MeRaLiNa
28.08.2006, 13:43
verdiginiz bilgiler icin tesekkürler
|
Orijinalini görmek için tıklayınız : Camii ve Namaz MeRaLiNa 28.08.2006, 13:43 verdiginiz bilgiler icin tesekkürler gokhandogan33 29.08.2006, 19:54 Bir tam hakkıyla müslüman (ister alevi,ister sunni...olarak gören bir kişi kendi iradesiyle namazını kılabilir cem'inide niyaz edebilir.....Buna ne bir mezhep ne de din'i çıkar amaçlı olarak kullananlar engelleyebilir......saygılarımla.. Ey pri nur on iki imamlar:Nereden gelir nereye gidersiniz? Ey hak ehli:Marifatten geldik hakikate gideriz! kayıra seydi 31.08.2006, 16:17 kuran ı kerimde namazın nasıl olacağı yazmamıştır dua et ama nasıl edersen nerde edersen et denir hiç kimse bunun aksini söyleyemez Şoreş 31.08.2006, 16:23 HZ Muhammed Efendimiz zamanında İbadethanelerde sadece İbadet edilmezmiş.Toplumsal sorunlar çözülür ve Peygamber insanları yönlendirirmiş.. Aynı Görgü Cemleri gibi... Anlayana...:wink: Daha sonraları İbadethaneler şekil değiştirip Camii adını almış ve sadece ibadet edilen yer haline gelmiş.Hatta Allahın evi olarak adlandırılmış.. AleviGenç 31.08.2006, 16:47 HZ Muhammed Efendimiz zamanında İbadethanelerde sadece İbadet edilmezmiş.Toplumsal sorunlar çözülür ve Peygamber insanları yönlendirirmiş.. Aynı Görgü Cemleri gibi... Anlayana...:wink: Daha sonraları İbadethaneler şekil değiştirip Camii adını almış ve sadece ibadet edilen yer haline gelmiş.Hatta Allahın evi olarak adlandırılmış.. Cem nedir? Cem Alevilerin toplu halde ettikleri ibadetin adıdır. Kavram olarak Cem Arapça bir kelime olup toplanma, birikme, bir araya gelme manasına gelmektedir. Cem'in kaynağı Kırklar Cem'idir. Cem ibadetini diğer inançlardaki ibadetlerden farklı kılan en önemli unsur; Cem de bulunanların ayni zamanda toplumda hesap vermekle yükümlü olmalarıdır. Cem de bulunalar bir birlerinden Razı Olmak zorundalar. Cem de bulunan bir kişi başka bir kişiye dargınsa, bu iki kişinin dargınlıkları giderilmeden, barışmaları sağlanmadan Cem'e başlanmaz. Alevilerin toplu anlamda temel ibadeti olan Cem, bir DEDE´nin gözetiminde, önderliğinde yerine getirilir. Cem ibadetine katil, hırsız, yolsuz, düşkün kimseler giremez. Cem ibadetini kısa bir şekilde tanımlamak mümkün değil. Bu anlamda Cem'in ne olduğunu ve nasıl uygulandığını tam manasıyla kavramak için en yakındaki Cem evine gidip bilgilenmek gerekiyor. On İki Hizmet nedir? On İki Hizmet, Cem ibadeti sırasında görevli on iki kişinin yerine getirdiği hizmetin adıdır. On İki Hizmet olmazsa Cem de olmaz. Cem de On İki Hizmet sahipleri tarafından yerine getirilen On İki Hizmet, sembolik olarak algılansa da özde çok derin manalara ve gerçeklere işaret ediyor. Dolayısıyla On İki Hizmet çok önemlidir. On İki Hizmeti biçimsel bazı kurallar algılamamak gerekiyor. Sembolize ettiği hizmetlerin derin felsefi, toplumsal, inançsal boyutları vardır. On İki Hizmetin dağılımı su şekildedir: 1. Dede(Mürşid) 2. Rehber 3. Gözcü 4. Çerağcı(Delilci) 5. Zakir(Aşık) 6. Ferraş(Süpürgeci) 7. Sakka(İbriktar) 8. Kurbancı(Sofracı) 9. Pervane 10. Peyik(Davetçi) 11. İznikçi(Meydancı) 12. Bekçi Muhabbet Cem'i nedir? Muhabbet Cem'inin önemi, işlevi günümüzde çok artmıştır. Öz itibariyle Muhabbet Cemlerinin asıl işlevi genç insanları Görgü Cem'ine hazırlamaktır. Günümüzde ise Muhabbet Cemlerinin işlevi çok daha büyüktür. Her tür yozluğun dayatıldığı, değerlerin anlamsızlaştırıldığı, ilişkilerin çıkar çelişkisi etrafında şekillendiği günümüzde Muhabbet Cemleri adeta bir insani olana dönüş programıdır. Adından da anlaşılacağı gibi Muhabbet Cemleri, muhabbetin olduğu, insani duyarlılığın olduğu, yaşamın anlam ve değer kazandığı bir nurani iklim ortamıdır. Bu atmosferdeki enerji his edilir olmaktan çıkıp insanı başka boyuta, başka alemlere götürür. Götürür ve tekrar özünü bulan insanı sağlamlaştırmış olarak geri getirir. İnsanın en çok da ihtiyaç duyduğu bu değil mi? Yani insan sadece fiziki görüntüsüyle değil, ruhuyla, duygularıyla, düşünceleriyle... yani bir bütün halinde insan olmalıdır. İnsani olan ne varsa kirletiliyor, anlamsızlaştırılıyor. Sürekli yapay mutluluklar, güdülerin doymak bilmez dürtüleri pompalanıyor. Böylesi koşulların hakim olduğu bir ortamda insani olanın sağlam kalması mümkün değil. Sağlam olmak isteyen ve hayatı anlamlandırmak isteyenlerin sığınağı Muhabbet Cemleridir. Bu muhabbetler bir başlangıçtır. Sonsuz, sınırsız lezzetler,manzaralar diyarına yolculuğun başlangıcı. Perşembe'yi cuma'ya bağlayan gece böylesi bir nurani atmosferin en ideal anıdır. 4.CEMEVİ VE AYN-İ CEMLER Hz.Muhammed; Mekke’de “Vahy”leri tebliğe başladıktan birkaç yıl sonra gizli bir örgütsel yapı oluşturur. İslâmi cemaati yönetmek ve ibadetleri eda etmek için bir evi karargah olarak kullanırlar. “Dâr-ün Nedve” denen bu “cemaatevi” gizli bir cemevi’dir. Enfal Suresi 30.Ayet- te bu husus belirtilmektedir.(9) Araf Suresi 31. Ayet’te cemevi tanımlandığı gibi, yapılacak işlerde anlatılmak-tadır. (10) Hac Suresi 34. Ayet’de belirtilen hususlar ve “mensek” terimi cemevi ile yıllık “görgü cemi” tanımlayarak, farz olduğunu belirtmektedir.(11) Mekke’de “Dar-ün-Nedve” de oluşturulan ve İslami toplumu yöneten “şura”ya, Hz.Muhammed’in “danışma organı”na “Kırklar Meclisi” denmektedir. Bu meclisin eda ettiği ibadet tarzına da “kırklar cemi” denir. Gizli bir örğüt gibi faaliyet gösteren “kırklar meclisi”, 615-618 yıllarında yetkin-leşir ve geniş bir örğütlenme ağı kurar. Medine’ye 12 İslam ailesi göndererek koloni oluşturur ve tebliğle görevlendirilir. Hz. Muhammed artık Mekke’de barınamayacağı-nı anlayınca üç yıl boyunca Medineli’lerle gizlice görüşmeler yapar. Ve bu görüş-meler sonucunda “3 Akabe Biatı” gerçekleştirir. Kırklar Meclisi’nin organize ettiği bu biatlar sonucunda da Hz.Muhammed, Medine’ye 622’de göç eder. Hz.Muhammet; Medine’ye varışına mütakip bizzat kendisinin “mimar ve mü-hendis” lik tasarımını yaptığı ve yapımında da bir işçi gibi çalışarak “külliye” inşa eder. Bu mekam, Hâce Bektaş Veli ve Şahkulu Dergahlarınının özelliklerine sahip ve işlevsel tarzda idi. Külliye o günkü yapı malzemeleri olan,tuğla, kerpiç ve ahşap kulan-ılmak suretiyle ana bina ve müştemilatı inşa edilir. Hz.Muhammed’in kendi evininde bulunduğu bu külliye; ibadethane, aşevi, konukevi, at ve develerin kaldığı ahırlar, tüccarların mallarının pazarladığı avlu, okul gibi çok amaçlı bölümlerin olduğu büyükçe bir yapıdır. Hz.Muhammed’in kurduğu okula da “Suffa Okulu” denmektedir ki, ilk İslam Üniversitesidir.(12) Kadın ve erkeklerin öğretim ve eğitim gördüğü bu okulda başta Hz.Muhammed olmak üzere, Kırklar Meclisi’nin üyeleri her konuda dersler vermekteydiler. Daha sonralar “Mescid-i Nebevi” denecek olan bu külliye ilk kurulmuş olan resmi cemevi’den başka bir şey değildir. Cemevleri; Karmati ve İsmaililerin “Dâr-ül-Hicra”larının “mikro” örnekleridir. 5. Hz.MUHAMMED ile Hz.ALİ’nin CEM’deki KONUMU ve DEDELİK KURUMU’nun OLUŞUMU Hz.Muhammed; gelen “vahy”leri tebliğle görevli bir Nebi/Resûl olmasının yanın da Kırklar Meclisi tarafından seçilmiş bir “Mürşid”dir. Yine bu meclisce de Hz.Ali, “Rehber” ve Resûlullah’ın vekili olarak seçilir. Bu nedenledir ki,Hz. Muham-med: “Ben ilmin şehriyim Ali de onun kapısıdır. İlim isteyen kimse onun kapısıdan gelsin” mealindeki hadisi ile “Ali Kur’an-ı Natık”tır buyruğu, Alevi Cemlerinde bu iki ulu kişinin yerini ve önemini belirtmeye yetmektedir. Kırklar Meclisi’nde mürşid verehber seçimi bugünkü anlamda “Dedelik Kurumu”nun oluşmasına temel dyanak sağ-lamıştır. Bu kurumsallığa “Pirlik Makamı”nıda Hâce Bektaş-i Veli eklemlemiştir. Alevi inancına göre; Hz.Muhammed okur-yazar olup, büyük dahi bir feylesof-tur. Peyganberin torunlarından, 5.İmam Muhammed Bakır (676-735); “Peyganberkesinlikle okuma yazma bilmez bir cahil değildi. Aksine 70 dile yazılı ve sözlü olarakhakimdi ve her kim ki, O’nu bir cahil olarak tanımlarsa o kâfirdir.”Demektedir.(13) Hz.Muhammed, okul açıp pozitif bilimleri okutan ve aynı zamanda öğretmenlik yapan bir peyganberdir. Bazı Sünnilerin belirtiği gibi “ümmi” değildir. Suffa Okulu ile ilğili Bakara Suresi 273.Ayet bunun en büyük delilidir. 6.KIRKLAR Hz.Muhammed döneminde ki Kırklar Meclisi devrin alimlerinden olmuştur. Çeşitli ırklara mensup meclis üyeleri gönüllülük temelinde birebir eşit İnsan-i kamil kişileridir. Bu seçkinler topluluğu 17’si kadın ve 23’ü erkek olmak üzere 40 insan ay-nı zamanda, Hz.Muhammed’e gelen “Vahy”leri ilk duyan ve yorumlayıp uygulayan-lardır. Süreç içerisinde ölümler nedeniyle Kırklar Meclisine sayıyı tamamlamak için “Asabı Suffa”dan yeni elit insanlar alınmıştır. “On Yedi Kemerbest”lerde bu meclisin üyelerindendir. Hz.Ali döneminde de Kırklar Meclisi devam etmiştir. Kadın ve erkek olmak üzere 50 cıvarında insan bu mecliste görev almışlardır.Kırklar Meclisinin bazı üyeleri şunlardır: Hz.Hatice, Hz.Ali, Hz.Fatıma, Hz.Hamza, Selman-ı Farisi, Kürt Gavan, Türk Süreyc, Ümmü Selame, Ebû Hureyre, Rahib Hanzele, Revaha, Maz’un, Ali Kanber, Cafer-i Tayyar, Ebu Zerr-i Gaffari, Cabir-i Ensari, Malik-i Eşter, Abdullah İbn-i Abbas, Abdullah İbn Sebe, Ebu Derda, Cömert-i Kassâb, Muhammed bin Ebubekir, Ammar İbn-i Yaser, Süheyl-i Rumi, Mikdât , Bilal-i Habeş..... Kırklar Meclisi üyelerinin kemer bağlayıp el verdiği müştehid sufiler; İslam coğrafyasında mürşid olarak; Hankah,Tekke ve Zaviyelerinde gerçekleştirdikleri eğitim ve öğretimle toplumu irşat etmişler ve yönlendirmişlerdir. AleviGenç 31.08.2006, 16:48 7. MİRAC VE KIRKLAR CEMİ Hz.Muhammed’in Allah ile konuşma olayına İsra veya Mirac denmektedir 615 - 625 yılları arasında birkaç kez gerçekleşen bu olayların “ruhâni” ve “bedeni”olduğu konusunda İslam alimleri fikir birliğinde değillerdir. Prof.Dr.Hamidullah (14) ve Prof.Dr.Öztürk (15): Hz.Muhammed’in uyku ile uyanıklık arasında iken birkaç kez İsra (gece yolculuğu) olayı gerçekleştiğini, Miraç olayının ise bir kez vuku bulduğunu belirtmektedirler. Hz.Muhammed; Mirac dönüşü “Kırklar Meclisi”ne uğrar, Cem eda eyler, semah döner, engür içer.(16) Allah ile konuşmalarını anlatır. Meclisin üyesi ve bü- yük tasavvufcu Abu-Zerr-Gaffari; Hz.Muhammed’e Allah’ı gördün mü ? Diye sorar. Resûlullah’da, Allah’ı “nur” olarak betimler.(17) Alevilik’de Cem ve Semah ibadeti, İsra ve Mirac olayı ile birlikte yaşama geç-miştir. Semah’ın Piri,Ebu-Zerr-Gaffari’dir. Semah ve Cem’e müzik ise, Hz.Muham-med döneminde “tef” ile girmesine karşın, esas ritüel olarak şekillenmesi; Türklerin İslamiyeti kabülleriyle olmuş ve çöğür, kopuz, gibi bağlama türleri girmiştir. Türkle-rin Anadolu’ya gelişleriyle de ; keman, ney, kudüm gibi estürumanlar da cemlerde kullanılır. Gerçek anlamda ibadet Cemi ve Semah’ına ikrâr vermiş, nasip almış ve olgun-luk mertebesine erişmiş insanlar (bacı ve sofular) ancak girebilirler. Bu gün Cemev-lerinde zahiren yapılan cemler, “eğitim ve öğretim cemleri”dir. Gönül gözüyle “Tanrı”yı seyreyleyen”, insan-ı kamiller gerçek cem eylerler, coşkulu vecd ile semah dönerler. Birisi, Hz.Ali’ye Allah’ı gördüm mü ? Diye sorar. Hz.Ali’de: “Ben başımda ki göz ile görmedim, kalp gözüyle gördüm ve şahadet ettim.” Diye cevap verir.18) Hz.Ali’nin bu net ve yalın cevabı, Alevi tasavvufunun özünü oluşturur. İnsanın yüreğiyle cangözüyle Allah’ı görmesi, aşkı ile yeksan olması, ilahi sevgilisiyle hemhal olması, Alevi öğretisinin temel kuramıdır. “İnsan Allah’ın bir tür yürüyen görünümüdür.Bunun içindir ki, Allah evrene sığmadığı halde insanın kalbine sığmış, insana şahdamarından daha yakın olmuş- tur.”