Orijinalini görmek için tıklayınız : alevilik nedir (bir bak?? a??s?)?

SERHAN
26.04.2005, 13:10
Alevi, ''hz Ali'yi seven ve onun yolundan giden'' demektir. Kur'an ve hadislerde hz Ali'yi sevmemiz ve onun yolundan gitmemiz tavsiye edilmiştir. Peki, hz Alinin arkasından gitmek ne demek? Neden, Allah ve peygamberimiz onu sevmemizi istemiş? Çünkü, Allahın emirlerine ve yasaklarına en fazla dikkat eden ve peygamberimizin sünnetine en fazla ittiba eden ehl-i beyttir. Öyleyse hz Ali'yi ve ehl-i beyti seven birinin, mutlaka Allahın emir ve yasaklarına ittiba etmesi gerekir. Biliyoruz ki kainatın en mükemmel meyvesi, Allahın habibi Muhammed aleyhisselamdır. Çünkü, en mükemmel şekilde Allahı tanıyan ve ona itaat eden, Peygamberimizdir. Allah bu sebeple peygamberimizi sevmiştir. Aynı şekilde, diğer insanlar, ne kadar peygamberimize ittiba ederse, yani onun sünnetine uyarlarsa Allah, diğer insanları da derecelerine göre sever. Çünkü, Allah bize rehber olarak peygamberimizi göndermiştir. ?şte Hz Ali, en mükemmel bir surette peygamberimizin getirdiği nurdan istifade etmiş ve peygamberimizi kendine rehber edinmiştir. Biz aleviler de eğer Hz Ali'yi sevdiğimizi söylüyorsak, mutlaka Allahın emir ve yasaklarına ittiba etmemiz gerekir.

Ezo
26.04.2005, 19:07
Serhan

gercek alevilik derken neyi kasediyorsun bu baslik bana cok dogru gelmedii aleviligin sahtesidemiii var...

ALBAY_KAWA
26.04.2005, 19:14
nedemek gercek alevilik, ya konu basligini okuyunca insani hemen kiskirtici bir mana tasiyor, ama aciklamani okuyunca, baska anlamlar cikiyor...

Aleviligin, prensiplerinden biri, Tanri, doga insan... Önce bunu bilmek tanimak, ve yasamk lazimdir, gercek alevilik yada sunilik diye sacma bir bakis olmaz, her insanin, bir irki, dini nebiliyim mehsebi vardir, ama gercek yada yaln denmez, tanimlanamaz...Hic bir insan digerinden üstün degildir, bir diger insan, eger ben bundan akilliysam diyorsa, tamamen, kötü ve iyi düsünce olup olmadigina bakar, insani insandan ayiran sadece ölümdür, ve bununda önüne gecilmez... Ozaman, her gün ölecegimizi düsünmedigimize göre, o korkuyu tasimadigimiza göre belirgin bir sekilde, bu dünyayi acisi ile tatlisi ile yasamaya bakalim, bence... Ve bu tür polinimik davalara girmeyin, bilenide bilmeyenide sasirtmayin...

Cün kü insan ürettigi kadar degerlidir...

dem_dost
27.04.2005, 12:44
Yol icinden yol ararsan
yol muhammed alinindir

demis pir sultan abdal.... gercek alevilik.. nedir?

özdür.. muhammed alide bulunan o nurdur

Yollar türlü türlüdür
Hepsi Hakda birlesir

demis erenler

acikcasi bende merak ediyorum.. aleviligin türleri de mi var?

bizde gercek alevilik... hak mezhep.. felan filan yok

bizde

mevleviler, bektasiler, nusayriler, hurufiler (varsa daha), ismaililer

hepsi alevidir

bu tarikatlarin ibadet bicimleri degisiyor.. fakat öz birdir... onun icin bizde gercek alevilik..yalanci alevilik yoktur

alevilik vardir.. ya da yoktur

o kadar kolay ; ))

Tanri, doga insan

pantheizm düsüncesidir..

Ibreti:

Hakkı ıspat edip Kamil ?nsan’da
Onu pek yakından gördük inandık

birde kaygusuz abdaldan:

“Eşya-yı mahluk Halik’ten ayrı degüldir"

sn ismail kaygusuzun bir makalesinde su beyitin tercümesini söyle ögrendim:

"yaratılmış nesneler-maddeler, yaratıcısıyla birdir; ayrı olamaz...”

onun icin yunus emre yaradilani sever... yaradandan ötürü

konuya dönmek icin.. ya alevilik vardir. ya da alevilik yoktur

gercek alevilik... hakiki alevilik..

senin bize sundugun yazi sünni insanlarin aleviligi görmek istedikleri bicimdir...

gercek alevilik dedin... en-el hak (BEN ALLAHIM) dedigimizi unutmussun ama; ))

gercek alevilikten bahs ederken

saygilarimla

SERHAN
27.04.2005, 14:18
Sevgili Eda, benim gerçek alevilikten maksadım şudur: Alevi, elbette hz Aliyi seven ve onun yolundan giden demektir. Peki hz Alinin yolu nedir? Hz Ali, peygamber efendimizi en fazla seven ve onun getirdiği dine ittiba eden ve Allahın emir ve yasaklarına uyan ve Allahı en çok tanıyan ve seven bir sahabedir. Allah ve resulu Hz Aliyi bu sebeple övmüş ve onun yolundan gitmemiz emredilmiştir.
Mesela, peygamberimiz bir hadisinde ''size iki şey bırakıyorum. Onlara tutunsanız kurtulursunuz. Biri, Kur'an, diğeri ehl-i beytimdir.'' Çünkü; Kur'anı en mükemmel şekilde anlayan ve hayatına uygulayan ehl-i beyttir. Bu sebeple onların arkasından gitmemiz emredilmiştir. Öyleyse, ?slamiyeti yaşamayan ve peygamberimizin yaptıklarını hayatına uygulamayan, ne kadar ''aleviyim'' dese de hakiki alevi değildir. Sadece ismi alevidir. Mesela, sana soruyorum: Bir alevi, Allahı bilmese ve peygamberi tanımasa, neden ona ''alevi'' deniyor? Bence bir alevi, alevi olduğu için herkesten daha fazla Allahı tanıması ve onun emir ve yasaklarına uyması gerekir. Mesela, Herkes ona bakarak Allahı ve peygamberi ve hz Aliyi hatırlamalı. ?şte, Hz Alinin hiç bir düşüncesine uymayan fikirler taşıyan ve onun hayatından habersiz olan biri, nasıl ''hz Aliyi seviyorum'' ve ''Aleviyim''diyebilir. ?şte, benim ''gerçek alevilik'' ten maksadım budur. Senin bu konu hakkındaki düşüncelerini öğrenmek isterim.
saygılarımla..

Ezo
27.04.2005, 14:56
Sayin Serhan bey... ben sizin gercek alevilik nerdir bu basligi dogru bulmuyorum ama yaptiginiz yoruma katiyorum.. Aleviyim demek yada Aliyi sevimek alevilik degildir.....Hz. Muhammedin bir sozu var: Ben ilmin sehriyim, Ali o sehrin kapisidir.. yani sizindediginiz gibi biz alevilar, alevi olduğu tanimamiz gerekkk

Mesela, sana soruyorum: Bir alevi, Allahı bilmese ve peygamberi tanımasa, neden ona ''alevi'' deniyor?

Bunlari tanimayan bana gore alevidegil ben sahsen alevide demem....

saygilarr

Alevimen
27.04.2005, 16:42
Eda ve dem_dost gereken cevapları yazmıştır. Bende başlığı düzelttim ve konu cevaplanmıştır kanımca. Kapatıyorum.