmadigi icin öyle yazdim.

birde sen bu yanindan bak ise.

Sayın piro019,
ben her tarafından bakıyorum zaten ama sizin göremediğiniz birşey var, bütün insanlar girebilir tabiki cem'e, ama bu işi bilen hakkın sıırına ermiş bir dede bu yükü cekmez zaten..

saygılar..

ayvaz58
08.03.2006, 13:10
katılsınlarki bize attıkları iftiranın farkına varsınlar bizim felsefemizde insan ayrımı yoktur.tabiki cem ibadetini bozanlar hariç

cerzincan
08.03.2006, 14:00
cemlere herkes girebilir yeterki eline beline diline sahip olsun.özellikle sünnilerin gelmesi daha iyi olur en azından cümbüş yapmadığımızı görürler

schafbock
09.03.2006, 15:33
cemlere herkes girebilir yeterki eline beline diline sahip olsun.özellikle sünnilerin gelmesi daha iyi olur en azından cümbüş yapmadığımızı görürler

haklısın gerçekten görsünler kendi gözleriyle ne yaptığımızı böylece kafalarına geldiği gibi yalan söylemezler...

bülentişcan
09.03.2006, 16:29
Canlar
Bizler birileri bizi ibadetimizi görsün ve takdir etsinler diye yapmıyoruz ve kendimizi ıspatlamak zorunda değiliz,
Bizim ibatedlerimiz seyirlik değildir,gösteri değidir,
Herkes Tanrıva varmak için hangi ibadeti yapıyorsa orya gittsin.
aleviliğin humanist eşitlikci düşüncesi ibadeti kapsmıyor,
İbadetimize,O Topluluktan olan,O Toplumca Kabullenmiş,ve İkrar verip,Kurbanını kesen kişi girer,(Büyük şehirlerde Cem lere girebilirler oralarda biraz daha hemojenlik vardır)
Ceme gelenlere o kurallar tam mansı ile sorulup,uygulanmaz.
DOSTCA KALIN

alamut
13.03.2006, 17:50
bu cem tutulucuğunuz bana doğru gelmedi alevi olmasada sizin gibi ibadet etmek isteyebilir insan

mehtap
20.03.2006, 11:30
Ceme alevi olmayan kişilerde katılabilir ama sadece abdal musaya katılabilir. Kardaşlık kurbanının yapıldığı ceme kardaşı olanlar girebilir ama abdal musanın cemine herkes girebilir.

pirihorasani
20.03.2006, 11:44
Bencede normalde katilmamalari lazim,hatta bildigime gore oyle cem ler varki,halk talipler ile yapilan cemden sonra sadece dedelerin,pirlerin,mursidlerin kendi aralarinda yaptiklari cemler bile var.Bunlara alevi talipler bile alinmaz.Fakat o cem SIR dir.

lion12
23.03.2006, 14:40
Canlar bence de katılmasında bir sakınca yok.Zaten adam baskı altında değil ki.Eğer adam o şekilde inanmıyorsa zaten cem evine gelmez ki.Keza geldi diyelim bence sünnilerin cemevlerine gelmeleri daha güzel birşey diye düşünüyorum erenler.Adamlar en azından aleviliği kabul etmeseler bile hakkımızda uydurulmuş saçma sapan iddialara inanmıyorlar.Ayrıca gelir,katılır,inancı beğenir ve ikrar verip talip olur.Sonuç olarak şu ki dostlar;bizim için bir avantajdır alevi olmayan kardeşlerimizin de cemlere katılması.Zaten çok katı düşünceli,aleviliği kabul etmeyen adam ceme ne için gelsin ki! YA ALLAH YA MUHAMMET YA ALİ!

yusufçukgecegez
23.03.2006, 23:46
ben sünniyim ,bende bir ceme katılmak isterim.bir alevi kıza aşığım ve önun kültürü hakkında herşeyi bilmek isterim,kaldıki kız arkadaşım hiç bir cem görmemiş,ama ben yinede görmek isterim bilgim olması açısından,artı zenginlik bana göre,her inanışla barışık olmak kaynaşmak gerekir.herbirinde değişik tatlar vardır.güzel yanlar vardır,hangisi olursa olsun.tüm ibadethaneler herkeze açık olmalı.saygılar.

hatis
13.05.2006, 13:04
Ben sünniyim, Cem miydi bilmiyorum ama bir Aleviliğe girme törenine katıldım.

Eğer o bir Cem idiyse lütfen cevaplarsanız sevinirim.

heval
13.05.2006, 13:42
aslında katılmalarına seviniyorum cünkü hakımızda yanlıs cıkan yorumları havızalşrından sile biliyoruz hiçdegilse.. mesela bir arkadasımı götürdüm yakın zamanda cem e ve utandı sonun da.. nedeni biz aleviler cem yaptıktan sonra cok sey yapıyormusuz buna dilim varmıyor söylemeye.. eskiden insanlar cem yaparken gizli yaparlarmış mum ısgın da sonra cem bittikten sonra kim kimle olursa.. artık bende cem evine götürdüm cem de bulun masını sagladım o sadece özür diledi.. ben bugün camiye gide biliyorsam onlarda gelebilir diye düsünüyorum ve gecen pazar dernegimizin eglencesi vardı ve semah dönen iki arkadasım alevi degildi..din ırk ayrımına karsıyım herzaman herkez aynı degil ama elevi oldugunu duyunca sen den uzaklasıyorlar...

heval
13.05.2006, 13:49
Ben sünniyim, Cem miydi bilmiyorum ama bir Aleviliğe girme törenine katıldım.

