Orijinalini görmek için tıklayınız : AlevİlİĞİn Kesİn Bİr Tanimini Bulmak
sırcıvekibar 12.02.2006, 13:45 Alevilik hakkında üzüntülerimden birisi.Her kafadan bir tanımı çıkması.Yahu nasıl ki sünnilik nedir?,Kemalizm nedir?vb. sorular sorulduğunda cevap olarak herkesin kabul ettiği literatüre geçmiş değişmez cevabı,tanımı varsa alevilik de nedir diye soran 7'den70'e her insanın anlayabileceği tek bir cevabı olmalı.Bizler daha tanımı konusunda hemfikir değiliz,toplumsal olarak nasıl bir olacağız dostlar..... Kimileri solculuğa\kominizme\sosyalizme\mataryalizme,kimile ri ehli sünnete,kimileri milliyetçiliğe,kimileri ulusçuluğa,kimileri caferi\şiiliğe,kimileri zerdüşt\hıristiyan\museviliğe,kimileri mistisizme,kimileri ateizme,kimileri tarikatçılığa,kimileri mezhepselliğe,kimileri islamlığa,kimileri siyasal particiliğe,kimileri şamazime,kimileri ırkçılığa\bölücülüğe,kimileri tasavvufa,kimileri ali allahiciliğe,kimileri çepni\tahtacı\aşiret\sıraç\sırıcı\yörük\türkmen\kı zılbaş\bektaşi\çelebici\babayancılığa çekmeye ÇALIŞIYORLAR....Dur bakalım ilerde daha neler çıkacak? yav zaten ismen paramparçayız.Ben gördüklerime,aleviliğin içinde yaşadıklarıma mı inanıyım... yoksa aslı astarı olmayan iftiralara mı.toplumumuz aralarında çelişkiye düşenler yukarda saydığım politikaların ürünü olur.
Birgün TOKAT'ta bir arkadaşım ben aşiretim dedi.ben de aşiretlik nedir dedim.gerçek alevilik dedi ve aşiret olmayan alevilere "alabağarsuk"dedi.yani anlamı sünniden dönme.Bu nasıl parçalanma,daha neler duyacağız böyle.ben bir mücadele açtım.inanışı,görüşü ne olursa olsun fikirlerinizi elinizden geldiğince tarafsız şekilde anlatın.yalnız bu konuda ince eleyip,sık dokuyun.İYİCE ARAŞTIRIN.Biz gençler olarak bu fikirleri sentezleyip ALEVİLİK NEDİR? sorusuna ortak tanım buluncaya kadar çabalayacağız........
ibrahim-ch 12.02.2006, 13:53 KISA ve öz
islamIn iki tane Türk yorumu vardir.
1-Alevilik
2-Hanefilik
slm ve saygilar
alevilik islam içinde bir kültür.Ne din nede mezhep değildir.
KIZIL_GUNES 12.02.2006, 14:00 sevgili sırcıvekibar, dediklerinde haklısın aslında. bundan bir kaç yıl öncesine kadar insanlar alevi olduğunu söylemekten çekinirdi. - ki ben 14/15 yaşımda öğrendim- okumayan bir toplum olduğumuz için aleviliğin başka kelimelerle anılması kaçınılmaz. yalnız şunu biliyorum ki herkes artık alevilerin ne kadar çağdaş,hümanist ve birbirlerine baglı oldugunu kabul edıyor. çunku bızım inançlarımız dürüstlük,sevgi,insanlık ...üzerine kurulmuş. eline , beline ve diline sahip çıkmak... soyleyen ne guzel ne soylemıs..
rockçı turna 12.02.2006, 14:03 alevilik islam içinde bir kültür.Ne din nede mezhep değildir.
dostum peki sünniliği ne olarak görüyorsun? din/mezhep/kültür??
KIZIL_GUNES 12.02.2006, 14:06 demali bu senın kendı dusuncen sanırım?
sırcıvekibar dan alıntı Alevilik hakkında üzüntülerimden birisi.Her kafadan bir tanımı çıkması.
Alevilerin konuşan,düşünen,yazan,tartışan,araştıran,bulan kafalarından farklı seslerin çıkmasına üzülmenize gerek yok.
Her kafadan bir farklı sestir Alevilik..
Normsuzdur,çeşitliliktir,tek tiplileşmemektir..
alevilikle sunnlik karşılaştırılmamalı sunnilik daha genel bir kavram.
Alevilik bir kültür, sunnilerin de yaşam ve felsefi kültürü var ancak bizim sunniler gibi islamın temel kurallarını peygamberin sünneti ve hadisleri ışığında belirleme gibi bir tutumumuz olmamış.
Alevilik bu konulara hiç girmemiş.Kendine göre cem gibi etkinlikler oluşturmuş.Esas inancın, Allah sevgisinin ve ibadetin gönülden ve şekle bağlı olmadan yapılabileceğini vurgulamış, bu islam için yeterli olurmu tartışmalıdır.
Alevi bir sunni bir şiii yada bir vahabi gibi yaşam tarzını benimseyebilir bu kişiyi alevilikten çıkarmaz.Ancak bir sunni, sunni prensiplere göre abdest alır namaz kılar.
Sunnilik Bir mezheptir.Sunniliği şialıkla karşılaştırabiliriz.
demali bu senın kendı dusuncen sanırım?
evet bu benim şahsi görüşüm ve bir çok alimin görüşü.
Alevilik mezheptir diyorsanız saygı duyarım.
Ama alevilik dindir, dinsizliktir.İslamla alakası yoktur derseniz.Kendi düşüncemdir diye belirtiniz.
rockçı turna 12.02.2006, 14:25 alevilikle sunnlik karşılaştırılmamalı sunnilik daha genel bir kavram.
Alevilik bir kültür, sunnilerin de yaşam ve felsefi kültürü var ancak bizim sunniler gibi islamın temel kurallarını peygamberin sünneti ve hadisleri ışığında belirleme gibi bir tutumumuz olmamış.
Alevilik bu konulara hiç girmemiş.Kendine göre cem gibi etkinlikler oluşturmuş.Esas inancın, Allah sevgisinin ve ibadetin gönülden ve şekle bağlı olmadan yapılabileceğini vurgulamış, bu islam için yeterli olurmu tartışmalıdır.
Alevi bir sunni bir şiii yada bir vahabi gibi yaşam tarzını benimseyebilir bu kişiyi alevilikten çıkarmaz.Ancak bir sunni, sunni prensiplere göre abdest alır namaz kılar.
Sunnilik Bir mezheptir.Sunniliği şialıkla karşılaştırabiliriz.
bence aleviler bu söylediklerini yapmıs olsalardı, bugün alevilik diye bir sey kalmazdı...
bu görüsünden yola cıkarsak; diyanetin ve bilimum alevi düsmanlarının sözlerini kabul etmemiz gerekir... buna göre alevilik sadece bir kültürdür ( dolayısıyla cem, semah, v.b. seylerde kültürel birer olgudan öteye gitmez) ve biz eger müslümanız diyorsak camiyede gitmeliyiz, ramazanda oructa tutmalıyız v.s. , alevilik sadece bir kültür oldugundan bunlara engel teşkil etmez, sonucuna varabiliriz...
bence cok tehlikeli bir yaklasım:36_1_6:
Alevilerin konuşan,düşünen,yazan,tartışan,araştıran,bulan kafalarından farklı seslerin çıkmasına üzülmenize gerek yok.
Her kafadan bir farklı sestir Alevilik..
Normsuzdur,çeşitliliktir,tek tiplileşmemektir..
evet farkıl seslerin ve aynı zamanda hoşgörünün sesi olmalı alevilik.
benim bazı söylediklerimi bir sunni üye söylese pek aldırış etmezsininiz ancak bir alevi söyleyince hoşgörü yerini sinire, sevgisizliğ inada ve - reputlara bırakıyor.
Bence bazı müslümanlar ve bazı aleviler, hristiyanların birbirlerine gösterdiği inançsal hoş görüyü örnek almalı.Ancak başka dinlere olan nefretlerinden ders çıkarmalı.
Bu soruyu soran sevgili kardeşim
Sünnilik;
sünnilik inanışındaki bir insan için inanılması gereken güdülmesi zorunlu bir yoldur tıpkı Alevilik gibi..Ama o insan asla senin onu ne olarak gördüğünle ilgili değildir tıpkı Aleviler gibi.Ama meseleyi levi-Sünni bağlamında tartışa tartışa bu aşamaya yani Aleviliği ne olarak görüyorsun,sünnilik ne olarak görülmelidir gibi yanlışlara doğru gidiş başlamıştır.Hepsi birer yaşamsal tercih ve inanç biçimidir.Kimse kimsenin inancına engel oluşturamaz ve karalama kampanyası yürütemez.Sünniliğin yanlışlarını tartışalım ama çok makul seviyelerde ve sünniler olmadan bu konularda konuşmak çok da etik olmaz.Enazından Devrimci etik gereği bunu yapmamız yanlış olacaktır.
bence aleviler bu söylediklerini yapmıs olsalardı, bugün alevilik diye bir sey kalmazdı...
bu görüsünden yola cıkarsak; diyanetin ve bilimum alevi düsmanlarının sözlerini kabul etmemiz gerekir... buna göre alevilik sadece bir kültürdür ( dolayısıyla cem, semah, v.b. seylerde kültürel birer olgudan öteye gitmez) ve biz eger müslümanız diyorsak camiyede gitmeliyiz, ramazanda oructa tutmalıyız v.s. , alevilik sadece bir kültür oldugundan bunlara engel teşkil etmez, sonucuna varabiliriz...
bence cok tehlikeli bir yaklasım
siz aleviliği ne olarak görüyorsunuz.Cemler ibadet olabilir.Kime ibadet.
Bu konu aydınlatıldıktan sonra bu konulara değinilmeli.
biri çıkıyor ben dinsizim ama aleviyim diyor, biri islamdışıdır diyor peki bu cem ibadetse kime yapılıyor.Alevilik Kültürdür derseniz sorun hal olmakta evet kültürdür ve farklı ibadet sekilleri olabilir.AMa din derseniz birde ayrı ilah edinirseniz ip burada kopar.
Cemlerde Allah Hz. Muhammed Hz.Ali geçiyor Kuranda ayetler geçiyor.Çelişmeyin komik durumlara düşmeyin.
