Orijinalini görmek için tıklayınız : Hallaci Mansur - En el Hak
dem_dost 27.04.2005, 12:47 hallaci Mansurun bu güne gelen tek kitabini gecenler satin aldim,
adi:
Tavasin: En el Hak
Cok aciklayici düsünceleri var
hapishanedeyken yazmis bu kitabi... herkesin almasini tavsiye ederim...
aslinda aranizda html yapabilen birisi varsa bana baska türlü de yardim edebilir...
kitabi internet sitesinde yayinlariz...
ama kitabi her alevi okusa iyi olur.. aciklayici bir kitap... yepyeni ufuklar aciyor
saygilarimla
hallaci Mansurun bu güne gelen tek kitabini gecenler satin aldim,
adi:
Tavasin: En el Hak
Cok aciklayici düsünceleri var
hapishanedeyken yazmis bu kitabi... herkesin almasini tavsiye ederim...
aslinda aranizda html yapabilen birisi varsa bana baska türlü de yardim edebilir...
kitabi internet sitesinde yayinlariz...
ama kitabi her alevi okusa iyi olur.. aciklayici bir kitap... yepyeni ufuklar aciyor
saygilarimla
dostum bu yazdığın kitap ı merak ettim gerçekten...
bu kitapı okumak istiyorum.. ama bulunduğum yerde bunu bulmamın imkanı yok...
onun için ikinci şık olarak sunduğun ifadeyi yerine getirmek için adminden yardım istesen bize yarrı dokunacak bir kitapı neden okumayalım..!
saygılarımla
dem_dost 25.05.2005, 00:22 ben almanyada ikamet etmekteyim ve:
www.kitapyurdu.com sitesinden temin ettim
sorunsuz geldi kitap
... aslinda dedigim gibi yardim eden olsa...www.alevilik.de.tt
adli sitede bu yapiti komple sunmayi düsüniyorum, fakat yanliz basima bu olanaksiz bir olay
saygilarimla
Alevimen 25.05.2005, 18:39 Tek kişide kitap olunca dijital etmek için yardımlaşma oldukça zor, kaynak gerekir.
Yani 2 kişide bu kitap olursa kitabın yarısı sen yarısı ben diye paylaşım yapılabilir. Ama yinede zaman harcayan bir işdir, bizler - türketiceler - için bu çabaları geçerek sunum yapanlara saygılar :)
dem_dost 25.05.2005, 19:08 dijital etmek sorun degil
ben yarim günde bilgisayara yüklerim.. scan ederim..programlariyla cok kolay..
pir sultan abdal divani
ve seyh safi buyrugunu bu yolda bilgisayarima yükledim
sorun bunlari html ile siteye yüklemek... en cok zaman alan bu isdir
yoksa bilgisayara yüklemek bir günlük is en fazla
herkes mansurdan bahs ediyor ama ne düsündügü ne yazdigini kimse bilmiyor nedense
bunu gidermek icin bu yapiti internette sunmak istiyorum fakat ne yapayim "kader" desem bir dert :D demesem ayri dert
:D:D
bi yolunu buluruz insallah
Alevimen 25.05.2005, 19:22 dijital etmek sorun degil
ben yarim günde bilgisayara yüklerim.. scan ederim..programlariyla cok kolay..
pir sultan abdal divani
ve seyh safi buyrugunu bu yolda bilgisayarima yükledim
sorun bunlari html ile siteye yüklemek... en cok zaman alan bu isdir
yoksa bilgisayara yüklemek bir günlük is en fazla
herkes mansurdan bahs ediyor ama ne düsündügü ne yazdigini kimse bilmiyor nedense
bunu gidermek icin bu yapiti internette sunmak istiyorum fakat ne yapayim "kader" desem bir dert :D demesem ayri dert
:D:D
bi yolunu buluruz insallah
Scan edilen dosyanın formatı nedir? Boyutu?
OzBektasi 26.05.2005, 14:01 Selam!
Bende'de Prof.Dr. Yasar Nuri Öztürk'ün "Hallaci Mansur ve Eseri" Kitabi elimde. Kitab et-Tavasin hakkinda güzel ve faydali aciklamalar iceriyor!
Zaten Yasar Nuri birtane :)
Dem_Dost ve Alevimen, eger yardimim dokunabilirse haberinizi beklerim!
esen kalin!