Eğer o bir Cem idiyse lütfen evetlerseniz sevinirim.
arkadasım sen neye katıldıgını bilmiyorum bizim sazlı sözlü veya konusmalar olan cok ortam olur acıklayarak yazarsan yardımcı olabilirim

Naci
13.05.2006, 13:54
Her arkadaş katılabilir cemlere, çekinmenize gerek yok. illa yanımızda bir alevi olsun istiyorsanız bana özel mesaj gönderin, ben götüreyim.

meymane_usari
13.05.2006, 17:59
ben cem tv de haramidere cem evi nin cem ayini ni izledim ve orda sunni olan yaşlı bir amca vardı.Demek ki isteyen katılabilir...

hatis
13.05.2006, 18:22
Heval arkadaşım; genelde alıntı yapılmış birisinin yazısıyla ilgili alıntı nasıl yapılır bilemediğim için bu şekilde yazıyorum. Hata varsa özür.

Benim katıldığım ortamda önce o dedeye bağlı olanlar davet edildi, sonra kurban kesildi, akşam davet edilenler geldiler, dede bir odada başka kişilerle beraber oturuyordu,kapıdan girenler kapının eşiğini öptüler,kapıdan girince sol tarafta mumlar yakıldı, aleviliğe girmek isteyen karı kocanın üzerilerine beyaz bir örtü örtüldü, dedenin önüne getirildiler,dede onlara nasihat etti ve bazı bilgiler verildi. Sonra salon gibi olan dış odada sıralanıldı, bir bardağa rakı konuldu, herkes bu bardaktan bir yudum içip diğerine verdi,sonra semah dönüldü. Davetliler gittiler,mumlar söndürülmeden yatılıp uyundu.

can85
13.05.2006, 18:29
cem törenine herkes katılabilir.herkes ibadetimizi görüp uygulayabilir.bizim inancımızda insanları ayırmak yoktur sen sünnisin gelemessin veyahut başka bir inançsın diyerek

muratt
13.05.2006, 21:50
Cem törenleri bildiğim kadar her ibadet gibi herkese açık nasıl ki alevilerimiz camilerimize girebiliyorsa,sunnilerde cemevlerine girebilir...Hatta girmeli de ben çok girdim güzel bi ortam değişik kültür...Aslında en önemlisi görüş ayrılığna düşün neden gereksiz kavgalara düştüğümüzün anlaşıldığı yer...Biz sunniler olarak bi zamanlar cemevlerini cümbüş yeri olarak görmeye başladık ama hiç alakası yok bundan emin olabilirsiniz !!! Sunnilere tavsiye ederim gidin,görün,öğrenin.öğrenin ki aradaki yanlış anlaşılmalarımız artık kalksın kardeş olalım

Bu cümbüş yerleri kelimesini zamanında bende söledim...Ama şunu anladım ki Sapıklarla sapık olmak gerekmiyomuş.Her mezhepte bazı densizler çıkabiliyomuş...Bizde adam yakanlar,,Sizde sağa sola çatanlar gibi...Biz iyiler olarak gelin birleşelim...

Nesimi
14.05.2006, 00:12
Cem tvde, Su tvde canlı yayınlarla veriliyor cem ayinleri. Katılma imkanı olmayan insanlar buralardan izleyerek fikir sahibi olabilrler ama içinde olmak ayrı bir duygudur bunu yaşamak isteyenler tabiki gidip görebilrler. İnsanların en doğal hakkıdır Cami, Kilise, cemevi vs. gibi yerleri gidip bizzat görmeleri. İnsanlar bir inanca inanma gereği duyuyorlarsa bizzat uygulayarak o inancı yaşamalılar Artık osmanlı devletindeki baskı kalmadığından sunni vatandaşlarımızda eğer istiyorlarsa cemevlerinde ayine katılabilrler...

Allah bir nede olsa...

selva
14.05.2006, 00:57
evet cem evleri herkese açıktır kızılkilise kardeşim doğru söylemiş

hazine
14.05.2006, 01:11
Cem tvde, Su tvde canlı yayınlarla veriliyor cem ayinleri. Katılma imkanı olmayan insanlar buralardan izleyerek fikir sahibi olabilrler ama içinde olmak ayrı bir duygudur bunu yaşamak isteyenler tabiki gidip görebilrler. İnsanların en doğal hakkıdır Cami, Kilise, cemevi vs. gibi yerleri gidip bizzat görmeleri. İnsanlar bir inanca inanma gereği duyuyorlarsa bizzat uygulayarak o inancı yaşamalılar Artık osmanlı devletindeki baskı kalmadığından sunni vatandaşlarımızda eğer istiyorlarsa cemevlerinde ayine katılabilrler...

Allah bir nede olsa...

bildigim kadariyla persembe günleri tv kanallarindan izlenebiliyor.
peki saatlerini söyleyebilirmisin?

Nesimi
14.05.2006, 01:14
bildigim kadariyla persembe günleri tv kanallarindan izlenebiliyor.
peki saatlerini söyleyebilirmisin?