Siz bana aleviliğin ne olduğu söyleyin ben size cem nedir söyliiim.
sırcıvekibar 12.02.2006, 14:35 İşte böyle yanlış anlaşılmaktır.Sorun burda......
sırcıvekibar 12.02.2006, 14:45 İşte böyle yanlış anlaşılmaktır.Sorun burda......Yani TEK BİR CEVABI OLMAMASI beni üzüyor sevgili kardeşim..ve bu arada şimdiden BİR OLMA tanımı yapmada bölünüyoruz.
Alevilik çok çeşitli kültürlerden,dinlerden ve felsefeden etkilenmiş, fakat bu süreçte kendi özünde bulunan inancı,felsefeyi ve kültürü yaşatmış ve günümüze kadar gelmiş çok eski ama aynı zamanda kendini sürekli yenileyen panteist bir din, yaşam tarzı, felsefe ve kültürdür.
Not: Aleviliği yaşama tarzı, felsefe ve kültür kısmında aramızda pek bir fikir farklılığı olmasada tanımlama kısmında herkes kendine göre tanımlama yapmaktadır. Buna saygı duymak zorundayız. Burda yazdıklarım benim şahsi görüşlerimdir, kimseyi bağlamaz. Aleviliği başka türlü tanımlayanlara da saygı duyarım.
Saygılar
Lütfen kendi görüşünüzü savunurken beklediğiniz saygıyı, başkalarının görüşüne de saygı duyarak gösteriniz. Yozcay'ın dediği gibi Alevilik'te çeşitlilik olması ona zarar vermez tam tersi daha da zenginleştirir.
Lütfen kendi görüşünüzü savunurken beklediğiniz saygıyı, başkalarının görüşüne de saygı duyarak gösteriniz. Yozcay'ın dediği gibi Alevilik'te çeşitlilik olması ona zarar vermez tam tersi daha da zenginleştirir.
Benim de dikkatimi çekti. Ben de bir "dayatma" olduğunu görüyorum. Hatta işi "Alevi rozetini çıkartmaya" götürenler kadar var. Lütfen herkes kendi fikrini söylesin; fikri kabul görmüyor diye dayatmacı bir tutuma girmesin. Sizin kafanızdaki Alevilik, herkesin kafasındaki olacak veya doğru olacak diye bir kural yok.
Benim de dikkatimi çekti. Ben de bir "dayatma" olduğunu görüyorum. Hatta işi "Alevi rozetini çıkartmaya" götürenler kadar var. Lütfen herkes kendi fikrini söylesin; fikri kabul görmüyor diye dayatmacı bir tutuma girmesin. Sizin kafanızdaki Alevilik, herkesin kafasındaki olacak veya doğru olacak diye bir kural yok.
Aynen katılıyorum, dayatmayla hiç bir yere varılamaz. Herkes hür ve yüksek sesle Aleviliği saygı çerçevesinde inandığı şekilde tanımlamalı.
anketin her şıkkı soru gibi yazılmış. mesela "islamın özümüdür?" değil "islamın özüdür" diye belirtilmeliydi. diğer tüm şıklar içinde geçerli bu.
anketin her şıkkı soru gibi yazılmış. mesela "islamın özümüdür?" değil "islamın özüdür" diye belirtilmeliydi. diğer tüm şıklar içinde geçerli bu.
Anket düzenlendi. Şıklardaki soru ibareleri kaldırıldı. Hüküm yapıldı.
sırcıvekibar 15.02.2006, 21:34 canlar bu olayı dayatma olarak mı kabul ediyorsunuz.o zaman bir yere varamayız.yani bugün elinize aldığınız herhangi bir sözlüğün içindeki kavramları dayatma olarak mı kabul ediyorsunuz.burdaki fikirlere danışma olayında bile,bir fikir alış-verişi var,dayatma yok.yeter ki yazdıkları araştırmalı olsun.bugün atatürkün görüşlerine bile karşı olanlar var.ama bu atatürkçülüğün literatürlere geçmiş tanımını etkilemez.çünkü bu tanım zamanında bilimsel çevrelerle konulmuş.bu dayatma şu dayatma diyerek hayatta aleviliğin tek bir tanımı olmayacak mı? Olayı abartmayalım,hebimiz birbirimize hoşgörü,saygı,edeple yaklaşalım.hepiniz kardeşsiniz.daha yola çıkmadan beyinleri köreltmeyelim,soğutmayalım.......AŞK-I NİYAZ EDEREK sevgilerimle......
canlar bu olayı dayatma olarak mı kabul ediyorsunuz.o zaman bir yere varamayız.yani bugün elinize aldığınız herhangi bir sözlüğün içindeki kavramları dayatma olarak mı kabul ediyorsunuz.burdaki fikirlere danışma olayında bile,bir fikir alış-verişi var,dayatma yok.yeter ki yazdıkları araştırmalı olsun.bugün atatürkün görüşlerine bile karşı olanlar var.ama bu atatürkçülüğün literatürlere geçmiş tanımını etkilemez.çünkü bu tanım zamanında bilimsel çevrelerle konulmuş.bu dayatma şu dayatma diyerek hayatta aleviliğin tek bir tanımı olmayacak mı? Olayı abartmayalım,hebimiz birbirimize hoşgörü,saygı,edeple yaklaşalım.hepiniz kardeşsiniz.daha yola çıkmadan beyinleri köreltmeyelim,soğutmayalım.......AŞK-I NİYAZ EDEREK sevgilerimle......
Beyinleri köreltmek ancak kendini sınırlamak ile olur güzel kardeşim. Neden tek bir tanıma sıkışsın ki Alevilik. Aşkı sen tek bir tanıma sıkıştırırsan, aşkın ne anlamı kalır. Aşkı nasıl insan kendi gözüyle ve kalbiyle tanımlıyorsa, Aleviliğide içinde yaşayan insan istediği gibi tanımlar. Dünyanın üzerinde ne kadar Alevi yaşıyorsa o kadar farklı Alevilik tanımı olabilir. Bu anlaşılır ve güzel bir olgudur. Bu aleviliğe zarar vermez bilakis zenginleştirir.
Sağ gözünü kapat sol gözünü aç, sonra sol gözünü kapat sağ gözünü aç. Gördüğün 2 görüntü bile farklıyken milyonlarca insanın aynı görüntüyü almasını beklemek ironik değil mi sence?
Candacan 16.02.2006, 03:15 Alevilik: İçinde birçok din ve inançlardan izler taşıyan, birçok kültürden etkilenen, Anadolu'ya özgü inanç, öğreti, ilke ve değerler bütünüdür. Ne tek başına dindir ne de tek başına yaşam kültürüdür. Kısaca alevilik; Anadolu'ya özgü, dinsel bir yaşam kültürüdür.
Alevilik: İçinde birçok din ve inançlardan izler taşıyan, birçok kültürden etkilenen, Anadolu'ya özgü inanç, öğreti, ilke ve değerler bütünüdür. Ne tek başına dindir ne de tek başına yaşam kültürüdür. Kısaca alevilik; Anadolu'ya özgü, dinsel bir yaşam kültürüdür.
güzel anlatmışsınız... "YOL" kavramı aslında herşeyi çok iyi açıklar bence. Yol dini de kapsar toplumsal yaşamı da kapsar. O yüzden Alevilik din midir? kitabınız nerde? peygamberiniz kim? gibi sorulara en güzel yanıt ALEVİLİK BİR YOLDUR olmalı....
taylan özgür 16.02.2006, 17:08 slm arkadaslar aleviligin tanimi bir kültür zenginligini icin de icerleyen,72 milletinin de hos görüsüdür.inanclarimizi göz önüne getirir isek islamin bizimle ne kadar yakin,ne kadar uzak oldugu görülüyor.mesela islamla bagdasligimizi düsünürsek simdiye kadar neden diyanetisleri bize yani alevi toplumuna inaclari nedeni ile bir yardim da bulunulmamistir.diger taraftan kültürümüzü benimseyip bizleri kulanip alevi toplumun dan vergilerini alip camilere v.b. islama veya müslüman kesmine yardimini esirgememistir.peki biz islamin neresindeyiz.bu cümle yeni bir anket olsun diye yazmiyorum.islam ve alevilk.saygilar.
"Alevilik, İslamdır. Hakk-Muhammed-Ali yolunun Kırklar Meclisinde olgunlaştığı ve Oniki İmamlarla devam eden; İmam Cafer-i Sadık’ın akıl ölçüsünü rehber olarak alan, Horasan erenlerinin himmetleriyle Anadolu’ya gelen Hazret-i Pîr’le ve ulu ozanlarımızın nefesleriyle hayat bulan inancın adıdır. Alevilik inancı, hayatın amacını insanın ham ervahlıktan çıkarak insan-ı kâmil olup özüne dönmek olarak tanımlar. Bunun için de; Mürşid, Pîr ve Rehber huzurunda ikrar verilerek Dört Kapı Kırk Makam aşamasından geçilir. İnancımızın uygulandığı mekân cemevidir."
"Alevilik, İslamdır. Hakk-Muhammed-Ali yolunun Kırklar Meclisinde olgunlaştığı ve Oniki İmamlarla devam eden; İmam Cafer-i Sadık’ın akıl ölçüsünü rehber olarak alan, Horasan erenlerinin himmetleriyle Anadolu’ya gelen Hazret-i Pîr’le ve ulu ozanlarımızın nefesleriyle hayat bulan inancın adıdır. Alevilik inancı, hayatın amacını insanın ham ervahlıktan çıkarak insan-ı kâmil olup özüne dönmek olarak tanımlar. Bunun için de; Mürşid, Pîr ve Rehber huzurunda ikrar verilerek Dört Kapı Kırk Makam aşamasından geçilir. İnancımızın uygulandığı mekân cemevidir."
aşkı niyaz ederim.
Candacan 17.02.2006, 10:16 "Alevilik, İslamdır. Hakk-Muhammed-Ali yolunun Kırklar Meclisinde olgunlaştığı ve Oniki İmamlarla devam eden; İmam Cafer-i Sadık’ın akıl ölçüsünü rehber olarak alan, Horasan erenlerinin himmetleriyle Anadolu’ya gelen Hazret-i Pîr’le ve ulu ozanlarımızın nefesleriyle hayat bulan inancın adıdır. Alevilik inancı, hayatın amacını insanın ham ervahlıktan çıkarak insan-ı kâmil olup özüne dönmek olarak tanımlar. Bunun için de; Mürşid, Pîr ve Rehber huzurunda ikrar verilerek Dört Kapı Kırk Makam aşamasından geçilir. İnancımızın uygulandığı mekân cemevidir."
aşkı niyaz ederim.
Sevgili can,
Bu anlattıklarının islamla ne ilgisi var.