(19) Bu anlayıştandır ki, Aleviler ibadetlerini hallka şeklinde “cemal cemale” ya-parlar. Kâbe’leri insandır. Cem tapınma tarzının temel espirisi de budur.Bu espirinin temel kaynağı da “Allah-İnsan-Kainat” bütünlüğü ve birliğidir. Aleviliğin Temel Kurumları Kırklar Cemi, Alevi Bektaşi ibadetinin esası olarak kabul edilen Cem ve Semah döneminin mitolojik kaynağı varsayılmaktadır. Bu efsanevi anlatım; katı, kuralcı, şekilci ibadet biçimi olan İslam'ın Sünni (Hanefi, Şafii v.s.) yorumuna karşı alternatif bir ibadet biçimidir. Anlatımda geçen birçok öğe ve verilen mesaj Alevi dünya görüşünün kaynağı sayılır. "BİRİMİZ KIRK KIRKIMIZ BİRDİR BİZİM.." Kaynaklara göre, "Hz. Muhammet, atı Burak ile bir gece Mirac'a çıkar. Cenab-I Hak ile 90 bin kelam konuşur. Bunun 30 bini sırrı hakikat olup Hz. Ali'de kalır. Miraç'ta Hz. Muhammet'e; süt, bal ve elma verildiği rivayet edilir. Bal aşka, süt sevgiye elma ise dostluğa işaret eder. Muhammet, Mirac'a çıkarken yoluna bir kükremiş aslan çıkar. Aslan yolunu keser. Gaipten bir ses (nida) gelir. "Parmağındaki yüzüğü aslanın ağzına atması" istenir. Muhammet böyle yapar aslan sakinleşir, yoluna devam eder. Muhammet, Cenab-I Hak ile görüştükten sonra şehre döner. Yolda bir dergâha rastlar. Merak edip gidip kapısını çalar. İçerdeki ses; "Kimsiniz?" der. Muhammet ise; "Ben peygamberim içeriye girmek istiyorum" der. Kapı açılmadan içerden gelen ses; "Peygamberliğini git ümmetine yap. Bizim aramıza peygamber sığmaz" der. Hz. Muhammet kapıdan ayrılıp yürümeye başlayınca gaipten gelen ses ayrılmamasını kapıyı yeniden çalmasını ama yanıtı farklı vermesini söyler. Muhammet yine kapıyı çalar: İçerden yine; "Kimsiniz" diye sorulur. Bu kez Hz. Muhammet; "Bende sizden biriyim. Bir insanım. Sizi görmek istedim" der. Bu yanıttan sonra kapı açılır. Muhammet içeri alınır. İçerden "Hoşgeldin sefa getirdin, uğur getirdin" diyerek karşılarlar. Hz. Muhammet içerde oluşmuş bir meclis görür. Hatta sayımını da içinden yapar. Tam 39 kişi vardır. Üstelik bu meclis kadın ve erkeklerden oluşmuştur. Bunların 22'si erkek 17'si kadındır. Muhammet' yer gösterilir. O'da gösterilen yere oturur. Hz. Ali'de meclistedir. Muhammet tesadüfen Ali'nin yanına oturur. Hz. Muhammet sorar. "Size kimler denir?" der. "Bize Kırklar denir" diye yanıt alır. "Ama burada 39 kişi saydım" der. "Selman-ı Pak Can Parstadır"denir. "Peki sizin ulunuz, büyüğünüz, küçüğünüz kim" diye sorar Hz. Muhammet. Gelen yanıt şöyle olur: "Bizim küçüğümüz, büyüğümüz yoktur. Küçüğümüz de uludur, büyüğümüz de uludur. Birimiz kırkımız, kırkımız birimizdir" denir. Bunun üstüne Muhammet meclisten bunu kendilerine kanıtlamalarını söyler. O sırada Ali kolunu uzatır ve gömleğini sıyırır. İçlerinden biri "destur" diyerek bıçağın ucu ile kolunu hafif kanatır. Kolundan bir damla kan akar. Onu, her can'ın kolundan birer damla kanın gelmesi izler. 40. canın bir damla kanı da pencereden içeri gelir. Bu ise Selman-ı Pak'ın kanıdır. Sonra Hz. Ali kolunu bağlar, hepsinin kanaması durur. Selman-ı Pak, Parstan dönüşte bir üzüm tanesi getirir. O'nu Hz. Muhammet'e verir ve bölüştürmesini ister. Muhammet erilen kapta üzüm tanesini ezer, çıkan dem meclisteki kadın-erkek canlara dağıtılır. Kırklar üzüm suyunu içerler. Hep birlikte mest olurlar. "Ya Allah" deyip semah dönerler. Hz. Muhammet'te onlara katılır. Büyük bir coşku ile vecd halinde semah dönülürken Hz. Muhammet'in başından sarığı (imamesi) düşer. Kırk parçaya bölünür. Kırklar parçaları bellerine bağlarlar, kemerbest olurlar. Hz. Muhammet, Kırklar Meclisi'ne pirlerini sorar. "Pirimiz Ali'dir" derler. Böylece, Hz. Muhammet, Ali'nin de orada olduğunu öğrenmiş olur. Ali, Hz. Muhammet'in yanına gelir. Hz. Muhammet Ali'nin parmağında, Mirac'a giderken "aslana" verdiği yüzüğü (hatemi) görür. Ali'ye sarılır, O'nu bağrına basar." Alevi inancında; kadın ve erkek canlardan oluşan Kırklar Cemi'nin tayin edici önemi vardır. Anadolu Aleviliği'nin inanç temellerinin, yaşam biçiminin, dünya görüşünün, felsefesinin kökleri bu söylencede aranmalıdır. Kadın ve erkek canlardan oluşan Kırklar Meclisi, mitolojik anlamda da olsa Alevilerin dinsel ve sosyal örgütlenmelerinin tarihsel kaynağı kabul edilebilir. Bu anlamda da bu söylencede geçen sembolik özellikler Alevilik açısından ayırtedici öneme sahiptir. Kırklar Meclisi'nin kadın ve erkekten oluşumu kadın ve erkek eşitliğinin önemini vurguluyor. Kırklar Meclisi ile Hz. Muhammet arasındaki diyalogdaki vurgulardan; "birimiz kırk, kırkımız bir" olgusu eşitliği, insan olmayı, türab olmayı vurguluyor. Gerçeğin gökte değil, yerde olduğu meclisin sembolik önemi ile vurgulanıyor. Herkesin eşit ve ulu olması; vahdette kesret, kesrette vahdet (varlıkta birlik, birlikte varlık) ilişkisini ifade ediyor. Kaynakta; Alevi inancında Tanrı'nın, Peygamber'in ve insanın yeri belirtilmektedir. Aslan ve yüzük sembolü ise; insanın Tanrı'nın bir ifadesi; O'nun bir yansıması, parçası olduğu, Adem'in Hakk'ın halifesi olduğu anlayışını vurgulaması açısından önemlidir. Bu örnekte Alevi-Bektaşi ibadeti olan Cem'in ve Semah'ın da kökleri belirtilmiş oluyor. Bu söylence; Anadolu'da yaklaşık bin yıldır her tür olumsuzlanmaya karşılık Alevilerin Cem ve cemaatlerinde, sosyal hayatlarında kadını bir bütünün ayrılmaz parçası gören, lokmasını yoksullarla kırka bölerek paylaşmasını bilen, insana en yüksek değeri veren Aleviliğin sağlam mayasını da ele veriyor. Kaynaklar: www.alevikonseyi.com www.karacaahmet.com Birde Sayın Değerli İsmail ONARLI 'nın yazılarından alıntıdır.. Emeğe saygı... casdemurmur 31.08.2006, 16:51 HZ Muhammed Efendimiz zamanında İbadethanelerde sadece İbadet edilmezmiş.Toplumsal sorunlar çözülür ve Peygamber insanları yönlendirirmiş.. Aynı Görgü Cemleri gibi... Anlayana...:wink: Daha sonraları İbadethaneler şekil değiştirip Camii adını almış ve sadece ibadet edilen yer haline gelmiş.Hatta Allahın evi olarak adlandırılmış.. peki öyleyse,sunniler hep şunu söyler biz hz.muhammedin yolundan gidenleriz diye..senn yine bi yazını okumuştum ve orada da diyordun ki peygamberimizde cem yapmıştır..o zaman sunniler peygamberin her yaptığını yapıyorsa ve bunu da sünnet olarak adlandırıyorsa,neden bunu da yapmamışlar?çünki benim anladığım kadarıyla sunniler kur an da ne yazıorsa harfiyen uygulama peşinde..aleviler ise günümüze göre yorumlayarak yaşıyorlar..durum öyleyse,bana alevilerin yaptığı uygun geliyor..her işte de öyle,çağ değişiyor,sen aynı kalamazsın,kalırsan da başkaları güler sana.. neyse konudan uzuaklaşmayalım çok ama aklıma geldi yazayım dedm.. AleviGenç 31.08.2006, 16:57 peki öyleyse,sunniler hep şunu söyler biz hz.muhammedin yolundan gidenleriz diye..senn yine bi yazını okumuştum ve orada da diyordun ki peygamberimizde cem yapmıştır..o zaman sunniler peygamberin her yaptığını yapıyorsa ve bunu da sünnet olarak adlandırıyorsa,neden bunu da yapmamışlar?çünki benim anladığım kadarıyla sunniler kur an da ne yazıorsa harfiyen uygulama peşinde..aleviler ise günümüze göre yorumlayarak yaşıyorlar..durum öyleyse,bana alevilerin yaptığı uygun geliyor..her işte de öyle,çağ değişiyor,sen aynı kalamazsın,kalırsan da başkaları güler sana.. neyse konudan uzuaklaşmayalım çok ama aklıma geldi yazayım dedm.. Peygamberimiz Hz.Muhammed (efendimiz) İlk semahı dönmüştür Hz.Ali efendimiz'le... Ve Hz.Muhammed ve Hz.Ali ibadetlerini Cem Evin'de yapmıştır... Yukarda detaylı yazdım okursan sevinirim... casdemurmur 31.08.2006, 17:11 Peygamberimiz Hz.Muhammed (s.a.s) İlk semahı dönmüştür Hz.Ali efendimiz'le... Ve Hz.Muhammed ve Hz.Ali ibadetlerini Cem Evin'de yapmıştır... Yukarda detaylı yazdım okursan sevinirim... bilgiler için teşekkürler fakat benim sorumu yanıtlamıyor..:no: bi başkası yardımcı olursa sevinirm.. hediye 31.08.2006, 21:53 ben bu konuya bi kitaptan yardım alark yanıtlamak istiyorum. bizler hz. muhammed değil ama daha sonraki halifelerden önce ebubekir sonra ömer tarafından sahabelerden alınan bilgilerle yazıya geçilmesi sırasında bazı ayetlerin ve hadislerin yok edildeğine ve yakıldığına inanırız.allah'ın dünyamız ve insanlarımız hakkında söylediklerini sadece kuran'daki ayetlerle sınırlı tutmayız. örneğin; kuran'da namaz kılmanın ne şekli ne sayısı nede yeri olmadığına inanırız.ya da orucun 30 gün tutulması gerektiğinin kuran'da yeri olmadığını düşünürüz. ama kuran incelendiğinde oruç ve ibadetlerinden bahseder. ama ne orucun süresi nede ibadetin biçimi sayısı kuran'da yoktur.ayrıca kuran'da camiden ce camide kılınan namazdan söz edilmiyor. fakat bu da islam'a daha sonra eklenen kurallardan biridir. bizler ibadetin illede camide yapılması gerektiğine inanmıyoruz. bize göre yeryüzünün tümü ibadet yeridir. hatta hz. muhammed islamiyetin ilk senelerinde bir ibadet yeri yapmaya gerek görmemiştir. çünkü belli bir tapınak oluşturmak islama aykırı bir düşüncedir.ayrıca o yıllarda ibadetin gizli yapılmasını vurgulamak için gece yapılması gerektiğini vurgulamış bunun gösteriş olmasını engellemek istemiştir bu konuda kurandaki 2. ayet söyle demektedir: tövbe suresi'nde 107. ayet: "zarar vermek, inkar etmek, müminlerin arasını açmak Allah ve peygamberi'ne karşı savaşanlara daha önceden gözcülük yapmak üzere bir mescit kurup, biz sadece iyilik yapmak istedik diye yemin edenlerin yalancı olduklarına şüphesiz ki allah da şahittir." devamı ise: " ey muhammed, o mescide hiç gitme, Allah'a karşı gelmekten sakınanlarla beraber bulunman daha uygundur. orada arınmak vardır. allah arınmak isteyenleri sever." bizler allah için illede şu şartlar yerine getirilerek ibadet yapılır diye koyulan katı kuralları onaylamayız. hadid surasi 4. ayet: "nerede olursanız olun o sizinle beraberdir. allah yaptıklarınızı görür." Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen) ben bu konuya bi kitaptan yardım alark yanıtlamak istiyorum. bizler hz. muhammed değil ama daha sonraki halifelerden önce ebubekir sonra ömer tarafından sahabelerden alınan bilgilerle yazıya geçilmesi sırasında bazı ayetlerin ve hadislerin yok edildeğine ve yakıldığına inanırız.allah'ın dünyamız ve insanlarımız hakkında söylediklerini sadece kuran'daki ayetlerle sınırlı tutmayız. örneğin; kuran'da namaz kılmanın ne şekli ne sayısı nede yeri olmadığına inanırız.ya da orucun 30 gün tutulması gerektiğinin kuran'da yeri olmadığını düşünürüz. ama kuran incelendiğinde oruç ve ibadetlerinden bahseder. ama ne orucun süresi nede ibadetin biçimi sayısı kuran'da yoktur.ayrıca kuran'da camiden ce camide kılınan namazdan söz edilmiyor. fakat bu da islam'a daha sonra eklenen kurallardan biridir. bizler ibadetin illede camide yapılması gerektiğine inanmıyoruz. bize göre yeryüzünün tümü ibadet yeridir. hatta hz. muhammed islamiyetin ilk senelerinde bir ibadet yeri yapmaya gerek görmemiştir. çünkü belli bir tapınak oluşturmak islama aykırı bir düşüncedir.ayrıca o yıllarda ibadetin gizli yapılmasını vurgulamak için gece yapılması gerektiğini vurgulamış bunun gösteriş olmasını engellemek istemiştir bu konuda kurandaki 2. ayet söyle demektedir: tövbe suresi'nde 107. ayet: "zarar vermek, inkar etmek, müminlerin arasını açmak Allah ve peygamberi'ne karşı savaşanlara daha önceden gözcülük yapmak üzere bir mescit kurup, biz sadece iyilik yapmak istedik diye yemin edenlerin yalancı olduklarına şüphesiz ki allah da şahittir." devamı ise: " ey muhammed, o mescide hiç gitme, Allah'a karşı gelmekten sakınanlarla beraber bulunman daha uygundur. orada arınmak vardır. allah arınmak isteyenleri sever." bizler allah için illede şu şartlar yerine getirilerek ibadet yapılır diye koyulan katı kuralları onaylamayız. hadid surasi 4. ayet: "nerede olursanız olun o sizinle beraberdir. allah yaptıklarınızı görür." Canikim 04.09.2006, 13:44 selam yazilarini dikatle okudummm alevimenn Devlet, camileri, yalnızca dinsel işlerin konuşulduğu, Sünni insanların namaz kıldığı ibadet evleri haline getirmelidir bu sözü neyi dayanarakkk yaziyorsun sun istatislikmi yaptin anketmi yaptinn caminin kapisindami yaziyor yoksa camide hocami anlatiyor yahu ben anlamiyorum sizleri bende aleviyimmm namaz kilmanin tek sebebi nedir biliyormusunn işine gelmiyordur yatip kalkmasi zor geliyordur ondandir bunun baska sebebi yokturr butun dinler hak dindir fakat diğer dinler değiştirilmiştir islam dini değiştirilmeyen tek dindir ve eğer sen müslümansann birak aleviliği sünlliyii miletin kafasini kariştirmayin yok namasin tarfi yazmiyor yok vakti yoktur kurhani kerime inaniyorsann hadislere inaniyorsann okadar müslüman namaz kiliyorrr ??? sana bir sorum olcakk aleviliği bir kaç cumleyle aciklaya bilirmisinnn??? dallandirip budaklandirmadannn ... saygilarr... hena 04.09.2006, 14:51 Alevilik ; İnsanı merkezine koyan, (İnsanı merkez alan) Anadolu’ ya özgü, eşi ve benzeri olmayan bir felsefe, bir inanç, bir yaşam biçimi, bir kültür, bir öğreti ve hatta bunların tümünü de aşan bir toplumsal olgudur. güneyli 08.09.2006, 11:07 sevgili arkadaşlar aleviler namaza nasıl bakarlar diye bir soruyla çıkmanız daha doğru olurdu aleviler namaz kılmazlar demek biraz yanlış ben arap alevisiyim ve nasıl namaz kıldığımız hakkında biraz bilgi vereyim belirli günlerimiz vardır allahı anmak mve ona