Orijinalini görmek için tıklayınız : Alevilik ders kitaplarında

Candacan
13.02.2006, 03:15
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik; aleviliğin bunda böyle ders kitaplarına konulacağını ve ders olarak okutulacağını söyledi.
Sevgili canlar,
Ne güzel değil mi?
Biz artık aleviliği ondan bundan, yarım yamalak öğrenmek zorunda kalmayacakmışız. Doğrusunu öğrenecekmişiz. Devletin Diyanet İşleri tarafından hazırlanan "Din Dersi ve Ahlak Kültürü" kitaplarından ve İmam Hatip liseli Dindersi hocalarından öğrenecekmişiz. Hem alevilik islamın bir kolu değil mi? Başka yerden niye öğrenelim ki.

sava
13.02.2006, 11:36
sevgili candacan doğruyu söylüyorsunda doğru öğretilirse bizlere okulda hiçde sizlerin zanetiği gibi değil yanlış şeyler öğretiliyor islamın dalı gibi değil banbaşka bir din gibi ben illah ettim onlardan çok kavga ettim onun için çok da sevilecek birşey değil belki başlangıç için evet sonrası hüzran ilerde düzlmesin umudederim
saygılar

AleviKürt
13.02.2006, 12:23
Bence hic de iyi degil. Aleviligi artik anlatmak bile zor. Birisi kendi Alevi yorumlamasini yapar ve Alevilerin %40'i karsi cikar. Digeri yazsa %20'si karsi cikar vs. vs.
Onlarin yerlerine dedelerimizi desteklesinler. Aleviligi bize onlar ögretsin. Herkesin bir ocagi var nasil olsa.

Kizilbas 66
13.02.2006, 12:40
Bence hic de iyi degil. Aleviligi artik anlatmak bile zor. Birisi kendi Alevi yorumlamasini yapar ve Alevilerin %40'i karsi cikar. Digeri yazsa %20'si karsi cikar vs. vs.
Onlarin yerlerine dedelerimizi desteklesinler. Aleviligi bize onlar ögretsin. Herkesin bir ocagi var nasil olsa.

Arkadasima bir noktada katiliyorum evet ama Aleviligin en büyük sikintilarindan birisi Aleviligin tanimlanmasi olgusudur.Bununla ilgili Türkiyede ne gibi calismalarin yapildigini bilemiyorum.Almanyada Okullarda Alevilik derslerinin okutulmasini AABF ( Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu ) 6 Eyalette hak etmis durumdadir.
Türkiyede ise bu durum tam tersine yani Aleviligi bize Sünni inancli bir eksene göre yapilandirip,ögretilmek istenmesi Devlet güdümünde bir Alevilik yaratilma politikasinin ürünüdür.Bizi bize ancak biz anlatabiliriz,baskalarinin anlatmasina ihtiyacimiz yok..
Dedelerinde bu konuda yeterli bir bilgiye ( en azindan ortak görüs ) sahip oldugunu düsünmüyorum.Dolayisiyla Dedelerinde yöresel,ibadet-ritüel bakimindan farkli yorumlamasinin yorum anlasmazliklarinida beraberinde tasiyacagini hesaplayarak bunlarin giderilmesi gerekmektedir..

Saygilarimla..

DersimVatan
15.02.2006, 15:11
kitaplarda alevilik ne kadar dogru anlatılabilir tatışılır

Lamekan
15.02.2006, 15:23
Diyanet aleviliği din kültürü derslerinin kitaplarında yüzeysel olarak,kendine göre yorumlayıp anlatabilir.Bu sadece artık görmezden gelemediklerinin kanıtıdır. Aslında onların bizi anlatmasınada ihtiyacımızda yok. Yüzyıllardır bu inanaç kendisisini bir sonraki nesile taşıyabilmişse, bunu zorunlu din dersleri sayendi yapmamıştır elbette. Bundan sonrası için bizim için aslolan kendi içimizde birliğimizi sağlıyabilmektir.

Serkan_Devrim
15.02.2006, 16:24
ne kadar doğru bilmiyorum ama bu durum artık alevi realitesinin kabul görüldüğü anlamına gelir. buda işin bir başka yönü.

Yaprak...
15.02.2006, 17:06
diyanet mi aleviliği anlatacakmış bizlere ....:)

Oli
15.02.2006, 17:08
realiteyi kabul etmek değil aslında... olsa olsa realiteyi saptırmak denebilir.

Serkan_Devrim
15.02.2006, 17:22
realiteyi kabul etmek değil aslında... olsa olsa realiteyi saptırmak denebilir.
öyle değil tertip. realiteyi saptırmak istedikleri bilinen gerçek. ama daha önce hep Türkiye'yi sünni gösteren bir devlet mevcuttu. aleviliği yok sayan zihniyet. aslında devletin aleviliği anlatması tehlikeli olabilir. ancak artık varolduğumuzu yetkililerin ağzından duyuyoruz. yani resmi olarakta varlığımızı kabul etmek zorunda kaldılar. elbetteki AB yüzünden. yani işin birde bu boyutu var demek istedim.

GSA
19.02.2006, 02:29
AB nin baskısı sonucu olmuş birşeyi devlet bizi tanıdı anladı olarak görmek yanlış. Bir iki sünni yazarın alevilik hakkında birkaç fikri kitaplara geçecek o kadar sanırım. Umarım o nu da çarpıtıp aleviliği sünnileştirme kampanyasına dönüştürmezler.