Bunların hangisi kuranda var?
cemalettin 17.02.2006, 11:32 "Alevilik nedir "diye güzel bir anket açılmış lakin bir karenin içine çarpı işareti konularak cevaplanabilecek bir konu mudur?
Alevilik İslam'dır.Allah'ın görevlendirdiği peygamberlerin tebliğleri özünde aynıdır ve Allah'ın birliğine inanılması ile iyi insan olunması istenilir.
Peygamberlerin bazı öğretileri hitap ettikleri toplulukların örf ve adetlerine göre yapılmıştır.(insanlık değerlerine bağlı topluluklara hiç peygamber gelmemiştir)
hangi toplum yoldan çıkmış ise,yola gelmeleri için peygamber yollanmıştır.
peygamberlerin görevleri sona erdikten çok kısa bir süre sonra ve bilhassa tebliğler yabancı topluluklara ulaşmaya başladıkta,her toplum(birliğini koruyabilen)tebliğleri kendi örf ve adetleri ile yoğurarak uygulamaya başlamışlardır.
Sünni diye bazı kişilerin kendilerine yakıştırdıklar ad ile anılanların hemen hiçbirinin bazı uygulamaları denk değildir.
Alevi kesimdeki inanmışların da sanırım bölgelere göre bazı uygulamaları farklıdır.
Anadolu Alevisi ile Arap Alevisi veya bir Arnavut'un bütün uygulamaları her halde aynı değildir.
Türkiye'de kendisini sünni sananlar minarelerde kandil yakarlar.Arap yakmaz.
namazda,ibadette aşırıya kaçar,Arap daha başka ve kısa yoldan aynı ibadeti yapar.
Ehl'i Beyt'i Arap yoketmeye uğraşmıştır,bizim insanımız bağrını açıp kaynaşmıştır.
mezhep diye ,peygamberlerden sonra oluşmuş gruplaşmalara bağlı olanlar bu sefer de tarikatlar yolu ile ayrışmışlardır ve tarikatlardan da yenileri oluşmaktadır.
Toplulukların anlayış ve uygulama şekilleri farklı olabilir ve doğrudur.insanın doğası gereğidir.hiç kimse Finlandiya'da yaşayan bir müslümandan Arap adetlerini uygulamasını bekleyemez,zorlayamaz.
Müslümanlık ile yeni muhatap olmuş Türk boylarına da,"kız çocuklarınızı diri diri
toprağa gömmeyin"diyerek din ile tanıştırmaya kalkanlara o topluluk her halde bir şaşkınlık içinde yaklaşmışlardır.
Dilinizi unutun,Allah'ı bulmak için Arapça bilmeniz gerekir denilir ise,herhalde o topluluktan bazı akil kişiler de buna karşı çıkarlar.
Her toplum mensupları kendilerine uygun bazı müesseseler oluşturur ve farklı toplumlardaki bu oluşumlar özünde bir noktada birleşiyor ise,aynı sayılmak gerekir.
Hiç bir alfabe tek harfli değildir ve "sayı"diye adlandırdığımız şekiller de pek çok değişik şekildedirler.
İslamın şartlarını zaman içinde içinden çıkılmaz duruma sokmuş olanlar ya samimi olarak kendi inançlarını öğretmişlerdir ya da siyasi güç tarafından yönlendirilerek toplumun belirli bir kalıp içerisinde yoğrulmasına alet olmuşlardır.
İslam'ın şartları"Allah'ın birliğine,peygamberlerine inanmak"ile "Allah'a ortak koşmamak ve kul hakkı yememektir"
Bu şartlara uyanlar,kitabın emirlerine de uymaya gayret ediyorlar ise,ibadetlerini kendi inandıkları şekilde yerine getiriyorlar ise İslam'a mensupturlar.
Din öncelikle vicdani bir inanıştır ve Allah ile kul arasında bir bağ vesilesidir.
Araya kimsenin girmesine izin verilmez.lakin kul bu anlayışa aykırı davranıyor ise,kimsenin de o kişiye çatma hakkı yoktur."her kul kendi sevabı ve günahı ile sorgulanacaktır"
Allah'ın dini birdir.islam'dır.
Bütün tek tanrılı dinler özünde aynıdır.
Dindeki farklılıklar insan doğası yüzünden meydana gelmiştir,normaldir.
Kuran'da mezhep diye bir şeyden bahsedilmez her halde lakin bütün hitap insanadır.
Kişi kendisini nereye mensup hissediyor ise oradandır.Hiç kimseye bir diğerini zorla kendi inancına çekme,baskı uygulama hakkı verilmemiştir.
"O" affedicidir.Katılmayanlar da hoş görsünler...
Ankette bir çok şık sunulmuş ama bunların hiçbiri tek başına aleviliği tanımlamaya yetmez alevilik bütün bu şıkların karışması ve kaynaşmasıdır anketteki her şık alevilik içinde vardır az ya da çok onun için bence alevilik ankettki bütün şıkların karışımıdır.
Bana sence alevilik nedir ? Aleviliğin bir tanımını yapsana deseler şöyle bi tanım yaparım tabiki aleviliğin tanımını yapmak zor ,tanım yapılırken 10 bin yıllık kültürel birikim bu tanıma dahil edilmeli başka dinlerle ve inaçlarla olan etkileşim bu tanım içinde yer almalı onun için kesin konuşmaktan uzak durap yuvarlak cümlelerle bi tanım ancak yapılabilir...
Affınıza sığınarak kendimçe bir tanım yaparsam alevilik ;tarihi geçmişi binlerce yıl öncesine orta asyaya kadar giden ve birçok dinin ,ırkın ,inançın karışması ve kaynaşması sonucu oluşmuş bir kültürel ve inaçsal bir bütündür.
CEVAP BURADA AŞKI NİYAZ EDERİM
Zâhid Hü demeyi inkâr eyleme
Zâhid Hü demeyi inkâr eyleme
Yâ niçün çağırır insan Hü deyü?
Hü demenin aslı nedir, nedendir
Eyleyeyim sana beyân Hü deyü
Evvel Hü, âhir Hü, Allâh-ü ekber
Cemâli şem'inden doğru bir gevher,
Muhammed Mustafâ, Şâh İmâm Hayder
Oldu ol gevherden iyân Hü deyü.
O cevher eridi bir cûşa geldi,
Tecellî erişti çü bâşa geldi,
Çarh-ı felek anda cünbüşe geldi,
Dem bu demdir döner devrân Hü deyü
Muhammed Mustafâ Peygamber oldu,
Alî Evliyâya hem server oldu,
Şâhım Cebrâîle hem rehber oldu
Ol demde kuruldu erkân Hü deyü.
Anlar âşık idi yâr yâra karşı,
Nâz-ü niyâz edip Settâr'a karşı,
Nice yüzbin yıllar dîdâra karşı
Baktılar kaldılar hayrân Hü deyü.
Mustafâ Murtazâ bir idi ânda,
Erenler gizlidir ol lâmekânda,
Lâ fetâ okuyub karşı duranda
Yedi kez çağırdı Sultân Hü deyü.
Bir üzüm dânesi ol Şâh elinde,
Kırklara sunardı kısmet gününde
Ol Habîbullâh’a Mi'râc yolunda
Şey'ullâh eyledi Selmân Hü deyü.
Bir üzüm dânesi getirdi Selmân,
Kırklar da ol demde oldular uryân.
Muhammed şerbetin içince ey cân
Sâki kadeh sundu mestân Hü deyü.
Kırklar ol şerbetten içti mest oldu,
Cümle evliyâya Alî dost oldu.
Setirpûş bağlandı kemer-best oldu
Sema'a girdiler uryân Hü deyü.
Kırkların birine neşter uruldu,
Aktı kan varlığı isbât olundu,
Anda Hakk mevcudda mevcûd görûldü
Hüvallâh çağırdı irfân Hü deyü.
Hü demenin aslı böyledir böyle,
Zâhid her ne sözün var gel beri söyle
İmânın tazele, şehâdet eyle
Gel sen de bu renge boyan Hü deyü.
Kul Himmet bu meydan serhoş olalı,
Cân gözü tecellîye dûş olalı,
Ol Habîbulllâh’a medhûş olalı
Hayâli gözünde mihmân Hü deyü. ...
cemalettin 17.02.2006, 15:27 "kureşan"a,
eyvallah,ya Hü
"Allah bir,Rab yaradan,
Hu dost,Hüvel baki.
Her şey fani,
Yalnız O'dur var olan"
öz alevi 18.02.2006, 08:54 bence aleviler bu söylediklerini yapmıs olsalardı, bugün alevilik diye bir sey kalmazdı...
bence cok tehlikeli bir yaklasım:36_1_6:
sunnilik nedir = sünmek türkcede uzakmak elastik olmak işte sünnilikte dini her yöne uzatmak ve dinin kurllarını gevşetmek demektir
Sunnilik gercek dinmidir Afrikda yerlilerin kendi atalarının koyduğu kurallar ne kadar onlara göre dinse sunnilikte o kadar dindir
cami nedir cami dört meleğin isimlerinin baş harflerini alarak topluma dikta ettirdikleri bir sunni ibadet yeridir
Gercekte bu şekilde küfe şehrinde yapılan bir camiyi peygamberimizi davet etmişlerdir camiye giderken hendek acıp üzerini hasır örtmüşlerdir bunu fark eden hz alinin atı sıcrayıp kurtarmıştır peygamberimizi ve cevresini bu sebeptendolayı peygamberimiz yıktırmış burası artık fesat hana oldu demiştir ve orayı tuvalet yaptırmıştır
geriden gelenler buna kızıp tekrar yaptırmışlardır işte sonradan coğalan müslümanlar bu peygamberimizin indaına yapılan ibadet haneleri görüp müslümanlıkta cami var diye sahiplenmişlerdir
ondandırki sudi arab istanın köylerine gidenler eski ibadet hanlerde kubbe ve minare göremezler sudi arabistanda bile 25 yıldır bu şekilde cami coğaldı
gercekte peygamberimiz kubbeli minareli ibadet haneyi men etmiştir
caminin bu şekilde dinde yeri yoktur
cünki yüce allah kubbeyi yanlız peygamberimizin yattığı yere verdir başka yere kubbe vermedi
peygamberimiz öldükten sonra cenazesini kaldırmaya yedi kişi vardı bunun hariçindeki devlette ileri gelenler iktidar kavgasına düştü o kadar bu iktidarın kim olacağı tartışlmalar yol actıki peygamberimizin ceanzesini bile halk unuttu
ceazeye kendi ev halkıyla hz alinin kardeşi kardeşi katıldı
işte bu sürtüşme o kadar ileri gittiki hz ali imam hasan imam hüseyinin katliyle gercek din kuralları ortadan kalktı
şimdi din kurlları 150 yıl sonra peygamberimizin karşıtlarının halkı rahat yönetmek için koyduğu din kuallarıdır
bu namzan orucun sadece kuranı kerimde orucun ismi beyazı ayam olarak vardır namazında sela olarak vardır
ramazan gercekte orucun ismi değildir o zamanki ayın ismidir
bu gün oruc yarım tutulmktadır
hırıstıyanlar bile doğru oruc tutarken sunniler yanıl şekilde tutmaktadırlar
işte sünnilik öze inersen gercekte ne messeptir nede dindir
sünnilik peygamberimizin ismini kullanarak oluşturulan bir halkı korkutarak yönetetme şeklidir
alevilik yüzde ellisi tam kuranı kerimin yaşama felsefesidir ve dinin özüdür
şimdiki ataist ve dini tanımıyan genclerin bu duruma gelmesinin suçu sunni coğunluktur cünkü öndersiz eğitimsiz insan kolaycılığa kacar sonunda kendini yanlış yönce bulur
alevilerin yanlış yönde gitmelerinin sebebi budur genclerin sucu yoktur
sırcıvekibar 20.02.2006, 16:31 Beyinleri köreltmek ancak kendini sınırlamak ile olur güzel kardeşim. Neden tek bir tanıma sıkışsın ki Alevilik. Aşkı sen tek bir tanıma sıkıştırırsan, aşkın ne anlamı kalır. Aşkı nasıl insan kendi gözüyle ve kalbiyle tanımlıyorsa, Aleviliğide içinde yaşayan insan istediği gibi tanımlar. Dünyanın üzerinde ne kadar Alevi yaşıyorsa o kadar farklı Alevilik tanımı olabilir. Bu anlaşılır ve güzel bir olgudur. Bu aleviliğe zarar vermez bilakis zenginleştirir.