kulluk etmek adına o günler arapçada ğid yani bayram denir ve bu bayram günü ahvan yani cemaat bayramın yapıldığı evde toplanır koyunlar tosunlar kesilir yemekler tertiplenir yemeklerin hazır olmasına yakın söz konusu evde kendi imamımızın kıldırdığı namazı kılarız geçmişte halklar arasında yaşanan kötü olaylar yüzünden asırlar boyu kavgalar sürtüşmeler yaşanmıştır ve biz arap aleviler tarihin hiç bir yerinde kavgadan yana olmadık gizlilik ilkesi ile ibadetimizi ali'mizin yolunda devam ettirdik ve halada devam ettirmekteyiz biz islam dini mensubuyuz ve müslümanız ve ali'mizin bize gösterdiği yolda asırlar boyu kuşakların birbirine eksiksiz aktarımıyla devam etmekteyiz hiç bir toplumla düşmanlığımız yoktur herkese kapımız açıktır çünkü ali'nin yolu hak yoludur,adalet yoludur,hoşgörü yoludur,fitne fucura yer yoktur camilere gitmeyişimizin sebebi herkesçe bilinen sosyal ve felsefi nedenlerdir bu konuda kültürümüzle ilgili ne istiyorsanız sorabilirsiniz "le ilahe ille hüv ya aliyyen ya azim" paşahan 09.09.2006, 22:23 alevilikte namaz yoktur şunu untmayın ki peygamberin torunun öldürenler peygambere kitabını da tanımazlar dilara74 11.09.2006, 20:51 ben ve benim gibi düşünen sünniler peygamberin torununu öldürmemiştir. öldürenler öteki dünyada cezalarını çekeceklerdir. namaz allaha ibadettir. sizler daha farklı kılıyor olabilirsiniz. saygı duyarım. yalanlamam. sizin bileceniz bir şeydir bu. ama kendi namazımıza da laf söylenmesini istemiyorum. bizler böyle olduğuna inanıp ibadetimizi böyle yapıyoruz. günde 5 vakit kılarız. gösteriş yapanları bizden saymıyoruz . onlar zaten kendi nefslerine uyuyorlar. kendilerini etrafa dindar gibi göstermek için. çıkar amaçlı zaten.samimiyet yok. camiler bizde ibadetlerin toplu yapıldığı yerlerdir. cuma namazını erkeklerin toplu halde kılmaları bizde farzdır.yezit ve diğer düşmanlık yapanların , kendi zamanlarında hz. ali ve ehlibeyti kötülemeleri onların zamanına aittir. bizlerle alakası yoktur. yani bizler bağa kızıp bağcıyı dövmüyoruz.bizlerin camilerinde kadınlar için ayrı bölüm vardır. ancak imamın söylediklerini ve vaazlarını duyabilirler. bizde böyledir. bizler hem peygamberimizi hem de ehli beytini severiz. yezit, muaviye ,mervan vs... bizi ilgilendirmiyor. yani onlardan değiliz. kerbela katliamını yapanları ehlibeyte maddi ve manevi zarar veren herkesten bizler de nefret ediyoruz. dini yorumlayışımız farklı olabilir ama birbirimizin inançlarına saygılı olalım. bluehero88 13.09.2006, 20:12 slm ben bir alevi,müslüman ve dede soyundan biri olarak DİLARA74 arkadasıma katılıyorum kerbala olayının butun sünnilere mal edilmesi kesinlikle yalnıs alevi toplumu olarak bizde hem muhammed hem ali heme ehlibeyt sevgisi buyuktur bence ehlibeyt sevgisi olan her insan peygamberimizin yaptıgını yapmalıyız hemde sünnilerden daha fazla yapmalıyız....Alevilerin neden namaz kılmadıları konusunda bayagı sey okudum.O donemde ki sartlar onu gerektirsede şimdiki dunyada o tur kotu sar ve ortamlar yoktur.Yani artık ne gocebeyiz, ne camiler ve toplumda bizi dıslıyolar, ne de camilerde hz.aliye lanet okutuyolar.Bugun hangi camiye giderseniz gidin hepsinde Hz.Ali'nin o mübarek ismini gorursunuz...Alevi arkadaslarım geçmiş geçmişte kaldı.Artık bizler gercekleri gormeli ve allah ne emrediyorsa, peygamberimiz ne diyorsa hz.ali neyin gusel oldugunu soyluyorsa onları yapalım....Allahın rahmeti selamı uzerinize olsun.... MeRaLiNa 13.09.2006, 20:26 slm ben bir alevi,müslüman ve dede soyundan biri olarak DİLARA74 arkadasıma katılıyorum kerbala olayının butun sünnilere mal edilmesi kesinlikle yalnıs alevi toplumu olarak bizde hem muhammed hem ali heme ehlibeyt sevgisi buyuktur bence ehlibeyt sevgisi olan her insan peygamberimizin yaptıgını yapmalıyız hemde sünnilerden daha fazla yapmalıyız....Alevilerin neden namaz kılmadıları konusunda bayagı sey okudum.O donemde ki sartlar onu gerektirsede şimdiki dunyada o tur kotu sar ve ortamlar yoktur.Yani artık ne gocebeyiz, ne camiler ve toplumda bizi dıslıyolar, ne de camilerde hz.aliye lanet okutuyolar.Bugun hangi camiye giderseniz gidin hepsinde Hz.Ali'nin o mübarek ismini gorursunuz...Alevi arkadaslarım geçmiş geçmişte kaldı.Artık bizler gercekleri gormeli ve allah ne emrediyorsa, peygamberimiz ne diyorsa hz.ali neyin gusel oldugunu soyluyorsa onları yapalım....Allahın rahmeti selamı uzerinize olsun.... o camilerde Hz. Ali ve düsmanlarinin ismide geciyor o camilerde kadin olarak ben asaglaniyorum o camilerde anlamadigim dilde birseyler söyleniyor Hz. Ali ismini okuyup digerlerini okumayi unutmussun galiba Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen) selam yazilarini dikatle okudummm alevimenn Devlet, camileri, yalnızca dinsel işlerin konuşulduğu, Sünni insanların namaz kıldığı ibadet evleri haline getirmelidir bu sözü neyi dayanarakkk yaziyorsun sun istatislikmi yaptin anketmi yaptinn caminin kapisindami yaziyor yoksa camide hocami anlatiyor yahu ben anlamiyorum sizleri bende aleviyimmm namaz kilmanin tek sebebi nedir biliyormusunn işine gelmiyordur yatip kalkmasi zor geliyordur ondandir bunun baska sebebi yokturr butun dinler hak dindir fakat diğer dinler değiştirilmiştir islam dini değiştirilmeyen tek dindir ve eğer sen müslümansann birak aleviliği sünlliyii miletin kafasini kariştirmayin yok namasin tarfi yazmiyor yok vakti yoktur kurhani kerime inaniyorsann hadislere inaniyorsann okadar müslüman namaz kiliyorrr ??? sana bir sorum olcakk aleviliği bir kaç cumleyle aciklaya bilirmisinnn??? dallandirip budaklandirmadannn ... saygilarr... o zaman sen namazi tarif et, o zaman bazi arap ülkelerinde neden bes vakit degilde 3 vakit? bence parasi ve iktadari olana yalakalik yapip, özüne cesurca sahip cikman isine gelmiyor? sen camilere git..... aslini inkar eden bizden degildir LaRS 13.09.2006, 22:18 Kur'an ' da namazın yani duanın şekli ve yeri belirtilmemiş.O zaman herkes kendi içinden gelerek ve bazı şekilci olmayan kurallar dahilinde duasını yapabilir.Cami , cemevi o kadar da önemli değildir. Cami cami diyen arkadaşlar: Bakın bakalım şimdi camilerin durumuna , şeyhlerin tarikatların yuvası olmuş.Ne işler dönüyor kimbilir. ez_u_te 13.09.2006, 22:27 sevgili hediye yazdıklarını okudum tümünede katılıyorum tartışmaya hiç gerek yok yok herşey ayan beyan ortada tşk ediyorum eline sağlık karadagli 14.09.2006, 07:34 sevgili dilara hanim.dünkü cami namaz bölümündeki yazinizi ilgiyle okudum.ibadetiniz. icin birsey demiyorum saygim var, 5 vakit degil eksik veya fazlada kilabilirsiniz. o sizin ibadet anlayisiniz. gösteris icin cikar amacli ibadet yapanlara karsi oldugunuzu söylüyorsunuz, bende sizinle ayni düsüncedeyim. fakat cuma günleri icin söylemis oldugunuz yorumunuz icin size sorularim var cuma günleri, nasil erkeklere toplu olarak namaz kilmak farz oldu? bu farz kadinlara da degilde neden sadece erkeklere farz oldu. ben ramazan ayinda kadinlarin camiye gittigini görüyorum ama bunun disinda görmüyorum bu neden? sorularimda kesinlikle bir art niyet yok, ama beni bu konuda aydinlatirsaniz sevinirim. saygilar Alinin_Askeri 14.09.2006, 21:53 selam yazilarini dikatle okudummm alevimenn Devlet, camileri, yalnızca dinsel işlerin konuşulduğu, Sünni insanların namaz kıldığı ibadet evleri haline getirmelidir bu sözü neyi dayanarakkk yaziyorsun sun istatislikmi yaptin anketmi yaptinn caminin kapisindami yaziyor yoksa camide hocami anlatiyor yahu ben anlamiyorum sizleri bende aleviyimmm namaz kilmanin tek sebebi nedir biliyormusunn işine gelmiyordur yatip kalkmasi zor geliyordur ondandir bunun baska sebebi yokturr butun dinler hak dindir fakat diğer dinler değiştirilmiştir islam dini değiştirilmeyen tek dindir ve eğer sen müslümansann birak aleviliği sünlliyii miletin kafasini kariştirmayin yok namasin tarfi yazmiyor yok vakti yoktur kurhani kerime inaniyorsann hadislere inaniyorsann okadar müslüman namaz kiliyorrr ??? sana bir sorum olcakk aleviliği bir kaç cumleyle aciklaya bilirmisinnn??? dallandirip budaklandirmadannn ... saygilarr... alevilerin yaptıgı ibadet seklı azınlıkta diye çoğunluga uyup camiyemi gidelim kardeşim bunumu demek istiyosun?evet sen burda nekadar konuşsanda kuranda namazın seklının belırtılmedıgı gercegını kaldıramazsın ve alevilerin kabul ettıgı namaz seklıyse halka namazıdır ama sen en iisi cogunluga uy biz azınlıgın yanında kalmaktan memnunuz. Mesut Gündüz 20.09.2006, 19:09 HACI OLMAK YETMEZ (10606 Hit) Adil davranmadıktan sonra Hacı hoca olmuşsun kaç para Hırka , tesbih , post , seccade güzel ama Tanrı kanar mı bunlara ÖMER HAYYAM Kalbinde korku yerine sevgi büyütmüş felsefesiyle hep çağdaş düşüncenin her zaman yanında olmuş demokrasiyi savunmuş olan ALEVİ toplumunun bir küçük bireyi olduğum için sonsuz mutluluk ve gurur duyuyorum. HoZaTLi_62 23.09.2006, 22:48 çok ayrıntıya dalmaya gerek yok bin tane sebep vardır ama çok basit bi şey söyleyebilirim namaz ve cami alevilerin önem verdiği kadın erkek eşitliğine ters bir durumdur. kadını ikinci sınıf gören bi zihniyetin yaptığı şeyleri aleviler yapmazlar YORULMAZ 09.10.2006, 10:35 Sevgili Canlar, HACI BEKTAŞİ VELİ EFENDİMİZ'in külliyesinde bulunan camii dışında yine Pir'imizin isminin başında bulunan Hacı kelimesi sizce nerden geldi birde bunu sorgulayabilirmiyiz.Saygılar AleviGenç 09.10.2006, 13:54 NAMAZ NAMAZIN MÂNÂ VE HİKMETLERİ Namaz ne demektir? Kur’ân-ı Kerîm’de, Peygamberimizin (a.s) ve O’nun tertemiz soyu olan Ehl-i Beyt Önderlerinin (a.s) öğretilerinde namaz ne şekilde yer almaktadır? Namâz-Niyâz ilişkisi nedir? Namazın yerini başka bir ibâdet tutabilir mi? Namaz kılmadan, Müslüman, özellikle de Ehl-i Beyt’e bağlı bir Müslüman olunabilir mi? Ya da namaz kılmayan herkes kâfir midir? İslâm’da kaç vakit namaz vardır? Namaz; herkesin kendi gönlünün istediği şekilde yerine getirebileceği bir ibâdet midir? Her kılınan namaz, namaz mıdır? Her namaz kılan da Müslüman mıdır? Gerçek namaz nasıl kılınır? Namazı ikâme etmenin mânâsı nedir?, ve insanda nasıl bir etki bırakır? Bütün bunlara, elimizden geldiğince ve dilimizin döndüğünce Ehl-i Beyt (a.s)’in berrak kaynakları ışığında cevap vermeye çalışacağız. Namaz; Arapça “Salât” kelimesinin bir karşılığı olarak kullanılmaktadır. Farsça bir kelime olan namâz; dilimizde, belli kural ve kâideler çerçevesinde yerine getirilen bedenî bir ibâdete verilen isimdir. http://www.caferilik.com/kutuphane/ahkam/aleviilmihali/175-215.htm#1 berfin44 19.10.2006, 21:11 HZ.ALİ namazda öldürülmüştür alevilik ali yoldur ali yolu deriz peki HZ. ALİ KURAN OKUMAZMIYDI namaz kılmazmıydı ?neden namaz kılan bir aleviye ya sen dönek oldun diye yargıda bulunuruz aleviler allaha inanmazmı ? cem ve semah allaha yapılan bir ibadetmidir yoksa HZ ALİYE YAPLIAN bir ibadetmidir ?alevilik hoşgörü değilmidir? anlayış değilmidir ?bunları düşünüp cevap buldgumuzda camii ve namzın cevabınıda bulacağız yusufçukgecegez 19.10.2006, 23:21 HZ.ALİ namazda öldürülmüştür alevilik ali yoldur ali yolu deriz peki HZ. ALİ KURAN OKUMAZMIYDI namaz kılmazmıydı ?neden namaz kılan bir aleviye ya sen dönek oldun diye yargıda bulunuruz aleviler allaha inanmazmı ? cem ve semah allaha yapılan bir ibadetmidir yoksa HZ ALİYE YAPLIAN bir ibadetmidir ?alevilik hoşgörü değilmidir? anlayış değilmidir ?bunları düşünüp cevap buldgumuzda camii ve namzın cevabınıda bulacağızsen yenisin galiba???:devil2: yusufçukgecegez 19.10.2006, 23:29 NAMAZ NAMAZIN MÂNÂ VE HİKMETLERİ Namaz ne demektir? Kur’ân-ı Kerîm’de, Peygamberimizin (a.s) ve O’nun tertemiz soyu olan Ehl-i Beyt Önderlerinin (a.s) öğretilerinde namaz ne şekilde yer almaktadır? Namâz-Niyâz ilişkisi nedir? Namazın yerini başka bir ibâdet tutabilir mi? Namaz kılmadan, Müslüman, özellikle de Ehl-i Beyt’e bağlı bir Müslüman olunabilir mi? Ya da namaz kılmayan herkes kâfir midir? İslâm’da kaç vakit namaz vardır? Namaz; herkesin kendi gönlünün istediği şekilde yerine getirebileceği bir ibâdet midir? Her kılınan namaz, namaz mıdır? Her namaz kılan da Müslüman mıdır? Gerçek namaz nasıl kılınır? Namazı ikâme etmenin mânâsı nedir?, ve insanda nasıl bir etki bırakır? Bütün bunlara, elimizden geldiğince ve dilimizin döndüğünce Ehl-i Beyt (a.s)’in berrak kaynakları ışığında cevap vermeye çalışacağız. Namaz; Arapça “Salât” kelimesinin bir karşılığı olarak kullanılmaktadır. Farsça bir kelime olan