Alevimen 28.05.2005, 02:25 dem_dost kitabin sayfalarını scan yaptıysan 'ebook' haline getirmeni tavsiye ediyorum bu konuda sana yardımcı olmak isterim. Scan ettikten sonra hangi dosya tipi olarak bilgisayarına yüklüyorsun?
dem_dost kitabin sayfalarını scan yaptıysan 'ebook' haline getirmeni tavsiye ediyorum bu konuda sana yardımcı olmak isterim. Scan ettikten sonra hangi dosya tipi olarak bilgisayarına yüklüyorsun?
arkadaşlar... gerçekten sadece bu kitap değil elinizde yararlı kaynaklar varsa hepsini değerlendirin.
özellikle demdost...senin elinde güzel kaynakların olduğuna inanıyorum..
bunları internet oratamına taşıyabillirssin..
eğer nasıl yapılacagını bilmiyorsan arkadaşlarına danış..bilmiyorum..
danışan dağları aşar mı aşar.? değil mii..
eğer bunları bu şekilde internet sayfalarına yüklersen.. tüm aleviler için iyi kaynaklar olacaktır....
bu yaz köye gidecem.. köyde dedimin.. bir sürü
alevilik ve bektaşilikle ilğili kaynaklar ve kitaplar var.. eğer çok fazla eski dil içermezlerse.. ben onları .
yazıp aktaracam..sizlerlen paylaşaçam..
şimdilik esen kalın....SAYGILARLA
Hallaci Mansur / Tavasin.
o kitabi aldim buara, okudum hic güzel bulmadim ,bekledigim gibi cikmadi. fikrimi paylasayim dedim!
benim sözümü tutmadin her gördügüne taparsan her kitabi alirsan
sonunda pisman olursun
sagol hasan beni burda da elestirdinya hayranim sana yinede!!!
ama ilgimi ceken, hayran oldugum Canlar hakkinda bilgileri herzaman sart ne olursa olsun,sevgiyle takip edecegim,yolum dogru ve güzel tesellim o iste.
suna bak bana kafa tutuyorsun bildigini yapma senin bildigini
yilar önce unutum
Hikayeci_M 16.12.2005, 22:45 HALLAÇ-I MANSUR
Adı: Ebu Abdullah Hüseyin Mansur el Beyzavi el-Hallaç
Kısaca: Hallaç-i Mansur
Doğumu:Miladî 858
Doğum Yeri:Tur
Ölümü: 26 Mart 922
Yaşı: 65
Suçu: Zındıklık
Ceza Süresi: 8 yıl, 7 ay, 8 gün
Ölüm Fermanı: "Kanı Helâl"
Gördüğü İşkenceler: Hapis, sürgün, işkence, sinir tahribi,kırbaç,asma, kılıç, yakma,organların tek tek doğrandıktan sonra asılıp teşhir edilmesi. Taslama. Parça parça olan bedenini yakma.
Hallac-ı Mansur Hicri 244 ( Miladi 858) yılında Beyza yakınlarında bir kasaba olan Tur’da doğdu. 922 de Muktedir’in buyruğu üzerine Bağdat’ta asılarak, uzuvları kesilerek işkence ile öldürüldü. Hallaç; Hüseyin Mansur’un lakabıdır. Mansur, Hallaç lakabını baba mesleği olan yorgan yatak yünlerini, pamuklarını temizleyen, tarayan anlamında olan yorgancı ve hallaç mesleğinden dolayı almıştır. Yani Hallaç-ı Masur’un babası yorgancılık yapıyordu. Bu nedenle de Hüseyin Mansur’a Hallaç-ı Mansur olarak söylendi.
;Hallaç-ı Mansur denince akla “Enel Hak” sözü gelir. Tasavvufta Hallaç-ı Mansur bu sözü ile öne çıkmış bu nedenle de Sünni İslam ulamasının şimşeklerini üzerine çekmiş bir hayli düşman edinmiştir. Bu söz ayni zamanda Hallaç’ın düşünce dünyasının esasını, kişiliğindeki hakim öğeyi ve tarihteki yerini belirlemektedir.
Hallaç-ı Mansur ; Enel Hak; “Ben Tanrıyım” sözünü şöyle açıklar;
“Halkta yer alan Hak unsuru dolayısıyla Hak, Hak’la aynıdır.
Bir başka yerde şöyle diyor; “ Ben Hakk’ım, zira ben hiç bir zaman Hakk’la hak olmaktan vaz geçmedim”
Yine başka bir yerde de Allah’a yönelerek şöyle diyor;
“Seninle benim aramda İlahlık ve Rablik(el-ilahiye ve’r-rubiyye) yoktur. Ey ben olan O, ve ben O’ yum. Zamandaşlık ve ezelilik bir yana, benim benliğim ve senin O’ luğun arasında hiç bir fark yoktur.”