Sağ gözünü kapat sol gözünü aç, sonra sol gözünü kapat sağ gözünü aç. Gördüğün 2 görüntü bile farklıyken milyonlarca insanın aynı görüntüyü almasını beklemek ironik değil mi sence?
sevgili kardeşim yukardaki sözlerinden,dünyadaki tüm tanımlamalara karşı olduğun görünüyor.fakat karşı olsanda, insanlar okullarda bir kavramı öğrenmek istediklerinde,öğrenmek istedikleri şeyin tanımına bakarlar.zaten burdaki mesajlar değişik duygulardır.anlıyorum bugün azerbaycan alevileri,balkan alevileri,anadolu alevileri...gibi çok değişik bölgesellikler olabilir.ama hepsinin tek çatı altında bir ortak yanları vardır.çünkü kaynağı ALEVİLİKTİR.
sırcıvekibar 20.02.2006, 16:38 sevgili kardeşim yukardaki sözlerinden,dünyadaki tüm tanımlamalara karşı olduğun görünüyor.fakat karşı olsanda, insanlar okullarda bir kavramı öğrenmek istediklerinde,öğrenmek istedikleri şeyin tanımına bakarlar.zaten burdaki mesajlar değişik duygulardır.anlıyorum bugün azerbaycan alevileri,balkan alevileri,anadolu alevileri...gibi çok değişik bölgesellikler olabilir.ama hepsinin tek çatı altında bir ortak yanları vardır.çünkü kaynağı ALEVİLİKTİR.
öz alevi 20.02.2006, 17:08 sevgili kardeşim yukardaki sözlerinden,dünyadaki tüm tanımlamalara karşı olduğun görünüyor.fakat karşı olsanda, insanlar okullarda bir kavramı öğrenmek istediklerinde,öğrenmek istedikleri şeyin tanımına bakarlar.zaten burdaki mesajlar değişik duygulardır.anlıyorum bugün azerbaycan alevileri,balkan alevileri,anadolu alevileri...gibi çok değişik bölgesellikler olabilir.ama hepsinin tek çatı altında bir ortak yanları vardır.çünkü kaynağı ALEVİLİKTİR.
arkadaşım alevi kurana göre yaşayan kişiye denir kuran ise canlı kuran ehlibeyittir ehlibeyit ise tek vucuttur eğer her kafadan bir düşünce cıkar herkes kendine göre bir alevilkik güderse o zeginleşmek değil o karşaşa ve sorun yaratır yüce allah bize bu kavramları ve alevi islam kuran yolunu göstermek için öğretmen gönderiyor tarihten beri o öğretmenler geldi biz hak aşığı diyoruz şimdide o öğretmen var hakkın kendine verdiği isim hancı pervane fakat aleviler o kadar yozlaşmışki ben bu direk haktan gelen konuları yazdım zevklerine hitap etmedi diye siteden beni ve hakkın öğretmeninin ön görülerini attılar işte kendi hak imamını dinlemeyen kendine bilmişlik yapan topluma ne kadar alevi itikatı taşıyabilir
o nasıl alevi olur
Ankette sanırım her görüşe yönelik bir şık bulmak mümkün. Bu açıdan başarılı. Ancak birden fazla şıkkın Alevilik tanımı içinde olması gerektiğini düşünmekteyim. Bakalım netice ne olacak...
sırcıvekibar 21.02.2006, 11:07 ÖZ ALEVİ:ben bu direk haktan gelen konuları yazdım zevklerine hitap etmedi diye siteden beni ve hakkın öğretmeninin ön görülerini attılar işte kendi hak imamını dinlemeyen kendine bilmişlik yapan topluma ne kadar alevi itikatı taşıyabilir
o nasıl alevi olur
Sevgili arkadaşım ÖZ ALEVİ,yukardaki sözlerindeki gibi ,seni görüşlerinin zevklere hitap etmediği için siteden attılarsa.o kişileri esefle kınıyorum.vede dediğin gibi yozlaşma,dejenerenin sonucu olarak sana böyle saygısızlık yapanlar aleviliği kirletmek,kendi çıkar amaçlarına göre alet etmek isteyenlerdir.fakat senin gibi, burda nice saygılı gençlerimizle bu taassubun mücadelesini veriyoruz.Elbetteki Aleviliği,içinden çıkmış HAKK AŞIKLARINDAN(Gerçek aşıklardan,bu işi paraya dökmeyip,gönlünü veren) 7 Ulu ozanlardan,Harabi'den,Kemteri'den ve daha nice dünyanın bölgelerine taht kurmuş gelmiş-geçmiş ve günümüzde yaşayan gerçek halk ozanlarımızdan YAŞARIZ.Cemsiz,çerağsız,sazsız,Hz ALİsiz,Hacı Bektaşsız ALEVİLİK düşünülemez.Bunları silmek Aleviliği silmektir.
seher.yeli 21.02.2006, 11:39 BIZ MESHEP BILMEYIZ DOST (YOLUMUZ )VARDIR .
sırcıvekibar 21.02.2006, 11:42 eyvallah seher yeli kardeşim
sırcıvekibar 21.02.2006, 12:45 Biz Muhammed Ali diyenlerdeniz,Dergah'a doğru gider yollarımız.Şol güzel Ali'yi sevenlerdeniz,Düvazdeh İmam okur dillerimiz.Biz mü'miniz münafıktan üşendik,Turap olduk topraklara döşendik.Kemerbestler ile kuşak kuşandık,Pir eliyle bağlandı bellerimiz.Biz müminiz kalbimizde kara yok,Bunda yoka yok demezler vara yok.Nasip olmuş ayrılığa çare yok,Meğer harla açıldı güllerimiz.Biz öğüt almışız bizden ULU'dan,İhsan Muhammet'ten mürvet Ali'den.Katara bağlıyız kalü-beli'den,Başta değil damen'de ellerimiz.Yolda MUSAYİP evlerimiz var,Aşina gönlümüz illerimiz var.Dudulu KUMRULU bağlarımız var,ŞAH ŞAH diye öter bülbüllerimiz.KUL HİMMET'im sen de katara düzel,Muhabbet mülkünde ahiri ezel.Severim PİRİM'i benim ne güzel,Aynımdan gitmiyor hayallerimiz...........BU SÖZLER ULU OZANLARIMIZDAN KUL HİMMET ÜSTATTAN.YOLUMUZU ERENLERDEN SUAL EDELİM?
sedatsert 21.02.2006, 16:29 Asırlara göre şeriatlar değişir. Belki bir asırda, kavimlere göre ayrı ayrı şeriatlar, peygamberler gelebilir ve gelmiştir. Hâtem-ül Enbiya'dan sonra şeriat-ı kübrası, her asırda, her kavme kâfi geldiğinden, muhtelif şeriatlara ihtiyaç kalmamıştır. Fakat teferruatta, bir derece ayrı ayrı mezheblere ihtiyaç kalmıştır. Evet nasılki mevsimlerin değişmesiyle elbiseler değişir, mizaçlara göre ilâçlar tebeddül eder. Öyle de, asırlara göre şeriatlar değişir, milletlerin istidadına göre ahkâm tahavvül eder. Çünki ahkâm-ı şer'iyenin teferruat kısmı, ahval-i beşeriyeye bakar. Ona göre gelir, ilâç olur. Enbiya-yı salife zamanında, tabakat-ı beşeriye birbirinden çok uzak ve seciyeleri hem bir derece kaba, hem şiddetli ve efkârca ibtidaî ve bedeviyete yakın olduğundan, o zamandaki şeriatlar, onların haline muvafık bir tarzda ayrı ayrı gelmiştir. Hattâ bir kıt'ada bir asırda, ayrı ayrı peygamberler ve şeriatlar bulunurmuş. Sonra âhirzaman Peygamberinin gelmesiyle, insanlar güya ibtidaî derecesinden, idadiye derecesine terakki ettiğinden, çok inkılabat ve ihtilatat ile akvam-ı beşeriye birtek ders alacak, birtek muallimi dinleyecek, birtek şeriatla amel edecek vaziyete geldiğinden, ayrı ayrı şeriata ihtiyaç kalmamıştır, ayrı ayrı muallime de lüzum görülmemiştir. Fakat tamamen bir seviyeye gelmediğinden ve bir tarz-ı hayat-ı içtimaiye de giymediğinden, mezhebler taaddüd etmiştir. Eğer beşerin ekseriyet-i mutlakası bir mekteb-i âlînin talebesi gibi, bir tarz-ı hayat-ı içtimaiyeyi giyse, bir seviyeye girse; o vakit mezhebler tevhid edilebilir. Fakat bu hal-i âlem, o hale müsaade etmediği gibi, mezahib de bir olmaz.