namâz; dilimizde, belli kural ve kâideler çerçevesinde yerine getirilen bedenî bir ibâdete verilen isimdir. http://www.caferilik.com/kutuphane/ahkam/aleviilmihali/175-215.htm#1allah razı olsun.verdiğin linkte gerçekten doğrular var. yusufçukgecegez 19.10.2006, 23:33 HACI OLMAK YETMEZ (10606 Hit) Adil davranmadıktan sonra Hacı hoca olmuşsun kaç para Hırka , tesbih , post , seccade güzel ama Tanrı kanar mı bunlara ÖMER HAYYAM Kalbinde korku yerine sevgi büyütmüş felsefesiyle hep çağdaş düşüncenin her zaman yanında olmuş demokrasiyi savunmuş olan ALEVİ toplumunun bir küçük bireyi olduğum için sonsuz mutluluk ve gurur duyuyorum. allah mutluluğunu bozmasın.:devil2: MeRaLiNa 20.10.2006, 10:03 Sayin Berfin sizinde gördügünüz gibi tam 50 küsür sayfalik bir topic, ama siz yobaz kesimden duydugunuz sallamasyon ve atmasyonlari buraya yansitip her seyi sil bastan baslatiyorsunuz, bence cevabi bize iftira ve katliam yapan yezitlerin aninda, "Hz Alide namaz kiliyordu siz niye kilmiyorsunuz gibi" menduburluk sorularinda bulamayacagiz, ama sünni islam anlayisindan Aleviligi yorumlamazsak ve yobaz kesimin düsünce yapisindan kurtulursak cevabini bulabiliriz... HZ.ALİ namazda öldürülmüştür alevilik ali yoldur ali yolu deriz peki gercektenmi? emimmisiniz? baska iddaalarda var, bu konu celiskili... ayrica öyle bile olsa alevilikte yoksa bir nedeni olabilecegi aklina gelmedimi, yobazlarin kulaktan dolma sözlere inananacaginiza arastirma zahmetinde bulunmadinizmi... peki HZ. ALİ KURAN OKUMAZMIYDI Kuran'i okumusturda Kurani kendi isine göre yorumlayanlarin sonradan hortladigi kesin, Kuran'in 1400 yil önceki oldugunu nerden biliyorsunuz, hic Kitaba mürekkep karisti kelimesini duymadinizmi... Kurandaki bir cok celiski ve sacma sapan ayetler sizce süphe uyandirici degilmi, yoksa siz ayette yazdigi gibi kadinlarin "hafifce" dövülmesini dogru buluyormusunuz? neden namaz kılan bir aleviye ya sen dönek oldun diye yargıda bulunuruz aleviler allaha inanmazmı bu kadar demogoji olur tebrikler, Namazin ne anlama geldigi burdada okuyabilirsiniz halbuki, Namazin esittir sünnilerdeki gibi günde bes vakit egrilip bügrülmek oldugunu nerden biliyorsunuz ve bunu kanitlayabilirmisiniz... Aleviler Allaha inanir ama yezitlere degil Aliye sükür, sizce sünniler Allaha inanirmi? cem ve semah allaha yapılan bir ibadetmidir yoksa HZ ALİYE YAPLIAN bir ibadetmidir ? sizce? ne icin yapildigini anliyamadinizmi, yasinizda 27 halbuki, el insaf, buda yine yobazlarin, yezitlerin bildik sig dar mantiklariyla söyledikleri, iyi ezberlemisiniz onlarin laflarini ikinci kez tebrikler... sizce sünnilerin yaptigi ibadet Allaha yapilan bir ibadetmidir yoksa yezide yapilan bir ibadetmi? buda bizim size sorumuz olsun... o camilerde Hz Alinin hakkini yiyen ömer osman bekir mendeburlarinin yada ayse isimli disi yaratigin isimleri yaziyor, ayrica kadin erkek esitligine son derece ters, imam cafer buyrugundaki ibadethanemizle ilgili yazdiginada... hadi burasi bir cok sayfayla dolu size baska bir link veriyim daha az sayfa var, bakiniz sivasli bir yobaz acmis, hani su Alevilerin diri diri yakildigi yezitlerin oldugu sehirden, oda üc yukari bes assagi ayni sorulari dile getirmis, mantigin ayni olmasi ne kadar garip... http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=18933&highlight=kuteybe AleviGenç 20.10.2006, 11:11 HZ.ALİ namazda öldürülmüştür alevilik ali yoldur ali yolu deriz peki HZ. ALİ KURAN OKUMAZMIYDI namaz kılmazmıydı ?neden namaz kılan bir aleviye ya sen dönek oldun diye yargıda bulunuruz aleviler allaha inanmazmı ? cem ve semah allaha yapılan bir ibadetmidir yoksa HZ ALİYE YAPLIAN bir ibadetmidir ?alevilik hoşgörü değilmidir? anlayış değilmidir ?bunları düşünüp cevap buldgumuzda camii ve namzın cevabınıda bulacağız Selam Can Çok güzel yazmışsın fikirlerine katılıyorum Alevi'likte Sunni-hanifi namazı yok Alevi-Caferî namaz'ı var... MeRaLiNa 20.10.2006, 11:17 benimTürkceyi anlama kabiliyetim yok galiba....... :) Şoreş 20.10.2006, 11:19 allah razı olsun.verdiğin linkte gerçekten doğrular var. Onlar Caferi kaynaklar, Alevi kaynaklar değil. yusufçukgecegez 20.10.2006, 23:36 Onlar Caferi kaynaklar, Alevi kaynaklar değil.ali taraftarı caferi kaynaklar:biggrin: Şoreş 20.10.2006, 23:40 ali taraftarı caferi kaynaklar:biggrin: Evet.. Anadolu Aleviliği ile ilgisi yok Şiiliğin.. Şii kaynaklar onlar.. Ai yanlısı olması ortak özelliğimizdir sadece... Şiilik tek kaynak, Alevilik çok kaynaklıdır.. Tek dinle anlatılamaz o yüzden Aleviliğin Mezhep olarak gösterilmesine ve şu Mezhebe bağlıdır denmesine karşıyım. yusufçukgecegez 21.10.2006, 00:12 Evet.. Anadolu Aleviliği ile ilgisi yok Şiiliğin.. Şii kaynaklar onlar.. Ai yanlısı olması ortak özelliğimizdir sadece... Şiilik tek kaynak, Alevilik çok kaynaklıdır.. Tek dinle anlatılamaz o yüzden Aleviliğin Mezhep olarak gösterilmesine ve şu Mezhebe bağlıdır denmesine karşıyım.asıl ali yanlısıda caferi ve şiiler.anadolu alevileri ise simgesel manada alevi.:devil2: Azrail 21.10.2006, 00:23 asıl ali yanlısıda caferi ve şiiler.anadolu alevileri ise simgesel manada aleviyusuf bey bugünde agzınıza simgesel alevi lafını dolamışsınız hayırdır hergün yeni yeni buluşlar mı icat ediyorsunuz, asıl sünniler arasbistanda ki sünnileridir, sen sözde sünnisin desem bunu kabul eder misin ? şii'ler ali yanlısıda biz veli yanlısı mıyız ? diger topiklerde de bundan bahsetmişsiniz, bakın yanlızca alevilik degil tüm inanclar üzerinde yeserdiği topragın kültüründen yasayış biçiminden etkilenir, bu o inancın özünden ayrıldıgı manasına gelmez, asıl alevilik şii'lik sözüyle , asıl müslümanlık sünnilik demek istiyorsun , sözde gizledigin mana bu, çünkü şii'lerinde sünniler gibi ibadet anlayışları var, yusufcukgecegezer insanların inanclarına ,''siz aslında söylesiniz böylesiniz '' diyecegine oturup kendinize bakın, oruc tutuyorum , namaz kılıyorum, hacca gidiyorum öyleyse ben daha müslümanım bu zihniyetine sahip insanlar şekilcidir başka hiçbirşey degil, yusufçukgecegez 21.10.2006, 00:47 yusuf bey bugünde agzınıza simgesel alevi lafını dolamışsınız hayırdır hergün yeni yeni buluşlar mı icat ediyorsunuz, asıl sünniler arasbistanda ki sünnileridir, sen sözde sünnisin desem bunu kabul eder misin ? şii'ler ali yanlısıda biz veli yanlısı mıyız ? diger topiklerde de bundan bahsetmişsiniz, bakın yanlızca alevilik degil tüm inanclar üzerinde yeserdiği topragın kültüründen yasayış biçiminden etkilenir, bu o inancın özünden ayrıldıgı manasına gelmez, asıl alevilik şii'lik sözüyle , asıl müslümanlık sünnilik demek istiyorsun , sözde gizledigin mana bu, çünkü şii'lerinde sünniler gibi ibadet anlayışları var, yusufcukgecegezer insanların inanclarına ,''siz aslında söylesiniz böylesiniz '' diyecegine oturup kendinize bakın, oruc tutuyorum , namaz kılıyorum, hacca gidiyorum öyleyse ben daha müslümanım bu zihniyetine sahip insanlar şekilcidir başka hiçbirşey degil,kızmayın canım.beni okulumdaki alevi arkadaşım dolduruyo.bugün kendini müslümam hisseden alevilere bir diyeceğim yok.am şu varki,şiiler ali takipçisidir.anadolu alevileri,kendi hzalilerini oluşturmuşlar.yani hz ali namaz kılıp oruç tutar hacca giderdi.anadolu alevileri,bunu şekilcilik sayıyor.çünkü eski inanç yapısına uymadığından.ali ve ehlibeyt sevginize inanıyorum.ama hz takipçisi değilsiniz.buna karşın özgün bir alevilik ve islam anlayışınız var.:devil2: Şoreş 21.10.2006, 00:53 asıl ali yanlısıda caferi ve şiiler.anadolu alevileri ise simgesel manada alevi.:devil2: Ne dediğinin farkında mısın Yusuf abi ? Alevi Forum alaycı tavırların ve mesajların sergileneceği bir yer değildir.. Siz başka Forumlara alalım öyleyse.Birkaç gündür tavırların son derece alaycı ve üzücü.. Bu Tavırların sebebi nedir ? Alevilerin fikirlerini çürütemeyince son çare olarak bunu seçtin sanırım. Azrail 21.10.2006, 01:03 yani hz ali namaz kılıp oruç tutar hacca giderdi.hala aynı konular , sanırım bunu anlatmak cok zor, yada siz anlamak istemiyorsunuz, müslüman olmak için namaz,oruç vs ibadetlere gerek yoktur, Allah'ın varlıgı ve birliğine iman edip Hz.Muhammed'i onun resulu ve elçişi olduguna inanmak yeterlidir , vay efendim sen sunu yapmazsan müslüman degilsin yoldan cıkmışın sapmışın felan diyenlere sadece gülüyorum ama nedense müslümanlık derecesi , Hz.Peygamberin yolundan Hz.Ali'nin yolundan gitme derecesi namazla orucla kıyaslanıyor, ve bunlar islamın sartı adı altında zorunlu kosuluyo, Hz.Ali camiye gidiyodu bende gidiyom ama aleviler gitmiyo ben daha aleviyim, ben oruc tutuyom onlar tutmuyo ben daha müslümanım, bunlar boş sözler, ve böyle düşünenler ( sekilciler ) yüzünden hakikaten inanarak namaz kılıp oruc tutan sünnilerde yanlış degerlendiriliyo, sn.yusufcukgecegez sizin inancınız size benim ki bana, cıkıp asıl aleviler şii'ler diyeceginize şu topikte ki sorumu yanıtlayın http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=17378 mum söndü diye iftira atıp günde 250 rekat namaz kılacagıma, kalbimi temiz tutarak , özümü pislikten uzak tutarak ibadetimi yaparım , ki hangisi makbuldür siz daha iyi bilirsiniz Nesimi 21.10.2006, 01:06 Sevgili Yusufçuk Aslında herşey simgedir. Gerçek olan ne var ki dünyada? Bugün baktığımız zaman Aleviler şiilerden daha çok Ali'ye anlam yüklemişler ve Aliyi daha çok seviyorlar. Aleviliğin içinde İsa'da var Muhammed'de Musa'da İbrahimde, Alide. Sırf Müslümanlık penceresinden bakınca Şiiler gibi düşünürüz doğru. Ancak Alevilikdeki anlayış daha farklı. Dinler üstü bir kavram olan Alevilik tüm insanlık değerlerini kapsar. Ayrıca İslam tarihi hadislere dayanır. Hadisler'de çoğu birbriyle çelişiyor yani sözüm ona kafasına esen hadis yapmış. Acaba Muhammed ve Ali dönemi islam gerçekden bugün kü gibimiydi? Yoksa kaynaklar tahrif edilip çarpıtıldı mı? Mirac olayı var. 40lar cemi var. Bunların olduğunu Alevi kaynakları anlatıyor. Sunni kaynaklar bunu reddediyor. Bunun kanıtı nedir? Eğer hadislerse onlar kendisiyle çelişiyor. Kaldı ki Kur'an ı bile yorumlarken tefsir ederken her kafadan ayrı ses çıkıyor. Tarih bildiğimiz gibi mi yoksa çarptılımış mı bu önemli.. Şoreş 21.10.2006, 01:15 Mirac olayı var. 40lar cemi var. Bunların olduğunu Alevi kaynakları anlatıyor. Sunni kaynaklar bunu reddediyor. Bunun kanıtı nedir? Eğer hadislerse onlar kendisiyle çelişiyor. Kaldı ki Kur'an ı bile yorumlarken tefsir ederken her kafadan ayrı ses çıkıyor. Tarih bildiğimiz gibi mi yoksa çarptılımış mı bu önemli.. Mesela Sünni İslam Cemaati, Ahmet Yesevi için Sünni der ama Ahmet Yesevinin Kırkların yolundan gittiğini bilmezler. Bilmezler ve reddetmeye devam ederler.. Bu yüzden Alevilik Simgesel derler.. Alevilikteki Ali, Kırklardandı. Ahmet Yesevi Divanından; Bir yaşında ruhlar bana nasip verdi; İki yaşta peygamberler gelip gördü; Üç yaşımda Kırklar gelip halimi sordu; O sebepten altmış üçte girdim yere. Dört yaşımda hak Mustafa hurma verdi; Yol gösterdim,nice şaşkın yola girdi; Nere varsam Hızır Baba’m yoldaş oldu; O sebepten altmış üçte girdim yere On sekizde kırklar ile şarap içtim; Zikrini deyip,hazır durup göğsümü deştim; Nasip kıldı,cennet gezip hûriler kucakladım; Hak Mustafa cemalini gördüm işte. On dokuzda yetmiş makam gösteriverdi; Zikrini dedim,içim dışım temizlendi; Nereye varsam,Hızır Baba’m hazır oldu; Gavsu’l-gıyâs mey içirdi,duydum işte. Yaşım yirmiye ulaştı,makamlar aştım; Allah’a hamd olsun,pîr hizmetini tamamladım; Dünyadaki kurt ve kuşlarla selâmlaştım; O sebepten Hakk’a yakın oldum işte. Mü’min değil, hikmet işitip ağlamıyor; Erenlerin dediği sözü dinlemiyor; Âyet,hadis mânasını anlamıyor; Bu rivayeti Arş üstünde gördüm işte. Hüseyin69 21.10.2006, 02:09 kızmayın canım.beni okulumdaki alevi arkadaşım dolduruyo.bugün kendini müslümam hisseden alevilere bir diyeceğim yok.am şu varki,şiiler ali takipçisidir.anadolu alevileri,kendi hzalilerini oluşturmuşlar.yani hz ali namaz kılıp oruç tutar hacca giderdi.anadolu alevileri,bunu şekilcilik sayıyor.