Slm saygıdeğer arkadaşlar...,
Forumda muharrem orucuyla ilgili bir çok konu başlığı mevcut oraya yazacaktım ancak,sonra pek ilgi görmez diye sayfa aralarında burdan tekrar konu olarak açmak istedim...Yöneticiler isterlerse konu başlığını sonra uygun hale getirebilirler..
Arkadaşlar biliyoruz ki..bizler muharrem orucunu küfe şehrindeki öldürülen insanlarla başlayı kerbeleda imam hüseyinin şehit edilmesi için tutuyoruz..(yanlışım varsa düzeltin)
Ancak; enim kafama şu takıldı şimdi hani bizler nasıl 5 vakit yada 3 vakit namaz kıan müminleri dünyanın 6 ay gece ve 6 ay gündüz yaşadı kutuplarda nasıl kılacaksınız dediğimizde temel alınan refarns güneşe bağlı olarak namazlarını ida etmeleri zordur.Bu bizim muharrem orucu içinde geçerli mesala:Eskiyi düşünerek konuşalım eskiden 5 vakit yada 3 vakit varsa bu insanlar kutuplarda nasıl namaz kılacaktı diye sorduğumuzda bazı yanlışlar sanki bana göre ortaya çıkıyor..her neyse..!
Muharrem orucu bildiğiniz üzere..akşam 12'yi geçirmeden önce yemek yenir ve akşam 17:00'da oruç açılır.yanii bizde güneşi refarans alarak orucumuzu açıyoruz..bir anlama kendi kolumu kesiyorum ama doğruları konuşmak lazım..o zaman buna dayanarak eskideki insanlar neye göre oruc tutacaklardı güneşe göre oruç tutulup açılıyorsa kutuplarda olan insanlar nasıl oruç tutup açaçaklar..bu ramazan orucu içinde geçerli..
Soru..: :sarkazm
Muharrem orucu güneş refaran alınarak tutulup açılıyorsa kutuplarda olanlar nasıl yapacak bu oruç içini..bu ramazan orucu içinde geçerli..Şimdi ki zamandan bahsetmeyelim şimdi herşey meridyenve enlemlere bakılarak yapılıyor ancak peki eskiden nasıl yapacaklardı..?
"laf olsun torba dolsun!"
"akşam 12'yi geçirmeden" başlıyorsak demek ki aslında güneşe göre değil... Ya da güneşe göre, ancak köylerde genelde zaman güneşe ve gölgesine göre belirlendiğinden, (gece)2-3 te oruca başlanması belkide güneşin ne zaman doğacağını tam kestirememektendir. Ne olursa olsun şu anda oruç başlangıcı güneşe göre değil.
Kutuplarda alevi sünni vs... olmadığına göre onlarda böyle bir sorun olmasa gerek. uzayda namaz, kutupta oruç gibi bana göre gereksiz konular neden bu kadar ilgi çeker anlamıyorum.
Bende şöyle bir soru sorayım... afrikada "eskimo evleri" neden yapılmaz?:sas
konu başlığı da "Kutupta Oruç" olabilirdi:sas :yamukgul:
Sayın Oli..,
"laf olsun torba dolsun!"
Yorumlarınız aynı hz.aliye hançerle saldıran ibn-i mülcem ve imam hüseyini şehit eden yezidin kılıcı gibi..Kafanız bir şeye basmıyorsa bilmiyorum diyip geçin,bu ne kindir anlamadım ? her şeye burnunuzu sokuyorsunuz anlamsız saçma sapan sözlerinizle..
"akşam 12'yi geçirmeden" başlıyorsak demek ki aslında güneşe göre değil... Ya da güneşe göre ancak köylerde genelde zaman güneşe ve gölgesine göre belirlendiğinden, 2-3 te oruca başlanması belkide güneşin ne zaman doğacağını tam kestirememektendir. Ne olursa olsun şu anda oruç başlangıcı güneşe göre değil. (Peki neye göre)
Muharrem orucu gece 12'den sonra tutulmaz deniliyorsa kendilerine birer sınır çizdiklerini neden görmüyorsunuzda bak güneşe göre tutulmuyormuş diyorsunuz.Şuan güneşe göre değilde ne o zaman neye göre tutuluyor bu oruç..oruç tutulurken oruç vaktinde esas alınan nedir soruyorum size ?
Eski insanlar hepsi güneşe göre esas alarak oruç tutma ve açma işlevini yapıyorlardı şuan saate göre yapılması bir şeyi değiştirmez,yaşlı bir ninenin yada dedenin yanına git bakalım halen eski şekliyle akşam yatmadan önce oruç tututarlar akşam güneş batıncada orucumuzu açaraız derler..duymadın mı sen hiç bunları...? ben bundan yola çıkarak bir soru sorma gereği duydum,sizi ilgilendirmiyorsa " es " geçin sayın arkadaşım...neden ortamın gerilmesine sepep oluyorsunuz ki..
