tazy19
14.02.2006, 12:58
ya tvlerde fln hep 40 çeşit malzeme eklenmeli diyor fakat ninem 12 cesit koyuyoruz diyor aleviler 12 cesit mi koyuyor yoksa 40 ceşit denilmesinin nedeni lafın gelişi olarak mı??? bi acıklama cvp gelirse sevinirim
|
Orijinalini görmek için tıklayınız : aşureye kac çeşit??? tazy19 14.02.2006, 12:58 ya tvlerde fln hep 40 çeşit malzeme eklenmeli diyor fakat ninem 12 cesit koyuyoruz diyor aleviler 12 cesit mi koyuyor yoksa 40 ceşit denilmesinin nedeni lafın gelişi olarak mı??? bi acıklama cvp gelirse sevinirim mihrican52 14.02.2006, 14:00 Valla ben senelerden beri aşureye 12 çeşit malzeme katıldığını bu şekilde aşure yapdığını biliyorum. 40 çeşitlik bir yemek yada tatlı düşünemiyorum açıkçası... derviscemal 14.02.2006, 14:22 Arkadaşlar bizdede 12 çeşit ve (nohut ve fasulye ) koymazlar... genclik_atesi 14.02.2006, 15:43 walla benim bildigim kadariylada 12 cesit malzeme katilir, fasulye ve nohutta buna dahil. Agucan 14.02.2006, 23:16 Benimde bildigim gibi 12 malzeme Asureye koyulur.. Her birisi bir Imam... Fasulye ve nohutun girmemesinede, herhangi bi bilgim yok... zeynel abidin 20.02.2006, 15:56 1 2 3 4 5 Sema 20.02.2006, 22:47 Bizde her sene ki gibi bu senede 12 çeşitle yaptık Övünmek gibi olmasın aşuremiz çok güzel olmuştu, komşularımızda çok beğendi zeynel abidin 20.02.2006, 23:30 1 2 3 4 5 atayselvi 22.02.2006, 22:07 Aşurenin ne olduğunu bilen varmı arkadaşlar.nerden ve nasıl ortaya çıkmış.Bu konuda bir araştırma yaparsanız bütün canları bilgilendirmiş olursunuz.Öncelikle bu konuyu ortaya koyalım. Sonra 12 mi 40 mı ona bakalım Canan 22.02.2006, 23:03 Aşurenin ne olduğunu bilen varmı arkadaşlar.nerden ve nasıl ortaya çıkmış.Bu konuda bir araştırma yaparsanız bütün canları bilgilendirmiş olursunuz.Öncelikle bu konuyu ortaya koyalım. Sonra 12 mi 40 mı ona bakalım forumun basga bir bolumunde asure hakinda birseyler yazilmis daha once istersen bir bak:) http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=4434 asure 12 mazemeyle yapilir benim bildigime gore. 40 cesit mazeme nerden bulunacak asure asurelikden cikar. dusune biliyomusunuz mazeme bulmak icin icine neler neler katilir. salca, sugan, domates, patates:pisman . bunu demisken aklima geldi soyleyim eskide bazi yorelerde asure etli yapilirmis. bazi yerler belki daha hale oyledir.. simdileri asure sekerli tatli seklinde yapilir. etli asure yiyen varmi???? Dogan24 22.02.2006, 23:16 Arkadaşlar bizdede 12 çeşit ve (nohut ve fasulye ) koymazlar... dogru bazıları fasulye ve nohut koyarlar bençe tatını bozuyo koymamaları iyi olur ama yinede çok guzel ya bayılıyorum sıcak sıcak olacak kaşıklıyacaksın uuuf çanım çekti......... derviscemal 22.02.2006, 23:20 dogru bazıları fasulye ve nohut koyarlar bençe tatını bozuyo koymamaları iyi olur ama yinede çok guzel ya bayılıyorum sıcak sıcak olacak kaşıklıyacaksın uuuf çanım çekti......... :36_1_51::p Leyla 22.02.2006, 23:35 asure 12 mazemeyle yapilir benim bildigime gore. 40 cesit mazeme nerden bulunacak asure asurelikden cikar. dusune biliyomusunuz mazeme bulmak icin icine neler neler katilir. salca, sugan, domates, patates:pisman . etli asure yiyen varmi???? :hmmm wallah dogru soyledin can. Benim bildigim 12 cesit meyve/ kuru yemis falan, annem oyle yapiyor...ben beceremedigim icin :uhhm: Bu tarifeye gore nohut ve fasulye var :höng aşure için gereken malzemeler: yarım kg. buğday 1 su bardağı nohut 1 su bardağı kurufasulye 1 çay bardağı pirinç 100 gr kuru kayısı, yıkanmış ve ufak ufak doğranmış 50 gr. kuş üzümü 100 gr. çekirdeksiz kuru üzüm dilerseniz ufak ufak doğranmış kuru incir (incir aşurenin rengini koyulaştırdığı için biz pek kullanmıyoruz) 1 kg. toz şekerAŞURE GELENEĞİ Dini halk geleneğinde önemli bir yer tutan aşure, aynı zamanda Muharrem’in 10. günü başlamak üzere daha sonraki günlerde de özel merasimle pişirilip, dağıtılan bir tatlının adı. Aşure, Osmanlı İmparatorluğu döneminde sarayda da pişirilen önemlibir yiyecek. Helvacılar nezaretindeki aşçılar ve kiler ağaları tarafından hazırlanan aşure, Muharrem ayının 10. gününden itibaren “aşure testisi” adı verilen özel kaplarla saray dairelerine ve halkabirkaç gün süreyle dağıtılıyor. Anadolu’da zengin aileler ve esnaf teşkilatları