çünkü eski inanç yapısına uymadığından.ali ve ehlibeyt sevginize inanıyorum.ama hz takipçisi değilsiniz.buna karşın özgün bir alevilik ve islam anlayışınız var.:devil2: ya yusuf ramazana surda iki üc gün kaldi biraz sabredemedinmi hemen alkole dadanmissin ayip valla hem oruc tut sihat bul hemde alkol al kafa bul pes yani :mad: MeRaLiNa 22.10.2006, 07:31 Camiye gittim, ama Allah bilir niye, Ne namaz kılmaya, ne dua etmeye. Eskiden bir kilim aşırmıştım camiden, O eskidi gittim yenisini yürütmeye. Hayyam :yamukgul: yusufçukgecegez 23.10.2006, 14:22 Sevgili Yusufçuk Aslında herşey simgedir. Gerçek olan ne var ki dünyada? Bugün baktığımız zaman Aleviler şiilerden daha çok Ali'ye anlam yüklemişler ve Aliyi daha çok seviyorlar. Aleviliğin içinde İsa'da var Muhammed'de Musa'da İbrahimde, Alide. Sırf Müslümanlık penceresinden bakınca Şiiler gibi düşünürüz doğru. Ancak Alevilikdeki anlayış daha farklı. Dinler üstü bir kavram olan Alevilik tüm insanlık değerlerini kapsar. Ayrıca İslam tarihi hadislere dayanır. Hadisler'de çoğu birbriyle çelişiyor yani sözüm ona kafasına esen hadis yapmış. Acaba Muhammed ve Ali dönemi islam gerçekden bugün kü gibimiydi? Yoksa kaynaklar tahrif edilip çarpıtıldı mı? Mirac olayı var. 40lar cemi var. Bunların olduğunu Alevi kaynakları anlatıyor. Sunni kaynaklar bunu reddediyor. Bunun kanıtı nedir? Eğer hadislerse onlar kendisiyle çelişiyor. Kaldı ki Kur'an ı bile yorumlarken tefsir ederken her kafadan ayrı ses çıkıyor. Tarih bildiğimiz gibi mi yoksa çarptılımış mı bu önemli..tarihi kim çarpıttı sünniler diyelim.neden,ehlibeyt düşmanlığından.oysa şiiler var.onlarda ali taraftarı.bilimsel olarak şunu düşünmem gerekiyor.doğru olan,sünni ve şiilerin ortak noktaları.namaz,ramazan,hac,cami,vs.bunların kuranla karşılaştırılması.sünni ve şiilerin anlaşamadığı konularda ,müslüman olmayan kaynaklarıda göz önünde bulundurmak.kuran ışığında,bu kaynaklardaki akli mantıki yönleri bulmak.geriye kalanı elemek.mesela miraca çıkılması.alevi şii sünni kaynaklarda var.yani bu durmda islamda miraç gerçek,kırklar,hz alinin vasi tayin edilmesi,beş vakit namazın hediye edilmesi,konuları ihtilaflıdır.bu durumda isteyen istediğine inanıyor.burdan çıkan sonuç miraç gerçek,ayrıntılar şüpheli.kuran tefsirinde ayrılıklar yoktur.yani,allahın birliği,peygamberlerin durumları,ibadetin temel şartları,adelet ahlak temel konularında ihtilaf yoktur.bunu bir yola benzetebiliriz.kuranda yol olduğunda herkez hem fikirdir.ama,toprakmı,asfaltmı,uzay yolumu.bin sene önce yol toprak olarak algılanıyordu.şimdi asfalt ve toprak mı ihtilafı olabilir.bin yıl sonra,toprakmı-asfaltmı,uzay yolumu diye bir ihtilafa düşülebilir.buda,kuranın çelişkisi değil mucizesidir.ayın yörüngesini şöyle tarif eder, Yasin (39) Ay'a gelince, biz onun için de bir takım durak noktaları/birtakım evreler belirledik. Nihayet o, eski hurma sapının eğrilmişi gibi geri döner. bin sene önce bu ayetten ne anlanır.günümüzde ne anlanır.içte senin çeliki dediğin bu.aynı ayetin diğer yorumları YÂSÎN SÛRESİ (39) Ayın dolaşımı için de konak yerleri (evreler) belirledik. Nihayet o, eğrilmiş kuru hurma dalı gibi olur. Yasin (39) Aya da; ona da bir takım menziller tayin etmişizdir, nihayet dönmüş (dolanmış) eğri bir hurma dalı gibi olmuştur. YASİN (39) ve ay[da da bir işaret vardır ki] Biz onu, kuru ve eğik bir hurma dalını (20) andırır hale gelinceye kadar çeşitli safhalardan geçirdik: 20 - Bu tanımlama, urcûn isminin karşılığıdır -kuruduğunda ve eskidiğinde bir yarım ay gibi incelen ve bükülen hurma salkımı (karş. Lane V, 1997). bu ayeti tesadüfü verdim.şana şunu sorayım.aynı ayetin değişik yorumlanması,asıl ve ana manayı değiştiriyormu. kuranın değişik şekillerde yorumlanmaya çalışılması,en doğru manayı bizğm akılve mantığımızı kullanarak görmemizi sağlamıyormu. hadisler çelişiyor diyorsun.ama bu hadislerin bir kısmının uydurulmuş olduğu ortak kabul zaten.bu bütün hadislerin reddini gerektirirmi.buna karşın birbirine ters düşen deyişler yokmu.bunun için deyişleri geçersiz sayabilirmiyiz yusufçukgecegez 23.10.2006, 14:37 ya yusuf ramazana surda iki üc gün kaldi biraz sabredemedinmi hemen alkole dadanmissin ayip valla hem oruc tut sihat bul hemde alkol al kafa bul pes yani :mad: kusura bakma hüseyin can.söylediğim gerçek.gerçekler acı.sünni söyleyince daha acı anlıyorum.alevilikle ilgili yeni bilgilerim,dersimli bie arkadaşıma ait.tuhaf bir lehçeyle dersime ait bir dil konuşuyor.dersimliler bilir bu dili.ben onun yalancısıyım. yusufçukgecegez 23.10.2006, 14:39 Camiye gittim, ama Allah bilir niye, Ne namaz kılmaya, ne dua etmeye. Eskiden bir kilim aşırmıştım camiden, O eskidi gittim yenisini yürütmeye. Hayyam :yamukgul:bizde bir söz vradır.eve lazım olan camiye haramdır diye.hayyam,haram kilimleri toplayıp camiyi haramdan kurtarmış:devil2: MeRaLiNa 23.10.2006, 15:09 bizde bir söz vradır.eve lazım olan camiye haramdır diye.hayyam,haram kilimleri toplayıp camiyi haramdan kurtarmış:devil2: sayin Yusufcukgecegez.... o camilerde sizin diyanetinizin Alevilerden gocunmadan aldigi paralarda var, hocalariniz o paralardanda maaslarini aliyorlar, yani haram zikkim ettigimiz paralar, o camileriniz ve haci hocalariniz dibine kadar harama batmis saten, bundanda gocunur rahatsiz olur bir duruslari yok her ne hikmetse bu haramzade müslümanlarin, bir kilim eksik veya fazla fark emez artik... :yamukgul: Şoreş 23.10.2006, 15:16 sayin Yusufcukgecegez.... o camilerde sizin diyanetinizin Alevilerden gocunmadan aldigi paralarda var, hocalariniz o paralardanda maaslarini aliyorlar, yani haram zikkim ettigimiz paralar, o camileriniz ve haci hocalariniz dibine kadar harama batmis saten, bundanda gocunur rahatsiz olur bir duruslari yok her ne hikmetse bu haramzade müslümanlarin, bir kilim eksik veya fazla fark emez artik... :yamukgul: Bugün bir Sünninin bile Alevilere tek kelime etmeye, bir laf bile söylemeye hakları yok.. Dediğin gibi Diyanette bizim Hakkımızda var çünkü.. . Mesut Gündüz 25.10.2006, 00:41 allah mutluluğunu bozmasın.:devil2: Senin tanrınla olan karmaşanda sana kolaylıklar dilerim. Mutluyum umarım sende mulu olmanın yolunu bulacaksın. Ben tanrımla(kendimle) mutluyum zaten. Saygılar, MG yusufçukgecegez 25.10.2006, 18:20 Senin tanrınla olan karmaşanda sana kolaylıklar dilerim. Mutluyum umarım sende mulu olmanın yolunu bulacaksın. Ben tanrımla(kendimle) mutluyum zaten. Saygılar, MG karl marks din afyondur demiştir.halbuki din tarı karmaşasınıda getirir.tanrıyı reddetmek bu karmaşayı bititri verir.mutlu olmanın pekçok yolu vardır.bazen afyon alarak gerçeklerden kopar ve mutlu olursun.gerçekler can sıkıcıdır.bazen bir kaç kadehle mutlu olursun.buda gerçeklerden kaçıştır.en mutlu insanlar delilerdir.onlarda gerçeklerin farkında olmazlar.gerçek nedir.gerçek,şudur.maddenin enküçük yapı taşı atom,sadece boşluktan oluşur.tıpkı 256 milyar galaksilik evrenin boşluktan oluşması gibi.haliyle boşluğun patlatılmasıyla yaratılan boşluk oluyor.bu kadar boşluk olunca bazı insanlarda boşverme yoluna giderler.ben onlardan değilim.benim tanrımda öyle.:biggrin: AleviGenç 26.10.2006, 12:43 asıl ali yanlısıda caferi ve şiiler.anadolu alevileri ise simgesel manada alevi.:devil2: Bu ne terbiyesizlik haddini aşma sapkınlıkta yapma Alévî'ler gerçek Hz.Alî taraftarı ve yanlısı Ehl-i Beyt aşığı 12 İmamcılardır meshep olarakta Caferîyiz. Bilip bilmeden yazma tamamı mı burnunu sokma Ali yanlısı Alevi Caferi sadık yanlısı caferiyiz 6.İmamımız meshepimizin kurucusudur. Lazoşa_62 26.10.2006, 22:23 Bu ne terbiyesizlik haddini aşma sapkınlıkta yapma Alévî'ler gerçek Hz.Alî taraftarı ve yanlısı Ehl-i Beyt aşığı 12 İmamcılardır meshep olarakta Caferîyiz. Bilip bilmeden yazma tamamı mı burnunu sokma Ali yanlısı Alevi Caferi sadık yanlısı caferiyiz 6.İmamımız meshepimizin kurucusudur. Alevi genç kardeşim.Siz yusuf denilen bu arkadaşi bu kadar yazdıklarını önemserseniz.Yusufta bu kadar demogoji yaparak konuları saptırır. Yusufecegezerin tüm yazdıklarını okursanız,bu arkadaşla tartışmaya ve hatta cevap vermeye gerek duymazsınız. Kendi yazdıklarıyla çelişen ve hala ne suni nede alevi oldugunu net ortaya koyamayan bu acınacak duruma gelen kardeşimize allah yardim etsin. Şimdi ister caferi,bektaşı veya hangi tür alevi oldugımuz önemli değil.Önemli olan mücadelemiz ve sorunları nasıl aşacagımızdir.Ali adaletinden yana olan her can bizim yoldaşımızdır.Sevgiyle kal,dostca kal... yusufçukgecegez 31.10.2006, 00:49 Bu ne terbiyesizlik haddini aşma sapkınlıkta yapma Alévî'ler gerçek Hz.Alî taraftarı ve yanlısı Ehl-i Beyt aşığı 12 İmamcılardır meshep olarakta Caferîyiz. Bilip bilmeden yazma tamamı mı burnunu sokma Ali yanlısı Alevi Caferi sadık yanlısı caferiyiz 6.İmamımız meshepimizin kurucusudur.doğruları dile getirmek hiçbir zaman terbiyesizlik olmadı.sen caferiysen benim dediğim seninle ilgili değil zaten.anadolu aleviliği ile caferilerin bir alakası yok. yusufçukgecegez 31.10.2006, 00:57 Alevi genç kardeşim.Siz yusuf denilen bu arkadaşi bu kadar yazdıklarını önemserseniz.Yusufta bu kadar demogoji yaparak konuları saptırır. Yusufecegezerin tüm yazdıklarını okursanız,bu arkadaşla tartışmaya ve hatta cevap vermeye gerek duymazsınız. Kendi yazdıklarıyla çelişen ve hala ne suni nede alevi oldugunu net ortaya koyamayan bu acınacak duruma gelen kardeşimize allah yardim etsin. Şimdi ister caferi,bektaşı veya hangi tür alevi oldugımuz önemli değil.Önemli olan mücadelemiz ve sorunları nasıl aşacagımızdir.Ali adaletinden yana olan her can bizim yoldaşımızdır.Sevgiyle kal,dostca kal...sn şahan hakkımdaki youmlarınızı itina ile okuyorum.arkadaşlarında dikkate almasını tememnni ederim. AleviGenç 31.10.2006, 11:10 doğruları dile getirmek hiçbir zaman terbiyesizlik olmadı.sen caferiysen benim dediğim seninle ilgili değil zaten.anadolu aleviliği ile caferilerin bir alakası yok. Kardeş ben değil bütün "Alévî'ler" Câférî meshep olarak gid istediğin Dede'ye sor...(Dede:Şığ) Bilmeden atıp tuttuğun için terbiyesizlik yapmışsın yoksa demem. Alévî-Câferî'yiz. yusufçukgecegez 02.11.2006, 01:30 Kardeş ben değil bütün "Alévî'ler" Câférî meshep olarak gid istediğin Dede'ye sor...(Dede:Şığ) Bilmeden atıp tuttuğun için terbiyesizlik yapmışsın yoksa demem. Alévî-Câferî'yiz.tamam ben terbiyesizim.peki burdaki alevilere bir sor siz caferimisiniz diye.kaçtanesi caferi.yoksa bu sadece senin hayalinmi. ozgurgunler 02.11.2006, 20:00 tüm insanlığa selam MeRaLiNa 02.11.2006, 20:01 tüm insanlığa selam Aleyküm Selam levilee 03.11.2006, 09:10 yusuf kardeşim aleviler onikiimamcı ve caferidirler,geleneksel inanç bu dur,bazılarının daha farklı düşünmeleri bu gerçeği değiştirmez. Naci 03.11.2006, 09:17 yusuf kardeşim aleviler onikiimamcı ve caferidirler,geleneksel inanç bu dur,bazılarının daha farklı düşünmeleri bu gerçeği değiştirmez. alevilerin nasıl caferi olduğunu anlamadım? Neye dayanarak yazıyorsun bunları levilee 03.11.2006, 09:39 naci kardeşim,sen hiç pir sultan,şah hatai okumadınmı hadi okumadın annen baban deden nenen mezhebimiz imam cafer mezhebi demiyorlarmı,valla bizimkiler bize mezhebimiz imam cafer mezhebi diye öğrettiler sana nasıl öğrettiler.. Naci 03.11.2006, 09:43 naci kardeşim,sen hiç pir sultan,şah hatai okumadınmı hadi okumadın annen baban deden nenen mezhebimiz imam cafer mezhebi demiyorlarmı,valla bizimkiler bize mezhebimiz imam cafer mezhebi diye öğrettiler sana nasıl öğrettiler.. aleviliğin mezhebi olmadığını öğrettiler. İslamda mezhebin olmadığını öğrettiler ki kendim araştırdım, önünde kuran oldu mu , başkalarını dinlemeye gerek yok. Sen şimdi burdan imam caferi sadığı inkar ettim manasını çıkrmayasın. İmam caferi sadık alevilik kurallarını toparlamıştır. Nasıl ibadet edileceğini belirlemiştir. Biz anadolu alevisi olarak onları yerine getiriyoruz. Azrail 03.11.2006, 09:49 yahu canlar Yusuf ortaya bi söz atmış bizler birbirimizi kırıyoruz, imam caferi sadık bizim önderlerimizdendir bu kadar :) levilee 03.11.2006, 10:11 naci kardeşim islamda mezhep olmaması gerektiği evet alevilerde söylenen bir şeydir ama seninde takdir ettiğin gibi geleneksel olarak imam cafere bağlıyız ve imam cafer mezhebindeniz diye alevilerde bir söylem vardır öyle değilmi.. Naci 03.11.2006, 10:20 yusuf kardeşim aleviler onikiimamcı ve caferidirler,geleneksel inanç bu dur,bazılarının daha farklı düşünmeleri bu gerçeği değiştirmez. sevgili abican benim karşı çıktığım alevilerin caferi olduğunu söylemendir. Hepimiz biliyoruz ki caferiler farklı kural kaideleri olan , bana göre de aleviler ile on ik imamları sevmek dışında pek benzerliği olmayan topluluktur. naci kardeşim islamda mezhep olmaması gerektiği evet alevilerde söylenen bir şeydir ama seninde takdir ettiğin gibi geleneksel olarak imam cafere