Eğer desen: Hak bir olur; nasıl böyle dört ve oniki mezhebin muhtelif ahkâmları hak olabilir?
Elcevab: Bir su, beş muhtelif mizaçlı hastalara göre nasıl beş hüküm alır; şöyle ki: Birisine, hastalığının mizacına göre su ilâçtır, tıbben vâcibdir. Diğer birisine, hastalığı için zehir gibi muzırdır; tıbben ona haramdır. Diğer birisine, az zarar verir; tıbben ona mekruhtur. Diğer birisine,
zararsız menfaat verir; tıbben ona sünnettir. Diğer birisine ne zarardır, ne menfaattir; âfiyetle içsin, tıbben ona mubahtır. İşte hak burada taaddüd etti. Beşi de haktır. Sen diyebilir misin ki: "Su yalnız ilâçtır, yalnız vâcibdir, başka hükmü yoktur."
İşte bunun gibi, ahkâm-ı İlahiye mezheblere hikmet-i İlahiyenin sevkiyle ittiba edenlere göre değişir, hem hak olarak değişir ve herbirisi de hak olur, maslahat olur. Meselâ, hikmet-i İlahiyenin tensibiyle İmam-ı Şafiî'ye ittiba eden, ekseriyet itibariyle Hanefîlere nisbeten köylülüğe
ve bedeviliğe daha yakın olup cemaatı birtek vücud hükmüne getiren hayat-ı içtimaiye de nâkıs olduğundan, herbiri bizzât dergâh-ı Kadıyy-ül Hacat'ta kendi derdini söylemek ve hususî matlubunu istemek için, imam arkasında Fatiha'yı birer birer okuyorlar. Hem ayn-ı hak ve mahz-ı hikmettir. İmam-ı A'zam'a ittiba edenler, ekseriyet-i mutlaka itibariyle, İslâmî hükûmetlerin ekserisi, o mezhebi iltizam etmesiyle medeniyete, şehirliliğe daha yakın ve hayat-ı içtimaiyeye müstaid olduğundan; bir cemaat, bir şahıs hükmüne girip, birtek adam umum namına söyler; umum kalben onu tasdik ve rabt-ı kalb edip, onun sözü umumun sözü hükmüne geçtiğinden, Hanefî Mezhebi'ne göre imam arkasında Fatiha okunmaz. Okunmaması ayn-ı hak ve mahz-ı hikmettir.
Hem meselâ, madem şeriat, tabiatın tecavüzatına sed çekmekle onu ta'dil edip nefs-i emmareyi terbiye eder. Elbette ekser etbaı, köylü ve nim-bedevi ve amelelikle meşgul olan Şafiî Mezhebi'ne göre "Kadına temas ile abdest bozulur, az bir necaset zarar verir." Ekseriyet itibariyle hayat-ı içtimaiyeye giren, nim-medenî şeklini alan insanlar, ittiba ettikleri mezheb-i Hanefîye göre "Mess-i nisvan abdesti bozmaz, bir dirhem kadar necasete fetva var."
İşte bir amele ile bir efendiyi nazara alacağız. Amele, tarz-ı maişet itibariyle ecnebi kadınlarla ihtilata, temasa ve bir ocak yanında oturmaya ve mülevves şeylerin içine karışmaya mübtela olduğundan; san'at ve maişet itibariyle, tabiat ve nefs-i emmaresi meydanı boş bulup tecavüz edebilir. Onun için, şeriat onların hakkında, o tecavüzata sed çekmek için, "Abdest bozulur, temas etme; namazını ibtal eder, bulaşma" manevî kulağında bir sadâ-yı semavî çınlattırır. Amma o efendi, namuslu olmak şartıyla âdât-ı içtimaiyesi itibariyle, ahlâk-ı umumiye namına, ecnebi kadınlara temasa mübtela değil, mülevves şeylerle nezafet-i medeniye namına kendini o kadar bulaştırmaz. Onun için şeriat, mezheb-i Hanefî namıyla ona şiddet ve azimet göstermemiş; ruhsat tarafını gösterip, hafifleştirmiştir. "Elin dokunmuş ise, abdestin bozulmaz;
hicab edip, kalabalık içinde su ile istinca etmemenin zararı yoktur. Bir dirhem kadar fetva vardır." der, onu vesveseden kurtarır. İşte denizden iki katre sana misal.. onlara kıyas et. Mizan-ı Şa'ranî mizanıyla, şeriat mizanlarını bu suretle müvazene edebilirsen et.
sırcıvekibar 21.02.2006, 23:09 sevgili sedatsert kardeşim,hangi şeriat mizanından söz ediyorsun.Ehlibeyt düşmanlarının uydurduğu şerri hükümlerinden mi tarafsın.Yoksa HZ Muhammet ve seçilmiş 12 imamların kuran yasalarından mı yanasın.Sana da ben bir kısas getiriyim kardeşim.Birgün Şafi'ye oğlu sual ediyor."Baba,Ebubekir,Ömer,Osman zatları yanında Hz.ALİ'nin yeri nedir?"
Cevap olarak Şafi:"KURAN-I KERİME göre ve onlar hakkındaki gizlenmiş HADİSLERDEN öğrendiğime göre kıyas dahi edilemez.Çünkü onlar hakkındaki faziletleri bilmiş olsaydın bu suali dahi sormazdın."Demiş.Bu bilgiyi Sünni tarihçi kaynaklarında bulabilirsin.Ama ne yazık ki Hanife ve diğer mezhep imamlarını dolaylı olarak siz EHLİBEYT ile kıyas ettiniz.Yazınızın tamamında dahi öz türkçe göremiyorum.Hayır yani Emevi Şeriatın bu kadar osmanlıca kullanmadan da anlatabilirdiniz.Gelelim su faslına.Tıbta hangi hastalığa su,zehir gibi muzır kabül ediliyor?Bunu cevaplandırı mısın.Çünkü alevilikte de kutsal yeri vardır.CEMLERİMİZDE ibrik içinde, ceme başlamadan sembolik olarak,halka içinde bulunanlara azcık dökülür.Bunada BATINda tarikata,ibadete başlarken yunma(arınma) demektir.Yani içimizdeki nefsi,cem kapısı dışına bırakıp,cemde ana-bacı-kardaş hep bir bütün oluyoruz.Ben şimdi abdestimi fikri olarak alıp arındıktan sonra,Elime dilime belime fikrime sahip olduktan sonra ,elim bir kadına değmiş-değmemiş ne farkeder güzel kardeşim.Noksanlık bakış açısında.
ERENLER CEMİNDE kadın kadınlığını,erkek erkekliğini unutur.Bu olay eşitlikten de öte bir şey.Aynı KIRKLARIN CEMİNDE BİR OLMA GİBİ.....VAHDET-İ VÜCUT OLMA.Eğer dediğin(emevi ve abbasilerin alim denilenlere çıkarttıkları) şeriatte bakarsak:"Kadınları tarla olarak görüyor" ve dahi bu işi Kuran'a kadar sokuyorlar.Çünkü kardeş,İMAM HÜSEYNİN MÜBAREK BAŞINA kasteten şimir melunlar,Kuran'a hayde hayde kastederler.Bunun bilimde-islamtarihinde örnekleri var.Örnek gösterirsek SIFFIN SAVAŞIN'da muaviye(ALLAHIN LANETİ ONUN ÜZERİNE OLSUN VE BENİ KORUSUN\kusura bakma muaviye anılınca alevilikte böyle dua edilir) HZ ALİ EFENDİMİZE yenileceğini anlar anlamaz KURAN SAYFALARINI mızrak uçlarına geçirmedi mi? VE DAHİ dur dur dahası var.Bunu da hiç kimse inkar edemez.muaviya halifelikte lanet oğlunu yerine seçmedi mi?Pekiiiiii bu ne demek.Hani nerde kaldı seçimle seçilen halifelik.Yanlış anlama ama gösteriyor ki islam,HZ MUHAMMET(S.A.V)'İN BIRAKTIĞI GİBİ DEĞİL.Sapla saman birbirine karışmıştır.Sayısızca Hadis türetilmiş ve sen HANGİ ŞERİATTEN bahsediyorsun.Kırılmadın dimi biz arkadaşız.......sevgilerimle
new_gree 24.02.2006, 01:28 Şıklar içinde cevaplayabileceğim en yakın şıktı İslam dışıdır demek. Ama neden başka bir inanç diyemiyorsunuz anlayamadım!
sırcıvekibar 24.02.2006, 10:15 sevgili kardeşim new gree,"başka bir inanç tabiri" özü itibariyle şıklarda mevcuttur.Örnek verirsek:"tarikat ve mezheplerden öte bir inanç sistemidir ","tüm insanlığa hitap eden bir din(72 milletçilik)dir"........gibi şıklarda bunlar mevcut.Şıkları iyi irdelemeliyiz.
sırcıvekibar 24.02.2006, 10:38 Gidi cahil bize KIZILBAŞ demiş,Meğer Şahı sevdi dese gocunmam.Yetmiş iki millet sevmedi Şahı,Biz severiz Şah-ı Merdan ALİ'dir.Kırkımız da bir katara dizildik,Hakk'a Muhammet'e ümmet diye yazıldık.Hakikatta şerbet olup EZİLDİK,Biz içeriz sakiyi kevsercimiz ALİ'dir.Muhammet dinidir bizim dinimiz,Cebrail'dir hem rehberimiz,Tarikat altından geçer yolumuz,Biz MÜMİNİZ Mürşidimiz ALİ'dir. PİR SULTAN'ım,Nesimi,Hallacı Mansur,Hünkar HACI BEKTAŞ dır pirlerimiz,Taaa evvel kurban verdik Şah'a serimizi,ON İKİ İMAM meydanındadır darımız,BİZ şehidiz serdarımız ALİ'dir ALİ..........