Cem tvde perşembeleri saat 20.30 olmalı. her hafta farklı bir cemevinden yayın yapıyorlar. Su tvdede Perşembeleri mum yakılıyor ve orda aleviliği anlatan biri var onuda izleyebilrsin.

aspava
14.05.2006, 03:31
bencede katılmalarında sakınca olmaz , hem aleviliği tanımış olup ön yargılardan ve cahil zihniyetlerden kurtulmuş olurlar . cancana kalın

mali
16.05.2006, 22:30
alevilik felsefesinin gereği olarak alevi olmayan birinin ceme girmesi yasaktır
ben ankaranın köyler,inden birinde yaşıyorum ve bizde ceme kesinlikle alevi olmayanlar giremiyo

Naci
17.05.2006, 09:03
alevilik felsefesinin gereği olarak alevi olmayan birinin ceme girmesi yasaktır
ben ankaranın köyler,inden birinde yaşıyorum ve bizde ceme kesinlikle alevi olmayanlar giremiyo

Alevilik felsefesinin böyle bir gereği yoktur. Neye dayanarak söyleyebiliyorsun bunu.
Sizin köyde alevi olmayanlar giremez demişsin.Sizin köyün geleneğidir bu , genelleme yapamazsın
Ayrıca merak ettim , sizin köyde sunni var mı?

musa güldalı
18.05.2006, 12:19
arkadaşlar herkes girmeli ve öğrenmeli. cem ibadetimiz ise herkesin görmesi ve bilmesi gerekir.köylerimizde korkudan kimseyi almazlardı. ama şu anada istanbul da bütün cem evlerinde her kes girebilir.

Bir olalim, diri olalim, iri olalim...

Sevgi muhabbet kaynar, yanan ocağımızda,
Bülbüller şevke gelir, gül açar bağımızda.
Hırslar, kinler yok olur aşkla meydanımızda,
Arslanlarla ceylanlar dosttur kucağımızda

heval
18.05.2006, 12:31
Heval arkadaşım; genelde alıntı yapılmış birisinin yazısıyla ilgili alıntı nasıl yapılır bilemediğim için bu şekilde yazıyorum. Hata varsa özür.

Benim katıldığım ortamda önce o dedeye bağlı olanlar davet edildi, sonra kurban kesildi, akşam davet edilenler geldiler, dede bir odada başka kişilerle beraber oturuyordu,kapıdan girenler kapının eşiğini öptüler,kapıdan girince sol tarafta mumlar yakıldı, aleviliğe girmek isteyen karı kocanın üzerilerine beyaz bir örtü örtüldü, dedenin önüne getirildiler,dede onlara nasihat etti ve bazı bilgiler verildi. Sonra salon gibi olan dış odada sıralanıldı, bir bardağa rakı konuldu, herkes bu bardaktan bir yudum içip diğerine verdi,sonra semah dönüldü. Davetliler gittiler,mumlar söndürülmeden yatılıp uyundu.
arkadasım semah dönülen yerde alkol olmaz sen tam cemi ğörmemişsin o anlattıgın cem degil bu arada cem görmek istiyorsan cem tv. su tv yi izlersen yayınlanıyor kafan da takılan soru işaretini yok edebiliersin

Naci
18.05.2006, 12:33
heval'e çok teşekkür. Gözden kaçırmışız. küçüklüğümden beri cemlere katılırım,ama hiç rakı görmedim. O dağıtılan saka suyudur. Yani suyudur. içene şifaa verir tabii inanırsan.

moycan
18.05.2006, 13:41

Buyrun gelin schafboc can. Yalnız gelirken glokc marka silahınızı,çakmak ve yanıcı malzemeleri kapıda bırakın:)

Bir Zeynep
18.05.2006, 13:44
bence herkes katilabilir. katilsalarda ne mutlu bize. insanlar görsünde, mum sönüyomusmu sönmüyomusmu, cumbus mu degil mi, dua ve ibadet mi degil mi, onu görsün ögrensinler bakalim.

ersano
16.06.2006, 16:04
Acizane fakirinde görüşü katılabilirler.

umudum
16.06.2006, 16:07
bence mutlaka katılmalılar katılmalılarki orda yaşanan güzellikleri görüp aklındaki yalan yalnış düşünceler kaybolsun

schafbock
16.06.2006, 18:57
haklısınız bence de katılmalılar... Ben bir iki arkadaşımı götürmek istiyorum kendim gidersem onlar katılmak istiyorlar çünkü...

heval
24.06.2006, 17:26
arkadasım senin dediğini ben hiç birzaman görmedim yasamdım da cemde alkol olmaz 1 hatta var burda olsaydın bugün ceme izlemeye götürüm ama senin anlattıgın olay kesinlikle cemde olmaz
o senin anlattıgın gecmişte aleviler cemi gizli yaparlarmı ve mum ısıgın da sonra cem yapıldıktan sonra mumlar söndürülür giderlermiş tabiki bu olay yanlış yorumlara neden oldu .......
umarım anlata bildim iyigünler
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
sagol evet kesin saka suyu ama alkol degil alkol cemde hiç görmedim...........

heval
27.06.2006, 13:46
heval'e çok teşekkür. Gözden kaçırmışız. küçüklüğümden beri cemlere katılırım,ama hiç rakı görmedim. O dağıtılan saka suyudur. Yani suyudur. içene şifaa verir tabii inanırsan.
eyvallah topragım zaten yanlış yorumlar olmasa degilmi bizim su içmemiz bile rakı oluyor... güzel bir espiri olmuş

carizma
30.06.2006, 15:33
hala somurtulmuş bir seydır alevılık cem evınde ıbadet olmaz sazla ıbadetmı olur hangı dınde var bu sazla turkuyle ıbadet soyleyın
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
dusunun bir kere kısa ve öz NERDEN GELDINIZ VE NEREYE GIDIYORSUNUZ

ersano
30.06.2006, 16:33
hala somurtulmuş bir seydır alevılık cem evınde ıbadet olmaz sazla ıbadetmı olur hangı dınde var bu sazla turkuyle ıbadet soyleyın

BU arkadaşa nasıl cevap verebilirim diye düşündüm. Şöyle başlayayım dedim kısaca sondan başlayarak cevap vereyim. Nerden Geldik; bezm-i elest ikrarında söz verdik ve hiç bir zaman sözümüzden dönmedik. Nereye gidiyoruz; Hz. Muhammed şöyle dedi ki; " Birgün bir vadide binlerce insanın bir tarafa; Ali'ninde aksi tarafa gittiğini görürseniz Ali'yi takip edin çünkü o Haktan hiç ayrılmamıştır."

