Orijinalini görmek için tıklayınız : lütfen yardım

alicem_kisas
20.08.2008, 10:30
LEGG CALVE PERTHES(pertez) hastalığı hakında bilgisi olan arkadaşlarım var mı acaba varsa beni bilgilendirebilirler mi ve bu işin uzmanı iyi bir ortopedi uzmanı tanıyan bilen varsa bana yardımcı olurlarsa sevinirim

araknafobia
20.08.2008, 10:42
Konu başlığı ile kazanlık bir konu.Başlık konu ile alakasız.

Bildiğim pertez şeklinde bir hastalık diye nitelendirilen köpeklere özgü bir hastalık diye duymuştum.

Hastalığın nedeni nedir?
Hastalığın nedeni bir çok faktöre bağlanmış ancak tam olarak tespit edilememiştir. Yapılan araştırmalar sonucunda en çok kabul gören faktör hormonal etkileşim olmuştur. Buna göre, özellikle erken dönemde seksüel olgunluğa erişen küçük ırklarda hormonların etkisi ile femur kemiğinin büyüme plaklarının erken kapanması çeşitli bozukluklara (kan sirkülasyonunda yavaşlama, plaklar arası ayrılma gibi) yol açarak hastalığın şekillenmesine neden oluşturur. Ayrıca hareketli yavru köpeklerde genellikle bölgeyi etkileyen travmalara bağlı olarak şekillenebilmektedir.

Hastalığın gelişimi nasıldır?

üst bacak kemiğinin eklem yüzeyinde, yavru dönemindeki gelişim evresinde kemik dokuda şekillenen bir nekroz söz konusudur. Nekroz nedeniyle kemik dokuda yıkımlanma ve yapısal bozukluklar şekillenir. Buna bağlı olarakta Legg-Calve-Perthes hastalığına ait belirtiler görülür ve kemiğin nekroze olması yıkımlanması ve atrofik kalması söz konusudur.

---cög---unlukla tek taraflı olarak şekillenmektedir.

Hangi ırklarda daha çok görülür?

özellikle yavru köpeklerde ve Minyatür Pincher, Terrier, Pekingese, Minyatür Poodle, Pomeriannian, Daschund gibi küçük ırklarda daha sık görülür.

Hastalığın belirtileri nelerdir?

Topallama en belirgin semptomdur. Ağır bir seyir ile ilerleme gösteren topallık, ileri devrelerde bozuk yürüyüş veya bacağın hiç kullanılamaması derecesinde artış gösterebilir. Aşır egzersiz ve hareket halinde topallamanın artması dikkat çekicidir.

Ağrı belirgin olarak tespit edilebilir. özellikle kalça ekleminden yaptırılan dönme hareketi sırasında ağrı çok şiddetlidir. Bu döndürme esnasında problem iyice ilerlemiş ise kemik yapıda bozulmalar olabileceğinden krepitasyon sesi alınabilir.

Kemik dokuda şekillenen deformasyonlar gelişim bozukluğuna ve bu nedenle de bacağın kısa kalmasına neden olabilir.

Ağrıya bağlı olarak yürüme ve basış bozuklukları da görülebilecek belirtilerdendir. Ayrıca ağrı nedeniyle bacağın kullanılamaması sonucunda zamanla arka bacak kaslarında ciddi derecede atrofiler şekillenebilir.

Sonuç ;

Genellikle bir yaşın altındaki genç köpeklerde görülmesi ve röntgen bulgularında eklem bölgesinde kemiğe ait spesifik belirtilerin olması teşhisin konulmasına yardımcı olur. Erken dönemlerde teşhis, hastalığın ilerlemesini önleyecek tedbirler alınması yönünden faydalı olabilir. Ağrı kesici ve yangı giderici ilaçlar topallamanın azalmasını ve geçici bir iyileşmeye neden olabilir.

Ancak tedavide sadece operatif yöntemler ile daha fazla başarı sağlanabilir. Aksi halde nükseden topallamalar kaçınılmazdır.

PoyrazıM_24
20.08.2008, 10:55
.Başlık konu ile alakasız.

.

başlık ile alakasız bir konu değil bence başlık ta yardım istiyo burda da neden dolayı yardım istediğini açıklıyo....

araknafobia
20.08.2008, 11:16
başlık ile alakasız bir konu değil bence başlık ta yardım istiyo burda da neden dolayı yardım istediğini açıklıyo....

Forumlarda açılacak konularda benim bildiğim kadarı ile konunun içeriği ile ilgili olması gerekiyor.İlgili olması gerekiyorki birdaha aynı konu açılacağında başlıktan en azından görülebilsin.

LEGG CALVE PERTHES(pertez) hastalığı hakkında diye bir başlık açabilir veya bir hastalık hakkında bilgi almak istiyorum diyebilir...

PoyrazıM_24
20.08.2008, 11:21
Forumlarda açılacak konularda benim bildiğim kadarı ile konunun içeriği ile ilgili olması gerekiyor.İlgili olması gerekiyorki birdaha aynı konu açılacağında başlıktan en azından görülebilsin.