Ey canlar bu konuyu bir de ulu ozanımız PİR SULTAN da araştırdım.O da bize, bir demesinde bu konu hakkında, tarihte böyle cevap vermiş...sevgilerimle.
yorumları okurken dikkatimi çekti.Hristiyanlar doğru orucu tutuyor oysa sünniler yanlış orucu tutuyor diye merak ettimdoğrusu.İslamiyetin hristiyanlığa UYMASI GEREKTİĞİNİ NERDEN ÇIKARIYORSUNUZ.Ayrıca bu konu ramazan orucu kısmında okunmuş ve orada yorumlayan arkadaşlarında sunduğu aslında kabul etmeselerde ramazan ayında oruç tutulması gereken ayeti kendileri yazmışlardır.Ayrıca minare belki peygamberimiz zamanında yoktur.doğrudur veya yanlıştır.minarenin yapım amacı daha çok insana ezan sesini duyurmaktır.Ezan da islamiyette insanları Allah'a kulluk etmeye çağırmaktır.eğer hristiyanlıkla aynı olsaydı zaten o zaman çan çalardık.Zaten çoğu sonradan çıkan uydurk şeylerrde mukaddes kitap altında diğer dini kitaplardan örnek alınarak sanki kuran'da varmış gibi mukaddes kitapta var denilerek diğer kitaplardan alıntı yapılarak fitne ve fesat sokulmuştur.Ayrıca sünnilerin tek bir inancı vardır oda tek Allah ve onun insanlığa onları doğru yolu öğretmek için gönderdiği ölümlü ve bir kulu olan ve ona peygamber rütbesi vererek insanlığı doğru yola ulaştırmaya çalışan peygamberine inanıyorlar.Onlar ne bir kültür ne de başka birşey değil sadece bir dine mensup insanlardır.
sırcıvekibar 25.02.2006, 16:20 Sevgili kirshof,Lütfen aleviliğin tanımı hakkında,yani konumuz hakkında yazarsak
ricam budur.Bu bölümde başka inançlara saygıyla yaklaşmak vardır.Konumuzun dışına çıkmak gaflete düşürür,bir yere varamayız.Ve yazına istinaden;kimsenin İslamı Hıristiyanlığa uyarladığı yok,Korkma sünnilik elden gitmiyor.Burda herkes fikrini,konu dahilinde açıklamıştır.Sünnilik ile Aleviliği kıyas etmiyoruz.Çünkü mezhep olup olmadığı konusunda bile bir bütünlük yok.Aleviliği yorumlarsak,kendi ritüellerine göre yorumlamalıyız.Örneğin CEM,SEMAH...v.s. gibi.Aleviliği başka inançlarla karşılaştırırsak,dejenere etmiş oluruz.O zaman Sünnilik,Caferilik,Hıristiyanlık veya başka bir inançlar kendi saflarına çekmeye çalışmış olurlar.Neden kendi doğal halini kabul etmiyoruz Aleviliğin.Bilaki bu söylediklerim Sünnilik,Hıristiyanlık...başka inançlar içinde geçerli.Sevgili kardeşim CEM'e girdiysen ALEVİLİĞİ tanımanın önemli adımını atmış olursun.Çünkü bir inancı yorumlarken Yaşamlarında ne gibi ritüellikler yapıyorlarsa önce bunlar incelenir."Bir yemeğin tadını size sual ettiklerinde,Ancak o yemeğin tadına,görünümüne...v.s. özelliklerine bakarak cevap verebiliriz..........sevgilerimle.
srdr_ist 27.02.2006, 19:01 arkadaşlar bu konuyu biraz askıya alalım önce şu soruya cavap bulalım
tavuk mu yumurtadan çıktı yumurta mı tavuktan snırım bu konuda bize yardımcı olcaktır. İstatislik aklıma bunu getirdide.
sırcıvekibar 02.03.2006, 23:28 srdr ist kardeş, lütfen saygıda kusur etme.Bu konunun 1400 senedir askıda kalması yetmiyor mu? ve Konumuz saygı değer bir konu iken sizin "tavuk mu yumurta mı" söyleminizi yakıştıramadım.İstatiği iyi irdelemeliyiz canım kardeşim.Lütfen rica ediyorum;bu önemli bir konudur.
"Ben derdimi kime yanam
Benim derdim dermansızdır.
Acep halımı arzeylesem;Bu derdimi anlarlar mı ola?
Bu derdimi de bin dermana değişmem....
Ey DOST sen halımı anlamamışsın,sen halimi kayramamışsın.Bak bakalım bu formda kimse ALEVİLİĞİ yere göğe sığdıramazken.Sen ufacık bir yumurtaya sığdırdın.Hz. ALİ efendimize,PİR HÜNKAR HACI BEKTAŞ efendimize,PİR SULTAN ozanımıza da bu uslubu böyle mi reva gördün.Başka bir diyeceğim yooook.
Bir inançlar bütünüdür.Doğrulukların güzelliklerin eşitliğin olduğu bir inançlar bütünü.Bütün inançlardan toplamadır=Tüm inançlara saygı duyan, 72 millete tekbir gözle sevgiyle bakınşan inançlar bütünü
Evrensel..
srdr_ist 03.03.2006, 01:37 Arkadaşlar ben bu sözün komik bile olduğunu hiç düşünmeden aklıma geleni söyledim sadece alevilik nedir sorusuna bu kadar kişi ayrı ayrı cevbaplıyorsa islamdan sonra oluşan bir dinin kolu olarak oluşmuşluğunu dahi kabullenmecek kadar ileri bir dolduruluşa gelmiş ise her nasılsa islam dışı bile deniyorsa veya islamın özü deniyor ehlibeyt seven topluluk neden denmiyorsa. Yaşam kültürü deniyor nasıl yani budislerde yaşıyo ama onlarda inanışları yani kültürü ona göre alevilik bir din dahi denip sonra kültür diye açılımını yapıp islam dinine yaklaştıracağına tam tersine uzaklaştırarak kuran dan bir ekleyip bir çıkararak adını bulacaksanız yorulmayın insanlar bazen bildiğinden bunalır siz en iyisi annenize babanıza sorun zorlamayın kendinizi size doğru cevabı vereceklerdir.
Ayrıca: yumurtaya sığdırma konusunu lütfen demogojilik mantığında söylemeyin ben aleviliği yumurtaya falan sığdırmış değilim.
Arkadaşlar Aleviliğin tanımına girmeyeceğim çünkü yazılanların birçoğunu okudum ve Bu konuda Alevi olan arkadaşlarla Olmayan arkadaşların lügat farklılığı çok açık ortada ve Alevi (Yol) dese diğer arkadaşlar farklı anlamlar yükleyecek çünkü alınan kültürlerin eşitsizliği ortada ve yıllarca verilen eğitimlede bunlar pekiştirilmiş ben bu anlamda bir özeleştiri getirmek için yazmak istedim.Birçok arkadaşımada canı gönülden katılıyorum iki şık olmalıydı bunların birçoğunu baz alan ikinci reddeden parça barça ayırınca fikirlerimizde ayrılık ortaya çıkıyor gibi bir yanlış anlaşılma oluşacak. Çünkü ben 72 millet desem Haz ali taraftarı demek, Bir kültür demek, vs vs birsürü Aleviliğin özelliğini taşıyan unsurlar var ve bunlar ayrı ayrı yüzdelere bölünemez diye düşünüyorum. Bu nedenle başka bir forumda paylaştığım bizim için ne düşünüyorlar yazısının birçok kısmında mevcut eğemen dini ideolojinin akıl hocaları bizim yerimize bizi değerlendirmişler bu nedenle bu konuylada alakalıdır diye paylaşmak istedim. İkinci paylaşma nedenimde Alevilik hakkında bizi çok fazla tanımayan insanların Alevilik tanımlamaların çeşitli benzetmeler getirmesinin ve başka başka anlamlar yüklemesinindede ekteki yazı ve benzerlerinin etkili olduğunu düşünmemden kaynaklı.
http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=5456
Sabrınız ve siniriniz izin verdiği kadar değil lütfen sonuna kadar okuyun.
Kaynak isteyenlere ayrıca veririm çünkü benim bir prensibim var karşıtların reklamını yapmamak için bu site dışındakileri linklemiyorum
Dostca
Benim fikrim yukaridaki yerde belirtilmedigi icin ayri olarak yaziyim: Neredeyse tumuyle insan dusuncesidir.
sırcıvekibar 03.03.2006, 11:03 ARKADAŞLAR,SEVGİLİ CANLAR EĞER ŞIKLARDA ARADIĞINIZI BULAMUYOR İENİZ BİLE,FİKRİNİZİ YAZIP BUNU BEYAN EDEBİLİRSİNİZ.O şıklar arasına neden "Hırıstiyanlık mıdı? veya Museviliktir" diye bir şık koymadım.Bir düşünün.Dileyen tek şıkka oy verir, dileyen hepsine, olay bu.
Sevgili inancli,İnsan düşüncesiyle alakalı şıklarda "72 milletçilik"var mesela.Sevgili srdr ist lütfen konuyu çarpıtmadan,burda alevilik hakkında fikrini söyler misin?Buna demogoji mantığı diyorsan:O zaman PİR SULTAN da mı demogoji? Sevgili Balta kardeşim tabi ki kültür farkı olacak, bu doğaldır.Zaten bu farklılıktan dolayı birlik çıkmıyor.Burda sadece her fikrin sentezi yapılıyor ve bunlar değerlendiriliyor ve korkma sen de Alevilik hakkında fikrini beyan edebilirsin.
sırcıvekibar 03.03.2006, 11:18 Ezelden divane etti aşk beni,Hüseyni'yim Alevi'yim ne dersin.Niçin dahledersin tarık düşmanı,Hüeyni'yim Alevi'yim ne dersin.İMAM ALİ'dir aynı bekadır,Pir elinden zehir içsem şifadır.Yardımcımız MUHAMMET MUSTAFA'dır,Hüseyni'yim Alevi'yim ne dersin.İmam Cafer'den aldık icazet,Musayı Kazım'dan farz ile sünnet.MÜMİNE RAHMET YEZİDE LANET,Hüseyni'yim Alevi'yim ne dersin.PİR SULTAN çağırır Hint'te Yemen'de,Dolaştırsan seni sahip zamanda,İradet getirdim ikrar imanda,HÜSEYNİ'YİM ALEVİ'YİM NE DERSİN.
Büyük ozanlarımızdan Pir Sultan,Yine bu konuda,halini-düşüncesini böyle izah etmiş....sevgiler.
srdr_ist 06.03.2006, 13:25 Ben yumurtaya sığdırma basite alıyorsun gibi bir tutumla söylemiştim.
Alevilik inanc topluluğu
ehlibeyt ve Hz Ali sevenler birliği
İslamla başlayan zorla dine gelmemiş rızasıyla bağlanmışlar yeri
3 HALİFEYİ KABUL ETMEYEN Hz Ali den başkasını kabul etmemiş ve bu şekilde başlamış bir kol veya yol veya mezhep.
Kültürü araştırmacı alimlerin eklediğiyle zenginleşmiş mesela hallacı mansur yıllarca mısır vede uzak doğuya kadar bile gittiği söyleniyor aldığı bilgiyi islam bilgisi ve kuran la birleştirince enel hak demiş. Bunu biz hemen kabullenmişiz. O halde hallacı mansur gibi inandığımız yolda verilen her olgu bizim yaşamımızda yer etmiş. Bir çaput bağlamakta eskiden yani şamandan kalma diye nerdeyse şaman yapanlara da hallacı mansuru nasıl kabul ettiysen bunuda oyle kabul etmişsin neden islamiyetten öncesi var deniyor.