Cem evinde ibadet olmaz; diyen arkadaş aşağıdaki ayet sana neyi anlatıyor acaba.

NUr suresi,36,37 - Allah’ın, yüceltilmesine ve içlerinde adının anılmasına izin verdiği evlerde hiçbir ticaretin ve hiçbir alış verişin kendilerini, Allah’ı anmaktan, namazı kılmaktan, zekatı vermekten alıkoymadığı birtakım adamlar buralarda sabah akşam O’nu tesbih ederler. Onlar, kalplerin ve gözlerin dikilip kalacağı bir günden korkarlar.

Hangi dinde saz'la ibadet vardı; diyen arkadaş Davut peygamber de ibadetini uda benzeyen bir çalgı ile yapardı ve sesi de çok güzeldi. Zebur'un da kelime anlamı çalgıdır zaten.

Mevlana'nın bir sözü ile bitireyim. " Aşıkların sazlarını ve sözlerini inkar edersen yarın köpeklerle haşrolursun."

Allah sani ıslah etsin.

sertur
30.06.2006, 16:42
bizim kapımız dost ve sevgi kapısıdır insan olana açıktır

Azrail
30.06.2006, 22:03
dusunun bir kere kısa ve öz NERDEN GELDINIZ VE NEREYE GIDIYORSUNUZah karacahilliğin gözü kör olsun, insan cahil olunca böyle sacmalıyor işte,

baska dinlerde ki ibadetten banane , eger o ibadeti yapacaksam o dine gecerim daha iyi, ne yani yahudilerde saz yok diye bendede mi olmayacak, ne sacmalıyon Allah askına,

ALLAH'A İNANAN ,
MUHAMMED'İ PEYGAMBER KABUL EDEN,
ALİ'NİN VE 12 İMAMLARIN YOLUNDAN GİDEN
BİR GARİP İNSANOGLUYUM, TOPRAKTAN GELDİM TOPRAGA GİDECEGİM,

sen nesin hoca efendi?

sivaspiri
30.06.2006, 22:10
Ceme girmek için ikrarlı olmak gerekir.

sivaspiri
30.06.2006, 22:22

can dost alevilikte, sen bunu kasmen mi yapiyorsun yoksa bilmedigin icinmi?

crewchif
30.06.2006, 22:40
yani bazen alevi anne babadan doğmak alevi olmak ve felsefesini anlamak için yetmiyormuş demek.

cagdascetin
01.07.2006, 19:09
biz insanları kürt türk alevi sünnü laz çerkez değil insan dediğimiz için tabiki katılarbilir birisi çok güzel bir söz demişti bana sünnilerin ilahisi bizim sazımıza eşittir diye

seyhun
08.08.2006, 15:44
tabiki katilabilirler biraz ders alsinlar yeterki insan olsunda katilsin bi sakincasi yok bence...

gözdecst
08.08.2006, 16:36
aleviliğin temelinde ırk din dil mezhep ayrımı yoktur bizim gözümüzde herkes eşit şimdi gelipte katılamaz dersek buna ters düşen bi açıklama olur.

Aydın.
09.08.2006, 19:55
tabiki katıla bilir ama köylerde evlerde yapılan cemler bence daha iyi cünkü canların gercekten inanc ve itikat var

derya
02.10.2006, 20:27
Bizim kapımız herkeze acıktır hem gelmeleri bizimle ilgilii yanlış düşünceleri yok etmelerine vesile olur

gunes_87
02.10.2006, 20:52
bence katılabilir ve katılmalı..neden derseniz görsünler bizim ibadet şeklimizi görsünlerde ibret alsınlar.haremlik selamlık olayının olmadığını kadın erkek bir olduğunu ve aleviliğin özünü görmeleri için.

alisoznur
02.10.2006, 21:20
aleviliğin ne olduğunu buyruktan okuyup birazda araştırıp gelirseniz eğer alevi olmayanların ceme giremeyeceğini anlarsınız aleviliğin özünde olan cem ibadeti sadece aleiler içindir çünkü sadece alevi olanlar(hatta buda yetmez edep-erkan-yol)bilmek gerekir))))girebilir ve bu yüzdendir ki alevi olmak sorumluluk ister ve cemdeki ibadetlerde bu esas alınır sen o inanca ait olmayanı nasıl düşkün edeceksin...o zaten alevi inancına ait diildir ki!!!!!!!!!!!!!tabi ki diğer yorumlara itiraz diil bu sadece araştırmalarımın sonuucu!!!!!