Kutuplarda alevi sünni vs... olmadığına göre onlarda böyle bir sorun olmasa gerek. uzayda namaz, kutupta oruç gibi bana göre gereksiz konular neden bu kadar ilgi çeker anlamıyorum.
Bazen bakış açınızın genişletemediğinizi ayen beyan ortaya sermeye çok meraklsınız galiba..kutuplarda alevi yada sünni yok onun için gerek yok demişsiniz..yani en küçüğünden sizin orda yaşama zorunluluğnuzu düşünelim o zaman ne olacak diyoruz ? orda alevi yada sünni olup olmamasıda önemli değil,bu kurallar evrensel olarak kabul ediliyor yanii tüm insanlar için evrensel olduğuna inanılan bir şey neden bu şekilde bir çarpıklık olduğunu söylüyoruz..bilen birinin açıklması ve bilgilenmemiz içinde buraya yazıyoruz...saollun baya bilgilendik sayenizde,işte okuyupta bir şey anlamayan, eleştirmeyen, sorgulamayan, tayfalar varya..onlar gibi bi izlenim bırakmışınız burda bana göre ...
Uzay yada oruç gibi kavramları alğılayamassınız çünkü; hakikate asisiniz bu yüzden sorun yaşamanız normal sayın oli.., şunu unutmayın ki siz yapıcı değil her zaman yıkıcı bir metod izliyorsunuz.Sayenizde bizde öyle görünüyoruz..seni ilgilendirmesin zaten bu muharrem orucu başlığı biz ilğilenenler için yazıyoruz konuşuyoruz...
son olarak... ""Kutupta Oruç"" başlığı daha uygun olabilirdi..doğru bu iyi bir fikir..hele şükür ilk defa uygun bir kelime...neyse yavaş yavaş aşaçaz inşallah..:)
Şah-Mat!
Kafanız bir şeye basmıyorsa bilmiyorum diyip geçin,bu ne kindir anlamadım ? her şeye burnunuzu sokuyorsunuz anlamsız saçma sapan sözlerinizle..anlamsız, saçma sapan, sen ve ben?
"kin"i nerden çıkardın?
sizi ilgilendirmiyorsa " es " geçin sayın arkadaşım...neden ortamın gerilmesine sepep oluyorsunuz ki..kusura bakma genelde "es" geçme hakkımı kullanırken söze gerek olmayan konuları seçerim
Bazen bakış açınızın genişletemediğinizi ayen beyan ortaya sermeye çok meraklsınız galiba.. bakış açım epey geniştir. 360 derece :sas
yani en küçüğünden sizin orda yaşama zorunluluğnuzu düşünelim o zaman ne olacak diyoruz ? tamam senin için oraya gidip 6 ay oruç tutucam
işte okuyupta bir şey anlamayan, eleştirmeyen, sorgulamayan, tayfalar varya..onlar gibi bi izlenim bırakmışınız burda bana göre ...vallahi, ne kadar eleştirici olduğumu, sorguladığımı öğrenmek için "oku!... Oli'nin adıyla oku" :yamukgul:
Uzay yada oruç gibi kavramları alğılayamassınız çünküuzay konusuda saçmaydı zaten belirtmişmiydim acaba? ... her gezegene bir kabe yaparız, uzay aracındayken en yakın gezegene park edip işi görürler.
şunu unutmayın ki siz yapıcı değil her zaman yıkıcı bir metod izliyorsunuz.kabul etmiyorum...
Neyse Sizinle yaptığımız tartışmaya burda nokta koymayı İnsalık görevi biliyorum !
Uzatmanın manası yok bu tartışmayı..sizinle:kapaligöz
Alevimen
16.02.2006, 22:24
Şimdi insanların çoğu belirli çoğrafyı bölgesinde yaşıyorlar ve o bölgelerde oruç tutan kişiler için en iyi doğasal referans güneştir bu eskiden beri bir gelenektir.
Ayrıca Oli'nin ilk yazdığı mesajda gibi kutuplardaki gibi bölgelerde oruç tutan insanlar bildiğimize göre sıfıra yakın ve o nedenle güneş referansı gerekmiyor. Fakat şimdi böyle düşünelim, eğer oruç tutulan bölge kutuplarda olsaydı doğal olarak güneş dışında farklı ve başka doğasal referans alınırdı.
ÖNEMLİ olan oruçda (muharrem orucu) maksat yemek saatini öğrenmek veya tam olarak bilmek önemli deyildir. Başka önemli unsurlar bulunuyor ilk başta insan saygı ve sevgisi, katliama uğrayan ve insanlık değerine saygısızlık edilişin matem orucudur.
burda orucun farklı tanımlanmasıda olabilir, oruçlu olmak demek XX ve XX saatler arasında gıda almamak anlamına gelmez ve öylede görülmemesi gerekir.
Kutuplar hakkında fazla bilgim yok fakat 6 boyunca göz gözü görmez kadar karınlık olduğunuda sanmıyorum sanırım orda yaşayan insanlar güneş ne zaman doğdu/battı anlıyorlar, bu konuda araştırma yapan biri olursa bilgilenmiş oluruz.
Saygılar
Alevimen