Alevilik elbette kültürü olacak yaşamımızdaki inancımızdır bizi gayelerle götüren. Ama birden biz neyiz diyorsanız sapıtılmış bir durum var.
söyle alevilik nedir demişsin. Arkadaşım derim imam hüseyin ve evledı ve ondan sonrakiler bu din yanlışa gidiyor dediler ve bu ugurda şehit oldular. Savundukları doğru yolda gidecek insanlar için feda ettiler islamiyetten önceki şeyler savunmak için değil.
Bu da dedeleri olan bir peygamberin dinine sahip çıkmak için yapılmış hiç bir şeyi önemsemeden hem bunların izindeyiz diyeceksiniz ardındanda kuran islam bağını kuramayacaksın vede bu bağı kuranların hatta canını verenlere büyük bir vefasızlık edip şunuda bilmeyeceksin alevilik nedir.Yani Hz ali de İmam hüseyin de yine yarı yolda bıraktık onlar da bırakmadılarmı.
Alevilik serdar a göre Peygamber ve evladının inan kitabına uygun yaşamasını sağlayan dedelerin yol gösterdiği hak muhammet ali yoludur. Ya herru ya merru ....
hak tek yol tek bilgi tektir.Gerçek bir ise çoklu seçenek neyin nesidir.
sırcıvekibar 12.03.2006, 12:20 Bir de canlar,Şii,Caferi siteler de gördüğüm kadarıyla farklı bir Alevi resmi var.Bektaşiliği Alevilik'ten ayırmışlar.Ve de bu konuda Hacı Bektaş-ı Veli'yi,dedeleri aşşağılama propagandaları görüyorum.Ne acı ki bu kişiler "Ali taraftarlığı" adı altında yapıyorlar.Daha HALLAC-I MANSUR felsefesini tanımadan,Alevi cemlerini objektif olarak araştırmadan ağır bir şekilde yargılıyorlar.Kendi fikirlerindeki tutarsızlıktan örnek verirsek:Pir sultan'a,Şah İsmail'e sahipleniyorlar,Bu ozanları Ali dostu ilan edip Hacı Bektaş gibi SERÇEŞMEyi tanımadan yeriyorlar.Sorarım onlara Pir Sultan,Şah İsmail ve diğer ulu ozanların hepsinde HÜNKARI metheden deyişleri yokmu?Bu nasıl tutarsızlık böyle .Daha DEDElerin ne olduğunu,soylarının nerden geldiklerini bilmeden nasıl böyle yargıya varıyorlar.Hem EHLİBEYTi savunacaksın,Tevella-Teberra diyeceksin,bir yandsan da İMAM HÜSEYİN soyundan gelenleri de aşşağılayacaksın.Bu nasıl Ali Taraftarlığı?İnancın NE OLURSA OLSUN Başka bir inanca hakaret etme hakkı kimseye verilmez.NE hoşgörü,ne demokrasi,ne de hümanistlik nerde? Güya gençlerimizi namaz,hac,oruç...gibi KENDİ AKİDELERİNİZLE Mİ kandıracaktınız.Hayır kimsenin ibadetine diyeceğimiz yok,FAKAT Ali taraftarıyız diyen kesimlerde, Sünni kardeşlerimize;"Şu Alevileri ya siz Sünnileştiriniz,ya da bize verin biz ŞİİLEŞTİRELİM "probagandası yapmasınlar.Güya akıllarınca saf gençlerimizin akıllarını mı çelmeye çalışıyorlar?Halbuki bilseler,bu memlekette ANADOLU ALEVİLERİ onlarında demokrasi haklarının savunucurıdır.Fakat onlar ne yapıyor,arkamızdan kuyu kazıyorlar.Anadolu Aleviliğine uydurma diyorlar,40 lara efsane diyorlar,bunlar ŞAMANİZM diyorlar.Sorarım onlara: ŞİİLİK,Hz. ALİ'nin bıraktığı gibi sütten çıkmış ak kaşık mı?Bu günki Şiilikte ZERDÜŞT lük gibi İran'ın islam öncesi eski inancı YOK MU?Bize İRAN-HUMEYNİ SİYASETİNİ Ali taraftarlığı altında kendi Emevi Şeriatı düzenlerini izole etmesinler,Bölücülük yapmasınlar.Bazı sünni kardeşlerimiz bile biz ANADOLU ALEVİLERİNİ cemlerimize girip ya da diyalog kurup,bizi bizlerden öğrenip tanımayı öğrenmişler.Ne yazık Bazı dış-yabancı güçlerle işbirliği içnde olan inanç kesimi SAZIMIZA,SEMAHIMIZA,CEMİMİZE hakaret etmeye hakları yoktur.İzin vermeyiz.Yok semahın sazın İslamla ne ilgisi var gibi söylemleriyle kendi sitelerinde ALİCENGİZ OYUNU oynamasınlar.Bizim bunlara karnımız tok.Böyle bir söylemi söyleyen kardeşlerimizin daha tarih ve bilimden haberleri yok pazarda süt satmaya çalışıyorlar.Eğer gerçekten çıkar amacı gütmeden bu ALEVİLERİ öğrenmek istiyorlarsa;önce bu yola herşeyini vermiş eren-evliya-ozanların eserlerine baksınlar.Aleviliği tabiki bunlarda çözmeli.Hünkarın sözlerine baksınlar,hiç bir kötü nasihat bulabilirler mi?
Canlar,müzik ile ibadetİ DAVUT PEYGAMBER de uygularmış tarihde.Harabi bile bu örneği bir deyişinde vurguluyor;SAZ ÇALSAK ALLAHA İBADET OLUR.ÇÜNKÜ DAVUT A.S. dan REBABIMIZ VAR....burdaki rebap;eski bir müzik aletidir.Haşa bizim SEMAHIMIZ NE OYUNCAK NE DE SALINCAK DEĞİLDİR.bunu ANLAMAN İÇİN sözcükler yemez....o ummana dalan kişi bilir.Sende HAKK AŞKI OLMADAN SEMAH EDEMEZSİN.bu yaptığın semah gösterişten ibaret olur.Mevlana'nın dönüşü Kuru dönüş değildir.HAKK-MUHAMMET-ALİ,TANRI-İNSAN-TABİAT-TÜM EVRENİ İÇİNE ALAN BİR İLAHİ DÖNÜŞTÜR.BU DÖNÜŞTE KİŞİ kendi benliğinden arınıp HAKKA teslim olma olayı vardır.Kişi ister namazda kendi özünü hakka teslim eder,kimi meryem ananın resmikarşısında,kimi sinegogta,kimi budha da,kimi ateşte,kimi eski türlerdeki gibi "gög tengri"de,kimi de ilahi bir dönüş olan semahta HAKK İLE BÜTÜN OLUR.Dikkatinizi çekerse TANRINI adı her inançta farklı farklıdır ama öz -hedef aynıdır.Sizler evliya diyince aklınıza islam evliyaları mı geliyor?peki Hıristiyan,Musevi azizleri de Hakkın dostları sayılmıyor mu?Kuranda sadece 24 peygamber biliniyor,fakat tarihte 124000 peygamber dünyaya gelmiş,bu kadar peygamberin nasıl ibadet ettiklerini bilmeden nsıl kesin konuşabilirsin.Bir başkasının ibadetinin kabul olunup olmayacağı sana mı düşmüş?sen TANRI MISIN Kİ böyle bir yargılama yapıyorun sitende.Bu kişi ile tanrının arasındaki hesap,günah onun sevap onun KİME NE?
İşte gördüğünüz gibi canlar,inanç ne olursa olsun ALLAH bizi yobaz etmesin,beynimizi bir kafesin içine koyup kör etmesin.HÜR-ÖZGÜR DÜŞÜNDÜRTSÜN....HAKK'TAN NİYAZIM BU...sevgilerimle.
sırcıvekibar 12.03.2006, 12:32 Bir de canlar,Şii,Caferi siteler de gördüğüm kadarıyla farklı bir Alevi resmi var.Bektaşiliği Alevilik'ten ayırmışlar.Ve de bu konuda Hacı Bektaş-ı Veli'yi,dedeleri aşşağılama propagandaları görüyorum.Ne acı ki bu kişiler "Ali taraftarlığı" adı altında yapıyorlar.Daha HALLAC-I MANSUR felsefesini tanımadan,Alevi cemlerini objektif olarak araştırmadan ağır bir şekilde yargılıyorlar.Kendi fikirlerindeki tutarsızlıktan örnek verirsek:Pir sultan'a,Şah İsmail'e sahipleniyorlar,Bu ozanları Ali dostu ilan edip Hacı Bektaş gibi SERÇEŞMEyi tanımadan yeriyorlar.Sorarım onlara Pir Sultan,Şah İsmail ve diğer ulu ozanların hepsinde HÜNKARI metheden deyişleri yokmu?Bu nasıl tutarsızlık böyle .Daha DEDElerin ne olduğunu,soylarının nerden geldiklerini bilmeden nasıl böyle yargıya varıyorlar.Hem EHLİBEYTi savunacaksın,Tevella-Teberra diyeceksin,bir yandsan da İMAM HÜSEYİN soyundan gelenleri de aşşağılayacaksın.Bu nasıl Ali Taraftarlığı?İnancın NE OLURSA OLSUN Başka bir inanca hakaret etme hakkı kimseye verilmez.NE hoşgörü,ne demokrasi,ne de hümanistlik nerde? Güya gençlerimizi namaz,hac,oruç...gibi KENDİ AKİDELERİNİZLE Mİ kandıracaktınız.Hayır kimsenin ibadetine diyeceğimiz yok,FAKAT Ali taraftarıyız diyen kesimlerde, Sünni kardeşlerimize;"Şu Alevileri ya siz Sünnileştiriniz,ya da bize verin biz ŞİİLEŞTİRELİM "probagandası yapmasınlar.Güya akıllarınca saf gençlerimizin akıllarını mı çelmeye çalışıyorlar?Halbuki bilseler,bu memlekette ANADOLU ALEVİLERİ onlarında demokrasi haklarının savunucurıdır.Fakat onlar ne yapıyor,arkamızdan kuyu kazıyorlar.Anadolu Aleviliğine uydurma diyorlar,40 lara efsane diyorlar,bunlar ŞAMANİZM diyorlar.Sorarım onlara: ŞİİLİK,Hz. ALİ'nin bıraktığı gibi sütten çıkmış ak kaşık mı?Bu günki Şiilikte ZERDÜŞT lük gibi İran'ın islam öncesi eski inancı YOK MU?Bize İRAN-HUMEYNİ SİYASETİNİ Ali taraftarlığı altında kendi Emevi Şeriatı düzenlerini izole etmesinler,Bölücülük yapmasınlar.Bazı sünni kardeşlerimiz bile biz ANADOLU ALEVİLERİNİ cemlerimize girip ya da diyalog kurup,bizi bizlerden öğrenip tanımayı öğrenmişler.Ne yazık Bazı dış-yabancı güçlerle işbirliği içnde olan inanç kesimi SAZIMIZA,SEMAHIMIZA,CEMİMİZE hakaret etmeye hakları yoktur.İzin vermeyiz.Yok semahın sazın İslamla ne ilgisi var gibi söylemleriyle kendi sitelerinde ALİCENGİZ OYUNU oynamasınlar.Bizim bunlara karnımız tok.Böyle bir söylemi söyleyen kardeşlerimizin daha tarih ve bilimden haberleri yok pazarda süt satmaya çalışıyorlar.Eğer gerçekten çıkar amacı gütmeden bu ALEVİLERİ öğrenmek istiyorlarsa;önce bu yola herşeyini vermiş eren-evliya-ozanların eserlerine baksınlar.Aleviliği tabiki bunlarda çözmeli.Hünkarın sözlerine baksınlar,hiç bir kötü nasihat bulabilirler mi?