gunes_87
02.10.2006, 21:51
haklısın yaaaa... çok doğru dedin...saol can bidaha eleştirimi doğru düzgün yapacağım:komik :komik aleviliğin ne olduğunu buyruktan okuyup birazda araştırıp gelirseniz eğer alevi olmayanların ceme giremeyeceğini anlarsınız aleviliğin özünde olan cem ibadeti sadece aleiler içindir çünkü sadece alevi olanlar(hatta buda yetmez edep-erkan-yol)bilmek gerekir))))girebilir ve bu yüzdendir ki alevi olmak sorumluluk ister ve cemdeki ibadetlerde bu esas alınır sen o inanca ait olmayanı nasıl düşkün edeceksin...o zaten alevi inancına ait diildir ki!!!!!!!!!!!!!tabi ki diğer yorumlara itiraz diil bu sadece araştırmalarımın sonuucu!!!!!

emrebey
19.10.2006, 10:32
dostlar az önce ankette "sunniler neden cem evine gitmezler "vardı.sonrada buradaki fikirleri okudum.alevi arkadaşlardada iki fikir var gelsinler gelmesinler-camii ye yaşadıklarım nedeni ile sadece ölene saygımdan cenaze namazına giderim.ceme gidemedim.çünkü bir alevi arkadaşım bunun doğru olmadığını kabul edilmeyeceğimi söylemişti.aşağı tükürsen sakal yukarı tükürsen bıyık misali yaşayıp gidiyoruz.ama yaşadığım bölgede cem evi yok yoksa mutlaka gitmek isterim.ve gidilmelidirde bence saygılar.

mesut80
22.10.2006, 10:31
evet bizim cemlerimiz tüm insanlara acıktır hangi ırk hangi mezhep hangi din olursa olsun gelsinler ne kadar görüp ögrenirlerse o kadar alevi toplumu için iyi olur çünkü kulaktan dolma laflarla bilmelerinden iyidir

candaş
22.10.2006, 11:15
Benim bir arkadaşım vardı lisede hep tartışırdık alevilikle ilgili hatta bi ara bu mum söndü karalamasını gündeme getirdi yani aleviler hakkında bu kadar bilgisizdi bu çucuga cevaplarını verdik elbette özür diledi...bi perşembe bunu cem evine götürdük ve çıktıgında kafasındaki tüm yanlış düşünceler gittiği anlaşılıyodu bi daha da tartışmadık zaten...aleviler kim oldugunu ibadetini tanıyordu artık ve mumların cem bittiğinde allah muhammet ya ali diyerek söndüğünü gözüyle gördü...ben bu yüsden cem evine girilmesinde din mezep ayrımı yapılmasını istemem.insanlar dogruyu görebiliyor...Ancak şu sözüde hiçbirzaman unutmamalıyız

CEM E EĞRİLER GİRMEZ,DOGRU GELENLERİNDİR..(YUNUS EMRE)

Akgüney
23.10.2006, 17:25
benim sünni arkadasim benimle birlikte ceme katilmisti.
dede bi sakinca görmedi

sevgiler

Lazoşa_62
06.11.2006, 16:52
benim sünni arkadasim benimle birlikte ceme katilmisti.
dede bi sakinca görmedi

sevgiler

Canım kardeşim bizim felsefemiz kardeşlik,dostlukve inanlara saygı göstermek.Tabiiki her insan bizim cem evlerine girer,izler hatta katılabılır.Biz önce insan düşüncesini savunuyorsak her inanca kapımız ve gönlümüz açıktır.

Aleviyiz:Aydın insanlarız,barıştan yanayız,dünya kardeşliğinden yanayız ve ezenlere karşı mücadele eden insanlarız.Bizler biz olduğumuz için varız ve tüm dünyada saygınlığımız var.Sevgiyle kal

mutlumusuncan
06.11.2006, 17:06
İbadethanelerimiz halka açıktır. Yeterki üzerlerinde kul hakı olmasın. Ceme doğru girsinler.

Altaylardan
18.11.2006, 02:55
Bir bayan arkadasimin bayan arkadasi Alevi bir beyle evliymis ama cemlere giremiyormus.Böyle bir sey varmi? Sadece bir duyum.

Canan58
18.11.2006, 03:01
Bir bayan arkadasimin bayan arkadasi Alevi bir beyle evliymis ama cemlere giremiyormus.Böyle bir sey varmi? Sadece bir duyum.

Böyle birşey yok isteyen katılabilir...Mİllete kapıdan girerken sen Alevimisin değilsen giremezsin demiyorlar...
Yanlış bir bilgi almışsınız sanırım..

Hüseyin69
18.11.2006, 03:27
benimde arkadasimin arakadasinin arkadasi camiye gitmis ibrahim tatlisesi taklit ettigi icin ibo gibi sarki okuyorsun sen ezan okumasini bilmiyorsun camiden cik git diye tekme tokat adami disari atmislar bu dogrumu böyle birsey olabilirmi camilerde

Altaylardan
18.11.2006, 03:51
benimde arkadasimin arakadasinin arkadasi camiye gitmis ibrahim tatlisesi taklit ettigi icin ibo gibi sarki okuyorsun sen ezan okumasini bilmiyorsun camiden cik git diye tekme tokat adami disari atmislar bu dogrumu böyle birsey olabilirmi camilerde

Dogru olabilir. Ama baska camiide de cok güzel ezan okuyorsun diye takdir de alabilir.

Canan58
18.11.2006, 03:57
Dogru olabilir. Ama baska camiide de cok güzel ezan okuyorsun diye takdir de alabilir.

iLginç bir durum neden camiden camiye göre değişiyormu bu??? Ezan okumanında bir uslubu gereği yokmu???