LEGG CALVE PERTHES(pertez) hastalığı hakkında diye bir başlık açabilir veya bir hastalık hakkında bilgi almak istiyorum diyebilir...

demek ki durum çok acilmiş ondan dolayı okdarını düşünmemiş arkadaş ...

neyse verdiğin bilgi de güzel allah razı olsun ::w00t:

alicem_kisas
20.08.2008, 11:27

kardeş bilgilerin için saol tşk edrim.bu arada farzet konuyu yanlış yere açmışım ne fark eder sonuçta yardım istemişim bu kadar ne var yani anlamıyorum...

lizgem
20.08.2008, 11:37
Genellikle 3-12 yaşları arasındaki çocuklarda görülen pertez hastalığının farkedilememesi, sakatlığa kadar gidiyor. Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortapedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. İbrahim Tuncay, erkek çocuklarda iskelet gelişiminin tamamlanıncaya kadar geçen süreçte, iki kalçada ya da diz altında görülebilen hastalığın asıl nedeninin henüz belirlenemediğini söyledi.

İskeletin oluşumunda kalça kemiklerinde meydana gelen yıkım, daha sonra da yapım süreci arasında, eklemlerdeki oynak bölümün yuvarlaklık özelliğini kaybettiğini anlatan Tuncay, şöyle dedi:

''Pertez hastalığının tedavisi 3 aşamada gerçekleştirilir. İlk etapta hastanın durumuna göre egzersiz yaptırılarak takip edilir. Özellikle kalçanın yumuşak olduğu dönemde yükten kurtarıcı cihazlar kullanılır. Kalça yüklemi yuvarlaklığının sağlanması amacıyla protez içi ameliyatlar yapılabilir. Bu ameliyatlar uyluk veya leğen kemiğinden ya da hastanın durumuna göre her ikisinden de gerçekleştirilebilir. Burada amaç, kalça yükleminin hareketli yuvarlaklığını koruyarak, ileride oluşabilecek erken kireçlenme sürecini engellemektir.

Hastalık tedavi edilmezse kalça eklemindeki oynak yuvarlaklığını kaybederek eklem dejenerasyonu, erken kireçlenme, topallama ve hareket kısıtlılığına neden olduğu için daha ciddi ameliyatlar yapmaya gerek duyulacak bir patoloji meydana gelir.''

Alıntı

Bende ilk defa duydum bu hastalığıı internetten bu bilgileri bulabildim sadece umarım yardımı olur. Acil şifalar diliyorum

araknafobia
20.08.2008, 11:45
demek ki durum çok acilmiş ondan dolayı okdarını düşünmemiş arkadaş ...

neyse verdiğin bilgi de güzel allah razı olsun ::w00t:

kardeş bilgilerin için saol tşk edrim.bu arada farzet konuyu yanlış yere açmışım ne fark eder sonuçta yardım istemişim bu kadar ne var yani anlamıyorum...

Ben kötü bişey demedim muhalefet olmanıza gerek yok...Herşeyden önce forumun kuralları varsa uymak zorunda olacağımızı biliyorum...

Forumun moderatörleri görevini layıkıyla yapıyor.Yanlış yerede açsanız,yanlış konu başlığıda kullansanız onlar gereğini yapar.

Saygılar...

PoyrazıM_24
20.08.2008, 12:19
Ben kötü bişey demedim muhalefet olmanıza gerek yok...Herşeyden önce forumun kuralları varsa uymak zorunda olacağımızı biliyorum...

Forumun moderatörleri görevini layıkıyla yapıyor.Yanlış yerede açsanız,yanlış konu başlığıda kullansanız onlar gereğini yapar.

Saygılar...

metin şimdi beni burda konuştur ma açtırma ağzıma sende her şeye zıplama,kaburgası kalınlık yapma delirtme adamı dinden imandan çıkartırma başlayacam muhalefetinede kızdırma beni...:cursing:

Akgüney
20.08.2008, 12:37
o zaman yardim diye bir forum acin oraya yazsinlar dimi, neyseee

araknafobia
20.08.2008, 12:50
metin şimdi beni burda konuştur ma açtırma ağzıma sende her şeye zıplama,kaburgası kalınlık yapma delirtme adamı dinden imandan çıkartırma başlayacam muhalefetinede kızdırma beni...:cursing:

Pardon.

PoyrazıM_24
20.08.2008, 12:51
o zaman yardim diye bir forum acin oraya yazsinlar dimi, neyseee

sen aç sana o forumu...hem bu sayede birilerine yardım etmiş olursuN...

OkanÇAKIRKAYA
20.08.2008, 14:40
Forum Kuralları der ki;

4. Sorularınızın başlığını lütfen bu şekilde yazmayınız: "Bi soru!!", "Baksana!", "Mutlaka oku", "herkes okusun", "Duyuru". Topik başlığınız soruya veya konuya uygun şekilde olsun.

Kaldı ki konu zaten başka yerlere çoktan kaçmış ve yardımcı olabilecek olan zaten size ÖM veya kısa mesaj yoluyla ulaşacaktır...

Aleviforum Yönetimi adına; hastamıza Allah'tan acil şifalar, akrabalarına sabırlar dileriz...

Arkadaşlar müsadenizle; Düzensiz Topik Başlığı dolayısıyla, KAZAN.

İyi Forumlar...