Canlar,müzik ile ibadetİ DAVUT PEYGAMBER de uygularmış tarihde.Harabi bile bu örneği bir deyişinde vurguluyor;SAZ ÇALSAK ALLAHA İBADET OLUR.ÇÜNKÜ DAVUT A.S. dan REBABIMIZ VAR....burdaki rebap;eski bir müzik aletidir.Haşa bizim SEMAHIMIZ NE OYUNCAK NE DE SALINCAK DEĞİLDİR.bunu ANLAMAN İÇİN sözcükler yemez....o ummana dalan kişi bilir.Sende HAKK AŞKI OLMADAN SEMAH EDEMEZSİN.bu yaptığın semah gösterişten ibaret olur.Mevlana'nın dönüşü Kuru dönüş değildir.HAKK-MUHAMMET-ALİ,TANRI-İNSAN-TABİAT-TÜM EVRENİ İÇİNE ALAN BİR İLAHİ DÖNÜŞTÜR.BU DÖNÜŞTE KİŞİ kendi benliğinden arınıp HAKKA teslim olma olayı vardır.Kişi ister namazda kendi özünü hakka teslim eder,kimi meryem ananın resmikarşısında,kimi sinegogta,kimi budha da,kimi ateşte,kimi eski türlerdeki gibi "gög tengri"de,kimi de ilahi bir dönüş olan semahta HAKK İLE BÜTÜN OLUR.Dikkatinizi çekerse TANRINI adı her inançta farklı farklıdır ama öz -hedef aynıdır.Sizler evliya diyince aklınıza islam evliyaları mı geliyor?peki Hıristiyan,Musevi azizleri de Hakkın dostları sayılmıyor mu?Kuranda sadece 24 peygamber biliniyor,fakat tarihte 124000 peygamber dünyaya gelmiş,bu kadar peygamberin nasıl ibadet ettiklerini bilmeden nsıl kesin konuşabilirsin.Bir başkasının ibadetinin kabul olunup olmayacağı sana mı düşmüş?sen TANRI MISIN Kİ böyle bir yargılama yapıyorun sitende.Bu kişi ile tanrının arasındaki hesap,günah onun sevap onun KİME NE?
İşte gördüğünüz gibi canlar,inanç ne olursa olsun ALLAH bizi yobaz etmesin,beynimizi bir kafesin içine koyup kör etmesin.HÜR-ÖZGÜR DÜŞÜNDÜRTSÜN....HAKK'TAN NİYAZIM BU...sevgilerimle.
alevilik türklüğün anadoluda diğer medeniyetlerle buluşup kaynaşmasıdır.
alevilik türklüğün anadoluda diğer medeniyetlerle buluşup kaynaşmasıdır.
Türklükle ne ilgisi var ?
Aleviliği tek bir Irk'ın tekeline sokamazsınız.
Ben Türk değilim, Kürdüm ve Aleviyim, Aleviliği Türklükle bağdaştırmak son derece yanlış ve Alevilik Felsefesine terstir..Bunu söyleyenlerin Alevi Kimliğinden büyük şüphe ederim.. Aleviler çeşitli halklardan oluşur. Alevinin Türkmenide, Kürdüde, Arabıda, Arnavut Kökenliside var.. Arap Alevilerinin İnançları kendi Kültürlerinden daha fazla izler taşır. Yada Türkmen Alevilerin Yorumu daha çok Türk öğesi taşır, yada Kürt Alevilerin Alevilik anlayışı daha farklıdır.. Enel Hakkı bilir misiniz ? Enel Hak felsefesini ve Darı Mansur'u Aleviliğe kazandıran Hallacı Mansurdur ve Hallacı Mansur bir Türk değildir.. Kendisi İranlı bir Farstır.. Yada Muhammed Bin Nusayri.. O bir Araptır.. Yada Enel Hak Felsefesine etki eden Zerdüşt Din'i bir Türk Din'i değil, Kürtlerin ve Farslıların eski Dinleridir..Yada Alevilikteki Ruh Göçü, yani tenasüh..Alevilikte bu esastır ve bu İnanç Budizmden gelmektedir.. Budizmde Türk Kökenli bir Din değildir.. Kürt Alevileri köy yerlerinde Güneşe Dua/Niyaz ederler.. Ateş'e büyük saygı gösterirler.. Güneş'e dua ederler çünkü eski Kürt Dininde Güneş Kutsaldır..
Demekki Alevilik : Türklük değilmiş.. Lütfen biraz daha araştıralım. Aleviliği belli bir Irk'ın kalıplarına sokamazsınız.. Ben Koçgiriliyim, Dersimliyim, ben Türk değilim ama Aleviyim.. Yada Arnavutluktaki bir Bektaşi Alevisi Arnavut Kökenli..Yada İrandaki Alevi İnançlı Gorani Kürtleri..
sırcıvekibar 22.02.2007, 10:15 Canlar,elbetteki Alevilik,tek bir ırkın tekelinde değil.Ama ırkların gelenek-göreneklerinden etkilenmeler olmuştur.Hatta Alevilik öyle bir konuma gelmiştir ki sizlere ilginç bir örnek vereyim:Arkadaşımın tanıdığı Alman bir hıristiyan genci,Aleviliği tanıdıktan sonra çok etkilenmiş ve Aleviliği seçmiş.Fakat kendi dini Hıristiyanlığı bırakmadan..Çok güzel türkçe konuşuyor ve nasıl bulmuşsa Anadolu köylerindeki eski aşıkların kasetlerini dahi dinliyor...
Bu örnekten çıkan sonuç şu ki;(ırkların kültürlerinden etkilenebilir ve hepsi ayrı ayrı etkilendiği ırk,bölge isimleriyle anılabilir..örneğin Kürt Alevileri,Balkan Alevileri gibi)Alevilik bir ırka sığamıyacak kadar EVRENSEL BOYUTLU,yani her inanca,ırkın giyebileceği bir elbise...72 millet elbisesi.
zerdest1986 22.02.2007, 10:45 alevilik felsefedir din degildir diyenlere ben karsıyım. bence alevilikte bir dindir. öncelikle din kavramını ele bir alalım.Bir topolumda var olan inançların kültürüne daha dogrusu yasamının tüm alanlarına adapte ettirmiş ve artık gelenekselliştirmişse burda din kavramı ele alınır. alevilikte buda vardır elbette bizlerde inançlarımızın geregi yasamıyormuyuz yasam alanımıza kültürümüze nüfuz etmemişmi.Aleviligin tanımına gelirsek alevilik bir inanç karmasası içindedir bir nevi.Alevilikte bu topraklarda var olmus inançların hepsinin birer parcası yer almaktadır. tabi en agır topta zerdüştlük, mazdaizm ve ezidilik inancı agır basmakta tabi son yıllarda müslümanlıkta buyuk bir etki içinde.Alevilerde halen mazdaizm temelini alan ateş kültü(ocak) inancını sürdürmekte ve aleviliğin temelini olusturmaktadır.Ezidilikte günes eksenli bu kurulum içerisinde gencliğimiz tabi su an bu inancları kaybetmiş durumda ancak yaslılarımızda bunlar yer tutar (örnegin yaslılarımız halen kurbanı güneş dönuk keser. sabah kalktıgında günese dua eder )zerdüstlükte toplum alanına yasam alanımıza kültürümüze baya bi nüfuz etmiş.Tabiki inançlarıda yer tutmakta. Bana göre alevilik toplumumuzda işte var olan bu inançlarını halen kaybetmeyip devam ettirerek müslümanlık bahcesinde acılmış bir cicek misalidir.
sırcıvekibar 22.02.2007, 11:06 Bu konuyu 7 Ulu Ozanlar'dan KUL HİMMET pirime sordum,o da bana:
Biz Muhammet Ali diyenlerdeniz
Dergaha doğru gider yollarımız
Şol güzel Ali'yi sevenlerdeniz
Duvaz İmam okur dillerimiz
BİZ MÜMİNİZ,münafıktan üşendik
Turab(toprak)olduk, topraklara döşendik
Kemerbestler ile kuşak kuşandık
Pir eliyle bağlandı bellerimiz
BİZ MÜMİNİZ,kalbimizde kara yok
Bunda yoka yok demezler,vara yok
Nasip olmuş ayrılığa çare yok
Meğer harla açıldı GÜLLERİMİZ...
Biz öğüt almışız bizden ULU'dan
İhsan Muhammet'ten,mürvet Ali'den
Yolda musahip evlerimiz var
Şah Şah diye öter BÜLBÜLLERİMİZ...
KUL HİMMET'im sen de katara düzül
Muhabbet mülkünde üzüm gibi ezil
Severim Pirimi,Benim ne güzel
Gözümden gitmez oldu hayelleriniz...
KUL HİMMET pirim bu deyişinde,bu konu hakkında bana böyle cevap veriyor...
|
|