Altaylardan
18.11.2006, 03:59
Arkadaşlar normalde katılmamaları gerekiyor. Şimdi fazla demokratik olduğumuzdan dolayı herkesi alıyoruz ama aslından;
alevi olmayanların,
hırsızlık yapanların, yalan söyleyenlerin, başkasının malına canına ırzına zarar verenlerin, yol düşkünlerinin (kivre kızı alnlar vs. musahibiyle kavga edenler vs.)
cemlere alınmaması gerekmekte. Dede sorar cemde herkes birbirinden razımı diye, herkestan razılık alır. Bu yola inanmayan birinin maneviyat ve batini olarak ceme katılmaması gerekmekte.. Bazı dedeler buna dikkat etmekte ama bazıları ise dikkat etmemektedir. Batini yönü güçlü olan dedeler bunun rahatsızlığını duymakta ve müdahele etmektedirler..

sevgilerimle..
Katilamaz diyor
Katılmalarında hiçbir sakınca yoktur ve olamaz, biz orada gizli saklı birşey yapmıyoruz ki...

Katilabilir diyor.

Kime inanacagiz.
sayin Canan, gelenek Aleviden aleviye degisiyor mu?

sibbara
18.11.2006, 04:04
katılırmı katılmaz mı bilmiyorum
ama gerçekten iyi niyetlerle gelmişseler neden katılmasınlar diye düşünüyorum.
gelsinler görsünler tanısınlar bilsinler.

Canan58
18.11.2006, 04:07
Katilamaz diyor

Katilabilir diyor.

Kime inanacagiz.
sayin Canan, gelenek Aleviden aleviye degisiyor mu?

Sayın Altaylı burda verdiğiniz örnekte arkadaşlar kendi fikirlerini söylemişler onlar oterite değil...
Hiçbir cemde Alevi değil diye alınamaz diye bir şey yok...

İsteyen heryerde ibadetini yapar.

Bende soruma cevap alabilirmiyim lütfen???

yudum
18.11.2006, 04:13
alevi olmayanların,

sevgilerimle..

sevgili derviscemal paylaşımını üzülerek okudum. hırsızlık yapanlar, yalan söyleyenler, başkasının malına canına ırzına zarar verenler ile alevi olmayan tüm insanları nasıl aynı katagoriye koyabildiniz anlam veremedim. niye arkadaşım alevi olmayan birine razılık vermek ya da razılık almak çok mu anormal bir durum. alevi değilim, yıllarca alevilerle içiçe yaşadım akrabalık ilşkilerimiz oldu, hayata, yaşama ve insana bakış açılarını her zaman benimsedim ve taktir ettim.gönül kapısı herkese açık olanın, cem kapısı kapalı olur mu.... bir kaç kez cem e katıldım, hiçbir zaman bir engelle de karşılaşmadım, aksine memnun olduklarını dile getirdiler. namaz kılıp kılamamanıza ve camiye gitmemenize gelince bu sizin şahsi inancınız, siz namaz kılmıyorsanız, benimsemiyorsanız ki SAYGIM SONSUZ, bunu bir genelleme yapamazsınız. ben alevi olmayan ama özünde insan olan kişilerde cem e katılabilir diye düşünüyorum. bu gibi görüşlerin ise ikilik yaratacağı düşüncesindeyim...

sevgilerimle...

cagdascetin
18.11.2006, 04:14
Biz Aleviler olarak 72 Millete bir gözle bakarız,İnsanların herşeyden önce insan olduğuna inanırız ve insan gibi insanları aramızda görmekten mutlu oluruz.

Bana göre katılmalarında yarar var.

Neden yarar var?

En azından cümbüş yeri gibi tabirlerde bulunmadan önce bizi tanımış olurlar.Cümbüş yeri derken Kuran'dan alınmış sözlerle dalga geçildiğini anlarlar.En önemlisi bizi yolumuzu anlarlar.

Altaylardan
18.11.2006, 04:18

sayin Canan, sorunuzun cevabi buradaki arkadasin yorumunda.
Ben gercek bir olaydan örnek veriyorum, bu arkadas benim örnegime hayali bir örnekle cevap veriyor.
Böyle bir sey olmasi mevzuubahis degildir.Benim arkadasa cevabim onun yorumuna göre olmustur. Yani biraz ironi katmistim.
Sorunuzun cevabi; hic kimse kötü ezan okuyor diye camiiden tekme tokat disari atilmaz.
saygilar.

cagdascetin
18.11.2006, 04:19
sayin Canan, sorunuzun cevabi buradaki arkasin yorumunda.
Ben gercek bir olaydan örnek veriyorum, bu arkadas benim örnegime hayali bir örnekle cevap veriyor.
Böyle bir sey olmasi mevzuubahis degildir.Benim arkadasa cevabim onun yorumuna göre olmustur. Yani biraz ironi katmistim.
Sorunuzun cevabi; hic kimse kötü ezan okuyor diye camiiden tekme tokat disari atilmaz.
saygilar.

Hiç kimsenin Alevi olmadığı gibi Cem'e alınmama gibi veya atılma gibi bir durumu yoktur.