bağlıyız ve imam cafer mezhebindeniz diye alevilerde bir söylem vardır öyle değilmi.. He böyle ilk başta yazsa idin senin yazdığına tabi ki katılırı. İmam caferi sadıkgibi ilim , din büyüğü yoktur diyebiliriz. Yolumuzun kural kaidelerini toplamış , uygulamamızı sağlamıştır. Sevgi ile kal levilee 03.11.2006, 10:24 ben caferiyiz derken elbette şiiyiz demek istemedim,şiilerle farklılıklarımız olduğu gün gibi aşikar,ama şu düşüncede bana yanlış geliyor,islam=sunnilik deyip islamdan uzaklaşmak caferilik=şiilik deyip imam caferden uzaklaşmak ne islam sunniliktir ne de caferilik şiilik,şiilikte imam caferden esinlenmiştir,alevilikte ama esinlenmeler tarihsel ve sosyolojik sebeple farklı olmuştur dersek makbul bir ifade olur sanırım... Naci 03.11.2006, 10:55 ben caferiyiz derken elbette şiiyiz demek istemedim,şiilerle farklılıklarımız olduğu gün gibi aşikar,ama şu düşüncede bana yanlış geliyor,islam=sunnilik deyip islamdan uzaklaşmak caferilik=şiilik deyip imam caferden uzaklaşmak ne islam sunniliktir ne de caferilik şiilik,şiilikte imam caferden esinlenmiştir,alevilikte ama esinlenmeler tarihsel ve sosyolojik sebeple farklı olmuştur dersek makbul bir ifade olur sanırım... tabikii islam sunnilik değildir, hatta sunnilik bence islamın çok gerisindedir. Geçen gün bir yazı yazdım , orayı incelersen bir çok hurafe inanışlar içlerine girmişler. Bir nevi yozlaşmışlar , bir sürü inanç türetmişlerdir. Haşa allah eksiklik bırakmışbazı şeyleri söylememiş , bazıları bu eksikleri tamalıyor. Caferilik başkanları selahattin gündüz, ehlibeyt , on iki imamları severler. Her sene aşure gününde halkalıda toplanır, eskiden kendini zincire vururlardı (şimdi böyle bir şey yok). Ehlibeyt sevgisi taşırlar ,fakat ibadetlerini camide yaparlar, anadolu alevisinin inanç şekillerini uygulamazlar (musahip , cem tutma, semah vb....) bunlara caferi deriz. İnancımızda bir çok farklılıklar var yani AleviGenç 03.11.2006, 12:14 alevilerin nasıl caferi olduğunu anlamadım? Neye dayanarak yazıyorsun bunları SélâmunAléykûm Alévîler Câférî Mezhep'indendir...Bunu istediğin Seyît Âlévî Dede'sine sor söler naci abi. Câfériyiz. Naci 03.11.2006, 12:33 SélâmunAléykûm Alévîler Câférî Mezhep'indendir...Bunu istediğin Seyît Âlévî Dede'sine sor söler naci abi. Câfériyiz. canım kardeşim , caferilik nedir , kimlere caferi denir . Önderleri varmıdır. Nasıl ibadet şekline sahiptir. Bizim anadolu alevi inancı ile , ibaddet anlamındaki benzerlikleri nelerdir? Bu soruların cevabını verebiliyormusun. Mezhep demek particilik demektir. Taraftar demektir. Hiç bir zaman alevilerin mezhebi olmamıştır. İslam mezhepciliğe karşıdır, mezhepler çok sonradan yayılmıştır. Tekrar söylüyorum elimizde allahın ayetleri mevcut , hakikat başka fırkalarda aranmaz. Mezhepcilik anlayışı yoktur bizim inancımızda gncc 12.11.2006, 00:15 birçok yazının başında aleviler namaz kılmaz diye başlıyor :huh: etrafımdakilere neden kılmazsınız diye sorduğumda birçoğu; hz.ali camii de 'namaz kılarken' öldürüldüğü için diyor. neden buysa buna mantıklı bi anlam veremiyorumm hz. ali namaz kılıyordu madem aleviyim diyenler neden namaz kılmıyor? camide öldürülmesi geçerli bir nedenmi birde alevi (alevi ve sünni diye ayrım yapmakta istemiyorum bu ayrı bi konu uygun konu varsa oraya yazarım :) ) ama namaz kılan arkadaşlarım var, onlarda onlarda hz. ali camide öldürüldü diye namaz kılmamak saçma ve hz. alinin yaptıkları hepimiz için önemli değilmi örnek değilmi? hz. ali Allah'ın varlığına birliğine ve hz.muhammed e inanmıyormuydu? hz. ali hz. muhammedin sağ kolu damadı değilmiydi? diyen ve namaz kılan arkadaşlarım var neden bu sabit fikirlilik aleviler namaz kılmaz diye Nesimi 12.11.2006, 00:25 birçok yazının başında aleviler namaz kılmaz diye başlıyor :huh: etrafımdakilere neden kılmazsınız diye sorduğumda birçoğu; hz.ali camii de 'namaz kılarken' öldürüldüğü için diyor. neden buysa buna mantıklı bi anlam veremiyorumm hz. ali namaz kılıyordu madem aleviyim diyenler neden namaz kılmıyor? camide öldürülmesi geçerli bir nedenmi birde alevi (alevi ve sünni diye ayrım yapmakta istemiyorum bu ayrı bi konu uygun konu varsa oraya yazarım :) ) ama namaz kılan arkadaşlarım var, onlarda onlarda hz. ali camide öldürüldü diye namaz kılmamak saçma ve hz. alinin yaptıkları hepimiz için önemli değilmi örnek değilmi? hz. ali Allah'ın varlığına birliğine ve hz.muhammed e inanmıyormuydu? hz. ali hz. muhammedin sağ kolu damadı değilmiydi? diyen ve namaz kılan arkadaşlarım var neden bu sabit fikirlilik aleviler namaz kılmaz diye Bu konuda forumumuzu incelerseniz çok daha doyurucu cevaplar var konularda. Namaz konusu oldukça tekyanlı düşünülüyor. Emevilerden önceki islamla bugünkü bir midir? öncelikle bunun cevabını aramak lazım. Peygamber döneminde camiler yokdu mescitler vardı ayrıca o dönemde aynen bu şekilde namaz kılınıp kılınmadığıda belli değildir çünkü kaynaklar hep tahrif edilmiş yani elde somut deliller yok. Kur'an somut örnekdir diyorsanız Kur'an da namaz değil salat kelimesi geçerki buda bugünkü gibi eğilip kalkma değildir. Aleviliği zaten sırf islamiyetle incelemek doğru olmaz Alevilik evrensel bir inanc sistemidir ve inancın merkezine insanı alır. İnsan değerlidir. İnsanı kamil yaratmak için uğraşılır yani olgun ve düzeyli tutarlı iyi insanlar yaratmak. Hz.Muhammed ve Hz.Ali döneminin aydın ileri fikirlileriydi ancak günümüzde kendisine müslümanım diyenler gericiliği öğütlüyorlar siz bir bayan olarak kara çarşaf altında güneş yüzü görmeden yaşamak istiyorsanız bu sözlerimin anlamı yokdur elbet ama bir nebze olsun özgürlüğü seviyorsanız bu konuları eleştirmeniz gerekir. Üstelik namaz kılmak eğilip kalkmak insanların kötülük yapmayacağı anlamına gelmez. Dikkat ederseniz Ramazan aylarında suçlarda azalma olur ama sonra tekrar patlama olur. Din ve ibadet bu değildir 365 gün namazlı ve oruçlu gibi davranabilmek marifettir... Serkan_Devrim 12.11.2006, 00:26 birçok yazının başında aleviler namaz kılmaz diye başlıyor :huh: etrafımdakilere neden kılmazsınız diye sorduğumda birçoğu; hz.ali camii de 'namaz kılarken' öldürüldüğü için diyor. neden buysa buna mantıklı bi anlam veremiyorumm hz. ali namaz kılıyordu madem aleviyim diyenler neden namaz kılmıyor? camide öldürülmesi geçerli bir nedenmi birde alevi (alevi ve sünni diye ayrım yapmakta istemiyorum bu ayrı bi konu uygun konu varsa oraya yazarım :) ) ama namaz kılan arkadaşlarım var, onlarda onlarda hz. ali camide öldürüldü diye namaz kılmamak saçma ve hz. alinin yaptıkları hepimiz için önemli değilmi örnek değilmi? hz. ali Allah'ın varlığına birliğine ve hz.muhammed e inanmıyormuydu? hz. ali hz. muhammedin sağ kolu damadı değilmiydi? diyen ve namaz kılan arkadaşlarım var neden bu sabit fikirlilik aleviler namaz kılmaz diye sayın gncc, 1)aleviler namaz kılmaz derken sünni namazı kılmaz demektir. yoksa alevilerin kendi namazları vardır. halka namazıdır. 2)namzı kılmama sebepleri hz Ali'nin namaz kılarken öldürülmesi değildir. çünkü bu yalandır. hz Ali namaz kılarken değil mescide giderken evinin önünde öldürülmüştür. 3)sünni namazı kılmama sebebimiz; bu namaz bize değil sünnilere aittir. kuranda yoktur. peygamberinde bu namazı kıldığına inanmayız. :) saygılarımla sonerk 12.11.2006, 00:32 birçok yazının başında aleviler namaz kılmaz diye başlıyor :huh: etrafımdakilere neden kılmazsınız diye sorduğumda birçoğu; hz.ali camii de 'namaz kılarken' öldürüldüğü için diyor. neden buysa buna mantıklı bi anlam veremiyorumm hz. ali namaz kılıyordu madem aleviyim diyenler neden namaz kılmıyor? camide öldürülmesi geçerli bir nedenmi Bu aleviliği islamla,şiayla anlatmaya çalışanların yanlışı bana göre....Mantıken bakarsan olaya Hz.Ali namazda öldürüldü diye namazı bırakacağımıza daha bi çoşkuyla sarılmamız gerekirdi....Yine bunu diyen sadece anadolu alevileri şia alevi taraftarı anlamına gelir belki onlar bizden daha çok sever hz aliyi ama onlar namaz kılmaktan vaz geçmediler namazı kılırlar ama sünnülerden farklı biçimde ama yinede kılırlar...Baştada dediğim gibi aleviliği islamla,şilikle açıklamaya çalışanların yanlışı bu alevilikte namaz yoktur bunun üstü kapalı açıklanmasıda HZ.ALİ namaz kılarken öldüğü için kılınmamasıdır....Daha mantıklı bi açıklama getirebilirlerdi aslında heralde o günün şartlarında anca bu kadarını bulabildiler...:yamukgul: gncc 12.11.2006, 00:50 2)namzı kılmama sebepleri hz Ali'nin namaz kılarken öldürülmesi değildir. çünkü bu yalandır. hz Ali namaz kılarken değil mescide giderken evinin önünde öldürülmüştür. nası yalan olurki geçen sene cem evinde şenlikler vardı ve arkadaşlarımla bende gittim şenlikti ama bi eyleme dönüştü ve bizim evimiz ibadet yerimiz burası, şahımızın öldürüldüğü camii değil denildi :huh: 3)sünni namazı kılmama sebebimiz; bu namaz bize değil sünnilere aittir. kuranda yoktur. peygamberinde bu namazı kıldığına inanmayız. :) saygılarımla[/QUOTE] sünni alevi ayrımınada inanmıyorum :001_rolle kuranda hz.alinin Allah ve hz. muhammed için yaptıkları övgülerle anlatılıyor hz. muhammed hz.aliyi sağ kolu olarak belirtiyor müslümanlık için birçok savaşta canını ortaya koymuş neden namaz kıldığına inanmıyorsun sorduklarım konu altonda farklı olabilir soru cevap kısmı madem aklımdakileri sormak istedim :) cevap vermek istersen tabi :) Mesut Gündüz 12.11.2006, 00:53 Alevilerin ibadeti saatlere bölünmemiştir her saniyedir..Yeri ve mekanıda yoktur. Eline Beline diline sahip olması yeterlidir. Kıble önceleri kabe iken hicretten sonra yahudileri çekebilmek için kutsal kentleri kuduse çevrilmiş ancak yahudiler bu değişiklikten dolayı alay edince tekrar kıbleye çevrilmiştir. İslamiyeti yer ve şekiller belirleyerek hep kendi menfaatleri için kullanmışlardır. Saygılar, Serkan_Devrim 12.11.2006, 16:24 nası yalan olurki geçen sene cem evinde şenlikler vardı ve arkadaşlarımla bende gittim şenlikti ama bi eyleme dönüştü ve bizim evimiz ibadet yerimiz burası, şahımızın öldürüldüğü camii değil denildi yalnış söylenmiş. hz Ali evinin önünde öldürüldü. o zamanlar camide yoktu zaten. sünni alevi ayrımınada inanmıyorum kuranda hz.alinin Allah ve hz. muhammed için yaptıkları övgülerle anlatılıyor hz. muhammed hz.aliyi sağ kolu olarak belirtiyor müslümanlık için birçok savaşta canını ortaya koymuş neden namaz kıldığına inanmıyorsun sorduklarım konu altonda farklı olabilir soru cevap kısmı madem aklımdakileri sormak istedim cevap vermek istersen tabi ayrım beni ilgilendirmez. kuranda sünnilerin kıldığı namaz şekli yoktur. hadisler ise 150 yıl yasaklanıp 150 yıl sonra serbest bırakıldı. emevilerin binlerce hadis uydurduğu bir gerçek. bu hadislere bakıp inanmam. bizde namaz halka namazıdır. Şoreş 12.11.2006, 17:10 Selam Can Ben bir "Alévî" olarak kısa ve öz çevap vereçeğim...Tabi bu benim şahsi görüşüm! Sen "Alévî"-lerin namazlarını merak edeceğine siz Sunni'ler neden Hz.Muhammed'in kıldığı namazı kılmassınız? Sünnet-î Ehl-î Beyt'in namazı Gerçekten Hz.Muhammed'in namaz'ıdır. Alévîlerin hem zahir'i hemde Batinî namazları vardır. Zahîri namaz Cafér-i namazıdır. Bu namaz gerçekten Hz.Muhammed ve onun "Ehl-î Beyt'inin kıldığı namaz'dır... Kardeş kusura bakma ama Aleviler, Caferi olmadığı için, Şiaların Namazı bizim İnancımızda yok ! Ehlibeytin kıldığı Namaz demek, koyu bir Şia gibi konuşmak gibidir.. Lütfen Mezhepçi olmayalım.Doğrusu ve yanlışı ile her yol Hakka çıkar.. Nerden bileyim ben Caferilerin kıldığı Namazın doğruluğunu ? Bana kanıt göster ? Şia kaynaklarla gelme. Ali_Yolcusu 12.11.2006, 18:54 sayın gncc sünni alevi ayrımınada inanmıyorum kuranda hz.alinin Allah ve hz. muhammed için yaptıkları övgülerle anlatılıyor hz. muhammed hz.aliyi sağ kolu olarak belirtiyor müslümanlık için birçok savaşta canını ortaya koymuş neden namaz kıldığına inanmıyorsun bizler hz ali namaz kılmıyordu demiyoruz.hz ali de allah a ibadet ediyordu bizlerde allah a ibadet ediyoruz... eğer ki senin dediğin gibi, kesin ibadet şekli sünni namazı olsa idi, bu neden kuran da belirtilmiyor neden kuran da ibadetin şekli şemali yok?sünnilerin kıldığı namaz şekli gerçek namaz olsa idi bunun kuranda açık bir şekilde belirtilmesi gerekirdi... gncc 12.11.2006, 19:42 Selam Can Ben bir "Alévî" olarak kısa ve öz çevap vereçeğim...Tabi bu benim şahsi görüşüm! Sen "Alévî"-lerin namazlarını merak edeceğine siz Sunni'ler neden Hz.Muhammed'in kıldığı namazı kılmassınız? Sünnet-î Ehl-î Beyt'in namazı Gerçekten Hz.Muhammed'in namaz'ıdır. Alévîlerin hem zahir'i hemde Batinî namazları vardır. Zahîri namaz Cafér-i namazıdır. Bu namaz gerçekten Hz.Muhammed ve onun "Ehl-î Beyt'inin kıldığı namaz'dır... Batinî namaz Halka namaz'ıdır.Buda sadece "Alévîlerin" Batini ibadetidir.