Hallaç; bunları söylerken, insanın değerli ve kutsal bir varlık olduğunu anlatmaya çalışmıştır. Hallaç ’ın benimsediği Tasavvuf anlayışına göre, ahlakın temeli sevgi ve saygıdır. İnsanın gönlü ‘Tanrı Evi’ olduğuna göre ona saygı duymak, sevgiyle yaklaşmak gerekir. Birbirini incitmek, birbirine karşı kötü davranmak, yalan söylemek, haksızlık yapmak, suç işlemek, hırsızlık yapmak, saygısızlık yapmak insana yakışmaz. Bu eksik eylemlerin kaynağı tanrısal sevgiden yoksun kalmaktır.
Hallaç; ruhsal alemde artık amacına ulaşmış, hayata, insana ve dine değişik perspektiflerden bakmaya başlamış ve kendisine yakışır bir biçimde konuşmaya başlamıştır. Hallaç ’ın bu durumunu sevgisini kazananları çoğalttığı gibi, Sünni Ulamanın başını çektiği çevrelerin tepkilerini üzerine çekerek düşman cephesini de büyütmüştür.
Tasavvuf konusundaki yeni düşünceleri, etkili davranışları, konuşmaları nedeniyle gittiği yerde çevresinde büyük bir kalabalığın toplanmasına yol açan Hallaç-ı Mansur’u değişik inançta ve mezhepte kimseler savunmuştur. Miladi 908 de baş gösteren Hambeli ayaklanmasına katılmakla suçlanan Hallaç-ı Mansur 913 tarihinde Hallaç ’ın baş düşmanı Ebul Hasan Ali .Ahmet er-Rasimbi tarafından tutuklandı. Sekiz yıl tutuklu kaldıktan sonra Bağdat’a götürüldü. Maliki kadısı Ebu Ömer Hammadi’nin fetvası ve Abasi Halifesi Muktedir’in buyruğu üzerine 22 Mart 922 tarihinde Bağdat’ta idam edildi.
Hallaç-ı Mansur; idama getirilirken önce 100 kamçı vurularak kamçılandı sonra., darağacında asılarak gövdesi param parça edildi.
Caniler bu zulümle de yetinmeyerek, gövdesi param parça edilmiş Hallaç-ı Mansur’u halka teşhir için tüm Bağdat sokaklarında gezdirip ve halkı Hallaç ’ın kafasının kesilmesini seyre zorlanmıştır. Hallaç ’ın kafası gövdesinden koparıldığı zaman seyre zorlanan halkın gözü önünde Hallaç-ı Mansur’un kesik başı “Enel Hakk” diye haykırmıştır. Tüm bu olup bitenlere rağmen kafası kesilen Hallacı Mansur gövdesi yakılarak külleri suya serptirilmiş yine de nehrin suları “Enel Hakk “ diye bağırıp çağırmıştır.
Sünni İslam ulaması, Hallaç-ı Mansur’u din adına yargılarken, çıkarlarını ve geleceklerini düşünerek, zamanın egemen güçlerine hoş görünmek pahasına ya gerçekten onu anlamamışlar veya anlamak ismemişler.
"Ben Tanri'yim" (Enel Hak) diyordu. Bu ünlü sözüyle insanin Tanrı olduğunu (değil ) Tanrı'nın insan olduğunu ve insanin kendi benliğini yok ederek Tanrı kalması gerektiğini dile getirmişti.
'Hallaç-i Mansur'u darağacına gönderen zihniyet onun bedenini yok etmekle bu isi bitireceğini sanıyordu. Ama yanıldılar. Hallaç 'in yolu bin yıldır insanlığı meşale olarak aydınlatıyor"
Kaynak:www.muratkaraaslan.com (http://www.muratkaraaslan.com)
herseyden önce hosgeldin Hikayeci-m,bu Foruma
paylastigin bilgi icin sana cok tesekür ederim....
'Hallaç-i Mansur'u darağacına gönderen zihniyet onun bedenini yok etmekle bu isi bitireceğini sanıyordu. Ama yanıldılar.Hallaç 'in yolu bin yıldır insanlığı meşale olarak aydınlatıyor"
bu satir cok hosuma gitti,özellikle aldim buraya...
Hikayeci_M 20.12.2005, 20:26 gulizar]herseyden önce hosgeldin Hikayeci-m,bu Foruma[quote=
Selam Tüm dostlara :
Bu forumda olmak beni mutlu etti Tesekkürler
Saygilar
|
|