Canan58
18.11.2006, 04:32
sevgili derviscemal paylaşımını üzülerek okudum. hırsızlık yapanlar, yalan söyleyenler, başkasının malına canına ırzına zarar verenler ile alevi olmayan tüm insanları nasıl aynı katagoriye koyabildiniz anlam veremedim. niye arkadaşım alevi olmayan birine razılık vermek ya da razılık almak çok mu anormal bir durum. alevi değilim, yıllarca alevilerle içiçe yaşadım akrabalık ilşkilerimiz oldu, hayata, yaşama ve insana bakış açılarını her zaman benimsedim ve taktir ettim.gönül kapısı herkese açık olanın, cem kapısı kapalı olur mu.... bir kaç kez cem e katıldım, hiçbir zaman bir engelle de karşılaşmadım, aksine memnun olduklarını dile getirdiler. namaz kılıp kılamamanıza ve camiye gitmemenize gelince bu sizin şahsi inancınız, siz namaz kılmıyorsanız, benimsemiyorsanız ki SAYGIM SONSUZ, bunu bir genelleme yapamazsınız. ben alevi olmayan kişilerde cem e katılabilir diye düşünüyorum. bu gibi görüşlerin ise ikilik yaratacağı düşüncesindeyim...

sevgilerimle...
Sevgili yudum size katılıyorum.Dediğim gibi hiçbir cemde Alevi olmayan giremez diye bir kaide yok.İsteyen dileyen herkes katılabilir.

Dervişcemal arkadaşımız burda kendi fikrini belirtmiş.Saygı duyarız ama onaylamak veya onaylamamak bize kalmış.Kendi görüşüdür..

Yorumunu yanlış anlamışsınız normalde hiçbir ceme hırsızlık yapanların, yalan söyleyenlerin, başkasının malına canına ırzına zarar verenlerin, yol düşkünlerinin (kivre kızı alnlar vs. musahibiyle kavga edenler vs.) u kişiler giremez... Kendi görüşünüde belirtirken artı olarak alevi olmayanların da girmemesi gerektiğini eklemiş...Ben aynı kefeye koyduğunu düşünmüyorum...

Alevilere bakış açınızdan dolayı teşekkürler... Sevgiyle kalın

yudum
18.11.2006, 04:45
Sevgili yudum size katılıyorum.Dediğim gibi hiçbir cemde Alevi olmayan giremez diye bir kaide yok.İsteyen dileyen herkes katılabilir.

Dervişcemal arkadaşımız burda kendi fikrini belirtmiş.Saygı duyarız ama onaylamak veya onaylamamak bize kalmış.Kendi görüşüdür..

Yorumunu yanlış anlamışsınız normalde hiçbir ceme hırsızlık yapanların, yalan söyleyenlerin, başkasının malına canına ırzına zarar verenlerin, yol düşkünlerinin (kivre kızı alnlar vs. musahibiyle kavga edenler vs.) u kişiler giremez... Kendi görüşünüde belirtirken artı olarak alevi olmayanların da girmemesi gerektiğini eklemiş...Ben aynı kefeye koyduğunu düşünmüyorum...

Alevilere bakış açınızdan dolayı teşekkürler... Sevgiyle kalın

yanlış yorumlamak istemem elbet, bana bunu düşündüren algılamamı da paylaşmak isterim. dürüst olmayan, hırsız ve ahlaki değerleri olmayanlar, yani topluma zararı dokunan kişiler sıralanmış bunlara birde alevi olmayan kişiler eklenince bana sanki alevi olmayan kişiler cem e zararlı oldukları için katılamazlar düşüncesi uyandırdı. ama yanlış değerlendirdiysem özür dilerim.

ayrıca, yorumunuz ve güzel dilekleriniz için de teşekkür ederim

sevgilerimle...

hüseyin33
25.11.2006, 19:19
slm arkadaslar alevi olmayan cem evine nasıl girebilir bir baskasının cem evine girmesi demek alevilerin sonu demektır herkes o zaman alevileri kötüler ve asagılık yerine koyar bende cem evine giderim her persembe

ilhami
28.11.2006, 21:31
Bence bir yabancıda cem evine girebilir. Cem evi herkeze açık olmalı. Cem evine girmeden oranın güzelliiğini nasıl öğrenebilecekler ??

mutlumusuncan
28.11.2006, 23:31
slm arkadaslar alevi olmayan cem evine nasıl girebilir bir baskasının cem evine girmesi demek alevilerin sonu demektır herkes o zaman alevileri kötüler ve asagılık yerine koyar bende cem evine giderim her persembe

Can bu noktada sana katılmam mümkün değil. Başkasının cemevine girmesiyle aşağılanmanın falan bir ilgisini göremedim. Bilakis bizim inancımıza olan önyargıların son bulması için bu çok önemli. Cemevlerimiz herkese açıktır. Yeter ki doğru girsinler.

Divani
28.11.2006, 23:36
bence cemevine alevi olmayan kişilerde katılabilir...

hulyam
29.11.2006, 12:30
tabikiii katılabilir.. buna örnek werck olursak benim arkadaşım sünni cem ewini we nasıl cem yapıldığını merak ettiği için cem ewimize geldi bi kere.. we çok beğendi..

sahatay
29.11.2006, 12:39
cem evine herkes gire bilir zaten yıllarca ibadetlerimi gizli yapıldığı için sünniler kötü gözle baktılar bizlere yeterki glenlerin niyeti kötü olmasın

Hevinn
29.11.2006, 13:59
eyer kültürümüze ve cemlerimize bir saygısızlık etmicekse cemlerimiz bütün tomluma acık olmalıdır bize saygı gösterene bizde gösteririz fakat cemlerimizi aşalıcı ve saygısızlık etmek isteyenler için asla tabiki

hüseyin33
04.12.2006, 18:39
Can bu noktada sana katılmam mümkün değil. Başkasının cemevine girmesiyle aşağılanmanın falan bir ilgisini göremedim. Bilakis bizim inancımıza olan önyargıların son bulması için bu çok önemli. Cemevlerimiz herkese açıktır. Yeter ki doğru girsinler.