İmam Cafér-î Buyruğunda mevcuddur. Sen Alévî-leri sorgulayaçağına benim sorularıma çevap ver: 1.Hz.Muhhammed(s.a.a)'in bu dünyada ve ahirette kardeşimdir buyurduğu Îmam Hz.Alî'ye düşmansınız? -Şimdi diçeksin düşman değiliz o zaman daima Hz.Alî'ye düşmalık yapan zulum yapan bekir,ömer,osman'dan yana oldunuz ve onları savunuyorsunuz? 2.Peygamberimiz (s.a.a)'in Kuran ve Ehl-i Beyt ikiz'dir. Demesine rahmen neden Ehl-i Beyt'e düşmansınız ve onlara zıt hareked edersiniz? -Diçeksin Ehl-i Beyt'i severiz. Yalan çünkü geçmişe baktığında emevi ve abbasi devletleri Ehl-i Beyt'e zulum yapmıştır baskı yapmıştır ama siz emevi ve abbasi aşıklarısınız. 3.Peygamberimizi sevdiğinizi sövlersiniz ama onun biriçik torunu (Îmam Hûséyîn) ve Ehl-î Beyt'ini Kerbela'da kadleddiniz. -Şimdi diçeksin biz Hz.Hüseyin'i severiz ama onun katiillerine (allah onları naledlesin) Hazreti deriz. Hz.Muavya diyorsunuz... Yezidin devletine İslama hizmet edmiş diyorsunuz... Bence sen "Alévî"-leri bırakta sunnileri sorgula... neden sorguladığımı düşünüyorsun hangi yazımda sorgu var emin olki sorgu yapacak olsaydım öyle bir düşüncem olsaydı neyin ne olduğunu bilmeyen insanlar gibi abuk subuk daha ağır kelimeler yazardım yazdıklarım merak ettiğim şeylerdir babam sünni annem alevi soyundandır bize öğretilen ise; ya Allah ya muhammed ya alidir (bu sorularına yanıt olmuştur herhalde) bunun neresinde düşmanlık, ayrım, siz biz var? yazdıklarımı anlayarak okusaydın ne demek istediğimi anlardır:wink: müttaki 12.11.2006, 19:57 Alévîlerin hem zahir'i hemde Batinî namazları vardır. Zahîri namaz Cafér-i namazıdır. Bu namaz gerçekten Hz.Muhammed ve onun "Ehl-î Beyt'inin kıldığı namaz'dır... Batinî namaz Halka namaz'ıdır.Buda sadece "Alévîlerin" Batini ibadetidir.İmam Cafér-î Buyruğunda mevcuddur. Alevigenç kardeş... dediğin iki Namaz da Zahit Namazı... Zahir değil... eğer Zahir değilse Batında değildir zaten Batın görünmez bu gözlerle... Zahirilikle Zahitlik farklıdır KomünistAlevi 12.11.2006, 19:57 gncc, ya Allah ya muhammed ya alidir (bu sorularına yanıt olmuştur herhalde) bunun neresinde düşmanlık, ayrım, siz biz var? Ya Ömer, Ya Osman, Ya Ebubekir, Ya Emevi Önderleri, denmediği için bir ayrım yapmış olmayısınız sayın üyemiz...? AleviGenç 13.11.2006, 14:43 neden sorguladığımı düşünüyorsun hangi yazımda sorgu var emin olki sorgu yapacak olsaydım öyle bir düşüncem olsaydı neyin ne olduğunu bilmeyen insanlar gibi abuk subuk daha ağır kelimeler yazardım yazdıklarım merak ettiğim şeylerdir babam sünni annem alevi soyundandır bize öğretilen ise; ya Allah ya muhammed ya alidir (bu sorularına yanıt olmuştur herhalde) bunun neresinde düşmanlık, ayrım, siz biz var? yazdıklarımı anlayarak okusaydın ne demek istediğimi anlardır:wink: Selam arkadaşım Beni yalnış anlama tek taraf sorgulama diye yazdım başka penceredende bakmayı dene dünyaya.Hem sorgulamıyorum diyorsun hemde Alévîlerin ibadetlerini araştırmadan soru soruyorsun. müttaki 13.11.2006, 18:52 Abiçiğim sen bu işi kavramışsın ama bence eksiklerin var :pinch: Şöyle düşün İslam Dini ruhlara inanır. Öbür dünyada inanır buda şöyle Bu dünya Zahîr Diğer Dünyayı Batîni yapalım bedeni Zahiri Ruhumuzu Batînî yapalım burdan geriye ne çıkıyor her şeyin bir batini karşılığı var. Namaz'ında mutlaka bir batini namazı var bu gün cafer-î namazı zahiri gerçek namaz birde batini halka namazı. Umarım anlata bildim varsa mutlaka diğeride vardır yoksa diğeri ne gezer.:sweatdrop Zahir namazı kelamullah Musa Namazıdır Alevigenç kardeş... sabah gözlerini açar açmaz namaz başlar ta ki uyuyana kadar kıbleye dönük İmama bağlı kılınır aşk imamdır bize gönül cemaat kıblemiz dost yüzüdür daim salat not: Dost yüzü Allahın cemalidir... İbrahimin dostu... yani zahir değildir ... ama batın Namaz uyku dahi tanımaz... uyku yoktur batınilere senin anlattığın iki Namaz.. biri Zahirin şekli halii.. diğeri batının şekli halidir biri şeriattir diğeri tarikat ikiside yoldur hakikate :) Şoreş 25.11.2006, 15:35 Caferi degiliz Alevi Genc Can... senin bahsettigin Seyit Alevi Dedelerinede biz rastlamadik, ben karsilastigim hic bir dedenin agzindan "Caferiyiz" diye bir söz duymadim sahsen, eger Caferi oldugumuzu iddaa eden Dedeler varsa, onlari sen taniyorsan, bir zahmet sor lütfen su Kuranda gecen hafifce döv, cok eslilik vs gibi seylerin Alevilikte yer alip almadigini, eger bunlar vardir diyorlarsa (ki malum Caferilik Kuranin degistigine inanmaz) bu kisilerin Dedeliginden süphe ederim... Meral abla eğer Caferiyiz diyen Dedeler varsa bile onların belirtmek istediği Caferilik eminim ki Alevi Genc'in Caferiliği ile aynı değildir..:) Bizler kendi Alevi Kaynaklarımız ve İnancımızla besleniyoruz ama AleviGenc Şia/Caferi Kaynaklara inanmak zorundaymışız gibi bize devamlı o kaynaklardan makaleler sunmakta ve Linkler vermektedir... O Makaleleri sunan İnsanlar Türbanıda desteklesin, Muta Nikahınıda desteklesin demekten başka bişey yapamıyorum. MeRaLiNa 25.11.2006, 15:44 Meral abla eğer Caferiyiz diyen Dedeler varsa bile onların belirtmek istediği Caferilik eminim ki Alevi Genc'in Caferiliği ile aynı değildir..:) Bizler kendi Alevi Kaynaklarımız ve İnancımızla besleniyoruz ama AleviGenc Şia/Caferi Kaynaklara inanmak zorundaymışız gibi bize devamlı o kaynaklardan makaleler sunmakta ve Linkler vermektedir... O Makaleleri sunan İnsanlar Türbanıda desteklesin, Muta Nikahınıda desteklesin demekten başka bişey yapamıyorum. bizim icin gecerli kaynaklar sii/caferi kaynaklar degildir... onlara ihtiyacimiz yok... bizim icin gecerli kaynaklar Hz Ali'nin Sözleri, Haci Bektasi Veli, Imam Cafer Buyrugu ve ulu Ozanlarimizdir ilk basta... onlar bize dogru yolu gösterir... Şoreş 25.11.2006, 16:11 Muhakkak birbirlerinden etkilenmişler abi.. Mesela Sünnilikteki günde 5 Vakit İbadet ve Cuma Günleri Toplu İbadet, Zerdüştlükten geçmiştir. Şoreş 25.11.2006, 16:17 Abican Hinduizmde Ruh Göçü var mı? Yoksa ben mi yanlış hatırlıyorum ? müttaki 25.11.2006, 16:37 Abican Hinduizmde Ruh Göçü var mı? Yoksa ben mi yanlış hatırlıyorum ? evet var... tekrar tekrar hayata geliş reenkarnasyon ismini de o inançtan almıştır.. bizde devriye derler.. Şoreş 25.11.2006, 16:39 Ruhun kat kat olgunlaşması sanırım... Tenasüh yada Devriyede denir.. Anadolu Aleviliğinde ve Arap Aleviliği olan Nusayrilikte temel olan Tenasühtür aslında.. O görüş Anadoluda da büyük bir kesim tarafından benimsenmiştir. müttaki 25.11.2006, 16:49 mesela hinduların bazı ibadetleri... japa = zikir çekmek puja = Tanrıya saygı sunmak homa= ateş ayini buna daha çok zerdüştlükte rastlanır.. islamda hıdrellez şenliklerinde ateşten atlayanın günahı kalmaz misali vardır... yajna = büyük kurban töreni vrata = kutsal günlerde oruç tutmak yatra = hacca gitmek hinduların yedi ziyeret yeri vardır bunlara ziyaret görevdir arasıra tv'lerden de gösterirler izdiham olur.. seva = karşılıksız hizmet etmek Şoreş 25.11.2006, 17:08 Evet abi.. Ateş Zerdüştlükte kutsaldır ama tapılmaz.. Allah onlara göre tektir. Bizim inandığımız gibi... Gene karşılıksız hizmet etmek, Halka hizmet, Halka Hizmettir;) arifgedek 09.12.2006, 16:49 islamiyete cami olayı 4 halife devrinde cıkmıstır. hz muhammed devrinde cami olayı yoktur. devrinde yapılan bir camiyi yıkmıstır.cunku cami bir gosteriştir. cami sadece ibadetin gosteriş şekli.ibadet temek isteyen evinde de kılar. baska bir durum eger bir bayrak gibi temsil niteliginde olacaksa -ki oyledir- kucuk mescitler yeter.hz muhammed cami yerine mesciidi tercih etmiştir. islamiyette de 5 vakit namaz olayı yoktur. bu bize halifeler devrinde geçmiştir. kuran-l kerim in hiç bir ayetide yoktur bu ifade sizinde goruslerinizi almak istiyorum arkadaslar caferi 09.12.2006, 21:10 Alevi Genc bu bes vakit farzdir diyip Kurandan HIC BIR KANIT önüme koyamanlarin celiskisi benim degil hep carptirilmis Kurandan bahsedip sonra kendi yaptiklarininda Kuranda olmamasi CELISKI... o kadar harman corman etmislerki kendileride celiskiye düsüyor... ayrica Imamlarin uydurma sözlerini bana yutturamazsin... bes vakit namazi soracakmis, cok gülünc... bunu namaz kildiktan sonra insan yakanlarada soracak herhalde... Allah ilk önce insana saygili oldunmu deger verdinmi gibi seyleri degilde... bes vakit namazi soracakmis... akil var mantik var... meralina kardeş seni çok iyi anlıyorum ya da anladığımı sanıyorum..bence sen insan yakanların kinci toplumların yaptığı ibadetlere karşıo çıkıyorsun haklısın. ama bunda namazın hiçbir suçu yoktur namazı kendi pis emellerine alet edenler vardır.. her namaz kılan hakiki müslüman olamayacağı gibi her namaz kılan da yobaz ve şekilci değildir.bu her toplumda böyledir... ama şunu unutma ALLAH şüphesiz adildir..hiç sanmasınki hitler mussoliniler stalinler yezitler veya yolda ki bir kedi köpeğe taş atanlar her türlü canlıya eziyet edenler hepsi hakkettiği cezayı bulucaktır...bu dünya da olabilir öbür tarafta olabilir..ama kesinlikle cezasını bulacaktır... imamların lafına gelince uydurma olduklarından eminmisin eminsen ozaman kesin konuşmanı tavsiye ederim.isteyen namaz kılar isteyen kılmaz o tanrıyla kul arasındadır kimse karışamaz saygılarr MeRaLiNa 10.12.2006, 00:19 meralina kardeş seni çok iyi anlıyorum ya da anladığımı sanıyorum..bence sen insan yakanların kinci toplumların yaptığı ibadetlere karşıo çıkıyorsun haklısın. ama bunda namazın hiçbir suçu yoktur namazı kendi pis emellerine alet edenler vardır.. her namaz kılan hakiki müslüman olamayacağı gibi her namaz kılan da yobaz ve şekilci değildir.bu her toplumda böyledir... ama şunu unutma ALLAH şüphesiz adildir..hiç sanmasınki hitler mussoliniler stalinler yezitler veya yolda ki bir kedi köpeğe taş atanlar her türlü canlıya eziyet edenler hepsi hakkettiği cezayı bulucaktır...bu dünya da olabilir öbür tarafta olabilir..ama kesinlikle cezasını bulacaktır... imamların lafına gelince uydurma olduklarından eminmisin eminsen ozaman kesin konuşmanı tavsiye ederim.isteyen namaz kılar isteyen kılmaz o tanrıyla kul arasındadır kimse karışamaz saygılarr caferi arkadasim isteyen kilar istemeyen kilmaz, bu herkesin bilecegi istir ne kilan dahada yükselecek nede kilmayan... ama Alevilikte vardir dedigi anda karisirim cünki gün gibi ortadaki sünni/caferi namazi Alevilikte yok... Alevilikte halka namaz var... madem imam Muahmmed Bakir bes vakit namaz demis o zaman neden sia'lar üc vakit kiliyor? okuma yazmalarimi eksikmis bu kadar zaman? sünni/caferi namazini Aleviligin icine koyarsaniz Alevilige, atalarimizin o kadar cektigi zülmü aciyi katliami es geciyorsun demektir, o katliamlarin baskilarin amacina ulasmasina bunu yapanlarin istegine boyun egiryorsun demektir... bes vakit kilmayan aleviler hakkinda verilen fetvalara bir bak... "ya siz sünnilestirin ya biz siilestirelim" asimilasyon politikalarina boyun eymissin demektir... o kadar katliama, iftiraya, aciya karsilik alevilige onun bunun namazini üstelik alevileri sevmeyip asagliyanlarin namazini koymak hic mi bazilarinin vicdanini sizlatmiyor???? eger kilan varsa kendi bilecegi is, ben böyle seylerle kendimi avutmayacak kadar Alevi bilincim var, atalarimin cektigi zorluklara saygim var... bu caferiler siiler sitelerinde surda burda Alevi degerlerine, Haci Bektasi Veliye hakaret ediyor, iftira atiyor hicmi zorlarina gitmiyor bunlar??? ama eger kiliyorsa Aleviligi yanlis bilip yorumladigi asikar... sünni/caferi namazinin Alevilikte kesinlikle olmadigi ap acik ortada... ama kanitlara doydurucu cevaplar verilecegine hep masal gibi hikayeler anlatiliyor... Şoreş 10.12.2006, 13:52 İnsanlar Allah'ın Namaza ihtiyacı olduğunu, kılmazlarsa kendilerini büyük bir azabın beklediğini zannederler.. Her ne kadar kendimi Müslüman değil, sadece Alevi görsemde, kendini Müslüman hissedenlere söylemek isterim.. Kur'anda Namazın anlamı salattır ve kılınış tarifi ise yoktur.. Eğer Namaz'ı savunanlar hala varsa, peki hangi Namaz doğru ? Hanefi Namazı mı? Şafii Namazı mı ? Şia Namazı mı? caferi 10.12.2006, 15:19 caferi arkadasim isteyen kilar istemeyen