tarafından pişirilen aşure, sebilciler ve halkın katıldığı törenlerle dağıtılıyor, bazı bölgelerde ise aşure dağıtımından sonra kurban kesiliyor. glyldrm 23.02.2006, 17:12 walla yöreden yöreye değişiklik gösteriyor ama çeşidin 12 nin altında olmaması gerekiyor. ayrıca nohut, prinç ve kuru fasulye olmaz bizde. zaten fasulyeye falan varana kadar 12 tamamlanıyor :) Kızılırmaklı 25.02.2006, 14:39 Normal bi aşure 12 imamlardan dolayı 12 malzemeden meydana gelir. Ama arkadaşlar 40 da olabilirdi 40 lar ceminden dolayı düşünsenize :p Bazı kişiler nasıl yapıyorsa yapsın onlar zaten tatlı olarak gördüklerinden yiyorlar, bizler için ise anlamı büyük aşurenin. Canan58 27.02.2006, 18:55 Aşure ye en az 12 malzeme ile yapılır.Benim annem kendimi bildim bileli yapar.ve çooooooook güzel olur.Ah anacım eline sağlık.Nerden hatırlattınız ya gene canım çekti ne olcak şimdi..:yapmabe ve bildiğim kadarı ile 12 olması 12 imamlardan gelir.nohut ve fasülye mutlaka konuyor ya. gerçi onlar olmadan yemedim ama biraz olması gerekiyor gibi... Yakapınarlı 27.02.2006, 18:58 yaa ben düşündüm de 12 çeşit bile bulmakta zorlandım 40 çeşitle yapanlar ne koyuyor acaba içine 40 a tamamlansın diye tuz karabiber biraz pul biber :) falan mı bizde 12 çeşittir ve iyikide öyle :) derviscemal 27.02.2006, 19:00 Aşure ye en az 12 malzeme ile yapılır.Benim annem kendimi bildim bileli yapar.ve çooooooook güzel olur.Ah anacım eline sağlık.Nerden hatırlattınız ya gene canım çekti ne olcak şimdi..:yapmabe ve bildiğim kadarı ile 12 olması 12 imamlardan gelir.nohut ve fasülye mutlaka konuyor ya. gerçi onlar olmadan yemedim ama biraz olması gerekiyor gibi... Nohut ve fasulye olmadan yede aşurenin tadını gör hele Karacahmet türbesinde bir aşure yaparlar inanmazsınız bu kadar güzl olduğuna . kavakli 27.02.2006, 19:04 vallaha bizim o taraflardada 12 cesit koyarlar gerci gecen gun yaptilar bi kazan dolusu yedik her yorenin asure gelenegi farkli tabiki Canan58 28.02.2006, 20:50 Nohut ve fasulye olmadan yede aşurenin tadını gör hele Karacahmet türbesinde bir aşure yaparlar inanmazsınız bu kadar güzl olduğuna . Ya aslında sana birşey itiraf edeyimm.ben fasulyeyi ve nohutu hiç sevmem.yemek olarak da yapılınca yemem. ne bileyim işte aşure ile özdeşmiş bizim oralarda.neyse inşallah yolum düşerse muharrem ayında dergaha söz seni hatırlayarak yiyeceğim ok kendine iii bak derviscemal 28.02.2006, 21:15 Ya aslında sana birşey itiraf edeyimm.ben fasulyeyi ve nohutu hiç sevmem.yemek olarak da yapılınca yemem. ne bileyim işte aşure ile özdeşmiş bizim oralarda.neyse inşallah yolum düşerse muharrem ayında dergaha söz seni hatırlayarak yiyeceğim ok kendine iii bak sevgili Berfin aşure de nohut ve kurufasulye tadı yemeği andırıyo biraz ama yanlızca meyvelerden olunca çok daha güzel inan.. skandinava 01.03.2006, 12:33 valla bu kez aşureyi babm yaptı ama mükemmel olmuştu arkadaşlar.inanın komşular bile çok beğendi.bu arada aşureye12 tat konulduğunu biliyoru. okyanus 02.03.2006, 16:49 12 çeşit konur ve sebebi 12 imamlardan gelir.her imama bir meyve düşer. akpınar piklop 02.03.2006, 23:48 aşureye 12 çeşit malzeme konulur.40 tane malzeme olmaz ve olamaz.imkansız yani nerden bulucan o kadar şeyi.arkadaşın biride etli aşure demiş.o etli aşure değil.kemik atılır aşureye ondan bahsediyosun herhalde.bi de aşure sütlü yapılır. eyhayat 06.03.2006, 22:37 aşureye 12 çeşit malzeme konulur.40 tane malzeme olmaz ve olamaz.imkansız yani nerden bulucan o kadar şeyi.arkadaşın biride etli aşure demiş.o etli aşure değil.kemik atılır aşureye ondan bahsediyosun herhalde.bi de aşure sütlü yapılır. AKPINAR dostum aşure ile ilgili bir ekleme yapmak istiyorum.Sütlü Aşure sadece Damal ve Hanak'ta yapılır. Biz Damal'da buna AŞIR AŞI deriz. Bu Sene Muarrem ayında Damal Cemevinde hem sütlü aşure (aşır aşı),hemde herkesin bildiği aşure yapılarak ikram edildi. deniz 08.03.2006, 15:50 arkadaşlar bende büyüklerımden en az 12 çeşit olmalı diye duydum bu dahada fazla olabılır sanırım gercı cesit nekadar cok olunca okadar güzel oluyor şavolanlı 09.03.2006, 03:15 vaalla biz aleviler 12 çeşit koyarız ama nuh tufanında hz.nuh bir çok şey katmış ve aşura meydana gelmiştir.yani aşuranın tarihi hz.nuha kadar gitmektedir canlar |