tamamda nasıl dogruluk beklersin her önune gelenide ceme evine girdiremezsin ki zaten alevileri sevmeyenler cok bu bizim ulkemizde öyle degil mi_? hic basına gelmedi mi?

hüseyin33
04.12.2006, 18:41
tabikiii katılabilir.. buna örnek werck olursak benim arkadaşım sünni cem ewini we nasıl cem yapıldığını merak ettiği için cem ewimize geldi bi kere.. we çok beğendi..

kardesim begenip begenmesi önemli egil cemevinden cıkınca arkadas ortamına anlatması gerekmez degil mi?

lamekan bawo
05.12.2006, 00:40
Bir persembe gunu mahellenın gençleri toplanmış muhabbet edıyorlardı 5 tane alevi genç ve içlerinde bir sünni genç ben gençleri yanıma cagırdım ve cem evine gıtmelerini soyledım.. tabi mahellenın agabisi olarak beni kırmadılar... yanlarındaki sünni genç ise onlara takılarak cem evine gitti... ben biraz snırlendım aslında neden böyle bir şey yapıyor bu diye... aradan bır kaç gun geçti ve bır kaç insana cem evine gittiğini farklı bır ortam ve ıbadetin yapıldığını söylemiş... ve diğer arkadaşlar da merak ediyor... nasip olursa onları da götüreceğim... en azından Aynü-l Cem nasıl olurmuş, asıl bırlık beraberlık nasıl olurmus gorsun ler... İnsanları sözlerimizle değil amellerimizle eğiteceğiz.... Görsünler, görsünler ki yapılan karalamaların yalan olduğunu görüp kendılerınden utansınlar....

mutlumusuncan
05.12.2006, 09:07
tamamda nasıl dogruluk beklersin her önune gelenide ceme evine girdiremezsin ki zaten alevileri sevmeyenler cok bu bizim ulkemizde öyle degil mi_? hic basına gelmedi mi?

Bak bu konu da anlaşamayacağız doğru olması için de alevi olması gerekmez. Alevileri sevmeyenler sevmesinler önemli değil kimse kimseyi sevmek zorunda değil. Ancak bizim ibadet anlayışımıza saygı göstermelidirler. Bunun için de bilmeleri gerekir. Cemevine giden sünni arkadaşalarım var. Hepsi cemevi gittiklerin de alevilik hakında birçok yanlış bilgilerinin olduğundan bahasediyor. Hatta bir birisi şöyle diyor: "Bana aleviler Hz Ali'ye tapıyor diyorlardı. Cemevine gittiğimde böyle olmadığını gördüm."

Bahsettin ayrımcılıktan başıma çok geldi. Ama ben onlara kızmadım bile sadece onları bir hasta olarak gördüm. Evet alevi olduğumu bilmeyerek ileri geri konuşanları çok gördüm. Ben de aleviyim diyorum. Baltayı taşa vurduklarını anlıyorlar. Daha sonra özür dilemeler. Bir sürü nasihatlar vs. vs. Hatta sokaktaki vatandaştan değil okuldaki öğremenlerimden de birçok sefer duydum. "Siz nediyorsunuz ben de kızılbaşım" dediğimde iki yüzlülükleri bütün çıplaklığı ile ortaya çıkıyor.

Saygılarımla.

erensengil
05.04.2007, 22:24
arkadaşlar sevgili canlar bende bundan iki üç sene öncesine kadar katılmamaları gerekir derdim ama insanların alevileri daha yakından tanımaları gerekiyo ben bunu anladım çünkü aleviler hakkında kulaktan doğma laflarla söylenmeyecek şeyler söyleniyo bence bu kişilerin girmesi gerkir hem biz camiye gireceğimiz zaman bi sünni bize girme demiyosa bizimde onları almamız gerekir bence....

delidervis
11.09.2007, 00:14
gencler, yabancılar görsün diye ögreti amaclı cemler yapılıyor onlara katılabilirler ama gercek ceme alınmazlar.. hatta ibadet amaclı cemlere bırakın yabancıyı bekar kimsede alınmaz...

isyanataşı
11.09.2007, 01:03
musayiplik cemlerine musayibi olmayanlar giremez yanlız gençlerin görüp öğrenmesi için öğreti cemleri yapılır ve bu cemlere isteyen herkes katılır.tabi buna sünnilerde dahil bizim kimseden gizlimiz saklımız yoktur yeterki içlerinde art niyet olmadan gelsinler ben birkaç defa geldiklerini görmüştüm hatta bi tane yaşlı amca vardı baya aşka gelmişti kendini kaptırmıştı.

Gelip görmeleri bizi daha iyi tanımaları ve haybeye boş konuşmamaları açısından iyi olabilir bence ama eğer gerçekleri görmeye gelmişlerse.

dervişcemçiçek
11.09.2007, 12:00
ALEVİLİK musevilik gibi soy zinciri ile yürüyen bir inanç sistemi diil tamamen inanarak girilen bir yoldur.Tabiki cemimize gelerek görecek anlayacak ve vicdanı ile alevi olacaktır veya onunda islamın bir parcası oldugunu anlayacaktır.Ayrıca eskiden kırımlar ve katliamlar nedeni ile cemlerimize yabancı alınmıyordu.inanc sistemimizden diil bunu lütfen anlayın artık.