kilmaz, bu herkesin bilecegi istir ne kilan dahada yükselecek nede kilmayan... ama Alevilikte vardir dedigi anda karisirim cünki gün gibi ortadaki sünni/caferi namazi Alevilikte yok... Alevilikte halka namaz var... madem imam Muahmmed Bakir bes vakit namaz demis o zaman neden sia'lar üc vakit kiliyor? okuma yazmalarimi eksikmis bu kadar zaman? sünni/caferi namazini Aleviligin icine koyarsaniz Alevilige, atalarimizin o kadar cektigi zülmü aciyi katliami es geciyorsun demektir, o katliamlarin baskilarin amacina ulasmasina bunu yapanlarin istegine boyun egiryorsun demektir... bes vakit kilmayan aleviler hakkinda verilen fetvalara bir bak... "ya siz sünnilestirin ya biz siilestirelim" asimilasyon politikalarina boyun eymissin demektir... o kadar katliama, iftiraya, aciya karsilik alevilige onun bunun namazini üstelk alevileri sevmeyip asagliyanlarin namazini koymak hic mi bazilarinin vicdanini sizlatmiyor???? eger kilan varsa kendi bilecegi is, ben böyle seylerle kendimi avutmayacak kadar Alevi bilincim var, atalarimin cektigi zorluklara saygim var... bu caferiler siiler sitelerinde surda burda Alevi degerlerine, Haci Bektasi Veliye hakaret ediyor, iftira atiyor hicmi zorlarina gitmiyor bunlar??? ama eger kiliyorsa Aleviligi yanlis bilip yorumladigi asikar... sünni/caferi namazinin Alevilikte kesinlikle olmadigi ap acik ortada... ama kanitlara doydurucu cevaplar verilecegine hep masal gibi hikayeler anlatiliyor... haklısın kardeş asimilasyona karşıyım bana göre ALLAH ın ne bizim yaptığımız namaza ne oruca ne de kurabana ihtiyacı var.namaz/dua daki amac ALLAH insnların dünya nimetlerine kendisini kaptırıp tanrıyı unutup ve dolayısıyla kullar arasındaki sorumluluğu hatırlatmaktır.ibadetin şekli şemali öneml değil zaten islamı namaz oruc zekat..sınırlandırma kuranı sırf arapca okumak haksızlıktır... i badet bazen bir tebessüm bazen yoldaki bir taşı kenara koymak bazen aç birisini doyurmak bazen kötülüklere karşı sabıretmktir... sadece ALLAH A şüküe etmek ondan yardım dilemektir. başımdan geçen bir olay var yaşadığım bir yerde hafif teprem oldu ondan önce fazla ibadete gelen kimse yoktu nasıl deprem oldu çoğu kişi bazı şeyleri hatıladı yada hatırlatıldı ve ibadete gelen sayısı baya bir fazlalaştı..:D, trajikomik bir olay aslında Ciminli Erdal 10.12.2006, 19:29 Aleviler Neden Camiye Gitmezler ? Anadolu Alevileri Allah'a inanırlar. Allah'ın birliğine, Hz. Muhammet'in peygamberliğine ve Hz. Ali'nin veliliğine inançları tamdır. Hatta bunu: "Allah-Muahammet-Ali" üçlemesi ile ifade ederler. Ayrıca Kuran'ı kutsal kitapları olarak görürler. Kuran, Hz. Muhammet zamanında değil de daha sonraki halifelerden, önce Ebubekir, sonra Ömer tarafından sahabelerden alınan bilgilerle yazıya geçilmesi sırasında tartışmalar nedeni ile toplanan bazı ayetlerin ve hadislerin yok edildiğini, yakıldığını da iddia ederler. Eldeki Kuran'ın 3. halife Osman zamanında oluşmuş olduğundan da bazı çekinceleri vardır. Bu düşüncelerini eskiler: "Kuran'a kalem karıştı" diye ifade ederler. Ayrıca, 620 yıllarının Bedevi Arap toplumunun sosyolojik yapısına uygun getirilen kurallarla değişen sosyal ve toplumsal şartlara rağmen dünyanın sürgit bu kurallarla yönetilmeye kalkılmasının sıkıntılar yaratacığını düşünürler. Bu nedenlerle Allah'ın dünyamız ve insanlık için söyledikleri Kuran'ı Batıni yoruma tabi tutarlar. Kuran'ın ilham kaynağı olması gerektiğine inanırlar. Bu nedenle de Hz. Ali'yi "Kuran'ı Natık" yani "Konuşan Kuran" olarak değerlendirir ve buyruklarına önem verirler. Namazın 5 vakit veya 3 vakit olmasını, 30 gün tutulan Ramazan orucunu, islamın 5 şartından biri olarak görmezler. Örneğin: Kuran'da 5 vakit namaz kılmanın ne sayısı, ne şekli, ne de yeri olmadığına Aleviler inanırlar. (Namazın bu biçimde ve 5 vakit kılınmasının islama Emeviler ve Abbasiler zamanında konan kurallardan biri olduğuna inanırlar) şiilerin namazı 5 değil de 3 vakit kılmalarını da şiilerin oluşturduğu bir kural olarak değerlendirirler. islamın 5 şartı olarak ifade edilen şartların da Kuran'da olmadığını, bunların da islama sonraki dönemlerde girdiğini kabul ederler. 30 gün orucun da Kuran'da olmadığını söylerler. Gerçekten de Kuran incelendiğinde; oruç ve ibadetten bahseder. Ama ne orucun süresi, ne de ibadetin biçimi ve sayısı Kuran'da yoktur. Ayrıca Kuran'da camiden ve camide kılınan namazdan da söz edilmiyor. Bu da gene daha sonra islama giren kurallardan birisidir. Aleviler bu düşüncelerini Kuran'daki bazı ayetlere dayanarak ileri sürerler: Örneğin ibadetin biçimi ile ilgili olarak Ali imran Suresi 191. ayette: "Onlar ki, ayakta iken, otururken, yatarken Allah'ı anarlar" şeklinde olduğunu anımsatarak ibadetin bazı kurallara bağlanamayacağını, bunların göstermelik ve şekilcilikten kaynaklandığını düşünürler. Aleviler, "Her oruç tutmayan, namaz kılmayan Müslümanları biz islamdan saymazsak bu büyük bir çoğunluk oluşturan insan toplumunu islam dini dışında saymak (kafir) anlamına gelir ki, buna kimsenin hakkı yoktur. Ayrıca bu islam'a da aykırıdır" diyorlar. Bu konuda Kuran'ın Nisa Suresi'nin 94. ayetinde: "Size Müslüman olduğuna bildiren dünya hayatının geçici menfaatlerine göz dikerek, sen mümin değilsin demeyin" diyor. O halde islama sonradan konan şartlar olan 5 şartı yerine getirmeyene islam değilsiniz denemez. Aleviler ibadetin ille de camide yapılması gerektiğini de kabul etmiyorlar. Onlar "Yeryüzünün tümü ibadet yeridir" diye düşünüyorlar. ibadet için camiye gitmek gibi bir zorunluluğu gerekli görmüyorlar. Kendi inançlarına göre; cami etimolojik anlamda tapınak değil, toplantı yeridir. islamiyetin ilk yıllarında Hz. Muhammet bir ibadet yeri yapmaya gerek görmemiştir. Çünkü belli bir tapınak oluşturmak ve düzenli olarak sadece orada ibadet yapmak onun getirdiği inanç sistemine aykırıdır. Nitekim o yıllarda ibadetin özellikle gece yapılması, gösterişten kaçınılması isteniyordu. Bazı müslümanların Mekke-Medine yolu üstünde Kuğba Köyünde yaptırdığı Camiyi Hz. Muhammed, "Dedikodudan başka bir şeye yaramıyor" gerekçesiyle yıktırmıştır. Peygamber elbette bunu Allah'ın ilhamına aykırı olarak yapmaz. Bu konuda Kurandaki 2 ayet ilginçtir. işte Tövbe Suresin'de 107. ayet: "Zarar vermek, inkar etmek müminlerin arasını açmak Allah ve Peygamber'ine karşı savaşanlara daha önceden gözcülük yapmak üzere bir mescit kurup, biz sadece iyilik yapmak istedik diye yemin edenlerin yalancı olduklarına şüphesiz ki Allah'da şahittir." Bu ayetin devamındaki 108. ayette ise; bakın Kuran ne diyor: "Ey Muhammed, o mescide hiç gitme, Allah'a karşı gelmekten sakınanlarla bulanman daha uygundur. Orada arınmak isteyen insanlar vardır. Allah, arınmak isteyenleri sever." Demek ki ibadet yapmak için cami şartı aranamayacağı gibi her yapılan camiyi "Allah'ın Evi" olarakda görmek de doğru değildir. Aleviler, Allah için ille de şu şartlar yerine getirilerek yapılır gibi katı kurallara katılmıyorlar. Kuran'daki bir ayet bu düşünceyi doğruluyorlar. Bakın Hadid Suresi 4. ayet ne diyor. "Nerede olursanız olun o sizinle beraberdir. Allah ne yaptıklarınızı görür." Namaz ve cami ilişkisini Hacı Bektaşi Veli soy evlatlarından A.Celalettin Ulusoy "Alevi Bektaşi yolu" kitabında bakın şöyle ifade ediyor: "Hz. Muhammed'den sonra halifeler özellikle Ümeyyeoğulları ve Abbasoğulları istedikleri düzeyde manevi saygınlığa sahip olamamışlardı. Hükümranlıklarını güçlendirmek için, islam toplumunun her kesimine ulaşan bir propagandaya gereksinme duyuyorlardı. Bunun o çağda en kolay ve etkili yolu topluluklara hitap etmek şekli idi. Bu amaçla Müslümanların belli saatlerde belli yerlerde toplanmaları ihtilal çevrelerincede teşvik ediliyor ve hatta zorunlu tutuluyordu. Nitekim, Emeviler zamanında camiler Ali'yi ve onun soyunu kötülemek için konuşma yerleri olmuştur." Bu ve benzeri nedenlerle ibadet için camilere gitmeyen Aleviler-Bektaşiler ibadetlerini, Cemlerini uygun evlerde yapıyorlar. Cemiyet evi veya Cemevi adı ile toplantı yapılan Cem yapılan binaları bulunan köy sayısı yok denecek kadar az buluyor. Aleviler'in Cemine kadın-erkek, yaşlı-genç herkes gelebilir. Dede önderliğinde ve bağlama eşliğinde ibadet yapılır. Oturuş biçimi ise toplumsal ilişkiyi geliştiren, küskünlükleri gideren, kin ve düşmanlık kapılarını kapatıp, barışa kardeşliğe yönelmeyi kolaylaştıran içtenlikli bir ibadet tarzı olarak yüz yüze, cemal cemale oturma biçimindedir. Allah'a ibadet ve dualarla birlikte sohbet, yardımlaşma, kişi ve toplum sorunlarına çare bulma imkanları sağlayan toplu tapınma biçimidir. ınsanın insana yakın olması bu biçimde daha kolay oluşuyor. Duvara değil cemale, "Didar-ı pak'e" yani temiz insan yüzüne bakmak, insanın yaptığı cami binasından önce Allah'ın özenle yaratıp, "Bütün meleklerin secde ettiği" insanı kutsal görmek Alevilerde ibadetin esasını oluşturuyor. Bu anlayışla Aleviler; "Secde ademedir", "Hak ademedir" düşüncesiyle insanı, insan sevgisini dinin esası haline getirmişerdir. KomünistAlevi 11.12.2006, 10:26 Selam Sayın Soreş Can Şimdi bunun cevabını yazsam gene eksi alçam en iyisi ne sen sordun nede ben yazdım:biggrin: :lol: :lol: :sweatdrop :wink: Kardeşim sen yazdığın açıkladığın için eksi almıyorsun ki, Sen Alevilikte Namaz ,Cami'de vardır dediğin için eksi alıyorsun:yamukgul: Hatırlıyormusun bundan yaklaşık 4 ay önceleri Alevilikte Cami yoktur bizim ibadet yerimiz Cemevleridir diyordun, sonra bundan 2-3 hafta öncede profil resimi bölümüne Cami resimleride koymaya başladın.. Diyorum ya bir Canımız git gide asimile oldu gözlerimizin önünde:wacko: Ayrıca Cami dine şirk koşmaktır diyordun, camiler gösteriştir diyordun fuzuli harcamaların ötesine geçemez diyordun Hz.Muhammed zamanında Cami yoktur ''Mescid vardır diyordun...Bizim mescitlerimiz yani ibadet yerlerimizde Cemevleridir diyordun... Ama profil resimi yerinede Cami resimi eklemeye başladın... Neden diye sorabilirmiyim? Muhabbetle... caferi 11.12.2006, 11:00 İnsanlar Allah'ın Namaza ihtiyacı olduğunu, kılmazlarsa kendilerini büyük bir azabın beklediğini zannederler.. Her ne kadar kendimi Müslüman değil, sadece Alevi görsemde, kendini Müslüman hissedenlere söylemek isterim.. Kur'anda Namazın anlamı salattır ve kılınış tarifi ise yoktur.. Eğer Namaz'ı savunanlar hala varsa, peki hangi Namaz doğru ? Hanefi Namazı mı? Şafii Namazı mı ? Şia Namazı mı? soreş kardeş namazda olduğu gibi semahta da farkılılıkar var.ozaman hangi semah doğru??? caferi 12.12.2006, 21:40 Alevilerin ibadeti saatlere bölünmemiştir her saniyedir..Yeri ve mekanıda yoktur. Eline Beline diline sahip olması yeterlidir. Kıble önceleri kabe iken hicretten sonra yahudileri çekebilmek için kutsal kentleri kuduse çevrilmiş ancak yahudiler bu değişiklikten dolayı alay edince tekrar kıbleye çevrilmiştir. İslamiyeti yer ve şekiller belirleyerek hep kendi menfaatleri için kullanmışlardır. Saygılar, değerli kardeşim kıble önce mescidi aksaydı kabenin olmamsının sebebi orda ozmanların putların olmasıydı fakat daha sonra (öğle namazı sırasında yanlış hatırlamıyorsam eğer)namaz sırasında kıble kabeye çevrilmesi için emir geldi. bu olay arabistandaki mescidi kıbleteynde oluyor... orası dünyanın tek iki kıbleli camiisidir en doğrusunu ALLAH BİLİR azel24 14.12.2006, 15:45 Yanİ Amacim Namaz Kilip Allah A Secde Eden (gerÇekten İnanÇ Sahİbİ)İnsanlari Yermek DeĞİl Asla Ama Namaz İlahİ Anlamda Hakİkat Kapilarini AÇan Tek Vesİle DeĞİl Dİye DÜŞÜnÜyorum Namaz Kilarak Allahin Emİrlerİnİ Yerİne GetİrmİŞ Ve Allah Katinda Sevaba GİrmİŞ Olunuyor İse EĞer Ben Bu Anlamda Elde Edİlen Sevabin Bİr Garİbe Bİr DÜŞkÜne Edİlebİlecek Yardimla Da Yada Konumum İtİbarİyle De İfadelendİreyİm Bİz Hz Alİyİ Seven Ve O Na İnanan İnsanlara İftİra Etmeden Her Firsatta Yermeden Tamamen Onlari Anlayip Onlari Sevmekle De MÜmkÜn OlduĞuna İnaniyorum Sevabin Şeklİ De Dİnİ De Mezhebİ De Olmaz Sevabin Tek Ana Temelİ Özde KÖtÜlÜklerden ArindirilmiŞ İyİ Ve GÜzel Bİr YÜreĞe Sahİp Olmaktir Sevgİyle Eşter 15.12.2006, 01:58 Biz ne istersek ve gönlümüzden ne geçerse onu yaparız. Ama gönlümüzden geçen ile bize emredilen şey aynı değilse, o zaman emredilen şeye ya uymayız, ya da onu bize uyacak şekilde yeniden yorumlarız. Aslına bakılırsa "Namaz kılmıyorum kardeşim sana ne !" demek çok daha tutarlı bir yaklaşım. İşte Bakara Suresinde bizim sözümona "şekli belirtilmeyen" namaz hik |